Saturday, July 30, 2022

Solidøl

Solidøl (Varvar, Ukraina) pdl 0,33 l. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine" ja hinnang 79 punkti. Untappd ütleb: "Barleywine - English" ja 4,03

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Solidøl is a name as layered as this beer. A solid beer with a Nordic flair and a social lubricant
IBU 58"

Väike lihtne pudel, vahakaelus tekitab kerge küsimuse - tegu pole ju vaadihoidisega? Sildikujundus on oma mustas reljeefsuses üliefektne. Kollane pöidlapaksune vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt pihlakapunane.

Aroom. Ohhhh. Ohhhh kui harva tunneb seda head, küpset odraveini täidlast küllust ninast alla voolamas! Kanarbik, ahjuõunad ja portvein!

Esmamekk on keskmisest raskem kuid mitte nii täidlane, kui oleks lõhnast oodanud, pigemisegi mõdulikult hapukas ja vürtsikas ... ehkki samas ka rammusalt ja rummiselt magus.

Keskmaitse - kanarbikumesi! Kanarbikumesi ja suir ja õunakompott. Rauge ja aeglane ja väljapeetud kui aadlimees oma maamajas.

Lõppmaitse. Õunapovidlo. Rummivaadis kolm aastat küpsenud ja tumedaks tõmbunud õunapovidlo, mida pakutakse vaid õhtu lõpetuseks väikeses kristallkausikeses ja pisikese hõbelusikaga. Et istud sa suvelossi verandal, vaatad järve taha vajuvat päeva ja asetad pisitillukese killu tahket õndust oma keelele sulama.

Järelmekk. Portveinitarretis. Järveudus kerkiv muinasjutt, mis paneb pleedi õlgadele heitma, kuid keelab küünlaid süüdata, sest see sültjas ebavalgus lummab ja sunnib peaaegu hinge kinni pidama.

GENIAAAALSELT STIILIPUHAS JA NAUDINGUROHKE! Miks krt ja prg eesti kojad ei viitsi enam aastaid odraveine teha? Lihtsalt häid, puhtaid, mitte vaadihoidistatud odraveine, ma küsin? Õnneks on hetkel ülipiiratud koguses siinsel turul saada ukraina meistrite toodang.
---
pilt isetehtud

Plywood Brothers

Plywood Brothers (Põhjala, Eesti) prk 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,68 punkti.

Tootjainfo: "An IPA brewed with Bru-1, Citra and Azacca.
Collaboration with Finback Brewery"

Keskmist kasvu purk, sildil saepuruplaat. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib ülikaua, haakudes ka kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on mahlane ja troopiline, kõige enam ehk nektariinide taoline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse - magus, väheke mõrkjas ja apelsini mahlajoogi meenutusega. Lõppmaitse - mõrkjas-magus, üldtsitruseline. Järelmekk - hapukas-mõrkjas, laimikoorega segatud segumahl, kuid mis on ka mõnusalt vürtsikas.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buetiga VÄGA hea taseme rüübe. Jah tõepoolest see on üks stiilupuhas NEIPA, kuid teiste omataoliste hulgast meelde ta nüüd ka ei jää.
---
pilt isetehtud

Not Sorry

Not Sorry (Superfreunde, Saksamaa) prk 0,33 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Pale Ale - Other" ja 3,58 punkti.

Tootjainfo: "Collaboration with BrewDog Deutschland"

Väike purk, roosal sildil tiivuline põrsas. Erkvalge vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - õrnalt hämuselt helekuldne. Aroom on ülimalt leebe ja mingil veidral moel meenutab piimalõhna.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, mahlane ja veidi mandariinine. Lõppmaitse - mõrkjas-magus, tsitruseline ja tsipa kuivapoolne. Järelmekk - magus-hapukas ja õrna vürtsika sädelusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtskas-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga Megataseme rüübe. Mega tuli praegu puhtalt selle pealt, et kuidas üks kerge hele eilike, mis ei sea endale mingeid ambitsioone, võib NIIIIIII värskendav ja mahlane olla. Ausalt öeldes on vana Gambrinus suisa üllatunud.
---
pilt isetehtud

Friday, July 29, 2022

Mõdu - Vaher

Mõdu - Vaher (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,1 %vol.

Tootjainfo: "40% kääritatud suhkrust on vahtra siirupit, 60% meest"

Väike matsakas pudel, sildimajandus seekord poolik. Vahtu sisuliselt ei moodustu. Joogi värvus - kirkalt kuldne. Tavapärane särtsakas mõdulik elevus on seekord sordiini all, mida nimetaks küll puiduseks, kuid pigem tammeks, kui vahtraks ... aga eks see tuleb ka sellest, et vahtraga praktiliselt ninapidi kokkupuude puudub.

Esmamekk on petlikult kerge kehaga ja hapukas-magus ... kuid üsna teravalt-torkivalt alkoholine. Keskmaitses torkivus väheneb, asendudes tavatu ja ootamatu vürtsika kihelusega, milletaolist mõdudes sellisel tasemel kohtab harva. Lõppmaitse - siin on täiesti selge magusakas-eeterlik puidune toon, kuid taaskord otsib aju tugipunkte tuttavamates puuliikides, isegi kadakas. Järelmekk - kuiv, magus-mõru ja tugevalt rosepiprane.

Keskmise kehaga, nullkarboga ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magus-vürtsikas-hapukas-mõru-magus-vürtsikas-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA KENTSAKAS ja võluv rüübe. Kas siin tuleneb kogu see agressiivne vürtsikas poole tõesti vahtrast?
---
pilt isetehtud

Paradiisitera

Paradiisitera (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale - Other" ja hinnang pole vel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Historical Beer - Other" ja 3,75 punkti

Tootjainfo: "Ajaloolise 19. sajandi retsepti järgi pruulitud linnasevein, mis on pruulitud peamiselt nisu- ja kaeralinnastega. Saksa nisuõlle pärm annab sellele õllele kergelt pärmise banaani ning nelki meenutava maitse ning pruulimisel kasutatud kardemon ja sidrun ürdiseid-pipraseid ja hapukaid tsitruselisi maitsenüansse."

Pilootpruuli kirjeldus siin.

Väike lihtne pudel, tumepunane amoorikas sildikujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - õrna uduvinega punakaskuldne. Aroomis on üsna selge kardemonine eeterlik mõrkjus, mida võib aga üsna kergelt segamini ajada saiapärmiga ... sest ilmselt me kõik oleme kardemoni sisuliselt tundnud ainult saiateoga seoses.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas, vähese hapuka raamistikuga. Keskmaitse - vaigune, seedermännine, vürtsikas, magus, koriandrine, eeterlik, veidi lämmatav. Lõppmaitse - hapu ja magus, sidrun ja magus kollane sai, valge pipar ja sidrunväändik. Järelmekk - magus-vürtsikas, mõru ja hapukas, vanaema saiateo astjasse kallatud õunaliköör kaneeli ja vürtspipraga.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlise paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõru-vürtsikas-magus-vürtsikas-mõru-hapuka buketiga FRIIGIKAS. Tavatu, küsimusi tekitav, loo jutustamist paluv, sildi lugemist vääriv. Segadus on tore asi, kuna paneb otsima selgitusi - ja selleks see ajalooline õlleretsept elustatud ongi.
---
pilt isetehtud

When Life Gives You Raspberries Make Milkshake IPA!

When Life Gives You Raspberries Make Milkshake IPA! (To Øl, Taani). pdl 0,44 l. alc. 6,6 %. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Milkshake / Smoothie" ja hinnang pole 50 puntki. Untappd ütleb: "IPA - Milkshake" ja 3,47 punkti

Tootjainfot pole leida.

Keskmist kasvu purk, ülekirjatud sildikujundus. Määrdunudvalge vaht täidav u pool klaasist, kuid on hõre ja kiireltkaduv. Õlle värvus - määrdunud punakasoranž. Aroomis segunevad veidi kentsakal ja ebapuhtal moel vaarikas, aprikoosikivi ja õitsev kanarbik.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja jumakalt hapu-magus. Keskmaitse - mõru-magus, vaigune, laktoosine, kanarbikune, õunane. Lõppmaitse - magus-hapu, keefirikokteil vaarikate ja üleküpsenud virsikutega. Järelmekk - kuivatatud õunad, vana männivaik, vaarika-joogijogurt.

Friigikas. Ebamäärane, ebapuhas, nihestunud ... ja samas siiski kütkestav
---
pilt isetehtud

Thursday, July 28, 2022

Vaga mesi

Vaga mesi (Munga, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,1 %vol.

Tootjainfo: "vesi, mesi, muskaatpähkel, tammelaastud"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Vahtu sisuliseltei teki. Õlle värvus - kahkjalt kollane. Aroom - mõdu särtsakas vürtsikus koos mesilasvaha magus-mõrkja fooniga, kuid ei muskaati ega tamme vähemalt lõhnast ära ei tunne.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga, üllatavalt magus ja samas ka kuivapoolse puudutusega. Keskmaitse - magus-vürtsikas, muskaat hakkab oma õlija eeterlikkusega vist nagu ilmnema. Lõppmaitse - magus-mõrkjas, kuivapoolne, huvitaval kombel ilmub kuskilt korraks martsipanõunte läilavõitu, kuid samas nii meeldiv noodike. Järelmekk - magus-vürtsikas, veidi kummaliselt torkiv ja ümara lõpuga, mida vist tinglikult võib tamme mõjuks oletada

Keskmisest törtsu raskema kehaga, 0-karboniseeringuga ja kuivapoolse paletiga, magus-vürtsikas-magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Aus mõdu, mis peaks olema metheglin, kuid lubatud lisandid tuleb muinasjuturaamatune ise kaasa võtta, joogist neid aimamiseks liiga vähe
---
pilt isetehtud

Dark Humor Club The Darkest Roast

Dark Humor Club The Darkest Roast (Sori, Eesti) prk 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,59 punkti

Tootjainfo: "The Darkest Roast is our collaboration with the respected The Paper Mill coffee roaster from Estonia. The coffee blend here was specially made for Sori. A complex, earthy and dark roasted coffee to compliment the velvety layers of chocolate and dark caramel flavors. A super balanced liquid Italian mocha!"

Väike purk, sarja tunnussilt seekord mustjaspunasel foonil. Pruun vaht täidab pool klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - filgraanmust.

Aroom - uhjeee, see lõhn paneb mõtlema ja aega võtma. Ploomilikööri klaasike ühes käes ja topelt-espresso teises? Kirsitubakas ja mandli-muraka-dessert? Rähni rada piki kasetüve!

Esmamekk - raske, mõru, kohvine, magus, portveinine, pimehommikune.

Keskmaitse - tõrvaõhtu laibidatäie kakaokreemi ja kirsitarretisega, kaenlas Vanemuise kannel ja poolik veinipudel

Lõppmaitse - murakatubakas, turakamudakas, leivakreemine mõrumandlijurakas

Järelmekk - vanatädi lakapealselt leitud vanaaegne tubakalaegas, milles tardunud apelsinimarmelaad segamini mahorkaga

Vasakult alt üles vildakas, hurmavalt kentsakas, suutes kokku panna peaaegu kibeka tubakakohvi ja siis igatsugu puuvilju. Vaimustavalt väärakas.
---
pilt isetehtud

Hazy Discovery Tartu

Hazy Discovery Tartu (Pinta / Pühaste, Poola / Eesti) prk 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang 94 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,91 punkti

Toojainfo: "Welcome to our hoppy travel agency! Estonian Tartu, where the Pühaste brewery comes from, is famous for its university, which is way we approached this Hazy IPA analytically. Thanks to the thoughtful blend of El Dorado®, Strata™, Talus™ and Nelson Sauvin™ varieties, you will feel tropical fruits, white fruits, citrus and a touch of rose petals. Hop Rate: 25g/l. "

Keskmist kasvu purk, sildil kaunis Tartu vaade. Pöidlapaksune erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mudruselt kollane.

Aroom - mandariini-apelsini-greibi segumahl selle sõna troopilise külluse mõttes.

Esmamekk on keskmisest veidi raskemakehaga ja täidlaselt hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-magus, titruseline, laimi, greibi, veriapelsini ja pomelo külluslik segumahl. Lõppmaitse - mõru ja hapukas, mahlane ja humalahammustusega, veidi isegi keelekülgi kõrvetav. Järelmekk - hapu, vürtsikas, mõru, hapukas, magus, kumkvaatide ja päikeseküpsete apelisinide lummav ristand, tuletis ja korrutis.

Mega. Kui juba üks IPA peab hazy olema, siis olgu ta selline! Õpikunäide, postamentaalne ja fundamentaalne.
---
pilt isetehtud

Monday, July 25, 2022

Dark Humor Club - Smoke & Peat

Dark Humor Club - Smoke & Peat (Sori, Eesti) prk 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,59 punkti

Tootjainfo: "Bold flavors inspired by the “the water of life”. Imperial Stout brewed with a complex malt base and a hefty dose of peated & smoked malts. Finished with Islay whisky infused oak chips to bring those distinguishable aromas. You can taste smoky coffee and caramel flavors with a hint of that whisky peatiness."

Väike purk, DHC seeria tüüpkujundus seekord tumeroheliselt foonil. Pöidlapaksune pruun vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumedalt kastanpunane. Aroom - meeldivalt ja selgelt turbasuitsune karamell koos vähese viskise puudutusega.

Esmamekk on raske ja magus, turbane ja mõrkjas, alkoholiselt soe, kuid mitte torkiv. Keskmaitse - turbakaramell - mis on vääääga positiivne, et see pole odavas guašises võtmes,vaid vaniljeses tammises kontekstis, mida raamistab karamell ja pihlakas. Lõppmaitse - röstine, kakaone, mõru, kehakas. Järelmekk viskab aga sisse peotäie soolakaramelli ... ehk veidi liiga magusas väändes, kuid siiski meeldivas ning portveinilikus maitsekülluses.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlise paletiga, magus-suitsune-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-suitsuse-magusa buketiga ÜBERtaseme rüübe. Selgelt ja klaarilt, kuid mitte matvalt suitsune, täpselt see mida ootad sildilt kirjeldust lugedes. Nõks liiga magus, kuid mitte veel päris häirival määral.
---
pilt isetehtud

Roulette Hop Series: Triumph

Roulette Hop Series Triumph (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,78 punkti

Toojainfo: "Roulette is a special series showcasing new and experimental hop varieties. Triumph is the sixth IPA in the Hop Roulette series, using 50% Triumph and 50% Mosaic hops."

Väike purk, seeria tunnussiltseekord tuhmlillal foonil. Erkvalge vaht täidab pool klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - veidi hämuselt tuhmkollane. Aroom on hapukas, puuviljane, pooltooreste nektariinide meenutusega.

Esmamekk - keskmise kehaga hapukas-magus ning mahlane. Keskmaitse - nektariinid koos kumkvaadiga, magus ja mõrkjas ja troopiline. Lõppmaitse - mahlane, keha mõttes kergeks muutuv, magus-hapukas segumahl. Järelmekk - vürtsikas, mõrkjas ja magusapoolne, vähese humalahammustusega.

Keskmise kehaga, vähekarboniseernud paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Lihtsalt joodav, väga mõnusalt janukustutav, stiilipuhas ... aga no meelde ei jää mitte üks tonks.
---
pilt isetehtud

Swiftfoot Spectacle

Swiftfoot Spectacle (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,69 punkti

Toojainfo: "Crisp and dry West Coast style IPA hopped with Citra, Idaho 7 ja Vic Secret. Collaboration with Gamma Brewing."

Väike purk, tuhmhall ebamäärane sildikujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna kaua. Aroom on kadakane ja vaigune, kuid üsna leebel kujul.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tublilt hapukas-mõru. Keskmaitse - tublilt karmi mõrudust koos mõnusa karamelli ja nätske vaiguse keeleletakerduva võimsusega.

Lõppmaitse - mõru, magus ja hapu ühekorraga, aus, atsakas, raskepoolne, puidune ... uhhh, korralik ja aus kraam! Järelmekk - magus-mõru, vaigukindas käes vaiguvõtmega avatav vaigulaegas. Urjuhhhh, see on iga IPA'isti unenägu!

MEGA! Jah, see on lihtsalt superhästi tehtud westkõuster, millel pole küljes liikuvaid osuteid, tehasetorne ega aurumasinaid, kuid see on kurjama hästi tehtud westkõuster! Õpikunäide, junõu!
----
pilt isetehtud

Friday, July 22, 2022

Dog J

Dog J (BrewDog, Šoti). pdl 0,33 l. alc 14,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 97 punkti!! Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 4,08 punkti.

Tootjainfo: "For our anniversary brew we pull out the big guns! This 14.1% imperial stout was bourbon barrel aged with whole coffee beans, cocoa and chilli."

Väike proofilkirjadega pudel, sarja tüüpsilt. Pöidlapaksune pruunakas vahukiht on vägagi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tume murelipunane.

Aroom. Õhtu pagaritöökojas, kui on päev otsa tehtud šokolaadivõõbas ekleere, rummikooke ja vaniljekreemiga täidetud kihilisi võiküpsiseid. Väsinud meistrimees haukab ampsu tšilišokolaadi ja tõstab klaasi vürtsidega timmitud ploominalivkat kõrgele, andmaks meeskonnale märku, et aeg on maha istuda.

Esmamekk. Esimesed lonksud ploomiveini, põske visatud tšillimandlid ja väsinu pilgud elavnevad. Suur tellimus on valmis saadud, võib veidi tähistada

Keskmaitse. Tšillišokolaadi võiks järgmine kasutada pähkliküpsise võõbana, mis arvate? Kahklevad muiged, et no kui palju on neid kes seda hinnata oskaks ... aga ise tahaks proovida küll!

Lõppmaitse. Kohviliööri kapist välja otsides tõstetakse lauale ka kuivatatud viigimarjade kauss ning selle kõrvale kallatakse taldrikule tšillikastet - torgake aga sisse ja proovige, kuidas sobib!

Järelmekk. Ühine otsus - järgmisena teeme ühe terve tšillišokolaadile põhineva seeria kooke, küpsiseid ja vahvlitorukesi, las ilmarahvas saab ka teada, mis ikka tegelikult hea on!

KvantGeniaalne. PoltMutterlikult meisterlik. Tšilli, kas teate, päästab maailma! Ja seejuures ei peagi ta keelt lõhestama, kapiuksi lõhkuma ja uut kirikut välja kuulutama. Tšilli ja šokolaad on maailma loomulikeim ja samas siin maanurgas nii harvaesinev kombinatsioon!
---
pilt isetehtud

Red Eyes

Red Eyes (Humaliste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,9 %vol

Tootjainfo: "American Red Ale
Pravda pruulikoja (Ukraina) õlle "Червоні очі" ainetel"

Väike lihtne pudel, ropp-tehniline sildikujundus. Liigne suts avamisel ning ülemäärane vaht nii pudelis kui klaasis räägivad probleemist. Aroom veidi kare, rauarohke ja veidi kuivatatud maasikaid meenutav.

Esmamekk on keskmisest suti raskema kehaga ja karmipoolselt mõru-hapu. Keskmaitse - pärmine, magus-hapu ja kore. Lõppmaitse, karvane, pärmine, rauane, leivane, hapu ja puidune. Järelmekk - kore, roosteveene, hapu, leiva-kalja alkoholine variant.

Probleemne jook. Ilmselt on mingi elukas pudelis jääksuhkruid manustanud ja jook on huvitavalt hapuks väändunud. Mitte halvas mõttes, kuid selline ta siiski pruulmeistri poolt algselt plaanitud polnud.
---
pilt isetehtud

Vool

Vool (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,87 punkti

Toojainfo: "Juicy and citrus-forward IPA hopped with Nelson Sauvin, Citra and Simcoe hops."

Väike purk, kalaline sildikujundus. Valge vaht täidab pool klaasist, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on leebelt magusmõrkjalt apelsinine

Esmamekk on keskmisest trips raskema kehaga ja hapukas-mõrkjas, keeeergelt keeleotsal särisev. Keskmaitse - hapukas-magus, võrdlus apelsiniga on taaskord kohane, kuid segatuna ananassikonservi vedelikuga. Lõppmaitse - hapukas-vürtsikas, keelekülgi kudistav, värske ja mahlane. Järelmekk liigub tagasi mõrkjamasse, nüüd juba apelsinikooresemasse nurka, koos jätkuva värske vürtsika õhinaga

Keskmisest suti raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄHA HEA taseme rüübe. Värske ja stiilipuhas NEIPA, ilma ühegi vigurita, sestap ka mitte kuigi meeldejääv
---
pilt isetehtud

Thursday, July 21, 2022

Triple Agent

Triple Agent (BrewDog, Šoti). prk 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Tripel" ja hinnang 47 punkti. Untappd ütleb: "Belgian Tripel" ja 3,62 punkti.

Tootjainfo: "While we are heavily influenced by what’s been happening the US and UK beer scenes, we always like to look back at the traditional styles brewed by our friends in Belgium and Germany. Here we’ve taken a classic Belgian style tripel and given it a BrewDog twist, with Centennial hops. Expect notes of complex vanilla, oak and spice, with Belgian yeast leading the charge"

Väike purk, pruulikojale viimasel ajal omane selgelt tekstile orienteeritud, kuid soliidne kujundus. Erkvalge vaht täidab pool klaasist ja püsi mõndagi aega. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - belgia klassika, kommisuhkruses-karamellises-puuviljases võtmes, kalduvusega kuivatatud-suhkrustatud pirnide poole.

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - karamelline, magus-hapukas, kuivatatud ananasside ja pihlakate vahepealne. Lõppmaitse - magusa algusega, siis ootamatult mõrudasse humalahunnikusse hüpates, vürtsika valge pipra ja koriandrise eeterliku raskusega. Järelmekk - mõru-magus, huvitavalt pähklise nüansiga ... ja taaskord mõnusalt ning asjakohaseltsooja vürtsika raamistusega.

Keskmisest veidi raskepoolsem, vähekarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõru-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Ja ongi täpselt nii nagu lubati - tavapärasest humalasem tripel.
---
pilt isetehtud

Mai Tai Sour

Mai Tai Sour (Collective Arts, Kanada) prk 0,473 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang 42 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja 3,49 punkti

Tootjainfo: ""Inspired by the quintessential tropical cocktail, this beer is brewed with curaçao orange peel, lime juice and real orgeat syrup. Fruity citrus notes, an almond and spice background, and a whole lot of fun."

Keskmist kasvu purk, sildil kentsakas suvine stseenike. Valge vaht täidab üle poole klaasi ning kohiseb ja kaihiseb mõnda aega. Joogi värvus - mudruselt kollane.

Aroom - mhhhh - misasi see on? Jubekolehuvitav ja meeldiv ja samas veidi kummastav ning ninakiheldav. Laim ja ingver? Kaneel ja vürtspipar? Pekaanipähklid ja kašu?

Esmamekk üllatab üsna monokroomse happesusega, ehkki selle ümber on pähklikreemist sametit. Keskmaitse - magus-hapu, limonaadilik, laimine, oregano ja kafiirlaimi elementidega. Lõppmaitse - vürtspähklid laimikastmes??? Järelmekk - kuiv, magus, düšesi ja pähklilikööri vürtsitatud segu.

Friigikas. Leibe, kuid meeldiv fiiigikas. Kuna see omapärasena kõlav "orgeat syrup" on järele proovimata asi, siis ei oska mitte kuidagi öelda, et kas tolle kraami jalajälg on tugev või mitte ... aga ükskõikseks see jook ei jäta.
---
pilt isetehtud

Servus!

Servus! (Drunk Monk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol.

Tootjainfo: "Märzen. Bready and malty german lager
IBU 30"

Väike lihtne pudel, meeleolukas saksa motiividel sildikujundus. Valge vaht täitis pool klaasist, kuid muutub kiirelt hõredaks ja kaob. Õlle värvus - kirkalt punakas merevaik. Aroom on magusakas, leivane ja karamelline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - karamelline, väga meeldivalt leivane, ehkki nõksa liiga magus. Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas, pihlakase noodiga. Järelmekk - hapukas-magusakas, veidi kuivapoolne, kõike lõpuks ka mõnusa vürtsika õhetusega.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusa-hapukas-mõrkjas-magusa-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Üsna hästi pihta saadud stiilili - no nõksa liiga magus - kuid siiski maitsev ja meeldiv kraam, mida võiks õhtu jooksul ette võtta mitu suurt toopi
---
pilt isetehtud

Tuesday, July 19, 2022

Sõsar

Sõsar (Nöösker, Eesti) pdl 0,375 l. alc 12,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Mead - Other" ja hinnang 4,08

Tootjainfo: "Kihisev ja hapu mustasõstramõdu ||| Sparkling and sour black currant mead
Ta on see sõsar, kellel on terane arvamus ja äratuntav julge iseloom. Ta küll peab lugu oma õdedest, neist mesimagusatest klassikalistest mõdudest, aga eelistab ise astuda traditsiooniliselt rajalt välja."

Näidisena on keskmist kasvu pudel, lettidel saab olema suur, 0,75 l versioon. Sildil koja tunnuselukas ja marjad. Vähene vahukiht jookseb kihinal laiali nagu varblaseparv. Joogi värvus - kirkalt vaskpunane.

Aroom on mõduselt hapukas, sellel on selge marjane kiht kaaneks peal ... kuid mustsõstrana seda identifitseerida isegi ei oskaks. Sama hästi võiks öelda punane sõstar - ja küll siis noogutaks agaralt!

Esmamekk on keskmise kehaga, hapu, kihisev, keeleotsal vigurdav ja kuivapoolne. Keskmaitse - hapu, marjane, rauane, maasika-vaarika-punasesõstra ja isegi aroonia segune, kuiv ja karge.

Lõppmaitse lööb põsed punetama (ilmselt vitamiinidest, eksju-onju), keeleküljed surisema ja maasikad meelelael kuivama. Just meelelael, mitte keelelael, sest viimaselt leidub kuivatatud pohli ja punasõstraid.

Järelmekk - kuiv, mesilasvahasse pakitud jõhvikad, aroonia ja viirpuumarjad koos sidrunväändikuga!

MEGA. Kuiv ja toniseeriv, kihisev ja intrigeeriv, ülimõnuslahe melomel (marjadega mõdu), mille ainus küsimuskonks seisneb selles, et kuidas mustast sõstrast saavad kõik maailma punamarjad?
---
pilt isetehtud

Mõru Rõõm

Mõru Rõõm (Pernau, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,7 %vol.

Tootjainfo: "WestCoast IPA
Centennial, Idaho7, Southern Star, Rakau ja Sabri humalatega pruulitud vaigune topelt-IPANii nagu vanasti"

Väike lihtne pudel, tehniline infoküllane sildike ... aga KUHU JA KUIDAS ununes kirja panna pruulikoja nimi???

Sõrmepaksune kollakas vahukiht püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt punakas merevaik. Aroom ...ooo kui mõnna - Merekivikeste lõhn (teate küll neid komme), segunenult vaigu ja puiduga.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõru-magus, veidi keeleotsa masseeriv. Keskmaitse - osssssaaaaaaraakkkks - siin on humalat kohe ikka kurjamoodi magama pandud! KoleKadakane-KuuseKäbine Humalakuningas!

Lõppmaitse - pühhhhade püsss. Kussssadi kussss. Humala-apokalüps!

Järelmekk. Õnnis. Raske. Kole. Palju. Humalat. Humalavaik pooltahkel kujul

RÖÖGATU! HUMALA-KALDA-KINDLUSTUS! Õndsaimal-õudseimal moel tasakaalust väljas ogarus!
---
pilt isetehtud

Kitty was here

Kitty was here (Drunk Monk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol.

Tootjainfo: "NEIPA"

Väike lihtne pudel, ülitehniline sildikujundus, millele pole vaevutud isegi peale kirjutama pruulikoja nime (urr!). Sõrmepaksune valge vahukiht on hõre ja püsimatu. Aroom - piimjalt läbipaistmatu ja kahvatukollane. Aroom - huvitav segu basiilikust, sidrunheinast ja sõnnikust.

Esmamekk - kerge ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - magus, kuivapoolne, hapukas, maasikamelissi sugemetega. Lõppmaitse- magus, virsiku ebamäärase läila olekuga, kuid selle sees on konkreetse mõru selgooga võililleleheke. Järelmekk muutub hapukamaks, senine liigmagusus taandub, alles jääb mõõdukalt magus ja samas raudrohune-angervaksane ürdisus

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magus-mõrkjas-hapuka buketiga hea taseme rüübe. Nii lahja joogi kohta maitseid isegi ootamatult palju, kuid siiski liigne magusus häirib
---
pilt isetehtud

Monday, July 18, 2022

Melomel: granaatõun

Melomel: granaatõun (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,5 l. alc 7,3 %.

Tootjainfo: "Melomel: granaatõun"

Väike matsakas pudel, koja tüüpsilt. Väheldane hõre vahukiht üllatab - tavaliselt ei teki mõdul vahtu üldse. Joogi värvus - veidi hämune ja punaka varjundiga kuldne. Aroom on marjaselt/puuviljaselt hapukas, meenutades kiivit ja tikreid.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus. Keskmaitse - hapukas, kuivapoolne ja üllatavalt siidine. Lõppmaitse - kuiv ja magus, õrnalt kihelev, nelgi ja kardemoni meenutusega. Järelmekk - kuiv, magus ja mõrkjas, nüüd lõpuks ehk muutub ka granaatõuna kohalolek aimatavaks, kuid kaugeltki mitte tõsiseltvõetavaks.

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-hapukas-magus-hapukas-magus-mõrkja buketiga kentsakas rüübe. Session mõdud pole kunagi eriliselt maitsepommid, granaatõun on aga nii delikaatne loomake, et tema lisamine on enamasti vaid jutuks hea.
---
pilt isetehtud

Dunkelweizendoppelbock

Dunkelweizendoppelbock (Joon Ruumis, Eesti) pdl 0,5 l. alc 9,1 %vol.

Tootjainfot pole leida, nagu ka silti mitte - vaid korgi peal on mikro-paberitükike mikroinfoga. Silditus on jama! Silt on valgus, mittesilt pimedus! Ajalugu vajab silte!

Hallikas vaht täidab üle poole klaasist, muutudes kiiresti hõredaks. Aroom on mõrkjas-magusakas, nelgi ja karamelli segune.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapukas-magus. Keskmaitse muutub täidlasemaks, üllatab tugeva hapuleiva taolise röstise karmusega. Lõppmaitses torgib keelekülgi alkohol, kõrvetatud leiva taoline mõrumagus pähkline noot üritab seda tulutult leevendada. Järelmekk - kõrvetatud leib, kaljakontsentraat, ülemäära kuivatatud taliõunad.

Rohmakas ja kare. See kraam tahab vähemalt pool aastat, pigem isegi aasta+ veel seista. Aga suund on joogil õige. (PS - vaadates nüüd kümmekond minutit hiljem, kuidas kraam pudelis ikka vahutab, on oht et pudelis on nakkus ning siis võib hoiustamisel olla vastupidine efekt)
---
pilt isetehtud

Kali

Kali (Drunk Monk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 1,2 %vol.

Tootjainfo: "mix fermented beverage"

Väike lihtne pudel, ülitehniline sildikujundus, millele pole vaevutud isegi peale kirjutama pruulikoja nime (urr!). Avamisel käib natukese liiga kõva suts, pruunakat hõredat vahtu on veidi liiga palju, lõhnas on kummalist mädamunalist efekti.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapu ning veidi magusakas. Keskmaitse - jaa, tõepoolest, see on üsna kena hapukali, leivane ja kuivapoolne. Lõppmaitse muutub nüüd juba päris kuivaks, kuid samas ka veisiseks ja jällegi on siin see ... noh võibolla "mädamuna" on liiga halb sõna, aga sihuke mekk nagu siis, kui keedumuna on siniseks tõmbunud ülemäärase keetmise või kaua hoidmise tagajärjel. Järelmekis viskba huvitavalt kombel keelepärale veidi külma kohvijoogi taolist meenutust, kuid seda ikkagi hapus kontekstis.

Kena katse teha taari, kuid vana Gambrinuse meelest on see kehvalt säiluv kraam juba hakanud rikki minema
---
pilt isetehtud

Thursday, July 14, 2022

Melomel: mustsõstar

Melomel: mustsõstar (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,5 l. alc 11,5 %.

Tootjainfo: "Melomel: mustsõstar"

Väike matsakas pudel, koja tüüpsilt. Vahtu sisuliselt ei teki. Joogi värvus - kirkalt kirsipunane. Aroomi segunevad mõnusalt mõdu enda kuiv hapukus ja mustsõstra magusam mahedus

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja tugevalt magus-hapu. Keksmaitse - mustsõstramorss, kuiv ja alkoholine mustsõstramorss. Lõppmaitse - kodune mustsõstravein, aga kuiv! Järelmekk - vürtsikas, kihelev, nihelev, mõnusalt sädelev ... ja sama marja-nammu-mammu-pehme.

Keskmisest tiba raskema kehaga, 0-karboniseeringuga ja kuiva paletiga, magus-hapu-vürtsikas-magus-hapu buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Mustsõstar oma jõulise olekuga on minu jaoks veidi liiga varjutanud mõdu enda nägu ja tegu.
---
pilt isetehtud

90 Day Bock

90 Day Bock (BrewDog, Šoti). prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Bock - Doppelbock" ja hinnang 54 punkti. Untappd ütleb: "Bock - Doppelbock" ja 3,64 punkti.

Tootjainfo: "Lager, the world’s most popular beer. From Helles to Dopplebock, it’s a nuanced style with plenty of regional varieties under its belt, ranging in ABV, bitterness and hoppiness. Lagers can be light and sessionable, or amped up and deep in character. It’s the latter that’s influenced our April High Octane release, 90 Day Bock.
Lagered (which is basically leaving the beer to mature in flavour) for a full three months and supported by a powerhouse malt bill with bold toasted aromas and mature cereal notes, it takes a trio of American hops on board, balancing hints of stone-fruit and herbal notes with a mild bitterness."

Väike purk, soliidselt rahulik sildikujundus. Erkvalge vaht täidab pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne.

Aroom - ojaa, see on täidlane, teraviljane, kaerahelbene, õrnalt pekaanipähkline.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - tummiselt magus-hapukas, veidi kuivatatud virsikuid meenutav, kuid korralikult külmavõetud pihlakatega segamini. Lõppmaitse - mõru-magus, jõuline, pisut puidune, kanarbikumee ja raudrohu segune. Järelmekk - jäme, magus, soe, vürtsikas, veidi alkoholine, hapukas ja mesilasvahane ning mõru.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-magus-mõru buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Doppel-maibock võiks olla täpsem stiilinimi sellel joogil, sest klassikalisel doppelbockil peaks olema tumedam-karamellisem-leivasem karakter. Tiba alkoholine oma mitte just kõige kõrgema kraadi kohta. Aga no olgem tänulikud, et sellistki bocki meile ette antakse, meie üldisel bokivaesel õllemaastikul
---
pilt isetehtud

Vaat Test

Vaat Test (Vaat, Eesti) prk 0,44 l. alc 3,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Sour / Wild" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Other" ja 3,33

Tootjainfo: "Tart Session Pale Ale.
This was first just a system test brew, but it turned out drinkable, some say more than drinkable, so we're tapping it and have grown to like it."

Keskmist kasvu purk, sildikujundus kojale omaselt triibuline. Sõrmepaksun valge vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on vesiselt ja vaevuaimatavalt marjane ... siia on vist sobilik kasutada sõnapaari "valge sõstar" :)

Esmamekk on kerge kehaga ja leebelt hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - vesine, mõru, veid hapukas. Lõppmaitse - kuiv, rauane, veidikese kiivit meeenutav. Järelmekk - vesine, väga kuiv, hapukas-mõru.

Vesise kehaga, alakarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-mõru buketiga OK taseme rüübe. Kui seda pakkuda kuumal suvepäeval ka külmana, siis oleks väga kena janukustutaja, mida madala kraadi mõttes võiks isegi hinnata.
---
pilt isetehtud

Tuesday, July 12, 2022

Mr.President

Mr.President (BrewDog, Šoti). prk 0,44 l. alc 9,2 %vol. Ratebeer väidab, et samaõlu oli varem tuntud kui "Hardcore IPA", mille liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 99 punkti!!! Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,69 punkti.

Tootjainfo: "Say hello to the President elect of Double IPAs. An All-American gung-ho of a beer. The first Amendment in full on, full tilt flavour. This is a beer Super Power flexing its hoppy muscles.
Immerse yourself in the star spangled banner of big fruit. A Cadillac of chewy toffee malt rolls down the interstate and accelerates hard into relentless bitterness, with sniper bursts of apricot, mango and pine.
This is a Defcon I of IPAs. An All-out bedrock patriot, hell-bent on global domination.
Vote with your senses.
Vote Mr. President.
IBU 150"

Keskmist kasvu purk, kirsi-murelipunastes toonidest lakooniline kuid stiilne kujundus. Kreemikat karva vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt vaskne. Aroom on super - karamell, vaik, pihlakad ja kuivatatud maasikad.

Esmamekk - raske kehaga ja tummiselt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - uhhhhh - korralik puidune-vaigune-raskepärane mõrukallu!!! Karukallu-mõrumõnnu!

Lõppmaitse - rasked rõõmurullid humalafriikidele. JEEEE - vanakooli doppel-ipppel!!!

Järelmekk - siin rauda ja pihlakaid, vaske ja maasikaid, puitu ja muidu humalahuminaid!

MEGA. JEEERUM kui hea on häguipade ajal kohata vanamoelist, raskekoelist, humalahumbes sumo-IPAt!
----
pilt isetehtud

Death before disco

Death before disco (Left Hand, US) prk 0,355 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter" ja hinnang 91 punkti. Untappd ütleb: "Porter - American" ja hinnang 3,7 punkti

Tootjainfo: "Roasted malts create a full-bodied classic with rich chocolate malt and dark berry notes.
IBU 24"

Väike purk, lakooniline sildikujundus. Pöidlapaksune määrdunudpruun vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt mustjaspunane. Aroom - kohv ja šokolaad

Esmamekk on ootamatult kergepoolse kehaga ja hapukas ning röstine. Keskmaitse muutub veidi kehakamaks, kuid röstisus muutub kõrbenuks ja tuhaseks. Lõppmaitse - mõru, röstine ja kummalisel kombel veidi vesine. Järelmekk - mõrušokolaad ja mõru kohvi.

Keskmisest suti kergeme kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga hea taseme rüübe. Tegu on vesisepoolse briti porteri tavatult tuhase-röstise versiooniga. Huvitav ... aga mitte ülemäära nauditav.
---
pilt isetehtud

Nuogas Ruonis

Nuogas Ruonis (Raudonų Plytų, Leedu) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Pale / Golden / Single" ja hinnang 17 punkti. Untappd ütleb: "Blonde Ale" ja 3,19 punkti

Tootjainfo (läbi guugeltõlke): "Nuogas Ruonis (Naked Seal) - slightly winerish blonde ale. Wine yeast added in second fermentatiation. Great and unique summer ale"

Väike lihtne pudel, sildil telliskäru :) Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on hapukas ja veinilik

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusapoolne. Keskmaitse muutub hapumaks, ehkki karamelline magus baas jääb püsima. Lõppmaitses tekib saison'tüüpi õllele omane magus-vürtsikas-veiniliksära ja belgialik kommisuhkrun magusus. Järelmekk - väga mõnus ja mahlane, kääritatud kase-vahtramahlane elamus.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-magus-vürtsikas-magus-hapuka buketiga Väga hea taseme rüübe. Maitsev ja mahlane ... tõsi küll stiililt ebamäärane belgiapärane supersuvine joogipoolis
---
pilt isetehtud

Monday, July 11, 2022

Melomel: murel

Melomel: murel (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,5 l. alc 11,5 %.

Tootjainfo: "Melomel
Murel"

Väike matsakas pudel, koja tüüp-sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Joogi värvus - kirkalt murelipunane. Aroom - mõdu kuival põhjal on kenasti tunda mureli pehme-magus lõhnajälg.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus, liköörilik ja veidi hapukas. Keskmaitse muutub kuivemaks, kuid samas tuleb üllatavlt selgelt esile justnimelt mureli enda veidi läilavõitu magusus ... mis aga selle joogi kontekstis sobib vägagi kenasti. Lõppmaitses tekib mõrkjamat, kirsikivile omast kuivust, meevahane pehmus selle ümber taandub ning suud hakkab õrnalt parkima. Järelmekk - kogu suu on korraga täis kuiva, parkivat kirsinaha ja -kivi mõrkjust, mõdulik kuivus ja mureli magusus kokku annavad põnevalt nihestunud mitmekülgsuse

Keskmisest vaid veidi raskema kehaga (selle kraadi juures!), 0-karboga ja kuiva paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magus-mõru-vürtsika buketiga HEA, kuigi veidi kummaline jook. Mureli kasutamine on julge samm - pole ju sellel tegelasel erinevalt kirsist erilist karakterit. Tulemus on positiivses mõttes huvitav, kuid pigem eksperimenteerimise võtmes, turunduslikult oleks sellega keerulisem pooldajaid leida kui mõne ärksama lisandiga.
---
pilt isetehtud

Кажани

Кажани (Pravda, Ukraina) pdl 0,33 l. alc 10,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: " Quadrupel / Abt" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Belgian Quadrupel" ja 3,65 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Classic Belgian quadrupel brown-caramel color. It has a characteristic Belgian aroma. The taste is rich, malty, slightly caramel, alcohol is felt. After pouring beer into a glass, you should let it "breathe" to reveal a complex aroma
IBU 24"

Väike lihtne pudel, covid-teemalisel sildil hädaldav nahkhiir :) Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - kirkalt punakas-oranž. Aroomis domineerib magus-mõrkjas tume kommisuhkur.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magus-mõrkjas, no ikka kohe väga magus, aga ka samapalju karamelliseerunud mõrkjas. Keskmaitse - kuivatatud datlid, karamell ja tumedad rosinad. Lõppmaitse - alkoholine, soe, karamelliseerunud-suhkrustatud kuivatatud pirnilõigud. Järelmekk - karamelliseerunud-vahtrasiirupis leotatud ülekuivatatud õunad, väga soe ja soojendavas (mitte torkivas) mõttes alkoholine.

Raskepoolse kehaga, 0-karboga ja veidi õlise paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-magus-vürtsikas-mõru-magusa buketiga Väga hea taseme rüübe. Jah, väga hästi tabatud stiil. Jah, kiiduväärt õige temperatuurikasutus (suudetud on vältida atsetooninooti). Kuid no mitte millegi poolest ei eristu ta quadruplite üldisest reast, lisaks häirib täiesti lame karbovaba suutunnetus.
---
pilt isetehtud

Plakta Vasarėlė

Plakta Vasarėlė (Raudonų Plytų, Leedu) pdl 0,33 l. alc 5,3 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Pale Ale - Milkshake" ja 3,26 punkti

Tootjainfo (läbi guugeltõlke): "What was in our heads that we almost made a pinacolada? Summer is to blame. This lightly cloudy, tropical and refreshing barley and oat ale is dedicated to her. During maturation, it is saturated with pineapple and coconut, and "sabre" hops have worked on the aroma. A truly whipped summer awaits
MALT: Barley malt; HOPS: Sabro aromatic hops; OTHER INGREDIENTSCoconut puree, pineapple puree, oatmeal
IBU 10"

Väike lihtne pudel, sildil ... hmmm ... ujuvkehad :) Valge sõrmepaksune vahukihtkaob ülikiirelt. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on magus ja ananassikonservi vedelikku meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse muutub mõrkjamaks, kookose ja nelgi seguseks. Lõppmaitse taaskord hapukam, mahlasem, mõnusa kerge vürtsika humalakihelusega keelekülgedel. Järemekk - kookosküpsis koos ananassikokteiliga, vürtsikas, magus ... ja lõpuks greibise mõruda värskusega üllatav.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-mõru buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Vast liigne magusus on ainuke asi mida sellele joogile ette heita, muidu supermõnus suvine ja puuviljane joogikas!
---
pilt isetehtud

Sunday, July 10, 2022

Sunrise Over Tallinn

Sunrise Over Tallinn (Põhjala, Eesti) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja hinnang 3,81 punkti.

Tootjainfo: "A DIPA hopped with Spectrum Eclipse, Citra Lupomax, Citra BBC, Mosaic Lupomax, and Mosaic BBC.
Collab with Arpus.
IBU 50"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus ... ummmhhh ... päikesetõus dolomiidimustris? Kollaka varjundiga vaht täidab pool klaasist ja püsiv väga kaua, haakudes ka tihedalt klaasiseintele.Õlle värvus - mudruselt kollakasoranž.

Aroom ... miks tuleb esimese mõttena pähe laktoos? Väga magus ja kreemine ja biskviidine. Sellel biskiividisel põhjal sama magusad ananassi ja virsiku läbi ahju käinud viilakad.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus. Keskmaitse - pehme, magus, veidi vaigune, pirnikompotine. Lõppmaitses hakkab vaikselt korjama mõrumat komponenti, keelekülgedel mängib ka pisut humalahammustust. Järelmekk - magus, mõõdukalt mõru, kreemine, vaigune, pärnaõite ja kummeli segune koos maasikamelissiga.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga Väga hea taseme rüübe. Mõneti kummaline kraam. Kui oleks kirjas "milkshake IPA", siis noogutaks pead nii et oimulokid plaksuk kukla taga kokku ... aga praegu küsiks, et kas see Arpuse ülimagus käekiri siin õlles domineerimas?
---
pilt isetehtud

Layer Cake

Layer Cake (BrewDog, Šoti). prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Flavored / Pastry" ja hinnang 91 punkti! Untappd ütleb: "Stout - Pastry" ja 3,69 punkti.

Tootjainfo: "Layer Cake, a rich and decadent stout that has to be tried to be believed. Layering marshmallow, chocolate brownie, vanilla and cocoa nibs, this is a dessert in a can.
Contains lactose
IBU 20"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus nõrguv-šokolaadiline. Pruun vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - keskpõrgumust. Aroom - magus, vähese hapuka tooniga šokolaadine - ploom šokolaadis.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapukas-magus. Keskmaitse - šokolaadine, ploomine, vaniljene. Lõppmaitse - üllatavalt kergelt joodav, magus-hapu kohvi-šokolaadikokteil murelitega. Järelmekk - magus-mõru, vanilješokolaad, röst, kakao.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-magus-hapukas-mõrkjas-magusa-hapukas-magusa buketiga ÜBERTASEME rüübe! Ei ole kaugeltki nii "pastry stout", kui võiks oodata, üsna hõlpsalt joodav ja kena maitsebalansis ploomišokolaadikokteil.
---
pilt isetehtud

Kalma Pilsner

Kalma Pilsner (Kalamaja, Eesti) prk 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untapped liigimääratlus on "Pilsner - Other" ja hinnang 3,45 punkti.

Tootjainfo: "Kalma Pilsner is crisp New Zealand pilsner brewed with Motueka and Nelson Sauvin hops. Terviseks!
IBU 44"

Keskmist kasvu purk, sildil roosa udu. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on magus ja linnaseline

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - mõru, tugevalt magusa fooniga, ent mõru pool käib ürdiselt üle. Lõppmaitse - veidi hapukas, servadest mahlakas, keele keskel aga raudrohuselt mõru. Järelmekk on juba rohkem tasakaalus, välja ilmub ka põgus vürtsikas noodike ... ehkki mõru jääb ikkagi põhiliseks teerajajaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-mõru-hapukas-mõru-vürtsikas-mõru buketiga HEA taseme rüübe. Liiga mõru oma stiili kohta, kuid mõne nädala või kuuga ilmselt asi leeveneb.
---
pilt isetehtud

Friday, July 8, 2022

Kakaolokomotöör

Kakaolokomotöör (Viljandi Vaadimees, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,2 %vol.

Tootjainfo: "Imperial stout
Linnased: Pale Ale, Imperial Malt, Golden naked oats, Black malt, Crystal extra dark, DRC, Caramunich I. Lisandid: kakaotükid, jaanikaunapulber, kommisuhkur, laktoos, brändis immutatud tammelaastud. Humalad: Magnum. Pärm: Nottingham
IBU 85"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - kirkalt sügavmustjaspunane. Aroom meenutab pigem noorepoolset odraveini õunases-alkoholises-karamellises võtmes kui imperial stouti.

Esmamekk - raske, röstine, kuiv, torkiv. Keskmaitse - õline, tammine, kuiv ja samas õliselt karamelline ning rosinane. Lõppmaitse - kakaoliköör ja tammelaastud, kuiv, keeltkäkerdav, õline, kuiv, kriimustav, melassine, kuivatatud ploomid odavas brändis. Järelmekk - alkoholine, krobeline, kakaokreem, mustad ploomid rosinalikööris.

Rämeröntsakas ülevõllikas naftakas liköörikas. Las see kraam puhkab veel vähemalt aasta, onju
---
pilt isetehtud

Summer Sauna Sour

Summer Sauna Sour (Cool Head, Soome) prk 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavoured" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd'i liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang on 3,42 punkti.

Tootjainfo: "Nordic Sour brewed w/ Spruce Sprouts."

Väike purk, sidlil kuusevõrsed. Sõrmepaksune valge vahukiht kaob väga kiirelt. Õlle värvus - õrna uduvinega tumekollane. Aroom on väga värske, hapu ja selgelt kuusevõrsene.

Esmamekk on keskmisest kergemakehaga ja hapu. Keskmaitse - hapu, vaigune, ehedaimal moel kuusevõrsene. Lõppmaitse - kuiv, hapu, veidi magusakas, kilkavalt noore erkrohelise kuusenuti moodi. Järelmekk - mõrkjashapu, vaigune, askorbiinine

Keregpoolse kehaga, kuiva ja vähekarboniseerunud paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-hapu buketiga ÜBERtaseme rüübe. Värske, karge, kuiv ja lubatult kuusevõrsene.
---
pilt isetehtud

Thursday, July 7, 2022

Uuno

Uuno (Viljandi Vaadimees, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,1 %vol.

Tootjainfo: "Weizenbock.
Linnased: Wheat, Pilsner, Munich, Carawheat. Humalad: Hallertau Mittelfrüh. Pärm: WLP300
IBU 23"

Väike pudel, tehniline sildikujundus. Kreemika sõrmepaksune vahukiht on päris püsiv. Õlle värvus -vähese hämuga kuldpunane. Aroom - väga asjakohane küpsebanaan! Flambeeritud-karamelliseerunud küpsebanaan.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas ning huvitava soolaka nüansiga. Keskmaitse - hapukas-magusakas, karamelline ja veidi röstine. Lõppmaitse - alkohol hakkab veidi torkima, kuid üldine karamelline-biskviidine pehmus kompenseerib üsna kenasti. Järelmekk - alkohol soojendab kurku, flambeeritud ja õõõõrna suitsuvinega banaanikeeks loksub keelepäral.

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusa buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Üsna stiilipuhas nisudoppelbock, nihkumas küll veidi weizendunkelbocki piirimaile. Hetkel veel kribuke alkoholine, kuid nii umbes poole aasta pärast saab see üks imeilus jook olema
---
pilt isetehtud

Can-O-Bliss Resinous

Can-O-Bliss Resinous (Oscar Blues, USA) prk 0,355 l. alc 7,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang 91 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja 3,77

Tootjainfo: "An extra special spin on a Can O’Bliss hop profile – Resinous features a bit of the old and the new. Old school Pine and Grapefruit with new school amplitude of hop aroma and flavor. The hop bill features an experimental variety HBC 692 alongside an unlikely trio of Meridien, Saphir, and Bravo."

Väike purk, sarja tüüpkujundus seekord rootsipunasel taustal. Erkvalge vaht täidab ligi pool klaasist, olles mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - tuhmilt kollane. Aroom on mõrkjas-magusakas, vaigune, ehkki väsinud

Esmamekk on keskmisest pisut raskema kehaga ja magus-mõru. Keskmaitse muutub veidi hapukamaks, selgelt kuusevaiguseks, kuid mitte noore võrse, vaid vana koorest nõrguva vaigu võtmes. Lõppmaitse - veidi vürtsikas, kuivapoolne, mõru ja heinaselt magusakas. Järelmekk - magus-mõru, kuiv ja vürtsikas, raskevõitu ja atsakas.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karbonieerunud ja kuiva paletiga, magus-mõru-hapukas-magus-mõru-vürtsikas-magus-mõru buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Jah, see vaik on veidi väsinud, kuid ta on vääääggaaagi veenvalt vaigune ikkagi. Igatahes õigustab oma nime korralikult
---
pilt istehtud

Passion of the Beets

Passion of the Beets (Cool Head, Soome) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer" ja hinnang poleveel välja kujunenud. Untappd'i liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang on 3,66 punkti.

Tootjainfo: "Nordic Sour w/ passion fruit, blood orange and beetroot"

Väike purk, sildil okaskroon ja peediviilud. Tumeroosa vaht täidab pool klaasist kuid kaob ennem kui jõuan seda pildistadagi. Õlle värvus - tuhmilt intensiivpunane. Aroom on mõnusalt ja meeliergutavalt magus-hapu, jogurtine, peedimagus ja passioon-hapu.

Esmamekk ... kriiiiukssss ... selliseks happerünnakuks polnud keel nüüd küll valmis!!!

Keskmaitse - jeeeerumkuihapu, peedikonservilik magus tihkus selle taga on kui suitsu kimuv koolipoiss nurga taga ennast õpside eest peitmas.

Lõppmaitse - hapu, magusakas, hapu, piiiiisut mõrkjas ja siis jälle HAPU!

Järelmekk - hapu hakkab vaikselt taadnuma, kuid muutub üha askorbiinilikumaks.

ÜLEMÕISTUSE FRIIGILIKULT HAPU! Elamusõlu selle sõna kannatavas võtmes ... ja vaadake eks passionfruit õige nimi ongi mitte "kirevili", vaid "kannatustevili"
---
piltisetehtud

Monday, July 4, 2022

Stay Frosty IPA

Stay Frosty IPA (Reuben's, USA) prk 0,355 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja 60 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Cold" ja 3,68

Tootjainfo: "Stay Frosty is a modern West Coast IPA fermented at cool temperatures that is supremely crisp and hop-forward
IBU 50"

Väike purk, jäine kujundus. Hõre erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõneti. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on huvitavalt, ehkki leebeltmagus-mõrkjas, meenutades värskelt varrelt kaksatud kummelivart ja vahtranina.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõru-magus. Keskmaitse - humalahammustusega, lausa valge pipra taoliselt vürtsikas, magus, kuiv ja karge. Lõppmaitse - kuiv, keelekülgedele kummalise vaigususega nakkuv, veidi häirivaltki agressiivne ... ja samas nii meeldivalt üllatav oma teistmoelisuses. Järelmekk - intensiivselt mõru-magus-mõru, vähese hapendatud kasemahla fooniga, veidi vägivaldne ja kurkukuivatav.

Friigikas. Leebel, kuid väga erilisel moel äraspidine. Üliharva juhtub, et vana Gambrinus saab öelda - jaaaa, vaadake seda õllestiili ma proovin esmakordselt! Seetõttu nüüd ei oska muhvigi öelda stiilipuhtuse kohta, kuid seda enam sooviks samast seeriast asjadega veel kohtuda.
---
pilt isetehtud

Joose Smoosh

Joose Smoosh (Cool Head, Soome) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang 76punkti. Untappd'i liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang on 3,75 punkti.

Tootjainfo: "Double Fruited Nordic Sour w/ Mango & Passion Fruit"

Väike purk, päikeseliselt soe sildidisain. Kollane pöidlapaksune vahukiht kaob paari sekundiga. Õlle värvus - mudruselt kollane.

Aroom. Mynthoni kaikuvat reklaamhüüdu mäletate? Siin tuleks samamoodi röögatada "MAAAAAAAAAAANGOOOOO!" Noh ja passioonvilja hapu teravus teeb selle ninatunnetuse veel mahlasemaks.

Esmamekk - hapu-hapu-hapu, passioonvili askorbiiniga. Keskmaitses passioon taandub ja mango trügib külg ees lavale. Lõppmaitse - hapumango! Järelmekk - mangohapu!

Ülevõllikas. Hapuvõllikas. Hapumangopassioonikas. Kahjuks lameda suutunnetusega, kuid igatahes muljetavaldav. Kahtlemata tervislik :D
---
pilt isetehtud

Nut Brown Ale

Nut Brown Ale (AleSmith, US). prk 0,355 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Brown Ale" ja hinnang 93 punkti! Untappd ütleb: "Brown Ale - English" ja 3,73.

Tootjianfo: "AleSmith’s interpretation of this classic English-style ale is smooth, dark, and rich. A variety of specialty malts produce a brilliant dark brown color and a wonderful malt complexity. A light dose of East Kent Goldings and Styrian Goldings hops from England balance the malt sweetness without adding bitterness to the flavor profile. Reintrodcued at AleSmith in 2002, Nautical Nut Brown ale has quickly become one of our most popular beers.
IBU 12"

Väike purk, tehnilisuseni lihtne sildikujundus. Pruunakas-kollane vaht täidab ligi pool klaasist, püsides mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. Aroom on mõnusalt röstleivane, pähkline, veidi piimašokolaadine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjalt röstine. Keskmaitse - magus-mõrkjas, kakaoküpsise ja röstleiva vahepealne. Lõppmaitse muutub hapukamaks, kakaosemaks ja ühtlasi ka pähklisemaks. Järelmekk - õrnalt vürtsikas, magusapoolne, kakao nootidega.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magus-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga Väga hea taseme rüübe. Jah, väga stiilipuhtalt teostatud brown ale, mis oleks suurepärane pubiõlu ... kuid just seetõttu ta ei saagi pakkuda mingeid erilisi maitseelamusi.
---
pilt isetehtud

Sunday, July 3, 2022

Double Dale’s

Double Dale’s (Oskar Blues, USA) prk 0,33 l. alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 90 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,78

Tootjainfo: "2022 marks the 20th anniversary of Dale’s Pale Ale, the voluminously hopped, groundbreaking American Pale Ale that holds the distinction of being the first craft beer ever packaged in a can. To mark the milestone, Oskar Blues Brewery announces the release of Double Dale’s Imperial IPA, a double-take on the beer that started it all. Two decades ago, Oskar Blues Brewery sent shockwaves through the beer industry when they packed Dale’s Pale Ale into a can. It was then an unheard-of packaging decision, but the reasons were obvious to the OB team: it allowed everyone to easily take craft beer on the trail AND it delivered a fresher beer. Now, Double Dale’s Imperial IPA picks up the torch, the welder, and the hacksaw to turn the industry upside down again, doubling down on hops with a newly formulated, massive IPA worthy of the legendary original craft beer in a can.
Double Dale’s is brewed with juicy, tropical El Dorado and complex Talus hops, keeping with the Dale’s tradition of utilizing only American hops. Fruity, piney flavors from the hops mingle with a caramel-driven malt bill, and the whole beast is supported by a new mineral-forward house blend of H2O, which includes six brewing salts. The result is a larger-than-life spin on Dale’s that’s just as packable, drinkable and recyclable as the original."

Väike purk, odav-ameerikalik-õllelik disain. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib superkaua. Õlle värvus - kirkalt helekuldne.

Aroom - ohhhhh-kui-lilleline! Mesina-vahane-kummeline-vahalilleline-maikellukeseline-leedripuuõieline!

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja jämedal magus-mõru. Keskmaitse - mõrrru, maggggggus, kummeline, raudrohune, kanarbikune, seedermänniline. Lõppmaitse - ülevõlli-kadakane-ohakane-martsipanõunane-kummeline-angervaksane-tammetõrune. Järelmekk taandud korrusevõrra lihtsamale, karamellisemale, joodavamale, kuid ikkagi raskekaallaslikule IIIIPPPPAAA tasemele

MEGADOLIIT! HUMALAGALAKTIIT!
---
pilt isetehtud

Hypnotic Eclipse

Hypnotic Eclipse (Cool Head, Soome) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd'i liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang on 3,57 punkti.

Tootjainfo: "New England IPA hopped with Eclipse, Bru-1 and Centennial."

Väike purk, igavalt originaalitsev sildikujundus. Valge vaht täidab u pool klaasist, kuidon hõre ja kiireltkaduv. Õlle värvus - mudruselt tuhmkollane.

Aroom - ooooo, ammu pole nii värsket ja karmi vaigulõhna tundnud - nokurja, seisaks kui saekaatris ja nuusutaks värskeltlõigatud kuuselauda.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - mõru, vaigune, puidune, karmipoolne. Lõppmaitse - mõru-hapu, vaigune, tokerjas, keeltraspeldav, kauarahmeldav. Järelmekk - mõru-magus-mõru, karrrrrm

Ülevõlli vaigupurakas. Kohe ikka värskelt ja karmilt kuusevaigune. NEIPAst on siin ainult mudrune värvus ja ehk ka humalahammustus ... aga muus mõttes oleks see nagu eriti karm topelt-westkõuster, aga sedagi puidu-vaigu üleküllusega
---
pilt isetehtud

Blizzard Smoosh

Blizzard Smoosh (Cool Head, Soome) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd'i liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang on 3,62 punkti.

Tootjainfo: "Candy Sour brewed with lemon candies, marshmallows and milk sugar. Double Fruited with blueberry-, pink guava and lemon pureés."

Väike purk, jäätunud disain. Pöidlapaksune roosakas vahukiht kaob hetketega. Õllevärvus - poriselt punakaspruun.

Aroom - vastupidiselt ebameeldivalt mudasele värvusele on lõhnapilt vaimustavalt mahlane. Guaava ja sidrun annavad lopsaka troopilise fooni, millel lebab pehmelt laktoosine-vahukommine pehmus kui volüümne daam aktimaalil.

Esmamekk on pehmusest kaugel - see on kiljuvalt hapu, kuiv ja kiremapanev. Keskmaitse - askorbiiiiiiiiini üleküllusest hakkab silmalaug tõmblema! Lõppmaitse - kiuks-hapu, veidi magus ikka ka ja siis jälle käukshapu. Järelmekk - kigisema-ajavalt happeline, laimi-sidruni-tamarindihappeline.

Kääääääksuv hapufriik!
---
pilt isetehtud

Friday, July 1, 2022

Karamõl

Karamõl (Vana Täpsi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol.

Tootjainfo: "Tumedam belgia kloostriõlledest õpitud jook"

Väike õlakas pudel, tehniline sildikujundus. Sõrmepaksune valge vahukiht püsib mõõdukalt. Õlle värvus - tuhmilt pruun. Aroom - pärmine, vaieldamatult belgialik, kuid liiga pärmine ja veidi atsetoonine.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja vürtsikas-torkiv-alkoholine-magus. Keskmaitse - magus-hapu, tugevalt pärmine, kuivatatud õunte ja aprikooside segune. Lõppmaitse - pärmine, saiane, tulimagus, mõrkjas, kreekapähkline. Järelmekk - pärmine, vürtsikas, datlite ja pärnaõietinktuuri segune. magus-mõrkjas.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, vürtsikas-magus-hapukas-magus-mõrkjas-magus-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Võimalik et aja jooksul võiks see liigne terav atsetoonine-pärmine nurklikkus taanduda, kuid praegu on tegu rohmaka, ehkki õiges suunas liikuva katsega.
---
pilt isetehtud

Heart Stone IPA

Heart Stone IPA (Cool Head, Soome) prk 0,33 l. alc 4,4 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd'i liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang on 3,52 punkti.

Tootjainfo: "This is our House IPA - brewed just 737 meters away of the Helsinki Heart Stone in Viikki, the geographical center point of Helsinki. The recipe is built on a classic West Coast base, but the fermentation and dry hopping are done with a more East Coast approach. A Center Point IPA, if you will.
Malt: Pale, Cara, Dextrin
Hops: Centennial, Simcoe, Mosaic
Yeast: Lallemand East Coast
IBU 70"

Väike purk, sildil miski kaart. Kollaka varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib ülikaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on leebelt vaigune.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapukas-magus, mõrkja raamikesega. Keskmaitse - vaigune, karamelline, kui, vürtsikas, täidlane, mesilasvahane. Lõppmaitse - vängevõitu seedermääniseemnetõmmis, suir ja mesilasvaha. Järelmekk - kuiv, karamelline, mõru-magus, puidune, ürdine, suisa isegi agressiivne.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja ootamatult kuiva paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-mõru-magus-vürtikas-hapuka buketiga ÜBERtaseme rüübe. Pigem westkõuster kui lihtsalt "AIPA", jurakalt kehakas ja süngelt maitsetihe.
---
pilt isetehtud

Eightfive-0

Eightfive-0 (Proof, USA) prk 0,355 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnang 76 punkti. Untappd ütleb: "Pale Ale - American" ja 3,7

Tootjainfo: "The abundant use of Citra hops in our flagship pale ale produces a bright, floral hop aroma and notes of citrus; which combined with a crisp body and smooth bitterness creates a perfectly balanced beer. Enjoy! A taste of good fortune awaits you inside.
IBU 60"

Väike purk, sildikujundus üsna mittemidagiütlev. Valge vaht täidab üle poole klaasist j apüsib ülikaua. Õlle värvus - kirkalt täiskollane. Aroom mõnusalt mõrkjas-kargelt greibine ja laimine.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-hapu, tugevalt laimine. Keskmaitse - magus-mõru-hapukas, võimas ja jõuline. Lõppmaitse - jurakas, üllatavalt võimas, greibine, karge, linnaseline, toekas, kuivapoolne. Järelmekk - vürtsikas, mõru, hapukas, mõru ja magus-vürtsikas.

Uhhhhhsaaraks. Et mis mõttes SEEEE on nüüd "APA"??? Maaa nüüd kohe ei tea, aga kas saaks palun välja mõelda stiili "imperial APA"??? Võimas elamus, suisa ülevõlline APA kohta, pigem ikka täisväärtuseline IPA nii kraadi kui kehakuse kui maitseelamuse mõttes.
---
pilt isetehtud