Tuesday, June 29, 2021

Golgoth

Golgoth (Iron, Prantsusmaa) prk 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double Oatmeal" ja 3,94 punkti

Tootjainfo: "Imperial oatmeal stout.
IBU 50"

Väikest kasvu pudel, pruulikoja tunnusalasi seekord tume-tuhm-krähmu taustal. Sõrmepaksune tumekollane vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - igavikumust. Aroom - magus, röst, kamašokolaad, herned, kohvipaks.

Esmamekk on raske kehaga ja magus-mõrkjas, veidi keeleotsa näksivalt alkoholine. Keskmaitse - magus, röstine, hapukas, kõrvetatud viigimarjad ja ülekuivanud rosinad. Lõppmaitse - täidlane, rammus, hapukas-magus ja rummine. Järelmekk on magus-mõrkjas, väga heas tasakaalus, hapukalt viinamarjade ja ploomide segune.

Vägagi raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, magus-mõrkjas-hapu-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Suurepärane imp-stout, kuid tibakese liiga tajutava alkoholiga, seega võiks veel pool aastat vähemalt küpseda
---
pilt isetehtud

Ensemble Twelve

Ensemble Twelve (Sori, Eesti) prk 0,44 l. alc 8,2 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England" ja hinnang 3,94 punkti

Tootjainfo: "Much like Mozart, Sori has painted a picture on a much larger canvas for our 12th movement and introduced Strata to our series for the first time alongside our all time favourite Mosaic. Flavours of passionfruit, grapefruit, lime and fresh berries to up the tempo in our latest allegro. "

Keskmist kasvu purk, sildil lilletapeet. Kollakas vaht täidab pool klaasist, püsides mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on võluvalt puuviljane ja humalane, magus ja mõrkjas, troopiline ja vaigune. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõru-magus, greibikoorene ja apelsinine. Keskmaitse - vaiguselt okkaline, veidi kuivapoolne, mango ja litšimarjade segune. Lõppmaitse tõmbub palju mõrkamaks ja üsna kaunilt ja kurjalt vürtsikaks, humalahammustus selle parimal moel. Järelmekk - magus-hapu, veriapelsinide, kumkvaatide ja mandariinide segu noore kuusevaiguga.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-magus-mõru-hapukas-vürtsikas-mõru-vürtsika-hapu buketiga Megataseme rüübe! Sori poisid on topelt-NEIPAde tootmises saavutanud mõnusaima tippvormi ja suudavad seda eri humalakombinatsioonides suurepäraselt taastoota
---
pilt isetehtud

Flamingo

Flamingo (Hoppy Road, Prantsusmaa), pdl 0,33 l. alc 3,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang 71 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja 3,54

Tootjainfo: "Berliner Weisse Hibiscus Lime. Bravo Hop."

Väike lihtne pudel, pildil nimeandja. Roosakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldse läikega punane. Aroom on hapukas, üsna selgelt laimine ja jogurtine.

Esmamekk on kerge kehaga ja üsna kirkalt hapu. Keskmaitse - hapu-mõrkjas, kuivapoolne ja laimikoorene. Lõppmaitse on ühest küljest pehmelt jogurtiline, teisalt aga väga kuivalt keelekülgi parkiv. Järelmekk - hapu ja magusakas, kuiv ja parkiv.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja väga kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-magusakas-mõrkjas-hapu buketiga Väga hea taseme rüübe. Hibiscuse värv ja laimi mõrkjas-hapu on kenasti olemas, berliiner põhjana kah äratuntav - nuriseda pole millegi kallal.
---
pilt isetehtud

Sunday, June 27, 2021

Ensemble Eleven

Ensemble Eleven (Sori, Eesti) prk 0,44 l. alc 8,2 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England" ja hinnang 3,86 punkti

Tootjainfo: "Sori’s epic signature symphony of New England IPA’s continues into the double digits, combining two Brewer favourites into a new composition. With Australian Vic Secret and American Idaho 7, you can expect an explosion of transequitoral flavours. A song of Tropical fruits, citrus, and pine with an underscore of juice and haze."

Keskmist kasvu purk, sildil vanamoelist aga luksuslikku tapeeti meenutav kollane õiestik. Kollaka varjundiga vaht täidab pool klaasist ja püsib kaua ning haakub ka tihkelt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroom on vaigune, männine ja virsikune, päikeseline ja soe. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas, veidi humalaga kõditav ja samas kreemine. Keskmaitse - naat, nõgesed ja mango, keelekülgi kõdistav, roheline ja värske. Lõppmaitse - melon, kookos ja männivaigune, mõnusalt pehme, elav ja elujanune. Järelmekk - mõrkjas-magus, humalakõditus on pehme, kuid samas intensiivne nagu kutsika mänguhimu, vaigune ja heinane ja tsitruseline.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERTASEME rüübe. Väga hea, iseloomukas ja kõigile ootustele vastav topelt-NEIPA!
---
pilt isetehtud

Sour IPA Citron / Aneth

Sour IPA Citron / Aneth (Iron, Prantsusmaa) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Sour / Wild" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Sour" ja 3,85 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Lemon dill Sour IPA. Contains: water, barley malt, oatmeal, lemon, dill, hops (Citra / Simcoe), yeast."

Keskmist kasvu purk, sildil till :) Sõrmepaksune hõre valge vahukiht kaob hetkega ja jäägitult. Õlle värvus - hämuselt kollane. 

Aroom. Ääääks. Et seesuuret. Jessver. Tillimarinaad. Magus till??? Magushapu till! Tilladii ma'i või!

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-magus. Keskmaitse - hapendatud arbuus tillivartega? Magus juust hapu tillikreemiga??? Mis pervondus see on? VÕLUV!

Lõppmaitse. Silo ja ürdid ja hapuks läinud Kellukese limps. Sõnnik. Kurgisõnnik. 

Järelmekk. Äääää. Magus-hapu metsõunte marinaad tilli ja tilga kassipissiga. 

FRIIGIKAS. KOLOOSSAALNE EBAMÕISTUSLIKKUS. Jah, see värdjook on äratuntavalt hapu IPA. Aaga. AGA! Siis on ta veel ka ebard! Maitsemeeled toodavad nii vastukäivaid signaale, et keel laperdab nagu kutsikasaba ja küsib - kas midagi hullemat ka menüüs leidub?
---
pilt isetehtud

Free Solo - Cherry Cruise

Free Solo - Cherry Cruise (Piggy, Prantsusmaa) prk 0,33 l. alc 6,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Gose" ja 3,69 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Cherry Pastry Gose. Tangy, slightly saline, a touch of lactose and a nice dose of vanilla for the tartlet side. All of course generously bathed in organic black cherries"

Väike purk, sildil purjepaat ja õitsvad kirsid. Tume, suisa mustjaspunane vaht täidab 3/4 klaasist, kuid ei püsi kuigi kaua. Õlle värvus - nii tume ja tuhm punane, et nikastab pealevaatamisel silmad ja kurdistab kõrvad. 

Aroom on kentsakalt võluv segu magusast, hapust ja soolast ... huvitav, kui soolata kirsse, siis kas see konservivedelik võiks niimoodi lõhnata?

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja veidravõitu magus. Keskmaitse - magus, soolane, metall ja vanilje ... eee metallist konservikarp, milles on soolatud vaniljekirsid? Lõppmaitse - vaskne, läila-soolane, õrnalt sõstralikult hapu. Järelmekk hakkab veidi õhetama vürtsikalt, kuid põhitooniks jääb siiski ülemäära kaua, plädiks keedetud kirsikompott näpuotsa vaniljesoolaga.

Friigikas. Kentsakas. Üsna jabur oma mõttelt ja sama nihestunud oma teostuselt. See kraam oleks raudselt olema olema imperial gose, siis oleks maitsed selgemalt välja tulnud. Praegune tulemus on üheagselt lollakas ja samas ka mõtetu.
---
pilt isetehtud

Saturday, June 26, 2021

Piparmündi-vaarika mõdu / metheglyn

Piparmündi-vaarika mõdu / metheglyn (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %.

Tootjainfo: "Metheglyn" ... mis peaks olema vürtsidega tehtud mõdu, kuid siin on mängus piparmünt ja vaarikas

Väikest kasvu pudel, kääniskork ja kena kaheosaline sildikujundus. Vahtu ei teki. Joogi värvus - kirkalt ja ebareaalselt intensiivselt rubiinpunane. 

Aroom - oi see on imeilus! Mõdu enda hapu põhi, selle peal piparmündi jahe kargus ning vaarika magus mahlasus! Tõsi küll, selle taga on väike hallitusene vine, kuid piparmündil on tihti just selline ebalõhn ka kaasas.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-hapu ning parkiv. Keskmaitse - aroonialik ja kirkalt piparmündine, võimas ja meeldiv. Lõppmaitse - kodune aroonia-punasõstravein melissi ja tilgakese aniisiga. Järelmekk - mõrkjalt ja taaskord aroonialikult parkiv, selle varjus istuvad mõdu kuivus ja piparmündi kargus ning hoiavad üksteisele silma vaadetes ja üheskoos õhates kätt.

Keskmisest raskema kehaga, null-karboga ja väga kuiva paletiga, magus-hapukas-parkiva-vürtsika-hapukas-mõrkjas-õhetava paletiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Väga huvitav aroonialik kõrvalekalle ja lahedalt kuiv ning vürtsikas maitseelamus. A mis saaks, kui teha lagritsaga mõdut - see võib tulla ilgelt huvitav. Rõhuga sõnal ilgelt :)

Hõimlane

Hõimlane(Mulgi, Eesti) prk 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Homebrew, Spiced / Herbed Beer" ja hinnang 3,19

Tootjainfo: "Mets on soome-ugrilase põline kodu, mida keegi ei või temalt ära võtta. Ärata oma sisemine hõimlane! Kuusevõrsetega pruulitud hele õlu"

Väike purk, sildil metsalised. Sõrmepaksune kollane vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - ebamääraselt määrdunult kollakaspruun. Aroom - meeldivalt vaigune, kuigi mitte noorte võrsete hapukas mahlane vaik, vaid vana ja magus paakunud vaik. 

Esmamekk - keskmisest veidi kergema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse muutub õrnalt hapukamaks, ja üsna jõuliselt vaiguseks. Lõppmaitse - mõrkjas-magus, jõhkralt ja jämedalt vaigune. Järelmekk - see vaigune magusus hakkab muutuma läägeks ja tüütuks.

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magus-läila buketiga OK taseme rüübe. Mõte teha kuusevõrsetega õlut pole ju uus, neid on olnud letil vist vähemalt kümme. See katse on läinud lappama, värske aj hapuka võrse asemel laiutab siin klaasis käntsakas vana, mõrkjas-läilat vaiku, millest võiks juba pigem merevaik saada kui sellest õlut teha.
---
pilt isetehtud

American Pie

American Pie (Brewski, Rootsi) prk 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja 3,91 punkti.

Tootjainfo: "A Berliner Weisse with LOADS of jammy blackberries that dominate this slice of Mum’s pie, supported by tart raspberries and a hint of black currants. The finish is full-on smooth vanilla for that lovely biscuity feeling. "

Väike nääpsakas purk, sildil jänkilipune pirukas ja marjad. Roosa vaht täidab pool klaasist ja kaob kiirelt. Õlle värvus - tuhmilt tumepunane. Aroom on magus, jogurtine, vaniljene ja kohupiimane ... ning ühtlasi ka mõõdukalt marjahapu.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapu. Keskmaitse - kohupiimane ja marjane, no täiesti mustika-kohupiim. Lõppmaitse - väikese terava askorbiinhappese hapusädemega magus. Järelmekk - magus-mõrkjas ja ebamääraselt mustikane.

Kerge kehaga, alakarboniseerunud paletiga, hapu-magus-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga HEA taseme rüübe. Mustikas on ikka niiiii pehmo marjake, et teda edukalt õlle sisse panna väga ei õnnestu, eriti kui õllejook ise on eelkõige kohupiimakoogi maitsega.
---
pilt isetehtud

Thursday, June 24, 2021

Doge IPA

Doge IPA (Brewski, Rootsi) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja 3,84 punkti.

Tootjainfo: "A New England style IPA with full-on flavors of apricot, nectarine and ripe orange, with a hint of herbs in the aftertaste. Easy drinking with low bitterness and a smooth mouthfeel.
IBU 35"

Väike nääpsakas purk, sildil üks kõneväärne koer. Pöidlapaksune valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom vastab täpselt ootustele - magus, mahlane ja humalatorkega. 

Esmamekk on keskmisest suti raskema kehaga ja magus-mõrkjas, humalahammustus hakkab keeleotsast kinni. Kesmaitse - hapukas, mahlane ja mehune, mango ja papaia vahepealne, humalakõrvetus kribeleb keelekülgedel. lõppmatse: mõrkjas-magus, vaigune ja biskviitjas, ühekorraga nii kribelev kui paitav. Järelmekk on vürtsikas-magus, mehune ja meeldiv, üha uut lonksukest võtma mahitav.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-mõrkjas-magus-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe. NEIPA'de ülihea otsa esindaja, millel on sädet ja selgroogu. Tõsi küll, ka mitte liiga palju eristumisvõimet, aga liiga palju ei saa nendelt üsna ühte nägu häguõlledelt ka tahta.
---
pilt isetehtud

Rhuberry Pie

Rhuberry Pie (Brewski, Rootsi) prk 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja 3,91 punkti.

Tootjainfo: "A Berliner Weisse with LOADS of rhubarb and blueberry with a heavy helping of raspberry, a touch of lemon and vanilla to tie it all together with that great pie taste
IBU 35"

Väike nääpsakas purk, sildil lahtilõigatud pirukas ja nimeandvad jubilad. Tumelilla vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole püsiv. Õlle värvus - tuhm tume lillakaspunane. 

Aroom - no vanilje lämmatab juba kaugel, jutskui oleks keegi lauale kallanud terve pakitäie vanillisuhkrut. Lähemalt - marjakook mis marjakook! Rabarberit ei tunne selle magusakardina tagant, aga liiga magusat mustikakisselli leidub küll terve pesukausitäis.

Esmamekk üllatab üsna tõsiselt - peale läilamagusat lõhna on maitsepildialgus jõuliselt hapu! Jah, magus ka, aga siiski peamiselt hapu. Kas nüüd just rabarberi või pigem C-vitamiini hapu, pole selge, kuid siiski.

Keskmaitse muutub karbo mõttes lamedaks ja kissellilikuks, magusaks ja keelekülgi aroonialikult parkivaks. Lõppmaitses muutub hapu huvitavalt pisikeseks ja teravaks nagu C-vitamiini dražee keskkoht - et teda on vähe, kuid maitse on üsna agressiivne. Järelmekk toob mängu vaarikaseemnete mõrkja poole, lõpetades siiski peamiselt vaniljesuhkru ja laktoosi magusa ja sidruni hapuga.

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud ja õlise suutunnetusega, magus-hapukas-magus-hapu-mõrkjas-magus-hapua buketiga kergelt friiklusse kanduv nähtus. Üllatavalt suurte kääridega lõhna ja maitse vahel, agressiivselt magus ja samas torkivalt hapu, kõike on ülevõlli palju, kuid lubatud rabarberit jällegi armetult vähe.
---
pilt isetehtud

Tuesday, June 22, 2021

Novum Castrum tripel III

Novum Castrum tripel III (Humaliste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,7 %vol. Liigimääratlus: "tripel"

Tootjainfot pole leida.

Keskmist kasvu lihtne pudel, valgel sildil kindlus-klooster. Sõrmepaksune valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - triple-õlle klassika: mõrkjas-magus, vürtsikas ja karamelline. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-vürtsikas. Keskmaitse lisab hapukat-apelsinist nooti, karamelline taust selle taga hakkab ehk liigagi magusaks muutuma. Lõppmaitse - mõrkjas-magus, koduse kukekommi taoline, kõrvetatud suhkru ja barbarissi segune, jõuline ja väga stiilipuhas. Järelmekk - magus-hapu, üleküpsenud, käärimisele lähenevate apelsinide ja apelsinilikööri segune, magus ja tajutava alkoholise soojusega.

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-vürtsikas-magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe. Puhas ja klassikaline triple-stiili tegu, parem kui paljude belgia enda kodade toodang. Hobipruuli kohta särva tulemus!
---
pilt isetehtud

Game of Thrones - Iron Anniversary IPA

Game of Thrones - Iron Anniversary IPA (Mikkeller Taani). prk 0,44 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang 78 punkti. Untappd ütleb "IPA - New England" ja 3,72 punkti


Tootjainfo: "Bend the knee to 10 years of Westeros!
‘Iron Anniversary IPA’ is a New Essos IPA - also called NEIPA, hazy or juicy IPA due to its unfiltered appearance and significant amounts of hops that give it a fruity aroma, bringing back memories of the warm days in the Summer Isles. This relatively new style of beer is expressive without being too extreme, highly drinkable and empties out way too quickly from your drinking horn."

Keskmist kasvu purk, sildil filmist pärit motiivid Mikkeller'likus võtmes. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - hämuselt tuhmkollane. Aroom on magusakas, ananassimahla meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse - magusakas-mõrkjas ja mõõduka humalahammustusega. Lõppmaitse muutub veidi kehakamaks ja mõrkjamaks, ehkki põhitegelasena püsib mõõdukas humalakõrvetus, loksudes ananassikonservisel põhjal. Järelmekk - magusakas-hapukas ja leebe mõrkja õhetusega.

Keskmisest veidi toekama kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-õhetav-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Mahlane ja humalahammustusega, täpselt selline nagu NEIPA olema peabki ... aga peale nimetuse pole selles teiste omasuguste hulgast mingit eristuvat meeldejäämiskonksu küljes.
---
pilt isetehtud

Earl White

Earl White (Kolk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Wheat Beer - Witbier" ja hinnang 3,46.

Tootjainfo: "Mõnusalt mahlane ja hapu bergamotiga pruulitud witbier."

Väike lihtne pudel, pruulikojale omasel viltulõigatud sildil tsitrusesektorid. Sentimeetrine valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - hämuselt tumekollane. Aroomis on tugev bergamoti eeterlike õlide mõrkjus ja selle taga nisuõlle enda pehmus.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, koriandri ja apelsinikoore segune. Lõppmaitse: täidlane, mahlane, magus-hapu ja kergelt vürtsikas. Järelmekk on magus-mõrkjas, tsitruseline ja mahlane.

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapu-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtasandi rüübe. Väga maitseküllane, teistest erinev, meeldejääv, julge ja üleüldse tubli tegu. Ainuke etteheide - lame suutunnetus, mis ei lase jooki kõrgemalt kiita.
---
pilt isetehtud

Monday, June 21, 2021

Novum Castrum tripel II

Novum Castrum tripel II (Humaliste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,0 %vol. Liigimääratlus: "tripel"


Tootjainfot pole leida.

Keskmist kasvu lihtne pudel, valgel sildil kindlus-klooster. Sõrmepaksune kollaka varjundiga vaht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on triplite kuldne klassika, karamelline ja puuviljane, kuid ühtlasi ka tavatult mõrkjas ja humalane. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas, karamelline ja täidlane. Keskmaitse muutub kõvasti mõrkjamaks, sisse tuleb selle stiili tavapärane kerge atsetoonine noot, mis aga varjub osaliselt kuivatatud virsikute taha. Lõppmaitse toob mängu hapukamaid kuldsemaid kuivatatud ja suhkrustatud ananassi noote, olles maitsetihe, särav ja sätendav. Järelmekk nihkub ootamatult linnaselisse-saialisse sektorisse, mida belgia õlledega kuidagi ei oska siduda, kuid ühtlasi säilitab ka asjakohase vürtsika magususe.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõrkjas-magus-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Väikeste nihetega, aga siiski väga kvaliteetselt tabatud belgia stiilis tegelane hea käekirjaga hobipruulilt.
---
pilt isetehtud

Cornes Rouge

Cornes Rouge (Käbliku, Eesti) pdl 0,44 l. alc 6,66 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb "Fruit Beer" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Une bière, une église, deux cornes!
IBU 65"

Keskmist kasvu purk, sildil nimeandvad punased sarved. Roosa vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt peedipunane. Aroom on põnevalt veider, segades omavahel peedi, mulla ja raudrohu

Esmamekk on keskmise kehaga ja kummaliselt hapukas-magusakas ja mõrkjas ühekorraga, rauane ja veidi mullane. Keskmaitse muutub alguses magusaks, siis läilaks, siis mõrkjaks ja uuesti läilaks - angervaks ja sookail??? Lõppmaitse viskab sisse korraliku portsu raudrohu ja teelehe mõrudat, kanarbiku mesist ja vaigust raskust, selle kõrval peedi magus ja sookailu läila. Järelmekk - hapuka-pohlase algusega, seejärel suira mõrkja jätkuga, magus-läila-tokerja sootaimede seguna, kummaline rohmakas-nurgelise üllatusmuna.

Friigikas. No kohe üsna kummaline, veidi ülevõlliline, rähmakas ja rohmakas, kummastav ja imestamapaneva toimega.
--
pilt isetehtud

Hansa Mango IPA

Hansa Mango IPA (Hansa Borg, Norra) prk 0,5 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Flavored" ja 18 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Session / India Session Ale" ja 3,4 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Hansa Mango IPA is an exciting, fresh and easy-drinking beer with a taste of mango."

Keskmist kasvu purk, sildikujundus igav, aga rõõmsaalt mangovärviline. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on kerge, magus ja veidi sünteetiliselt mangolik. 

Esmamekk on kerge, vesisepoolne ja hapukas. Keskmaitse muutub mõrkjamaks ja kuivemaks. Lõppmaitse - mõrkjas-magus ja toorevõitu mangot meenutav. Järelmekk - jätkuvalt mõrkjas-magusakas ja õrna hapuka fooniga. 

Väga kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga OK taseme rüübe. Session IPA kriteeriumid täidab see jook nibin-nabin ära, lubatud mango on kah essentsina olemas. Käib kah
---
pilt isetehtud

Friday, June 18, 2021

Kodanluse Diskreetne Võlu Rye Barrel Edition (taaskülastus)

Kodanluse Diskreetne Võlu Rye Barrel Edition (taaskülastus) (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Bière de Garde / de Mars / Brut" ja hinnang 44 punkti. Untapped ütleb "Farmhouse Ale - Bière de Garde" ja hinnang 3,73.

Tootjainfo: "Rye Barrel Edition is a younger brother of The Discreet Charm of the Bourgeoisie. While initial version mixed Bière de Garde with wine-like notes, this time it's time to let rye barrel shine.
IBU 40"

Tegu pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega kahe aasta taguse esmakirjeldusega. Vahupilt pole muutunud, värvuski on üsna sama. Aroom aga ... oooo poisid ja tüdrukud, mida head ja ilusat on aeg selle joogiga teinud! Toona mainitud rukkiviski teravus on kadunud, selles on moodustunud ülimalt elegantne kuldbrokaadist voogav lavarüü diivale, kelle ilmumine lavale paneb saali ahhetama!

Maitse - ka siin on toimunud liikumine väljapeetuse ja samaaegse sädeluse suunas, ühendades imperial saisoni ja tammevaadi ja rukkiviski parimad küljed.

MEGA, see jook on lihtsalt mega. Kaks aastat järelküpsemist on viinud selle kraami tipptasemele, kus on veel tunda kõikide algosade iseloom, kuid alanud on ka sume ühtesulamine. Võimalik et aasta-kahe pärast on see tulemus veeeeelgi parem, ei oska öelda ... aga võimalik et praegi on ka parim hetk selle joogi nautimiseks.
---
pilt isetehtud

Punane talu

Punane talu (???, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Liigimääratlus: punane IPA?

Mittekirjasolev info: tegemist on Pruulikeskuse konkursi raames pruulitud võistlustööga, mille ainuke kriteerium oli, et kasutada tuli humalat nimega Talus ja pärmi nimega Verdant.

Väike lihtne pudel, lohmakas ja detailse infoga (paraku mitte pruulikoja kohta) kaelaetikett. Sõrmepaksune tumekollane vaht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kirsipunane. Aroom on leebelt magus-mõrkjas, õitseva puju, mee, ristikheina ja kanarbiku segune.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas, karamelline ja veidi hapukas. Keskmaitse - väga maitsetihe, veidi koorevenise, võis röstitud kookose, karamelliseerunud ahjuõuna ja pähkliküpsise segune. Lõppmaitse - röstpähklid, kõrbenud karamell, ülekuivatatud rosinad, mandlilaastud, stritslikoorik. Järelmekk - mõrkjas-magus, karamelliseerunud viigimarjad, ikka ja jälle pähklid ja röstkookos, veidi rosepipart.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-magus-vürtsikas-maguskas-mõrkja buketiga ÜBERtaseme rüübe. Mis iganes ka pruulmeister teha ei üritanud, välja tuli kummaline kombinatsioon old ale ja IPA teemadel. Ja see tulemus on paganama hea! Palun seda teha veel ja palju!
---
pilt isetehtud

Hansa Spesial IPA

Hansa Spesial IPA (Hansa Borg, Norra) prk 0,5 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "ISA - Session IPA" ja 41 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Session / India Session Ale" ja 3,31 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Hansa IPA is our version of India Pale Ale which was first brewed in the 18th century. The beer was brewed with a lot of hops, which gives the characteristic bitterness, to maintain the quality during the crossing from England to India. Hansa IPA is an over-fermented Ale, brewed with American hops to bring out the beer's unique aroma. The beer has a well-balanced fruitiness and sweetness. And a strong hop aroma with good bitterness.
IBU 50"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus igavuseni lakooniline. Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne. Aroom - magusakas-mõrkjas, karamelline ja huvitavalt vürtsika nüansiga puidune.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõrkjas või tinglikult isegi mõru. Keskmaitse - karamelline, röstine ja huvitaval kombel koguni kohvine. Lõppmaitse - kama, vürtsikad ürdid, hapukas-mõrkjas ja omamoodi atraktiivne. Järelmekk - magusakas, taaskokord kohvise noodiga, seejärel mõrkjas, veidi kõrbema läinud leivakooriku taoline.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõru-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga HEA TASEME rüübe. Veidra, kuid siiski võluva olekuga jook, mis on ilmselgete IPA-ambitsioonidega, kuid sinna juurde ka kummaliste stoudilike nüanssidega.
----
pilt isetehtud

Thursday, June 17, 2021

Verdant WIPA

Verdant WIPA (???, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol.

Tootjainfo: "IBU 21"

Mittekirjasolev info: tegemist on Pruulikeskuse konkursi raames pruulitud võistlustööga, mille ainuke kriteerium oli, et kasutada tuli humalat nimega Talus ja pärmi nimega Verdant.

Väike lihtne pudel, üliväheinformatiivne ribasildike. Erkvalge vaht täidab pool klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom on ülimalt meeldivalt ja intrigeerivalt külluslik - magus, kookoseline, vürtsikas, muskaadi ja kaneeli vahepealne, pehme ja soe nagu õhtupäike männiladvus

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, magus-mõrkjas, muskaadi, nelgi ja kardemoni segune koos apelsinikoorega - no nagu hea apelsinikeeks vedelal kujul!

Keskmaitse muutub mõrkjamaks ja kaneelisemaks, sekka kadakamarjade vürtsikat eeterlikkust ja veidi kampolit.

Lõppmaitse on veidi hapukam, taaskord muskaadi ja nüüd ka ahjuõuna segune, röstitud kookos ja vana nahkdiivan. Uhhh, kui põnevalt ja muutuvalt maitsenurkne kraam!

Järelmekk - magusakas-mõrkjas, üle panni lastud rosepipar ja salvei, kookos ja kardemon, pehme ja samas sädelev! Ning üle kõige laiub koorevõine pehmus - mis antud juhul pole tooteviga, vaid toorainete üsna selge jalgrada.

MEGA. See vana Gambrinuse jaoks tundmatu hobipruul on suutnud teha imet, 5,5 kraadisesse jooki sisse võluda maitseid ja nõkse ja nukakesi, mis panevad keelt tunnustavalt naksutama ja küsima, et kas sama asja oleks võimalik ka ametlikult/kaubanduslikult toota?
---
pilt isetehtud

Heated Seats

Heated Seats (Mikkeller Taani). pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - Hazy / New England" ja hinnang 84 punkti. Untappd ütleb "Pale Ale - New England" ja 3,69 punkti

Tootjainfo: "Hazy, sun-struck straw appearance with an aroma of lemon, melon and pineapple. Flavors of citrus and stone fruit. A hazy beer that can be enjoyed for more than one pint
IBU 40"

Väike lihtne pudel, sildil toimub vihmase autoakna taga suudlus :) Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on ülimalt õrn, veidi sidrunheinalik. 

Esmamekk on olematule lõhnale vastupidiselt isegi üllatavalt maitsekas, magus-hapukas ja apelsinine. Keskmaitse - mõrkjas ja apelsinikoorene. Lõppmaitse muutub magusamaks ja papaia ning ananassi vahepealseks. Järelmekk - magusakas-mõrkjas ja meeldivalt vürtsikas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Kas on nüüd asi selles, et lõhnatühjus lõi ette niiiiiiii madalad ootused, millest maitse mürtsuga kõrgusse tõusis või on see õlu objektiivselt nii hea ... aga no sellise lihtsa ja lahjapoolse eilikese kohta on tulemus ülimalt hea, värskendav ja uut klaasitäit küsiv!
---
pilt isetehtud

Isbjørn Lite

Isbjørn Lite (Mack, Norra) prk 0,5 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - American" ja hinnang 2 punkti. Untappd ütleb: "Gluten-Free" ja 2,64

Tootjainfo: "The beer is light and refreshing, it has less carbs and calories than the original Isbjørn and it is also gluten free."

Keskmist kasvu purk, valgel purgil sinine karu - lihtne, aga stiilne kujundus. Kollakas vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. 

Aroom on magus ... ja miskipärast tuleb pähe sõna "paber". Ma tean, et paber pole magus, aga novat ei tule tavapäraseid sõnu nagu linnased või teravili, tuleb paber!

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - hapukas, vesine ja väsinud. Lõppmaitse - vettinud papp. Järelmekk - magus ja nüüd lõpuks ka linnaseline, kuid need linnased on läbi segatud märja papiga

See õlu ei vääri kokkuvõtet. Unterbier.
---
pilt isetehtud

Wednesday, June 16, 2021

Tabula Rasa House Ale

Tabula Rasa House Ale (Purtse, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol. RB ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb "Honey Beer" ja hinnang pole samuti välja kujunenud

Tootjainfo: "Every genius idea starts from the blank sheet or is stolen. The same gos for a beer"

Väike ravimipudel, sildil kaabus härrasmees. Pruun vaht täidab enaiku klaasist kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - vähese tumepunase helgiga must. Aroom on mõrkjas-magusakas ja karamelline ning piimakohvine.

Esmamekk on tihkepoolse kehaga ja magusapoolne. Keskmaitse on hapukas-magus, leivane ja kirsi / konservkirsi segune. Lõppmaitse on mõrkjam ja röstisem, kreemine ja tihe. Järelmekk on magus, konservploomi ja kuivatatud kirsi segune.

Vaata vana Gambrinus sööb nüüd oma mütsi ära, kui see pole Siidisuka rebränding. Kahjuks pole seda öeldud, ehkki vihje "varguse" kohta on ju antud :)
---
pilt isetehtud

Bohemian Pilsner

Bohemian Pilsner (Waht, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Pilsner - Czech" ja 3,11 punkti

Tootjainfo: "Crisp and refreshing lager
IBU 30"

Väike lihtne pudel, sildil mullikesed. Kollaka varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on biskviitjas, magusakas ja sepikune. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub tihkemaks, karamellisemaks ja pähklisemaks. Lõppmaitse - mõrkjas, heinane ja ürdine, kuhugi kuivatatud nõgese ja raudrohu vahele jääv. Järelmekk - magusakas-mõrkjas, veidi kirbevõitu ja õrnalt pärmine. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga Hea taseme rüübe. Lihtne linnaseline saksapärane laagrike, pigem kuhugi dortmunderi ja hellese kanti kui pilsneri stiili esindaja. Paha ta ju pole, aga tootja poolt lubatud "karget ja värskendavat" elamust siit küll ei leia.
---
pilt isetehtud

Frydenlund Juicy IPA

Frydenlund Juicy IPA (Ringnes, Norra) prk 0,5 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Flavored" ja hinnang 22 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja 3,3 punkti.

Tootjainfo: "Frydenlund Juicy IPA is inspired by the beer style New England IPA. The beer is unfiltered and is brewed with both barley and wheat malt. The beer is straw yellow and has a taste of tropical mango and passion fruit."

Keskmist kasvu purk, lihtne kuid omamoodi stiilne kujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kenakesti. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom - puuviljane mahlasus on juba eemalt tunda, lähenedes võtab enamiku lõhnaruumist enda alla passioonvili, jättes mangole vaid nurgakese.

Esmamekk on kerge kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - vesisepoolne, kuid siiski meeldivalt greibi ja mangi segune. Lõppmaitse - apelsinimorss, vesisevõitu apelsinimorss. Järelmekk värvub magusamaks ja veidi sünteetiliseks.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud ja vesisepoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga nii ja naa rüübe. Kui lõhn lubas korralikku passioonvilja haput, siis maitse ei vastanud sellele ootusele üleüldse, jäädes vesiseks ja väheveenvaks
---
pilt isetehtud

Tuesday, June 15, 2021

Jam Saison

Jam Saison (Kotkas, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus on nimes kirjas

Tootjanfo: "Koostis: odralinnased, nisulinnased, mustikas, jõhvikas. Humalad: Saaz, Citra, Magnum"

Väike matsakas pudel, ülilihtne sildikujundus. Roosa vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - mudruselt tuhmpunane. Aroom - saisoni magus põhi ja jõhvika hapukas lisand annavad kokku huvitavalt biskviitja tulemuse, justkui nuusutakse mingeid magusaid vaniljeküpsiseid jõhvikatega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja leebelt marjaselt hapukas. Keskmaitse - belgiapärane magusakas karamellisus ja kuiv-parkiv aroonialik marjasus annavad päris omanäolise suutunnetuse. Lõppmaitse ajal pakuks marjaks hoopiski pohla, selline mõrkjas-hapukas segadus ajab keel suus rulli keerama, et saaks paremini asjast aimu. Järelmeki ajal pistab sellest marjametsast taas välja saisoni enda magus-vürtsikas peake, vaadates imestunult ringi, et kuhu sohuserva ta nüüd viidud on.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunu ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Üldiselt pole saisoni koormamine mingite lisanditega kuigi hea mõte, kuid see maitsekombo on päris põnev. Jonnia võiks küll, et kuhu jäi lubatud mustikas (aga eks ta andis värvi) ning miks jõhvika asemel aimdus küll pohla, küll arooniat, kuid päris omanäoline ja lustlik tegu siiski.
---
pilt isetehtud

K:rlek Vår/Sommar (2021)

K:rlek Vår/Sommar (2021) (Mikkeller Taani). prk 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Pale Ale - American" ja 3,38 punkti

Tootjainfo: "For this iteration of our K:rlek series, we did an organic version of a classic pale ale. Light bodied and grassy aroma, crisp and slightly bitter swallow, making this a tribute to how pale ales used to be, before everything went hazy.
IBU 40"

Väike purk, sildil nukk-nunnu mees. Erkvalge vaht täidab poole klaasist, püsib mõõdukalt ja haakub ka mõneti klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kahvatukollane. Aroom on meeldivalt tsitruseline ja veidi lilleline, kerge ja karge nagu suvehommik kuskil maakohas, sest õrna laudane vine on humalavalikust tulenevalt tagaplaanil olemas. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub magusamaks, kuhugi apelsini ja greibi vahele rihtides. Lõppmaitse nihkub mõrkjamasse serva, kuhugi pomelo kanti. Järelmekk on magus-mõrkjas, kerge ja karge.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja-vürtsika paletiga Hea taseme rüübe. Lihtne ja kerge, kuid siiski kenake hele eilike.
---
pilt isetehtud

Fatøl

Fatøl (Hansa, Norra) prk 0,5l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - American" ja hinnang 4,3 %vol. Untappd ütleb: "Lager - Euro Pale" ja 3,14 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Since its launch more than 20 years ago, Hansa Fatøl has been the draft beer with a capital F. Many have tried to imitate, but no one has reached the original. The beer is a light, easy-drinking, under-fermented beer of the Pilsner type, but it has a lighter character and is somewhat lighter in color and less bitter than Pilsner beer."

Keskmist kasvu purk, lihtsalt kuid stiilselt kujundatud. Valge vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on magusakalt ja lihtsalt teraviljane ning tolmune. 

Esmamekk on kesmisest kergema kehaga ja magusakas. Keskmaitse - hapukas-magus ja vesisevõitu. Lõppmaitse - kergelt toorkummi ja plastiku maitse mõrkjas-hapukas. Järelmekk - vesine ja lame, mõrkjas-magusakas.

Keskmisest kergema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkja buketiga niru rüübe. Mõtetu masslaager.
---
pilt isetehtud

Monday, June 14, 2021

Hoppy Xmas

Hoppy Xmas (BrewDog, Šoti). prk 0,44 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 67 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,57 punkti.

Tootjainfo: "Buckle up for this seasonal Simcoe sled ride. A fruity festive fellow that delivers an all out Blitzen of Citrus flavour by the sack load. Citrus and tropical fruits on the Red nose. Tangy citrus, papaya and pineapple Dancer across the palate. All resting on a firm malty under carriage. A happy but bitter end waits.
Hoppy Christmas - don't keep the receipt."

Väike purk, silt punaselt jõulune. Kollakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua ning haakub ka kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt punakas-kuldne. Aroom on magusalt ja karamelliselt vaigune, humalad on küll väsinud, kuid siiski väga meeldivalt tunda. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks, veidi ürdiseks, kuivatatud kibuvitsamarju meenutavaks. Lõppmaitse on magus-mõrkjas, kanarbikuline ja puidune. Järelmekk - heinane, vaigune ja kõige lõpuks päris meeldivalt ja tugevalt vürtsikas.

Keskmisest raskema kehaga, alakarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Aroom lööb ootused kõrgemale üles ja paraku maitse ei jõua sellele järele, tekitades seega muidu üsna hea õlle kohta pisukese pettumuse
---
pilt isetehtud

Whale Ale

Whale Ale (Kotkas, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: "estonian white ale"

Tootjianfo: "Koostis: odra-, nisu- ja kaeralinnased, koriander, apelsinikoor, pärm. Humalad: Citra, Saaz, Magnum"

Väike lihtne pudel, ülilihtne sildikujundus. Avamisel käib hirmutavalt võimas susin, vahtu tuleb ka 2/3 klaasitäit, kuid õnneks ei tundu siiski mingit hullu ülekarbot olevat. Õlle värvus - hämuselt kuldne. Aroom on samas pisut veidravõitu hapukas, kuid selle taga on äratuntav ja kohane küpse banaanine aroom.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub suti magusamaks, kuid põhitooniks jääb korralik mõrkjus, milles kesksel kohal apelsinikoor. Lõppmaitses muutub selgemaks koriandri eeterlik vaigusus, selle taga jääb hapukas-magusakas nisuloor õhukeseks. Järelmekk: vürtsikas, lausa kergelt piparkoogilik, pärmiselt ja saiataignaselt hapukas ja kuivapoolne.

Keskmisest krõksuke raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja veidi kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Küsimus muidugi on, et mis teeb selle üsna klassikalise witbieri "estonian white ale"'iks? Ja teine küsimus - kas selle karbost ja hapust toonist võiks välja lugeda algavat riknemist? Aga samas ühe hobipruuli esimeseks katsetuseks pole siiski paha kohe üldse mitte.
---
pilt isetehtud

Ringnes Pilsner

Ringnes Pilsner (Ringnes, Norra) prk 0,5 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang 4 puntki. Untappd ütleb: "Pilsner - Other" ja 2,64 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "In 1876, Ringnes & Co brewery was founded by the brothers Amund and Ellef Ringnes, and Axel Heiberg. From the beginning until 1885, Bavarian beer was the most important variety, but in 1886 Axel Heiberg insisted that Pilsener was the beer style of the future. On July 24, 1886, the first Ringnes Pilsner was brewed. In order to ensure a consistent and good quality of the beer, a separate yeast laboratory was established in the same year at the brewery, where the legendary Dr. Sopp cultivated the Ringnes yeast.
The beer has a straw yellow color. The aroma is characterized by dry malt sweetness and a balanced bitterness. The beer is suitable for pizza, pork dishes, chicken and everyday food."

Keskmist kasvu purk, lihtne kuldsetes toonides kujundus. Valge vaht täidab pool klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on magus ja leivane.

Esmamekk on keskmise kergema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks ja veidi plastikutaoliseks. Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas ja mõõduka vürtsika humalakuivusega. Järelmekk - magus-hapukas, veidi metalne.

Keskmisest suti kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Masslaagrite üldsegi mitte halb esindaja, nö lauaõllena ajab oma asja ära küll
---
pilt isetehtud

Sunday, June 13, 2021

Passion Pool Deep

Passion Pool Deep (Mikkeller Taani). prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Sour - Fruited Gose" ja 3,9 punkti

Tootjainfo: "A dialed up version of Passion Pool, our beloved passionfruit gose. The sweetness from the alcohol balanced out perfectly with the tart sourness from the passionfruit, delivering a beer that screams SUMMER! The ideal companion for poolside chillin in the sunshine."

Keskmist kasvu purk, silt täis rannarahvast. Tumekollane vah täidab ligi pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - häguselt-mudruselt-meguselt tuhmkollane. 

Aroom. Puhas passioon. No ei ühtegi muud momenti peale kirevilja. Või noh olgu, tiheduse ja tihkuse mõttes võib siia juurde ka mangomehu külge mõelda ja kasvõi kuldse kuu kah selga. Aga ikka passioon ruudus!

Esmamekk - jämedalt ja püreelikult magus-hapu. Ikka kohe MAGUS ja HAPU. Jämedalt ja läbivalt suurtähega.

Keskmaitse - mõrkjas-hapu. Keelekülgi kurrutavalt kontsentreeritud passioon-puljongikuubik.

Lõppmaitse. Jaaa, siia on ka soola ikka päris korralikult pandud. Nii nagus kontsendraadile peabki, eksole.

Järelmekk. Päratusuur Pässion. Soolatud pässionimehu.

FRIIGIKAS. Ülevõllikas. Lopsakalt lollakas. Õllefaktor - miinus kuus. Maitse-elamus 12 punkti kümnest.
---
pilt isetehtud

Da Camorra Con Amore


Da Camorra Con Amore (AF, Venemaa) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale" ja hinnang on pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Wheat Beer - Witbier" ja hinnang 3,64

Tootjainfo: "Formerly known as 'Hoek van Nieuw Holland' the beer was recently renamed to 'Da Camorra con Amore'. Ultimate classic of 'hollandish' witbier-making and a star of our brutal pizza-pairing, wherever you check into Camorra Pizza by AF Brew – from Moscow to Novosibirsk and from St. Petersburg to Krasnodar.
In a short while the two beers will be merged together to avoid any misconception.
IBU 18"

Väike lihtne pudel, sildil midagi odavat tattoo'd meenutav. Sõrmepaksune kollaka varjundiga vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt ja tiheda mulliga kuldne. Aroomis on tugevalt tunda koriandrine eeterlik mõrkus, käsikäes nisuõlle pehmusega.

Esmamekk on keskmisest nõksa raskema kehaga ja jämedalt magus-mõrkjas. Keskmaitse - täidlane küps banaan, pikitud koriandriseemnetega. Lõppmaitse - apelsinikoore mõrkjas vürtsikus, üleküpsenud banaanilik pehme magusus, koriandri vaigusus. Järelmekk võtab hapukama, apelsinile endale omase hoiaku, kuid mattub siis taas tummisesse magus-mõrkjusse.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Witbieri korrutis kahe või suisa kolmega - seda küll vaid maitse ja mitte kraadi mõttes, seega "imperial witbier" öelda ei saa ... kuigi - kuulge see on ju lahe mõte!
---
pilt isetehtud

Passion Pool

Passion Pool (Mikkeller Taani). prk 0,44 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang 92 punkti. Untappd ütleb "Sour - Fruited Gose" ja 4,0 punkti

Tootjainfo: "Our legendary Passionfruit Gose, 'Passion Pool' is enveloped in juicy tropical fruit, mild salinity, and a befuddling drinkability. Restrained acidity and zippy carbonation makes this our favorite hot weather treat"

Keskmist kasvu purk, silt täis rannarahvast. Kollan vaht täidab 2/3 klaasist, kuid kaob kaunis ruttu. Õlle värvus -  mehuselt kollane. Aroom on hapu, üsna selge soolase servaga ja passionfruidi selge sabajäljega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja julgelt hapu, isegi kergelt happeline, kuid seda taskaalustab atsakas magus mehu. Keskmaitse muutub magusast mõrkjaks, isegi mõruks, seda mõnusas magus-hapus raamistuses. Lõppmaits - magus-mõru, kuivapoolne, happeline ja ootamatult lame. Järelmekk - hapukas-magus ja asjakohaselt soolane.

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud paletiga, hapu-magus-mõrkjas-hapu-magus-mõru-soolase buketiga Megataseme rüübe. Julge, jõuline, happeline, üsna ülevõlli näide gose stiilist
---
pilt isetehtud

Friday, June 11, 2021

Wake Up and Smell the Gose

Wake Up and Smell the Gose (Evil Twin, US/Taani) prk 0,44 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang 63 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Gose" ja 3,21 punkti

Tootjainfo: "Imperial Breakfast Gose with Blueberry, Salt and Natural Flavourings"

Purgilt leiab lisaks ka teate "blueberry puree" kohta.

Keskmist kasvu purk, silt omanäoliselt triibuline. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. 

Aroom. Oi. Oivai. Vaivõimis-see-nüüd-on? Ohtra vanilje ja safraniga tuunitud mustikakook? Soolatud pirnid vaniljekohupiimaga? Valge šokolaadi võõbaga hapukurk?

Esmamekk on keskmisest ehk vaid kriips raskema kehaga ja keerulisele lõhnale vastupidiselt lihtsalt hapukas. 

Keskmaitse läheb aga lolliks kätte ... eeeee ... kaneel ja vanilje? Pähklipurukook vaniljetolmuga?

Lõppmaitse. Vaskne vanaaegne suhkrutoos, mis on täis vaniljesuhkru pulbrit. Selles pulbris on veeretatud mustikaid ja jõhvikaid ja pohli ning kõigi nende mahlatilkadest on moodustunud klouninäo kujuline tardunud vaap.

Järelmekk. Ühtäkki on see kraam vesiselt kerge, kaneelitolmune ja vanilješokolaadine. Samas on siin ka soolakaramelli ja vasest lusikaid.

Friigikas. Väga veider kraam, mis justkui oleks gose ja no ega väga ikka ei ole ka. Justkui oleks mustikas ja siis oleks pigem nagu vanilje ja siis pirn ja siis šokolaad ja misiganes veel. 
---
pilt isetehtud

Sour New England Vanilla Marshmallow IPA

Sour New England Vanilla Marshmallow IPA (Sakiškių, Leedu) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Sour" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Hazy, murky, creamy and juicy New England style IPA. Its been kettle soured with our own culture of lactobacillus and spiced up with marshmallows and vanilla.
IBU 37"

Väike lihtne pudel, sildil miskipärast nr 14. Vähene valge vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - uduselt tumekollane. Aroom on hapukas ja mineraalne või pigem kriidine, justkui nuusutaks mingit kaltsiumirohket mineraalvett.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üsna asiselt magus-hapu. Keskmaitse jätkab konkreetsel hapul lainel, kuid lisab siia ka greibilikku karmi mõrkjust. Lõppmaitse - hapukas-magus ja vähese vaniljese mõrkjusega. Järelmekk on üsna parkivalt mõrkjas ja samal ajal ka sellise magusa pehme lõpuga, mida võib ju hea fantaasia korral vahukommiks pidada.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-hapu-magus-mõru-hapu buketiga Väga hea taseme rüübe. Hapu ta on ja IPA kah on, vanilje on olemas, lubatud vahukommi jääb küll napiks ... aga laias laastus vastab lubatule ning kutsub ehk teist klaasigi võtma
---
pilt isetehtud

Talus Hazy Pale

Talus Hazy Pale (Karli, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol.

Tootjainfot pole

Mittekirjasolev info: tegemist on Pruulikeskuse konkursi raames pruulitud võistlustööga, mille ainuke kriteerium oli, et kasutada tuli humalat nimega Talus ja pärmi nimega Verdant.

Väike lihtne pudel, väheinformatiivne täppsildike korgil. Valge vaht täidab 2/3 klaasist, püsides mõõdukalt. Õlle värvus - õrna hämuga kollane. Aroom - sellele humalale omane salvei, kookose ja koorevõi segune pehmus.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse jääb magusale ja pehmele lainele, meenutade hästi rammusat kookosküpsist. Lõppmaitse - sutikese viskab sisse vaigus hapukat värskust. Järelmekk - pehme, lausa siidine ja elegantne, hakates lõpus kaunisti vürtsikalt särama.

Keskmise kehaga, vähevõitu karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Midagi võluvat on selles lihtsas eilikeses, meeldivat ja väärikat ja kergeltjoodavat
----
pilt isetehtud

Thursday, June 10, 2021

Maitsetajuhäire

Maitsetajuhäire (???, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,8%

Tootjainfo: "DDDIPA"

Mittekirjasolev info: tegemist on Pruulikeskuse konkursi raames pruulitud võistlustööga, mille ainuke kriteerium oli, et kasutada tuli humalat nimega Talus ja pärmi nimega Verdant.

Väike lihtne pudel, nurjatult väheinformatiivne silt. Tuhmbeež vaht täidab üle poole klaasist, püsides üsna kaua, haakudes ka üsna kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - tuhmivõitu kuldpruun. Aroom - meeldivalt karmipoolne puidune humalus magusal kookose-koorevõi baasil (see võine nüanss ei viita antud hetkel tootmisveale, vaid kasutatud humalale).

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõru-magus. Keskmaitse - ühekorraga kreemiselt kookoseline, teisalt karmilt vaigune ja puidune. Lõppmaitse - mõõõõnusalt vaiguselt hapukas-mõru, ahjuõun ja koorevõi, kaneel ja veidi muskaati. Järelmekk - magus-mõru, jõuline, nätsakas, veidi rohmakas selle sõna parimas võtmes.

Raske kehaga, tugevalt karboniseerunud ja sametise paletiga, mõru-magus-hapukas-mõru-kreemine-magus-vürtsikas-hapukas-mõru buketiga MEGAtaseme rüübe. Üle tükkide aegade üks korralik west-coast IPA, mis on seda kiiduväärsem, et on tehtud hobipruuli poolt. Vaatamata sellele nuriseb vana Gambrinus sildi sündusetult vähese informatiivsuse üle. 
--
pilt isetehtud

Ocean Planet: Cucumber & Watermelon

Ocean Planet: Cucumber & Watermelon (Sabotage, Venemaa). prk 0,44 l. alc 6,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Gose" ja 4,08 punkti

Tootjainfo: "Сладкий арбуз и освежающий огурец!Да, вам не показалось - огурец и арбуз!
Баланс сладости и свежести на солодовой базе из трех видов злаков, приправленный щепоткой морской соли!"

Keskmist kasvu purk, sildi tuuker, käes kurgipurk :) Valge vaht täidab enamiku klaasist kuid kaob mühinal ja jäljetult. Õlle värvus - kirkalt kolla ... ja see võib olla tajuhäire, kuid tundub ka rohekas nüanss selles õlles olevat, eks ikka kurgi tõttu :)

Aroom. Jepstasküll, see paneb laialt naeratama ... ei lausa irvitama. Ongi kurk ja arbuus ja sool ja hapu! Soolatud arbuus! 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-magus, kerge soolase nurgakesega. Keskmaitse - magus hapukurk! Mee sisse kastetud hapukurk, te ju olete ikka sedamoodi proovinud? 

Lõppmaitse - hapendatud arbuus, kusjuures samas purgis on marineerunud ka õunad ja maasikad! Jer-perr-surr-vurr kui veidralt mõnus!

Järelmekk on naksakalt magus-hapu, sõstrate, marineeritud metsõunte, maasikakompoti ja soolatud arbuusi segune.

Lahedalt friigikas! Superhea mõte, julge teostus ja lustakalt lollakas tulemus. Sedamoodi hullu võiks ka meie pruulikojad panna, ehkki mõistagi on siinsel turul hullude maitsejahtijate arv tublisti piiratum kui Venemaal
---
pilt isetehtud

Orange And Lemon Zest Pale Ale

Orange And Lemon Zest Pale Ale (Sakiškių, Leedu) pdl 0,33 l. alc 4,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Pale Ale - International" ja hinnang 3,49 punkti.

Tootjainfo: "Ingredients: Pale ale malt, Crystal malt, Brown malt, flaked oats; orange and lemon zest; Citra hops; AY04 yeast; water.
IBU 21"

Väike lihtne pudel, sildil peaks number 4 tähistama mida? Kollakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun (miks see värvus selline on, selgub pikemast kirjeldusest). 

Aroom on leivase ja täisterasepiku vahepeale jääv, magusakas ja veidi röstine, tsitruseliste koorte lõhn jääb kaugelt nõrgemaks ootustest - on ju mõlemad mainitud koored üsna tugevalt aromaatsed.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - mõrkjas, röstine ja karamelline. Järelmekk muutub hapukamaks, sidrunikoore valge sisekülg on aimamisi olema. Järelmeki ajal muutuvad lõpuks aga üsna kenasti tuntavaks apelsinikoore eeterlikud õlid, ühtlasi pääseb esile ka vürtsikas mõrkjus, mis muudab suutunde kargemaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Tsitruseliste koored on alati hea mõte, ehkki neid olnuks võinud julgemini lisada
---
pilt isetehtud

Tuesday, June 8, 2021

Retro Future

Retro Future (Stamm, Venemaa) prk 0,5 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,9

Tootjainfo: "West Coast Double IPA with Amarillo, Citra and Simcoe Hops"

Keskmist kasvu purk, mustal sildil efektsed puna-kuldsed kirjad. Valge vaht täidab veidi üle poole klaasist ja püsib ülikaua, haakudes ka väga tihedalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom on magus, täidlane, puuviljane, troopiline ja tsitruseline. Suti liiga magus topelt-IPA kohta, kuid siiski mõnusast humalasest klaasitäiest aimu andev. 

Esmamekk on magus. No ikka kohe väga magus. Aga selle puuviljasupi taga on ka humalakõditust ja vaigust mõrkjas-hapukat värskust.

Keskmaitse - mandariini-virsiku marmelaad. Magus-mõrkjas, täidlane, rammus, troopiline ja päikeseline. 

Lõppmaitse - mõrkjas-magus ja vürtsikas. Konservpirnid ja greip ning üliküpse ananass on lastud smuutiks koos lusikatäie männivaiguga.

Järelemekk on magus-mõru, pomelodžemmi laadne. Greibilik mõrkjus ja mangolik täidlane magusus maalivad maitsepildi soojast suveõhtust ja päikesesoojadest kividest männisalu ääres.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõrkjas-magus-vürtsika-magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI rüübe. Oivaline topelt-IPA, millel on mõnus lähisugulus troopilise mehujoogiga. Sedasorti kraami tahaks alati juua alati ahnelt ja palju :)
---
pilt isetehtud

Helm

Helm (Viljandi paadimees, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: "American IPA"

Tootjainfo: "Metsmaasikas on hea. Seljanka on hea. Metsmaasikas on seljanka
Linnased: Vienna, Mahagony, Karrewheat. Humalad: Columbus, Talus
IBU 65"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Tumekollane vaht täidab 5/6 klaasist, püsib kaua ja tihkete klompidena. Õlle värvus - kirkatl kuldpunane. Aroom on karamelline, röstine ja pähkline, meeldiv, aga täiesti mitte-IPAlik.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus, biskviitjas ja karamelline. Keskmaitse muutub mõrkjamaks ning vanavõitu, kuid tugev humalane vaigusus hakkab tõepoolest IPA keelt rääkima. Lõppmaitse on taaskord magusam, aga samas ka veidi metalline ja kuivem, humalahammustus keelekülgedel räägib siiski humalate mitte kuigi sügavast vanusest. Järelmekk on magus-mõrkjas, puidune ja karmipoolne, selle foonil jätkub ka kuivema otsa metalne mekk.

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Tõsi küll, mitte american IPA, vaid "hoppy amber ale" :)
---
pilt isetehtud

Smoked Schwarzbier

Smoked Schwarzbier (Sakiškių, Leedu) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Lager - Dark" ja hinnang 3,43 punkti.

Tootjainfo: "IBU 10"

Väike lihtne pudel, sildil seekord mustad-hallid toonid nagu stiilile sobilik. Kollakaspruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt tume murelipunane. Aroom on magus-hapukas ja tugevalt puidu- või ürdisuitsune.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse muutub magusamaks ja samas ka korralikult suitsuseks. Lõppmaitse - hapukalt suitsune, selle taga on magusakas-mõrkjas kõrbenud leivakooriku taoline foon. Järelmekk on magusakas-hapukas ja veidi vürtsikas.

Keskmisest ivikese kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga nii ja naa rüübe. Jah, suitsuõllena on see asi ju päris tubli ja toekas tükk. Aga vaata schwarzbier pole see mitte, tegu on pigem tšehhipärase magusapoolse dunkeliga kui saksa kuiva ja mõrudapoolse mustõllega. 
---
pilt isetehtud

Monday, June 7, 2021

Hollow Names

Hollow Names (Alefarm, Taani) prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 91 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 4,05 punkti

Tootjainfo: "Double IPA dry-hopped with Mosaic and Amarillo"

Keskmit kasvu purk, sildil mäed ja jändrikud puud. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist, püsib vägagi kaua ja haakub ka mõneti klaasiseintele. Õlle värvus - õrna uduvinega kollane. Aroom on õrnalt magusakas, meenutades ehk küpseid virsikuid.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja atsakalt magus, mõõduka mõrkja tasakaalupunktiga. Keskmaitse - magus-mõrkjas, virsikumehulik ja mõnusa vürtsika humalakõditusega. Lõppmaitse - hapukas-magus, täidlane, rammusalt virsikmagus, viinamarjahapu ja valgepipra ning isegi sutikese ingveriliku õhetusega. Järelmekk - mõrkjas-magus, kuldpunaselt, roidunult ja rammusalt puuviljapüreelik, samas kenasti õhetavalt ja tumeroheliselt humalane

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja mehuliku paletiga, magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magus-vürtsika buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Väga hea uuema laine topel-IPA näidis, mis roomab mööda hägu-IPA'de serva, kuid ei lähe samast sellest rohkem üle kui parasjagu vaja :)
---
pilt isetehtud

Plaaž

Plaaž (Viljandi paadimees, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: "sour ale"

Tootjainfo: "Sour ale on hapu. Greip on hapu. Sour ale on greip
Linnased: Pale Ale, Dextrine, Crystal Maple. Humalad: Columbus, Yellow Sub, El Dorado
IBU 35"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Valge vaht väljub ülemäärase mahu ja kiirusega, viidates probleemidele. Õlle värvus - väikese hämuga kollane. Aroom on ... eee ... praktiliselt olematu ... hea vesi ja tolm - see on alguses ka kõik! Peale liigse süsihappegaasi lahtumise hakkab aga ilmnema ka rauarohke õunamahla meenutavat magus-hapukat vinet

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas ja õunamahlalik. Lõppmaitse - hapukas ja kuiv ja veidi taliõunu meenutav. Järelmekk - kuiv, rauamaitseline, kuivatatud antonovkate sarnane.

Keskmise kehaga, ülekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapu buketiga kasin rüübe. Kõik viitab sellele, et klaasis olev vedelik pole just see, mida pruulmeister soovis.
---
pilt isetehtud

Lithuanian Pilsner

Lithuanian Pilsner (Sakiškių, Leedu) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Pilsner - Other" ja hinnang 3,33 punkti.

Tootjainfo: "This beer is full bodied pilsner. We brewed it using 100% Lithuanian pilsner malt. Of course – decoction mashing method was involved into the process. But why we call it “double decocted”? Standard decoction process involves separately boiling a part of your mash, this way creating richer and more caramelized beer wort. Along with this method we used authentic Lithuanian “keptinis” brewing technology when part of your mash (in some cases even entire mash) is baked in wood fired owen, creating darker and toasty flavoured wort. For this instance around 20% of the total grist were done the “keptinis” way.
The final result – malty but well balanced pilsner, brewed using authentic brewing techniques. Continental hops balance out the sweetness of this beer and give it a subtle flower like aroma."

Väike lihtne pudel, sildil leedu lipuvärvid. Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - kaugeleulatuvalt magus ja leivane ja heinane ning linnaseline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - magusakas-hapukas. Lõppmaitse - täidlaselt, lausa rammusalt linnaseline. Järelmekk annab õnneks hapukas-vürtsika mahlasema noodi siia lõppu, mis päästab liigse magusa käest.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magus-hapukas-magus-hapukas-vürtsika buketiga keskpärane rüübe. Kahe peamise pilsneritüübiga (saksa ja tšehhi omaga) võrreldes omab pigem saksapärast linnaselist proofili, kuid sellele lisaks on ta tüüpiliselt leedu heinase-magusa jalajäljega. Nii et võib-olla tõesti ongi siis mõtekas rääkida "leedu pilsnerist" kui omaette alaliigist?
---
pilt isetehtud