Tuesday, December 31, 2013

Lehe pruulikoja kolmik

Tegu on esimese Eesti mikropruuliga, kes on jõudnud oma disainiga terviklahendina alates karbist kuni klaasi ja sildidisainini. Gambrinus tunnustab!
---------------
Väike India (Lehe pruulikoda, Eesti). pdl 0,33 l. alc 2,7 %vol. Liigimääratlus: IPA

Väike lihtne pudelike, heleroheline sildike. Valge vaht täidab 2/3 klaasist, olles tihe ja püsiv. Õlle värvus - väga vähese hõljumiga tumekuldne. Aroom on mõnusalt humalane, värske muru ja vähese mesise noodiga.

Esmamekk on kerge, kuid siiski mitte vesine. Keskmaitse mõjub värskelt ja kargelt, männiokka ja pisut meloni järgi. Lõppmaitse on mõrkjas-puuviljane, õrnalt hapukas. Järelmekk püsib üsna lühidalt, jääb vaid õrn mõrkjas lehv.

Kerge kehaga, kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magus-hapuka buketiga kerge ja humalane rüübe. Klassikalises mõttes ei kvalifitseeru see rüübe mõistagi küll IPA'ks oma madala alkoholisisalduse tõttu, kuid tegu on suurepärase "uue laine" leiutisega, omamoodi seguga, põimides kokku nt kuldse eili ja IPA parimad omadused. Sobilik kergemate suupistetega, nt heeringavõileivaga.
---------------
Blackmouth Cur (Lehe pruulikoda, Eesti). pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Liigimääratlus:APA

Väike lihtne pudelike, puruunikas silt. Valge vaht täidab pool klaasist, olles tihe ja väga püsiv. Õlle värvus on klaarilt punakas merevaik. Aroom meenutab papaiat ja mingi veidra tajuhäire tõttu ka maasikaid (?)

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja õrnalt magus-mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjalt vürtsikalt karameljas, veidi belgia tripleid meenutav, mango ja ananassi nüanssidega. Lõppmaitse muutub pehmemaks, pisut biskviitjamaks ning pähklisemaks. Järelmekk mõjub väga mahlaselt, puuviljaselt ja mõnusalt värskendavalt.

Keskmisest kergema kehaga, keskmiselt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika suurepärase tasakaaluga Megarüübe! Soovitaks pakkuda koos tandoori kanaga.
----------------
Lõbus Njuufar (Lehe pruulikoda, Eesti). pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Liigimääratlus: BIPAehk must IPA.

Väike lihtne pudelike, must silt. Hallikas-kreemikas vaht täidab 2/3 klaasist, olles tihe ja püsiv. Õlle värvus - klaarilt tume kirsipunane. Aroom on õrnalt hapukalt kohvine ning kõrvetatud karamelli meenutav.

Esmamekk on tihkepoolne ja magus-hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjalt karameljas, kõrvetatud linnaseid meenutav ja magus-kreemine, pisut veinine ja tammine. Lõppmekk on juba kergete portveiniste nüanssidega, magusakalt ploomine ja kirsine. Järelmaitse annab mõnusalt kreemise, kohvise ja puuviljase tooni, mis on pikk ja püsiv.

Keskmisest raskema kehaga, õrnalt kleepja paletiga, mõrkjas-magus-hapuka buketiga suurepärane rüübe, mida ei oskaks IPA'ks liigitada, pigem "vana eil" vms. Soovitaks serveerida koos suitsujuustuga.
----------------
pilt isetehtud

Monday, December 30, 2013

Cali-Belgian IPA

Cali-Belgian IPA (Meantime, UK). pdl 0,75 l. alc 6,8%. liigimääratlus: IPA. Ratebeeris pole veel koondhinne, beeradvocate ei tunne üldse.


Tootjainfo: "This beer uses three main hops to provide its aroma; Citra, Centennial and Simcoe from the Yakima Valley in Washington State in the USA. Fruit flavours and aromas such as mango, pineapple, orange and grapefruit are all prominent, with the complex spice flavours from the yeast providing the depth of character of this golden ale. Belgian brewing yeasts have always been exotic in character, while Southern California has been the hub of the great American craft beer revolution, where anything ‘loud’ goes just fine.
FOOD PAIRING: Cali-Belgian IPA matches great with roast pork and crackling, chicken grilled with olive oil, garlic and tarragon, or a pepperoni pizza."


See õlu algab pakendist, täpsemalt elegantsest papptorust, mida sulgeb metall-kaas. Torul kiri "The brewers' collection. Suur traatkinnisega ja veinikorgiga pudel kannab sellele pruulikojale omaselt madalal paiknevat silti, mille üks detail paneb lugupidavalt selga sirgu ajama - nimelt on seda rüübet pruulitud VAID 1200 pudelit ja see siin on nr 576!


Erkvalge vaht täidab 4/5 klaasist, muutudes suuremulliseks ja kiirelt kahanevaks. Õlle värvus - õrna hõljumiga kuldne. Aroom on tõeliselt põnev, siin seguneb belgia pärmi vürtsikas troopiline puuviljasus ja USA humalate särtsakas tsitruselõhn.


Esmamekk on keskmise tihkusega ja väga intensiivselt hapukas-vürtsikas, greibine ja virgutav, kergelt keeleotsa kõhevile ajav ning mänguline kui kassipojake. Keskmaitse paneb lausa vaimustuma - see ehedast ehedam punase greibi maitse lööb lihtsalt silmad särama ja kergel naerma kõkutama, justkui jälgiks selle kassilapse kukerpalle oma saba taga ajamisel. Lõppmaitse sunnib aga tunnustavalt noogutama - oooojaaa - siin on tõesti geniaalselt kokku sulatatud kuldne küllus ja särtsuv värskus, šampanjalik vahutav kergemeelsus ja tõsise õllesõbra jaoks vajalikud intensiivsed toonid ... meie kassike on ära õppinud, kuidas mõne lihtsa trikiga võita kogu seltskonna tähelepanu ja seitsekümmendviis vaimustusohet. Järelmaitse ... see lustakas kapak ei mõtlegi lõppeda, sedavõrra kõrgel olevaid kulme kogu kirjelduse vältel ei mäletagi Gambrinus endal olevat! See on lustakaim flirt vürtside ja puuviljadega, karguse ja värskusega - nii võiks mõjuda klassikaline lõunamaalase ettekujutus paradiisi-aiast, kus on jahe ja värske, purskkaevud ja igavene kerge ülemeelikus. Ning kass, no muidugi on siin ka meie kass, kes igavesest ajast igavesti on noor ja mänguhimuline ning liblikaid taga ajav!


Keskmise kehaga, kuivapoolse mängulise paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga GENIAALNE ÜBERRÜÜBE! Soovitaks siia juurde pakkuda kerget krõmpsuvat jääsalatit vähese parmesani juustu, oliiviõli ja balsamicoga.
---------
pilt siit

Leffe brune

Leffe brune (InBev Belgium, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Liigimääratlus: dubbel. Ratebeeris hindeks 91, beeradvocate järgi 85!

Tootjainfo: "A traditional Belgian abbey beer with a deep brown colour and a full, sweet and fruity aroma. Ingredients: dark and torrefied malt, corn, water, hop and yeast."

Lihtne väike pudel, mille foolium-etikett ja mitmeosaline sildindus jätab elegantse mulje. Õrnalt kreemikas vaht täidab 2/3 klaasist, olles ülimalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt kirsipunane. Aroom on väga lihtsake, vaid veidi karamellistunud kommisuhkrut.

Esmamekk on keskmisest veidi raskem ja  intensiivselt karameljalt magus-mõrkjas. Keskmaitse kannab endas kuivatatud virsikute ja aprikooside põhitooni, millele lisandub veidi viigimarju ja tumedaid rosinaid, üleküpsenud banaane ja koorevenist. Lõppmaitse muutub mahlasemaks, meenutades veini-viinamarju ja kreeke. Lõppmekk on pähline ja karameljas, pisut vürtsikas.

Keskmisest raskema kehaga, õrnalt keelpja paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga vägagi nauditav rüübe, kuid samas mitte wow-efekti tekitav. Sooitav pakkuda koos grillkanaga.
--------
pilt siit

Brewed Awakening

Brewed Awakening (Cromarty, UK). pdl 0,5 l. alc 4,7 %vol. liigimääratlus: inglise stout. Ratebeeris
hindeks 92, beeradvocate koondhinne pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "A dark and rich blend of six varieties of malt provides the base for the locally ground Arabica coffee beans to stand up and shout flavour! Thanks to Artysans coffee shop in Inverness for roasting such flavourful beans.
Goes great with chocolate cake!"

Kurvika kaelaga keskmises mõõdus pudel, mitmeosaline lillakas silt, mille paber meenutab jõuluehet. Kohvipruun vaht täidab kolmandiku klaasist, olles suuremulline, kuid kenalt püsiv ja klaasiseintele jälgi jättev. Õlle värvus - süngelt ja kirkalt kreegipunane. Aroomis domineerib kõige muu üle mäekõrguselt hea röstiga hõrk kohvi.

Algmaitse on kergepoolne ja intensiivselt kohvi-hapukas. Keskmaitses aimdub kohvi kõrvalt mõnusat kerget karamelli. Lõppmaitses lisandub siia sutsuke kirsse ja ploome, kuid loomulikult on peatooniks ikka seesama, millest kogu aeg jutt :) Järelmekk on hapukas, kerge ja kuivapoolne.

Kergepoolse kehaga, kuivavõitu paletiga, hapukas-mõrkjas klassikaline inglise stout, mida on tembitud parima skandinaaviapäraselt röstitud kohviga.
------------
pilt siit

Sunday, December 29, 2013

Fuller's Imperial Stout

Fuller's Imperial Stout (Fullers, Inglismaa). pdl 0,5 l. alc 10,7 %vol. Liigimääratlus: imperial stout. Nii ratebeer kui beeradvocate teavad selle õlle "klooni", kuigi siiski pigem varasemat versiooni nimega "Past Masters Double Stout", andes tollele hindeks vastavalt 98 ja 92 punkti!

Tootjainfo avab aga selle piiratud versiooni tagamaid: "Brewed in the traditional style that became favourite of the Russian royal court, this limited edition Imperial Stout has been specially created as a single brew. In an unique addition to the historic reciepe, the floral character of the Centennial hops is enchanched by the inclusion rose buds, lending a hint of Turkish delight flavour to the beer. This Imperial Stout has a rich, dark appearance with strong chocolate and deep cherry notes which lead to lighter, bitter finish."

Selle õlle disain algab soliidsest mustjas-lillakast karbist, jätkub samades toonides luksusliku sildiga reljeefkirjadega proofil-pudelil. Kohvikarva vaht täidab pool klaasi, muutudes kiirelt suuremulliseks, kuid ilmutades märkimisväärset püsivust. Õlle värvus - vähese sügavpunaka helgiga sünkmust. Aroom on sügav ja raske, kohvine ja kuivatatud kirsse meenutav, meeldivalt patune ja ahvatlev.

Esmamekk ... ooojaaaaaa ... selles on jõudu ja väge! See on üsna raske, tihke ja karameljas, kohvine ja magus-mõrkjas kui esimesed sammud haridusteel - ühtaegu valgustav ja samas kergelt hirmutav.

Keskmaitse - oi see on oivaline, mu kaasteelised. Siin on rikkalikku röstlinnast koos tubli annuse kõrvetatud lisandiga, andes kokku tihke, tilgakese brändiga serveeritud kohvi maitse. Nii maitseb virgutav õhtune kohv, kui sa tead et õppimiseks on veel terve öö, kuid lugeda on oi-kui-mitu raamatut.

Lõppmaitse kisub juba veidi vasakule. Meie usin õppur on oma kohvitassi sörtsatanud juba pitsikese šerrit ning kipub tihti unistaval pilgul öisesse aknasse vahtima, selmet end tolmunud fooliotesse kaevata. Akna taga helkiv kõrtsireklaam ei anna asu ja tümisev peomelu tänavalt teeb toaspüsimise neetult keeruliseks.

Järelmaitse muutub veelgi täidlasemaks. Laual jahtunud kohvitassis loksub juba šerri ja palinka pooleks koos tilga kohvi ja miskipärast sinna lisatud kooretilgaga. Tuba on tühi ... või ei, student magab tugitoolis, raske raamat sülle vajunud, kuid õpihimulise, ent naudingualti tegelase näol kumab vanamoelise laualambi rohekas sumeduses õnnis naeratus. Küll kuidagi ikka saab, sest kunagi pole olnud et üldse poleks olnud ... olgu see siis eksami või kõige muuga!

Raske kehaga, kleepja paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magusa buketiga ÜBERRÜÜBE! Ei siia juurde sobi miskit mõistlikku pakkuda. Ehk vaid piparkooki ja tassike kohvi?
------------
pilt siit

Atak Chmielu

Atak Chmielu (Browar Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,1 %vol. Liigimääratlus: IPA. Ratebeeris hindeks 88, beeradvocate jaoks pole koondhinne veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "PINTA Attack Hops are fancifully hoppy beer in the style of the American India Pale Ale.

Red-copper-bodied, with taste and aroma of citrus, floral, resin, pine and fruit, derived from American hops. Fermented with yeast Safale US-05 ® at 18-19 C.

Composition: Weyermann ® Malts: pale ale, melanoidin, Carahell ®, Carapils ®, hops (USA): Citra, Simcoe, Cascade, Amarillo, TX. yeast Safale US-05.
"

Lihtne keskmine pudel, tumerohelistes toonides kaasaegne silt. Kreemikas vaht täidab 2/3 klaasi, olles suuremulline, ent väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt kastanpunane. Aroomis domineerib kuivatatud papaia, sellele sekundeerib apelsinikoor.

Esmamekk on keskmisest kröömikese kergema kehaga ja mõrkjasmagus, veidi murune ja vaigune. Keskmaitses pahvatab esile väga tugev puuviljane ja karamelline laine, meenutades kuivatatud banaane ja papaiat, tsitruseid ja tumedaid rosinaid. Lõppmaitse muutub kergelt võiseks ja kreemjaks, biskviidiseks ja nätskeks, meenutades mahlast rosinakeeksi, mida on ohtralt kardemoniga maitsestatud. Järelmekk on õrnalt vürtsikas, mõrkjasmagus ning mõõõnusalt mahalne ja turgutav.

Keskmise kehaga, kergelt kleepja paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika suurepäraselt tasakaalus oleva buketiga MEGArüübe! Soovitaks pakkuda koos hallitsujuustuga täidetud röstitud šampinjonidega.
----------
pilt siit

Gæðingur Hveitibjor

Gæðingur Hveitibjor (Gæðingur Öl, Island). pdl 0,33 l. alc 5,2%vol. Liigimääratlus: saksa tüüpi nisuõlu. Ratebeeris pole veel hinnet välja kujunenud, beeradvocate ei tunne seda üldse.

Tootjainfot ei õnnestunud leida

Väike õlakas pudel, heledates toonides silt. Helevalge vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis kaob väga kiirelt. Õlle värvus - häguselt helekuldne. Aroom on hapukalt pärmine, meenutades pooltooreid banaane.

Esmamekk on kergepoolne ja hapukas-puuviljane. Keskmaitses esiplaanil hapendatud nisulinnas, tagaplaanil aga meeldivalt mesine-karamelline odralinnas. Lõppmaitse kisub taas teravalt hapukaks, toorete tikrite sarnaseks. Järelmaitse on hapukalt mesine, karameljas.

Kerge kehaga, kuiva paletiga, hapukas-magusa-hapuka buketiga teravapoolne rüübe, mida soovitaks pakkuda koos nt heeringaleivaga.
---------
pilt siit

Saturday, December 28, 2013

Santa's Little Helper 2013

Santa's Little Helper 2013 (Mikkeller, Taani). pdl 0,33 l. alc 9,1%. liigimääratlus: belgia kange tume eil. ratebeeris 88, beeradvocate'is veel hindamata.

Tootjainfo: "Water, malt, flaked wheat, dark candi syrup, dark cassonadesukker, hops, spices and yeast."

Lihtne väike pudel, rohelisel sildil seisab jõuluvana punaste saabaste juures väike mehike, Mikkelleri tunnuskaabu peas. Tumekreemikat värvi vaht täidab kolmandiku klaasist, olles tihedapoolne ja tugevalt püsiv. Õlle värvus - vähese hõljumiga tume kirsipunane. Aroom on külluslikult pungis kuivatatud puuviljadest, siin on nii virsikuid kui viigimarju, tumedaid rosinaid ja natuke suitsutatud ploome.

Esmamaitse on raskepoolne ja röstpähkliselt magus. Keskmekk muutub veinilikumaks, meenutades slivovitši ja kreegikompotti, kreeka pähklite tõmmist ja kohvikaramelli. Lõppmekk kaldub melassi ja vanilje poole, kuid muutub kuidagi liiga kergeks ja üheplaaniseks. Järelmaitse on kiire kaduma, jättes maha vaid pähklite ja kohvikaramellikommide magus-mõrkjuse. Belgiapärasust on siin nüüd küll pisut vähevõitu, kuid muidu igati meeldiv suutäis.

Keskmisest sutsu raskema kehaga, kleepja paletiga, magus-hapukas-mõrkja buketiga raskepärane rüübe. Sobilik pakkuda koos mee-sinepi-apelsini marinaadis kalkuniga.
-------
pilt siit

Anderson's Chocolate Stout

Anderson's Chocolate Stout (Anderson's home brewed, Eesti). pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Liigimääratlus: stout.

Tootjainfo: "šokolaadi ja kerge tšilliga tume õlu"

Lihtne väike pudel, kribukirjaline tume silt. Pruunakas vaht moodustab sõrmepaksuse hõreda kihi, mis kaob kiirelt, kuid jätab siiski klaasiseintele jälgi. Õlle värvus - vähese punaka varjundiga must. Aroomis on kõrvetatud linnaste šokolaadilõhna ja tšillit.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub jääkohvi sarnaseks, vähese šokolaadinoodiga magus-mõrkjaks. Lõppmaitses astub lavale juba Tema Ise ehk Tšilli - ei mitte jõhkra türaninna, kuid siiski võimuka komandörina muud maitsed minema käsutades. Lõppmekk meenutab mõnusaimal moel tšillišokolaadi, olles kenas taskaalus magusa ja vürtsika vahel.

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseerunud buketiga, magus-vürtsika-mõrkjas-vürtsika-hapuka-vürtsika buketiga MEGArüübe! Pisut rohkem šokolaadist raskust ja see liigituks juba ÜBER'ite ritta :) Soovitaks pakkuda šokolaadifondüüga, millesse on torgatud nt melonitükikesi.
----------
pilt isetehtud

Oto Mata IPA

Oto Mata IPA (Browar Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 5,2 %vol. Liigimääratlus: (riisi-)IPA. Ratebeeris hindeks 74, beeradvocate jaoks tundmatu.

Tootjainfo (google tõlge oma veidrustega ): "Year 2013, March. When the cherries blossomed in Japan, we in Poland fermentowaliśmy first portion Oto Mata IPA. Using rice, very clear malt and hops have created a beer from the Antipodes subtle in appearance, but strong in character. So imagine Japan. This is PINTA Oto Mata IPA.

Ingredients: malt, Weyermann ® Premium Pilsner, rice flakes, Carapils ®, hops Pacifica (NZ), Simcoe, Mosaic (USA), Galaxy (AUS), yeast Safale S-04.
" IBU 56.

Lihtne keskmise suurusega pudel, valge-punane silt. Erkvalge vaht täidab pool klaasi, muutudes kiirelt suuremulliseks, kuid olles üle keskmise püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom ... kas see on nüüd psühhosomaatiline, aga riisilõhn on täiesti tuntav! Lisaks sellele veel veidi murust mõrkjust.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja intensiivselt magus-mõrkjas. Keskmaitse on tugevalt linnaseline, karameljas ja puuviljane, meenutades üleküpsenud ananassi. Lõppmekk muutub ürdiselt kibekaks, meenutades vaarikavarre- ja nõgeseteed. Järelmaitses tugev meekärje ja suira taju, jättes suu meeldivalt õhkama.

Keskmisest veidi kergema kehaga, õrnalt kleepja paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas ürdine rüübe. Sobilik vürtsikama ahjuprae kõrvale.
-----------
pilt siit

Friday, December 27, 2013

Humala Padrun

Humala Padrun (Õllenaut). pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. liigimääratlus - american IPA. Ratebeeris kanne sees, kuid hindeid veel liiga vähe, beeradvocate jaoks tundmatu.

Tootjainfo: "Klassikaline ameerikapärane IPA, mille pruulimisel on kasutatud ameerika päritolu Centennial ja Cascade humalaid ning mis on lisaks kuivhumaldatud Cascade humalaga."

Valge vaht täidab üle poole klaasist, olles tihe ja tugevaid vahujälgi jättev. Õlle värvus - uduselt kuldne merevaik. Aroom on huvitavalt lilleline, peaaegu sireliõisi meenutav :) Õnneks taandab selle lillelisuse sidrunväändik ja virsik.

Esmamekk on keskmisest sutsu raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse muutub heinaseks ja puuviljaseks, mahlaseks ja vaiguseks - väga meeldiv kombinatsioon vastakaid emotsioone lööb üle keele laineid. Lõppmaitse annab juba kergeid vürtsikaid toone juurde, meenutades kuldseid rosinaid ja kuivatatud virsikuid, kardemoni ja veel mingit ürti, millele ei suuda praegu näppu peale panna. Järelmaitse muutub ootamatult kuivemaks, kuid jääb siiski mõrkjas-magusaks, karameljaks ja pisut karedaks.

Raskepoole kehaga, vastuoluliselt ühekorraga nii õlise kui kuiva paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika-mõrkja buketiga MEGARÜÜBE!  Kui magusat parfüümi veidi maha saada, oleks tegu veelgi parem! Soovitaks pakkuda koos mõne vürtsika kalaga, minu poolest kasvõi vürtskiluga.
------
pilt isetehtud

Frost Bite

Frost Bite (To Øl, Taani). pdl 0,33 l. alc. 6,0 %. liigimääratlus: APA. Ratebeeri järgi on see "american pale ale" ja hindeks 86, beeradvocate'is nimetatakse seda "belgian pale ale", millel pole veel koondhinnet.

Tootjainfot ei leia

Väike lihtne pudel, omanäolise disainiga silt, millel joogi nimi (tõlkes muuseas "külmakahjustus") on 9 erineva logona kujutatud. Õrnalt kreemikat karva vaht täidab 2/3 klaasist, olles tihe ja püsiv. Õlle värvus - õrnalt udune punaka helgiga sügavkuldne. Aroom on muruselt humalane, mille sisse viskab kergelt mesilasvaha noote - lõhnapildi järgi puhas APA.

Esmamekk on keskmisest sutsu kergema kehaga ja mage-mõrkjas. Keskmaitse toob esile kergelt puitunud humalavarte mõrkjuse ja mesilasvaha õrnalt magusa nätskuse. Lõppmaitses muutub juba tugevalt mõrkjaks ja hapukaks, meenutades noori männikasve. Järelmaitse on värske ja pisut rohmakas, mõrkjas-kirbe ja puidune.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud buketiga, mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga megarüübe. Jõuline ja värske, maitseküllane jook oleks paslik koos mõne intensiivsema tihkema juustuga.
------------
pilt siit

Robuster Porter

Robuster Porter (Tanker pilot brew, Eesti). pfl 0,33 l. alc 4,6 %vol. liigimääratlus: porter

Tootjainfot pole

Lihtne väike pudel, tehniline sildike. Kreemikas vaht täidab pool klaasi, olles üle keskmise tihe ja püsiv, kuid klaasiseintele jälgi praktiliselt ei jäta. Õlle värvus - must. Aroom on magusalt kohvine, meenutades Nescafe lahustuvat kohvi 3in1, väikese kõrvaltoonina on tajuda ka suitsu.

Esmamaitse on kerge ja kohviselt mõrkjasmagus. Keskmaitses süveneb külma lahustuva kohvijoogi taju, see on hapukalt ja kreemiselt kohvine. Lõppmekk viskab sisse veidi röstpähkleid ja mandleid ning kuivatatud õunu. Järelmaitse taandub üsna kiirelt, jäädes vaid hapuka kohvijäljena mõneks ajaks kestma.

Kergepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-hapu buketiga kohvine porter. Õigustamaks nime peaks siin olema kõvasti rohkem keha, kuid ka praegune on päris mõnus joogipoolis. Soovitaks pakkuda koos kalkunišašlõkiga.
----------
pilt isetehtud

Unejutt: Speedway Stout

Tänane unejutt on Speedway Stout teemadel. Leia need viis minutit ja kuula lugu Suurest Õllest

Tekst: Gambrinus. Hääl: Fräulein. Laul: Trubaduur. Kitarritinin: näpatud :)

Tuesday, December 24, 2013

Hel & Verdoemenis Bourbon Barrel Aged

Hel & Verdoemenis Bourbon Barrel Aged (Brouwerij De Molen, Holland). pdl 0,33 l. alc 11,0% liigimääratlus: imperial stout. Tegu on piiratud hiljutise väljalaskega, mistõttu ei ratebeer ega beeradvocate pole veel koondhinnet välja töötanud.


Tootjainfo: "Indigrients: water, pale ale, brown, cocolate, roasted and caramel malts, premiant and saaz hops, yeast. Barrel aged. Enjoy within 25 years. 102 IBU, 297 EBC"


Kordan sama joogi Cuvee kirjelduses antud hinnangut: "Lihtne pudelike ja sellele pruulikojale omane tehniline sildike, KUID uudishimu ja kerget aukartust äratab omamoodi pitseeritud, justkui tõrva või musta vaha sisse kastetud pudelikael. Teades seda, et joogi nö põhjaks oleva "Põrgu ja Needus" nimeline rüübe on ülikõrgelt hinnatud, paneb kõik kokku maitsenäsakesed võbelema ja õllesõbra hingekeeled juba ette laulma."


Kohvipruun vaht moodustab sorinal kallates sentimeetrise püsimatu kihikese, mille viimane kirme haakub ometigi kauaks pinnale. Õlle värvuseks on kosmos, täis valguse puudumist :) Aroom on teravalt viskine, mille alla peitub koopatäis musti ploome ja tammevaadi laudu. Pikemalt nuuskimisel ilmub välja juba metskirss ja megatume šokolaad kui kergelt vintis husaar ballile, ajades oma kuraasiga neiukesed kihevile.


Esmamekk mõjub kui kirsiliköör, mida on kuidagimoodi suudetud sulatada kokku luksuslikuima šokolaadiga ning siis pakutud koos sõrmkübaratäie põrgukange kohviga. See kovhilaks lööb meie husaari virgeks ning juba ongi kaks daami käevangus, viies neid anekdootide turmtules šampuselauakese poole.


Keskmaitse ajal paneb orkester mürtsuma uue pala ning mõlemad daamid peavad täiesti ootamatult jätma oma värskeltleitud kavaleri, kuna too tormab juba korpulentse pereproua manu, kiskudes tolle tantsule. Selles pöörase keerises lendlevad seelikud ning nüüd vallanduvad juba ploominapsi magus-kleepjad noodid, mis panevad silmad kilama ja põsed õhetama. Ahhhhh las need kadetsejad seal  nurgas sisisevad omavahel, meil on täna pidu ning kärtsatav elujõud ja ehe rõõm olemasolust paneb krohvi laest langema.


Lõppmaitse kaldub juba tegema suisa siivutusi, patsutades polkovniku leske tagumikule ja näpistades noort kadetti põsest. Meie husaar on läinud ilmselgelt ülekäte, kuid ontliku härrasrahva pahased pilgud teda ei morjenda! Veel üks naps palinkat ja klaasike kohvilikööri ning nüüd on vaja tormata välja, hõigata lähedale kutsar ning lasta end viia järgmisele peole.


Järelmaitse aga avastab ulja husaari troskas tukkuvana. See külluslikuist külluslikum õhtusöök ning mitmed ülemäärased elamused (milles me siinkohal diskreetselt vaikime, öeldes vaid, et sellesse olid segatud nii õukondlane X kui ka Y provintsilinnast N) on ta välja kurnanud. Kuid pole hullu, vana kutsar viib üle linna tuntud pummeldaja kenasti üürikorterini, küll vahva husaar maksab homme oma arved. Sest nii on ju alati olnud. Ning kõik on õnnelikud.

Tööpingi raskusega, tõrvkleepja paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-mõrkja buketiga KOSMILINE rüübe! Õllede kategoorias tuleks seda nimetada kui "muu õllejook", aga seda sõna parimas tähenduses! Digestiiviks soovitan seda pakkuda, kuid seda vaid gurmaanide seltskonnas, normaalne inimene seda hinnata ei oska :)
-----------
pilt siit


Andersons's Hoppy India

Andersons's Hoppy India (Anderson's Home Brewed, Eesti). pdl 0,33 l. alc 6,5%vol. Liigimääratlus - IPA.

Tootjainfo: "Amarillo, Calypso, Chinook, Centennial"

Lihtne väike pudel, abstraktselt kribukirju silt. Valge vaht täidab ligi pool klaasist, olles üle keskmise tihe ja püsiv. Õlle värvus - õrnalt udune kuldoranž. Aroom on meeldivalt värske, mee ja meloni peatooniga.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga (mis on üllatav!) ja tugevalt magus-vürtsikas-mõrkjas. Keskmaitse valgub üle keele hunnitult puuviljane ja mesine neste, mille murumõrkjas ääreala kaob kuidagi delikaatselt tahaplaanile. Lõppmaitse muutub veelgi pehmemaks, lausa virsiku ja mango tasandil värskelt magus-mõrkjaks. Ooo, see on üks meeldiv suutäis, kas teate! Järelmaitse tuletab aga täie õigusega meelde oma IPA'likku olemust, pannes keelepära mõnusalt surisema ja tekitades üldise värskustunde.

Keskmise kehaga, parasjagu karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga MEGArüübe! Parim peale korralikku kõhutäit keelt ja meelt turgutama.

----------
pilt isetehtud

Icelandic Doppelbock

Icelandic Doppelbock (Einstök Ölgerð, Island). pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. liigimääratlus: topelt-bock. Ratebeeris 83 punkti, beeradvocate 79 punkti!

Tootjainfo: "This limited-edition winter brew will make its debut in October, but this winter celebration ale is worth the wait. Malted barley and chocolate tones define the traditional style, while the robust aroma and long, mellow finish will make this the perfect companion for your holiday adventures."

Lihtne väike pudel, mille sildi tunnusviikingil on seekord Rudolfi nina ja sarved :) Õrnalt kreemikat karva vaht täidab kolmandiku klaasist, muutudes kiirelt suuremulliseks ja taandudes tasapisi. Õlle värvus - kirkalt pronksjas merevaik. Aroom on suhteliselt tagasihoidlik, karameljad linnased ja pähkline martsipan võistlevad omavahel, jättes kuhugi tahaplaanile veidi ka kuivatatud õunu.

Esmamekk on keskmisest sutsu tihedam ja magus-mõrkjas. Keskmaitses domineerib mõnus röstpähkel (kusjuures india pähkel!), suutunnetus on pisut võine ja kreemikas. Lõppmaitse muutub karameljaks ja biskviitjaks. Järelmekk aga avaldab seni varjus olnud humalase tausta, meenutades juba noort IPAt.

Keskmisest tihkema kehaga, nõrgalt karboniseeritud paletiga, magus-hapukas-mõrkja buketiga jõulisepoolne rüübe, mida liigitaks siis pigem lihtsal bocki, mitte topelt-bocki alla nii kanguse kui maitseraskuse mõttes. Suurepärane sõõm nt kanašašlõki allaloputamiseks.
---------
pilt siit

Monday, December 23, 2013

I Beat yoU

I Beat yoU (Mikkeller, Taani). pdl 0,33 l. alc 9,75%. liigimääratlus: topelt-IPA. 99 ratebeeris ja 87 beeradvocate järgi!!!

Tootjainfo: "An Imperial India Pale Ale brewed with: water, malt (maris otter, munich and cara-munich), flaked oats, hops (carpenter, warrior, centennial, amarillo, simcoe and columbus) and ale yeast."

Lihtne väike pudel, kollakasroheline silt tüüpiliselt Mikkellerliku kujundusega. Õrnalt kreemikat värvi vaht täidab pool klaasi, olles mitte just väga tihe, kuid siiski võimsalt püsiv. Õlle värvus - tumekuldne merevaik.

Aroom - jipppiaijeee - see on humalafriigi märg unenägu! Ohsajutt kui jõulised muru, eukalüpti, aprikooside, mee ja apelsinide lõhnad on rüütatud kõige üle valitseva vaha kleepjasse talaari. Seda võiks soovitada aroomiteraapia seanssideks!

Esmamekk on tihke ja meelalt magus-mõrkjas-hapukalt koirohu-nastoikane. Keskmaitse paneb kergelt pead vangutama - no püha ürask, kui vaiguseks ja kleepjaks on võimalik end kaevata? Greibiseemnete ja seedripähklite mõrkjasmaguskibe elevantjas tihkus täidab su pea, surudes viimasedki mõtted välja. Lõppmekk tatsab ringi purjus kuutõrvajana, lajatades oma laia pintsliga mööda keele allkülgi ja ajades maitsenäsakesed endast välja. Järelmaitse vähendab vaid kröömikese üldist üleelusuurt vaiguse mõruduse koormat, lastes sel muutuda suti hapukamaks ja õhulisemaks, meenutades nüüd tormijärgset männimetsa, mille murdunud okstelt tilgub sulle krae vahele kuldseid vaiguplörakaid.

Tihke kehaga, kergelt kleepja paletiga, mõrkjas-magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERRÜÜBE! Oi luuslankadi ja kullkundadi, see maitsepiillerkaar kestab suus vist hommikuni, nii et ärge isegi üritage mingi toiduga vastu hakata!
-----------
pilt siit

Bon Secours Blonde

Bon Secours Blonde (Brasserie Caulier, Belgia). pdl 0,33 l. alc 8 %vol. Liigimääratlus: belgia kange hele eil. Ratebeeri hinnang 71 punkti, beeradvocate järgi 83.

Tootjainfot ei õnnestunud leida.

Omapärase profiiliga reljeefkirjadega ja kääniskorgiga pudel, kollasel sildil maamõisa ja bernhardiini kujutis. Erkvalge vaht täidab 80% klaasist, olles suuremulline ja kiire kaduma. Õlle värvus - kerge uduvinega helekuldne. Aroom on triplitele iseloomulik - pärmine ja vürtsikas, kergelt koriandri ja apelsinikoore lõhnaga.

Esmamekk on keskmise tihkusega ja magus-vürtsikas. Keskmaitse rõõmustab belgia õllede fännaja keelt ja maksa - siin on puuviljast magus-mahlakust, karamelli ja heledaid linnaseid, kreekapähkli mõrkjust ja tublisti vürtsikust. Lõppmaitses võtab sädelev vürts võimust, siin aimdub sutsuke aniisi, koriandrit ja valget pipart. Järelmaitse on supermahlane ja mõrkjalt värske, pomelot meenutav ja isuäratav.

Keskmise kehaga, tublisti karboniseerunud paletiga, magus-vürtsikas-mõrkja buketiga väga nauditavalt värskendav rüübe. Sobilik aperetiiviks koos puuviljavaagnaga.
---------
pilt siit

Rednik Stout

Rednik Stout (Buxton, UK). pdl 0,33 l. alc 4,1 %vol. liigimääratlus: stout. Ratebeeris 93 punkti, beeradvocate pole veel koondhinnet välja töötanud.

Tootjainfo: "This stout ale pours a deep brown-tinted black, with a thick creamy latte head. Aromas of burnt roast coffee, malty molasses, prunes, and a hint of smoke. It is gently sweet & sour, with a moderate bitterness." Sildil mh kirjas, et toode sisaldab nii otra kui nisu.

Lihtne väike pudelike, tumepruun silt. Pruun vaht täidab kolmandiku klaasist, olles peenemulline ja tihe. Õlle värvus - sünkjaspunane. Aroomis on tunda nii lubatud suitsu kui kohvi, melassi ja ploome ei suuda esimese hooga tabada.

Esmamekk on keskmisest kergem ja mage-mõrkjas. Keskmaitse muutub väga intensiivselt röstiseks ja suitsuseks, meenutades kergelt kõrbema läinud röstsaia. Lõppmaitse annab endast juba veidi mahlakamaid emotsioone, siin võib tõesti leida üles kuivatatud ploomid ja mustad rosinad. Järelmekk on kuivapoolne ja õrnalt suitsune.

Keskmisest kergema kehaga, kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga intensiivne kuiv stout. Sobilik pakkuda grillitud seente kõrvale.
----------
pilt siit

Sunday, December 22, 2013

Hel & Verdoemenis Cuvée

Hel & Verdoemenis Cuvée (Brouwerij De Molen, Belgia). pdl 0,33 l. alc 10,5% liigimääratlus: imperial stout. Tegu on piiratud hiljutise väljalaskega, mistõttu ei ratebeer ega beeradvocate pole veel koondhinnet välja töötanud.

Tootjainfo: "80% Bourbon barrel aged" Ehk siis tegu on "seguõllega", millest enamik on laagerdunud burbooni vaadis.

Lihtne pudelike ja sellele pruulikojale omane tehniline sildike, KUID uudishimu ja kerget aukartust äratab omamoodi pitseeritud, justkui tõrva või musta vaha sisse kastetud pudelikael. Teades seda, et joogi nö põhjaks oleva "Põrgu ja Needus" nimeline rüübe on ülikõrgelt hinnatud, paneb kõik kokku maitsenäsakesed võbelema ja õllesõbra hingekeeled juba ette laulma.

Tumepruun vaht moodustab minimaalse vahukirme, mis on see-eest püsiv. Õlle värvus ... noh mis siin kosta, see on tintmust.

Aroom ... ooooohhhooooo ... see võtab juba poole meetri pealt silmad kilama! Kui ei teaks, et klaasis on õlu, võiks kuupalga peale kihla vedada, et see on viski! Ainult et ka viskiks seda päris pidada ei saa, kuna burbooni teravusse seguneb kõva annus karameljat pehmust ja mõrušokolaadi kirbust.

Esmamekk on tihe. Väga Tihe! Ja rummiselt naksakas, lausa kergelt huuli kuivatav.

Keskmaitse. Oi taevas ja põrgu ja õnnistav needus! KUSKOHAST võtta sõnu sellllle kirjeldamiseks??? Nii pööraselt teistmoodi ja vaimustuskilkeid esile kutsuvat lonksu pole Gambrinuse keel ammu kogenud! Kas te olete kunagi kreeka pähkli moosi proovinud? Noh, see pole üldse nagu kreeka pähkli moos, kuid samas kõige lähedasem maitse-elamus, mis meelde tuleb! Gambrinus laiutab nõutult käsi ja hingeldab hardunud vaimustuses - KES ja KUIDAS ja MIKS teeb selliseid jooke? Ei-ei-ei, kui te tahate õlut JUUA, siis ärge selle pudeli poole isegi vaadake!

Lõppmaitse. Tammelaudadel on ikka imeline vägi sisse pandud, kas teate. Ausõna praegu vahib Gambrinus nõutus härduses klaasi ja mõtleb, kas on võimaliks sõnadesse panna seda tiirast küllust. Oehh, proovime. Šokolaadikomme müüakse ka viskitäidisega, eks ole? No vat, ja kui nüüd mõelda, et selle šokolaadikommi (kusjuures koorešokolaadi!) ümber on veel rummis leotatud kirss ning selle ümber valge šokolaadi võiselt kleepjas-rammus kiht, siis hakkame me kuhugi jõudma.

Järelmaitse. Ma saan aru, et kõik see kõlab uskumatult, kuid kuidas kirjeldada küllust? Või kuidas maalida paradiisi ilma et laskuda banaalsustesse? Vanilje - jah kindlasti! Koorevenis, muidugi! Kohvikreem ja rummikook - ilmselgelt. Veidi lagritsat ja sutsu kardemoni ... noh sinnakanti.

Raske kehaga, kleepja paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga (ainult palun võtke see kõik vähemalt kolmandasse astmesse!) KOSMILINE RÜÜBE! Ei-ei-ei, ärge isegi mõelge midagi siia kõrvale pakkuda, kui ehk ainult klaasike vett :)
--------------
pilt siit

Unleash the Yeast: Belgian Trappist

Unleash the Yeast: Belgian Trappist (BrewDog, Šoti). pdl 0,33 l. alc 6,3 % Liigmääratlus: belgia tüüpi hele eil. 54 punkti ratebeerist, beeradvocate pole veel hinnet välja kujundanud

Tootjainfo: "The unsung heroes, the foot soldiers of the revolution. We owe a huge debt to the billions of tiny yeast cells that work tirelessly to ferment sugars into alcohol and CO2. But yeast isn’t just here for the grunt work. Yeast has the power to change the flavour, aroma and complexion of your beer in an instant. This series is designed to showcase the impact different yeasts have on the same base beer.
This series of 4 beers gives the limelight to four totally different yeast strains: Belgian Trappist, Pilsen Lager, American Ale and Bavarian Weizen. All 4 beers have been brewed to the same ABV using a blend of Centennial and Amarillo hops and a backbone of Pale Ale, Munich and Cara Malts. Malts: Maris Otter, Crystal Malt, Caramalt
Hops: Centennial, Amarillo
Twist: Each beer is identical except for the different yeast used to ferment the beers creating 4 radically different beers from the same starting point."

Lihtne väike pudel, Brewdogi tunnuslogo lillakal foonil. Õrn-kreemikas vaht täidab pool klaasist, olles sametpehme ja püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. Aroomis on tunda belgia pärmile iseloomulikke magus-vürtsikaid noote, kuid üldiselt on see tagasihoidlik ja veidi muskuselõhnaline.

Esmamekk on keskmisest kergem (üllatav!) ja magusakas. Keskmaitse on banaanine, mõrkjas-vürtsikas. Lõppmaitse muutub mesisemaks ja vürtsikamaks, saavutades juba peaaegu tripeli taseme. Järelmaitses segunevad huvitavalt belgia puuviljasus ja inglise/ameerikapärane humalasus, kuid seda väga leebel moel.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseeritud paletiga, magus-vürtsikas-mõrkja buketiga omamoodi nauditav rüübe, kuid omaette võetuna pole kindlasti tegu meistriteosega. Kuid pärmi toime eksperimendina kindlasti põnev, jääb üle vaid oodata, kuni saab proovida ka ülejäänud kolme samast pesakonnast.
-----------
pilt siit

Atlantis IPA 14°

Atlantis IPA 14° (Kaltenecker, Slovakkia). pdl ,5 l. alc 5,8% vol. liigimääratlus: IPA. Ratebeeri hinne 63, beeradvocate pole veel koondhindeni jõudnud. Muuseas, olgu öeldud, et Gambrinuseni jõudnud versioon erineb nii sildi kui alkoholi sisalduse poolest ratebeeris kirjeldatuga (5,8% vs 6,0%), nii et tegu on uue modifikatsiooniga, mida pole veel kirjas.

Tootjainfo: "inglise tüüpi pinnakääritatud õlu"


Lihtne keskmises suuruses õlu, moodsa läikiva sildi ja kena kujundusega korgiga. Õrn-kreemikat karva vaht täidab pool klaasist, olles alt suuremulline, kuid pinnalt tihke ja sametine. Õlle värvus - õrna uduvinega tumedapoolne kuldoranž. Aroom on karameljas ja kuidagi ... köögiviljane, veidi murune ja inglise humalatele omaselt pisut kõdulõhnane.

Esmamekk on keskmise tihkusega ja intensiivselt magus-mõrkjas. Keskmaitses tulevad esile omapäraselt magusmõrkjad humalanoodid - midagi meekärje, taruvaigu ja metspirni sarnast. Lõppmekk jätkab veelgi sügavamale mõrkjasse poolusse tungimist, muutudes päris korralikult kibekaks ja kreeka pähkleid meenutavaks. Järelmaitse taandub aga mõnusasse hapukas-mõrkjasse puuviljasusse, meenutades sidruni-mandariini džemmi ja apelsinikoore tsukaadi segu.

Keskmisest tihkema kehaga, kergelt kleepja paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas MEGArüübe! Soovitav pakkuda koos rammusama pehmema juustu peente viiludega, mida lasta keelel sulada ja seguneda õllega.
-------------
pilt siit


Saturday, December 21, 2013

Vasja 50

Vasja 50, juubeli ale (Tanker pruulikoda, Eesti). pdl 0,33 l. alc 7,2 %vol. liigimääratlus: IPA

Lihtne väike pudel, mille muljetavaldavalt uhke kleeps-silt. Õrnalt kreemikas vaht täidab kolmandiku klaasist ning on vaatamata suuremullisele struktuurile püsiv ning kenasti klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - õrnalt udune kastanpunane. Aroom on sellele pruulikojale seni iseloomulikult õunane, millesse seekord aga seguneb ka kirsse ja vaarikaid.

Esmamekk on tihkepoolne ja magus-hapukalt veinine. Keskmaitse on puidune, linnasetihe ja jäme, hapukas ja puuviljakeeksine. Lõppmaitses tammine tunnetus süveneb, maitse rullub raskelt üle keelepära, seda kergelt parkides. Järelmaitse on mõrkjas-magus, puuviljaveinine ja linnasetihe, lausa toitev :)

Raskepoolse kehaga, kergelt kleepja paletiga, magus-hapukas-mõrkja buketiga raskepärane rüübe. Siia juurde oleks vaja juba toekamat lihatükki ning soovitavalt ka tükk must leiba.

---------
pilt isetehtud

Gæðingur Pale Ale

Gæðingur Pale Ale (Gæðingur brugghús, Island). pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. liigimääratlus: APA. Ratebeeris 75 punkti, beeradvocate jaoks tundmatu.

Tootjainfo (läbi google tõlke): "Stallion Pale Ale is a real ale, unfiltered deposits. Considerable bitterness and sweet, and slightly floral hint beer signs."

Muuseas, Gæðingar peaks olema islandi hobusetõu nimi, kui ma õigesti aru sain.

Väike õlakas pudel, mille rohekal sildil kappab keegi kentsakas tegelane. Helevalge vaht täidab pool klaasi, olles üle keskmise püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on kerge ja värske, õrnalt puuviljane ja lilleline.

Esmamekk on väga kerge kehaga (kuid siiski mitte vesine) ja mõrkjas-magusalt puuviljane. Keskmaitse meenutab küpset mangot ja pirne. Lõppmaitse annab pisut mõrkjat tooni juurde, meenutades veidi männiõisikute mõrkjas-kleepjat olekut. Järelmekk on mõnusalt mahlane, kergelt vaigune ja väga-väga värskendav.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseeritud paletiga, mõrkjas-magus-hapuka buketiga nauditavalt puuviljane kerge rüüpeke. Vägagi paslik oleks siia juurde pakkuda nt selleri- ja paprikalõike koos kerge külma koorekastmega.
----------
pilt siit

St. Erhard Kellerbier

St. Erhard Kellerbier (St. Erhard, Saksamaa). pdl. 0,33 l. alc 5,0 %vol- liigimääratlus: kellerbier.

Tootjainfo: "St. ERHARD® is the flagship beer brand representing true beer excellence from the home of the beer. As a genuine Franconian "Kellerbier" St. ERHARD® is brewed and bottled in Bavaria according to the "Reinheitsgebot". We are driven by the passion to serve the highest level of sophistication in brewing to a global audience.

St. ERHARD® isn’t just beer - It’s beer culture!"

Väike matsakas läbipaistev pudelike, mille lakooniline sildike on trükitud otse klaasile. Korgi kujundus - hõbedasele pinnale valgega trükitud piiskpoi kujutis. Kreemikas vaht täidab kolmandiku klaasist, muutudes kiirelt suuremulliseks ja vajudes vaikse kohinaga. Õlle värvus - kirkalt pronksjas merevaik. Aroom on delikaatselt värske, karameljate ja teraviljaste nootidega, justkui nuusutaks otse heleda röstiga linnaste kotti.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse on biskviitjas, sepikuline ja kuidagi ... kuldne :) Lõppmaitses tulevad esile laagerõlle kohta ootamatud puuviljased noodid, meenutades kuldseid Sultan rosinaid. Järelmaitse annab väikese vürtsika turgutuse, muutes kogu elamuse meeldivalt värskendavaks. Päris huvitav kogemus, ehkki kellerbier'ilt ootaks rohkem humalaid ning see õlu on ilmselt ka filtreeritud.

Keskmisest kergema kehaga, üle keskmise karboniseeritud paletiga, mõrkjas-hapukas-magus-vürtsika buketiga, väga heas tasakaalus, kuid justkui sordiini all olev õlu - ükski neljast põhimaitsest ei tõuse esile. Kokku on tegu aga kergesti joodava, kuid siiski väärika rüüpega. Soolakringel ja seakoot sobiks siia kõrvale päris muhedalt.
----------
pilt siit

Thursday, December 19, 2013

Porter 19°

Porter 19° (Kaltenecker, Slovakkia). pdl ,5 l. alc 8,7% vol. liigimääratlus: Imperial Porter. Ratebeeri hinne pole veel välja kujunenud, beeradvocate ei tunne seda jooki üldse.

Toojainfo: "Made on the occasion of the first World meeting collectors beer shop held in Martin 3-6.10.2013. Are among the beers to warm up during the long winter evenings. This is a special type of an English winter porter, which is made by top fermentation. Produced during the winter. Unpasteurized.
Strong beer pronounced chocolate - caramel - maltiness, dark color, aroma of dried plums and ripe red fruit, dominated by the taste of dark chocolate, caramel sweets, with a hint of forest honey and prunes with a soft, dry fading. In conclusion appears fine bitterness and tar taste typical of the type of porter beer."

Lihtne keskmises mõõdus pudel, klassikalise kujundusega sildil kuulutab eraldi nurgake, et tegu on õlle-kollektsionääride kokkutuleku jaoks pruulitud õllega. Kreemikas vaht täidab pool klaasi, muutudes suuremulliseks ja taandudes mõõdukas tempos. Õlle värvus - uduselt punakaspruun. Aroom mõjub huvitavalt mitmekihiliselt - esmalt pahvatab tugev kohvilõhn, seejärel muutub aga üleküpsenud ploomide järele lõhnavalt hapuks ... ja kuidagi käärinuks.

Esmamekk on keskmise kehaga ja intensiivselt hapu. Keskmaitses muutub see kreegiveini ja pohlamahla happesusega, kuid kerge mee varjundiga rüüpeks. Lõppmaitse annab välja veidi magusamat, kuid siiski uskumatult hapukat tooni, mis varjutab ka lõppmaitse. Ei oskagi öelda - pudeli peal on kirjas, et jook peaks püsima vähemalt 31.detsembrini, kuid siin on midagi käest läinud. Kahju kohe, see oleks võinud olla põnev. Vaatasin huvi pärast ka teiste hindajate kandeid ratebeeris ja kõik viimased kirjed rääkisid sama - see õlu on saanud nakkuse.

Keskmise kehaga, kuid kahjuks hindamatu õlu, kuna see rüübe on aia taha läinud.
---------
pilt siit

Horrible IPA

Horrible IPA (Tanker, Eesti). pdl 0,33 l. alc 6,66 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "50 IBU"

Lihtne väike pudel, millel üüüüsnagi algupärane kirju sildike, kujutamas kolba ja õlletünni suhet :) Valge vaht täidab üle poole klaasist, mis on püsiv ja klaasi seintele tugevaid jälgi jättev. Õlle värvus - udune kuldoranž merevaik. Väga hilis-sügisene aroom, meenutades taliõunu ja kergelt kõdunevaid lehti, jahtuvat üleskaevatud peenart ja murtud mustssõstra oksa.

Esmamekk on keskmisest raskem ja õrnalt magus-vürtsikas. Keskmaitse mõjub taaskord kui värskeltpressitud sügisõunte mahl, millele lisandub mõrkjaid muruseid humalanoote. Lõppmaitse muutub veidi biskviitsemaks, linnasekülluslikumaks ja samal ajal ka vaigusemaks. Järelmaitse mõjub kui jalutuskäik sügiseses aias, siin on kargust ja värskust, mahakukkunud õunu ja niiskeid puutüvesid.

Keskmisest raskema kehaga, kergelt kleepja paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga suurepärases maitsetasakaalus olev õunane IPA. Paluks siia juurde kaneeliga õunakooki!
--------
pilt isetehtud


Buxton SPA

Buxton SPA (Buxton, UK). pdl 0,33 l. alc 4,1 %vol. liigimääratlus: SPA ehk Special Pale Ale tootja enda määratlus järgi ... kui tegelikkuses ikkagi lihtsalt pale ale. Ratebeeris 91 punkti, beeradvocate pole veel koondhinnet välja töötanud.

Tootjainfo: "A light, refreshing, hoppy pale ale. A showcase for the incredibly aromatic North American hop – Citra. It has a lovely citrus aroma, with juicy fruit flavours in the mouth. Medium bitterness."

Lihtne väike pudelike, mille tuhmsinisel sildil on müüritise kujutis. Erkvalge vaht moodustab napilt mõnemillimeetrise vahukihi, mis on aga see-eest päris püsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega helekuldne. Aroom on leebe, kergelt karameljas ja suveõunu meenutav.

Esmamekk on kergeke ja mõrkjas. Keskmaitse muutub intensiivselt mahlaseks ja puuviljaseks, veidi tsitrusjaks, kuid peamiselt siiski õunad ... müüd aga juba sügisõunad. Lõppmaitse annab juurde veidi karameljat tihkust ja korraliku kamaluga sidrunikoorelikku mõrkjust. Järelmekk mõjub väga värskelt, kergelt ja mõrkjas-kargelt, justkui meretuul hommikusel jalutuskäigul.

Kergepoolse kehaga. nõrgalt karboniseeritud paletiga, mõrkjas-hapukas buketiga lihtsake, ent väga värskendav rüübe. Paslik õrnema praekala või siis kanašnitsli juurde.
------------
pilt siit

Wednesday, December 18, 2013

Historic Ales from Scotland

Täna võtab Gambrinus ette retke Šotimaale. Täpsemalt - vanale Šotimaale, mille eilidest on lugulaule lauldud, kuulsaim ja õilsaim ehk on neist kanarbikueili legend.

Selleks retkeks ei pea aga minema kaugele, vaid võtma kätte sellise paki, kus sees neli eriilmelist ajaloolist rüübet. Gambrinus tõi selle endaga ühes hiljutiselt sõidult, nii et jagada ma seda teiega ei saa muu moel kui oma lugu rääkides. Kuid loodan et ehk mõni tegusam maaletooja leiab võimaluse see pakike Gambrinuse poodi ametlikku müüki tuua. Seniks aga kuulake mu maitserännakust mööda nelja rüübet.
---------------
Grozet - Gooseberry Wheat Ale (Williams Brothers, Šoti).pdl 0,33 l. alc 5%vol. liigimääratlus: iidne ürdiõlu. Ratebeer pakub 39 ja beeradvocate 80 punkti - no vaat kus erinevus!

Tootjainfo: "From the Gaelic "Groseid". Since at least the 16th century Scots monks and alewives brewed indigenous drinks from cereals, wild herbs and ripe fruits. Tibbie Shiels green Grozet was immortalised by such Scots literati as Sir Walter Scott, Jas Hogg. (The Ettrick shepherd) and Robert Burns who considered it a most convivial drink.
Brewed with lager malt, wheat, bog myrtle, hops and meadowsweet then secondary fermented with ripe Scottish gooseberries.
A pale golden beer, with a refreshing fruit aroma, clean palate, fruity wheat flavour and crisp finish. Recommended with, light foods, pastas and salads.
Drink well chilled in a tall glass. "

Lihtne väike pudelike, mille pruunil sildil mingi ürgne koopamaalilik sümbol. Erkvalge vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, mis on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom: õrnalt linnaseline ja ürdine, kuidagi metsane ja magusakas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-vürtsikas, lausa mesisepoolne. Keskmaitses mee maitse süveneb, sellele lisandub nisule omast hapukat pehmust ning veidi ürdist kõditust. Lõppmaitse muutub vürtsikaks, keele allkülgi säristavaks ja hapukaks. Järelmaitses aga avaldub selle õlle tõeline pale ehk siis küpsete heledate tikrite mahlane hapukasmagusus.

Keskmise kehaga, pisut kleepja paletiga, magus-hapukas-vürtsikas-hapukas omanäoline rüübe. Humalaeelse ajastu stiilipuhas näide, mis kaasaegse maitsejahtija kergelt segadusse viib, kuid siiski tunnustavalt noogutama paneb. Soovitaks pakkuda koos seenesalatiga.

pilt siit
----------------
Fraoch - Heather Ale (Williams Brothers, Šoti). pdl 0,33 l. alc 5,0%vol. Liigimääratlus: iidne ürdiõlu.

Tootjainfo: "Ingredients: Malts: British Pale Ale Malt, Cara Malt, Malted Wheat. Heather, Bogmyrtle.
The Brotherhood have been guardians of the ancient Gaelic recipe for "leann fraoich" (heather ale) since 1988 and are proud to be the only brewery still producing this unique style of beer and distributing it world wide. A light amber ale with floral peaty aroma, full malt character, and a spicy herbal finish - This beer allows you to literally pour 4000 years of Scottish history into a glass.
Into the boiling bree of malted barley, sweet gale and flowering heather are added, then after cooling slightly the hot ale is poured into a vat of fresh heather flowers where it infuses for an hour before being fermented."

Lihtne väike pudel, mille mustjas-rohekas-kuldne silt on kaetud ürgsete sümbolitega. Erkvalge vaht moodustab kahesentimeetrise püsiva kihi. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom ...oi see toob silme ette lapsepõlve kanarbikupõndaku suvila lähistel :) Mesine ja mõrkjas, puidune ja veidi tolmune ning oi kui armas.
Ratebeer pakub 63 ja beeradvocate 85 punkti.

Esmamekk on keskmise kehaga või isegi sutsu tihkem, mis on 5-kraadise õlle puhul üsna tavatu; magus-mõrkjas. Keskmaitse on taaskord mesine, kuid sedapuhku veidi parkiv ja nätske, raskepoolne ja laukaveena rauane. Lõppmekk on väga-väga ürdine, kanarbikuteed meenutav, raskepärane ja meevahane. Järelmaitse muutub juba pisut vaiguseks, mõrkjas-kleepjaks ja kuidagi uinutavaks.

Keskmisest raskema kehaga, kleepja paletiga, magus-mõrkjas-vürtsika buketiga pehmelt jõulise olekuga ürdiõlu. See on uimastav ja rahustav, soovitav võtta klaasike enne und ning õiglane puhkus on garanteeritud.

pilt siit
------------
Ebulum - Eldeberry Black Ale (Williams Brothers, Šoti). pdl 0,33 l. alc 6,5%vol. Liigimääratlus:

Tootjainfo: "Elderberry ale has formed part of the Celtic tradition since it was introduced by Welsh druids in the 9th century, where the ale was passed around the people of the village during the Autumn festival. Our recipe was taken from a 16th century record of domestic drinking in the Scottish Highlands and is Brewed with roasted barley and chocolate malt, then infused with elderberries to deliver a dark, rich, fruity beer with a strong single hop aroma and satisfying bitter conclusion."

Lihtne väike pudel, mille mustjas-hõbedast silti ehivad keltilikud mustrid. Tumekreemjas vaht moodustab sõrmepaksuse kauakestva kihi. Õlle värvus - sügavtume kreegipunane. Aroomis domineerivad kohvised röstnoodid, mille alt aimdub midagi hapukat ja marjast.
iidne ürdiõlu. Ratebeer pakub 90 ja beeradvocate 86 punkti.

Esmamekk on keskmise kehaga ja õrnalt magusakas. Keskmaitse meenutab parimaid kohvistoute, olles külluslikult kreemiselt kohvine ja pisut marjaveinine. Lõppmaitse paneb veidi imestunult klaasi vaatama - kas selline oligi šotlaste muistne elu? No siis ma saan suurepäraselt aru, miks nad anglosakside vastu nii raevukalt võitlesid - sellise õlle nimel võib seda igatahes teha! :) Järelmaitse kaob pehmesse kreemikasse kohvipilve, olles ühekorraga nii virgutav kui meelisklema panev.

Keskmise kehaga, kleepja paletiga, hapukas-mõrkjas-magusa buketiga MEGArüübe! See annab silmad ette paljudele tänapäevastele pruulistele ning paneb muistsetest traditsioonidest veelgi enam lugu pidama. Soovitaks pakkuda koos käntsaka ahjuliha ja samas küpsenud naeriga.

pilt siit




------------
Alba - Scotc Pine Ale. (Williams Brothers, Šoti). pdl 0,33 l. alc 7,5%vol. Liigimääratlus: iidne

Tootjainfo: "A traditional Highland recipe, popular in Northern Scotland until the end of the 19th Century. This "triple" style ale is spiced with sprigs of spruce and pine, harvested in the spring and brewed with only a small token handful of hops . Break out the goblets and pour with abandon. Rich, tawny and best enjoyed at Room temperature."
ürdiõlu. Ratebeer pakub 85 ja beeradvocate samuti 85 punkti.

Lihtne väike pudel, mille roheruuduline muster on ilmselt laenatud mõne klanni kildilt. Kreemikas vaht täidab kolmandiku klaasist ning on samet-tihe. Õlle värvus - kirkalt punakas merevaik. Aroom meenutab ... hmmm, kui oleks olemas kuuseokka-vein, siis ilmselt seda :)

Esmamekk on väga tihke ja hurmavalt vaiguselt magushapu - täpselt nagu näriks noori kuusevõrseid!  Keskmaitse lisab sellele okkalisele põhitoonile veel ka kuhjaga karameljat magusat tihkust ning veidi puuviljast kõrvaltooni. Lõppmekk paneb aga suisa männikasvude pommi suus plahvatama - see on NIIIIII intensiivne ja nii pööraselt meeldiv, et paneb Gambrinuse toolil hüplema ja mõnust inisema nagu end piimast täis vitsutanud mullika. Järelmaik pitseerib oma vaiguse magus-hapu jälje suulakke, kuhu see jääb ilmselt igaveseks. Või noh, järgmiseks viieks minutiks kindlasti :)

Ülitihke kehaga, vaiguselt kleepja paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusa buketiga OIVAÕLU! Äärmiselt omanäoline ning totaka naeratuseni nauditav rüübe ... kuid seda eelkõige neile, kes on lapsepõlves kuuse- ja männivõsusid näsinud.

pilt siit

Tuesday, December 17, 2013

Mandarina IPA

Mandarina IPA (Nøgne Ø, Norra). pdl 0,5 l. alc 7,5 %vol. liigimääratlus: IPA. 91 punkti ratebeeris, beeradvocate jaoks tundmatu.


Tootjainfo: "Imagine that the German have come up with a high alpha fruity hop! "Could that be right?" we asked ourselves. We were in luck to get 100 kgs. The new wonder hop bears the name Mandarina, and it’s presently not commercially available. And how could we present this hop with all it’s glory? By brewing an IPA of course. Please welcome Mandarina IPA."


Lihtne pudel, sama lihtne silt, kuid vähemalt see kannab endale humalafriigile huvitavat märget "50 IBU" Kreemikas vaht täidab üle poole klaasi, olles tihkepoolne ja märkimisväärselt visa. Õlle värvus - udune aprikoosioranž. Aroom on ... hmmm ... huvitavalt mitmekülgne ... siin on nii tsitrusekoori kui - oot kas see pole mitte rabalõhn? Või siiski männivaik ja kõdunenud lehed?


Esmamekk on tihkepoolne ja hapukas-vürtsikalt keelele haakuv. Keskmaitse paneb tunnustavalt noogutama - see ON tõesti alfahapete rohke, puuviljane, tsitruseline ja samal ajal huvitavalt õliselt humalane. Lõppmaitse peale võiks panna küll "Maroko mandariinid" sildi, kui mitte apelsini oma - mõistagi see mahlane puuviljasus on segunenud mõrkja vürtsikusega ja veidi turbase raskepärasusega. Huvitav segu inglispärasest aidalõhnast ja ameerikalikust värskusest - nii võiks siis kirjeldada järelmekki :)


Raskepoolse kehaga, kleepja paletiga, hapukas-vürtsikas-magus-mõrkjas oivalises tasakaalus oleva maitsebuketiga OIVAÕLU! Sobilik koos veidi rammusama ampsuga, nt peened grillvorstikesed lambasooles.
------------
pilt siit

13 reede coffe stout

13 reede coffe stout (Tanker Pilot Brew, Eesti). pdl 0,33 l. alc 7,2%vol. liigimääratlus: stout.

Väike lihtne pudel, proovipartiile kohaselt väga tehniline silt. Tumepruun vaht täidab aegamisi kerkides pool klaasi, olles tihe ja väga püsiv. Õlle värvus - täieline mustus! :) Aroomis seguneb mõnusalt hapukas röstitud kohviuba ja üsna äratuntav kõrvetatud linnas, lisandub veidi suitsuploomi.

Esmamekk on keskmise tihedusega ja intensiivselt hapukas. Keskmaitse muutub kohvikoogikeseks, selliseks tihkelt karameljaks, kohvikreemiga kaetud ja kohvi ning tilge rummiga immutatud koogikeseks, mille peale on veel veidi mõrušokolaadi riivitud. Lõppmaitse jääb samale kohvilainele, kuid see laine on üüüüüsna suur ja kõikemattev, ega ausalt öeldes selle alt ja kõrvalt suurt midagi välja ei paistagi. Järelmekk muutub juba pisut mitmekülgsemaks, lubades esile tulla taaskord suitsuploomil ning isegi veidi arooniamarjakesel, kuid see viimane on ilmselt rummis ligunemise järel oma parkiva toime kaotanud, ent seda maitsvamaks muutunud:)

Keskmisest tsipa raskema kehaga, veidi kleepja paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusa buketiga jõuline rüübe. Klassikaline kohvistout, mis oma intrigeeriva nime jaoks peaks olema kas kõvasti kangem või siis veelgi kohvisem :)

---------
pilt isetehtud

Nisu Saison

Nisu Saison (Manilaiu Mikro Brauerei, Eesti). pdl 0,33 l. alc 6,5%vol. Liigimääratlus: saison

Lihtne väike pudelike, helesinine sildike. Helevalge vaht täidab kolmandiku klaasist, olles suuremulline ja läbematu. Õlle värvus - õrna uduvinega kuldne. Aroomis seguneb nisu pehme ja saisoni teravam hapukus, moodustades kokku midagi teeseene-joogi laadset värsket ja torkivat.

Esmamekk on keskmisest kergem ja magus-hapukas, kergelt kihelev ja mänguline. Keskmaitses muutub suutäis palju tummisemaks, tihkelt karameljaks ja veidi banaaniseks. Lõppmaitses muutub bukett taaskord, siis lisandub valgeid sõstraid ja tikreid, triple-tüüpi õllede piprast vürtsikust ja kuldseid mahlaseid rosinaid. Järelmaitse paneb suu lausa õhkama vürtsikalt täidlase värske hapukusega ... seda võiks soovitada haigusest paranejale virgutusjoogiks :)

Keskmise kehaga, keskmiselt karboniseerunud paletiga, magus-vürtsikas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERRÜÜBE! Oi see on üks hea söögiisu ergutaja, soovitakski pakkuda šampusepokaalist aperetiivina!
------------
pilt isetehtud

Monday, December 16, 2013

Benno trappistenbier

Benno Trappistenbier (Stift Engelszell, Austria). pdl 0,33 l. alc 6.9%vol. Liigimääratlus: farmhouse ale. Ratebeer annab 83 punkti ja beeradvocate 86.

Tootjainfo pole mitte küll otsesest allikast, aga: "Benno Trappistenbier is a farmhouse ale (ABV 6.9%) named after Engelszell's Abbot Benno Stumpf. The monks use Saison ale yeast, Pilsner malt and a blend of European hops to craft this bright, refreshing and satisfying beer.

Reddish amber in color with an off-white head, Benno offers aromas of bread, spice and honey; flavor is spicy and earthy, with fruity acidity tempered by a touch of honey. Finish is dry and lightly bitter."

Lihtne väike pudel, tumedates toonides ajaloolisusele pretendeeriv sildikujundus. Õrnalt kreemikas vaht täidab 80% klaasist, olles vahvalt vaheldumisi suure- ja väiksemulline, kuid vägagi püsiv. Õlle värvus - punakas merevaik. Aroom meenutab valget poolkuiva veini, kuid sellele lisaks kõditab ninasõõrmeid väike vürtsipilveke.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-vürtsikas. Keskmaitses muutub see hapukus pehmeks ja täidlaseks, veidi kreemikaks ja puuviljaseks, meenutades punast apelsini ja mandariini, parkides pisut keelt ja ergutades maitsemeeli. Lõppmaitse on huvitavalt raskepärane, kuidagi ... mineraalne ... kui te nüüd aru saate millest ma räägin :) Järelmekk on puidune ja pirnine, keelt naksuma panev ja kõditav.

Keskmise kehaga, kuivapoolse paletiga, hapukas-magus-vürtsikas-mõrkjas MEGArüübe! Siia juurde sobiks pakkuda ploomidega küpsetatud parti.


----------
pilt siit

Mama Killa

Mama Killa (Pühaste Pruulikoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6%vol. Liigimääratlus: must IPA

Tootjainfo: "Linnased: Pale, Caramunic, Carafa. Humalad: Simcoe, Chinook, Amarillo."

Tumekreemikas vaht täidab pool klaasist ja on kenakesti püsiv. Õlle värvus - õrna pruunika varjundiga must. Aroom on üsna teravalt humalane, ürdine ja männiokkane, kergelt kohvine ja mõrumandline.

Esmamekk on keskmise tihkusega ja mõrkjas-vürtsikas. Keskmaitse näitab pisut tervamat palet, riivides keelekülgi männikäbiga. Kuid alles lõppmaitses avaneb selle joogi bukett ... ja see on üüüüpris meeldiv, kas teate! Siin on pehmemalt Yin poolelt tumedaks kuivatatud õunu ning täistera  kaeraküpsiseid, Yangi aga esindab rohmakavõitu mõrkjas ja mahlakas humal. Huvitaval kombel muutub järelmaitses bukett taaskord, nüüd tulevad esile kohvised nüansid ja tilgake rummi ... justkui oleks söönud kodust rummikoogikest.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga MEGArüübe! Siia kõrval soovitakski pakkuda lusikaotsakesega rummikoogikest :)

--------------
pilt isetehtud

Noteckie Niefiltrowane

Noteckie Niefiltrowane (Browar Czarnków, Poola). pdl 0,75 l. alc 5,6%vol. Liigimääratlus: kellerbier. Ratebeeril on küll olemas sissekanne, kuid ei ühtegi kirjeldust, beeradvocate ei oma sedagi.

Tootjainfo: "Unique edition Noteckiego Clear, have been waiting for all his fans. The omission of the filtration process is a greater amount of yeast and vitamins, but especially impressive full of flavor and very rich bouquet of aromas - so taste had golden liquor at the beginning of its history, when not yet known ways of filtering and fusing."

See õlu algab mitte ainult loost "haruldane ja raskestileitav", vaid karbist! Tegu on ühe omanäolisema pakendiga, mida Gambrinus näinud - nägus pappkarp hoiab suurt kääniskorgiga pudelit nagu väärisasja :)Valge vaht moodustab kahesõrmese kärsitu kihi. Õlle värvus - kirkalt merevaigukuldne. Arrom mõjub esmalt üsna lihtsalt, heledate linnaste karamelja tooniga, kuid seejärel ilmub välja veetlev puuviljane-veinine toonike kui arglik blond plikake ema seeliku tagant.

Esmamekk on kergepoolne ja õrnalt saiane. Keskmaitse meelitab mõnusa täidlase linnasepehmusega ja seejärele laseb taaskord piiluda sel blondil piigal, kuigi too on juba veidi suuremaks kosunud ning on hetkel mõrkjalt pahuras tujus. Lõppmaitses seguneb kergesse karameljasse üldpilti mingit ürdilist kibekust, meenutades raudrohutõmmist. Järelmekk taandub aga pisut tummisemaks humalaseks laagriks, milletaolist võib leida nii Leedus kui Põhja-Saksamaal.

Kergepoolse kehaga, nõrgalt karboniseeritud paletiga, magus-mõrkja buketiga lihtne rüüpeke, mis tänu filtreerimatusele ja keskmisest pikemale laagerdumisele on siiski sobilik ka heaks söögikõrvaseks. Paras koos sealiha ja hapukapsastega pakkuda.
------
pilt siit (kolmikust vasakpoolne)

Sunday, December 15, 2013

Gregorius Trappistenbier

Gregorius Trappistenbier (Stift Engelszell, Austria). pdl 0,33 l. alc 9,7%vol. Liigimääratlus: quadrupel. Ratebeer annab 95 punkti ja beeradvocate 85.

Tootjainfo: "The first bottles of beer which, since 1 June 2012 The first Variety called Gregorius and is a dark triple with 9.7 vol% Alc."

Lihtne väike pudel, tumedates toonides ajaloolisusele pretendeeriv sildikujundus. Tumekreejas vaht täidab 80% klaasist, muutudes kiirelt suuremulliseks ning taandudes, jättes mõõdukaid jälgi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt mahagonpunane. Aroom on veinine ja puidune, leivakooriku ja kuivatatud ploomide ning jõhvikate järgi lõhnav.

Esmamaitse mõjub keskmisest tihkemalt, magushapukalt ning üsna alkoholiselt torkivalt vürtsikalt. Keskmaitse ... ohhhooo ... kui mitmekihine see jook on! Alguses tundub olevat tegu millegi nelgise ja kaneelisega nagu klassikaline kõrvitsamarinaad ... siis aga lööb jõhvikas koos pohlaga lahti sellise mahlakose, et paneb suu vett jooksma samal ajal kui õlu veel keelt ümbritseb :)

Lõppmaitse kannab aga ette quadruplile kohaseid veiniseid-likööriseid palasid, melassi ja mesikate hõrke nüansse.

Järelmekk on aga suisa ... brändine? Selline teravapoolne, silmi pärani ajav ning hoiatav - et mees, minuga ära mängi :) Soome pohlaliköör tuleb meelde, ning sellele lisandub kodune jõhvika-arooniavein.

Keskmisest raskema kehaga, kleepja buketiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga järsuvõitu ÜBERõlu! Siia juurde peaks kindlasti midagi hõrku pakkuma, näiteks tumedas õlles hautatud vutte.
--------
pilt siit