Sunday, September 30, 2018

Special 1 Zeezuiper Citra & Mosaic Dry Hop


Special 1 Zeezuiper Citra & Mosaic Dry Hop (Scheldebrouwerij, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: belgian ale ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo (google tõlke kaudu): "Our Zeezuiper will be 21 this year and that requires a party! In honor of his adulthood we put our faithful triple this year for once in a hoppy sunshine. It has become an explosive but sophisticated dry hop special with Citra and Mosaic. An aromatic blond beer with notes of grapefruit, tropical fruit, blueberries and a light spiciness. In short, an extra festive Zeezuiper like you have never tasted him before!"

Väike lihtne pudel, pruulikojale omase sildi asemel on seekord mindud lakoonilise, kuid kauni klaasiletrüki teed. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magusakas, karamelline, vähese mõrkja taustaga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt magusakas-mõrkjas. Keskmaitse ... oi kui mõnusalt mitmekülgne see on! Kommisuhkrune karamell seguneb hapuka puuviljase tooniga, mis meenutab kuivatatud virsikuid. Vürtsikas sädelus liitub väärika ja rahuliku mõrkjusega. See mõjub kokku kui klassikaline vanakooli õlimaal, mis on saanud endale sama õilsa kullatud raskepärase raami, kuid moodsa nükkena kumab raami tagant sooja LED-valgust.

Lõppmaitse on mõrkjas-magusakas, kõrvetatud suhkru ja krõbedate kaneeliküpsiste ning Merekivikeste segune. Järelmeki magusakas-vürtsikas pidulikkus kutsub taas selle väärika õlimaali juurde ... ning alles nüüd saad aru, et sellel polegi kujutatud tavapärast vaasi-puuvilja-vaikelu daamiga, vaid kaasaegset linnapilti.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga Übertaseme rüübe! Tegelikult peaks muidugi ütlema "mega", sest vaieldamatult VÄGA heale triple-õllele on humalatega lisamõõde antud ja seeläbi mõnusalt meeldejäävaks tuunitud, kuid noh, niiiiiii vaimustav ta nüüd kah pole :)
---
pilt isetehtud

Guava Groove


Guava Groove (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "New England IPA with guava fruit
IBU 30"

Väike lihtne pudel, sildil pidutsevad flamingod. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - lopsaka laialehelise suuretükilise hõljumiga hägune. Aroom on sama lopsakalt mõrkjasmagusalt ja troopiliselt puuviljane, ehkki kuna pole guaavaga ise varem kokku puutunud, siis ei oska, kui üks-ühele see vili siin lõhnas kajastub.

Esmamekk on keskmise kehaga ja veidi kribelevalt hapukas-vürtsikas. Keskmaitse muutub veidi leebemaks, magusakas-hapukas troopiline puuviljasus säilub, kuid jätkuv, kirbuse ääre peal olev kräbelus keelel paneb üllatama. Lõppmaitses see ärevus taandub, mõrkjas-magusakas puuviljasus meenutab guaava-võhikule mangot, papaiat ja ananassikonservi. Järelmekk on taas vürtsikam, õhelev ja püsimatu, hapukas-magusakas ja eksootiline.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Värske ja rahutu, eksootiline ja tõtlev, loksuv ja lainetav ja kuhugi minema kippuv troopiline eksootika-elamus.
---
pilt isetehtud

Kraft Lager


Kraft Lager (Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „Czech Pilsner (Světlý)“ ja hinnang on 47 punkti.

Tootjainfo: "Tanker Kraft Lager is a beautifully drinkable beer that is enjoyable all the time, especially for thirsty brewers after a hard day of work. With 5.1% ABV, it’s a crisp and highly drinkable Pils. We used traditional floor malted pilsner from Czech Republic for malt complexity and a mix of noble and American hops to make our Czech style Pilsner with the signature Tanker hoppy and vibrant flavors. Cheers!
IBU 35"

Väike lihtne pudel, sildil ... eee ... impressionistliku näod? Calge vaht täidab 90% klaasist ja ronis pikalt ja põhjalikult ka pudelist välja. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on mõrkjashapukas, värskeltniidetud loduheinamaa lõhnane. Puruks-kaksatud putkevarred ja rudjutud angervaks.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja tugevalt mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, ürdine, raudrohune ja võilillelehene. Lõppmaitses lisandub hapukamaid noote, kuigi üsna karmipoolne mõrkjus jääb peatooniks. Järelmekk on mõrkjas, krõps ja kuiv.

Keskmisest kergema kehaga, ülemäära karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga Väga hea taseme rüübe. Pilsneri kohta veidi liiga agressiivselt mõrkjas, kuid üldiselt siiski väga värskendav ja otsekohene klaasike.
---
pilt isetehtud

Thursday, September 27, 2018

Anbai Ale


Anbai Ale (Kiuchi, Jaapan) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Fruit Beer" ja hinnang 81 punkti.

Tootjainfo: "Anbai literally means “Salty Plum” and the word is also used to describe the stat of taste and flavor. Ii Anbai means “just right”! Hitachino Nest Anbai Ale is brewed based on the high alcohol version (7%) of the siganture beer Hitachino Nest White Ale, infused with locally grown green sour plum (ume), and finished up with a pinch of Japanese sea salt (moshio). The balance of sourness, bitterness, comes from the plum and subtle saltiness, great umami taste of the sea salt is “Ii Anbai - just right!”"

Väike reljeefkirjadega pudel, sildil pruulikoja tunnus-öökull keset (ploomi-?)õisi. Sentimeetrine valge vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom mõjub kuidagi tihkelt, täidlaselt ja väga puuviljaselt. Kuigi kirjas on, et see on ehitatud nisuõlle baasile, pakuks ninatunnetuse järgi välja mõnda väga head (imperial) saisoni. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas ning aimatavalt soolakas. Keskmaitse ... ooo ... see kombo on ju lausa suurepärane! Hapud ploomid, vürtsikas sädelus, veidi soola, mõõdukalt karamelli - kuulge see on ju väga-väga hea!

Lõppmaitses soolasus tugevneb, muutes ploomide magusakas-hapuka põhitooni veelgi intensiivsemaks. Lõhnast tuttav nö tajuhäire, mis tahaks jooki paigutada saisonide õilsasse ritta, ainult tugevneb. 

Järelmekk muutub karamellisemaks ja soojemaks, sellist suutunnet omistaks juba mõnele odraveinile. See on rahulik, täidlane, veidi mesine, mõnusalt puuviljane ... ja samas see soolasus (mis on nüüd küll tagasi tõmbunud) seob kõik need eri tahud hunnitult hästi omavahel kokku.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-soolakas-hapukas-vürtsikas-soolakas-magusakas-vürtsikas-hapuka buketiga Megatasandi rüübe. Oivaliselt hea ja maitsetihe amps, eriti kui saisonid teile meele järgi on.
---
pilt isetehtud

Ürgelajate mõts


Ürgelajate mõts (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Liigimääratlus: "tammesuitsune nisuõlu"

Tootjainfo: "Vesi, nisu-, odra- ja suitsulinnased, Northdown humal, mustsõstraoksad, sidrun, pärm"

Väike lihtne pudel, silt ... noh pilt on ju lahe, aga tootjainfo tekst on niiiiiiiiiiiiiiiii nirult leotav, et ütleks kohe halvasti :) Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on mõõdukalt suitsune, selle taga aimdub vähest hapukat nooti.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on suitsune, hapukas-magusakas ja tänu suitsule veidi lihalik. Lõppmaitse muutub hapukas-magusakaks, justkui olek mingit hapukat leiba suitsuse lõkke kohal hoidnud. Järelmekk ... suits matab üldiselt küll enamikud peenemad nüansid, kuid nüüd lõpuks on ka nisu pehmust siit alt tunda.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-suitsune-magusakas-hapukas-suitsuse buketiga HEA taseme rüübe. Kui suitsused õlled on mokkamööda, siis see kraam sobib kindlasti, muid nüansse siit väga otsida ei tasu (nt kirjas olnud mustsõstralehest ei leidnud küll jälgegi, sidruni vist tabasin ära)
---
pilt isetehtud

Marihana


Marihana (Coedo, Jaapani) pdl 0,33. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Session IPA" ja hinnang 71 punkti.

Vaadiversiooni kirjeldus on siin, vaatame kas pudel erineb

Väike reljeefkirjadega pudel, rohe-hõbedane sildike. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on mõrkjas-magusakas, puuviljane ja värske.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja üsna jõuliselt mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, apelsinikoorene ja karge. Lõppmaitse muutub veidi hapukamaks, greibilikumaks. Jrelmekk on kuivapoolne, murune ja kirgas,

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkja-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertaseme rüübe. Väga meeldivalt kuiv, karastav, karge ja samas mahlane. Superhea värskendav lonksuke peale pikka päeva! Ütleks et pudeliversioon on parem kui vaadiversioon.
---
pilt isetehtud

Heeliumiõlu - see on tüng

Olen pidanud kümneid kordi vastama küsimusele: "kas te müüte ka heeliumiga õlut?" Tõenäoliselt on kõik õllemaailmaga seotud inimesed vähemalt kord pidanud sedasama tegema. Et edaspidi oleks mul endal lihtsam, kirjutan selle teema siin blogis lahti.

Ei. Lühike vastus on "ei". Ei, Gambrinuse õllepoodides ei leidu heeliumiõlut. Ühel väga lihtsal põhjusel - sellist õlut pole olemas.

Veidi pikemalt - 99% tõenäosusega on küsija vaadanud seda videot. See ON naljakas, pole midagi öelda :) Aga paraku ongi see naljavideo või teisisõnu tüng. 1.aprilli jaoks tehtud kraam.

Veidi veel pikemalt:
- heelium ei lahustu vees (ja õlu koosneb põhiliselt veest), seega õlut EI SAA karboniseerida heeliumiga.
- kui heelium isegi pudelisse või purki pressida koos õllega, kaoks see gaas kiiremini, kui jõuate kuulda avamisega kaasnevat heli pssssssst.
- juhul kui te siiski suudaksite heeliumit koos õllega manustada ... siis parem ärge tehke seda. Lämbumisoht on veidi karm hind, mida nalja eest maksta.

Wednesday, September 26, 2018

Petrus Tripel


Petrus Tripel (De Brabandere, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Abbey Tripel" ja hinnang 51 punkti.

Tootjainfo: "A strong, abbey-style ale, clean and complex."

Väike lihtne pudel, sinumustvalge sildike (ei ole lipuvärvides :) ). Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on magusakas, karamelline, vähese mõrkja noodikesega ja selgelt belgialik.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse kommisuhkrune põhi saab väga mõnusalt tasakaalustatud mõrkja ja vürtsika kõrvalmänguga. Lõppmaitse ajal lisandub siia vähene puuviljane hapukus ... oi kui hea on üle tüki aja klassikalise, aga uue belglasega kohtuda. Järelmekk on magusakas-vürtsikas. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe. Belgia traditsiooni kohta ehk küll veidi mõrkjam kui kombeks, kuid seda paremini joodav see kraam on. Üldiselt aga ikkagi - aegumatu klassika nagu Madalmaade kuldajastu meremaal väärikas kuldses raamistikus.
---
pilt isetehtud

Einbi hele


Einbi hele (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: "kadakane APA"

Tootjainfo: "Vesi, Pale Ale ja Crystal linnased, kadakaoksad, Centennial ja Pekko humalad, pärm"

Väike lihtne pudel, silt meremeheline. Kollakat karva vaht täidab üle poole pudeli ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - vähese uduvinega ja pruunika jumega tumekuldne. Aroom on nätskelt linnaseline, meenutades kodust sepikut. 

Esmamekk on keskmisest kriips raskema kehaga ja üsna jõuliselt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub huvitavalt vürtsikamaks, kadakane vaigugus tuleb juba päris kenasti esile. Lõppmaitse on hapukas-vürtsikas, keelel võbelev, rahutu ja kihelev, värske ja vaigune. Järelmekis tuleb aga esile veider mudrune noot, mille kannaks kuhugile pärmise leivataigna, mitte õlle valdkonda.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Jääb selline tunne, et kadakas on lisaks vaigule andnud ka mingi väikese nakkuse, mis ei muuda jooki küll mitte üheski mõttes halvaks, kuid küll aga veidi teismoodi pärmiseks.
---
pilt isetehtud

Yuzu Pale Ale


Yuzu Pale Ale (Sakiškių, Leedu) pdl 0,33 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Fruit Beer" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Pale ale brewed with citrusy hops and yuzu purée.
IBU 21"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt seekord heleroheline. Kollakasvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - häguselt tumedapoolne tuhmkuldne. Aroom on VÄGA tsitruseline, kohe VÄGA!

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on ... ummm ... ebamäärane, mudrune, kuid siiski mõnusalt tsitruseline, meenutades veriapelsini ja mandariinkoort. Lõppmaitse värvub magusapoolsemaks, meenutades nt greibi-karamelli, kui sellist kommi tehtud on. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, päris mõnusalt kuivapoolne ja mahlane ja pomelot meenutav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga Vägagi hea taseme rüübe. Jah, tiba mudruse maitsega, kuid siiski mõnusalt mahlane ja karastav ja maitseküllane.
---
pilt isetehtud

Imperial Kvass


(Sakiškių, Leedu) pdl 0,33 l. alc 5,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Kvass style beer brewed with fermented Lithuanian rye malts
IBU 14"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt seekord tume leivapruun. Vähene kollakas vaht kaob kiirelt. Õlle värvus - häguselt punakaspruun. Aroom jääb kuhugile leivakalja ja leivasupi vahele. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse ... leivakoorikute leotusvesi? Lõppmaitse ... ehhh ... kõrbenud leivakontsikust tehtud kodune kali? Järelmekk ... hapukas leivakali.

Unterbier. Keskpärane kraadiga leivakali, seda ta ehk on. Kuid õllena on see läbikukkumine. Kas see oli taotluslik? Turunduslikult kuramuse julge samm, sellise juraga välja tulla.
---
pilt isetehtud

Tuesday, September 25, 2018

Wallawanem (partii 2)


Wallawanem (partii 2) (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Liigimääratlus: "nisuõlu"

Tootjainfo: "Vesi, odra-, nisu- ja hapestatud linnased, Hüll Melon humal, pärm"

Väike lihtne pudel, silt samasugune nagu esmaversioonil. Sentimeetrine erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on magusakas, täidlane ja veidi nelgi järgi õhkav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja ootamatult hapukas. Keskmaitse on hapukas-mõrkjas, kuiv ja veidi sügisõunu meenutav. Lõppmaitse muutub pehmemaks, õunad muutuvad suvisemaks, magusamaks ja küpsemaks. Järelmekk jääb hapuka mahlase värskusena pikaks ajaks keelepärale, lõhnast tuttav nelgine vürtsikas noot mõjub asjakohaselt.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-hapuka buketiga HEA taseme rüübe. Nisuõlle kohta veidi ülemäära keeratud hapukas noot küll ehmatab alguses, kuid mida lonks edasi, seda mõnusam tundub. Igatahes esimese versiooniga ei sarnane praktiliselt üldse.
---
pilt isetehtud

Sour Beetroot Ale


Sour Beetroot Ale (Sakiškių, Leedu) pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice / Herb / Vegetable" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "This sour ale was inspired by our national summer dish . cold beetroot soup, called šaltibarščiai
IBU 6"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt seekord peedipunane. Sama karva vaht täida 90% klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt peedikarva punane. Aroom ... no peet noh! :)

Esmamekk on vesise kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitses ... peedimarinaad! Huvitav, kas need köömned joonistab minu aju siia juurde? Lõppmaitse - jätkuvalt peedimarinaad, no mis ta muud olla siis saabki? Järelmekk ... eee ... kas ma tõesti pean veelkord ütlema, misasi see on?

Friigikas! Mitte et ta nüüd nii võimas oleks, ei, pigem leebepoolne. Kuid pakkuda peedimarinaadi õlle pähe on sigalahe ja samavõrra totter :) Külmsupi põhjana võiks ju proovida küll ... külmalt ja hommikul .... mmmmmmm!
---
pilt isetehtud

Monday, September 24, 2018

Szechuan Bänger


Szechuan Bänger (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial stout" ja hinnang on 95 punkti!

Tootjainfo: "Imperial Stout brewed with Szechuan peppercorn, star anise, fresh ginger and Pu-Erh tea"

Väike lihtne pudel, sildil vesivärviplärakad. Tumepruun sõrmepaksune vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - murdjamust.

Aroom. Vürtsiladu! Aniisi eksootiline sära on vaieldamatul esikohal. Fermenteerunud suitsuse tee lõhn laiub tema järel nagu otsatu savann. Mingi omapärane vürtsine õhetus kuulub ilmselt õllele nime andva pipra külge, kuid seda pole kahjuks õnne olnud näppida ja sestap ei oska ka kahte asja kokku viia. Ingver ... hmmm ... või ongi see vürtsikus siitkohast pärit?

Esmamekk. Hunnitu. Hunnitu vürtsihunnik kakaokuhila otsas. Rosinarumm. Mustunud riiulid. Tuhmunud purgid. Tundmatud rohud. Nõiavärk.

Keskmaitse. Sädelus. Õhetus. Kehutus. Ihalus. See teadjamees müüb armurohtu. Kakaol olla seda toimet ju küll. Vürtsid panevad meeled liikuma ja mahlad voolama. 

Lõppmaitse. Tartuvaik ja kaneel. Suiras veeretatud nelgitera. Kui isegi selle peale ei punsu seiklusesooneke ja ei ärka maitsejahtija tung, siis on tegu lootusetu juhtumiga. Tõsine elamuselausuja on valmis ette võtma retki ja kandma kulusid, et oma vaimsesse varalaekasse veel üks uus pärl asetada. See siin on pärl!

Järelmekk. Ka parimal lausujal võib loits nihu minna. Ka kogenuimal väemänguril juhtub mõtteloidust ning mana läheb valesse suunda. Kuid meistri tunned ära sellest, et enamasti ta õnnestub. See siin ON SÄRAV ÕNNESTUMINE!

MEGA! Oskus kuhjata kokku liiga palju ja saavutada siiski tasakaal on imetlusväärne oskus. Kuna MAGUS on kogu selle seeria võtme-idee, siis tuleb tunnistada ideeküllust, kuidas seda aurikutäit melassi tasakaalustada. Ja krt-rsk-prg, see Põhjala punt seda oskab, susi teda võtku!
---
pilt isetehtud

No. 2 - Ráa


No. 2 - Ráa (Okkara, Fääri) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Okkara is back with a curious serol. Refine the beer poison "Okkara No.2 - Ráa". The hood is a serial version, but only one must go for a journey and in a narrowed mind."

Väike lihtne pudel, omanäolise lõikega mustal sildil stiilsed kuldsed kirjad. Valge vaht täidab pool klaasi, püsib mõõdukalt, kuid jätkab ülitiheda vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt ja heledalt kuldne.  Aroom on mõrkjas ja ürdine, meenutades närbuvat raudrohtu. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on leebelt ja ürdiselt mõrkjas, selle järel tuleb aga karameljas magusus. Lõppmaitse ... ehhh ... kuidagi vesiseks ja igavaks muutub see kraam, ehk vaid vähene vürtsikas säde tekitab huvi järgmist lonksu võtta. Järelmekk on karamelline ja kuhtunud.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Meelde ei jää ta mitte ühegi kandi pealt. Igav kraam.
---
pilt isetehtud

Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse - Raspberry


Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse - Raspberry (Mikkeller, Taani) prk 0,5 l. alc 3,7 vol% Ratebeeri

liigimääratlus: "Berliner Weisse" ja hinnang 93 punkti

Tootjainfo: "Berliner style weisse beer brewed with raspberry"

Keskmist kasvu purk, valgel põhjal vaarikad. Kollakas-roosa vaht täidab 3/4 klaasst ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt roosakas-punane. 

Aroom ... vaarikas mõlemas ninasõõrmes, kolmandas silmas ja peoga krae vahel kah veel ... oi see on suisa purskavalt vaarikane! Ja veidi jogurtit kah.

Esmamekk on kerge kehaga ja naksakalt hapukas. Keskmaitses kõditab keelt teeseene joogi tasemel hapukas vürtsikas, veidi vängevõitu, kuid väga mõnus ikkagi. Lõppmaitses muutub see üheplaaniline hapusus juba veidi tüütuks, kuid õnneks annavad punased mammumarjad veidi ka magusamat tasakaalustust. Järelmekk on jogurtine ... või siis pigem keefiri taoline, hapukas ja mahlane.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-vürtsikas-hapukas-magusakas-hapuka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Veidi üheplaanine oma hapus olekus, kuid ... noh antud kombo puhul (berliner + vaarikas) oleks veidi veider ka midagi muud oodata.
---
pilt isetehtud

Sunday, September 23, 2018

Shock Series: !PA Citra,Mandarina Bavaria & Citrus Zest C!PA M&C


Shock Series: !PA Citra,Mandarina Bavaria & Citrus Zest C!PA M&C (To Øl, Taani) pdl 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 53 punkti

Tootjainfo: "Citrus IPA: Citra, Mandarina Babaria & Orange, Lemon and Lime Zest"

Väike lihtne pudel, lakooniline sildikujundus. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist ja on ülipüsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom (vastupidiselt tootjainfost tulenevale ootusele) on vaid õõõrnalt tsitruseline.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on juba jõuliselt mõru, ehkki apelsinine magusus tasakaalustab seda mõnusalt. Lõppmaitse kõdistab ja kiheleb ja väreleb väga elava ja vürtsika ja rahutuna kõigil keelekülgedel. Järelmekk on magusakas-mõrkjas ... ja aja jooksul kogub mõrkjus aina tuure.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika-mõrkja buketiga Väga hea taseme rüübe. Mõrkjama otsa IPA'de esindaja, tõsi küll, see mõrkjus on veidi väsinud ning kõiki neid lubatud tsitrusekoori ei suuda eristada ... kuid nad on maitses vägagi olemas.
---
pilt isetehtud

Birk & Grann


Birk & Grann (Okkara, Fääri) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice / Herb / Vegetable" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "One loaf of fresh, pearly beer, a good deal better. Brewed from Voroyskum water, malt, birch and neighbors."

Väike lihtne pudel, omanäolisel sildil kasteoht ja kuusevõrsed. Erkvalge sõmepaksune vahukiht pole küll kuigi püsiv, kuid jääb see-eest tiheda kihina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Õrnalt magusakas aroom meenutab oma vaevutajutava suitsuvinega kuumutatud puitu.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üsna intensiivselt magusakas. Keskmaitse on magus ja kirkalt vaigune. Lõppmaitse jääb üsna samaseks, lisandub sellesama vaigu hapukamat tahku, pannes suu värskusest õhkama. Järelmekis on taas tunda lõhnast tuttavat kuumenenud vineeri magusat, võbelev-õrnalt suitsust nooti, vaigune tahk omandab nüüd aga mõrkjama ja vürtsika oleku.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Klaaril metsane, puidune, vaigune, karge ja puhas. Klaasike segametsa palun!
---
pilt isetehtud

Running Club


Running Club (Mikkeller, Taani) pdl 0,33 l. alc 4,5 vol% Ratebeeri liigimääratlus: "Wheat Ale" ja hinnang 45 punkti

Tootjainfo: "All of you runners deserve something special."

Väikest kasvu purk, mustvalgel sildil jooksukoivad. Erkvalge vaht täidab absoluutse enamiku klaasist, püsides kaua ja takerdudes ka tiheda jäljena klaasiseintele. Õlle värvus - kahkjalt valkjaskollane. Aroom on lihtne, vesisepoolne, vähese muruse mõrkja noodiga. 

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-mõrkjas, veidi ehk toorepoolseid tikreid meenutav. Lõppmaitses lisandub veidi magusamat nooti, kuid selle kõrval tugenveb mõrkjas põhi. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, mahlane ja kuivapoolne.

Kergepoolse kehaga, ülemäära karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Jooksujärgseks taastumisjoogiks on ta ehk hea küll, kuid nisuõllena ausalt öeldes kasinavõitu tegelane.
---
pilt isetehtud

Saturday, September 22, 2018

Vasikakuiv


Vasikakuiv (Räpnik, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,9 %vol. Ratebeer tunneb küll tootjat, kuid mitte toodet

Tootjainfo: "Elav hele käsitööõlu"

Väike lihtne pudel, sildil õlut larpiv kummikuis vasikas :) Vahtu pole. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroomis on hapukas-magusad poolkuivatatud õunad.

Esmamekk on keskmise kehaga ja täiest lame. Keskmaitse on pärmine, hapukas, õunane, ilmselt maltoosast tehtud kraam. Lõppmaitse jääb pärmiseks, kuid muutub magusamaks, vihjates et linnased võivad ka ikka mängus olla, vähemalt linnase-ekstrakti näol. Järelmekk ... huvitav, kuidas nii mõõduka alkoholitasemega kraamil on alkoholi nõnda selgelt tunda?

Keskmise kehaga, lameda paletiga, hapukas-magusa paletiga niru rüübe. Kui joogil oleks grammikegi karbot sees, siis võiks ta ju laias laastus joodavaks kuulutada, ehk isegi "OK-taseme" silt külge kruvida, kuid oma praeguses vormingus ei julgeks ma seda kellelegi soovitada, müümisest rääkimata. Julged mehed need Räpina omad, söandavad sihukese kraamiga ametlikuks tulla!
---
pilt isetehtud

Rinkusteinur


Rinkusteinur (Okkara, Fääri) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Ale" ja hinnang 28 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Red Ale steinbier brewed with Faroese lava rocks for caramelization."

Väike lihtne pudel, omapärase lõikega sildike seekord must-hõbedasel põhjal. Kollane vaht täidab pool klaasi ja on ülipüsiv, jättes aegamisi taandudes väga tigeda pitsimustri klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt pronksikarva punane. Aroom on mõnusalt karamellin, magusakas, vähese mõrkja vinega ... nagu veidi ülekuumutatud koorepumat. 

Esmamekk mõjub selle täidlase lõhna kõrval kuidagi kerge ja kehatu, mõrkjas ja kuiv. Keskmaitses siiski naaseb ka siia karamelli, kuid nüüd juba odavama klaaskommi ja suitsuse-tubakase mõrkjuse näol, justkui oleks kuskilt pintsakutaskust tubakapuru seest karamelka üles otsitud ja lapsele odavaks lohutuseks pakutud. Lõppmaitse hakkab aga juba taastama usku sellesse jooki, koorepumati vine muutub tugevamaks. Järelmekk meenutab juba mõnusalt koorekaramelli.

Väga mitmenäoline ja vastuoluline rüübe. Lõhn paneb nina mõnupilli puhuma, kuid maitse viskab tireleib ja rapsib nagu noor kits tallilatris. Laavakivi ära tunda siiski ei õnnestu :)
---
pilt isetehtud

Hazy Double Citra NEPA


Hazy Double Citra NEPA (To Øl, Taani) pdl 0,5 l. Alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American" ja hinnang 88 punkti

Tootjainfo: "An American Pale Ale double hopped with Citra Hops, please meet the Hazy Double Citra, or Hazy DC for short."

Väikest kasvu purk, kujundus põnevalt kahetine: ühelt poolt külmalt sinine, teisalt 50 halli varjundit.Erkvalge vaht täidab 4/5 klaasist ja on väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on magusakas, meenutades värskelt lahti lõigatud üleküpset ananassi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üsna jõuliselt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub isegi veel tihedamaks, lausa sametiseks ja magusamaks, stiilis ananass-omas-mahlas. Lõppmaitses tuleb tibake hapukamaid noote mängu, selle kõrval hakkavad ka keelekülgedel vürtsikas-kirbed sipelgad sebima. Järelmekk on magusakas-mõrkjas ja vägagi mahlane.

Keskmisest tiba raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. New England stiil väga mõnusalt puuviljaselt olemas ... aga paraku ka veidi kirbelt kratsiv.
---
pilt isetehtud

Thursday, September 20, 2018

Dangerously Close to New England


Dangerously Close to New England (To Øl, Taani) pdl 0,33 l. Alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 93 punkti!

Tootjainfo: "A new addition to our stupid hop adventure series: a modern East Coast IIPA - Fruity, floral & juicy, just the way we like it. Ingredients: Water, barley malt (Melanoidin, Pilsner), hops (Citra, Mosaic), yeast."

Väikest kasvu purk, kujundus põnevalt kahetine: ühelt poolt soe ja valgusest helkiv, teisalt hall ja külm. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasi ja see püsib oi kui kaunilt, lisaks tihe vahupits klaasiseintel! Õlle värvus - stiilikohaselt hägune (aga mitte kraavimuda karva kräämuline nagu pahatihti juhtub).

Aroom. Jaaa-jaaaa! Vana Gambrinuse kael käib kangu autoaknale pandud vedrukoeral, üritades näidata oma heakskiitu. Magus-troopiline-hapukas-mahlane-vürtsikas-päikeseline ja üleüldse imenunnumõnna.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-vürtsikas, soe ja päikeselaigune. See hetk pühapäeva pärastlõunal, kui sa mittekohemidagi teha ei viitsi, kuulad kella tiksumist ja libistad pilguga piki lugemistootavat lehehunnikut.

Keskmaitse omandab mõnnnnusaimal moel mõrkjas-magusaka tasakaalupunkti, mida võib kohata veidi grillitud üleküpsenud ananassi puhul.

Lõppmaitse osutab kindlameelselt kalendrisse ja räägib et sügis on tulekul. Aga aju ei usu ja räägib keelelisele kogemusele tuginedes, et suvi on igavene ja troopiline ja tuuleõrna kardina taoline. 

Järelmekk. Mõrkjus hiilib ligemale nagu unisevõitu kärbes, kes oma prisket tagumikku aknapragudesse üritab toppida, proovides ilmade jahenemise korraks endale turvakodu leida.

Raskepoole kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! NEIPA-stiili umbehea esindaja ... ehkki kõikse-kõikse järel ja lõpus takerdub keelepärale see kratsiv-kirbe elemendikübe, mida võiks proovida vältida.
---
pilt isetehtud

Klassik


Klassik (Okkara, Fääri) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Lager / Vienna" ja hinnang 12 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Post-fermentation blend of lager and porter."

Väike lihtne pudel, omapärase lõikega sildike seekord tumepunasel põhjal. Sõrmepaksune kollakas vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldpunakas. Aroom: porteri magusakas raskus hõljub hapuka kerge laagri kohal, moodustamata ühtset tervikut.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas, kerge laager ... millele jällegi paralleelselt liitub veidi kohvist porteri pehmust. Lõppmaitse ... vesine ja kehatu, aga mitte halb, hapukas-mõrkjas laager. Järelmeki ajal kerkib pagan teab kuskohast üles massiivne krooks, andes märku ülemäärasest karbost, mida samas maitses väga tunda pole.

Keskmisest kergema kehaga, hapukas-magusakas-mõrkja buketiga OK tasemel rüüpeke. Pubijoogiks täiesti kõlbulik, kui sul hetkel pole vahet mida luristada.
---
pilt isetehtud

Savinukk

Savinukk (Räpnik, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,3 %vol. Ratebeer tunneb küll tootjat, kuid mitte toodet

Tootjainfo: "Elav tume käsitööõlu"

Väike lihtne pudel, sildil näkitar. Vahtu sisuliselt ei tekigi, rääkimata siis selle püsimisest. Õlle värvus: tuhmilt punakaspruun. Aroom - õrnalt magusakashapukas, meenutades odavat viljakohvi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on hapukas-magus, leivakalja taoline. Lõppmaitse viskab veidi mõrkjamat röstist nooti ... aga muutub ühtlasi vesiseks ja lamedaks. Järelmekk on ebamääraselt magusakas, liisunud kalja sarnane.

Unterbier. Algaja kodupruuli esimese katse puhul patsutaks kaasatundlikult õlale ja soovitaks veel proovida, aga praegu tuleb vaid õlgu kehitada. Lame ja liisunud kraam.
---
pilt isetehtud

Wednesday, September 19, 2018

Better Late Than Never


Better Late Than Never (Beerbliotek / Six Degrees North, Rootsi / UK) prk 0,33 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England" ja hinnnag on 83 punkti

Tootjainfo: "Water, malts, wheat, oats, hops, yeast"

Väike purk, sildidisain veidi punnitatult kirju. Valge vaht täidab üle poole klaasi, püsides päris kaua ja jättes klaasiseintele kena vahupitsi. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on intensiivselt mõrkjas-magusakas ... aga ausalt öeldes jätab kuidagi seebiselt parfümeeritud mulje.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja niksakalt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub tihkemaks, mehusem, mahlasem, ananassi-mango-papaia seguseks, muhedalt troopiliseks ja sumedalt soojaks. Lõppmaitse suristab keelekülgedel vürtsikamat sambat tantsida, jättes keelepõhja tihkema troopilise tango tallermaaks, millel saavad kokku päike ja liiv ja palmivari. Järelmekk on sume ja siidine, kauakestev ja helisev, mõrkja-magusakas ja meeliülendav.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe. Kurjama hea NEIPA ... kui lõhnas poleks olnud seda tualettseebist nüanssi, siis kiidaks veelgi enam.
---
pilt isetehtud

Purple Panther


Purple Panther (Anderson's, Eesti) pdl 0,375 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse", koondhinnet veel pole.

Tootjainfo: "Berliner Weisse with blackcurrant"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt seekord mustjas-lillal taustal. Roosa vaht täidab pool klaasi ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - tihkelt hämuselt roosakas-punane. Aroom ... jaaanoh, marjane on ta ju vägagi, aga huvitaval kombel meenutab hetkel rohkem pohli ja jõhvikaid kui mustsõstart.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mehuse tihkusega hapukas-magusakas. Keskmaitse meenutab õuna-mustsõstra toormoosi, mida on niiiiii mõnus lusikaga sisse kühveldada seni kuni tunned et kõrvad C-vitamiini üledoosist kuumama hakkavad. Lõppmaitse nihkub jällegi pigem külmavõetud pohlade poolele, kuid see ei vähenda karvavõrdki seda ehedat, toorevõitu marjast elamust. Järelmekk püsib ülikaua, säilitades mahlast magusakat värskust väga pikalt.

Keskmise kehaga, üle keskmise karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe. Noh ühest küljest võiks ju veidi norida, et berliner weisse ise kadus lisandi alla üsna jäägitult ära, kuid igatahes on tulemus nauditav ja vägagi pakutav neile, kes jauravad, et nad õlu-õlut ei tahaks, aga midagi huvitavat küll.
---
pilt isetehtud

Vanliga


Vanliga (Okkara, Fääri) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener" ja hinnang 8 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Okkara Common is a regular, loose and fresh beer. The number is about one good beer, one of a kind of fast (sometimes more quick) drink with friends. It's good to have a ride in the boat, the hallway, or the summit. Okkara near-town prays for taste and goodness."

Väike lihtne pudel, omapärase lõikega sildike seekord tumerohelisel põhjal. Vähene erkvalge vahukiht kaob väga kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on lihtne, selle põhjaks on mineraaliderohke vesi, lisandub värske sepiku taoline linnaselisus. 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse lisab vähese hapuka noodi. Lõppmaitse taandub lihtsaks magusapoolseks laagriks, mis võiks tulla suvalise suurtootja torust. Järelmekk ... magusakas-hapukas ja ülilihtne.

Kergepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga kesine rüübe. Juua võib, aga ei tekita mingeid emotsioone.
---
pilt isetehtud

Tuesday, September 18, 2018

Viking Tango Time


Viking Tango Time (Amager / KCBC, Taani / USA) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "NEIPA" ja hinnang 93 punkti

Tootjainfo: "The Tango has always been considered a dance originating in the borderlands between Uruguay and Argentina in the 19th century. But today we know that the first to tango were the Vikings, and that they brought the dance to these remote southern shores many years earlier, when they accidentally took a wrong turn in the middle of the Atlantic and landed on the east coast of South America. But that’s a story for another label….. Many today think of it as a glorious adventure when Viking sailors went on a rampage in historic times. But in reality it was just an incredibly long and boring sea journey in the company of only other sweaty and smelly males. On one particularly long journey on the way to Tahiti, Viking Captain Sigvaldi Sigehelmsson had become aware of the declining morale among his longboat crew, so he ordered a captured local slave to entertain the bored warriors. And by a strike of Odin's luck it turned out that the slave had been a dance instructor in his civilian life before pursuing a career as a slave. Atangoere was his name, meaning “he who liked men too much and danced when he should be working”. The charming young slave soon taught the sturdy Danish sailors tricks about eyeliners, lipsticks and colorful mascaras. And also how dancing cheek to cheek could make the whole mood of the ship sexier and brighter. Captain Sigehelmsson was thrilled with what he saw, and as a leading officer in the Viking Naval Command he ordered dancing to be compulsory on all Viking ships when more than two days at sea. And in honor of their first instructor Atangoere, the Viking command named the dance “Tango”. And this, dear readers, is the reason why to this day Scandinavian men are the most sensual dancers in the world. It’s a simple matter of their Viking genes. This is a collaboration beer made with Kings County Brewers Collective (KCBC), Brooklyn, NY, USA."

Väikest kasvu pikakaelaline pudel, sildil lähestikku liibuvad viikingid :) Ja ma loodan, et sa ikka lugesid selle jabura tootjainfo läbi?

Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole küll kuigi püsiv, kuid jätab endast klaasiseintele tiheda vahupitsi. Õlle värvus - häguselt kollane. Aroom on magusakas ja puuviljane, kuid taaskord sedasorti kirbevõitu tooniga, mis osasid NEIPAsid kahjuks iseloomustab.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tihkelt magusakas, puuviljane ja mehune. Keskmaitse jääb sama mehuseks, kuhugile kõrvitsa ja mangomehu vahele, kuid vürtsikas-kratsiv kirbus sõidab sellest tugevalt üle. Lõppmaitses tasakaalustab senist magusa üleküllust matsakas mõrkjas toon, meenutades, et tegu on siiski IPA'ga. Järelmekk on krobeliselt-kratsivalt vürtsikas ja magus.

Keskmisest raskema kehaga, magusakas-vürtsikas-maguskas-kirbe-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-kirbe buektiga Hea taseme rüübe. NEIPAde kratsiva otsa esindaja, mis pole küll otseselt puudus, kuid vanale Gambrinusele see taotluslik rohmakus ei sobi.
---
pilt isetehtud

Kärgula ehtsä


Kärgula ehtsä (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Kölsch" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Paremb uma leib ku võõra vatsk
IBU 26"

Väike lihtne pudel, sildil ... eee ... leib? Disain on ausalt öeldes kohatult suur-kodade traditsioone järgiv. Sentimeetrine erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kollane. Aroom on päris sümpaatne - lihtsalt linnaseline, kergelt ja otsekoheselt laagerõllele omane. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse omandab asjakohase hapuka noodi. Lõppmaitse toob lisaks heale laagerpärmile omase vähese vürtsika noodi. Järelmekk on mõrkjas ja oma lihtsuses asjalik.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja paletiga lihtne, ent heal tasemel rüübe. Kõige lihtsam ja ontlikum laager. Kas ta nüüd just kölsch on, selle osas võib ju vaielda ... aga vähemalt selles mõttes vastab ta stiilile küll, et tegu on lihtsamaist lihtsa heleda laagerõllega.
---
pilt isetehtud

Cilantro


Cilantro (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 2,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Koh istut, sinnä unik jääs, koh käüt, sinnä jäle jääse
IBU 8"

Väike lihtne pudel, sildil stseenike preeriast. Sentimeetrine valge vahukiht on küll tume, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - veidi hämuselt kollane. Aroom on magusakas (nagu absoluutne enamik selle pruulikoja toodetest).

Esmamekk on väga kerge kehaga ja õrnalt hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, kojale omase belgiapärase käekirjaga. Lõppmaitses aimdub kübeke soola, kuid selle lisamisega on niiiiiiiiiiiiiiii ettevaatlik oldud et paneb kohe imestama, kuid see-eest annab kenasti tunda koriandrit. Järelmekk on magusakas-hapukas ja vesisevõitu.

Vesise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-magusaka buketiga kentsakas rüübe. Gose ta ju tehniliselt võttes on, nii hapukas kui soolane noot on olemas, koriander sobib kah siia asjakohaselt ... aga tegu on peale-sauna-joogikaga, mitte mingi maitse-elamusega.
---
pilt isetehtud

Monday, September 17, 2018

Vennad mustad


Vennad mustad (Munga, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,2 %vol.

Tootjainfo: "Mõdu musta pipra ja musta kardemoniga"

Väike lihtne pudel, sildil on karu kõhus kaks pruuni ... eee ... asja, mis EI OLE need, mida te praegu arvasite! Sentimeetrine erkvalge vahukiht kaob üsna kiirelt kirmeks. Joogi värvus - kirkalt hele-hele valkjaskollane. Aroomis seguneb leebe meene magusus kardemoni intensiivse eeterlikkusega, selle taga võib vist aimata ka musta pipra vürtsikat kõditust?

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja vürtsikas-magusakas. Piprake naksab keeleotsast kinni ja nässutab seda mõnuga nagu kutsikas oma mänguasja. Keskmaitse toimetab sellega võrreldes juba nagu noorkoer, kes läheb mänguliste jõuvõtetega vahel liiale - vürtsika hammustus keelekülgedel muutub peeeeaaegu et ülemääraseks, kuid siis õnneks tuleb magus pehmus seda leevendama. Lõppmaitse kisub mõrkjamaks ja kuivemaks, kardemoni õilis pehmus käib korra suulage silitamas, kuid kaob siis hapukama mõdu enda olemuse taha. Järelmekk on kuiv ja karmipoolne, tõmmates keelekülgi krimpsu nagu madrus korjab purjesid kokku enne tormi saabumist.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kõrbekuiva paletiga, vürtsikas-magusakas-vürtsikas-mõrkja-vürtsikas-hapuka-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe! Njaaaaa, masside südameid ja keeli ja meeli sel moel enda poole ei võida, kuid peastpõrunud maitsejahtijaid tõmbab säherdune vürtsmõdu külge nagu pootshaagiga!
---
pilt isetehtud

All Shook Up


All Shook Up (Amager / Mikerphone, Taani / USA) pdl 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "NEIPA" ja hinnang 79 punkti

Tootjainfo: "Today Elk Grove Village is a bustling place, both to live, to love and to brew beer. But back in the 50’s it was all plain farm land with only a few shops along the dusty main street. One of these shops was the famous, and also somewhat notorious, “Maximilian Frentz Family Creamery”. The thing was that Mr. Frentz – a 5th generation German immigrant – was well into his 80’s but still insisted on serving his kids, as he called customers who were now both moms and family fathers. Mr. Frentz – or Old Max to the townspeople - used to make ice cream so good that people would travel half a day to visit his parlor. But lately he had become so eccentric, if not downright whacko, that it had become a local sport to guess what he would serve you – no matter the order. You might ask for an ice cream float and get meat loaf with a scoop of sherbet on top, or even worse when a 5-year child ordered a chocolate shake and got a Whiskey Sour – triple shot. One day a regular customer, Mr. Pallen, ordered his weekly vanilla milkshake, and for no particular reason, other than his increasing senility, Old Max this day added the local and hoppy Reisch Gold Top Lager to the mix, blending in a spoonful of lime juice and a dash of Angostura Bitter. The customer’s first reaction was to spit out this foul liquid, yet he also found it so strangely intriguing that he not only finished it but also told his sons about it so often that this particular shake from this particular day became a Pallen family legend. So much so that when his grandson opened a brewery many years later, he simply had to recreate the mythical Vanilla Shake beer. Thank you Michael – we and the world owe it all to you – and to the late Old Max of course! This beer is a collaboration with Mikerphone Brewing, Elk Grove Village, IL, USA."

Väikest kasvu pikakaelaline pudel, sildil nõrguv paarike. Sõrmepaksune valge vahukiht kaob küll ruttu, kuid jätab kena vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - stiilikohaselt hämune. 

Aroom ... oi see on mõnnnnna ... magusalt puuviljane, troopiline, mee ja mango ja kollaste rosinate segune. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-vürtsikas ... või siis kirbepoolne, kuidas nüüd öeldagi, igatahes keeleotsal käib mingi vilgas sebimine. Keskmaitse muutub hapukamaks, tihedalt mahlaseks/mehuseks, kulbitäiega on sellesse smuutisse visatud mangosid, meloneid, virsikuid ja kiivisid ... ning sipake rosepipart kah!

Lõppmaitse mõjub mulisev-plödisev-ludisev-suliseva vürtsika mehuna, kus troopilisel rannal pole üldsegi veider daamil kanda pea peal ehtena meetrikõrgust puuviljakuhjatist ning mehel püherdada rannaliivas nagu poisike. Järelmekk ... oodake las ma kallan endale seda nektarit juurde ... see järelmekk tinistab ukuleelel igatsevat viisikest ja laulab midagi vikerkaarest maailma kõige ilusamal-leebemal häälel, mis ühest mehemürakast saab välja tulla. Teate küll, kellest jutt, kas pole?

MEGA! Meeeeeeega! Vaadake mu kulla kaimud, kui kõik NEIPA'd oleks sellised, siis oleks vana Gambrinus esimene, kes asuks ausammast püstitama taolisele hunnitule, hoolimatust elurõõmust ja sinisest taevalaotusest lokkavale joogile! Tundke elust rõõmu, te s**avaresed igal hommikul kui silmad avate! Naerata endasse ja kõik saab korda.
---
pilt isetehtud

Pink Farts & Unicorns


Pink Farts & Unicorns (Amager, Taani) pdl 0,5 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "India Style Lager" ja hinnang 66 punkti

Tootjainfo: "For centuries scientists have discussed the odd but in many ways relevant question: do the farts of unicorns smell? And if so, what do they smell of? Many scholars have claimed that the unicorn, being only a fable and not a real animal, naturally could not produce any bodily gasses at all, since it didn’t exist. Others claimed that unicorn sightings were so abundant that naturally the animal existed, and although a symbol of purity and grace it would still have to release the odd fart every now and then. The whole crew here at Amager Bryghus are a bunch of old time romantics and true believers. Brewery dog Kilo even insists that he once made out with a unicorn in nearby Kongelunden Forest. He’s such a lover boy. Well, we’re not gonna tell you exactly how we did it, but with the dry-hopping in Pink Farts & Unicorns we have recreated that exact aroma of a unicorn fart. Think delicious tropicana, think moist citrus, think….the smell of your most luscious dreams. And if you close your eyes too, you can even see the color. It’s true, it’s pink. This beer is for all ladies and dudes who choose to believe that fairytales actually exist. Just sniff….."

Väikest kasvu pikakaelaline pudel, sildil ... ohh üllatust, roosa ükssarvik :) Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom ... noh man'd tea, kas see ikka on roosa ükssarve peerugaasi lõhn :) Igatahes magusakas ja puuviljane on ta igatahes. Huvitaval kombel meenutab aroom veidi farmhouse'i oma märja mullase maaläheduse tõttu.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, vähese apelsinikoorese nüansiga. Lõppmaitses lisandub vähene hapukas noodike, kuigi mõrkjas põhi jääb peamiseks tegijaks. Järelmekk kaob suhteliselt ruttu ära, vähene mõrkjas vine jääb aga kurku meeldivalt virgena.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga HEA taseme rüübe. Lahjast laagrist on saadud päris maitsekas tegelane ... kuid meelde ei jää ta küll karvavõrdki.
---
pilt isetehtud

Friday, September 14, 2018

Beira, Talvede Valitsejanna


Beira, Talvede Valitsejanna (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 15,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Scottish Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Barrel Aged Wee Very Heavy"

Väike lihtne pudel, sildil Suur Sinine võimukas daam. Vähene pruun vahukiht kaon kiirelt kirmeks. Õlle värvus - sügav hõõguvpunane.

Aroom. Sügavik. Endassetõmbav ja mittelahtilaskev sügavik. Guadruple, portvein, vahtrasiirup, lagritsaliköör, viigimarjapovidlo. Pikk mustav koridor, mille krobelisi seinu valgustab vaid väheldane tõrvik su käes.

Esmamekk. Gott. Mein Gott. Rosina-viigimarja nastoika. Koridor tõmbub ahtamaks ja venib pikemaks. See on pikkkkka retke algus.

Keskmaitse. Viigimarjabrändist keedetud marmelaad. Suitsutatud viigimarju ikka on ju olemas? Palun öelge et on! Põrandalauad kigisevad mõtlikult ja miskipärast mitte ühes rütmis sinu sammudega, vaid nagu keegi suur kõnniks su järel selles ahtas koridoris.

Lõppmaitse. Viigimarjatubakas. Kreeka pähklist piibukaha. Kas see ainult tundub, või väändub see kitsaskäik unenäoliselt Möbiuse leheks? Ja kõigi rosinate nimel - sul polegi midagi selle vastu, sest tõrvik su käes on muutunud tumedat valgust kajavaks klaasiks.

Järelmekk. Vaniljes veeretatud kirsisuitsune viigimari. Unenägu koridoris.

MEGA. Miks mitte "intergalaktiline"? Aga lihtsalt ainuke vihje wee heavy kohta oli see supermeeldiv suitsune nüanss. Muidu oleks võinud seda kraami nimetada quad'iks või ka odralikööriks või milleks iganes taoliseks. Nii et ainuke nurinakesekene-küsimusekene on stiilipuhtuse, mitte maitseelamuse osas. Supersuurte ootustega järel-laagerdamise osas ... ehkki nii meeldivat asja on keeruline keldrisse lukustada :)
---
pilt isetehtud

Fck the Dck


Fck the Dck (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,6 %vol.

Tootjainfo: "White IPA
IBU 60"

Väike lihtne pudel, sildil karjakaupa linnukesi :) Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päri kaua. Õlle värvus - kirkalt tuhmkuldne. Aroom on esmalt nisukale kohaselt pehmelt ja banaaniselt magusakas, selle järel tuleb aga ka humalane mõrkjus kohale.

Esmaekk on keskmise kehaga ja üsna naksakalt mõrkjas, vähese puuviljase hapuka fooniga. Keskmaitse muutub mõrkjaks ja roosteseks/rauaseks, selle kore raspeldus lükkab kogu nisu pehmuse olematuks. Lõppmaitse nihkub magusamasse serva, kuigi roostes kaevukett koliseb ikka plekkpanges. Järelmekis teeb banaan argliku katse korraks pead tõsta, kuid kore raudne valang surub selle katse tagasi kaevikusse.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga veidi nihkes rüübe. ilmselt on cara-linnastega veidi liiale mindud, tulemuseks on mitte "white", vaid "amber" IPA, mille spetsiifiline kuiv rauarohke pool matab algselt lõhnas kenasti kohal olnud nisu päris olematuks
---
pilt isetehtud

AK-4


AK-4 (SNCO, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "APA" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "AK-4 on pale ale tüüpi õlu, mis on stabiilne, usaldusväärne ja sobib hästi ka pikemateks distantsideks nagu AK-4 ise."

Väike lihtne pudel, militaarsel sildil kuuliprits :) Valge hõre vaht täidab enamiku klaasist kuid ei püsi kuigi kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom lihtsapoolselt magusaka-mõrkjas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on karamelline ja magusamasse külge kaldu. Lõppmaitse muutub hapukamaks ja kuivemaks. Järelmekk on mõrkjas ja õrnalt ning meeldivalt vürtsikas.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Lihtne, kuid heas tasakaalus ning ilma ühegi otsese veata joogipoolis.

Seni proovitud kolmest õllest selle uue pruulikoja toodangust on see kõige parem. Turunduslikult on koda võtnud endale hea taktika - militaristid teevad militaarset õlut. Kuid pruulioskuste osas on poistel veel kõvasti õppida ja harjutada. Proovige mõnede meistrite käe all veidi õpipoisi ametit pidada, pruulirahvas on reeglina lahke ja sõbralik, abi osas ei pirtsuta. 
---
pilt isetehtud

Thursday, September 13, 2018

Bärentöter - German Sour Gose Bock


Bärentöter - German Sour Gose Bock (Ritterguts, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Grodziskie/Gose/Lichtenhainer" ja hinnang 85 punkti.

Tootjainfo: "This harmoniously complex beer is produced using an opulent malt mixture with additions of coriander, orange peel, salt, and a touch of cinnamon. A lactic acid fermentation is complemented by saltiness and malt body to create a perfectly balanced beer. On this basis fine fruit and spice aromas can unfold, making this Gose-Bock something very special."

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, sildil vanakooli torukübaras härrasmees, spetsiaalse gosede serveerimiseks mõeldud pudeli ja klaasiga. Tumedam kollane vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldpunakas merevaik. Aroom seob mõnusaimal kombel kokku kaks omavahel esmapilgul mittehaakuvat kihti: bocki täidlane linnaselisus ja gose soolakas-hapu värskus.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tihkelt hapukas-magusakas. Keskmaitses tõusevad esiplaanile bocki rasked linnaselised noodid, kusjuures huvitaval moel aitab sool sellele nagu tungrauaga kaasa. 

Lõppmaitse muutub magusaks, pähkliseks ... ja samal ajal vürtsikalt soolaseks, üsna uskumatu maitsepilt, aga tuleb öelda et need kaks kihti jäävad omavahel lahku, nad ei moodusta ühtset tervikut. Teine kiht tuleb esile alles siis kui esimene on lahkunud. Järelmekk toon lõpuks esile apelinikoore magusakas-mõrkja tsitruselise nüansi, kuid see kaob üsna ruttu õrnalt hapukas-soolaka karamelli alla.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-soolakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga meeldivalt kentsakas rüübe. Omal leebel moel friigikas, võiks vist lausa öelda. Mõte teha gose bocki kõlab hulluna ... noh ja maitseb samamoodi kummaliselt. Hästi, aga veidi "ah et nii saab ka teha" moodi. Maitseid kuhjub üksteise otsa veidi liiga palju.
---
pilt isetehtud

Ritterguts Urgose Märzen


Ritterguts Urgose Märzen (Ritterguts, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Grodziskie/Gose/Lichtenhainer" ja hinnang 73 punkti.

Tootjainfo: "Our Ur-Gose is a revival of the old Märzen-Gose style, but with new twists: to the traditional barley and wheat malts we add oat and smoked malts, to the coriander we add smoked salt from the thousand-year-old Halle saltworks near the brewery, Swiss Stone Pine cones and fine Ceylon Cinnamon. Finally, extra doses of aromatic and bittering hops round out this unique Märzen-Gose"

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, sildil vanakooli torukübaras härrasmees, spetsiaalse gosede serveerimiseks mõeldud pudeli ja klaasiga. Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib üsna kaua. Aroom ... huvitav, kas see on nüüd ajutrikk, aga nina arvab männikäbi lõhna tundvat juba päris kaugelt. Lähenedes see esmane kindlus küll väheneb, kuid vaigune ürdisus jääb alles, liikudes nüüd ehk rohkem koriandri poole.

Esmamekk on keskmise kehaga ja jõuliselt hapukas-magusakas. Keskmaitses jookseb kuskilt keele alt läbi õrn suitsune jutt, ülakorrusel samal ajal vantsivad üle maitsenäsade karamellised-soolased noodid, käekõrval väikesed vaigused põnglased. Lõppmaitse on soolakas-magusakas, vürtsikas ja raskepärane, kuidagi arhailine ja põnevalt teistsugune, vaigune ja keelekülgi kõditav. Järelmaitse kaob aga üsna kiirelt, jättes vaid meeldiva, veidi rauase hapukas-vürtsika õhetuse.

Keskmise kehaga, tugevalt karbonieerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-soolakas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Võrreldes algversiooniga on see jook kindlasti kõvasti nüansirohkem, samas kipub gosede keskne tegelane ehk sool varju jääma. 
---
pilt isetehtud

Original Ritterguts Gose


Original Ritterguts Gose (Ritterguts, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Grodziskie/Gose/Lichtenhainer" ja hinnang 88 punkti.

Tootjainfo: "Ritterguts Gose is a top-fermented, sourish and slightly salty-tasting ale that was first brewed in 1824. It is the beer specialty of Leipzig and the oldest still existing Gose brand in the world. Gose is an own, ancient style of beer that does not correspond to the German purity law. Even today, it is still brewed with an admixture of coriander and salt in the traditional way with the special historic Gose yeast in open fermentation. Its particular character our Gose gets thereby and by the additional lactate fermentation."

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, sildil vanakooli torukübaras härrasmees, spetsiaalse gosede serveerimiseks pudeli ja klaasiga. Kollaka varjundiga vaht täidab pool klaasi kuid kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on tolmuselt magusakas, vähese aimatava hapukas-soolase lisanoodiga.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja üsna tugevalt hapukas. Keskmaitses lisandub siia juurde kommist-karamellist magusat ja õhuke soolakiht. Lõppmaitses muutub soolasus veidi tugevamaks, omandades koos hapu ja magusaga väga mõnusa ja karastava toime. Järelmekk laotab keelepärale üksikuid soolahelbeid ning kallab selle üle kuldsete sügisõunade mahlaga.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-soolakas-hapukas-soolaka buketiga ÜBERtasandi rüübe. Alguses leebena tunduv soolasus omandab lõpus kumuleerudes mõnusalt asjaliku taseme. Karge, maitsetihe, meeldejääv ja üli-ülimalt kosutav. Ideaalne õlu pika janu leevendamiseks ja kuhtunud vaimu turgutamiseks. Kõrvale pakkuda pikalt küpsenud ahjuliha.
---
pilt isetehtud

Wednesday, September 12, 2018

The Ceremonial Grain-Out


The Ceremonial Grain-Out (Amager / TRVE, Taani / USA) pdl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Saison" ja hinnang 78 punkti

Tootjainfo: "Quinced farmhouse ale.
If you look up the meaning of the word 'collaboration' in whatever dictionary, you will find something along the lines of ''the action of working with someone to produce something''. Whilst that second part might be applicable to the brewing world as well - the production of beer - it seems as though the cooperating part of it may have gotten lost in translation in brewer lingo. It is as if anything cooperative between breweries entails one person doing all the heavy lifting while everybody else involved just relaxes and gets sloshed. Then brewers from both parties get called for a graining out or hop addition shot for social media, and then it's back to one dude - or dudette - to proceed with knockout and pitching and a whole lot of cleaning. So when TRVE responded to our invite saying they unfortunately wouldn't have time for a full day of brewing with us, we couldn't help but think how that perfectly embodied the spirit of this type of partnership, and were stoked to have them come to us to hang out, hydrate and shoot the shit. And if this is not how your brewery operates when working alongside someone else's, then you must have not gotten the memo. For us, collabing really is all about employee abuse, bottle sharing, social network whoring, and some sort of entity summoning for the ceremonial grain-out. This beer was made with the fine peeps of TRVE Brewing from Denver, CO, USA."

Väikest kasvu pikakaelaline pudel, sildil langenud ingli kultuse elemente :) Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom saisonile omaselt magus-vürtsikas, mahlane ja puuviljane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja vürtsikas-mõrkjas. Keskmaitse muutub magusapoolsemaks, kuid võimendub ka sädelev vürtsipilv, selle kõrvale tõuseb hapukas kuiv puuviljane noot, mis ilmselt tuleb siis sellest küdooniast ... või mida iganes see "quince" tähendabki. Lõppmaitses ilmneb nüüd rohkem neid noote, mida seostaks "farmhouse ale" poolega ehk siis veidi sellist rõsket maalähedust, mis samas on üsna kenasti seoses saisoni pidulikuma olekuga. Järelmekk on magusakas-vürtsikas, mesine, puuviljane, õuna, aiva ja pirni vahepealne, mahlane ja meeleolukas.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga Übertaseme rüübe! Mõnusaimalt mahlane, sädelev ja pidulik. Seda võtaks kohe mitu-mitu klaasi jutti!
---
pilt isetehtud

Kõrbehunt


Kõrbehunt (SNCO, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Wheat Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Kõrbehunt on nisuõlu, mis kaob kui vesi kuumalt liivalt. Aga ta ei anna alla ja leiab alati tee sinuni"

Väike lihtne pudel, militaarsel sildil soomuk. Pöidlapaksune erkvalge vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kollane. Aroomis on äratuntav nisu ... kuid selle kõrval mingi kummaline ürdine noot, mida omistaks ehk närbuvale angervaksale või isegi sookailule, kuid mille koht pole nisuõlle juures tavapärane. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, pehme ja sametine, puuviljane ja päris meeldiv. Lõppmaitses tuleb taas esile see kummaline ürdine vürtsikus ... kas siia on lisatud koriandriseemneid (aga siis on need kergelt kopitanud?)? Järelmekis muutub hapukas toon tugevamaks, ootuspärane banaan ilmneb toorel ... või isegi õunasel moel.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga hea taseme rüübe. Kui poleks seda seletamatut kopitanud/närtsinud ürdist nüanssi nii lõhnas kui maitses, siis kiidaks ju isegi rohkem.
---
pilt isetehtud

Lait


Lait (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Golden Ale / Blond Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Hoppy blond ale"

Väike lihtne pudel, rohelisel sildil võluv naeratus. Sentimeetrine erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on veidi pärmine ja mõrkja-hapukas, meenutades ... hmmm ... sõrmede vahel puruks rudjutud jänesekapsast?

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas ja pärmine. Lõppmaitse liigub taas hapukusse, sinna jänesekapsa poole. Järelmekk on mudrune ja pärmine, õrnalt kirbe ja vürtsikas.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga keskpärane rüübe. Tundub et selle õlletüübi jaoks on vale pärm valitud.
---
pilt isetehtud

Tuesday, September 11, 2018

Black Nordic Skies


Black Nordic Skies (Amager / Modern Times, Taani / USA) pdl 0,5 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Imperial stout" ja hinnang 98 punkti

Tootjainfo: "The Lone Horseman is a ghostly phantom found in tales throughout the Nordic countries. According to legend, he will appear only on the darkest of nights and only when the polar lights ignite the skies. A knight in shining armor on a majestic bright white horse it is said, but no one really knows. Because no one has lived to tell. At Amager you risk meeting The Lone Horseman on the desolate and windswept Kalvebod Commons, if for some godforsaken reason you should wander this wilderness area on a deep, dark night. If you do, you’ll most likely be hopelessly lost, because even the bright lights of nearby Copenhagen will be dimmed to black out there. And if you then hear the distant snorting of a horse and hooves slowly approaching, you may soon spy a gentle, gallant and soft-spoken knight who will offer you a ride – out of the darkness and back into civilization. And as tempting as it may seem to accept his kind offer, you must now instead flee. Flee as fast as you can. But it will most likely already be too late, as that kind and mesmerizing voice will lure you in. But no one who actually climbed the The Lone Horseman’s horse under that black Nordic sky, has ever been seen again alive. Who he is, nobody knows; but that he’s still out there, everybody knows. This is a collaboration beer made with Modern Times Beer, CA, USA."

Väikest kasvu pikakaelaline pudel, sildil raudrüüs tegelane virmaliste all. Sõrmepaksune tumepruun vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mussssst.

Aroom. Selle kirjeldamiseks piisab ilmselt tootja enda poolt sildile kirjutatud määratlusest: "Imperial Coffe Stout". Meetrikauguselt tuntav. Kohvipilv, mis mähib su endasse ja paneb vere kiiremini pulslema. Ja kui sa veel lähedalt nuusutad, siis laienevad pupillid, avanevad poorid ja aju viib su kohvitripile. 

Esmamekk. RRRRaske. Kohviraske. Kohvikoogiraske. Rosinakohvi? Ojaaaa! Rosinakohvi mandlitega.

Keskmaitse. Kohviistandus ajab juured su ajju. Suhkrune kohvi. Muuseas, heasse kohvisse ei pea kohvi panema. Ei tohi panna! Aga siia vaadake see isegi sobib, kuna kohvile lisaks leiab siit kreegikompotti ja kirsilikööri.

Lõppmaitse. Kreegipäike kohvitaevas. Mõrušokolaadist pilvedega. Ja alla sajab šokolaadis ploome. Kuigi alla nad ei jõua, sest juba lennu pealt süüakse kirsikajakate poolt ära. 

Järelmekk. Hunnitu ja hullutu ja üüratu. Kohvikuubis. Ploomikohvi kuubikud. Kuuekandilised.

MEGA. Khvkntsntrt. Kohvikontsentraat, kui tekohe aru ei saanud, mõistmatud sellised!
---
pilt isetehtud

Lagunitas India Pale Ale


Lagunitas India Pale Ale (Lagunitas, USA) pdl 0,35 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 90 punkti.

Tootjainfo: "This is our unique version of an ancient style. A style as old as the ocean trade routes of the last centuries Great Ships. Not as old as the equator they had to cross twice enroute, nor as old as the 10,000 or so miles of Di-Hydrogen Oxide and Sodium upon which they sailed, but older than the Circulithium-4 Lentloid that binds the Lupulin Quartnate onto your taste buds. Weird. Think about it. Now stop. OK, go again, now stop. Think again, and stop. But we digress. Made with 43 different hops and 65 various malts, this redolent ale will likely float your boat, whatever planet you’re on."

Üks lahedamaid tootkirjeldusi, mida lugeda, kas pole? Aga kasutada 43 humala- ja 65 linnase-sorti??? Et siis nagu tegelikult ongi niimoodi tehtud?

Keskmist mahtu veidi madalamat kasvu pudel, tehnilise disainiga sildike. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua, jättes taandudes ka mõningase mustri klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroomis leiab kõdunevaid troopilisi puuvilju alates mangost kuni virsikuteni ... ja üllatavalt kombel ka lehtpuu tuhka. Täpselt nagu oleks keegi kompostihunnikusse visanud kõvasti puuvilju ja siis toonud ahjust ämbritäie tuhka peale.

Esmamekk on keskmisest tiba kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas ja veidi vaigune. Lõppmaitses lisandub veidi keha, kuid humalad on õnnetuseks surnud. Järelmekis jõuab kohale meeldiv vürtsikas õhetus, mis senise lamedavõitu maitsepildi veidi elama paneb,

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. IPA'na on see kraam küll vägagi küsitava väärtusega, lubatud linnase- ja humalamerest on alles jäänud väike lombike. Aga joogina omaette siiski täiesti OK.
---
pilt isetehtud