Sunday, October 31, 2021

Game of Thrones Night King

Game of Thrones Night King (Mikkeller Taani). prk 0,473 l. alc 8,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja 3,78 punkti

Tootjainfo: "New-England Style Double India Pale Ale Brewed w/ Hallertau Blanc, Citra & Galaxy Hops"

Keskmist kasvu purk, sildil filmist tuntud külm lõust. Kollane vaht täidab üle poole klaasist ja püsib vägagi kaua, haakudes mõneti ka klaasiseintele. Õlle värvus - tuhmilt oranž. Aroom - magus, täidlane, virsikukompott, apelsinipovodlo, greibimahl.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse muutub toekamaks ja jõulisemaks, rauarohkemaks, karmimaks, hapukas-mõrkjaks. Lõppmaitse on mõru, vaskne, kadakane, vaigune, kore ja kuiv. Järelmekk - rohmakas, karm, mõru ja vürtsika õhetusega, metalne ja krobeline.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusa-mõru-hapukas-mõru-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERtaseme rüübe. Rohmakas, tahumatu, metalne, west-coasterite seeriasse paigutuv topelt-IPA, noh umbes selline rohmakas tüüp nagu sildsit oletakski.
---
pilt isetehtud

Wheat Seems To Be the Officer Problem Citra & Sabro

Wheat Seems To Be the Officer Problem Citra & Sabro (All In / Stigbergets, Rootsi) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Wheat Ale - India / Hopfenweisse" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Wheat Beer - Hefeweizen" ja 3,53.

Tootjainfo: "The 5th take on our Collaboration with Stigbergets bryggeri.
A heavily hoped hopfenweizen with Citra and Sabro.
IBU 40"

Väike purk, sildil üks väga spetsiifiline nägu :) Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - õrnalt uduselt kollane. Aroom on vaimustavalt värske, roheliselt humalane ja äratuntavalt nisune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse muutub veidi hapukamaks, humal hakkab veidi keeleservades torkima. Lõppmaitse - mahlane, õunane, pirnine, pirnikonservine, puidune ja tihe-kreemikas. Järelmekk - mõnusa värskeimast värske humalakrõhveldusega, hapukas-vürtsikas ja lõpuks ka maitses selgelt ära tuntava banaanisusega ... tõsi küll, see banaan on toores, kuid siiski kuramuse meeldiv. Jaaaa ... kuskohast see koriander siia juurde nüüd hiilis?

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja veidi kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusa-mõrkjas-hapuka-magusakas-mõrkjas-vürtsiak buketiga ÜBERtaseme rüübe! Hopfenweisse on üks paganama meeldiv stiil, mida kahjuks meie maanurgas nii harva kohata on - mõni kohalik tootja võiks selle küll sihikule võtta!
--- 
pilt isetehtud

Pear Kisel

Pear Kisel (Sofia Electric, Bulgaaria) prk 0,5 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Gose" ja 3,85 punkti.

Tootjainfo: "Gose with lacto plantarum and pear puree"

Keskmist kasvu purk, silt eimidagiütlevalt laineline.Erkvalge pöidlapaksune vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - hämuselt helekollane. 

Aroom - kohupiimane/jogurtine lõhn kandub kaugele, lähenedes lükatakse aga mõlemasse ninasõõrmesse düšess-komm. Mitte päris-pirn, vaid just see limonaadist-kommist tuttav jurakas.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapu. Keskmaitse on magusam ja kihiseval düšessilik. Lõppmaitses lisandub ka ootuspärane soolakas kihike ja jook muutub palju mängulisemaks. Järelmekk on kuiv, mõrkjas-soolakas, hapuka düšesiliku fooniga.

Keskmisest kergema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-soolakas-hapu-mõrkjas-soolaka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Pirni enda maitset ükskõik mille sisse kinni püüda ilma, et see muutuks düšessiks, pole ilmselt võimalik. Aga lahe ja karastav lonksuke ikkagi.
---
pilt isetehtud

Saturday, October 30, 2021

Bulgarian Breakfast

Bulgarian Breakfast (Sofia Electric / Lepi Dečki, Bulgaaria / Horvaatia) prk 0,33 l. alc 12 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 90 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double Coffee" ja 4,03 punkti.

Tootjainfo: "The idea behind this imperial stout is to present a favorite Bulgarian 90s breakfast – coffee and tobacco smoke (Don’t worry there is no tobacco inside!)."

Väike purk, sildil kohvimasinad. Must sõrmepaksune vaht kaob kiirelt kirmeks. Õlle värvus - möirgavmust. 

Aroom. Piiiiii. Piiks. Piibukahast serveeritud kohvi!

Esmamekk. Oiraisk. Mõruraisk. Tubakamõru, kohvi-hapu, tõrumõru.

Keskmaitse. Tõrv. Tubakatõrv. Räme.

Lõppmaits. Järematu juramatu jõmakas kohvikontsentraat. Kohvibituumen sigaheast hapu-röstist. 

Järelmekk. Üpsilon. Kaksilon. Kolmkenkaksen. K_O_H_UT:AA!!VVV koletuslik kohvitarretis. Sõnast tõrv. 

KARM! KURADIKARM!! Hüperboolselt interstellaarselt meelemõistuseta kohvikohutis! Hapuröstis Mõrukoletuhvel. Tubakaga suitsutatud kohvijuuretis, mille teelusikatäiest saaks tehtud ämbritäie vanakooli koolikohvi. 
---
pilt isetehtud

Sällskapsdryck

Sällskapsdryck (Beerbliotek, Rootsi) prk 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnnag pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Pale Ale - American" ja hinnang 3,47

Tootjainfo: "The beer of choice if you are looking for an easy-drinking, straightforward, crisp, thirst-quencher. A beer best served at 8-10°C while relaxing in the company of old friends. Clean, simple, full of citrus and stone fruit flavours with hints of grass notes and a soft yet pronounced bitterness.
IBU 35"

väike purk, primitiivsuse äärel lihtne sildikujundus. Valge vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib ülikaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on "animaalne", veidi vängevõitu, välikäimla ja värske meretuule vahepealne :)

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõru. Keskmaitse - hapukas, kassipiss, valged sõstrad, toorevõitu tikrid, käärinud kasemahl. Lõppmaitse muutub veidi magusamaks, kreekide, naadi ja alõtša segune. järelmekk - kuiv, hapukas-mõrkjas ja karge.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-hapukas-maguskas-hapukas-mõru buketiga hea taseme rüübe. Üsna selline nagu üks APA olema peab - kuiv ja mahlane, kuid ei mitte midagi erilist.
---
pilt isetehtud

Alexander Filtreerimata

Alexander Filtreerimata (A. Le Coq, Eesti). prk 0,568 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Zwickelbier / Kellerbier / Landbier" ja hinnang 18 punkti. Untappd ütleb: "Lager - Pale" ja 2,95 punkti.

Tootjainfo: "The new Alexander is an unfiltered lager with a rich palette, a light sweetness and the rich caramel of barley. The golden amber beer has the aroma of citrus and caramel. We recommend storing the can upside down, turning the can before opening brings out the best qualities of unfiltered beer."

Kopsakas purk, tagurpidi sildindus. Kollakas vaht täidab pool klaasi ja on väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. Aroom on linnaseline, magusakas, karamelline ja biskviidine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks, täidlaseks, biskviitjaks ja magusaks. Lõppmaitse - sametine, veidi mõrkjas, hapuka servaga, aga põhiliselt digestiivküpsise magususega. Järelmkk - magus-hapukas, veidi vürtsikas, toekas ja terasepiku raskusega.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. RB poolt pakutav liigimääratlus "Kellerbier" on kümneid kordi täpsem kui UT oma "pale lager". Linnaseline ja toekas jook, tõeliselt meeldiv üllataja suurtootjalt!
---
pilt isetehtud

Friday, October 29, 2021

Stranger Than Chocolate & Coconut

Stranger Than Chocolate & Coconut (Collective Arts, Kanada) prk 0,473 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Flavored" ja hinnang 90 punkti. Untappd ütleb: "Porter - American" ja 3,76 punkti

Tootjainfo: "The decadent chocolate character of our Stranger Than Fiction Porter is turned up to 11 in this limited release brew with an infusion of sweet cacao! We then paired it with loads of toasted coconut, giving it a whole new level of flavour and creaminess."

Keskmist kasvu purk, sildil miskine ime-elajas. Pruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirka, kuid vähese punaka helgiga must. 

Aroom ... joooopppenpuhhh! MIDA veidrust! See on ÜLI-ÜLI-ÜLI-intensiivne! Lihalik, juustune, vänge, šokolaadine, veidi lagritsane. JÕHKRALT VÕIMAS! Kookos on siin ka, jah, kuid see on ... see on juustukookos! Vohh!

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - jällegi vana, väärikas, kaua laagerdunud juust ... norra pruun karamell-juust? 

Lõppmaitse - kookos-karamell. Võikaramell. Bešamell. Balalaika. Brutaalne prae-banaan. No ma ei teaaaaa, misasi see on, aga see on VÕIMAS

Järelmekk. Lappenranta Lapik Lutsukivi! See on midagi ogarat. Kaua laagerdunud, vääääga kaua laagerdunud juustukaramell kookosega???

VÄNGE, BRUTAALNE, EBAREAALSELT vildaka ja kütkestava lõhnapildiga ning sellest vaid viis senti allapoole jääva maitseväärastusega FRIIGIKAS.
---
pilt isetehtud

Lost Antiques

Lost Antiques (Sori / Brew division / Õllenaut, Eesti / Venemaa) pdl 0,33 l. alc 10,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Gruit / Ancient Herbed Ale" ka 3,79 punkti.

Tootjainfo: "Lost Antiques is a historical journey made together by Sori, Brew Division and Õllenaut to a forgotten beer style of "Gruit". Strong, sweet malt base is balanced with Estonian wild hops, orange peel, black cardamom and juniper. Take a trip down the memory lane with this delicious sipper."

Tegu pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega kaks aasta tagasi tehtud kirjelduse pihta. Vahu- ja värvpilt pole ajaga muutunud. 

Aroom on sama erakordselt intrigeeriv nagu toonagi, huvitaval kombel on nii kardemoni kui kadaka noodid isegi tugevamaks muutunud. 

Maitse - ooooojaaaaa, aeg on siin mõjunud imeliselt hästi! Kui toona sai ohtralt kirjutatud liigsest magususest, siis nüüd on see taandunud. Tajutav alkoholisus on nüüd muutunud võluvaks seguks alkoholist ja vürtsidest. 

Kaks aastat tagasi kirjutasin kokkuvõtte asemel: "Friigikas. Jäme ja purjakil friigikas. Säänse joogi järel haaravad mehed taprid ja lähevad sõtta. Või siis jäävad magama. Võehh. Selja võtab võdisema." Nüüd kirjutan: vaimustav ürdinastoika! Vürtsõlu selle sõna umbeheas mõttes!

Premium Select

Premium Select (A. Le Coq, Eesti). prk 0,355 l. alc 4,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - International / Premium" ja hinnang ei ole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Gluten-Free" ja 2,53 punkti.

Tootjainfo: "Premium Select on täiesti uut tüüpi hele kvaliteetõlu – gluteenivaba ning tavapärasest väiksema kalorsuse ja alkoholisisaldusega. Õlle kerge, aga mõnusalt humalane maitse on saavutatud tänu kääritamisel kasutatud erilinnastele ja lisatud Tšehhi aroomhumalatele. IBU 15"

Keskmist kasvu sale purk, silt pruulikojale omane. Erkvalge pöidlapaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on linnaseline ja murune, päris meeldivalt värske.

Esmamekk on keskmisest kergema, isegi vesise kehaga ja hapu. Keskmaitse - hapu ja mõrkjas, haputaignast leiva nootidega. Lõppmaitse - veidi magusakam ja linnaselisem, kuid hapu põhitoon hakkab juba tüütuks muutuma. Järelmekk aga on juba täitsa OK, isegi võiks öelda et mahlane, magus-hapukas ja kenasti vürtsikalt värske.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga nii ja naa rüübe. Ühest küljest on ta vähemalt midagi teistmoodi kui tavaline Premium (kuigi kui aus olla, tuleks neid kahte kõrvuti proovida). Teisest küljest - joogina omaette pole ta midagi kõneväärset. Kolmandast küljest aga on mind alati vaevanud küsimus, et kuidas mõiste "premium", mis nt autonduses ja lennunduses tähendab mingit keskmisest kõrgemat taset, antud kontekstis aga ... midaiganes.
---
pilt isetehtud

Thursday, October 28, 2021

Névé (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 88 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ka 3,87 punkti.

Tootjainfo: ""Névé is a young, granular type of snow. Partially melted, refrozen and compacted." Although this beer was never frozen, it's a compact pack of flavors. Creep closer to the fire and snuggle up to this bold Imperial Stout. A cocktail of vanilla beans, cacao nibs, smooth espresso and selected spices. The closest we could get to a blanket in a bottle.
IBU 49"

Tegemist pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega kolm aastat tehtud kirjelduse pihta. BB kukkumiseni on veel paar nädalat aega.

Vahtu polnud siis, pole ka nüüd. Värv mõistagi samamust. 

Aroom - oooooooo, see on väga palju paremaks läinud! Kui toona oli alguses see ninaväänavalt vänge, siis nüüd on see kraam hunnitult küps ja nina endasse kleepiv, lihav, õrnalt soolakas ja kakao-kookose segune. 

Maitse - sama! Toonane atsetoonine vängus on kadunud, järgi on röstkookoserumm! Lagritsaliköör kakaoraamistuses.

MEGAHEA näide sellest, kuidas BB lähenemine õllele kasuks tuleb. Kui kolm aastat tagasi kirjutasin: "vastuoluline rüübe. Hetkel veidi vängevõitu. Aga üüratu hoiustamispotentsiaaliga" siis nüüd see siin ongi, hästi hoiustatud!
---
pilt isetehtud

XMAS Special Brew Lager

XMAS Special Brew Lager (A. Le Coq, Eesti). prk 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Lager - International / Vienna" ja hinnang ei ole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Lager - Winter" ja 2,46 punkti.

Tootjainfo: "XMAS Lager is a deep amber coloured light beer with rich and hoppy bouquet of flavors
IBU 14"

Keskmist kasvu pur, sildil jõulumehe vats. Kollakas vaht täidab veidi üle poole klaasist ja on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. Aroom on magusakas, karamelline ja kerge pähklise puudutusega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus. Keskmaitse - magus, veidi täidlasem, röstpähklise ja veidi mõrkjama servaga. Lõppmaitse - magus ja kergelt vürtsikas. Järelmekk - karamelline, veidi karamelliseeritud suhkru üledoosiga.

Keskmisest suti raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsikas-magusa buketiha HEA taseme rüübe. Jah, lugesite õigesti ... sest vaaaaaata kui võtta seda õlut kui bocki, siis asetub kõik kenasti oma kohale. Mitte doppelbock, vaid harilik bock oma karamellises võtmes.
---
pilt isetehtud

Geismann Bier Edel Export

Geismann Bier Edel Export (Tucher, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Helles / Dortmunder Export" ja hinnang 29 punkti. Untappd ütleb: "Lager - Dortmunder / Export" ja 3,18

Tootjainfo: "Nürnberger Bierkontor"

Keskmist kasvu pudel, vanamoeline sildikujundus. Valge vaht täidab pool klaasist ja on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne. Aroom on magusakas, lihtne ja linnaseline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - hapukas-magusakas, linnaseline ja sepikune. Lõppmaitse lisab õrnalt mõrkjamat noodikest, kuid peenleivalik linnaselisus jääb ikka dominandiks. Järelmekk - magus-hapukas ja õõõõige aeglaselt keriv vürtsikas paneb sellele lihtsusele väärika lõpu.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga OK taseme rüübe. Saksapärases õllelauas kannatab seda kraami juua küll, aga millestki tema puhul rääkida pole. Ei heast ega halvast. Igav.
---
pilt isetehtud

Wednesday, October 27, 2021

Dark Humor Club Coconut

Dark Humor Club Coconut (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 90 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,73 punkti

Tootjainfo: "Join our Dark Humor Club, where life is fun and jokes are dark! When life gives you delicatessen of our DHC series is this deep coconuts, you put on Hawaii shirt and bite into this Imperial Coconut Stout!
Another delicatessen of our DHC series is this deep dark and sweet stout. Pair with a rich chocolate cake, hard cheese and try with curry!
IBU 45"

Tegu pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega viis aastat tagasi tehtud kirjelduse pihta. Lustakas fakt - BB kuupäev kukkus sõna otseses mõttes eile :D

Vahtu on u kolm korda rohkem ja samapalju püsivam. Aroom on vähem röstisem ning selle alt on esile tulnud ka kookosenoot, mida esmaproovimisel ei täheldanud. Keha on joogil muutunud veidi kergemaks, kuid röstine ja liköörine on ta siiski.

Hea meeldetuletus ajast, kui Sori ei keskendunud ülevõlliselt magusatele jookidele, vaid tegi vahele ka lihtsalt väga häid imp-stoute. 
---
pilt isetehtud

Smoothie Loops

Smoothie Loops (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja hinnang 3,95 punkti.

Toojainfo: "Florida Weisse w/ apricot, mango and blood orange"

Väike purk, sildil pardike :) Kollane vaht äidab 2/3 klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mudruselt mehune. 

Aroom - tervisejook! C-vitamiiniga mangomehu! 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu-magus, apelsinine ja mehune. Keskmaitse - magus-hapu, segumahlane, päikeseline, veidi aprikoosine, kuid selline veidi toorevõitu varindina. Lõppmaitse: multivitamiinijook sportlastele! Järelmekis ilmub väike mehune viide mangole, kuid see jääb veriapelsinile armetult alla.

Õllefaktor 0. Vitamiinifaktor ~220. Värskendav puuviljaelamus - 36 ... või midagi sellist :)
---
pilt isetehtud

Mönchshof Original Pils

Mönchshof Original Pils (Kulmbacher, Saksamaa). pdl 0,5 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang 18 punkti. Untappd ütleb: "Pilsner - German" ja 3,22 punkti

Tootjainfo: "The long brewing tradition of Mönchshof and our love for hand-crafted detail guarantee even today a beer fro the demanding beer lover. Experience a fine Pils-style beer with the taste of a traditional beer with our finely-hopped,delicate Mönchshof Original
IBU 25"

Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, pruulikoja tunnusmunk laiutab seekord üle kogu sildi. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on hapukas, teraviljane ja peenleivane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu-mõrkjas. Keskmaitse muutub veidi magusamaks, linnaselisemaks, kuid hapu pooltoore viljatera toon jääb domineerima. Lõppmaitse muutub samm-sammult veelgi magusamaks, nüüd juba selgelt linnaseliseks. Järelmekis toimub väike tagasipööre hapusse külge, aga samas kerib ennast kenasti säravaks saksa humalate vürtsikas õhetus.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapu-mõrkjas-magusakas-magus-hapukas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Lihtne, aga kvaliteetne saksapärane lauaõlu üks tükk.
---
pilt isetehtud

Tuesday, October 26, 2021

Ella-eh-eh

Ella-eh-eh (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 7,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja hinnang 3,79.

Tootjainfo: "New England Double IPA with Ella, Ekuanot and Enigma hops."

Väike purk, pruulikoja tunnustilk kannab endal armast kleidikandja figuuri. Kollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib marukaua, haakudes mõõdukalt ka klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt tumeoranž. 

Aroom. Purjutavalt puuviljane. Soe, karamelline, pirnikonservi ja naadivarte, murakamoosi ja nõgeste, hommikuse kaste ja õhtuse päikesehelgi segune.

Esmamekk - soe, sammaldunud, pehme ja mugavvvv nagu vana puutüvi, mille najale nii mõnus nõjatuda. Keskmaitse - karedavõitu, rauane, karge ja kuldroheline, külm lonks rabavett ristseliti lamamine kanarbikuvälul, suus männiokas ja silmil õlgkübar. Lõppmaitse - ranna-heinamaa kare rohi sääri mööda pikakeeleliselt nilpsamas, kadamarjad taskus ja toekas pajuvars rännukepiks käes. Järelmekk segab loojuva päikese pehmuse ja varasügised pihlamarjad, veidi arooniat ja karmi vana kadakavaigu kokku vaiguseks plönniks ja pistab keele alla, et seda suve veel kaua maitsta.

Ülevõllikas, mitmenäoliselt MEGAkas, segades kokku nii lopsakas-magusad puuviljad kui karedad-koredad vaigutokerdised, veidi Friigikas, balansseerides NEIPA ja west-coasterite vahel, hammustuse ja iseloomuga elukas. Ella-elukas.
---
pilt isetehtud

Tujukas Tuukan

Tujukas Tuukan (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Dry / Irish" ja hinnang 36 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Other" ja 3,15 punkti.

Tootjainfo: "Kui üks tuukan otsustaks Eestisse kolida, peaks ta ennast päris soojalt riidesse panema. Sõpradeks sobiksid talle meie rähnid, aga söögiga oleks keerulisem. Puuviljade nosimise asemel peaks ta midagi muud söögiks leidma. Midagi kohalikku - kartulit või rukkileiba näiteks. Noh kui oleks selline tuukan, pisut tujukas.
Tujukas Tuukan on klassikaline kuiv stout, millele annab tujukuse rukkilinnas.
IBU 22"

Tegu pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega seitse aastat tagasi tehtud kirjeldusega, kusjuures õlle BB jääb aastasse 2016. Vahtu on umbes sama palju, värvus pole muutunud. Aroom on ehk veidi leivasem kui toona. Maitses on ainuke muudatus see, et see mida ma toona markeerisin sõnaga "suitsune", asendaksin ma nüüd mõistega "kõrbemise äärel olev röstine", muidu kehtib kõik nagu toona.

IMETABANE näide sellest, kuidas ka 5 aastat peale BB kuupäeva kukkumist võib isegi lahja joogike säilitada 95% oma algsetest omadustest. Kas ideaalse säilumise peapõhjuseks on vesi või protsessi ideaalne puhtus või miski muu, ei oska öelda, kuid tulemus on suurepärane!
---
pilt isetehtud

Monday, October 25, 2021

Wild Sour Series: Lynnbrook

Wild Sour Series: Lynnbrook (Destihl, US) prk 0,33 l. alc 4,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja 92 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja 3,73 punkti

Tootjainfo: "Lynnbrook, named after our founder's family farm, is a wild Berliner-style Weisse with raspberries added. The result is a refreshing, fuchsia-colored beer with an aroma of raspberry-lemon giving way to hints of brie with subtle lemon and yogurt-like flavors supported by tart, fresh raspberries and underlying lactic sourness.
IBU 4"

Väike purk, nunnuroosa sildikujundus. Roosakas vaht täidab 3/4 klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. Aroom - lapsikult naeratavalt magus vaarikalimonaad. 

Esmamekk - jepstepski! - täiesti vastand lõhnale! Ei mingit leebet magusust, vaid konkreetne HAPU!

Keskmaitse - hapukas toon leebub, selle kõrvale tekib kohupiimane-jogurtine pehmus. Lõppmaitse - jälle uus pööre vääääga kuiva hapusse. Järelmekk - kuiv ilma suhkruta vaarikajogurt!

Mõneti ja kummatiselt friigikas. Totult magusast lõhnast hüppab see jook ülikuiva ilma suhkruta jogurtisse. Keel kahestub, meel kummastub.
---
pilt isetehtud

1906 - Milano

1906 - Milano (Birra Italia, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - International / Premium" ja 4 punkti. Untappd ütleb "Lager - Pale" ja 2,83

Tootjainfo: "Premium blonde beer produced according to the ancient Italian recipe to guarantee a high quality of the product."

Väike lihtne rohelisest klaasist pudel, sildikujundus pidulikult sini-kuldne. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - judinaid tekitavalt plastiliinine

Esmamekk - keskmise kehaga, magus-hapukas. Keskmaitse - magustatud plastiliin. Lõppmaitse - kustutuskumm ja väheke linnasemagusat. Järelmekk - magus plastik

Unterbier. Üks odavamaid ja süvitsiminevalt mõtetumaid õllejooke, mis vana Gambrinuse keelele sattunud.
---
pilt isetehtud

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei (Weihenstephan, Saksa). pdl 0,5 l. alc 0,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Low / No Alcohol Beer" ja hinnang 12 punkti. Untappd ütleb: "Non-Alcoholic Beer" ja 2,77 punkti

Tootjainfo: "Our golden-yellow, alcohol-free wheat beer tastes like a premium wheat beer: tangy, fresh and full-bodied, with hints of cloves and honey as well as a fine yeasty spirit. The unique wheat beer taste is achieved by a method developed in collaboration with the Technical University of Munich-Weihenstephan: the top fermentation is not interrupted and the beer has time to mature, only after the maturation the alcohol is carefully withdrawn. It is a first-class thirst quencher after sports or a good companion to light summer dishes, sweet and sour dishes, or fruit sorbets. Brewed according to our centuries-old brewing tradition on the Weihenstephan hill.
IBU 14"

Keskmist kasvu pudel, koja tunnus-silt seekord sinisel foonil. Valge vaht täidab pool klaasist ja on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on magusakas, intensiivselt teraviljane ja sepikut meenutav, nisuõlle komponent sellest on olemas, kuid nõrgake. 

Esmamekk on kerge kehaga ja mõru-hapukas. Keskmaitse - hapukas pool muutub domineerivaks, väike toore banaani nüanss tuletab meelde, et tegu võiks olla siiski ehk nisuõllega. Lõppmaitse - leivane, leebe ja magusakas-hapukas. Järelmekk - õrnalt mõrkjas ja üsna tühi.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja vesise paletiga, mõru-hapukas-maguskas-hapukas-mõrkja buketiga OK taseme rüübe. Alkovabadeõllede maailmas täiesti mõistlik tegelane, kuid supertasemega nisuõlle tootja poolt oleks oodanud maitseküllasemat / nisulikumat sooritust.
---
pilt isetehtud

Sunday, October 24, 2021

Hop Ottin IPA

Hop Ottin IPA (Anderson Valley, USA). prk 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 93 puntki! Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,56

Tootjainfo: "Hop-Heads, your dreams have come true! Hop Ottin’ is Boontling for "hardworking hops," and they’re surely hard at work in this brew. Hop Ottin’ starts with a strong floral aroma, which winds into a deep and complex body. In an intriguing balance, honey-drenched malts coat rich hop undertones. At length, the hops prevail, with a satisfyingly crisp finish. Hop Ottin’ bites like a cankicky bluetail (Hop Ottin’ bites like a rattlesnake looking for a fight.) IBU 78"

Tegemist pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega 7 aastat tagasi tehtud kirjeldusega, kui sama õlu liikus siinkandis pudeliversioonis. Vaht on tunduvalt kollakam kui toona, kuid samamoodi püsiv. Aroom on samamoodi huvitav segu värskest leivast, küpsetatud kaalikast ja ürtidest, olles ühteaegu nii vänge kui ka maalähedane.

Maitse - jaaaaaa, vana Gambrinus saab täiesti aru, miks 7 aastat sai kirja "MEGARÜÜBE", sest ta on vaimustavalt jõuline, vängevõitu, intrigeeriv ja omamoodi "vanakooliIPA steroididel". MEGA ta oli ja MEGA'ks ta jääb!
---
pilt isetehtud

Negra Munich. Maltas Tostadas

Negra Munich. Maltas Tostadas (Damm, Hispaania) pdl 0,25 l. alc 5,9 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Bock - Single / Traditional" ja 3,18 punkti

Tootjainfo: "Bock Damm is a blend of threer different types of malt: roasted, caramel and pilsen malt
IBU 25"

Pisike proofilkirjadega pudelike, sildil asjakohane sarviline. Kollane vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt, haakudes kenasti ka klaasiseintele. Õlle värvus - süngelt kirkalt punakaspruun. 

Aroom - huvitavalt mõõdukalt röstine. Selles mõttes huvitav, et ei ole segu mitmest, nt linnaselisest või leivasest vms lõhnast, lihtsalt puhas röst kui selline.Röstleib.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse muutub täidlasemaks, veidi ploomiselt hapukaks, röstine pool nihkub kõrbemise servakese peale. Lõppmaitse - kaljane, ploomine, leivane ja kergelt lagritsane. Järelmekk - röstpähkel, kreeka pähkel, rosinad, melass ja lagrits.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Väga harva esinev ja hästi teostatud dunkelbock!
---
pilt isetehtud

Weihenstephaner Hefeweissbier leicht

Weihenstephaner Hefeweissbier leicht (Weihenstephan, Saksa). pdl 0,5 l. alc 2,7 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Low / No Alcohol Beer - Wheat" ja hinnang 14 punkti. Untappd ütleb: "Hefeweizen Light / Leicht" ja 3,33 punkti

Tootjainfo: "The light wheat beer is perfect for conscious beer enjoyment - cheers!
IBU 14"

Keskmist kasvu pudel, pruulikojale omane sildikujundus rohekates toonides. Valge vaht täidab 3/4 klaasit ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - hämuselt kuldne. Aroom - klassikaline täidlane saksapärane nisukas, magusapoolne ja banaanine.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja stiilikohaselt magus-hapukas. Keskmaitse mõrkjam, murusem, kuid samas ka banaanine. Lõppmaitses muutub see banaan pooltooreks, mõrkjas-hapukaks ja ka madala alkoholisalduse tõttu veidi vesiseks. Järelmekk - mahlane, kerge ja mõnusalt pehme.

Kergepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Kuna vana Gambrinuse jaoks on see esmakordne kokkupuude Leicht kui õllestiiliga, siis ei oska teda võrrelda, kuid omaette võetuna - kuulge see on ju väga maitsev õlu ja kenasti suurepärast saksa nisuõllede perekonda esindav lahja jook!
---
pilt isetehtud

Saturday, October 23, 2021

Voodoo Ranger V2K IPA

Voodoo Ranger V2K IPA (New Belgium, US) prk 0,33 l. alc 6,9%vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Flavored" ja hinnang 75 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,88 punkti.

Tootjainfo: "Say goodbye to your semi-charmed life, and wassap to a bittersweet symphony of grapefruit and guava, perfectly in sync in this hazy IPA.
IBU 19"

Väike purk, sildil väga kummaline koolnu :) Valge vaht täidab pool klaasist, püsib kaua ja haakub ka tihedalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroom mõjub naeratamapanevalt puuviljasena, greibi ülivärske sugulasena

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja puuviljaselt magus-hapukas. Keskmaitse - magus-mõru, greibikoore või õigemini -seemne moodi õline, vängevõitu ja troopiline. Lõppmaitse muutub hapukamaks, nüüd tuleb juba ka guava kenasti esile, maitseosuti on rõõmsas punases. Järelmekk - magus-mõru-vänge-eeterlik maitsepomm

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-hapukas-magus-mõru-vinge-vänge-magus-eeterlik ÜBERTASEME RÜÜBE. Supermahlane, supergreibine, supermaitsev superõlu. Jah, tavapärase mõistega IPA'st seeväga ei haaku, aga no mis siis :)
---
pilt isetehtud

Cryptic

Cryptic (Oakham, UK). pdl 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "ISA - Session IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - English" ja hinnang 3,72 punkti

Tootjainfo: "Inscrutably hazy gold in colour and bewilderingly full-flavoured from Aussie sourced Vic. Secret and Enigma hops.
This new unfiltered IPA teases answers down and across your taste buds with aromas of peach and raspberry and a slight minty note.
Tastes of fresh raspberries and summer pudding with an underlying bitterness to balance the sweetness.
All on a perplexing light caramel malt base.
The unfiltered canned version of our upcoming Cryptic cask aged beer. "

Keskmist kasvu purk, sildil on midagi maajade kalendri sarnast. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist, püsib mõnda aega ja jätab kenakese jälje klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on karamelline ja heinane-ürdine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõru-magusakas. Keskmaitse - täidlaselt karamelline, veidi puidune, virsikuse mahlasusega. Lõppmaitse - magus-mõrkjas, huvitavalt jaheda piparmündise  või melassise puudutusega. Järelmekk - mõru ja magus, täidlane ja maitseküllane.

Keskmisest tiba raskema kehaga, mõru-magusakas-hapukas-magus-mõru-vürtsikas-mõru-magusa buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Vana maailma IPA enne moodsata ülevõlliste aegade saabumist.
---
pilt isetehtud

Värske

Värske (Põhjala, Eesti) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Lager - Helles" ja hinnang 3,67 punkti.

Tootjainfo: "A german style lager brewed with Hallertau Mittelfrüh wet hops, harvested less than 24 hours before
IBU 35"

Väike purk, sildil lopsakad humalad ... jeeeeee ... Põhjala siltidele on hakanud tekkima arusaadavad asjad! :) Lehm on nagu lehm! :D 

Kollakas vaht täidab pool klaasi, kuid ei püsi kuigi kaua. Õlle värvus - õrnalt hämuselt kuldne. 

Aroom - VÄGA linnaseline, VÄGA värske, VÄGA murune. Selline ööpäev niiskes kuhjas nõrbunud muru, mis hakkab kergelt käärima minema. 

Esmamekk - kergepoolse kehaga ja üsna äkiliselt hapukas-mõru. Keskmaitse pöörab sama järsult matsakalt magusasse linnaselisse serva. Lõppmaitse - hapukas, magus, vürtsikas, jõuline ja jäme. Järelmekk - toekas, pisut isegi mühakas, atsakas ja matsakas.

EBATAVALINE RASKEKAALLANE! Harilikust laagrist on tehtud kontsentraat. VÄGA värske ja VÄGA jõuline kontsentraat. Seda maitset võik lahjendada kolmega, saamaks "normaalse" laagerõlle.
---
pilt isetehtud

Friday, October 22, 2021

Symbiotic Momentum

Symbiotic Momentum (To Øl, Taani). pdl 0,75 l. alc. 5,5 %. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,96

Tootjainfo: "A barrel aged spelt ale brewed with local raw honey during primary fermentation and then a rare "Honeydew" honey for secondary fermentation in the bottle. Brewed together with our friends from The Barrel Project using both our own house cultures and theirs."

Suur pudel, üliminimalistlik sildikujundus. Erkvalge vahttäidab pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - hämuselt helekollane. Aroom - kilkavalt hapu, äädika ja väävli puudutusega.

Esmamekk on küll hapu, kuid mitte nii happeline kui ootaks lõhnas. Keskmaitse on kuiv, magusakas ja vaniljene. Lõppmaitse - ülikuiv, mõrkjas, hapu, veidi samas iiriskommilikult karamelline selle foonil. Järelmekk on juba konkreetselt hapum, mineraalne, krõbisevkuiv ja puidune.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja ülikuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-vürtsikas-hapu buketiga ÜBERTASEME rüübe. Happeline ja särtsakas, kuiv ja samas meeldivalt tammise-vaniljese ümarusega. 
---
pilt isetehtud

Thursday, October 21, 2021

Banaananen

Banaananen(Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untapped ütleb "Stout - Imperial / Double", hinnang 4,05 punkti

Tootjainfo: "A rum BA Imperial stout"

Väike lihtne pudel, mille vahakael tõstab ootusi, sildil mäng banaani ja Põhjala vana pruulikoja ümber. Vaht ... eee ... misajast vahakaelad ülekarbos on? Vaht ronib suure loiguna pudeli ümber laiutama :(

Värv on joogil mõistagi üdimust. Aroom - vahaselt banaanine, no kohe ikka väga banaanine

Esmamekk. Blörts. Sellise heliga saab ilmselt torgata keelt üliküpse banaani sisse. 

Keskmaitse. Röstbanaan. Falmeeritud banaan!

Lõppmaitse. Rummileegi karamelliseerunud banaan!

Järelmekk. Banaaniröst. Rummikokteil šokolaadi ja bananaaaaanaaaaga.

INTERGALAKTILISELT BANNAAANNNAAANNEEE! Banaani-impstout on piisavalt sõge nii idee kui teostuse poolest. Sutsuke ülemäärane karbo paneb lihtsalt hoiatama - avage mingi kandiku kohal, aga avage kindlasti ja seltskonnas, et seda hullust jagada
---
pilt isetehtud

Omnipresent

Omnipresent (To Øl, Taani). pdl 0,375 l. alc. 7,2 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,97

Tootjainfo: "A blend of mixed fermentation ales from both Foeders and wine barrels. Refermented on top of freshly harvested Danish Stevnsbær cherries from a producer near the brewery."

Keskmist kasvu pudel, ülilakooniline sildikujundus. Roosa vaht täidab poole klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - vähese uduvinega tumepunane. 

Arooom ... lambicusõbrad peaks nüüd selle peale rõngasse viskuma ja siis laelambi ümber õnnest heljuma. Sõnniku sisse kukkunud kirss!

Esmamekk - kiiikiiikiiilkavalt hapukirss!

Keskmaitse - oisakuratkuikirss. Haaaaapu, kuiv ja kiiiiirss.

Lõppmaitse. Kriiiiiiks. Krieeeeek. Kiiiiiiirsssss

Järelmekk. Kiramuse kirevalt kirsikontsentraat

HÜPERKIRSS! SIGADUSLIKULT teravalt sõnnikukirss. Sõnnik on küll ainult aroomis, kuid maitse on niiiiiiiiiiiiii kirevasepäraselt kirvelikult kirsine, et keel tõmbub kirssi!
---
pilt isetehtud

Sikandar

Sikandar (Oakham, UK). pdl 0,44 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - International" ja hinnang 3,55 punkti

Tootjainfo: "Sikandar, the man who became King.
An ardently brewed Oakham antidote to the disappointments of the new world.
Copper coloured with toffee and rich caramel notes from the Crystal malt, Apollo’s hop resin bitterness complements fellow USA sourced Comet with its flavours and aromas of grapefruit and mango.

New Zealand’s Nelson Sauvin reinforces the grapefruit and adds hints of gooseberry to finish proceedings with a regal ascendency."

Keskmist kasvu purk, silti ehib kummaline kirje: "Unfiltered ardent hop infusion". Kollakas vaht täidab 90% klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magus-mõrkjas ja karamelline. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõru. Keskmaitse - mõru ja hapukas, puidune ja pihlakane. Lõppmaitse - mõru, veidi magusakas, kuivapoolne ja robustne. Järelmekk - kibekusse kalduv, mõru-magusakas, pihlakate ja tammetõrude segune.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-hapukas-mõru-magusakas-mõru-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Korralik (mittehägune!) läänekalda IPA, millega on häguIPA'de ajal rõõm kohtuda.
---
pilt isetehtud

Wednesday, October 20, 2021

Hambumus ja ametiühing?

Isegi vihmavesi pidi kivisse augu uuristama. Mida siis rääkida aastaid kasutuses olnud pudeliavajast.

Kas see avaja on käigus olnud nüüd 4 või 5 aastat, ei oska täpselt öelda, aga suurusjärk on sinnakanti. Kui me võtame arvesse et aastas tuleb siin päevikus hindamisele u 700 õlut, teeks see kokku u 3000 avamist. Kui üha suurenevat purkide osakaalu, siis nt 2500.

Igatahes panin mõni aeg tagasi, et avamise efektiivsus on üha madalam. Lähemalt vaadates selgus ka põhjus - avaja on jõudnud pensioni-ikka! Huvitav, kas pudeliavajatel on olemas oma ametiühing, mis nõuaks metallist abilise renoveerimist tööandja kulul?

Pomegranate And Grapefruit Sour

Pomegranate And Grapefruit Sour (Collective Arts, Kanada) prk 0,473 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang 61 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja 3,66 punkti

Tootjainfo: "The Pomegranate and Grapefruit sour showcases a unique balance between tart and sweet. It’s a fine line to walk, but we left it in the hands of fermentation and it didn’t let us down. This fruity pair is meant to satisfy your thirst and be deliciously refreshing!"

Keskmist kasvu purk, sildil lillepea :) Kollakas-punakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - mudruselt oranž. Aroom - kaaaauuuugele hõljuv keefirilõhn muutub lähemalt nuuskides rabarberi ja maasika seguseks, lubatud kahest eksootilisemast viljast pole kuulda kõssugi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu. Keskmaitse muutub isegi veel hapumaks, kuid koos magusama, maasikasema servaga ... või no olgu, nimetame seda granaatõunaks. 

Lõppmaitse - kuiv, mõrkjas-hapu ... no kas seeeeee võiks olla greip? Sel juhul punane greip! Järelmekk - pomelo, veriapelsin, maasikas ja rabarber.

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-hapu buketiga HEA TASEME rüübe. Jaaaaa, hapuõllena või hapujoogi kui sellisena vägagi arvestatav tegelane. Aga - no granaatõuna tunneb siit joogist veel tinglikult ära, aga greibiga läheb keeruliseks. Õllefaktor 0,1
---
pilt isetehtud

Black Rice Ale


Black Rice Ale (Anderson Valley, USA) prk 0,33 l. alc 3,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Brown Ale" ja hinnang 48 punkti. Untappd ütleb: "Brown Ale - American" ja 3,38 punkti.

Tootjainfo: "Once called the “forbidden rice” as it was reserved only for Chinese royalty, black rice has a powerful anthocyanin antioxidant properties, a luxurious black color and wonderful nutty flavor. We brewed this nut brown ale with American two-row pale malt, a good helping of black rice, and a touch of chocolate malt. The result is a lightly hoppy, dark mahogany ale with undertones of roasted malt, dark rye bread with a delicious nutty flavor. Weighing in at an easy going 3.8% ABV, this beer is infinitely quaffable and ready to be enjoyed by everyone."

Väike purk, sildil pruulikoja tunnus-sarvikkaru, seekord mustal taustal. Pruun vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt tume mustjas-pruunakas-punane. Aroom on leebelt magus-mõrkjas, meenutades toorkakaod.

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas-hapukas ning kaljalik. Keskmaitses mõru pool süveneb, kusjuures see pole rösti, vaid pigem kõrbenud mõru. Lõppmaitses tuleb esile hapukam, leivane ja kaljalik noot. Järelmekk on naaaatukese magusam, ehk veidi šokolaadisem ja pähklisemgi?

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud ja vesisevõitu paletiga, mõrkjas-hapukas-mõru-hapukas-magusaka buketiga OK taseme rüübe. Noh omamoodi huvitav ta ju on, aga riisiõlled on alati kerged ja ümarad olnud, see isend oma lahja kraadi juures on seda veel eriti.
---
pilt isetehtud

Tuesday, October 19, 2021

Mosaic & Eureka

Mosaic & Eureka (The Hop Concept, Kanada) pdl 1 pint. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 96 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,98 punkti.

Tootjainfo: "Two heavyweights with complex flavors meet head-on in this one-of-a-kind IPA. Mosaic-probably one of the most aptly named hops-fuses an array of tropical fruit, citrus and berry with mild herbal, earthy and pine characteristics. Grady Eureka hops emphasize heavy pine, underlined by mild floral notes and rounded out with dank aromas."

Suur pudel, silt on küll ülimalt lihtne ja isegi tehniline, kuid siiski omamoodi stiilne. Kreemikat karva vaht täidab pool klaasist ja on tugevalt püsiv ning veidi ka klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - veidi hämuselt oranž-tumekuldne. Aroom on väsinult vaigune, puidune ja heinane - selle nimi on humalasurm.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-hapukas, koreda mõrkja servaga. Keskmaitse - mõrkjas-magus, puidune, kanarbikune, mesilasvahane. Lõppmaitse - hapukas-mõru, heinane, ürdine. Järelmekk - kore, tuhmilt mõru, meenutus pihlakaveinist.

Seda õlut oleks ebaaus praegu hinnata. See on ilmselt olnud suurepärane topelt-IPA, praeguseks on ta aga surnud. Jah, ta on siiani meeldiv, kuid meenutab sügavas auväärses eas veterani, kes vestab vanadest vägevatest aegadest.
---
pilt isetehtud

Dangerousse

Dangerousse (Brabandere, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Dark / Amber" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Red Ale - Other" ja hinnang 3,48 punkti.

Tootjainfo (läbi guugeltõlke): "Beer of Love and Foam.Drink the Dangerousse moderately cool, not iced.
It will deposit all its smoothness and warm notes of caramel on your taste buds. Despite its lightness, be careful, several glasses could quickly capsize you. To be enjoyed alone, on a boat, offshore, scanning the waters in search of your Dangerousse, or quietly seated at the port inn, in good company.
Taste: spicy with notes of caramel, full-bodied.
Nose: A bewitching caramel stands out from the first scents. It is as if the sea is warmer and warmer, with the notes of lightly toasted malt and a subtle scent of different condiments."

Väike lihtne pudel, sildil istub merineitsi õllevaadil. Karamell-pruun vaht täidab ligi pool klaasistja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kirsipunane. Aroom on  mõru-magus, tugevalt kõrvetatud suhkru taoline. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõru-magus, kommisuhkrune. Keskmaitse on hapukam, marjasem, pihlakate, kuivatatud õunte ja pohlade segune. Lõppmaitse - tugevat magus-hapu, kommisuhkur ja barbariss. Järelmekk - veidi alkoholine, magus-mõrkjas ja belgiapäraselt vürtsikas.

Keskmisest sutikese raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõru-magus-hapukas-magus-mõrkjas-magus-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Kommisuhkru peale üles ehitatud belglane, mis eristub teistest ehk vähekese hapukama jumega, kuid üldiselt lihtne ja tavaline belglane.
---
pilt isetehtud

Monday, October 18, 2021

Bänger (2021)

Bänger (2021) (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 99 punkti (koos märkega "Out of Production"). Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 4,21 punkti

Tootjainfo: "Maitseküllane Imperial Stout, pruulitud kuivatatud ploomide, vanilje ja Habanero chilliga.
IBU 60"

Tegemist pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega sama õlle esmase tulemise kohta aastal 2017. Vahtu on tibakese rohkem kui toona, kuid see erinevus on pisike. Värvus - sama ilgeltkolemust. Aroom - samasugune hurmur, uinuti ja mõtesti.

Maitse tundub aga olevat muutunud ja seda paranemise-tasakaalustumise mõttes. Kui toona oli määravaks ja määruseks mää-äärsõnaks "siirup", mida päästis habanero, siis nüüd see kraam pole enam niiiiiiiiiiiiiii siirupjas. 

Alustame sellest, et see õlu on SUPERLUX. Aga. Kui see on muudetud retseptiga (nagu vanale Gambrinusele näikse), siis miks ei võiks olla sildil nimeks "Bänger 2.0"? Ja isegi kui see pole muudetud, siis miks ei võiks olla kirjas nt "Bänger 2021"? Kas te ei leia, et see oleks lihtsalt turundamise mõttes üks väga nutikas / loomulik tegu?
---
pilt isetehtud

Jam Up The Mash

Jam Up The Mash (Collective Arts, Kanada) prk 0,44 l. alc 5,2 %vol. Retebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer" ja hinnang 88 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,8 punkti

Tootjainfo: "After the never ending battle between the hop heads and sour lovers we decided to appease the two. Using Nelson Sauvin from New Zealand and Citra from the Pacific North West this mixed fermentation brew is juicy, sour and extremely refreshing. Sour & hops in perfect, thirst quenching, melody!"

Keskmist kasvu purk, sildil loorkakk. Erkvalge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib üpris kenasti. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on värskelt ja klaarilt hapu ja mahlane, meenutades vast kõige lähemalt värsket rabarberit. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja lustakalt hapu. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, rabarberi ja toorevõitu tikrite segune. Lõppmaitse - kuiv, hapu, isegi veidi happeline, roheliste õunte ja tooreste sõstrate taoline. Järelmekk lisab mõne tera suhkrut, saavutades mõnusalt nauditava hapu mahlapommi maitsepildi.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-magusakas-hapu buketiga ÜBERtaseme rüübe. Väga meeldivalt hapu mahlaelamus, mille õllefaktor jääb 0,05 kanti :)
---
pilt isetehtud

Dark Age

Dark Age (Celt Experience, Inglismaa). pdl 0,5 l. alc 4,0 %. Ratebeeri liigimääratlus: "mild ale" ja 66 punkti. Untappd ütleb: "English Mild Ale" ja 3,3 punkti

Tootjainfo: "Resinous Mild Ale
Chocolate - Caramel - Spice
Colour: 93 Units
Food Partner: Belgian Chocolate Mousse
Spirit: At Peace
Elegant smooth chocolate and caramel body with a spice finish. Inspired by the tranquility of the myths of Avalon.
The legends of King Arthur and Merlin emerge from ancient Pagan myths, tracing dark ripples through history
IBU 23"

Tegemist pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega 8 aasta taguse kirjeldusega, peamiseks ajendiks uudishimu, et mis on juhtunud õllega, mille BB on aastas 2016.

Vahtu on umbes 2 korda rohkem kui oli toona, kuid käitub ta umbes samamoodi. Õlle värvus - muutumatult kirgas tume kirsipunane. Aroom on veidi karamellisem ja pehmem kui algselt (oli kare ja tammine), kuid külluslikum ja šokolaadisem. Maitsepildis poleks aga nagu mingit muudatust toimunudki - ikka samamoodi uskumatu kombinatsioon kergest kehast ja võimsast maitsest!

Kerged briti eilid ei väsi hämmastamast - olles 5 aastat üle BB kuupäeva, pole nad kaotanud sisuliselt tolligi oma maitsest, samas kui paljud rasked kolakad muutuvad sama ajaga ootamatutl kergekaallasteks.
---
pilt isetehtud

Sunday, October 17, 2021

Peel and Bean

Peel and Bean (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Imperial Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Porter - Other" ja 3,85 punkti

Tootjainfo: "A rye porter brewed with cacao nibs and orange zest
IBU 25"

Väike lihtne pudel, sildil varjuküllane apelsin :) Tumepruun sõrmepaksune vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - täismust. Aroom - no kasssa näe, ongi rukkileib ja apelsinikoor, aga lisaks ka kohvi ja melassi. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, röstine, veidi happeline, tsitruseline. Keskmaitse muutub veidi magusamaks, kuid domineerima jääb rukki hapukas põhifoon ning sellele õhukese määrdena lisanduv apelsini-kohvi-marmelaad. Lõppmaitse - karamelline, apelsinitskukaadine, nelgi ja kaneeli ja vürtspira ning muskaadi segune. Järelmekk on kreemikama olekuga, hapu apelsini-lisandiga kohvilikööri sarnane.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-maguskas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Väga selgelt rukkine, ehk pisut vähem selge apelsinilisandiga, kuid siiski selgelt arusaadav ja enamikest õlledest eristuva maitsepildiga - ja eristumine on ju ometigi tore!
---
pilt isetehtud

Fuzzy

Fuzzy (Celt Experience / SuperFurryAnimals, UK, teise tootjana on ära mainitud Walesi kohalik rokkbänd) pdl 0,33 l. alc 5,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer" ja hinnang on 81 punkti. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Saison" ja 3,45 punkti

Tootjainfo: "Brewed live at the Pagan Fire festival at The Celt Experience. This beer was boiled with chinook, citra and some herbs provided by SFA! It was finished with Cell Rebirth wild vineyard strain A
IBU 20"

Tegemist pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega 7 aastat tagasi tehtud kirjeldusega. Peamine ajend on uudishimu, et kuidas on sellele õllele mõjunud asjaolu, et BB oli aastal 2015. 

Vahtu on rohkem, see on tihedam ja püsivam. Õlle värvus on muutunud punakamaks (tookord oranžikas-kuldne). Aroom on mõrkjam ja pihlakasem. 

Maitsepilt - kui tookord kirjutasin "Siin on tammist tihkust ja pihlakalikku mõrkjust, aroonia parkivust ja mustsõstra mahlasust", siis nüüd võtaks maha vaid sõna "mustsõstar", ülejäänud on täpselt paikapidav!

Emotsioon on lihtsalt "vau" - olles proovinud jämedakehaseid jõulisi õllesid, mis on 5 aastaga kergeks ja kehatuks käinud, siis siin on keha juurdegi tulnud! Väga võimas, parkiv, mahlane ja munadega jook, mille BB kuupäev jäi aastasse 2015!
---
pilt isetehtud

Chula Pils

Chula Pils (Novo Brazil, US) prk 0,44 l. alc 5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang 54 punkti. Untappd ütleb: "Pilsner - German" ja 3,45 punkti

Tootjainfo: "Named after the city of Chula Vista, where this beer was born, we introduce this crisp, refreshing, yet full bodied pilsner. Dry hopped with cascade hops to keep it's Southern California style, this beer makes a perfect companion for any occasion.
IBU 30"

Keskmist kasvu purk, ülemäära kirju-lapsik sildikujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on lihtne, magusapoolselt linnaseline, aga ka veidi mõrkjas, digestiivküpsiseid meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-magusakas, leivane ja teraviljane. Lõppmaits muutub taas hapukamaks, kuivapoolne, koos vürtsika kõrval-noodiga. Järelmekk on magus-hapukas, mahlane ja karge.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Tubli ja korralik pilsner, tõsi küll pigem tšehhi- kui saksapärane, aga mõnusalt joodav siiski. 
---
pilt isetehtud

Saturday, October 16, 2021

Úlfey Nr. 67

Úlfey Nr. 67 (Borg, Island) pdl 0,44 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang 74 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja 3,91 punkti.

Tootjainfo (guugelinfo abil): "Citra, Mosaic & Galaxy weave together in a juicy choir through the clouds all the way to the moon. Yes, the hops are certainly not in any sheep's clothing in this predatory IPA.
IBU 75"

Keskmist kasvu purk, kojale omaselt absoluutselt minimalistlik disain. Valge tihe vaht täidab 2/3 klaasist ja püsibväga kaua, haakudes tihkelt ka klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt mudrukollane. Aroom on rohmakalt humalane, läbisegi koerakarv, kassipiss, vaik, peits, puit.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-magus, maitsetihe ja samas ikkagi pehmelt võimas. Keskmaitse muutub veidi robustsemaks, hapukamaks, rauasemaks, kuivemaks ja maalähedasemaks - raud, puit ja loomakarvad kuuluvad talupojamaailma ... kuid see on üks jämedakoeliselt võluv maailm!

Lõppmaitse - magus, mesine, vaigune, taruvaik ja mesilasvaha koos pärnaõite ja kuivatatud melissiga. Järelmekk - mesilastõrv, taruvaik, suir, valge vein, pihlakad.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusa-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika-hapukas-magusaka buketiga ÜBERtaseme rüübe. NEIPAde raskepoolsema otsa esindaja, rohmakas ja vägev.
---
pilt isetehtud

Kill All The Golfers

Kill All The Golfers (B.Nektar, US) pdl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Mead - Braggot / Hopped" ja hinnang 74 punkti. Untappd ütleb: "Mead - Other" ja 3,62 punkti

Tootjainfo: "Mead with black tea and lemon.
It's been a long day. I had to hide out in my burrow for the better part of the day waiting for those damn golfers. But today was my lay, I finally did it. I didn't even need a reason. I wonder if they received total consciousness. It's like a Cinderella story, out of nowhere, a former dancing gopher becomes a killing champion. I had my special drink, a half & half, while I got in touch with that force in the universe that makes things happen. All I had to do was stop thinking...let things happen...and B. THE BALL"

Keskmist kasvu pudel, sildil sõidab golfiautol ... eee ... kass või öökull? Vähene kollakas vahukiht kaob kiirelt ja jäägitult. Joogi värvus - kirkalt kuldpunane.

Aroom ... mihhh. Mihhh ahi hee on? Nina pargiks nagu ... või oot ... ongi must tee sidruniga? Mõdu on ka kenasti tunda, aga jei boogu, no on tee ja sidrun ju!

Esmamekk on keskmise kehaga ja jämmmmedalt magus-hapu, no kohe ikka töntsakalt ja pigem magusasse külge kaldu. Keskmaitse - kuiv, puidune, kanarbikune, teepurune ja keelparkiv. Lõppmaitse -sidruni ja mee segu, kuiv ja omamoodi vürtsikas. Lõppmaitse - magus-mõru, hapu ja kuiv, kange musta tee tõmmis ja laimimahl tilga meega.

Keskmisest veidi raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-hapu-magus-mõrkjas-hapu-vürtsikas-hapu-magusa buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Musta tee kasutamine mõdu tuunimiseks on briljantne mõte!
---
pilt isetehtud

Bishops Farewell

Bishops Farewell (Oakham, UK). pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Blonde Ale / Golden Ale" ja hinnang 61 punkti. Untappd ütleb: "Extra Special / Strong Bitter" ja hinnang 3,55 punkti

Tootjainfo: "Cask Alc. 4.6%, bottles 5%.Easy drinking, creamy, medium-bodied, clean, smooth beer - dominated by fruity hop flavours and grainy background.
Hopped with: Challenger and Cascade"

Tegemist pole tavapärase kirjeldusega, vaid võrdlusega 7 aasta taguse kirjeldusega ning taaslähenemine on eelkõige ajendatud uudishimust - mis on saanud õllega, mille BB oli 2015.a.

Vähene vaht, kuldne värvus ja puuviljane lõhn - mitte midagi pole muutunud! No võib-olla on aroom pooltoon võrra karamellisem, aga see on ka pigem oletus. 

Maitses on muudatused veidi tuntavamad. Toonane puuviljasus on asendunud mõrkjama, kuivema tooniga, millele lisandub veidi mesist/karamellist magusust ... aga kas teate, veidral moel vastab see jook nüüd veel paremini ESB stiilile.

Hämmastav näide, kuidas 6 aastat BB ületanud lahjavõitu bitter pole maitses mitte muhvigi kaotanud, vaid paradoksaaksel moel isegi huvitavamaks muutunud!
---
pilt isetehtud

Friday, October 15, 2021

Dreams

Dreams (Bevog, Austria). pdl 0,33 l. alc 18,5 %vol Ratebeeri liigimääratlus: "Bock - Eisbock" ja hinnang 99 punkti!!! Untappd ütleb: "Freeze-Distilled Beer" ja 4,31 punkti.

Tootjainfo: "A Barrel Aged Icebock Barleywine.
Icebock comes from the process which concentrates flavours with freezing of the beer. This means that some water crystallises into ice, while the remaining liquid concentrates. For this icebock we brewed a very special barley wine, barrel aged it, blend it with our barley wine Hagger and froze it. After weeks on -24 C, it was time to drain this super rich liquid. Expect intense flavours with longlasting aftertaste and warming feeling.
PURE DREAMS!"

Eeeee ... see suur et ... mida. Mida siin nüüd kirjutati? Eisbock on bock. Külmredutseeritud bock. Odravein ei ole bock. Külmredutseeri seda palju tahad, no ei ole! Külmkuivata see kasvõi tabletiks, ikka ei ole bock!

Väike lihtne pudel, mille mustav-meeldejääv sildikujundus ja vahakael ning teadmine pudeli sisu erakordsusest löövad ootuste nivoo lakke. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - kirkalt murelipunane. 

Aroom. Povidlo. Õunapovidlo. Karamell, kohvikaramell, kohvikaramellikommid. Rosinarumm. Kaneeliliköör. Jägermeister.

Esmamekk. Ohhhuhhhuuu. Rosinakissell rummiga. Jägermeistris leotatud kuivatatud ploomid

Keskmaitse. Kaneelikonjak. Nelgiteravikega pikeeritud ahjuapelsin. Vanamööbel ja reumarohi. 

Järelmekk. Kohvikaramelli nastoika rummi peal. Ahjuapelsinimarmelaad. 

KÜKLOOPILINE GIGANT! Hullumeelselt võimas. Portveiniga on sellel joogil väga palju rohkem pistmist kui õllega. Aga no ikkagi - nimetada külmredutseeritud odraveini "eisbock" stiili esindajaks on samavõrra nõder kui nimetada seda klaasitäit õlleks üleüldse.
---
pilt isetehtud

Sunny D

Sunny D (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Our DDH New England style IPA brewed to warming up every summer party. Brewed with Galaxy, Mosaic & El Dorado hops.
IBU 36"

Väike lihtne pudel, sildil muhedalt retrolik ranna-päikese-vaade. Kreemika varjundiga vahukiht pole küll kuigi püsiv, kuid haakub kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt tuhmkollane. Aroom on hapukas ja huvitavalt vaarikase nüansiga.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapukas ning veidi hammustav. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, kuivapoolne, rauarohke, maasika ja pohlade varjundiga. Lõppmaitse muutub magusamaks ja ümaramaks, veidi tolmuseks ja mudruseks, kuigi vaigune toon selles on ikkagi kena ja nauditav. Järelmekk - magus-mõrkjas, hapuka ja rabaveese karedusega, pisut kuivavõitu ja vürtsikas.

Keskmisest nõks raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja pisut kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA TASEME rüübe! NEIPA üsna õpikujärgne esindaja.
---
pilt isetehtud

Naima Giant Step

Naima Giant Step (Crak, Italy) prk 0,44 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja 4,03

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Full-bodied fruit of generous hopping that expresses citrus notes, ripe peaches and sweet exotic fruit. / Full fruity character (citrus, ripe peach, sweet exotic fruit)
IBU 20"

Keskmist kasvu purk, ülilahedalt ülilihtne kujundus. Sõrmepaksune kollakas vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. 

Aroom. Summmmm. See lõhn ajaks kõik mesilased ja herilased ja humalased hulluks! Siin kontsentreeruvad KÕIK troopilised lõhnad, mida sa suudad meenutada ja ette kujutada. Fantastiiiliiiiselt puuviljane!

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja jõuliselt mõrkjas-hapukas, kerge humalahammustusega ja segumahlane, lurtsuv ja lupsulööv. 

Keskmaite - vaigune, kergelt lausa kirbusesse kalduva humalakrõbelusega, puuviljakonservine, ananassune ja vaigune. 

Lõppmaitse. Mjäääääu, seda mahlakassid mitte lihtsalt ostaks, vaid ahnitseks ja hoiaks kõik-kõik endale!

Järelmekk. Kurrrrnäuuuuu, kui lurisevalt ja tormlevalt mahlane ja vinge ja vänge ja üle-elusuurune mahlatorn see kraam on!

MEGA! SUPERMEGA MAHLAIPA! 
---
pilt isetehtud

Thursday, October 14, 2021

Gettin Tiki With It Nitro

Gettin Tiki With It Nitro (Left Hand, US) prk 0,44 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Wheat Ale" ja hinnang 85 punkti. Untappd ütleb: "Wheat Beer - Other" ja hinnang 3,43 punkti

Tootjainfo: "Gettin Tiki With It is a vacation in a can. Bursting with pineapple and coconut, this Pina Colada Wheat Ale is your nitro passport to paradise.
IBU 15"

Keskmist kasvu purk, sildil kookos-peeker. Purgi avamisel teeb nitrokapsel veidrat krigisevat häält ja vaht saab olema tiiiihe ja sametine. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on magus ja kookosene, meenutades valget šokolaadi kookosehelvestega

Esmamekk on keskmisest veidi raskemakehaga ja tihkel magus-hapukas. Keskmaitse - vau, see on mõõõnusalt tihe ja toekas, mõrkjas-magus, kookosene ja kuivatatud-suhkrustatud ananassilõikude taoline.

Lõppmaitse - mõrkjas-magus ja hapukas, troopiline, taaskord valge šokolaadi ja kookose segune, desserdilik ja samas nii heas tasakaalus, et vaata ja kiida! Järelmekk - hapukas-magus ... see magus pool hakkab nüüd lõpuks teistest komponentidest natukese üle käima, ehkki kenakse mõrkjas-hapu raamistik püüab seda koos hoida.

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-magusa buketiga Übertaseme rüübe. Tõsi, see kraam on natukese liiga magus ning lisandid kipuvad põhjaks olevat (imperial) nisuõlut päris ära varjama, kuid nitro kasutamine annab sellele kõigele piisava vau-efekti, et kraami kõrgelt kiita.
---
pilt isetehtud