Monday, September 30, 2019

Stik 'N' Muve


Stik 'N' Muve (Bakunin, Venemaa / Läti) prk 0,5 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Barleywine - Other" ja 3,74 punkti.

Tootjainfo: "Bourbon Barrel Aged Barleywine
IBU 30"

Pühaste keldrist kaasa ostetud purk, tehniline silt. Sõrmepaksune kollane vahukiht on hõre ja kiireltkaduv. Õlle värvus - sädelevalt rubiinpunane. 

Aroom. Ohjahhh. See on taas see koht, kus tahaks hakata maalima kujutluspilte vanadest väärikatest majadest ja inimestest. Aga ma proovin seekord sellest hoiduda :) Igatahes õlis, tammine, karamelline ja datlitest tulvil on see lõhnamaal ikkagi.

Esmamekk. Raskepoolne ja magus. Karamelline ja õige hillitsetult kuumav. Noh nagu kamin või nii. Kurjam, ma ju lubasin :)

Keskmaitse. Mõrumagus. Magusmõru. Kuumav, kiirgav ja radieeruv. Valideeruv ja implitseeruv.

Lõppmaitse. Datliliköör. Urjukk või kuragaa. 

Järelmekk. Ikka kuragaa, täpsemalt sellest tehtud nastoika.

Üliraske, siirupja kehaga. Nullkarboga ja liköörilik. Magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusa paletiga. Ülevõlline, dessertõlu selle sõna keelt suhkrustavas võtmes, ehkki tammemõru üritab seda tasakaalustada. Portvein õlleklaasis. 
---
pilt isetehtud

Dark Times & Difficult Places


Dark Times & Difficult Places (Garage / Wakefield, Hispaania / USA) prk 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse" ja hinnang 84 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Berliner Weisse" ja 3,76 punkti.

Tootjainfo: "Berliner Weisse brewed with pears and blackberries."

Pühaste keldrist kaasa ostetud purk, tehniline silt. Roosakas pöidlajämedune vahukiht kaob tõtlikult. Õlle värvus - mudruselt oranžikas. Stiiliomane keefirine aroom on täiesti olemas, aga pirnide ülesleidmiseks peab küll kuramuse hea fantaasia olema.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõnusalt hapu. Keskmaitse on magusakas-hapukas, kusjuures nüüd võib midagi pirnikompoti laadset siit tajuda küll. Lõppmaitse on mahlane, vürtsikas ja väga-väga elus, kihistades ja sosistades keelel sigrimigri sipelgajuttu. Järelmekk kostitab korraks mõrkjama sahmakaga, mida võiks vist omistada põldmarjaseemnetele, aga siis jätkab teeseenejoogi-laadse kuiva hapuga.

Keskmise kehaga, nõrgaltkarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapu buketiga Übertaseme rüübe. Üsna delikaatsete pirnide kasutamine iseloomukas berlineris on küll veidi mõtetu samm, põldmarjadest jäi joogisse vähemalt värvust.
---
pilt isetehtud

Duck Diving


Duck Diving (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Gose - Fruited" ja 3,9 punkti.

Tootjainfo: "A slightly salty, sour beer with lots of raspberry for fruitiness, lemon for fresh acidity and fennel pollen for notes of aniseedy weirdness. Created together with our friends at Commonwealth Brewing Company in Virginia Beach, US. Contains lactose."

Nääpsuke purk, sildil pisike pardike ja suur laine. Tuhmroosa vaht kaob kiirel kohinal. Õlle värvus - tuhm ja mudrune punane. 

Aroom - vaarikas veereb ninna juba kaugelt ja mahlaselt. Lähedalt - oi kui lahe on see fenkoliseemne aniisi- ja lagritsasegune vürtsikas-jahe tervitus!

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-piparmündine. Keskmaitse muutub magusaks ja ootamatult karamelliseks, nagu oleks vaarikamoos kõrbemise äärele jõudnud. Lõppmaitses kõditab taas fenkoli aniisine kargus, mis liitub selle üha tugevneva, suisa suitsuse ääreni jõudnud kõrbemekikga. Järelmekk annab aimu sidrunist, mille hapukus üritab kogu eelneva magusafooni tasakaalustada. 

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-piparmündine-magus-aniisine-magus-hapuka buketiga veidravõitu, kuid siiski omamoodi meeldiv rüübe. Fenkoliseemnete kasutamine on lahe kiiks, mille eest tuleb kiita. Kuid et gose on pigem magus kui hapu ning et soola pole fenkoli tagant üldse tunda, siis tahaks pead vangutada. Kõrbenud vaarikamoosi vedelik fenkoli ja sidruniga? 
---
pilt isetehtud

Sunday, September 29, 2019

Pepper Johnson


Pepper Johnson (Lervig, Norra) alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavoredl" ja hinnang 97 punkti!! Untappd ütleb "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,14 punkti.

Tootjainfo "Pepper Johnson is the lovechild of a brew we did with our buddies from Basqueland Brewing. Beyond the decadent chocolate and vanilla flavours which are boosted by lactose and an Imperial Stout recipe you’ve come to expect from us, we made this beer muy caliente with the addition of cracked black pepper in the fermenter. A touch of sea salt is the final piece in the puzzle to bring all the flavours into harmony."

Tartu Gambrinuse kraanist voolav kraam. Kojutooduna on vaht kadunud olematuks. Õlle värvuse suhtes me täna debatte ei ava, eks ole? :)

Aroom. Aivai-ohhpuhhh. Šokolaad, vanilje, lagrits, rosina, šokolaad, vanilje ja šokolaad. Ja vanilje. JA SIIS! Ja siis sa tunned värskelt jahvatatud musta terapipra aroomi ... ooo see on üks paremaid sõpradest köögis!

Esmamekk on tankraske. Roomikraske ja samas sametsujuv. Sihuke sõbralik ja siidine asfalt, mis kulgeb läbi öö kunagise koidu poole. Vürtsikas ja sametine.

Keskmaitse. Ohhhh sa muuuumeiiiie! Šokolaad ja must pipar on parimad sõberid! Sihukesed sõberid, keda muidu küll eriti kokku ei panda, aga seda puhtast rumalusest ja vaimupimedusest! Sest neil kahekesi on lõbus ja mõnus ja juttu jätkub kauemaks.

Lõppmaitse. Vaniljelagrits ... noh see sool ju. See sil-sol-soolake, mis lükkab kõik maitsed korrus võimsamaks ning mille lisamist on vana Gambrinus ammmmmu soovitanud! Nüüd näe tegid Lervigi poisid selle ära (ehkki vaevalt et siinkirjutaja soovituse tõttu) ja tulemus on umbehää!

Järelmekk. Metsikult mõnus. Muhedaimast muhedaim. maitseskaala ülemine tipp lüüakse tuhmi mütsatusega pealt lahti nagu Oktoberfesti õllevaat ja see tumetihe tajudeorkaan tuuseldab keelel ringi nagu purjus elevant.

MEEEGAAAA! Meego-meega-leelo-luulu! Ei, "mega" on ilmselgelt liiga vähe! Siin on vau-efekti, siin on küllust ja täidlust ja erakorralisust ja hullumeelsust! Sest no vaata igasugu tšillide ja muude habaneerodega õllesid on ju ilmamaal küllaga. Aga võtta need parimad kulinaarsed kamraadid, sool ja must pipar appi stoudikesele - see on niiiiiii ilmatumalt lihtne ja seeläbi geniaalne võte, et võib vaid imestada, et miks pole keegi seda siiani varem kasutusele võtnud! Noh ja isegi kui on siis see tegu pole vana Gambrinuse keelele veel sattunud ja seeläbi ei lähe arvesse.
---
pilt isetehtud

Death Is Life


Death Is Life (White Pony, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Scotch Ale / Wee Heavy", hinnang 79 punkti. Untappd ütleb: "Scotch Ale / Wee Heavy" ja 3,74 punkti

Tootjainfo: "Imperial scotch ale.
Extreme strong scotch ale brewed remembering the ancient tradition but with an innovative vein. Full of notes of chocolate, dark fruits, caramel and nuts, with a beautiful dry and crisp finish.
IBU 36"

Väike lihtne pudel, sildil ... eee ... midagi skisofreenilist või muidu hullumeelset :) Kreemikat karva pöidlapaksune vahukiht püsib mõnda aega. Õlle värvus - veidi hämuselt ja soojalt punakas-pruun. 

Aroom - see on soe ja karamelline nagu kõigi šoti eilide vanaema. Õõõõhkõrn kõrbemise piiri ületanud kõrvetatud suhkru noot on niiii õiges kohas ja mahus kui üldse peab olema. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja karamelliselt mõrkjas-magus, soe ja meelitav. Keskmaitse aga muutub metalseks, kuivaks ja veidi tühjaks ... jah, karamell on olemas, aga see lebab hapul vasksel taldrikul ilma seda toetavate kõrvaltoonideta. Lõppmaitses hakkab alkohol tuntavaks muutuma, lisandub tiba veider soolakas vetikate maitse ... koos pähklitega röstitud adru? Järelmekk on leivane, krõbedalt kuiv ja samas ülemäära magus, alkohol hakkab muutuma häirivaks dominandiks.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ning kuiva ja samas veidi siirupja paletiga, mõrkjas-MAGUS-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-MAGUSA buketiga vastuokslik rüübe. Aroomi eest annaks väga kõrge hinnangu, kuid maitse ei vasta lõhna poolt seatud ootuste latile. Suurim saavutus on 11 kraadi üsna hea peitmine
---
pilt isetehtud

Ilta


(Kolk / Maku, Eesti / Soome) pdlrk,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 3,39.

Tootjainfo: "The name “Evening” was chosen because in February our Juhani made a beer called Hommik (= morning) at the Kolk Brewery in Estonia."

Väike purk, rohelisel kunstipärasel sildil Kolk'koja tavapärane valge ruut. Kollakas sõrmepaksune vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt merevaigukarva. Aroom on mõrkjas-magus, mõnusalt ja rahulikult vaigune ja karamelline.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja vaiguselt mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks, meenutades noort kuuseviaku, keelekülgedel hakkavad sibama vürtsisipelgad. Lõppmaitse on raskepäraselt karamelline ja toekalt vaigune, kanarbikune ja taruvaigune. Järelmekk on hapukas-mõrkjas, soe ja raskepärane.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja viskoosse kehaga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERtaseme rüübe! Selline aus ja lihtne, toekas ja tummine vanakooli IPA, millesse ei ole lisatud ei ükssarviku pisaraid ega muid moodsaid vigureid. Siuke rüübe, mida kangem puuraidur ennem suurema tüve kallale asumist sisse kummutab, korra krooksatab ja siis kirvevarre kindlamalt kämmalde vahele võtab ning hakkab hagu andma.
---
pilt isetehtud

Thursday, September 26, 2019

Jääkuninganna


Jääkuninganna (Lehe, Eesti) pdl 0,330 l. alc 16,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Bock - Eisbock" ja hinnang pole välja kujunenud. Untapped ütleb "Freeze-distilled Beer" ja hinnang 3,39 punkti

Tootjainfo: "Ice distilled imperial sour ale."

Väike lihtne pudel, jubelahe sildikujundus, mis paneb kokku jää ja malekuninganna! :) Sentimeetrine valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt helepruun.

Aroom. Hmmmm. Noh ükskõikseks see juba ei jäta. Kas ta ka meeldiv on? Keeruline. Sõstraselt hapu ja kuiv, aga samas ka Moment-liimi meenutav :)

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja agressiivselt keeleotsa purev, hapu ja veidi siirupine, sõstramahla kontsentraati meenutav. Keskmaitse ... uhhhhhh ... õunamahla želeetaoline kontsentraat, segatuna terve kuhila laimidega, mis on koos koore ja seemnetega blenderist läbi lastud. 

Lõppmaitse ... uuuurrrrrjjuhhhh .... saaaa raisk. Kurjam. Suure Sidrunipuu Nimel! Oikurat. See pole normaalne. Üleüldse mitte! Mõru ja hapu. MÕRU JA HAPU ma ütlesin! Jah, sa saad aru, et siia on sisse segatud ka kulbitäis mett, kuid see jääb vaid vihjeks, vaid partisanik vainlase tagalas, vaid nõelaks heinakuhjas!

Järelmekk. Aisaraisk. Ebaküdoonia toormoos, mis on külm-dehüdreeritud ja siis apelsinikoorele määrituna serveeritud!

NÕDER! Ogar. Siivutult hull. Niipalju ülevõlli, et kiiking tundub selle kõrval süütu meelelahutusena. See kiiksuga kiiking siin klaasis käib ülevõlli sellise hoo ja amplituudiga, et näeb välja nagu hiidventilaator, mille tuul paneb su kõrvad laperdama. Sasigaderaisk. Tõsiselt kohe - kui teil on probleeme maohappesusega, siis PALUN ärge seda jooge! Soovitatav ainult eriti panetunud maitsejahtijaile!
---
pilt isetehtud

Husk Tomato

Husk Tomato (Nöösker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol.

Tootjainfo: "Füüsali IPA
IBU 36"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Valge vaht täidab pool klaasist ja on üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt vasekarva. Aroom ... õhhhh ... see on üsna ebameeldiv, märja, mullase ja veidi hallitava juurviljakeldri taoline.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja kergelt magusakas. Keskmaitse muutub mõrkjamaks ja kuivapoolseks, amber eile taoliselt rauaseks. Lõppmaitses raudne-kore-karvane suutunnetus tugevneb, vürtsikas ja magusakas foon on aga üsna meeldiv. Järelmekk on vaigune ja kuiv, karvane ja puidune.

Keskmisest veidi kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga keskpärane rüübe, mille lõhn on üsna kohutav.
---
pilt isetehtud

PlumPlum

PlumPlum (Nöösker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,3 %vol.

Tootjainfo: "Hazy sur(ish) ale
IBU 20"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Kreemika varjundiga vaht täidab pool klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - mudruselt/mehuselt punakas. Aroom on pehmelt hapukas, suhkruta ploomi toormoosi sarnane.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on kuiv, keelt veidi parkiv ja mudruselt mõrkjas. Lõppmaitse ... nohhh ... muru ja ploominaha segune. Järelmekk muutub kirbepoolseks, mõrkjaks ja hapukaks.

Väga kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkja buketiga nirupoolne rüübe. Ploomiõllesid on olnud häid ja väga häid, see siin ei pole hea mitte.
---
pilt isetehtud

Monday, September 23, 2019

S... Than Ever


S... Than Ever (White Pony, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 15,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine", hinnang 85 punkti. Untappd ütleb: "Barleywine - American" ja 3,85 punkti

Tootjainfo: "The king of our extreme beers, your lullaby! An american barleywine style ale brewed with an absurd amount of malts and balanced with US and european hops. A beer to drink sip by sip, full of toffee/caramel and yellow tropical fruity notes. For the right way of meditation!
IBU 50"

Väike lihtne pudel, toksiline sildikujundus :) Kollaka varjundiga pöidlajämedune vahukiht püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt ruske. 

Aroom kuhjab lauale helde käega kõikvõimalikke kuivatatud troopilisi heledaid vilju, mida suudad ette kujutada, alates ananassidest ja lõpetades aprikoosidega, lisades sinna kodumaiseid metsmaasikaid ja värskeid kanarbikuõisikuid.

Esmamekk. Soe. Soe ja täidlane. Soe ja päikeseline. Soe ja tubaselt mõnus. Sihuke päikeseline tuba kummuti ja diivaniga. Ning muidugi ruske kassivolaskiga päikeseloigus.

Keskmaitse. Puidune ja soe. Punaka kassivorsti alt välja jääv põrand õhkab soojust ja mälestusi. Vaatamata sellele et kassisunnik üritab oma pinnalaotuse nii laiaks ajad kui võimalik ja iga sooja ruutsentimeetri enda kasuks keerata.

Lõppmaitse. Metalne ja soe. Madalal laual on suuuuur vaskne vaagen, täis noid lõhna-vilju. Ja ka seda õnnistab hilissuviselt soe päikesekuld.

Järelmekk. Ahjuselt soe. Suvelõpune soe kestab ainult seni, kuni päike paistab. Siis kolib päike koldesse, ahju ja kaminasse. Päris päevalõpu järel küünlasse ja rohelise kupliga lampi.

Soe, nii soe. Südamlikult soe. Reeturlikult soe ... sest vaadake selle soojuse sees ja tõttu ja ümber võib joogi kanguse sootuks unustada ning ennast soojusega üle kallata. Silmini soojust täis kallata :) ÜBERTASEME RÜÜBE!

Warm Front


Warm Front (Käbliku / Marina, Eesti / Tšehhi) prk 0,44 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "ISA - Session IPA", hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - Session / India Session Ale" ja hinnang 3,35 punkti.

Tootjainfo: "Glutenfree
IBU 40"

Keskmist kasvu purk, sildil ilmateade :) Valge vaht täidab poole klaasi, püsib väga kaua ja haakub tiheda tugeva vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kuldne.

Aroom. Hmmmm. No umbes 5-6 korda tuleb nuuskida, et aru saada, mida see meenutab. Värskelt riivitud laimikoor? Äsjahakitud roheline sibul? Üliküps mango? Murulauk ja naat! Üleküpsenud, juba kergelt tohleks vajunud klementiinid?! Sihuke kummaline segu, mis häirib ja meelitab ühekorraga, sunnib kuuel erineval moel õhku sisse lohistama ja kolm korda toanurki vahetama, lõpuks avatud akna peal värske-õhu-kontroll-lasku tegema.

Esmamekk on keskmisest tripsu kergema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse viskab jälle sisse seda kummalist vürtsikate-roheliste toonide virvarri, mille peale tahaks kohe keele kuueks jagada, et segadikust paremini aru saada. Lõppmaitse vajub palju rahulikumaks, magusakaks, täistera sepiku laadseks, millele on siiski murulaugu kuhjake peale laotatud. Järelmekk on magusakas-vürtsikas, meenutades mõnd krõpsumat APA't.

Keskmisest uduliniku jagu kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Tõsi küll, millest tuli see roheliste-varasuviste-särtsakate-maitsemuruste tajude küllus, on raske mõista ... kuid see muutis joogi ainult põnevamaks.
---
pilt isetehtud

GMP IPA

GMP IPA (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ei Ratebeer ega Untappd ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "Pruulitud aromaatsete Ameerika humalatega"

Väike lihtne pudel, omamoodi stiiline valge-kuldse napi kujundusega sildike. Valge vaht täidab 2/3 klaasist, püsib vägagi kaua ja haakub ka mõõduka pitsjäljena klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on klaar ja mahlane, tsitruseliselt mõrkjas-magus.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse liigub konkreetsema mõruduse suunas, kuid jääb siiski kenasti balanseerituks. Lõppmaitses tuleb esile magusamat linnaselist nooit, mõrkjus puudutab kirbuse serva. Järelmekk õhkab kerge vürtsise olekuga ja hapukas mahlane taust muudab joogi ideaalseks janukustutajaks.

Keskmisest kribalake kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga Übertaseme rüübe. Oletatavasti on tegu Vulina klooniga?
---
pilt isetehtud

Sunday, September 22, 2019

Imperial Stout Coffee and Cascara Nitro


Imperial Stout Coffee and Cascara Nitro (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored" ja hinnang 96 punkti! Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,97 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Black, opaque, brewed with the largest amount of dark and roasted malts combined with a large amount of cascara and freshly roasted and ground coffee prepared by Etno Cafe. Filled to the brim with freshly brewed espresso, chocolate and caramel aromas. Over time, it acquires notes of dark dried fruit and pumpernickel.
IBU 62"

Väike lihtne pudel, sildil kriipsuline torn? Sentimeetrine tumepruun vahukiht kaob kiirelt kirmeks. Õlle värvus ... a ei tea, mihuke ta imperial stoudil küll olla võiks? :D

Aroom. Hmmm. Jaa, noh kohvi on siin nüüd küll ja selgelt. Aga lisaks sellele on mingi huvitav tolmune-vaigune noot, millesarnast ma otse varem tundnud pole ... kas see ehk ongi cascara?

Esmamekk on raske kehaga ja magus. Kohe ikka üsna väga magus. Nagu jääkohvil, mida on šeigitud korraliku suhkrukogusega.

Keskmaitse lisab veel kolm kilo raskust, klaasitäie melassi ja mõnusalt huvitavat vürtsist ... eee ... rosepipra ja lagritsa segu? Juuube põnev värk!

Lõppmaitse. Melass ja meepräänik. Muskaatpähkel ja vürtsiterad. Apelsinikoor ja kuivatatud maasikad. Magus tume šokolaad ja kohvikreem

Järelmekk. Uhh. Tum-tumm-tummmm taob kohvitrummmmmm. Kesk-Aafrika mustad mehed ja mustad kohvid ja mustad maskid. Vürtsmandariin. Vurtskohvi.

Üliraske kehaga, vähekarboniseerunud ja naftataolise paletiga, MAGUS-mõrkjas-magus-hapukas-magus-vürtsikas-magus-vürtsikas-mõru buketiga MEGATASANDI RÜÜBE! Igatahes on nüüd kõrvetav soov teada saada, misasi on cascara ja kuidas ta maitseb.
---
pilt isetehtud

Yuzu Lager


Yuzu Lager (Kiuchi, Jaapan) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Flavored - Fruit" ja hinnang 76 punkti. UNtappd ütleb: "Lager - Pale" ja hinnang 3,66 punkti.

Tootjainfo: "A light-bodied, refreshing golden coloured lager, brewed with floral citrus aroma hops such as Cascade and Amarillo and fresh Yuzu juice. A great summer beer."

Gambrinuse kraanist voolav kraam. Vähene valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom - fantastiliselt mõnusalt magus-puuviljane-troopiline. Mitte küll ehk nii tsitruseline kui oleks oodanud ... aga ega pole päris elus yuzut ka näppinud, nii et mine ta, järsku see mandariiniline asi lõhnabki nii? 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, nüüd juba päris nunnult tsitruseline, veidi apelsinikoort meenutav. Lõppmaitses saab aru laagerõlle enda hapukast põhjast, kuid need kaks tegelast mätšivad omavahel paganama hästi! Järelmekk on mõrkjas-magus, vähese apelsinikooreõli vürtsika kattega, värskendav ja mahlane.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Üks paremaid puuviljaga tembitud laagerõllesid kindlasti, mis vana Gambrinuse keelele on sattunud. Jah, mingit revolutsiooni õllemaailmas see ei tähista ning maitsevapustusi ka esile ei kutsu, kuid kurjama mahlaselt ja lahedalt joodav kraam igatahes!
---
pilt isetehtud

Hole 19


Hole 19 (Kohatu, Eesti) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Traditional Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Rae Golfi jaoka pruulitud õlu".

Väike purk, purgi tagaküljel on golfiradade skeem. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on linnaseline ja kaerahelveste taoline, lõhnates umbes nagu magustatud müsli.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on jällegi müslilaadne, kuid vähene kuivatatud õunte laadne hapukus lisab veidi mahlasust. Lõppmaitse - magusus hakkab muutuma odava suhkruasendaja taoliseks, mõrkjas-hapukas foon üritab asja tasakaalu tuua. Järelmaitses lisandub vähekuivatatud toorepoolsete viljaterade maitsele huvitavat vürtsikat nooti, mis pisut päästab päeva.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga keskpärane rüübe. Toorepoolse müsli maitse ei ole just hea leid õlleklaasist.
---
pilt isetehtud

Friday, September 20, 2019

Tokyo*


Tokyo* (BrewDog, Šoti) pdl 0,33 l. alc 16,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored" ja hinnang 98 punkti!! Untappd ütleb: "Stout - American Imperial / Double" ja hinnang 4,07.

Tootjainfo: "A new Tokyo* recipe was created in 2014 to produce a lower ABV at 16.5%. The 18.2% caused a lot of stress on the yeast. With the new recipe we have created a beer that ferments better and is packed full of more flavour than the original.
Tokyo* is a beer inspired by a 1980's space invaders arcade game played in Japan's capital.
The irony of existentialism, the parody of being and the inherent contradictions of post-modernism, all so delicately conveyed by the blocky, pixelated arcade action have all been painstakingly recreated in this bottles contents.
This imperial stout is brewed with copious amounts of speciality malts, jasmine and cranberries. After fermentation we then dry-hop this killer stout with a bucketload of our favourite hops before carefully ageing the beer on French toasted oak chips.
It is all about moderation. Everything in moderation, including moderation itself. What logically follows is that you must, from time, have excess. This beer is for those times.
Malts: Marris Otter, Dark Crystal, Caramalt, Chocolate Malt, Roast Barley.
Hops: Galena"

Uhhhh. Vahepeal juba jõudis meelest minna, kuidas Brewdogi poisid armastavad kirjutada :)

Väike reljeefkirjadega pudel, pruulikoja uus krähmuline sildikujundus. Sentimeetrine mustjaspruun vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvusest ma lihtsalt keeldub rääkimast, et mitte päris juhm paista. 

Aroom. Rosinasupp leivaga. Leivasupp rosinaga. Seejuures leib on kõrvetatud ja rosinast väiksem. Rosin on kah kõrvetatud, aga hiigelsuur ja must. Külmkuivatatud jõhvikad. Köömned. Melass. Fenkol. Lagrits.

Esmamekk. Oikurrr. Kurrram. Kuuurmauhhhh kui suur ja raske ja kõrvetav ja torkiv ja häiriv ja keeltrulliv. Lagritsaliköör! 

Keskmaitse. Püha ploom! Ploomirumm!!! Kuramuse ploomirumm raisk! Köömnete ja nelgiteradega täistopitud ploomist tehtud kange kärakas!!!!

Järelmekk. Sasiga. Jah, see õlu on KANGE kui männijuurikas ... ja alkohol mitte lihtsalt ei torgi, vaid kaevab su keele sisse auku. AGA! See auk on ilus ja sirgete servadega ja kunstipärane. Täis leivalikööri, kõrvetatud kalja ja pihlakaekstrakti. 

Lõppmaits. Lõppmai. Lõpp mai või. Oi kruadi kruat. Kõrvetatud kreegimoos. Kristallkümmel ploominahkadel. 

Järelmekk. Tõrv ma ütlen. Külmsulatatud tõrv. Männijuurikatest tehtud tõrv rosinatärpentiniga ja kuukulgurist kummalisemast eetrist.

"It is all about moderation. Everything in moderation, including moderation itself." Nii nad ütlesid. Ja nii ta on. Sa rakvere raibe. See asi on tõepoolest intergalaktiline. Kas ta kuulub rubriiki meeldiv? Jaaa! Kas seda tahaks veel ühte kausitäit? Pigem võtaks selle ette koos mitme paha-aimamatu tuttavaga ja vaataks vaikselt irvitades, kuidas nende silmad punni pähe lähevad ja nad puristades vahivad vaheldumisi klaasi ja sind, teadmata, mida nüüd teha ja kas tohib ka halvasti öelda!
---
pilt isetehtud

Earth Liberation


Earth Liberation (White Pony, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison / Farmhouse / Grisette", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Saison" ja 3,28 punkti

Tootjainfo: "“Earth Liberation” is a farmhouse ale fermented with Tamarind and bottled with Brettanomyces. Fruity & funky, slightly tart, with a dry aftertaste. Evolves well in the bottle. Surpass the standards!"

Väike lihtne pudel, silt on raudkindlalt narkouimas joonistatud! Erkvalge vaht täidab pool klaasist ja püsib märkimisväärselt kaua. 

Aroom ... eee ... midagi veidrat ja käärivat. VÄga käärivat. Kuna tegu on farmhouse'iga, siis liigub mõte miskipärast kääriva sõnniku peale :) Aga ega ma ei tea, võimalik et niimoodi peabki lõhnama tamarind? Mul pole tolle hapu asjandusega seni kokkupuudet ju olnud.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõnusalt hapukas-mõrkjas, kuivapoolne ja vürtsikas. Keskmaitse ... uhhuuu ... oi see on umbehea saison oma parimas vürtsikas sädeluses, kuigi see kirkalt hapukas noot pole saisonile omane. Teadjamad inimesed ütlevad, et see ongi just see va tamarindi mekk.

Lõppmaitse on kuiv, vürtsikas, aromaatne, nüüd jälle farmhouse poole kaldu, maalähedane ja kraavilõhnane - breti jalajälge juba ei peida! Järelmekk läheb üllatavalt ja agressiivselt magusale poolele üle ... kuid siis tuleb täielik segameeskond tireleid hüpates lavale: siit leiab kuiva mõrkjat puitu, sädelev-torkivat vürtsi, hapukas-mahlast tirelit. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-magus-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERtaseme rüübe! Õlu kui multitalent, nagu terve tsirkusemeeskond, keda kõike ja kõiki korraga jälgides läheb kõik kirjuks, aga igaühe enda esitus on perfektne ja nauditav.
---
pilt isetehtud

Szilvás Favágó


Szilvás Favágó (Szarvasi, Ungari) pdl 0,5 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Flavored - Fruit" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Fruit Beer" ja hinnang 2,7 %vol.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "It is basically a low-fermented light beer with a spicy flavor of plums. Even its scent reminds us of our grandmothers' plum jam, so even the taste!"

Keskmist kasvu pudel, sildil puuraidur. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - kaugeleulatuv segu odavast laagerõllest ja ülemäära tugevalt ploomiekstraktist. Lähedalt nuusutades meenutab parfümeeritud ploomišampooni.

Esmamekk on keskmise kehaga ja VÄGA magus! Keskmaitse - ploom mis ploom, ainult et üleelusuurune, mõrkjas-magus ja keemiline. Lõppmaitse - nüüd hakkab isegi hiilima ligi oletus, et järsku on ikka elus ploom, õigemini ploominahk. Järelmekk aga peletab selle oletuse, tuletades meelde halba suhkruasendajat ja lapsepõlves kohatud ploomi-essentsi, mida tänapäeval enam mingil juhul kuhugi ei kasutaks.

Keskmise kehaga, isegi raskepoolne oma 4%vol kohta; mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, MAGUS-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-MAGUSA buketiga huvitavalt halb õlu. Kuidas on võimalik, et 4%vol õlles on tunda alkohol? Maitse on nagu odaval kangel parmuõllel, mis on aetud ülemääraselt magusaks ja siis üle kallatud ploomiessentsiga. Nii halb, et on juba hea :)
---
pilt isetehtud

Thursday, September 19, 2019

Rababarbar

Rababarbar (Kihinkahin, Eesti) pdl 0,75 l. alc ~11 %vol.

Tootjainfo: "Looduslikust ja puhtast materjalist kääritatud, ehtne kuiv peenmõdu, millel koostises on mesi ja rabarber."

Suur pudel, mille plastkorki hoiab paigal traatpunutis.

VAHT! Oiblinnn. Pruulmeister ju ütles, et jahuta seda kraami! Aga kas ma siis kuulasin? VAHUPURSKKAEV! Pool pudelit väljus ulja vahutava joana, ujutades üle laua ja põranda.

Joogi värvus - hämuselt roosakas. Aroom on mõnusaim, hapukas ja mesine, rabarberine ja mahlane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas, keeleots kihiseb peenes mullistikus. Keskmaitses happesuse tase võimendub, saavutades lausa kergelt keelt kõrvetava taseme, kuid selles kõrvetuses on ainult meeldivad noodid. Lõppmaitse muutub magusamaks, aimdub meevaha ... ja keeleküljed krõbelevad kuivatavas vahumeres. Järelmekk - kuiv, hapukas, marjane, sõstrane ja tikrine, metsmaasikate ja valge kuiva veini segune.

Keskmise kehaga, õlikolemaru karboniseerunud ja kõrbkuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapu-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Superhea mõdu ... ainult et kurjama palju läheb pudeli avamisel raisku :)
---
pilt isetehtud

Panaceum


Panaceum (Ziemia Obiecana, Poola) prk 0,5 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / NEIPA", hinnang pole veel välja kujunenud. UNtappd ütleb: "IPA - American" ja 3,25 punkti.

Tootjainfo: "DDH IPA / Mosaic"

Pühaste keldrist kaasa ostetud purk. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. ÕLle värvus - kirkalt kollane. Aroom on magusakas, puuviljane, konserveeritud aprikooside sarnane.

Esmamekk on keskmisest suts kergema kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub veidi mõrkjamaks, meenutades nüüd veidi aprikoosiseemnete mandlimaitset. Lõppmaitse on magusakas-mõrkjas, vähese hapuka mahlase alatooniga, sarnasus aprikoosidega järjest suureneb. Järelmekk liigub veelgi magusamasse külge, nüüd meenuvad juba poolkuivatatud nätskevõitu aprikoosid ... mida on nüüd siis jällegi aprikoosimahlas leotatud.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERtaseme rüübe! Supermahlane, troopiline ja ülikergelt joodav puuviljase otsa IPA.
---
pilt isetehtud

U Alright?


U Alright? (Mikkeller Taani). pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer" ja hinnang 80 punkti. Untappd ütleb "Sour - Other" ja 3,41 punkti

Tootjainfo: "Belgian Wild Ale"

Väike lihtne pudel, sildil hulbivad õlleklaasis koivad. Erkvalge vaht täidab pool klaasist, kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on hapu, marineeritud õunte taoline. 

Esmamekk on väga kerge, lausa vesise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-mõrkjas, meenutades nt redisemarinaadi, ehkki mõrkjust on puiduse mekiga. Lõppmaitse muutub veidi magusamaks, see marinaad on nüüd metspirnide pealt võetud :) Järelmekk on mõrkjas, veidi vürtsikas ja kuiv ning klaar.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja vesise paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Hapuõllede kummardajatele ilmselt uus ja teistemoodi variant, mida enda jaoks avastada ning kaardistada, ülejäänud rahva jätab ilmselt täiesti külmaks.
---
pilt isetehtud

Wednesday, September 18, 2019

Beer Geek Dessert


Beer Geek Dessert (Mikkeller Taani). pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored" ja hinnang 100 punkti!!! Untappd ütleb "Stout - Pastry" ja 4,09 punkti

Tootjainfo: "From the beer geek breakfast series – the beer that really put Mikkeller on the map – we added cocoa and vanilla to the french press coffee trick, creating a whole new dimension to the beer that are loved by freaks and geeks worldwide. It’s dark, dangerous, sweet and incredibly tasty as you would expect, but most of all; it’s ready to conquer your breakfast table routines."

Väike lihtne pudel, sildil roosa maiasmoka unistus. Mustjaspruun sõrmepaksune vaht kaob kiirelt kirmeks. Õlle värvuse aimate ise ära, eks ole ju?

Aroom. Mõrušokolaad. Marušokolaad. Ilgeltpalju šokolaadi. Šokolaadimajas on šokolaadituba, selles šokolaadi laud ... noh saate aru küll, eks ole?

Esmamekk. Raske ja mõrkjas-magus. Šokolaadine ja kakaone. Noh pergele päral, mis maitseid siis veel olla siin saab ja kas tuleb ka midagi muud?

Keskmaitse. Hapukas-mõrkjas, ehedaimal moel magustamata kakao. Ploomkakao. Makao-kakao.

Lõppmaitse. Kakaotäidisega must ploom, mõrušokolaadi koorikus. Kröösus, KUI palju šokolaadi saab ühte lonksu kokku suruda?

Järelmekk. Te hakkate ilmselt naerma, aga see maitseb nagu .... tadaaaaa ... šokolaad! Ploomišokolaad! Kohvišokolaad. Igasugune tumedaist tumedaim šokolaad, mida te ainult suudate ette kujutada.

ÜLEVÕLLI-ŠOKOLAADIJOOK! Kakaokiriku šokolaadialtar! Mingis mõttes jõuab see klaasitäis sind ära tüüdata juba enne, kui sa jõuad temaga isegi poole peale. Monokroomselt kakaokontsentraadi taoline šokolaadi-elamus. Aga vaata juhul kui sa juht šokolaadipreester olema, siis see on sinu armulauajook. Hommikusöök ja õhtuoode. Hosianna ja need muud ruunikirjad. Olgu Thor meile armuline koos oma šokolaadivasaraga.
---
pilt isetehtud

ART+27 DDH DIPA


ART+27 DDH DIPA (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 91 punkti! Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,81 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Do you know Barrier Brewing Co.? It's a crazy brewery from Oceanside (Long Island, NY)! They make delicious IPA. Especially those in the double hop version. So together with them we did something in their style, only more! So very strong Double IPA, with the addition of oat and wheat flakes, slightly fuller and with hop poured in buckets. Strong, aromatic, double hopped DDH DIPA."

Väike lihtne pudel, sildil kummaline bling-bling vanake. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht kaob kiirelt, kuid jätab endast klaasiseintele tiheda vahupitsi. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom - oi see on kummaline ja veider ja vastuoluline segu. Sihuke, mida nuusutad ikka uuesti ja uuesti ja jälle, et veenduda, mida kõike sa siit just tundsid. MANGO! Märg kartong! MANGO! Keldrimullased kaalikad! NEKTARIIN! Seismajäänud nõudepesukäsn!

Esmamekk on on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus, veidi keeleotsal krõgelev ja mõrkjalt vürtsikas. Keskmaitse - iiikkk ... mango ja valge redise ristsugutis! Vürtsikas redis!! Magus mango ja mullasena riivitud naeris!

Lõppmaitse. Uhhhh. Mõrkjas-magus. Kräbisev ja krügelev. Kihisevalt torkiv. Vängevõitu. Läilapoolne. Hunnitult häiriv. 

Järelmekk. Huvitav kui keegi võtaks mangot tulikuumal grillil kõrvetada, kusjuures samas säriseb ka peekon ... kas siis saaks sama segu? Rammus ja rikkalik, jämejõuline ja kummaline. Mõrumagus. Keeltväänav. Kurnav ja meeldiv.

ÜLEvõllikas! See on kuskil ja kuidagi ja miskipärast napakalt halbhea. See õlu häirib sind. Sügavalt. Kuid teeb seda moel, mida sa ei oska küll kiita, aga tahad veel lonksu. ÜleVõlli-IPA. Servapidi friigikas. 
---
pilt isetehtud

Vana Aleksi IPA

Vana Aleksi IPA (???, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol.

Tootjainfot pole. Urrrr.

Hea hobipruul, kes sa kasvõi ainult iseenda ja sõprade tarvis õlut teed, näe palun vaeva ja tekita joogile silt. Endal hiljem hea meenutada-vaadata, sildikogujatel rõõmu nende järel jahtida, õlleajalugu jälle märgi võrra rikkam!
Silt peaks endal kandma minimaalselt nelja elementi:
- koja nimi (pane kasvõi "Ämma kelder", aga selle järgi on võimalik teistel asja ära tunda)
- toote nimi (pane kasvõi "Saunakas", aga mitte lihtsalt õlle liigimääratlus või vaimuvaene "hele")
- liigimääratlus (IPA või stout vms, millena sa ise teda näed, kriteeriumitele vastavus on teisejärguline)
- kangus.

Väike lihtne pudel, infovaene must-valge sildike. Kollakaspruun hõre vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. Aroom on hapukas ja kergelt röstine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on hapukas, leivane ja õunane, puidune ja kanarbikune. Lõppmaitse meenutab ahju peal ülemäära kuivatatud õunu, tugevalt karamelliseerunud ja kohati koguni kõrbema läinud servajestega. Järelmaitse on rauarohke, veidi kore ja karvane, alkohol muutub ülemäära tugevalt tajutavaks.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga OK tasandi rüübe. Konservi peale ehitatud, ilmselt ise juurde tuunitud kangevõitu jook, mille side IPA stiiliga on põgusalt äratuntav.
---
pilt isetehtud

Tuesday, September 17, 2019

Buio


(White Pony, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double Oatmeal" ja 3,92 punkti

Tootjainfo: ""...Buio" is darkness, this darkness that unaware humanity has embraced. Pollution and uncontrolled technology, exploitation of nature and humans, are bringing death and diseases. Dying alone, living in suffering... it's time to break these chains."

Tegelikult siis: "Imperial Oatmeal Stout aged in bourbon oak barrels"

Väike lihtne pudel, mustal sildil veripunane kiri. Tumepruun vaht täidab pool klaasi ja püsib kaua. Õlle värvus - must.

Aroom. Must. Raske. Mõtlik. Väärikas. Aadellik.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja üllatavalt mage-magusakas. Keskmaitse aga pöörab hooooopis teise lehekülje, tuues sisse magusust, täidlust ja ploomiveini. Lõppmaitse keskendub röstile, serveerides seda koos külma kohvi ja rummik-koola kokteiliga. 

Järelemekk alles avab selle joogi tõeliselt - soe ümar burboonilik pehmus, röstine hapukus, tammine mõrkjus, ploomikonservine magusus. Aga kõik see avaneb ainult juhul, kui proovida seda jooki niristada tilkhaaval üle keele. Sest muidu libiseb see kraam klõmaki ise su sisse nagu mingi liru kerge iiri stoudike.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga ÜBERTASANDI rüübe. AGA! AGA! AGA! LIIGA ohtlikult kergelt joodav! Nii ei tohiks see olla ju ometigi, et kui sa teise käega oma joogikätt ei pidurda, siis tekib soov see klaasitäis endale sisse kulistada ja kohe järgmist nõutada!
---
pilt isetehtud

Pihtla Õlu


Pihtla Õlu (Pihtla, Eesti) pdl 0,5 l. alc 7,6 %vol. Ratebeeri liigimääralus: "Gotlandsdricke/ Koduõlu/ Sahti" ja hinnang 48 punkti. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Sahti" ja hinnang 3,26

Tootjainfo: "Saaremaa taluõlu “Pihtla õlu” (virde tihedus 16%; Alk. 7,6% vol) teraviljast pärineva maitsenüansiga odralinnastest õlu. Sellel on kergelt tajutav kadaka ja mitte väga tugev humalate lisand. Omapära on, et virret (nagu tavaliselt) ei keedeta lõppfaasis, vaid lisatakse meskile virde välja kurnamise ajal vajalikus koguses keedetud vett.
Taluõlu, nn “elus õlu”, on filtreerimata ja sisaldab veel settimata pärmi ning
valkaineid. Nende põhja sadestumine toimub enamasti juba laagerdustankides ja
jätkub peale villimist vähemal määral müügitaaras. Seega olenevalt settimisajast
on pärmi maitse rohkem või vähem tuntav. See on niisuguse õlle iseloomulik
omadus. Taluõlut ei pastöriseerita, ega kasutata muid säilivusaja pikendamiseks
mõeldud lisandeid."

Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, kolhoosilik/kooperatiivide-aegne sildikujundus. Vähene valge vahukiht on mõõduka püsivusega. 

Aroom on põnevalt metsik: magus, pärmine ja saiane, siirupis konserveeritud metsõunte, seesamiseemnete ja austrikastme segune.

Esmamekk on keskmise kehaga, magus ja lame. Keskmaitse on mõrkjas-magus, vaigune ja nätske. Lõppmaitse omandab veidi hapukama, poolkäärinud haputaigna ja õunaküpsiste meki. Järelmekk on magus, pärmine, lopergune ja kodune.

Keskmisest veidi raskema kehaga, alakarboniseerunud ja õlija paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga Väga Omapärabe rüübe. Kes lapsepõlves kanget koduõlut mekkinud, see noogutav tuttavlikult. Kes ainult linnaõllede peal üles kasvanud, puristab põlglikult. Ainult hipsterikraami tarbijad langevad minestusse. Külmaks ei jäta kedagi!
---
pilt isetehtud

Konspiraator

Konspiraator (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. ei Ratebeer ega Untappd ei tunne seda jooki. Stiilimääratlus: DDH black IPA

Tootjainfo: "Koostisosad: vesi, odralinnased, rukkilinnased, nisulinnased, kaer, humal, pärm
IBU 66"

Väike lihtne pudel, stiilselt mustjashall sildikujundus. Sentimeetri paksune hallikaspruun vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - vähese tumepunase helgiga must. Aroom on hapukas ja tugevalt röstine, meenutades kõrvetatud leivakoorikut ja ülekuivatatud rosinaid.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas ning röstine. Keskmaitse muutub veidi magusamaks, ehkki kõrbenud-hapu põhitoon on ülekaalukalt ees. Lõppmaitse muutub huvitavalt vürtsikaks, nagu oleks siin kasutatud musta ja rose pipra segu. Järelmekk on mõrkjas, kuiv ja röstine.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe! Põnevalt vürtsikas must IPA, millega poleks üleüldse mitte patt ametlikult turule tulla!
---
pilt isetehtud

Monday, September 16, 2019

Stronger Than Haterz Rum BA


Stronger Than Haterz BA Bourbon (White Pony, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 16,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Barleywine - Other" ja 4,0 punkti

Tootjainfo: "Big barleywine ale aged in Martynique rum barrels and dry-hopped."

Väike lihtne pudel, toksiline sildikujundus :) Pöidlapaksune valge vahukiht on kauapüsiv ja tiheda pitsjäljena klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne ja soe merevaik. 

Aroom - soe suhkrurooline rummilõhn uhab juba kaugele. Soe, rammestav ja samas oma raugel moel ahvatlev nagu vananev diiva, kes ikka veel oskab oma sisemise hurmava enesekindlusega sulle niimoodi otsa vaadata, et tunned end poisikesena. 

Esmamekk. Raske ja magus. Suhkruroogu juba ei peida. Isegi läbi rummi ja vaadi ja õlle ta kõnetab sind oma ülemerelises keeles, kumisedes midagi päikesest ja paduvihmadest.

Keskmaitse. Magus ja mõru. Umbes selline metspirni laadne segu. Metspirniliköör? Metspirni liköör metsmeega! Metslase kombel taltsutamatu, hooplev ja suurustlev nagu õhtuse lõkke juures oma jahilkäiku kirjeldav korilaskütt, kes esitab kõik oma varitsust ja saaklooma vastupanu detaile silmi pungitades ja kurgust urisedes.

Lõppmaitse. Mõrkjashapu pihlakanalivka. Sukruvaene povidlo külmavõetud pohlast. Rabalõhnaline ja vägev. Maadligi, kuid väge täis. Rabamets on ju nii kääbik, kuid kogematu linnalapse suudab ära eksitada ikkagi.

Järelmekk. Hapukas. Nätske. Metskirsidžemm. Rosinaželee pohlalikööriga.

Raske, räntsakas, ronitaimena keele ümber väänduv. Ei ta ei tekita eksalteeritud kilkeid ega sunni monoklit kohendades ajama kunstiteadlasejuttu. Aga samas on selle lihtsas, ent jämejõulises võlus midagi, mis sunnib ütlema "ÜBER!" No kui mitte miski muu, siis see, millise meisterlikkusega on õnnestunud ära peita tank ... ehk siis 16,5 %vol kolakas ... teate mis, see tekitab respekti ja uvažuhhat ja ülelüldse lugupidamist!
---
pilt isetehtud

Nosferaator 2019


Nosferaator 2019 (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Smoked Beer" ja hinnag pole välja kujunenud

Tootjainfo: "Tume suitsubock"

Jaaaa, sellel õllel on lugu! Täpsemalt ajalugu. Varasemad kodused versioonid aastast 2015, 2016 ja 2017 leiad siit. See siin on nüüd siis sama õlle ametlik tulemine.

Väike lihtne pudel, sildil must kass. Kohvipruun vaht täidab  3/4 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt ja säravalt kastanipunane.Aroomis on esmaplaanil hapukas kirsipuine suits (ehkki tootja räägib lepa- ja pöögisuitsust), selle taga on karamelliseerumise ja kõrbemamineku piiril balansseeriv ploomimoos.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapukas-ploomine. Keskmaitses segunevad röstpählid, üle grilli lastud rosinaleib, täidlane kakaone pähklikreem ja šerri.

Lõppmaitse ... oi küll siin on palju iiiigatsugu asju ja maitseid ja mõtteid. Alustama peab aga mingil hullul ajel suitsu kohal hoitud heledatest hapukatest rosinatest, millele lisanduvad röstitud sarapuupähklid, nelgiõisikud ja sutsakas muskaatpähklit. 

Järelmekk loob hämmastava maitsekahvli - ühest küljest värske, klaar ja karge sügisõun, mille oled korjanud juba kahutanud hilissügisest aiamurust, teisest küljest aga vana ja tuhmunud, pikalt plekkkarbis hoitud piparkook möödunud jõuludest, millest on kõik muu peale nelgi ja vürtspipra aja poolt välja udjutud.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Superhea näide pruulmeistri vaevast, kes on selle õlle endale ennem VÄGA selgeks õppinud ning nüüd mustlasena sama täpselt teostanud võõras kojas. Ja seda enam kiiduväärne, et seesinast urbock tüüpi asja pole meiemaal varem ametlikult tehtud ... ning ega teda enam oma sünnimaalgi enam väga viljeleta.
---
pilt isetehtud

SPA IPA


Spa IPA (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. UNtappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "Full day at spa, relax and calm. Our IPA gives a silk touch of pure nature inspired human soul calls for freedom and purity. Here we used natural herbs and brewed this mellow IPA with juniper and lavender. For complexity special package for flavor and aroma adds Huell Melon, Northern Brewer and Lemondrop hops.
IBU 46"

Väike lihtne pudel, sildil joogaspaa? Vähene kollakas vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne. Aroom on alguses siidiselt pehme ja magus, meenutades üsna ehedalt lavendlit ja selle pehmeid karvaseid lehti. Hingamistempot kiiremaks ja sügavamaks muutes tunneb ka alul tahaplaanile jäävat vaigust kadakalist külge. 

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja üsna jõuliselt hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on nätske, hapukas-magus, sametine ja täidlane. Lõppmaitse muutub mõrkjamaks, karmimalt vaiguseks, aga ühtlasi ka rauarohkemaks nagu päris paljude selle koja õlledega tundub olevat. Järelmekk kõnelebki peamiselt rabaveelises-raspeldavas keeles, kuigi seda võib vist vähemalt osaliselt kadaka kaela ajada. Mis aga lõppkokkuvõttes tiba häirima hakkab, on üsna tajutav alkoholisus, mis sellise kraadi juures võiks olla olemata.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-hapuka buketiga HEA taseme rüübe. Kadakas ja lavendelt tunduvad päris kena kombo olevat, kuid lõpuks muutub suutaju rohmakalt alkoholiseks, mis takistab seda segu lõpuni nautimast.
---
pilt isetehtud

Sunday, September 15, 2019

Heinamaa 2

Heinamaa 2 (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ei ratebeer ega Untappd ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "Looduse jõud pudelis
Koostisosad: vesi, odralinnased, rukkilinnased, hein, humal, pärm.
IBU 34"

Väike lihtne pudel, sildil aabitsalik talupildike. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magusakas, heinalõhn on vähem eredalt tuntav kui esimeses versiooni, huvitaval kombel muutub see hein hoopis banaaniks :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse kõnetab jällegi selle huvitava baananiheina noodiga, mida oleks imelihtne segamini ajada kvaliteetse saksa nisuõllega. Lõppmaitses muutub mõrkjas-magus heinane toon selgemaks, mõjudes ürdise ja isegi vürtsikana. Järelmekk nihkub magusamasse ja kergelt hapukasse suunda, muutudes taas segaminiaetavaks veidi humalasema nisuõllega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapuka-maguskas-mõrkjas-vürtsika-magusakas-hapuka buketiga Übertasandi rüübe! Kui sildil oleks öeldud "nisuõlu", noogutaks heakskiitvalt. Kuna on aga kirjas "heinaõlu", siis noogutan veelgi parema meelega!
---
pilt isetehtud


Heinamaa


Heinamaa (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Spiced / Herbed Beer", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "In this brew we used pure organic hay which gives a touch of Estonian nature. As we say "the power of nature in bottle". Feel it!
IBU 34"

Väike lihtne pudel, sildil aabitsalik looduspidlike veskiga. Korgi mahavõtmiselt käib ülemäära kõva suts, valge vaht täidab enamiku klaasist ja hakkab ka pudelis peale proovilonksu väljakallamist üles kobrutama, jõudes aegamisi pudelikaelastki välja. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. 

Aroom on tõepoolest heinane, magusakas ja maalähedane. No täpipealt jõelodult kokkuniidetud lopsakas ja ikka veel niiske, närbunud ja aromaatne ... südasuvine lõhnaelamus!

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, heinane ja värske. Lõppmaitse muutub taas hapukamaks, õunte ja tsitruste vahepealseks, selle taga on aga putkede ja muu jõekääru taimestiku lopsakat heinast hõngu. Järelmekk muutub magusamaks, karamelliseks, vürtsikakas, veidi nätskeks ja uskumatult suviseks.

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe! Heina kasutamine on lahe, aga harva kasutatav mõte, kuid jook ise on minemas ülekarbosse ja mekk on veidi toores ning nätske.
---
pilt isetehtud

Amer-Amer


Amer-Amer (De Ranke, Belgia) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Belgian" ja hinnang 89 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Belgian" ja 3,51 punkti.

Tootjainfo: "Brewing an American IPA, but with a Belgian twist...that's the idea behind the Amer-Amer. We chose to use two American varieties of hop, but only hop flowers cultivated in Belgium. The 'Belgo-American' hops have a better balance in flavours and a less aggressive bitterness, without losing flavour or intensity. Dry-hopping with Cascade gives the beer it's rich aroma.
IBU 60"

Väike lihtne pudel, sildil Vabadus-samba tõrviku modifikatsioon :) Valge vaht täidab 5/6 klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne. Aroom ... noh täpselt see, mida belgia IPA'lt ootadki - et leiad nii karamelli kui humalat, nii puuviljasust kui veidi ka vaigust nooti.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üsna tugevalt puiduselt mõrkjas. Keskmaitse on mõru, koguni kibekas ja tiba karvane. Lõppmaitse muutub veelgi rohmakamaks, belgialikud pehmed-magusad puuviljanoodid upuvad teelehe/raudrohu kibeka mõruda alla ära. Järelmekk aga tasandab asju veidi, tuues mängu veidi hapukamaid, mahlaseid noote ... kuid ühtlasi omandab jook rauase, koreda ja kuiva oleku.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-magusakas-mõru-hapukas-mõru buketiga veidi ülevõlline rüübe. Katse teha belgia IPA't on ülemäära kuivaks ja kibekaks keeratud, nii et seda suutäit on keeruline nauditavaks nimetada.
---
pilt isetehtud

Friday, September 13, 2019

Beyond the Gates


Beyond the Gates (White Pony, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,93 punkti

Tootjainfo: "Imperial Stout aged on rum barrels with coffee and vanilla, brewed for the eponymous band."

Väike lihtne pudel, mustal sildil küünlaleek ja punased kirjad. Pruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - enesestmõistetavalt must.

Aroom. Vau. Nina teeb nüüd küül mingi triki. Jah loomulikult siin on olemas kõiksee mis kohvi ja vanilje ja röstiga seondub ... aga juust? Miks on minu ninna takerdunud tükike Limburgi juustu? Tõsi küll, see leidub umbes kuuenda kihina, kogu selle pehme ja luksusliku külluse taga, aga ikkagi? :D

Esmamekk on raskepoolse kehaga ... ja üldse mitte 12,5% kraadisena mõjuv! Pigem selline meeldivalt pehme ja täidlane ning röstine stoudike. 

Keskmaitse muutub tummisemaks, vaniljepehmuse ja röstitud iiriskommide sekka lõimub rummis leotatud musti ploome. 

Lõppmaitse on röstine, kakaoliköörine, kõrvetamisele lähenevalt röstitud puuviljaleivane, magus-mõrkjas ja nätskevõitu.

Järelmekk - magus, liköörilik, röstpähkline, kohvikreemine. Huvitav kui praadida tulikuumal grillrestil korraks vaniljest iiriskommi, kas siis saakski sellise tulemuse?

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga VÄGA HEA taseme rüübe! Ausalt öeldes kontrollis vana Gambrinus kolm korda sildil kirjas olevat kraadi - vaata seda 12,5 %vol ei tunne mitte mingi valemiga. Jah, väga hea. Jah, vaat ja rumm on isegi tunda. Aga ... noh vaata millegi üle vaimustuda ka ei oska seekord.
---
pilt isetehtud

I Will Never Let You Down


I Will Never Let You Down (White Pony, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Flavored - Other", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Belgian Strong Golden Ale" ja 3,61 punkti

Tootjainfo: "Belgian ale brewed with spices and aged in Highlands whisky oak barrels"

Väike lihtne pudel, kuldbeežil sildil must-valged lihtsad kirjad. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist, kadudes küll suht kiirelt, kuid haakudes kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom - oooooooooooo - oijummmmel kui meeldiv! Soe, talvine ... selle sõna sooja-andvas mõttes. Vürtsikas meepräänik! Külm glögi! Nelk ja muskaat. Kardemon. Küünlasära jääklaasil. Nina ja põskede poolt sissesulatatud laigud jäälilledes. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja üllatavalt mage-magus peale seda hunnitut lõhnalahmakat. Keskmaitse aga ... ojaaaaaaaaa ... muskaadi-pähkli-saframoni ülikülluslik pillerkaar, mis paneb silmvi vidutama ja end sooja teki sisse mõtlema, käes vürtsidega tembitud joogianum, istudes talvises aias pingil keset kohevaid lumekuhilaid.

Lõppmaitse. Rosinad ja saframon. Valge vein ja õunabrändi. Ahjuõun. Kiirelt pimenevas õhtus pragisev ahjuleek. 

Järelmekk. Aisamait. Oi jõulukell, süda hell. Kuusepuu ja valged piparkoogid. 

Ahhh, see jook paneb heldima. Korraga tundub mõte talvest ja selle sisse südamega tehtud soojusest nii armas ja ahvatlev. MEGA! Sellist tujude tulva kohtab harva, tõstest õlleklaasi.
---
pilt isetehtud

Franc Belge


Franc Belge (De Ranke, Belgia) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Dark / Amber" ja hinnang 85 punkti. Untappd ütleb: "Pale Ale - Belgian" ja 3,35 punkti.

Tootjainfo: "Franc Belge has the qualities you would expect in a 'Spéciale Belge'-style beer: a soft malty flavour, which resembles the taste of a biscuit. This is due to the lightly coloured malts (pils, pale ale and munich) that are used and the very moderate lever of alcohol of 5,2 % abv. A very drinkable beer with a bitter but delicate flavour, thanks to the use of Fuggles-hops, a variety of Kent Golding. It's a unfiltered, unpasteurised beer for which only real hopcones, so no pellets or extracts, have been used.
IBU 40"

Väike lihtne pudel, vanamoeline sildikujundus. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on väga meeldivalt pehme ja karamelline, veidi röstitud täisterasepiku sarnane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on karamelline, kuivatatud virsikute ja raudrohu segune, huvitavalt ühekorraga nii magus kui ka kergelt kibekalt mõru. Lõppmaitse omandab veidi hapukama, seeläbi mahlakama noodi. Järelmekk on täidlane, taaskord servamisi kibekat nurka puudutavalt mõru ja samal ajal pehmelt magus ning toretsevalt vürtsikas.

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkja-hapukas-mõrkja-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe! Ülimeeldiv belgiapärane vaste briti bitteritele - soovitan selle stiili austajatel kindlasti järgi proovida!
---
pilt isetehtud

Thursday, September 12, 2019

Yorkshire Stingo


Yorkshire Stingo (Samuel Smith, UK) pdl 0,55 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Strong Ale - English" ja hinnang 95 punkti!! Untappd ütleb: "Strong Ale - English" ja 3,84 punkti.

Tootjainfo: "Some of the oak casks at Samuel Smith’s date back more than a century with the individual oak staves being replaced by the Old Brewery coopers over the years. Gradually the casks soak in more & more of the character of the ale fermented in stone Yorkshire squares. Yorkshire Stingo is aged for at least a year, matured in these well-used oak casks in the brewery’s underground cellars deriving fruit, raisin, treacle toffee, Christmas pudding and slight oaky flavours, before being further naturally conditioned in bottle."

Kopsakam reljeefkirjadega pudel, kuldne fooliumkael ja vaadilik sildikujundus. Kollane vaht täidab pool klaasi ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - kirkalt punakas kuldpruun. Aroom on magusakas, karamelline, puidune, täidlane ja šerrit ning porveini meenutav.

Esmamekk on keskmisest kriips raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub maitsetäidlasemaks, iiriskomi, röstitud ploomide, kuivatatud pihlakate, karamelliseerunud puuviljaleivase jõuluse segune. Lõppmaitse on puidune, mõrkjas. parkunud ja parkiv, veidi metalne, vaskse uhmri ja kuumutatud kastanite taoline. Järelmekk muutub alguses pehmemaks, kuivatatud virsikute taoliseks, kuid siis omandab ootamatult jõulise šerritaolise ... isegi tiba ehk häirivalt tugevalt alkoholiselt jõulise noodi ... kuid siis jälle see taandub kuhugi kakao ja koorevenise meeldivasse vinesse.

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERTASEME rüübe! Liigagi kergelt joodav, lummavalt maitseküllane, väärikas ja vanamoeline, õlu kui meenutus aadellikest hiilgustest, kui ei veiderdatud moodsate viguritega, vaid lasti mängida ajal ja oskustel.
---
pilt isetehtud

Lost In the Twilight Hop


Lost In the Twilight Hop (In Peccatum, Hispaania) prk 0,44 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "IPA - Hazy / NEIPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - American" ja 3,18 punkti

Tootjainfo: "Juicy IPA"

Keskmist kasvu purk, vana sillamüüriga sildikujundus. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole küll kuigi püsiv, kuid haakub kenasti ja tihedalt klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on mõnusalt ja mahlaselt puuviljane, meenutades täisküpseid virsikuid.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas, samas kenasti tasakaalustavalt hapukas ja mahlane. Keskmaitse on mahlane ja huvitavalt meekärjele ning suirale omase magusa ja mõrkja segune. Lõppmaitse on mõrkjas, kuivapoolne ja mahlaselt magus-hapu, meenutades pirnikompoti vedelikku. Järelmekk muutub hapukas-mõrkjaks, lisades ka mõnusa vürtsika karge värskuse.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtasandi rüübe. Väga hea maitsetasakaalus, värske ja karge, oivaline maitsekas klaasitäis IPA-sõbrale.
---
pilt isetehtud

Maisel's Weisse Original


Maisel's Weisse Original (Maisel, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 5,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Weissbier - Hefeweizen" hinnang 89 punkti. UNtappd ütleb "Hefeweizen" ja 3,62 punkti.

Tootjainfo: "Traditional weissbier made according to the old Bavarian style with the unmistakable character of the fine cellar yeast."

Miskipärast arvasin et ma polegi seda õlut kirjeldanud ja kiire otsing nii näitaski ... aga nüüd näe leidsin, et üsna täpselt 5 aastat tagasi olen seda siiski teinud. Noh aga vaatame, mis ma sellest nüüd arvan.

Vahu ja värvus osas pole mingit muudatust. Aroomis ei osanud ma tookord ära tunda seda banaanist paitust, mis nüüd  päris selgelt esile tuleb. Maitse osas klapivad mu toonased sõnad üsna üks-ühele praegustega, kuid ka siin oskan nüüd seda veidi toorevõitu banaani nooti tabada, mis toona sõnadesse panemata jäi.

Nii et see kogemata sündinud 5-aastase sammuga tehtud korduskirjeldus kinnitad seda, et maitsemeeled on muutunud veelgi nõtkemaks :) Või siis olen ennast õpetanud saksa nisuõllest nii pimesi banaani tajuma, et aju teeb töö keele eest ära. Igatahes Übertasandi rüübe on ta ikka veel ja jätkuvalt
---
pilti isetehtud

Wednesday, September 11, 2019

The Motherhop


The Motherhop (In Peccatum, Hispaania) prk 0,44 l. alc 8,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "IIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - Imperial / Double" ja 3,82 punkti

Tootjainfo: "Double IPA brewed and dry hopped with Simcoe hops."

Keskmist kasvu purk, sildil üsna hullunud moega palvetajaritsikas. Kreemika varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib ülimalt kaua. Õlle värvus - väikeseteralise hõljumiga kuldne. Aroom ... ummm ... miks tuleb silme ette soome sauna pesuruum ... selline soe ja rõske, seebi ja šampooni järgi lõhnav?

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse muudub täidlasemaks, humalanivoo kerkib kõrvetuse tasemel lähedale, kuid jääb siiski nätskelt puuviljasele nivoole. Lõppmaitse on mõrkjas, nätsakas, greibine, mesine, mango ja papaia ristkorrutis vähese valge pipraga. Järelmekk kõneleb topetlipade raskepoolse klassika koodi, kuid teeb seda veidi heinase aktsendiga.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusa-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga ÜBERtasandi rüübe. Veidi väsima hakkav, kuid siiani austusväärline doppel-IPPA :)
---
pilt isetehtud

Blondette - Vild


Blondette - Vild (Brekeriet, Rootsi) prk 0,5 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,9 punkti.

Tootjainfo: "Blondette is an elegant and complex barrel aged sour ale."

Pühaste keldrist kaasa ostetud purk. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - õrna hämuga kuldne. Aroom on hapukas, puuviljane, ja vähese äädikase värelusega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu ning mõrkjas. Keskmaitses tuleb üsna selgelt esile siidri- ja veiniäädika laadseid klaare mahlaseid maitseid. Lõppmaitses äädikas veidi võimendub, sellele liitub puhast äsjapressitud õunamahla. Järelmekk on kuiv, hapu ja õrnalt mesise puudutusega magusa noodiga.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja väga kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-vürtsikas-hapu-magusaka buketiga Übertaseme rüübe. Veidi monokroomne, peamiselt leebes, ent siiski äädika keeles kõnelev, kuid siiski äraütlematult värskendav kraam!
---
pilt isetehtud

Jovaru Alus


Jovaru Alus (Jovaru, Leedu) pdl 1,0 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale - Other" ja hinnang 36 punkti. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Other" ja 3,08 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Rustic Live Beer"

Suur plastpudel, lihtne kolhoosilik sildike. Valge vaht täidab pool klaasist, psüib kaua ja haakub hõredate latakatena klaasiseintele. Õlle värvus - õrnalt hämuselt pruunakas-oranžikas. 

Pärmirahva hulgas on see tootja legendaarne - selles kojas on vaarisade pärmi sajandeid elus hoitud, sellest üha uusi ja uusi õllelaare keetes. Nii et tegu on hetkel pruulmeistrite seas menuka Norra kveik-pärmi leedulasest sugulasega. 

Aroom on hapukas ja üsna veider. Niimoodi lõhnab lahti lõigatud ja siis päev otsa soojas toas seisnud taliõun, mille lõikepind on muutunud nahkjalt nätskeks. Niimoodi võiks lõhnata käärimaläinud angervaks (kuigi ma ei kujuta ette, mispuhul angervaks võiks käärida). Niimoodi lõhnab vaskses uhmris lödiks pressitud alõtša ja fenoli segu. Ja siis veel umbes kolmkümmend kuus asja. Ehk siis - vana Gambrinus on segaduses ja ei suuda öelda ühtegi konkreetset lõhna, kuid see aroomibukett on kentsakalt köitev. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas ning haputaignane. Keskmaitse - hapu, mõrkjas, ürdine, vaskne, kuiv, veidi vürtsikas ja kääriv. Lõppmaitse - köömned, fenkol, arooniad, lodjamarjad, sidrunväändik ja rosepipar. Järelmekk ... käärimaleinud leivasupp, hapendatud nelk, hõõgveinis pikalt ligunenud kadakamarjad, lagrits ja muskaat?

Friigikas. Veider ja konarlik, kodune ja rustikaalne, üsna selgelt omanäoline, kuid samas omamoodi võõrastest maitsetest tulvil. Kuna seda sisuliselt mitte kuskilt mujalt kui ainult kaugest Leedu pruulikojast kätte ei saa, siis pole teil enamikul võimalustki järele proovida :)
---
pilt isetehtud

Monday, September 9, 2019

Old King Clancy


Old King Clancy (Mad Scientist, Ungari) pdl 0,33 l. alc 13,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine" ja hinnang 78 punkti. Untappd ütleb "Barleywine - Other" ja 3,9 punkti

Tootjainfo: "Maple barley wine."

Väike lihtne pudel, punasel sildil punane kuningas :) Sõrmepaksune tuhmkollanevahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kilkavalt ja sädelevalt punane.

Aroom - kas olete kunagi kommivabrikus olnud? Selles tsehhis, kus parasjagu karamelli keedetakse ning sellest kohe-kohe komme vormima hakatakse? Vaata just selline see lõhn just ongi, kusjuures kommi sisse minev hapukas moos podiseb sama ruumi teises otsas.

Esmamekk on raske. Raske ja magus, kuid kenasti mõruga tasakaalus, vähene hapukas marjane tilk saab kah taskusse pistetud. Keeleots hakkab aegamisi umisema, ega's 13+ kraadi pole naljaasi, seda naasklit juba kotti ei peida naljalt.

Keskmaitse. Kõrveküla karamell. Krõbekandi marjamoos. Kraksumise äärele karamelliseerunud keedus, millest saab valada ka väikeseid õõnesvorme ja siis need täita näiteks pähklilikööriga.

Lõppmaitse. Krambambula. Leivaliköör. Tumedate rosinatega täidetud ja musta rummiga leotatud must leib. 

Järelmekk. Krõbe pähklikaramell koos kolme köömnega. 

Ramm-raske kehaga. Mõõdukalt karboniseerunud ja õlise-kleepja-mätsiva paletiga. Mõrkjas-magusa-mõrkjas-hapukas-magusa-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-maguskas-mõrkja buketiga Übertaseme rüübe. Jah, kõik parameetrid on sellised, mille peale peaks nagu rulli tõmbuma ja siis "halleluuja" hüüatusega laiali paiskuma ... aga no vat ei paisku. Selle liköörilaadse napsu - sest päris õllede maailma see nüüd ikka ei kuulu küll - suurimaks puuduseks on see, et vana Gambrinus ei oska ikka ja kuidagi vaimustuda vahtrasiirupist. Ära on see kraam ju tuntav, aga no vaata ei ole asi, mille peale tireleid visata.
---
pilt isetehtud