Monday, July 31, 2017

Latvietis


Latvietis (Valmiermuiža, Läti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dunkel/Tmavý", koondhinnet veel pole.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Valmiermuiza Brewery has grown from the very beginning with the Latvian spirit, chanting our land close and far. In order to create a contemporary village cousin to be brought to visit abroad, beer masters invited artists Rita Ivanov, who created a special label for Valmiermuizas dark beer. Hops: Hallertauer Nugget, Hallertauer Mittelfrühth
Malts: Plyus, Munich and Dark Caramel
IBU 23"

Väike lihtne pudel, silt ... no väga elegantne, aga kui ei teaks mis sellel kirjas on, pakuks küll kõikvõimalikk muid nimevariante kui ametlik. Kollaka varjundiga tihe vahukiht täidab ligi poole klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt mahagonipunane. 

Aroom ... oi kui nummi! Magusakas, karamelline, pähkline, sametine ja soe nagu mõnus pehme tugitool kobarkinos, kuhu vajud mugavalt istuma ja ei tahagi mõelda püstitõusmisele.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse jääb küll magusapoolseks, kuid sellele lisnadub mõnusat mõrkjat röstist kohvinooti segamini  praeleiva ja ahjusküpsenud pastinaagiga. Lõppmaitse saab juurde veidi portveinilikku õilsat hapukas-magusat täidlust, mis laagerõllede puhul on ülimalt harva esinev küpsus-tase. Järelmekk hellitab keelepära väärika mõrkjas-magusa sametiga, möödaminnes silitades nurgakesi vürtsika üleõlepilguga nagu ruumist lahkuv daam, kes tunnetab ja naudib järelvaatavaid pilke.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtasandi rüübe! Dunkelite perekonnast sirgunud aadlidaam!! Pakkuda peale põhirooga omaette vahekäiguna koos mõne üksiku meemandliga.
----------------
pilt isetehtud

Grand India Pale Ale


Grand India Pale Ale (Green's, UK) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Session IPA" ja hinnang 17 punkti

Tootjainfo: "Amber red in colour with a mix of herbal and pine aroma, a full mouth feel of the special hopping is unique for this IPA."

Lihtne väike pudel, gluteenivabale seeriale omane silt seekord vetikarohelisel foonil. Kreemika varjundiga vaht täidab pool klaasi ja püsib üle keskmise kaua. Õlle värvus - kirkalt helepruun.

Aroom ... iiiks ... see on veider ning seda mitte meeldivas võtmes. Veidi meditsiinilis-eeterlikku kirbusse kukuvad käärimaläinud apelsinid ja fermenteeritud teelehed.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse ... umm ... liiga kaua tassis seisnud ja käärima läinud jasmiini-rohelise tee segune mass. Lõppmaitse - käärinud kumkvaadid. Järelmekk - kirbe, vänge ja ebameeldiv

Kokkuvõtet ei kirjuta, sest see võis olla halb pudel. Igatahes hetkel on see kraanikausi kraam.
---------
pilt isetehtud

Oxfordshire Blue


Oxfordshire Blue (Ridgeway, UK) pdl 0,5 l. alc 5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Premium Bitter/ESB" ja hindeng 59 punkti.

Tootjainfo: "Ingredients: Maris Otter malt; whole leaf hops.
"Distinctively hoppy, lively, refreshing. Blue is the first bottle conditioned ale brewed deliberately to taste great chilled."“

Keskmist kasvu proofilpudel, efektselt raamistatud sildil on kujutatud midagi, millest ei saa muhvigi aru. Valge vaht täidab pool klaasi ning püsib märkimisväärselt kaua. Õlle värvus - heledapoolne kuldne. Aroom on kerge, õrnalt magusakas-mõrkjalt linnaseline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse kaldub pisut hapukamale poolele, olles meeldivalt mahlane. Lõppmaitse on suti mõrkjam, keelekülgedele tunneb väikest vürtsikat värelust. Järelmekk toob juba kohale stiilile kohustusliku mõrkjuse.

Keskmisest kriips kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga Hea tasandi rüübe. ESB mõõtu ei anna see jook küll välja, aga bitterina täiesti aktsepteeritav. See, et RB need kaks stiili kokku paneb, on lollus. Gluteenivabade õllede muidu nukravõitu pesakonnas on see aga VÄGA HEA tegelane!
---------
pilt isetehtud

Sunday, July 30, 2017

Muruniiduk

Muruniiduk (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Liigimääratlus: "saison"

Tootjainfo: "Linnased: Pilsner, Wheat blanc Nature, Chocolate. Humalad: Northern Brewer. Pärm Belle Saison.
IBU 30"

Väike lihtne pude, sildil ... ohh üllatust ... muru ja niiduk :) Aga vaata sildi ja kirja kokkusobitamine on seekord ebaõnnestunud, tootjainfot välja lugeda on tiba keeruline.  Erkvalge vaht täidab ligi pool klaasi ja püsib väga kaua. Aroom on stiilile omaselt hapukas-vürtsikas, mahlane ja sädelev.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse toob alguses esile saisonile omase magusa puuviljase poole, kuid viskab siis peotäie murumõrut peale. Lõppmaitses vallutab suuõõne magusakas-vürtsikas päikesepaiste, millele laotatakse mõrkjas-hapukas tekk ning siis visatakse pikutama. Järelmekk taandub juba päikese eest jahedamasse-niiskemasse põõsa-alusesse, hingates sisse mustsõstralehtede vürtsikat vinet ja värskeltniidetud muru mõrkjat kargust.

Keskmise kehaga, üle keskmise karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe! Murune saison ... nii nagu nimi lubab, nii ka on :) Pakkuda grilli ooteajal, kui nina püüab juba esimeste sütel suitsevate rasvatilgakeste isuäratavat raginat ning süljenäärmed asuvad ootusärevalt tööle.
----------
pilt isetehtud

Early Bird


Early Bird (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Session IPA" ka hinnang 82 punkti.

Tootjainfo: "Lervigi pruulikojaga koostöös valminud pehme ja mahlane New England stiilis IPA. Pruulitud Azacca, Mosaic & Nelson Sauvin humalatega.
IBU 35"

Väike lihtne pudel, sildil puurist välja lendav vares? Sõrmepaksune erkvalge vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - piimjalt uduselt kollane. 

Aroom ... vabau-babau ... mahlane ... MAHLANE ... M A H L A N E !!! Ohjeerum, mida siin kõike leidub! Melon, mango, arbuus, virsikukompott, tikrid ja see pole ilmselt veel kõik!

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja õrnalt hapukas-magusakas. Keskmaitse muutub kraad mõrkjamaks ja tihkemaks, mõruapelsini-mahla, sidrunikoore ja mangomehu vahepealseks. Lõppmaitse kaldub veel kraadivõrra mõrkjamasse külge, greibilikku ... või ei ... siiski pomelale omast mõrkjust tasakaalustab veidi konservpirni magusust. Järelmeki mõrkjas-magusat troopilist puuviljaorgiat täiendab õrn vürtsikas sädelus ning kõik ümberringi muutub imeilusaks :)

Keskmisest suti kergema kehaga, mõõdukalt karnoniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERRTASEME RÜÜBE! Ausalt öeldes aroomi eest poleks palju ka MEGA välja käia, kuid selle kõrval tundub maitse toonivõrra tagasihoidlikum. Igatahes seda õlut te lihtsalt PEATE järgi proovima, enne kui see otsa saab!
----------
pilt isetehtud

Gluten free Glorious Pilsner


Gluten free Glorious Pilsner (Green's, UK) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener" ja hinnang 24 punkti

Tootjainfo: "A ‘classic’ Belgian pilsner brewed from natural spring water, de-glutenised barley malt, and selected hops.
Tasting Notes
Golden straw in colour, the refreshing citrus aroma of the hop dominates. Hints of vanilla are followed by a hop taste that holds some slight bitterness.
Green’s Premium Pils is light bodied and smooth, with a slight hop aroma and traces of citrus offering a crisp finish. Original Gluten and Wheat free beer."

Lihtne väike pudel, gluteenivabale seeriale omane silt seekord rohekassinisel foonil. Vähene erkvalge vahukiht on hõre ja kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kollane. Aroom on nii õrn et peaaegu olematu, kergelt aimdub heinane magusakas vine.

Esmamekk on kerge kehaga, isegi vesisepoolne ja õrnalt mõrkjas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, vähese vitamiinise hapuka lisandiga. Lõppmaitse taandub lihtsale magusakale linnasele, mõõdukas mõrkjas murusus annab sellele väikese lisandväärtuse. Järelmekk on hapukas ja õrnalt vürtsikas.

Vesisepoolse kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga lihtne ja igavapoolne rüübe. Otseselt viga tal midagi pole, aga teise klaasi järele käsi ei sirutu.
-----------
pilt isetehtud

Saturday, July 29, 2017

Hubert 65.a

Hubert 65 a (Wassalemma, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Liigimääratlus: ?

Tootjainfo: "Koostis: vesi, linnased, humalad, pärm
Pudel nr 32/65"

Väike lihtne pudel, sildil sorgusvuntsiline taat. Kollane vaht täidab üle poole klaasist, kadudes seejärel kiirel ja valjul kohinal. Õlle värvus - häguselt tumeoranž. Magusakas-vürtsikas aroom meenutab jõule ja hõõgveini.

Esmamekk on keskmise kehaga ja leivakaljalikult hapukas. Keskmaitse hapukas vürtsikus paneb tiba kahtlema, et kas see hapukus nüüd on ikka taotluslik (kahtlust süvendab teadmine selle koja kvaliteediprobleemidest). Lõppmaitse nelgi-aroonia-mesilasvaha segu mõjub juba päris meeldivalt. Järelmekk ... noh nagu oleks tegu vürtsitatud leivakaljaga, mille juurest tunned samas alkoholist soojust.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja veidi parkiva paletiga, hapukas-vürtsikas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga huvitav rüübe. Kummalisevõitu segu kaljast ja hõõgveinist ... aga üldmulje pole üldse paha.
--------
pilt isetehtud

Simman


Simman (Tedre, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol. Liigimääratlus: saison

Tootjainfo: "Linnased: Pilnser, Wheat blac, Nature Golden Naked Oats. Humalad: Galaxy. Pärm: Belle Saison
IBU 29"

Väike lihtne pudel, sildil tantsuring lõkke ümber. Erkvalge sõrmepaksune vaht on üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom - sama kirkalt saisonilik, sädelev, vürtsikas, magusakas, erk ja elevil.

Esmamekk on keskmise  kehaga ja õrnalt maguasakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, vürtsikas ja intensiivne. Lõppmaitse on mõrkjas, sädelev, nelgi ja vähese valge pipra segune, rahutu ja keelekülgedel ringisibliv. Järelmekk säilitab üsna sama taseme mõrkjas-vürtsikat pidulikkust, lisandub veidi toekam kuivatatud viigimarja magus õilsus.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga OIVALINE rüübe! Stiilipuhas saison, ehk isegi grammike igav oma etalonluses. Kuid kuna vanale Gambrinusele saisonid meeldivad, siis tuleb nii puhast tegu hobipruuli puhul kiita!
--------
pilt isetehtud

Särin


Särin (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse" ka hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Dry-hopped Sour Ale
Centennial humalaga Berliner Weisse stiilis kerge hapuõlu."

Väike lihtne pudel, sildil äikesepilv jaanalindude vahel :) Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole küll püsiv, kuid haakub siiski mõõdukalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on leebelt hapukas, mahlane ja kergelt mõrkjas.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas. Keskmaitse on ehk isegi vesisepoolne, kuid see ei häiri, kuna hapukas-mõrkjas laimilik mahlasus on mõnusalt karge ja keelekarestav. Lõppmaitse on mõrkjas ja vürtsikas, veriapelsini ja sidruni vahepealne hapukas värskus paneb lausa naeratama. Järelmekk läheb ära mõrkjamasse külge, jättes keelepärale mõnusaima kirka selguse.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertaseme rüübe. Karge, kerge, mahlane ja parimal moel värskendav, pakkuda külmalt ja koos värske soolakurgiga.
----------
pilt isetehtud

Friday, July 28, 2017

Samichlaus Schwarzes


Samichlaus Schwarzes (Schloss Eggenberg, Austria). pdl 0,33 l, alc 14%. Ratebeeri liigimääratlus: "Doppelbock - Top 50" ja hinnang 96 puntki

Tootjainfo: "The newest edition to the Samichlaus line up is a Schwarzbier. Also brewed on December 6th, and aged for 10 months. Schwarzbier means “Black Beer” in German. It has flavors of spicy rye, dark oak and subtle smoke that balance quite nicely with more bittering and aroma hops than in prior versions of Samichlaus. Bittersweet and complexity is what this new amazing recipe is all about."

Väike lihtne pudel, must-hõbedane sildike. Vähene kollane vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - tuhmilt mustjaspunane. 

Aroom on raske, siirupjas. Aegamisi immitseb selle tummise tihke vedeliku pinnalt ülespoole kirslikööri ja murakamoosi, pohlade ja kuivatatud mustikate lõhnu. Vana nahkmööbel ja kirsitubakas. Hiljuti tavotiga turgutatud antiikne käokell. Vasknuppude tuhm hiilgus ja hapukas metalne vine. 

Esmamekk. Tihke, raske, õilis ja tuhm. Vanakooli härrasmees toetud spatsiirstokile, mille koerapeakujuline vasknupp on olnud korduvalt kasutuses kergema löögirelvana. Hoolikalt trimmitud hall habe ja silmile tõmmatud vanamoeline kaabu. 

Keskmaitse. Klaasike kibuvitsalikööri ehk härrale? Väike kristallpokaal tuuakse hõbekandikul, klaasi kõrval pisike hõbenapake kolme soolamandliga ... ehk härra soovib ka peale hammustada?

Lõppmaitse. Kontsade kokkulöömine reedab vanahärras erusõjaväelase, elegantne kaabukergitus aga korraliku lastetoa ja aastatepikkuse galantsuskümbluse kõrgemates kihtides. Kirsisuitsune õhkõrn vine jääb tuppa vaevutuntava pitserina hõljuma. 

Järelmekk. Härrasmeeste klubis ei räägita ruumist lahkunuid taga, kuid mahajääjate omavaheline vaikne tunnustav peanõkutus on kõnekam kui pikk kiidukõne. Härrased vajuvad taas rasketesse nahktugitoolidesse ja avavad vaiksel krabinal värskelt kohaletoimetatud õhtused lehed.

Raske, väga raske kehaga, vähekarboniseerunud ja siirupja paletiga, magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-magusa buketiga MEGATASANDI RÜÜBE!  Geniaalne tuletis schwarzbierist - dunkel-tripel-bock oleks asja õige nimi. Pakkuda omaette käiguna täielikus vaikuses.
----------
pilt isetehtud

Wednesday, July 26, 2017

100% Turbahunt


100% Turbahunt (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "smoked", hinnang 92 puntki.

Aga see pole üleüldse mitte adekvaatne hinnang, mu kulla kamraadid - sest too RB kanne puudutab nö leebet versiooni, mille kirjelduse leiate siit.

Oluline info uue kohta on sihuke: "100% peated malt" ja mitte-kirjas-olevalt: "harilikus Turbahundis on see näitaja 50%"

Väike lihtne pudel, taotluslikult määrdunud sildil. Minimaalne vahukeseke kaob sama kiirelt kui tekib. Õlle värvus - kirkalt tume merevaik.

Aroom - see on loodusõnnetus. Noh selles mõttes et rabapõleng on ju loodusõnnetus, või kas pole? :) Veidi läkastama-ajav, ninakrimpsutav, vänge, guašine ja tärpentinine. No igatahes sigavägev!

Esmamekk on väga raske kehaga ja magus. Keeleots annab ettevaatlikult märku, et tegu on kange kraamiga ... kuid see ei torgi, vaid just nii tasakesi ütleb kõrva sisse: "peremees, ole ettevaatlik!" Keskmaitse ... suitsusiirup! Turbaliköör. Kuidas said kadakad rappa? Suitsukadakad! 

Lõppmaitse. Vaata kohe kahju peaks olema. Noh kõik need linnukesed ja loomakesed kes selle põlengu käigus omadega rappa läksid. Aga ei ole kahju, sest õnneks on see põleng nö laboritingimustes toodetud. Sest mis see pruulikoda muud on kui üks labor. Kus askeldavad Hullud Teadlased. Rõhuga sõnal hullud. Järelmekk leebub peale sellist tiraadi. Või siis lihtsalt loobus keel info edastamisest. Sest mis keelt see keel saaks ikka kõrbenud peast rääkida. Suitsusoojale peale kõrbekeelt ajada. 

Kokkuvõtet ma ei tee. Sest see õlu on O.G.A.R. Ohtlikult ogar. Kui su panetunud sõber õhtu lõpul hakkab jaurama, et võtaks nüüd lõpuks midagi SELLIST, siis sa tead, mida pakkuda. Ja siis sõber taksosse pakkida. Sest mõistlikku juttu siit enam ei tule. Vana Gambrinuse käest vähemalt kindlasti ei tule.
-----------
pilt isetehtud
-----------
täienduseks: võrdlev test. 50% Turbahunt ja 100%
Värvus on suht sarnane, 100%-ne on ehk pooltoonikest tuhmtumedam
Aroom: pole kahtlustki, 100% on võimsam, raskem, kleepjam ja suitsusem. kas nüüd just kaks korda,
aga nii kolmandiku jagu kindlasti
Maitse: jällegi pole isegi küsimust - 100% lööb oma eelkäija mürtsuga nurka. Noh eks linnuke siristas ka kõrva, et see 100%-ne on kangem kui sildil kirjas, aga igastahes on tulemus vist küll tõesti kaks korda võimsam. Peale 100%list tundub tema 50%ne eellane kergekaaluline ja väheveenev :)

The Crafty Monk’s Old Recipe Cinnamon


The Crafty Monk’s Old Recipe Cinnamon (Olde Hansa, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfot leida pole

Väike lihtne pudel, kollakates-pruunides silt on kujundatud keskaegsete motiividega. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne.

Aroom. Mammamiia. Kaneel! Magus kaneel. Mesine kaneel. Suhkruga kaneel. Igasuguse magustoidu unistus-kaneel. KANEEL, ma ütlen, sest teda on PALJU! Aga see on üks uskumatult julge temp, sest vana Gambrinus poleks heledat õlut ja kaneeli omavahel sobitanud. Vaatame mis maitse kõneleb.

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja magusakas-kaneeline. Keskmaitse. Kaneelisaiake! Kaneeli-puru-küpsis. Pähklikook kaneelikoorikuga. Lõppmaitse toob senise magususe alla mõnusat hapukat vürtsikat lisa ... eee ... kas see on triple-põhjale ehitatud õlu? Järelmaitses kaneel korraks vonksab nurga taha,, mängides peitus vähese mõrkjusega, kuid siis kargab peidust välja ja pomiseb rahuolevalt "KANEEEEL!" ... noh nagu Hodor ühest kinufilmist. 

Keskmisest tsibake raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-magsuakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜÜÜBERTASANDI RÜÜBE! Kesse paneb kaneel heleda õlle sisse? Aga näe Olde Hansa omad panid ja välja tuli otsa-kui-nummi kabajantsik. Selline ulakas ja rahutu tegelane, kes ei jäta kedagi toasviibijatest ükskõikseks. Pakkuda neile pirtsakatele neidistele, kes õlut peavad vajalikuks pahaks panna. 
-------------
pilt isetehtud

Leupser Dunkel


Leupser Dunkel (Gradl, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dunkel/Tmavý - Top 50" ja hinnang 93 punkti!

Tootjainfot ei leidnud

Keskmist kasvu pudel, ajaloolitsev sildikujundus ... noh teate küll, kõik see vana papüüruserulli moment ja vapid ja puha. Kollane vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt pruunakaspunane. Aroom on leebelt magusakas, leiva, rosinate ja vähese kardemoni taha peitub väga hea klaar vesi. 

Esmamekk on keskmisest suts kergema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitses tõuseb mõrkjas pool ettepoole, saades vähese hapukas tooni lisaks ... aga see mõrkjus väljub nüüd tavapärasest dunklite magusamast raamist. Lõppmaitses muutub joogi keha õhemaks, mõrkjus muutb kõrvetatud suhkru ja lahja kohvi vahepealseks. Järelmekk on aga juba üsna mõnus, magusakas karamell tuleb tagasi ning vürtsikas kardemoni ja nelgi segu paneb keeleküljed kenasti ohkima.

Keskmisest kriba kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. No pole kindel, kas vana Gambrinus sellele joogile nüüd 93 punkti raatsiks omistada, kuna tavapärasest magusast siidisest dunkelist on saanud mõrkjas-vürtsikas tegelane ... kuid see on omamoodi karge ja mõnus suutäis ikkagi.
---------
pilt isetehtud

Tuesday, July 25, 2017

The Crafty Monk’s Heavenly Herbal Beer


The Crafty Monk’s Heavenly Herbal Beer (Olde Hansa, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfot leida pole

Väike lihtne pudel, kollakates-pruunides silt on kujundatud keskaegsete motiividega. Kreemikat karva sõrmepaksune vaht püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt tume punakaspruun. Aroom - aktiiv-agressiivselt ürdine! Ja seda sõna kõige paremas mõttes! Kuidas saavutati sellllllline ürditase? Basiilik, meliss, aniis, eukalüpt ... mis siin veel on ... köömned, lagrits ja fenkoli? Jessver-sussver, kui rikkalik ja niiiiiiiii intensiivne, et kõrvad liiguvad nuusutamise ajal.

Esmamekk on magus, kohe väga magus, ilmselt sama õlle põhjale (ehk dubbelile) ehitatud nagu ka sama seeria meeõlu. Keskmaitses tantsivad mööda keelt aniisised tegelased, põsekoopas sumiseva karvased kumalased, liikudes pärnaõite ja õitsva piparmündi vahet. Lõppmaitse on mõrkjas-vürtsikas, vaigune, lagritsane, kuivatatud ploomide ja tumedate rosinate segune. Järelmekk tilgutab kaneeliküpsisele eukalüptiõli ja ripsutab aniisihelbeid. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga Megatasandi rüübe! Liigse magususe eest tahaks muidu noomida, kuid keskaegse konteksti ja ÜÜRATU ürdikuhila tõttu tuleb kõik andeks anda ja pruulmeistreil käppa suruda. Sihandsest asja pole Eestis ennem tehtud, nii et juba see väärib omaette ja tõsist kiitmist!
-------
pilt isetehtud

The Crafty Monk’s Famous Honey


The Crafty Monk’s Famous Honey (Olde Hansa, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfot leida pole

Väike lihtne pudel, kollakates-pruunides silt on kujundatud keskaegsete motiividega. Tuhm-kreemikat karva sõrmepaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tume pruunakaspunane. Aroomis täidab nina kõigepealt mõrkjas-magus taruvaik, seejärel on tunda belgia dubbelile omast magusakat fooni.

Esmamekk on magus. No kohe magusalt magus ikka. Oi üldse mitte halvas, kuid ootamatus mõttes. Mee lisamine ei tee ju õlu magusaks, sest mesi käärib üsna jäljetult ära. Belgia dubbeli ja isegi guadrupli kanti magusus on igatahes esmane emotsioon. Keskmaitses tuleb taas esile lõhnast tuttav taruvaik, suira ja mee segune taruvaik. Lõppmaitses lisandub huvitav vürtsine taust, kaneeli ja nelgi segune, täienduseks veidi ka kirsikompoti laadset tahku. Järelmekk muutub mõrkjamaks, mis tasakaalustab esmase magusa ehmatuse kenasti ära.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseernud paletiga, magusalt-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga Üllatav Übertasandi rüübe! Kui võtta seda joogina omaette, siis ilmselt heidaks veidi ülevõllist magusust ette, kuid asetades ta konteksti - keskaegne söömaaeg - sobib kõik kenasti kokku. Sooviks siia juurde mingit pikalt haudunud metselajat haugata.
---------
pilt isetehtud

Elch-Bräu Weizen


Elch-Bräu Weizen (Thuisbrunner, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 5,2 %vol. Ratbeeri liigimääratlus: "German Hefeweizen" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo (guugelinfo abil): "The consciously more powerful, intimate, light yeast wheat gets thereby great variety of aromas and material fullness. Likewise, a distinct hop for a multi-layered taste. Summery-refreshing combine cereal and fruit notes to animate balance.

In the nose expressive fruit aromatics impresses after full ripe banana, maracuja and pineapple. To this are added fine spices: pimento, clove and star anise. Grape varieties and fine yeast round off the extensive aromatic spectrum.

On the palate, ripe fruit notes appear again. Dried fruits (apricot) combine with tropical fruits (subtle banana). In addition, there are finely rounded hops, which contribute harmoniously to the seasoning of the beer. Fine citrus freshness provides an invigorating mouthfeel."

Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, helesinakal sildil põdrapea. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on täidlaselt banaanine, mõnusa muskaadise varjundiga.

Esmamekk on keskmisest täidlasema kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, flambeeritud banaani taoline, pehme ja marumõnus. Lõppmaitse omandab hapukamaid noote, banaan saab endale lisaks veidi toorepoolset melonit. Järelmekk paneb keeleküljed vürtsikalt surisema, muskaadi ja koriandri taolised vaigused toonid panevad tordile kirsi.

Keskmisest suts raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERtasandi rüübe! Saksa nisuõlu temas parimas etteastes, sume, täidlane ja banaanine. 
---------
pilt isetehtud

Monday, July 24, 2017

Schlüssel Alt


Schlüssel Alt (Schlüssel, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Altbier - Top 50" ja hinnang 91 punkti.

Tootjainfot ei ole.

Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, silt on saksapäraselt traditsiooniline. Kreemikat karva vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua, haakudes ka tihedalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt pihlkavaeini karva. Aroom on tuhmilt ja kreemikalt magusakas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, meenutades miskipärast praetud seesamiseemneid ja pärnaõieleotist. Lõppmaitse jääb tuhmilt mõrkjasse külge, valgune-õline-seemnete-taoline tunnetus süveneb. Järelmekk ilmutab veidi hapukamat külge, mis muudab suutaju veidi mahlasemaks, kuid üldpilt on siiski puidune-kreemine-tuhm.

Keskmise kehaga, üle keskmise karboniseerunud ja kreemika paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga Omapärane rüübe. Kindlasti positiivsesse kategooriasse kuuluv, kuid vähese kokkupuute tõttu altbieridega ei oska niivõrd vaimustuda, et teda oma stiili tipp-50 hulka paigutada.
-------------
pilt isetehtud

A Moment of Clarity


A Moment of Clarity (Beerbliotek, Rootsi) prk 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Session IPA - Top 50" ja hinnnag 97 punkti!!

Tootjainfot ei leidnud

Väike purk, sildil Götebörgi siluett. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris korralikult.  Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on mõnusalt puuviljane, vähese kirbe noodikesega.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on mõrkjas, "crispy" ... kui ingliskeelset sõnakest kasutada ja õõõrnalt mudrune. Huvvvitav, kas tegu peaks olema "new-england" stiili taotlusega?. Lõppmaitse on kumkvaadiliku apelsini ja greibi vahelise mõrkja mahlasuse kandja. Järelmekk võtab taaskord hapuka noodi üles, kuid kestma jääb siiski mõrkjas tahk ... koos väikese mudruse kirbusega.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja suti mudruse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga Väga hea taseme rüübe, kuid tipp-50 hulka ei oskaks teda arvata. Tõsi, new england session IPA'de hulgas ehk küll.
--------
pilt isetehtud

A Passion For Gingers


A Passion For Gingers (Beerbliotek, Rootsi) prk 0,33 l. alc 3,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse" ja hinnnag 87 punkti.

Tootjainfo: "Passion Fruit & Ginger Berliner."

Väike purk, sildil punapäine neidis passionvilju mudimas. Vähene valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - häguselt tuhmkollane.

Aroom - oi kas teate kui ELUS ja LÕBUS ja LUSTLIK see on! Särtsakalt hapukas, mahlane ... passioonvilja jagub siia kohe pangetäis ... ehkki ingverit võib vaid õõõõrnalt aimata.

Esmamekk on kerge kehaga ja lustakalt hapu! Kohe selline naeratav ja mahla laudlinale loksutav hapu! Keskmaitses tuleb hapule lisaks magusakat nooti, kuid askorbiinjas hapukus on selle õlle selgroog. Lõppmaitses ilmub sellist mõrkjust, mida võiks omistada valgete viinamarjade kestadele ... ja noh suti-tutike leiab siit ehk ingverit kah. Järelmekis ilmneb ingveri õehtust rohkem ... või noh olgu, see on pigem isegi järel-järel-järelõhetus, siis kui kogu lupsulööv mahlane hapukus on suust taandunud.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-hapu-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Kohisevalt mahlane, sirisevalt-surisevalt hapukas, janu kaob siit kui kuradike ristimistseremoonialt, silmad lähevad naerule ja põsed lohku. Grillitud kitsejuustu pirniviilakaga paluks siia juurde.
-----------
pilt isetehtud

Sunday, July 23, 2017

Blond


Blond (Koch, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgia Ale" ja hinnang 30 punkti

Tootjainfo: "Kochi Blond on puuviljane kuldne Belgia ale tüüpi õlu, mille valmistamisel on kasutatuderinevaid linnaseid, humalaid, suhkrut ning lisatud koriandrit. Kääritamiseks on kasutatud just selle õlle jaoks valitud belgia alei pärmi.
Magusalt mahedal õllel on kergelt vürtsine küpsete puuviljade aroom, mille buketis on tunda ka melonit, banaani, tsitruselisi, sõstart, pisut pärmi. Järelmaitse pehme, kergelt hapukas, puuviljane.
Õlu on filtreerimata, omades seetõttu pärmist alatooni ja hägu."

Väike lihtne pudel, sama lihtsal kollasel sildil valged ja mustad kirjad. Erkvalge sentimeetrine vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - vähese väiketükilise hõljumiga kuldne. Aroom on pigem hapukas kui magusakas, koriandri vaigune noot on aimatav, ent nõrk.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaits on magusakas-vürtsikas, kuid kuidagi tühi ja kunstlikult kukekommilikult magus, Lõppmaitse on juba üsna belgialik, vürtsikas, veidi banaanine ja ... kehatu. Järelmekk mõjub nii sujuva ja sulavana, et sõidab pea jälge jätmata üle keele ... tõsi küll päris lõpus ilmub nii blegialik vürtsikus kui ka õhkõrn koriandrine vaigusus.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-magusaka buketiga keskpärane rüüpeke. Noh belgia pärmi vürtsikus on küll täiesti tunda, kuid selle tavaliselt puuviljaselt värske ja pidulik olek on nii nudi ja pehme, et teist korda võtma seda poeriiulist käsi küll ei tõuse.
----------
pilt isetehtud

Pilku


Pilku (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener", hinnang 39 punkti

Tootjainfo: "Pils mis pruulitud Bohemian pilsner linnase ja oma värske ürdise maitse poolest tuntud Saaz humalaga."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnusmehike näeb välja nagu peale kehastunud suvi. Valge vaht täidab pool klaasi ja kestab päris kenasti. Õlle värvus - veidi uduselt kollane. Aroom on lilleline, ütleks isegi et veidi parfümeeritud ... noh nagu maasikaseebiga pestud ihu.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse lisab sipakese mõrkjat, kuid jääb põhiliselt siiski magusapoolseks. Lõppmaitse on magusakas, linnaseline ... ja siis kolksatab kuidagi ootamatult sisse järsupoolne mõrkjas-hapukas toon, mida veel hetk tagasi polnud aimatagi. Järelmekk on hapukas-magusakas, puuviljane ja mitte just kuigi laageõllele omane, pigem pakuks pimesi mingit mahlasemat peil eili.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika nuketiga OK tasemel rüüpeke. Saksa pilsnerite koolkonda pürgiv, kuid seda mitte liiga hästi tabav tegelane. Saunaõlleks kärab küll.
---------
pilt isetehtud

Mühlen Kölsch


Mühlen Kölsch (Malzmühlen, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Kölsch" ja hinnang 47 punkti.

Tootjainfo: "Mühlen Kölsch has been brewed and filled by hand in the traditional way since 1858, in the original building of the Brewery zur Malzmühle at the Hay Market. Only natural, raw ingredients of the highest quality are used: barley malt and a small portion of wheat malt, high-quality aroma hops, spring water and yeast. The combination of ingredients and production using an old family recipe dating back to 1858 imparts the typical, characteristically robust, malty, full-flavored taste to our Mühlen Kölsch."

Keskmist kasvu pudel, lihtsa olekuga rohelisel sildil nimeandev veski. Erkvalge vaht täidab pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroomis on esiplaanil üsna hea vesi, sellele laotub lihtne ja linnaseline magus.

Esmamekk on kerge kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on ... magusakas-mõrkjas. Lõppmaitse lisab ehk sutikene marjast hapukat, muidu on üsna samatasemeline. Järelmekk kaob kiirelt, aga pannes keelenurgad õrnalt ent mõnusalt vürtsikalt särama.

Kergepoolse keha, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga hea taseme rüübe. Kölsch selle sõna kerges ja lihtsas, seega ehedas võtmes. Seda õlut juuakse januks, väikestest sirgetest klaasidest, üks klaas üks sõõm. Ja vat selline ühe-sõõmu-õlu see tegelane ongi. Lihtsuses on oma võlu.
----------
pilt isetehtud

Saturday, July 22, 2017

Visa Piiga


Visa Piiga (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "German Hefeweizen", hinnang 45 punkti

Tootjainfo: "Magushapu nisuõlu mis pruulitud uuekooli saksa Hallertau Blanc humalatega."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnusmehikesest on seekord saanud kahepatsiline blond saksa piiga. Kollaka varjundiga sõrmepaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - tihkelt pilvine, kuldoranž. Aroom on hapukas, nisuõllele kohaselt banaanine ja veidi vürtsikas. 

Esmamekk on keskmisest tihkema kehagaja hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, suisa nisubokile omaselt biskviidine, õrnalt vürtsikas ja väga meeldiv. Lõppmaitse muutub veelgi atsakamaks, banaanikeeksiks väikese sidrunilisandiga. Järelmekk udjab lisaks kaneelist ja nelgist vürtsikat nooti, pannes kogu maitsepildi mõnusaimal moel särama.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, hapukas-maguakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Ei ole kategooriliselt nõus RB madalapoolse hinnanguga, sellel joogil on kõvasti rohkem nägu ja tegu kui enamikel sama stiili esindajatel ... lausa nisuboki poole liikuv tegelane.
--------
pilt isetehtud

Hummel-Bräu Pils


Hummel-Bräu Pils (Merkendorfer, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener" ja hinnang 46 punkti.

Tootjainfot ei õnnestu leida.

Keskmist kasvu pudel, lihtne saksapärane sildikujundus. Erkvalge hõre vahukiht täidab kolmandiku klaasist ja on üllatuslikult püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on ... hmm ... kvaliteetselt lihtne ja magusapoolne. Lõhn reedab, et tegu on selles mõttes ausa kraamiga, et siin pole kasutatud odavaid asendajaid, vaid tegu on stiilipuhta saksapärase pilsneriga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-hapukas, lihtne ja samas meeldiv. Lõppmaitse jääb täpselt samasse maitsetasakaalu, lisandub õrn mõrkjus. Järelmekk aga kaob kahjuks kiirelt ja järsul, jättes keelepärale tühja tunde.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga HEA taseme rüübe. Üks aus ja lihtne pilku, ei midagi erilist, kuid samas ka ei midagi laitmisväärset. Ahjus küpsetatud šampinjonikorvikesed sinihallitusjuustuga oleks oivaline siia juurde kõrvale ampsata.
---------
pilt isetehtud

Go To IPA


Go To IPA (Stone Brewing Berlin, US) prk 0,33 l. alc 4,7 % Ratebeeri liigimääratlus: "Session IPA - Top 50" ja hinnang 95 punkti!

Tootjainfo: "It’s no secret we helped create and popularize West Coast style IPAs (since 1997), Double IPAs (since 2000) & Triple IPAs (since 2006). In fact, IPAs of every ilk imaginable are our bread and (hop) butter at Stone Brewing Co., but we’ll be the first to admit that a night of subsisting solely on big IPAs can be a short one. Enter Stone Go To IPA, our session IPA, boasting all the gloriously bitter, citrusy, piney flavor of our bigger / industrial-strength IPAs, but with a significantly lower alcohol-by-volume (4.5%) allowing IPA fans like us to enjoy more of this amazingly, hoppy beer over a longer session, without giving up any of that gloriously crave-able botanically-driven dankness. Well, OK, when you compare to our bigger IPAs you find that you give up some, as that’s what happens when you dramatically lower the abv. And while we work hard to bend the time/space/abv intensity continuum, we’ve admittedly not yet learned to break it. This comes damn close though."

Väike purk, sildil pruulikoja tunnuskoll. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on mõrkjas-mahlane, meloni, üleküpsenud arbuusi ja greibi segune.

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on veelgi mõrkjam, ehk koguni kibeka noodiga, kuid samas ka suti magusam, apelsinise noodiga. Lõppmaitse muutub sulisevalt mahlaseks, jäädes samas kargelt mõrkjaks, greibi ja pomelo vahepealseks. Järelmekk on mõrkjas-hapukas, klaar ja karge nagu kargeim greip mida suudad ette kujutada.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERtaseme rüübe! Võluv, oi kui võluv, värske ja karge, kirgas ja suurepärane janukaotaja.
---------
pilt isetehtud

Friday, July 21, 2017

Minautore


Minautore (Brussels Beer Project, Belgia). pdl 0,25 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "amber ale" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "Imperial red ale aged in Nuits Saint Georges & Rully 1er cru."

Pisike pudel, mille pinnale trükitud punane tekst. Kollane vaht täidab pool klaasi, püsides päris korralikult. 

Aroom on otsatult mõnus, siin on tunda amber eile karameljat mõrkjust ja ka veini pehmust. Pidulik ja särav, ühelt poolt leebe ja teisalt sädelev, mingil hetkel ilmub silme ette rosikakissell, teisel muskaatveini tilgake.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on mõrkjas-sädelev-magusakas, saisoni tuuline lippeplagistav pidulikkus ja vaadi tammine pehmus sobivad ülimalt hästi. Kaneel, nelk, muskaat ... ohjeerum, mis siin kõik tunglevad mu keelele lõppmaitse aegu. Järelmekk on jõuliselt mõrkjas-magusakas, tammiselt parkiv ja õilsalt veinine. 

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-magusaka buketiga Megatasandi rüübe! Suuuuuurepärane pooljuhuslik leid, oivalisim punkt pikale päevale. Pakkuda portveini asemel piduliku õhtu lõpetuseks.
---------
pilt isetehtud

Sunset Blvd


Sunset Blvd (Raduga, Poola), pdl 0,5l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 97 punkti.

Tootjainfo: "Rye India Red Ale beer with a rich flavor derived from rye malt and caramel malt. Intense aroma of citrus fruits complemented by notes of forest and resin. Ingredients: water; malts: barley, rye, wheat; hops: Amarillo, Mosaic, Citra, Simcoe; US-05 yeast."

Keskmist kasvu pudel, sildil 1920'te kujutluspildike modernsest daamist. Sentimeetrine kollakas vahukiht püsib mõnda aega. Õlle värvus - pruunakaspunane. Aroom meenutab leiba ja rosinaid.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse on magusakas-hapukas, rauarohke ... rabavee ja lahtunud kohvi sarnane. Lõppmaitse on tuhmilt mõrkjas, ülekuivatatud leiva ja fariinsuhkru segune. Järelmekk on jällegi hapukas, rabaveene ja krobeline.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga keskmisest ehk suti parema olekuga rüübe ... kuid BB kuupäev on aasta tagasi kukkunud kah, nii et pretensioone pole :)
--------
pilt isetehtud

Summer of ’17


Summer of ’17 (de Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Wheat Ale" ja hinnang 71 punkti

Tootjainfo: "Hoppy Wheat Ale-ish
IBU 22"

Energiajoogi-taoline kitsas purgike, tehnilisena mõjuv sildikujundus. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - õrnalt uduselt kuldne. Aroom on mõnusalt intensiivselt mõrkjas-magusakas, männivaigu ja meloni seguselt.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, melon omandab üleküpsed noodid, lisandub veidi rosinaid. Lõppmaitses tuleb esilavale mõrkjus, kuivapoolselt krõbe ja vaigune nagu mullune seedrikäbi. Järelmekis nihkub maitsepilt taas magusamasse poolde, kuivatatud mandariinide ja ülekuivanud rosinate segune.

Keskmise kehaga, mõõduka karboniseeringuga, hapukas-magusakas-mõrkjas-magusaka buketiga Hea taseme rüübe, aga mis ei meenuta ühestki otsast nisuõlut
-----
pilt isetehtud

Wednesday, July 19, 2017

Leviathan (Cognac B.A.)


Leviathan (Cognac B.A.) (Brussels Beer Project, Belgia). pdl 0,25 l. alc 9,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine" ja hinnang 92 punkti

Tootjainfo: "Cognac barrel aged belgian barley wine
IBU 60"

Pisike pudel, mille pinnale trükitud punane tekst. Tumedapoolne kollane sõrmepaksune vaht püsib kaua ja haakub tugevalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt murelipunane. 

Aroom. Oi see on imeline! Odraveini raskepärane magusakas õilsus saab endale lisaks konjaki sädeluse ... ja kokku muutub see kuidagi õhuliselt pidulikuks! Hispaaniapärane lilleline lehvik vasakus ja peenefiguurine pokaal paremas käes, astub madonna läbi rahvast täis ruumi rõdule, et värskes õhus aroomi paremini tajuda. 

Esmamekk. Ojaaa ... selles joogis siin on nii luksust kui kärsitust, head lastetuba kui möllavaid hormoone. Lehvik klõpsatab kinni ja puuderdatud nina ahmib endasse ahnelt meelitavaid noote. Keskmaitse ... ohh kuhu kadus odraveini raskus? Kuhu kadus väärikas kasvatus? Madonna põsed löövada lõkendama, libistades tumepurpusete huulte vahelt endasse noorepoolset konjakit.

Lõppmaitses astub esile tammist mõrkjat otsekohesust. Madonnast kaks korda noorem ohvitser lööb kannad klõpsuga kokku ja ulataba ilma ühegi sissejuhtava sõnata oma käsivarre. Kutse tantsule on vastu võetud. Järelmaitse sulatab kokku vanuse, väärikus ja pehmuse ning jõulise ja sirgeselgse nooruse ning parkett näeb hoogsaid kontsatriipe.

Mega ütleks ma. Odravein tahaks ehk veel seismist ... kirjas on ka "bottled on sept.12 2016". Kuid siin on väge ja võimu ja potentsi. Vana Gambrinus on tänulik selle juhuse üle, mis tõi seesinase joogi ta lauale.
-----------
pilt isetehtud

Silly Juice


Silly Juice (Tanker / Hiisi, Eesti / Soome) pdl 0,33 l. alc 5,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „Saison“ ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Hoppy saison brewed with blackberries and blackcurrants."

Väike lihtne pudel, sildil Tankeri kolbad, kuid ülejäänud kirju psühhedeelsus on ilmselt teise koja mõjudega. Oi mis lahedat värvi ollus siit pudelist välja lupsab ... siuke mustsõstramahla moodi lillakas-punane. Vähene roosa vaht pole kuigi püsiv. 

Aroom asualt öeldes viitab pigem farmhouse' kui saison tüüpi õllele, kerge maalähedane komposti ja kõdu lõhn ... justkui oleks kompostihunnikusse visatud kuhjaga kanamunakoori ja nende peale käärimaläinud marju. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja oikurja kui naksakalt hapukas-magusakas ... värskelt külmpressitud marjad mäslevad keeleotsa ümber. Keskmitse ... mõmmm ... karud seda marjajooki ostaks! Sihuke ehe vitamiinine ja suhkrune hapu marjalaks, et tunned lausa kuidas lööb palged punama ja keele veidi väänlema. Lõppmaitse ajal läheb värske, karge ja üleelusuurune marjasus sellisele tasemele, et tõmbad korraks pea õlgade vahele, mõeldes, et kus see talvevarudeks marju sisse vohmiv karu nüüd on. Hapu ja mõrkjas, mahlane ja parkivalt marjakestane ... uhhhhh kui ehe! Järelmekk tõmbab silmad kissi, laseb suvepäikesel läbi laugude kumada ja kuulab kumalaste huminat ... põhjamaine suvi võib olla küll kitsi soojendamisega, kuid selles on karget võlu!

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜÜÜBERTASANDI RÜÜBE! Marjase ülekülluse eest võiks vist isegi "MEGA" välja käia, kuid õlut ennast jääb sellesse mahlamerre vähe järele, saisoni delikaatsest pidulikkusest pole aga jälgegi. Aga VÕIMAS on see jook ja saadav elamus igatahes!
---------
pilt isetehtud

Nebula


Nebula (Koch, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Wheat Ale" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfot ei õnnestunud leida

Väike lihtne pudel, sildi valgel põhjal hallid ja mustad kirjad. Hõre valge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid kaob väga kiirelt ja pea jäljetult. Aroom - avamise hetkel lööb eemalt ninna tolmune laagerõllele omane hapukas vine, lähemalt nuuskides lisandub sellele magusat tooni, kuid nisu väga ei tunne. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse muutub veidi mõrkjamaks, nisule omane pehmus muutub nüüd äratuntavaks. Lõppmaitse on hapukas-vürtsikas, päris mõnusalt mahlane. Järelmekk ... noh see veidi askorbiinine hapukus paneb küll imestama ja hakkab veidi tüütama, kuid üldmulje on siiski päris meeldiv.

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapuka buketiga HEA taseme rüübe. Veidi igavapoolne, kuid siiski meeldiv ja mahlane tegelane, mida oleks hea grillitud lõhe kõrvale pakkuda.
---------
pilt isetehtud

Monday, July 17, 2017

Kashei Bessmertniy


Kashei Bessmertniy (Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „Imperial Stout“ ja hinnang 64 punkti

Tootjainfo: "Russian imperial stout.
IBU 100"

Efektsesse musta karpi pakitud väike lihtne pudel, mustal sildil hõbedane ... ummm ... no pigem jaapani gravüürilt pärit tegelane. Tumepruun vaht täidab pool klaasi ja püsib üpris kaua. Õlle värvus - must. Aroomis on juba kaugelt tunda kohvi, lähemalt nuhkides lisandub siis lagritsat ja tamme ning kõrvetatud rosinaid.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-vürtsikas, veidi keeleotsa torkiv ... kuid seda ei seosta vähemalt esimese hooga alkoholiga. Keskmaitse muutub üsna tugevalt - nüüd on see magusakas, ülemäära kuivanud mustade ploomide, kõrvetatud stritslikoorikule kallatud šokolaadivaaba, kuumutatud tamme, kaneeli, muskaadi ja kasetõrva segune maitsekoll. 

Lõppmaitse ajal siseneb ruumi aga midagi meditsiinilist. Veidi kirbe, eeterlik, lagritsane ... huvitav kas kasetõrv on rahvameditsiinis kasutusel? Järelmekk segab kummalisimail moel kokku aniisi, muskaadi, loorberilehe ja nelgi ning laseb sellel kõigel veidi liiga kaua tõmmata kanges mustas tees. 

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga (imp.stoudil???), mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Kummaliselt jõnkslik ja rohmakas ja hoolimatu tegelane. Noh aga mida sa Surematult Kasheilt ikka tahad? Jõuline raisk. Meeldiv, aga siiski robustne. 
-------------
pilt isetehtud

Bruno Brown Ale


Bruno Brown Ale (Koch, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Brown Ale" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfot ei õnnestunud leida

Väike lihtne pudel, sümpaatsel sildil pruulmeister. Kreemikat karva vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üpriski kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. Aroom on ... hmmm ... imelik ... õõõõrnalt karameljas ja kuidagi kunstlik. Vat ei tea miks, aga hiljuti remonditud ruumi värvide ja betooni ja laminaatplaatide segu meenub.

Esmamekk on keskmise kehaga ja ... errmmm ... veider. No ütleme et magusakas-mõrkjas. Keskmaitse ... nojeerum, miks ronivad pähe kõikvõimalikud remondi-seosed, antud juhul mingi kummaline värnitsane ja vanade, märja riide sisse keeratud pintslite moment? Lõppmaitse muutub juba veidi meeldivamaks, karamelline mõrkjas-magus toon omab küll ikka mingit kentsakat kirbevõitu kõrvalnooti, kuid see enam väga ei häiri. Järelmekk ... oehh ... nomiskuram nüüd siis see on? Arumaisaa mis see on, aga miski häirib. Mingi sünteetiline kirbe kihelus keelel, mida võib tunda odavates hotellides kunst-tekstiilide kõrval liikudes.

No nii kentsakat tajuhäiret tekitav rüübe, et vanal Gambrinusel ei jää muud üle kui kokkuvõttest loobuda. Ilmselt peab kunagi uuesti proovima, praegune maitsepilt ei käi "brown ale" liigimääratlusega mitte ühesti otsast kokku. Ja see odava remondi tajuhäire ... brrr.
----------
pilt isetehtud

Grünberger


Grünberger (Volfas Engelman, Leedu) prk 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Premium Lager" ja hinnang pole välja kujunenud.

Keskmist kasvu purk, must-kuldsed kirjad valgel põhjal näevad efektsed välja. Erkvalge vaht täidab pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom odavalt magus-hapukas ja tolmune. 

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, humalamõrkjus on küll tajutavalt kunstlik kuid isegi täiesti asjakohasel tasandil, tasandades odavate baaslinnaste magusust. Lõppmaitse on mõrkjas, vähese hapuka tooniga. Järelmekk on tühi ... kuid õnneks vähese vürtsika varjundiga.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga unterbier. Päris kraanikaussi ei pea seda just kallama, aga surmavalt igav on see kraam igastahes. Mõttetu makro.
----------
pilt isetehtud

Sunday, July 16, 2017

Must Kapten - Bourbon BA


Must Kapten - Bourbon BA (Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „Imperial Stout“ ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "Bourbon barrel aged stout."

Efektsesse musta karpi pakitud väike lihtne pudel, pruun-mustal sildil pruulikoja tunnus-kolp. Pruunakas vaht täidab pool klaasi, õrn vahupits jääb ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tummmmepunane.

Aroomis on küll kirbevõitu imp-stoudile omast röstilõhna, kuid burboonivaadile omast pehmet vaniljet leiab vaid aimamisi. Pigem liigitaks selle  hapuka vine mõnele kodusele veinile.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, üsna stiilipuhas imp-stout kui selline ... kuid burbooni osas süveneb küsimärk. Lõppmaitse hapukas-magusakas segus võiks juba veidi marjast pehmet varianti iiriskommist tunda, kuid pole üldse kindel, et seda välja ei mõtle ... igatahes kirbusesse kalduv röstlinnase üleküllus on õllestiilile üsna omane. Järelemekk ... ahhhhaaaa ... siin ta siis on, see va burboonivaadikeseke. Pisike selline, kuid siiski täiesti olemas

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Imp stoudina on jook väga-väga väärikas, kuid lubatud burboonivaati jääb ikka üsna väheks. Klaas vett oleks siia juurde parim lisand.
-------
pilt isetehtud

Nipperkin


Nipperkin (Koch, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Old Ale" ja hinnang 45 punkti

Tootjainfot ei õnnestunud leida

Väike lihtne pudel, must-hall-valge lihtne sildikujundus. Sentimeetrine valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. Aroom on magus ... kohe ikka vägagi magus, kuid omamoodi meeldiv ja isegi õilis. Selline huvitav segu lihtsast kukekommist ja murakaliköörist. 

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas ... kuidagi kummaliselt kihiseva-suhkruse põhitooniga, kuid lisanduv mõrkjas noot on omamoodi põnev, meenutades veidi mõrumandleid. Lõppmaitses tuleb taas esile veidi murakalikööri pehmet hapukas-magusat paitust, kuigi aprikoosiseemne mõrkjas toon käib sellest üle. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, mandline-kreemine noot mõjub päris põnevalt, kuigi veidi kirbelt.

Keskmisest pisut raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Heal tasemel rüübe. Mitmetahuline, isegi mänguline, kuid samas "old ale" rahuliku õilsuse asemel leiab siit pigem tsibake krobelist rahutust. Pakkuda koos pähkliküpsistega. 
--------
pilt isetehtud

Here Comes The Night Time


Here Comes The Night Time (Põhjala / Stillwater Artisanal, Eesti / USA) pdl 0,33 l. alc 5,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "A dark rye sour, brewed with aronia berries and smoked malts."

Väike lihtne pudel, kirjult kaootiline sildikujundus. Vähene tumehall-määrdunudpruun vaht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - vähese tumepunase helgiga must. Aroomis on kohvi, röstitud kama ja kuivatatud marju.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja kilkavalt hapu. Keskmaitses hapukus taandub korruse võrra, sellele lisandub röstleiva ja aroonia parkivat kuivust. Lõppmaitse tõmbab veel hapukat fooni allapoole ... kuid keha muutub veidi vesiseks ja meenub arooni-mustasõstra toormoosist tehtud morss. Lõppmaitses taastub hapukas teravus, meenutades üle grilli lastud sidrunit.

Keskmisest kergema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapu buketiga Omapärane rüübe. Skaalal-halb-hea on ta kindlasti hea, kuid mingit vaimustusetulva ei tekita. Aroonia on üks pretensioonikas tegelane, sööb joogi keha ära ja matab kõik nüansid enda alla. Aga äraproovimist tasub ikka, kui te olete piisavalt õnnelik et seda kätte saada.
---------
pilt isetehtud

Saturday, July 15, 2017

Must Kapten - Wine BA


Must Kapten - Wine BA (Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „Imperial Stout“ ja hinnang on 55 punkti.

Tootjainfo: "Red wine barrel aged stout."

Efektsesse musta karpi pakitud väike lihtne pudel, pruun-mustal sildil pruulikoja tunnus-kolp. Sõrmepaksune tumekollane vahukiht ise kaob küll kiirelt, kuid tihe vahupits jääb klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tummmmepunane. 

Aroomis tunneks justkui kodust kirsiveini, vaarikavarreteed ja röstitud tamme, kui ka stoudi enda raskepärast põhja.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on esimese hooga tuhmilt mustsõstra-vaarikasmoosi sarnane, kuid siis hakkab vaikselt esile imbuma vaniljest ja iiriselist tammevaati. Lõppmaitse meenutab musta ja punase sõstra segu vähese kohvise lisandiga. Järelmekist aimdub kõrbenud rosinaid ja kirsimoosi potipõhja külge haakunud tihkust.

Keskmisest vaid veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Vein on joogi keha õhukeseks lihvinud ning marjane-kõrbenud bukett vallutab maitsemeeled. Kõike muud kui tavapärane vaadihoiustatud imp.stout.
----------
pilt isetehtud

Butautu mõisa õlu / Šokolado Juodasis


Šokolado Juodasis (Butautu, Leedu) pdl 1,0 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dunkel/Tmavý" ja hinnang 21 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "boiled five light Pilsner, Munich, caramel, chocolate and black saliklų combination that gives the beer a dark mahogany color and a subtle dark chocolate katumą and aroma.
Ingredients: water, barley malt, Munich malt, caramel malt, black malt, chocolate malt, hops, brewer's yeast. Permissible organic solids. "

Kopsakas pudel, kääniskork ja tumekuldne silt jätavad tõsise esmamulje. Sõrmepaksune hallikaspruunakas vaht vajub tihedaks ja püsivaks kirmeks. Õlle värvus - kirkalt sügav pruunakaspunane. Aroom on tõepoolest šokolaadine, meeldivalt magusakas-mõrkjas, vähese hapuka leivase noodiga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on hapukas ... ja kuidagi mage. Veidi kreemikas, kuid tühjalt mage-hapukas. Lõppmaitses tuleb esile lõhnast tuttavat magusapoolset šokolaadi ja hapukat leivakalja. Järelmekk kaob kiirelt, jättes vaid ebamäärase hapukas-röstise kerge vine.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õrnalt kreemika paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga keskpärane rüübe. Juua võib, otse midagi viga pole, kuid ebamääraselt tühi ja kehatu tegelane. Tšillikastmes vokitud šampinjonide kõrvale kärab kuugata küll.
---------
pilt isetehtud

Friday, July 14, 2017

Übermensch


Übermensch (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 20,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA" ja hinnang 10 punkti

No teate, see kraam on sama palju "imperial IPA" kui vana Gambrinus on Rooma paavst :) Ja see 10 punkti ... no teate ... no last ta olla. Igatahes on aukartus suur, sest mälestus TCBW'l saadud emotsioonist väriseb siiani kuskil kuklas.

Tootjainfo: "Quintuple Session IPA
Some of you may remember Big Dog from last year. Well, Big Dog is but cute puppy dog for its master – Übermensch. 1kg of Estonian barley per liter of beer, fermentation pushed to 20% ABV, dry-hopped with 60 grams of hops per liter using our proprietary in-house technology. What’s not to like there? One more thing – do you know what “dank” means? As I’m not sure anymore."

Väike lihtne pudel, sildil ... eee ... inimese derivaat? Sentimeetrine valge vahukiht pole kuigi püsiv ... no aga sellise kanguse juures on ime et seda üldse tekib. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž merevaik. 

Aroom. Hmm. Kaugelt imbub ninna midagi Pinotexi sarnast. Pinotexiga või ... värnitsaga kaetud männilaudis? Lähedalt. Kraaks. Kummipaat? Talgiga kaetud kummikindad, millega on näpitud männnivaiku? Männi otsas istuv kummikostüümis kalamees?

Esmamekk. Karjuv kurat. Magusalt karjuv. Megamagusalt. Ja mõrult. Tammevaigu tinktuur. Keeleots kõrbeb.

Keskmaitse. Midagi läheb kuskil katki. Keeles. Ungari keeles olla juuresolev, juurdetulev ja juurest-ära-minev kääne. Midagi läks nüüd minu keelest ära. Loodan et ta tuleb tagasi. Kuradimõru-raudrohu-leotis meelikööriga.

Lõppmaitse. Einohmismaitse. MAITSEKOLETIS! Bittneri palsamit tead? Aga Gammel Danski? No mitte midagi pole sarnast. Vanal Gambrinusel tõusevad säärekarvad turri ja moodustavad kaitsekihi.

Järelmekk. Nina hakkab vett jooksma. Silmad veel mitte, kuigi võiks. Ma ei tea kuidas maitseb koerapöörirohi, aga just see sõna tuleb meelde. Männivaigu sisse tardunud koerakarvad. Märjad koerakarvad.  Alkohoolikust koera märjad karvad.

See pole õlu, see on soomuslaev. Männikäbidest, kärjemeest ja humalasoomustest tehtud laev, mis künnab üdilikööri merel, proovides puruks lasta sinu arusaamist õllest, heast ja halvast, issandjumalast ja Sethist. Nüüd ma tean, mille abil palsameeriti vaaraosid ja nende koeri. Või olid need nüüd kassid? A-mis-vahet. Sest vaata ärge kodus seda korrake, seda lollust mida vana Gambrinus tegi ... noh seda et üksi pudeli lahti võttis. Terve pudeli, kas kujutate ette! Pudel õlut on mehele ikka palju, Ossil on õigus. 
--------
pilt isetehtud

Helkäv Päiv


Helkäv Päiv (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri ei tunne veel seda kraami

Tootjainfo: "Kärgula suvine eil
Kui laisk olt lapsõpõlvõst saati, siis nälgä näet, kui vanas saat
Sisalda odra- ja rukkilinnaseid ning ka kaera
IBU 47"

Keskmist kasvu pudel, sildil rannapildike. Kork lendab ülemäära kõva pauguga pealt, kuid kardetud vahupurset siiski ei järgne. Valge vaht täidab üle poole klaasist ning püsib üsna kaua. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on magusakas, puuviljane ja belgiapärane nagu õige mitmed selle koja õlled kipuvad olema.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub maitsetihedamaks, esmased magus ja mõru saavad vunki juurde, lisnadub väike vürtsikas sädelus ... no belgia mis belgia. Lõppmaitses tuleb esile rukkile omane hapukas, veidi leivane ja karaskine noot, mida muudab täidlasemaks kaerane keha. Järelmekk on vürtsikas-magusakas ja veidi kurku ... no mitte just kriipiv, aga ... hmmm kuidas seda öeldagi ... krobeline-sädelev-kõditav.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. See rüübe ei jäta külmaks ... aga misasi ta olema peaks? Belgiapärane IPA?
---------
pilt isetehtud

Hr. Esimiis


Hr. Esimiis (Pühajõe, Eesti) pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri ei tunne veel seda kraami

Tootjainfo: "Pruun eil
Kitku ei hinnäst inne, ku üle aia saat!"

Keskmist kasvu pudel, sildil kolm kassi :) Sõrmepaksune pruunakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - tuhmilt tumepruun. Aroomi seguneb hästi värske vesi ja lahja kohvi.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, šokolaadine ja veidi kreemikas. Lõppmaitse muutub ootamatult hapukaks, laisa kuivatatud jõhvikate taoliseks ... või siis jõhvikašokolaadi taoliseks. Järelmekk on taaskord magusakam, vähese mõnusa vürtsika kaneelise puudutusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga Väga hea tasandi rüübe! Sellist võib küll kohe kaks pudelit ette võtta ning joomata ei jää nad mitte :)
------------
pilt isetehtud

Thursday, July 13, 2017

Imperial Ghisa


Imperial Ghisa (Lambrate, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Smoked - Top 50" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "Lager in the Smoked Baltic Porter style. Impenetrable. Black in colour. On the nose, this extreme version of the Ghisa features toasting, coffee grounds, smoking, bitter cocoa and toffee notes, and a winy alcoholic component which accompanies the fragrance of alcohol soaked redberries.In the mouth, it’s full bodied and corresponds to the sensations felt in the nose.
Meditative warming beer, the alcoholic impact is not as violent as expected.
Curiosity
Having a high alcohol content of 8.5% Vol. and the intense smoke aroma, this beer, from legendary Ghisa family, has brought fame to our Brewery. Today in Milan "El Ghisa" is a friendly way the citizens still call traffic officers; most probably because of old black uniforms worn by the officers that reminded of the colour of cast iron fountains. Besides, their top hats popular around the year 1860 looked like cast iron tubes of some German stoves traded in Milan at that time. 20°"

Väike lihtne pudel, sildil turjakas võmm. Sentimeetrine tuhmkollane vaht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - sünge-sünge-punamust. Aroom on kreemiselt suitsune. Või suitsuselt kreemine. Suitsukreem, noh.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse keerab kehakraani laiemalt lahti ja mässib keele kreemikasse hapukasse pehmusesse, milles hõljub suitsu ja lendleb ploome, luusib ööliblikaid ja roomab tõrvapappi. Lõppmaitse laotub su üle võimsa tõrvatud paadina, mille all on turvaline vihma müüda saata ja öögi veeta. Või miks mitte ka oma ajutine elamine sisse seada, sest tõrvast nõrguva peakohase alla ei roni ei sääsed ega libarebased, maksuametist rääkimata. Kuusetõrv neid võtku. Järelmekk kitib ja takutab, takib ja kitutab, sest vaata paat peab kandma ning vaat pidama. Kas Dionüsus elas tünni all või paadi sees? Kessekurat suitsetab kasetohu sisse keeratud sammalt? 

Raske, tõrvane, mõrrrrrru, suitsune ja MEGATASANDiline. Kreemtõrv. Keelemõrv. Mõrukõrv. Prrrr.
---------
pilt isetehtud

Bzart Kriekenlambiek Millésime 2012


Bzart Kriekenlambiek Millésime 2012 (Oud Beersel, Belgia) pdl 0,75 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic Style - Fruit" ja hinnang 98 punkti!!!

Tootjainfot leida ei õnnestunud

Kopsakas pudel, fooliumkaelus, kork-kork ja lihtsa ent elegantse efektiga mustal põhjal sildikujundus. Roosa kohev vaht täidab enamiku klaasist, kuid kaob siis üsna kiirel kohinal. Õlle värvus - kirkalt ja sädelevalt erkpunane. Aroom on mõnusalt ja mahlaselt happeline, ehedaimalt kirsine ... või siis pigem kirsimahlane.

Esmamekk on ... oiiii ... kirss. Ei, ikka KIRSS! Hapu, kergelt keeleotsa parkiv, mahlane ja kilkav. Keskmaitse. Sull-mull-sa-mu-meie KUI kirsine! Täisküpsetest kirssidest otse keelele pitsitatud mahl sakutab kõiki maitsenäsakesi sõbralikult ja ulakalt ärkvele, kilgates midagi segast kevadest ja armastusest ja värskest veest ning päikesepaistest. No mida teavad need sügisesed täisküpsed kirsid kevadest, pffff?

Lõppmaitse. Mauhhhhh-kui-mahlane. No kohe uskumatu, mäherduselt ja mihukeselt mahlane või üks õllenimeline ollus maitsta? Pikavarrelised fanfaarid hüüavad pidulikult äratust: "Kuninglik Kirss tuleb, tähelepanu kõik, tähelepanu!" Järelmekk laotab keelepärale lohutuseks kirsimahla pressimisest ülejäänud kirsikesti, lubades et seda maitset saad sa tundma veel järgmisel kolmapäeval ka!

Pööraselt hea kirsikas! Noo nii noo naa kirsine et johhhahhaaa! Ei mingit lisatud magusainet, ei mingit sünteetilist kõrvaltooni ... ehedaim ja teravaim ja torkivaim kirsielamus mida on võimalik pudelist leida. Ühesõnaga: MEGA! Isegi vaatamata liigsele karbole ja piireületavale happesusele - alla MEGA ei saa vana Gambrinus midagi öelda.
--------
pilt isetehtud

Ruuniuss


Ruuniuss (Hullkurr, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "APA" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Parajalt kibe Citra Pale ale
IBU 85"

Väike lihtne pudel, sildil abstraktne madu-uss :) Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - õrna hõljumiga kuldne. Aroom on mõrkjalt marjane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, kõrvetatud suhkru ja kadakamarjade segune. Lõppmaitse segab mõrkja kokku hapuka poolega ja saab üsna võimsa pihlakase tihkuse. Järelmekk on jõuliselt mõrkjas-magusakas, kauaküsiv, veidi rohmakas ja rauarohke.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga Rohmakalt hea rüübe. APA pole see jook nüüd mõistagi küll, ikka pigem korralik IPA ... või noh siis äärmisel juhul session IPA. Juhul kui IBU näitaja 85 tõele vastab (ja sinnapoole tundub ta olema küll), siis patuga pooleks võiks rääkida sellisest oksüümoronist nagu session-double-IPA.
-----------
pilt isetehtud

Wednesday, July 12, 2017

Grimbergen Double Ambrée


Grimbergen Double Ambrée (Alken-Maes, Belgia). prk 0,5 l. alc 6,5%. Ratebeeri liigimääratlus "Abbey Dubbel" ja hinnang 73 punkti.

Ausalt öeldes on nüüd vana Gambrinus pisut segaduses - mis on vahet sama tootjal "Ambrée" ja "Double Ambrée" vahel? RB pilt ja kraad on igatahes samad, hinnangud aga vägagi erinevad

Tootjainfo: "Double has undergone two fermentations, which gives this ale a chocolatey, toffee taste with a warming brandy-like finish."

Keskmist kasvu purk, millel lehvitab tiibu seeri tunnus-fööniks. Kollakas vaht täidab 90% klaasist, vajudes küll hõredamaks, kuid püsides väga kaua ja haakides end ka üsna tugevalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kastanpunane. Aroom on üsna nõrgake, kuidagi väsinult magusakas, meenutades liiga kaua õhu kätte jäänud kuivatatud viigimarju.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse värvub juba palju tihkematesse toonidesse, selles mõrkjas-magusakas segus on üllust ja tihedust, kaneeliküpsiseid ja hõõgveinis ligunenud rosinaid. Lõppmaitse pakub kuivatatud kreeke ja karamelliseerunud viigimarja-povidlot. Järelmekk aga kaob liiga kiirelt, jättes taas vaid väsinud magususe.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga Väga hea tasandi rüübe. Sutike parem kui keskmine belgia dubbel ... kuid tõesti vaid sutike.
-------
pilt isetehtud