Thursday, January 30, 2014

Smoked Porter 2012

Smoked Porter 2012 (Alaskan, US) pdl 0.65 l. alc 6,5 %vol. Liigimääratlus: "american porter". Ratebeer pakub 99 ja beeradvocate 93 punkti!!!

Tootjainfo: "The dark, robust body and pronounced smoky flavor of this limited edition beer make it an adventuresome taste experience. Alaskan Smoked Porter is produced in limited "vintages" each year and, unlike most beers, may be aged in the bottle, much like fine wine."

Suurepoolne pudel, tumedates toonides sildil põhjapõtrade figuurid. Tumepruun vaht täidab 2/3 klaasist, olles tihe ja vägggga püsiv. Õlle värvus - punanakasmust. Aroom paneb mõnust silmi sulgema - intensiivne hapukas suitsuvine meenutab lausa suitsuahju sisemust, milles on hiljuti sinki suitsutatud. Sellesse lihakasse üldtooni lisandub veel kröömike teravust, meenutades kas kamprit või kuuma eboniiti.

Esmamaitse üllatab oma suhtelise kergusega, kuid suitsune üldtoon on täiuslikult omal kohal. Keskmaitse ... ooohh ... see on hea ... see on linnasepehme ja ümarapoolne nagu armsama kallistus ... magusakas ja õrnalt veinine. Lõppmekk viskab sisse juba veidi šokolaadjaid nüansse, ehkki Gambrinus pole kindel, kas suitsutatud šokolaadi on maailmas olemas :) Suitsuploomid aga on kindlasti ning neid leiab siit rüüpest küll üles. Järelmekk on piiiiik ja püsiv, kuivatatud kirsside ja jõhvikate, suitsuploomide ja karamell-linnaste tihe, üks jõulisemaid järelmaitseid üle tüki aja.

Keskmisest sutsu raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERRÜÜBE! Siia juurde sobiks suurepäraselt kodune sink ja värskelt ahjust võetud leib ... või siis see magusakas läti pekileib, mida mõnikord laatadel saab.
----------
pilt siit

Valge Rukki IPA

Valge Rukki IPA (Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfot pole

Lihtne väike pudel, tehniline sildike. Erkvalge vaht täidab komandiku klaasist ning on vägagi püsiv. Õlle värvus - uduselt valkjaskuldne. Aroom mõjub esmalt teravalt humalaselt, kuid taandub siis magus-hapukamaks.

Esmamekk on keskmisest veidi kergem ja õrnalt hapukas. Keskmaitse on mitmekihiline - esmalt on ta magusakalt täidlane, siis aga kuidagi rohmakalt hapukas. Lõppmaitse lisab siia juurde ka mõnus vürtsika nüansi, pannes juba silma mõnusalt särama ja hindaval klaasi silmitsema. Järelmekk on kergelt kleepjalt vaigune, pikalt kestev ja keele alumisi servi surisema panevalt humalane.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga, väga hea maitsetasakaaluga ÜBERrüübe, mille IPA'sus jääb paraku nõrgaks seose madala alkoholisisaldusega - kraad-kaks kangemana võimenduks maitsed juba õigele tasemele!
-----------
pilt isetehtud

JHB (Jeffrey Hudson Bitter)

JHB (Jeffrey Hudson Bitter) (Oakham, UK). pdl 0,5 l. alc 4,2 %vol. Liigimääratlus: bitter. Ratebeer järgi 87 punkti ja beeradvocate pakub 88 (kusjuures kõikjal, sh tootjalehel on jutuks 3,8%vol jook!?)

Tootjainfo: "A golden beer whose aroma is dominated by hops that give characteristic citrus notes. Hops and fruit on the palate are balanced by malt and a bitter base. Dry hoppy finish with soft fruit flavours."

Kumera kaelaga keskmise suurusega pudel, moodsal kleep-etiketil kolm tähte. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht on suuremulline ja keskmiselt püsiv. Õlle värvus - kahvatukuldne. Aroom on leebelt puuviljane, greibiselt magus-mõrkjas.


Esmamekk on väga kerge ja magusakas. Keskmaitse pöörab sootuks mõrkjamale poolele, meenutades värskeltpressitub greibimahla. Lõppmaitse on linnaseliselt karameljas, kõrvetatud suhkr moel mõrkjas-magus. Järelmaitse on värske ja karge, pisut punast apelsini meenutav.


Väge kerge kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magus-mõrkja buketiga lihtsaltjoodav kerge bitter. Sobilik pakkuda koos praetud pelmeenidega.


-------
pilt siit

Tuesday, January 28, 2014

Hop Ottin IPA

Hop Ottin IPA (Anderson Valley, USA). pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. liigimääratlus: IPA. Ratebeer pakub 97 ja beeradvocate 90 punkti!!!

Tootjainfo: "Hops. They are the cornerstone of India Pale Ales around the world, and our Hop Ottin’ IPA is no exception. Handcrafted with copious amounts of Columbus and Cascade, this beer is a showcase of bright citrusy aromas, bold grapefruit and pine-like flavors, and the resiny bitterness that hop heads crave. With a brilliant, deep amber color and solid malt backbone, hints of citron, roses, and bergamot climax with a dry, herbal finish in this well balanced interpretation of a West Coast IPA."

Lihtne väike pudel, looduskaunil pildil on ... põdrasarvedega karu :) Õrnalt kreemikas vaht täidab 2/3 klaasist, olles tihe ja megapüsiv. Õlle värvus - kirkalt oranžikas merevaik. Aroom mõjub raskepäraselt, kuidagi ... maaläheselt ja köögiviljaselt, lilleliselt ja küpseleivaselt.

Esmamekk on keskmise raskusega ja magus-hapukas. Keskmaitse annab taas seda mõnusalt koduvillast ja nii nauditavat segu porgandipirukast ja pähkliküpsisest, rosinakeeksist ja melonist. Lõppmaitse muutub mahlasemaks ... kuid hoidku Odin kui Gambrinus seda mahla nimetada oskaks ... ehk mingi kummaline segu mahlasest kaalikast ja meest ja kasemahlast ja kadakamarjadest? Järelmekk on juba lihtsam ja traditsioonilisem, meeldivalt murune ja kastemärg nagu taluhoov suvehommikul.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-magus-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga, oisajutttt kui nüansirohke ning vaimukosutav MEGARÜÜBE! Siia kõrvale sobiks ehk magus-hapu-vürtsikas tšilliroog ubade ja sealihaga?
---------
pilt siit

Citra

Citra (Oakham, UK). pdl 0,5 l. alc 4,6 %vol. Liigimääratlus: APA. Ratebeer järgi 96 punkti ja beeradvocate pakub 88 (kuigi   tootjalehel on jutuks 4,2%vol jook!?)

Tootjainfo: "A light refreshing beer with pungent grapefruit, lychee and gooseberry aromas leading to a dry, bitter finish."

Kumera kaelaga keskmise suurusega pudel, moodsal kleep-etiketil humalapea :) Erkvalge vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis on hõre, kuid püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom meenutab valget sõstart, kiivit ja litšimarju.

Esmamekk on väge kerge ja karge, magushapukas ja virgutavalt värske. Keskmaitse ... oooo ... nii kerge alguse puhul ei ootaks nõnda nüansirohket arengut! Siin on magus-tihket karameljat linnast, mõrkjas-värsket humalat ja magus-hapukat puuvilja, mille puhul on jälle paslik rääkida litšimarjadest ja üleküpsenud kiividest. Lõppmaitse mõjub nagu hommikune ringutus - selline magus ja mõnus ja virgutav ... ja tahaks veel :) Karameljas magus-mõrkjus katab keele mõnusa sooja tekiga ja puuviljane paitus tuletab meelde mõnusaid unenägusid puhkusest mererannas. Järelmekk lisab siia veel ka sutsukese mett ja vürtsikas-mõrkjat suira, pannes senisele maitseretkele väärika punkti.

Kergepoolse kehaga, keskmiselt karboniseerunud paletiga, magus-hapu-mõrkjas-vürtsika buketiga oivalise maitsetasakaaluga ÜBERRÜÜBE! Soovitaks serveerida koos kerge kreveti-avokaadosalatiga.

--------
pilt siit

Amarillo Nisukas

Amarillo Nisukas (Tanker, Eesti). pdl 0,33 l. alc 3,6 %vol. Liigimääratlus - nisusaison

Tootjainfot pole

Lihtne väike pudel, tehniline silt. Valge vaht moodustab vai õhukese kirme, mis pole kuigi püsiv. Õlle värvus - tugevalt udune tuhmkollane. Aroom on teravalt pärmine ja hapukas.

Esmamekk on väga kerge, vesisepoolne ning hapukas. Keskmaitse muutub pärmiseks, toorelt mõrkjashapuks. Lõppmaitse meenutab värskeltpressitud õunamahla ja kaeraküpsiseid. Lõppmekk hajub kiirelt, jättes vaid põgusa mõrkjashapu mälestuse.

Väga kerge kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapu unterbier. Selle konkreetse pudeli põhjal on isegi raske anda soovitust, kuhupoole toodet aretada ... noh kindlasti peaks juurde tooma magusamat põhja ja laskma kauem laagerduda.
-----
pilt isetehtud

Monday, January 27, 2014

iStout

iStout (8 Wired Brewing, Uus-Meremaa). pdl 0,5 l. alc 10,0%. liigimääratlus: Russian imperial stout. 100 punkti ratebeeris ja 89 beeradvocate järgi!!!

Tootjainfo: "Beware, this is a BIG beer. Brimming with luscious roasted coffee and chocolate malt flavours which are balanced by a brisk bitterness and bold freshness from the hops. If you’re feeling politically incorrect try it with your favourite cigar, or a dram of your best single malt whisky. Or, if your tooth is sweeter, why not jump in at the deep end with the most decadent dessert of all; half a bottle in a glass with a generous scoop of vanilla ice cream on top (beer geeks like us know it as the Imperial Stout Float). Or simply enjoy it on its own as a decadent dessert or night cap - the perfect winter warmer! If you don’t already know the history of Russian Imperial Stouts please check it out on the internet, it’s a good story. But remember, although based on that century-old classic style, this beer is a very modern interpretation, like all our beers!"

Lihtne keskmises mõõdus pudel, must-valge sildikujundus. Selle joogi ilmumine rahvale on midagi, mis täidab õllefriigi südame eelnaudinguga - must ja raske vedelik plumpsub klaasi ning separeerub aegamisi tumepruuniks vahuks ja kosmiliselt mustaks rüüpeks.

Aroom paneb mõistval ilmel naeratama ja joovastunult silmi sulgema - kas see pole mitte kirsi-konjakikomm, mis vaimusilma ees heljub ... sest no mis muu saab ühildada mõrkjat šokolaadi, magus-teravat sooja alkoholi ja küpseid puuvilju?

Esmamaitse mõjub stiilselt ja soliidselt nagu frakis härrasmees õhtu hakul ... nooblid maneerid ning raskepärane pilk monoklist, hinnates kogunevat publikut. Tume šokolaad ja vaevutajutav karamell justkui must siidrätt fraki rinnataskus.

Keskmaitse - oh taevas, see kirsine särin pöörab ju kõik pea peale - kogu soliidne sissejuhatus prahvatab vastu taevast justkui hüppaks meie härrasmehele kaela kergelt napsitanud piiga, kelle hõbe-must kleidike seejuures sündsusetult kõrgele kisub ... pärlikee visatakse tulevasele linnapeale ümber kaela ning sähviv-punased huuled jätavad hättasattunud härrasmehe särgikaelusele reetliku, kuid tahtliku jälje.

Lõppmaitse lepitab need kaks vastandit, pannes peo efektseima paari diskreetselt sammaste vahele taanduma. Klaasike šerrit ja teine kohvilikööri panevad jäikselgse härrase oma hoiakut lõdvendama, laveerides end koos paarilisega jutulesoovijatest eemale, separeede poole.

Järelmekk sunnib meid mõistva diskreetsusega taanduma. Mis toimub separees, see jäägu separeesse! Meie asi on nautida seda hurmavat segu tumedaist ja sädelavaist naudinguist, mis siit klaasist Dionüsose tahtel keelele tilguvad.

Rasssske kehaga, kleeeplja paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-mõrkja buketiga KOLOSSAALNE rüübe! Ei tohi siia juurde mitte midagi pakkuda, no ei tohi. Vähemalt mitte esimese klaasikese juurde. Hiljem ... ah hiljem tehke mis tahate :)


-------
pilt siit

Sfäär Schwarzbier

Sfäär Schwarzbier (Mikkeller Taani). pdl 0,33 l. alc 5,5%vol. liigimääratlus: Schwarzbier. Õlu on selle nime all tundmatu nii ratebeeris kui beeradvocat'is, kuid oletan, et tegu võib olla Mikkeller Schwarzbier klooniga.

Tootjainfo sildil eesti keeles: "tumemust õlu. vesi, humalad, linnased, pärm". Mnjah, pole just kuigi informatiivne.

Lihtne väike pudel, rebasenäoline sildike. Hallikas-kreemikas vaht täidab kolmandiku klaasist, olles keskmiselt püsiv. Õlle värvus - kerge hämuga tuhm kirsipunane (ja mitte "tumemust"!) Aroom on suitsune ja viljane, meenutades röstitud odrakruupe.

Esmamekk on kergeke ja suitsune. Keskmaitse muutub veidi hapukaks, röstlinnastele omaseks. Lõppmaitse on eee ... kuidas öeldagi ... kehatu ja samas kreemine. Järelmaitse jääb keelepärale kerge röstmekiga jupiks ajaks.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkja buketiga lihtne lauaõlu. Sobilik nii januõlleks kui saatma enam-vähem igasugust grilltoitu.
----------
pilt isetehtud

Scarlet Macaw

Scarlet Macaw (Oakham, UK). pdl 0,5 l. alc 4,8 %vol. Liigimääratlus: inglise hele eil / bitter. Ratebeer järgi 91 punkti ja beeradvocate pakub 84 (kuigi nüüd siis ratebeeris on jutuks 4,4%vol jook, nagu mh ka tootjalehel!?)

Tootjainfo: "Tart gooseberry and soft peach on the nose. Gooseberries and fruit to taste, before an intense bitterness that’s as sharp as a macaw’s screech!"

Kumera kaelaga keskmise suurusega pudel, moodsal kleep-etiketil õllele nime andnud papagoi kujutis. Õrnalt kollakas kahe sõrme paksune vahukiht on üle keskmise püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. Aroom on mahedalt puuviljane ning tõesti võib siin pakkuda põhitooniks kuldseid suuri tikreid.


Esmamekk on kergepoolne ja mõrkjas. Keskmaitse on hurmavalt puuviljane ja veidi samblamõrkjas. Lõppmekk annab tugevama linnaselise põhja, millele lisandub väga värske ravimtaimelik-raudrohulik mõrkjus. Järelmaitse kaob suhteliselt kiirelt, jättes vaid mõnusa õrna õhetava vürtsikas-mõrkja jälje kurgulakke.

Keskmisest kergema kehaga, tugevapoolselt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magus-vürtsikas-mõrkja buketiga überrüübe, mida võiks pakkuda koduse toeka seašnitsli kõrvale maitsevõimendajaks.
----------
pilt siit

Sunday, January 26, 2014

Sunturnbrew Bourbon Barrel Aged

Sunturnbrew Bourbon Barrel Aged (Nøgne Ø, Norra). pdl 0,25 l. alc 11,0 %vol. liigimääratlus: (viskivaadis laagerdunud suitsutatud) odravein. 92 punkti ratebeeris, 81 beeradvocate'is.

Tootjainfo: "To enhance the flavor of our Sunturnbrew, we aged it in bourbon barrels for a year. We think it was a good year!"

Lihtne tilluke pudel, minimalistlik sildikujundus. Õrnalt kreemikas vaht moodustab poolesentrimeetrise kihi, mis kahaneb kirmeks. Õlle värvus - tuhm punakasmust.

Aroom .... juuuuhhuuu .... sellega võiks seintelt värvi maha võtta .... ei ärge nuusutage selliseid asju, muidu jääte ninapidi klaasi kinni nagu vares tõrva sisse! Siit õhkab sügavikulist sünkjust ja rämedat rohmakust. Raba ja pohlad ja metsapõleng ja Puhas Alkohol!

Esmamekk - ohhoo - esimene üllatus tuleb sellest, et jook polegi kaevikumudatihke, vaid üsna rõõmsalt raskepoolne. Samas tajub mõistagi juba keeleots kirbet kangust ja pohlast mõrkjashaput.

Keskmaitse ajab silmad pärani, midagi SÄHERDUST poleks küll oodanud! Marjaveinine maitse paneb üllatunult kontrollima, kas tegu on ikka õllega. Pohlalikööri ja tikriveini vaheline hapukas-mõrkjas toon ei sobi karvavõrdki tavapärase arusaamaga humalavirdest.

Lõppmekk hakkab tasapisi siiski tooma sisse harjumuspärasemaid toone, siin on humalast mõrkjust, kuigi sama hästi võiks selle kanda turbasuitse kraesse ... ehkki samas pole suitsumaitset siin küll tunda. Pigem on tegu odraveiniga selle sõna VEINI'sel otsal ... ning siia juurde bourboni vägilust.

Järelmaitses hakkab siiski aimduma ka suitsunüansse, meenutades miilavate viinamarjaväätide aroomi gruusia šašlõkiteo juures. Viigimarjad ja kuivatatud jõhvikad, külmasaanud pihlakad ja kuumutatud väärispuit ... vat umbes sellised kujutluspildid ujuvad maitsesilma eest läbi.

Keskmisest vaid veidi raskema kehaga, õrnalt kleepja paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga MEGARÜÜBE! Oi ma tõesti ei tea, mida siis juurde pakkuda. Ehk jõhvikalikööris leotatud kuivatatud pihlakaid ... ainult ma jummmale eest ei tea, miks keegi peaks neid niimoodi leotama?
----------
pilt isetehtud

Tanker Blonde

Tanker Blonde (Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Liigimääratlus: hele eil.

Tootjainfot pole

Lihtne väike pudel, tehniline silt. Erkvalge sõrmepaksune vaht on üpris kenasti püsiv. Õlle värvus - õrna hämuga helekuldne. Aroom meenutab toorepoolset banaani ja kommisuhkrut.

Esmamekk on keskmisest kergem ja leebelt magusakas. Keskmaitse annab juurde veidi linnaselist tihedust ja toorevõitu banaani parkivat hapukasmagusust. Lõppmekk muutub veelgi sutsu tihkemaks ning ka õõõõrnalt vürtsikaks. Järelmaitse kaob väga kiirelt, jättes vaid kerge magus-vürtsika mälestuse keelepärale.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magus-hapukas-vürtsika buketiga lihtne rüüpeke, mida võib nii janu pärast kuugata kui ka lauaõllena serveerida. Minu soovitus kõigile hobipruulidele: ärge andke järele kiusatusele teha "lihtsalt õlut" - seda on maailm täis ning pole mõtet siin võistelda. Tehke napakaid asju, mis panevad endast rääkima. See siin ei pane.
-------
pilt isetehtud

Inferno

Inferno (Oakham, UK). pdl 0,5 l. alc 4,4 %vol. Liigimääratlus: inglise hele eil. Ratebeer järgi 89 punkti ja beeradvocate pakub 87 (kuigi teisel juhul on jutuks 4,0%vol jook, nagu mh ka tootjalehel!?)

Tootjainfo: "This light igniting ale flickers complex fruits across your tongue leaving a dry fruity bitter finish smothering your thirst."

Kumera kaelaga keskmise suurusega pudel, moodsal kleep-etiketil tulemotiivid, mis peaks ilmselt peegeldama nimetust :) Erkvalge sõrmepaksune vahukiht on suuremulline ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on biskviitjas, meenutades rosina-küpsist.

Esmamekk on kergepoolne ja mõrkjas-magus. Keskmaitse rõhub taaskord bisviidile, seekord meenutades kaeraküpsist. Lõppmaitse on huvitavalt mõrkjalt puuviljane, meenutades kergelt värskeltpressitud apelsini- ja greibi-mahla segu. Järelmekk uhab keelepära kerge ja karge, greibise värskusega.

Kergepoolse kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-mõrkja buketiga mõnus kerge rüübe, mis on siiski enamat kui lihtsalt janukustutaja. Siia juurde sobiks grillitud köögiviljad.
--------
pilt siit

Saturday, January 25, 2014

Tanker APA 12



Tanker APA 12. Pdl 0,33 l. Alc 6,5 %vol. Liigimääratlus: APA

Tootjainfot pole.

Lihtne väike pudel, tehniline sildike. Valge kahesõrmene vahukiht on üle keskmise püsiv. Õlle värvus – õrnalt udune kuldoranž. Aroom on väga mõnusalt troopiline ja soe, mango ja metsmee ning üleküpsenud viinamarjade või tikrite lõhnaga. 

Esmamekk on keskmise tihedusega ja magusakas. Keskmaitse annab tugeva linnaselise põhja, millele lisandub võine ning vürtsikas, nelgi ja vanilje nüanssidega kreegidžemm. Lõppmaitse s tuleb esile jällegi üleküpsenud tikrite magus-mõrkjas põhitoon, millega haakub hästi meekärje kleepjus. Järelmekk mõjub APA kohta üllatavalt, belgia triplile omase vürtsikusega ja saisoniliku hapukusega annab see kokku väga mõnusa ja maitsejahtijale rahuldust pakkuva üldpildi.

Keskmise tihedusega, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga oivalise maitsetasakaaluga ÜBERRÜÜBE! Seda soovitaks pakkuda kergeks aperetiiviks koos puuviljadega.
-----------
Pilt isetehtud

Smokey Horyzon

Smokey Horyzon (Moor). pdl 0,66 l. alc 5,0 % Liigimääratlus - rukkiõlu. 85 punkti ratebeeris, beeradvocate'is pole veel koondhinnet.


Tootjainfo: "Rye adds a distinctive, spicy flavour to beer that is both interesting and enjoyable. It’s even better when paired with smoked malt. If you’re not used to smoked beer it may come as a bit of a surprise. Don’t worry, by the third one you’ll be hooked and book a ticket to Bamberg. Book an extra one for me please."


Lihtne suurepoolne pudel, punakates toonides silt. Õrnal kollakas vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, olles üle keskmise püsiv. Õlle värvus - uduselt oranž. Aroom on kuumutatud puidu laadselt mõrkjas, õrna suitsuvinega.


Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitses asub domineerima suitsune mõrkjus, kuid selle alt lööb tugevalt läbi linnastama rukki hapukas nätskus. Lõppmaitse on linnaseline, pisut koorene ja kreemine, lisaks suitsuploomide magus-hapukusele. Järelmaitse on mõnusalt vürtsikapoolne, turbane ja rauarohke nagu laukavesi.


Kergepoolse kehaga, keskmiselt karboniseeritud paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-vürtika, heas tasakaalus oleva kergeltjoodav rüübe. Rukkiõllest ootaks rohkem raskust ning suitsuõllest rohkem suitsu ... kuid kokkuvõttes mõnus klaasitäis nt koos suitsutatud verivorstikestega.
---------
pilt siit

Bishops Farewell

Bishops Farewell (Oakham, UK). pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: inglise hele eil. Ratebeer järgi 85 punkti ja beeradvocate pakub 90 (kuigi teisel juhul on jutuks 4,6%vol jook, nagu mh ka tootjalehel!?)

Tootjainfo: "A strong premium beer of structured quality dominated by elaborate fruity hop notes, with a grainy background and dry finish."

Kumera kaelaga keskmise suurusega pudel, moodsal kleep-etiketil piiskopimüts. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht muutub kiirelt suuremulliseks ja taandub kirmeks. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Puuviljane aroom meenutab kiivit ja melonit.

Esmamekk on kergeke ja õrnalt magus-mõrkjas. Keskmaitse on linnaseline, kergelt mõrkjalt karameljas. Lõppmaitse muutub pisut vürtsikamaks, meenutades metspirne ja kaneeli. Järelmekk on väga mahlane ja karastav.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseeritud, mõrkjas-magus-vürtsika buketiga lihtsapoolne, kuid siiski mõnus rüübe, mille juurde soovitaks pakkuda mingit ürdijuustu.
---------
pilt siit

Friday, January 24, 2014

Disco Beer

Disco Beer (Evil Twin, US/Taani) pdl 0,33 l. alc 13 %vol. Liigimääratlus topelt-IPA. Ratebeeris hinnang 97 ja beeradvocate järgi 88!!

Tootjainfo: "Disco Beer is a vinous IPA, thoughtfully aged in Chardonnay wine barrels. This rock star of a beer is a real party starter. No more shy beer geek. Drink it and you will own the dance floor."

Lihtne väike pudel, mustades toonides silt. VAHTU jagub siin kümne eest - 98% klaasist tätub hetkega ning vaatamata suuremullisusele on see ütlemata püsiv. Õlle värvus - uduselt pruunakas. Aroom on kerge, veinilik ja mänguline.

Esmamekk on tihkepoolne ja magus-hapukas. Keskmaitse muutub tihedalt karameljaks ja marmelaadiseks, kergelt vanilje ja mandli sugemetega. Lõppmaitse lisab mõnusa peatäie vürtsi, nelki ja papaiat, muutes kogu komplekti troopiliselt paradiislikuks. Järelmekk paneb juba keelel ning hetk hiljem ka meelel tärisema kastanjetid ja ringlema hularõngad ... oi see on üks lustiline sõõmuke, kas teate!

Tihke kehaga, kleepja paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-vürtsika suurepärases maitsetasakaalus olev MEGARÜÜBE! Erinevalt enamikest veinivaati näinud õlledest on see jäänud siiski ehedaks õlleks, kuid sädet ja lusti on lisandunud siia terve tantsuplatsi jagu!
------------
pilt siit

Humulupu IPA

Humulupu IPA (Dundulis, Leedu). pdl 0,5 l. alc 5,5 %vol. Liigimääratlus: IPA. Ratebeeris hinnang 49 punkti, beeradvocate ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: paraku pole peale sildil oleva IBU 44 midagi välja tuua.

Lihtne keskmises mõõdus pudel, naivistlik sildikujundus. Valge vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis pole kuigi pikalt püsiv. Õlle värvus - vähese hõljumiga punakasoranž. Aroom on õrnake, meenutades närbumahakkavat heina.

Esmamekk on kergepoolne ja magus-mõrkjas. Keskmaitse muutub intensiivselt mesikas-marjalik-mõrkjaks ... väga põnevalt vaarikavarre- ja nõgese- ning islandi sambliku teed meenutavaks. Lõppmaitse viskab sisse lausa kergelt muraka ja külmavõetud jõhvika noote, järelmekk muutub tihkepoolseks, karameljaks ja kauakestvaks.

Keskmisest kergema kehaga, parajalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga meeldivalt maitseküllane rüübe. Siia kõrvale pakuks midagi mesist ja vürtsikat, nt vastavas kastmes kanatiivakesi.
--------
pilt siit

Little Boy

Little Boy (Pruulikoda 69, Eesti). pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. liigimääratlus: APA

Tootjainfo: "Humalad: Casacade, Amarillo, Citra."

Lihtne väike pudel, paraku puudub silt. Õrnalt kreemikas vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis on tihe ja püsiv. Õlle värvus - õrnalt uduselt helepunane. Aroom on jõuliselt humalane, vaigune ja mereadrune.

Esmamaitse on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse mõjub kargelt ja jõuliselt, õrnalt mee ja tugevalt suira järgi. Lõppmekk muutub veelgi intensiivsemaks, lausa pisut keelt parkivalt kuuseoksa ja pajukoore taoliseks. Järlmekk üllatab magusapoolse linnasetooniga, mis enne humala alla peitu jäi.

Keskmisest kergema kehaga, kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magus-vürtsikas-mõrkjas ÜBERrüübe! Siia juurde võiks soovitada mingit vürtsikam-hapukamat rooga, nt ceviche sidruni ja pipraga.

-------
kuna silti pole, siis pilti ei tule :(

Wednesday, January 22, 2014

Scarecrow

Scarecrow (Wychwood, UK). pdl 0,5 l. alc 4,7 % alc. liigimääratlus: bitter. Ratebeer pakub hindeks 22, beeradvocate 72.

Tootjainfo: "Traditionally craft brewed in Oxfordshire using organically grown English Barley Malt and Organic Target Hops. Scarecrow is a wonderfully refreshing Golden Ale evoking lazy, hazy days of summer in golden meadows & ripe barleyfields. A winning combination of tart citric fruit flavours perfectly balanced by a rich biscuity maltiness and rounded off with a spicy bittersweet finish."

Reljeefkirjadega proofilpudel, modernse olekuga silt kujutab hernehirmutist. Valge suuremulline vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid on hõre ja kiire kaduma. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on intensiivselt linnaseline.

Esmamaitse on kergepoolne ja linnaseline. Keskmaitse mõrkjas ja murune, karameljas ja biskviitjas. Lõppmekk kerge ja lihtne, kergelt kommisuhkrune ja  vürtsikas. Järelmaitses on tunda sidrunikoore ja muru mõrkjust.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseeritud paletiga, mõrkjas-magusa-vürtsika buketiga lihtne rüüpeke, mida võiks soovitada koos soolaküpsistega pakkuda.

----------
pilt siit

WychCraft

WychCraft (Wychwood, UK). pdl 0,5 l. alc 4,5 %alc. liigimääratlus: inglise hele eil. Ratebeer pakub hindeks 44, beeradvocate 82.

Tootjainfo: "A pale golden potion with delicate red hues, WychCraft has a heady burst of fresh citrus aroma derived from three infusions of Styrian golding hops. A sprig of gentle warming malty flavour finishes with a dry biscuit note and a counterpoise of bitterness.
WychCraft’s innovative new recipe includes adding three infusions of Styrian Goldings hops to the copper, to create a highly aromatic brew, bursting with succulent citrus and lime hop character. A light base of delicately flavoured English Fuggles hops, and the use of a lager malt, help retain the signature hop character and create a wonderfully aromatic and fragrant summertime beer. Beguiling to the end."

Reljeefkirjadega proofilpudel, kunstipärane kirjupoolne sildindus. Vaht õhuke, kuid püsiv. Õlle värvus - kirkalt merevaigune. Aroom äärmiselt nõrk, kergelt linnaseline.

Esmamekk väga kerge, vesisepoolne. Keskmaitse intensiivsem, linnaseline ja kergelt karameljas. Lõppmaitse on aga juba päris mõnus, karamelline, pähkline ja pisut heinane. Järelmaitse karge ja värskendav, lihtsapoolselt mõrkjas.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseeritud paletiga, mõrkjas-magusa buketiga lihtne rüübe, mille peamiseks väärtuseks on hea vesi. Sobilik lihtsate pubitoitudega nagu kanatiivad jms.

-------
pilt siit

Monday, January 20, 2014

Meine Hopfen-Weisse TAP 5

Meine Hopfen-Weisse TAP 5 (Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn, Saksamaa). pdl 0,5 l. alc 8,2%vol. Liigimääratlus - nisubock. Ratebeer pakub hindeks 99 ja beeradvocate 91 punkti!!!


Tootjainfo: "Hoppy fireworks – a new wheat beer style. Shiny golden, slightly reddish strong wheat doppelbock.

An intense floral aroma that reminds of tropical fruit and pineapple. An exotic fruity sweetness meets with fireworks of hops. This extreme wheat beer shows how far wheat beer taste can go and pairs very well with spicy food.

Food recommendation: minced meat seasoned with chili on skewers, spicy goat cheese, hot and spicily marinated spare ribs, zucchini chutney with tortilla chips.

TAP5 Meine Hopfenweisse shows how far wheat beer can go. This specialty was created by the crazy idea of a transatlantic brewing project between Garrettt Oliver (brewmaster at Brooklyn Brewery, New York) and our brewmaster Hans-Peter Drexler.

Hops: Hallertauer Tradition and Saphir
Malt: 50 % wheat malt, 50 % barley malt from the region of Kelheim
IBU 40"

Lihtne keskmises suuruses pudel, valgetes toonides näiliselt "jalgpalliõlu". Vaht täidab 3/4 klaasist, olles ülimalt tihe ja püsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega tumekollane. Aroom - väga puuviljane, banaanine ning mango ja papaia lõhnaga.

Esmamekk - tihke ja magus-mõrkjalt puuviljane, siin leidub nii mangot kui kõrvitsat, lisaks banaanipüreed ja visrikudžemmi ja litšimarju. Keskmaitse laskub su keelele veelgi tihkemana ja mehusemana, oi juurakas kui mõnus see on ... siit võib otsida ilmselt kõiki troopilisi vilju mida üks põhjamaalane on iial tajunud! Lõppmekk lisab siia puuviljandusse uue noodi - humala muruse mõrkjuse ja kergelt happese nüansi. Järelmaitse taandub väga visalt, andes kogu eelnevale pildile veel kaneelise terakese lisaks.

Raskepoolse kehaga, kergelt kleepjas-parkiva paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-mõrkjas buketiga MEGARÜÜBE! Ohh miks küll tuldi kõrvalt mööda rammusa pitsaga, nüüd tundub et see oleks ka parim suupiste :)
-----------
pilt siit

Whitstable Bay organic ale

Whitstable Bay organic ale (Faversham Steam Brewery, UK). pdl 0,5 l. alc 4,5 %vol. Liigimääratlus: inglise pale ale

Tootjainfo - aualt öeldes on väga keeruline öelda, mille poolest see Faversham variant erinev Sheperd Neame omast nüüd erineb. Nagu näikse, on lihtsalt viimane taastamas oma algset identiteeti ning võtab kasutusele esmase kaubamärgi. "A dark blonde organic ale imbued with delicate, sweet summer fruit and smooth soda bread undertones. Clean, crisp and, says the brewer, incredibly quaffable." Vanad versioonid said ratebeeris 33 ja beeradvocate järgi 73 punkti.

Keskmist mõõtu kõhukam reljeefkirjadega pudel. Valge, õrnalt kollakas vaht täidab 3/4 klaasist kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt merevaigune. Aroom on puhtalt linnaseline, tuues silme ette selle hetke, kui lõikad lahti heledate pilsnerlinnaste koti, lisandub ainult puhta ja mineraalse vee nüanss.

Esmamekk on kergepoolne ja vaevutajutavalt mõrkjalt linnaseline. Keskmaitse lisab seda puhast, kirgast ja omamoodi köitvat ühe-maitse-efekti, mida omal moel toonitab see karedavõitu vesi. Lõppmekk on biskviitjas, meenutades täistera "öko"küpsiseid, milles sõkalde osakaal on täpselt paras või isegi kriips sellest üle. Järelmekk on lihtne ja värske nagu kaluriplika, veidi mõrkjat meretuult kui käiks suust läbi.

Kergepoolse kehaga, keskmiselt karboniseeritud paletiga, mõrjas-magus buketiga ülimalt lihtne, kuid selles lihtsuses omamoodi võluv rüübe.. Sobilik koos värskelt püütud ja samas küpsetatud kalaga, mida pole ühegi ürdiga rikutud.
---------
pilt siit (vasakpoolseim)

Bruegel

Bruegel (Brouwerij Van Steenberge, Belgia). pdl 0,33 l. alc 5,2 % Liigimääratlus: belgia amber ale.
42 punkti ratebeerist ja 79 beeradvocate järgi - milline arvamuste erinevus!

Tootjainfo: "Bruegel is an easy drinking soft and tasty amber ale. Thanks to the refermentation it offers more body, more head and more taste than most other American and Belgian Amber ales. It is brewed with Dutch barley and German hops. Although the bitterness is clearly present, it is not dominant."

Lihtne väike madal pudel, sildikujunduseks madalmaade kunstiklassika. Valge vaht moodustab sõrmepaksuse püsiva kihi, mis on tugev ja kestev. Õlle värvus - kirkalt tume merevaik. Aroomis domineerib karamelliseeritud kommisuhkur, lisaks leiab selles heledaid viinamarje ja rosinaid.

Esmamekk on kergepoolne ja magus-mõrkjas. Keskmaitse muutub pisut tihedamaks, lisanduvad rosina ja heleda datli noodid. Lõppmaitses tulevad esile belgia pärmile omased veidi banaanised ja vürtsikad elemendid, kuid väga mõõdukal tasandil. Järelmekk muutub veidi kuivemaks, meenutades toorepoolset banaani ja parkides pisut keelt.

Keskmisest kergema kehaga, üle keskmise karboniseeritud paletiga, magus-mõrkjas-vürtsika buketiga kergepoolne rüüpeke. Sobiv pehmemate valgete juustudega.
----------
pilt siit

Афанасий Домашнее

Афанасий Домашнее (OAO Brau Servis (Tver Brewing)) pdl 0,5 l. alc 4,5 %vol. Liigimääratlus: hele lager

Tootjainfo: "Натуральное пиво из серии «живых» продуктов. Благодаря тщательной фильтрации, мы добились срока годности 17 суток! «Домашнее» имеет насыщенный вкус. Сварено по старинному рецепту без добавления ферментов, консервантов и пастеризации. «Домашнее» - для своих!"

Keskmise suurusega reljeefkirjadega pudel, keeratav metallkork. Sildikujndus - võluv segu "vanaaegsest" kujundusest ja kaasaegsest lahendusest. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist, olles üsna püsimatu. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on sisuliselt olematu, nõrgalt linnaseline.

Esmamekk on vesisepoolne ja magus ... lausa häiriv-kunstlikult magus. Keskmaitses lisandub siia küll ka pisut humalamõrkjust, kuid üldtoon jääb siiski suisa limonaadiseks. Lõppmaitse annab juuurde pisut linnasetihkust. Lõpmmekk jääb sisuliselt ära - vaid kerge magusakas üldtunnetus.

Väga nõrga kehaga, keskmiselt karboniseeritud paletiga, magus-mõrkjas-magusa buketiga unterõlu. Gambrinus ei soovita muuks kui ehk peale-sauna kuukamiseks.
-----------
pilt siit

Sunday, January 19, 2014

Old Numbskull

Old Numbskull (AleSmith Brewing Company, US). pdl 0,66 l. alc 11%vol. Liigimääratlus: odravein. Ratebeeris 100 punkti ja 92 beeradvocate järgi!!!

Tootjianfo: "Old Numbskull is AleSmith’s first barley wine offering. You may find the name "Old Numbskull" curious. Barley wine has its origins in England and tradition is to begin the name with "Old": Old Nick, Old Sampson, Old Jock, etc. Tongue-in-cheek is often the spirit in naming a barley wine. After drinking a glass or two, you may agree that Old Numbskull feels like a fitting description. It also reminds us of the Three Stooges, one of the greatest comedy teams of all time, so it’s meant to bring a smile even before the first taste. Exotic fruit aromas, along with clean ethanol, caramel, honey and toasty notes are present in the nose. At five months of age, the Numbskull flavor begins malty and the hops become more evident from the middle to the finish and linger nicely in the aftertaste. The aroma notes also show themselves in the flavor."

Kopsakas pudel lohaka foolimkaelusega. Silti pole, pruulikoja tunnus-alas ja muu on trükitud otse klaasile. Kreemikas-kollakas vaht täidab kaks-kolmandikku klaasist, muutudes suuremulliseks ja kahanedes aja jooksul, kuid jättes kenakesi jälgi. Õlle värvus - uduselt intensiivne punakas-oranž. Aroom ... ohtõepoolest, see paneb naeratama ... juba pudeli avades puhkeb sellest esile tõeline pilv puuviljaseid ja veiniseid ja kompotiseid lõhnu, mis panevad mõtted liikuma troopilise pidustuse radadel. See tähendab mõnusaimat pummelungi rannamajakeses, ümber niudeseelikutes ettekandjad ja veidi häälest ära viiuliga moosekant.

Esmamaitse ... ohhh ja puhhh ... see paneb silmi sulgema ja palmiranda kanduma. Üks tõmmu kaunitar toob sulle ette pooliku meloni, millesse õõnestatud avausse on puistatud karamellistatud banaanitükikesi. Teine kallab sellesse kuhjakesse tilgakese valget rummi ja banaanilikööri ja kolmas ulatab sulle lusika - head pidusööki, musjöö!

Keskmaitse paneb me valge turisti juba viiulimängijale rahatähti loopima ja lambadat tellima ... mis sest et ta ise tantsida ei oska. Aga see tihke, magus-mõrkjas-kleepjas suutäis, mis söögitorust alla läks, paneb keele laulma ja jalad liikuma!

Lõppmekk näeb kurja vaeva, et juba nokastanud härrasmeest korrale kutsuda  - no nii meelaks ei saa üks mesijook ju ometigi üht ilmanäinud reisiselli muuta! Käed eemale me ettekandjast, rüübake parem veel üks sõõm seda imelist nektarit, milles segunevad eksootilised vürtsid ja puuviljad, lisaks karamell ja mesi.

Järelmekk leiab väsinud mehe võrkkiigest tukkumast, määrdunudvalge kaabu silmel. Las ta siis puhkab, homme on ka päev ... seda enam et sellisele pudelile võib rahulikult korgi peale panna ja homme ka jätkata! Siin jagub maitset ja elamust mitmeks korraks või mitmele nautijale.

Väga raske kehaga, banaan-kleepja kehaga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkja buketiga GENIAALNE HÜPERRÜÜBE (jääb nõks alla kosmilisest :) ). See on pöörane maitseküllus klassikalises kehandis - odravein võib olla karvasem või mängulisem, see siin valis viimase variandi. Ja seda mängu mängiks Gambrinus veel ja veel! :)

Suupisteks soovitaks pakkuda puuvilja-fondüüd valge šokolaadiga, kui midagi sihukest olemas on!?
--------
pilt siit

Saturday, January 18, 2014

Molotov Cocktail

Molotov Cocktail (Evil Twin, US/Taani) pdl 0,33 l. alc 13 %vol. Liigimääratlus topelt-IPA. Ratebeeris hinnang 97 ja beeradvocate järgi 88!!

Tootjainfo: "Did you like Before During and after Christmas, maybe you thought it poured brilliantly, the alcohol was admirable well hidden and you loved how the arrogant amounts of hops numbed your mouth. This beer will knock your tongue off - it’s a tour de force in hoppiness and by far one the craziest beer ever made by Evil Twin Brewing. "

Mikkelleri mustlaspruulikoja omaniku venna poolt asutatud "topelt-mustlane" ... nad on isegi registreeritud kahes kohas korraha, nii USA's kui Taanis.

Lihtne väike pudel, must-punase lahendusega silt. Õrnalt kreemikat karva vaht täidab kolmandiku klaasist, olles väga püsiv. Õlle värvus - uduselt oranž. Aroom on pehmelt öeldes kummastav - seeon korraga nii köögiviljane kui mangone, papaia kui porgandi lõhnaga. Lisaks veel ananass ja kaalikas ning küllap mõni vili veel, mis kohe meelde ei tule :)

Esmamekk on ooooo kui raske, tihke ja jõmakas ... lisaks keeltnäksivalt alkoholine ja magus-hapukas-vürtsikas. Keskmaitse - vai-vai-vai - kuidas seda nüüd öeldagi, see on lihtsalt vaimustav! Einoh, kui su suus ikkagi löövad korraga kadrilli ja kaerajaani nii rakselt mõrkjas-vaigused kui tuliselt vürtsikas-hapukad tegelased, lisaks veel tümikas mõrkjus, siis ... siis nagu ei oskagi midagi öelda!!! Lõppmaitse mõjub veiniselt ja puiduselt, troopilise siirupi ja džinni seguna, magusalt kadakane ja mõrkjalt puuviljane ... kõlab ajuvabalt, jah? Aga nii ongi! Järelmaitse sunnib sügavalt järele mõtlema, kuidas seda kõike nüüd õllelike sõnadega kirjeldada? Nojah, tripel-IPA odraveinilik magusus on siit puudu, kuid ÜÜÜÜRATU kogus humalaid on siia pudelisse lausa väevõimuga topitud, kuigi viimase hetkeni ajasid need rohelised kuradid viiksudes vastu ... ja nüüd on nad kõik poolenisti taltunult sinu keelel aelemas!

Sasunnik kui raske kehaga, siirupjalt kleepja paletiga, Magus-Hapukas-Mõrkjas-Vürtsikas-Mõrkjas-Maguse buketiga KOSMILINE rüübe ... kuid ei, seda ei pea te mitte oma kõigile tuttavatele pakkuma. Alustada sellest kohast tutvust õllemaailmaga oleks sama väär, kui algajat saunalist kohe lava ülemistele astmetele kupatada. Kui siia juurde midagi pakkuda, siis klaas külma vett ... ja võib-olla mikrotassike kurat-kanget-espressot ... mine tea, need kaks võiks üksteist veidralt võimendada!
---------
pilt siit

Gutstoutas

Gutstoutas (Dundulis, Leedu). pdl 0,5 l. alc 5,2 %vol. Liigimääratlus: kaerastout. Ratebeeris hinnang 44 punkti, beeradvocate ei tunne seda jooki.

Tootjainfo leedu keeles "Avižinis stautas – tai elio stiliaus alus, išsiskiriantis savo sudėtinga degintų salyklų baze, kavos ir šokolado užuominomis primenančiu skoniu. Alaus gamyboje naudojami net trijų rūšių deginti salyklai – šokoladinis, degintas salyklas, skrudinti miežiai. Alaus kūną sutvirtina Miuncheno ir “CaraCrystal” karamelinis salyklas, šilkinį pojūtį gomuryje suteikia avižų dribsniai. Alaus virimui naudojame angliškus Target ir East Kent Goldings apynius. Fermentuojamas aukštos atenuacijos angliškomis Nottingham elio mielėmis. "

Lihtne keskmises mõõdus pudel, pruunides toonides silt. Piimaga kohvi värvi vaht täidab pool klaasi, olle väga püsiv ja kenasid jälgi klaasiseintele jättev. Õlle värvus - mustjaspruun. Aroom on õrnalt suitsune ja hapukas.

Esmamekk on kergepoolne ja hapukas-kohvine. Keskmaitse meenutab külma kohvijooki, olles magus-hapukas ja õrnalt suitsutatud ploomide sarnane. Lõppmekk kaldub juba koorešokolaadi ja kirsside poolele, olles pisut raskem kui eelmised etapid. Järelmaitse on kerge ja pisut kreemikas, domineerib aga taas kohvisus.

Kergepoolse kehaga, tigevalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-mõrkja buketiga mõnus rüüpeke, mida soovitaks pakkuda koos suitsuploomidega ja/või suitsukanaga.
---------------
pilt isetehtud

Wednesday, January 15, 2014

Super Conductor

Super Conductor (8 Wired Brewing, Uus-Meremaa). pdl 0,5 l. alc 8,8%. liigimääratlus: topelt IPA. 99 ratebeeris ja 90 beeradvocate järgi!!!

Tootjainfo: "Bone dry and ultra hoppy Double IPA. Brewed with 80% more hops than our already extremely hoppy HopWired IPA.
Hops - Lots and lots of New Zealand and American hops
Malt - Golden Promise, Pilsner, Caramalt, Pale Crystal
Yeast - Wyeast 1272 - All American Ale"

Lihtne keskmises mõõdus pudel, elektrisinine abstraktne sildike peaks vist proovima edasi anda mõistet "ülijuht"? :) Valge vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, olles üsna püsimatu. Õlle värvus - kirkalt tumeoranžikas merevaik. Aroom on raskelt humalane, meenutades miskipärast tormi järel randa uhatud adruvalle.

Esmamekk on heleda õlle kohta uskumatult tihke, intensiivselt mõrkjas-hapu ja keeleotsa purev. Keskmaitse ... oooooohhhoooo ... humapõlgurid peavad siit toast küll välja minema, kuid need teised, nood hullud humalapead - jookske kohale ja lükake oma keel välja - igast tilgast jagub kohe mitmele! See hullumeelne vaigune, lausa soolakalt tajutav mõrkjas kleepjus lööb teie maitsemeeled mõlki ja ei lase mõnda aega muule mõelda kui et kipras kulmul süveenda, mis nüüd ikkagi juhtus!

Lõppmaitse keerab keelele väikese sõlme peale ja alustab uuesti - senisele soolakas-mõrkjale lainele järgneb õliselt mõrkjas-hapu, vaigune ja metsikult puuviljane, lausa mangokontsentraadine elamus. See värk on nii mõru, et ta on lausa magus ... omamoodi tajuhäire, kas teate! Järelmekk paneb lausa õlgu judistama - sihandest tormiliselt keelenurki tärisema panevat humalalitakat pole enam ammu tunda saanud!

Raske kehaga, kleepja paletiga, mõrkjas-hapu-mõrkjas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga MEGARÜÜBE!!! Oisasaadan ja taevased väed, sihukest kraami tuleb mõõta mensuuriga ... ja millegi kõrvalepakkumine unustage kohe ära!
--------------
pilt siit

Kvietkis Saison

Kvietkis Saison (Dundulis, Leedu). pdl 0,5 l. alc 5,5 %vol. Liigimääratlus: saison. Ratebeeris pole hinnang veel välja kujunenud, beeradvocate ei tunne seda jooki.

Tootjainfo leedu keeles "Kvietkis. Maloniai gaivaus, žoleles bei citrusinius vaisius menančio aromato, žaismingai derančio su Saison mielėms būdingu pipiriškumu. Šią dermę išryškina salsvas, šilkinis laukinio kviečio – speltos grūdas." (google tõlge annab üsna segast seletust)

Lihtne keskmist mõõtu pudel, heledates toonides kunstipärasel sildil on naesterahva juusteks odrapead ja humalakasvud :) Erkvalge vaht täidab 2/3 klaasist, olles suuremulline, ent üsna püsiv. Õlle värvus - uduselt kuldkollane. Aroom on mesiselt ja hapukalt leivataignane (üsna sarnaselt sama pruulikoja Grynas õllele).

Esmamekk on kergepoolne ja magus-mõrkjas. Keskmaitse meenutab tugevalt sepikut, kuid tasapisi lisandub siia saisonile omast hapukat särtsu. Lõppmaitses asub domineerima mõrkjam humalanoot, millele lisandub koriander, kuid selle fooniks jääb sama biskviidine hapukus. Järelmaitse on meeldivalt hapukas-vürtsikas, vägagi värske ja kergelt mandline.

Keskmisest kergema kehaga, kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga leivane saison, nö farmiõlu selle sõna parimas tähenduses. Lihtne ja samas võluv, siia kõrvale soovitaks pakkuda praetud räimi.
-----------
pilt siit

Oyster Stout

Oyster Stout (Porterhouse, Iiri). pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Liigimääratlus: iiri kuiv stout. Ratebeer pakub 85 ja beeradvocate 83 punkti.

Tootjainfo: "Brewed with fresh oyster. A smooth drinking aromatic stout with a discernible but unidentifiable aromatic aspect. Not suitable for vegetarians. This gently flavored stout has a roast malt character, full body and an aromatic character from the Goldings hops. Fresh oysters added during the brewing process, lend a discernible yet unidentifiable note."

Väike lihtne pudel, tumeroheline andeka sõrmejäljega silt. Helepruun vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis püsib üpris kenasti. Õlle värvus - kirkalt tume kastanpunane. Aroom on väga rikkalik ja nüansirohke - alguses on kergelt lihakas suitsulõhn, mis muundub šokolaadiseks ning lõpus marjaseks - must ja punane sõstar ja kuivatatud jõhvikas!

Esmamekk on kergepoolne ja magus-mõrkjas. Keskmaitse on suitsune ja ... no lööge mind või neljaks, aga ma arvan end tundvat kerget suitsukala-laadset aistingut (seda eriti nn retronasaalses tajus ehk välja hingates ninapõhjas). Lõppmekk on hapukalt teravapoolne kuid samas rüütatud kreemikasse kesta, meenutades šokolaadikoorikus kuivatatud jõhvikaid. Järelmekk kaob aegapisi hapuka värskusepilvena, jättes keeleservadesse kerge marjameki.

Kerge kehaga, kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika-hapuka buketiga intensiivne rüübe. Ausalt öeldes on see vist esimest korda, kui Gambrinus sai proovida päris austriõlut, enamasti on sellest vanast stiilist säilinud vaid nimi.
------------
pilt siit

Tuesday, January 14, 2014

Lumelausuja

Lumelausuja (Õllenaut, Eesti). pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. liigimääratlus - foreign stout (see omandab mõtte võrdluses klassikalise kerge inglise stoudiga, võõrmaine on siis teistsugune, antud juhul raskem). Ratebeeris kanne sees, kuid hindeid veel liiga vähe, beeradvocate jaoks tundmatu.


Tootjainfo: "Võimas talvine stout toob paksu lume ja kulgeb koos sinuga läbi pimedate pakaseliste õhtute. The Snow Wisperer will bring deep snow and accompany you through dark Nordic nights."


Lihtne väike pudel, lumetäpiline sildike on kenasti informatiivne. Aga mehed-vennad pruulmeistrid, kas te ise usute ka seda jura, et sellist õlut tuleks serveerida 8-10 kraadi juures - nii te ju sildil kirjutate?

Pruunakas vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis püsib üsna kaua. Õlle värvus - õrna punaka helgiga sügavmust. Aroom on ... hmmm ... balti porterit meenutav ... selline raske, magusakas, pisut suitsune ja võimast maitse-elamust lubav.

Esmamekk on keskmise kehaga ning hapukas-magus-mõrkjas. Keskmaitse ... oojaaa ... see on tõesti talveõhtuteks loodud, siin on nii tumedaid rosinaid kui nätskevõitu datleid, veidi konjakikomme ja kirssi šokolaadis, sutsuke suitsu ja piisake brändit.  Lõppmaitse annab tugeva soojalaine (seda mõistagi õige ehk toatemperatuuri juures serveerides!)  ning täidlase šokolaadimuffini tunnetuse. Muuseas, selles muffinis leidub rummis leotatud rosinaid! Järelmekk on mõnusale ajaviitmisele kutsuv, sooviks sooja pleedi jalgade ümber ja head raamatut, mida ei peakski lugema ... või sellist sõpra, kellega ei pea rääkima! See on külluslik ja enesetäiuslik hetk, mil sooviks lihtsalt pimedasse aknasse vahtida ja lasta mõtteil künda igaviku ulgumerd.

Petliku kehaga, mis alguses tundub keskmine kuid hiljem juba raske. Kleepja paleti ja magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusa buketiga MEGARÜÜBE! Oi kui meeldiv, et sihandseid asju kodumaa pinnal tehakse. Kui siia kõrvale üldse midagi pakkuda, siis šokolaadimuffineid või rosinatega kaeraküpsiseid.
----------
puilt isetehtud

Grynas

Grynas (Dundulis, Leedu). pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: hele lager? Ratebeeris hinnang 41, beeradvocate ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "Straight. Lager beer, strength 5% alc. This beer used to produce the well water, Pilsner malt, lager yeast, Slovenian aromatic hops. Straight barrels - filtered and pasteurized. Bottles - unfiltered and unpasteurized." IBU 15

Lihtne keskmise suurusega pudel, rohekal sildil istub mediteeriv talupoeg :)  Valge tihe vaht täidab pool klaasi, olles kenasti püsiv. Õlle värvus - õrna hõljumiga helekollane. Aroomis domineerivad heledad lihtsad linnased, nende saialõhn on hapukalt mesine.

Esmamekk on kergeke, lausa pisut vesine, õrna mesise toonikesega. Keskmaitse on tugevalt biskviidine ja sepikuline. Lõppmekis tuleb taas esile mesine, pisut isegi suirane magus-mõrkjus. Järelmaitse on kerge ja lihtne kui suvetuul, jättes siiski keelenurkadesse vähese meemeki.

Väga kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkja buketiga hea lihtne rüübe, mida sobiks pakkuda koos kapsapirukatega.
------------
pilt isetehtud


24/7 Session Ale

 24/7 Session Ale (Rooie Dop, Holland). pdl 0,33 l. alc 4,9 %. liigimääratlus: APA (tootja enda nimetus: India Session Ale). Ratebeer hinnang 94 punkti, beeradvocate koondhinne pole veel teada.

Tootjainfo: "Lots of people said to us we should make a lower alcohol beer, a more easy drinking session-like beer. We at Rooie Dop agreed and made a promise. Here it is: The 24/7 Session Ale!
This member of the Rooie Dop family is clean and very hoppy. Saaz hops from the old world balancing out the epic Citra hops from the new world. A beer with less than 5% alcohol, session drinking all day long!
Style: India Session Ale
Alcohol percentage: 4.9%
Color: orange
Keywords: refreshing, citrus, medium bitter"

Lihtne väike pudel, tumesinine sildike. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist, olles suuremulline ja kärsitu. Õlle värvus - kuldoranž. Aroom on mõnusalt värske ja karge - siin on värsket kastemärga muru ja kergelt tsitruselisi.

Esmamekk on kergepoolne ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitses vallandub suur klaasitäis tsitrusemahla, siin leiab nii greipi kui punast apelsini ning isegi suuremat sorti mandariine. Lõppmaitse on kergelt kuivavõitu, õrnalt keelt parkiv ja väga kosutav. Järelmekk lisab ennem peidus olnud magus-hapuka noodi, tuues mandariinid ja apelsinid greibi tagant rohkem välja.

Keskmisest kergema kehaga, kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsika-magusaka buketiga überrüübe. Ühest küljest lihtne ja kerge rüübata, kuid teisalt vägagi maitseküllane ja suuuuurepärase maitsetasakaaluga. Soovitaks pakkuda koos mozarella ja tomati lõikudega.
------------
pilt siit

Monday, January 13, 2014

Tongerlo Blond

Tongerlo Blond (Haacht, Belgia). pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: belgia hele eil. Ratebeer
pakub hindeks 51 ja beeradvocate 78 punkti.
Tootjainfo: "A copper coloured beer with the aroma of honey. It has a full and smooth flavour and a soft, flowing aftertaste. The age-old tradition of the White Canons of Tongerlo lives on in this officially recognised Belgian abbey ale."

Lihtne väike pudel, heledates toonides sildil on kloostrikujutis. Valge vaht täidab 2/3 klaasist, olles keskmiselt püsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega helekuldne. Aroom on kergepoolne, pisut vürtsikas, lilleline ja mesine.

Esmamekk on keskmisest kergem ja õrnalt magus-vürtsikas. Keskmaitse muutub linnasekülluslikuks ja karameljaks, mõrkjalt kargeks. Lõppmaitse annab õrnalt valge pipra ja rosmariini segust õlijat vürtsikust. Järelmekk on kripeldavalt värske, tuju ja suunurki tõstev.

Keskmisest kergema kehaga, õrnalt kleepja paletiga, magus-mõrkjas-vürtsika buketiga lihtne, aga meeldiv rüübe. Paslik pakkuda koos mõne magusama juustuga.
-----------
pilt siit

Rayon Vert

Rayon Vert (Green Flash, US). pdl 0,66 l. alc 7 %vol. Liigimääratlus: belgiapärane hele eil / saison. Ratebeeri hinnang 97, beeradvocate pakub 86.

Tootjainfo: "If Green Flash were founded in historical Belgium, Rayon Vert would have been our flagship brew. A bold layering of hops finds balance from traditional malts. Bottle conditioning with fresh ale yeast and Brettanomyces finishes the beer, adding a delightful effervescence, dryness and continuously evolving character. Rayon Vert is Green Flash."

Lihtne kopsakas pudel, sinistes toonides silt kujutab rohesähvatust ehk seda optilist efekti mis järgneb päikeseloojangule. Valkjas vaht täidab 90% klaasist, muutudes kiirel väga suuremulliseks, kui püsides sellele vaatamata mõnda aega. Õlle värvus - hämuselt tumekuldne. Aroom paiskub juba pudeli avamisel poole meetri pealt ninna - siin on karamell-suhkrut ja ninale lähenedes oi-kui-mõnusalt nina ärritavat brettide hapukasteravat kargust.

Esmamekk on kergepoolne ja hapukas. Kesmaitse paneb kergelt silmi kissitama - siin domineerivad sidrunikoor ja sidrunhein, lisades kõrvale ka pisut külmavõetud pihlakat. Lõppmaitse maheneb karameljamaks, kuid jätkab ikka kõrvulukustava värskusega. Järelmekk on piiikkkk ja jõuline, pannes muhelema ja silmi vidutama ... see pole üldse normaalse õllega sarnane, kuid väga-väga mahlane, karastav ja selga sirgu ajav.

Kergepoolse kehaga, kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magus-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERRÜÜBE! Friigiõlu selle sõna parimas tähenduses, mille kõrvale sobiks pakkuda grill-lõhet sparglitega.
-----------
pilt siit

Rudasis Biteris

Rudasis Biteris (Dundulis, Leedu). pdl 0,5 l. alc 4,9 %vol. Liigimääratlus: bitter? Ratebeeris pole veel koondhinnet, beeradvocate ei tunne jooki üldse.

Tootjainfo: "Brown biter - a dark ruby color, slightly bitter beer. Dark English malts creates a harmonious blend of toasted bread and nuts feeling that intertwine with expressive hop, conifers and citrus fruits reminding bitterness."

Lihtne keskmises suuruses pudel, tumepruun silt on üsna informatiivne, teatades, et koostiseks on linnased: hele pilsner, Munchner, Brown, CaraRed, Carafa II, Carafa I; humalad: Chinook, Cascade, Bravo.

Kreemikas vaht täidab pool klaasist, muutudes aegamisi suuremulliseks, kuid olles päris tublisti püsiv ning klaasiseintele jälgi jättev. Õlle värvus - õrnalt udune punakaspruun. Aroom on hapukas, leivane ja kuivatatud taliõunu meenutav.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja leivakoorikuselt mõrkjas-hapukas. Keskmaitse jätkab sama korralikku leivamaitset, muutudes veelgi tihkemaks ja mõrkjamaks. Lõppmekk meenutab röstpähkleid ja pannil võiga praetud musta leiba. Järelmaitse jätab päris tugeva, mõrkjashapu jälje suulakke, pannes otsima midagi kõrvalehaukamiseks.

Keskmisest kergema kehaga, keskmiselt karboniseeritud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga jõuline rüübe, mille kõrvale oleks parim pakkuda midagi lihtsat ja tummist nagu praeleiba või grillkana.
-----------
pilt siit