Thursday, January 1, 2015

Æresis

Æresis (Elav, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: black IPA. Ratebeeri hinnang 89 punkti (ehkki see on 7%vol õlle koha).

Tootjainfo (google tõlke abil): "Dark beer brewed according to the dogma of hopping continuously, with a heretic Indian spiciness of black pepper, coriander and bitter orange peel."

Väike lihtne pudel, sildil toimub ilmselt keskaegne nõiapõletamine. Sõrmepaksune pruunakashall vahukiht on väga püsiv ja end tugevalt klaasiseintele kleepiv. Õlle värvus - vähese pruunaka helgiga must. Aroom on röstitud linnastele omaselt õhkõrnalt suitsune, karameljas ja kergelt vürtsikas.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas, imeõrna vürtsika näksivusega. Keskmaitses lööb vürtsikus tugevamalt välja, see meenutab rosepipra ja kaneeli segu, taustaks mõrkjasmagus mõrušokolaad. Lõppmaitse on kreemikas, tihke ja toekas, pannes samas keelelae vürtsikalt sumisema ... siin avaldub midagi tõepoolest nõiduslikku, midagi söestunut ja keelatut, kuid samas kuidagi võluvat ja ahvatlevat. Järelmekk tõmbab kuskilt tagant-taskust välja hapuka poole, mis meenutab kuivatatud jõhvikaid ... või ei, hoopis kringli pinnal kergelt kõrbema läinud rosinaid!

Raskepoolse kehaga (mis on 6-kraadise õlle kohta tõeline üllatus), mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga ÜBERRÜÜBE! Tõsi küll, IPA'ks ei tahaks seda küll nimetada nagu ratebeer, kuid tootja enda nimetus "black india pepper ale" ongi täpsem. Mitmes mõttes meeldejääv rüübe, mida pakuks koos krõmpsuvate salatilehtedega, millel on viilakas sinki ja törts majoneesi.
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment