Saturday, August 31, 2013

Moniette Brune

Moniette Brune (Brasserie Dupont). pdl 0,33 l. alc 8,5 %. liigimääratlus: dubbel. 94 punkti ratebeeris ja 87 punkti beeradvocate järgi!

Tootjainfo: " The “Moinette brune” is a top fermentation beer with refermentation in the bottle.
Since its creation in 1986 this beer becomes more and more famous.
A melange of 4 special malts results into this unusual colour, light darkbrown going into russet. The aromas of hop and special malts are creating the dominating taste in this beer.
The "Moinette brune" combines a slightly bitterness with a fruity touch.
A real refermentation in the bottle, which will continue for many months in your cellar, will transform this product into a quite surprising beer."

Disain taaskord lihtne ja mittemidagiütlev. Kreemikas vaht täidab 2/3 klaasist, vajudes üsna kiirelt, kuid siiski mitte jäägitult. Õlle värvus - klaarilt kastanpunane. Aroom on meeldivalt karameljas, kergelt kuivatatud õunu ja lagritsat meenutav.

Esmamekk on keskmisest veidi kergem ja magus-vürtsikas. Keskmaitse annab endast tugeva pahvaka karamell-linnaseid, veidi pruunistatud suhkrut ja kakao-küpsiseid. Lõppmaitse osutub aga olevat justkui hoopis teisest klaasist, siin on korraga mütakas kotitäis tumedaid hapukaid rosinaid, kumkvaate ja kibuvitsamarju, mis on segatud kokku vaarikavarreteega ja magustatud värskeltvurritatud meega. Järelmekk vaob üsna lihtsa mahlajoana kurgu sügavusse, jättes maha vaid pisut vaarikavarre- ja nõgesetõmmist.

Keskmise kehaga, õrnalt kleepja paletiga, magus-hapuka-vürtsika buketiga väga nauditav  rüübe. Toidusoovitus - ehk mingi mõnus ühepajatoit kalkuni kintsulihaga?
-----------
pilt tooja lehelt

Moinette Blond

Moinette Blondt (Brasserie Dupont). pdl 0,33 l. alc 8,5 %. liigimääratlus: belgia hele kange eil. 98 punkti ratebeeris ja 93 punkti beeradvocate järgi!!!

Tootjainfo: "The "Moinette blonde" is a top fermentation beer with refermentation in the bottle.
Ever since its creation in 1955, this beer is considered as “the showpiece” of the brewery Dupont on the Belgian market.
For centuries, the region where the brewery is situated, was pretty swampy, (swamp = marais (français moderne) = moëne (français ancient), so the name Moinette was linked to this “moëne region”.
In the little village of Tourpes existed also a mill and a “Cense de la Moinette”, both belonged to the Dupont dynasty. (cense = farmstead).
Originally, the name “Abbaye de la Moinette” was used for this beer, but since 1980 the name “Moinette” has become the commercial name.
Coppery blond with many fine hop aromas, the "Moinette blonde" is a very refreshing beer, thanks to its subtle balance between sweet, bitter and fruity.
The selection of our yeasts gives this beer its typical aroma and taste.
A real refermentation in the bottle, which continues for a long time in your cellar, results in a complex taste and harmonious bouquet."

Disain on väga lihtne - väike sale pudel ja hele väheütlev sildike. Helevalge vaht täida pool klaasi, muutudes kiirelt suuremulliseks, kuid olles üpris püsiv. Õlle värvus - klaarilt helekuldne. Aroom on kerge, puuviljane ja värske, siin on pooltooreid banaane ja külmavõetud viinamarju.

Esmamekk mõjub kergelt ja magusmõrkjalt, jällegi on kohane võrdlus pooltoore banaaniga, kuid siia lisandub ohtralt vürtsikaid sädemekesi kui veel siravaid taevatähti juba kergelt hahetama löövas hommikutaevas. Keskmaitse muutub väga külluslikult puuviljaseks, siin segunevad mango, litšimarjad, papaia ja ananass, kõike kokku segamas vaniljepulgake. Lõppmaitse süvendab veelgi sega puuviljade raskuse all murduva korvikese illusiooni, liites siia veel näpuga põhjamaist ebaküdooniat ja astelpaju. Järelmekk aga teiseneb peale seda puuvilja-vikerkaart ootamatult kuivapoolseks ja mõrkjaks, belgia õlledele pisut ootamatult löövad keelel trummi humala-tragunid.

Keskmisest kergema kehaga, kuivapoolse kehaga, magusa-mõrkja-vürtsika buketiga väga tarmukas tegija, pannes oma maitsete kontsentartsioonitasemega kahtlustama mitte lihtsalt heledat eili, vaid lausa tripel-tüüpi märjukest. Toidusoovitus - õlles hautatud küülik.
-------------
pilt tootja lehelt

Belma ja Simcoe

Belma ja Simcoe. Täisnimega "mis juhtub, kui kohtuvad Belma ja Simcoe?" (Paju Talu, J.Ehte). pdl 0,33 l. alc 7,2 % Liigimääratlus: IPA

Toojainfo: "Pale ale, Vienna ja Melnaoidiin linnased, Belma ja Simcoe humalad, Safale US-05 pärm ja vesi. Kuivhumaldatud"

Disain - ümber kogu pudeli ulatuv silt on süngevõitu toonides, kuid kiiduväärselt informatiivne. Tihe valge vaht täidab üle poole klaasi ja on väga püsiv. Õlle värvus - tuhmilt ja häguselt tumeoranž. Aroom on pärmine, õuna ja tikri lõhnane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt magushapu. Keskmaitse jätkub üsna samas võtmes, lisades juurde biskviitjat linnasepehmust. Lõppmekk muutub intensiivsemaks, keelt pargiks otsekui aroonia-rabarberi segumahl, teravalt kirbe ja hapukas, väga värske ja ehmatavalt jõuline. Järelmekk jääb pika vürtsika jäljena õhkama keelele ning raskepäraselt trummeldama suulaele.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, vürtsikas-hapukas-magusa-mõrkja buketiga ootamatult jõuline rüübe. Ilmselt teeks u pooleaastane laagerdumine selle joogiga meeldivat imet (konkreetne pudel oli villitud neli nädalat enne mekkimist). Toidusoovitus - mõni väga intensiivne hallitusjuust paneks selle maitsebuketi kenasti helisema.
---------
pilt isetehtud

Thursday, August 29, 2013

D.O.R.I.S. Destroyer Double Imperial Stout

D.O.R.I.S. Destroyer Double Imperial Stout. pdl 0,66 l. alc 10,5 % Liigimääratlus: Russian Imperial Stout

Tootjainfo: "This extreme Double Oatmeal Russian Imperial Stout will overwhelm, satisfy, and destroy your taste buds like no other!! D.O.R.I.S. is even darker, hoppier, and stronger than our gold medal winning B.O.R.I.S. The Crusher Stout.  Dry-hopped  and first wort hopped with the finest American hops for a great Imperial Stout experience! Enjoy the darkness!"
Stout. 100 puntki ratebeeris ja 94 beeradvocate järgi - absoluutne tipptase!!!

Alustada tuleb selle õlle puhul algusest ehk nimest ja väljanägemisest. Suurel pudelil pruulikoja konn ... see on selge. Aga MIDA tähendab "Double Imperial Stout"??? OK, on stout. Jah, on olemas erakordne asi ehk Imperial stout. Aga Double Imperial Stout? Kas see on üldse enam õlu või puhas unistus soomusrongist pudelis? Triple-Stout?

Ja siis veel - kirjutada "stout" nii, et tähed on moodustatud sirpidest ja vasaratest? Kas see on siis ikka Russian, või hoopis Soviet? :)

Oisasinder, ootused on kõrgel kruvitud, kas teate! Kui lugesite ehk sama tooja BORIS the Crusher kirjeldust, siis ... Gambrinus on kergelt mures, kas nüüd jätkub ikka sõnu, et veeeeeel hullemat asja kirjeldada.

Aga olgu, asutagu asja kallale. Plumps ja mulks. See mis siit pudelist väljub, pole siit maailmast pärit! Lausa mustjaspruun vaht paneb veidralt luksatama - kuidas see võimalik on? Värvus. Hmm. Misasi? Kuskohas? See ei ole värvus ega isegi mitte selle puudumine. Totaalne värvi-vaakum, ma ütleks. Kui seda saaks õlle kohta öelda, siis ma klassifitseeriks lausa sinakasmustana. Sihukest värvi võiks näha ilmselt Tutanhamoni hauakambris vahetult peale selle kinnimüürimist.

Aroom sunnib ninasõõrmeid võbelema nagu Raamatus teatud naisterahval Šveiki hindavalt vaadates. Tiinet täiust, meelast ahvatlust ja kehastunud pattulangemist uhkab klaasist lausa meetri peale. Heldus küll ... miks küll sellelaadset lõhnakuuske pole välja mõeldud ... aga õige, siis ei saaks ju rooli keerata, sest juba see lõhn teeb purju! Lausa ei tea, kustotsast alustada - Kohvi, no mõistagi kohvi ja seda mitte lihtsalt pulbrina, vaid lausa kopi luwaki kohvist tehtud liköörina, aga seda on segatud veel röstmandlite ja veinimerre uppunud rosinakoormat vedanud laevaga.

Esmamaitse mõjub kui keiserliku pagari joobnud vallatus. See vahva mees on seekord liiale läinud oma fantaasialennus, kasutades kaeraküpsiste valmistamisel üle mõistuse palju kallist kirsilikööri.Tihe ja nätske, kergelt kõrvetav ja põnev ... kuid kas ka normaalne?

Keskmaitse paneb aga lausa punastama - justkui oleks kogemata pealt kuulnud seda, mida veinilao hoidja sosistas kõrva virtinale. Kehakas laomees lubas kohale tuua terve liuatäie magusas veinid leotatud kuivatatud viigimarju ning serveerida neid šokolaadinastoika kastmes, pakkudes kõrvale keisrihärra parimat kohvilikööri.

Kuid ega siis järelmaitse kehvem pole - nipsakas virtina sutsab, et seda kraami saab ta iga päev. Pealegi olla pagar talle lubanud sootuks kaugelt põhjamaalt toodud murakalikööri, mida isegi keisrihärra ise harva mekutada saab.

Teate mis, see jutujärg läheb käest ära! Ei taha isegi vihjata sellele, milline maitseorgia sellest kõigest kokku saab järelmaitses. Gambrinus tõdeb vaid veidi väsinult aga õndsalt naeratades et ta on nüüd vist küll kõike näinud. Nüüd on see soomusrong pudelis tast üle sõitnud.

Mida veel? Kokkuvõtet? Ohjahh. Rongraske kehaga, nätskelt kleepja paletiga, magus-mõrkjas-magus-vürtsika-magus-hapuka buketiga ÜBERRÜÜBE RUUDUS! Oehh. järgmiseni korrani. Gambrinus on õnnelik .... norrrrrrrrrrr.
-------------
pilt siit

Saison Dupont

Saison Dupont (Brasserie Dupont). pdl 0,33 l. alc 6,5 %. liigimääratlus: saison / belgia hele eil. 99 punkti ratebeeris ja 94 punkti beeradvocate järgi!!!

Tootjainfo: "The Saison Dupont is a top fermentation beer with refermentation in the bottle.
Since 1844, this beer has been brewed in our farm-brewery, during the winter time.
Then this beer became a second refermentation in the barrel.
During the next summer, this very thirst-quenching beer was served to the “saisoniers” which were working on the fields.
Surely therefore, our Saison Dupont is considered as “the classic” among the Belgian season beers!
Coppery blond, the finest aromas and a strong bitterness transform this beer into a thirst-quenchener with no equal, just the way it was created.
Our selection of yeasts is the perfect base for these typical aromas and ditto taste.
A real refermentation in the bottle, which will continue for a long time in your cellar, result into this complex and particular aromatic beer."

Valge vaht täidab 2/3 klaasist, on tihe ja kauapüsiv. Õlle värvus - uduselt kuldne. Aroom on õrnake, kergelt mesine.

Esmamekk on keskmisest kergem, magus-hapukas ja veidi kuivapoolne. Keskmaitse paneb kulme kergitama, nii mitmetahuline on see! Siin leiab padipehmet linnasemekki, kaneeliga ja suhkruga küpsetatud ahjuõunu, veidike jõhvikareemiga rullbiskviiti ja sutsuke mõrkjat apelsinimarmelaadi. Lõppmaitse on täidlane, soe ja raskepoolselt mõrkjas nagu mesilasvaha ja kanarbikuleotis koos metsõunte hapukusega. Järelmekk taandub aga aeglaselt ja sujuvalt, õrritades vaid õrnalt nelgi ja kõrvitsa mahemõrkja seguga.

Keskmise kehaga, kuivapoolse paletiga, magus-hapukas-mõrkja-vürtsika buketiga väga nauditav rüübe. Sobilik hallitusjuustude valikuga.
----------
pilt tootja lehelt

Biolégère

Biolégère (Brasserie Dupont). pdl 0,25 l. alc 3,5 %. liigimääratlus: saison / belgia hele eil. 85 punkti
ratebeeris ja 82 punkti beeradvocate järgi - haruldlane ühtelangevus!
Tootjainfo: "The Biolégère is a top fermentation beer with refermentation in the bottle.
Created in 1992, this beer was the answer of our brewery to the increasing demands coming from a large group of potential clients, wanting an organic beer with character but low in alcohol.
This light and refreshing blond beer combines marvellous aromas, taste of malt and citrus.
The refermentation in the bottle in combination with an “adapted hopping” are resulting into a complex beer with only a small degree of alcohol."

Helevalge vaht täidab üle poole klaasist ning on väga püsiv. Õlle värvus - piimjalt valkjaskuldne. Aroom on huvitavalt kahekihiline - esmalt tajud vaid malbet linnaselõhna, siis aga tuleb kohale üsna tugev sidrunheina värskus.

Esmamekk on kergeke ja väga värske, sidrunjas. Keskmaitse muutub intensiivsemalt happelisemaks, mida täiendavad vürtsikad sädemed. Lõppmaitse annab endast mõrkjas-haput greibimahla olekut ning järelmaitse jääb üsna kuiva ja sülge jooksma paneva värskuselainena pikaks ajaks keelekülgi õrritama.

Kere kehaga, keskmiselt karboniseeritud, hapukas-mõrkjas buketiga mõnus joogiõlu. Sobilik heaks aperetiiviks ja mereandide kõrvale.
--------
pilt tootja lehelt

Wednesday, August 28, 2013

B.O.R.I.S. The Crusher

B.O.R.I.S. The Crusher (Hoppin’ Frog Brewery). pdl 0,66 l. alc 9,4 % Liigimääratlus:  Kaera-imperial stout. 100 ratebeeris ja 95 beeradvocate järgi!!! Sellest paremat hindetaset leiab väga harva.

Tootjainfo: "BORIS stands for Bodacious Oatmeal Russian Imperial Stout and it will crush you like no other stout! Named for its intensely deep roasted and full bodied flavor and extreme weight of barley used to make it,BORIS The Crusher will crush your taste buds under its intense flavor and full body."

Suurt pudelit kaunistab selle tootja tunnuskonn ja kaelaetikett, mis teatab, et tegu on 2008 ja 2011 a võitjaga imperiaalsete stoutide hulgas.

Väljavalamise hetk on juba aukartust äratav. raskelt mulksuv tume vedelik täidab pool klaasi ning selle peale kerkib aegamisi teise klaasipoole jagu tumepruuni tihedat vahtu nagu koolnu lahtisest kirstust kummitustemajas.

Värvi osas haarab vaatlejat tumm nõutus. See klaas on kui monoliitne musta värvi etalon - ühegi nurga alt ei pääse siit läbi mitte valguspoegagi. Aroom paneb seljatoele naalduma ja uuesti nuusutama ... ja uuesti. Raske patune õndsus poeb nuuskija ninasõõrmeist sisse nagu hoor mungakambrisse. Oi taevas, selle eest vist andeks enam ei anta - siin leidub kloostri keldri täis röstlinnaseid ja küpsetatud kaerakoogikesi, missaveini ja kallist mürri.

Esmamekk on ülimalt tihe ja raskelt kleepjas-magus, kuid seda magusust panevad särama vürtsisädemed nagu läikima nühitud palvehelmed patuse munga käes. Kesmaitse sunnib ohkama ja mõtteid selitama ... mille eest mind sellesinase patuse õndsuse sisse saadeti? Koormavalt külluslik ja riivatult nauditav, kohvine ja šokolaadine, õrnalt suitsune ja meelalt tihke on see.

Lõppmaitse paljastab aga senise raskepärase mungakapuutsi alt hoopis rõõmujanuse noore mehe näo, kes mõnuga päikese käes sädelevaid kuldseid datleid mugib, konjakiga šokolaadikomme suhu pillub ja kleepjat armulauaveini peale rüüpab.

Järelmekk keerab end peale sellist ohtrat pidusööki kerra, andudes frivoolsetele meenutustele kloostrieelsetest päevadest. Meelel ja keelel tantsivad vürtsikad rosinapiigad ja viskavad hundiratast parimad ploomipoisid, kääksub purjakil rändmoosekandi lõõtsmoonik ja vanad mehed räägivad eikellelegi muistseid lugusid. Head ööd!

Ülivõimsalt raske kehaga, tihkelt õlijaskreemja paletiga, magus-mõrkja-vürtsika buketiga ÜBERRÜÜBE! Oivaline digestiiv, dessertõlu selle sõna raskepärases tähenduses.
-----------
pilt siit

Tuesday, August 27, 2013

Monk's Brew

Monk's Brew (Mikkeller). pdl 0,33 l. alc 10%. liigimääratlus: quadrupel 98 ratebeeris ja 86 beeradvocate järgi.

Seekord tuleb erakordselt lühike sissekanne, kuna tegu on nö peegeltootega. Kui varem tootis Mikkeller pruulist nimega Monk's Elixir, siis nüüd on ilmselt vahetatud pruulikoda (Mikkeller ei pruuli ise) ja seetõttu ka nimetatud rüübe ümber. Ainuke väike erinevus mis Gambrinus testimisel leidis, oli nüüdses versioonis tugevam vaht, aga nii lõhn kui eri maitseetapid olid identsed.
------
pilt siit

Hopped-Up Goose Juice Rye IPA

Hopped-Up Goose Juice Rye IPA (Hoppin’ Frog Brewery). pdl 0,66 l. alc 7,0 % Liigimääratlus:  ameerika IPA. 98 ratebeeris ja 86 beeradvocate järgi!!

Tootjainfo: "American hops dominate this Rye I.P.A, creating an assertive citrus and passion fruit character. An old-world flavor from rye malt adds the perfect compliment to Goose Juice’s big, satisfying hop flavor and aroma. Originally home-brewed by our beloved brewer Goose, its wonderful combination of flavors inspired us to brew this specialty I.P.A.
IBU 60"

Suurt pudelit ehib suur, moderne klantspilt, millel pruulikoja sümbol-konn. Õrnalt kreemikas vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib tugevalt. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž. Aroom on üsna tagasihoidlik, värske, magusakas ja sidrunheinane, meenutades sidruni-karamellkommi ja laimikoort.

Esmamekk on veidi õliselt kergepoolne ja teravalt hapukasmagus. Keskmaitse toob esile taas selle sidrunikommi meki, millele lisandub nüüd õrnalt kreemine/võine pehmus. Lõppmaitse hakkab suisa keelt kratsima, niivõrd intensiivselt, teravalt, lausa pealetikkuvalt laimimahlane ja karamellkommine on see elamus. Lõppmekk paneb humalakannustega keele tagumised alanurgad meeldivalt pinisema ja laksab sidrunheinaste ohjadega pikale vaiksele traavile kui noore ja mänguhimulise sälu.

Keskmisest kergema kehaga, õrnalt õlise paletiga, agressiivselt hapukas-magusa-vürtsika buketiga megarüübe. Erakordselt värskendav, sobides seega pikema õhtusöögi käikude-vaheliseks-ergutusklaasikeseks.
------
pilt siit

Oaked Arrogant Bastard Ale

Oaked Arrogant Bastard Ale (Stone Brewing) pdl 0,33 l. alc 7,2 % Liigimääratlus: ameerika kange eil. Ratebeeris 99 ja beeradvocate järgi 94 punkti!!! Absoluutne maailmaklass!

Tootjainfo: "Arrogant Bastard Aged with oak chips." Aga see on ainult lühike tehniline info. Pudelil endal on kirjas ... noh kuidas öeldagi ... ülbe jutt :) Lühidalt - "te pole niikuinii väärt, et nii head õlut proovida!" soovi korral lugege lähemalt siit.

Disain: väikesele lihtsalt klaaspudelile trükitud edev silt. Tumedam kreemikas vaht täidab 2/3 klaasist, muutudes kiirelt suuremulliseks, kuid püsides siiski üle keskmise tublisti. Õlle värvus - kirkalt kirsipunane. Aroom on võimas, siin seguneb tihke linnasepilv ja tummine tamm, vürtsikas-mõrkjas vanilje ja tsitrusjas humal.

Esmamaitse on keskmise tihkusega ja intensiivselt magushapu. Keskmaitse lausa lajatab terava, jõulise ja halastamatu ootamatusega ... sellist maitstsunamit poleks küll oodanud ühest "lihtsalt" eilist, mis sest et tammetatud versioonist. Siin võimenduvad lõhnas tajutud maitsed kahe-kolmekordseks. Linnasemekk omandab lausa rummise mõõtme, vaniljekirbus karmistub praktiliselt raudrohu tasemeni ning tammisus ületab kõik eelnevad kuninglikus suuruses. Lõppmekk pehmendab seda äkkrünnakut veidi mahedama olekuga, lehvitades su keelele puuviljast lehvikut, lepitades virsikute ja Campariga. Järelmaitse pühib taganemisel eelneva sõjasalga jäljed üle laia humalaokste pundiga, jättes keelepära õhetama kuivalt ja kibekalt.

Keskmise tihedusega, õlise paletiga, karmilt intensiivse mõrkjas-magusakas-hapuka-vürtsika buketiga ÜBERrüübe. Toitu mina siia juurde ei julge soovitada, selles joogis on kõik maitsed raskekujuliselt koos, mis siin enam tahta!
-----------
pilt siit

Õllekirjeldus kui unejutt

Et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada sellest, kuidas kohtusid kolm veidrikku.

Õllelemb Gambrinus, Fräulein Eveliis ja Unelaulik Kaarel ei mõelnud midagi halba, kui nad suure tünni ümber istusid. Väikestel tünnidel mõistagi. Sest noh millel sa siis ikka istud, kui Gambrinuse õllepoes oled.

Õllelemb, ühtlasi grafomaan, oli ühe järjekordse õllekirjelduse valmis treinud. Vaimustunud Fräulein luges seda hingestatult ja kunstipärasel moel väheldasele, ent tänulikule publikule ette. Publikuks olnud Unelaulik ümises seda kuuldes, silmad poolkinni: "see kõlab ju nagu unejutt!"

Noh ja nii siis sündiski. Fräuleini mesine hääleke, Unelauliku jorin ja veebist näpatud kitarritinin sulasid kokku. Ausõna, me ei mõelnud seda alguses niimoodi. Aga see juhtus. Soovitan kuulata ja seejuures mitte kohvi juua või võileiba süüa. Naeru tõttu hingekõrri sattunu kõrvaliste objektide eest me ei vastuta! :)

Kuulamiseks klikka siia ja vali Black Tokyo Horizon. Võib-olla lisandub hiljem siia ka teisi palakesi. Mine sa seda Gambrinust tea.

Monday, August 26, 2013

Old Guardian Barley Wine Style Ale

Old Guardian Barley Wine Style Ale (Stone Brewing) pdl 0,66 l. alc 11,0 % Liigimääratlus: ameerika tüüpi odravein. Ratebeeris 99 ja beeradvocate järgi 89 punkti!!! Maailmaklass!

Tootjainfo: "Barley wines are traditionally hefty brews, but ours is downright excessive. The huge maltiness of this beer is only tamed by an equally prodigious addition of hops, creating a rich, slightly sweet, caramel-hued ale infused with assertive bitterness and bright hop notes, all culminating in a pleasing dryness. While it will evolve into an even more glorious brew with age, this beer's delicious onslaught of flavors will seriously challenge your ability to wait any longer to drink it."

Lihtne suur pudel, klaasile trükitud stiilne silt esiküljel ja liiiiiiiiiiiiiga pikk väikeses kirjas tekst teisel pool. Helekreemikas vaht täidab 2/3 klaasist ning on püsiv ja tihe. Õlle värvus - kirkalt vaskpunane. Aroom on leebepoolne, koorevenise ja suira lõhnaga.

Esmamekk on väga tihe ja keeltnäksivalt magus-vürtsikas. Keskmaitse tuiab su keelele nagu purjus orkester, kes igaüks puhub ja taob eri noodistikus oma peas keerlevat lugu - siin on tugevat murakamekki ja rasket vahajat meekärge, ploominalivkat ja pihlakamoosi, ebaküdooniaid ja astelpaju. Lõppmekk muudab asja veel segasemaks, ajades suus ümber suure tünni pohlalikööri ja mandariinikeedist, tilgutades sinna sekka ka vanaema rohukapist leitud koirohtu ja palderjani. Järelmaitse asub segamini paisatud maitseruumis juba korrastama, tehes seda noortest kuuseokstest tehtud luuaga, kuid raputades su haavadele veel veidi tubakat.

Kaeviksügava kehaga, koirohu ja mee tinktuurina kleepja paletiga, mõrkjas-magusa-vürtsika-kibeka buketiga ÜBERrüübe! Kui teil toidust kahju pole, siis võite siia juurde süüa nt kasvõi ohtra või, soola ja küüslauguga kaetud musta leiba - mine tea, üks hull võib teist vaid võimendada!
-----------
pilt siit

Dry Hopped St.Rogue Red Ale

Dry Hopped St.Rogue Red Ale (Rogue Ales). pdl 0,33 l. alc 5,2 % Liigimääratlus: ameerika punane eil. Ratebeer 93 ja beeradvocate 86!

Tootjainfo: "
Reddish copper in color, a roasty malty flavor, with a hoppy-spruce finish.
 9 Ingredients:
Malts: Great Western 2-Row, Carastan 30-37 & 13-17, Crystal 70-80.
Hops: Chinook, Perle, & Centennial.
Yeast & Water: Rogue's Pacman Yeast & Free Range Coastal Water.
44 IBU"

Lihtne väike pudel, tumedates-punastes toonides sildikujundus. Tumedam kreemikas vaht moodustab 4 sõrme laiuse kihi, mis püsib väga tihedalt ja tugevalt. Õlle värvus - punakaskuldne merevaik. Aroomis on mesised noodid segamini tsitruse ja põdrasamblasse mähkunud männitüvega ... vau, see on lõhnapomm!

Esmamaitse on keskmisest kergema kehaga ja intensiivselt mõrkjas. Keskmaitse laotab üle keele mesilasvahase teki, mille sees on tsitrusjad humalakäbid ja elupuu "okkad". Lõppmaitse annab välja alguses tubli puuviljase pehmuse, et siis kohe pöörata ette terav-kibekas vaigupadjake. Järelmaitse mõjub sädelev-värskena, sumisedes mesilasena ja kohisedes männisaluna merekaldal.

Keskmisest tiba kergema kehaga, tugeval õlise paletiga mõrkjas-kibekas-magusa buketiga megarüübe (veel mitte über, aga sellele väga lähedal). Toiduks sobiks siia ehk lahmakas marmorjas loomalihatükk, mis on saanud lühidalt teravat grilli.
---------
pilt siit


Sunday, August 25, 2013

Stone IPA

Stone IPA (Stone Brewing Co.) pdl 0,33 l. alc 6,9 % Liigimääratlus: IPA. Ratebeeris 100 ja beeradvocate järgi 95 punkti!!! Maailmaklass, kas teate!

Tootjainfo: "Look up "hops" in the dictionary and you’ll see a picture of Stone IPA! "Dry-hopped" for an extra two weeks, this unique process gives our IPA its bountiful hop aroma and rich hop flavor. A full 70+ IBUs (International Bitterness Units) creates this beer’s crisp and refreshing bitter character."

Lihtne väike pudelike, mida ehivad moodne läbipaistev klaasile trükitud etikett kui omanäoline korgidisain (muuseas, pudeliti on korgikujundus väga erinev, umbes 4-5 kujundust kindlasti). Valge vaht täidab 3/4 klaasist ning on muljetavaldavalt püsiv. Värvus - väikese hõljumiga helekuldne. Aroom ... ooo see lendub juba avamisel kaugele ja kõrgele, lüües humalafriigi ninasõõrmed puhevile nagu kiskjal, kes haistab verelõhna! Siin pletivad end kokku meretuule värskus ja eukalüptisalu vaigusus, kirbelõhnased liaanid ja küpsed banaanid, lisaks hunnitus koguses greipe ja kumkvaate. Taevane arm, ammu pole Gambrinus midagi niiiiiiiiiii pikalt nuhutanud, raatsimata edasi liikuda maitsmise manu.

Esmamekk on keskmiselt tihe ja magus-kirbe, kergelt koirohune. Keskmaitse ... ohhhooo ... see paneb ühe keskmisest hullumeelsema humalanohiku suisa sulama ... see paneb kogu keele võbelema tihedas vaiguses-õlises humalamahlas, mis lahjendet greibiga. Lõppmaitse sunnib käsi taeva poole tõstma ... noh kuidas öelda ... humalaparadiis see vist veel pole, kuid demoversioon kindlasti. Eukalüpti ja teepuuõli kokku segatuna, määrituna kuumale nahale ja piserdatud pohlalikööriga. Järelmekk taandub õnneks korraks, et lasta sul toibuda, et siis järel-järelmeenutusena tõestada end lausa kurgus veelkord tihemõrkja templina.

Keskmisest veidi tihedama kehaga, tugevalt õlise paletiga, mõrkjas-magusa-vürtsika-hapuka perfektses tasakaalus maitsega überrüübe. See on nauding, mida ei tohi rikkuda ühegi snäkiga!
---------
pilt siit


Valmieras Dumalus

Valmieras Dumalus (Valmiermuižas Alus). pdl 0,5 l. alc 5,5 % Liigimääratlus: suitsuõlu

Tegemist on väga limiteeritud väljalaskega, pruulikoja 730. aastapäevsa puhul lasti välja vaid 5000 pdl. Nii palju kui googli tõlkemootori abil õnnestus aru saada, on õlle valmistamisel kasutatud Hansaliidu aegset tehnoloogiat, ilmselt vihjatakse suitsus kuivatatud linnastele.

Lihtsal pudelil tume silt, mille kujundus mõjub viikinglikult. Õrnalt kreemikas vaht täidab alul 2/3 klaasist, jäädes ka aja möödudes märkimisväärselt püsima. Õlle värvus - kirkalt tume merevaik. Aroom on meeldivalt suitsune ja maalähedane.

Esmamekk mõjub kergelt ja magusakalt, meenutades mõnd lihtsat heledat eili. Keskmaitses aga käändub hoopis teine lehekülg, mõnusalt delikaatne, aga samas ikkagi selgelt äratuntav suitsune peajoon seguneb ... hmmm, magusaka peekonimekiga!? Lõppmaitse ... no issver-sussver ... puhas kodune suitsupeekon, mida serveeritakse koorevõi ja magusaka odraleivaga! Järelmaitse jääb karge ja klaarina, hästi tuulutatud suitsusauna puidus-suitsuse soojusena suulakke.

---------
pilt siit

Rogue American Amber Ale

Rogue American Amber Ale (Rogue Ales). pdl 0,33 l. alc 5,1 % Liigimääratlus: punane eil. Ratebeer 91 ja beeradvocate 88!

Tootjainfo: "6 Ingredients:
Malts: Great Western 2-Row Malts, C40, C150
Hops: Cascade
Yeast & Water: Rogue's Pacman Yeast and Free Range Coastal Water."

Lihtne väike pudel, patriootlik-proletaarne sildikujundus. Kahe sõrme paksune kreemikas vahukiht on tihe ja püsiv. Õlle värvus - kirkalt pruunikaspunane. Aroom mõjub suhteliselt lahja õlle kohta ootamatult jõuliselt, lisaks karamell-linnastele on siin tunda lausa puuviljaveinilikke noote, mis on omased palju kangematele pruulistele.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitse üllatab taas sellise jõulise-veinise kehaga, et paneb kulme kergitama, siin on tammiseid noote segamini kreekidega. Lõppmaitses tuleb kohale juba ootuspärasem bukett, meenutades tublisid šoti bittereid oma karaskit/koduleiba meenutava linnasemeki ja karamell-linnaste biskviitja olekuga. Järelmaitse on õrnalt vürtsikas, nelgi ja kardemoni vihjetega. Värske ja tugev maitse jääb keelele veel õige tükiks ajaks.

Keskmise kehaga, õrnalt õlise paletiga, mõrkjas-magusa-vürtsika buketiga jõuline lauaõlu, mis sobiks suurepäraselt ausa ja lihtsa pubitoiduga - nt kanatiivad või praetud pelmeenid.
------
pilt siit

Saturday, August 24, 2013

Mosaic IIPA

Mosaic IIPA (Mikkeller). pdl 0,33 l. alc 8,9%. liigimääratlus: topeltIPA. ratebeeris 94, beeradvocate'is veel hindamata

Lihtne pudel, Mikkellerile omane naivistlik sildikeel. Valge vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt pruunikaskuldne. Aroom - leebelt magusakas ja murune.

Esmamekk on tihkepoolne ja magus-hapukas. Keskmaitse lööb korraks silmad pärani ja siis mõnust kissi. Satulinejutt, kui tugevalt humalane ... selle joogi IBU peab 100 kanti olema! Topelt-IPA'le omaselt on humala teravus kergelt peidus linnasekülluse sees, kuid seda SUURT murumõrkjat humalakuhja ei kata küll miski päris kinni.

Lõppmekk, oh see maitselahing läheb teravaks kätte, lausa inimtaju piiri lähedale ... või isegi kaks sammu üle. Raskelt kui vene kirves virutab see vastu su maitsenäsakesi - olgu sa hoiatatud! Punane greip ja eukalüptiõli, rosepipar ja külmavõetud pohl ... oi vaevaline on su tee maitseteajumise teekonnal, mu hea õllesõber!

Järelmekist on juba veidi ohtlik rääkida, sest su keel niuksub kui ülesöönud kutsikas unes, teadmata, mis suunas sibada. Ilmselt peaks siin rääkima sipelgapessa torgatud heinakõrre maitsest, kuid sellest ei saa tänapäeval ilmselt enamik aru. Aga proovi järgi, proovi! Ainult ära unusta kõiki sipelgaid kõrre küljest lahti raputada, enne kui saa kõrre magusat, sipelghappe teravat ja männiokka kleepjat mõrkjust mekkima asud.

Tihke kehaga, tugevalt kleepja paletiga, mõrkjas-hapuka-mõrkjas-vürtsika-mõrkjas-magusa buketiga überjook! Toite siia kõrvale soovitada oleks sulaselge narrus ja poisekesetemp.
-------------
pilt http://beerstreetjournal.com/mikkeller-mosaic-imperial-ip/

Lost & Found Ale

Lost & Found Ale (The Lost Abbey). Ale brewed with raisins. pdl 0,66 l. alc 8 %. Liigimääratlus: dubbel. 97 ratebeeris ja 88 beeradvocate järgi!

Tootjainfo: "Malts- Two Row, Wheat, Medium and Dark English Crystal, Special B and Chocolate Malt.
Hops- German Magnum and German Tettnang
Yeast- Proprietary Belgian Ale Strain
Adjunts- Dextrose and Chef Vince’s Raisin Puree."

Suur veinilik pudel traatsulguri ja veinikorgiga. Kloostrimotiividel kenake tumedates toonides silt. Kreemikas vaht moodustab kolme sõrme paksuse kihi, mis kleebib end tublisti klaasiseintele. Õlle värvus - tuhm punakaspruun. Aroom mõjub lihtsalt hurmavalt, rosinaid jagub siia kohe süle ja seljaga, lisaks sellele veel papaia ja üleküpsenud melon.

Esmamekk on keskmise tihkusega ja puuviljaselt magus. Kesmaitse ... ohhh ... see paneb tõesti ümisema mõnust! Loomulikult lebab selles kuhilaga kuldseid sultansuuri rosinaid, lisaks kuivatatud papaialaaste ja suus-sulavaid pool-läbipaistvaid datleid, supermahlaseid suveõunu ja tsipake vürtse. Lõppmekk .... mmmmm ... taevake kui hea ... rummis leotatud rosinad koos kaneelikoogikestega, kardemon ja veidi koriandrit, kreegid ja viigimarjad. Järelmekk laotab laia rahuloluvaiba üle su keele ja meele, pannes tugitoolis tahapoole naalduma ja omaette õndsalt naeratades tühjusse vahtima.

---------
pilt siit

Op & Top

Op & Top (Brouwerij De Molen). pdl 0,33 l. alc 4,5 %. liigimääratlus: bitter / inglise IPA. 85 ratebeeris ja 84 beeradvocate järgi.

Tootjainfo: "Water, pale and cara barley malts, sladek (bittering hop), amarillo (late hopping), yeast (top fermenting). EBU 30, EBC 22"

Lihtne pudel, tehniline sildike. Kergelt kollakas vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, mis muutub küll suuremulliseks, kuid püsib kaunilt. Õlle värvus - kergelt udune oranžikas merevaik. Aroom mõjub väga võimsalt, värskelt ja humalavürtsikalt, pannes lausa ninasõõrmed kribelema.

Esmamekk on keskmise tihkusega ja vürtsikalt hapukas. Keskmaitse mõjub huvitavalt "kahetaktiliselt", esmalt lausa sidruniline hapukus, seejärel tuleb aga selle varjust välja küpse meloni magusus. Lõppmaitse paneb keele kergelt kirvendama vürtsika hapukusega, jättes mulje tugevalt gaseeritud kodusest sidrunilimonaadist, millesse on ka greipi sisse segatud ... alkohol kaob kuidagi selle värskusevikerkaare all peitu. Järelmaitse taandub suhteliselt kiirelt, jättes veidi kuusevõrselikku värsket hapukusmõrkjust mälestuseks.

Keskmise kehaga, kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga sädelevalt värske rüübe. Sobiks grillitud aedviljade ja seente kõrvale.

-------------
pilt siit

Thursday, August 22, 2013

Chimay Dorée

Chimay Dorée (Chimay). pdl 0,33 l. alc 4,8 %. liigimääratlus: Belgia hele eil.

Tootjainfo ratebeeri kaudu: "Historically not sold in the commerce. Only available at Auberge de Poteaupré, Chimay, Belgium, as "Speciale De Poteaupré". This beer is usually reserved for the use of the Chimay Trappists.

Since June 2007 on draught at Poteaupré.

Since 2013 also available on tap in the UK."

Nii et endale hoitud õlu! :) Väike reljeefkirjadega pudel, lihtne pruunides toonides sildike. Valge vaht täidab alul 2/3 klaasist, muutudes suuremulliseks, kuid jäädes mõneks ajaks püsima. Õlle värvus - piimjalt valkjaskuldne. Aroom - nisuõllele omaselt (Chimay kasutab oma tegemistes ka nisutärklist) hapukas ja belglasele kohustuslikult karameljas.

Esmamekk on kergepoolne ja torkiv-hapukas. Keskmaitse on huvitav segu kuivapoolsest nisuhapukusest, karameljast linnasepehmusest ja koriandri vürtsikusest. Lõppmaitse muutub täidlasemaks, biskviitjamaks ja intensiivselt koriandriseks. Järelmaitse on mõnusalt värske, sädelev ja süljenäärmeid ergutavalt isuäratav.

Kergepoolse kehaga, keskmiselt karboniseeritud, magus-vürtsika buketiga oivaline rüübe, mis on otsekui loodud aperetiiviks! Belgia nisuõllede parim näide!
---------------
pilt siit

Wednesday, August 21, 2013

Valgevärava pruun ale

Valgevärava pruun ale (Valgevärava pruulikoda). pdl 0,33 l. alc 8%. liigimääratlus: tume eil :)


Pruunakas vaht täidab alul üle poole klaasist, muutudes küll kiirelt suuremulliseks, kuid püsides päris kenasti. Õlle värvus - tuhm mustjaspruun. Aroomis tunned kuivatatud tumedaid puuvilju ja kõrvetatud suhkrut.

Esmamekk on keskmise kehaga ja karameljalt magusakas. Kesmaitse muutub õunaselt hapukaks, meenutades kuivatatud sügisõunu ja ... ahjus küpsetatud suhkruõunu. Lõppmaitses lisandub huvitav vürtsikas nüanss, mis meenutab kuivatatud kirssidega ja rosinatega tembitud hõõgveini. Järelmaitse mõjub juba väga külluslikult ja raugelt, justkui voolaks talveõhtune kaminaesine roidumus üle su keele ja jääks hubisevate süte kumana suulakke.

Keskmisest raskema kehaga, kleepjavõitu paletiga, magus-hapukas-vürtsika paletiga dessertõlu. Sobilik iseseisvaks digestiiviks.
------
pilt isetehtud

Tuesday, August 20, 2013

Ch’Ti Blonde

Ch’Ti Blonde (Castelain). pdl 0,33 l. alc 6,4 % Liigimääratlus: biere de garde

Tootjainfo: "The CH'TI Blonde is a beer for soft and delicate aromas. It is Recognized "Taste of the Year 2005" in the category of specialty beers by consumers for consumers. Its qualities have also been awarded the Gold Medal at the World Beer Selection in Brussels in 2003."

Väike matsakas pudelike, lihtne sildikujundus. Valge vaht täidab 3/4 klaasist ning püsib kaunikesti. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on väga õrnake, karameljas.

Esmamekk on kergeke ja kergelt karamellkommi-magus. Keskmaitse annab sellele delikaatsele magusale foonile lisaks veidi vürtsivunki. Lõppmaitse muutub juba üsna kenakeseks ... kuid lihtsaks, jäädes balanseerima magus/vürtsikal piiril, astumata ühtegi julget sammu, mis võiks muljet avaldada. Järelmekk jääb siiski juba õrnalt nelgise vürtsijäljena kestma.

Keskmise kehaga, õrnalt kleepja paletiga, magus-vürtsika buketiga hea, kvaliteetne ja maitsev, kuid mitte millegi poolest erakordne rüüpeke. Sobilik enam-vähem iga toidu juurde, vürtsised grillvorstid välja arvatud.
--------
pilt siit

Muraste peoõlu

Muraste peoõlu (Muraste pruulikoda) pdl 0,5 l. alc 5,2% Liigimääratlus: nisuõlu.

Lihtne kääniskorgiga pudel, kenake sildikujundus. Valge vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib väga kenasti. Õlle värvus - hägune merevaik. Aroom on mõnusalt magushapu, küpsete viigimarjade lõhnaga.

Esmamekk mõjub keskmisest veidi kergemalt ja mahe-magusakalt. Keskmaitse muutub täidlasemaks, puuviljaseks ja biskviitjamaks. Lõppmaitses tulevad esile viigimarjade ja sügisõunte ning õunakreemiga rullbiskviidi mekk. Järelmaitse on väga nauditav, magusalt külluslik ja kergelt vürtsikas.

Kergepoolse kehaga, keskmiselt karboniseeritud, magus-vürtsika buketiga rüübe, mida võib juba nimetada dessertõlleks. Soovitaks pakkuda võib-olla koos röstsaial serveeritud juustu-peedi-õuna-salati ampsuga.
------
pilt isetehtud

Muraste Murdja

Muraste Murdja (Muraste pruulikoda). pdl 0,5 l. alc 5,0 % Liigimääratlus - nisuõlu.


Lihtne traatkorgiga pudel, kenake sildikujundus. Valge vaht täidab alul 3/4 klaasist ning sel vahul on jõudu püsida ja kleepuda klaasi külge. Õlle värvus - uduselt valkjaskollane. Aroom on väga meeldivalt mahe magushapukas.

Esmamekk on kerge ja õrnalt hapukas. Keskmaitse lisab tüüpilisele nisuõlle hapukusele ka tublid mõrkjad noodid. Lõppmaitse hakkab juba meenutama greibimahla, üsna krõbe ja kuivapoolne on see mekk. Järelmaitse taandub üsna pehmeks ja linnaseliseks, kuid jätab pika apelsinimahlase magusmõrkja jälje keelepärale.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, magus-mõrkja-hapuka buketiga kuivapoolne nisuõlu. Sobilik nt lambaliha kõrvale..
--------
pilt isetehtud

Monday, August 19, 2013

St.Peters Fruit Beer (Grapefruit)

St.Peters Fruit Beer (Grapefruit) (St Peters). pdl 0,5 l. alc 4,7 %. liigimääratlus:puuviljaõlu

Tootjainfo: "We use our Wheat Beer as the base for this beer. The zesty/pithy grapefruit is in complete harmony with the hops and malt."

Lapik reljeefkirjadega pude, lihtne sildike. Valgevaht täidab pool klaasi, muutudes kiirelt suuremulliseks ja kahanedes aegamisi. Õlle värvus - kirkalt kuldkollane. Aroom ... no puhas greibimahl, ei midagi vähemat ega rohkemat!

Esmamekk on kerge ja magusakas. Keskmaitse pöörab ette veidi mõrkjama lehekülje, kuid jääb üsna leebeks, lõhna järgi oleks oodanud midagi võimsamat. Lõppmekk annab juba veidi karmimaid mõrudanoote, kuid järelmaitses lahtuvad need kiirelt üldiseks värskuseks.

Kergepoolse kehaga, kuiva paletiga, magus-mõrkja buketiga kerge suvejook. Greibimahla kergem versioon. Söögipoolisest soovitaks ehk mõne raugemat köögiviljavokki.
-----------
pilt siit

Ch’Ti Ambrée

Ch’Ti Ambrée (Castelain). pdl 0,33 l. alc 5,9 % Liigimääratlus: belgia hele eil / biere de garde

Tootjainfo: "That looks like copper, the CH'TI Amber aromas of roasted malts subtly. Its qualities have been awarded the Gold Medal at the World Beer Selection in Brussels in 2003 and the silver medal at the Concours Général Agricole de Paris in 2004. "

Väike madal pudel, lihtne sildike. Kollaka vaht täidab alul 3/4 klaasist ning jääb muljetavaldavalt püsima. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun. Aroom meenutab kuldseid rosinaid.

Esmamekk on kerge ja magusakas. Keskmaitse annab siia juurde huvitava värske hapuka nüansi, justkui jooks kergete suveõunte värkseltpressitud mahla, mida küllastab veidike rosinamekki. Lõppmaitse viskab sisse korraks veinise, tammise raskema noodi, kuid lõppmaitses taandub see kiirelt, jättes suhu vaid meeldiva värskustunde.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, magus-hapukas-vürtsika buketiga rüüpeke. Sobiks oivaliselt pehme valge juustuga nagu brie.

--------
pilt siit

Pühaste Pale Ale

Pühaste Pale Ale (Pühaste pruulikoda). pdl 0,33 l. alc 3 %. Liigimäratlus: hele eil.

Tootjainfo: "Linnased: Pale, Munich, Carared, Carahell, Caramunich, Melanoidin, kaerahelbed. Humalad: Nuggel, Columbus, Chinook, Amarillo, Citra, Mosaic, Simcoe. IBU 35"

Pisut liiga kirju silt, mis muudab teksti lugemist häirib. Valge vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, mis püsib tugevalt. Õlle värvus - uduselt pihlakaoranž. Aroom mõjub tihkelt, pudruselt ja tikriselt.

Esmamekk on kerge, õige pisut vesisepoolne, kuid seda tasakaalustab tugev hapukas-mõrkjas foon. Keskmaitse muutub tihedamaks, pihlakamõruks ja leivaseks. Lõppmaitse toob taas silme ette üleküpsenud tumedad tikrid ja kuusevõrsed - hapukasmõru ja kleepjas on see. Järelmekk taandub rahulikuks, nagu lahjale heledale eilile omane.

Keskmisest kergema kehaga, kergelt kleepja paletiga, mõrkjas-hapu buketiga ootamatu rüüpeke ... iseendast suurem. Soovitaks seda aperetiiviks koos õrnõhukese singiviiluga.
-------
pilt isetehtud

Kuidas pildistada õlut?

Gambrinus on hädas õllepiltidega oma blogipostituste jaoks. Siiani on neid enmasti laenatud veebist, kenasti osundades ja puha ... aga pahatihti pole võimalik leida adekvaatset fotot.

Ühte ja samat jooki on paraku võimalik pildistada nii, nagu oleks tegu täiesti eri rüübetega. Pudelisilt jääb enamasti ikka näha, aga klaasis olev jook! Proovige, toksige guugli pildiotsingusse nt klassikaline Achel bruine ja vaadake, mis leiate. Mõnel pildil on tegu kirka punakaspruuni rüüpega, teisel hägune pruun vedelik, kolmandal üldse must.

Gambrinus küsib nüüd - kas kellelgi on üle mingit "valguskasti" ... või mis-iganes-selle-asja-nimi-poleks? Ühesõnaga kastike, milles oleks nii külg- kui taustavalgus, piisavalt intensiivne, aga kindlasti soojades toonides. Selline, mille sisse mahuks ka 0,75 l pudel ja klaas. Või ehk oskate öelda, kus sellesarnast asja saaks soodsalt soetada?

Gambrinus soovib jätkata õllesõprade ja -huviliste rõõmustamist oma kirjeldustega, kuid need vajavad enda kõrvale ka väärikaid fotosid.

Tagasisidet oodates - teie Gambrinus

------------
pilt siit

Jaapani õllede degusteerimine NB! ainult hobipruulide kokkutulekutest osalejatele!

Jaapani õllede degusteerimine NB! ainult hobipruulide kokkutulekutest osalejatele!

26.augustil kell 20.00 toimub Tartu õllepoes taas midagi erakordset. Nimelt toimub Sakust pärit õllede degusteerimine ... ainult et see Saku asub Jaapanis, on meie Saku aleviku sõpruslinn ning sealne Yo-Ho Brewing Company on üks juhtivaid Jaapani käsitööõllede tootjaid. 

Lugu järgmine. Üks ettevõtlik Eesti mees, japanofiil Raul Allikivi tegi suvel koos sõpradega uue õllede impordifirma OÜ Biiru, mis hakkab maale tooma Jaapani parimaid õllesid. 

Alustuseks sai valitud Saku õlletehas Yo-Ho Brewing Company ning erakordsele üritusele antakse ka erakordne avalöök. Nimelt tuleb järgmisel esmaspäeval maaletoojaga koos kohale ka pruulikoja esindaja, hr. Hidenori Oka. 

Samal ajal kui siinsed pruulmeistrid kaugekandi õllesid maitsevad / hindavad, räägib külaline Jaapani õllemaastiku arengust ning ka oma tehase toodetest. Kindlasti on Oka-san valmis ka pruulikunsti osas näpunäiteid jagama, seega võib vabalt ka tema jaoks mekkimiseks oma toodangut kaasa võtta! 

Hobipruulide Gildi ette tulevad maitsmisele / hindamisele neli Jaapani Yo-Ho Brewing Company rüübet: 
- Yona Yona Ale, 
- Tokyo Black, 
- Zenryaku Konominante Kiitenaize SORRY, 
- Suiyoubi no Neko 

Samad õlled tulevad kohe-kohe ka õllepoe riiulitele, seega võimalus degusteerimiseks tekib samuti neile, kes antud üritusele ei jõua. 

----------- 

Siin all on ka toodud ettevõtte tutvustus. Tekstis ütlevad nad küll, et õlut tehakse Karuizawas aga tegelikult on tehas siiski Saku linnas - Karuizawa on kuulus mägikuurort, mis asub samuti Saku piirkonnas ja seal on kõigest registreeritud ettevõtte peakorteri aadress.

YO-HO BREWING COMPANY was established in 1996, as a subsidiary of Hoshino Resort CO., a Japanese leading resort management company. Its establishment was soon after the removal of the law, which prohibited the production of craft beer in Japan. Until then, Japanese people didn’t have “beer culture”. Almost all beers in Japan were “Lager beer” and people rarely knew about “Ale beer”. We started brewing “Ale” with an aim of letting Japanese people know rich and various tastes of Ale. 

Since then, we have been producing our ales in the town of Karuizawa, which is located in the mountainous and snowy region. Our brewery is surrounded by beautiful nature and we use natural fresh water from Mt. Asama to make our beers. 

16 years have passed since the establishment of YO-HO BREWING COMPANY, and now we’ve come to be known as one of the leading Japanese craft beer breweries. 

In 2010, we were awarded the “Brewery of the year” (Heavy Scale Brewery Section) by Japan Craft Beer Association. And for last 5 years, we continue to increase revenue and profit. We would like to make more and more people happy by providing our tasty beers.

Sunday, August 18, 2013

Maltesse Triple

Maltesse Triple (Castelain). pdl 0,33 l. alc 7,7 % Liigimääratlus: tripel

Tootjainfo: "The culmination of ancestral expertise, the little sister of the CH'TI beer family is a pretty  bière blonde full of character, with rich and powerful aromas.
A beer of the Flanders type, the Maltesse is an outstanding bière de garde. The golden colour of this traditional beer with its rigorously selected malts  conceals a light fruity taste of great refinement. With its generous creamy head, this bière de garde will surprise you with its intense taste and delicate carbonation."

Valge tihe vaht täidab alul 3/4 klaasist, jäädes tihkelt püsima. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. Aroom on õrn, kuid meenutab selgelt karamellkommi ja heledaid rosinaid.

Esmamekk on tihke ja magusakas. Keskmaitse toimib aga mõnusalt mitmekihiselt - alul kergelt düšesskommiselt magushapukalt, siis aga koorepumati ja ploomikompotina. Lõppmekk lisab siia juba õrnalt Ungari roosale šampanjerile omaseid kihisevaid mängulisi-vallatuid sädemeid ja sidrunisefiiri õhulisust. Järelmekk tuletab aga ootamatult meelde, et tegu on siiski õllega, kainestades eelnevat mannavahulist maitsepillerkaart mõrkja näpuviibutusega.

Keskmisest tihkema kehaga, kergelt kleepja paletiga, magus-hapukas-mõrkja buketiga ütlemata mänguline rüüpeke. Soovitaks seda digestiiviks, kõrvale ehk mõni kerge sidruniküpsiseke.
--------
pilt siit

Chop-Chop IPA

Chop-Chop IPA (Pühaste Pruulikoda). pdl 0,33 l. alc 6% Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Linnased: Pale, Vienna, Carahell, Melanoidin. Humalad: Chinook, Columbus, Sentennial, Cascade, Citra. IBU 60"

Valge vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, mis püsib kenasti ja jätab rante klaasiseintele. Õlle värvus - kergelt udune pruunikas oranž, küpse virsiku karva. Aroom on rõõmsalt karge, hapukas ja ... kuidagi toitev ... mannapudrune :)

Esmamekk on keskmise tihkusega ja mõrkjashapu. Keskmaitses köidab taas meeli see omapärane, saiane/pudrune/tihke maitse, kuhu lisandub paradiisiõunu ja valgeid sõstraid. Lõppmekk meenutab sügisõunu ning jahumarju, veidike sidrunikoort ja leivakoorikut. Järelmaitse taandub aeglaselt, jättes endast toeka õunte ja pihlakatega rukkimuffini jälje.
-----------
pilt isetehtud

St.Peter's Best Bitter

St.Peter's Best Bitter (St Peters). pdl 0,5 l. alc 3,7 % Liigimääratlus: bitter. Hinded ratebeeris ja beeradvocate järgi vastavalt 61 ja 81.

Tootjainfo: "Traditional Best Bitter brewed with Pale and Crystal malts and Goldings aroma hops. The result is a full-bodied ale with distinctive fruity caramel notes."

Valge väga tihe vahumüts täidab pool klaasi ja püsib muljetavaldavalt kaua - tavaliselt lahjemate õllede puhul see nii ei ole, kuna tegu on üsna vesiste rüübetega. Õlle värvus - kirkalt mahagonipruun. Aroom - õrn, aga äratuntavalt karaskine, nagu bitteritele omane.

Esmamaitse on kerge, vesisepoolne ja veidi mõrkjas. Keskmaitses lisandub murumõrkjale üldtoonile tugev karaski/leivamaitse. Lõppmaitses lisandub veidike seedrimänni pähkli ja ülekuivatatud õunaviilakate mekki. Järelmaitse jääb karge ja veidi vaigusena mõnusaks meenutuseks.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, mõrkjas-magusaka mekiga lihtne, aga ometi nauditav rüübe. Sobilik rammusama sealiharoa ning kartulitega.
-----------
pilt siit

Saturday, August 17, 2013

Boulevard Ævenue Collaboration Saison

Boulevard Ævenue Collaboration Saison (Ægir Bryggeri). pdl 0,5 l. alc 6,0 %. Liigimääratlus: saison. Ratebeeri järgi 83 punkti.

Tootjainfo: "This Belgian-inspired farm beer comes from a collaboration between Ægir Brewery and Boulevard Brewing Company, one of the premier craft beer brewery in the United States. Boulevard send pier brewer Steven Pauwels to Flam where we had an informative and morosam bryggedag ilag (pagana google tõlge :)). The beer is quite dry with a light touch syrleg. It is seasoned with lemon grass which makes it suitable for shellfish or as a fruity and flavourful tørsteslukkar alone. Cheers to good cooperation!"

Lihtsat pudelit ehib põimunud viikingimuster. Valge vaht täidab pool klaasi, muutudes üsna kiirelt suuremulliseks, kuid püsides siiski. Õlle värvus - uduselt oranžikaskuldne. Aroom tugevalt sidrunheinane ja suhkruvatine. n

Esmamekkmõjub keskmiselt pisut kergema tihkusega, magushapukalt. Keskmaitse annab vääääga mõnusa, lausa naeratama ajava laksaka sidrunheinalikku eeterlike õlide küllast värskust. Lõppmaitse meenutab greibi ja seedermänni õli, tugevalt kirbe, intensiivne ja samas väga meeldiv. Järelmekk on uskumatult värske, kuivapoolne, samas janutama ajav ... kaval kombinatsioon :)

Keskmise kehaga, õlika paletiga, magus-mõrkjas-hapuka buketiga väga omanäoline ja nauditav rüübe. Siia juurde soovitaks kanarbikuõite ja meega röstitud marineeritud pardifileed.

---------------
pilt siit

Rohmakas rüütel

Rohmakas rüütel (Akste pruulikoda). pdl 0,5 l. alc 5 % Liigimääratlus: hele eil?

Tootjainfo: "Maltoosa: Väsinud rüütli rüübe. Humalad: Centennial ja H.Brewers Gold graanulid. Kääritatud 3 korda dekstroosiga."

Lihtne informatiivne sildike. Kollakas vaht täidab pool klaasi, vajub kiirelt suuremulliseks. Õlle värvus - uduselt oranžikaspruun. Aroom - maltoosaõllele omaselt - õunane.

Esmamekk kerge ja veidi hapukas. Keskmaitse muutub tublisti humalasemaks/mõrkjamaks, lausa pisut vaiguseks. Lõppmekk on õunane, metspirnide mõrkjas mekk ja kerge leivataigna hapukasmagus sekundeerimas. Järelmaitse tundub kuivapoolne ja kompotipirni maigune.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseeritud, mõrkjas-magusa buketiga tubli joogiõlu. Sobiks kenasti nii peale sauna kui ka nt pasta carbonara kõrvale.
--------
pilt isetehtud

Castelain Jade

Castelain Jade (Castelain). pdl 0,33 l. alc 4,5 % Liigimääratlus: premium lager

Tootjainfo: "This bottom fermented beer is certified organic by Ecocert, the organic certification organization, because it is based on a totally natural approach whilst giving great pleasure to beer lovers, well-informed consumers, who wish to live healthily and responsibly.
As for its taste, Jade is a  beer full of character  with a very handsome, fine, white head. Brewed from a special recipe, it delights the palate with its slight bitterness and light cereal notes."

Orgaaniliste õllede puhul tüüpiline disainivõte - mängida helebeežide ja roheliste toonidega. Helevalge vaht täidab alul 2/3 klaasist ning see püsib pärist kenasti. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom sisuliselt puudub, on vaid vaevuaimatav murulõhn.

Esmamekk on kerge, vesisepoolne ja õrnalt magusakas. Keskmaitse on õrnalt linnaseline ja õhkõrnalt murumõrkjas. Lõppmaitse muutub veeeeidikese intensiivsemaks, kergelt mesiseks, kuid jääb ikkagi väga õrnaks. Järelmekk jääb õrna värske tuuleiilina keelepärale, kui mälestus soojast suvepäevast.

Väga kerge kehaga, nõrgalt karboniseeritud paletiga, magusaka buketiga lihtne lauaõlu. Sobib millega iganes, täiesti pretensioonitu.
-----------
pilt tootja lehelt

Thursday, August 15, 2013

Ch’Ti Triple

Ch’Ti Triple (Castelain). pdl 0,33 l. alc 7,5 % Liigimääratlus: triple

Väike matsakas pudel, tumerohelistes toonides lihtne sildike. Valge vaht täidab 2/3 klaasist, olles tihe ja püsiv. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne. Aroom on sisuliselt olematu, tunda on vaid vähest magusakat vürtsikust.

Esmamekk on keskmise tihkusega ja karameljalt magusakas. Keskmaitse muutub tugevalt karameljaks, linnaseküllaseks ja apelsinikooremõrkjaks. Lõppmaitse jääb kuidagi ... väheseks? jah, siin on mõnusat humalust ja belgia triplile omast magusust, kuid seda kõik on kokku pisut vähe. Järelmekk jääb õhetava vürtsikusena keelele.

Keskmise kehaga, kergelt kleepja paletiga, magus-vürtsika buketiga lihtsapoolne belgia eilike. Päris lauaõlleks seda ei tituleeriks, aga erilist muljet ka ei jäta. Hea ja korralik, aga iseloomutu. Sobiks kindlasti juustuvaliku kõrvale, kuna võimendaks, aga ei varjutaks ühtegi muud mekki
----------
pilt siit

Citra ühe humala eil

Citra ühe humala eil (J. Ehte pruul). pdl 0,33 l. alc 6,2 % Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Vienna ja Melanoidin linnased, Citra humalad, Safale US-05 pärm, vesi. IBU 40"

Valge vaht täidab alul üle poole klaasi, jättes aeglase vajumise järel tublisid rante. Õlle värvus - tugevalt häguselt tuhmoranž. Aroom mõjub linnasemahedalt, Citra sidrunitoon on mõõdukalt tunda.

Algmaitse on keskmise tihedusega ja õrnalt hapukasmagus. Keskmaitse muutub karamell-kommiseks, sidruni ja pirnide mekiseks. Lõppmaitse annab endast välja veelgi rohkem värsket ja ergutavat sidruni-karamellkommi mekki. Järelmaitse jääb hapuka ja lausa pisut aniisisena keelepära kõditama, pannes tahtma veel ja veel uut lonksu.

Keskmise kehaga, kergelt kleepja paletiga, hapukas-magusa buketiga väga värskendav ja nauditav rüübe. Sobilik aperetiiviks, võib-olla koos mõne meloniviiluga.
--------
pilt isetehtud

Lia Fail

Lia Fail (Inveralmond). pdl 0,5 l. alc 4,7 % Liigimääratlus: ratebeer järgi ESB ja 86 punkti, beeradvocate järgi šoti ale ja 84 punkti.

Tootjainfo: "Lia Fail is Gaelic for "Stone of Destiny", upon which the kings of Scotland were crowned. In 1296, against the wishes of the Scots, the Stone was taken by Edward I to England. Rightfully returned in 1996, it can be found in Edinburgh Castle, although many believe the stone never left Scotland, and that the real Lia Fail is in a secret hiding place somewhere in Scotland.
Available throughout the year, Lia Fail is a dark, robust, full bodied beer with a deep malty taste, smooth texture and a hoppy aroma. The beer is rich with a well balanced and satisfying sweetness with chocolate notes. Truly a beer fit for a King's coronation."

Tumedates toonides kirju-kuldne silt, samas stiilse kaelaetiketikese ja korgiga. Kreemikas vaht moodustab kolme sõrme laiuse kihi, mis püsib tugevalt ja haagib end kenasti klaasile. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. Aroom on tugevalt linnaseline, vaniljene ja mullane.

Esmamekk on kergepoolne ja magusmõrkjas. Keskmaitse muutub intensiivseks, meenutades valget aga mõrkjat šokolaadi ja pohlaoksi. Lõppmaitses tulevad esile kreeka pähkli õlised-kirbed noodid ning väga tihe linnasemekk ... kogumulje mõjub kangelt, ehkki seda ta ju pole! Järelmekk jääb tihke pähklikaraski ja vürtsikate humalate jäljena pikaks ajaks keelepärale.

Keskmisest kergema kehaga, kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusaka-vürtsika buketiga oma kerge keha kohta petlikult jõulise mekiga rüübe. Sobiks päris kenasti tubli seašnitsliga.
---------
pilt siit

Wednesday, August 14, 2013

Calvinus Blanche

Calvinus Blanche  (Frères Papinot). pdl 0,33 l. alc 5,2% Liigimääratlus: belgia nisuõlu.

Väike lihtne pudelike, tumedates toonides silt, mis kujutab Calvinit. Valge tihe vaht täidab pool klaasi ning püsib kenasti. Õlle värvus - piimjas helekuldne. Aroom mõjub kergelt kopitanult (?!) ja hapukalt.

Esmamekk on kerge ja hapukas, meenutades pooltoorest banaani. Keskmaitse muutub meeldivalt linnaseküllaseks ja magusakaks, veidi vürtsikaks. Lõppmaitses on tunda tüüpilist belgia nisuõlle buketti apelsinikoorte ja vähese koriandriga. Järelmaitse mõjub kergelt, väga värskelt ja vürtsikalt.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseeritud, hapukas-magusa-vürtsika buketiga meeldivalt värske rüübe, mis sobiks kenasti mõne mahedama juustuga.
-----------
pilt siit

Ogham Willow

Ogham Willow (Celt Experience). pdl 0,33 l. alc 8,8 %. liigimääratlus: topelt-IPA. (seni veel ilma koondhindeta)

Tootjainfo: "95 IBUs – American Yeast, Big World Hops and Euro malt
Willow is instrumental in spawning spiritual visions, engendering a clearer understanding of the world in which we live.
A Big beer….
A Magic craft…..
Magestic……
Yes Magestic, not just majestic
Created with percolating, infusing and dry hopping with potent US hops, but allowing balance through deep bodied British malts and cultivating a smooth citrus backbone from Eastern European hops."

Disain - minimalistlik ja nordiline. Beežikas vaht täidab 2/3 klaasist, muutudes aegamisi suuremulliseks, kuid jäädes püsivaks. Õlle värvus - kirkalt ja lummavalt kastanimunapunane. Aroom - raskelt ja mullaselt, rõskelt ja vaiguselt humalane.

Esmamekk on tihe, kleepjavõitu ja nalivkalikult hapukasmagus. Keskmaitse muutub ausaks odraveiniks, et mitte öelda odralikööriks (selleks on ta siiski tiba lahjavõitu), värskeltniidetud muru ja niiske mulla, nõgesetee ja kuusevõrse maitseliseks. Lõppmaitses lisandub siia mehine korvitäis kibuvitsamarju, külmavõetud pihlakaid ja pohli, selline põhjamaiselt kare ja karm mõrkjas-mesine on see maitsete palitra. Järelmekk kehtestab end juba päris tihke pihlakanastoikana, kuidagi hingekosutav on see põhjamaine raskepärane, aga talupojana aus ja jõuline seisukoht.

Raske kehaga, tugevalt kleepja paletiga, mõrkjas-magusa-mõrkjas-hapuka-mõrkja buketiga raskepärane rüübe. Iseseisev klaasitäis, mida on paras portveini asemel pakkuma pika õhtusöögi järel.
-----------
pilt tootja lehelt

Mõrkjas Munk

Mõrkjas Munk (Akste pruulikoda) pdl 0,5 l. alc 5% Liigimääratlus: tume eesti eil/bitter? :)

Tootjainfo: "Maltoosa - Vahva Munga Õlu. Humalad: Centennial ja H.Brewers Gold graanulid"

Disain - lihtne pudel, lihtne silt. Pruunakas vaht moodustab kolme sõrme laiuse suuremullise kihi, mis minutikesega vajub kirmeks. Õlle värvus - õrnalt hägune punaka helgiga tumepruun. Aroom - õrnalt magushapukas, meenutab kuivatatud õunu.

Esmamekk on kerge ja hapukas. Keskmaitses jäävad kuidagi veidralt kihiti õunane/sõstrane hapukas (tüüpiline sellele maltoosale) ja kibekas humalamekk ... nad justkui ei seguneks, vaid jäävad mõlemad rööbiti tajutavaks. Lõppmaitses kaldub ülekaal kibekale, kergelt tõrvasele poolele. Järelmekk taandub aga taas tuttavamale, hapukale sõstrasele pinnale.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, mõrkjas-hapuka buketiga omapärane rüübe. Päris januõlleks ta ei sobi, olles oma maitsetugevuse poolest pigem paras mõne grilltoidu, nt searibide kõrvale.
-------
pilt isetehtud

Kas osaled hobipruulide laadal?

Tartu Gambrinus korraldab esmakordselt hobipruulide laata või "näitusmüüki". See tähendab, et kohale tulevad hobipruulid, kaasas oma tootenäidised ning kõigil soovijatel on võimalik ka kohapeal degusteerida.

Plaanide kohaselt toimub üritus 30.augustil 18.00-22.00 kuskil Tartus (kesklinna piires), täpne koht pole veel selgunud. See sõltub paljuski ka eelinfost, kas ja kui palju on üldse huvilisi. Selle tarvis toimubki praegu siin blogi parempoolses ülanurgas küsitlus.

Mängureeglid on järgmised:

1. Kõik osalejad, nii pruulmeitsrid kui külastajad, maksavad sissepääsul 5.-EUR, saades selle eest 10 "Gambrinust" ehk talongi.

2. Talongide eest saab välja lunastada pruulmeistritelt meeldimahakanud rüüpeid, kursiga 1 Gambrinus = 100 g topsike. Seega on võimalik ära proovida 10 eri õlut ning soovi korral talonge juurde osta ja minna uuele ringile :)

3. Kui mingi rüübe hakkab eriti meeldima, siis võib ka pudelikese välja lunastada, seda sama kursiga ehk siis nt 500 ml pudel = 5 Gambrinust. Sularahas arveldamist otse pruulmeistritega ei toimu!

4. Talongide müügist saadud raha läheb pruulmeistrite vahel jagamisele vastavalt sellele, kui palju on igaüks neidsamu talonge enda kätte kogunud.

Niisiis, andke palun teada, kas plaanite nendel tingimustel osaleda? "Ei" ja "võib-olla" variante küsitluses pole, seega vastama peavad ainult need, kes on (enam-vähem) kindlad osaleda soovijad.

Tuesday, August 13, 2013

Abbaye des Rocs Brune

Abbaye des Rocs (Brasserie de l’Abbaye des Rocs). pdl 0,33 l. alc 9 % Liigimääratlus:hmmm ... pakuks et quadrupel? Ratebeer 100 ja beeradvocate 94!!

Tootjainfo: "Abbaye des Rocs (9% alcohol vol.) is a pure malt beer, with no added sugar. The entire range of tastes is directly linked to the double fermentation, the precise quantities of malts (7 types) as well as the mixtures of three kinds of hops (Belgian, German and Czech). Its colour is a striking deep and majestic red. Its taste is rich and full of subtlety. It is tasted like a red wine with which it shares the ruby colour without having the tannin. It develops a strong sweet smell. It confirms the initial impression in the first mouthful, with a sharp body that is balanced with a certain fruitiness. It frees itself on the palate and develops an impressive depth of taste. Some traces of burnt wood are detectable, but never scorched even if it contains this kind of malt. The foretaste is very prolonged because of its rich and unctuous development throughout the mouth. The bitter and sugar tendencies (even though there is no sugar in its composition) compete and come back together to the taster's great satisfaction. It is a deep, mystic and extremely mature beer to be classed among the great products of our soil."

Disain: lihtne väike pudel, kloosterlikel elementidel mängiv kirjuvõitu sildike, kaelasilt ja kork vapikujundusega. Kreemikas vaht täidab 2/3 klaasist, muutudes suuremulliseks, kuid jättes keni jälgi klaasiseintele. Õlle värvus - õrnalt hägune imeilus veinipunane. Aroom on mahe, pehme ja meelitav nagu siidkattega sulgpadi, mõjudes lausa dessertveinina.

Esmamekk on tihkepoolne ja karameljalt magus. Keskmekk mõjub hunnitu puuviljapöörisena, siit leiab nii datleid kui heledaid kreeke, kuldseid rosinaid kui vaniljet, vahukoort ja veinitarretist. Lõppmekk sunnib ohkama, see tundub lõunamaise külalislahkuse pealetikkuva äärmusena, siin põimuvad harfihelid ja haareminaiste meelad ohked, sametpadjad ja siidkardinad. Karamelliseeritud hurmaa, viigimari ja dattel - kõik need ja muidugi halvaa. Elamuse muudab täiuslikuks järelmaitses esiletulev vürtsikas-mõrkjas knihv justkui kelluke eunuhhi käes, mis annab märku et aeg on naaseda paradiisist maale.

Raske kehaga, kleepuva paletiga, magus-vürtsikas-magus-mõrkja-magusa buketiga fenomenaalne rüübe. Peale sellist tahaks langeda talveunne ja näha järgmised kuus kuud sama täiuslikult dekadentlikku und. Dessertõlu selle sõna parimas tähenduses!
-----------
pilt siit