Saturday, January 31, 2015

Dragonwort Stout


Dragonwort Stout (Nøgne Ø, Norra). pdl 0,33 l. alc 14,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout" ja hinnang 94 punkti.

Tootjainfo: ""Can you fill these empty barrels with something fun?" That was the challenge Kjetil presented me with over a coffee a stormy Tuesday morning in October."How about something strong and dark?" I wondered. "25% dark malts, 30% rye, 28 degres Plato."That’ll never work." said Kjetil. 1 kilo malts/L, 48 hours of brewing and 2 years on old Armanac barrels later, I feel free to say: "Well, wouldn’t you know... it worked".
Edvard Hortemo, brewer"

Nii - kas lugesid tootkirjelduse läbi? Ei? Sa oled saabas! Keri tagasi ja tee seda ... kuidas nüüd tundub? Rukki imperial stout mis on olud KAKS AASTAT brändivaadis!!!??? Mis sa nüüd kostad, mh-ah?

Uhhh ... Gambrinuse paljukogenud maitsenäsad võbelevad juba ette, lugedes seda kirjeldust juba kolmandat korda.

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnus-kujundusel figureerib ... mingi muru???

OHHHHOOOO --- põrlõnks-turlunks häälitsusega valgub pudelist välja tökat! Sa kurja kui tökatine tökat see on, kõigi tökatite vanaema nimel! Aegamisi eralduv mustjaspruun vahukiht ei pea omaenda raskusele vastu ning taandub häbelikult kirmeks. Õlle värvus ... misasi ... mis värvusest te räägite ... see imeb vaataja silma ka endasse oma lõputu mustusega!

Aroom. Minge. Metsa. Soovitavalt sellisesse, kus kasvavad ploomid. Sellised konjakis leotatud ploomid, teate küll. Mis on omakorda mõrušokolaadi sisse kastetud ja siis rummivõõbaga kaetud /huvitav kas säänne asi olemas on?/.

Esmamekk. See. On. Raske. No kohe tiheraske. Siuke kleepjas ja mõrkjas ja viskoosne ja hapukas ja ... üleüldse ebamõistlik ühe esmameki kohta. Siit aimdub pikka ekskursiooni lähimasse hullumajja ... või on see nüüd "mentaalse väljakutsega inimeste puhkekodu"?

Keskmaitse. "Tere mina olen Napoleon" on ilmselt see mida tee ootate kuulda? Aga ei! Enamik on ju siin täiesti mõistlikud inimesed, lihtsalt arusaamatuse ohvrid. No mismõttes peab veel kellelegi seletama, et sisekosmose suursaadikul võib olla eriarvamusi planeedi Maa asukatega? Noh neil seal ongi kombeks ploomikonserve teha rabarberimoosi ja lagritsakommidega, mis siin siis sellist?

Lõppmaitse. Tihe tigu mind võtku! Peale kolmandat neelatust liigub see tardumakippuv vedelik sinnamaani, kus saab hakata mingist lõpust rääkima. Või siis lõpustest, sest kõigile on ju teada et naftast sealiha tootmiseks on vaja selle va maaõli sees pikka aega ülihelikiirusega ujuda, aga selleks on võimsaid lõpuseid ju ilmselgelt vaja! Valitsuses on kuritahtlikud tegelinskid, kes vastavateks uuringuteks raha ei anna!!

Järelmekk. Japonski bohh ja need muud viisakamad väljendid, mida palatist nr 6 kuulda on, ei anna ligilähedaselt edasi seda eksistentsiaalset ängi, mis tabab seda patsienti ... ei puhkajat, kes üritab seda leukoplaatrina kleepuvat vedelikku sõnadesse panna. Seetõttu taandub ka Gambrinus lahkete tugevate käte vahel oma uude puhkepaika, lastes pikkadel varrukatel ise selja taha sõlmuda. Ah jaa. Aniis. 

Äääää. Kas ma pean nüüd midagi lõpuks lisaks ütlema? Minge küsige peaarsti käest järgi, mul on vabastus. Ma. Ei. Taha. Midagi. Muud. Kuiseeklaaslõpunijuuajasiisõnnelikultohata. HULLUMEELNE GIGARÜÜBE - rohkem ma teile ei ütle!
----------------
pilt isetehtud

Master of Disguise


Master of Disguise (Stone Brewing, US) pdl 0,66 l. alc 9,7 % Ratebeeri liigimääratlus: "amrican strong ale" ja hinnang 94 punkti. Samas tootja ise nimetab seda "imperial golden stout brewed with coca and coffee beans"

Tootjainfo: "Things aren’t always what they seem, but not all deception is devious. Some illusions and misnomers lead to life’s most delightful surprises. Case in point-this beer, the yang to the yin that is the black India pale ale. Once revolutionary for its onyx appearance, it is now an accepted and beloved member of the India pale ale family tree. Thus we took the spirit of a dark brew-the time-honored stout-and applied a similar science of thought, brewing it to the golden-hued. That is what this experimental series and its latest creation are all about. Cocoa and coffee beans impart roastiness sans darkening to this brew, while flaked oats provide an enveloping mouthfeel. The result is a stout that looks more like a blonde, but is a raven beauty at heart."

Keskmisest suurem pudel, klaasile prinditud kribuline kujutis laseb aimata pruulikoja tunnus-sarvikut. Õrnalt kollakas vaht täidab kolmandiku klaasist, olles hõredapoolne, kuid jättes kadudes veidi vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuld-oranž merevaik. Aroomis domineerib kohviröst, lisandub niiske rõske muld ja veidi mahakukkunud puuvilju. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja jõuliselt mõrkjas-magusakas. Keskmaitses seguneb hapukas röstkohvi, piimašokolaad ja pirnikompott ... see on üsna hullumeelne segu, mis üritab sobituda tajuhäirega - hele stout! Jah Gambrinus teab et algselt oligi stout hele õlu, kuid siin ... paned silmad kinni ja tajud üsna selgelt kõike stoudi jaoks vajalikku ... teed aga silmad lahti ja näed kohvi-IPA't! :)

Lõppmaitse on jummmalik segu raskest hapukast kohviveinist (misasjast?!?) ja kreemjast kakaopudingist, leivasupist ja kuivatatud kreekidest. See on kui üleviimasevindi gurmeefriikide unistus "millestki enneolematust", mis samas sisaldab kõiki tuntud komponente, ainult et äraspidises järjekorras.

Järelmekis juhib vägesid taevalikult hea värske külm kohvi, viies enda järel maitselahingusse tilga brändit ning kolm tilka kakaokreemlikööri. Jämme jummal, kuidas need asjad niimoodi kokku sulatati, ilma röstlinnaseid pruukimata? Oi see on üks vaimustav kogemus!

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kergelt õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga GENIAALNE MEGARÜÜBE! Hullumeelne mõte, laitmatult professionaalne teostus. Panna ühte pudelisse kokku stout ja IPA, kohvi ja leivasupp, pirnikompott ja kreemliköör ... no selleks peab olema kõrgema taseme piloot pruulilennu kunstis! Seda on mõtet pakkuda ainult tõsistele õllelollakatele, sest normaalse inimese jaoks on see perverssus.
------------
pilt isetehtud

Motueka Saison

Motueka Saison (Kastani, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,9 %vol. Liigimääratlus: saison

Tootjainfo: "Uus-Meremaa ja Belgia kombinatsioon. Motueka humalad ja Saison pärm. Vürtsikus igas sõõmus."

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Valge sõrmepaksune vahukiht on hõredapoolne ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroom on hapukas ja vürtsikas, meenutades kiivit, tikreid ja teeseent.

Esmamekk on keskmise kehaga ja vürtsikas-hapukas. Keskmaitse lisab alguses hapukat särtsu, kuid tuues siis samasse ka pehmet biskviitsust. Lõppmaitse on mõrkjas-hapukas, toorevõitu tikrite ja valgete sõstrate taoline. Järelmekk on veidi keelt parkiv, mõrkjas ja väga kosutav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, vürtsikas-hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga väga heal tasemel kuivapoolne rüübe, mille kõrvale sobiks magusakas õunaviil.
------------
pilt isetehtud

Thursday, January 29, 2015

Tiger Tripel


Tiger Tripel (Nøgne Ø, Norra). pdl 0,5 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "abbey tripel" ja hinnang 92 punkti!!

Tootjainfo: "Ingredients: Malted barley, wheat, malted wheat, sugar, hops, yeast and local Grimstad water. It is very difficult to brew a complex and balanced Belgian-style tripel ale, but we have made an attempt at brewing one anyway! Our respect and admiration for those who master the skill and art of brewing excellent ale of this style is limitless. Tripels often pair with cheese, seafood and fresh vegetables.
35 IBU."

Lihtne keskmist mõõtu pudel, pruulikoja tunnusmärgis tiigrimuster. Valge sõrmepaksune vahukiht on tihe ja keskmiselt püsiv. Õlle värvus - õrnalt udune kollakas-oranž. Aroom on belgia õllele omaselt magusakas, puuviljane ja suhkrune, triple-stiili markeerib õrn vürtsikus.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tugevalt magusakas. Keskmaitse mõjub väga puuviljaselt, virsikukompoti ja ananassimahla ning kuldsete rosinate taoliselt. Lõppmaitse muutub juba tihkeks puuviljapudruks, nagu oleks läbi blenderi lasknud litšimarju, kiivisid, virsikuid ja viigimarju. Ohhh see on magus ja udune nagu nooruki märg unenägu. Järelmekk toob mängu asjakohase vürtsikus, mis pisut kurgupära torgib, kuid üldiselt jääb ikka samale kompotjale liinili kindlaks.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siirupja paletiga, magusakas-mõrkjas-MAGUS-hapukas-vürtsikas-magusa buketiga übertasandi kleepjas rüübe. Belgia tripel-õlled on üldiselt kergema kehaga (kuna linnaste asemel kasutatakse kanguse tõstmiseks kommisuhkrut), kuivemad ja särtsakamad. Aga kui stiilipunktid kõrvale jätta, siis dessertõllena on see siiski kõva sõna! Võiks pakkuda koos suhkrustatud sidruniviiludega.
----------
pilt iseteetud

OK time for plan B

OK time for plan B (e.t, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol. Liigimääratlus: india pale lager.

Tootjainfo: "Intensiivse aroomiga laager tüüpi õlu, mille pruulimisel on kasutatud massiivses koguses IPAle omaseid humalaid
Centennial, Columbus, Mosaic
IBU 65"

Väike lihtne pudel, puna-valge tehniline silt (pai pruulmeister, ära enam nii tee, et punasele taustale väikeses fondis teksti pane!) Valge vaht täidab 2/3 klaasist, olles hõredapoolne ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - õrnalt uduselt oranžikas merevaik. Aroom on kohe VÄGA murune, vaigune ja veidi kuivatatud õunakoort meenutav.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse keerab end mürtsatades mõrudale poolele külili ja laiutab seal nagu padakonn. Lõppmaitse muutub juba mõnusalt mänguliseks, mahlaseks ja biskviitjaks, hapukas-vürtsikas ja kuusevõrse ning värske heina laadne. Järelmekk on mahlane, mõrkjas-magus ja tihkepoolne, rontjas ja kohmakas, kuid mõnus ja võluv.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga übertasandi rüübe! Suurepärane ja üsna harvaesinev katsetus, panna kokku hapukas-kerglane laager ja tihke humalane kõditus. Siia juurde tahaks üht tummist singiviilu.
-----------
pilt isetehtud

Jacobins Gueuze

Jacobins Gueuze (Ghinste, Belgia) pdl 0,25 l. alc 5,5%vol. Ratebeeri liigimääratlus: "gueuze" ja hinnang 28 punkti.

Tootjainfo: "The basic ingredient of our Jacobins Gueuze is wort made of wheat and malted barley.
After it has cooled down in the cooling vessel, the wort spontaneously ferments in big oak barrels.
During this fermentation process the flavour evolves considerably. 18 to 24 months later we finally obtain the lambic beer.
This matured lambic beer is then blended with younger lambic beer to obtain our Jacobins Gueuze. With its light amber colour and rounded sour-sweet flavour it definitely appeals to real Gueuze lovers."

Tilluke sale pudel, lihtne heledates toonides kujundus. Sõrmepaksune kollakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - pruunakas merevaik. Aroom on hapukas ja mahlane, meenutades käärinud kasemahla.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja intesiivselt hapu. Keskmaitse pimestab alguses särtsaka hapukusega, kuid seejärel jõuab kohale tammevaadi tuhm leebus, mis esimese ehmatuse leevendab. Lõppmaitse on keelt parkiv, õunaäädika ja käärinud kasemahla vahepeale, kuid siia lisandub ka linnase pehmet magusust. Järelmekk on mõnusalt intensiivne, korraga nii tammiselt parkiv ja leebelt hapukas, supermahlane ning pehmelt magusakas.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapu-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapuka buketiga väga heas esitluses kuivalt täidlane geuze. Gambrinus pole jälle nõus ratebeeriga, see on üks paremaid stiilinäiteid nendest hapudest rüübetest. Oivaline janukustutaja või maitsemeelte turgutaja.
-----------
pilt isetehtud

#100


#100 (Nøgne Ø, Norra). pdl 0,5 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "barley wine" ja hinnang 99 punkti!!

Tootjainfo: "Our 100th batch, brewed for the enjoyment of the brewers, but popular demand forced us to release it commercially. Most enjoyable in a comfortable chair in front of a roaring fire.

Recommended serving temperature 16°C/61°F Ingredients: Maris Otter, wheat, and chocolate malt; Columbus, Chinook, and Centennial hops; English ale yeast, and our local Grimstad water.
23,5°P, 80 IBU, 10% ABV.
Editor’s note: Even though the label says "Barley Wine" in the States, the brewery usually says it’s brewed to be an IIPA. The American label was supposedly a glitch. In Europe it’s sold as an IIPA. But to save the admin crew some time dealing with user feedback, it’s listed as a Barley Wine.
IBU80"

Hmm, päris põnev - topelt-IPA, mis on ühtlasi odravein!

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, valgel sildil pruulikoja tunnus"O". Kreemikat karva kahe sõrme paksune vahukiht on tihedapoolne ja püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun.

Aroom on rikkalik, leiva, pähklite, rosinate ja veidi käärima läinud puuviljade taoline. Raskeks seda ei saa nimetada, küll aga omamoodi sügav ja mõnus.

Esmamekk on raske ja siirupjas, mõrkjas ja veidi keeleotsa näksiv, leivasupi ja pähklikreemi taoline (mitte segi ajada Nutella ülemagustatud möginaga, vaid ehtsa mõrkja maapähklikreemi taoline). Keskmaitse on kadakane, kreeginapsu ja pähklilikööri taoline, mõrkjas-hapukas ja oma raskuses võluv. Lõppmaitse meenutab mandariinikoori, tuha sisse kukkunud küpseõuna. leivakoorikut ja ülekuivatatud kreeka pähklit. Järelmekk on kadakane ja ürdine, tuhm ja tume, raskelt mõrkjas ja raskeltvoolavalt mahlane.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siirupja kehaga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI rüübe. Ei noh odraveiniks seda nüüd nimetada küll ei saa muu kui ameerikaliku kangusenõude tõttu, tegemist on siiski topeltIPAde raskepoolse esindajaga. See rüübe vajaks enda kaaslaseks midagi toekat ja särtsakat, nt suluguni juustu adžikaga.
--------------
pilt isetehtud

Suntory Rich Malt (5%)


Suntory Rich Malt (Suntory, Jaapan) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: pale lager ja hinnang 3.

Tootjainfo: "Rich and Mild. Original rich taste for relaxing."

Väike purk, sinisel taustal kuldsed kirjad. Kahe sõrme paksune erkvalge vaht on üle keskmise püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on sisuliselt olematu, kergelt hapukas.

Esmamekk on kerge ja magusakas. Keskmaitse on vesine ja magusakas-mõrkjas. Lõppmaitse on IGAV ja mõtetu. Järelmaitse täpselt samasugune.

Vesise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas mõtetu unterbier. Hea vee on nad ära rikkunud.
------------
pilt isetehtud

Interlude

Interlude (e.t, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol. liigimääratlus: american wheat.

Tootjainfo: "LOomult hägune värske humalane nisuõlu, mis on ideaalseks kaaslaseks suvel. Maitses ning lõhnas domineerivad ameerika nisuõllele kohased tsitruse ja nisu toonid.
Centennial, Saphir.
IBU 30"

Väike lihtne pudel, punavalge tehniline silt. Erkvalge kahesentimeetrine vahukiht on hõredapoolne ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kergelt uduselt helekollane. Aroom on hapukas, tsitruseline, täpsemalt sidrunikoore taoline.

Esmamekk on kergepoolne ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitselisab pisut linnasetihkust, kuid üldpilt jääb siiski kergeks, kuivapoolseks ja mõrkjashapukaks. Lõppmaitses hakkavad keelenurkades mängima mõnusad vürtsised sädemed. Järelmekk on greibine, väga värskendav ja kosutav.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga väga-väga heal tasemel supervärskendav kuivapoolne rüübe. Oivaline suvine terrassijook või siis klaasike grillitud kala kõrvale.
------------
pilt isetehtud

Tuesday, January 27, 2015

Gambrinus küsib, sina vastad :)

Head õllesõbrad, pruulmeistrid, maitsejahtijad ja muu lahke rahvas! Gambrinus palub teie kõigi abi ühe väikese ülevaate tegemisel Eesti väikepruulitud õllede turul.

Üks küsimustik on suunatud nö laiale ringile, ehk siis kõigile teile, kes te head õlut naudite ... või miks mitte ka kogu kära õlle ümber pahaks panete. Kolm lihtsat küsimust, millele vastamine võtab kõigest paar minutit. Seda võiks täita ka need, kes kuuluvad järgmistesse sihtrühmadesse.

Teine küsimustik on mõeldud neile, kes juba ise ka õlut teevad ja on võtnud suuna oma pruulikoja avamisele. Veidi rohkem küsimusi, kuid samuti mitte midagi keerulist.

Kolmas on siis väikepruulikodade pidajatele, olgu nad siis päris-päris oma koja pidajad või nn mustlaspruulid (kuid siiski vaid need, kelle tooted on nö ametlikult poelettidel). Palun teil vastata kaheksale küsimusele. Palun täita üks ankeet pruulikoja kohta :)

Ja siin nad siis kõik on:

- KÜSIMUSTIK LAIALE RINGILE

- KÜSIMUSTIK TULEVASTELE PRUULIKODADELE

- KÜSIMUSTIK AMETLIKELE PRUULIKODADELE

Gambrinus tänab ja lubab umbes nädala pärast anda teada tulemustest!

----------
pilt võetud siit

Monday, January 26, 2015

Adriaen Brouwer Dark Gold

Adriaen Brouwer Dark Gold (Roman, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "belgian strong ale" ja hinnang 85 punkti.

Tootjainfo (google tõlke abil): "Adriaen Brouwer Dark Gold is a typical Oudenaards brown beer tasting (8.5 alc. Vol%), in the spirit of the figure and work of the same Flemish painter. It is a high fermentation beer with secondary fermentation in the bottle and a good balance of caramel malt and dry fruit."

Väike matsakas pudel, sildil flaami maalikunstniku autoportree (?).  Valge vaht tidab 4/5 klaasist, vajudes küll suuremulliseks, kuid olles ülimalt püsiv. Õlle värus - kirkalt sügav kastanpunane. Aroom on magusakas, meenutades kuivatatud troopilisi puuvilju.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub mõnusalt veiniseks, isegi portveiniseks, kõneldes datlite ja kuivatatud viigimarjade tumedas keeles. Lõppmaitse on rikkalik, mõrkjas-magus ja aeglaselt keelel lainetav puuviljavaagen. Järelmekk mõjub kergelt vürtsikalt, magus-mõrkjalt ja kreegikompoti taoliselt.

Keskmisest pisut raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga übertasandi rüübe. Juhul kui oled belgia õllede fänn, võid sattuda lausa vaimustusse. Kui mitte, võib mulje olla pisut igavapoolne "jälle üks hea belglane". Kuid mitte kiita oleks kah vale. Huvitav kui pakuks seda koos magushapude ahjukapsastega?
-----------
pilt isetehtud

Suntory Rich Malt

Suntory Rich Malt (Suntory, Jaapan) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: pale lager ja hinnang 3.

Tootjainfo: "Rich and Mild
Original rich taste for relaxing."

Väike tavapärane purk, puna-kuldne-valge kujundus meenutab vaid kaude õlut (viljapea kui vihje). Õrnalt kollakas ka sõrme paksune vaht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakas vasekarva. Aroom on väga nõrk, kergelt metalne ja linnaseline.

Esmamekk on kergeke, lausa pisut vesine (6-kraadise rüüpe kohta üllatav) ja kergelt magusakas. Keskmaitse mõjub magus-hapukalt ja pisut kunstlikult. Lõppmaitses peaks humalate kohta markeerima sünteetiline mõrkjus. Järelmekk on mõrkjas-magus, metalne ja veidralt pikaks ajaks keelt ärritav.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magus-hapukas-mõrkja buketiga unterbier. Tuleb küll tunnistada, et tavapärasest laagerõllest on ta maitsekam, pigem "vienna" kanti olev, kuid see on saavutatud mingil veidral sünteetiliselt mõjuval moel.
------------
pilt isetehtud

Thumper

Thumper (e.t, Eesti) pdl 0,33l. alc 4%vol. Liigimääratlus: berliner weisse

Tootjainfo: "Hapukas veiniste nootidega lahja nisuõlu, mis on kääritatud lisaks tavapärasele õllepärmile ka muude bakteritega. Laagerdunud ja hapukust kogunud veinivaadis.
Saphir
IBU 5"

Väike lihtne pudel, valge-kollane tehniline silt. Valge vaht moodustab hetkeks kirme ja kaob kohe. Õlle värvus - uduselt valkjaskollane. Aroom krõpsakalt hapukas, meenutades valget kuiva veini.

Esmamekk on kerge ja tugevalt hapukas. Keskmaitse toob juurde pisut magusakamat linnasetooni, kuid dominandiks jääb kuiv hapukus. Lõppmaitses lisandub suvist kasteheinakõrt meenutavat mõrkjust. Järelmekkon kuiv, õrnalt vürtsikas ja hapukas.

Kerge kehaga, alakarboniseeritud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga väga heal tasemel berliinerite stiilinäide, kuiv ja karge rüübe. Oivaline janukustutaja kuumal suvepäeval, kuid ka väga hea klaasike nt ahjulõhe kõrvale.
-----------
pilt isetehtud

Sunday, January 25, 2015

Gandhi Mate

Gandhi Mate (e.t, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Liigimääratlus: triple IPA.

Tootjainfo: "Hullumeelne kolmekordne IPA, mille valmistamiseks on kasutatud seitset erinevat humalat hullumeelses koguses (30g/l). Võtke aeg maha, anduge pudelid peituvale väele ning proovige rahulikuks jääda.
Chinook, Citra, Mosaic, El Dorado, Zeus, Magnum
IBU 100+"

Väike lihtne pudel, tehniline puna-valge sildike. Valge sõrmepaksune vahukiht taandub üsna kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun. Aroom - no humalat on siin ikka tõesti mehemoodi - on meeldivalt jõuliselt hapukasmõrkjas, justkui oleks sattunud sügisesse marjaaeda, mille nurgas lõhnab üle kõige pudisemahakanud aroonia.

Esmamekk on tihke kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse triigib kõigepealt üle su keele vaiguse kadakapuust talaga, selle tagant piilub arglikult välja biskviitjas linnasepõhi, kuid see mattub kohe uuesti tagasirulluvasse kirbevõitu mõrkjusesse. Lõppmaitse mõjub meeldivalt täidlaselt, väääääga heinaselt ja kadakamarjaselt, pihlakate ja arooniate segu ja mustsõstralehtede leotise taoliselt. Vürtsikas järelmekk paneb keele tagumised alanurgad ka paadunud humalahullul vaikselt närbuma, otsides kaitset hullumeelse kõikjaletorkiva kadaka eest.

Raske kehaga, nõrgapoolselt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-MÕRU maitsega robustsepoolselt ülevõlli überrüübe. NIIII humalane rüübe tahtnuks tasakaalustuseks veelgi rohkem linnasesiirupit, praegune krutib keele ikka korralikult kokku. Siia juurde võiks pakkuda magus-hapusid õunaviile.
------------
pilt isetehtud

Mjølner Barleywine 2007

Mjølner Barleywine 2007 (Herslev, Taani) pdl 0,5 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "barley wine" ja hinnang 84 punkti.

Tootjainfo: "Description
Almost bock style with great sweetness. More moderate hoppy after cask, and the malt materialize. The beer is strong, bitter, sweet and malty in harmonious balance, and have a little more CO2 than our other Barley Wines.
Herslev Brewery Barley Wines are all individually numbered. The taste will continue to evolve as long as the beer stores.
application
Barley Wine is with its vinous taste an obvious and different dessert wine, and a great companion for a midnight snack as sausage, pate and cheese. A bottle contains enough for several people.
Traits
Sweet scent of raisin and prune
color
Light chestnut / mahogany
bitterness
High, over 100 IBU
sweetness
Mediterranean"

Keskmist kasvu pudel, mis on kattunud väärika paatinaga. Hall viikingimustrine silt. Pudel nr 330. Kollakas vaht täidab ligi pool klaasi, olles vägagi püsib ja tublisti klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - sombuselt tumeoranž merevaik.

Aroom. Ohhhhsataevas ja Valhalla! Oi see ON hea!!! Rosinakissell, millesse on visatud kaneeli ja tublisti nelki, veidike kuivatatud viigimarju ja vaarikaid. MMMMõnus ja kergelt vintis ja naeratav ja armulik on see tihke lõhnategelane, kes siit vastu vaatab.

Esmamekk ... mmmmhhh ... siirupjalt tihke ja veinine, magus-hapukas ja täidlane. Keskmaitse viskab Gambrinusel katuse korraks pealt ära. Sasulnissaatan. No satub ikka õndsaid hetki me ellu ja enamasti täiesti ootamatult. Kompotine ja portveinine, tummine ja jokkis, veidi tammine ja üleelusuuruselt viinamarjane. Krutskilikult itsitav ja mõnuga vaatlev, kuidas mekutaja oma toolil tasahilju vingerdades lolliks läheb. Lõppmaitse sulatab su meeled ja keele, paneb õndsalt omaette pobisema ja aeglaselt õõtsudes tänama saatust ja lahkeid sõpru, kes sihandse maitseorgasmi su kätte on toimetanud. Järelmekis kuhjuvad datlid ja viinamarjad, vaarikad ja virsikud, tammelaastud ja kanarbik. Oehhh, niimoodi maitseb õndsus.

Siirupiselt tihke kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kleepjalt õlise paletiga, magusakas-hapukas-magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga FENOMENAALNE MEGARÜÜBE. Õnnis ja sulnis, vaatamata oma tihkusele ja ülikõrgele mõrudusindeksile ohtlikult hästi joodav. Digestiiv, mida pakkuda vaid väärikaimatele.
--------------
pilt isetehtud

Kasteel Hoppy


Kasteel Hoppy (Brouwerij Van Honsebrouck, Belgia). pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: belgia eil ja hinnang 23 punkti.

Tootjainfo: "The Kasteel Hoppy, with a bitterness grade of 45 EBU, fits perfectly into the new wave of Belgian blonde beers in which hops are very much in the foreground thanks to the technique of dry hopping. The Kasteel Hoppy is a thirst-quencher that sits somewhere between a traditional ‘spéciale belge’ amber beer and an extra-hopped IPA (India Pale Ale). The aromas of hops and herbs predominate. It’s very mild in taste with a subtle bitterness that increases towards the finish. Quite full in the mouth, Kasteel Hoppy is slightly sweet with a mildly malty character. Not a ‘hop bomb’ by any means."

Väike matsakas pudel, Kasteeli seeria tunnus-silt seekord rohekal põhjal. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht on hõredapoolne ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom mõjub belgia eilile kohaselt magus-vürtsikalt, lisandub vähene humalane mõrkjus, kuid ka väike metaljas kõrvalnoot.

Esmamekk on kergepoolne ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjasmagus, linnaseline ja vaigune. Lõppmaitse metalline, vürtsikas ja ... igav! See on uskumatu, kuidas Kasteeli külluslike vendade sekka on sattunud see kesisepoolne vennike. Järelmekk mõjub ... umhhh ... nagu Säästu kange, isegi kommisuhkur ja belgia pärm ei päästa.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga veider rüüpeke. Aru ma ei saa, kuidas Kasteel nüüd seekord siis sedasi tegi. Nime ja IBU järgi ootasin head belgia IPA't, aga ... no ma ei tea, kas see nüüd üldse eil ikkagi on?
---------
pilt isetehtud

Saturday, January 24, 2015

Malheur 8


Malheur 8 (Brouwerij Malheur, Belgia). pdl 0,33 l. alc 8%vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgia kange eil" ja hinnang 83 punkti.

Tootjainfo: "Malheur 8° is a blonde beer brewed according to methods used by our ancestors. With an alcohol level of 8% by volume and conditioned in the bottle, the beer matures 100% naturally in our cellars for two months." Muuseas, õlle nimi on tõlkes "ebaõnn" :)

Väike lihtne pudel, kollakal foonil impressionistlik kujundus :) Valge vaht täidab 80% klaasist, vajudes küll aegamisi hõredaks, kuid olles ikkagi väga püsiv. Õlle värvus - õrnalt uduselt kollane. Aroom mõjub heale belglasele omaselt - magusakalt ja vürtsikalt. 

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja magusakas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, kuivapoolselt vürtsikas ja koriandrine. Lõppmaitse toob juurde tsitruselist mõrkjas-hapukust, mõjudes mõnusalt turgutavalt. Järelmekk on rikkalik, kuivatatud virsikute ja konserv-ananassi ning litšimarjade taoline, väga mahlane, mõrkjas-magus ja hapukas ning vürtsikas korraga, pakkudes kõikidele maitsenurkadele elevust.

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga oivalises maitsetasakaalus ÜBERtasandi rüübe, mis pakub rõõmu ja rahulolu, kosutab ja turgutab. Soovitav pakkuda koos väikese killukese pehmema juustuga ja viinamarjadega.
-------------
pilt isetehtud

Winterhop





Winterhop (de Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: IPA ja hinnang 93 punkti!!

Tootjainfo: "Ingredients: water, barley malt (Pils, Cara), hops (Sladek - bittering; Columbus, Cascade, Chinook - late and dry hopping), yeast (bottom fermenting)."

Väike lihtne pudel, tehniline mustvalge sildike. Kergelt kreemikat karva kahe sõrme paksune vahukiht püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt kastanpunane. Aroom meenutab hommikuse kaste ajal niidetud lopsakat muru - see mõrkjalt mahlane ja õrnalt magusakas.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja tugevalt mõrkjas. Keskmaitse mõjub kui vaigupomm, kadakamarjad ja kuusevõrsed ühekorraga! Lõppmaitse ... üllatavalt taandub see esmalt linnaseliselt tihkeks, kuid magusakalt mahedaks ... kuid siis veereb uuesti kohale kadakane mõrkjus-hapukus. Järelmekk on hapukas-vürtsikas ja samas fantastiliselt hästi tasakaalustatud linnase karamelja taustaga.

Keskmisest kriips kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga MEGATASANDI humalafriigi jaoks ülimalt nauditav rüübe. Edasijõudnutele mõeldud humalaleotis, mille eri tasandite omavahelist mängu on suisa nauding jälgida! Toiduga ei maksaks siin väga jännata, ehkki wasabi-küpsiseke oleks päris mõnus kõrvale krõbistada.
--------------
pilt isetehtud

The Feast

The Feast (e.t, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Liigimääratlus: maibock (see võiks jääda tavalise bocki ja doppelbocki vahele, olles pisut humalasem esimesest ja vähem linnaselisem teisest, hele ja klaar kangem laagertüüpi rüübe)

Tootjaifo: "Oivalises maitsetasakaalus kange bock tüüpi hele laagerõlu, mis sobib igasse pidulauda. Pruulitud Vienna linnastega, mis jätavad õllele täidlase maitse ja biskviitja alatooni.
Saaz, Saphir
25 IBU"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike (pai pruulmeister, punakaspruunile taustale väikese tähesuurusega trükkimine pole kuigi inimsõbralik).  Valge kahe sõrme paksune vahukiht on tihedapoolne ja üsna püsiv. Õlle värvus - õrnalt uduselt kuldne. Aroom on magus-mõrkjas, biskviitjas ja kergelt alkoholine.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on esmalt tugevalt marjane, seejärel tihkepoolselt biskviitjas, meenutades marjakeeksi. Lõppmaiste on röntsakapoolne, pärmine ja õunane. Järelmekk Meenutab kaneelisuhkruga üleraputatud ahjuõunu, hapukas-magus ja vürtsika õhetus kestab keelepäral päris pikalt.

Keskmise kehaga. mõõdukalt karboniseerunud paletig, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga rohmakapoole, kuid meeldiv rüübe. See rüübe tahaks veel mõnda aega laagerduda, siis muutuks veelgi paremaks (ehkki villimiskuupäev on juba ligi kolme kuu tagune, kuid jõulisemad bokid võivad rahulikult ka aastakese küpseda.) Sobiks kenasti koos praevorstikestega.
------------
pilt isetehtud

Thursday, January 22, 2015

Criminally Bad Elf


Criminally Bad Elf (Ridgeway, UK) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus"barley wine" ja hindeks 49 punkti.

Tootjainfo: ""It turned out to be a case of mistaken identity, of course - wrong place at the wrong time...but Claus was soon back on the street with the polite apologies of the authorities - no questions asked. All’s well that ends well, surely, but still, the reporters wanted to know...it takes its toll, doesnt’t it? "Indeed" sighed Claus, "my elf is going crazy, and I fear I shall soon go crazy as well" And with that he hoisted a great flagon of his favorite barleywine-style ale, silently contemplating the future and straining to remember why he got into this particular line of work in the first place. Peter Scholey, Brewer."

Väike lihtne pudel, sildil trellide taga olev ülbe näoga päkapikk :) Kergelt kreemikast karva vahukiht on napilt sentimeetri paksune ja kiirelt kaduv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magus, linnaseline ja tajutavalt alkoholine.

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse ... jääb täpselt samasuguseks, lisandub ehk vaid kröömike pihlakalikku hapukust. Lõppmaitse on karameljas, alkoholisoe ja kergelt kaneeline. Järelmekk mõjub soojalt, kleepjalt ja raskepäraselt.

Raske kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja kleepja paletiga, magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga tajutavalt alkoholine rüübe. Noh, veinine ta ju on, kuid võrreldes odraveinide enamasti õilsate esindajatega on see üsna lihtsakoeline tegelane. Väga rammusa seaprae kõrvale sobib klaasike võtta küll.
------------
pilt isetehtud

Shadow Pictures


Shadow Pictures (Amager / Grassroots, Taani / USA). pdl 0,5 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "double IPA" ja hinnang 99 punkti!!

Tootjainfo (google tõlke abil): ""Shadow Pictures Of A Journey" - a clean and almost insulting letdrikkelig Double IPA filled with the crispest aroma hops. "Shadow Pictures - Ghosting" is our interpretation of the same beer, which occurred the day with Shaun in Vermont"

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, tumedal sildil valgus ja varjud :) Erkvalge vaht täidab pool klaasi, olles mitte kuigi püsiv, kuid kena ja tugevat vahupitsi klaasiseintele jättev. Õlle värvus - kirkalt kuldkollane. Aroom on mõnusalt tihkelt puuviljane, mango ja üleküpsenud ananassi taoline, kirbe mustsõstra ... või niiske loomakarva lisandiga ;)

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse ... mmmm ... KUI superkülluslikult puuviljane see on ... no lausa mangomehu taoline, millesse on segatud ka mandariinimahla ja seedermänniõli. Lõppmaitse paneb humalafriigi heldima, oi see tihke ja tahke segu üleküpsenud puuviljadest, eukalüptist ja vetikatest sulgeb mõnust su silmad ja laseb ajusügavustest üles kerkida kõigil su troopilistel unistustel. Järelmekk sõidab sulni mahlase kosena su kõrist alla, keel üritab end tagurpidi käänata, et kätte saada viimaseid kosutavaid tilgakesi. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga MEGATASANDI RÜÜBE! Oikurja kui hea ja kosutav see klaasitäis paradiisipäikest on! Nämm-nämm ... aga siia kõrvale paluks viilu mangot, kasvõi konservipurgist, kui naturaalsel moel päikeseküpset võtta pole :)
-----------
pilt isetehtud

Hoppe IPA


Hoppe IPA (Suomenlinnan Panimo, Soome) pdl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "IPA" ja hinnang 63 punkti.

Tootjainfo (google tõlkemootori abil): "Hoppe IPA is a beautifully reddish India Pale Ale. Strong hopping respect of this dry and fruity beer, the original British style."

Keskmist kasvu pudel, mustal sildil pool hõbedast majakat. Kergelt kollakat karva vaht täidab pool klaasi, olles küll hõre aga kauapüsiv. Õlle värvus - tumedapoolne punakas merevaik. Aroom on leebelt magusakas, karameljas ja puuviljane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja jõuliselt magus-mõrkjas. Keskmaitse on karameljas, leivane ja heinane, mõrkjas ja krobeline. Lõppmaitse taandub tagasi magusamale poolele, tuues lisaks pohlast hapukasmõrkjust. Järelmekk mõjub rohmakapoolselt, kodukootult, karaski ja kadakamarja taoliselt. 

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kergelt õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga heal tasemel rohmakaspoolne rüübe. Omamoodi segu šoti "wee heavy" ja vanakooli inglise IPA tugevdatud variandist. Siia kõrvale võiks pakkuda tummisemat ja lihtsamat ahjupraadi, nt loomaliha kaalikatega.
------------
pilt isetehtud

Wednesday, January 21, 2015

Adelardus Tripel


Adelardus Tripel (Kerkom, Belgia) pdl 0,33 l. alc 9%vol. Ratebeeri liigimääratlus "abbey tripel" ja hinnang 77 punkti.

Tootjainfo: "A special brew on the occasion of the opening of the abby tower in Sint-Truiden on May 1, 2005.
This triple has a somewhat darker (orange like) colour and a slightly fuller taste than our Kerckomse Tripel, if only to clarify that these are two completely different Triple beers.
What makes Adelardus Tripel so special, is the use of so-called ‘gruut’. This is a mixture of about 10 different indigenous herbs."

Väike lihtne pudel, pildil lõbus munk õlleklaasiga :) Kollakas kahesentimeetrine vahukiht püsib tihkelt ja tugevalt. Õlle värvus - tihkelt punakaskuldne. Aroom mõjub kui belgia triplite klassika: magus, veidi veinine, vürtsikas. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja intensiivselt magusakas, hapuka kõrvaltooniga. Keskmaitse ... oi see on mõnus ... silme ette tulevad koogi peal oleva tarretise sees ahvatlevalt helkivad virsikupoolikud ja ananassisektorid. Mõrkjas-magusakas ja päikeseline on see suutäis, muutes talveõhtu palju helgemaks. Lõppmaitse hellitab keelt sametjalt pehme virsiku-datlismuutiga, lisades siia krõbisevat karamell-suhkrut, tsipake valget pipart ja keedetud kondenspiima. Järelmekk õhetab suus tagasihoidliku vürtsise helgiga nagu mööduva nunna säravvalge keep munga silmis, lohutust pakkumas sõprade mürisev naer ja järjekordse pudeli avamise plumpsatus.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kergelt õlija paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-vürtsika buketiga überhea rüübe. Eks triplite vennaskonnas on ka särtsakamaid tegelasi, kuid ka see poiss on täis head pealehakkamist ning palvuste ja pummelungide osas igati hea kaaslane :) Sooviks siia kõrvale rammusamat juustuviilu.
-----------
pilt isetehtud

White AIPA


White AIPA (Birbant, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,5 %vol. Liigimääratlus: IPA, RB hinnang 75 punkti.

Tootjainfo: "Water. Barley: Pale Ale, Wheat. Hops: Sorachi Ace, Centennial, Tomahawk, Chinook. Yeast: US-05
IBU 60"

Keskmist kasvu pudel, sildil võimsate retrovuntsidega tegelane :) Kahe sõrme paksune valge vahukiht on väga püsiv ja ka kenakesti klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - häguselt soe oranž. 

Aroom on ... hmm ... veider ja mõnus korraga. Esmalt on siin heina ja kuivanud lillede lõhna (Sorachi Ace!), teiseks tuleb aga midagi merelikku ... no ma ütleks lausa et kalalikku? ;) Või ei, see on siiski pigem kuivanud adru ja randa uhutud ajupuidu lõhn ... veidi kirbe ja kummaline, aga sa nuusutad seda ikka ja jälle.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse kallab keelele pangetäie kodust marjamahla ja annab rabarberikeeksi peale hammustada. See on biskviitjas, hapukas ja koduselt tummine. Lõppmaitses asub juhtrolli magusakas põhi, kuid ei maksa peljata ... see on selline mõõõnuga hapu keedisega läbi immutatud tordipõhi, pehme ja vetruv, suussulav ja silmnähtavalt paksuksajav :) Järelmekk muutub õrnalt vürtsikaks ja hapukaks, mandariinimahla ja sidrunheina seguseks.

Keskmisest suts raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga väga-väga heal tasemel rüübe. Mahlapomm, mille kõrvale pakuks ehk vürtsikaid kanatiivakesi.
--------------
pilt isetehtud

32. August


32. August (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,2 %vol. Liigimääratlus: blond ale. Ratebeer pole veel hinnet välja töötanud.

Tootjainfo: "Kord otsutas üks seltskond tudengeid, et nemad ei lepi suve lõpuga. Nii ei tulnud neil pärast 31. augustit mitte 1. september vaid 32. august. Ja näiteks uue aasta esimene päev oli hoopis 154. august. Lehe Pruulikoja 32. august on kerge suvine õlu, mis on kättesaadav aastaringi.
See on mõeldud nendele, kes suve oma südames läbi pori, halla ja lume uude aastasse viivad. Selles kerge kehaga heledas õlles on keskse koha sisse võtnud eksootiliste puuviljade aroomiga Amarillo humal.
IBU 25"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnuskujundus kollasel foonil. Kahe sõrme paksune valge vahukiht püsib märkimisväärselt kaua.Õlle värvus - kerge häguga kuldne. Aroom on õrnalt karameljas ja kergelt võine (ai-ai, kas diatsetüül?).

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on hapukas ja veidi pärmine. Lõppmaitses teeb Amarillo oma töö ja katab pisut hapukat põhja. Järelmekk mõjub mõrkjas-hapult, biskviitjalt ja marjaselt.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga kerge rüüpeke. Ausalt öeldes pole kindel, kas tegu on ikka pruulmeistri taotlusega või hiilib mingi liigne elusvorm siin õlles.
-----------
pilt isetehtud

Tuesday, January 20, 2015

Nera Sud


Nera Sud (Birra Gjulia, Itaalia) pdl 0,75 l. alc 8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "stout", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo (google tõlke abil): "Strong beer of high fermentation, from very dark and dense foam cappuccino color. This beer has a rich smell of scents ranging from malt to cherries, passing through the caramel. Structured body and velvety. Predominates over all a pleasant scent of coffee and an intense aroma. Goes well with pastries and desserts made with cream. Excellent companion of a good book during the long winter evenings. Fermented and aged in bottle form sediment naturale.unpasteurized and no preservatives. Form sediment.artigianali natural, unfiltered, unpasteurized and no preservatives. Form natural sediment."

Ümaravormine suurem pudel, kompassimotiivga väheldane omanäoline silt. Sentimeetrine kreemikas vaht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - punaka helgiga must. Aroom on magusakas, kohvine ja lagritsane, piimašokolaadi ja kreemlikööri meenutav.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja üllatavalt hapukas ... hmmm ... nagu kirsikompoti vedeliku taoline. Keskmaitse ... vau-vau-vau ... see on midagi eriskummalist. Ilmselgelt on kasutatud laktoosi, kuid tulemus on vääääga mõnusalt kuivatatud kirsside, trühvlikommide ja pähklitega kakaokreemi taoline. Lõppmaitse paneb heldinult naeratama ... see on kuidagi nii ülemääraselt kallistama ajavalt karumõmmilik :) Soe, pehme, hapukasmagus ja sametine. Järelmekk on meenutab koorelikööri ja kakaokreemi tihedat segu, vanilje ja valge šokolaadi helvestega serveeritud ning kokteilikirsiga kaunistatud pokaalikeses. 

Keskmisest raskema kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga fantastiline Überrüübe, mitmes mõttes üllatav ja ohtlikult kergelt joodav. Dessertõlu, mida oleks paras serveerida koos vaniljejäätisega.
--------------
pilt isetehtud

Mosaiik


Mosaiik (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,4 %vol. Liigimääratlus: IPA. Ratebeeri hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Zestful West Coast style IPA brewed with Vienna malt. Hopped with Mosaic and dry hopped with Australian newcomer Vic Secret.
IBU 55"

Väike lihtne pudel, heledates toonides sildil võrgutatud naisenägu :) Sõrmepaksune õrnalt kollakas vahukiht kaob kirmeks, kuid jätab tugevalt jälgi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne merevaik.

Aroom on omamoodi lummav. Mõnus segu karameljast magususest, marjasest hapukusest ja noore kuusekäbi mõrkjusest. Troopiline vängevõitu lillelõhn ja suvise lodukarjamaa mõrkjas matsakus sinnajuurde, mis paneb ritsikad kõrvus igatsevalt sirisema ja kumalased töntsakalt undama.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse ... oi see on lahe ... üsna uuelaadne maitsekogemus, milles seguneb kergelt valget kuiva veini meenutav karge marjane happelisus ja seedrimänni vaigusus. Lõppmaitses asub domineerima mõrkjam pool, mis väändub kuivaks ja kergelt keelt parikvaks, taruvaigu ja saialille ja nurmenuku ja kaneeli seguseks veidralt mõnusaks ... või siis mõnusalt veidraks virvarriks. Suvi, see on sula suvi, mis niimoodi keeled ja meeled sassi ajab, päikesepaiste ja triibuline päevituslina, puuviljavaagen ja kõrvuni naerataus. Järelmekk õhetab keelenurkades kui päikeseloojang, vürtsikas ja mõrkjasmagus nagu sidrunikoore tsukaad ja kauaküpsenud juust, pihlakamoos ja võiküpsis. Segane virvarr? Jah, aga marumõnus!

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsaikas-mõrkja buketiga ÜBERRÜÜBE! Keeruline, aga neetult mõnus. Uus ja võluv. Suveootus sinu klaasis!
--------------
pilt isetehtud

Ambrata


Ambrata (Titanbräu, San Marino) pdl 0,5 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: belgian ale ja hinnang 44 punkti.

Tootjainfo (google tõlkemootori kaudu): "Special high fermentation beer amber color with coppery highlights. The use of hops from different countries and the use of English malts release alternating scents, preserved by a persistent foam, which makes this beer unique. Beer brewed with traditional methods, unfiltered, unpasteurized and no preservatives. Form natural sediment."

Õlakas keskmist kasvu pudel, punakuldne napp sildike. Valge kahe sõrme paksune vahukiht on hõredapoolne, kuid üsna püsiv. Õlle värvus - udune punakas merevaik. Aroom on värske, mahlane, meenutades litšimarju ja valgeid sõstraid. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja intensiivselt hapukas-magus. Keskmaitse on karameljas, magus-mõrkjas, pärmisoe ja biskviitjas. Lõppmaitse meenutab pigem šoti eilide karaskist hapukust kui liigimääratluses lubatud belgia eilide magusust. Järelmekk on mõnusalt vürtsikas, hapukas-mõrkjas, toekas ja kosutav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga väga heal tasemel rüübe. Stiilimääratluselt kummaline segu šoti ja belgia amber eilist, päris mõnus klaasike doner-kebabi kõrvale
-------------
pilt isetehtud

Sunday, January 18, 2015

Weer & Wind Bourbon BA

Weer & Wind Bourbon BA (De Molen, Holland). pdl 0,33 l. alc 16,2 %vol. Liigimääratlus: Bourbone barrel aged barley wine. Ratebeeri hinnag 99 punkti!!!

Muuseas, nimi tähendab tõlkes "Ilm ja tuul"

Tootjainfo: "Indigrients: water, barley malt (pils, caramel), bitter hops (preminat, saaz), top fermented yeast. Barrel aged."

Väike lihtne pudel, must-valge tehniline sildike, pudeli kael on kaetud punase vahaga. Vaht on praktiliselt olematu, kuid ega odraveinidel seda väga polegi. Õlle värvus - õrnalt udune tuhm tumepunane. 

Aroom. Soe. Väga soe. Unistamapanevalt soe. Veinine, lausa portveinine. Kuivatatud virsikud ja meega galsuuritud datlid. Lukumm ja mõrkjas-hapu kirsisiirup. Haarem. Aga haarem koos veiniga. 

Esmamekk on tihhhhke, kuid siiski mitte siirupjas. Magus, kuid oi ei mingil moel lääge. Mõrkjashapu, kuid seda turgutaval moel. Ühesõnaga, parima väljaõppega haaremidaam, kes teab kus piiri pidada, ehkki ta seda ise võib-olla ei tahakski. 

Keskmaitse. Jebuhh ja eunuhh. Ohhtaevas kui ülevoolavalt hea see on. Viskivaadi koorevenise veniv kreemisus seguneb mureda kaeraküpsisega. Vanilje ja ploomikeedis. Ebaküdoonia ergastav hapukus koos kondenspiimaga.

Lõppmaitse kaldub haaremi mõrudamasse poolde, mida tavaliselt sultanile ei näidata. Ülekuivatatud rosinad ja kaneeline hõõgvein, rummikoola ja puhas magustamata kakao. Põrgut, kuskohast see maalähedus siia paradiisi sai?

Järelmekk krutib end diivanile patjade vahele ning saadab kogu õukonna minema. Toodagu mulle veel üks kausike mereröövlitelt saadud rummis leotatud viigimarju ja rohkem ei taha ma kedagi näha, ka oma lemmiknaist mitte. Ja pange need naised tänaseks üldse luku taha, et keegi ei tuleks mu õndsat und segama!

Tihke kehaga, olematu karboniseeringuga ja kergelt õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga GENIAALNE MEGARÜÜBE! Gurmeejook selle sõna ülimas tähenduses, paras pakkuda digestiiviks koos parimate troopiliste puuviljadega. Õndsus ja vaikus. 
---------------
pilt isetehtud

Winter In Bangalore


Winter In Bangalore (Amager, Taani). pdl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus - IPA ja hinnang 97 punkti.

Tootjainfo (google tõlke abil): "When winter darkness inexorably descends over the country, and the Danes hiding in thick clothes and pulls the mental blinds down, then it is perfectly legitimate to escape a little into the dreams of better, warmer and sunnier times and places. Our Winter IPA is a tribute to just such a place as the year jauntily enjoy themselves with its comfortable 25 degrees - interrupted only by a few terrific snow showers. Do we believe enough. Taste the name - Bangalore. India's colorful and spicy mystery almost flowing up into the nostrils - just as the best Indian aroma hops we have used in this beer, grown just in Bangalore's beautiful hinterland.
We have specially designed this intensely delicate Winter IPA to fit the AL winter food - from donuts and fried herring of yellow peas to the fattest goose or roast with gravy. Even vegans and paleo-people, we have tested it on - and each and every one they broke out into praise. To do this, too. We guarantee.
Ingredienser: Vand. Malt: Pilsner, Munich, Carapils. Humle: Herkules, Chinook, Amarillo, Cascade. Tørret appelsinskræl. Gær: US-Ale."

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, sildil lumega kaetud idamaine pühamu ... mis kasvab üle pudeliks :) Erkvalge vaht täidab pool klaasi, mis vajub aja jooksul hõredaks, kuid püsib siiski. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom ... ohh seda naeratust, mis näole valgub ... see on kui kehastunud suvi! Värske, sädelev, mahlane, magusakas ja vürtsikas. 

Esmamekk on keskmisest suts kergema kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitse on mahlaselt puuviljane, ananassi ja punase apelsini ning mandariini seguna nõrguvalt mahlakas. Lõppmaitses tuleb esile väheke mõrudam noot, noh nii umbes pomelo taoline. Järelmekk paneb keele kergelt vürtsiselt õhkama, jättes suhu mõrkjashapu karastava pika mälestuses.

Keskmisest krööpsuvõrra kergema kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magusakas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga überrüübe. Tõsi küll, kui liigimääratluseks oleks APA, siis oleks vaimustus veelgi suurem ja paneks ka kraadivõrra parema hinde. Praegune versioon on sobilik vürtsikama pastaroa kõrvale.
-------------
pilt isetehtud

Castel beer (5,2%)


Castel beer (5,2%) Riigimääratlusega on nüüd tõsiseid probleeme, sest selle emafirma harusid on enamikes Aafrika riikides, aga igatahes Aafrikast ka see pudel toodi. Mitte segi ajada samanimelise ja praktiliselt identse sildiga 5,6% Gruusia versiooniga, praegusel variandil on sildi allservas ka Aafrika kontuur.

Tootjainfot ei leia.

Lihtne väike pudel, kuldne sildike, millele on päikesekiirtena kribatud vist küll kõigi Aafrika riikide nimed. Valge hõre vahukiht kaob koheselt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on karameljalt linnaseline, kuidagi kunstlikult magusavõitu. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja õrnalt magusakas. Keskmaitse muutub hapukaks, tüüpiliseks preemiumtüüpi laagerõllele omaseks. Lõppmaitses jälle kunstlikuvõitu magusus ja humalaekstrakti mõrkjus. Järelmekk on hapukas-mõrkjas, kergelt karastav.

Keskmisest kergema kehaga, alakarboniseeritud paletiga, unterbieri mõistele ohtlikult lähedal olev rüüpeke. Sauna- ja januõlleks siiski täiesti viisakas, kuid ei enamaks. 
-------------
pilt isetehtud

Saturday, January 17, 2015

Mud & Funk


Mud & Funk (de Molen / Anchorage, Holland / USA) pdl 0,33 l. alc 11,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: imperial stout ja hinnang 95 punkti!!

Tootjainfo: "Gabe Fletcher (Anchorage Brewing Co.) and Menno Olivier (De Molen) met up in Bodegraven to brew what became Mud & Funk. The beer started off as an Oatmeal Imperial Stout. It was then aged in a mixture of bourbon and wine barrels and a brett culture and allowed to take its time to mature."

Nii, ja nüüd jälle tagasi tootjainfo juurde, mida te ju kunagi ei viitsi lugeda, mu noored sõbrad. Kaerastout (ja seda imperiaalsel tasandil!), mis on laagerdunud veini- ja burboonivaatides ja saanud lisaks ka bretanomüütse tunda! See paneb ka kogenud nuuskmõmmiku ootusärevalt mõmisema! Või noh olgu, ainult kogenu panebki ta midagi tegema, sest algaja jaoks ei ütle enamik kirjeldatust midagi muud peale "see on üks keeruline värk"

Lihtne väike pudel, tehnilise olekuga silt. Veidral kombel on seekord jäänud pudelikael vaha sisse kastmata, mis muidu on selle pruulikojal väärisõlledega kombeks.

Budlunk-gurlunk hääle saatel voolab klaasi MUST ollus, mille tumepruun sõrmepaksune vaht seiskub mõneks ajaks, kuid taandub siis.

Aroom. Džiizöskraist! Ogar, opakas ja napakas on see segu! Granaataõunasiirup, mandliliköör ja balsamico on asunud ristsugutamise teel üksteise vägevamaid külgi võimendama. 

Esmamekk. Jestas. Oijahh, raske ja mõnus on see värk. Noh ta pole just nafta, kuid ega väga palju puudu küll ei jää ... no masuut näiteks. Veiniselt hapukas, granaatõunane ja särtsakas kui hispaania tango. 

Keskmaitse. Gambrinuse käed tõusevad taas taeva poole nagu palvetajaritsikal, kes valmistub ründama. Aga mitte ründamises pole asi, vaid sõnade abitus otsimises. Veiniäädikas ja punasesõstraliköör, greibimahl ja pähklisiirup. Issver, kas keegi on neid koos proovinud? 

Lõppmaitse. Ahastada või vaimustuda, selles on küsimus. No imperial stoudist on nüüdseks jäänud vaid mälestuse vari seinal, kogu ülejäänud tuba on täis muid tegelasi hooooopis teistest muinasjuttudest. Astelpihlakas? Jõhvika-edasi-arendus! 

Järelmekk. Eeee. Gambrinus on nagu väike laps kes ei saa aru kus algab tema enda fantaasia ja kus lõpeb reaalsus. Sest no reaalne see õlu ei ole. See ei ole reaalne õlu. Reaalselt ei ole see õlu. Mis see on? No kuskohast mina peaks teadma, ausalt mina ei teinud! Ei oskakski teha. Sest balsamicot ei nimetata õlleks. 

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, hapukas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapuka buketiga NAPAKAS EBAÕLU. See pole parem kui õlu. Halvem ta ka ei ole. Kuid see ei ole õlu. SEE EI OLE ÕLU!!! ÕLU POLE SEE. Punkt.
----------------
pilt isetehtud

Pühaste pilootpruul HK3

Pühaste pilootpruul HK3 (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8 %vol. Liigimääratlus: double IPA.

Tootjainfo: "odralinnased, kaerahelbed. Humalad: Magnum, Columbus, Mosaic, Citra.
80 IBU"

Väike lihtne pudel, tehniline silt. Valge kahe sõrme paksune vahukiht on väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne. Aroomis võistlevad pohlavarred ja mustsõstralehed, rõske muld ja kanarbik.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt mõrkjas. Keskmaitse toob naeratuse näole - see on rüübe on isane! Jõuline, tummine, tasakaalukas ja iseloomukas. Vaigune mõrkjus tuuakse kenasti linnasemagusaga balanssi, marjane hapukus ja ürdine vürtsikus ... no kõik on omal kohal! Lõppmaitse kadakamarjane mõrkjus saab lisa vetikate nätskuse näol ning pihlakaveinise magus-mõrkjas-hapuka oivalise foonina. Järelmekk kõnetab aga sootuks teisel lainel - siin on sülega mangot kas teate! Mangot ja ananassi ja veelkord mangot! Ning siis veel pisut taruvaiku ja päevakübaratinktuuri ... no teate seda kirbelt mõrkjat vedelikku, aga see siin on mesise puuviljase põhja sees lihtsalt väga vinge.

Keskmisest suts raskema kehaga, mõõdukalt karboniseeritud ja õõõrnalt õlise paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERrüübe. Veidike rohkem karamellist linnasetäidlust annaks siia palju juurde! Praeguse mõrkja lainetuse juurde tuleks pakkuda mangoviilakaid.
---------------
pilt isetehtud

Mocaf Export

Mocaf Export (MOCAF, Kesk-Aafrika Vabariik) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: pale lager, hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfot ei õnnestunud leida, tootja veebileht ei toiminud.

Väike roheline pudel, silt meenutab kahtlaselt Heinekeni, ainult et elevandipildiga :) Valge vaht täidab üle poole klaasist, kadudes üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt helekollane ... et mitte öelda vesiselt kollane. Aroom on hapukas, teravalt riisine.

Esmamekk on vesine ja magusakas. Keskmaitse jääb sama vesiseks, lisandub odava humalaekstrakti mõrkjus. Lõppmaitse on hapukas-magus ja isegi enam-vähem õlle moodi vedelik. Järelmekis jääb keelele kunstlikult mõjuv magus-mõrkjus.

Vesise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga unterbier. Noh hirmsa kuumaga ja januga seda ju kaanida võib ... aga milleks?
------------
pilt isetehtud

Friday, January 16, 2015

Püha püss

Püha püss (Sulu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,9 %vol. Liigimääratlus: tume IPA

Toojainfo: "Šokolaadiste nootidega tume IPA. Linnased: Pilsner, Melano, Chocolate, Cara Ruby. Humalad: Chinook, Columbus, Citra ja Northdown. IBU 100+"

Väike lihtne pudel, tumesinisel taustal ... sinine kiri ... aitäh silmamurdmise eest:) Pruun vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis on üle keskmise püsiv. Õlle värvus - punaka helgiga must. Aroom meenutab kõrvetatud leiba, ülekuivatatud jõhvikaid ... ja midagi lihalikku ... marineeritud suitsukeelt või mingit muud delikaatsemat liha, mis on lisaks suitsule ka haput marinaadi näinud.

Esmamekk on keskmisest raskem ja jõuliselt mõrkjas. Keskmaitse ... mmmm ... missugune oivaline tasakaal linnasepehmuse, humalamõrkjuse ja marjase mahlasuse vahel! Kergelt suitsune ja raskepoolselt tummine, kreemikas ja jõuline, haruldane kooslus! Lõppmaitse paneb keele tinisema hoolimatus mõrkjashapus karukallistuses, selles pitsituses on koolitatud väge, mis pigistab küll ettevaatamatult profiga maadlusmatile roninud harrastusaamdleja topeltnelsonisse, kuid ei murra siiski ta kaela :) Järelmekk on tõrvane, kolemõru ja mõnushapu, magusakas ja vürtsikas ... kui kõik kallata kokku nii umbes kolme pange jagu ja siis ühte väikesesse pudelisse toppida :)

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga MEGARÜÜBE! Tooja eksis ka seekord stiilinimega - see on must topelt-IPA ja kurjamoodi hea seejuures! Külmi kurgiviile, mis on vaid õhkõrnalt soolaga üle riputatud, palun-tänan!
-------------
pilt isetehtud

Rõõsõkas

Rõõsõkas (Sulu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Liigimääratlus: amber ale

Tootjainfo: "Karamelliste nootidega amber ale. Linnased: Pale Ale, Cookie, Crystal. Humalad: Mosaic ja Galaxy. IBU 60 (pole kindel kas see 60 ikka tähistab IBU)"

Lihtne väike pudel, puna-mustal toonil kohati raskesti loetav kiri. Kergelt kollakat karva vaht täidab pool klaasi, olles väga püsiv ja tugevalt end klaasiseintele haakiv. Õlle värvus - uduselt tumedapoolne punakasoranž. Aroom on karameljas, soe ja marjane, meenutades kuivatatud puuviljasegu täis kotikest ... koos pähklitega muuseas :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja intensiivselt hapukas-mõrkjas. Keskmaitse ... vau ... see 60 on ikkagi IBU ... see on kohe ootamatult jõuline serviti antud laksakas vastu keelt. Väga korraliku IPA tasandil, või ei isegi üle enamike IPAde taseme humalane, vaigune, krehvtine, särtsuvalt hapukas-mõrkjas, mida vaid pisut taandab karameljas magusus. Lõppmaitse säriseb suus mõnusa vürtsikusega ja kergelt ülevõlli mõrkjashapuga ... nagu sööks pooltooreid pihlakaid koos kuusevõrsete ja astelpajuga. Järelmekk võtab kogu suuõõnt täitva maitseröögatuse kokku sõnaga "VAU!" ... vat seda pole "amber eil" nime alt pakutavast joogist küll proovinud!

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERRÜÜBE! Tõsi küll, stiilist on kolm pikka sammu metsa pool astutud, kuid Gambrinusele selline ogarus meeldib :) Kõrvale sooviks midagi pehmet ja rahulikku, nt pirnilõike.
-------------------
pilt isetehtud

Wednesday, January 14, 2015

Dragon Tips


Dragon Tips (Buxton / Arizona Wilderness , UK /US) pdl 0,33 l. alc 8,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: spice/veegtable ja hinnang 91 punkti!

Tootjainfo: "A big maple, chipotle and bacon stout brewed in collaboration with those great blokes from the USA’s Arizona Wilderness Brewing Co. A subtle chilli burn follows the sweet maple and smoky bacon across the palate. Dry bacon’d."

Gambrinus pidi igatahes järgi vaatama, misloom see chipotle on - tuleb välja et suitsutatud jalopeno.

Väike lihtne pudel, pruunil sildil tuldsülgav draakon. Tumedalt kreemikas vaht täidab pool klaasi, olles superpüsiv ja tugevat vahupitsi klaasiseintele jättev. Õlle värvus - must.

Aroom. Oi seda ootust ja ettemõnulemist :) Vürtsikas-suitsune kõditus juhatab sisse mõrkjas-magusa tihke paituse. Siin leiab nii piprakest kui kohvitilka, kakaod kui suitsu ja vaniljet.

Esmamekk on VAU ... mõnna! Raske, lausa kergelt siirupjas, magusalt tummine ja otsusekindlalt keeleotsast kinnihammustav, vürtsikas ja kirgastav. Keskmaitse paneb suus peo püsti ... ohsapoiss ja tuline kurat ... siin rüüpes on särtsu ja mürtsu, trumme ja vilespille, kurguhäälset joigu ja ürgset taustaüminat. Tammine ümar jõulisus koos vürtsika äkilisusega on lihtsalt oivaline sissejuhatus pikemale tantsumaratonile, mida see metslaste kari lõkke ümber alustab.

Lõppmaitses tehakse kummalisi tükke. Suitsupeekon šokolaadis? No aga miks mitte! Vahtrasiirupiga täidetud tšillikaun - jube lahe! Tagurpidisalto üle sütekuhila ... eee ... tänan siiski ei, aga teised lasku käia, noore vere värk, las ta vemmeldab!

Järelmekk paneb pisut unelema. Las need noored jauravad seal lõkke üle karata, meil on aeg istuda mugavasse bambusest punutud tugitooli, lasta jalgadele laotada soojem pleed - sest nii on lihtsalt mõnusam - ja puurida pilk täistaevasse. Vat siin saare peal sa alles näed seda õiget tähistaevast ja saad aru miks Linnutee on mõnes muus keeles Piimatee ... nii tihkelt helevalge on see, sihukeste roooosakad-lillade põilmetega ... ja üldse on nõnna hea olla!

Raske kehaga, tugevalt karboniseerunud ja siirupja kehaga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga MEGARÜÜBE! Uhhhhh kui hea mõte on ikka segada õllesse asju, mis sinna mitte kohe ei kuulu! :) Toitu ei tohi siia juurde pakkuda!
-------------
pilt isethetud