Tuesday, September 29, 2020

Tumeaine Cognac BA

Tumeaine Cognac BA (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 14,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,42.

Toojainfo: "A special version of Tumeaine aged in Cognac barrels"

Väike vahakaela ja hõbesildiga pudel. Sentimeetrine mustjaspruun vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - totaalmust. 

Aroom - tolmune, metalline, selge konjaki kihiga. Kohvi ja muskaat. Õrnalt aniisi ja veidi rohkem nelki. Külluslik ja kauanuuskimist vääriv.

Esmamekk. Raske ja magus. Keeleotsa torkiv. Ploomine ja portveinine.

Keskmaitse. Konjak ja vask. Tolmunud vaskne peeker täis külma magusa kohvi ja konjaki segu. 

Lõppmaitse. Ploomivein. Ploomikonjak? Ploomilikööriga täidetud šokolaadikommid.

Järelmekk. Pähkliviinas leotatud tumedad rosinad ja viigimarjad. Tantratrumm ja sügisblues.

Mega. Magus, kuid ikkagi mega. Magusmega. Tolmunud konjakimega. Šokolaadimega.
---
pilt isetehtud

Terra

Terra (Eremo, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Oatmeal" ja 54 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Oatmeal" ja hinnang 3,4 punkti.

Tootjainfo: "Dark brown Oatmeal Stout-style beer with beige, fine and persistent foam. The nose is complex, with delicate notes of coffee, chocolate, licorice and hazelnut. in the mouth we find chocolate, coffee and licorice, notes that make it in perfect harmony with the style. Its silky body gives this sinuous beer elegance"

Keskmist kasvu granaatjas pudel, sildil kuri hirv. Pruunakas-kollane vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt pruun. Aroom meenutab leebelt pähklišokolaadi.

Esmamekk on ootamatult kerge kehaga ja hapukas-magedapoolne. Keskmaitse - veid magusam ja šokolaadisem. Lõppmaitse - hapukas ja tsipa kohvine. Järelmekk on jätkuvalt hapukas ja õrnalt kreemine.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapuka buketiga OK taseme rüüpeke. Kaerastoudist ootaks pehmet tummisust, kuid liigne karbo sööb keha õhukeseks, ent lahja joogistoudina läheb arvesse küll.
--
pilt isetehtud

Saggia

Saggia (Eremo, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale" ja 45 punkti. Untappd ütleb: "Wheat Beer - Witbier" ja hinnang 3,4 punkti.

Tootjainfo: "Straw yellow colored beer with white, persistent foam. Aromas of yeast and citrus emerge on the nose which then leave room for intense spicy notes of coriander and oranges. It releases a pleasant citrus note that makes it thirst-quenching."

Keskmist kasvu granaatjas pudel, sildil kuri linnunägu. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on magusakas, õrna koriandri vinega.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub veidi magusamaks ja pehmemaks, pisukese apelsinise värskusega. Lõppmaitses on taas tunda koriandri mõrkjat eeterlikkust. Järelmekk on mahlane, värske ja karge.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Aus ja ehtne belgia nisukas, mahlane ja karastav. Ei midagi erilist, kuid hea ikkagi.
---
pilt  

Sunday, September 27, 2020

Glaciale

Glaciale (Eremo, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja 85 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 3,68 punkti.

Tootjainfo: "“Glaciale” is an Imperial IPA style beer, with the addition of organic honey. It has a dark amber color and a beige fine and persistent foam. The scent is complex with herbaceous and balsamic notes, clear hints of citrus and mandarin wood. The flavour is immediatly soft, with honeyed notes that hide an important bitterness, given by the hops of overseas and the new generation continental hops. It’s an elegant beer with a strong note of bitterness.
IBU 50"

Keskmist kasvu granaatjas pudel, sildil kuri jääkaru. KReemikat karva vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib üsnagi kaua. Õlle värvus - kerge uduvinega kuldpruun. Aroom on mõrkjas-magus, karamelline ja puidune, humala tundmiseks peab üüüüüsna pikale sisse hingama. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas, üsna selge mesise puudutusega. Keskmaitse toob esile üsna korraliku humalase-vaiguse-vürtsika õhetuse, millel on nelgi ja muskaatpähkli noote. Lõppmaitse omandab värskema-hapukama marjase kerguse, mis väga hästi kombineerub vaiguse ja kanarbikuse raskepoolse mõrkjusega. Järelmekis viskab korraks sisse pärmist hägu, aga see jääb üsna kenasti hapukas-vürtsika marjase humalapõõsa taha.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga kahetine rüübe. Ühest küljest vaataks pruulmeistritele otsa ja küsiks - mismõttes see topelt-IPA on? Jah, üsna vinks-vonks IPA, seda küll, aga ei kanguse ega IBU mõttes ei küüni see kõrgemale korrusele. Teisalt aga on tegu päris mõnusa joogiga ning mee lisamine IPA'le on kena mõte ju!
---
pilt isetehtud

Lunatica

Lunatica (Eremo, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja 48 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja hinnang 3,4 punkti.

Tootjainfo: "Lunatica is a Berliner Weiss produced with the addition of an avalanche of fresh raspberries during lactic fermentation. Intense aromas of raspberries emerge on the nose and the sensation of fine acidity in the mouth makes it extremely refreshing. Attractive and bewitching, both to the eye and to the taste!"

Keskmist kasvu granaatjas pudel, sildil kuri koer. Sentimeetrine roosa vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - hämuselt aga ilusalt kuldpunane. Aroom - no nii ehe vaarikas kui üldse olla saab.

Esmamekk on kerge ja isegi vesise kehaga ning õrnalt hapukas. Keskmaitse - hapukas-magusakas ning vaarikaseemnetele omase mõrkja kõrvaltooniga. Lõppmaitses lisandub jogurtiline pehmus ja pärmine häiriv nüanss. Järelmekk on väga kuiv ning meenutab liiga kaua topsi seisma jäänud vaarikajogurtit.

Vesise kehaga, alakarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga kesine rüübe. Vaarikaga berliner on 127 korda ületriigitud õllestiil ning selle massi hulgas on olnud ikka päris häid näiteid ka ... see siin heade hulka ei kuulu.
---
pilt isetehtud

Tisane Du Soleil

Tisane Du Soleil (Purtse, Eesti) pdl 0,33 l. alc 1,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Low / No Alcohol Beer - Pale" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Non-Alcoholic Beer" ja 2,91 punkti.

Tootjainfo: "Ale With Tea"

Pisike purk, sildil söevaguni täis taimetee materjali. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist ja kaob üsna ruttu. Õlle värvus - hämuselt tuhmkollane. Aroom on huvitavalt magus-hapukas ja marjane, taamal mõrkjas ürdisus, piparmündilik värskus ja kummeli lääge toon. 

Esmamekk on väga kerge kehaga, üsna vesise piiri peal ja magusakas. Keskmaitse - kummeli magus tihkus, mida värskendab piparmündi-melissi vahepealne kargus. Lõppmaitses on kogu see ürditee kõrval tunda pisut ka õllelikke noote. Järelmekk on magusakas ja kuivatatud maasikate taolise hapuka kõrvltooniga.

Väga kerge kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga kentsakas kuid siiski hea rüübe. Väga mõnus alternatiiv alkovabaduse piiril balanseerivate jookide hulka - ilma otsese vajaduseta seda endale küll ette ei võtaks, kuid selle vajaduse tekkimise korral oleks üsna tänulik huvitava maitseelamuse eest
---
pilt isetehtud

Friday, September 25, 2020

Fuoco

Fuoco (Eremo, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "tripel" ja 49 punkti. Untappd ütleb: "Belgian Tripel" ja hinnang 3,61 punkti.

Tootjainfo: "Fuoco is a Tripel beer with an intense gold color and delicate, white and long-lasting head. This beer features a bread crust aroma. Malt is the dominant flavor with soft and enveloping notes of caramel. Fuoco is a highly drinkable beer, despite its alcohol content."

Keskmist kasvu granaatjas pudel, sildil kuri rebane. Pöidlapaksune valge vahukiht püsib kenakesti, haakudes tugeva pitsilinikuna klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on belgia klassika - magus, karamelline, puuviljane ja vürtsikas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - triple'ite puhas rõõm: vürtsikas, mõrkjas karamellisuhkur, hapukasmagusad kuivatatud puuviljad, päikesepaiste ja elurõõm. Lõppmaitse - rannas toimuv tantsupidu, kus tujusid puhuvad lakke saksofonid ning südamerütmi löövad segamini vasksed kastanjetid. Järelmekk - puhas ja kaunis ja silmisiduv päikesepaiste, täis lõkkesädemeid, südametukseid ja suudlusehelisid.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe! Belgia üks elurõõmsamaid stiile, mida need italianod nüüd päris kenasti järgi tegid, rõõmustamaks ka külmi põhjamaalasi
---
pilt isetehtud

Fiera

Fiera (Eremo, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri tunne seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,63 punkti.

Tootjainfo: "American IPA (India Pale Ale) beer featuring an intense golden color with a white and long-lasting head. Citrusy scent with notes of lemon and red berries. Its taste features herbaceous notes with a smooth and balanced bitterness, typical of the American IPA.
IBU 45"

Keskmist kasvu granaatjas pudel, sildil kuri kult. Kollakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib superkaua. Õlle värvus - kirkalt punakaspruunakas merevaik. Aroomis on karamelli, pihlakaid ja magusat heina.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitses jääb domineerima kanarbikune mõrkjus, kuid lisandub pohlalikku hapukat ja samas ka mõnusat särtsakat vürtsist õhetsust. Lõppmaitse käänab veidi magusamasse külge, kuid koos kultuurpihlakate hapuka ja veidi kampolit meenutava eeterlikkusega. Järelmekk on hapukas ja mõrkjas, kõige taga torgib kogu maitsepilti läbiv okkaline vürtsikus.

Keskmisest veeeeidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Hea taseme jook. IPAna on ta nõrk, kuid nt bitterina või "hoppy red ale" pähe pakutuna täiesti viisakas.
---
pilt isetehtud

Nobile

Nobile (Eremo, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri tunne seda jooki. Untappd ütleb: "golden ale" ja hinnang 3,5 punkti.

Tootjainfo: "A beer with a white foamy and long-lasting head and a citrusy scent with a predominance of lemon. The flavor is well balanced, the bitterness is balanced and disappears giving way to malty notes.
IBU 25"

Keskmist kasvu granaatjas pudel, sildil kuri hunt. Erkvalge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - õhkõrna uduvinega kollane. Aroom on mõnusalt ja värskelt sidruni ja laimi vahepealne.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas ja veidi jumekama kehaga. Lõppmaitse omandab juba pigem sidrunheinale omast vürtsikas-hapukat olekut. Järelmekk näitab hapuka põhijoone alt pisut ka linnaselisemat pehmust.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunu ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga HEA taseem rüübe. Golden eili kohta veidi liiga mõrkjas, kuid joogina ikkagi täiesti bueno, sobides nii toidu kõrvale kui ka omaette janukustutuseks
---
pilt isetehtud

Tuesday, September 22, 2020

Double Nipple

Double Nipple (Brewski, Rootsi) prk 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,95 punkti.

Tootjainfo: "Say Hi to a new nipple beer! Brewski Double Nipple IPA 8,5%.. A Double IPA with light creamy tropical flavours from insane amounts of hops and a small but yet pleasnt bitterness. Drink one and you will crave another"

Väike nääpsakas pudel, sildil ... nohhh ... no ju need siis nibud on :) Sõrmepaksune kollaka varjundiga vaht püisb kenasti ja haakub ka tiheda vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kollane, segumahla taoline. 

Aroom on sihuke ausa ja hea IPA sünonüüm - rõskelt vaigune ja meeldivalt puuviljane. Lõhnasegu, mis loob väga täpsed ja isuäratavad ootused klaasi sisu kohta.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõru-magus. Keskmaitse muutub intensiivseks, nätkseks, mahlaseks-mehuseks, mandariinimahla ja kumkvaadi seguseks. Lõppmaitses hakkab kogu keelepind kergelt kirvendama, humalavaigune äratuskella kolin virgutaks ka kõige laisemad maitsenupsud. Järelmekk - mõrumagus, apelsini ja mango segune, suurepäraselt okkaline ja asjakohaselt krobeline. 

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-magus-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Ausamast aus topelt-IPA, tõsi küll, selle NEIPA'likus võtmes. Vastab kõigile oodatud märksõnadele: mahlane, vaigune, humalakrõpsakas ja jõuline.
---
pilt isetehtud

Volle

Volle (Mulgi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ei RB ega UT ei tunne seda jooki

Tootjainfo: "Suvise mekiga hele õlu"

Väike purk, sildil mulgi kaabuga võrkpallur. Pöidlapaksune erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt hele. Aroom on hapukas-magusakas, hea lihtsa laagerõlle lõhnaga

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - sutsu hapukam, aga ka toekalt linnaseline. Lõppmaitse taas mõrkjam, toorevõitu viljatera mekiga. Järelmekk on magus, veidi nätskevõitu koduse täisterasepiku taoline.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusaks-hapukas-mõrkja buketiga Hea taseme rüübe. Viisakas laager, mida pole häbi saunas teisetelegi pakkuda.
---
pilt isetehtud

Monday, September 21, 2020

Bilberry Blues

Bilberry Blues (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison / Farmhouse - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untapped ütleb "Farmhouse Ale - Saison" ja hinnang 3,26

Tootjainfo: "Bilberry Blues - a moment in the pure nature of Estonia, middle of the Bilberry forest and Music
IBU 17"

Väike lihtne pudel, sildil veiklevad mingid ümmargused mummud, mis vist võiks marju meenutada. Roosa pöidalpaksune vaht kaob väga kiirelt. Õlle värvus - tuhmilt punakaslilla. Aroom - saisoni enda magus põhi ja marjade magus lisand võimenduvad koos millekski nätkseks ja sookailuseks. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapu-mõrkjas-magus.  Keskmaitse ... ummm ... kummaline kombo - lapsepõlvest tuttav läägevõitu maugusus on segunenud millegi angervakse ja sookailu sarnasega ning tulemus on parkiv-lämmatav.

Lõppmaitse - umpffff - imperial saison annab oma parima, et torkida vürtsikas-hapukaid-puuviljaseid sarvi läbi eesti soomaastiku, kuid ega see väga ei õnnestu. Järelmaitse - mõrkjas-lääge-hapukas. nätske ja tokerjas.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja veidi õlija paletiga, hapu-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-magus-mõrkjas-magusa buketiga nii ja naa rüübe. Põneva katse eest kasutada veel ühte, aga (õigusega) vähekasutatud marja tuleb muidugi kiita. Järgmine kord võiks katsetada kukemarjadega. Tulemus läheks ilmselt samasse rubriiki. 
---
pilt isetehtud

The Glow Below

The Glow Below (Dry&Bitter, Taani) prk 0,44 l. alc 7,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy NEIPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England" ja 3,98 punkti

Tootjainfo: "A deep double dry-hop of Idaho-7, Citra and Simcoe submerges you in flavours of sweet orange, zesty lime pineapple and papaya.
The fruity radiance is balanced by a creamy body and a delicate bitterness."

Keskmist kasvu purk, sildil hõljub öisesse taevasse sädemeid ja inimene. Valge vaht täidab pool klaasi, püsib vägagi kaua ja haakub ka kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - tuhmkuldne. Aroom on leebe - mida topelt-IPAlt ei ootaks - ja pigem puuviljane kui üldse midagi muud.

Esmamekk - täidlane, ümar ja pehme, puuviljane ja magus. Suutunnetuse järgi väidaks siia kindlasti laktoosi ja pisut vaniljet ... kuid koostis pakub selle asemele hoopis kaera.

Keskmaitse - puuviljane ja vürtsikas, pisukese humalahammustusega keelekülgedel ja kuldsete sädemetega suulaes, janutav ja isutav ja supernummi.

Lõppmaitse - ding-dang-dong, sõidab mahlarong. No tee või siniseid tinavilesid, aga suutaju kohaselt on tegu milkshake-IPA'ga. Sellise armsa ja toreda tegelasega, kes täiesti süüdimatult libiseb vagun vaguni ... ptüi ... lonks lonksu järel sinu sisemusse, liputades rõõmsalt viimast sabavagunit.

Järelmekk - üüümmmaaar ja maaaahhhlaaaaneeee! Superlustakas ja paitegev, vürtsikalt kilkav ja sametiselt paitegev. 

MEGA! Irrrrmus tore tegelane. Selle võtaks kohe restitäie kaenlasse, lohistaks endale koopasse ja sulgeks koopasuu suure kiviga. Istuks pimedas, rüüpaks lonks lonksu järel ja naerataks kuni kogu koobas on valge sinu naeratuse kumast.
---
pilt isetehtud

Dank & Juicy

Dank & Juicy (Dry&Bitter, Taani) prk 0,44 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 94 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,73 punkti

Tootjainfo: "Dank & Juicy is our full-blown West Coast Style IPA brewed with Citra, Equinox and Mosaic hops. On top you are greeted with loads of tropical fruit mixed with a fatty, resinous and juicy hop backbone. This combination gives a wealth of complexity to this tasty beverage."

Keskmist kasvu purk, sildil väljaväänatud värvifiltriga retromobiil. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - õrnalt hämuselt kuldne. 

Aroom on matsakas ja jõuline, troopiline ja vaigune. Veidi vaniljene - see tundub olevat selle koja tunnusjoon. 

Esmamekk - keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas, õigemini lausa mõru ja magus. Aga samas ka kreemine ja pehme. Keskmaitse tõmbab selga humalaokkase siilikuue ja torgib mõnuga keelepinda veidi ohakaste nukikestega ... aga see on jube mõnus nukerdamine!

Lõppmaitse muutub pisut leebemaks, hapukamaks-mõrkjamaks ja mahlasemaks, nihkudes kuhugi pirnikompoti ja apelsinikoore ristandi kanti. Järelmekk viskab korraks ootamatult mudrusemasse-pärmisemasse kanti, liikudes siis risti üle toorevõitu teravilja põllu ja lõpetades greibimahla pressimise jääkidel.

Keskmisest raskema kehaga, mõrkjas-magusa-vürtsika-mõrkjas-hapuka buketiga OK taseme rüübe. Sihuke IPA, mida on letti panna igal keskmisel pruulikojal. Meelde ei jää, vastu ei hakka.
---
pilt isetehtud

Sunday, September 20, 2020

UW

UW (Dry&Bitter, Taani) prk 0,44 l. alc 6,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 92 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,72 punkti

Tootjainfo: "UW (pronounced U-Dub) is our super oily and uber hoppy IPA that combines dank resinous flavours with tons of tropical fruit.
UW is heavily dry-hopped so as to push the fruit aromas even further forward.
In order to balance out the vast amounts of hops we boosted the body too, giving a more balanced mouth feel."

Keskmist kasvu purk, sildil ... ausalt öeldes on see nii veidralt mitmetine, et pole võimalik öelda muud kui "mummuline". Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib superkenasti, haakudes ka kena pitsmustrina klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt helekollane. 

Aroom on peeehmeee ja päikeseline. Mango ja vanilje. Papaia ja pirnikokompott. Tuul jõekäärus ning kõik helge, kollane ja suvine, mis pähe tuleb.

Esmamekk. Oooo. Kui lõhn rääkis ainult kergest ja helgest, siis siin on iseloomu ja naksakat mõrkjust, kanarbikku ja mesilasvaha.

Keskmaitse. Hapukas greip ja magus mango, roheline raudrohi ja päikesepaiste. Männiladvast nõrguv päikeselaik.

Lõppmaitse. Vaniljene mõrkjas ja meloni mahlasus koos ananassi torkivusega. Seedermänni seemned ja kõrnkuivad käoköhatused. 

Järelmekk. Kaktusel kasvavad ju käbid, kas ei? Melonikäbid, millel käivad greibimesilased. 

MEGA. NEIPA-mega. Enamasti NEIPA pole mega. See on. NEIPA-mega, ma kordan. Mahlane, veidi humalakare, umbelihtsalt joodav. Seda võtaks ja kulistaks-mulistaks paljumitu. Liigapaljumitu. Seni kui tuleb uni.
---
pilt isethetud


Christian Bale Ale

Christian Bale Ale (Dry&Bitter, Taani) prk 0,44 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "ISA - Session IPA" ja hinnang 89 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Session / India Session Ale" ja 3,63 punkti

Tootjainfo: "Do you love hops? Then look no further! Christian Bale Ale is a heavy-hopped Session India Pale Ale with loads of Mosaic hops and a lower alcohol content than you get from your regular IPA. So now you can truly enjoy your hops in quantity."

Keskmist kasvu purk, sildil midagi vanamoelise koomiksi sarnast. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on magus, mahlane, tsitruseline, täpsemalt mandariinimahla meenutav

Esmamekk on kergepoolne ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - veidi vaigune, veidi greibine, kuivapoolne ja mõrkjas. Lõppmaitse - magusakas-mõrkjas, mahlane ja karge, isegi väikese humalahammustusega. Järelmekk - magusakas-hapukas, mõnusalt murune ja kergelt okkaline, värske nagu kevadhommik!

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga Übertasandi rüübe! Suutunnetuse järgi pigem session NEIPA kui lihtsalt session IPA. Ültralihtsalt joodav, mahlane ja maitseküllane. Ja no kuulge, nii lahja joogi kohta on siin maitseid kolm korrust rohkem kui ootaks.
---
pilt isetehtud

Dragonfruit Pie


Dragonfruit Pie (Brewski, Rootsi) prk 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja 3,88 punkti.

Tootjainfo: "A Berliner Weisse with real dragonfruit, passionfruit, strawberries & vanilla. Contains lactose. If you are rating this beer, you need to rate this beer in the category it is and for the alcohol it has. If you are comparing this to any other beer with any other alcohol. You are NOT giving this beer the LOVE it deserves. Think about that for a while and enjoy your beer! We are very glad you found it!"

Väike nääpsakas purk, sildil ebaloomulikult punane koogilõik. Punakas vaht täidab pool klaasi ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt kollakaspunane. 

Aroom. Ohsataevas. VANILL! Oi pagan kui palju vanilli. Laktoos ja maasikad ja vanill. Laktoos ja passionvili ja vanill. Kus ja mis ja kas on draakonipuuvili, seda ei oska tunda. Sest vanilli on palju. Ja kas ma laktoosi mainisin ikka?

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magusakas-hapu. Keskmaitse muutub happelisemaks, kuid see on sihuke ... eee ... läähe hapu. Maasikakompotihapu. Lõppmaitse annab juurde vaniljese mõrkjama poole, mis senist ülevõlli magusatulva summutab. Järelmekk - passioonvilja läägehapu.

Kergepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-hapu-maaagus-haaaapu-mõrkjas-magusakas-hapu buketiga kentsakas rüübe. Siin on kõike liiga palju. Aga vaneljet on kohe eriti väga liiga kole palju. Aga noh marju on ka palju. Bljuuu. Samas võluv. Palju.
---
pilt isetehtud

Friday, September 18, 2020

Szaloncukor

Szaloncukor (Mad Scientist, Ungari) prk 0,44 l. alc 10,0 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb "Mead - other" ja 3,81 punkti

Tootjainfo: "Tequila and Jamaican Rum Double Barrel Aged Mead with coffee and cocoa beans
The first Barrel Project Mead Scientist mead is finally here dear Ladies and Gentlemen. This one has been constantly changing and moving from barrel to barrel for a long time until now. We had no idea where this was going but we could not be happier with the end result.
The most ridiculous moment of creation was when we found coffee beans in the barrel, which we had no idea how it got there. We knew about the cocoa beans, but the coffee just got there somehow without us noticing it. Oh well...
The final result is the old school Hungarian Christmas candy in a non-carbonated mead! "

Keskmist kasvu pudel, massiivne vahakael, sildil Mead Scientist seeria meemehike. Vahtu pole olemas olnduki ega kavatse ka kuidagi nüüd ilmuda. Õlle värvus - kirkalt tume tuhmkollane. 

Aroom. Ummmm. Seeeeeee võtab nüüd aega, kas teate. Alguses on kohvi. Ja Rumm. Kesssse loll rummi kohviga joob, rumm käib ikka groki sisse! Või noh, tee sisse. Siis tuleb tekiila ja kakao. Tekiila kakaoga segada on veel napakam mõte! Tolmunu vaskeepkris seda kõik kokku segada ... noh aga miks mitte?

Esmamekk. Uhh. Magus. Metalne ja magus. Vasest uhmris purustatud kakao, mis on segatud meeveiniga.

Keskmaitse. Kohvi, šokolaad ja rumm. Rosinad. Eee. Rosinakeeks, mida on leotatud rummis ja üle kallatud šokolaadihelvestega. 

Lõppmaitse. Toorkakao ja tekiila. Jeesus kui jabur. Niimoodi ju ei tehta? Või siis ... noh kui kogemata juhtub ainult, eks. 

Järelmekk. Vask ja valge šokolaad. Apelsinikoore tsukaad ja valgete viinamarjade želee. Valge rumm. Mismõttes.

Jabur. Lollakas friigikas. Täielik juhtumite jada, mis on sünnitanud asja, mille kohta käivad sõnad: "Huvitav. Veider. Köitev. Tahan veel!" Raudselt kõige kentsakam nähtus mõdu-tuletiste reas, mis vana Gambrinuse kätte on sattunud. Või siis jälle ... see "raudselt" on ju suhteline, kas pole? Igatahes. Kui teate mõnda mõdumeistrit, viige see temale ja küsige, et no kas üks täie mõistusega isend SELLLLIST kombot hakkaks kokku keerama?
---
pilt isetehtud

Jungle Hits

Jungle Hits (Bevog, Austria). pdl 0,5 l. alc 6,4 %vol Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Gose" ja 3,75 punkti.

Tootjainfo: "Imperial Mango Boogie Gose"

Keskmist kasvu purk, mangokarva pildil aara. Erkkollane vaht täidab kolmandiku klaasist kuid kaob väga kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - hämuselt kollakas-oranž. Aroom - üleküpsenud mango. Ikka no kohe nii üleküpsenud, et tekib küsimus, kas seda on ikka mõistlik süüa? Aga noh vähemalt soolane pool sellest tekitab huvi edasi liikuda.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magusakas-hapukas ning puuviljane. Keskmaitse toob esile päris kena goseliku põhja, segades jogurti, laimi ja soola .. ning ehk väikese mangoviilu ka sinna sisse. Lõppmaitses laguneb see mango jällegi üleküpsenuks ning püsib käärimise äärele väga lähedal. Järelmekk on aga taas kenakesti ja puhtal gosene, pisut roiskumise lähedusse nihkunud mango ei sega seda kuigivõrd.

Keskmisest suti kergema kehaga, alakarboniseerunud ja kuivavõitu paletiga, magusakas-hapukas-soolakas-hapukas-magusakas-soolaka buketiga nii ja naa rüübe. Gosena väga aus ja ilus asi, täpselt see mis sa ühelt healt soolakalt ja karastavalt lõuatäielt ootad. Mango aga ... noh ütleme nii et ta väga ei häiri, aga midagi olulist juurde ka ei anna.
---
pilt isetehtud

Citra T90

Citra T90 (Oakham, UK). prk 0,44 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeril iigimääratlus: "ISA - Session IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Session / India Session Ale" ja 3,71 punkti

Tootjainfo: "An exciting new addition to the Citra family! Exploding with hop character, Citra T90 is brewed with powerful T90 hop pellets and left unfiltered for maximum flavour"

Keskmist kasvu purk, karedal rohelisel sildil naeratav humal. Erkvalge vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kollane. Aroom on kerge ja sidrunheinane.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja üsna intensiivselt mõrkjas. Keskmaits muutub tublisti hapukamaks, paiknedes kuhugi hariliku muru ja sidrunheina vahele :) Lõppmaitse balanseerib jätkuvat humalat tubli portsu laimiliku magus-hapuga. Järelmekk naaseb mõrumale rajale, laskudes päris-päris lõpuks lausa kibekasse registrisse.

Keskmisest nati kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka-mõrkja buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Jõuliselt humalane, samas kergelt joodav, humalasõbra ideaalne tööõlu.
---
pilt isetehtud

Thursday, September 17, 2020

Don’t you look so surprised, Happy Birthday, Trucker!

Don’t you look so surprised, Happy Birthday, Trucker! (Beerbliotek, Rootsi) prk 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy NEIPA" ja hinnnag 80 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja hinnang 3,76

Tootjainfo: "If you’ve been drinking craft beer in Sweden for the past 6 years you’ll be aware of Brewski and their #greathumanproject. It's no surprise we asked them to join us for our Birthday. We love ‘em.

A spicy aroma of Lavender, Coconut and Pineapple. Spicy, more than fruity aroma from the Sabro hops. The flavour is also more spicy with some Vanilla and Pineapple. It has a very soft mouthfeel and a low bitterness which lingers in your mouth."

Väike purk, sildil habetunud mees, kelle sõrmedest väljuvad VÄga VÄrvilised kiired :) Valge vaht täidab ligi 2/3 klaasist, püsides mõõdukalt ja haakudes väga kenasti ning tihedalt klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kollane. 

Aroom - kirbe humalakõrvetus kraabib juba kaugelt sõõrmeid, lähendes see muutub mahlasemaks ja grebisemaks, kuid sama krõbedaks. Lavendli lillelist pehmust ei oskaks ilmselt ilma nimetama küll lavendliga siduda, kuid see lõhnasegu on meelitavalt hea!

Esmamekk on raskepoolse kehaga, magusakas, apelsinine ja mõrkjas. 

Keskmaitse muutub sametiseks, veidi kuivemaks, apelsinist saab greip ja seejärel ananass, kuid sellele lisandub vaniljene-kookosene pehmus. 

Lõppmaitse - kuivapoolne, vaigune, üheaegu humalavänge aga samas ka jogurtpehme ... oivaline kombo jõulisest ja hellast. 

Järelmekk ... ohhh ... seeee on kui nektar. jah, kirbevõitu. Jah, vaigune. Kuid. KUID!! Kuid ja aga ja ning! See kraam on otse suus sulav ja erk ja värske!

MEGA! Vaata see on nüüd selline, mida NEIPA nime all pakkudes tuleb püsti tõusta ja öelda: "kui see on NEIPA, siis sellist NEIPAt ma tahangi saada!" Jah, ta on hägune, jah, ta on humalakrõbe. Kuid ühtlasi ka MAHLANE ja maitsev ja paraja karboga ja üleüldse nunnu!
---
pilt isetehtud

Andiamo

Andiamo (Freigeist / Bevog / Lambrate, Saksa / Austria / Itaalia) pdl 0,33 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang 76 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,62

Tootjainfo: "Collab between Freigeist (DE), Bevog (AT) & Birrificio Italiano(IT). Sour porter with Raspberries and Cherries."

Väike lihtne pudel, sildil käib vist pidu. Punakaspruun vaht täidab üle poole klaasist, kuid kaob väga ruttu. Õlle värvus - kirkalt ent tumedalt punakaspruun. Aroom - magusakas kompotikirss.

Esmamekk - ollllalllaa! Lõhn ei valmistanud selleks üldse ette! Üsna korralikult hapu metskirss ilma jäljetagi sellest lõhnamagusast kopotist.

Keskmaitses tõmbab esmane hapu tagasi, selle tühimiku täidab porteri röstine kohvimekk. Lõppmaitse - veidi tubakane ja tahmane ... aga kummalisel kombel tekib pähe võrdlus millegi nii jaburaga nagu kirsikoola - pole küll kunagi sellist jooki proovida saanud aga näe, siin ta nüüd vana Gambrinuse maitseraamistikus pesitseb!

Järelmekk on vaarikaselt magusam ja veelgi koolasem, tubakasem ja tahmasem, metskirsi tuhm hapusus sobib sellesse nagu rusikas silmaauku.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapu-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe! Hapu ja tume sobivad üldiselt alati väga kenasti kokku ja see siin pole erand. Vaarikas ja kirss sobivad ühe porteriga nii ilusti kokku, et pähe tekib cherry-cola :)

---
pilt isetehtud

Not My Style

Not My Style (Tanker, Eesti) pdl 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Sour - Fruited Gose" ja 3,33

Tootjainfo: "Do you like sours? How does a gose with watermelon sound? Not your style? Oh, we thought so! Now you have a chance to try it anyway and tell us what you think. Don't forget to rate it!
IBU 15"

Keskmist kasvu purk, sildil arbuusitükid. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - hämuselt kollane. 

Aroom. Njaa, nüüd tuleb alustada sellest, et vana Gambrinus on ammu kuulnud, et arbuuse soolatakse sisse. Ja no tahtmine proovida on ka alati olemas olnud, aga seni pole õnnestunud. No vat see õlu lõhnabki nagu see, kuidas võiks lõhnata soolatud arbuus :) Huvitavalt, aga veidralt, noh!

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja üld-marjaselt-hapukas ning õrna soolaka puudutusega. Keskmaitses tuleb täpselt seesama maitse, mis lõhnast tuttav, see veider soolatud arbuusi silme ette manav ... täpsemalt küll vist soolatud arbuusi kooreosa? Magusakas, hapukas ja soolane ja arbuusine, saate ju aru? :D

Lõppmaitse nihkub tsuti mõrkjamasse kanti, ehkki peamiseks jääb midagi ... ummm ... soolatud tikrite sarnast? Järelmekis tuleb esile ka arbuusi ootuspärast magusat, mis sobitab üldise maitsepildi kenasse paika.

Keskmisest suti kergema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-soolas-mõrkjas-hapukas-soolakas-magusaka buketiga Leeeeebe ja mõnus friigikas. Vata nüüd tahas veel rohkem proovida päriselt soolatud arbuusi!
---
pilt isetehtud

Tuesday, September 15, 2020

Armchair Detective

Armchair Detective (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Porter - Imperial / Double Baltic" ja 3,96 punkti.

Tootjainfo: "A gently smoked multigrain Imperial Baltic Porter aged in a blend of XO Cognac barrels"

Väike lihtne pudel, mille pikalt nõrguv tume vahakael ja sama tume sügiõhtune taevas sildil tekitavad häid ootuseid.  Sentimeetrine tumekollane vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - imevähese punaka äärehelgiga must. 

Aroom on raske, veidi suitsune, tahmane-tolmune, kergelt vase ja pöögipuu nootidega.

Esmamekk on rassske. Rasssskke ja soe, aegamisi alkoholiselt torkima asuv. Kakaone ja veidi tolmune.

Keskmaitse - mõrkjas-hapukas ja vaskne. Justkui oleks vasest uhmris kakao-ube puruks tagunud ja siis sellele tilga konjakit ning sipukese mustkaatpähklit lisanud.

Lõppmaitse. Metalne, tolmune, kõrbenud suhkru ja ülekuivanud kibuvitsamarjade segune.

Järelmekk - mõrukakaone ja mõrušokolaadilik. Veidi kamane. Tugevalt leivane. Kõrbenud rosinad ja viikopikane münt.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud, kuivapoolse ja siidise paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga HEA taseme rüübe. Joogina omaette vääriks ehk ka kõrgemat kiitmist, kuid Põhjala enda megaliitselt head varasemad vaadihoidised on lati nii kõrgele tõstnud, et nende kategoorias paneb praegune tulemus pigem õlgu kehitama kui aplodeerima.
---
pilt isetehtud

Kultanaamio

Kultanaamio (Tanker, Eesti) pdl 0,375 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Sour - Fruited" ja 3,42

Tootjainfo: "Mixed fermentation sour w mirabelle plums and saffron."

Keskmist kasvu pudel, sildil miskid arvutigraafilised lained. Kollakas pöidlapaksune vaht kaob kiirel kohinal, haakudes samas siiski ka klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt oranž. Aroom - hapukas ja päris selgelt ploomine. Tõsi küll, käärinud ploomide laadne, kuid siiski

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu. Keskmaitse - kuiv, veidi parkiv, aroonia ja valge sõstra segune. Lõppmaitse - pisut kompostise hõnguga, ploominaha parkivusega ja mahlane. Järelmekk - askorbiinhape metsploomiga.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu buketiga hea taseme rüübe. Ploom on olemas, ehkki ilma sädemeta. Mismõtet oli siia safranit lisada ... arumaisaa.
---
pilt isetehtud

Vana Villem Anniversary

Vana Villem Anniversary (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb "golden ale" ja hinnang pole ka veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Brilliant ale
Turustaja Vana Villemi kõrtsid OÜ"

Väike lihtne pudel, sildil pubiketti kuuluvate kõrtside logod. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on linnaseline, magusakas ja õrna hapuka võbelusega foonil.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub täidlasemaks, linnaselisemaks, aga ka veidi metalselt hapukaks. Lõppmaitse - mõrkjas, täisteravilja snäkileiva moodi tummine ja suiraseguse mesilasvaha taoliselt nätske-mõrkjas. Järelmekk värvub hapukamaks, pihlakaseks ja vaarikarretõmmise taoliseks.

Keskmisest kriba raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Kõvasti toekam kraam kui meil siin on pubides harjutud jooma, kaldudes pigem mõne korraliku briti bitteri kanti. See kraam võiks neis pubides kogu aeg valikus olla, selle nimel tasub sisse astuda ka õlleteadlikumal inimesel
---
pilt isetehtud

Monday, September 14, 2020

Singing Sands

Singing Sands (Põhjala / Lervig, Eesti / Norra) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Hazy / Double NEIPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England" ja 3,97 punkti.


Tootjainfo: "A hazy double IPA insanely hopped with Citra BBC and Citra Incognito"

Väike lihtne pudel, sildil mereranna motiivid. Pea olematu valge vahukiht kaob veel olematumaks. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on magus, troopiline ... aga samas veidravõitu kummalise-kummise alatooniga.

Esmamekk - keskmisest raskema kehaga ja mõru-magus, kirbe ja keelt kratsiva algusega. Keskmaitse - kirbatav ja hapukas. Lõppmaitse - greibikoore sisekülg ja toored mandlid. Järelmekk - vaigune, okkaline, vürtsikas.

Keskmisest raskema kehaga, mõru-magusakas-kirbe-mõru-hapukas-kirbe-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Jah, tõepoolest on see NEIPA kangema otsa esindaja, kuid paraku liiga kirbe ning mis peamine - TÄIESTI lame.
---
pilt isetehtud

Kriekerikii

Kriekerikii (Tanker, Eesti) pdl 0,375 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Sour - Fruited" ja 3,8

Tootjainfo: "Hapud kirsid, lisatud metsikult kääritatud 12 kuu vanusele õllele. Kirsse kulus 200g ühe liitri kohta. Lasime kirssidel 3 kuud õlles olemist nautida, et saada kätte maksimaalselt täidlast kirsi värvi, aroomi ja maitset.
IBU 15"

Keskmist kasvu pudel, sildil lustlik kritseldus. Sõrmepaksune punakas vahukihtkaob kiirelt. Õlle värvus - häguselt punane. 

Aroom - maaaaaaaaaaaaaaagus kirsikompott hoovab esmalt kaugeimatessegi toenurkadesse. Lähemalt vaadates aga see ülemäärane magusus kaob ja muutub mõnusalt tasakaalukaks magus-hapuks, milles ei puudu isegi väikene äädikane torge. Ning vanilje ja mandel kah, nii kirsina tordi peal ... kui te nüüd mõistate selle mõtte arooniat :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu. Hapu ja magus. Hapu ja veidi mõrkjas. Kuid peakõneleja on hapu.

Keskmaitse muutub kuivaks, äädikaseks ja purpur-kuivaks. Hapukirsside tehtud äädikas, mida on samas jällegi suhkruga magusamaks tuunitud.

Lõppmaitse. Mandliäädikas. Murelitega tehtud mandliäädikas.

Järelmekk leevendub ja tasakaalustub, kirsikivi enda õline mõrkjas-magusakas noot laotab kirsihappele pealt rahustava teki.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kõrbekuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-hapu buketiga Megatasandi rüübe. Hapu sõnast happeline. Kurjama meeldiv, kuid söödav ainult neile, kellel pole maohappelisusega probleeme.
---
pilt isetehtud

Icelandic Hoppy Summer Lager

Icelandic Hoppy Summer Lager (Einstök, Island). pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb "Lager - IPL (India Pale Lager)" ja 3,26 punkti

Tootjainfo: "The arrival of summer brings joy in the form of sunny days, warm bright nights, and Icelandic nature in its purest form. To embrace summer is to embrace happiness, and what better way to do so than with a well crafted lager. Our Hoppy Summer Lager is dry-hopped with Citra and Citra Cryo hops for a refreshing, juicy, smooth taste to make your summer unforgettable."

Väike purk, pruulikoja tüüpkujundus seekord erkrohelisel sildil. Valge vaht täidab u pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on kaugele-ulatuvalt linnaseline, lähemalt nuuskides veidi hapukam, meenutades barbariss-kommi.

Esmamekk on keskmisest sipukese kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitses muutub mõrkjus tugevamaks, kuid selle kõrvale kerkib ka hapukamat ja mahlasemat nooti. Lõppmaitses seguneb sellesse aluspõhja ka nati linnaselist magusust. Järelmekk pöördub aga jällegi mõrkjamasse kanti, puudutades lausa kibeda registri äärmisi keeli ... kõige lõpus aga annavad keelekülgedel tunda ka vürtsikamad helinad.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Jah, täpselt see mis lubatud - keskmisest humalasem laager, nii et värskenduseks sobib väga hästi. Aga ei, mingit vau-efekti siit ei tule. Noh aga samas jälle - see õllestiil polegi mõeldud sind vapustama.
---
pilt isetehtud

Sunday, September 13, 2020

Kapracis Barrel Aged

Kapracis Barrel Aged (Labietis, Läti) pdl 0,375 l. alc 10,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Smoked - Other" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Smoked Beer" ja hinnang 3,91 punkti

Tootjainfo: "Barrel Aged Smoked Black Ale
IBU 80"

Keskmist kasvu pudel, väsinult ja õilsalt tuhm rohekas-kuldne sildikujundus (ühtlasi ka raskesti loetav). Tumekollane vaht täidab pool klaasist ning tardub sellesse ehitusvahuna, haakudes ka rammusalt klaasiseintele. Õlle värvus - ülisügavraskelt sügavikupunane.

Aroom - suits ja guaššvärv. Suitsutatud guašš. Guaššiga maalitud suitsev turbahunnik.

Esmamekk on RASKE. No kohe ikka jämeraske, rammus ja lihav ja matsakas. Ja ühtlasi ka suitsevalt karamelline. 

Keskmaitse. Jeeeebus. Suitsuleotis. Rabatulekahju loptusvesi.

Lõppmaitse. Õõõõõõhhhhhh. Õuuuudselt rasvaselt ja rammusalt suitsev-tuhane. Nagu piibukaba lakuks seestpoolt

Järelmekk. Tubakas. Turbatubakas. Turbaliköör.

OGARALT JA ÜLEVÕLLISELT FRIIGIKAS! Kõige tubakasem-turbasem-suitsusem vedelik, mis vana Gambrinuse keelt on väänanud. Ja see keel on näinud nii mõndagi ... kuid mitte SEDA!
---
pilt isetehtud

Torm

Torm (Kräftwärk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "IPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - International" ja hinnang 2,99

Tootjainfo: "Fresh and crisp rustic IPA whose characteristic aromas and flavours are provided by Simcoe hops. Juicy and refreshing!
The label is adorned with Alvar Reisner’s painting Torm (Storm)
INGREDIENTS: water, barley malt, hops, yeast
HOP VARIETIES: Simcoe
IBU 54"

Väike lihtne pudel, sildil nime andnud maal. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne merevaik. Aroom on üsnagi rikkalik, siin leidub nii mett, karamelli, kanarbikku kui sügisõunu, aga ka sutsuke pärmi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja õrnalt mõrkjas. Keskmaitse muutub jõuliselt hapumasse suunda, lõhnast tuttavad sügisõunad võtavad sisse keskse asendi. Lõppmaitse astub jällegi sammu teises suunas, tuues mängu jällegi lõhnast tuttava kanabikumee ... aga paraku lisandub siia ka pärmist mudrusust. Järelmekk on taas sutsu mõrkjam ning kõige lõpuks ka üsna kenasti vürtsikas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. IPA kriteeriumid täidab küll nibin-nabin ära, kuid õunane-pärmine üldmulje jätab pigem mulje kodupruuli maltoosa-tuletisest.
---
pilt isetehtud

Perlenbacher Mount Eagle

Perlenbacher Mount Eagle (Lidl, Saksamaa) 0,5 l. alc 4, 3 %vol. Ratebeer ütleb: "Pale Lager - North Am. / Light" ja hinnanguks säravad 3 punkti (sajast!). Untappd ütleb: "Lager - American Light" ja 2,5 punkti.

Kesmkmist kasvu purk, sildil ... ohh üllatust, mägi ja kotkas :)  Erkvalge vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on odavale, linnase-ekstrakti peale üles ehitatud masslaagrile omane, hapukas-magusakas ja viljatolmune. 

Esmamekk on kerge, suisa vesise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub plastikutaoliselt mõrkjaks. Lõppmaitse - metalne, hapukas ja lame. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, pisut seebise kõrvltooniga.

Unterbier. Säravalt mõtetu laga. Ja taaskordne tõestus sellele, et Ratebeeri hinnangusüsteem on kordades paremini toimiv (3 punkti sajast!) kui Untappd oma (2,5 viiest).
---
pilt isetehtud

Thursday, September 10, 2020

Sarah's Secret

Sarah's Secret (Amager / Bearded Iris, Taani / USA) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Stout - imperial Flavored" ja hinnang 90 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 4,07 punkti.

Tootjainfo: "A Double Mash Imperial Pastry Stout based on the Sarah Bernhard cake.

Sarah Bernhardt, maybe the greatest actress in the history of French theater. The quintessence of a femme fatale with her extravagant way of living and her dozens of scandalous affairs. Constantly broke, due to her son’s gambling habit, she would often go away on long world tours simply to gain revenue to continue her flamboyant lifestyle. Such a tour took her to Northern Europe in 1888. However, on this tour Sarah completely disappeared for 14 days, and not even her impresario had any clue of her whereabouts. When Sarah finally reappeared it was obvious that she had gained weight, quite a bit actually, but she utterly refused to talk about what had happened during those two weeks. Only years later the truth was revealed, bit by bit. It turns out that a rich, Danish pastry chef with an affection for the stage had seen Sarah perform at The Royal Danish Theatre. Kasimir Frederiksen fell in love right there on the spot. How he managed to seduce Sarah Bernhard away from the theater is still somewhat shrouded in mystery, since he certainly was not a good looker. But as a pastry chef he was a genius. For those two weeks Sara lived almost entirely off the small but delicious pastry he had named after her, a small wonder in all its simplicity: an almond meringue, filled with a coffee cocoa ganache and dipped in warm, melted chocolate. But after two weeks entirely on this diet even Sarah had had enough....
IBU 25"

Väike lihtne pudel, sildil daam ja maiustused. Pea olematu mustjas vahukiht kaob veelgi olematumaks. Õlle värvuse teemal me täna debatte ei ava, eks ole?

Aroom. Oi. Vana Gambrinus pole magusafänn, maiustused jäävad tavaliselt isegi pidulauas puutumata. Kuid SEE LÕHN! Täiesti arusaadav, miks kõnealune daam sellesse armus! See on niiiiiiiiiiiiiiiiiii hunnitult täidlane, magus, šokolaadine. Kõige rammusam ja parem šokolaadikook lähema 1000 km raadiuses ilmselt. 

Esmamekk. Meeldivalt ja pehmelt raske nagu satiinikattes vatitekk vanaema külalistetoas sinu lapsepõlvest. Šokolaadine ja ploomine. Soe ja tummine.

Keskmaitse. Olllaaallllaaaa! Vaata kui teaks, et mõni maius võib päriselus niimoodi maitsta, siis ostaks seda karpide kaupa ja kingiks kõigile, keda tahaks naeratamas näha. Konjaki-kakaokreem?

Lõppmaitse. Kakao mõrkjus, ploomide hapukus, pähklite ümarus. Vanade hoovide varjulised sopid käänulistel tänavatel linnas, mida sa pole kunagi käinud, aga kümneid kordi unenägudes näinud. Sa tead täpselt, kuhupoole jääb turg ja kuhu sünagoog, ehkki need pole iial su unenäos isegi vilksamini näha olnud. Aga sa oled siin olnud ja tahad sattuda veel. 

Järelmekk. Unistuste linn, unelmate elu, unustatud armastused, pöördumatu saatus. Ja see kõik kokku on lummav.

INTERGALAKTILINE. Pööraselt luksuslik. Dessertõlu kõrgemates sfääridest. 
---
pilt isetehtud

Karmo Special

Karmo Special (Munga, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ei RB ega UT ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "Rabarberi, soola, sidruni, chipotle mõdu"

Väike lihtne pudel, silt ... veider ja ülitehniline. Peamine aga - see on üks ja ainus pudel maailmas SELLISE sisu ja sildi kombinatsioonis :D

Vähene hõre vaht kaob hetke ja kohinaga. Joogi värvus - kirkalt kollane.

Aroom. Ahhhhh. Sellise heliga tervitatakse tavaliselt päikesetõusu või eriti armsa kutsika tuppa ilmumist. Aga ka seda lõhna. See on PÄIKESE lõhn! Värske, klaar, veidi ninasõõrmeid kõditav kuni turtsatuseni. Hapukas-magusakas ja foonilt vürtsika sädemega.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas ning egamisi voojenevalt vürtsikas. Keskmaitses on tuda sidruni mahlast värskust ja õrnalt soolast puhtust. Lõppmaitses lööb chipotle tulitama nüüd juba päikeseloojaku kumana, pannes juuksepiiri kergelt õhkama. Järelmekk - vau-vau-vau - see tšilli on tõesti ülipupersuper mõnusa tasemega ... ehkki kas see on ikka chipotle võisiis lihtsalt jalopeno? Sest et kus on suits?

Ülevõllikas ja SUPERMÕNUSA ja friigika segune rüübe. Vürtsmõdude nišš on nii tänamatult tühi, et no miks pergele päralt seda juba ei täideta?
---
pilt isetehtud

Vana Villemi punane

Vana Villemi punane (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Red Ale - Irish" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Red Ale - Irish" ja hinnang 2,91 punkti

Tootjainfo: "Traditsiooniline pubiõlu. Sisaldab odra- ja nisulinnaseid
Turustaja Vana Villemi kõrtsid OÜ"

Väike lihtne pudel, sildil pubiketi tunnusnägu. Sõrmepaksune kollane vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. Aroom on hapukas ja karamelline, koduse kukekommi taoline.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas. Keskmaitse muutub veidi magusamaks ja mõrkjamaks, kõrvetatud suhkru taoliseks. Lõppmaitses domineerib taas hapukam noot, keeleküljed tõmbuvad veidi kuivaks. Järelmekk on veidi metalne, raua ja vase segune.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga hea taseme rüübe. Punaste eilide lihtsapoolne esindaja, mis aga täidab ära kõik ootuspärased linnukesed, seega ette heita pole midagi. Pubijoogiks kärab igatahes paremini kui nendes tavapäraselt pakutavad makrolaagrid
---
pilt isetehtud

Wednesday, September 9, 2020

Chipotle Megamõdu

Chipotle mõdu (Munga, Eesti) pdl 0,33 l. alc 14,0 %vol. Ei RB ega UT ei tunne seda jooki.

Tootjainfot pole üleüldse. Peale meistrite kinnituse, et see on nagu too eelmine, ainult et chipotlega :)

Väike lihtne pudel, silti pole üleüldse (urrrrr!) Vahtu pole ka üleüldse. Joogi värvus - vähese hõljumiga kuldne.

Aroomi on erinevalt sildist ja vahust palju. Palju, kuid mitte kuigi kirkalt eristuvat. Selline üldmagus, meenutades kõige rohkem kotitäit heledaid Jumbo rosinaid. Piiiiiiiika sissehingamise lõpus hakkab ninas veidi vürtsisel kõditama, kuid vähemalt esimese hooga ei oskaks seda seostada küll suitsutatud jalopenoga.

Esmamekk on jämmmmme. Jämmme ja mesine. Ja siis ka kirvendav. Alul vaid alkoholiselt ja lustlikult, siis aga juba ka vürtsikalt ja kurjemalt. Kuid see on selline mänguline kurjus nagu umbes halloviini mask. Kole, aga ilus ja armas samas.

Keskmaitse ajal astub seltsimees pipar hoogsal sammul tuppa, panemata täheele, et toauks oli kinni. Aga no mis sa sellest mesilasvahast taruplaadist ikka tähele paned.

Lõppmaitse. Oppppaannnaaaa. Oi. Sellised külalised on VÄGA teretulnud. Kui see kraam kallata nt pannil praetud tofu selga, siis saaks tollest maailmamaitsete käsnast hoobilt ülimalt nauditav vürtdessert.

Järelmekk. Ohhhhh kui ilus on see elu. Juuksepiiril vürtsihigi, kuklas soojus ja kogu keres laiali lai naeratus koos teadmisega, et kogu maailm on üks äraütlemata nunnu koht. Siin võib ennast mõnikord ära kõrvetada, kuid siiski on positiivi kolmkendviis korda rohkem kui halbtust.

KOSMILISELT Friigikas. Ülevõllikas. Meetšillikas. No kas see pole mitte üks ilusamaid ja universaalsemaid maitsekombosid - magus, hapu ja vürtsikas. Kui kahvatud ja suurekasvulised põhjamaalased välja jätta, siis maailma enamik rahvastikust on pisikesed ja mitte-kahvatud, kuid nende maitsemaailm on nelikendkaks korda mängulisem. Ja see siin ongi kõige kahvatu vastand. Ning superilus vastand
---
pilt isetehtud

West Coast IPA

West Coast IPA (Beerbliotek, Rootsi) prk 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American / APA" ja hinnnag 84 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,63.

Tootjainfo: "The West Coast of Sweden has a special place in the hearts of many of the people at our brewery. Now, through this beer, we are sharing that love with you."

Väike purk, sildidisain kojale mitteomaselt lihtne ja arktiline. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht pole kuigi püsiv, kuid haakub mõnevõrra klaasiseintele. Õlle värvus - kergelt hämuselt kuldne. Aroom on mõrkjas-magus, karge, mesine ja kanarbikune. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on kuivapoolne ja mõrkjas-hapukas, greibine ja puidune. Lõppmaitse nihkub veidi hapukamasse külge, meenutades nüüd punase greibi ja veriapelsini mahla segu. Järelmekk on mõrkjas-magusakas ja mõnusa vürtsika säraga.

Keskmisest mõneti raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Üsna stiilipuhas, ehkki kindlasti selle stiili mitte kõige meeldejäävam esindaja.
---
pilt isetehtud

Vana Villem kuldne

Vana Villem kuldne (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb "Lager - Pale" ja hinnang 3,02 punkti

Tootjainfo: "Traditsiooniline pubiõlu. Sisaldab odra- ja nisulinnaseid
Turustaja Vana Villemi kõrtsid OÜ"

Väike lihtne pudel, pubiketi tunnusnägu. Valge vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - klassikaline, hea veega tehtud laagerõlu.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse muutub veidi linnaselisemaks, isegi biskviitseks ja magusamaks. Lõppmaitse on korralikult mõrkjas-hapukas ja nõksa kuivapoolne. Järelmekk muutb pehmemaks, magusakamaks, pannes lõpus põlema ka pisikese vürtsika pirnikese.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletga, hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. "Väga hea" selle sõna stiilipuhtuse mõttes, et on suudetud teha lihtne ja pretensioonitu, kuid siiski kvailiteetne rüübe - joogina endana ta mõistagi mingeid omaette kõrgeid hinnanguid ei pälviks. Kuid džiizöz küll - see kraam ongi siin disainitud lihtsaks pubijoogiks.
---
pilt isetehtud

Tuesday, September 8, 2020

Megamõdu

Megamõdu (Munga, Eesti) pdl 0,33 l. alc 14,0 %vol. Ei RB ega UT ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "Koostis: mesi, tammelaast, kardemon"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Vaht - tänan küsimast, pole näinudki! Joogi ärvus - vähese hõljumiga kuldne.

Aroom. Kardemooon. Kardemoni lõhn täidab toa, kaks lähimat kvartalit ja ajab ilmselt ärevusse kogu kesklinna pagarid ning koduküpsetajad.

Esmamekk. MAGUS! Väga magus, alkoholi ja kardemoni seguga agressiivselt keeleotsa menetlev, karm ja kärsitu.

Keskmaitse. Assssaaa rakkkkkss. Oikuratkui magus. Ja kui täidlane. Rammus, kardemonine ja vanilje-kaneelisegune. 

Lõppmaitse. Jebbbbennnti dušššu. See magusalaks ajab põsed õhetama ja tekitab juuksepiirile higitilku. Pähkliküpsis ja murakaliköör kokku blendituna.

Järelmekk. Tuula präänikud suitsetavad närviliselt nurgas, mõeldes et kuidas nende mee-piparkoogi maitsest nüüd mööda kihutati nagu verstapostist.

FRIIIIIIGIKAS. IlgeltJubeKoleLahedalt ÜLEVÕLLIKAS! Kui tuula präänikutest saaks keeta kontsentraati, siis see siin oleks omakorda tollest kontsentraadist tehtud tuletis.
---
pilt isetehtud

Wijnberg

Wijnberg (De Ranke, Belgia) pdl 0,75 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour - Flanders Red / Bruin" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Flanders Oud Bruin" ja 3,85punkti.

Tootjainfo: "Oud bruin is a typical style of our region between Kortrijk en Oudenaarde. This beer is a blend of our own young- and 2 year old wood aged oud bruin. For complexity we added some of the marvelous "Jacobins Foederbier" from our neighbours in Bellegem, brewery Vanderghinste"

Kopsakas pudel, sildil kloostrihoone? Kollakas-punakas vaht kipub pudelist välja ronima, kuid siiski üsna vaoshoitud moel. Sõrmepaksune vahukiht klaasis püsib aga isegi päris kenasti. Õlle värvus - tuhm ja udune kollakas-pruunakas-punakas. Aroom on leebe, stiilile omase kerge äädikase vinega.

Esmamekk on hapu ja keskmise kehaga, veidi parkiv ja puidune. Keskmaitse avab lõhnast tuttava äädikase ukse veidi laiemalt, poetades sealt sisse ka tilgakese balsamicot. Lõppmaitses kuivatavad igat maitsenäsakest eraldi veiniäädikas ja ilma suhkruta arooniamahl. Järelmekk kesknedub rohkem granaatõunale selle sõna veidi üleküpsenud vormis.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-parkiv-magusakas-hapu buketiga Übertaseme rüübe. Üsna stiilipuhas, ehkki kuivema otsa esindaja flandria punaste pesakonnast.
---
pilt isetehtud

Sour Station Passion Fruit

Sour Station Passion Fruit (Axiom, Tšehhi) prk 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored" ja hinnang 43 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja hinnang 3,49 punkti

Tootjainfo: "Axiom’s Berliner Weisse is kettle soured by the Lactobacillus naturally living in the barley husks. In this version, we added passion fruit and white grapes, that add subtle wine notes, perfectly blended with the balanced sourness of the base beer. This one is a refreshing thirst-quencher.
IBU 12"

Väike purk, sildil raudteejaam. Pöidlapaksune valge vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - hämuselt kollane. 

Aroom - magus-hapu ja jogurtiline, troopiline ja magus. Et noh magus noh. Selle hapu taustal.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapu ning mahlane. Keskmaitse on kuiv, keelekülgedel mõrkjalt mängiv. Lõppmaitse - rabarber! Kõige ehtsam ilma suhkruta rabarber!! Järelmekis õrnalt virvendab lõhnast tuttav magusus, kuid see läheb kohe rabarberipõõsasse peitu.

Kerge kehaga, alakarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-magusakas-hapu buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Täiesti üllatav, KUIVÕRD erinevad on lõhn ja maitse. Lõhn luba midagi peaaegu lääguseni magusat ja maitses jookseb magus nüanss vaid kiirelt ja põgusalt üle keele, varjudes laiutava c-vitamiinise hapu eest.
---
pilt isetehtud

Monday, September 7, 2020

Black Rituals

Black Rituals (Amager / Voodoo, Taani / USA) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Stout - imperial" ja hinnang 97 punkti!! Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,88 punkti.

Tootjainfo: "Edgar Allan Poe, journalist and famous writer of many a macabre, gothic tale, was driven close to insanity by grief over his young wife’s untimely death in 1847, aged only 24. Virginia Clemm was a sweet, innocent and very healthy young bride, when Poe married her as a 13-year old. That her health deteriorated within so very few years caused such agony to Poe that he initiated his own private, criminal investigation after her death. It turned out that Marylou Shrew, the lady who tended to Virginia in her sickbed was anything but the compassionate nurse, she pretended to be. After confessing and being brought to trial, she explained in the Philadelphia court, how a jealous ex-lover of Poe, Elizabeth Osgood, had paid her to slowly poison Poe’s young wife, and perform all sorts of daily black rituals of sorcery and witchcraft, constantly encouraged by an eager Miss Osgood. This tonic of poison and evil magic eventually drove Virginia to an early grave. As if plain murder wasn’t enough, the Pennsylvania laws prohibiting any degree of sorcery and spiritualism made the case even graver. The honorable judge presiding had no other option than to sentence both Marylou Shrew and Elizabeth Osgood to lifetime imprisonment for murder and conspiracy to murder. Had they been males they probably would have been hanged by the neck, but instead they both ended their lives in the notorious Eastern State Penitentiary. The conviction of his wife’s murderers seemingly offered Edgar Allan Poe little consolation. His poetry turned even bleaker, even misogynous, and he died less than two years after his beloved Virginia.
IBU 25"

Väike lihtne pudel, sildil sünge nõiduslugu. Tume pruunakas-kollane vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib kaua, haakudes kenakesti ka klaasiseintele. Õlle värvus - globaalmust. 

Aroom. Mmmmmmhhhh. NUuuuuuhhhh. Seda kraami siin hingaks sisse kaaaaua ja põhjalikult. Vaata miks need kõik autode "õhuvärskendajate" nimelised roppused ei võiks lõhnata nagu see kraam siin? Pekaanipähklid, kakao, eukalüpt, värske šokolaadiga toimetava pagarikoja tagaruum. Noore tudengi unistus omast toast, vanakese unistus seltsist. 

Esmamekk. Raske, sametine, kakaone, veidi keeleotsal nagitsev, kuiv. Pime ja niiske ja rõske nagu sügisöö.

Keskmaitse. Pekaanipähklid šokolaadis. Kuivatatud viigimarjad kakaolikööri glasuuris. Vaikus ja vihmasahin sirelipõõsas.

Lõppmaitse. Šokolaadijäätis pähkliglasuuris. Kaneeliküpsised ja pähklikreem. Vihmaveerennist solksuv pimedus.

Järelmekk. Aegamisi hõrenevate pilvede vahelt immitsev kuuvalgus, mille kumas näed sa hääletult põrnitsevat süsimusta kassi, silmade rohekas sära valgustamas muru samapalju kui taevast nõrguv.

MÄEKÕRGUNE MEGA! Kosmiline mega. Kuratlikult heas tasakaalus, ehkki iga omaette võetud maitse orelivile undab nagu kruiisilaeva udupasun. Ülivõimas!
---
pilt isetehtud

Acid Trip

Acid Trip (Axiom, Tšehhi) prk 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Sour / Wild" ja hinnang 85 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Sour" ja hinnang 3,84 punkti

Tootjainfo: "Something between a feat of trippy complexity and a popular crowd-pleaser, this beer combines sourness and tartness with the tropical/floral character of the hops, and gives a surprisingly drinkable result
IBU 40"

Väike purk, sildil hästi palju Axiomi kolmnurki. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht kaob üsna kiirelt, kuid haakub mõõdukalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on hapukas ja mõjub kuivalt, meenutades koduseid hapukurke, mida on ilma maitsetaimi lisamata hapendatud.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas ning mõrkjas. Keskmaitse lisab magusat ... ja meenutab ehk võibolla (väga tingivas kõneviisis) vana ja tuhmi rababarberit. Lõppmaitse - hapu ja magus, käärinud kasemahla, teeseenejoogi ja omapärase õunakompoti vahepealne. Järelmekk jätkub täpsel samal tasemel, muutudes aga omamoodi jahedamaks, meenutades õun-melissi.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Jah, kuiv ja karastav ja omamoodi lahe ... aga IPA'na see jook väga ei kvalifitseeru. "Hoppy sour" paneks tulemuse õigematesse raamidesse.
---
pilt isetehtud

Kadakapuu

Kadakapuu (Munga, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ei RB ega UT ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "Koostis: mesi, kadakamarjad, sidrun"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Vaht ... see raisk purskab pudelist seinale, lauale ja põrandale. Aga vaata klaasis ei püsi ta mitte üks tonks.

Joogi värvus - hämuselt kollane. Aroom - ülivärske ja täidlane segu hapukast, mõrkjast ja magusast. Kas nüüd lõhnast just kadakast oskaks ära tunda, ei oska öelda, kuid igatahes mingi vaigune noot on siin küll. Sidrunikoor ja mesilasvaha.

Esmamekk on kerge, suisa vesise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on vaigune, mõrkjas-hapukas ja väga kuiv. Lõppmaitse pargib keele kõigist kuuest küljest ära nii, nagu oleks värsket vaiku mälunud. Järelmekis seguneb sidrunikoore õline eeterlikkus ja mesilasvaha nätskus.

Vesise kehaga, kurikarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga Väga hea taseme rüübe. Aroomi ja maitse enda eest kiidaks veel kõvasti rohkemgi - eriti nii lahja kraami korral - aga seina ja põranda kastmise eest tuleb kurjustada.
---
pilt isetehtud

Sunday, September 6, 2020

Harassment by Barley Wine

Harassment by Barley Wine (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untapped ütleb "Barleywine - American" ja hinnang 3,71

Tootjainfo: "Sometimes lose, always win...
IBU 60"

Väike lihtne pudel, sildikujundus on seekord väga metsas. Kui sama sarja eelmine tegelane, Harrassment by IPA oli lahedalt rõõmsal ja silmaotrkaval kollasel foonil, siis see kraam siin on miskipärast mähitud tumedasse määrdunud-võidunud-pruuni kilesse. 

Kollane sõrmepaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tume kastanipunane. 

Aroom on veidi vastuoluline. Esmalt torkab alkohol oma pikad sõrmed ninasõõrmeisse. Selle järel tuleb esile tiba atsetoonine, belgia kangetele eilidele mõnikord omane eeterlikkus. Kõige lõpuks aga tuleb esile juba päris meeldiv, veidi kõrbemise äärel olev karamell.

Esmamekk on raske kehaga ja mõrkjas-magus, alkoholiselt kuumav ja pähkliliköörilik. Keskmaitse muutub karamelliseks, suisa kunagist koolisööklast tuttavat karamell-kisselli meenutavaks, kuhu nüüd on aga hapu pohlamoosi asemel laste rõõmuks Kännu Kukke lisatud :)

Lõppmaitse - kaneeline, kohvine, pähkline, röstine ja alkoholine. Stritsli kõrbenud koorik. Pähklilikööri sisse kastetud stritslikoorik.

Järelmekk. Kõrbenud rosinad, mida on leotatud rummi ja kakaolikööri segus.

Mnjah. Selle kraami müükilaskmisega on Lehe koda kiirustanud. VÄHEMALT aasta oleks pidanud veel ootama. 
---
pilt isetehtud