Tuesday, November 29, 2022

Billie's 24hr Stout (2022)

Billie's 24hr Stout (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeer tunneb ainult eelmist, 2019.a versiooni, mille kangus oli 12,0%. Untappd tunneb just selle aasta versiooni, ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja hinnanguks 4,02 punkti.

Tootjainfo: "A sherry and cognac BA version of Billie's 24hr Imperial Stout - created in collaboration with Billie's Bier Kafeteria"

Võrdluseks olgu kõrval 2019.a versiooni kirjeldus.

Väike pudel, vahakael ja eelmiselt versioonilt tuttav peni, kuid sooootuks teistsugube sildikujundus. Mustav vaht samamoodi kiireltkaduja. Õlle värvus - samamoodi hurmhullsurm-must.

Aroom - kui eelminekord oli see ülekakaoline mõrušokolaad, siis nüüd magus, rammus, täidlane, aga samas ka kreegikompotiselt hapukas! Pisike kohvine ja röstsuitsune vine sobib siia juurde suisa perfektolikult!

Esmamekk - mittttttte muhvigi pole eelmise korraga pistmist!!! Kui toona oli üldpilt lagritsane-soolane bituumen, siis nüüd hoopiski hüperheas tasakaalus magus-hapu kohvikirsiliköör! Jah, siia juurde õmblevad ennast ka kohvikõrvad ja šokolaadinina, kuid üldine mulje on tänu hapukas-kompotisele-nastoikalikule mahlasusele parimas mõttes dessertlik! Ja vähene tubakane kibekas-aromaatne-mõru komponent tõmbab üldise ülevõlliseks kippuva melassimagusa ka kenasti ontlikesse raamidesse, nii et lust kohe vaadata!

GIGAGrandioosne! Tõsi küll, siirast imestut tekitab, miks krt peaks radikaalselt teistsuguse õlle nimetama sama nimega - ja seda ILMA ise nt aastanumbri abil eristamata - kuid jook ise väärib dessert-impside reas kõrgeimale riiulile asetust!
---
pilt isetehtud

Grove IPA

Grove IPA (Denali, USA) prk 0,33 l. alc 6,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,73 punkti

Väike purk, sildil ... ummm ... puuapelsin? Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga korralikult. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on leebelt karamelline ja heinane

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse muutub korrus mõrumaks ja ka kergelt hapuks, pihlakaseks. Lõppmaitse - puidune, karmipoolne, kuivavõitu ja isegi õrnalt kirbet servakest väisav. Järelmekk - magus-hapukas, toekalt mõru ja kuiv.

Keskmises raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga,magus-mõrkjas-mõru-hapukas-vürtsikas-magus-hapukas-mõru buketiga Übertaseme rüübe. Toekas ameeriklane, mille stiilimääratlus võinuks rahumeeli olla ka "weastcoaster" ja oleks ikkagi tunnustava peanoogutuse ära teeninud
---
pilt isetehtud

XMAS Classic

XMAS Classic (Mikkeller Taani). prk 0,33 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Lager - International / Vienna" ja hinnang 48 punkti. Untappd ütleb "Lager - Vienna" ja 3,4 punkti

Tootjainfo: "XMAS, the time of year that makes us think of family, friends, and great beers - why not enjoy the warmth of and joy of XMAS with a Classic? This vienna lager packs rich aromas of cereal, malt and honey. Taste balances soft sweetness from malt with a refreshing assertive bitterness, medium body, soft carbonation."

Väike purk, tõepoolest rahulikult ja klassikaliselt jõulutoonides stiilne kujundus. Tuhmkollane vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. Aroom on magus, karamelline, kuivatatud maasikate ja värskeltmurtud õunaoksa meenutusega.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja toekalt mõru-magus. Keskmaitse - magus, leivane, tugevalt pähkline, sepikune, veidi õline. Lõppmaitse muutub stiilikohaselt kuivemaks, karmimaks, rauarohkemaks, kuivatatud jõhikate, kibuvitsamarjade ja aedmaasikate taoliseks. Järelmekk - magus, kanarbikune, röstitud lina- ja seesamiseemnete eeterlik-pähklise-õlise tekstuuriga.

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja veidi õlise paletiga, mõru-magus-hapukas-mõrkjas-magus-vürtskas-magus-mõrkja buketiga ÜBERTASEME rüübe. Tõepoolest soojalt ja turvaliselt ja pehmetugitooliselt mõjuv toekas rüübe, mida võiks õhtu jooksul ikka kohe mitu tükki ette võtta
---
pilt isetehtud

Monday, November 28, 2022

May the Sunflower Seeds Grow

May the Sunflower Seeds Grow (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liiimääratlus: "Stout - Extra / Foreign / Tropical" ja hinnang pole välja kujunenud. Untapped ütleb "Stout - Foreign / Export" ja hinnang 3,6.

Tootjainfo: "„Take these seeds and put them in your pockets so at least sunflowers will grow when you all lie down here,“ on Ukraina vanaproua poolt öeldud lause agressorriigi sõdurile, mis on saanud vastupanu üheks sümboliks. See Ukrainas toimuvast inspiratsiooni saanud stout on pruulitud röstitud päevalilleseemnetega. Päevalill on Ukraina rahvuslilleks.
IBU 30"

Väike purk, sünge sildikujundus. Hallikaspruun vaht täidab pool klaasist ja püsib üsna kaua, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt mustjaspunane. Aroom on veidi vängelt röstine, tavaliselt tekib selline, suitsuvinega segunenud spetsiifiline lõhn linnastamata otra röstides.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehag ja hapukas-röstine ning kergelt suitsune. Keskmaitse - hapukas-magus, röstine, kõrbenud ja tuhane. Lõppmaitse - magus, isegi imalapoolne, samas krobeliselt ja rohmakalt kõrbenud. Järelmekk on õline, pähkline, meenutades ... oooooot, mis nad ongi siia pannil röstitud sihvkasid sisse pannud või?????

Vastuoluline kraam. JUHUL kui pruulmeistrid päriselt panidki siia sisse röstitud sihkvasid (koos koortega), siis see kentsakas käredavõitu maitse asetub oma kohale, kuid ei muutu sellest siiski paremaks. Selleks et see õlu maitseks, peaks fännama koduste pannil kõrvetatud sihkvade maitset. Vana Gambrinus seda ei oska heaks pidada. Seega - idee hea, teostus huvitav, kuid üle ühe prooviklaasi - tänan ei.
---
pilt isetehtud

Out of Stock

Out of Stock (Drunk Monk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,8 %vol

Tootjainfo: "DDH NEIPA
Brewed with lots of flaked grains, hopped with Chinook, Citra, El Dorado, Columbus and African Queen
IBU 30"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus laheda kahvatu nüansiga. Valge vaht täidab üle poole klaasist, muutub hõredaks, kuid püsib täiesti viisakalt. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom algab mangoga, lõpeb ananassiga, keskel on märg nõudepesukäsn.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magus, vähee humalase torkega. Keskmaitse - veidi hapukam, tugevalt ja nätskelt vaigune ja isegi puidune, rammus ja rikkalik. Lõppmaitse - vaik, mesilasvaha, papaia, värskelt lahtilõigatud mango, paar niisket koerakarva, kadakast kuumaalus. Järelmekk - veeeeeidi kirbusse langev, kuid viimasel hetkel pidurduv, magus-vänge, hapukas ja mõru, täidlane ja agressiivsusega mängiv humalavaigutus.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõru-magus-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Õpikunäide topelt-NEIPAst ... kuid sellise etalonina ka uudsus-efekti mitteomav. Hobipruuli kohta igatahes ülikõva sõna!
---
pilt isetehtud

Kuningatar Gose

Kuningatar Gose (Pyynikin, Soome) prk 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Gose" ja hinnang 2,82 punkti.

Tootjainfo: "A juicy and fresh summer drink flavored with local berries"

Väike purk, sildil karvased vanamehed. Roosa vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Rõkkavalt limonaadine - marjane lõhn valgub purgi lahtikrõksatusega koos mööda tuba laiali.

Esmamekk on kerge, isegi vesise kehaga ja magus. Keskmaitse - odav, kunstlik ja magus limonaad. Lõppmaitse - imeväike soolanüansike on huvitaval kombel mõrkja efektiga. Järelmekk - lahja odav õllejook odava joogipulbriga segatuna.

Unterrüübe. Gosena ei kannata mitte mingit kriitikat - ta lihtsalt otsustavalt EI OLE gose. Joogina omaette meenutab kõige kehvemate aegade poola pulbrist tehtud sünteetilisi "limonaade"
---
pilt isetehtud

Sunday, November 27, 2022

Kiss the Robot

Kiss the Robot (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja hinnang 4,08 punkti.

Tootjainfo: "DDH double IPA brewed with Idaho 7, Columbus, Citra LupoMax and Mosaic LupoMax hops.
Collaboration with Fuerst Wiacek."

Väike purk, sildil ... eee ... husaar-kiiverpea? :D Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib väga kaua. Õlle värvus - mudruselt aprikoosikarva. Aroomis märg loomakarv matab muu üsna enda alla, kuid selle taga on olemas ka värskeltriivitud porgand, küpsed aprikoosid, ananass ja väike viilakas mangot.

Esmamekk on raskepoolse kehaga, mehune, magus, veidi keeleotsal kihelev ja maitserammus. Keskmaitse - mehuselt mõru-magus-vürtsikas, humalahammustusega, troopilise segumahla ja teeleheleotise ristand. Lõppmaitse hakkab langema kirbusse, kuid mangomehune pehme mehune paitus hoiab sellel viimasel piiril kraest kinni. Järelmekk - üsna jämemagus, veidi vähem jämedalt mõru, vürtsikas-kirbevõitu, hapukas mahlasus üritab üldist rõsket-rasket humalarünnakut kergendada.

Ülevõllikas-Überhumala-Malakas. Magus sel määral, et võiks oletada laktoosi kasutamist. Mõru sel määral, et hakkab hammustama kirbevõitu hambaotsaga. Ükskõikseks ei jäta mingil juhul - ja see on ju hea! Aga kas telliks teise veel? Nääääh, siis kipub see õhtu lühikeseksjääma. Nii et elamusõlu!
---
pilt isetehtud

Tomachilla

Tomachilla (Drunk Monk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol

Tootjainfo: "Tomato gose
Kinky gose, brewed with fermented tomatoes and basil, with hint of chiracha hot sauce
Hops: barley, wheat, water, yeasht, hops, fermented tomatoes, basil, coriander, himalayan salt, hot chili
IBU 5"

Väike lihtne pudel, punane silt tomatine-tšilline. Valge vaht täidab alla poole klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt hele valkjas-kollane. Aroom - suvine mõnus tšillin-basiilikune värskus täidab pool toast.

Esmamekk on keskmise keha, julgelt soolane, magusa fooniga ja tomatiselt happene. Keskmaitse - oikuimõnusalt soolane-basiilikune-tomatin, suvine ja soe. Lõppmaitse - tšilli hakkab vaikselt ennast kehtestama, kuid teeb seda kultuursel ja mitteründaval moel, toonitades alla mõnusamaid värskeid suvemaitseid. Lõppmaitse - ohhhh kurja kuiiii heas jõulises võtmes on kõik selle ansambli esinejad ennast muusikapalaks kokku harjutanud. Nohhhh olgu, koriandrit on ehk tõesti vaid mõtteliselt, kuid see ei vähenda kriipsuvõrdki selle joogi üldist ülimeeldivust

MEGAHEA SUVELÕPU SOOJUSE MEENUTUS! See on ükskord ometi gose, kus soolasust on piisavalt, kuid see ei domineeri. Tšillit võiks rohkem olla, aga see on juba isiklik eelistus. Tomatit on piisavalt, et mitte keegi ei saaks öelda, et uve pole olnud. Basiilikut on rohkem aroomiks - aga hei - ta ju ongi aroomiandja. Koriandrit võinuks ju ka selgemini esile tuua. Aga ikkagi - paluks sellist tomatimahlakokteili rohkem minu õlleriiulisse!
---
pilt isethetud

Mosaic Lager Winter Edition

Mosaic Lager Winter Edition (Pyynikin, Soome) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - Hoppy / India (IPL)" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Lager - American" ja hinnang 3,13 punkti.

Tootjainfo: "A new take on an old favorite. Dry-hopped with Mosaic hops and brewed with small additions of caramel, red, and chocolate malts. Perfect for the holidays
IBU 25"

Huvi pärast võtan siia kõrvale lahti tavalise "Mosaic Lager" kirjelduse, et vaadata, kas on mingit erinevust.

Väike purk, seeria tüüpkujundus seekord täiendatud lumehelvestega. Huvitavalt punaka varjundiga vaht täidab pool klaasist, kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kuldpunane. Välimus on üsna tugevalt erinev võrreldes nö tavaversiooniga

Aroom - siin on ühisosa palju rohkem. Jah, ka siin on sinepikass põhitegelane, kuid sellele lisandub magusakas karamell.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas ning karamelline. Keskmaitses - huvitav väike kõrbenud noodike, mis meenutab veidi kärssamaläinud loomakarva. Lõppmaitse - veidi metalne, kuid peamiselt karamelline ja ka mõõdukalt leivane. Järelmekk - metalne, kuivapoolne, karamelline ja veidi vürtsikas

Peab ütlema, et see on nüüd küll üks üsna kentsakas mõte, teha baasõlle "talveversioon", mis on niiiiii tugevalt erinev lähtematerjalist. Samas jälle - halvem oleks lugu, kui see erinevus oleks nullilähedane. Suisa tore on aga see, et talveversioon on oma märzenlikus oleks kõvasti parem kui nö vundament.
---
pilt isetehtud

Saturday, November 26, 2022

Beer Geek Balkan Breakfast

Beer Geek Balkan Breakfast (Mikkeller Taani). prk 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 91 puntki. Untappd ütleb "Stout - Imperial / Double Pastry" ja 3,94 punkti

Tootjainfo: "Collaboration w Sofia Electric Brewing"

VÄike purk, sildil kummaline žiletitera. Pöidlapaksune tumepruun vahukiht taandub üsna kiirelt. Õlle värvus - ahjualusemust. Aroom - ploomid. Kuivatatud ploomid. Mitte suitsu- vaid lihtsalt kuivatatud ploomid ja kreegid ja alõtša ja veidi maasikat kah.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapukas-magus, aga samas ka kenasti röstimõru. Keskmaitse - ploomiliköör leivasupiga? Sihuke kummaline, aga väga meeldiv kombinatsioon kahes lihtsast, kuid meeldivalt võimendunud kodusest nähtusest.

Lõppmaitse - veidi õlisem, raskme, metallisem, kuivem ... aga samas selle taga tunned melassi luurerühma ja mandlilikööri dessanti. Järelmekis saabub ka väiksem rühmatäis suitsu-langevarjureid ja mandlikreemi-maskeerimis-jagu.

Muutuva kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusa ja õõõõrnalt suitsusepaletiga ÜBERTASEME rüübe. Väga heas tasakaalus, samas ilma ühegi suurema meeldejäämist võimaldava lisaväärtusega imps.
---
pilt isetehtud

Werner

Werner (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Lager - International / Vienna" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Lager - Vienna" ja hinnang 3,55 punkti.

Tootjainfo: "Amber lager with pleasant nutty and bready undertones"

Väike purk, sildil pastoraal-agraaridüll. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroomis on karamell, niiske puit ja kuskil kaugel tühjalt seisev laudahoone.

Esmamekk on keskmise kehaga ja ootmatatult intensiivselt pähkline. Keskmaitse - magusakas-mõrkjas, praetud leiva ... täpsemalt heas kanarasvas praetud leiva maitsega! Lõppmaitse - vaudidivau ... see on kummmmmmalisim vienna, mis vana Gambrinuse keelele sattunud, see pole lihtsalt joogikas, vaid MAITSEELAMUS! Järelmekk - magus-hapukas ÜLIHEA rukkileib!

USKUMATU! MEGA! See... igatahes see on midagi erakordset! Vienna laager, millel on jõuline ja sügavalt meeldejääv röstpähkli ja praeleiva maitse! FENOMENAALNE! Ausalt öeldes on vana Gambrinus rabatud! Mitte midagi sellist poleks tõepoolest oodanud. Lihtsalt väga hea õlle maitse ... aga steroididel! Kui kõik laagerõlled oleks kogu aeg nii hästi ja külluslikult maitsenud, siis oleks õllerevolutsioonil olnud paaaaalju keerulisem järgijaid leida
---
pilt isetehtud

Premium Blanche

Premium Blanche (Pyynikin, Soome) prk 0,5 l. alc 4,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale" ja hinnang 26 punkti. Untappd ütleb: "Wheat Beer - Witbier / Blanche" ja hinnang 3,13 punkti.

Tootjainfo: "Classic Belgian style witbier.
IBU 11"

Keskmist kasvu purk, helekollane sildindus. Helevalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on magus-hapukas, kenasti nisune, selle taga on tunda koriandri mõrkjust - kõik nii nagu peab.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapu. Keskmaitse ... vesine laagerõlu??? Kas te teete nalja, laagerõlle peale blanche'i tegema???

Lõppmaitse - vesisevõitu hapukas ... aga nüüd jällegi veeeikese banaaninoodiga. Järelmekis on korraga nii koriander kui lahja labane laagerõlu!?!

Segadustekitav kraam. Lõhna ja u kolmandiku maitsepildi mõttes ütleks et OK witbier, 2/3 on aga lahja vesine laagerõlu ... ja need kaks kihti ei moodusta kuidagimoodi tervikut!
---
pilt isetehtud

Friday, November 25, 2022

Black to basics Wild Turkey BA

Black to basics Wild Turkey BA (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,5 %vol. RB ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Tume kehakas õlu, laagerdunud Wild Turkey burbonivaadis"
Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnusttilk sünkjas-kollaste sugemetega foonil, vahakael ja BA tõstavad ootusi. Napp pruun vahukiht taandub kiirelt kirmeks. Õlle värvus - sünk-sürreaalne-sürrelitaarne punamust.

Aroom ... mõmmmm. Mõnumõmm. Iiriskommi pinnalaotus koorepumatil.

Esmamekk on raske, lausa õlija kehaga ja mõrkjas-magus. Tavotjas ja õõõõõrnalt alkoholisoojendav.

Keskmaitse - iiristõrv. Koorelikööriga võõbatud mõrušokolaadisammas.

Lõppmaitse - hapukas viinamarjaželee kakaokoonuses, katteks pähklikreemiktutsuke

Järelmekk - muskaat-šedevraalne marmelaad krõpsuvas šokolaadikestas

GENIAALNE. Vaata vaati! Vaat see on üks vaadihoidis, mis on on suudetud ideaalsesse parlanksi ajada, valtsvõimendada kõiki algmaitseid, ilma ühegi hüperboolita, vältides mingiski suunas lappesseminekut. Perfekto, nagu ütleks vanad liivlased.
---
pilt isetehtud

Roslep

Roslep (Roslep, Eesti) pdl 0,33 l, alc 6,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel ei seda koda, joogist rääkimata. Untappd ütleb stiilimääratluseks: "Pale Ale - American" ja hinnang 3,7 punkti

Tootjainfo: "Esimene meie õlu, pesamuna! :)
IBU 14"

Väike lihtne pudel, lahedalt küütlev hõbe-rohekas sildikujundus. Pöidlapaksune kollaka varjundiga vahukiht pole kuigi püsiv, kuid haakub mõneti klaasiseintele. Õlle värvus - uduselt merevaigukarva. Aroom on magus-hapukas, mesine je veidi sõstrane, saiase pärmise servakesega.

Esmamekk on keskmisest kripsakesene raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - magus-mõru, kanarbikune ja kummeli varjundiga. Lõppmaitse - magusus hakkab muutuma veidi suhkrutoosiseks, kuid õnneks lahjendab seda veidi pihlakane mõrkjas-hapukuas toon. Järelmekis mähib end keelepärane saiatainas, kuid koos sooja kadakapuidu vaiguse vinega.

Keskmisest nõka raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-mõru-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Jah, stiilist ehk APA oodatavast kuivast mõrkjusest on asi kaugel, pigem meenutades kodukootud šotlast, kuid joogina kui sellisena on üldpilt siiski meeldiv
---
pilt isetehtud

Mosaic Lager

Mosaic Lager (Pyynikin, Soome) prk 0,5 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - Hoppy / India (IPL)" ja hinnang 42 punkti. Untappd ütleb: "Lager - IPL (India Pale Lager)" ja hinnang 3,33 punkti.

Tootjainfo: "Refreshing American lager, dry hopped with a large amount of Mosaic hops with a pleasant aroma.
IBU 25"

Keskmist kasvu purk, ühe-humala-seeria tüüpkujundus. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt helekuldne.

Aroom ...ummm ... kummaliselt ninakõditav. Tõsi küll, see on väga leebe, aga justkui oleks millegi sinepilisega tegemist - redis või kaalikas vms. Noh ja kerge kassikas käib ka asja juurde.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse muutub veidi magusamaks, kuid ühtlasi ka metalseks ja lamedaks. Lõppmaitse - kummaliselt tühi, metalne ja veidi plastmassine. Järelmekk - lame, hapukas, ürdine. Õnneks ilmneb kõige lõpuks tubli porsts vürtsikat sädelust, mis tõstab tuju ja hinnangut.

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas--hapukas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Vana Gambrinus pole kindel, kuhu see väidetav IPL vääriline humalakogus pandi, kuid siit õlle seest seda küll tunda polnud.
---
pilt isetehtud

Thursday, November 24, 2022

Black to basics Heaven Hills BA

Black to basics Heaven Hills BA (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,5 %vol. Üllatavamail kombel ei tunne seda jooki veel ei RB ega UT

Tootjainfo: "Tume kehakas õlu, laagerdunud Heaven Hill burbonivaadis"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnusttilk sünkjas-punaste sugemetega foonil, vahakael ja HH BA tõstavad ootusi. Sentimeetrine pruun vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt süsi-sügavik-punane.

Aroom. Kohvipuu öine põimumine kakaoliaanidega. Tammelaastudel seisnud kamašokolaad. Hernetera kohvilikööris.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja jämejõuliselt magus-mõru, keeleotsa ehk veidi ülemääraselt torkiv ... aga no samas 13,5 kraadi ka, onju.

Keskmaitse - kohvilikööris leotatud viigimarjad, šokolaadikreem ja koorevenis, mille täidiseks on kange kreemliköör.

Lõppmaitse muutub metalsemaks, kuivemaks. Vaskuhmris purustatud tammekoor, millele on peale kallatud musta rummi.

Järelmekk - vask-kanistris kaaaaaua aega hoitud melasse, mis nüüd koos tammetõrudega keedetuna ja õrnalt suitsutatud raudrohuga tembituna serveeritakse hõbekausikesest.

Raske kehaga, vähese karboniseeringuga ja õlija tekstuuriga, magus-mõru-hapukas-magus-mõru-magusa buketiga VÄGA hea taseme rüübe, mille metalne ja tiba alkoholine raamistus räägivad seda keelt, et vast tasuks seda kraami veel laagerdada. Suurim pluss - see jook on heas tasakaalus, kuid veidi karvane.
---
pilt isetehtud

Höbring

Höbring (Roslep, Eesti) pdl 0,33 l, alc 5,7 %vol. Ratebeer ei tunne veel ei seda koda, joogist rääkimata. Untappd ütleb stiilimääratluseks: "Lager - Pale" ja hinnang 3,59 punkti

Tootjainfo: "Mexican pale lager brewed with motueka hops.
IBU 14"

Väike lihtne pudel, lahedalt küütlev kuld-roosakas sildikujundus. Valge hõre pöidlapaksune vaht kaob kiirelt. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on ettevaatlikukstegevalt hapu, saiataignane ja pärmine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapu. Keskmaitse - saiataigen. Lõpp - pärmine saiataigen. Lõppmaitses kaob karbo olematuks ja alles jääb lame saiatagen

See pudel on nüüd küll niru. Kas kogu partii on samasugune ja/või järsku pidigi pruulmeistri meelest selline olema, seda nüüd muidugi ei oska öelda, kuid käesolev kogemus räägib kohe-kohe hapuks minevast pärmisest koduõllest.
---
pilt isetehtud

Citra California Lager

Citra California Lager (Pyynikin, Soome) prk 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "California Common / Steam Beer" ja hinnang 28 punkti. Untappd ütleb: "California Common" ja hinnang 3,24 punkti.

Tootjainfo: "Bottom fermented steam American lager.Lemonish taste with slight bitterness.Light & golden in colour.
IBU 25"

Keskmist kasvu purk, ühe-humala-seeria tüüpkujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja on kena püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on hapukas-mõrkjas, kergelt greibine ja mahlane ... aga huvitavalt kombel väikese kalasoomuselise kõrvaltooniga, mida ei oskaks Citra humalaga kuidagi seostada.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse hapukas ja kergelt mõrkjas ning mõnusalt mahlane. Lõppmaitse - hapukas-magus, tsitruseline ja natukese pehme saiase fooniga. Järelmekk muutub mõrkjamaks ja kargemaks, minuti pärast saabuv vürtsikas kerge õhetus laseb üldhinnagul tiba kõrgemaks kerkida.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga HEA TASEME rüübe. Laagerõlle kohta meeldiva stiilivälise, kuid kasukstuleva mahlaka olekuga joogikas.
---
pilt isetehtud

Wednesday, November 23, 2022

Heaven Hell HH BBA (2022)

Heaven Hell HH BBA (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 14,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine" ja hinnang 79 punkti. Untapped ütleb "Barleywine - American" ja hinnang 4,11

Tootjainfo: "Heaven or hell? It's matter of perspective.
IBU 80"

Väike lihtne pudel, silt on sama mis eelmise aasta versioonil. Paganama kahju - võiks ju olla sellisel kraamil väike viide sellele, et teine tegu ... järsku on erinev või mis? Vaadihoidistel kipub ju tulemus ikka mängima. Aga kaeme perra, võrdleme eelmise aasta teoga.

Vahtu u samapalju kui eelmine kord, kuid veidi hallikam. Õlle värvus: kui eelmine aasta sai öeldud "sügavalt kastanpunane", siis nüüd oleks nagu pooltooni pruunakam. Aroom - eelmise aasta üsna täpne taastabamus.

Maitse. Ohhhh. Nohhh. Jahhh. Võõõõõibolla tiba alkoholisem kui eelmine aasta. AGA! AGAA_AGAAAA_AGA! See on üks kuramuse mõnus talve- ja hingesoojendaja!

Kokkuvõtte ma lihtsalt kopeerin eelmisest korrast: "MEGA! Taevalikult MEGA. Jah, siin pole mingit hüper-super erakordset ja hingepõhjani vaimustavat maitsekombinatsiooni, kuid odravein ja burboon ja tamm moodustavad vaikimisi taevaliku liidu. Põrgu või tekkida kunagi hiljem ja mujal, kuid mitte siin ja praegu" Hästiteostatud taastabamus. Respekt ja muud värgid.
---
pilt isetehtud

Lembitu 6E

Lembitu 6E (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol.

Tootjainfo: "Sour IPA
Linnased: Simpsons Lager, Premium Ennglish Caramalt; humalad: Sabro, Mosaic; kuusevõrsed; pärm: Wildberry Phil Sour
IBU 41"

Pruulmeistri lisakommentaar - ei ole nii hapu kui peaks olema.

Väike lihtne pudel, pruulmeistri tüüpkujundus kuusevõrsefoonil. Marukõva suts avamisel ja vägapaljuvahtu nii klaasis kui pudelis viitab võimalikule ohule. Õlle värvus - õrnalt uduselt kuldne. Aroom on mõõõõõõõõõõõõnusalt ja kargelt kuusene/metsane/tuuline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse - magusakas-mõrkjas, vaigune, metsane, kuusene. Lõppmaitse - mõrkjas-hapukas, vaigune pool veidi taandub, asemele tuleb üldmarjane hapukas toon. Järelmekk - hapukas kuusevaik, täpsemalt kuusevõrsevaigumaik on taas selge dominant, kuid mitte agressor.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga Übertaseme rüübe. Nojah, kas ta nüüd IPA'na väga veenev on, selle üle võib ju vaielda. Asjaolu, et pruulmeister ise ootas palju hapumat (ja varasemad analoogsed teod on olnud PALJU hapumad), ei takita sellel õllel olema VÄHA HEA kuuseõlu! Värske, metaspoole ja umbemõnus.
---
pilt isetehtud

American IPA

American IPA (Pyynikin, Soome) prk 0,5 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - International / Premium" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Lager - Pale" ja hinnang 2,76 punkti.

Tootjainfo: "American IPA is a fresh, fruity in an american way hopped unfiltered, top fermented beer. Malts: Pale ale, Pils, Cara, Crystal Hops: Cascade, Amarillo, Citra Food recommendation: Asian food
IBU 45"

Keskmist kasvu purk, disain on veri-matš-ämerikan :) Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. Aroom on magusakas-mõrkjalt mesine, heinane ja puidune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üsna veenvalt mõru-magusakas. Kekmaitse muutub hapukamaks, marjasemaks, ehk kuhugi pihlakate ja üleküpsenud tikrite vahele jäävaks. Lõppmaitse - mõru, mesilasvaha ja suira elementidega, kergelt isegi kirbeks. Järelmekk läheb taas meetoodete maailma, meenutades vurrimise jääke peale pikka nõrutamist. Pääääris lõpus tuleb kohale ka väärikas vürtsikus, mis paneb maitsepildi kenasti särama.

Keskmiset kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõru-magusakas-hapukas-mõru-kirbe-magusakas-vürtsika buketiga HEA TASEME rüübe. American IPA stiil on ju isegi päris kenasti tabatud, kuid lahjapoolne värk ei lase maitsetel võimenduda.
---
pilt isetehtud

Tuesday, November 22, 2022

My Heart´s In the Highlands Vintage (2022)

My Heart´s In the Highlands Vintage (2022) (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 22,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Smoked - Other" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untapped ütleb "Smoked Beerr" ja hinnang 4,09

Tootjainfo: "“Wherever I wander, wherever I rove,
The hills of the Highlands for ever I love.”
We were inspired by Scottish Highlands and peated Scotch whisky. Brewed with peated malt and aged in the Bourbon barrel it’s more or less fermented whisky - if there is such thing.
It’s best enjoyed like whisky too - in a small glass and savoring every sip."

Väike pudel, maaliline-udune-maastikuline lahe sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - kirkalt tumeoranži-päikeseloojangu-kustuvatesüte segu.

Aroom. Suits. Aga viskisuits. Aga viskisuitsus aprikoos!

Esmamekk. Magusviski. Virsikukompoti ja turbaviski segu.

Keskmaitse. Johhaiidii. Joškar-Ola! Jaapanijumal. Kange kui kurat. Aga mihuke üks viski siis olema peab?

Lõppmaitse. Seda õlut juues lähevad su kingatallad kõrbema. Juues? Ei. Juua seda ei tohi! Piiskimenduma peab.

Järelmekk. Viskis leotatud kuivatatud virsikud, mida on seejärel kergelt suitsutatud. Viskidessertvirsik.

KROONILISELT EBANORMAALNE AEGRUUMINIHESTAJA! 99% inimestest krutiks selle peale nimetissõrmega oimukohta augu, näitamaks KUI lollakad on need inimesed, kes sihandset asja õlleks nimetavad. Ratebeeril on tuline õigus, pannes liigimääratluseks: "Smoked - Other"
---
pilt isetehtud

Mardileib

Mardileib (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol.

Tootjainfo: "Sweet stout
Linnased: Simpsons Finest Maris Otter, Crystal 150, Dark Crystal, Extra Dark Chocolate, Weyermann Carafa Special III; laktoos; humalad: Willamette; kakao oad ja martsipan: pärm: Lallemand Nottingham
IBU 23"

Väike lihtne pudel, pruulmeistri tüüpkujundus seekord pruunakal foonil. Pruun vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib ülimalt kaua. Õlle värvus - tuhmilt mustjaspruun. Aroom - kõrbenud leivakoorik, kaneel ja Tiina-kompvekid.

Esmamekk on keskmise kehaga ja röstimõru, millele lisandub väike magusakas ääreke. Keskmaitse - kõrbemaläinud õunakook, millele on lõpuks päästmiseks peale riivitud päevalillehalvaad. Lõppmaitse - kõrvetatud maltoosa, õunamarmelaadiga Tiina kommid ja kõrbemaläinud piparkoogid. Järelmekk - hapu, mõru ja magus, krobeline ja kareda koorikuga

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõru-magusakas-mõru-hapukas-mõru-magusa buketiga OK taseme rüübe. Röstiga on siin väga ülepingutatud, isegi laktoosimagus ei suuda seda kuigivõrd tasakaalustada, ehkki väga pingutab
---
pilt isetehtud

Sauna

Sauna (Pyynikin, Soome) prk 0,5 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - International / Premium" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Lager - Pale" ja hinnang 2,76 punkti.

Tootjainfo: "Official Sauna Capital Tampere Finland Beer"

Keskmist kasvu pudel, omamoodi stiilne must-valge sildikujundus. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom - hapukas, plastiliinine ja magusa taustaga.

Esmamekk on kergepoolse kehaga, hapukas-magus ja plastiliinine. Keskmaitse - magus-mõrkjas, kuumenenud plastiku ja keeduriisi maitsega. Lõppmaitse - mõru-magusakas, häiriv, sünteetiline. Järelmekk - kunstlikult-plastmassiselt mõru ... umbes samamoodi maitseb kaua õhu käes seisnud jääsalati juureosa.

Unterbier. See oleks nüüd küll üks kole saunaskäik, kui seda kraami peaks tarbima
---
pilt isetehtud

Monday, November 21, 2022

Bier Oder Wein BA

Bier Oder Wein BA (Pruulius, Eesti) pdl 0,33 l. alc ~12,5 %vol. Liigimääratlus: odravein

Tootjainfo: "Linnased: Pilsen, Carapils, Cara, Melanoid), humal (Magnum, Aurora, Goldings), M42, Nott"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - kirkalt mahagonipunane. Aroomis - portvein, tume rumm, rummis leotatud rosinad.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, magus-hapu ja torkiv. Keskmaitse - kuivatatud ploomid, õunad ja viigimarjad, millele on peale piserdatud musta rummi ja kakaod. Lõppmaitse - brändis leotatud kuivatatud õunad, kaneel ja vürtspipar. Järelmekk - kodune pihlakanaps, mustad rosinad ja tilgake lagritsaviina.

Keskmisest veidi raskema kehaga (ehk üllatavalt kerge oma kraadi kohta), nullkarboniseeringuga paletiga, magus-hapu-torkiv-magus-mõrkjas-alkoholine-mõrkjas-hapu-teravapoolse paletiga HEA TASEME rüübe. Jah, see kraam on alkoholine, kuid väga palju vähem kui nö tavaversioon. Oma kraadi kohta üllatavalt kerge kehaga ja lihtsaltjoodav.
---
pilt isetehtud

Black

Black (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liiimääratlus: "IPA - Black / Brown / Cascadian Dark" ja hinnang pole välja kujunenud. Untapped ütleb "IPA - Black / Cascadian Dark Ale" ja hinnang 3,8.

Tootjainfo: "Musta värvi õlu, millele tekib sõrmepaksune heledam hästi püsiv vahumüts. Esimene aroom – Jah, see on IPA! Männivaigune ja tsitrusekoorene. Taustal kohvised ja šokolaadised noodid. Esmamaitse on mõrumagus segu röstisest kohvist, piisakesest šokolaadisiirupist ja troopilistest küpsetest tsitruselistest. Keskmaitses tulevad esile rohkem humala vaigusemad noodid. Lõppmaitse on kombinatsioon kakaost ja tsitrusekoortest.
See tsitruseliselt mahlane, aga samal ajal röstiselt ja vaiguselt mõrkjas must IPA on suurepärane kaaslane pimedatesse sügisõhtutesse. Sobib nii jõuluprae kui ka jäätise kõrvale nautimiseks.
IBU 60"

Väike purk, MEGAlahe kujundus! Pöidlapaksune hallikaspruun vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt sünkjasmust. Aroom - kõrbenud kassiliivakast! :D Karamell-mõru liivakast, milles on palju väikeseid känkraid, kui te nüüd aru saate :)

Esmamekk on keskmisest suti raskema kehaga ja hapukas-röstine. Keskmaitse - kõrbenud linnastamata odrale omane kirbevõitu välikäimlalikult terav röstikuhil. Lõppmaitse - mõru-magus, söestunud pärnaõied? Järelmekk - röstitud mesilasvaha

Ülevõllikas. Must IPA või siis juurutatava sõnavara kohaselt "kaskaadia tume" võimsas ja isegi vägivaldses noodistikus. Megalahe oma kombinatoorikas disainiga. Karm värk. Mõru nii röstilt kui humalalt.
---
pilt isetehtud

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig (de Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 6,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - Belgian / Farmhouse" ja hinnang 67 punkti. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Other" ja 3,48

Tootjainfo: ""This beer was previously known as Heksen & Trollen (Witches & Trolls). This beer has been renamed Kort & Krachtig from 2021. The beer is an old Belgian and northern France beer style. At high temperatures fermented to make it very spicy and refreshing. Lots of citrus in the taste, but with a bitter finish. Light cloudy, blond. Translates as Short & Sweet"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Valge vaht täidab poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kiralt kuldne. Aroom on mõnusalt ja kargelt mõrkjas-ürdiselt vürtsikas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub magusapoolsemaks, saisonilikult vürtsikaks ja kuivapoolseks. Lõppmaitse on magus-hapukas, särav, kuiv ja keelekülgi vürtsikalt kõditav. Järelmekk - mõrkjas, karge, veidi õhetav ja väga värskendav

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Pigem siiski saison kui farmhouse ... aga eks nende kahe stiili piir on ka üsna hämune.
---
pilt isetehtud

Sunday, November 20, 2022

Bier Oder Wein

Bier Oder Wein (Pruulius, Eesti) pdl 0,33 l. alc ~12,5 %vol. Liigimääratlus: odravein

Tegu pole omaette hinnanguga, vaid võrdlusega neli-pool aastat tagasi tehtud kirjeldusega. Tookord sai öeldud "pool aastat on sellisele joogile ikka liiga vähe laagerdumiseks. Poisid, räägime nii umbes aasta-kahe pärast uuesti, praegu peab aga tõdema, et seda klaasikest on VÄGA keeruline lõpuni juua ning teist kohe kindlasti ei võtaks."

Nüüd tõi pruulmeister sama joogi uuesti hindamiseks, et vaadata, kas pikk järelküpsemine on asjale kasuks tulnud. Vahtu tekib sama vähe ja kaob sama kiirelt. Õlle värvus muutunud pole.

Aroomi kohta sai toona öeldud: "Aroomis on esiplaanil kahjuks üsna puhas alkohol, kuigi selle taga on meeldivad kuivatatud maasikad ja kristalliseerumise äärel olev kärjemesi." Nüüd on alkohol taandunud, esimese osa võib maha tõmmata, järgneva korrutada kahega ja lisada portveini noodike.

Maitsepilt pole samavõrra palju pehmenenud. Toona sai öeldud "noor ja karvane on see asi, alkohol koos vähese nitroga trügivad üksteise võidu, üritades keelenäsadele üks-null teha. Õnneks tuleb veidi ka karamelli ja pähkleid esile, kuigi terav noor alkohol summutab neid." Nüüd pole see enam noor ja terav, kuid siiski karmipoolne ja krobeline, pähkline-tammetõrune-pihlakane. Vängevõitu ja rohmakas vaatamata pikale küpsemisele

Võrdluspilt on igatahes huvitav. Nelja ja poole aastaga on algselt väga rabedalt ja robustselt alkoholise lõhna suutnud viia sumedaks ja meeldivaks, kuid maitse osas on paranemine ainult 10-20% võrra leebemaks. Mingi algviga peab sellel kraamil juures olema, millest isegi aeg ei suuda päris võitu saada. Kuna praeguse, tegemishetkest juba viieaastase järelküpsemisega pole asi päriselt leevenenud, ei julge oletadagi, kui palju aega kuluks, et nurgad täiesti ära ümarduks.
----
pilt isetehtud

See Teine

See Teine (Kohatu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki Untappd ütleb: "Pale Ale - American" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfot pole leida

Väike lihtne pudel, sildil kriipsujukud. Kollane vaht täidab 90% klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magusakas, kergelt karamelline ja ürdine, kuivatatud putke sarnane.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - magus-hapukas, veidi teravalt torkiv ... kas tõesti suudab alkohol selle kraadi juures torkiv olla? Lõppmaitse kaldub tugevalt mõru-hapusse nurka, meenutades veidi kibekaid pihlakaid ja metsõunu. Järelmekk - lameda suutunnetusega, karamelline ja hapu, koduse pihlakanastoika taoline.

Keskmisest raskema kehaga, alakarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõru-hapuka buketiga OK taseme rüübe. APA'st on nüüd asi suht kaugel, pigem on see sihuke kodusem-karvasem IPA-katsetus
---
pilt isetehtud

Kossu Laager

Kossu Laager (Kohatu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Lager - Pale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfot pole leida.

Väike lihtne pudel, sildil korilaud. Kollane hõre vaht kaob hetketega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - hernekonserv.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - magus-hapu, kuivatatud herneste ja õunte segune. Lõppmaitse - mõru-hapu, kuivatatud herneste leotusvesi. Järelmekk - tugevalt magus ja samal ajal kirbehapu.

Kasin rüübe. Juhul kui see oleks algaja hobipruuli esimene maltoosaõlu, siis patsutaks lohutavalt õlale. Kuna see koda on aga varemgi õlut teinud, siis see jook pole kuigivõrd turundamisvääriline.
---
pilt isetehtud

Saturday, November 19, 2022

Beet Child O' Mine

Beet Child O' Mine (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Milkshake / Smoothie" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Milkshake" ja hinnang 3,57 punkti

Tootjainfo: "Collab with Mad Scientist.
Peedi, vaarika ja vaniljega pruulitud IPA"

Väike purk, sildil jällegi kenasti mõlema koja sümbolid. Roosa hõre vaht täidab pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mudruselt kolepunaplödine.

Aroomis on peedi mullast rõskust, vaarika haput ja vanilje magusat tooni kenasti eraldi tunda. Milkshake'ilikku laktoosi korrus on eelmistest kaks sammu eemal, üks ei sega teist ega vastupidi.

Esmamekk on küll raskepoolse kehaga kuid mitte niisugune maitselaksakas nagu oleks lõhnast oodanud, pigem lihtsalt koormavalt magus-mudrune. Keskmaitse muutub vastu ootusi mõrkjamaks, ehkki mitte üks lubatud komponent seda ei eeldaks.

Lõppmaitse - mõru-magus-hapu tünn-tünderjas külakuhilas, kus ainsa selgema komponendina eristub ehk võibolla maguspeetlik veiderdus. Järelmekk - jämmme-jurrrrakas kartulikuhilas ... või siis peedikuhilas magusvaarikas?

FRIIGIKAS. Ebardõllejas. VÄGAKIIDUVÄÄRSELT NIHKES TEGELANE. Kõike muud kui normaalne õlu. Sellisena ka vägapalju kiitust vääriv!
---
pilt isetehtud

Candied Oblivion

Candied Oblivion (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja hinnang 3,44 punkti

Tootjainfo: "Collab with Coolhead
Hapu õlu astelpaju mustikate ja marianne kommidega."

Väike purk, Andresons'i tunnus-tilk koos Coolheadi tunnus-peaga. Kreemikat karva tihe vaht tädiab üle poole klaasist ja püsib korralikult. Õlle värvus - mudruselt porgadikarva. Aroomis kõigepealt astelpaju spetsiifiline lebra ja siis mõnus piparmündi-karamelli ninakõdistus.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu-magus. Keskmaitse - astelpaju maomahla meenutav happelisus ja VÄGA selge maitsejälg matab kõik muud nüansid. Lõppmaitses hakkab esile tulema piparmündi mõnus jahedus, kuid seda koos hea ja meeldiva happelise survega maitsenäsadele. Järelmekk on magus-hapu, pisut lamedavõitu suutunnetusega, kuid samas jälle selgelt astepaljuse maitse ja mustikase parkivusega.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapu-magus-hapu-piparmündise-magus-hapu buketiga ÜBERtaseme rüübe. Astelpaju võib sulle meeldida või mitte meeldida, aga siin õlles on sees kõik see, mis lubatud. Ükskõikseks see jook ei jäta. Omapärane ja julge maitsekombinatsioon! No kas siis sellest on vähe, et tulemust kõrgelt kiita? Tõsi küll, paljude jaoks läheb see rubriiki "friigikas"
---
pilt isetehtud

Pacific Pale Ale

Pacific Pale Ale (Pyynikin, Soome) prk 0,5 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnang 42 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Session" ja hinnang 3,26 punkti.

Tootjainfo: "Excellent mid- full bodied pacific pale. Refreshing and tasty. For hop fans as well
IBU 42"

Keskmist kasvu purk, tinglikult troopilise-saarene sildikujundus. Kollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt punakas-kuldne. Aroom on meeldivalt mõrkjas-hapukas-karamelline, pihlakate, kuivatatud maasikate ja leivakoorukese lõhnaga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõru. Keskmaitse - kuivapoolne, rauane, veidi roostene, pihlakate ja kuivatatud aedmaasikate tunnetus süveneb. Lõppmaitse - hapukas-magus, kuivatatud pohlade ja kõrvetatud suhkru seguselt kodune. Järelmekk - taaskord rauane, paraku aga ka veidi kehatuks muutuv, kuid samas siiski mõrkjas-vürtsikalt meeldiv.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõru-hapukas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Tõsi küll, mitte APAna, aga "hoppy amber eil" kategooriasse sobituvana.
---
pilt isetehtud

Thursday, November 17, 2022

Stranger Than Fiction

Stranger Than Fiction (Collective Arts, Kanada) prk 0,473 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter" ja hinnang 94 punkti. Untappd ütleb: "Porter - American" ja 3,69 punkti

Tootjainfo: "Stranger Than Fiction is a full-bodied porter with plenty of roast flavour and hints of molasses. Ridiculous amounts of chocolate and pale ale malts make this porter a smooth and creamy brew.
Hops: Cascade and Nugget
IBU - 25"

Keskmist kasvu purk, kummalis-loomane sildikujundus. Pruun vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - vähese punase helgiga must. Aroom on lohmakalt kohvine ja tubakatuhane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas ning röstine. Keskmaitse - magusakas-mõrkjas ja tugevalt röstine. Lõppmaitse - kuivapoolselt röstine, tuhane ja veidi mesilasvahaselt kleepjas-magus. Lõppmaitse - hapukas, pisut metalne, röstine, õrna mandlise magusaka paitusega.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga Hea taseme rüübe. Lihtsalt porter.
---
pilt isetehtud

Shiner Bock

Shiner Bock (Spoetzl, Texas) pdl 0,33 l. alc 4,4 %vol. Ratbeeri liigimääratlus: "Bock - Dunkler Bock" ja hinnang 10 punkti. Untappd ütleb: "Bock - Single / Traditional" ja hinnang 3,5 punkti.

Tootjainfo: "Bock has a tan, dense head with a crystal-clear amber color and a sweet aroma with a subtle roasted maltiness on the nose. The taste is slightly sweet with notes of roasted nuts and caramel. Lightly hopped, this dark lager goes down smooth
IBU 13"

Väike lihtne pudel, dekoratiivne kollane silt kohustusliku sokupeaga. Kollan pöidlapaksune vahukiht kaob kähku. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. Aroom on leebelt magus, karamelline ja kergelt pähkline.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja kummalise kihisev-torkiva agressiivsusega hapukas-magus. Keskmaitse - magus, karamelline, õõõrna röstise pähklise noodiga. Lõppmaitse muutub veidi mõrkjamaks, röstisemaks ja leivasemaks. Järelmekk kukub nagu kaljult alla auku - vesisevõitu ja üsna maitsevaene mõrkjas vesi.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-magusa-mõrkja maitsega kasin rüübe. Kõige lahjem ja maitsetum bocki-nimeline vedelik, mis vana Gambrinuse keelele sattunud on. Sama hästi võiks see kanda "brown ale" või isegi "märzen" stiilimääratlust ... aga joogina ta sellest paremaks ei muutuks. Halb ta ju otse pole, aga mitte mingit põhjust teist klaasitäit juurde küsida ka ei näe.
---
pilt isetehtud

Premium IPA

Premium IPA (Pyynikin, Soome) prk 0,5 l. alc 4,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "ISA - Session IPA" ja hinnang 21 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Session" ja hinnang 2,98 punkti.

Tootjainfo: "Classic session IPA
IBU 40"

Keskmist kasvu purk, rohe-hammasrattaline kujundus. Kollakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne. Aroom on magus-mõrkjas, heinane ja puidune, hapuka vaskse alatooniga.

Esmamekk on kerge kehaga, isegi vesisepoolne ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - mõru-magusakas, kanarbiku ja saialille segune. Lõppmaitse - hapukas, vaskse-metalse alatooniga. Järelmekk hakkab liikuma mõrudast kirbesse kanti, kuid õnneks vürtikas jahedus päästab veidi päeva.

Vesisevõitu kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõru-hapukas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Igavuseni lihtne session IPA tüüpilise veaga ehk kirbevõitu tasakaalustamata olekuga.
---
pilt isetehtud

Tuesday, November 15, 2022

Hoptown Girl

Hoptown Girl (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 7,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,75 punkti

Tootjainfo: "Juicy and hazy IPA with 5 different hops
IBU 50"

Väike purk, sildil daam klaasikesega :) Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on leeeeebe nagu suvine tuuleiil, tuues silme ette valgeid klaare ja kollaseid ploom.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõru-magus. Keskmaitse - mõrkjas-magus, mahlane, mango ja mõruapelsini vahepealne. Lõppmaitses hakkab humal stiilipäraselt veidi hammustama, kuid see on pigemselline leebe vürtsikas vaigune paitus kui et mingi vänge haiget-tegemine. Järelmekk - hapukas-mõrkjas, meeldiva virsikumahlase fooniga,

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõru-magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Korralik värske NEIPA'lik humalarüübe.
---
pilt isetehtud

DrunkTank

DrunkTank (Salama / Sori, Soome / Eesti) pr 0,44 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,73

Tootjainfo: "DrunTank is a collaboration NEIPA with our Estonian friends from Tallin Sori Brewing and their taproom in Helsinki. Inspired by our shared roots based in Tampere, we came up with this hedonistic Citra, Galaxy and Mosaic hop maniac."

Keskmist kasvu purk, kirju-kandiline sildikujundus :) Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - hämuselt tuhmkollane. Aroom - tsitruseline, troopiline, puuviljakokteiline

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magusaka. Keskmaitse muutub hapukamaks, mahlasemaks, aga ühtlasi suutunnetus kahaneb üllatavalt lamedaks. Lõppmaitses tugevneb mõru vaigune pool, jäädes samas siiski troopiliseks. Järelmekk - magus-greibi segumahl, mõrkjas ja vürtsikas

Keskmisest tiba raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusaka-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga Väga hea taseme rüübe - seda eelkõige oma troopilise mahlasuse mõttes, ehkki lame suutunnetus muutis selle suutäie vähem nauditavaks
---
pilt isetehtud

Mandarina Lager

Mandarina Lager (Pyynikin, Soome) prk 0,5 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - Hoppy / India (IPL)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Lager - Pale" ja hinnang 2,94 punkti.

Tootjainfo: "IBU 25"

Keskmist kasvu purk, ühe-humala-laagrite seeria tüüpkujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist, muutudes kiirelt suuremulliseks. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on murune ... ja meenutab värskelt hakitud peakapsast :)

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja tugevalt magus-hapukas. Keskmaitse - linnaseline, teravlijane ja magus-mõrkjas. Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas ja veidi kuivapoolne. Järelmekk - õrnalt vürtsikas ja mõrkjas.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Lihtne laager, ei miskit enamat.
---
pilt isetehtud

Monday, November 14, 2022

Fuzzy logic

Fuzzy logic (Humaliste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,1 %vol

Tootjainfo: "IPA
IBU 40"

Väike lihtne pudel, nihestatud sildikujundus. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga korralikult. Õlle värvus - tuhmilt kuldne. Aroom on karamelline, kuldne, täidlane ja apelsinine ... ja kuskil toanurgas leidub ka nõudepesukauss :)

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas-tsitruseline. Keskmaitse - kuiv, rauane, pihlakane, nõgese ja saialilletintuurine. Lõppmaitse - kuiv, hapu, mõru ja kare. Järelmekk on kare, hapu-rauane-metalline-rabaveene-krobeline

Kergepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõru-hapukas-kareda-magusakas-mõru-koreda buketiga OK taseme rüübe. IPA see nüüd mõistagi pole, aga "dry session IPA" küll ... koos oma tüüpilise veaga ehk tasakaalustamata kirbevõitu mõrudusega.
---
pilt isetehtud

Cascade Lager

Cascade Lager (Pyynikin, Soome) prk 0,5 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - Hoppy / India (IPL)" ja hinnang 14 punkti. Untappd ütleb: "Lager - Pale" ja hinnang 3,07 punkti.

Tootjainfo: "Floral- Citrus hops. Clean aroma and a fresh taste
IBU 26"

Keskmist kasvu purk, ühe-humala-laagrite seeria tüüpkujundus. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõneti. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on üsna tugevalt mõrkjas-magus, rohune, heinane ja veidi seebine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõru. Keskmaitse - hapukas-magusakas, pigem heinane kui vaigune, ürdine ja suti mesine. Lõppmaitses magusam poole võimendub, meenutades nüüd mesilasvaha, millele lisaks on suhu sattunud ka raudrohu leheke. Järelmekk omandab kuivemalt mõruda oleku ja kõige lõpuks saabub ka meeldiv vürtsikas õhetus.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õrnalt kuivapoolse paletiga, magusakas-mõru-hapukas-magusakas-mõru-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Korralik laagerõlu, mille humalaprofiil jääb tiba igavalt heinaseks, kuid joogiõllena tubli tükk.
---
pilt isetehtud

Sunday, November 13, 2022

Tumeaine Papua New Guinea Coffee

Tumeaine Papua New Guinea Coffee (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double Coffee" ja hinnang 4,12 punkti.

Tootjainfo: "A special version of Tumeaine made in collaboration with Kokomo Coffee Roasters. Coffee used: Papua New Guinea Elimbari"

Väike purk, sildikujundus Tumeaine sarjale omane. Mustjaspruun vaht täidab ligi pool klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - tünntõrvamust. Aroom - mesiselt ja veidi tolmuselt kohvine ... noh nagu kohviveski põhja nuusutades.

Esmamekk. Kohvimesi. Kohvilikööri meekokteil tilga rummiga.

Keskmaitse. Kohvimuskaat. Tolmpeeneks jahvatatud muskaatpähkliga kaetud rammus-rummine kohvikook.

Lõppmaitse - kohvipräänik. Meepräänik kohvilikööris leotatuna ja röstpähklitolmuga kaetuna.

Järelmekk - kohvi ja meevaha leotis kanges meepuskaris.

ÜLEVÕLLIIIIIINE. Emmeliine! Kõike on liiga palju, alkoholi on liiga palju, kohvit on liiga palju ja meepräänikut on liiga palju. Võluv, aga agressiivne tegelane. Ükskõikseks ei jäta ta mingil juhul.
---
pilt isetehtud

Cuvée Jakub

Cuvée Jakub (Alvinne, Belgia) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Dark" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,82 punkti

Tootjainfo: "Blend 300 l Torbjorn&Henrik with 2000 l Omega. Aged on a chateauneuf du pape foeder"

Väike madal pudel, tehnilisepoolne sildikujundus. Sõrmepaksune kollakas vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - veidi hämuselt sügavkuldne. Aroom - hunnnnitult mahlane, kuldne, sidrunine ja hurmaa parkivusega.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus-hapu. Keskmaitse - õunaäädika ja marineeritud sidruni meenutusega hapu ja mõrkjas. Lõppmaitse - kuiv, mõrkjas, parkiv, aroonia, balsamico ja sidrunikoore segune. Järelmekk - hapu, praksuvalt kuiv, kuivatatud sidrun, sidrunväändik ja lodjapuumarjad.

Mega. VägaKuivaltMega. Suuuuuuurepärane kombo, kus ühtivad kuivus ja happesus ja mahlasus ja vähene vürtsikas õhetus.
---
pilt isetehtud

grounded fall

grounded fall (Humaliste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol

Tootjainfo: "Pale ale
IBU 26"

Väike lihtne pudel, silt vajab lugemiseks väga head valgust. Kollakas vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on mõrkjalt eeterlik, meenutades veidi sõrmede vahel puruks muljutud mandariinipuulehte, kuid pärmise lisandiga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse - pärmine, saiane, mudrune. Lõppmaitse mõrkjas-magus, pärmine ja toorena mõjuv. Järelmekk - veidi jahuselt pärmine, ebapuhas.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-magusa buketiga niruvõitu rüübe. Pärmine ja ebaküps
---
pilt isetehtud

Friday, November 11, 2022

Way in the Dark

Way in the Dark (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Porter - Imperial / Double" ja hinnang 4,1 punkti

Toojainfo: "Classic porter with a smooth texture and rich taste. Collaboration with Burnt Mill."

Väike purk, sildil tume mägine värk. Tumepruun vaht täidab kolmandiku klaasist, vajudes aegamisi tihkemaks. Õlle värvus - laevatrümmimust. Aroom meenutab niisket leivakoorikut ja kakaoküpsist.

Esmamekk on raske kehaga ja mõrkjas-magus, kõrbenud rosinate mälestusega ja veidi alkoholiselt torkiv. Keskmaitse - magus-hapukas, kõrbenud leivakontsik, ülekuivanud rosinat, kaneel, kirsilikööris leotatud kakaoküpsis. Lõppmaitse - kakaoliköör ja leivasupp, mustad pisikesed ülekuivanud rosinad, nelgi ja kaneeliga tembitud kirsinalivka. Järelmekk - kuivatatud-kõrvetatud arooniatest tehtud marmelaad tumeda šokolaadi ümbrises.

Väga raske kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-magus-mõrkjas-hapukas-magusa-mõrkjas-magusa buketiga Übertaseme rüübe. Väga hästi tehtud sametine tume õlu üks tükk. Ei mingeid helkureid, sireene ega Vabadussambast hööveldatud laastukesi. Lihtsalt hästitehtud klassika.
---
pilt isetehtud

Opus Numbers

Opus Numbers (Sibeeria / Pühaste, Tšehhi/Eesti) prk 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,87 punkti

Tootjainfo: "Brewing with Pühaste in Prague, we were looking for beauty in simplicity. The base beer is 100% floor malted local pilsner malt and nothing else. This way we got an incredibly lean, pale base that makes this beer all about hops. We went with a traditional combo of Amarillo, Columbus and Cascade Cryo for intense citrus and pine and added a few bags of HBC 630 for a bit of berry aroma. Bitterness is sure to please the old-school West Coast IPA lovers and due to the absence of crystal malts fades quickly to make the glass go empty faster"

Keskmit kasvu purk, sildil miskit nõiavärki :) Erkvalge vaht täitis üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kollane. Aroom on õhuliselt ja lendlevalt vaigune, meenutades tuulehoogu noores männikus ... kus ühes metsatuka nurgas on välikäimla :D

Esmamekk on keskmise kehaga ... või isegi tiba kergem, mis on üllatav ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - magus-hapukas ja vähese vürtsika vaigususega. Lõppmaitses tugevneb mõrkjas, veidi eeterlik vaigune ja isegi puidune pool, kuid seda mõõduka kuivuseni. Järelmekk on kuivapoolne, hapukas-mõrkjas ... ja siis saabub korraga tugev küpsete tikrite magus laine.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-mõru-hapukas-magusa buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Pruulijate kavatsus teha "vanakooli west-coast" stiili on vana Gambrinuse silmis juba ette metsa suunatud, sest selle stiili juurde peaks kuuluma ka veidi karamellist kulda. Kuid sellise tubli "american IPA"tegid nad valmis küll.
---
pilt isetehtud

Vaccin 2.5

Vaccin 2.5 (Alvinne, Belgia) pdl 0,33 l. alc 2,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang 59 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,47 punkti

Tootjainfo: "Blond session sour. Dryhopped"

Väike madal pudel, tehnilisepoolne sildikujundus. Kollakas vaht hüppab pudelist veidi liiga suure hooga, täidab suurema osa klaasist, kuid seejärel vajub kiirelt hõredaks. Õlle värvus - mudruselt tuhmoranž. Aroom - ebamääraselt sõstraselt-õunaselt hapukas.

Esmamekk on kerge kehaga ha hapu-magusakas. Keskmaitse muutub kuivaks, veidi happelisemaks, ehki isegi äädikaseks. Lõppmaitse - väga kuiv, õunaäädika lahjendus Tartu limonaadiga. Järelmekk on pisut mineraalne, väga kuiv, parkiv ja leebelt happeline.

Kerge kehaga - kuid 2,5 kraadi kohta siiski mitte vesine!, vähekarboniseerunud ja ülikuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-magus-hapu buketiga HEA taseme rüübe. Oma happelises kuivuses ja suhteliselt lahjas alkoholis oleks see lihtsalt maailma parim hommikujook, kui peaks vajadust tekkima. Kõigiks muudeks puhkudeks jääb aga liiga ilmetuks.
---
pilt isetehtud

Thursday, November 10, 2022

Maru Rohelised Niidud

Maru Rohelised Niidud (Viljandi vaadimees, Eesti) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Pilsner - Imperial / Double" ja hinnang 3,37.

Tootjainfo: "Imperial Pils rosmariiniga
Teinekord läheb muru maru pikaks
Vaadimees teab, et siis vaja pöördeid lisada
IBU 28"

Keskmist kasvu purk, sildil tuletis "Roheliste niitude" teemast. Vahtu on natukese vähem kui eelmisel versioonil. Värvus täiesti teine - eelmine oli kirkalt kuldne, see on piimjalt mudrune. Aroom: kui eelmine kord oli "mõnusalt erkroheline, lisaks rosmariinile arvab nina veel ka sidrunheinaga kohtuvat", siis nüüd ongi sisuliselt ainult sidrunhein ja rosmariini vaid õige väheke.

Esmamekk raske kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - hapu ja rammus, murune ja nüüd juba ka vaiguselt rosmariinine. Lõppmaitses on tunda imperial pilsi agressiivsevõitu olekut, hapukat ja vürtsikat, rosmariin taandub taas sidrnheinalike nootide ees. Järelmekk - imperial pils oma kentsaka-tohlaka-kohmaka olekuga võtab võimust, jättes eeterlikud-vaigused rosmariinineiukesed nurkadesse häbelikult seisma.

Friigikas. Mitte agressiivne, aga ikkagi. Algupäraste Roheliste niitudega on olemas sugulus, kuid see on pigem kolmanda astme oma. Rosmariini palju vähem kui oodanuks, sest imperial pilsi enda tohlakus kipub seda matma
---
pilt isetehtud

Kuuu

Kuuu (Viljandi vaadimees, Eesti) prk 0,44 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Smoked - Rauchbier" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Smoked Beer" ja hinnang 3,44.

Tootjainfo: "Suitsubock
Loomad on Vaadimehe sõbrad
Jänes, sokk, peekon - kõik on toredad
IBU 28"

Keskmist kasvu purk, sildil öine-puine taevas. Tumekollane vaht täidab ligi pool klaasist ja on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - hämuselt ja soojalt tuhmpunane. Aroom - hapukas suits ja linnasemagusus annavad kokku väääääga mõnusa kombinatsiooni.

Esmamekk on keskmise kehaga ja suitsune ning marjaselt-pihlakaselt hapu. Keskmaitse - kõrbemise äärel balansseeriv leivakoorik ja peotäis rosinaid, mis on näinud piisakese rummi. Lõppmaitse - magus, isegi vägagi magus, aga bokile sobival moel karamelline ja pähkline, koos suitsuse-kõrbenud hapukusega. Järelmekk - hapukas, õrnalt isegi vürtsikas, rösti mõrkjusega, täidlaselt-meevahaselt magusa põhjaga.

Keskmisest suti raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapu-mõrkjas-hapukas-MAGUS-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusa buketiga ÜBERtaseme rüübe. Väga hästi teostatud suitsubokk, mille ilmumise üle riiulisse on vana Gambrinus siiralt rahul
---
pilt isetehtud

Bud Light

Bud Light (InBev, Belgia) pdl 0,33 l. alc 4,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - American" ja hinnang 0 punkti. Untappd ütleb: "Lager - American Light" ja 2,33 punkti

Tootjainfo: "Bud Light is brewed using a blend of premium aroma hop varieties, both American-grown and imported, and a combination of barley malts and rice. Its superior drinkability and refreshing flavor makes it the world’s favorite light beer
IBU 6"

Väike purk, elektrisinine sildikujundus. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht kaob väga ruttu. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom - linnaseekstrakti äratuntav magusus ja pisut plastilinist hapukust.

Esmamekk - vesisepoolse kehaga ja hapukas. Keskmaitse - magus-hapukas ja vesine. Lõppmaitse - mõrkjas vesi. Järelmekk - plastiliinimaitseline hapukas vesi.

TÄIUSLIK! TÄIUSLIKULT MÕTETU ÕLU! Fundamentaalselt mõtetu. Mõtetuse tüviõlu!
---
pilt isetehtud