Saturday, August 31, 2024

Mikkeller - Beer Geek Fudgesicle (Rye Whiskey BA)

Beer Geek Fudgesicle (Rye Whiskey BA) (Mikkeller Taani). prk 0,5 l. alc 11,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 99 punkti. Untappd liigimäärtlus: "Stout - Imperial / Double Oatmeal" ja hinnang 4,33 punkti.

Tootjainfo: "Imperial Oatmeal Stout with Cocoa & Vanilla. Aged in Rye Whiskey Barrels."

See on nüüd äärmiselt intrigeeriv eksperiment. Kamraad ostis selle katku algusaegadel kaasa baarist, kus see villiti kohapeal purki. NELI aastat tagasi! Villiti ilmselgelt mitte süsihappegaasi keskkonda, vaid õhku täis purki. Kamraad aga unustas selle kappi ning nüüd jõudis ta minu lauale. Vana Gambrinus on üüratult põnevil, et mis kraam siit nüüd purki end ilmutab.

Üllataval moel tekkis isegi veidi pruuni vahukihti, mis mõistagi polnud püsiv. Õlle värvus - sürr-sünge must. Aroomis on dominandiks vaniljene tamm, kuid mitte muid kihte matvas võtmes, vaid lihtsalt väärika kroonikandjana. Selle taga on tunda metalne-higine impsi enda täidlus (muuseas see soolakas-higine nüanss ei tähenda üleülds midagi halba) ja siis magus-vürtsikas rukkiviski kihistu.

Esmamekk on täidlane, isegi õline ja hapukas-magus - see hapukas tase on sedavõrd tugev, et paneb imestama, kas võis olla juba algversioon samanäoline?

Keskmaitse - hapukas-metalline-ploomine, õrnalt suitsune ja kreegikompotine

Lõppmaitse - ploomine-alõtšane komponent tugevneb, mõrkjas-magus foon räägib taga veidi väsinud keelt.

Järelmekk - suitsuploom on siinkohal absoluutne dominant, olles magus-hapu ja kergelt suitsuselt mõrkjas

Äärmiselt põnev oli nüüd see maitsmine küll. Irrrrrmsasti tahaks proovida seesinast kraami võrdlevalt korralikult klaaspudelis seisnud/järelküpsenud versiooniga. Aga peamine on kokkuvõte - hea puhtusekontrolli/kvaliteediga tehtud ja piisavalt kange kraam elab üle ka säherduse väärkohtlemise ning maitseb ka neli aastat peale käsitsi ümbervillimist meeldivalt, ehkki kadunud on nii imperial stouti defineeriv röst kui loomulikult ka igasugune karboniseeritus.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Käbliku - Nordic Nectar

Nordic Nectar (Käbliku, Eesti) prk 0,44 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale - Other", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Pale Ale - Other" ja hinnang 3,48 punkti

Tootjainfo: "Ale w/ Voss Kveik & Nectaron hops"

Keskmist kasvu purk, sildil jääkaru-mahlapress :D Sõrmepaksune valge vahukiht kaob sisuliselt koheselt. Õlle värvus - üsna inetu ja porine. Aroom mõjub eemalt meeldivalt marjaselt, kuid lähedalt muutub kirbelt mõruvängeks.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõru ning veidi hapukas. Keskmaitse - mõru-magusakas ning veidi saiane. Lõppmaitse - kirevalt ja kirbelt keelekülgi hammustav, hapu ja vürtsikas. Järelmekk - vänge, rohmakas, kribe, pisut pärmine ja hapu-mõru

Friigikas. Järjekordne teha kveik-pärmiga midagi. Noh aga vähemalt huvitav ja erinev ja ükskõikseks ei jäta - seegi hea.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Raduga - Leon

Leon (Raduga, Poola), pdl 0,5l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 55 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,56 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Meet Leon. Leon is not afraid of anything, not even a little bitterness. He likes the smoothness of oat flakes and the intense aroma of American hops, and because he is sensitive at heart, he will also appreciate a hint of fruity esters.
Bitterness: 30 IBU"

Keskmist kasvu pudel, sildil gängsta-stseen :) Avamisel käib natukese liiga kõva suts ning erkvalge vaht räidab alguses suisa 90% klaasist, muutudes seejärel hõredamaks ja aegamisi vajudes. Õlle värvus - vähese uduvinega kollane. Aroom on õrnalt meenutav eelmisel nädalad niidetud ja nüüdseks närbunud muru.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - hapukas, teraviljane ning seda toorepoolse viljatera mõttes. Lõppmaitse - mõru pool süveneb, saades kaaslaseks meeldiva vürtsika õhetuse. Järelmekk - veidi pärmine, magus-mõru ja kauakestva õhetusega, mis aegamisi muutub pisut kirbeks.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõru-vürtsikas-magus-mõru-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Korralik IPA, aga sellises lihtsamas-turvalisemas võtmes.
---
pisut saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, August 30, 2024

Cztery Ściany - Relacja

Relacja (Cztery Ściany, Poola) prk 0,5 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,95 punkti.

Tootjainfo: "Strata, Nelson Sauvin, Moutere
cooperation Wrocław Culinary Travel"

Keskmist kasvu purk, sildil kulinaarne mobiil :) Erkvalge vaht täidab eerand klaasist, kuid pole eriti püsiv. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on rõskelt magusa kookos-kaeraküpsise meenutusega

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-humalakirvendav. Keskmaitse - magus-mõru, humalakirkaga keele sisse kammkeeraamikat taguv. Lõppmaitse - humalahammustus areneb humalakõrvetuseks, hapukaks kihisevaks humalasipelgate kolooniaks. Järelmekk - mõru-vürtsikas humalakargutav omaeluelav humalavingerdis

ÜLEÕLLIKAS, HUMALAKÕRVETAV, kuid samas nii meeldivalt magus-mahlaselt seda leevendav humalaekstraktikas
---
nirekese saadaval
---
pilt isetehtud

Tuletorn - Astelpaju Juju

Astelpaju Juju (Tuletorn, Eesti) prk 0,44 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang 4,06 punkti.

Tootjainfo: "Extra fruited sour with mango and sea buckthorn"

Keskmist kasvu purk, sildikujunduseks lapselik mägramigri. Tumekollane vaht tekib muust massist aeglaselt, kuid kaob kiirelt. Õle värvus - ropp plödimehu. Aroom - mango magusus ja astelpaju terav happesus.

Esmamekk - mehumagus mehukehu. Keskmaitse - mangopüree mehutatud tehumardi. Lõppmaitse magusmõru mehutalu mehupõllu mehvuili. Järelmekk - mitmeviljamehu

MEHUFRIIGIMEHU. Õllefaktor - kuupjuur miinus kuuest
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Käbliku - Illiquid Friendship

Illiquid Friendship (Käbliku, Eesti) pdl 0,44 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "ISA - Session IPA", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Session" ja hinnang 3,5 punkti

Tootjainfo: "Koostööõlu Cervesa Marina pruulikoja ja Barth Haas X-iga kasutades Spectrum humalasorte Azacca, El Dorado ja Eclipse.
IBU 35"

Keskmist kasvu purk, sildil sulav rannastseen. Sõrmepaksune valge vahukiht on kärsitu. Õlle värvus - uduselt kuldne. Aroom meenutab huvitavalt kombel pehmema viljalihaga pirne, nt Conference sordist.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas, hapukas ja veidi pärmine. Lõppmaitse - hapukas, pirnikonserv kummeliga. Järelmaitses riivab mõrkjus õige pisut paadikiiluga kirbuse-luidet, kuid särav vürtsikas kuma summutab selle meeldivaks pinnahelenduseks

Keskmisest veidi kergema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-kirbe-hapukas-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Lihtne jook, SIPA'de vead peaaegu välditud, kuid pisut vesine ja iseloomutu.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Thursday, August 29, 2024

Birbant - Imperial Citra IPA

Imperial Citra IPA (Birbant, Poola) pdl 0,5 l. alc 7,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 94 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja 3,74 punkti.

Tootjainfo: "The captivating and unique aroma of Citra hops inspired us to create an IPA hopped only with this variety.
Today, still impressed by the aroma of tropical fruits and citrus, we offer you the powerfully hopped Imperial Citra IPA.
Ingredients: water; malts: barley: Pale Ale; hops: Citra®; yeast: us-05.
IBU 111"

Keskmist kasvu pudel, sidlil kaunis-šeriff. Kollakas aht täidab pool klaasist ja püsib fundamentaalselt. Õlle värvus - kirkalt iluskuldne. Aroom on mõrkjas, vaigune, puidune, kuivatatud rooside ja herbaariumi nostalgiline ning kergelt vaskne.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, magus-mõru ning keeleotsa humalapiitsaga laksutav. Keskmaitse - magus-mõru, puidune,torkivalt humalane, sipelgakihelev. Lõppmaitse - humalasaapais saja-jalgne kribeleb kiire-käära keelel, kuivanud raudrohukimp sabasse seotud. Järelmekk - ilus-kuri humalanäriline tõstab jalga ja teritab hambaid iga maitsenäsakese juures, lüües metalsete kannustega vürts-ürts-humalatuld.

MEGA. Iga kord, kui tänasel päeval kohtud vanakooli selgepalgelise ja karmipilgulise IPA'lisega, tekib tahtmine käsi kokku lüüa ja hüüda "kus sa lilleke ennast peitnud oled minu eest nii kaua!"
---
tirtsukese saadaval
---
pilt isetehtud

Tuletorn - Kassikuld

Kassikuld (Tuletorn, Eesti) prk 0,44 l. alc 4,2 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "Pale Lager - Hoppy / India (IPL)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Lager - Mexican" ja hinnang 3,63 punkti.

Tootjainfo: "A pale Mexican lager brewed with flaked corn, Brazilian hops, and Latino soul. In collaboration with TACOCAT taco truck. Name translates as "cat's gold", an Estonian name for fool's gold"

Keskmist kasvu purk, sildil urineeriv kass :) Pöidlapaksune erkvalge vahukiht on läbematu. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kollane. Aroom on magus-mõrkjas, üsna selge maisiliku elemendiga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõru-magusakas. Keskmaitse - mõru, hapukas ja kuivapoolne. Lõppmaitses tugevneb laagerõllele omane hapu noot ning suutunnetus muutub kuivemaks. Järelmekk - mõru, rohmakavõitu ja kare, aga õnneks ka veidi vürtsikas

Keskmise kehaga, mõru-magusakas-mõru-hapu-mõru-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Maisilaager, noh tinglikult on, vähemalt lõhnas. IPL - jah seda on ta kohe kindlasti, kuid samas see humalane aspekt on veidi taskaalust väljas ja koredavõitu nagu vanakooli presentkinnas. Samas katse teha "indian / hoppy cervezat" on kiiduväärne mõte.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Tuletorn - Tiny Toolbox

Tiny Toolbox (Tuletorn, Eesti) prk 0,44 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "ISA - Session IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Session" ja hinnang 3,73 punkti.

Tootjainfo: "We've whipped out all the tiny tools in our tiny toolbox to craft this session IPA - featuring Citra Dynaboost, HBC 1019, Idaho 7, and Simcoe"

Keskmist kasvu purk, multikalik sildikujundus. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid kaob tõtlikult. Õlle värvus - uduselt helekollane. Aroom on kargelt ja värskelt mõrkjas, meenutades kõrvalaias mahaniidetud naadipuhmast.

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - mõru ja magusakas, veidikese pärmine. Lõppmaitse - hapukas ja veidi sügisõunane. Järelmekk - magus-mõru, hapuka servakesega ja siis kenasti vürtsikalt särama hakkav.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõru-magusakas-hapukas-magus-mõru-vürtsika buketiga Megatasandi rüübe! Jaaaa-jaaaaaa, see tundub uskumatuna onju, et session IPA't saab nii kõrgelt hinnata?! Aga näe saab! Stiilipunktid on kõrgeimad, ühtegi viga esile tuua sisuliselt pole, suurepärane maitsetasakaal, ülikergelt joodav ja ideaalsel moel on peamist funktsiooni täitev - olla lahja, kuid maitseküllane janukustutaja. Tõsi küll, see kõik kehtib nüüd ja praegu, ülivärskena, võibolla juba mõne aja pärast lugu muutub. Kuid vana Gambrinus hindab seda, mis tal klaasis ning sellega on ta Megarahul! Lahjat IPA't on keeruline nii hästi teha, ebaõnnestumisi selles nišis on palju, see klaasitäis on sisuliselt veatu.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Tuesday, August 27, 2024

Saku - Holsten Strong

Holsten Strong (Saku, Eesti) pdl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeer seda 6-kraadist toodet ei tunne. Untappd liigimääratlus: "Lager - Strong" ja 2,51 punkti

Tootjainfo: "Holsten Strong on bock tüüpi hele õlu, millel on tugev humala ja rikkalik linnase maitse ja kange kraad sees. Traditsiooniliselt on bock tüüpi kanget õlle pruulitud tähtsamate pidustuste puhuks, mil on põhjust suuremaks tantsuks ja tralliks."

Nii juhtub, kui ei kontrolli, kas on varem proovitud või mitte. See on kirjeldatud 3 aastat tagasi, kuid ega see sega siis kontroll-lasku tegemast.

Vahtu tekib pisut vähem kui toona, kuid värvi ja püsivuse mõttes sama. Õlle värvus - terve tooni võrra sügava ja kuldsem. Aroom on muutunud paremuse suunas, toonane plastiliinisus on asendunud teraviljasema noodiga. Ka maitse on muutunud veidi täidlasemaks ning nüüd juba linnaselisemaks, ehkk mesised-pärnaõiesed-barbarissised märksõnad on sama kehtivad.

Vaata siis nalja - masstootja on ennast vähemalt selle näite varal parandanud. Kui toona piirdusin üldistusega "HEA taseme rüübe", siis nüüd tõstan seda astme võrra "Väga hea taseme rüübe" - lihtsama otsa hellesbocki niši täidab see jook nii stiilipunktide kui maitseelamuse mõttes igati kenasti ära!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Pernauer - Punane

Punane (Pernauer, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus "Red Ale - Irish" ja hinnang 3,19 punkti.

Tootjainfo: "See punakat tooni õlu järgib 18.sajandi iirimaal sündinud stiili, pakkudes maitses mõõdukat mõrkjust, karamelliseid linnasetoone ning kergelt röstist nooti"

Väike lihtne pudel, sildikujundus seekord rootsipunasel foonil. Kollane vaht täidab ligi pool klaasis ja on keskmise püsivusega. Õlle värvus - kirkalt katanipunane. Aroom kergelt mõrkjalt röstine ja hapukalt metalline

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - karamelline ja pihlakane. Lõppmaitse - tugevalt metalline ja pisut puidune. Järelmekk - karamelliseerunud pihlakad ja sügavkuivatatud sarapuupähklid. Kõige lõpuks saabub rahuldustpakkuv vürtsikas sügavus.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Stiilipunktid väga kõrged, meeldiv maitsesügavus lubab võtta mitmeid klaase ilma igavust tundmata, samas muidugi see stiil ise pole just masside lemmik
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Magic Road - Lemon & Lime Giveaway

Lemon & Lime Giveaway (Magic Road, Poola) pdl 0,5 l. alc 4,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang ole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,85

Tootjainfo: "water, barley malt, oat flakes, wheat flakes, lemon and lime juice, lactose, yeast, lactic acid bacteria"

Keskmist kasvu pudel, puuviljavesine kujundus :D Sõrmepaksune valge vahukiht kaob väga ruttu. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom - laim ja laktoos kokku annavad mõnusa meelipaitava põhja, millele lisandub väikene joogijogurtine noodike.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapu ning kergelt magusakas. Keskmaitse - laimi mõrkjas-hapu tuleb kenasti esile. Lõppmaitse ajal astub nurga tagant välja magus-hapu klassikaline limonaad sõnast sidrun. Järelmekk - mahlane ja kuiv mõrkjas-hapu limpsijook.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoole paletiga, hapu-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Mõnusaim janujook suvisel päeval või õhtuseks esimeseks janukustutajaks. Tõsi küll, õllefaktor sisuliselt olematu :)
--
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, August 26, 2024

Põhjala - Kõu

Kõu (Põhjala, Eesti) prk 0,44 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus "Sour - Fruited Gose", hinnang 3,58 punkti

Tootjainfo: "A luscious imperial gose brewed with honeyberries, blueberries and heather honey."

Väike purk, silt tumelilla-värvilaigune. Väsinudroosa vaht täidab pool klaasist ja vaatamata hõredusele on üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt jõhvikpunane. Aroom - mõrkjas-hapukas üldmarjane.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapu-mõrkjas. Keskmaitse - hapu ja mesine, või siis pigem meevahane. Lõppmaitse - kuiv, mõrkjas ja tiba parkivalt hapu. Järelmekk - magus-hapu, veidi braggotiliste liuglemistega,

Keskmisest veidi raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-mõrkjas-magusakas-hapu buketiga Väga hea taseme rüübe. Äratuntava mesise-braggotise nüansi eest vääriks kõrgemat kiitust, mitte-äratuntava marjavaliku ning gose-ootustest soola mõttes möödalibiseva teostuse jällegi vähemat.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

ReCraft - Polish Hazy IPA: Amora Preta & Tomyski

Polish Hazy IPA: Amora Preta & Tomyski (ReCraft, Poola) prk 0,5 l. alc 5,4 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,55 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Discovering Polish hops in our Polish Hops series does not slow down. This time we present the traditional Tomyski hops known mainly from Grodzisk beer. We combined it with Amora Preta to bring our hazy ipa to a new dimension.
See for yourself and do not be afraid to experiment!!!
IBU 40"

Keskmist kasvu purk, semi-taktiilne kujundus veenvalt humalane. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid on hõre ja läbematu. Õlle värvus - mudruselt kahkjas-kollane. Aroom meenutab katkirudjutud putkevarsi, üleüldse värskeltniidetud loduheinamaad.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõru-vürtsikas. Keskmaitse - magusam, heinasem, kuid põhitooniks jääb ikkagi karm-vürtsikas mõrudus. Lõppmaitse - hapukas, oblikane, rauarohke, raudrohune. Järelmekk - kare-mõru, vürtsikas-hapu ja keele kallal kirkatsev

ÜLEVÕLLIKAS. Harva on keelele sattunud jooke, mis ilma reaalsete vürtsideta mõjub vürtsikas-ärritavalt-mõnusalt-häirivalt. Uus õllestiil - kareIPA :)
---
tsõbanatuke saadaval
---
pilt isetehtud

Stu Mostów - Tropical Gose

Tropical Gose (Stu Mostów, Poola) pdl 0,5 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang 89 punkti. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited Gose" ja 3,89 punkti

Tootjainfo: "Tropical Gose interweaves flavors of acidity caused by lactic acidification with a subtle hint of salt. Brewed using a substantial amount of wheat malt. This version adds tropical fruits such as white guava, passion fruit and mango. The whole thing is incredibly refreshing and insanely fruity. Perfect for summer days."

Keskmist kasvu pudel, sildil kaheksajalg. Kergelt kollakas vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib päris tublisti

AROOOOOOOOOMMM!!! MMMMM - MIHANDNE! Troopilise suve kehastus, mis paneb põhjamaalase nina ja kõrvad ja aju sulama suures naudingus.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magusakas-hapu. Keskmaitse magus-soolakas, passionvili üleküpsemise läheduses. Lõppmaitse - mõrkjas-hapu ja kuiv, toorepoolse mango parkivusega. Järelmekk - õrnalt soolakas, keefirise puudatusega, passoonine

FENOMENAALSELT HEA AROOMIGA rüübe, mille lõhna eest annaks 12 punkti 10'st võimalikust. Maitse on iseenesest kah ju hea ning gosena veidi veenev, kuid lihtsalt jääb armetult aroomi varju
---
tiba saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, August 24, 2024

Dziki Wschód - Cheel

Cheel (Dziki Wschód, Poola) prk 0,5 l. alc 8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Flavored - Fruit" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang 3,94 punkti.

Tootjainfo: "Double Red Fruit Sour With Gooseberry, Red Currant, Chokeberry & Pomegranate."

Keskmist kasvu purk, punastest toonides laavalik kujundus. Õrnroosa vaht täidab veerandi klaasist ja on siivsa püsimisega. Õlle värvus - plödiselt tumetuhmkoleoranž. Hapukas-magusast lõhnakuhilast eristub kõige selgemini punasõstar

Esmamekk on keskmise kehaga ja jogurtihapu. Keskmaitse - hapu, parkiv, aroonialik. Lõppmaitse - joogikeefir punaste sõstratega. Järelmekk - granaatõunalik mahlane kuivus.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva ning samas mahlase paletiga, hapu-mõrkjas-hapu buketiga Friigikas. Liigapaljuasju. Kuiv ja mahlane, mõnus rüübe marja-keefiri-käraka-kokteilide rubriigist. "Tavaõlle" hindajad lahkuvad ärritunult ruumist.
---
tsiba saadaval
---
pilt isetehtud

ReCraft - Polish Hazy IPA: Vermelho & Exp 2/20

Polish Hazy IPA: Vermelho & Exp 2/20 (ReCraft, Poola) prk 0,5 l. alc 5,4 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,9 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "The summer season is already in full swing, so our new beer must feature two varieties of hops from Polish Hops, which are loaded with summer flavors and aromas. Vermelho and EXP 2/20, because we are talking about them, are the power of: grapes, strawberries, peaches and apricots with a twist of elderberry!"

Keskmist kasvu purk, pool-taktiilne sildikujundus vahvalt humalateemaline. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom meenutab rõsket sõstrapõõsa alust, kuhu on varisenud marju ja laotatud mullust kõduheina.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõru-magusakas. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, karge ja kuivapoolne. Lõppmaitse - miskipärast meenub jäätee virsikutega, ainult et koos muruse / rohelise tee mõruda fooniga. Järelmekk - hapukas-mõru ja õrna vürtsika õhetusega

Keskmisest nõka kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerund ja kuivapoolse paletiga, mõru-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-mõru-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe, ülimalt kosutav ja karge, kuid enda sugulastest suures pildis mitte eristuv
---
pisut saadaval
---
pilt isetehtud

Stu Mostów - Berliner Weisse Strawberry

Berliner Weisse Strawberry (Stu Mostów, Poola) pdl 0,5 l. alc 3,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang 64 punkti. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja 3,61 punkti

Tootjainfo: "It's a mix of the German traditional brewing school - a historic style of pale, extremely light and refreshing German beer - Berliner Weisse, fermented with lactic acid bacteria, with new-wave German hops - Comet and Huell Melon - and a seasonal Polish accent - aromatic strawberries.
IBU 5"

Keskmist kasvu pudel, veider-maasikane kujundus. Roosakas vaht täidab üle poole klaasist ning püsib uskumatult kaua. Õlle värvus - mudruselt oranž. Aroom - õrnalt maasikane joogijogurt.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas. Keskmaitse - vesisepoolne, jogurtiline ja kuiv. Lõppmaitse - teeseen vähese hibiscusega. Järelmekk annab väikest magusat maasikast nooti, aga ka mõrkjat maasikaseemne oma.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-maguakas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Suurepärane esimene õlu, mis võtab ära suurema janu, aga ega ta kuidagi eriliselt meelde kah ei jää.
---
suti saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, August 23, 2024

Loode - H1

H1 (Loode, Eesti) pdl 0,5 l. alc 7,4 %vol

Tootainfo: "DDH DIPA
Citra, Mosai, Galaxy"

Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, minimalistlik, kuid mõneti stiilne kujundus. Erkvalge vaht täidab pool klaasist ja püsib väga kaua, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom - oi see on peaaegu et ideaalne kujutus IPA lõhnast - värske, puuviljane, pisut puidune ... ja kuuuuuuskil kaugel parginurgas olev sinine plastmajake.

Emamekk on keskmise kehaga ja magus-mõru. Keskmaitse - hapukas, rauane, kare ja roostemõru. Lõppmaitse - rohmakapoolne, kuid meeldiv raudrohu ja päevakübara tinktuuri segune. Järelmekk - raudvaik, korraga nii metalne kui puidune, roostes nael keset männilaua vaigupesa, kore ja keeleltakerduv.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõru-hapukas-mõru buketiga HEA TASEME rüüb. Aroom lubas midagi palju mahlasemat, kuid maitse taaskord metalselt rohmakas kraam, tundub et see on pruulis kasutatud vee profiili eripära
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

St Peters - Cream Stout

St Peters Cream Stout (St Peters). pdl 0,5 l. alc 6,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout" ja hinnang 92 punkti. Untappd liigimääratlus: "Stout - English" ja hinnang 3,6 punkti.

Tootjainfo: "Fuggles’ and ‘Challenger’ hops plus a blend of 5 local malts create an aromatic, strong, dark chocolate cream stout with a satisfying bittersweet aftertaste.
IBU 31"

Olen seda õlut kirjeldanud 11 aastat tagasi, huvitav vaadata, kas ja kuidas muutub hinnang.

Pruun vaht on topeltkogus toonasest, täidab pool klaasist ja püsib vägagi kaua, haakudes ka klaasiseintele (mis ei ole stoutide puhul tavaline). Õlle värvus pole muutunud - vähese punase helgiga must. Aroom - tookord rääkisin ainult klaarist veest ja kõrvetatud linnastest, nüüd lisaks siia pehme viljakohvi nüansi.

Maitsepilt on samuti suuresti samas kirjeldus-pildis: röstine, kreemine, väga puuviljane ja mahlane.

Kokkuvõte: 11 aastat hiljem oskan seda stiilipuhast ja sametiselt maitseküllast stouti isegi kõrgemalt hinnata kui toona, nii et kõhklematult ÜBERtaseme rüübe!
---
harva saadaval
---
pilt isetehtud

ReCraft - Polish Hazy IPA Lubelski & Książęcy

Polish Hazy IPA Lubelski & Książęcy (ReCraft, Poola) prk 0,44 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,79 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "To show the spectrum of possibilities of Polish hops from the Polish Hops farm, we reach for both new wave and traditional, even legendary varieties. In our classic, the already famous Książecy hop meets the legend, Lubelski. When combined, we get aromas of ripe lemons wrapped in coconut flakes. Surprised? Try it!!!"

Keskmist kasvu purk, semi-taktiilne sildikujundus omapäraselt humalane. Valge vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib õite kaua. Õlle värvus - mudruselt kollane.

Aroom on pööraselt huvitav - kas see on nüüd just kookoshelvestes sidrun, nagu tootja lubab ... nii ja naa. Üliväga värske, valge nektariin, kuivatatud ananass ja laimilõige on siin vist ka olemas?

Esmamekk on kerge kehaga ja lausa vesiselt mõrkjas. Keskmaitse - magus-hapukas, nektariinine ja kookosene. Lõppmaitse - magus-mõru ja juba kehakam. Järelmekk - laimilik, laimikoorene, üha mõrumaks muutuv ning päris tipp-lõpus tugevalt vürtsikas. Marumõnusalt muutuva ja mängulise ilmega!

Muutuva kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-magus-mõru-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe! Kolme näoga Janus ning need näod ja maskid muutuvad iga lonksu arenedes.
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, August 22, 2024

Fortuna - Komes Barley Wine

Komes Barley Wine (Fortuna, Poola) pdl 0,5 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine" ja hinnang 96 punkti. Ratebeeri liigimääratlus: "Barleywine - English" ja hinnang 3,75 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Classical Barley Wine with slight addition of Amarillo, Citra and Chinook on dry-hopping stage"

Keskmist kasvu pudel, silt Komes-sarjale omaselt süngelt suursugune (ja kahjuks medalitega). Tumekollane vaht täidab ligi kolmandiku klaasist ja püsib vaatamata hõredusele kaua. Õlle värvus - kirkalt mahagonipunane.

Aroom on leebelt ja väärikalt karamelline ning pihlakane (ilma tüüpilise õunaveata) ja miskipärast tahab nina siia lisada ka märksõnaks "muskaat"

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-hapukas ning õrnalt keeleotsa tõrritav. Keskmaitse - metalne, raskepärane, pihlakane, maasikate ja pohlade segune, alkoholisoe ploominastoika.

Lõppmaitse - röstpähklid ja kuivatatud pihlakad, kuldses tammeraamis esivanemate portree, mille all hea aegajalt napoleoni-poosis seisatada ning iseenda üle naerda. Järelmekk - puidune, karamelline, röstitud tammetõrud koos aroonia-marmelaadiga ning "merekivikeste"kommidega, mille sisuks on ülekuivanud rosinad

Raskepoolse kehaga, vähekraboniseerunud ning sametise paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga VÄGA hea taseme humalane, st ameerikapärane odravein (mitte inglispärane, nagu tootja väidab). Kuna odraveine liigub nii nurjatult vähe, siis tuleb selle eest tänulik olla!
---
suti-puti-saadaval
---
pilt isetehtud

OlutMylly - Roku-Laika Sour

Roku-Laika Sour (OlutMylly, Soome) prk 0,44 l. alc 5,5 %vol. ei Ratebeer ega Untappd ei tunne veel seda jooki.

Tootjainfo: "Sour w pomegranate, Blueberries & Passionfruit"

Keskmist kasvu purk, sildil kentsakas peni. Roosa sentimeetrine vaht kaob kiirelt. Õlle värvus - uduselt sõstrapunane. Aroom - kaugelt uhab ninna keefir, lähemalt küps kuldne passioonvili.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tuhmilt hapukas. Keskmaitse - hapukas-magusakas, veidi passioonine. Lõppmaitse - jogurtijoogine ja õrnalt mustikane, niipalju kui see passiooni alt välja paistab. Järelmekk - hapukas ja kuiv

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapuka buketiga OK taseme rüübe. Hapu kuiva mahlajoogina kärab ju küll, aga mingit põhjust seda uuesti ette võtta ei ole
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

OlutMylly - Roku-Laika German Pils

Roku-Laika (OlutMylly, Soome) prk 0,44 l. alc 4,7 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Pilsner - German" ja hinnang 3,43 punkti

Tootjainfo: "German Pils
Magnum, Saaz"

Keskmist kasvu purk, sildil kentsakas peni. Valge vaht täidab poole klaasist, kuid on hõre ja püsitu. Õlle värvus - õrna uduvinega kollane. Aroom on kergelt teraviljane vine värske mineraalse vee foonil.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõru. Keskmaitse - mõru-hapukas, veidi plastine. Lõppmaitse - mõru-maguskas, kuid kentsaka plastiliinise hapuka fooniga, mis on tavaliselt omane masslaagritele. Järelmekk - hapukas-mõrkja, päikese käes soojenenud plasti meenutusega. Päääris lõpus saabunud asjakohane vürtsikas õhetus päästab natukese üldmuljet.

Keskmisest kergema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-hapukas-mõru-magusakas-hapu-mõru-vürtsika buketiga kasina taseme rüübe. Saksa pilsneri stiilist on see nüüd küll selgelt kaldu tšehhi poole, kuid seda mitte-kiiduväärses masslaagerlikus võtmes
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, August 19, 2024

Cohones / Anderson's - Quincessential

Quincessential (Cohones / Anderson's) prk o,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja hinnang 3,93 punkti.

Tootjainfo: "This beer is the ultimate quinceessential treat born from the precise blending of the zingy flavor of quince, the cool touch of mint, and the Estonian-Bulgarian friendship. I’s a refreshing, surprising, and guaranteed to make you smile with every sip!
IBU 23"

Väike purk, sildil lahe kombo kahe koja tunnustest. Pöidlapaksune valge vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - mudruselt kollane.

Aroom - jjjjiiiiihhaaaaa - piparminto-haloponto-kukerkunto! Jahe-karge-hapukas kikerikiiiii varahommikul!

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja oikuivõimsal keel oma magus-mõrusse ja samas nii kargesse haardesse!

Keskmaitse - Imbiro-Mintissimo! Kuikurjamoodi lahe mar-mehune kallistus!

Lõppmaitse - Fundamentaal-Diagonaal-Perpendikuaarne teistmoodisus!

Järelmekk - kaerajaan ristatud tangoga ning korrutatud õrnelegantse sumosurvega!

FRIIIIIGINDUSE KUUEKÜMNEKOLMAS KUKEKORRUS! ULTRAPÖÖRASELT LAHE MAITSEKOMBO!!! Kuna sedaon kuramuse vähe, siis ahnitsege ja kahetsege!
----
väheke saadaval
---
pilt isetehtud

Veski - Lahe Säga

Lahe Säga (Veski, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang 3,64 punkti.

Tootjainfo: "Proper old-school clean West Coast IPA. Centennial, Citra, Simcoe, Amarillo."

Väike purk, lahesägalik kujundus :) Erkvalge vaht täidab veidi üle poole klaasist ja vaayamata hõredusele haakub mõneti klaasiseintele.Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on mõrkjas-magus, puidune, heinane ja karamelline koos tilga pärnaõiemeega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõru. Keskmaitse - veidi metalne, karamelline, mõru-okkaline ja kerge pihlakase varjundiga. Lõppmaitse - magus-hapukas, intensiivne, puiduselt karedapoolne, vaskse libedavõitu puudutusega. Järelmekk - hapukas-mõrkjas, metalne, karamelne, kuivatatud pihlakate ja pohlade karmusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõru-hapukas-mõru-vürsikas-magus-mõru buketiga ÜBERTASEME rüübe. Stiilipunktid westkõusteri suunas kõrged, maitse-seierid kenasti püsti, mis siin muud kui ainult kiita!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Tanker - Oo Mu Eestimaa!

Oo Mu Eestimaa! (Tanker, Eesti) prk 0,44 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Flavored" ja hinnang 17 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - Other" ja hinnang 3,4 punkti.

Tootjainfo: "IPA kuusevõrsete, kadakamarjade ja kummeliga
IBU 52"

Keskmist kasvu purk, humalane tuletis tuntud maalist. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on kergeke, oodatud okkalist elementi ei oska tunda, kuid kummel on lõhnas isegi täiesti olemas.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja naksakalt mõru-hapu. Keskmaitse - jaa, kadakamarjad on kenasti oma eeterliku mõrudusega olemas. Lõppmaitse - kuusevõrsete särtsakas hapu pääseb mõrusülemist esile. Järelmekk - magusam, linnaselisem, puiduse ning karamellisem, westkõusterliku kulmukaarega.

Kekmisest nõka kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-hapu-mõru-vürtsikas-magus-mõru-hapukas-mõru buketiga ÜBERtaseme rüübe. Maitse on vägev ja vastab igati nii IPAle kui lubatud lisanditele. Ainuke aga see-eest SUUR aruaamatus on see, et kuidas nii maitsemürtsuva keeletunnetuse eel lubatakse nina kaudu vaid leebet kummelipaitust.
---
saadaval Gambrinuses
---
pil isetehtud

Saturday, August 17, 2024

Pühaste - Fringe Pattern

Fringe Pattern (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 3,84 punkti

Tootjainfo: "West Coast double IPA brewed with Citra, Citra Spectrum, Citra Incognito, Columbus, Columbus Cryo and Centennial hops. Collaboration with Finback."

Väike purk, sildikujundus reljeef-laineline. Erkvalge vaht täidab poole klaasist, vaatamata hõrenemisele püsib päris asjalikult. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom mururoheline ja vaigukuldne, asjalik ja tõsine! Tõsi küll, vastu seda männitüve on eile jalga kergitatud, kuid see käib ainult asja juurde!

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõru! Oi kui lahedalt ja otsustavalt mõru, vaid vähese karamelja fooniga. Keskmaitse - mõru-hapukas, puseriti puidune ja vaseriti vaigune! Lõppmaitse - mõrumõmusalt mõmm-muljetavaldav puidutuletis! Järelmekk - mõru-vürtsikas, vaigu-lüpsikas!!!

MEGA-MÕRUGASTILINE! Oi kuuuupealt kukkunud sarvilise nimel, ei mäletagi kohe, millal mõni eesti koda viimasel ajal on raatsinud karmikuuelist mõrupõhist humalarüübet toota! Oi massidele ei meeldi see kohe kindlasti, aga seda mõnusamalt saavad muhelema mõrumõmmibeebid!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Tuletorn - Disco Pigeon

Disco Pigeon (Tuletorn, Eesti) prk 0,44 l. alc 8,2 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 3,69 punkti.

Tootjainfo: "This pigeon is ready to boogie! 🕺
Disco pigeon is our brand new double IPA, and we’ve turned everything to the max for an all night DIPA fever.
Featuring a hefty dry hop of HBC 1019, one of the USA’s upcoming superstar hops - HBC 1019 gives aromas of peaches and rich coconut cream.
This is complimented by a touch of Citra cryo and Chinook T90, bringing a medley of sweet juicy mango and fresh pink grapefruit to the table.
A bold malt body from Maris Otter brings an unbelievable softness, with oat malt and wheat dropping the beats as you drink it.
Smooth, effortless, a little fruity, and completely original. Unleash your inner Disco Pigeon today!"

Keskmist kasvu purk, sildil ... noh ongi vist diskotuvi :D Kollane vaht täidab pool klaasist ja püsib superkaua, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - peaaegue uduta punakas merevaik. Aroomis aimdub virsikut ja greipi ning veriapelsini

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magus-mõru. Keskmaitse - magus, siidine, nektariiniküllane ja melonitihe. Lõppmaitse - magus hakkab natukese liiga võimsalt maitseid üle võtma, ehkki humalahammustus teeb oma parimat, et seda ohjeldada. Järelmekk - virsiku-meloni-nektariini liit-troopiline magus-mahlane taustamuusika elab kaasa humalarütmile ning kokku saab juba üks üsna sumedalt, lausa milkshake'ilik muhemõnusus.

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõru-magus-hapukas-mõru-vürtsikas-magus-mõru ÜBERTASEME RÜÜBE. Nõka liiga magus, aga see-eest summeeruvalt tugevIPAne ikkagi
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Tuletorn - Colada Cult

Colada Cult (Tuletorn, Eesti) prk 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Smoothie / Pastry" ja hinnang 4,1 punkti.

Tootjainfo: "Pina colada smoothie sour"

Keskmist kasvu purk, sildil lahe paarike. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroomis lahe ja ehe ja puhas ananass koos tilgakese joogijogurtiga!

Esmamekk on tihkpoolse smuutiliku kehaga ja lupsuvalt magus-hapu. Keskmaitse - ananassismuuuuuuuuti! Lõppmaitse ananassile omane keel trirritav karedus koos kilkav-käheda hapu ja mõnus-kreemise magusaga. Järelmekk lisab lõpuks veidi tasakaalustavama mõrkja noodikese juurde, pannes kogu maitsepildi veelgi ilusamasse koorilaulu!

ÜLEVÕLLI ANANASSISMUUTI ÜLILAHE FRIIGIJOOGI! UPERKUUTI! KURNÄUHTI!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Friday, August 16, 2024

Rebrew - Načnica Knife. Imperial Stout Peated Whisky Soaked Oak Chips

Načnica Knife. Imperial Stout Peated Whisky Soaked Oak Chips (Rebrew, Ukraina) pdl 0,33 l. alc 10,0. Ratebeer ei tunne veel konkreetset versiooni. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja 4,32 punkti

Tootjainfo: "This is a collaboration between Rebrew and Krava Cut — a cool Lviv craftsman who makes top custom knives. "Načnica" is not only the imperial stout that we once had, but also the name of the new Krava knife made especially for this collaboration.
Imperial Stout "Načnica Knife" conveys the mood of this Krava Cut product, inspired by the smoky Scotch whiskey in which we infused oak chips and aged the beer on them.
IBU 50"

Väike nääps purk aktsiisikleepsuga, sildil noa külge klammerduv vares. Vähene tumekollane vahukiht osutub üsna visalt püsivaks. Õlle värvus - vähese sünkpunase helgiga must. Aroom - jõuliselt, süngelt ja lahedalt šokolaadi ja suitsu segav, metalse ja maasikase servakesega.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, magus-mõru, röstise ja metalse meeleseisundiga. Keskmaitse - raskeröstine, metallkastine, tamme-šokolaadine ja kohvitubakane. Lõppmaitse - muinaskõrtsi leelõuka sissevaade raudse küpsetusvarda ja suitsunud külmade tammetukkidega. Järelmekk - metall-šokolaad, vaskmaasikad pronks-võõbas, suitseva tukiga seinale kirjutatud vägisõnadega kõvatatud.

MEGAVÄRKI! Metall-suitsu-impsi-školaadi-vägijooki! Jõu ja teotahte kehastus.
---
oksjonikraam vaid
---
pilt isetehtud

Tuletorn - Toes Up My Nose

Toes Up My Nose (Tuletorn, Eesti) prk 0,44 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang 3,62 punkti.

Tootjainfo: "A tongue and toe twisting DDH IPA brewed with Simcoe, Citra cryo, and Mosaic cryo."

Keskmist kasvu purk, tekstipõhine sildikujundus. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid pole suurem asi püsija. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on mõnusalt ja värskelt humalane, vähese urinaarse nurgakesega, kuid põhiliselt vaigu ja saekaatri/höövelpingi järgi lõhnav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - magus-mõrkjas, veidi biskviidine, veidi rosinane, kuid enamasti siiski noore kuusevaigu sugemetega. Lõppmaitse muutub hapukamaks ... aga ka tublisti magusamaks, segades jõhika ja mesilasvaha koos kaktusesuhkruga. Järelmekk - magus-hapukas, vürtsikas õhetus pisut kuivatab ja tasakaalustab seda pilti, kuid mulje mingist suhkruasendajast oma intensiivse ja püsiva maitsejäljega ei taha keelelt kaduda

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-magus-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Jah noh, IPAna ta ju kvalifitseerub tõesti, aga sellist magusataset säänse stiili juures ei oska kuigi kiiduväärseks hinnata
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

SAGA - IPA

IPA (Saga, Ukraina) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang 3,34 punkti

Tootjainfo: "IBU 40"

Väike madal pudel, sildil briti-india segupilt. Pöidlapaksun kollakas vahukiht püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom magusalt leebeke, heinane ja ürdine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - magus-mõrkjas, pisut puiduse kuivusega. Lõppmaitse - mõrkjas-hapukas, pihlakate ja vana kuusevaigu segune. Järelmekk - magus-mõru, kuiv ja raudrohune

Keskmise kehaga, mõõduka karboniseeringuga ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõru-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Võttes arvesse, et selle IPA BB kuupäev on tegelikult juba kukkunud, võib allesjäänud maitsetaseme eest isegi VÄGA HEA kiituseks öelda, kuid väsinud on see kraam ikkagi.
---
sisuliselt ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, August 15, 2024

Pernau - Somnambuul

Somnambuul (Pernau, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol.

Tootjainfo: "Must IPA
Suitsu- ning rukkilinnastega pruulitud must IPA. Humalateks Simcoe ja Centennial"

Pruulmeister palus uut hinnangut, võrdlus tuleb kaks kuud tagasi tehtud algse tekstiga. Tumepruuni vahtu on seekord isegi rohkem kui algselt (mis teeb veidi murelikuks). Õlle värvus muutunud pole. Aroom on ehk veidi vähem humalane, kuid kõrvetatud magus-hapu leib on samal kohal.

Maitse osas - ründavröstine on ta siiani, kuid tookord kasutatud omadussõna "rohmakas" ma enam ei pruugik. Vaigune-humalane pool on rösti alt veidi rohkem esile pääsenud ning seega IPA'lik aspekt arusaadavam.

Kaks kuud seismist on sellele kraamile hästi mõjunud!
---
võibolla kunagi ja kuskil saadaval
---
pilt isethetud

SAGA - Sweet Stout

Sweet stout (Saga, Ukraina) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Milk / Sweet" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Stout - Milk / Sweet" ja hinnang 3,25 punkti

Tootjainfo: "IBU 21"

Väike madal pudel, öine kasakastseen sildil. Kreemikat karva vaht täidab pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt murelipunane. Aroom kergelt ja meeldivalt kaljane-leivane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus ning kergelt röstihapu. Keskmaitse - omamoodi huvitavalt segunevad laktoosi kreemiselt magus ja röstleivaselt hapukas noot. Lõppmaitse - rauane-kaljane ja kuivapoolne pool tasakaalusta senist magusat üldpilti. Järelmekk - kuiv, rauane, röstine, tiba kohvine.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkja buketiga HEA taseme rüübe. Hästi tehtud milk stout, ilma ühegi kiiksu või kääksuta
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

BrewDog / OverWorks - Cosmic Crush Raspberry

Cosmic Crush Raspberry (BrewDog, Šoti). pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang 87 punkti. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang 3,69 punkti.

Tootjainfo: "This sour ale is fermented with wild yeast strains brettanomyces and Cher Ami, our house mixed culture, and refermented with raspberries followed by ageing in ex-Sangiovese red wine barrels sourced from Emilia Romagna in Northern Italy. Swathes of rich and juicy raspberry, delicately balanced amidst Brett funk, tartness and tannin, giving a subtle juicy fruit character from the barrels lingering vinous wood character and echoes of sweet Beaujolais
IBU 10"

Väike lihtne pudel, kihiline-tekstiline sildikujundus. Sõrmepaksune roosakas vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - hämuselt punakas-pruunakas. Aroomis on kaugelt tunda piimhappebakteri jogurtilist nooti, lähemalt nuhkides värvub lugu kuivalt ja punaset vaarikaseks.

Esmamekk on kergepoolse keha ja kiljuvalt-klimmerdavalt hapu!!! Keskmaitse - kuiv, happeline, veidi mineraalne. Lõppmaitse - kuiva lambicu taoliselt mineraalne, superkuiv, keelt põhjani ja kaugemalegi puhastavalt happeline. Järelmekis lisandub veidi jogurtilist pehmus-magusust, kuid põhitooniks on vaarikaseemne parkivusega hapupalavik.

ÜLEVÕLLIKAS, VIRDVÄÄNDELISELT HAPPELINE VAARIKAPALAVIK!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, August 12, 2024

Pühaste - Roulette Hop Series - HBC 1019

Roulette Hop Series - HBC 1019 (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy ja hinnang 3,9 punkti

Tootjainfo: "Roulette is a special series showcasing new and experimental hop varieties. This edition is featuring 50% HBC 1019 hops and 50% Strata hops."

Väike purk, nadilt tume/tuhm kujundus, mis muudab purgi riiulis nähtamatuks. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib küll vähe, kuid haakub klaasiseintele. Õlle värvus - tuhmkollane. Aroom ... siia liivakasti on kass kusnud ohtral ja tihti, kuid peale vihmasadu on siia ka klaas mangomahla kallatud.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - magus-hapukas-värnitsalik, veider-lahustilik. Lõppmaitse - mõru-magus seedermänni oks, mida koos sinuga on närinud ka sinu lemmik-koer. Järelmekk - kentsakalt magus, mangovaigune, seedrikäbine, pihlaka-pohlane vaigukoorikus.

Friiko. See eksperimentaalhumal on ketserlikult kentsakas tegelane, olles agressiivselt vaigune. Masse selline maitsekombo ei võlu, kuid humalarahvas on tänulik, vana Gambrinus sealhulgas
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtu

Twisted Cat - The Original Pale Ale

The Original Pale Ale (Twisted Cat, Luxemburg) prk 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnang 36 punkti. Untappd liigimääratlus: "Pale Ale - Other" ja hinnang 3,42 punkti.

Tootjainfo: "Twisted Cat's flagship brew is an unfiltered pale ale that pours a golden orange with good head retention. Mosaic & Citra flavoring hops.
Dry-style beer with mango and passionfruit aromas.
IBU 35"

Keskmist kasvu purk, lihtne tekstipõhine disain on veidi nihestunud :) Kollakas vaht täidab alla poole klaasi, vaatama hõredusele püsides isegi tublisti. Õlle värvus - vähese uduvinega tumekuldne. Väga nõrk lõhn meenutab ehk veidi kaua tühjalt seisnud saekoda oma peaaegu haihtunud puidulõhnaga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - karamelline ja puidune. Lõppmaitse - veidi hapukas ja vaigune. Lõppmaitse - mõrkjas, ehk isegi mõru, puidune ja kuivatatud maasikate nurgakesega ning juba päris mõnusa vürtsika õhetusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõru-vürtsika buketiga HEA TASEME rüübe. Igav ja maitsetühi pole ta kohe kindlasti mitte, aga mitte millegi erilisega kohe üleüldse meelde ei jää.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Kingpin / Freigeist Bierkultur - Geist

Geist (Kingpin / Freigeist Bierkultur, Poola / Saksamaa) prk 0,5 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose" ja hinnang 68 punkti. Untappd liigimääratlus "Sour - Traditional Gose" ja hinnang 3,74 punkti.

Tootjainfo: "GEIST is a tart wheat beer with a distinctive but restrained salt and citrusy coriander character. Very refreshing, light, with a dry finish, and bright flavours. GEIST was created in collaboration with Freigeist Bierkultur, a brewery known for reviving many interesting, historical styles of beer."

Keskmist kasvu purk, sildil purjus-lõbus mask :) Ervkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - hämusel kollane. Aroom on hästi värske ja laimine ja kergelt mereõhune.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapu. Keskmaitse - magus-hapukas, kuiv ja mahlane samal ajal, meenutades veini-viinamarju. Lõppmaitse - hapukas ja õõõrnalt soolakas, nüüd teeseene varjundiga. Järelmekk - mõrkjas-hapukas ... ja no võibolla on tõesti selles kuivuses soola dehüdreerivat jälge.

Keskmisest veidi kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magus-hapukas-soolakas-mõrkjas-hapuka buketiga HEA TASEME rüübe. Kerge ja maitsekas klaasitäis, oma kuivuses isegi nauditav, kuid gosena jääb väheveenvaks
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, August 10, 2024

Vaat - The Coast Is Clear

The Coast Is Clear (Vaat, Eesti) prk 0,44 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja 3,63 punkti

Tootjainfo: "Simcoe, Columbus, Centennial and a bitter finish. This is a throwback to the good old days. We’ve been going on about how there are not enough West Coast IPAs, well, here’s one!"

Keskmist kasvu purk, lihtne, suisa tehnilise olemusega sildikujundus. Kollakas aht täidab üle poole klaasist, püsib kaua ja haakub ka klaasiseintele. Õlle värvus - enam-vähem kirkalt kuldne. Aroom on veidi ebamääraselt ja väsinult humalane, mille ainuke selgem nurgake viitab sinisele plastist majakesele :)

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - hapu ja mõru, veidi keelt raspeldav. Lõppmaitse - karmipoolne, humalahammustusega, kuid see humal tekitab peas sõna "mõruoblikas". Järelmekk - mõru-magusakas, karm ja robustne

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõru-hapu-magusakas-vürtsikas-mõru buketiga HEA taseme rüübe. Jah, ta on IPAna täiesti veenev, aga õllenimest tekkiv ootus westkõusteri järele ei saa täidetud. AIPA - jah, seda ta on
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Felice - Rossella

Rossella (Felice, Itaalia) pdl 0,5 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Lager - International / Vienna" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Lager - American Amber / Red" ja hinnang 3,32 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Beer has always served as a food, as well as a drink, sometimes being nicknamed “liquid bread”. Our Rossella wants to celebrate this important historical function: to bring nourishment. And so its aroma is that of barley, toasted to various degrees and then mixed, the color is that of the hearth, the alcohol content is a good warmth but not exhausting, remaining the mug of very easy to drink.
IBU 24"

Kopsakas pudel, veidi hooletult klaasile trükitud sildil päike ja viljapead. Sõrmepaksune kollane vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakas mereaik. Aroom - karamelline ja linnaseline, kergelt bock'ilik

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapukas-mõrkjas, pisut rauane ja nõka kare. Keskmaitse - pähkline, rauarohke, kuivatatud maasikate ja kibuvitsa segune. Lõppmaitse - hapukas-pihlakane, mõrkjas ja veidi kuivapoolne. Järelmekk - mõnusa vürtsika õhetusega, pähkline, veidi õline, puidune ja karamelline.

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja õlija paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga ÜBERtaseme rüübe. Väga mõnusas poolvarjundis "amber ale" ja "single bock" vahel, olles maitseküllane ja kergeltjoodav moel, mis võimaldaks seda ikka kohe mitu klaasi ette võtta.
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Felice - Lucciole

Lucciole (Felice, Itaalia) pdl 0,5 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Wheat Beer - Witbier / Blanche" ja hinnang 3,33 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "The light in the camp, a portico all the time, has a warm and fresh birch, which is the epiphany of this moment. We have thought of a particular style for this wheat drink: we put lemons from our Lake. The fruity acidulous and the freshness, a compositional technique halfway between blanche and wheat give it a character that made it among the most appreciated by friends in the period in which we cooked it on the stove. Refresh yourself.
IBU 24"

Kopsakana mõjuv pudel, veidi hooletult klaasile trükitud sildil õllekann ja sidrun. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - hämuselt tuhmkollane. Aroom on väga värske, kerge nisune noot ja tsitruseline mõrkjus toimivad koos väga hästi.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga, siidine ja ootamatult sidruniselt happeline. Keskmaitse - magus-mõrkjas, koriandri eeterlikud noodid ja tsitrusekoore õli. Lõppmaitse - hapu-mõrkjas, karge ja põnevalt maitsetihe. Järelmekk - sametine, tihe, nisupehme, tsitrusehapu ja koriandrimõru.

Keskmisest tiba raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, hapu-magus-mõrkjas-hapu-magus-mõru ÜBERtaseme rüübe. Klassikaline belgia wit väikese toreda kiiksuga: tavapärase koriandri ja apelsinikoore asemel on need poisid kasutanud koriandri kõrval sidrunit ning ilmselt koos kõige täiega, sest sidrunine kikk lööb selle kraami särama (ja ülihea lõhn lisab veel plusspunkte)
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, August 9, 2024

Tanker - Tatakoto

Tatakoto (Tanker, Eesti) prk 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine" ja hinnang 84 punkti. Untappd liigimääratlus "Barleywine - Other" ja hinnang 4,02

Tootjainfo: "Bourbon BA Black Barleywine
IBU 39"

Kuna olen seda jooki kirjeldanud neli aastat tagasi, siis nüüd tuleb võrdlus. Tumekollast vahtu on tublisti vähem kui toona, kuid püsib sama kaua. Õlle värvus on toonasest mustjaspunasest justkui pooltooni jagu pruunimaks muutunud. Aroom - absoluutselt hurmav, täidlane, ümar ja vaniljene ... kuigi sutike metalsemaks muutunud.

Ka maitse vastab parimatele musta odraveini ootustele oma rösti ja portveinise poole segamisega. Jällegi - veidi rohkem on siia sugenenud metalli, kuid see ei häiri karvavõrdki!

Kui neli aastat tagasi kirjutasin: "ÜBERTASEME RÜÜBE! Väga hea suundumusega kraam, aga alkohol kratsib veel veidi, teatades üsna otsekoheselt: "ära mind veel näpi, las ma küpsen veel vähemalt pool aastakest"", siis nüüd võin öelda, et aeg on teinud parima töö ning nüüd võib hinnangu tõsta tasemele "Mega!"
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Felice - Vivaldi

Vivaldi (Felice, Itaalia) pdl 0,5 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Zwickelbier / Kellerbier / Landbier" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Kellerbier / Zwickelbier" ja hinnang 3,29 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Our four seasons light beer has medium-strong hop notes, both noble and herbaceous, well-bonded by the sweet accompaniment of a very fragrant malt. We have used varieties from different countries and typical of different styles, to compose what is our personal symphony. Dry, thirst-quenching, fragrant, with just the right bitterness that does not want to sting too much, it is a beer that lives on happy dreams
IBU 29"

Kopsakas pudel, veidi hooletult klaasile trükitud sildil noodimotiivid. Valge vaht täidab veerand klaasist ja on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom ülikergelt teraviljane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-hapukas, lihtne tavapärane laagerõlle profiil. Lõppmaitse - mõrusus hakkab tõusma üle masslaagri taseme, vähene magus-hapu foon annab kena tasakaalu. Järelmekk - vürtsikas ja lihtsake linnasejook.

Keskmise kehaga, keskmiselt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõru-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Ainuke miinus on sisuliselt puuduv lõhn, aga muidu on see pretensioonitu, kuid samas mitte kedagi häiriv lauaõlu.
---
veidike saadaval
---
pilt isetehtud

Felice - Birra Del Garda

Birra Del Garda (Felice, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Blonde / Golden Ale - Other" ja hinnang 2,78 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Beer brewed on Lake Garda
IBU 70"

Väike madal pudel, veidi hooletult otse klaasile trükitud sildil on kujutatud vapp. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on meelidivat ja lihtsalt linnaseline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - linnaseline, magus, siidine. Lõppmaitses lisandub vähene hapukas foon, mis annab joogile mahlasust. Järelmekk - magus ja õrnalt vürtsikas, meenutades üsna saksa helles-tüüpi keelekasteid

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Lihtne ja linnaseline, aga mõnusas maitsetasakaalus ning piisavalt intensiivne, et olla nauditav nõudlikule keelele ... samas niivõrd balansis, et ei kohuta ka lihtsate maitsete otsijaid.
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, August 8, 2024

Pihtla - Saaremaa Koduõlu

Saaremaa Koduõlu (Pihtla, Eesti) pdl 0,33 alc 7,6 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratus: "Farmhouse Ale - Sahti" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Crafted from the ancient recipe handed down by our Islander ancestors through the ages"

Väike matsakas pudel, sildil muhe vana habemik ja foonil tuulik. Kreemikat karva vaht täidab 2/3 klaasist, püsib kaua ja haakub ka klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt tumekollane. Aroom on hapukas, puidune ja pärmine.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehag ja hapu. Keskmaitse - hapu, hapukapsavedelikune ja pärmine. Lõppmaitse - see hapu ei ole õige asi. Järelmkk - ei, midagi on siin valesti, siin on roiskumise märke.

Kuna ma ei usu, et see õlu oleks taoliselt hapuks disainitud, siis ei hakka hindama ning kahjuks ei soovi ka lõpuni juua. Loodame, et see on vaid riknenud pudeli viga.

Felice - Vin D’Orzo

Vin D’Orzo (Felice, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 8,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Bock - Doppelbock" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Bock - Doppelbock" ja hinnang 3,29 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "The beer that warms the winter. My grandmother drank barley coffee with a drop of wine, someone else with lemon peel infused. The inspiration for this Doppelbock of toasted barley and Garda cedar comes from these old customs: a drink that warms the heart, recalls old moments, etc. In short, it knows how to make you happy."

Väike nudi pudel, otse klaasile veidi hooletult trükitud sildil on midagi humala-altari sarnast :) Pöidlapaksune pruunakas vahukiht püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt sünkjaspunane. Aroom - röstitud teravili, kergelt üle lõkke lastud leivaviil, pisut lagritsat ja kõrbenud rosinad.

Esmamekk on keskmise kehaga ja röstiselt hapu. Keskmaitse - hapukas-magus, suitsune ja pärmine. Lõppmaitse - kõrbenud magus-hapu leiva kontsik. Järelmekk - alkoholisoe, kõrbenud ja robustne, õige pisut rosinane, kuid seda jällegi kõrbenud võtmes.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapu-magus-hapukas-mõrkjas-hapukas-mõru-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Kui see nüüd on bock, siis ainult dunkel-doppel-bock kategoorias, sest selline röstlinnaste (ja ilmselt ka veidikese kõrvetatud linnast) kasutamine matab alati ära bocki enda täidlase-rammusa maitseküllase olemuse. Kui öelda, et see oleks "american/italian winter warmer/ale", siis asetuks lugu pisut paremasse valgusse
---
õigeveidi saadaval
---
pilt isetehtud

Felice - BraciaPina

BraciaPina (Felice, Itaalia) pdl 0,5 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Smoked - Other" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Smoked Beer" ja hinnang 2,83 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Beer with spruce drops and moonsmoke.
BARLEY malt, resin of silver fir hops, yeast"

Keskmist kasu masajas pudel, otse klaasile veidi hooletult prinditud sildil on mets, tuli ja (vist) vaik. Kollakas pöidlapaksune vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - peaaegu kirkalt punakas merevaik. Aroom - leebelt, ent selgelt puidusuitsune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - hapukas-magus, vaigune ja pärmine. Lõppmaitse - hapu suits on dominant, selle taga vähene kõrbenud puidu mõrkjus. Järelmekk - jaa, nüüd tuleb esile kuuseõrsete spetsiifiline happesus ja ilmneb ka vähene vürtsikas õhetus keelenurkades.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-magus-hapukas-mõru-hapukas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Mõte teha suitsune kuusevõrseõlu on lahe ja piisavalt teistmoodi, et selle eest kiita. Samas pole see maitsekombo kuidagi eriliselt meelitav, ehkki õrritavaks võib teda küll nimetada
---
õige vähe saadaval
---
pilt isetehtud