Friday, May 31, 2013

Hel & Verdoemenis


Hel & Verdoemenis (Brouwerij de Molen). pdl 0,33 l. alc 10,0 %. liigimääratlus: imperial stout.

Tõlkes: Põrgu ja Hukatus. Leebe, kas pole? :)


Tootjainfo: "Indegrients: water, pale, brown, chocolate, roasted and caramel malts, premiant and saaz hops, yeast (top fermenting). 102 EBU" Mis aga on erakordselt märkimisväärne: "Enjoy in 25 years"!!! Ja siia juurde taustainfoks - 100 punkti 100st!

Hallikaspruun vaht mängib kiirelt ja kaunilt end tihedaks sõrmepaksuseks kihiks, jättes klaasiseintele üsna tugevaid jälgi.  Õlle värvus - õrna sügavpunase sädemega süvikmust.

Aroom - sahalastajataevas - see on nii pööraselt külluslik, et nõuab tugitooli laskumist ja kolmekordset hingetõmmet, enne kui julged kirjutama hakata. Üleelusuuruselt domineerib röstlinnas lõkketules kõrvetatud karaskina. Selle alt hakkab pikemal sissehingamisel esile tulema sametpehme tume šokolaad ja mõru kakao. Hoiatus - korduva sügava sissehingamise tõttu hakkab teil pea ringi käima - kuid sellest hoiatusest pole kasu. Seda õlut soovikski inhalleerida :)

Esmamekk on kuninglikult siidpehme ja sametraske. Siin on linnaseliköörilikku hapukat küllust ja kohvinastoikale omast mõrkjust. Keskmaitse on lausa naftalik - nii tihe ja vaevuvoolav on see - maitsetes domineerib raskelt suitsutatud ploom ja kaerahelbekäklik nätske magusus. Lõppmaitse muutub kohvilikööriks ja rummikoogiks koos küllusliku vahekooremütsiga, millele on raputatud šokolaadipuru. Järelmekk ... anna taevas armu, kas mu keel veel tunneb midagi ... see on tori hobuse raskune ja adramulla tumedune ning põllukivi suurune ... röstlinnased, humalakirbust ja kohvi, suitsutatud tumedad puuviljad ning väntske šokolaadikamakas.

Maadligi suruvalt raske kehaga, pigitiheda paletiga, mõrkjas-hapukas-magusa perfektse balansiga kolossaalne rüübe! Klaas vett sii kõrvale, ei muud, aga see klaas peab suur olema!
---------
pilt siit

Vuur & Vlam


De Molen Vuur & VlamVuur & Vlam (Brouwerij de Molen). pdl 0,33 l. alc 6,2 %. liigimääratlus: IPA

Nimetus on tõlkes Tuli ja Leek. Tootjainfo: "Bittering hops Galena; as latehops Chinook, Cascade, Simcoe and Amarillo; Dryhopping with Cascade; 42.6 EBU; OG 1058; FG 1012; 22.2 EBC"


Disain nagu kogu sellel seerial - väga tehniline/informatiivne. Kergelt kollakas vaht täidab 80% kannust, kuid muutub kiirelt suuremulliseks. Õlle värvus - õrna uduvinega punaka helgiga kuldkollane.

Aroom mõjub väga humalaküllaselt, kuid samas siiski pehmelt. Siin on koos nii leebet sidrunit kui veidi vaiku, muru ja meretuult, karamellsuhkrut ja päikesepaitust. Väga värske ja õhuline on see ninatäis!

Esmamekk on kergepoolne ja intensiivselt mõrkjas-magus. Keskmaitse murrab endale teed tõelise humalarügemendina - siin on maalähedasi ja heinaseid mõrkjasmagusaid noote kui odamehi ning õilsaid tsitrusjaid noote kui ratsanikke ja rasket vaigusust kui kahurväge. Lõppmekk laotab lahing-äkilise kirbe Simcoe ja naudingurohke Amarillo üle keelepära. Järelmekk, ohhhjaa, see on kui äikesejärgne värske õhuvoog, mis kannab põldudelt küpse vilja ja metsadest vaigu lõhna.

Keskmisest kergema kehaga, kergelt kleepja paletiga, magus-mõrkja-hapuka väga heas tasakaalus buketiga väga naudinguküllane rüübe. Ma ei soovitaks siia juurde mingit toitu, pigem head seltskonda!
-------
pilt siit

Wednesday, May 29, 2013

Chimay Triple


?6?Chimay Triple (Chimay). pdl 0,75 l. alc 8%. liigimääratlus: abbey tripel ehk kloostri kolmekordne.

Tootjainfo: "The Chimay Triple, last-born of the Abbey, is labelled "Cinq Cents" on the 750 ml bottle. Of a golden colour, the Trappist beer combines sweet and bitter in a rare balance. The beer's aroma felt in the mouth comes from the hops' perfumes: above all, they are fruity touches of Muscat grapes and raisins, even ripe apples. This traditional Belgian beer is best savoured fresh at a temperature of from 6 to 8°C." Viimast lauset, mis on pärit marketingimehe sulest, ärge jummale eest võtke tõsiselt! Tunduvalt huvitavam on info ratebeeril lehelt: "Ingredients: Water, malted barley, wheat starch, sugar, hop extract and yeast. See Protz (beer-pages.com/protz/features/chimay.htm) and John White (www.whitebeertravels.co.uk/chimay.html) " Nisutärklise kasutamine on põnev!


Minimalistlik sildike, pudelit ehib vaid edevavõitu klaasile trükitud kaela-etikett.

Valge tihe vahumüts on tublisti püsiv ja kenasti kleepjas. Õlle värvus - klaarilt helekuldne.

Aroom mõjub ülimalt meeldivalt, justkui nuusutaks puuviljakorvi, mis on täis heledaid vilju, lisaks viinamarjadele ja rosinatele tajub Gambrinus siin veel kuivatamata viigimarju ja mahlaseid pirne.

Esmamekk on kergepoolne, magus-vürtsikas. Keskmaitse muutub väga mahlaseks ja värskeks, siin on pirnimahla ja muskaati, veidi vaniljet ja viinamarju, lisaks korralik annus heledaid linnaseid. Lõppmaitses mutub lausa puuviljakeeksi sarnaseks, mille immutamiseks on kasutatud heledat rummi. Järelmaitses tajud mõrkjat humalat ja sametist muskaadiga maitsestatud vaniljekreemi.

Keskmise kehaga, nõrgalt kleepjas, magus-mõrkja buketiga väga nauditav rüübe. See sobiks suurepäraselt täiendama soolakamat singi- või juustuviilu, mille kõrvale tuleks kindlasti anda ka melonit või pirni.
---------
pilt tootja lehelt

Kurjam stout

Kurjam stout (Hampelmann Brewery). pdl 0,33 l. alc 7,8%. liigimääratlus: stout.

Kirjupõhjaline minimalistlik sildike. Tootjainfo sellel: "Pruulimisel kasutatud PaleALe, Carafa, CaraMunich, šokolaadi- ja odralinnaseid. Humalatest lisatud Mount Hood ja Northdown. IBU 30" (küsimus tegijale - mis tähendab "ja odralinnaseid"? kõik kasutatud on ju odralinnased?)

Tumepruun vaht täidab alguses pool kannu, kahanedes minutikesega tugevalt ning jätmata mingeid jälgi seintele - see pole just hea märk. Õlle värvus - süsimust.

Aroom mõjub väga röstiselt, lausa kõrbenult. Esmamekk on kergepoolne ja hapukas. Keskmaitses domineerib mäekõrguselt taas see üleröstitud mekk, justkui oleks ise odrakruupi ahjus röstitud ja veidi üle aja lastud. Lõppmaitse muutub veidi enam tasakaalustatuks, esile pääsevad ka seikulised linnasenoodid ning vähene humalanüanss. Järelmaitse on kuiv ja õhetav, veidi veinine ja ploominalivkalik ... lõpuks muutub see alguses agressiivselt suitsune mekk juba kohaseks ja isegi meeldivaks.

Keskmise kehaga, veidi õlise paletiga, hapukas-mõrkja buketiga kuiv rüübe. Veidi liiga agressiivne, et teda toidu kõrvale tarbida, pisut liiga üheplaanine, et temaga õhtut istuda. Kui suitsumekki vähemaks tuunida, võiks saada klassikalise kuiva stoudi, kui pehmemaid linnaseid (loe: magusamaid toone) juurde uhada, võiks saada tubli imperial stoudi.
------
pilt isetehtud

Tuesday, May 28, 2013

Seedre pruulikoja kolmik

Seedre pruulikoja kolmik.

Üks hea pruulmesiter tõi maitsta omatoodangut, mille eest teda kiidan. Samas ei viitsi mees üldse vaeva näha õllesitidega, mis on laitust väärt. Vähemalt saatis ta mulle oma õllede tegemise kirjeldused, mistõttu ma võtan neid siiski maitsta ja kirjeldada. Kuna kõnealune pruulmeister näikse kunstniku hingega olevat, siis tõotab kogemus tulevat huvitav

Siiras palve kõigile hobipruulidele - nähke kröömikegi vaeva, et oma õlledele silte teha, eriti soovitav kui neil oleks ka infot toote sisu kohta! Sest no vaadake kulla velled, kuidas saab Gambrinus kirjeldada - mingi mees tõi mingi õlle, millest ma midagi ei tea ...Ja õlleajalukku lähevad teie sildid niikuinii kohe nende tegemise hetkest peale :)

---------
Koduõlu gone wild. pdl 0,5 l. alc tunnetuslikult 4-5%

Tootjakirjeldus: "maltoosa, õlleleib, kuiv ja super pärm. Tahtsin teha tavalist koduõlut aga oli just moositegemine käsil ja ei suutnud vastu panna kiusatusele lisada punase ja mustsõstra mahla. Super pärm mida kasutasin on erinevate (põhiliselt Belgia) elus õllede põhjadest kokku kogutud ja suhkruveega aretatud pärmisegu."

Kollakas vaht täidab alguses kaks kolmandikku klaasist, muutudes kiirelt suuremulliseks. Õlle värvus - klaar kompotikirsi punane.

Aroom mõjub magushapukalt, lisandub õrn röstleiva nüanss. Esmamaitse on kerge ja üllatavalt hapu. Keskmaitse muutub haputaarale sarnaseks, selline kalja ja käärimaläinud kirsimahla sarnane. Lõppmaitse jääb samasuguseks särtsakaks, kuid lõppmekk vajub üsna longu, domineerima jääb teravavõitu hapu, brettanomyces-pärmile omane maitse.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseeritud, väga kuiv jook, mis sarnaned lambicule või Flandria punasele eilile. Peale sauna või kuuma suvepäeva januks sobib kindlasti, kuid mokkamööda on ta pigem "sour-beer" fännidele.
-------------
Seedre suvine Friigiõlu. pdl 0,5 l. alctunnetuslikult 5%

Tootjakirjeldus: "odralinnas, vaarikad, piparmünt, sidrunmeliss, rukkilinnase jahu, mustsõstra siirup, maltoosa ja kaljajoogi kontsentraat."

Kreemikas tihe vahumüts täidab enamiku klaasist ja on kaunis tihe. Õlle värvus - tumedapoolne merevaik.

Aroom mõjub üsna üllatavalt. Kulme paneb kergitama ilmselt melissist tulev heinalõhn ning tsitruselõhn, mida võiks vabalt pidada humalaks. Vaarika ja mustsõstra aroom seguneb mõnusaks magushapuks pilveks.

Esmamekk on kerge ja magushapukas, heinase ja tolmuse olekuga. Keskmaitses tulevad alguses esile vaarikavarrelikud puitunud noodid, mis kiirelt asenduvad mustsõstralehtedega. Piparmünt annab oma sädet juurde lõppmaitses, mis muutub kuivapoolseks ja puiduseks. Järelmekk paneb suu pisut õhetama sidrunja ja vürtsika olekuga, justkui oleks joonud kuuma ürditeed, ehkki see oli ju jahe õllelonks!

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, hapukas-magusa-vürtsika buketiga rüübe. See on väga põnev ja kodune värk, mis sobiks mõne mõisarestorani menüüsse värske salati, nt kressi-mündi-kurgisegu kõrvale.
--------------
Coopersi ipa. pdl 0,5 l. alc tundub veidi üle 5% olevat.

Tootjainfo: "Coopers IPA maltoosa, lisaks tume suhkur, kuiv (ipaga kaasas) ja super pärm. Hiljem pool talve dry hop. Dry hop’i jaoks kasutasin tunde järgi Cascade’i 6.6 ja Saaz’i 3.6, kuskil pihutäis kumbagi."

Halikas-kreemikas vah täidab pool klaasi, muutub küll suuremulliseks, kuid jääb püsima. Õlle värvus - õrnalt udune punakasoranž.

Lõhnas domineerivad humalad, kuid nende üldine foon on siiski tagashoidlik. Sellest kolmikust kõige õllelikum lõhn :)

Esmamekk mõjub kergepoolselt, lausa vesiselt ja õrnalt magusalt. Keskmaitse muutub üsna korralikult humalamõruks. Lõppmaitses annab tunda konserv-maltoosa magus-hapu põhi, kuid seda varjavad päris kenasti omalt poolt lisatud humalad. Järelmekk kirvendab päris korralikult vürtsika ja kuivapoolse päraga.

Keskmise kehaga, keskmiselt karboniseeritud, mõrkjas-hapu buketiga tubli käsitöö-IPA. See sobiks juba päris sündsalt ka pikemaks mekutamiseks ... või miks mitte ka rammusa grillribi kõrvale.
-------------
pilte kahjuks pole ega tule :(

Monday, May 27, 2013

Beer Geek Brunch Weasel


Beer Geek Brunch Weasel. (Mikkeller). pdl 0,33 l.alc10,9%. liigimääratlus: imperial stout. 100-punktine imperiaalne kohvistout! Maailma kalleima kohvi, vietnami ilvese seest läbi käinud kohviubade peal tehtud imperiaalne stout!!

Tootjainfo: "This imperial Oatmeal stout is brewed with one of the world’s most expensive coffees, made from droppings of weasel-like civetcats. The fussy Southeast Asian animals only eat the best and ripest coffee berries. Enzymes in their digestive system help to break down the bean. Workers collect the bean-containing droppings for Civet or Weasel Coffee. The exceedingly rare Civet Coffee has a strong taste and an even stronger aroma.
Ingredients : Water, malts, hops, yeast and Vietnamese ca phe chon coffee."


Tökatmust paks vedelik täidab klaasi ja selle seest ilmub aegamisi esile tumehall vaht. See vaht on juba väärt omaette kirjeldamist - aegamisi laienevas vahukihis toimub kummaline ülalt alla ja alt üles liikumine ... suuremad mullid asenduvad nõelpeentega, vahetavad omavahel kohti ja siis - siis peatub kõik. Ebaloomuliku värvi ja tihedusega vaht hangub kui laava vulkaaninõlval. Ja jääb sinna. Alatiseks. :)

Aroom. Oooohhh. Ohjahhh. Seda hingaks sisse ikka veel ja veel, aga paraku peab vahepeal välja hingama. Oisinasininesitikas. Iga barista saaks selle peale multiorgasmi. See on nii uskumatult peenelt ja samas jõuliselt kohvine, et matab lausa hinge. Magus-mõrkjas-hapukas ühekorraga.

Esmamekk - keel siseneks otsekui kohvikosmosesse, liköörilikult raske ja täiuslik on see. Keskmaitse muutub tihe-tihkeks laavaks, mis kleebib end sinu keelde ja meelde, sosistades kõigi pühakute nimesid, kes iial kohvist on lugu pidanud. Lõppmekk .... mnjaa ... midagi täiuslikkusele lähemale on raske viia. Viirukisuitsune ja raskelt joobnud on see ... purjus kohvipühak, kelle kõigis seitsmes käes on pudelike, kohviliköör, -nalivka, -rumm, -naps, -essents esimeses neljas ja ülejäänud kolmes on tibatilluke aurav kohvitass.

Tinaraske kehaga, naftaselt õlise paletiga, viimase vindini viidud täiusliku kohviküllusena mõjuv über-mega-super-hüper ÕLU! Ei mingeid kooke ega muid suupisteid. Suur klaas külma vett paluks suu värskendamiseks lonksude vahele.
------
pilt siit

Beer Geek Breakfast


Mikkeller Beer Geek BreakfastBeer Geek Breakfast (Mikkeller). pdl 0,33 l.alc 7,5%. liigimääratlus: stout. Täpsemalt- kohvi peal tõmmanud kaerastout. Ja 100 punkti 100'st saanud stout!

See on üks neist õlledest, mille välimus Mikkelleril jällegi muutunud on. Kuna sellel taanlasel ju oma pruulikoda ei ole, siis laseb ta oma õllesid pruulida ... noh kus juhtub :) Ja kui mõnikord läheb vana mark uues kojas tegemisele, vahetub ka silt. Seekord on sildil kohvikann ja kohvipõõsa oks. Noh ja Mikkelleri tunnusmärk - kaabu.


Tootjaonfo: "An oatmeal stout with 25.0% oat-based ingredients and a nice touch of gourmet coffee. A beer that goes extremely well with breakfast.
Ingredients : Water, malt (pils, oat, smoked, caramunich, brown, pale chocolate and chocolate), roasted barley, flaked oats, hops (centennial and cascade), ale yeast and gourmet coffee."

Pruunikashall vaht täidab enamiku kannust ja ... tardub sinna :) Õlle värvus - trollikoopa must.

Aroom ... eee ... kohvi, kohvi ja veelkord kohvi. Noh ja võibolla veel pisut kohvi. Sellist head hapuka röstiga kohvi.

Algmekk on raskepoolne ja intensiivselt kohvihapu. Keskmaitse ... nohmismaoskanöelda ... kohviliköör ta nüüd päris pole, aga kohvi ka mitte :) Lõppmekk - jeerum, kas saab veel intensiivsemaks minna??? Veidike tammist lisamaitset, aga üldiselt on see kohvi kuubis, seda kuni lõppmekini välja. Portveiniga segatud kohvi, voh!

Keskmisest raskema kehaga, õlise paletiga, hapukasmõrkja buketiga megarüübe. Õlleks ei peaks teda ilmselt keegi, kui just kirjas poleks. Kohvikoogike ja klaas vett paluks!
----------
pilt siit

P1


http://res.cloudinary.com/ratebeer/image/upload/w_250,c_limit,q_80,d_beer_def.gif/beer_177930.jpgP1 (Mikkeller). pdl 0,33 l. alc 5,0 %. liigimääratlus: pilsener.

Mikkellerile omane minimalistlik kujundus, seekord on sildil ainult kastilauad. Tootjainfo: "vesi, linnased, humalad ja pärm. Humalane pilsener."


Helevalge vaht täidab hoogsal kallamisel (aga ainult nii peabki testimisel-nautimisel kallama) 99% kannust, kuid muutub üsna kiirelt suuremulliseks. Õlle värvus - kirkalt kuldne.

Aroom on nii lihtne ja samas mõnus, et toob naeratuse näole. Veidi armoaatseid humalaid, puhast vett ja mahedaid linnaseid ... rohkem polegi ju vaja ... aga vähemaga ei lepiks ka :)

Esmamekk on kerge ja humalamõru. Keskmaitses muutub humal domineerivaks, peites praktiliselt kõik muud nüansid. Lõppmekis lisandub sellele värskele pilvele veel veidike heledaid linnaseid. Järelmekk jääb kerge ja kuivapoolsena suulakke undama kui kevadhommikune karge tuul, mis kannab endas veel viimaste lumehunnikute jäist hõngu, aga juba ka soeneva mulla mõrkjasmagusat vinet.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseeritud, mõrkja buketiga lihtne rüübe. Universaalne jooks nii janu kui mõnu pärast tarbimiseks.
--------
pilt siit


Sunday, May 26, 2013

Pinkus ökoõllede kolmik







Brauerei Pinkus Müller ökoõlled. Kogu seerial omamoodi, veidi ülepingutatult kirju kujundusega sildid.
---------------
Pinkus Hefe Weizen. Pdl 0.5 l. alc 5,0%. liigimääratlus: nisuõlu

Tootjainfo (google tõlke abil): "is a refreshing beer taste. Strictly according to the German Purity Law Pinkus Hefe Weizen from 60% organic wheat malt and 40% organic malted barley,hops and premium brewing water is produced. It contains no protein stabilizing agent. Before placing the wheat beer from Munster unfermented wort is added, the can still ferment the beer in the bottle. Therefore, it is advisable Pinkus Hefe Weizen always well chilled and pour with some feeling. Much to the benefit!"

Tihe helevalge vaht täidab pool klaasi ning on vägagi püsiv. Õlle värvus - häguselt valkjaskollane.

Aroom mõjub õrnalt linnaseliselt, veidi hapukalt ja vürtsikalt. Esmamekk on kerge ja hapukas. Keskmaitse annab tunda häid heledaid odralinnaseid ja hapukat nisu. Lõppmaitses tuleb esile veidi torkivat vürtsikust. Järelmaitse on meeldivalt kerge, sepikuline ja väga värske.

Kerge kehaga, õrnalt kleepjas, hapukas-vürtsika buketiga rüübe. Suurepärane värskendaja kuumal suveilmal, aga sobilik ka kergemate kalatoitude kõrvale.
-----------------

Pinkus Special. pdl 0,5 l. alc 5,1 %. liigimääratlus: dortmunder ehk linnaselisem lager.

Tootjainfo: "Raw materials from organic farming, careful preparation by a master hand and unfiltered bottling give Pinkus Special distinctive taste. It is produced according to the German Purity Law of organic malt, hops from controlled biological cultivation, brewing yeast and exceptional water. Pinkus Special is not treated with protein stabilizing agents. By an approximately three-month storage at temperatures around 0 degrees Pinkus Special is natural clear and can be bottled unfiltered."

Tihe helevalge kolme sõrme paksune vahukiht muutub suuremulliseks, kuid on püsiv. Õlle värvus - õrnalt uduselt helekollane.

Aroom mõjub kuidagi veidralt - keldrilõhnaliselt ... lausa pisut kopitanult. Esmamekk on väga kerge, lausa vesine ja õrnalt magusakas. Keskmaitses tunned küll pisut linnasemahedust, aga ei midagi enamat. Lõppmaitses tuleb esile juba pisut enam maitset, siisn on humalakibedat ja biskviitjat linnast. Järelmekk jääb kuivaks, värskeks ja kuidagi õhetavaks.

Väga kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, kuiv-mõrkja buketiga omapärane rüübe. Janu- ja lauaõlleks käib ehk küll, kuid pikka õhtut sellega istuda ei sooviks.
----------------------

Pinkus Jubilate Bier. pdl 0,5 l. alc 5,3 %. liigimääratlus: dunkel

Tootjainfo "is a dark, bottom-fermented lager beer. Pinkus Jubilate is brewed from barley and fine Weizenbraumalz from controlled organic cultivation. The hops comes from organically farmed hop gardens in the Hallertau and Tettnang on Lake Constance. After a careful brewing methods using first-class brewing water Pinkus Jubilate matures at rest to mild and spicy beer during a long and cold storage in the cellars of the brewery. Then the beer is gently filtered and bottled in returnable bottles and barrels."

Kreemikat värvi kolmesõrmene vahukiht muutub üsna kiirelt auklikuks. Õlle värvus - kaunis veinipunane.

Aroom mõjub väga meeldivalt, kvaliteetne vesi ja röstlinnaste karameljas toon annavad mõnusa segu. Esmamaitse on kerge ja röstiselt hapu. Keskmaitse jääb täpselt samasuguseks ... õrnalt hapu ja väga kerge. Ja ohh üllatust, ka lõppmaitse ei too mingit edenemist ja lõppmaitse vajub kuidagi üldse ära.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, hapukas buketiga lame jook. Mõne tihke toidu allaloputamiseks - noh näiteks hapukapsastega seakoot - sobib ta ju küll, toidule ta ei lisa midagi, aga ära ka ei riku.

Saturday, May 25, 2013

Meretagune must asi

Meretagune must asi (Tedre pruulikoda). pdl 0,33 l. alc 6,0%. liigimääratlus: stout

Tootjainfo: väga imeliku kääritusprotsessi tulemus. Black Rock Miner's stout + Coopers tume linnaseekstrakt + NZ Green bullet humal.

Tumepruun vaht täidab alul 90% kannust, taandudes aja jooksul poole võrra, jäädes üsna tugevaks. Õlle värvus - mustjaspunane.

Aroom on üsna jõuline, täis kakaod ja röstlinnaste suitsuvinet. Esmamaitse on raskepoolne ja magusakas. Keskmaitse muutub mahedalt kakaoseks, andes mõrušokolaadi, apelsini ja pähklikreemi mekki. Lõppmaitse muutub väga põnevaks, kreemjaks ... ja justkui grillitud apelsini ja ananassi taoliseks, selliseks suitsuselt magusaks. Järelmaitses jäävad domineerima magusakad karameljad linnasenoodid ... justkui võine pähklikreem röstsaial.

Keskmisest raskema kehaga, kleepja paletiga, magus-mõrkja-hapuka buketiga väga nauditav rüübe. Mitmekordne linnase-ekstrakti kogus koos meega annab ikka ka nö konserv-õllele tubli tulemuse, eriti kui lasta seda pikemalt laagerduda.

------------
pilt isetehtud.

Brewferm Ambiorix

Brewferm Ambiorix (Tedre pruulikoda). pdl 0,5 l. alc 6,5%. liigimääratlus: belgiapärane dubbel.

Tootjainfost näeb, et Brewferm Ambiorix konservile on lisatud veel Coopers tumedaid linnaseid ja pool kilo mett.

Hallikaspruun vaht täidab algselt 100% kannust, muutudes aja jooksul suuremulliseks ja kadudes üsna jäljetuks. Aroomis tunned röstlinnaseid ja veidi mett.

Esmamekk mõjub tavapärasest maltoosaõllest tihkemalt ja mahedalt magus-mõrkjalt. Keskmaitses tuleb meemekile lisaks konserv-linnase hapukust, aga seda katab üsna meeldivalt tumedate linnaste tihke vaip. Lõppmekk annab tõepoolest belgialikku, karameljat magusust ja meeldivat puuviljast vürtsikust. Järelemaitse jätab keelepära vürsikalt õhetama ja kurgulae meeldivalt magus-kleepjaks.

Keskmise kehaga, pisut kleepja paletiga, mõrkjas-magusa-vürtsika buketiga meeldiv rüübe. Seda tuleks juba sobitada mõne parema ja soolakama juustuga.

----------
Pilt isetehtud

Geordie Yorkshire bitter

Geordie Yorkshire bitter (Tedre pruulikoda). pdl 0,5 l. alc 4,3%. liigimääratlus: bitter

Kodupruuli kohta kena disainiga silt. Erkvalge vaht täidab alguses 95% kannust, kleepides end tublisti seintele. Õlle värvus - tumekuldne.

Aroomis domineerib süsihappegaas, selle alt aimdub pisut humalakibedat. Esmamekk on kerge ja mõru, lausa kibekas. Keskmaitses lisandub nö konservist tehtud õllele iseloomulik hapukas-magus mekk, mis meenutab viinamarjamahla. Lõppmekk viskab juba ka natukese linnaselikku mahedust, järelmaitses jääb peamisena kehtima karge ja värske humalakibe.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, mõrkjas-hapu buketiga üsna mõnus joogiõlu. Piisavalt kerge, et seda ka peale sauna kulistada, kuid piisavalt humalane, et seda ka paar kannukest niisama nautida või rammusama toidu kõrvale rüübata.

---------
pilt isetehtud

Monday, May 20, 2013

Wisby Oaked Porter


Wisby Oaked Porter (Gotlands Bryggeri). pdl 0,33 l. alc 8,5 % liigimääratlus: ühe allika järgi "Imperial/Strong Porter", teise järgi "Export Stout ".

Tootjainfo: "An exclusive tribute to the longtime Gotland porter tradition. A fresh and aromatic beer perfect for oysters and shellfish. Available in the restaurant range from 1/10.

Scent
A marked aroma of dark roasted malt with hints of chocolate, coffee and vanilla.

flavor
A rich body with balanced malt sweetness and hop bitterness offers a clear long aftertaste of dark chocolate, dried figs and vanilla from barrel.
"


Väga muhe pudelike - meenutab oma kujult tööstuslikke meskimisastjaid - ja tumedale klaasile prinditud valge-kuldne silt ... kujunduse eest tuleks sellele õllele anda 10 punkti viiest võimalikust :) Silma torkavad kaks daatumit - 2011 sildi keskel ja "parim kuni 2021". Olen kindel, et siis saavutab see õlu alles õige küpsuse.

Tume hallikaspruun vaht täidab 90% klaasist ja on väga püsiv. Õlle värvus - öise koopa lootusetu must.

Aroom mõjub mõrkjasmagusalt, veidi rummiselt ja kovikreemiselt, lisaks on selgelt tunda viigimarju. Esmamekk ... õujee ... see on mõnus, kergepoolse algsuga, kuid väga maitsev, puuviljane, kakaone ja veelkord puuviljane. Keskmaitse muutub lausa priiskavalt ja liiderlikult troopiliseks, siin on koos nii kakao-oad kui viigimarjad, koolapähklid ja rumm. Lõppmekk taandub pisut leebemaks, õhates mõnulevalt kakao-likööri ja pähklite, vaniljekreemi ja kokakoola järele. Järelmaitse paneb suuales säedelema vaid keset ookeani nähtava tähistaeva ja kohama pikad rasked lained. Oisajutt, kui nauditav see rüübe on!

Keskmise kehaga, õlika paletiga, magus-hapukas-mõrkja buketiga erakordne rüübe. Ei siin pole söögist juttugi, ehk ainult mõni viinamari või mahlast tilkuv pirnilõik korraks põske pista ... ja siis jälle võrkkiiges lebotada!

---------------
pilt siit

Belhaven Wee Heavy


Belhaven Wee Heavy (Greene King). pdl 0,5 l. alc 6,5 % liigimääratlus: šoti eil. Nii ratebeer kui beeradvocate annavad joogil eüle 90 punkti!

Tootjainfo: "It may have come from a right old recipe but Wee Heavy fits the bill today as much as it ever has. It is a classic Scottish heavy but has a lightness of flavour and a great reddish colour in the glass. Cracking stuff if we do say so ourselves."


Vähese reljeefkirjega läbipaistev proofilpudel, lihtne punastes toonides sildike. (Tagasildil kirje: "Belhaven Wee Heavy has a rich deep flavour that derives from the greater proportion of malted barley to hops which characterised Scottish ales on the 19th century.")

Kolmesõrmene kreemikas vaht muutub õige tasapisi suuremulliseks, kuid jääb püsivaks. Õlle värvus - imeliselt klaar ja sügav punane.

Aroomis pole tunda muud kui head puhast vett ja linnaseid - lihtne ja aus värk. Esmamekk on keregpoolne, siidine ja magusakas. Keskmaitse mõjub väga meeldivalt, täidlaselt ja pehmelt nagu lopsakas daam külakõrtsi letis ... siin on mitmekordne kogus rahulikku linnasemahedust, milles seguneb veidi mesist päikeseloojakut ja otse ahjust tulnud odrakaraskit. Lõppmaitses tunned röstlinnaste karameljat ja kreemist paitust ning nüüd jõuab kohale ka mõõdukas kogus humalamõrkjust, mis kogu buketi täpselt paika asetab. Järelmekk annab kogu rüüpele hoopiski uue nüansi, siin on ploomiveinilikku õhetust ja meega kaetud röstsaia!

Keskmise kehaga, kleepja paletiga, magus-mõrkja buketiga oivaline rüübe. Sihandset jooki võiks rahulikult klaasi järel klaas tinistada, vahel harva vaid mõne koduse soolaka juusturibaga end turgutades.
-------
pilt siit

Sleepy Bulldog Pale Ale


Sleepy Bulldog Pale Ale (Gotlands Bryggeri). pdl 0,33 l. alc 4,8 % liigimääratlus: APA ehk ameerika tüüpi hele eil.

Tootjainfo: "The name Pale Ale characterize a lighter type of ale brewed in lighter malt. A beer with a distinctive hop has fruity notes and a marked bitterness. The name is derived from a Bulldog named Powder. With over 40 pound of muscle, filed Gunpowder deserved respect. He was a true joy spreader just like this beer.

Scent
Complex malt and hops aromatic scent with clear exotic fruitiness.

flavor
Highlighted with deliciously bitter roasted malt notes and a long fruity aftertaste.
"

-----
Reljeefkirjadega pudel ja torssis buldogi moluga sildike. Kolme sõrme laiune helekreemikas vaht on üsna püsiv. Õlle värv - pronksikarva merevaik.

Lõhn mõjub väga lihtsalt, lausa premiumklassi laager-õllele omaselt, lihtne linnas ja vähene humal ... noh ja kuskil taga kaugel aimdub midagi troopilist tõesti, papaia või üleküpsenud mango moodi. Esmamekk on kerge, lausa vesisepoolne, kuid mõnusa humalavärskusega. Keskmaitses jõuavad kohale eililikud toonid, siin on pinnakäärituse pärmi hapukat puuviljasust ja humalakibekust. Lõppmekk annab välja karamell-linnate väikest röstmekki ja tubli APA'le kohane humalaviha. Järelmaitse on kuivapoolne, vaigune ja väga värske.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, mõrkjas-hapuka buketiga rüübe, mis sobiks oma värskendava olekuga kenasti suveõhtusse meeli turgutama, nii lauaõlleks kui ka niisama olelemiseks.
---------
pilt siit

Sunday, May 19, 2013

Anderson's Black IPA

Anderson's Black IPA (Anderson's home brewed). pdl 0,33 l. alc 8 %. liigimääratlus: must IPA

Tootjainfo: "A generously hopped bottle of malty roasted goodness".

Kirjuvõitu abstraktne silt. Hallikas vaht täiab alul pool kannu ja püsib kui vankumatu tinasõdur. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must.

Oi see lõhn on hurmav. Siin on tugevaid tsitrusjaid humalaid ja meeldivalt rasket šokolaadjat röstlinnast. Esmamekk on üllatavalt tihe ja tihke, keelt tuleb peaaegu et suruda sellesse mustavasse lonksu ... maitseelamus on hapukas-magus ja linnasetiine. Keksmaitse muutub tihedalt õunaseks ja ploomiseks, praetud banaani ja šokolaadikreemi meenutavaks. Lõppmaitse rabab aga ürgüminana ... suitsune koobas, kus praetakse kitsetalle ja lõkkesuitsus kuivatatakse õunu ... rohmakad mehed karusnahkades ja noorest tammetüvest tahutud karuoda. Siin on täiust ja sügavust, samas pole tegu joojat uimaseks lööva, vaid isutekitava ja mõtlemapaneva lonksuga.

Rämeraske kehaga, tugevalt kleepja ja samas ikkagi kuivapoolse paletiga, magus-hapukas-mõrkja buketiga megaõlu. Ei siia sobi ükski toit ... seda tuleb juua pahupidi pööratud silmi, taustaks šamaani joig ja trummi nahkne madin.
-------
pilt isetehtud

Hen’s Tooth


Hen’s Tooth (Greene King). pdl 0,5 l. alc 6,5 % liigimääratlus: inglise kange eil.

Tootjainfo: "Pipkin pale malt, Crystal malt and maltose syrup. Challenger and Goldings hops. Morland’s original yeast. "


Disain - tagasihoidliku reljeefkirjaga proofilpudel, tektsiga pisut ülekoormatud silt. Helekreemikas vaht täidab alguses 90% kannust, jäädes taandudes üsna kleepjaks. Õlle värvus - õrnalt udune kuldornaž.

Aroom mõjub mahedalt, võikreemiselt ja karameljalt. Esmamaitse on pehme ja magus, leivane. Keskmaitses muutub see võine ja röstleivane mekk tugevamaks, olles siidiselt ühtlane. Lõppmaitses lisandub veidi rummist ja tummist kanget karaskimekki. Järelmaitse tundub õunaveinine, koduselt magus-hapukas ja raskepärane.

Keskmisest kergema kehaga, kuivapoolne, magus-mõrkja bubketiga tajutava kangusega rüübe. See jooks sobiks hästi alla loputama rammusat peekoni-neerupirukat või mahlast nõrguvaid grillvorstikesi.

---------
pilt siit

Strong Suffolk Vintage Ale


Strong Suffolk Vintage Ale (Greene King). pdl 0,5 l. alc 6,0 % liigimääratlus: vana eil (ehk siis mitmekordse linnasekogusega õlu, mis tihti on ka pikalt laagerdunud).

Tootjainfo: "A unique blend of two classic ales – BPA and two-year-old vintage 5X – Strong Suffolk is dark and intense, almost ruby in colour, with an appetising spicy fruit cake aroma. A full-bodied ale, it combines flavours of oak, caramel and burnt toffee that will march across the palate."


Väga kõrgelt hinnatud jook - 97 punkti ratebeerist ja 90 beeradvocate'ist - sellist ühtelangevust ei kohta just tihti.

Disain - proofilpudel, tagasihoidlik heledates toonides disain. Kreemikas suuremulline vaht moodustab nelja sõrme laiuse kihi kannus, mis kahaneb kiirel kohinal. Õlle värvus - sügav rubiinpunane.

Aroom on väga meeldiv, tummine ja tihe. Inglise eilide puhul pole see just tavaline, aga tõepoolest siin on karamelli ja iirist, kuhjaga linnaseid ja veidi vürtsi. Magus-külluslik aroom koos tammise lisanoodiga kinnitab arvamust - tegu on inglise vastega belgia tripel- või isegi quadrupel-õllele.

Esmamaitse on sametine, iiris-magusakas koos kerge kibeka kõrvaltooniga. Keskmaitses tunned väga külluslikke ja padipehmeid linnaselaineid loksumas üle keele. Lõppmaitses avanevad mõõdukalt röstitud linnaste karamellised väravad, tugevdatuna tammevaadi kirbetest sepistest. Järelmaitses tajud mõõdukalt alkoholiseid noote ning mahedat-külluslikku linnasepaitust.

Keskmisest raskema kehaga, õlisepoolse paletiga, suurepärase magus-mõrkja-vürtsika buketiga rüübe. See õlu ei taha enda kõrvale suuremaid sööke ... ehk vaid veinikastmes jänesekoivake või midagi muud sama hedonistlikku ja pisikest.
-------
pilt siit

Saturday, May 18, 2013

Wisby Brutal Bulldog Double IPA


Wisby Brutal Bulldog Double IPA (Gotlands Bryggeri). pdl 0,33 l. alc 8,4 % liigimääratlus: topelt-IPA.

Tootjainfo: "It fights like a bulldog on your palate - Brutal Bulldog Double IPA is an intense acquaintance. Torrhumlad twice and with an alcoholic strength of 8.4%, it offers a taste experience beyond the ordinary. The two unique hop varieties Galaxy from Australia and Nelson Sauvin from New Zealand gives a fruity aroma reminiscent of tropical fruit.

Scent
A rich, fruity hop aroma with hints of gooseberry, mango and papaya and distinct aroma of roasted malt.

flavor
A clear malt plump body and a well-hop bitterness that is lifted by a honey-sweet tone and a long fruity aftertaste.
"


Sildil ilutseb ... siniseks löödud silmaga buldog :) Kahesõrmene valge vahumüts on tihedamulline ja püsiv. Õlle värvus jääb kuhugi oranži ja tumekollase vahele.

Aroom mõjub humalanohikule kui lahingusuits vanale sõjaratsule ... see ärgitab meeli ja paneb silmad särama. Nelson Sauvin pole küll ilmselt kõigi lemmik, kuid friigimatele isenditele kindel kvaliteedimärk ... või noh vähemalt sama iseloomukas kui hari punkari peas.

Esmamekk mõjub intensiivelt magushapukalt, veidi kommiselt ja vürtsikalt. Keskmaitse äratab maitsenäsakesed täiele elule, sundides ka keele alumises osas elustuma muidu puhkeasendis G-punktikesed :) Siin on mesiseid troopilisi puuvilju ja koduseid hapukaid rohelisi õunu. Lõppmaitse mõjub metsamarja-hapult ja küpse mesise meloni magusalt ... ning lausa kergelt ingverilikke vürtsisädemeid leiad siit. Järelmekis tuleb esile mõnus röstine biskviit ja kõike seda maitsepillerkaart seob kokku Nelson Sauvin humala lai nahkvöö.

Keskmise kehaga, mõõdukalt õlise paletiga, suurepäraselt paigas magus-mõru-hapu-vürtsika balansiga rüübe ... ehkki vürtsikust oleks võinud tera rohkem olla, siis oleks ratebeeri hinnag ilmselt ka üle praeguse 90 tõusnud. Kuid üks igati tubli ja nautimisväärne jook on see igatahes. Söögisoovitust on veidi raske anda, ehk vaid soolakamat pehmemat juustu pisut killuke vahele.
---------
pilt tootja lehelt

Wisby Stout


Wisby Stout (Gotlands Bryggeri). pdl 0,33 l. alc 5,0 % liigimääratlus - kuiv stout.

Tootjainfo: ""Brew Master Johan Spendrup has landed in a jet black brew that is slightly drier and also slightly harder than roasted superstar Guiness. Icing on the cake is a touch of smoked malt that actually raises Wisby Stout to a level above its famous role model. After a couple of Guiness you are pretty satisfied after two Wisby Stout wants to have another one. "

Scent
Clear roasted malt tone with hints of coffee and toasted almonds.

flavor
Distinct nature of dark roasted malt with hints of chocolate and a long finish bitterness.
"


Väga muhe disain - mustal taustal kuldsed vuntsid :) Nelja sõrme laiune hallikaskreemikas vaht püsib kui makrofleks. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must.

Aroom mõjub väga mõnusalt, täidlaselt ja kuidagi ... lausa lihalikult! Röstlinnased ja peaaegu et tajutavad grillsöed ... ning tehke või tina, aga Gambrinus tajuks siin kui küpseva talleliha lõhna! Mõnnnna ja isuäratav on see, kas teate!

Esmamekk on kerge ja lubatult kuivapoolne. Keskmaitse mõjub hapukalt ja veidi kehatult. Lõppmaitse annab välja korraliku portsu röstlinnaseid koos õrna ja õhulise šokolaadikreemise olekuga. Ning alles järelmaitses vallandub taas kõik see mõnus, kerge ja samas nii meelitav lõkkesuitsune, röstleivane ja tuulkerge olek, mis oli tunda lõhnas.

Kerge kehaga, õrnalt karboniseeritud, mõrkjas-hapu buketiga kerge ja kuiv rüübe. Sobiks parimal moel sütel grillitud toidu kõrvale või ka omaette tiksumiseks, sobides ka pikema õhtu täiteks.
------
pilt siit

Wisby Mörk


Wisby Mörk (Gotlands Bryggeri). pdl 0,33 l. alc 5,4 % liigimääratlus: dunkel.

Tootjainfo: "Our unique tribute to the dark Münchnerölet. On the label, master brewer John Spendrup as Knight and brewer Magnus Tedenmyr as death. The bottle is a dark lager with typically dark roasted malt aroma and body that gets the seventh velum swaying with pleasure!" Oluline lisadetail: "Sales start 2013-05-02"


Kolme sõrme laiune helepruun vahukiht on tihe ja püsiv. Õlle värvus - tume pruunakaspunane.

Aroomis tunda kergelt suitsuseid röstlinnaseid. Esmamekk mõjub kergelt ja magusalt, pisut ploomiselt. Keskmaitses tulevad esile röstitud linnaste kergelt kohvised noodid ning mõõdukas humalamõru. Lõppmekk on kergepoolne, kaljalik ja biskviidine. Järelmaitse hajub üsna kiirelt, jäädes samas üsna meeldiva röstitud saiakääru mekiga suulakke.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseeritud, mõrkjas-magusa buketiga lihtne rüübe. Tumedale laagriõllele omaselt on sel rohkem iseloomu kui igapäevasele lauaõllele tavaks. Sobiks üsna mõnusalt sprotisaia või suitsukana täeinduseks.

---------------
pilt tootja lehelt.

Friday, May 17, 2013

Wisby Klösteröl


Wisby Klösteröl (Gotlands Bryggeri). pdl 0,33 l. alc 5,0%. liigimääratlus: hele eil

Tootjainfo (google tõlke abil tootjalehelt): "Abbey beer was born år1995 then Gotland Brewery opened. One can therefore conclude that it is the market's first färsköl with stand as trendsetters for other Swedish färsköl. The malt comes from both Sweden and Finland. The hops from Germany and the USA. The yeast from the Scottish Highlands and the unique water from Gotland. The result is a trend-setter!


Scent
Complex malt and hops aromatic scent with clear fruitiness.

flavor
Unfiltered and balanced flavor with a tangy element and long malty and fruity finish
"

Punase sildi kandev motiiv on kloostrihoone. Gambrinus peab aga ütlema, et seni pole veel näinud niiiii paksu pärmisadega pudelit - tubli pool sentimeetrit hõljumit!

Kolmesõrmene helevalge vaht on tihe ja püsiv. Õlle värvus - uduselt kuldornaž.

Aroom mõjub väga maalähedaselt, taluhoovi ja heinamaa ning õitsva viljavälja moel. Veidi mullane ja raske, samas tundub siin midagi mõnusalt magusakalt, õietolmulikku ja heinapebre lõhnast. Esmamaitse tundub teravapoolne ja karge. Keskmaitse on teravalt pärmine ja vürtsikas. Lõppmekk annab üllatavalt tugevat humalat (mida belgia kloostriõlle analoogiks pürgivalt joogilt ei ootaks). Järelmekis on tugevalt murumõrkjust ja rasket humalat, nätsket kodust leiba ja vürtsikat puuviljakooki.

Keskmise kehaga, õlise paletiga, mõrkja buketiga veider kuivapoolne rüübe. Midagi sellist poleks Gambrinus oodanud. Mnjah, toiduga paaritamise mõttes on see küll keeruline - ehk mõni kõvem j apikalt laagerdunud intensiivne juust?
------------
pilt siit

Wisby Weisse


Wisby Weisse (Gotlands Bryggeri). pdl 0,5 l. alc 5,2 %. liigimääratlus: nisuõlu.

Tootjainfo: "A wheat bear from Gotland, made according to the Bavarian brewing tradition. Ale Yeast and 60% wheat malt according to all the rules. Our wheat beer is a "Hefeweizen" which means the yeast is allowed to remain in the finished beer. This contributes to the flavor intensifies. Awarded the gold medal at the Stockholm Beer Festival 2008.

Scent
Distinct floral aroma with hints of ripe fruits like banana, apricot and citrus.

flavor
Balanced and full-bodied with delicious taste of roasted malt and ripe banana.
"

Väga muhe õlakas pooleliitrine pudel ja gootilik sildidisain.

Kolmesõrmene valge vahumüts muutub suuremulliseks, kuid on üsnagi kleepjas. Õlle värvus - häguselt päikesekuldne.


Aroom mõjub mesiselt ja nisuhapukalt ning õrnalt puuviljaselt. Esmamekk on kuivapoolne, kerge ja happeline. Keskmaitse muudab oma olemust järsult - nüüd on see linnaseküllane, mahe ja veidi vürtsikas, muskaatpähkline. Lõppmekk annab endast välja seda lõhnast tuttavat mesist ja kärjevahast nätskevõitu olekut. Järelmaitse muudab kogu olemise kergeks ja rõõmsaks - selline soe ja päikeseline, helge ja pisut ulakalt vürtsikas on see.

Keskmise kehaga, õrnalt õlise paletiga, magus-hapuka-vürtsika buketiga rüübe. Väga värskendav ja meeldiv on kogu see värk ... sobiks oivaliselt kerge värske salati ... nt balkanipäase chopska-salati kõrvale.
--------
pilt siit

Wisby Pils


Wisby Pils (Gotlands Bryggeri). pdl 0,33 l. alc 5,0%. liigimääratlus: pilsener

Tootjainfo: "Brewed at Spendrup's microbrewery location in Visby, Gotland.
"A well hopped pils with higher bitterness.
Wisby Pils holds 37-38 EBU. The hop varietie used are Hallertau Perel and Saazer which are added at three different phases.
The beer is meant to represent the German school with short and intensive bitterness in the finish.
Wisby Pils is probably the only pils that is brewed on one part wheat malt and four parts barley malt.""


Stiilse gootiliku kujundusega sildike õlakal reljeefkirjadega pudelil - disainipingutuse eest võib anda päris kõrge hinde. Tootjainfost tulenevalt on ootus päris kõrge ... nisulisandiga ja IPA'liku humalatasemega pilsener!

Neljasõrmene erkvalge vahukiht püsib üpris kenasti. Õlle värvus - kirkalt õlgkollane.

Aroom mõjub lihtsalt ja puhtalt, vaid linnased ja puhas vesi. Esmamaitse kergeke, veidi vesine. Keskmaitses tuleb aga esile korralik humalapilveke, hea tšehhi pilseneri standardile kohaselt (ehkki tootja on Gotlandilt). Lõppmaitse muutub süsihappeküllaseks, hapukaks ja veidi teravaks. Järelmekk jääb üsna karge ja vürtsikana suukoopasse jupiks ajaks.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseeritud, mõrkjas-hapu buketiga kuiv rüübe. Kergepoolne rüüpeke, kuid üldse mitte iseloomutu. Sobilik nii heaks laua- kui saunaõlleks, kuid pikka õhtut sellega istuda ei siiski viitsiks.
----------
pilt siit

Gambrinus õlleklubi pakett nr.1

Esimesed kümmekond tellijat on oma paki juba kätte saanud :)

Gambrinus õlleklubi pakett nr.1
11.mai 2013







Kokku maksumus 23.00 EUR + 5.-EUR saatmistasu
Gambritus OÜ a/a 10220208264227

Peale makse laekumist paneb Gambrinus kahe päeva jooksul paki SmartPosti, mis omakorda toimetab hiljemalt kahe päeva jooksul selle määratud postkasti (uksekood saadetakse mobiilinumbrile, avatav ainult täisealistel).

Gambrinus soovitab!

Wednesday, May 15, 2013

Spiced Imperial Stout

Spiced Imperial Stout (Anderson's Home Brewed). pdl 0,33 l. alc. 11 %. liigimääratlus: imperial stout.

Tootjainfo: "A strong and bold imperial stout with hints of cinnamon, orange, coriander and chilli".

Käsitööõlle kohta muljetavaldavalt stiilne silt. Kolmesõrmene helepruun vaht vajub väga aegaselt, jättes selgeid rant klaasiseintele. Õlle värvus - rämemust.

Aroom ... juhhuuu ... see on midagi võimast ja er(g)utavat. Tšilli, suits, magus šokolaad ja kaneel on kohe tuntavad.

Esmamekk paneb austusest püsti tõusma. Nii tubli ja tugev segu apelsinidžemmist, suitsust ja tšillist, mis kohe alguses ka paadunud õllenohiku üllatama paneb - see on lugupidamist väärt! Kesmaitse muutub magusamaks, tihkemaks ja tublisti vürtsikamaks, keel hõljuks kui mesises tšillikastmes, mida õilistavad tsitruste tükid ja tumendab suitsune sojakaste. Lõppmekk ... oijummel, kui isane see on! Siin on lausa koduleivalikku nätsket tihkust ja tubli tšillikastmega vürtsitatud šašlõki tummisust. Järelmaitse muutub taaskord suitsuseks ... süveneb veendumus, et istud grilli ääres, milles särtsuvad ja suitsevad küpseva liha alt tilkuvad sädelevad rasvapiisad.

Keskmisest raskema kehaga, õlise paletiga, magus-hapu-vürtsika buketiga megarüübe. Oi sina sinine sitikas, Gambrinus on õnnistatud, et sihandset asja proovida saab! Jätke ära kõik, nii grill kui liha kui leib ja sääsepirin, nautige selliseid maitseid ja tunnete elu ehedat maitset!
------
pilt isetehtud

Amarillo


http://thoughtfullibations.files.wordpress.com/2012/08/101_0133.jpgAmarillo (Brouwerij De Molen). pdl 0,33 l. alc 9,2 %. liigimääratlus: topelt-IPA. 99 punkti ratebeerist ja 86 beeradvocate'ist ... maailmaklassi õlu!

Tootjakirjeldus: "Follow up on the Amarillo winterwarmer. 77EBU Challenger,Saaz and Dryhopping with Amarillo"


Taaskord lihtne iformatiivne silt nagu sellel hollandlasel kombeks. Kolmesõrmene vaht taandub minutiga poole võrra, olles tihe ja kleepjas. Õlle värvus - oranžikaspruuni varjundiga sügavkuldne.

Aroom on oi-kui-tihe, kleejas ja vaigune. Esmamaitse mõjub jõuliselt, hapukasmagusalt ja vürtsikalt, siidpehmelt ja külluslikult. Keskmaitse ... oojaa ... see on väga intensiivne, noore kuusevõrse vaiguselt mõrkjashapu, kreemjastihe ja sädelevalt vürtsikas. Siin on midagi kergelt rummist ja biskviidilist. Lõppmaitse muutub veelgi hunnitumaks, tunned joobnustavalt palju tsitruselisi mõrkjashapusid humalaid ning datli- ja rosinamaitselisi linnaseid, mürrisarnast vürtsikat aroomi ja kuninglikku rasket, sametjat suutäit. Lõppmekk muutub õige pisut kergemaks, kuid toimub tõelise rammestajana ... selle maitsetäiuse seest ei tahaks lahkuda.

Raske keha, tugevalt õlise paleti, perfektselt tasakaalus mõru-magus-hapu-vürtsikas buketiga rüübe. Seda kuninglikku nestet tuleb tarbida ainult eraldi, omaette elamusena, söögi- ja joogikorrana! :)
----------
pilt siit

Single Hop Citra


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9ZjtsCIojOtNUdbvQAzfyDdtsCri5Z71yqBVKGuuoSh4dC6xkZjNagTHMiSDBdS3IMFShDRFXoNN_zUBeKxpc_P5qj80fg7j8Mg_MNlVaEuUVDyo_wN_4-av4c_kI09SMLQQmkvmRYxK7/s1600/DSCF1420.JPGSingle Hop Citra (Brouwerij De Molen). pdl 0,33 l. alc 4,8 %. liigimääratlus: (inglise) IPA. ehk siis küll humalarohke, kuid mitte väga terav, erinevalt nt ameerika IPA'dest.

Lihtne informatiivne silt, kus kenasti ära toodud mitmed tehnilised parameetrid, sh ka EBU ehk euroopa vastand IBU'le - rahvusvahelisele kibedusindeksile. Antud õllel on see siis 57, mis peaks olema üpriski korralik humalalaks. 96 punti ratebeerilt annab ka tubli ootus.


Kämblalaiune helevalge vahumüts püsib kaua ja jätab tublisti jälgi klaasile. Õlle värvus - kuldne merevaik.

Aroom mõjub väga värskelt ja sidruniliselt, no kohe uskumatult ehedalt sidrunilõhnaselt. Esmamekk on kergepoolne ja hapukas. Kesksmaitses tuleb esile üsna tugev mõrkjus ja suutunne muutub kreemisemaks. Lõppmaitse on linnaseliselt mahekreemjas, segunenud sidrunimahla hapuka ja -koore mõrkja mekiga ... nagu sööks sidrunikeeksi. Järelmekk kannab endas kõiki samu jooni - nagu ühe-humala-õlles ikka, kuid sellele lisandub mõõdukas vürtsikas õhetus suulaes.

Keskmisest kergema kehaga, õrnalt õlise paletiga, mõrkjas-hapu buketiga kuivapoolne rüübe. Perfektne sobitus rammusama kala, nt lesta kõrvale.

---------
pilt siit

Sunday, May 12, 2013

Külmsoo Munich Amber

Külmsoo Munich Amber (Külmsoo pruulikoda). pdl 0,33 l. alc ca 7%. liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Külmsoo Munich Amber on tehtud Weyermann Munich Amber maltoosast. Humalad Centennial, Goldings. Dry Hoppinguks Centennial, Goldings."

Neljasõrmene helevalge vaht ilmutab eraväga tugevat püsivust - see on hea märk! Õlle värvus - pronksikarva merevaik. Aroom ... mmm, see on mõnus. Siin on humalaerksust, tsitruste ja murakaraba lõhna. 

Esmamaitse on kergepoolne ja magusakas. Keskmaitses tuleb aga esile mõõdukas humalamõrkjus, millel on veidi männikasvu teravat hapukust ning aprikooside mahedat sametit. Lõppmekk annab juba tõepoolest IPA oleku välja, siin on tublisti aromaatseid humalaid, veidi suiralikku mesisust ja punase greibi mõrkjashaput tooni. Järelmekis säravad vürtsikad sädemed, muutes rüüpe üldpildi värskeks ja vägagi nauditavaks.

Keskmisest kergema kehaga, keskmiselt gaseeritud ning samas mõõdukalt õlise paletiga (huvitav kooslus), üsna heas balansis buketiga. Sobilik nii omaette nautimiseks kui matsakama seaprae juurde. Soovitus pruulmeistrile - proovi lisada mõrkjamaid noote ... muuseas, mis selle IBU võiks olla?
------
pilt isetehtud

Külmsoo Ale

Külmsoo Ale (Külmsoo pruulikoda). pdl 0,33 l. alc ca 6%. liigimääratlus: amber ale?

Tootjinfo: "Külmsoo Ale on 100% käsitöö. Oder koristatud päikeselise ilmaga ja 30% niiskusega.
Kuivatatud ning hoiustatud Külmsoo talu viljahoidlas. Linnaste idandus 4päeva, kuivatamine 2 ööpäeva vanas heas soome saunas. Juurde jahvatatud paar peotäit müncheni linnaseid. Keetmisprotsess 9,5 h Juurde meskitud kahte eri sorti humalaid."

Disain on seekord null, kuna pruulmeister pole vaevunud siltigi tegema. Sõrmepaksune vahukiht kohiseb häälekalt, kuid püsib kenasti. Õlle värvus - heledapoolne merevaik. 

Aroom omapäraselt köögiviljane (mis humalaid on kasutatud, lõhn on väga tuttav?) ja kerge-kerge suitsuvine. Esmamekk on kerge ja puuviljaselt magushapu. Keskmaitse muutub kargeks, keelel kribelevaks ja ananassiseks. Lõppmaitses tuleb lõpuks esile päris meeldiv kogus heledaid linnaseid Järelmekk mutub limonaadiseks, miskipärast tuleb meelde lapsepõlve-Fanta.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, magus-hapuka buketiga suhteliselt pretensioonitu lauaõlu, mis sobiks kenasti pika õhtusöögi kõrvale maitsemeeli värskendama.
----------
pilt isetehtud.

Fontaine Noir

Fontaine Noir (Kastani pruulikoda). pdl 0,33 l. alc 7,2%. liigimääratlus: American black ale.

Tootjainfo: "Fontaine Noir on American Black Ale stiilis jõuliselt tsitrusehõnguliste humalatega rikastatud tume kange eil. Lõhnabuketti kujundavad Cascade humalad ja röstitud linnased. Maitsekrõbedusele lisavad värvi linnastamata röstitud oder ja Northern Brewer humalad. IBU 78"

Kujundus - mnjah, nagu te näete, ei näe te midagi :) Mustale sildile musta värviga trükkimine on omamoodi andekas, aga silmimurdev.

Helepruun vaht moodustab kahesõrmese kihi, mis taandudes ei jäta endast mingeid jälgi. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must.

Aroomis domineerib hapukas röstlinnas ja selle suitsune põhitoon, lisandub šokolaadi ja väheke tsitruseid. Esmamekk on tihe ja hapukas-kreemine. Keskmaitse muutub väga jõuliselt mõrušokolaadiseks ja kõrbenud leivamaitseliseks, millele oleks kui määritud pohla toormoosi. Lõppmekis võimutseb mäekõrguselt röstlinnas, šokolaadikreem ja vürtsikas suits. Järelmaitses jääb seda va suitsu isegi häirivalt palju, kuidagi toores ja kõrbenud olekuga on see. Soovitus pruulmeistrile - proovi tuua õlu rohkem balanssi, lisades magusaid noote.

Keskmise kehaga,  kergelt kleepja paletiga, mõrkjas-hapu buketiga domineeriv rüübe. Seda sobiks vaigistada tubli teravas marinaadis šašlõkiga.
---------
pilt isetehtud

Saturday, May 11, 2013

Collesi Imper Ale kolmik

Imper Ale Chiara (Tenute Collesi). pdl 0,5 l. alc 6 %. liigimääratlus: nisuõlu

Tootjainfo: "Pale unnpasteurized top-fermentation craft beer, refermented in the bottle. Refined, harmonious and fruity flavour, with intense aroma of malt and citrus fruits and fresh fragrances of tropical fruits in the finish. Water from Monte Nerone."


Põneva masaja kujuga pudel, kollase kaelafooliumiga ja tagasihoidliku sildiga pudel. (Muuseas, korgi sisekülje disain on väga huvitavalt reljeefne, pole sellist varem kohanudki!) Helevalge vaht täidab alguses 100% kannust, muutudes kiirelt suuremulliseks ja taandudes kohinal. Õlle värvus - uduselt valkjaskollane.

Aroom mõjub nõrgalt, klassikaliselt nisuhapukana. Esmamaitse on kerge ja siidine, õrnalt magushapukas. Keskmaitse muutub veidi täidlasemaks, biskviitjalt linnaseküllaseks. Lõppmekk vallandab väga intensiivse puuviljamahlase laine, milles tunned heledaid viinamarju ja küpseid persikuid. Järelmaitse jääb veidi vürstikalt õhetama, taandudes jällegi biskviitjaks maheduseks.

Keskmisest kergema kehaga, keskmiselt gaseeritud, hapukas-magusa buketiga rüübe. Sobiks oivaliselt krevettide või merekarpide kõvale.

-------

Imper Ale Rossa (Tenute Collesi). pdl 0,5 l. alc 8 %. liigimääratlus: belgia stiilis kange eil.

Tootjainfo: "Red unpastorized top-fermented craft beer, naturally refermented in the bottle. Sweet flavour with intence fragrances and aromas of caramel, malt and hazelnuts, together with spicy and fruity notes."

Seekord on siis kaelafoolium ja silt nimele vastavalt punased. Kreemikasvalge vaht täidab pool kannust ja on üsna püsiv. Õlle värvus - tuhmilt mahagonpunane.

Aroomis on tunda karameljat magusust ja mõrkjat vürtsikust, mis meenutab pisut tüümiani. Esmamaitse mõjub täidlaselt, magusapoolselt ja vürtsikalt. Keskmaitses tuleb esile belgia parimates traditsioonides karamelli ja linnase pillav luksus, mis lõppmaitses omandab väga nauditavad puuviljased noodid - melon, papaia ja datlid. Järelmekk annab tunda veinivaadiseid happelisi ja puiseid nüansse, milles segunevad kergelt vinnutatud ploom ja vanilje.

Keskmise kehaga, kleepja paletiga, magus-vürtsika buketiga luksuslik rüübe. Tegemist on pigem dessertõllega, mis sobiks nii omaette digestiiviks kui ka koos vähese koguse kõva ja vürtsika juustuga.

----------

Imper Ale Rossa (Tenute Collesi). pdl 0,5 l. alc 8 %. liigimääratlus: belgia stiilis kange eil ... või siis teise allika järgi "sweet stout"

Tootjainfo: "Black unpastorized top-fermented craft beer, naturally fermented in te bottle. Full bodied flavour with fragnances recalling roasting barley coffee, cocoa, liquriece and rhubarb"

Sildid seekord siis vastavalt musta tooni. Kahesõrmene vaht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - punaka helgiga tumepruun.

Aroom mõjub maagiliselt külluslikult ja täidlaselt, siin on kamaluga karamelli ja sülega linnaseid, veidi röstilõhna ja pisut tõepoolest hapukat lagritsat. Esmamaitse paneb lausa kulme kergitama - nii intensiivselt karamellkommi-hapu ja puuviljamahlaselt värske on see. Keskmaitses langevad kaskaadina keelele puuviljade mahlakus ja kergelt röstitud linnaste külluslik pehmus,  vürtikas ja särtsakas, mahlane ja suhkruvatine korraga. Lõppmekis on tunda gaseeritud kakaojoogi sädelevaid ja samas sametpehmeid sugemeid, mis järelmaitses vaovad ühtsesse dionüüsilisse puuvlija-kommi-biskviidikorvi sülemisse.

Keskmise kehaga, keskmiselt gaseeritud, magus-hapukas-vürtsika buketiga naudingurohke rüübe. Sobilik aperetiiviks šampuse asemel, pakkudes seda koos küpse melonilõigu või šokolaadi kastetud maasikaga

-------
pildid siit

Friday, May 10, 2013

Chica Americana IPA


RooiedopIPA.jpgChica Americana IPA (Rooie Dop). pdl 0,33 l. alc 7,1 %. liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "At Rooie Dop, we don’t really care about styles. But this is our version of an American IPA. Classic example of the style? Fits perfectly into the category? No. Does it need to be? It just needs to be pretty tasty!

Chinook and Cascade hops dominate this beer and are assisted by a biscuity malty backbone. You just can’t resist a Chica Americana!"

Lihtne roheline sildike. Neljasõrmene valge vahukiht kaob mõõduka tempoga, jättes väheseid rante seintele. Õlle värvus - udune tumeoranž.

Aroomis domineerib üleküpsnenud ananass ja hurmaa. Esmamekk mõjub tihedalt, sametiselt ja mõrkjasmagusalt. Keskmaitse ..... mmmmm ... see on nämma ... tihkelt vaigune, vürtsikas ja mõrkjashapu. Lõppmekk vallandab suus sihandse maitsetormi, et võtab ohkama. Oi see on külluslik, siin on koos lausa kadakamarjane mõrkjus, apelsinidžemmi ja tsukaadi kirbe erksus, hurmaa nätske magushapu, überküpse ananassi ja banaani tihe magusus. Järelmekk ... ohsapoiss, keelenurkades kirvendab kibevürtsikas elevus ja keelepäral lasub aurik-raske magusmõrkjus, kurgulaes aga hõõgub täpiline tähistaevas!

Rakse kehaga, vaik-kleepja paletiga, suuuurrreeepärase balansiga megaõlu! Oi tiideratas ja taaderatas, seda juues tuleb teisi maitseid kaikaga eemale hoida ... nagu ka sõpru ja sugulasi, kes kõik tahaksid teada, mida sa nii maia näoga klaasist kimud.
------
pilt siit

Amerikaans


Amerikaans (Brouwerij de Molen). pdl 0,33 l. alc 4,5 % liigimääratlus: bitter.

Olematu disainiga, ainult informatiivse sildiga pudelike (sellele tootjale iseloomulik), millel vaid pudelikorgil on kerget kunstnikukätt näha.


Neljasõrmene valge tihe vahukiht on üpris püsiv. Õlle värvus - tugevalt udune oranž.

Aroom on maalähedaselt raskepärane, anananassi ja tsitruste tooniga, pika sissehingamise lõpus tajud iiriseliku magusust.

Esmamaitse mõjub üllatavalt kergelt, lausa vesisepoolselt ja magusakashapult. Keskmaitse muutub mõnusalt värskeks ja puuviljaseks, meenutades värskeltpressitud ananassi ja greibimahla segu. Lõppmekis tulevad esile vürtsikad ja vaigused noodid, järelmaitse jääbki kumama väga värkselt, kargelt ja kergelt ... justkui istuks merekaldal kaljunurgal ja naudiks jahedat meretuult.

Kerge kehaga, veidi vaiguse paletiga, väga heas tasakaalus magus-mõru.hapu buketiga oivaline rüübe. Sobiks õige mõnusalt lõhesaiadega!
-------
pilt siit

Affligem Blonde


Affligem BlondAffligem Blonde (Brouwerij Affligem). pdl 0,33 l. alc 6,8 %. liigimääratlus: belgia eil.

Tootjainfo: "Affligem Blonde, the classic clear blonde abbey ale, with a gentle roundness and 6.8% alcohol. Low on bitterness, it is eminently drinkable."


Kloostrimotiividele rõhuv meeldiv sildindus, stiilne kuni korgini välja. Helevalge suuremulline vaht moodustab kahesõrmese kihi, vajudes üsna aegamööda. Õlle värvus: helekuldne.

Aroom on kerge ja suvesoe, heledate viinamarjade ja karamellsuhkru ning heledate linnaste lõhnaga.

Esmamaitse on kerge ja magusakas. Keskmaitse lisab karameljaid noote ning pisut võist pehmust. Lõppmaitse muutub intensiivselt puuviljaseks, kuivatatud aprikoosid ja heledad suured viinamarjad tulevad silme ette. Järelmekk on kerge ja klaar, soe ja linnaseline, justkui soojas suvetuules õõtsuv viljaväli või tütarlapse suvekleit.

Kerge kehaga, magusaka buketiga lihtsapoolne, aga väga võluv hele eil. Sobilik lihtsa ja toitva külakõrtsi eine kõrvale - ahjukana puuviljadega ja võirohke kartulipüree.
-----------
pilt siit

Thursday, May 9, 2013

Kasteel Cuvée du Chateau


Kasteel 'Cuvée du Château'Kasteel Cuvée du Chateau (Brouwerij Van Honsebrouck). pdl 0,75 l. alc 11%.

Noobli disainiga pudel mõjub oma musta kaelafooliumiga ja üsna tagasihoidliku sildiga kõrgeid ootusi tekitavalt. Teadmine, et ratebeeris on see saanud 95 punkti, lisab ainult kraade juurde.


Tootjainfo "An unequalled beer at the top of the Kasteel beer spectrum. The aroma and flavour of Cuvée du Château are those of an aged Kasteel Donker that had 10 years to evolve in the cellars of the castle."

Hele hallikaspruun mõnesentimeetrine vaht kaob kiirel kohinal. Õlle värvus - tume täiuslik rubiinpunane.

Aroom ... ohhhjaa ... noh tavapärase õllelõhnaga pole siin suurt midagi pistimit ... kui siis vaid teisel plaanil esile tulev linnaseküllus. Esimene elamus on siiki pigem ploomi- ja murakanalivka ning kergema viski moodi.

Esmamaitse on nii võimsa lõhna kohta kergepoolne, veinilik ning veidi vürtsikas. Keskmaitses kaob sõna "kerge" kohe unustusse, asemele tuleb "liköörilik" ja "pillaval luksuslik". Lõppmaitse mõjub kui ballisaali täis mõõdukalt vintis husaare keerutamas õhetavapõsiseid kaupmehetütreid kiires ja kirglikus tantsuhoos ... siin on tammist tihkust ja nalivkalikku magusat kangust, naiselikku õrna puuvilja ja sutsuke karedat röstimaitset, rämedat naeru ja edevaid kilkeid. Järelmekk taandub alkoholisesse õhetusse kui pimedasse suveöhe, viies unustusse.

Raske kehaga, kleepja paletiga, magus-hapu buketiga meeletult raskelt veinine rüübe, mil tavapärase lauaõllega pole rohkem sugulust kui Gambrinusel ja Rooma paavstil. Kui siia juurde midagi võtta, siis rammusat sinki või teravamaitselist juustu ... muu lihtsalt upuks siia maitsemerre ära.
----------
pilt siit

Wednesday, May 8, 2013

Kwak


Pauwel Kwak [Brouwerij Bosteels]Kwak (Brouwerij Bosteels). pdl 0,33 l. alc 8,4%. liigimääratlus: Belgia kange hele eil.

Tootjainfo: "

look:
Kwak is recognisable by its deep bright amber colour and a dense,creamy coloured head. The pale wood of the glass holder makes a pleasant contrast with the beer.
smell:
You will smell a mellow, fruity and malty aroma with a slightly spicy character (coriander, hops). Additional earthy and very subtle aromas of banana and perhaps also a whiff of pineapple or mango in the background.
taste:
Discover a very mellow, fruity attack, a nougat-like solidity, and a slightly spicy character with hints of liquorice passing into a warm finish that reminds you of caramelised banana. The bitterness always remains in the background but in the end emerges delicately."

Ajaloolisusele rõhuv sildindus kenitleb medalitega ... mis pole just hea märk. Teisest küljest - 95 punkti ratebeerilt ja 84 beeradvocate'lt on ju ülikõrge tunnustus! Nelja sõrme paksune helekreemikas püsiv vahukiht kõneleb heast kvaliteedist ... ja sama teeb poole meetri kaugusele ulatuv külluslik linnase ja karamellsuhkrune belgia õllede klassikaline lõhnabukett. Õlle värvus - punaka helgiga kuldpruun. 

Aroom kõnetab nuuskijat karameljalt, veidi vürtsikalt ja täidlaselt. Esmamekk mõjub magusakalt ja kergepoolselt, kõditades vähese vürtsiga. Keskmaitse lisab siia tublisti vürtsi, külluslikult karamell-suhkrut ja -linnaseid, muutudes sametjaks ja puuviljaseks. Lõppmaitse muudab enda palge veelgi sumedamaks, üleküpsenud banaan ja mahlast nõrguv pirn, mis on kaetud karamelliseeritud vürtsika vaabaga. Järelmekk paneb lausa unelema, tuletades meelde õhtuseid hetki lõunapoolsemates maades ... sellised sulnid ja magusad viisid kumisevad kõrvus ning keel puhkab padišahhina sametpatjadel. 

Keskmisest raskema kehaga, kleepja paletiga, vürtsika-magusa buketiga väga nauditav rüübe. Jään jänni toidusoovitusega ... ilmselt polegi seda tarvi. Võtke see uljas sangaga klaas ja nautige olemist!
---------
pilt siit