Friday, July 29, 2022

Paradiisitera

Paradiisitera (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale - Other" ja hinnang pole vel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Historical Beer - Other" ja 3,75 punkti

Tootjainfo: "Ajaloolise 19. sajandi retsepti järgi pruulitud linnasevein, mis on pruulitud peamiselt nisu- ja kaeralinnastega. Saksa nisuõlle pärm annab sellele õllele kergelt pärmise banaani ning nelki meenutava maitse ning pruulimisel kasutatud kardemon ja sidrun ürdiseid-pipraseid ja hapukaid tsitruselisi maitsenüansse."

Pilootpruuli kirjeldus siin.

Väike lihtne pudel, tumepunane amoorikas sildikujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - õrna uduvinega punakaskuldne. Aroomis on üsna selge kardemonine eeterlik mõrkjus, mida võib aga üsna kergelt segamini ajada saiapärmiga ... sest ilmselt me kõik oleme kardemoni sisuliselt tundnud ainult saiateoga seoses.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas, vähese hapuka raamistikuga. Keskmaitse - vaigune, seedermännine, vürtsikas, magus, koriandrine, eeterlik, veidi lämmatav. Lõppmaitse - hapu ja magus, sidrun ja magus kollane sai, valge pipar ja sidrunväändik. Järelmekk - magus-vürtsikas, mõru ja hapukas, vanaema saiateo astjasse kallatud õunaliköör kaneeli ja vürtspipraga.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlise paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõru-vürtsikas-magus-vürtsikas-mõru-hapuka buketiga FRIIGIKAS. Tavatu, küsimusi tekitav, loo jutustamist paluv, sildi lugemist vääriv. Segadus on tore asi, kuna paneb otsima selgitusi - ja selleks see ajalooline õlleretsept elustatud ongi.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment