Saturday, September 14, 2024

Pühaste / Smedsbo Slott - Salzstout Bourbon / Cognac BA

Salzstout Bourbon / Cognac BA (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 13,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang 13,5. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,26 punkti

Tootjainfo: "Imperial Stout Aged in Bourbon and Cognac Barrels. Collaboration with Smedsbo Slott"

Väike vahakaelaga pudel, mille silt "silver series" kujunduse mõttes on toredas nihkes. Soovitan vaadata ka seda kannet

Sentimeetrine pruun vahukiht kaob sisuliselt kohe. Õlle värvus - tõmmujõmmu-must. Aroom - lagrits ja sedasorti soolakas-magusakas vine, mis on omane hüübivale verele.

Esmamekk - üllatuslikult polegi nafta, vaid lihtsalt tummine ja keeleotsa veidi kõrvetav soolas-magus hunnitus

Keskmaitse - soolane, lagritsaläila ja ploomilikööri segune.

Lõppmaitse - soolane, metall-lagritsa-läila, hapu-metalne, soolametalne ja tugevalt alkoholine.

Järelmekk - soola-likööri-metalli-pöörits

Frrrrrrrrrrrriiikide friik. Vana Gambrinus on rahul, et lõppeks on keegi turul korralikult soolase impsiga. Kuna aga lagrits ei mõju isuäratavalt ja alkohol raiub kirvega keelde, siis kokkuvõtteks - huvitav-roppfriigikas! A samas jällegi - ükskõikseks õlakehituseks pole mingit võimalust!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Omnipollo / Burley Oak Bianca - J.R.E.A.M. Blueberry Lime Pecan Cobbler Lassi Gose

J.R.E.A.M. Blueberry Lime Pecan Cobbler Lassi Gose (Omnipollo, Rootsi) prk 0,44 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang 96 punkti. Untappd stiilimääratlus: "Sour - Fruited Gose" ja hinnang 4,36 punkti.

Tootjainfo: "With a fusion of tradition and innovation, this unique blend of beer and smoothie flavors is expertly crafted by Omnipollo in collaboration with Burley Oak. Savor an unparalleled drinking experience with "Bianca J.R.E.A.M. Blueberry Lime Pecan Cobbler Lassi Gose x Burley Oak," featuring a 6% ABV and a delightful blend of blueberry, lime, and pecan cobbler flavors. Enjoy a refreshing and tropical beverage that perfectly combines the best of both worlds"

Keskmist kasvu purk, tulililleline kujundus.

Vaht - pimestavlilla! Ropplilla ehitusvaht, mis püsib igavesti.

Õlle värvus - kurdistavlilla! Mustjaslilla maamärk

Aroom - metallmustikas! Määäääääratusuur metallmustikas, millel vasklusikatäis mustikamoosi suus.

Esmamekk - orrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrganoleptiline ülestõusmine hapus mustika-taassünnis

Keskmaitse - ärrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrgake mustikamoosiusku!

Lõppmaitse - urrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr-urisev mustikalõvi kolmekordse sidrunisiirupi kaelusega

Järelmekk - eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrgav mustikapäike

MAAVÄRISTAV MEELINÜRISTAV GIGATRANSUNIVERSUMISUURUNE MUSTIKA-MUST-AUK!
---
õige vähe saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, September 13, 2024

Birbant - Tiamat

Tiamat (Birbant, Poola) prk 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 82 punkti. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial Double" ja hinnag 3,98 punkti.

Tootjainfo: "Casrcara, Coffe, Maple Syrup"

Väike purk, silt roheloheline :) Mustjaspruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib betoonselt. Õlle värvus - koobaskeldrimust.

Aroom. Kohvi ja kohvikirsi kokku panemine on veider mõte, sest praegu pole võimalik eristada, kumb nendest nüüd selle KOHVIPOSTAMENDI siia ninna torkab!

Esmamekk - raske, magus, happeline, mustmantellik kohvimaag nõidumas kohvikreemi kallal

Keskmaitse - hapukohv, hapuröst, vürtskohv, kohvikuningas (vt ka Kivivalvur)

Lõppmaitse - vahtrasiirupil pole siin väga lootustki, juhul kui pole tegu kohivahtraga, mille risti-rästi röstimisel saadakse see imeline kohvinõre.

Järelmekk - magusavõitu piparkoogilõiku meeprääniku-käiku kohvisse kastetud punnsuutäieke

FRIIGIKAS-ÜLEVÕLLIKAS-MEELETUKOHVIKAS
---
pisut saadaval
---
pilt isetehtud

Mõdukoda - Rehetare

Rehetare (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %.

Tootjainfo: "Pilsner"

Väike pudel, tehniline sildikujundus. Valge vaht täitis veerand klaasist, kuid kadus kiirelt. Õlle värvus - uduselt tumekollane. Aroom - hea vesi, veidi rõskeks tõmbunud linnased ja majapidamisseep kaugel nurgas, mis kummalisel kombel annab kerge suitsuse vine.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapukas-magus. Keskmaitse - hapukas pool muutub veidi karvaseks-pärmiseks, lisandub murust mõrut. Lõppmaitse - mesilasvaha, magusus muutub veidi läilaks, aga samas tugevneb ka hapukas pool. Järelmekis tõuseb liigse mesise magususe sülest õnneks tugevalt vürtsika hõõgus, mis eelneva enda alla matab ning ühtlasi maitse-meeleolu päris kenaks muudab.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja õlise paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-magus-läila-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Pruulmeistri kurdetud sõnum, et "paluti teha võimalikult lihtne laagerõlu läks untsu" - tõepooles, huvitavalt ja vasakhaagiga nurga taha läks see tegu, pärmine-imalapoolne algus väändus lõpuks tugevaks vürtsielamuseks, nii et ilusti aia taha läks see!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Süpräispäki sünd

Selgus, et legend süpräispäkist pole veel kõigini jõudnud :) Saagu see lugu siis räägitud ja sõna laialt levitatud!

Kunagi ennemuiste, suure katku ajal, kui inimesed ja asutused kinni istusid, sündis rahva rinnast ohe - kuidas ometigi saada kätte midagi, mis üllataks ja maitseks ja mille üle rõõmu tunda tumedamal tunnil. Noh umbes nagu Kinder Suprise, aga täiskasvanute versioon.

Novat siis saigi välja pakutud, et vana Gambrinus hakkas kokku panema omakäelisi valikuid ja neid uudishimulike suudeni saatma. Et mitte need, mida maitseotsija ise oskaks riiulist valida, vaid mille poole ehk isegi vaadata ei söandaks.

Mõistagi on täis-süpräisi ehk pimesi ostmise kõrval ka turvalisem variant, kus vana Gambrinus esitab suunavad küsimused ning selle baasil saab välistada ehk mõned äärmused, mille suhtes tellija sügavat umbusku arvab omavat.

Katku ajal osutus see teenust vägagi nõutuks ning selle abil elas Gambrinus koos kundedega üle nood ajad. Paljud toonased tellijad soovisid ka püsitellimust sisse seada, et vastastikku maitsev suhe ei katkeks.

Vana Gambrinus on aga seda meelt, et sundostude ette pole mõtet inimest panna. Pagan teab, mis ajad ja tujud ja muud kampaaniad võivad luua olukorra, kus tegelikult ei tahakski sel hetkel midagi osta ... aga ära öelda kah nagu ei taha.

Nii siis ongi kujunenud olukord, kus vähesed püsitellijad jätkavad tellimist siis, kui see neile mugav on ja ülejäänud teevad oma otsuse üleüldse spontaanselt.

Lühidalt kokkuõetuna:

- pakk on reeglina 12 kohaline (võimalik ka 6)

- eesti valiku korral tuleb arvestada keskmise ühiku hinnaga 4.-EUR (st pakk läheb maksma u 50.-EUR)

- välismaise valiku korral pigem keskmine hind tuleb 7.-EUR, st 12'ne pakk kõigub vahemikus 60-90.-EUR (kuid alati on võimalik ka kallimaks minna)

- soovi korral saab esitada suunavaid küsimusi, vältimaks stiile / kanguseid, mis üleüldse ei sobi

- Smartposti kaudu saatmisel lisandub 5.-EUR saatmistasu, ehkki püsikundedele kipub see aja jooksul kaduma :)

Operatiivseim ja optimaalseim on oma soovist teada anda Gambrinuse poe FB sõnumite kaudu, kuid võib proovida ka meilitsi tartugambrinus@gmail.com

---

pildil mõningane valik selle aasta päkkidest, lihtsalt illustratsiooniks või nii. ahjaa, on isegi alkovabasid päkke võimalik tekitada :)

Thursday, September 12, 2024

Valmiermuiža - Tumšais Alus (Dark Lager)

Tumšais Alus (Dark Lager) (Valmiermuiža, Läti) pdl 0,5 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dark Lager - Dunkel / Tmavý" ja hinnang 32 punkti. Untappd liigimääratlus: "Lager - Dark" ja hinnang 3,35 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Where light beer is, dark beer follows in its footsteps, so that lovers of more expensive and darker beer can enjoy beer with hazelnut, raisin, salty-sweet caramel, prune taste and a gentle hop breeze
IBU 23"

Viimati kohtusin selle tegelasega 12 aastat tagasi, nii et enesekontroll

Keskmist kasvu pudel, koja tüüpkujundus seekord lillakas-mustal foonil. Tumekollane vaht täidab 2/3 klaasis, st kordades rohkem kui toona (kuid ilmselt toona kasutasin nö baarimehe kallamisvõtet). Õlle värvus - hmmm. Toona kasutasin sõnu "oranžika helgiga tumevaskne", nüüd ütleks et kirkalt ja intensiivselt pruunakaspunane.

Aroom: toona "andes aimata keskmise röstiga linnaseid, millele sekundeerib karamell-suhkur", nüüd aga ütleks et röstitud leib, karamell ja pähklid.

Maitse osas rääkisin tookord teravusest, alkoholist ja isegi aniisist ... praegu kehitan selle kirjelduse peale veidi õlgu. Jah, rösti on rohkem kui enamasti tumedates laagrites on, nii et nt tšehhi tmavydest on asi kaugel, pigem on see kuskil dunkeli ja schwarzbieri vahepeal.

Seekordne erinevus 12-aasta taguse kirjeldusega on nii suur, et seletuseks ei piisa ainult enda / kirjeldusvõime muutumisele osundamisest, siin peaks olema siiski muutunud ka õlle enda retseptuur. Jah, tume ta ju on, laager ilmselt ka ... kuid üle "hea taseme" siit välja ei saa anda. See jook on ühekorraga nii liiga magus kui ka liiga röstine ning ka liiga lätine, et kuidagi vaimustuda. Aga vana Gambrinus teab täpselt, et sellel stiilil on hindajaid küllaga :)
---
saada Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Valmiermuiža - Gaišais Alus (Amber Lager)

Gaišais Alus (Amber Lager) (Valmiermuiža, Läti) pdl 0,5 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Zwickelbier / Kellerbier / Landbier" ja hinnang 50 punkti. Untappd liigimääratlus: "Lager - Amber / Red" ja hinnang 3,28 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "The journey of Valmiermuiža brews to beer connoisseurs begins with light beer. In the full-bodied, beloved taste, the sweetness of caramel is smoothed, the bitterness of hops refreshes and invigorates. You can also taste the floral and mild notes of buckwheat honey in every sip.
IBU 24"

Viimati sai selle tegelasega kokku puututud 12 aastat tagasi, nüüd on huvitav ennast ja õlut üle vaadata :)

Keskmist kasvu pudel, koja tüüpsilt seekord helebeežil foonil. Valge vaht täidab pea 2/3 klaasist - see kordades rohkem kui toona ... aga võimalik et ma toona kallasin ka teisiti. Õlle värvus - samamoodi tumekuldne.

Lõhna osas olin toona (kvaliteetõlledega kokkupuutumise alguspunktis) palju rohke vaimustunud, praegu ütlen lihtsalt et meeldialt linnaseline, kuigi see "saunane" element on siiani tunda.

Maitsekirjelduse osas tunnistan nüüd oma toonast diletantsust ning võimetust asetada see "amber lager" tüpoloogiasse - veidi metalne, karamelline, pihlakane ja kuivapoolne.

12 aastat hiljem tehtud ülevaade pole enam niiõrd vaimustunud kui toona, kuid see-eest suudan palju paremini hinnata stiilipuhast sooritust: "amber lager" par excellence! Kuivapoolne, karamelline ja metalne - Über stiilipunktide eest! "Lätiveast" ehk mesisest ürdisusest vaba olemise eest veel lisapunktike!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Valmiermuiža - Pilsner

Pilsner (Valmiermuiža, Läti) pdl 0,5 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Pilsner - German" ja hinnang 3,41 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "In the royal golden, easy-drinking brew, together with 'Northern Brewer', three noble hops are also used, the mildly fruity 'Spalt', the grassy resinous notes of 'Tettnanger' and the peppery aroma of 'Hallertauer Mittelfrüh' with nuances of freshly mown meadow have long become classics in variations of traditional Pilsen beer. In the delicate bouquet of scents of Valmiermuiža palace beer, herbal and resin tones prevail, under which a light and gentle malt base can be read. A calm, muted bitterness with a hint of honeyed meadow pleases the crisp taste
IBU 29"

Keskmist kasvu pudel, koja tüüpkujundus seekord samblarohelisel foonil. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on lihtne ja teraviljane, veidi ka peenema nisuleiva meenutusega.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on linnaselisem ja magusam. Lõppmaitse - leivane, rammus ja ürdine. Järelmekk - magus-mõrkjas, heinane ja õrnalt mesine, meeldiva mõrkjas-vürtsika järelõhetusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-magus-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe. See Über on lihtsuse ja puhtuse eest, saksa pilsneri stiili väga täpse tabamise eest ja selle eest, et spetsiifiline magus-lätine aktsent on taandatud peaaegu olematuks. Väga kergelt joodav, ilma ühegi veata - aga kergete ja lihtsate õllede tegemine on keeruline!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Monday, September 9, 2024

Birbant - CooLab7: 7:24

CooLab7: 7:24 (Birbant, Poola) prk 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 73 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Russian Imperial" ja 3,85 punkti.

Tootjainfo: "Russian Imperial Stout with coffee, cardamon, carob and maple syrup. Created in collab with Acid Joe"

Väike purk, rämekirju kujundus. Tumepruun vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib megakaua. Õlle värvus - tõrvaaugu-must. Aroom - kohvituhk, kõrbemiseni röstitud vahtrasiirupikaramell!

Esmamekk - naftale läheneva tihedusega magus-mõru kõrvetatud šokolaadikook. 
Keskmaitse - šokolaadilikööriga üle kallatud brownie-küpsis, mis omaenese nätskuses taldrikult minema roomama kipub. 

Lõppmaitse - tuhapõhjases leivaahjus küpsenud kardemoniküllane kõrvitsaleib. Järelmekk - kohvikaramelli koorikus kookosetules küpsenud vahtrasiirupi-kommindus

MEGA! TripleMEHAMEGA. Kardemoniküllastuses kristalliseeruv vahtrasiirup kohvikoorikus!
---
nika-näka saadaval
---
pilt isetehtud

Omnipollo / J. Wakefield - Bianca Miami Madness

Bianca Miami Madness (Omnipollo, Rootsi) prk 0,44 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd stiilimääratlus: "Sour - Smoothie / Pastry" ja hinnang 4,32 punkti.

Tootjainfo: "Holy shoot! We got to re-dream J Wakefields Miami Madness in Bianca form! Mango, guava and passionfruit meets an obscene amount of Scandinavian berries. More fruit and berries than we’ve ever used before, as usual. Hug."

Keskmist kasvu purk, diskoajastu kujunduses MIAMI. Aroonialilla vaht täidab pool klaasist, kuid pole püsiv. Õlle värvus - klaasipurustavalt rämelilla. Aroom - kõrvulukustavalt vanilli-marilli!

Esmamekk. AUUU-VAUU - magus-jõhker-marja-mustika-tihker

Keskmaitse - passionvilja ründerügement koos mango vaip-pommitamisega

Lõppmaitse. AisaP***E. Kole-räme-hirrrrrmusvägev mustikamerelaevastik

Järelmekk - pohlalikööri tard-tuletis koos jõhvikakaevikutega

EBARDVÄRDVÕIMAS ÜLEMÕISTUSE-MÄÄRASUSE MINEV KONTSENTREERITUD MARJAVÄGEVUS KUUSKENDKUUENDAL TASEMEL
---
varsti veidi saaaval
---
pilt isetehtud

Omnipollo - Fruit World Famous Raspberry Pie

Fruit World Famous Raspberry Pie (Omnipollo, Rootsi) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd stiilimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang 3,77 punkti.

Tootjainfo: "Fruit World Famous is a series of fruit sours. Always made from the finest fruit purée. This rendition is packed with the brightest raspberries we could find. "

Väike purk, sildikujundus mesimarjane. Tumeroosa vaht täidab ligi pool klaasi, kuid kaob ruttu ja jäägitult. Õlle värvus - plögapunane. Aroom - värskeltpurustatud vaarikad.

Esmamekk - raske mehuse kehaga ja magus-hapu. Keskmaitse - mehune, püreene ja happeline. Lõppmaitse - karmilt intensiivne, mõrkjas-hapu, puruksmälutud vaarikaseemnete parkiva toimega. Järelmekk - magus-mõru, kuigi mõlemad jäävad alla jämehapule põhitoonile.

FRIIGIKAS. VAARIKA-ÜLEVÕLLIKAS. Vaarikakontsentraat!
---
veidi saadaval varsti
---
pilt isetehtud

Saturday, September 7, 2024

Moon Lark - Caddy

Caddy (Moon Lark, Poola) prk 0,5 l. alc 7,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang 3,66 punkti

Tootjainfo: "Classic, bitter and dry West Coast IPA hopped in the kettle and dry with various hop products from the varieties: Citra, Mosaic, Centennial and Galaxy. Cooperation with hop supplier Baltic Brewing."

Keskmist kasvu purk, mustakuuline maastikukujundus. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist ning püsib mitte kuigi entusiastlikult. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom - päikese käes soojenenud suuuuur kausitäis heledaid rosinaid ja tagaplaanil üsna äsja kasutusele võetud sinine urinaariumiputka.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõru. Keskmaitse - mõru, puidune, veidi tokerjas ja keelekülgi raspeldav. Lõppmaitse - õrnalt karamelline, tugevalt vürtsikas-kuiv-mõru. Järelmekk - tsitruseline, greibiseemnene, vaigune, männiokkane

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga magus-mõru-hapu-mõru-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-mõru buketiga Übertaseme rüübe. Pigem AIPA kui westkõuster, kuid see-eest intensiivne, korraliku ja terava humalahammustusega.
---
nibunabu saadaval
---
pilt isetehtud

Nepo - Culto

Culto (Nepo, Poola) prk 0,5 l. alc 6,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,77 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke vahendusel): "Juicy and aromatic hazy IPA with the addition of pomelo juice and peel. Beer brewed in cooperation with the Wrocław venue Culto"

Keskmist kasvu purk, sildil multika-tsitrus. Erkvalge vaht täidab pool klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - hämuselt helekollane.

Aroom. Oi. Kirjas on pomelo, onju. Aga miks nina ütleb "noor rabarber"!?!

Esmamekk on keskmisest näkanõka raskema kehaga ja üsna jõuliselt magus-mõru ning kergelt keeleotsas kratslev. Keskmaitse keha kulub korraga õhukeseks ning rabarberi ja laimi ühendkoor annava mõru-hapu tulemi. Lõppmaitse särab kenasti nüüd juba tsitrusekoore-õli vürtsikas luksuses. Järelmekk - mõru-magus, kergelt piimase suhkruvaaba sees ja nüüd juba vana rabarberi mulje.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-mõru-vürtsikas-hapu-mõru-magusakas-mõru-vürtsika buketiga TOREFRIIGIKAS. Pomelost saab siin klaasis küll vana Gambrinuse arvates rabarber, kuid muljetavaldalt teistsugune kraam ikkagi!
---
tsõbaruke saadaval
---
pilt isetehtud

Anderson's - Minterstellar

Minterstellar (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang 3,7 punkti

Tootjainfo: "Mojito cocktail inspired sour ale with fresh mint and lime"

Väike purk, koja tunnustilk seekord hõbedane ja vahelduvrohelisel foonil. Sõrmepaksune valge vahukiht kaob kahisedes olematusse. Õlle värvus - uduvinega kollane. Aroomis tervitab alguses laimi mahlasus ja siis valgub ninna mündilik-melissilik rohelus.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt hapu. Keskmaitse - magus-hapu, laimiliku kuiva servaga. Lõppmaitse - jällegi pigem meliss kui münt, aga ilus kuldroheline küllus igatahes. Järelmekk - hapu ja mõru, nüüd juba kenasti mündilaimises tasakaalus.

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapu-magus-hapu-mõrkjas-vürtsikas-hapu buketiga ÜLEvõllikas. Superintensiivne, kergelt silmi rohelises päikeses vidutav, karge ja naeratamapanev - lõpplahe aiapeo kraam neile, kes õlut pelgavad.
---
varsti saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, September 6, 2024

Anderson X

Anderson X (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,34 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Brewed for Anderson's Brewery's 10th Anniversary this thick and luscious Imperial Stout has been aged in Pedro Ximenez and Maple Syrup barrels"

Väike vahakaelaga pudel, sildikujundus tavapärasest erinev nii sildi kujult kui kuvandilt, tõmmates tunnustilgale risti peale :D

Pöidlapaksune tumepruun vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - täismust. Aroom - kuivalt ja kirsiselt ning metalselt võimas, röstine ja ploomine.

Esmamekk - tihe, rikkalik, viskoosne, liköörilik, ploomikonservine ja kohvikreemine

Keskmaitse - oisapoiss, KUI tigutihe, võimsalt naftatankerina liikuv, alkoholisoe oma seduktiivseimas mõttes, rukkiveiniline oivakraamiline

Lõppmaitse - vaata selles õlles on vahtrasiirup tõstetud esiplaanile, postmanendile ja Raeplatsile, pandud rahva ette vaatamiseks ja välismaise elukana imetlemiseks ... ning oi sellise kunstkambrilise vahtrakaunitari eest oleks rahvas valmis ka maksma!

Järelmekk - umbeulmeliselt tõhus sherrytõlgendus siirupises pinnalaotuses. Metall-rosinate liköör pehmekäpalises ploomkirsikäpas, vuntsid kleepjalt kuu poole õieli, silmis sügisunistus, huulil lehekahisev õndsusohe.

SÜRREAALSELT ÜLEMÕÕDULISELT HEATAHTELINE JA NAERUKURRULINE LIKÖÖR-ÕLLELINE JÄRELEMÕTLEJA!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Kompressor - Tummine

Tummine (Kompressor, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda koda. Untappd ei tunne veel seda jooki

Tootjainfo: "Tummine on tume laager tüüpi õlu, mis pakub sügavat ja rikkalikku maitset. Selle täidlane maitseprofiil ja kerge mõrudus rahuldavad ka kõige nõudlikuma õllearmastaja maitsemeeled."

Väike lihtne pudel, sildikujundus süngelt lakooniline. Pruunakas vaht täidab pool klaasist ning püsib väga kaua. Õlle värvus - tuhmivõitu sünkjaspunane. Aroomis röst, magus kohvi ja kamašokolaad.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mage-mõrkjas. Keskmaitse - röstine, hernene ja veidi tuhane. Lõppmaitse - viljakohvi ning mõru kamašokolaad. Järelmekk - hapukas, kuiv ja kergelt tuhane. Õhkõrn vürtsine järelm kannab tibakest lagritsa hõngu.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Röst on keha veidi ära söönud, puudub taakaalustav magusus, kuid kui panna stiiliks "schwarzbier", siis võiks sooritusega üsna rahule jääda.
---
saab olema saadaval
---
pilt isetehtud

Kompressor - Helge

Helge (Kompressor, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda koda. Untappd liigimääratlus: "Homebrew, Lager - Other" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Helge on hele laager tüüpi õlu, mis pakub erakordset värskust ja kergust. Selle karge maitse ja õrn humal teevad sellest täiusliku valiku igaks sündmuseks. "

Väike lihtne pudel, kaunis ja detailiküllane sildikujundus. Valge vaht täidab pool klaasist, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - nö klassikaline õllelõhn, teraviljane ja leivane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks ja peenleiva meenutavaks. Lõppmaitse - mõrkjas, pisut puidune ja kanarbikune. Järelmekk - hapukas-mõrkjas ja õrna ning meeldiva õhetava vürtsika järelmiga.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Jah, see on üks lihtne ja pretensioonitu laagerõlu. Aga JAH - see on väga hästi tehtud, ilma ühegi veata ei stiili ega tehnoloogia suhtes, ilusalt lihtne kraam
---
saab olema saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, September 5, 2024

Omnipollo / Root + Branch - Do We Live In A Society of Spectacle? - Citra

Do We Live In A Society of Spectacle? - Citra (Omnipollo, Rootsi) prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang 63 punkti. Untappd stiilimääratlus: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja hinnang 4,18 punkti.

Tootjainfo: "We love Anthony and his beers. So much in fact that we asked if we could brew one of them. A multi-oat/wheat double IPA brewed and dry-hopped wholly with Citra "

Keskmist kasvu purk, sildikujundus vanakinolik. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasi, kuid on hõre ja läbematu. Õlle värvus - mudruselt kahvatukollane. Aroon - värskeseep-humalavõõp-teravhammustav! Ämbritäis vaiku ja tilk kassikust.

Esmamekk on tihke kehaga ja lämbelt magus-mõru. Keskmaitse - mudrumõru, vaiguvõru ja tammetõru, suure tamme alla teeme lõkke!

Lõppmaitse - tammevaiku on olemas? Tammevaiku on olemas! Turdtundrune vaiguhambune magusmütakas ohakanupukas. Järelmekk - humalameisliga tahutakse su keelele citramuster, kattes selle kirbeotsaliste humalakõrvetistega, misjärel ujutatatakse üle nisubokilise pehmeraskusega.

ÜLEVÕLLIKAS PEHMERÄMEDAS ESITLUSES! Aga no muidu ta ju polekski Omnipollo ... aga samas pole kah, kuna ühtegi essentsi pole lisatud! Keeruline ja segane, jämejõuline ning kurguski krõbeda humalakrooksuga tervitav.
---
ülivähe saadaval
---
pilt isetehtud

Magic Road - Pretty Blackcurrant & Coconut

Pretty Blackcurrant & Coconut (Magic Road, Poola) prk 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang 3,94 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Pastry Sour filled with blackcurrant fruit, combined in a duet with the addition of coconut. Smoothness, depth and sweetness are complemented by the addition of lactose."

Keskmist kasvu purk, lahedalt nii sõstrane kui kookosene kujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - mudruselt ploomililla. Aroom - huvitavalt vürtsikalt sõstrane ... või siis sõstraseemnene ja magus-hapu.

Esmamekk - keskmise kehaga ja intensiivselt magus-hapu. Keskmaitse - püreelikusse poolde kalduv, mõrkjas-hapu, samas intensiivse biskviidise pehmusega. Lõppmaitses on veidikese tunda kreemist kookoselikku täidlust, kuid kuivalt keeltparkiv sõstar sõidab sellest üle. Järelmekk - hapu, kuiv, keelekülgi kuivalt-aroonialikult ahistav, keelepäral aga hakkab taas mängima lõhnast tuttav vürtsikas noot, mida ei oskaks selle õlle komponentidega siduda ... kuid mis muudab suutunnetuse meeldivalt elavamaks.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-hapu-mõrkjas-hapu-magus-hapu-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Tõsi küll, lubatud kookos jääb pigem mõistatamiseks, kuid muus mõttes on see ju julgelt ja meeldivalt maitseküllane kraam.
---
tiba saadaval
---
pilt isetehtud

Lubrow /Alebrowar - Paw-Lucky

Paw-Lucky (Lubrow, Poola) prk 0,33 l. alc 3,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang pole eel välja kujunenud. Untappd liigimääratus: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja hinnang 3,68 punkti.
Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Black Currant & Tonka Berliner Weisse"

Väike purk, käpaline kujundus. Erkroosa vaht täidab 2/3 klaasist, püsides mõõdukalt. Õlle värvus - vähese uduvinega pimestav-punane. Aroom on üllatavalt meeldiv ja nüansirohke (vana Gambrinus kartis tonka-kuhjatist) - nii sõstra enda kui ka tonka mandline element on olemas ja kaunis sümbioosis!

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - selgelt sõstrane, parkiv ja kuiv. Lõppmaitse - tonka mandli-vanilje segu on suurepäraselt hapu fooniga sobitatud! Järelmekk - berliner weisse enda keefirine puudutus kah kenasti olemas.

MEGA! Tõsi-tõsi-tõsi, seda vääääga kitsa niši mõttes, nimelt berliner weissede ahtakeses aknas. Aga see on lihtsalt imekspandav, kuidas on suudetud kokku panna tonka ja hapu (mis kõlab väga kahtlase, et mitte öelda halva mõttena), lisaks on ka sõstrale jäetud kenasti hingamisruumi ja kokku on saavutatud väga lahja, kuid väga maitseküllane kuiv klaasitäis. Nii et see MEGA on professionaalse saavutuse eest, mis aga ilmselt 99% õllerahvast täiesti külmaks jätab
---
tsõpa saadaval
---
pilt isetehtud

Sunday, September 1, 2024

ReCraft - Nectaron pod Plałom

Nectaron pod Plałom (ReCraft, Poola) prk 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Wheat Ale - India / Hopfenweisse" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Other" ja hinnang 3,59 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "After the wonderfully received and awarded Monaco Pils, brewed in cooperation with Piwem z Żuka, it's time for something expressive and with character. The wheat IPA is supposed to meet expectations, in which the first fiddle will be played by the beloved Nectaron with the amazing Ahhhroma, and the whole thing will be delicately complemented by calamansi puree.
It is fruity, exotic and mega drinkable"

Keskmist kasvu purk, sildil laimilised. Erkvalge vaht täidab alla poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - tugevalt udune kollane. Aroom - naeratamapanevalt super-üli-laimine!

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-hapukas ja tugevalt laimine. Lõppmaitse - laimiuputuse-ukselekoputus! Lõppmaitse - kõigi tsitrueliste koondvõrrandi lahutusliidetus! Järelmekk - üle-elu-suuruselt sidruni, laimi ja mõruapelsini kokkutulek

MEGA-LAIMI-MUHE-TSITRUSE-MULJETUS! Superlahe, supermahlane, supermegameeldejääv! Kas ta aga nisu-IPA'na midagimoodi ennast kehtestab? Ega ei ikka kohe mitte
---
sisuliselt pole saadaval
---
pilt isetehtud

    Piwne Podziemie - Juicilicious

    Juicilicious (Podziemie, Poola). pdl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 96 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,81.

    Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "This beer is our interpretation of the New England IPA style. A style that has already stirred up a lot on the American market and changed the approach to brewing IPA-style beers. This is a mega juicy and fruity New England IPA. Hops used are Citra, Equinox, Mosaic and Summit"

    Keskmist kasvu pudel, sildikujundus teadjanaiselik. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib luksuslikult. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroomis märg kartong, millele on valatud ananassimahla ja tiiiilgakese kassipissi :)

    Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - hapukam, ananassikonservine ja kuivapoolne. Lõppmaitses hakkab humal kergelt hammustama ning mahlasus muutub samal ajal hapukamaks. Järelmekk - hapukas, pooltoore virsiku kuivusega ja üsna kena vürtsika humalahammustusega.

    Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtika buketiga HEA taseme rüübe. Tõepoolest mahlane nagu tootja lubab, IPAna kah ju veenev, aga vesisepoolne
    ---
    suti saadaval
    ---
    pilt isetehtud

    Põhjala - Cosy Days

    Cosy Days (Põhjala, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Red Ale / International Amber Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus "Red Ale - American Amber / Red", hinnang 3,6 punkti

    Tootjainfo: "A balanced and malty red ale with a rich copper colour."

    Väike purk, sildikujundus pidulik-helgelt krähmuline. Tumekollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib üliväga hästi. Õlle värvus - kirkalt rubiinpunane. Aroom on kentsakas, rõske koridori või keldriesiku meenutusega.

    Esmamekk on keskmise kehaga ja mõru-hapukas. Keskmaitse - metalne, hapukas, karamelline. Lõppmaitse - täidlaselt linnaseline, leivane, veidi röstine, tugevalt pihlakane. Järelmekk - mõru-magus, kuivatatud kibuvitsa, maasikate ja pirniviilakate muljega ning mõõdukalt vürtsikas.

    Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-hapukas-magus-mõru-hapukas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Punaseid eile tehakse meil nii armetult harva, et selle eest ja kergelt ESB meenutava tulemi eest võiks veel kõrgemaltki kiita, kuid tajuhäire puuduva/kentsaka lõhna osas viib hinnangu natukese alla.
    ---
    saadaval Gambrinuses
    ---
    pilt isetehtud