Monday, December 31, 2018

Черные Дела


Черные Дела (Plan B, Venemaa) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Imperial / Double" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Porter - Imperial / Double" ja hinnang 3,95

Tootjainfo: "Very rich, well-balanced caramel-chocolate stout, ABV not perceptive
IBU 35"

Väike lihtne pudel, hämaral sildil veel hämaramad tegelased. Vähene tumekollane vahukiht kaob ruttu. Õlle värvus - kerge punaka helgiga must. 

Aroom meenutab vaskkausis valmisveeretatud trühvlikommi - rikkalikult šokolaadine ja veidi soolakas.

Esmamekk on raske kehaga ja täidlaselt ning viskoosselt magusakas-hapukas, šokolaadipudingi ja ploomilikööri vahepealne. Keskmaitse muutub mõrkjas, röstiseks, kuivaks, esmase täidlase maitsepildi otsene vastand, kuivapoolne ja isegi veidi vesise nüansiga. Lõppmaitses tuleb kehaga aga vupsti tagasi ning seab üles šokolaadilõkke, kuhu lükkab halgudeks nelgiõisikuid. Järelmekk meenutab ehedaimal moel musti ploome šokolaadis.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas buketiga Übertaseme rüübe! Veidi liiga sügava amplituudiga mänglev, kuid samas mitte lihtsalt järjekordne raske porterikäntsakas. Väärt värk!
---
pilt isetehtud

Hærdball


Hærdball (Garage, Hispaania) prk 0,44 l. alc 8,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 95 punkti!! Untappd ütleb "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 4,12

Tootjainfo: "DIPA
single-hop"

Vahepealset kasvu purk, punasel sildil sinise tennisepall. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. 

Aroom. Oooojaaaaa. See on võimas! Humalataim mässib oma vaigused haarmed sinu pea ümber ja uhkab päikesesooja vaigust rammusat mõrkjas-magusat vinet nii et silme eest läheb roheliselt uduseks.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja tugevalt mõrkjas-magusakas, vaigune, roheline, takjane, kuldne ja keeltnäpistav. 

Keskmaitse. Oi humalahullust! See on mahlane, vaigune, liimjas, kuivapoolne, kadakane, liivane ja mererannane.

Lõppmaitse. Kuiv humalakõrb, julm keelemõrv, maitsenäsakesed langevad humalasurma, õndsalt naeratades.

Järelmekk. Ohe. Vaata vana Gambrinus teab suurepäraselt, et nii ei saa ega tohigi olla, aga kõik IPA nime kandvad joogid võiksid olla sellelaadsed. See läheks muidugi kohe kiirelt igavaks, aga taolise igavuse sees polekski nii väga niru olla.

MEGA! Suurepärane IPA! Topelt-IPA ja single-IPA vahepeale jääv, kuuuuurjama kergesti joodav. Sigamaitsev ja ülivõluv. Kui sinu keel nilpab humalajookide järele, siis see ei tohi jääda proovimata.
----
pilt isetehtud

Merelaine


Merelaine (Karli, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,9 %vol. Liigimääratlus: gose

Tootjainfo: "Pruulitud nisu- ja odralinnastest, hapendatud piimhappe-bakteritega ja maitsestatud soola ja koriandriseemnetega. Kerge ja värskendav."

Väike lihtne pudel, sinimulliline sildike. Erkvalge pöidlapaksune vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on hapukas, meenutades värsket ja külma keefiri.

Esmamekk on kerge kehaga ja üsna tugevalt soolane. Keskmaitse on magusakas-hapukas, sool taandub veidi. Lõppmaitses tuleb magusakas külg tugevamalt esile, meenutades rõõmsat limonaadi, koriander kolib keelekülgedele. Järelmekis tuleb taas esile soolakas ja kuivapoolne kargus.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva buketiga, soolakas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-soolaga buketiga VÄGA hea taseme rüübe! Selline gose, millega istuks nii mõnegi mõnusa pärastlõuna.
---
pilt isetehtud

Sunday, December 30, 2018

Gaufrette Quadrupel


Gaufrette Quadrupel (Odna Tonna, Venemaa) pdl 0,33 l. alc 13,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Abbey Quadrupel / Abt" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Belgian Quad" ja hinnang 3,8

Tootjainfo: "Первый квадрюпель от "Одной тонны". Рубиново-янтарный плотный эль с нотками вафли, бисквита и банана в карамели."

Väike lihtne pudel, sildil belgia vahvlid marjadega. Sentimeetrine kollane vahukiht kaob väga kiirelt. Õlle värvus - kirkalt murelipunane. Aroom on mõrkjas-magus, tumeda kommisuhkru kontsentraat.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja intensiivselt mõrkjas-vürtsikas, kuivatatud pohlade moodi hapukas-magus ja hüperboojalt dessertine-glasuurine-karamelline. Keskmaitse tõmbub kuhugi muskaatpähkli, tumedate lihavate rosinate ja karamell-likööri dekadentlikku nurka, kuhu äärelinna rahval asja pole ja isegi mitte iga kallimate kvartalite asukas ei raatsi igaõhtuselt investeerida. 

Lõppmaitses seguneb karamell-kissell, kohviliköör ja pähklinaps ja muskaatvein. See kõik oleks ogaralt magus, kui poleks tasakaalustatud kõrbemise serva peal balansseeriva leivaküpsisega. Järelmekk ... huvitav kas röstitud murakamoos on olemas? See siin igatahes on veidi üleröstitud ja siis tilgakese vana musta rummiga segatud ning seejärel rosinate peal seisnud. 

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja siirupja paletiga, mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-magusaka buketiga Übertaseme rüübe. Belgia quadide stiilipuhas, veidi ehk isegi ülevõlli esindaja. Palju ja tihti sellist magustoitu tarbida ei jaksa, kuid mõni kord aastas on mõnus seda klassikat taakohata.
---
pit isetehtud

Porteris 24 Limited Edition Brew (2013)


Porteris 24 Limited Edition Brew (2013) (Aldaris, Läti) pdi 0,5 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang on 51 punkti. Untappd ütleb "Porter - Baltic" ja hinnang on 3,75

Tootjainfo: "Aldaris Porteris Ekskluzīvais 24 is a truly unique beer not only in Latvia but also in the world market due to the specific method of brewing and maturity. After 24 months of maturing, Porteris Ekskluzīvais 24, filled in bottles with Aldaris historical engravement, is manually labelled and offered for sales in elegant black boxes. Aldaris Porteris Ekskluzīvais 24 will surprise beer enthusiasts by its particular unprecedented porter flavour and a nuanced, round finish with a slight hint of wine in aftertaste."

Keskmist kasvu pudel, mähitud tumepunasesse krepp-paberisse. Nagu näha, on siin vasturääkivus tootjainfoga - algselt mustades karpides müüdud kraam polnud vist nii hästi müüv, et teda saab nüüd piiripoodides ümberpkendatuna müüa? Kreemikat karva vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - tume kirsipunane. Aroom meenutab piimakohvi ja musti ploome.

Esmamekk on õlijalt tihke ja täidlaselt magus. Keskmaitse jätkab sama magusal noodil, meenutades magusat piimakohvi, mida on segatud ploomimahlaga. Lõppmaitse muutub veelgi magusamaks, kuid õnneks tuleb veidi röstist-puidust mõrkjust seda suhkru üledoosi tasakaalustama. Järelmekk on melassiselt magus, vähese ploomise ja leivase hapuka kõrvalnoodiga

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja naftaselt õlise paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika-hapukas-magusa buketiga HEA taseme rüübe. Kaugelt liiga magus, kuid siiski mitte lääge. Balti porteri veidi ülemäära magus esindaja.
---
pilt isetehtud

Virtue Signal


Virtue Signal (Garage, Hispaania) prk 0,44 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England" ja hinnang 96 punkti. Untappd ütleb "IPA - American" ja hinnang 4,01

Tootjainfo: "IPA using Lallemand New England yeast to highlight Palisade, Simcoe and Mosaic hops"

Vahepealset kasvu purk, silt näeb välja nagu marmorsteik. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õle värvus - piimjalt hägune kollane. Aroom on väga meeldivalt puuviljane ja vaigune ühekorraga. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt mõrkjas-magusakas, mahlane ja mangone. Keskmaitse läheb hapumat teed, meenutades kiivit, punast greipi ja valgeid viinamarju. Lõppmaitse on mahlane, mõrkjas, greibi-mango segune ja veidi keelekülgi võbelema ajavalt vürtsikas. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, raudrohu ja täisküpse mango vahepealne.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERtaseme rüübe. Väga värske, väga nauditav, NEIPA'de mahlasema otsa esindaja.
---
pilt isetehtud

Saturday, December 29, 2018

Kodanluse Diskreetne Võlu


Kodanluse Diskreetne Võlu (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Bière de Garde" ja hinnang pole välja kujunenud, untapped ütleb "Bière de Garde" ja hinnang pole samuti välja kujunenud.

Tootjainfo: "Kodanluse Diskreetne Võlu on Jurançon magusa veini vaadis küpsenud Bière de Garde. See õlu läheneb vaadilaagerdustele oma nurga alt. Jõuliste maitsete ja tugevate destilaatide võitluse asemel on pudelis hele ja veiniste nootidega flirtivalt kerge ja mitmekihiline õlu.
IBU 40"

Väikest kasvu pudel, sildil miim-krokodill :) Sõrmepaksune valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt merevaigukarva. 

Aroom on taas üks neid vigurdajaid, mis vajavad aega, vaikust ja kannatlikkust. Kui õhku klaasist pahinal sisse tõmmata, siis tunned vaid midagi magusat, mis kõlaks kui "datlid limonaadis". Kui aga aaaeegaaamiiisiii sisse hingata, siis avanevad sootuks laiemad lõhnapilved, siit leiab hurmaad, kuivatatud maasikaid, barbarissi ja pirnikompotti.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusaka-mõrkjas, mõnusa sipelgaliku vürtsika kihelusega. Keskmaitse astub aga sammu kuhugi vasakule, muutudes kolksti kuivaks, šerri ja ... hmmm ... rabekuiva juustu vahepeale??? Issver kuidas see tajuhäire nüüd juhtus, aga maitsesima ette ilmub aprikoosimoosi sisse kastetud kuiv valge juust. 

Lõppmaitse. Portvein ja šerri pole ju ühte nagu ja tegu, ega ju? Aga näe nüüd siin ma olen, tundes mõlemat korraga! Ja veidi rosepiprast keedetud tihket vürtskastet lisaks sellele!

Järelmekk. Uhhh. Täiesti arvestatav IPA seguneb valge veini ja aprikoosikompotiga. Kuiv šerri ja magus-mõrkjas, õrna vaniljese vinega viinamarjadžemm.

Meeldiv ja vastuoluline, mitmenäoline ja segadusseajav, veidralt võluv ja omamoodi šarmantne. Kui läheneda sellele kaasitäiele kui lihtsalt joogiõllele, siis imselt kehitad õlgu ja kirtsutad nina. Kui võtad aga vaevaks kogu seda romaani lehthaaval sirvida, siis loed innustunult ja üha uute detailide üle imestades. Vana Gambrinuse sisemine panetunud maitsepervo ütleb "mega" aga samas sisemuses istuv kaupmeherajakas tõdeb, et seda kraami on raske müüa.
---
pilt isetehtud

Отличный План


Отличный План (Plan B, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 7,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,91

Tootjainfo: "Впервые сварено специально к фестивалю BIG CRAFT DAY 2015. Свежо, ароматно, горько! Хмель: Magnum, Simcoe, Cascade, Columbus, Centennial, Amarillo.
IBU 70"

Keskmist kasvu pudel, pudelil humalapläru keeramine. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole kaasist ja püsib väga kaua, haakudes kenasti ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne.

Aroom on mõjusalt ja mõnusalt karamelline ja humalane, magusakas ja hapukas, vaigune ja kanarbikune.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja jämedalt mõrkjas-magusakas, kukekommine ja heinane. Keskmaitse kandub jõuliselt mõrkjamasse, puitunud kanarbiku ja tolmleva raudrohu suunda, veidi kore ja maalähedane. Lõppmaitse haakub poolkuivanud päikese käes sillerdava vaiguna keelenäsade vahele, meenutades sooja männimetsa ja selle vahel kuumlevat kanarbikuvälu. Järelmekk hakkab pisut tõrvalikuks muutuma, koredalt ja tokerjalt, aga nii meeldivalt ja isaselt jõuliselt kõnelevaks - niimoodi võiks mõjuda muistne sõdur-talupoeg, kes öösiti karuks muundus ja oma põlde ning maid sel moel kaitses.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapuka-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Selline õllerevolutsiooni algusaegade IPA, mitte moodne mahlakokteil. Noh ikka selline mis karusemat karva pruulmeistrite habemed õieli ja vuntsid muhelema tõstab, üksteisele mõistvalt õlale patsutama paneb, rääkides midagi "oi olid ajad" stiilis.
---
pilt isetehtud

Runnin’ For Mayor


Runnin’ For Mayor (Garage / Civil Society / 3 Stars, Hispaania) prk 0,44 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse" ja hinnang 84 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Berliner Weisse" ja hinnang 3,85 punkti

Tootjainfo: "with gerds (raspberries)"

Väike purk, sinisel sildil maonahana küütlev plastpõimik. Roosakas sõrmepaksune vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - hämuselt punakas. Aroomis seguneb jogurt ja vaarikas.

Esmamekk on kilkavalt hapu! Jestas, vaarika toormahl! Hapu ja magusakas ja värske ja särav.

Keskmaitse. Joppenpuhhhh. Kuiv ja mahlane. Mahlane ja Kuiv. KUIV! Jood maha ja tunned kuidas keel krimpsu tõmbab.

Lõppmaitse. Iiiikk. Suu tõmbub pisikeseks nagu hiireurg, vaarikatest krookpael tõmbab selle arumult kokku nagu metsiku lääne mustangitaltsutaja.

Järelmekk. Pisarad tungivad esile kokkusurutud silmanurkadest. Sidrunhapu vaarikas. 

FRIIGIKAS! Imperial vaarika imperial berliner. Sa punane sarviline vaarikajumal küll!!
---
pilt isetehtud

Friday, December 28, 2018

Blind Harlequin (XO Cognac BA)


Blind Harlequin (XO Cognac BA) (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang 66 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial Oatmeal" ka 3,87 punkti.

Tootjainfo: "Sori Blind Harlequin is a twisted union of comedy and tragedy. A corrupt fusion of the jovial and the macabre. This Imperial Oatmeal Stout aged in XO Cognac barrels is a ballet of dark malts, prestige barrels and craftsmanship. A dance of the sweet and robust. Sit back, take a sip and enjoy the matinée."

Väike lihtne pudel, mustal sildil efektne kuldne mask. Tumepruun sentimeetrine vaht kaob suht ruttu. Õlle värvus - mõistagimust.

Aroom. Mhhh. Vaata siin sildil on ju kirjas midagi kahest substantsist. Täpselt nii see ongi: algus kribib teravalt ja odavalt alkoholiselt, kuid seeeeeeejärel hakkad sa tundma midagi meeldivat, koorepumati varjatud noote.

Esmamekk. Terav, krabisevalt ja kuivalt alkoholine.

Keskmaitse. Kaera pehmus asub asja päästma.

Lõppmaitse. Musta ploomi hapukas ja koorepumati magus-kreemikas põhi teevad keelele lohutavalt pai. 

Järelmaitse. Arooniad, mustsõstralehed, marineeritud paradiisiõunad, koorevenis ja pruun noor rumm. 

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, terav-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga nii ja naa rüübe. Kui sa suudad üle elada alguses keelt tabava terava alkoholise litaka, siis selle alt avanevad sügavad ja meeldivad maitseväljad. See tähendab, et jook on lihtsalt noor. Umbes aasta-kolme pärast on teravad nurgad maha kulunud ja alles siis saab aru, mis loomaga päriselt tegu on.
---
pilt isetehtud

Fu..ing Perfect Harvest


Fu..ing Perfect Harvest (Odna Tonna, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 49 unkti. Untappd ütleb "IPA - American" ja hinnang 3,76

Tootjainfo: "Очень ароматное горьковатое пиво, сваренное в стиле американских India Pale Ale. В охмелении принимали участие пять сортов американского хмеля.
IBU 75"

Keskmist kasvu pudel, sildil humalakoomiks :) Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib VÄGA kaua. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne.

Aroom on omamoodi üllatav. Sügaval sissehingamisel on see udunõrk ja õhkõhuke, veidi heinane. Aeglasel tasamisi sissevenitamisel aga värvus see kuldseks, karamelliseks, pähkliseks. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on tuhmilt magusakas, täisteraviljasepiku ja Moskva saiakese võikreemi vahepealne. Lõppmaitse muutub mõrkjamaks ning käiku tuleb ka vähene marjane hapukus. Järelmekk räägib üsna puidust-heinast keelt, kuid selle taga leidub ka veidike värskemat hapukas-vürtsikamat elevust.

Raskepoose kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga vastuoluline rüübe. IPA'na ütleks et see kraam on niru. Aga kui ütleks "ESB" või "hoppy old ale", siis noogutaks ja kiidaks nii et oimulokid lehviks.
---
pilt isetehtud

Left Saigon


Left Saigon (Garage / Civil Society / 3 Stars, Hispaania) prk 0,44 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Session" ja hinnang 85 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Session / India Session Ale" ja hinnang 3,92 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "session IPA with yellow, mosaic and simcoe hops in collaboration with Civil Society and 3 Stars Brewing"

Väike purk, mustal sildil parem käsi :) Erkvalge vaht täidab pool klaasist, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on väga puuviljane, meenutades melonit, mangot ja ananassi ning virsikuid. 

Esmamekk on keskmisest suts kergema kehaga ja tugevalt mõrkjas-magusakas, mandariini ja mango mehune. Keskmaitse on pehme, muhe ja mahlane, mehusesse poolde kalduv, kuid esmane magus troopilisus muutub mõrkjamaks, apelsini koore taoliseks. Lõppmaitse on hapukam ja vürtsikam, troopilise vihmatormi värskusega. Järelmekk lainetab mango-mandariini segumahlast, vürtsikas õhetus muudab pildi veelgi õhulisemaks.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERtaseme rüübe. Lahja ja samas nii hurmavalt maitsetihe, klaasike unistust puhkusest troopikas.
---
pilt isetehtud

Wednesday, December 26, 2018

Xmas Ale


Xmas Ale (Randveraaž, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,2 %vol. Liigimääratus: "Imperial Stout"

Tootjainfot pole, kuid tegu olla 2016.a lõpus valminud pilootpruuliga

Väike lihtne pudel, elegantselt jõuluse kujundusega väheinformatiivne sildike. Tumepruun vaht täidab pool klaasi, kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - must. 

Aroom on sügav ja tume nagu talveöö mererannas. Huvitavalt hapuka alatooniga, kohvine ja liköörine. Veidike tuhka ja tsipake tumedat šokolaadi. Ahjuõun ja tubakas.

Esmamekk on raske kehaga, õlijalt magusakas-hapukas ja soe. Keskmaitse muutub vürtsikaks, õige kergelt alkoholiselt torkivaks, mõrušokolaadiseks ja kaneeliseks. Kui silmad harjuvad, siis saad aru et see öö pole üldsegi nii pime. Taevas leidub vürtsitähti ja merel libisevad nende kahkjaid peeglikilde.

Lõppmaitses tantsivad omavahel tangot magus ja mõru ... magus on kindlasti juhtpartner, kuid mõru röst hoiab seda ülemäära domineerimast. Hapukas must ploom ja veidi ülemäära kuivatatud kirss ulbivad selles massiivses meres vähenähtavate purjekatena, kuid just neile heledamatele täppidele kinnistub su öise merrevahtija pilk. 

Järelmaitses aimdub taas ahjuõun, mis on külgepidi veerenud tuhas, kuid ei muutu sellest kröömikesegi vähem nauditavaks. Tiba söestunud pähklike krõbiseb hambavahes kildudeks. Öös on ilusaid hetki, oska vaid silmata.

Raske kehaga, õlija paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Ei kujuta päris ette, kuidas see jook kaks aastat tagasi valmimise järel mekkis, kuid nüüdne melassiselt raske versioon vääriks kindlasti turule toomist.
---
pilt isetehtud

Ковбой Мальборо


Ковбой Мальборо (Plan B, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "APA" ja hinnang 76 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Americant" ja hinnang 3,92

Tootjainfo: ""Ковбой Мальборо" Очень яркий, свежий и сложный аромат. Вкус подстать аромату необычайно мощный, сладковатая солодовая составляющая находится в подчинении у хмеля, но весьма заметна и сглаживает его резкость. В послевкусии умеренная горчинка осушающая рецепторы для следующего глотка. Состав: вода подготовленная, 4 вида солода, американские хмели Mosaic и Citra, дрожжи.
IBU 60"

Keskmist kasvu pudel, silt vormistatud metsiku lääne stiilis. Kreemika varjundiga vaht täidab pool klaasi ja püsib väga kaua, haakides end ka kena pitsjäljena klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magus, karamelline, vaigune ja puuviljane.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitses domineerib virsikune karamell, selle taga on tunda vaigust hapukas-magusat värskust. Lõppmaitse on magusakas-vürtsikas, meenutades kuivatatud virsikuid ja veidi aniisi. Järelmekk muutub taas mõrkjamaks, ehkki karamell jääb ka siin põhitegelaseks.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertaseme rüübe. Sedasorti IPA, mida tahaks lausa suure kannuga ette võtta ja siis õhtu otsa jaurata selle juures.
---
pilt isetehtud

Ingria


Ingria (AF, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang on 74 punkti. Untappd ütleb "IPA - American" ja hinnang 3,93

Tootjainfo: "AF Brew IPA "Ingria Pale Ale". Decent replica of American-style IPA. Hopped and dry-hopped with Simcoe. The name refers to Ingria, historically disputed area located along the southern shore of the Gulf of Finland. ABV 5.8%.
IBU 75."

Keskmist kasvu pudel, ingeri lipu värvides sildil põder ja mänd. Kollane vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt pruunakaskuldne. Aroom - leebelt karamelline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, heinase fooniga. Lõppmaitse lisab kestvalt värskele mõrule ka veidi pähkist karamelli. Järelmekk on hapukas ja mõnusalt vürsikas-mõrkjalt karastav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka-vürtsikas-mõrkja buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Üsna klassikaline IPA nii nagu see olema peab
---
pilt isetehtud

Monday, December 24, 2018

Barleywine Batch #1


Barleywine Batch #1 (Odna Tonna / Σόλο, Venemaa / Kreeka) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "Barleywine - American" ja hinnang 3,82

Tootjainfo: "Collab with Kjetil Jikiun from Σολο Brewery (Greece). Wine and Ripe Fruits."

Väike lihtne pudel, sildil slaavi-kreeka tants. Tumekollane pöidlapaksune vahukiht vajub tihedaks kreemiseks kirmeks. Õlle värvus - kirkalt tume kirsipunane. 

Aroom on huvitavalt raske, miskipärast tulevad esimese hooga maitsesilma ette keedetud ja seejärel mees karamelliseerunud köögiviljad, teisena tuleb juba esile koorevenist ja pumatikomme.

Esmamekk on raske kehaga ja jõuliselt magus-mõrkjas. Eelkõige magus, veidi ülekaramelliseerunud, kõrbemise äärele jõudnud mesi ja siis mõrkjas vaniljene pehmus.

Keskmaitse on mõrkjas, röstine, lausa stoudilik, kohvine ja kulmekergitav. Lõppmaitses valitsevad pigem portveinilikud noodid, kõrvetatud tamm ja loorberileht. Järelmekk muutub kuivemaks, keelepära parkivaks, üleküpsetatud piparkoogi ja meeprääniku vahepealseks.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud, kuivapoolse ja siidise paletiga, magus-mõrkja-magus-hapukas-magus-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe. Veider ja veidi vasturääkiv, stoudilikkuses süüdistatav, kuid siiski äratuntavalt odraveinilik. See rüübe röövib su tähelepanu ning paneb mõtlema, et kellega sa nüüd ikkagi siin klaasis kokku puutusid. Vedelal kujul esitatud kõrbemisele lähenev meepräänik.
---
pilt isetehtu

East India Pale Ale 1839


East India Pale Ale 1839 (Lehe, Eesti) pdl 0,375 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang pole välja kujunenud, untapped ütleb "IPA - Brut" ja hinnang 3,64.

Tootjainfo: "See ei ole sinu isa IPA, see on su vana-vana-vana-isa IPA. Pruulitud nii nagu seda 19 sajandi alguses ikka tehti. Burtoni vee ja ohtra East Kent Golding humalaga. Troopilist merereisi ei hakanud me ette võtma, küll aga küpsesid vähesed tammevaadid kogu meie kuuma suve õues, saades osa nii kuumast päikesest kui jahedatest öödest. Ajastule kohaselt võttis aastapikkusest küpsemisest osa ka brettanomyces claussenii. Tänapäeva IPA’ga see õlu ei sarnane, aga eks elu olegi edasi läinud. 19 saj. alguses ei olnud ei nutitelefone ega Internetti, elektrist rääkimata.
IBU 80"

Keskmist kasvu pudel, traathoidik peab kinni kork-korki. Vähene hallikas vaht kaob kohe ja jäljetult. Õlle värvus - kirkalt punaka varjundiga pruun. Aroom on hapukas-mõrkjas, huvitavalt musta tee, hibiskuse ja kibuvitsa järgi lõhnav. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, mõrkjas-hapukaks ja kuiv, kergelt keeleotsa väänav ja tuuseldav. Keskmaitse ... orjohh ja urjuhh ... kuiv kui sahhaara ja pihlakane nagu usina orava pesas enne talve. 

Lõppmaitse - karamelline, veinine, punasõstra želee ja tammetõrutõmmis. Karm ja kindralina kärkiv, maitsenäsakesi ülesrivistav ja neile piitsaplaksude abil rividrilli tegev.

Järelmekk. Keel võetakse koostisosadeks ja siis ehitatakse uuesti üles kolme korda väiksemana, raudvitste poolt kokkutõmmatuna ja vasekettidega aheldatuna. Pluti-pluti on ainuke artikuleerimata lalin mida sa oled võimeline endast väljastama.

Ülevõllikas, mu eesel! Selliste jookide peal ja abil vallutasid muistsed britid mängleva kergusega meresid, maid ja rahvaid. Peale säänse karmi vägilasega rindupistmist pole miskid merelohed või muud viikingit enamat kui tuuleplagin purjedes.
---
pilt isetehtud

AK-4 Keila linna eripruul


AK-4 Keila linna eripruul (SNCO, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel jooki. Untappd ütleb: "Pale Ale - American" ja hinnang pole veel välja kujunenud

AK-4 eelmise, 5,5% versiooni kirjelduse leiab siit.

Väike lihtne pudel, sildil rukkililled. Valge vaht täidab 2/3 klaasist, kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on mõrkjas-hapukas ja mõnusalt karamelline.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks ja kuivemaks, marjaseks. Lõppmaitse on mõrkjas-hapukas ja rauarohke. Järelmekk on kuiv, rauaroostene ja veidi pärmine.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Kuiv ja karge, kuid veidi pärmine ja millegi heaga meelde kah ei jää.
---
pilt isetehtud

Sunday, December 23, 2018

Dekadents - Barbados Rum BA


Dekadents - Barbados Rum BA (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,31

Tootjainfo: "Special version of Dekadents imperial stout aged Barbados rum barrels."

Väike lihtne pudel, pruulikoja Silver-seeria tüüpiline kujundus ja vahakael. Mustjaspruun sentimeetrine vahukiht tekib aeglaselt ja kaob kiirelt. Õlle värvus - oi noh mis värvi saab imp.stout ikka olla?

Aroom. Mõmmm-mõhhhh. Kohvi rummiga olete joonud? Vat täpselt nii lõhnabki. Rikkalikult, külluslikult, veidi alkoholiselt, tujutõstvalt šokolaadiselt.

Esmamekk on naftalikult raske, täidlane, aegamisi loksuv ja laevuliigutav nagu tõusuvesi sadamas. Magus ja kakaone. Mõrkjas ja keeltkõditav.

Keskmaitses muutub nafta masuudiks. Ploomimasuudiks. Kollastest ploomidest tehtud masuudiks, millele on lisatud rosinatõrva. Noh et vedelaks ei jääks või nii.

Lõppmaitse. Issver-sussver kui biskviidine ja kaneeline ja pähkline. Rummi sisse kastetud liivataignast pähkirõngas lapsepõlvest. 

Järelmaitse. Niimoodi maitseb unenägu. Unistus musta-ploomi-marmelaadist. Ja punase viinamarja kestadest, sest päris tagaotsas, keele varjatud tahkudel - mida sa muidu ei tajugi - tantsib tanniinine kuivus.

KOSMILINE MEGATASAND! Mõmm-mõhh. Seda karud ostaksid. Ja imeksid talv otsa sellesse jooki kastetud käppa. Mõmiseks mõnust ja näeks und rosinamägedest ning datlijõdegest.
---
pilt isetehtud

Eat the Dust! DDH Amarillo


Eat the Dust! DDH Amarillo (AF, Venemaa) prk 0,5 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - Imperial / Double New England" ja hinnang 4,06

Tootjainfo: "IBU 40"

Keskmist kasvu purk, liivakarva pruunakal sildil heledamad tähed. Pöidlapaksune valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on veidi kirbe, mango, mandariini, seebi ja vahalille vahepealne.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-mehune. Keskmaitse on paks, keelel õlijalt kulgev, mango-mandariini segumehu taoline. Lõppmaitses paitavad keelt pirnikompoti mesised noodid, selle kõrval säriseb vürtsika seep :) Järelmekk on võimsalt mõrkjas-magusakas, tihe, kumkvaatide ja papaia mehune.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja mehuselt raskestineelatava paletiga, magusakas-mõrkjas-mudrune-magusakas-hapukas-mudrune-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga Mõnus  Übertaseme friigikas. See on mango-kumkvaatide mehu, mitte õlu. Aga kui sulle smuutid meeldivad, siis meeldib see jook kah. 
---
pilt isetehtud

Iklainaz


Iklainaz (Koch, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ei ratebeer ega untappd ei tunne seda jooki

Tootjainfo: "Strawberry saison"

Väike lihtne pudel, sildil ajab karu Punamütsikest taga :) Sentimeetrine valge vahukiht kaob kohe. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on ebameeldivalt kirbe, väga rauarohke, maasikalõhn on kauaseisnud rabavee taga vaevu aimatav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja teravalt sünteetiline, kuumenenud plastikut meenutav. Keskmaitse ... õäöhhhh. Kirjeldus jääb siinkohal katki.

Oikurat. Midagi niiii eemaletõukavat pole ammu keelele sattunud. Kraanikausikraam. 
---
pilt isetehtud

Saturday, December 22, 2018

Valge ÖÖ PX (2018)


Valge ÖÖ PX (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "American Strong Ale" ja hinnang 97 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Other" ja hinnang 4,26

Tootjainfo: "A Pedro Ximenez sherry barrel aged version of the Valge Öö "white stout.
IBU 40"

2016.a versiooni kirjeldust näeb siit.

Väike lihtne pudel, mille korgiosa on kastetud oranžikasse vahasse. Kollakas pöidlapaksune hõre vaht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolse oranži ja pruuni segu. 

Aroomis on tunda selget šerrit, veidi kohvi ja brändit, tumedaid rosinaid ja valget rummi. 

Esmamekk on raske kehaga ja intensiivselt magusakas-mõrkjas, keeleotsa veidi kõditav ja portveinilikult muhe. 

Keskmaitse kõnetab pigem brändi kui šerri nootidega, tugevalt tammiselt ja kuivalt, rosinate ja kuivatatud viigimarjade tõmmisena, soojalt ja südamlikult. 

Lõppmaitse on koorevenise ja rummi segune, pehme ja elastne, samas süvitsi minev ja igatsev, vanu maakaarte pidi näpuga ajav ja kompotikirsse ludistav.

Järelmekis muutub koorevenis kohviseks võikaramelliks, õhtuselt laisaks ja jutukaks, tinistades veidi häälest ära kitarri kogu aeg sellise näoga, et NÜÜD tuleb SEE lugu ... aga bossenoovalikuks tininaks see jääbki.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Megatasandi rüübe. Lahe on see heleda stoudiga tembutamine, šerrivaat annab sellele asjakohase vindi juurde ... ja selle juurde võib jutustama jäädagi.
---
pilt isetehtud

Mosaic


Mosaic (AF, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 6,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - American" ja hinnang 4,03

Tootjainfo: "Absolutely fresh hit directly from hop-fields of Yakima Ranches. First Russian IPA to be brewed, hopped and dry-hopped with new experimental hop breed HBC369 (commercial name Mosaic). Released February 2013. Aroma: black currant, ashberry, tropical fruit, citrus, tobacco and earth.
IBU 73"

Keskmist kasvu pudel, sildil roheline indiaanlane. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on üllatavalt kerge, veidi mõrkjas, ehk õrnalt murune ja seebine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja leebelt mõrkjas. Keskmaitse on hapukas, kuivapoolne ja marjane. Lõppmaitses mõrkjas pool tugevneb, omandab vaiguseid noote ja hakkab keelt korralikult kuivatama. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, mahlase-marjase varjundiga.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva ning mahlase paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. See klaasitäis algab õlgu kehitama panevalt leebelt, kuid lõpus saavutab juba täiesti arvestatava IPA'likkuse, kuid nimeandva humalaga ei oska vana Gambrinus seda küll siduda.
---
pilt isetehtud

Crossover Milk


Crossover Milk (AF, Venemaa) prk 0,5 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American" ja hinnang 60 punkti. Untappd ütleb "Pale Ale - American" ja hinnang 3,97

Tootjainfo: "Third release in a sequence of Hip Hop Milk and Deep Soul Milk: pale ale brewed with lactose and mango, ultra-smooth and drinkable. Art collaboration of two local St. Petersburg brands - AF Brew on the brewing end and Anteater Clothing street fashion on the art side.
IBU 20"

Keskmist kasvu purk, sildil joob piima lehmakolbaga tegelane. Valge, kollaka varjundiga vaht täidab 4/5 klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - tugevalt hägune, lausa mudrune kollane. Aroom on magusakas-hapukas, üsna selgelt mangone.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tugeval magus ning puuviljane. Keskmaitse muutub hapukamaks ja mahlasemaks. Lõppmaitses tuleb mõnusalt mõrkjas-vürtsikas, kergelt keelekülgi parkiv, justkui söökski värskelt lahtilõigatud mangot. Järelmekk on pehme, sametine, mango-kokteili sarnane..

Keskmisest raskema kehaga, üle keskmise karboniseerunud ja kuivapoolse ning samas sametise paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-magusaka buketiga Übertaseme rüübe! Õlu see tõsi küll ei ole, kuid super-puper hea mangokokteil!
----
pilt isetehtud

Friday, December 21, 2018

Nokturn (2018)


Nokturn (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Black / Dark" ja hinnang 94 punkti. Untappd ütleb ... ja nüüd on segadus. untappd ütleb midagi eelmise, 9,5 %vol ja nelja-aasta taguse versiooni kohta?!? Aga ratebeer tunneb seda uuemat, 8,5 %vol versiooni? Pühaste mehed, tehke võib-olla uue versiooni jaoks uus kanne?

Tootjainfo: "Powerful, fruity and chocolaty black IPA brewed with lavish amount of American hops (Columbus, Mosaic, Chinook, Citra). Previously brewed at Põhjala with 9.5% ABV
IBU 100"

Eelmise (2014.a) versiooni kirjelduse leiab siit.

Väike lihtne pudel, sildil must magava lapse figuur voodis ... ja palju muud süngevõitu. Pruunakas-kollane vaht täidab üle poole klaasi, ning on makrofleksina püsiv. Õlle värvus - imevähese punaka helgiga must. 

Aroom on üsna rämedalt jõuline - siin leiab märga koerakarva, kõrbenud leiba, hobusetekki, päikese käes tolmkuivaks muutunud adru. 

Esmamekk on raske kehaga ja jõuliset magusakas-mõrkjas-magusakas, veidi kõrbenud mustikamoosi sarnane. Keskmaitse muutub siidisemaks, hapukaks ja kõrvetatud leivakooriku pakutud šokolaadi ning mustsõstramarmelaadi vahepealseks.

Lõppmaitses tuleb esile röstitud pähklite magus-mõrkjat tihkust, läbisegi lagritsa ja mustikanastoikaga. Vängelt võimas MustikaNastoika, mida tuuakse soosaarel elava eraku käest kord aastas, sest ainult kord aastas avanebki see sünge teerada üle metsapõlengust räsitud ja lodusse vajunud tühermaa. 

Järelmekk. Sünge. Vänge. Nõiduslik. Ühest küljest pelutav, teisalt jällegi meelitav. Kõike oleks su keelel nagu liiga palju, kuid samas ei taha sa klaasi käest panna. 

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapuka buketiga MEGAtasandi rüübe. Räme. Meeldiv. Kohutav ja tõmbav ühekorraga. Ohissand ja Peltsebul, kui keegi peaks selle joogiga kellelegi käsitöö-õllede maailma tutvustama!!!
---
pilt isetehtud

Sügisvärvid


Sügisvärvid (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol.

Tootjainfo: "rye IPA
IBU 56"

Väike lihtne pudel, määrdunudpruunides rähmakates silt. Valge vaht täidab ligi pool klaasi, püsides üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt punakas-pruunakas-kuldne. Aroom on leebelt, aga meeldivalt karamelline. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas, karamelline ja pihlakane. Keskmaitse muutub marjaseks, meenutades segu valgetest sõstratest ja tikritest, vähese mõrkja ürdise lisandiga ning tubli portsu karamelliga. Lõppmaitse on mõrkjas-magusakas, jätkuvalt ja läbivalt karamelline, kõrvetatud suhkru mõrkja alatooniga. Järelmekk muutub huvitavalt ja tugevalt vürtsikaks ... ning alles kuskil päris-päris lõpus laekub ka veidi leivakontsiku mõrkjat röstisust.

Keskmisest kriips raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Kahju ainult, et rukist ennast nii paganama vähe tunda on, muidu kiidaks ehk rohkemgi.
---
pilt isetehtud

Igavene kevad


Igavene kevad (Krabi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel toodet. Untappd ütleb: "IPA - Session / India Session Ale", koondhinnet pole veel.

Tootjainfo: "session wheat IPA
IBU 65"

Väikest kasvu purk, helesinisel sildil kuldsed suled. Kreemikat vahtu vallandub purgi lahtikrõksamisel liiga palju, nii et jagub laualegi. Klaasis täidab see enamiku mahust, olles mõõduka püsivusega. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on magusakas-hapukas, kummalise kurgimarinaadile sarnaseva kõrvaltooniga. 

Esmamekk on keskmisest tiba raskema kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse on hapukas, marineeritud õunte noodiga ja mõrkjas. Lõppmaitses oleks nagu loorberilehte ja vürtspipart, sarnasus marinaadiga üha süveneb. Järelmekk on kuiv ja keelepära parkiv ning veidi kirbe.

Keskmisest veidi raskema kehaga, ülemäära karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga veider rüübe. Unterbier ta just pole, aga kategooriasse "hea" kah ei kuulu. 
---
pit isetehtud

Thursday, December 20, 2018

Kerberos

Kerberos (Munga, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Liigimääratlus: tšilli-kirsimõdu

Tootjainfo: "Koostis: mesi, vesi, kirsid, Habanero tšillikaunad, vanilje, pärm"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Sentimeetrine tumeroosa vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - neoon-punane. Noh olgu, mitte neoon, aga sellist punatooni pärislooduses vist siiski ei kohta?

Aroom. Puhas. Ilma suhkruta. KIRSS! Kõigi-kirsside-kuninganna. Olgu, kompotikirsside kuninganna, aga ikkagi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt magusaksa-hapukas ... jaaaaa siis tuleb kohe ka tšilli!

Keskmaitse ... uhhhhhhhhhhhh ... kirsikõrb. Ses mõttes et kirss, aga kuiv kui pummelungijärgne hommikune kurk, millest köhides väljub ainult tolmupilvi.

Lõppmaitse. Habanero armutu armastus. Kirss ja habanero võiks omavahel järglasi treida küll. Saaks kirss-tšillisid. Tšilli-villisid.

Järelmekk. Tšillitort kirsiglasuuriga. Või siis vastupidi. Ja kirsiks tordil on kirsinero.

Ärge. Seda. Näppige! Kirsikompotis habanero. Vana Gambrinus on vürtsisõltlane ja sestap ei kurda. Pühib otsaeest higi ja võtab järgmise lonksu. Aga. Teie. Ärge Näppige!
---
pilt isetehtud

Crusher


Crusher (Alchemist, USA) prk 1 pint. alc 7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 100 punkti!!! Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 4,37 punkti

Tootjainfo: "An American Double IPA, and the name pretty much sums it up.
IBU 110"

Keskmist kasvu purk, sildil hulganisti humalaid. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole kaasist ja püsib väga kaua, haakudes ka vähese vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt, aga nähtava hõljumiga kollane. 

Aroom - karmilt vaigune, kampri ja eukalüpti nootidega, veidi ninaväänav, tajutavalt võimas ja tublit maitselaksu ennustav.

Esmamekk on raske ja mõrkjas-magusakas, karm ja jõuline kui maadleja käepigistus. 

Keskmaitse. Karedapoolne, mõrkjas, vaigune, veidi okkaline, eukalüptine, samas papaia ja ananassi nootidega seda jõhkrust tasakaalustav.

Lõppmaitse. Vauraisk. Kurikole. Keel kui sõjatanner, millel humalakahurid annavad turmtuld ja puuviljased pehmed kaevikud suudavad vaid osakese sellest laastavast kanonaadist summutada.

Järelmekk. See kraam ajab veidi läkastama. Keelepära lebab nikastatult maanteekraavis, ajades vaigust vahtu välja. Korrredalt karm ja halastamatu on ikka humalarünnak.

Rämedalt ülevõlline humalane nupuvõte, mille kasutamine väljaspool maadlusklubi vooderatud hullukambrit peaks olema keelatud. IBU 110? Samahästi võiks siin kirjas olla 300, vahet pole :)
---
pilt isetehtud

Redneck Ale


Redneck Ale (AF, Venemaa) prk 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice / Herb / Vegetable" ja hinnang 62 punkti. Untappd ütleb "Pumpkin / Yam Beer" ja hinnang 3,79

Tootjainfo: "Liquid pumpkin pie. First pumpkin ale microbrewed in Russia and officially presented on November 3, 2012. Pale malt, hand-crafted brown ale malt, Long Island Cheese pumpkin, brown sugar, Northern Brewer and Cascade hops, pumpkin pie spice selection (ginger, cinnamon, nutmeg, allspice).
IBU 30"

Väike purk, sildil konföderatsiooni lipp. Sõrmepaksune tumekollane vaht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - tuhmilt kuldpunane. Aroomis on tõepoolest kogu see kõrvitsavürtside segu, aga lisaks ka peotäis kuldseid rosinaid.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja intensiivset magus. Keskmaitse tasakaalustab selle magusa rosinapüree mõrkjama muskaatpähkli rohkusega. Lõppmaitse on sametiselt kõrvitsapehme, samas mõnusalt ja mahlaselt hapukas, justkui oleks siia hulka ka sutsakas veini või kolm tika veiniäädikat pandud. Järelmekk annab vürtsikalt aimu kaneelist ja õhetades ingverist.

Keskmisest raskema kehaga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe. Üks kurjama hea kõrvitsa-ingveri-õlu. Alguses liigse magususega ehmatav jook loksub hiljem kenasti paika ja üllatab võimsapoolse, kergelt ehk ülevõllika-poolse maitsevõimsusega.
---
pilt isetehtud

Wednesday, December 19, 2018

The Lord of Bounty


The Lord of Bounty (Plan B, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial Milk / Sweet" ja hinnang 4,04

Tootjainfo: "Imperial milk stout with coconut, vanilla and cocoa beans
IBU 24"

Keskmist kasvu töntsi kaelaga pudel, sildil suuuuur kookos. Tumepruun vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt ja sügavalt mustjaspunane. 

Aroom - naeratav šokolaad. Kõrvuni naeratav pehme piimašokolaad, mis troopikapäikese käes sulade vaikselt kookosele valgub. Vanilje istub kõrvaltoolil, kohendab ninal päikeseprille ja vilistab vaikselt.

Esmamekk. Raskepoolne ja pehme. Või siis pehmepoolne. Aga mitte raske. Einoh mis saab rasket olla šokolaadisaarel, kus isegi rannatoolid on tehtud kookosest?

Keskmaitse. Ilus. Ilus on elu sellisel saarel, kus mitte kunagi ei puhu tormituuled, ning hommikust õhtuni on sumedalt soe, tiniseb kitarr ja laulavad kookosekoore karva neiud.

Lõppmaitse. Pehme. Kreemine ja vaniljene. Vanilje-rummikokteil kookosepiimaga. See on siin nii hommikueineks kui õhtuooteks. 

Järelmekk. Karge põhjamaise kliimaga harjunud inimese jaoks on see otse härdust-tekitavalt soe ja pehme ja puhkuselõhnaline, midagi sellist, mille meenutamine ka kõige lörtsisemalt hallil päeval lülitab su sisemise päikese sisse.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERTASEME umbe imearmas ja jõhkralt nunnu jook. Vana Gambrinus pole küll kindel, kas aastaringi sellel šokolaadi-kookosesaarel viitsiks istuda, aga talviseks hingehoiuks sobib ta parimal moel.
---
pilt isetehtud

Focal Banger


Focal Banger (Alchemist, USA) prk 1 pint. alc 7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England" ja hinnang 100 punkti!!! Untappd ütleb: "IPA - American" ja 4,46 punkti

Tootjainfo: "Crisp, clean malt character supporting copious additions of Citra and Mosaic hops.
IBU 90"

Keskmist kasvu purk, must-valgel sildil kentsakas purginuusutaja. Valge vaht täidab üle poole ja küsib väga kaua, haakudes ka hõreda, ent püsiva vahujäljena klaasiseintele.

Aroom. Sa roheline nugis! Purgi lahtikrõksamisel valgub tuppa roheline humal. Värskelt mahakaksatud naadid ja üleeilne hommikukaste ajal niidetud õuemuru, putkevarred ja hetk tagasi paljakskooritud pajuoks.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse ... ohhhhsaraisk kui värske! Roheline värskus, veidi kärbuma hakkav hein, hekipügamise lõhn ja võilillemesi.

Lõppmaitse hakkab keelt parkima, väänates selle kokku pajuvitstega ja puhudes pajupilli, tehes nõgestest soomussärki ja teelehest laia kilpi. Järelmekk on tehtud laimikoorest ja greibimahlast, segatuna mandariiniseemneõli ja aprikoosiseemnetega. Oi siin on väge ja värskust ja veidi hoolimatut üleolekut.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI ÜLEVÕLLIKAS. Mõrkjama otsa IPAde kuninglik näide, veidi taskaalust väljas, kirbevõitu, aga röögatult värske ja roheline värk!
---
pilt isetehtud

VirvaRose


VirvaRose (Pruulius, Eesti) pdl 0,33 l. alc ~6,3 %vol. Liigimääratlus: "saison"

Tootjainfo: "Linnased (Pilsen, Vienna), humal (Saaz), pärm (Belle, Roselare), apelsinikoor"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Sentimeetrine valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kuldne. Aroom on magusakas-mõrkjas, puuviljane, rosinate ja kuivatatud aprikooside sarnane. 

Esmamekk on keskmisest suts kergema kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitse muutub veidi hapukamaks, puuviljaseks, valge veini nootidega ja õunakompoti segune. Lõppmaitse on erksalt vürtsikas-mahlane, kuivapoolne ja valgete viinamarjade karguses sädelev. Järelmekk on kuiv, värske, karge ja kõlisevalt helisev, hommikuhõbedane ja kastemärg.

Keskmisest veidi kergema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, magusakas-vürtsika-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga ÜBERtaseme rüübe. Kaunilt ja pidulikult kõlav jook, mis sobiks kenasti tervitusnapsiks viisakamal üritusel.
---
pit isetehtud

Tuesday, December 18, 2018

Heavy Weetal

Heavy Weetal (Pruulius, Eesti) pdl 0,33 l. alc ~7,9 %vol. Liigimääratlus: "šoti eil"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Senitimeetrine kollakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne punane. Aroom on hapukas, veinine, marjane ja veidi alkoholine.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitses tuleb esile stiiliomast suitsust karamelli. Lõppmaitse on karamelline, meenutades ahjuküpset õuna, millele ei ole lisatud ühtegi kaneeli vms, vaid lihtsalt üle valatud punasesõstra-siirupiga ja korduvalt tulepaistel karamelliseeritud. Järelmekk on veidi vürtsikas, hapukas ja õunakaramelline.

Raskepoolse kehaga, vägagi tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-suitsune-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Üsna stiilipuhas šotlane, hapukas noot lisab suutäitele mahlasust.
---
pilt isetehtud

Рыжая Соня


Рыжая Соня (Odna Tonna, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice / Herb / Vegetable" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - American" ja hinnang 3,78

Tootjainfo: "IPA with ginger"

Keskmist kasvu pudel, sildil Pipi-laadne sõjard. Kollakas vaht täidab üle poole klaasi, püsides väga kaua ja haakudes kauni pitsivahuna klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt punakas vasekarva. Aroom on ingverine ja veidi mullane. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitse on magusakas-hapukas, kuivatatud õunte tooniga ja õrnalt ingverine. Lõppmaitses muutub ingver tuntavamaks, õlle põhitoon mõrkjamaks ja leivaseks. Järelmekis jääb ingverine jälg magusal, karamellisel ja mõrkjal põhjal päris kauaks kestma.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Hea taseme rüübe. Ingveriga on koonerdatud, kuid üldiselt siiski positiivne  mulje.
---
pit isetehtud

All Blacks


All Blacks (Odna Tonna, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "Pale Ale - New Zealand" ja hinnang 3,74

Tootjainfo: "Очень полное, яркое пиво с ароматом цитрусовых и хвойной горчинкой в послевкусии. Сварен с использованием новозеландских и североамериканских сортов хмеля."

Keskmist kasvu pudel, sildil mingi arusaamatu spordistseenike. Kollakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - kirkalt vasekarva. Aroom on värske, kergelt mesine ja heinane, marineeritud õunte noodiga. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse muutub magusamaks ja leivaseks, koduseks ja tihkeks. Lõppmaitse on mõrkjas-magusakas, vähese hapuka nüansiga, mis taaskord marineeritud õunu - täpsemalt paradiisiõunu - meenutab. Järelmekk on karamelline, heinane ja veidi puidune.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Värske ja klaar, samas kodune ja leivane ... sihuke üsna hurmav segu lihtsusest ja kodususest, aga samas ka mõnusalt karastavast klaasikesest.
---
pilt isetehtud

Sunday, December 16, 2018

Humalanektar versioon 2


Humalanektar versioon 2 (Alaripruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11 %vol. Liigimääratlus: Topelt IPA

Tootjainfo: "Kolmekordselt kuivhumaldatud, joovastavalt mahlane, täidlane humalaõlu
IBU 80"

Väike lihtne pudel, sildil troopilised puuviljad. Kreemika varjundiga vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt punakas vask. Aroom on jõuliselt ja kütkestavalt humalane, kuid pigem siiski vaigune kui troopiline.

Esmamekk on raske kehaga ja jämmmedalt mõrkjas-magusakas, viskoosselt siirupine ja õrnalt keeleotsa kõdistav. Keskmaitse muutub rohmakaks, kuivaks, vaiguseks ja keelt jõuvõtetega kokkuväänavaks. Lõppmaitse on kuiv, ärakuivanud männivaigu ja kasetõrva vahepeale, rontjas ja taktitundetu. Järelmekk äestab keelepära kuuseäkkega, tõmbab kõik maitsenäsakesed turri ja kolistab seejärel hoolimatult edasi.

Raske kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-magusaka buketiga ülevõllikas. Rämedavõitu värk. Humalahulludele siiski soovituslik.
---
pilt isetehtud

Kolka


Kolka (Lehe / Nurme, Läti / Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice / Herb / Vegetable" ja hinnang pole välja kujunenud, untapped ütleb "Spiced / Herbed Beer" ja hinnang 3,58.

Tootjainfo: "When brewery from Estonian and brewery from Latvian are brewing together it's only natural to look toward Livonia. Sklandrausis is a sweet pie with Livonian origin, made of rye dough and filled with potato and carrot paste and seasoned with caraway. And if this does not sound like great beer idea, you do not know craft brewers
IBU 35"

Väike lihtne pudel, sildil õhtune majakas. Sentimeetrine kollane vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt sädelevpunane. 

Aroom. Hmmm, niimoodi lõhnab vist seikluse ootus? Magus-mõrkjas-vürtsikas, täis tundmatuid noote ja heade emotsioonide ootusi, eelaimdusi retke raskustest ja lootus värvikatele mälestustele. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja jõulsiselt mõrkjas-magusakas - noh nagu umbes reisimehe mälukast, täis veidraid ja kaugeid asjakesi. Keskmaitse ... ehhhheee ... no ja ongi veider! Selline ... noh ... ahjus röstitud porgandi taoline ja pähkline ja muskaatveinist läbi imbunud.

Lõppmaitse. Köömned - ja ongi köömned noh! Köömnetega ja pekaanipähklitega moorinud porgand. 

Järelmekk. Muskaatpähkel? Kas siin on reaalselt see muskaatpähklit? Mõrkja-vürtsikas, datlite ja hurmaa kõrvaltooniga.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜberTaseme Veiderdus. Sihuke lahe, untsakaid täis ja veidi nihkes, poolpõiki kõigesse suhtuv ja selgelt omanäoline. Vana Gambrinus patsutab sellistele veidrikele lahkelt õlale ja palub teine kordki külla tulla.
---
pilt isetehtud

Bus 22


Bus 22 (AF, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Czech Pilsner (Světlý)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Pilsner - Czech" ja hinnang 3,71

Tootjainfo: "IBU 30"

Keskmist kasvu pudel, rõhutatut lihtne, bussi-silti meenutav kujundus. Erkvlage vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on klaarilt lihtne ja puhas, linnaseline ja kergelt humalane.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja klaarilt mõrkjas. Keskmaitse on magusakas, linnaseline, meeldiva hapuka kõrvaltooniga. Lõppmaitse muutub mahlaselt mõrkjaks, greibiseks ja mandariinikoore õli meenutavaks. Järelmekk on karge, kergelt vürtsikas, magusakas-mõrkjas ja väga kauakestvalt värske.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukat karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Suurepärane stiilinäidis tšehhi stiilis pilsnerile, kvaliteetne ja värske!
---
pilt isetehtud

Saturday, December 15, 2018

Needles to Say


Needles to Say (Nöösker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,44 punkti

Tootjainfo: "Pine-infused IPA
IBU 40"

Väike lihtne pudel, sildil puutüve aastarõngad. Valge pöidlajämedune vahukiht on väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt merevaigukarva. 

Aroom ... ohhhhhh ... sanatooriumilõhn! Selles mõttes et valge maja päikeselises ja tuulises männimetsas, aknad lahti ja männioksad toas!

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitses kallatakse keel üle kuusevaiguga - just kuuse, mitte männivaiguga, sest neil ON vahe! Lõppmaitse magusakas-hapukas vaigune pehme surve keelel on ilus nagu kesksuvine jalutuskäik sooja õhkavate männitüvede vahe, nina täis lõhnu ja pea mõtetest tühi. Järelmekk mõjub kui männitüve embamine - õnnelik ja mõnus ja rahulolev ja vaigune. Jah sa tead et määrid oma riided vaiguga lootusetult ära ... aga sul on sellest savi ... või siis vaik!

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERTasandi rüübe! Fantastiliselt mõnus tulemus - ühest küljest üsna kergelt kuugatav, teisalt aga võimsalt maitsev vaigujook. Samas aga hakkab kohe vaevama uudishimu - aga mis saaks siis, kui teeks kuuseokka-odraveini? Et kui prooviks kohe sulavaiku klaasi kallata?
---
pilt isetehtud

Amber Ale

Amber Ale (Paavo, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol

Tootjainfo: "IBU 39"

Väike lihtne pudel, sildi asemel korgil äärmusminimaalne kirje. Kreemikat karva vaht täidab üle poole klaasi ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - kirkalt kibuvitsapunane. Aroom on samamoodi punane ja marjane, vaarikavarretõmmist meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub hapukamaks, rauarohkemaks ja kuivapoolseks. Lõppmaitse on on mõrkjas-hapukas, kuivatatud maasikate nüansiga. Järelmekk on hapukas ja kuivapoolne.

Keskmise kehaga, kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga Väga hea taseme rüübe. Üsna stiilipuhas amber ale, vihjetega red ale'ile ... ehkki kes nüüd ütleb, kuskohas see üks algab ja teine lõpeb?
---
pilt isetehtud

Tuesday, December 11, 2018

Waterloo


Waterloo (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,6 %vol. Liigimääratlus: belgia porter

Tootjainfo: "vesi, odra- ja nisulinnased, pruun suhkur, apelsin, koriander, Marinka ja Saaz humalad, pärm"

Väike lihtne pudel, sildil nimeandev lahingupildike. Liiga vali sutsakas korgi avamisel muudab ettevaatlikuks, kuid õnneks ei järgne vahufontääni. Pöidlapaksune pruunakas-kollakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kustuva söe punane. Aroom on ebaselget magusakas ... no kui otsida ja mõelda, siis leiab ehk apelsinikoore ja koriandri ülesse, aga pigem on see fantaasiaviliv - see-eest pruun suhkur on olemas mis olemas.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas-vürtsikas. Keskmaitse muutub üsna tugevalt hapukaks, pannes seeläbi imestama - sellist happesuse taset ei ootaks ei stiili ega koostisosade poolt. Lõppmaitse muutub nüüd juba ootuspärasemaks, liites kokku belgia vürtsika kommisuhkruse ja porteri röstise, isegi nõksa suitsuse poole. Järelmaitse aga paneb juba päris tunnustavalt noogutama - "belgian strong dark ale" ja porteri ristand ilmselt täpselt nii peabki mekkima. 

Keskmisest tiba raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Vägagi heal tasemel rüüpeke. Veidi vasturääkiva teo ja näoga ... ning koriandri ja apelsini(koore?) lisamine jäävad üsna tajumatuks ... kuid üldiselt siiski üsnagi meeldiv klaasitäis.
---
pilt isetehtud

Kernu Stout


Kernu Stout (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Liigimääratlus: stout

Tootjainfo: "vesi, odralinnased, kaerahelbed, Kernu piparmünt, Saaz, Styrian Goldings ja Tettnanger humalad, pärm"

Väike lihtne pudel, sildil retrofoto Kernu kadakast. Pruun vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt kastanipunane. Aroomis leiab närtsinud piparmünti ja röstitud kaerahelbeid. 

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse on hapukas ja kuivavõitu, meenutades iiri stoute. Lõppmaitse muutub veidi magusakamaks, kaerahelbed proovivad hapukale kergele stoudile keha juurde anda, piparmünt lisab samas joogile õhulisust. Järelmekk on röstiselt mõrkjas-hapukas.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Kerge piparmündistoudike, kena õhtuooteks rüübata.
---
pilt isetehtud

Ebareaalne


Ebareaalne (Juhus, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Ale" ja hinnangut veel pole. Untappd ütleb "Sour - Fruited" ja hinnang on 3,57

Tootjainfo: "Simply chaenomeles. In a simple beer. Simply superb!"

Väike lihtne pudel, sildil ebaküdoonia, mis on miskipärast rohelist värvi. Sentimeetrine valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - häguselt tuhmkollane. Aroom on mõnusalt hapukas ... aga kuidagi ... jepstas, ma'i tea miks, aga meenutab kohupiima?

Esmamekk on kerge kehaga ja niksakalt hapu. Keskmaitse hapu meenutab rohelist õuna ... no nagu pooltoorest valget klaari või siis täisküpset antonovkat. Lõppmaitse muutub veidi pärmiseks ... ja jällegi tuleb jogurti-kohupiima noodike esile. Huvitav kas siin on kasutatud piimhapet? Järelmekk muutub kuivaks, õunad lähevad veidi käärima, alt üle tõusev krooksuke meenutab nüüd juba külmavõetud antonovkat.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-hapu buketiga Übertaseme rüübe. Lahja, maitsekas, värskendav ja kosutav - no kas pole hea kombo? Mõistagi juhul kui hapuõlled teile keelt mööda on :)
---
pilt isetehtu

Monday, December 10, 2018

Artisan Honey Tripel


Artisan Honey Tripel (Artisan, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,1 %vol. Ratebeer ei tunne jooki. untappd ütleb "Belgian Tripel" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "Batch nr.1 Special Edition collab between Artisan Honey and Kolk Brewery"

Joogi põhjaks on Kolk Sumin, kuid antud joogil on juba kraad erinev ning ka muidu olla retsepti muditud.

Efektne õlakas kopsakas pudel, minimalistlik aga elegantne sildikujundus. Kork eemaldub kummaliselt kaheosaliselt - alguses ülemine metallkork ja siis selle all olev üsna sügavalt sees istuv plastkork. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt ja täidlaselt kuldne.

Aroom on väga meeldivalt värske, mesine ja mahlane, mesilasvaha ja õunte ning sidrunväändiku segune. Oi see on sedasorti meeliergutav segu mida laseks lausa õhuvärskendiks ümber treida :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitse muutub hapukamaks, mõdu ja käärinud kasemahla seguseks, säilitades samas ka triple-õlle parimad vürtsikas-kuldsed-säravad noodid. Kõrgete kaarlagedega peosaalis hüüavad rõdul fanfaarid, kuulutades õukonna kõrgemate peade sisenemist, kavalerid kopsivad kannatamatult kontsadega ja kõlistavad kannustega nagu noored sälud, daamid sahistavad lehvikute ja seelikutega justkui indlevad faasanid. Meeleolu on ülev ja ärev.

Lõppmaitse. Uhh ja ohh. Braggot ja triple - kuulge, sellest dünastilisest abielust sünnivad ju krahvkonna kauneimad lapsed! Pokaalid kilisevad kõrgejoonseliste toostide saatel, põskedele tekib paksu meigi alla loomulik puna, kõrvad löövad õhetama ja silmad otsivad saalisügavuses seda partnerit, kelle pärast täna siia tuldud sai.

Järelmekk. Ehkki kombed peaks lonksu suurust ohjeldama, kallatakse mahukas kristallpokaal kuivavasse kurku, köhatatakse hääl puhtamaks ning suundutakse huulde hammustades jahile. Verisulis aadlivõsus lööb välja husaarlik uljus ning silmis sädeleb seni veel nägemata lahingute tuld.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoose paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Triple-braggot? Braggot-triple? Brapple! Triggot!! Herrhimmelgott!!! Orkester, mängi nüüd hoogsamalt, et sinine sarvik teid võtaks. Täna tuleb pidu, mis ei vaibu enne järgmist kolmapäeva!
---
pilt isetehtud

Püha öö


Püha öö (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,1 %vol. Liigimääratlus: stout

Tootjainfo: "vesi, odra- ja nisulinnased, laktoos, valges rummis leotatud rummilaastud, Eldorado, Sorachi Ace ja Citra humalad, vanillisuhkur, pärm"

Väike madalapoolne pudel, sildil muhedalt talvine meeleolu. Kollakaspruun vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkat ja sügavalt tume kastanipunane. 

Aroom. Hmm, see on päris huvitav. Kergelt suitsune, pehme ja biskviidine, selle taga hõljuva üsna selge rummise teravavõitu kargusega. Huvitav, kas nüüd selle rummi ja tamme koosmõjust sünnib midagi meditsiinilist, mentooli ja kanüüli vahepealset :)

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas-vürtsikas, veidi keeleotsa kribiv. Keskmaitse ... laktoos pehmus ja vanilje on täiesti olemas, aga see kraam kraabib veidi liiga palju keelt, alkohol on liiga selgelt ja teravalt tunda. Valge rumm kõlbab eelkõige ja ainult kokteilipõhjaks, antud koosluses loob see veidra haiglaliku tajuhäire. Järelmekk on kirbevõitu tammine ja terav, seda kribelust üritab küll maha suruda nisu ja laktoosi pehmus, kuid nad jäävad selles heitluses alla.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-kirbevõitu buketiga veidi noorevõitu rüübe. Ehkki villimisest on möödas viis kuud, kribib alkohol veidi liiga tugevalt ... ja 8-kraadise joogi puhul pole see kuigi hästi põhjendatav. Aga ma oletan et nii umbes aastakese pärast võiks seesinasele joogile juba palju kõrgema hinde panna. 
---
pilt isetehtud

Ökoöka (partii 4)


Ökoöka (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Liigimääratlus: kuusevõrse IPA

Tootjainfo: "vesi, odralinnased, kuusevõrsed, Mosaic, Simcoe ja Bravo humalad, pärm"

Varasemate versioonide kirjeldused leiab siit ja siit.

Väike lihtne pudel, sildil kahvatud kuuseoksad. Kollaka varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkat kuldne. Kuusevaigu magusakas aroom täidab toa juba lahtikorkimise hetkel. Lähedalt nuuskides sulguvad simad iseenesest ... sest noh kuusepuu sisse pead torgates on mõistlik oma silmi hoida :)

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub jõuliselt ja nätskelt vaiguseks, hapukas vaigune mälestus toob ette kõik need korrad lapsepõlvest, kui sai kevaditi neid erkrohelisi tutsusid näritud. Lõppmaitse on magusakas-mõrkjas, jõuline ja keelt veidi väntsutav oma okkalises jõulisuses. Järelmekk käänab aga veidi kibekaks, vaiku saab keelepärale veidi liiga palju.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga HEA taseme rüübe. Ühest küljest on see ehe vaigune pool õllest jube lahe ja kiita tahaks rohkemgi. Kuid teisalt on nüüdses versioonis ehk lahjemas joogis vähem linnasemagusust, mis seda kirbevõitu vaiku tasakaalustaks.
---
pilt isetehtud