Sunday, January 31, 2021

The Mentor

The Mentor (Mikkeller Taani). prk 0,440 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - New England" ja 3,78 punkti

Tootjainfo: "The first hoppy Mikkeller beer to be brewed at To Øl City in Svinninge, Denmark. Lush and hazy, the mentor carries a grove of tropical fruits on the aroma, and follows up with a soft, pillowy mouthfeel, before culminating in a hoppy explosion."

Keskmist kasvu purk, tumerohelisel sildil näidatakse teed pruulikotta :) Erkvalge pöidlapaksune vahukiht pole küll püsiv, kuid haakub kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom - värske, humalane, murune ... ja mingil veidral moel multivitamiini tablette meenutav :)

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-hapukas, mahlane ja värske. Keskmaitse muutub kröömike hapumaks, puuviljasemaks, samas ilmneb vürtsikas-mõrkjas humalakõditus. Lõppmaitse - taaskord multivitiinine, magusakas ja vürtsikas, mahlane ja greibine. Järelmekk - hapukas, humalakirvendusega, vürtsikas ja mandariinine.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Mahlane ja värske ja mahlane ja ... kahtlemata tervislik, kuna meenutab nii tugeval ja omapärasel moel multivitamiini :)
---
pilt isetehtud

Karksi Porter Eripruul

Karksi Porter Eripruul (A. Le Coq, Eesti). pdl 0,5l. alc 6,0%. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang 8 punkti. Untappd ütleb: "Porter - Other" ja 3,12 punkti.

Tootjainfo: "Tume, meeldiva karamell-linnase maitse ja paraja humalasisaldusega õlu"

Keskmist kasvu fooliumkaelusega pudel, sildikujundus klassikaliselt lihtne. Tumekollane vaht täidab 2/3 klaasist, püsides kaua ja haakudes tiheda pitsjäljena klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt punane. Aroom on õrnalt karamelline ja kuivatatud kibuvitsa taoline. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub suti magusamaks ja leivasemaks. Lõppmaitse mõjub ausalt öeldes veidi vesiselt ja tühjalt. Järelmekk - mõrkjas ja vürtsikas, röstine ja leivane, kõrbenud pähkli nootidega.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga nii ja naa rüübe. Stiili mõttes on see üsna arusaamatu, harilik nö briti porter ta pole, balti porter samuti mitte. Maitsepilt on üsna ujuv, algus ja lõpp on isegi toredad, keskele jääb aga vesine auk. 
---
pilt isetehtud

Karksi Tume Kirsiõlu

Karksi Tume Kirsiõlu (A. Le Coq, Eesti). pdl 0,5l. alc 4,6%. Ratebeeri liigimääratlus: "Flavored - Fruit" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Fruit Beer" ja 2,89 punkti.

Tootjainfo: "Kirsimaitseline pehme ja külluslik tume õlu. Kirsi maitse pehmendab tumedale õllele omast humala mõrkjust ja annab meeldiva, kergelt magusa järelmaitse"

Keskmist kasvu pudel, sildil kirsid. Pruun vaht täidab 3/4 klaasist ja on päris püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumepunane. Aroomis - no kirss, mis kirss, ehkki küll magusa kompotikirsina, aga siiski.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magus. Keskmaitse - magus-mõrkjas, kirsikompoti vedelik ja veidi rösti. Lõppmaitse - hapukama marjasema tooniga, ehkki peamiseks tooniks jääb magus ... noh nüüd juba ploomikompott. Järelmekk - hapukas-mõrkjas, päris meeldivas tasakaalus ja õnneks vabanenud algsest liigsest magusast.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magus-hapukas-mõrkja buketiga Väga hea taseme rüübe. Vastab täiesti lubadusele: tume kirsiõlu. Aga vaata seda tahaks vana Gambrinus küll teada, kui vana ja kui kõrge oli see tammepuu, mille otsast kukkus alla kodanik, kes kirjutas sildile midagi "tumedale õllele omasest humala mõrkjusest"?
---
pilt isetehtud

Friday, January 29, 2021

Viikingi Karje

Viikingi Karje (Pihtla, Eesti) prk 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - Triple" ja hinnang 4,35 punkti

Tootjainfo: "Assault of juicy hops followed by sourness of blood red cherries.
IBU 71"

Väike purk, sildil kolekuri sarviline taat. Sõrmepaksune kollakas vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. 

Aroom - Väga Värske Humalad! No lihtsalt mõnnnamast mõnna kohe. Sihuke värske vaigune ja mahlane, veidi rauane ja marjane ... pannes humalahooliku süljenäärmed elama.

Esmamekk. Raske. Mõnus. Magus. Raske. Mõru ja magus. Ja ELAV!

Keskmaitse. Jõuline ja veidi rohmakas. Aga sa saad aru, et see rohmakus pole viga, vaid et see kraam PEABKI selline olema. Sest et RAISK! Peab lihtsalt.

Lõppmaitse. Liköörilik. Mõru ja magus ja hapu ja tore ja ilus ja mitmekiirguseline. 

Järelmekk. Ojjjaaaaaaa. See on SUPER. Puper ja nippadi-nappadi-nupper! 

MEGA! Esimest korda kui see pruulikoda on oma seni üsna hillitsetud hoiaku minetanud, endale munad kasvatanud ja hullu pannud. Ja see hull on ILUS! Vägev ja Ilus. Vana Gambrinuse ainuke küsimus on - kas kirsside mainimine tootjainfos oli lihtsalt suusoojaks või on need siin õlles ka olemas?
---
pilt isetehtu

Hop House 13 Lager

Hop House 13 Lager (Guiness, Iiri) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - International / Premium" ja hinnang 21 punkti. Untappd ütleb: "Lager - Pale" ja 3,34 punkti

Tootjainfo: "Named after an early 1900’s hop store building at St. James’s Gate where hops are still stored, Hop House 13 is a double-hopped lager made with Irish barley and aromatic hops and continues the 256 years of heritage and brewing excellence at St. James’s Gate.A crisp and full-flavoured lager with subtle malty notes and fresh hop aromas with hints of Apricot and Peach
IBU 21"

Väike õlakas reljeefkirjadega pudel, primitiivsuseni lihtne sildikujundus. Sõrmepaksune valge vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom ... hmmm ... humalane laager! Ehk siis arusaadavalt laagerõlle hapukas toon ja sama selgelt mõrkjas-murune-heinane humalalõhn ja kokku on see ju hea!

Esmamaitse on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - mõrkjas, hapukas ja ... kihisev? Keelekülgedel käiv kribelemine oleks nagu kõva ülekarbo taoline, kuid samas ka vürtsikas ja päris põnev. Lõppmaitse taandub tagasi lihtsamaks laagerõlleks, millel on aga meeldivalt selge humalane jalajälg sees. Järelmekk - magusakas-mõrkjas ja kihisevalt vürtsikas.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe! Korralikult humalane selgroog lööb selle laagerõlle väga kenasti mängima, ent veidi liiga karboniseerunud olek takistab teda mõnu ja januga tarbimast ... ehk siis tegemast seda, mille jaoks on taevaisa laagerõlled loonud.
---

Mõisakeldri Tume Õlu

Mõisakeldri Tume Õlu (Švyturys, Leedu) prk 0,5 l. alc 5.0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dark Lager - Dunkel / Tmavý" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Lager - Munich Dunkel" ja 2,79 punkti

Tootjainfo: "IBU 13"

Keskmist kasvu purk, äratuntavalt õllelik sildidisain. Pruun vaht täidab pool klaasist, kuid pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumedapoole pruunakaspunane. Aroom on magus, karamelline, suhkrune ja leivane ... no sihuke rosina-puuvilja-leivane. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus. Keskmaitse jätkab samasuguse magususega, keera sellele ehk isegi veidi läilat vinti juurde, kuid õnneks samal ajal piilub nurga tagant ka veidi mõrkjamat pähklist nooti. Lõppmaitse - suisa läila ... ehkki tibake ka pihklalikku mõrkjas-haput üritab seda pilt tasakaalu tuua. Järelmekk - magus-hapukas ja õõõõrnalt vürtsikas, lame ja suhkrune.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magus-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Stiilile on üsna kenasti pihta saadud, ehkki see ülemäärane magusus hakkas klaasi lõpuks juba päris tüütuks muutuma. 
---
pilt isetehtud

Wednesday, January 27, 2021

Paus

Paus (Pöide, Eesti). pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang 25 punkti. Untappd ütleb: "Pilsner - Other" ja 3,23 punkti

Tootjainfo: "Pilsner, that does not require you to pause after every sip. Brewed on Saaremaa.
IBU 20"

Väike lihtne pudel, pruulikojale omaselt viltune silt seekord samblakarva triipudega. Valge vaht täidab ligi pool klaasist kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega kuldne. Aroom on magus-mõrkjas, linnaseline ja tolmune. 

Esmamekk on kerge kehaga ja magusakas. Keskmaitse - mõrkjas-magusakas, tolmuselt, aganaid meenutaval moel sepikuline. Lõppmaitse muutub hapukamaks ja leivasemaks, selliseks kehva ja/või moodsa aja aganaleivaks, kus kliisid jms on rohkem kui jahu. Järelmekk lisab aga hapukat mahlasust, mis muudab üldpildi üsna kenakeseks.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga OK taseme rüübe. Lihtne laager, selle lihtsavõitu õllemaailma nurga eriti lihtne esindaja.
---
pilt isetehtud

Crafter’s Re-crafted Junibeer

Crafter’s Re-crafted Junibeer (Liviko, Eesti) pdl 0,275 l. alc 3,2 vol%. Ratebeer ei tunne veel ei seda tootjat ega jooki. Untappd ütleb stiiliks: "Fruit Beer" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Junibeer on värskendav, mõõdukalt magus kadakamarjaõlu, mis valmib Crafter`s džinni destillatsioonijäägi kääritamisel. Siidise struktuuriga maitses on tunda mõrkjaid ja puiduseid kadakamarjale iseloomulikke nüansse.
Inspireeritud jääkidevabast tootmisest, rohelisest elukeskkonnast ja uute sensoorsete elamuste otsingust. Joogi valmistamiseks taaskasutatakse Crafter’s džinni destillatsioonis töödeldud kadakamarju, milles sisalduv orgaaniline suhkur fermenteeritakse alkoholiks ja saadakse uudne kadkamarjaõlu.
Ei ole lisatud lõhna- ja maitseaineid. Junibeer on laktoosi- ja gluteenivaba ning sobib ka veganitele."

Pisike sale pudelike, tehniline sildikujundus. Kollaka varjundiga vaht täidab kolmandiku klaasist kuid kaob ülikiirelt. Joogi värvus - sogane määrdunud pruun. Aroom - väga ebamäärane, meenutades ehk tõesti veidikese kadakamarju, kuid seda mingis veidras medikamentoosses-ürdilikus kastmes. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt magus-hapu. Keskmaitse magus, mõrkja puiduse kõrvaltooniga. Lõppmaitse - väga kuiv, keelt kõvasti parkiv, hapu ja mõrkjas, vaigune ja puidune. Järelmekk - ropp-kuiv ja samas magus, puitunud vana rabarberi ja metsõunte ning veidi tohletanud greibi koreda tuhmi hapu noodiga.

Eeee ... et see on nüüd siis mis? Juhul kui see kraam on kääritatud AINULT kadakamarjadest, siis see pole ju õlu! Joogina omaette võttes ... noh ... nohma'i'tea ... huvitav? Koleda välimusega. Greibine ja kadakane ja kentsakas. Põnev igatahes, et midagi sellist teha saab. Aga miks SEE on müügil õlleriiulis?
---
pilt isetehtud

Tuesday, January 26, 2021

Kolmekas - Ekuanot, Citra, Vic Secret, Idaho Hops

Kolmekas - Ekuanot, Citra, Vic Secret, Idaho Hops (Purtse, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja 3,71 punkti


Tootjainfo: "Juicy and silky 7,7% NEIPA is brewed wit oat and wheat malt. DDH with Ekuanot, Citra, Vic Secret and Idaho hops. Pale yellow color and full creamy body. Full of citrus and fruit flavour. Really easy drinkability considering alcohol content.
IBU 55"

Väike purk, sildil kolmekoivaline humalakäbi. Kollaka varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist, püsides päris kaua ja haakudes veidi ka klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt tumekollane. 

Aroom - oi see paneb naeratama. Puuviljavaagen! Troopiliste puuviljadega kolmekorruseline vaagen, millel leidub nii melonit kui ananassi, mangot kui papaiat.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja üsna jämedalt mõrkjas-magus. Keskmaitse alustab veidi hapukama mahlasusega, kuid käänab siis tagasi magusale rajale, mida palistavad üsna tummised vaigutüved, mähituna väändmändidesse ... no teate küll, need tavalised väändmännid noh!

Lõppmaitse - mõnusa pehme humalahammustusega nagu kutsika vallatusega üles kõditatud keeleservad saavad lisaks mõrkjas--magusa mesilasvaha paituse. Järelmekk - magus ja hapukas, mõrkjas ja vürtsikas - kõik need neli baasmaitset mängivad korraga saba taga-ajamist ja külakuhja ja muid koerapojamänge. 

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-magus-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe. Jah, taolisi NEIPA'sid on ju kuhjade kaupa maailmas, kuid ikka ja alati on kohtumine sellise värske vaiguse mahlase klaasitäiega tuju ja janu tõstev kogemus!
---
pilt isetehtud

Hopster pilsner

Hopster pilsner (Hopster, Eesti) pdl 0,5 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ei tunne veel seda jooki

Tootjainfo: "Pilsner! Bright golden lager with frothy foam and cripy flavor tuned by elegantly balanced hops. Tiny bit more than your average beer"

Keskmist kasvu purk, lihtne aga omamoodi efektne sildikujundus. Valge vahukiht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on lihtne ja linnaseline, magus ja õrna hapuka puudutusega.

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - magus-hapukas, linnaseline, aga ka toorest linnastamata viljatera meenutav. Lõppmaitse muutub pisut mõrkjamaks, murusemaks ja kergelt kuivapoolseks. Järelmekk on mõrkjas ja õõõõõige pisut vürtsikas.

Kergepoolse kehaga, korralikult karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Ülilihtne laager, mis on samas kvaliteetne ... ja täiesti iseloomutu.
---
pilt isetehtud

Monday, January 25, 2021

Hannibal

Hannibal (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial stout" ja hinnang 97 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,8 punkti

Tootjainfo: "Šokolaadi- ja kohvinootidega raske kehaga magus-mõru tume õlu."

Tegemist pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega neli aastat tagasi tehtud kirjelduse pihta. Nüüd on uus koda ja purki pandud õlu, vaatame kas sisu on ka erinev. Vahtu on esimese hooga rohkem, see on tumedam ja püsib kauem. Õlle värvus - samuti pooltooni võrra tumedam.

Aroom mõjub sisuliselt identselt, samamoodi rammusalt ja suitsuselt, võrdluspilt suitsuvorstiga pädeb ka nüüd. Maitsepilt - no ehk on pooltooni võrra röstisem ja leivasem, aga üldjoontes üsna sama jällegi.

Neli aastat vahet, uus vesi, uus koda, uus tegu ... aga õlle põhiolemus on õnnestunud taastoota üsna perfektse täpsusega. Suti röstisem ja kuivem ehk, aga ikkagi äratuntavalt sama õlu ning selline järjepidavus väärib kiitmist!
---
pilt isetehtud

Waht IPA

Waht IPA (Waht, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,6 %vol. ei RB ega UT ei tunne veel seda jooki

Tootjainfo: "Troopiliste ja tsitruselisete nootidega mõnusalt humalane IPA.
Silmipimestavalt ilusa kuldse värvusega, värskendav, kergesti joodav ning parajalt mõrkjas.
IBU 40"

Väike lihtne pudel, sildil küütlev palmiküllane linnapilt.Valge vaht täidab enamiku klaasist ja kipub ka pudelist välja ronima. Õlle värvus - hämuselt kuldne. Aroom on vaigune ja greibine, magus-mõrkjas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja kirbevõitu mõrkjas. Keskmaitse muutub veidi hapukamaks ja kuivaks. Lõppmaitses on tunda mõrkjat humalatolmu karedana keeleseljal. Järelmekk - mõrkjas ja vürtsikas, kuivapoolne ja koredavõitu.

Keskmisest suts raskema kehaga, ülekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-hapukas-mõru-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Vähemalt konkreetne pudel on ülekarbos, mistõttu lõi avamisel pärmi üles ja see muutis maitsepildi ebapuhtaks. Samas humala külluse ja värskuse mõttes on see kena kraam ikkagi.
---
pilt isetehtud

Sunday, January 24, 2021

Cerberos Bourbon Barrel Aged Imperial Stout

Cerberos Bourbon Barrel Aged Imperial Stout
(Mallakoski, Soome) pdl 0,33 l. Alc 11,8 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Stout - Russian Imperial" ja 3,88 punkti

Tootjainfo: "Cerberos is based on our imperial stout, spiced with a hint of licorice root and aged in selected bourbon barrels
IBU 33"

Väike õlakas pudel, sildil kuldne kolmepealine pini. Tumepruun sõrmepaksune vahukiht on keskmise püsivusega. Õlle värvus - totaalmust. 

Aroom on mõõõõõnuuuuuus, raske, täidlane, mitmekihiline. Magus, röstine, karamelline, vana juustu soolakristalline, vanilline, ümar, täidlane.

Esmamekk on raske kehaga ja magus-hapu, ploomine, ploomikompotine, röstine ja portveinine. Keskmaitse - kaneel ja rosinad, rosinakeeks magusa šokolaadi vaabas, selle kõrval klaasike kodust ploominastoikat. 

Lõppmaitse - raskelt magus ja suti soolane, hapukas ja soe ja vürtsikas, kaneel, nelk, aniis, suir ja bitter. Järelmekk - no lagrits mis lagrits, aga see meeldiv variant, mis ei tekita tõrget. Rosinalagrits kohvi ja portveiniga.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, magus-hapu-soolakas-magus-mõrkjas-hapukas-soolakas-magusa buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Soomlaste jaoks on siin ilmselt lagritsat vähevõitu, mitte-soomlaste jaoks täiesti piisav. Aga see on üks lahe tegelane, mille hinna-kvaliteedi-meeldejäävuse kombinatsioon seab ta üsna kõrgele aujärjele
---
pilt isetehtud

Kuldne Köster

Kuldne Köster (A. Le Coq, Eesti). pdl 0,5l. alc 5,0%. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Lager - International / Vienna" ja hinnang 12 punkti. Untappd ütleb: "Lager - Amber" ja 2,96 punkti.

Tootjainfo: "IBU 22"

Keskmist kasvu pudel, sildil ennemuistne härrasmees. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib üsna korralikult. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magusakas, kergelt karamelline ja puhtalt linnaseline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse - linnaseline, vähese karamellise magusa tooniga. Lõppmaitse muutub piiiiisut mõrkjamaks ja heinasemaks. Järelmekk - linnaseline, magus ja õhkõrna vürtsika kuivusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga OK taseme rüübe. Täiesti tibens joogikas, mida pole põhjust kiita ega ka laita
---
pilt isetehtud

Friday, January 22, 2021

Melba

Melba (Mallakoski, Soome) pdl 0,33 l. Alc 7,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Flavored / Pastry" ja hinnang poole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja 3,6 punkti

Tootjainfo (läbi guugeltõlke): "Mallaskoski Melba is an impressive and fruity imperial sour from the 100-year-old Mallaskoski brewery. The beer has been made using real mango, peach and raspberry. In Melba, the acidity of sour beer and the sweetness of berries and fruits combine into a sophisticated full-bodied whole, where the best of both worlds stand out. Super fruity and trendy sour delicacy! Ingredients: water, barley malt, wheat malt, oats, mango, peach, raspberry, lactose, hops, yeast. Made by hand, without preservatives. Hops: Azacca. Malt: Pale Ale, Wheat, Oat.
IBU 25"

Väike õlakas pudel, sildil kaunis juugendkujundus. Vali suts ja ülemäärane kogus vahtu räägib siin sellest, et tõepoolest on kasutatud päris mangopüreed. Õlle värvus ja vahu jäljed klaasisseintel on mehuselt tükilised. Aroomis matab vaarikas esmalt kõik enda alla, ajapikku hakkab aga ka virsik esile tulema.

Esmamekk on keskmisest keskmisest raskema kehaga ja hapu, vaarikane ja üsna ühetooniline. Keskmaitse muutub mahedamaks, mangomehu muutub arusaadavamaks ja magusamaks. Lõppmaitse ... jaaaa ... siin on ka virsikupüreed, sellist teralist-tükilist, mõrkjas-magusat ja omapäraselt äratuntavat. Järelmekk - magus ja hapu, mahlane ja kuiv ühekorraga.

Keskmisest raskema kehaga, tugevas ülekarbos ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-magusakas-hapu buketiga VÄGA HEA rüübe. Tegelikult maitse eest annaks isegi kõrgema hinnangu, aga selle joogi nautimisväärtuse viib alla omapärane ülekarbo.
---
See jook vajab erikohtlemist, külmas hoidmist ja kiirkorras avamist suure klaasi kõrval. Ta ei purska, vaid on nö mõtlikus ülekarbos. Peale avamist annab sulle u sekundi aega, siis hakkab üles kobrutama ja kui teda mitte segada, siis jookseb pool pudelit vahuna välja
---
pilt isetehtud

Lingonberry Sour

Lingonberry Sour (Mallakoski, Soome) pdl 0,33 l. Alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang poole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,31 punkti

Tootjainfo (läbi guugeltõlke): "Fair pot fermentation has resulted in this delicious sour sour beer, the secret of the rich lingonberry flavor world is the authentic Eastern Finnish lingonberries used in its production. At the same time, both trendy and traditional sour beers are the perfect thirst quencher! Ingredients: water, barley malt, wheat malt, hops, yeast, salt. Made by hand, without preservatives. Hops: Perle, Nelson Sauvin. Malt: Pils, Wheat, Munich.
IBU 25"

Väike õlakas pudel, sildil pohlad. Roosakas sõrmepaksune vaht on mõõduka püsivusega, kuid haakub üsna kenakesti klaasiseintele. Õlle värvus - kikralt kuldpunane. Aroom on mõõdukalt mahlaselt hapukas, väike soolakas noot sobib siia otse suurepäraselt!

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-soolakas. Keskmaitse muutub veidi magusamaks, kuskilt ootamatust kohast ilmub veidi kaneelist-röstist nooti. Lõppmaitses ilmneb veidi jõhvikakestade parkivat survet keelekülgedele, kogu suu-tunnetus muutub üsna kuivaks. Järelmekk on hapukas-mõrkjas, parkiv, veidi soolakas ja samas nii mõnusalt mahlane.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-soolakas-magusakas-hapukas-mõrkjas-soolakas-hapuka buketiga ÜBERTASEME rüübe! Vana Gambrinus on kogu aeg väitnud, et natuke soola teeb iga õlle ainult paremaks ja see jook on siin nüüd PARIM tõestus sellele väitele!
---
pilt isetehtud

Polar Monkeys Chair Man IPA

Polar Monkeys Chair Man IPA (Hartwall, Soome) prk, 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Flavored" ja hinnang 18 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,18 punkti

Tootjainfo: "The honorable and fair member of the Monkey family.
It has a bright reddish color and delicious hoppy aroma. Polar Monkeys Chairman is an American style IPA with generous malty, hoppy taste with hint of caramel and long crispy grape fruity aftertaste
IBU 45"

Väike matsakas pudel, sildil ahvilõust :) Kollaka tooniga vaht täidab ligi poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt, punaka varjundiga kuldne. Aroom on magusakas ja ürdine, veidra värviliste kriitide ja/või plastiliini kõrvaltooniga. 

Esmamekk on keskmisest suti raskema kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse - hapukas ja mõrkjas, kriidine ja plastikuline. Lõppmaitse - magusakas-mõrkjas ja veidi määrdunud. Järelmekk on hapukas, plastiliinine ... aga üsna kenasti vürtsikas.

Keskmisest tiba raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga nirupoolne rüübe. Kahju kohe, et IPA mainet selliste pruulistega rikutakse. Ahjaaa, nüüd saab vana Gambrinus vist aru, miks mõned võhikumad kunded on öelnud "kõik IPAd on ju hapud!"
---
pilt

Wednesday, January 20, 2021

Black Espresso

Black Espresso (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Stout - Coffee" ja 3,82 punkti

Tootjainfo: "Stout - powered with fresh espresso from our friends - ROCKET BEAN ROASTERY
IBU - 30"

Keskmist kasvu purk, sildil tume püramiidjas arusaamatus. Tumepruun vaht täidab pool klaasist, kuid pole kuigi püsiv.

Aroom. Koooohvi! Kooohviiiii kaaajaaaab siit vastu nii et mäeküljed kaiguvad ja kohvilaviinid vallanduvad.

Esmamekk on keskmisest suti raskema kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse muutub kõvasti tihkemaks ja lausa ründavalt kohvilikuks - ausalt öeldes ei mäletagi enam ammu niiiii eheda külma ja VÄRSKE kohvi efekti õlleklaasist! Lõppmaitse muudab suutunnetuse veidi lamedaks - ilmselt on kohvi eeterlikud õlid oma jälje jätnud ning surub karbo maha, aga samas muutub kohvi nüüd millekski liköörilikumaks. Järelmekk - kohvimarmelaad vähese lagritsaga, mõru ja magus ja hapukas-soolakas ühekorraga ... juuuube põnev tajude koogel-moogel!

Raskepoolse kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga ÜBERTASEME rüübe! Ülivõimsalt kohvine kohviõllene kohvitulemus :)
---
pilt isetehtud

Edelmeister IPA

Edelmeister IPA (Van Pur, Poola) prk 0,5 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "ISA - Session IPA" ja hinnang 6 puntki. Untappd ütleb: "IPA - Session / India Session Ale" ja 2,56 punkti.

Tootjainfo: "Smooth and drinkable session IPA brewed with a wariety of aromatic American ang German hops. Hoppy and fruity. Simple perfect."

Keskmist kasvu purk, valgel sildil kõrgeauline vanahärra. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - õrnalt karameljalt magusakas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus. Mitte magusakas, vaid magus! Keskmaitse - magus ja heinane, kanarbikumee ja suveõunte segune. Lõppmaitse muutub hapukamaks ja veelgi õunasemaks, samal ajal lööb sisse ka kuiv puidune parkiv efekt, nagu näriks sellesama õunapuu oksi. Järelmekk - magus-hapukas, ürdine ja karamelline.

Keskmise kehaga, korralikult karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkja buketiga niru taseme rüübe. Noh ütleme et joogina omaette oleks ta isegi "OK tase", kuid eesmärgist ehk IPA'st (isegi session IPA'st) jookseb see sama kaugelt mööda kui Emajõgi Niilusest.
---
pilt isetehtud

Edelmeister Pilsener

Edelmeister Pilsener (Van Pur, Poola) prk 0,5 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - International / Premium" ja hinnang 4 puntki. Untappd ütleb: "Pilsner - Other" ja 2,68 punkti.

Tootjainfo: "The combination of bright Pilsner malt, hops and good quality water has resulted in a light and excellently drinkable interpretation of the German Pilsner."

Keskmist kasvu purk, tumeroheliselt sildil kõrgeauline vanahärra. Erkvalge vaht täidab pool klaasi, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on lihtsakoeline, linnaseline ja veidi tolmune, magusakas ja odavlaagri oma. 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magusakas. Keskmaitse - magusakas-mõrkjas, plastikuline. Lõppmaitse - hapukas ja ... noma'itea ... sünteetiline? Järelmekk muutub mõrkjamaks ja hakkab juba veidi päris õlut meenutama, aga saab siis jälle süneetilise-plastikulise otsa.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga unterbier. Seda õlut võiks juua ainult juhul, kui see on VÄGA KÜLM. Aga samas jälle - milleks?
---
pilt isetehtud

Tuesday, January 19, 2021

Double Dry Hopped Double IPA

(Mallakoski, Soome) pdl 0,33 l. Alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang 54 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England" ja 3,7 punkti

Tootjainfo: "Double dry hopped strong and unfiltered India Pale Ale from almost 100-year old Mallaskoski Brewery from Seinäjoki, Finland. Recipe for this aromatic and multi-dimensional beer has been carefully crafted, and ingredients used with making this beer are specially selected.
IBU 50"

Väike õlakas pudel, lihtne, aga selgelt õllelik sildikujundus. Kollaka varjundiga vaht täidab ligi pool klaasist, püsib kaua ja haakub ka tiheda vahumustrina klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kuldne. Aroom - noh nagu üks väga hea IPA peab lõhnama, otsekoheselt vaiguse ja puuviljase humala järgi!

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tihkelt mõrkjas-magus. Keskmaitse - magus-mõrkjas, tuntava humalahammustusega, puuviljane ja mahlane. Lõppmaitse - hapukas, puuviljane, vaigune, puidune, tsitruseline ja kuivapoolne. Järelmekk on jätkuvalt humalakirvendisega keelt turritav, mõru-magus, mahlane ja apelsinine, veidi vürtsikas ja hapukalt värske.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magus-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrjkjas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Noh kas ta nüüd just päris täpselt topelt-IPA on, kuid üks mõnus jõuline IPA igatahes, kenakese mõõduka osundusega NEIPA poole.
---
pilt isetehtud

Craft Pils

Craft Pils (Mallakoski, Soome) pdl 0,33 l. Alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang 38 punkti. Untappd ütleb: "Pilsner - Other" ja 3,07 punkti

Tootjainfo: "Craft Pils is our signature recipe, with our own classic yeast. The beer we're most proud of.
IBU 44"

Väike õlakas pudel, lihtsa aga omapärase disainga sildikujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne. Aroom on kirbelt humalane, mõru ja heinane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-magusakas, kuivpoolne ja karmivõitu. Lõppmaitse muutub pärmiseks ja kibekaks, selle taga on küll väike leevendav hapukas noot. Järelmekk - mõru. Magusakas ja mõru.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõru-hapukas-vürtsikas-mõru buketiga vastuoluline rüübe. Ühelt poolt on ta ju täiesti äratuntavalt laager ja korralikult humalane ... aga vaata pilsner see nüüd küll pole. Korrektsem oleks öelda "session IPL" ja kõik oleks korras.
---
pilt isetehtud

Monday, January 18, 2021

Black Chipotle

Black Chipotle (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 8,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Stout - American" ja 3,83 punkti

Tootjainfo: "Stout - powered with smoked Chipotle from our friends - BURKA&LEDUS
IBU - 25"

Keskmist kasvu purk, sildil tume püramiidjas arusaamatus. Tumepriin vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - must. Aroom - kõrvetatud must leib, tume šokolaad, kuivatatud põldoad.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja leebel magusakas ning šokolaadine. Keskmaitse muutub kreemisemaks ja raskemaks, chipotle hakkab vaiksele keelekülgedel ukuleelet tinistama. Lõppmaitse käändub magusamasse ja ploomisemasse külge, suitsutšillike haarab kätte juba kontrabassi ja hakkab plõnksima jämedamaid noote, ajades veidi suitsu suust välja ja kumisedes kenakese vürtsika sõnumiga. Järelmekk - mõnusaimal moel sobituvad omavahel hapukas kuivatatud ploom, õrnalt suitseva äärega krõbe leivakooruke ja tšilline suitsušokolaad ... eeldusel et suitsušokolaadi tšilliga on olemas ka kuskil mujal kui siin klaasis :)

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magus-vürtsika buketiga MEGAtaseme rüübe. Vürtsstout, täpselt nii mõnusal moel kui sa tahta oskad. Tõsi küll, selleks et ta ennast avaks ei piisa väikesest degustiklaasikesest, vaid seda tuleb ära juua terve klaas, veel parem kaks :)
---
pilt isetehtud

Planet HBC 522

Planet HBC 522 (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 6,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,93 punkti

Tootjainfo: "We love experiments, we love experimental HOPS. The Next Planet has born. Planet HBC 522 - IPA. Collaboration with YAKIMA CHIEF HOPS
IBU - 20"

Keskmist kasvu purk, sildil arusaamatud aga see-eest väga värvilised siiruviirud :) Valge vaht täidab ligi pool klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - hämuselt-mudruselt kollane. Aroomis on mahlane-mõrkjas pomelo.

Esmamekk on keskmise kehaga ja surtakalt mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - mõrkja-magusakas, üsna ehedalt ülekpsenud pomelo nahkjas-mõrkja tooniga. Lõppmaitse muutub teravamalt hapuks, askorbiiniseks ja kuivapoolseks. Järelmekk jääb samale askorbiinisele tasemele, segades seda aga magus-mõrkja tsitruselise kargusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapu-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Korralik tsitruseline IPA, milletaolisi on aga juba nii palju üle keele käinud, et ei oska seda väga kiita ega meelde jätta. 
---
pilt isetehtud

Sunday, January 17, 2021

Ensemble Ten

Ensemble Ten (Sori, Eesti) prk 0,44 l. alc 8,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kuunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England" ja hinnang 4,0 punkti

Tootjainfo: "Sori’s 10th movement sees the return of musical duo Cashmere and Galaxy in collaboration with the intrepid newcomer Idaho 7. Passionfruit, lime and tropical fruits are the stars of the show, with a supporting act of pine, stone fruit and lemongrass"

Keskmist kasvu purk, sildil roosakrähmuline õitemeri. Valge vaht täidab pool klaasist, püsib väga kaua ja haakub tiheda pitsmustrina klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kollakas-oranž. Aroom on intrigeerivalt idamane, kuhugi kafiirlaimi ja ingveri ja laimi kanti liigituv.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magus, mehune ja mahlane. Keskmaitse - hapukas, vürtsikas, vähese humala-hammustusega, keelel sipelgatena sekeldav, apelsinitsukaadi ja kumkvaadi-marmelaadi sugemetega.

Lõppmaitse muutub veidi lamedamaks ja mehulikumaks, mõrkjamaks ja veelgi kumkvaadisemaks, kuid samas seda vürtsitab takka kafiirlaimi ja sidrunheina hapukas vürtsikus. Järelmekk on magus-mõru, vürtikas ja tummine, troopiline ja kauakestev

Raskepoolse paletiga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusa-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkja buketiga ÜBERtaseme rüübe. Troopiline ja mänguline, tummine ja tõhus meeldetuletus, et talvise külmuse kõrval ja kohal ja taga võivad siinsamas peituda ka troopilised naudingud
---
pilt isetehtud

Ensemble Nine

Ensemble Nine (Sori, Eesti) prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kuunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England" ja hinnang 3,79 punkti

Tootjainfo: "The show must go on! Ensemble Nine is the next composition in our symphony with a fresh new line up of hops. The big band of Mandarina Bavaria, Lemondrop and Experimental 035 perform a rousing crescendo of tangerine, tangy lemon, peaches and pineapple above a smooth and juicy chorus"

Keskmist kasvu purk, sildil peenekribuline lillemeri. Valge vaht täidab pool klaasi, püsib päris kenasti ja haakub tihedalt mustrina klaasiseintele. Õlle värvus - häguselt kollane. 

Aroom. Oi see on pehme. Pehme ja soe nagu päikesesoe virsik. Ananasiikonserv ja mango. Mandrariin ja klementiin.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapukas-magus, pehme ja mahlane. Keskmaitse muutub mõrkjamaks ja veelgi mahlasemaks, lausa üle-elu-suuruselt mahlaseks, troopiliseks mahlakokteiliks tilga jäätise ja lusikatäie sidrunilikööriga.

Lõppmaitse - maaaaaaaaaaahlaneeeee. Oi sina jeerum ja väärum ja päärum kui mahlane ja ilus ja soe, troopiline ja päikeseline. See on umbes sama kui põhjamaalasele näidata palmi ja delfiini, vahib neid nigu lollakas ja naeratab. 

Järelmekk - õhhhhh kui hea on kasvõi õlleklaasiski kohtuda sooja ja mahlase lõunamaaga!

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-magusa-mõrkjas-hapukas-magusa-vürtsikas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe. Meie reisivabadel aegadel saab ka õllelonksu abil end veidi rõõmustada, seda juhul kui klaasis on on pigem troopiline segumahl kui "normaalne" õlu :)
---
pilt isetehtud

Fruitshake (Lime)

Fruitshake (Lime) (Hopalaa, Läti) prk 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Milkshake / Smoothie" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Milkshake" ja 3,63 punkti

Tootjainfo: "Fruitshake with Lime peel and domination of Magnum, Azacca, Citra, Columbus hops
IBU - 34"

Keskmist kasvu purk, sildil laimilõik. Valge vaht täidab enamiku klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus -tuhm-hämuselt kollane. Aroom - ehedalt mahlane magus-hapu laimilõhn!

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus. Magus ning veidi mõrkjas ja hapukas. Aga peamiselt siiski magus.

Keskmaitse muutub kõvasti mõrkjamaks, laimikoore vaigune eeterlikkus on jube kenasti ja mõnusalt tunda,  kuid lehma-annus laktoosi jätkab magusa massiivsusega.

Lõppmaitse - mõrkjas-hapukas, mahlane, tsitruseline, eeterlik, vaigune ja vürtsikas, keelekülgi kribav.

Järelmekk on magus-mõru, kuivapoolne, massiivne magusus on lõpuks ometi taganenud ning andnud teed heale greibisele kargusele ja jahedale vürtsikale õhetusele.

Keskmisest suts raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõkjas-vürtsikas-magusa-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Milkshake IPA'sid on alati armetult vähe, laimikoore kasutamine selle jäätiselise pehmuse tasakaalustamiseks on vinge mõte!
---
pilt isetehtud

Friday, January 15, 2021

Halcyon

Halcyon (Thornbridge, UK). pdl 0,44 l. alc 7,4%. Ratebeeri liigimääratlus "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 96 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,76 punkti.

Tootjainfo: "Rich fruit and hop character in aroma. Chewy, juicy malts and intense hoppiness coming through in mouth with a hint of tangerine and pear drops. Ends with a well-balanced bitterness.
IBU 70"

Keskmist kasvu purk, kauniornamendiline aga siiski tagasihoidlik sildikujundus. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib kaua, haakudes veidi ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom on tugevalt ja rikkalikult humalane, vaigune ja puuviljane. Nagu neile nooblimatele humalatele tihti omane, on siin ka nn animaalset momenti- märga loomakarva ja kerget tualetihõngugi ... kuid humalahulludele räägib see kõik ainult headest emotsioonidest.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magus, karge ja mahlane. Keskmaitse muutub magusamaks, ananassi ja seedermännivaigu seguseks, nätskemaks ja okkalisemaks. Lõppmaitse - hapukas, kuivapoolne, keelekülgi parkiv, maitsenäsakesi tagant torkiv, humalaärgas ja mahlakirgas. Järelmekk - magus-vürtsikas, mahlane ja kuiv ühekorraga, keelepäral veidi ohakaselt torkiv ja samas troopilis-tsitruseline, greibi ja mandariini segune.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magus-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Karmima otsa topelt-IPA

Defender IPA

Defender IPA (Brooklyn, US). prk 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 54 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,47

Tootjainfo: "Passionately hopped golden IPA with strong notes of tropical fruit and a dry finish"

Väike purk, 80'te stiilis sildikujundus. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - magusapoolne, ürdine ja veidi vaigune ... noh need humalad pole küll enam värsked, kuid siiski olemas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapu. Keskmaitse muutub magusamaks, hapu võtab vaskse tooni, meenutades lapsepõlves keele vastu pandud patareid. Lõppmaitse - metalne, vase ja raua segune. Järelmekk - magus-mõru, puidune ja kanarbikune.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapu-magus-hapu-mõrkjas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. IPA ta ju on, aga juba algselt keskpärane ning nüüd aja jooksul vaid tuhmimaks muutunud kraam.
---
pilt isetehtud

Thursday, January 14, 2021

Pime Öö Hazelnut

Pime Öö Hazelnut (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,6 %vol. Ratebeeri liiimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 3,9 punkti.

Tootjainfo: "A special version of our Pime Öö Imperial Stout, brewed with hazelnuts"

Väike lihtne pudel, omamoodi sildikujundus. Vähene pruun vahukiht kaob kohe kirmeks. Õlle värvus - koopamust. Aroomis on lisaks röstile ja melassile olemas ka täiesti äratuntav pähklinoodike.

Esmamekk on raske ja õline, meeldivalt tihke ja tummine. Magus ja hapukas, magus ja mõrkjas. Kõrvetatud suhkur ja kibuvits.

Keskmaitse - alkohol on veidi teravalt tunda, kuid mõnus röstine tihkus mässib keele öö sisse ja teeb meevahase kalli. 

Lõppmaitse - pähkliviin ... see kirjandusklassikast tuttav jook on tegelikult seni proovimata vedelik, kuid umbes nii ta võiks ju maitsta. Juhul kui sega šokolaadilikööriga ja segada kokteile kaneelipulgaga. Väike tähtaniis käib kah siia segu sisse, eks ole ju?

Järelmekk - apelsin šokolaadis? Apelsinikoor ja pähklid ja apelsinimarmelaad ja koorevenis šokolaadis. Väga külluslikus mõrušokolaadis.

Väga raske kehaga, alakarboniseerunud ja naftase paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe. Korralik dessertõlu, mille alkoholisus vajaks veel veidi leevendumist, nii et kellel võimalust ja mahti - pange N kogus pudeleid kuhugi seisma, et siis umbes iga poole aasta tagant proovides see ÕIGE hetk ära tabada
---
pilt isetehtud

Жигулевское Особое

Жигулевское Особое (Baltika, Venemaa) pdl 0,45 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - International / Premium" ja hinnang 4 punkti. Untappd ütleb: "Lager - Euro Pale" ja 1,9 punkti.

Tootjainfo: "This beer is prepared according to a traditional recipe and it remains one of the most popular brand names in the country.
Ingredients: water, light barley malt, rice and the best varieties of hops."

Keskmist kasvu, aga sale purgike. Sildil pseudonõukogude pin-up stiilis rinnakas nähtus. Erkvalge vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - odav riisi peal tehtud masslaager, magus-hapu ja vesine.

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - plastik, riis ja vesi. Lõppmaitse - mõru, toores teravili. Järelmekk - riisist tehtud plastik?

Unterbier. Saast mis saast. Ainuke asi, mis temas "Особое" tiitlit väärib, et Venemaal nii levinud mahuvähendamise nipp - tavaliselt pooleliitrise taara asemel pakkuda 450 ml purgitäis odavat laket.
---
pilt isetehtud

Tuesday, January 12, 2021

Ölut

Ölut (Pihtla pruulikoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc ~6,6 %vol. Ratebeeri liigimääralus: "Sahti/Gotlandsdricke/Koduõlu" ja hinnang 46 punkti. Untappd ütleb: "Sahti" ja 3,53 punkti

Tootjainfo: "tegemist on keetmata virdest tehtud õllega. Kasutatud on pinnakäärituspärmi."

Tegemist pole omaette hinnanguga, vaid võrdlusega kahe aasta taguse proovimise pihta.

Hoidsin pudelit pruulmeistri soovitusel ööpäeva enne proovimist külmikus, kuid vahut on ikkagi liiiiiga palju, samas kui toona oli selle kogu ka ilma jahutamata mõõdukas. 

Värv ja aroom pole muutunud - vastavalt hämuselt kollane ja puuviljaselt magus. Maitse on aga tunduvalt magusam ja tugevalt banaanine ... samas pole aga tookord häirinud kodusaia pärmist nätskust.

Kahjuks pole aru saada, kas tegu on sama partiiga, mis on kahe aastaga niivõrd muutunud, või siis uue keeduga, igatahes on käesolev jook tuntavalt teistsugune. Tugev ülekarbo segab selle nautimist, kuid maitse on sootuks parem ja nauditavam neile, kellele belgiapärased nisuõlled meeldivad.
---
pilt isetehtud

Labas Vakaras

Labas Vakaras (Dundulis, Leedu). pdl 0,5 l. alc 5,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter" ja hinnang 35 punkti. Untappd ütleb: "Porter - Other" ja 3,42 punkti.

Tootjainfo: "Chocolate Porter
IBU 21"

Keskmist mõõtu pudel, ülilihtne sildikujundus. Pruun vaht täidab enamiku klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. Aroom on hapukas ja kentsakas, meenutades kaua vees ligunenud singivõileiba :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas ja ... veidi ebameeldiv. Keskmaitse ... kuulge, kas see kraam hakkab halvaks minema või? Lõppmaitses ilmub veidi šokolaadist magusat, aga see suudab vaevalt midagi parandada. Järelmekk - hapu, kõrbenud leiva ja vana heina ning tuha segune

Unterbier. Poleks arvanud, et Dundulis midagi nii kehva toodab ... või on konkreetne pudel lihtsalt untsus.
---
pilt isetehtud

Monday, January 11, 2021

Viržinis

Viržinis (Dundulis, Leedu). pdl 0,5 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gruit" ja hinnang 52 punkti. Untappd ütleb: "Gruit / Ancient Herbed Ale" ja 3,93 punkti.

Tootjainfo: "Gruit, Heather ale"

Keskmist mõõtu pudel, sildil kanarbikuõisikud. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib päris korralikult. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom - oi see on mõnus segu kanarbikust, päikesest, metsast ja saunast ühekorraga!

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja magusakas. Keskmaitse - ürdine, magusakas-vürtsikas, mesine, kanarbikune ja pärnaõiene. 

Lõppmaitse - üdini lahe ürdileotis, no kohe selline nõiajoogilik-ravimtaimelik-saunavihalik-ürdiaurulik ... nagu oleks Kunksmoori juurde teed jooma sattunud. Või siis õlut. Või noh vahet pole, igatahes mõnus!!!

Järelmekk - magus ja ürdine, hapukas ja puuviljane, metsmaasikate ja vaarikavarte, kanarbikumee ja kibuvitsa segune. Uhhhh kui hea ja meeldejääv!

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-ürdine-hapukas-ürdine-mõrkjas-vürtsikas-ürdise buketiga Megatasandi rüübe! No miks küll pole Eestis keegi nii head kanarbikuõlut teinud? Gruute üldse ja kanarbikuõllesid eraldi tuleks viljeleda palju-palju julgemalt!
---
pilt isetehtud

Kita Pusė

Kita Pusė (Dundulis, Leedu). pdl 0,5 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - White" ja 3,63 punkti.

Tootjainfo: "Wheat IPA
IBU 30"

Keskmist mõõtu pudel, sildil indiaanlase nägu. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on lilleline ja magus, veidi troopiline ja üliküpseid virsikuid meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse muutub puuviljasemaks, veidi tsitruselikseks ja sepikutaoliselt biskviitjaks. Lõppmaitse - digestiivküspsised virsikutega? Ehk siis kuivalt magus-mõrkjas ja puuviljaselt hapukas. Järelmekk - mõrkjas-hapukas, mahlane ja kosutav ... aga ka õrnalt pärmine.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga HEA taseme rüübe. IPA kriteeriumid täidab üsna napilt ära, kuid joogina omaette on ta meeldiv ja mahlane.
---
pilt isetehtud

Apynių sodas

Apynių sodas (Dundulis, Leedu). pdl 0,5 l. alc 5,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale - Other" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Pale Ale - International" ja 3,46 punkti.

Tootjainfo: (google tõlke kaudu) "When creating this beer, we tried to highlight the taste and aroma of Red and Kaunas Beautiful Hops, brought by Professor S. Gudanavičius, therefore we put these hops only after cooking. Meanwhile, it was once formed by other hop species grown in this garden. In an attempt not to overshadow the subtly herbaceous, flowery and earthy aroma of hops, we used only Pale Ale malt and unauthorized yeast."

Keskmist mõõtu pudel, sildil humalakäbid. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on õrnalt magus, nõrga mesise ja ürdise alatooniga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse muutub leivasemaks ja veidi magusamaks, kuid põhitoonina jääb püsima sama intensiivne mõru-hapu. Lõppmaitses viskab sisse veidi karameljat ja pähklist nooti. Järelmekk muutub vürtsikamaks ning mesilasvaha meenutavalt nätkselt magus-mõrkjaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõru-magusakas-vürtsikas-mõru buketiga OK taseme rüübe. Lihtne ja pretensioonitu leedupärane lauaõlu, tõsi küll veidi kibekamalt humalane kui neil tavaliselt kombeks.
---
pilt isetehtud

Sunday, January 10, 2021

Kuuvarjutuse Citra

Kuuvarjutuse Citra (Vana Täpsi pruulikoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeer ei tunne ei koda ega jooki. Untappd teab küll esimest, aga mitte teist

Tootjainfo: "Kangem hele õlu
Valmistamisel on kasutatud Kanepi valla maade vett, odralinnaseid, Citra humalat ja õllepärmi. Kokku keedetud kuuvarjutuse ööl"

Pruulmeistri poolt lisatud, mittekirjasolev info: tegemist on belgiapärase pruulisega, innustatud Duvel Triple Hop Citrast

Väike lihte pudel, koduse disainiga sildike. Valge vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. Aroom on magusakas-hapukas, väga tugevalt õunane ja karamelline - no täpselt nagu ahjuõuna nuhutaks.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas ning vürtsikas, keeleotsa kallal nugistav ja karamelline. Keskmaitse muutub mõrkjamaks, kuid ühtlasi ka alkoholisemaks, õrna väikese atsetoonise nüansiga (mis on triple-tüüpi õlledele täiesti omane). 

Lõppmaitse - magus-hapukas, heinane ja tajutavalt alkoholine. Vürtsine soojus tuletab meelde muskaatpähklit, nelki ja aniisi - jällegi täiesti kohane kooslus belgi pärmi töö tulemusel. Järelmekk - magus-hapukas, puiduse mõrkja fooniga ja ajapikku kibekasse kanti kalduv.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-vürtsikas-magus-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magus-hapukas-mõru buketiga Hea taseme rüübe. Äratuntavalt belgialiku olekuga, selles pole kahtlustki. Samas kaks oletatavat viga: a) osa linnastest oleks pidanud kommisuhkruga asendama et muuta jooki kergemaks, b) humalad oleks pidanud olema belgia kombe kohaselt vanemad, praegu tekib selline tajuhäire, et klassikaline belglane see enam pole, aga belgiapärane IPA ka mitte.

Friday, January 8, 2021

Double Punk

Double Punk (BrewDog, Šoti). prk 0,44 l. alc 8,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 87 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,71 punkti.

Tootjainfo: "Post modern classic reimagined.
The UK’s favourite craft beer – the beer that started it all – gets ramped up to 8.2% for a relentlessly hoppy onslaught that balances a light malt backbone with a citrus-forward and super pithy delivery. Expect plenty of bitterness from the heavy-handed hopping, and a clear golden appearance that invites you in with aromas of grapefruit and zesty fruits.
Double Punk, Double the fun.
IBU 60"

Keskmist kasvu purk, lihtne sildikujundus. Valge vaht täidab ligi pool klaasist, püsides, üsna kenasti ja haakudes ka mõningase pitsjäljena klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom - ojaaaaaa, see lõhn on imeilus meenutus. Meenutus päikeseoojadest humalatest ja küpsetest tsitruselistest ja üliheast õllest. Jah, see lõhn on veidi väsinud, humalad pole enam kõige värskemad, kuid nad on ikkagi HEAD!

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja tugevalt mõru-magus. Selline puiduselt-ürdiselt-okkaliselt mõru, millel on vaigune hapukas nüanss küljes.

Keskmaitse - vürtsikas-mõru. Sellist määratlust kirjutan ma üliharva: "vürtsikas-mõru", aga ta on just selle mõnusa piiri peal, et humal juba närib ja nässerdab su keele kallal, peksab jalaga maitsenäsakesi, kuid veel ei kõrveta.

Lõppmaitse. Taruvaik ja mesilasvaha, suir ja männivaik. Mõru ja nätske, magus ja purakas, jurakas ja pirakas. Väsinud ja ikkagi turjakas.

Järelmekk - vürtsikas-mõru. Hapukas-mõru. Superlahe kohtumine vana vägilasega, kes ei pea pungestama, et sulle muljet jätta. Ta lihtsalt ON!

Raske kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõru-magus-mõru-vürtsikas-mõru-hapukas-mõru-vürtsikas-magusakas-mõru buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE. Jah, see kraam pole enam oma esimeses nooruses, kuid üle tüki aja tuleb meelde, et miks ikkagi oli BrewDog see, kes vana nii paljude jaoks siin maailmanurgas lõi lahti Hea Õlle pühamu ukse!
---
pilt isetehtud

Brew Me A River

Brew Me A River (Tanker, Eesti) pdl 0,44 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Wheat Beer - Witbier" ja 3,35 punkti

Tootjainfo: "Superior witbier
IBU 12"

Keskmist kasvu purk, sildil kaks kummalist molumaski. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - häguselt helekollane. Aroom on kerge ja hapukas, toorest banaani või pigem isegi selle banaani koort meenutav. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magusakas-hapu. Keskmaitse muutub kõvasti magusamaks ja täidlasemaks, kõrvale ujub korralik mõru murune toon. Lõppmaitse - nätske, mõrkjas-magus, veidi nelgiselt vürtsikas ja kuivapoolne. Järelmekk - hapukas-magus, kombucha, kauatõmmanud pärnaõie-kummeli tee ja tikrikompoti segune.

Muutuva kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-hapu-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-hapuka buketiga HEA tasandi rüübe. Nisukas - jah kahtlemata, kuid witbieri ehk belgia nisuõlle stiilist on see ju möödas, kus on apelsinikoor ja koriander? Pigem on tegu saksa-belgia segastiiliga, tugeva kaldega sakslase poole.
---
pilt isetehtud

Thursday, January 7, 2021

Vanilla Pillow

Vanilla Pillow (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,9 %vol. Ratebeeri liiimääratlus: "Strong Ale - American". Untappd ütleb: "Strong Ale - Other" ja hinnang 4,37 punkti.

Tootjainfo: "Luksuslik ja pehme kange ale, laagerdatud burbooni-, konjaki- ja šerrivaatides koos Madagaskari ja Tahiti vanillikaunadega.
Sisaldab otra, rukist, kaera."

Väike lihtne pudel, ebamäärase disainiga silt ja vahakael. Sentimeetrine tumepruun pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumepunase helgiga mustjaspruun. 

Aroom on tugevalt alkoholine, konkjakilõhn lööb juba üsna kaugelt ninna. Selle taga on küll meeldivalt pehme vaniljeküllane šokolaad, kuid üldmulje on siiski üsna terav.

Esmamekk on raske kehaga ja magus. Magus ja hapukas ja mõrkjas. Kuid peamiselt siiski magus, pruuni suhkru ja piimašokolaadi ja karamell-siirupi magus.

Keskmaits - oooooo ... see on juba hoooooopis teine tera! See, kas teate, on pehme ja ümar ja sõbralik ja tore! Jaaaa, konjakisahmakas käib ikka üle keele, kuid seda koos vaniljese sõbraliku paitusega.

Lõppmaitse. Ahnäe siin see šerritilgake ongi! Kuiv ja marjane, vaoshoitud, kuid siiski äratuntav. Selles šokolaadimeres polegi nii kerge töö en nähtavaks muuta.

Järelmekk - kesköised jutud ei taha iial katkeda. Mis sest et sa oled tegelikult ruumis üksinda, keerlevad su peas mälestuste meres üks mõnus kohtumine teise järel, üks kena vestlus teisega läbisegi. Naeratad nüüd vaiksel omaette ja mõtled, et kui tore oleks seda nüüd taas kogeda, küll siis ütleks veel ilusamini ja kujundaks täpsemalt ning teravmeelsemalt. Aga praegu on see vaid unistus, ilus ja tore mälestus.

Njaaaaaa. Vaata see on nüüd sedasorti jook, millele tahaks väljastada ülikõrged tiitlid ja diplomid ning muud medalid, kuid koos märkega "avage ümbrik kahe aasta pärast". Meeletult hea potentsiaaliga kraam, kuid pisut liiga alkoholine hetkel. Laskem ajal oma tööd teha ja räägime mõne aasta pärast uuesti!
---
pilt isetehtud

Kolka

Kolka (Lehe / Nurme, Läti / Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice / Herb / Vegetable" ja hinnang pole välja kujunenud, untapped ütleb "Spiced / Herbed Beer" ja hinnang 3,58.

Tootjainfo: "When brewery from Estonian and brewery from Latvian are brewing together it's only natural to look toward Livonia. Sklandrausis is a sweet pie with Livonian origin, made of rye dough and filled with potato and carrot paste and seasoned with caraway. And if this does not sound like great beer idea, you do not know craft brewers
IBU 35"

Tegu pole omaette hinnanguga, vaid võrdlusega kahe aasta taguse kirjelduse pihta - vaatame mis on selle vembuka joogiga juhtunud peale BB kuupäeva kukkumist.

Vahtu on aja jooksul kõvasti juurde tulnud, täites nii enamiku klaasist kui hakates ka pudelist välja ronima - õnneks aegamisi, kuid ikkagi. Värvus on samamoodi kirkalt erkpunane. Aroom on leebunud, toonase vürtsika põnevuse asemel voogab vastu midagi täidlast ja väärikat, kuhugi odraveini ja šoti eili vahealsesse magusamasse kanti jäävat.

Maitsega on juhtunud umbes sama - toonased vimkalikud maitsehüpped on taltunud, asemele on tulnud rohkem stoilist väärikust, kuid ooooo kas teate KUI head ja mõnusalt vürtsikat väärikust!

Kaks aastat seismist on selle joogi muutnud palju õilsamaks. Jah, veidi ülekarbosse on ta läinud ka, aga see toekas ja karamelline raskepärane eil koos oivalise vürtsise raamistikuga on ikkagi kui vanakooli maal, mida vaataks ikka uuesti ja jälle.
---
pilt isetehtud

Wild little thing

Wild little thing (Sierra Nevada, USA). pdl 0,33 l. alc 5,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang 37 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja 3,57 punkti

Tootjainfo: "This slightly sour Wild Little Thing has just the right smack of tartness for serious refreshment, while guava, hibiscus and strawberry lend fruity-sweet depth and a bright pop of color.
IBU 7"

Väike purk, puna-kollane sildikujundus. Minimaalne punakas vahukiht kaob hetkega. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. Aroom on mahlakas ja hapukas, vaarika ja punase sõstra segune.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas, veidi mõrkjama / vaarikaseemneliku fooniga. Keskmaitse jätkab sama hapukas-mõrkjalt, kuid lisab ka vähese maasikaliku magusama noodi. Lõppmaitse on kuiv ja keelekülgi parkiv, jättes mulje aroonia kasutamisest. Järelmekk - hapukas-mõrkjas ja vähese vürtsika õhetusega.

Kerge kehaga, alakarboniseerunud ja väga kjuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Mahlane ja kuiv vaarikajook, millel puutumus õllega on õige nõrgake.
---
pilt isetehtud

Wednesday, January 6, 2021

Askur nr.78

Askur nr.78 (Borg, Island) pdl 0,33 l. alc 11,6 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 4,24 punkti.

Tootjainfo: "Winter beer 2020. This Imperial Stout is brought to life by the divine inspiration of maple syrup and marshmallows.
IBU 50"

Väike lihtne pudel, pruulikojale omaselt lakooniline sildikujundus. Mustjaspruun vaht täidab pool klaasist ja püsin mõõdukalt. Õlle värvus - üdimust. 

Aroohhooohooom. Magus, puidune, mõrkjas, vahukommine, melassine ja kaneeline. Sellest lõhnast võiks ehitada mõnumajakesi!

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magus. No ikka kohe päris magus, ehkki veidi hapukas kah. Noh ja suti-tuti mõrut ikka ka. Sellist puidumõrut.

Keskmaitse - hapu ja magus. Sihuke JÄME hapu-magus. Või siis magus-hapu. Selline isane ja emane ja ilus ja ümar ja mahlane ühekorraga. Aga peamine emotsioon on siiski - siirup!

Lõppmaitse. Amaretto. Mandliliköör ja kohviliköör ja kreeginastoika ja melassi-kibuvitsa-palsam ühekorraga.

Järelmekk. Pihlakapäike laskub kohvijärve, mille pinnal ujuvad vahukommilaevukesed, lastiks vahtrasiirupikommid.

Raske kehaga, õlija paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga Megatasandi rüübe. Jah, see kraam on ülevõlliselt magus, kuid samas on ta kenasti tasakaalu poole toodud ... või noh, vähemalt hakatud tooma, aga päris kohale ei jõutud :) Võimas maitselaksakas ja talvine soojusannus ühekorraga
---
pilt isetehtud

Nats Tummõ

Nats Tummõ (Käbliku, Eesti) pdl 0,44 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Porter - English" ja hinnang 3,71

Tootjainfo: "Selle õlle tegemisel on kasutatud 11 erinevat linnast. Enamus nendest on heledad kuid ainult väike osa tume linnas. Siiski on selle väikese osa mõju tervikule olnud suur.
IBU 30"

Keskmist kasvu purk, sildil üks tume linnuke mitte-tumedate seas :) Sõrmepaksune pruun vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt sünk mustjaspunane. Aroom on mõnusalt röstine, magus-hapukas ja leivane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja röstiselt mõrkjas. Keskmaitse muutub mitu kraadi magusamaks, ehkki mõrkjas-hapu röstine foon ei kao selle tagant kuhugi. Lõppmaitse - hapukas, kuivapoolne, samas kreemine ja keelekülgi suristav. Järelmekk on magus-mõrkjas, pähkline, vaniljene ja kohvine.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Oma olemuselt lihtne briti porter, kuid samas väga hästi tehtud, maitseküllane ja igati tunnustust vääriv.
---
pilt isetehtud

Tuesday, January 5, 2021

Ryean Goseling

Ryean Goseling (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Gose" ja hinnang 3,67.

Tootjainfo: "Sidruni ja rukkiga suitsune magushapu hele õlu"

Väike purk, pruulikoja tunnustlik seekord pehmetes rohe-kuldsetes toonides. Sentimeetrin kollakas vahukiht kaob ülikiirelt. Õlle värvus - hämuselt kollane. 

Aroom - hmmmm, päääääris põnev! Sidruni erk hapukas toon - olemas. Rukki hapukas-magusakas leivasus - samuti olemas. Magus kulupõletuslik suitsune vine - samuti olemas. Ja kõik see on kokku pakitud metalsesse, ärksalt helisevasse-kumavasse raamistikku. 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja särtsakalt magus-hapu. Keskmaitse - sidruni-laimi-õunane hapukas magusus suitsuse udu sees. Lõppmaitse - magusakas, õunte ja peenleiva segune. Järelmekk - õrna mõrkja võrestikuga, magus-limonaadilik-pirnikonservilike tugistikuga, suitsuse varjutusega kummaline maitsenägemus.

Kergepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-hapu-suitsuse-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Veidi friigikas, seda küll. Aga seda siukses nunnu-armas-tuti-puti võtmes friigikas. Sest niimoodi ju üldiselt ei tehta. Rukkigoset ei tehta eriti. Suitsugoset ei tehta kohe üldse mitte eriti. Sidruniga ja suitsuga rukkigoset ei tehta ammugi mitte! Aga jube lahe, et seekord tehti!
---
pilt isetehtud

Monday, January 4, 2021

Embla nr.79

Embla nr.79 (Borg, Island) pdl 0,33 l. alc 9,2 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Porter - Imperial / Double" ja 4,02 punkti.

Tootjainfo: "Winter Beer 2020. Enjoy this divine creation with maple syrup and marshmallows enhanced by the orange fruit of temptation.
IBU 32"

Väike lihtne pudel, pruulikojale omaselt lakooniline sildikujundus. Kollakas-pruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - kirkalt tumepunane. 

Aroom - oi see on superlahe! Karamelliseerunud apelsinimarmelaad šokolaadis! Apelsinitsukaad + piimašokolaad + veidike piparmünti. Fuuper-suuper-puuuper lõhnasegu!

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja hapukas-magus, viinamarjade, rosinate ja šokolaadi segune. Keskmaitse - ahhhh kui hea apelsinimarmelaad ohhhh kui heas, ehkki lapsikus piimašokolaadis! Lõppmaitse - šokolaad muutub veidi kamasemaks, aplesin saab endale kõrvale kriipsukese soolakat lagritsat. Järelmekk on ehk veeeeeidi liiga selgelt tajutava alkoholiga, kuid siiski üüratult meeldiva dessertõlleliku olekuga.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-magusa-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusa buketiga MEGAtasandi rüübe. Teate, see vahtrasiirupi puidusus, vahukommide läägus ja apelsinimarlmelaadi särtakas võlu on üks lahedamaid maitsekombosid, muutes joogi ehedaks dessert-õlleks. Supermõnus meelitaja õllepelguritest maiasmokkade jaoks!
---
pilt isetehtud

Kalkun

Kalkun (BeerBird, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Red Ale - American Amber / Red" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "American amber ale
IBU 33"

Väike lihtne pudel, sidlil kaks kalkunit. Tumekollane vahttäidab üle poole klaasist, püsides päris kenasti ja haakudes ka mõnel määral klaasiseintele. Õlle värvus - ähmaselt punakaspruun. Aroom on leebelt karamelline, magusakas ja vähese hapuka marjase kõrvaltooniga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - karamelline, mõrkjas-hapukas, pihlakane ... kohe väga pihlakane. Lõppmaitse - magus-hapukas, puiduse mõrkja ja kuivapoolse survega keelekülgedele. Järelmekk - vürtsikas, keelepäralt soojalt õhetav, mõrkjas-hapukas ja raskepärane.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga HEA TASEME rüübe. Kas te nüüd just "american amber ale" on ... noh pigem lihtsalt "imperial amber ale" poole, aga igatahes on see meeldiv ja toekas lõuatäis stiilist, mida just ülemäära palju ei viljeleta.
---
pilt isetehtud