Thursday, March 30, 2017

Bonator


Bonator (Weißenohe, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 8,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Doppelbock" ja hinnang 86 punkti.

Tootjainfo: "Liquid does not break the Fast - was a rule of fasting at the times of the Benedictine monks in Weissenohe. For this, now we owe the Mirror Carp as Fasting food and the strong Doppelbock for liquid intake during this barren time. In this tradition, we have brewed for you our strong Bonator the dark Doppelbock, physically and spiritually strengthening during the "staaden" time. A dark Doppelbock, spicy and strong as the tradition requires. Suitable for: goulash, pork shoulder, roasted meat, hearty snacks and strong game dishes"

Keskmist kasvu pudel, vanamoelisel sildil kujutatakse ilmselt kõnealust kloostrit. Kollaka varjundiga sõrmepaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kuldpunane. 

Aroom on väga meeldivalt karamelline, röstine, kuldsete rosinate ja punaste viinamarjade, kaeraküpsiste ja röstmandlite nootidega.

Esmamekk on keskmisest vaid veidi raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas, mõnusa hapukas kõrvaltooniga, kuldne ja pidulik nagu päikeseline veranda keset iluaeda. Keskmaitse on tiba raskem, sametisem, mõrkjalt karamelline, ehitud kaneeli ja lehesahinaga aiateel. Lõppmaitse liigub veidi mõrkjamasse külge, karamelliseeritud pähklid ja veidi nelki, häärberist kostvad pasunaharjutused annavad aimu, et õhtul on oodata pidustusi. Järelmekk õõtsub rahulikult puude vahele veetud võrkkiiges ning vaatab, kuidas keldrist veeretatakse välja vaat tublit doppelbokki ning pikkadele laudadele veetakse nõusid ... siit tuleb üks pidu mis pidu on.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe. Doppelbock üsna nii nagu ta olema peab. Tõsi küll, vaimustusest kilkama ei pane, sestap ka kõrgemalt ei kiida.
-------------
pilt isetehtud

Tõmmu naine


Tõmmu naine (Vormsi Õlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,9 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki, tootja ise on sildile kirjutanud: "Vormsi tume ale"

Tootjainfot pole leida, sildil soome- ja rootsikeelsed kirjad.

Väike lihtne pudel, pruulikojale omasel rõngasristikujulisel sildil lopsakas tõmmu daam. Kreemikas vaht täidab pool klaasi, püsides üsna kenakesti. Õlle värvus - kirkalt kastanipunane. Aroom on meeldivalt karamelline, kuhugi koorepumati ja kohvijoogi vahepeale jääv.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse kaldub sutike magusamasse-karamellisemasse külge, kuid röstpähkline mõrkjus jääb selle alla kenasti alles. Lõppmaitse on magusakas-hapukas, koduse kõrvetatud suhkrust tehtud kukekommi ja kuivatatud pihlakate vahele jääv. Järelmekis kasvab samal magusakas-mõrkjas teljel veelgi võimsamaks, lisades siia imekerge kõrvetatu noodikese, mis koos vürtsika järelõhetusega muudab kogu rüüpe kuidagi tõsisemaks ja väärikamaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA heal tasandil rüüpeke. Kergelt joodav, samas maitseküllane ... tõsi küll ilma ka mingite nukkide või üllatusteta. Aga tuleb loota, et selline joogipoolis kunagi ka eesti lettidele jõuab.
------------
pilt isetehtud

Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen


Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen (Brauerei Heller, Saksamaa). pdl 0,5l. alc 5,2%. Ratebeeri liigimääratlus: "Smoked" ja hinnang 91 punkti!

Tootjainfo: "Schlenkerla Smokebeer Wheat is an ale with light smoky aroma. As Bavarian wheat beers, it is being brewed with a mixture of both barley malt and wheat malt. The portion of barley malt is hereby a classic Schlenkerla smokemalt, while the wheat malt remains unsmoked. Served unfiltered with its natural haziness, Schlenkerla Wheat reaches its full aroma through bottle fermentation with fine top fermenting yeast."

Lihtne keskmine pudel, kollakas silt disainitud "pärgamendi" stiilis. Kreemikat karva vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - uduselt pronksikarva. Aroomis domineerib suits, mis iseenesest pole küll kuigi tugev, aga ega selle alt ja tagant eriti muid noote ei tunne.

Esmamekk on keskmise kehaga ... või isegi kriips vesisele poolele kaldu ... ja hapukalt suitsune. Keskmaitse taastab nisuõllele omase kreemika oleku ning täisküpse banaan on ka kenasti omal kohal. Lõppmaitses on hapukas-magusat puuviljasust, mõrkjas-haput suitsu ja pärmi vürtsikust - üsna oivaline kombo peaks ütlema. Järelmekis tunned mööda keelepära laialivalguvat pehmet küpset banaani, mida on õrnalt süte kohal grillitud.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Parimas tuntud headuses saksapärane nisuõlu, mille keha sööb pisut õhemaks suits ... kuid samas täiendab seesama suitsusus maitsepilti mõnusaimal moel.
---------------
pilt isetehtud

Tuesday, March 28, 2017

Jurajskie Porter Bałtycki


Jurajskie Porter Bałtycki (Browar na Jurze, Poola) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter - Top 50" ja hinnang 98 punkti.

Tootjainfot leida ei õnnestu

Väike lihtne pudel, naivistlikult mereteemaline sildikujundus. Pruunakas sõrmepaksune vahukiht püsib päris tükk aega. Õlle värvus - sünkpunane. Aroom on magusakas-mõrkjas, kreemine, kohvine, röstpähklite ja rukkileivakreemi taoline.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas, veidi keeleotsa näksiv. Keskmaitse - pehme, kreemine, vürtsika ploomise noodiga, pähklikreemi ja kuivatatud kirsside kõrvalnähtudega. Lõppmaitse sirutab laua all jalad mõnuga välja ja võtab lonksu pähklisiirupiga timmitud kohvi ... aega on laialt käes, võib jupikese mõnuleda. Mõrkjas-hapukas kohvi seguneb pähklise, veidi veinise noodiga. Järelmekk läheb sujuvalt üle sametiseks, hapuka tipsukesega pähklikreemiks, röstitud rukkileivapudemed ja ploominalivka kastmeks peal.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kreemika paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Noh kas ta nüüd on top-50's sees või väljas, igastahes mõnusaimal määral nauditav tegelane on ta igastahes! Kuivatatud ploomide kausike võiks siin kõrval olla.
---------
pilt isetehtud

Hetzel Bockbier


Hetzel Bockbier (Hetzel, Saksamaa) pdl 0,33 l. alc 7,0. Ratebeeri liigimääratlus: "Heller Bock" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Mitte November" Eeeee ... mis info see nüüd siis peaks olema?

Keskmist kasvu pudel, sildil on paabulind ja veidi halvaendeline "organic" ... mitte et vanal Gambrinusel oleks midagi orgaanilise asjatamise vastu, kuid enamasti kipub selle taga vähemalt õllede maailmas olema midagi üsna maitsetut. Ja no saksa traditsiooniliste tootjate fantaasiapuudus nimede panekul on ikka kah tähelepanuvääriv. Noh et kuidas sa ikka õlut nimetad, stiilinimest aitab küll!?!

Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist püsib päris kenasti ja haagib end kla mõnel määral klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - odav! No odav noh, selline hapukas ja märga paberit meenutav. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, odava masstoodetud laagri taoline. Lõpmmaitses viskab korraks veidi meeldivamat linnasepehmust, kuid siis tuleb märg papp keelele. Järelmekk on magusakas-mõrkjas, lihtne ja odav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunu paletiga, hapukas-magusakas-mõrkja buketiga üsna niru rüübe, ohtlikult lähedal kräppõlle tasemele. Einoh, päris kraanikaussi ta ei lähe, aga ... kuidas nad seda teevad, et üks õilis (ehkki lihtsapoolne) heller bock nii odavalt maitsma panna? 
------------
pilt isetehtud

Böb Kämp (6,6%)


Böb Kämp (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,6 %vol. Liigimääratlus: "american amber ale"

Eelmise, 5,1% vol versiooni kirjelduse leiab siit

Tootjainfo: "Linnased: pale ale, Vienna, Munich, Carapils, Carared, Caramunich, Carafa. Humalad: Centennial, Columbus, Simcoe. Pärm: M36"

Väike lihtne pudel, sildil keegi nokatsiga habetunud tegelane. Kreemikat karva vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt punaka varjundiga kuldpruun. Aroom on nõrk, kergelt kuivatatud pirne meenutav. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse kaldub magusamasse külge, kuid selle taha jääb karge rauarohke kuivatatud maasikate mekk. Lõppmaitse on karedapoolne, rabaveelik, karameljas ja mõrkjas. Järelmekk toob jälle esile veidi hapukat marjasust, seekord pigem pihlakate ja kuivatatud vaarikate taolist.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga OK tasemel rüübe. Täiesti joodav, aga ei kõneta ühegi otsa pealt, puudu on nii aroomist kui vürtsikusest ning oma rauarohkuselt meenutab pigem red eili kui amber eili.
-----------
pilt isetehtud

Monday, March 27, 2017

Bänger


Bänger (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Maitseküllane Imperial Stout, pruulitud kuivatatud ploomide, vanilje ja Habanero chilliga."

Väike lihtne pudel, sildil pimeduses voolav laava. Vaht ... krebenskis küll ... sihukest tume-punakas-musta vahtu näeb ikka vääääga harva. Nojah, ega ta eriti ei püsi, see va vaht, aga oma üllatustöö on ta juba teinud ning ootused rüüpe osas kraad kõrgemale tõstnud. Õlle värvus ... no kas te olete väikesed lapsed või ... milleks ilmselget asja üle rääkida. No must noh. Ilgeltmust.

Aroom. Röntsaki. Selle heli saatel vajus vana Gambrinuse selga toolileenile. Eivaadakenüüd, siinkohal peab aega võtma. Lihtsalt nuusutamiseks. Magus mandoliinide kõla. Mustaval troopilisel ööl. Magus mandoliinide kõla. Ja kaja kõigub kaua veel. Vaniljekaja. Nii lõhnab sugutung ja surmahirm ühes hingetõmbes. Värskelt kitkutud roheline vahtraseeme, kleebitud su ninale. Hapukas, kleepjas, vaigune. 

Esmamekk. Magus jummel. Jummel kui magus. Juhuslikult kellelgi vagun melassi pole kaotsi läinud? Koos Kolme Kilo Püssirohuga?

Keskmaitse. See asi läheb lappama. Vürts, mu päästja. Kas sa kujutad ette, et oled uppumas karamelliseerunud vahtrasiirupisse ja siis sulle visatakse tšillikaun päästerõngaks. Sa haakud sinna küünte ja hammastega ning tunned kuidas siirup allub kontrollile. 

Lõppmaitse. See LÄHEB lappama, ma ütlen. Taevalik. See habanero ma mõtlen. Kadakameesse kastetud habanerokujuke. Väike pöidlapikkune kujuke, mille ees kummardada ja kuhu asetada andameid. Šokolaadipisaraid ja taruvaigust palvehelmeid.

Järelmekk. Vaatamata sellele, et seesinast vedelikku ei saa juua, vaid peab noaga keele peale määrima, läheb see õhtu lappama - sest alla kolme klaasitäie ei suuda sa piirduda. Ja üle selle enam ei jaksa. Isegi hotelli minna. Nii et pigistage seda nõret tuubist klaasi ainult turvalises keskkonnas, kodus, kõige parem voodi serval istudes. 

Hull-Loll-Lalllalllaaa. Kokkuvõtet siia ei saa. Mehed mis te teete. Kus te siuksed mõtted saate? Hoiatus - tegemist ei ole vedelikuga. Tarbida ainult noa ja kahvliga. Ning arstliku järelvalve all. Sest kui SEE teile meeldib, siis pole teile enam tavapoe õlleriiuli ette asja. Ja kui ei meeldi, siis te olete normaalne inimene. Mille puhul ka õnnitlen.
------------
pilt isetehtud

Schwarze Kuni Dunkler Weizenbock


Schwarze Kuni Dunkler Weizenbock (Simon, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Weizen Bock" ja hinnang 81 punkti.

Tootjinfo (guugeltõlke abil): "A landmark of the town run is the Kunigunden mountain with its over 500 years old Kunigunden church. They owe their name to the Empress Kunigunde, who also named our dark wheat buck. Every year Empress Kunigunde, dressed as a young woman, rides on the Kunigundenberg in a royal vestment to the church. The dark wheat buck "DIE KARI" is a unique wheat beer specialty of the brewery Simon and is traditionally brewed according to the purity of 1516. Ingredients: water, wheat malt, barley malt, yeast, hops; Alcohol 7% vol."

Keskmist kasvu pudel, tumedates toonides vanamoeline sildikujundus. Pruunakas vaht täidab 3/4 klaaist, muutudes küll hõredaks, kuid püsides vägagi visalt. Õlle värvus - kirkalt tume punakaspruun. 

Aroom on rikkalik ja täidlane, mõnusalt banaanine ... röstitud banaanikeeks! Banaanikeeks rosinate ja kardemoniga!

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas, mesise alatooniga. Keskmaitse on on tugevalt banaanine, mesilasvaha ja grillitud banaanide taoline, veidi šokolaadine. Lõppmaitse meenutab jätkuvalt grillbanaani, sellist poolenisti üles sulanud, Kännu Kuke likööriga üle kallatud ja põlema süüdatud, nätskelt hurmavat, nii et sa oled nõus taldrikusse augu lakkuma. Järelmekk viskab korraks sisse hapukas marjase noodi, kuid liigub siis edasi-tagasi banaanikeeksi juurde.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Vaata selline peab üks tume nisubokk maitsma ... aga kuna ta just täpselt nii maitsebki ehk mingit üllatust ei tulnud, siis ka kõrgemalt ei kiida. Pakkuda koos röstitud kõrvitsaseemnetega.
------------
pilt isetehtud

testpruul Dunkelweizen 4


testpruul Dunkelweizen 4 (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,7 %vol. Liigimääratlus on nimes kirjas

Tootjainfo: "Linnased: Munich, nisulinnased, Carared, Carawheat, Caramunich, Šokolaadi nisulinnas. Humalad: Perle, Hersenbrucker. Pärm: WB-06"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Tumekollane vaht täidab 2/3 klaasist ja kaob valjul kohinal üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun. Aroom on hapukas-mõrkjas, karamellise fooniga, meenutades kuivatatud pihlakaid.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse lisab huvitavalt mesise magususe ... mis muutub kiirelt küpsetatud banaaniks. Lõppmaitse on hapukas-magusakas, pihlakate ja külmavõetud pohlade vahepealne. Järelmekis muutub hapukus domineerivamaks, meenutades ahju peal kuivatatud sügisõunu.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Nisuõllest oodatav banaanisus omandas huvitavalt praetud nüansi, kuid jättis selle ka vaid nüansi tasemele. Pakkuda koos grillitud paprikaga.
------------
pilt isetehtud

Sunday, March 26, 2017

Baltic Porter

Baltic Porter (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,0 %vol. Liigimääratlus on nimes kirjas

Tootjainfot ei ole

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Hallikaspruun sentimeetrine vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - must. Aroom on sama must, täidlane, magus, lagritsane, tumedate rosinate ja šokolaadivõõbase kringli nootidega.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas, veidi keeleotsa torkiv. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, panes keeleküljed surisema, meelepete toob tajupilti kardemoni ja valge pipra. Lõppmaitse on taas lagritsane, tuhmilt šokolaadine ja pontsakas. Järelmekk ... alkohol torgib tribake liiga teravalt, süües suutunnetuse kuidagi õhukeseks ja robustseks.

Raskepoolse kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga heal tasemel rüübe. Midagi siin joogis häirib, on see nüüd joogi noorusest tulenev rapsakus või lihtsalt liigne alkoholine torge, kuid kõrget hinnangut siit ei tule.
----------
pilt isetehtud

Ryan And The Beaster Bunny


Ryan And The Beaster Bunny (Evil Twin, US/Taani) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang 92 punkti!

Tootjainfo: "In Denmark we have a lovely tradition for seasonal beer, and what you have here is certainly no exception. This is a never before seen collaboration between Ryan and the Beaster Bunny. A fluffy and precious Saison brewed on the beautiful island of Fanø on the west coast of Denmark. It may sound like a true fairytale, but don’t be fooled by it’s cute appearance.
Ingredienser: vand, malt, humle, gær."

Väike lihtne pudel, oranzides toonides geomeetriline sildikujundus. Erkvalge hõredapoolne vaht täidab kaks kolmandikku klaasist ja kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom on parimatele saisonidele omaselt magusakas, karamelline, vürtsikas, väikese hapuka alatooniga, kuldne ja sädelev.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõõdukalt vürtsikas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, linnaseline, kargelt kõlav nagu kontsaklõps suures tühjas saalis. Lõppmaitse toob saali hapukas-mõrkja kuldse längus päikesevihu ja paneb selles helkivad tolmuterakesed vürtsikalt sädelema. Järelmaitse on mõrkjas-magusakas, veidi koriandrit ja kadakamarja meenutav, kargelt sügisene ja lehekahinane.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Väga hea tasemel saison, karge ja meeliergutav, kuldse sügise meenutusega päikeseline tegelane. Pakkuda koos röstitud porganditega ja sellerikastmega.
----------
pilt isetehtud

Sessio White IPA


Sessio White IPA (Pyynikin, Soome) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Session IPA" ja hinnang 43 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Briskly hopped, light, seasoned appelsiininkuorella wheat IPA"

Väike lihtne pudel, rõhutatult lihtne, lausa kolhoosilik sildike. Valge sõrmepaksune vahukiht on hõre ja keskmise püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom meenutab huvitaval kombel odavat laagerõlut, mitte nisu-IPA't

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse mõjub suisa vesiselt ja mõrkjas-hapukalt. Lõppmaitses pilt ootamatult paraneb, tuleb esile nii nisu pehmust kui apelsinikoore mõrkjat vürtsikust. Järelmekk aga vajub taas ära keskpäraseks laagerõlle-taoliseks vedelikuks.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga keskpärane rüüpeke. Stiili mõttes on aga hinnang suisa niru, nisu-IPA on õnnestunud ära lörtsida millekski mass-laagri sarnaseks
---
pilt isetehtud

Saturday, March 25, 2017

Kalana


Kalana (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Brown Ale" ja hinnang 91 punkti!

Tootjainfo: "Named after a beautiful quaint village on the Estonian island of Hiiumaa (aka Dagö), this brown ale is brewed with hand picked pine needles from the village and some fresh vanilla pods."

Väike lihtne pudel, kräbusel sildil rannakivid ja männioksad. Paid Põhjala mehed, muutke oma graafilist lahendust - see on JÄLLE üks silt, mis muutub eemalt vaadates pruunikas-halliks maskeeringuks. 

Kreemika varjundiga sõrmepaksune vahukiht püsib kaua ja haagib enda ka tihedalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kastanipunane. Aroom on magusakas, karamelline ja pähkline, tugeva vanilje ja õrna männivaigu noodiga.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse ... ooo kui mõnusalt pehme ... vanilje loob täiusliku illusiooni õilsast vaadihoidisest, vähene vaigune mõrkjus loob selle pehmuse ümber mehiselt karmivõitu raami. Lõppmaitse meenutab pähklikreemi ja ... huvitav miks ... pähklimaitselist kohukest piimašokolaadis :) Järelmekis kerkib taas esile mändide soolakas vaigusus, tuues silme ette mereäärse tormimänni sagardi silueti, pannes meenutama mõnusaid pikke jalutuskäike kriukleval kiviklibul.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! See on siiski imperial brown ale, millele on valitud oivalised lisandused. Pakkuda koos pähkliküpsistega.
------------
pit isetehtud

Weizenbock

Weizenbock (Martinsbräu, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Weizen Bock" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfot ei õnnestu leida.

Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, lihtsavõitu oražil sildil kuldsed viljapead. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua! Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroomis on pooltoore banaani koore sisekülje parkivat magus-mõrkjust ja linnaste pehmust.

Esmamekk on keskmisest veidi tihkema kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, keelele oleks nagu asetatud lõhnast tuttav rohekavõitu banaani kooretükk. Lõppmaitse on magusakas-hapukas, küpsete tikrite ja heledate rosinate ning liivataignast küpsiste nootidega. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, rosinakompoti ja pähkliküpsise tummise olekuga.

Keskmuisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga Übertasandi rüübe. Nisubokk nii nagu ta olema peab, tõsi küll samas ka mingit üllatust pakkumata. Banaanine pehmus on aga vägagi nauditav - pliiiiiz eesti väiketootjad, võtke tegemisse!
-------------
pilt isetehtud

Chipotle porter

Chipotle porter (Andreson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus on nimes kirjas

Tootjainfot pole

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Pruun vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - must. Aroomis võistleb šokolaadine röstinoot tšillise vürtsikusega ... ja jäävadki võistlema, ilma et üks pääseks domineerima.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja vürstikas-mõrkjas. Keskmaitse lisab mõrušokolaadi tasemel maguskat nooti, tšilli särin kerkib tasapisi kõrgemale. Lõppmaitse meenutab ploomikonservi tšilliga ... kuram see võiks jube hea mõte olla! Järelmekk on mõrkjas-magusakas, tšilli on mõnusalt võimsalt esiplaanil, kuid siiski ei mata kõike muud.

Keskmises tiba kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-VÜRTSIKAS-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe! Tšilli doseerimine on äärmiselt õnnestunud, pakkudes ka vana Gambrinuse taolise tuleneelaja jaoks parajalt võimsa elamuse, mis võtab lauba kergelt higiseks ... kuid samas on porter ise oma meeldiva röstisusega ka kenasti tagaplaanil olemas. See TULEB KINDLASTI tootmisse võtta!
----------
pilt isetehtud

Friday, March 24, 2017

Imperial Porter "O" Coffee & Salt


Imperial Porter "O" Coffee & Salt (Rockmill / Bytów, Poola) pdl 0,33 l. alc 10 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Porter" ja hinnang 95 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "This is the basic version enriched with coffee and salt. For the selection of coffee, and the process of its preparation, the Coffeedesk."

Väike lihtne pudel, must-kuldsel sildil mitmetahuline O :) Kollane sõrmepaksune vaht püsib päris kenasti. Õlle värvus: must, lihtsalt must. Aroom on paganama põnev, röstine, kohvine ... ja mullane! Selline rõske-raske, vihamusside poolt sõmeraks muudetud muld mustsõstrapõõsa alt, mis mõjub kui erguti kõigile rohenäppudele.

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas-soolane .... jestas kui lahe ja mõnus! See on sigahea kombo, kas teate! Keskmaitse - sametine, kohvikaramelline, tajutav soolane puudutus annab huvitavalt vürtsika ja võimsa vindi siia juurde. 

Lõppmaitse - soolakaramell! Marumamumeie kui jubekolelahe! Soolakas-lagritsane kohvikaramell. Vana Gambrinus ei fänna lagritsat, kuid see suutäis paneb pea tunnustavalt noogutama nagu auto armatuurlaual õõtsuv koer. See on üks õige asi teha, kas teate! Järelmaitse on vürtsikas-magusakas, soolaka nüansiga koorepumatine ja kuivatatudploomine ... sa tuline tuhat, kui kenasti sool kõik need asja kokku liidab!

Raske, isegi vägagi raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-soolakas-vürtsikas-mõrkjas-soolakas-hapukas-magusakas-soolaka buketiga Megatasandi rüübe! Imp.porterina oleks see tegelane ilmselt napilt "überit" väärt, aga see soolakas-kohvine vint annab asjale niiiiiiiiiiiiiiiiii palju juurde, et ei saa alla "mega" öelda! Suti suitsuseid musti ploome ampsaks siia kõrvale ja ajaks kohe pikalt juttu ilmast ja soolast ja elust.
----------
pilt isetehtud

Rowanberry DIPA


Rowanberry DIPA (Õlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Liigimääratlus on nimes kirjas :)

Tootjainfo: "IBU 120"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Kreemika varjundiga vaht täidab ligi pool klaasi, püsib vägagi kaua ja haagib end tiheda pitsise jäljena klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt rubiinpunane.

Aroom ... mmmm ... pihlakas ronib juba kaugelt ninna ja tuleb kõrvast välja. Neid pihlakaid leiab siit ikka kohe palju, segamine kõrvetatud karamellise magus-mõrkjusega. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja üsna matsakalt magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas ... noh nagu kamalutäie pihlakaid oleks põske pistnud ... siukesed veidi külmavõetud pihlakad, mida on niiiiii mõnus sügisel suhu loopida. Lõppmaitses muutub pihlakate rauarohkus juba veidi keeltparikvaks, aroonilikuks, kuid on ikkagi nõnnamoodi ehe jasume ja tore nagu üks kuldne sügishommik saab olla. Istud jahedavõitu pingile, hingad sisse karget sügist ja nokitseb aegamisi pihlakamarju. Järelmekk on veinilik ... koduveinilik, pihlakakompoti ja vaarikadžemmi ning arooniaveini segune.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtasandi rüübe! Marjasus surub humalaid ehk triba liiga palju maha, kuid igastahes tasuks säänset kraami teha ja levitada! Kõrvale aga soovitan haugata toekat koduse pasteediga kaetud rukkileiba.
-----------
pilt isetehtud

Winterbock


Winterbock (Brewbaker, Saksamaa) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dunkler Bock" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfot ei õnnestunud leida.

Väike lihtne pudel, pastelsetes toonides moodsas kujundikeeles sildike kannab kohustuslikku sokupead. Tumepruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib märkimisväärselt kaua. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must. Nõrgapoolne aroom meenutab kõrvetatud leivakoorikut. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on kõrbenud toonidega, muutudes aegamisi lausa kergelt tuhaseks. Lõppmaitse on hapukas-mõrkjas, kõrbenud rosinate ja ülekuumutatud karamelli nootidega. Järelmekk on hapukas, tuhakirmega kaetud ahjuleiva kooriku taoline.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga rohmakas, aga siiski meeldiv tegelane. Dunklerbock rõhuga sõnal "dunkler", no kohe väga dunkler. Röst- ja kõrvetatud linnaste labidatäisi on sellesse virdesse ikka tsipa liiga palju loobitud.
------------
pilt isetehtud

Thursday, March 23, 2017

Spaghetti Western Grappa Barrel (11,1%vol)


Spaghetti Western Grappa Barrel (11,1%vol) (Brewfist, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 11,1 %vol. Ratebeer tunneb ainult eelmist versiooni mille kangus oli 8,7 %vol ja mille kirjedlust saab näha siit

Toojainfo: "indigrients: water, barley malts, oat malt, coffee beans, coca beans, hop, yeast.
Imperial Chocolate Doffe Stout aged in grappa barrels"

Väike lihtne pudel, mustapõhjalisel sildil on vist vaadiriiulid?

Assssaraks, missugust õli nüüd klaasi voolab! Tuhmpunakalt küütlev must nafta. Nafta, mille pinnale tekkiv sünkmustjas vahukiht muutub aegamisi lihtsalt tumepruuniks.

AROOM. Oimaivõi. Kohvitärpentin. Šokolaadigrappa. Kakakotšatša.

Esmamekk. Raske. Kuid ilus. Torkiv. Kuid mõnus. Šokolaadinaps. Šokolaadi-grappa kokteil.

Keskmaitse. Ploominastoika järv, millesse visati pudel tšatšat ja teine aniisiviina.

Lõppmaitse. Lõpp, mihuke maitse! Ploomid šokolaadis. Moldova ploomid, leotatud kohalikus rakia-laadses napsis ja kaetud šokolaadiga. 

Järelmekk. Palsam. Riia palsam, see va mustsõstra versioon, tembituna slivovitši ja ploomidega. 

MEGA. Juhul kui sulle sobib grappa, rakia, tšatša või misiganes muu nime all tehtav lõunamaine kärakas, siis see õlu kõnetab sind. Kui ei sobi, siis ära kõnealust pudelit näpi. 
------------
pilt isetehtud

Vhuety

Vhuety (Õlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol. Liigimääratlus: wheat IPA

Tootjainfo: "Koostis: veis, odralinnased, humal, nisulinnased, koriander, pärm
Tugeva koriandri maitsega kosutav nisu ipa, milles on 50/50 nisu- ja odralinnaseid
IBU 85"

Väike lihtne pudel, omanäoline lint-silt. Aga vaata pai pruulmeister, õlle nimi peaks siiski olema suurem kui pruulikoja oma. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolselt kuldne. Aroomis tunneks küll nagu pigem kadakaseemneid kui koriandrit, kuid mõnusalt vaigune on see ikkagi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas, karamelline ja vaigune. Keskmaitse on magusakas, kardemoni ja rosinate noodiga. Lõppmaitses tuleb koriander lõpuks esile ja mingi tajuhäire tõttu joonistab aju sinna apelsinikoore kõrvale. Järelmekk on vürtsikas-hapukas, üsna mahlane ja kosutav.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-maguskas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga hea taseme rüübe. Koriandrit pole pooltki nii kõvasti kui lubatakse ja 85-ne IBU upub kah nisu pehmuse sisse ära. Aga meeldiv tegelane siiski.
---------
pilt isetehtud

Sessio Stout


Sessio Stout (Pyynikin, Soome) pdl 0,33 l. alc 4,2 %vol. Ratbeeri liigimääratlus: "Stout" ja hinnang 40 punkti.

Tootjainfo: "Cask. Also known as "Koti-ikävä""

Väike lihtne pudel, rõhutatault lihtne tumepruun sildike. Tumepruun tihe vahukiht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - must. Aroom meenutab lahjat kohvi ... viljakohvi. 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse lisab magusamat piimašokolaadist nooti. Lõppmaitse tuleb esile hapukam kohvine toon. Järelmekk kaob kiirelt, jättes vaid ebamäärase hapuka kohvise jälje.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga OK tasemel rüüpeke. Kui sulle meeldib viljakohvi või muud veidrad kohvijoogid, siis meeldib ka see õlu.
----------
pilt isetehtud

Wednesday, March 22, 2017

Jambolaya

Jambolaya (Sulu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,7 %vol. Liigimääratlus: apelsinine APA

Tootjainfo: "Ühesõnaga, see õlu keedetud hunniku magusa apelsini koorega, lisaks törts Ameerikamaa humalaid. Keha teevad odralinnased ja sorts kareahelbeid
IBU 25"

Väike lihtne pudel, apelsinikarva sildil on tootjanimi efektselt esile tõstetud. Kreemika tooniga tihe vaht täidab pool klaasist ja on märkimisväärselt püsiv. Õlle värvus - kirkalt pihlakapunane. Aroom magusakas-mõrkjas, apelsinine noot pole küll kuigi tugev, kuid on siiski äratuntav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitses muutub apelsinikoore õlijas mõrkjus tuntavaks, parkides pisut keelekülgi. Lõppmaitse lisab väikese hapuka mahlase tilgakese, meenutades üleküpsenud mandariine. Järelmekk kõditab korraks suulage vürtsikalt, seejärel hääbub see aegamisi mõrkjusse ... kuid siis löövad keele tagumised nurgad taas vürtsikalt õhevile, muutes kogu tajupildi palju elavamaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Vägagi heal tasemel rüüpeke. Kerge ja rahulik, mõnusalt mängulise lõpuga, nii et väärib kiitmist küll :)
------
pilt isetehtud

Sessio Red Ale


Sessio Red Ale (Pyynikin, Soome) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratbeeri liigimääratlus: "Irish Ale" ja hinnang 26 punkti.

Tootjainfo: "Red Ale is a balanced, solemn, reddish unfiltered top-fermented beer. Malts: Pale, Crystal 100, Black. Hops: ECG, Fuggles.
IBU 28"

Väike lihtne pudel, lihtsakoeline sildikujundus. Kollakas vaht täidab kolmandiku klaasist, püsib päris kenasti, haakides end ka veidi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kuldpunane. Aroom on sisuliselt olematu, vaid vähene karamelline vine tuleb pika otsimise peale esile.

Esmamekk on kergeke ja tugevalt mõrkjas. Keskmaitse lisab pool tooni keha, kuid see võib tulla roostese rabavee taolise parkiva tunnetuse tõttu. Lõppmaitse leebub mõrkjas-magusaks ürdileotiseks.  Järelmekk kaob kiirelt, jättes vaid nõrga mõrkja mälestuse.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga keskpärane rüübe. Nojah, "red ale" tunnused on äratuntavad, kuid põhjust teist klaasi võtta pole.
--------
pilt isetehtud

Helen


Helen (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Pilsener" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Pilsner
Uma olõmise tege egaüts esi
IBU 18"

Väike lihtne pudel, sildil keegi kummaline vanaproua? Valge hõre vaht täidab pool klaasi kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - õrna uduvinega kollane. Aroom on kuivapoolselt mõrkjas, murune ja puuviljane.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, veidi mangot meenutav. Lõppmaitse lisab hapukas-mõrkja noodi, millel on pisut vahane-lilleline kõrvaltoon. Järelmekk on kuiv, mõrkjas ja vürtsikas.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga heal tasemel rüüpeke. Tšehhi pilsneritega üsna ühel lainel, ilma mingi üllatuseta. Sobib nii janukustutuseks kui toidukõrvaseks.
---------
pilt isetehtud

Variserlik vabaturumajanduse vastasus


Viidates Soome eeskujule, minnakse meil üle üha rangematele piirangutele alkoholimüügi ja –reklaami valdkonnas. Samas nt eksisteerib lausliberaalse alkoholipoliitikaga Saksamaa (õlut tohib tarvitada alates 16. eluaastast ja reklaamide osas puuduvad sisuliselt igasugused piirangud). Kas keegi oskab öelda, millises aspektis on Soome siinkohal HEA näide?

Vana Gambrinus luges läbi seaduseelnõu nr 381 (esimese lugemise versiooni). Ohkas ja ei saa mitte vaiki olla. Võtame punkthaaval:

1- kas Gambrinuse õllepäevik (ja tuhanded muud/muukeelsed õlleblogid) on alkoholireklaam?

2- mida tähendab reklaamikeeld "sotsiaalmeedia võrgustikes, välja arvatud alkoholikäitleja veebilehel" kas sotsiaalmeedia konto on veebileht?

3- mida tähendab reklaamikeeld "ajalehe ja ajakirja ning nende lisaväljaannete esi- ja tagaküljel", kui tegu on spetsialiseeritud ajakirjaga, nt Pruul?

4- keelatud reklaamiks on nimetatud "tavapärasest jaemüügihinnast madalama hinnaga saamise võimalust" Aga kui on tegu "parim enne" kuupäeva ületanud tootega? (mitte segi ajada märkega „kõlblik kuni“)

5- keelatakse "alkoholi ostmisel kauba või teenuse tasuta või tavapärasest jaemüügihinnast madalama hinnaga saamise võimalust" ja "sama alkohoolse joogi müügiks pakkumist ja müüki erineva ühikuhinnaga samas müügikohas samal ajal üksikusse müügipakendisse ja tootja poolt üksikute müügipakendite ühtsesse müügipakendisse pakendatuna" Aga kui sama asja – nt pikalt järeküpsenud toodet – müüakse kallimalt? Või kui kinkepakis, milles on ka klaas, tuleb tükihind erinev?

6- mida tähendab "alkoholikäitleja poolt sellise informatsiooni jagamist sotsiaalmeedias, mis on loodud tarbijate poolt või on mõeldud tarbijate poolt jagamiseks." Kas nt laulu "Õllepruulija" tsiteerimine on varjatud reklaam? Või Õlletootjate lehel olev avalause "Õlu on olnud läbi aegade armastatud jook paljude rahvaste seas. Põlised sumerid, babüloonlased ja assüürlased tundsid õlle valmistamist juba 6000 aastat tagasi." - kas selle kajastamine sotsiaalmeedias on keelatud? Aga ilukirjanduslike tekstide kasutamine?

7- kuidas tõlgendada keeldu "/ei tohi/ jätta muul moel muljet, et alkoholil on positiivseid omadusi"? Kas nt tuleb eitada, et alkoholil on desinfitseeriv toime? Või kas tuleb lugeda jook nimega "Kirsisuudlus" keelatuks, sest ta lubab kirsse ja suudlust?

8- Kuidas lahendada vastuolu selle vahel, et reklaam tohib kirjeldada "omadusi (värvus, aroom, maitse)", aga "/ei tohi/ jätta muul moel muljet, et alkoholil on positiivseid omadusi". Mida teha juhul, kui konkreetne jook on maitsev? Kas see on maitse kirjeldamine või keelatud omaduste kirjeldamine?

9- kuidas lahendada vastuolu "teave peab olema esitatud positiivse õhkkonna kirjeldamiseta" ja selle vahel, kui pakendil kirjutatakse "on valmistatud ökoloogiliselt puhastest toorainetest". Või kui minu kui toote kirjeldaja peas tekib ja paberile ilmub ettekujutus tormisest merest (mis on mõne jaoks postiivne) või soojast suvepäevast? Mida teha muude tekstidega/filmidega/maalidega? Kas läheme tsenseerimise teed, kui neis on kirjeldatud mõnusat äraolemist koos napsitamisega?

Lõpetuseks - vabas maailmas on mõlemal poolel õigus esitada oma väiteid. Reklaami vastu võib luua oma antireklaami. Sõna vastu peab saama sõnaga, mitte aga tugevama õigusega (ehk riigi poolt kehtestatud järjekordse keeluga). Salaamitaktikaga liberaalse turumajanduse vastu astujatel peaks olema ka piisavalt mune, et teatada oma antiliberaalsusest.

---

PS - eraldi murekohana toon välja sotsiaalmeediat puudutav aspekt. Väiketootjate jaoks on sotsiaalmeedia ainus väljund oma uutest toodetest rääkimiseks. Suurtotojad suudavad piirangutest JOKK-skeemidega mööda minna (nt Saku suudab Antvärki teha ehk luua oma brändi reklaami võimaluse limonaadide kaudu), tihti maakohtades üksikuid unikaalseid töökohti ja nišitooteod loovate väiketegijate jaoks on see hapniku kinnikeeramine.

---

Pilt on võetud Oudekki Loone sotsiaalmeedia kontolt pildiloleva Pühajõe pruulikoja toote tõttu. Kas annate aru, et tänu plaanitavatele muudatustele saab ka selle, positiivse näitena toodud koja saatus äärmiselt küsitavaks?

Tuesday, March 21, 2017

Maximator


Maximator (Augustiner, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Doppelbock - Top 50" ja hinnang 95 punkti!

Tootjainfo: "Maximator is a huge beer, sticky in consistency, dark ruby in color with virtually no carbonation and a sweet malty nose."

Keskmist kasvu pudel, sildil keegi pühaku-taoline tegelane :) Kollane vaht täidab pool klaasi ja püsib üsna kaua ... huvitav mida tähendas tootjainfos "with virtually no carbonation"? Õlle värvus - küpse kirsi punane. 

Aroom. Oi see on mõnus. Pähkline, linnaseline, magusakas-mõrkjas, raske ja mediteerimisele kutsuv.

Esmamekk on keskmisest sust raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas, röstine ja leivane. Keskmaitse ... mmmm .... mõnnnnnnnna, siin kuhjuvad pähklid ja leib, datlid ja tumedad rosinad, sekka sõõm tihket kodust leivakalja ja siis pitsike datliveini. Lõppmaitse - see muutub raskemaks, veidi rauarohkemaks, kuivatatud pihlakate ja vaarikavarretee seguseks. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, tummine ja toekas, sutsu ülekeedetud kondenspiima ja kümmeli kokteili taoline.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud buketiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Ühelt laagerõllelt, ehkki selle absoluutselt tippklassilt, oleks narr midagi rohkemat oodata ... noh olgu, traditsiooniliselt laagrilt, mitte mõnelt moodsalt vigurilt :) Aga igatahes palve eesti väiketootjaile - no palun-palun-palun, tehke midagigi samast seeriast, hetkel laiutab selles segmendis süvikauk!
--------------
pilt isetehtud

Jevgeni (APA)

Jevgeni (APA) (randVeraaž, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: APA

Tootjainfo: "Linnased: Maris Otter Pale, Golden Naked Oats. Humalad: Northern Brewer, Nelson Sauvin, Citra. Dry hop: Citra.
IBU 52"

Tootja suusõnaline kinnitus, et nemad panid oma õllele nimeks Jevgeni ammu enne kui ilmus pudelivesi Jevgeni, seda kinnitab kaude ka villimiskuupäev - 27.10.2016.

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Erkvalge hõre vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on üllatavalt belgiapärane, meenutades pigem mõnd belgia blondi kui APA't, olles magusakas-vürtsikas.

Esmamekk - no belglane noh! Magusakas-puuviljane, kerge ja kommisuhkrune. Keskmaitse kinnitab seda muljet, väike puuviljane hapukas-vürtsikas noot viitab üheselt belgia pärmi kasutamisele. Lõppmaitses ... noh siin võib seda Naked Oats tooni püüda, kuid vürtsikas belgiapärasus matab selle kaarega ära. Järelmekk on vürtsikas-mõrkjas, maitseküllane ja üsna ilus ... kuid kõike muud kui sildil kirjas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud, magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga segadusseajav rüübe. Lõhn ja maitse räägivad seda keelt, et silt ei vasta sisule. No ei ole see APA; no ei ole! Belgia blond eil, seda ta on. Hea belgia blond eil. Kuid mitte APA ... kas silt on vahetusse läinud?
---------
pilt isetehtud

Harbor


Harbor (Kolk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "wheat ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Harbor on hele ja humalane, omapärase aroomiga ameerika stiilis nisuõlu.
Põhilise karakteri annab sellele õllele Jaapanis aretatud humalasort Sorachi Ace. Sorachi on kergelt tsitruseline, unikaalse ja kordumatu sidrunheina ja vihmast metsa meenutava aroomiga humalasort, mida on raske mõne teisega segamini ajada. Kerge keha ja madal alkoholisisaldus teevad sellest väga kergesti joodava ja värskendava õlle.
IBU 25"

Väike lihtne pudel, valgel põhjal hõbedane kiri mõjub eraldivõetuna atraktiivselt, kuid keskmises ostjas pigem efekti "ah seda ma olen ju juba saanud"

Eelmise versiooni, Pearl Harbor nimelise ja lahjema joogi kirjelduse leiab siit.

Vähene valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on linnaseline, veidi lilleline ... ja huvitaval kombel kuivatatud maasikate nüansiga.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, karge ja vürtsikapoolne. Lõppmaitses lisab magusust, kuid see on kasutatud humalast tulenevalt veidi seebise noodiga. Järelmaitses on ürditeed ja sidrunheina.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga heal tasemel rüübe. Karge ja kosutav, kuid ilma erilise iseloomuta. Pakkuda kerge köögivilja-carpaccio kõrvale.
---------
pilt isetehtud

Monday, March 20, 2017

RIS Blended Barrel Aged


RIS Blended Barrel Aged (Birbant, Poola) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout", hinnang 88 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "hold in your hand rake Blended Barrel Aged Russian Imperial Stout. Beer is spent the past few months in wooden casks of rum, whiskey and bourbon. Today, after 10 months were sent to brew the bottle! Try, degustujcie .."

Keskmist kasvu lihtne pudel, mustal sildil kuldset kirvest vehkiv peata ratsanik. Mügisev tumedus valgub klaasi. Sentimeetrine tume-tume-tumekollane vaht pole kuigi püsiv. 

Aroom. Meeltesegadus. Toatäis vaniljet. Sahtlitäis iiriskommi. Kahjuks ka pipetitäis atsetooni, kuid see upub muusse merre. Söestunud rosin. Lagritsarosin. Palvesosin.

Esmamekk. Must raskus. Must ja aeglane nagu hommikupalvusele minev palvevend. Magus ploom turgutuseks põses. Mis sest et paast, kesse põse sisse näeb.

Keskmaitse. Kui te arvate et palvevennale on patt võõras, siis te eksite. Vähemalt oma peas patustab ta nii et kloostri kirikukell suitseb.  Lagrits aga pole mingi patt. Eriti kui seda Söestunud Rosinaga segada.

Lõppmaitse. Mustunud puit. Mustunud puit on trepikäsipuul, mis viib kellatorni. Mööda seda ronib meie vend igal päeval nii korda viis-kuus, et pattude lunastuseks kella kolistada. Kloostriülemal on sellest juba üsna kõrini. Peaks mehel muu lunastuse leidma, las kõplab porgandeid või midagi. Sest mis sa sellest söestunud rosinast ikka taga nutad, eriti kui see on korraks atsetooni sisse kastetud.

Järelmekk. Mustunud näpud loevad palverosinaid. Neid va kõrbenuid. Mis on lükitud lagritsanöörile, vaheldumisi vaniljehelmestega. Põmm-kill-klärr, kolisevad taas kellad. Kurat, mine rohi peenraid mees!

Raske, kohe vägagi raske kehaga. Õlija paletiga. Mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga. Patune ja väikeste puudustega tegelane. Algajale seda ei pakuks. Edasijõudnu hakkab norima. Huvitav ja tore, aga umbrohu hävitamine võib teinekord olulisem olla. 
------------
pilt isetehtud

Barbarian


Barbarian (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA", hinnang 97 punkti.

Tootjainfo : "BREWSKI LOVES BARBARIANS! O world! Barbarians, dwarfs and other amazing creatures. We present a hoppy India Pale Ale with lots of tropical fruit aromas and a creamy smooth finish due to the added lactose. Enjoy this beer as it is or accompanied to your favorite dish. Goes with anything really. Just enjoy it!"

Väike totsakas pudel, sildil lõhkilöödud silmaga ja topsiijooki luristav sõdalane. Erkvalge vaht täidab ligi pool klaasi ja püsib väga kaua, haakides end ka tugevalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on magusakas-mõrkjas, troopiline, puuviljane, apelsinitsukaadi meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt mõrkjas, greibine. Keskmaitse muutub mahedamaks, veidi kreemiseks, lausa piimaseks. Lõppmaitse on mõrkjas-magusakas, greibikoore sisekoore ja mandariinimahla seguseks. Järelmekk maheneb taas, minnes nagu mingi valkja pehme loori alla.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga väga hea tasandi rüübe, IPA'de mõrkjas-kargema sopi esindaja. Ausalt öeldes ei kõnetanud see jook vanat Gambrinust sel määral, et aru saada 97 punkti andmisest RB's, kuigi väga tubli sooritus on see ikkagi.
---------
pilt isetehtud

Candy Queen


Candy Queen (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo : "contains: barley, wheat, oat & passionfruit"

Väike totsakas pudel, sildil kommidega piiga. Sõrmepaksune valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - uduselt kollane. 

Aroom on kilkavalt hapukas, toorete tikrite ja askorbiinhappe taoline. Silmad lööb suisa särama :)

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja särtsuvalt hapukas. Keskmaitse ... õhhh ... askorbiin noh ... C-vitamiinidražeede südamik, mäletate ju küll lapsepõlvest :) Lõppmaitse, hapukas-magusakas, päikesekiiri pilduv, mõrkja raamitusega, surisev ja särisev. Järelmekis on hapukas-vürtsikas segu, värske nagu hommikune kaste su varvastel.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva buketiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe! Ehkki veidi ühetooniliselt hapukas, kuid niiiiiii värske ja vallatu et no ei saa madalamalt hinnata. Pakkuda värskelt lõigutud lõhe-sibula salati juurde.
---------
pilt isetehtud

Sunday, March 19, 2017

Mr. Hard’s Rocks American Man


Mr. Hard’s Rocks American Man (Pracownia, Poola) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "American Imperial Stout"

Väike lihtne pudel, sildil ameerikamaa lipp ja mingi veider koeramolu. Pudelist väljub mulksuv mustus, tumekollane sentimeetrine vahukiht on mõõduka püsivusega. 

Aroom. Mustad ploomid ja kuivatatud kirsid. Röstitud leivale määritud kirsipovidlo. Kõrbenud rosinad. Lagrits. Ploomikissell.

Esmamekk on raske kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse ... ohhh kui tummiseks see muutub! Ploomist tehtud saapamääre. Kasetõrva ühispalve punaste sõstaredega. Kõrbemaminemise äärel mulksuv vaarikamoos.

Lõppmaitse. Tige tigu. Tõrvategu. Söestunud vaarikas. Kehakas söestunud vaarikas, mis ajab ringi tõrvaratast. Tõrvast tõukeratast.

Järelmekk. Vaigune. Kadakavaigused humalakäbid, mis on üle puistatud kasetuhaga ja kastetud ploomitõrva sisse. 

Hull. Ülevõlli. Imp.stoudi vägevus on korrutatud humalakoledusega. Piiripealne juhtum, mille joodavus on võrdeline soovimatusega kõigile meeldida. Tõrvavaigune.
-----------
pilt isetehtud

Šaht-Matt


Šaht-Matt (Purtse, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Strong Ale", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Meil on iga päev nagu malelahing. Üks vale käik ja elu variseb sõna otses mõttes sulle peale ning matab enda alla. Šaht ja matt. Lõpuks loeb ainult see, kas oled elanud etturi või kuningana."

Vahvalt omanäoline pudel, sildil tööhoos malendid. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasi ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on heledalt ja päikeseliselt kommisuhkrune, väikese hapuka virsikuse noodikesega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitses rüselevad oma koha eest keelel korraga nii karamelline magusus, puuviljane hapukus kui ka kohane mõrkjus. Lõppmaitses löövad vürtsikad kellad kõlama, samas muutub suutaju kuivaks, lausa kergelt põski parkivaks. Järelmekis on taas koos kõik kohased belgialikud noodid ... sihuke töine klopper käib nende vahel, et üldiseks märksõnaks saab lihtsalt "vürtsikalt maitseküllane".

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Selline üsna stiilipuhas belglane. Eestis tehtute hulgas ilmselt üks paremaid, belgia enda skaalal kuhugi keskele jääv. Pakkuda koos poolpehme lambajuustuga.
--------
pilt isetehtud

Red Rye Pepper Pils


Red Rye Pepper Pils (Käbliku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Specialty Grain", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Õllesse lisatud must ja Sichuani pipar ning melegeti aframon annavad sellele punasele rukkipilsnerile omapärase aroomi ja kergelt vürtsika maitse, mis ei jäta sind külmaks ka avakosmoses.
IBU 30"

Väike lihtne pudel, sidlil kummaline stseenike kosmosest, kusjuures käblik ise on seekord pudelis :) Sõrmepaksune kollakas vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt vasekarva. 

Aroom on marumõnus ja põnev - magusakas-vürtsikas, soe ja võõramaine, tuntavalt piprane, kuigi siiski mitte aevastama-ajav, vaid pehme ja linnaselises padjakujulises raamistikus.

Esmamekk on keskmisest suts kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas, vähese vürtsise ... võib-olla kaneelise alatooniga. Keskmaitse ... jummeil kui põnev! Siin on rukki leivast tihkust ja hapukust, vürtside sooje troopilisi toone ja humala mõrkjat mahlasust. Lõppmaitses tuleb esile kardemoni tihke vürtsikus - see va "melegeti aframon" pidadagi kardemoniga kas nüüd just suguluses olemas või siis vähemalt sarnlema. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, kaneeli-pähkliküpsise magusaka kõrvalnoodiga, kauakestev ja väga põnev.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Teha ühest kergelt joodavast pilsist selline maitsekas üllatus - see väärib tõsiseimat kiitust! Pipra lisamine sellise stiili puhul võib tunduda hullusena, kuid see vürtsikus ei tapa ega isegi domineeri, vaid sulandub oivalisimal moel üldisesse maitsepilve. Käbliku poisid - te tatsate õiget rada!
-------------
pilt isetehtud

Thursday, March 16, 2017

La Trinidad El Pedro


La Trinidad El Pedro (Brewfist, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 13,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine", hinnang 66 punkti.

Toojainfo: "Barley wine aged for a year in Pedro Ximenez barrels."

Hmmmm. Odravein magusa veini vaadis ... ja ainult 66 punkti?

Väike lihtne pudel, mustapõhjalisel sildil on vist vaadiriiulid? Sentimeetrine kollane vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - õrna uduvinega kuld ... ei pihlakapunane. 

Aroom. Pihlakas. Palju pihlakas. Mitu-mitu-mitu pihlakas. Peopesas puruks rudjutud pihlakakobar. Vana maja pööning, kus kuivavad pihlakad ja mulksub pihlakavein. 

Esmamekk. No ei ole. No ei ole võimalik, et sellise kangusega odravein on kehalt kerge (noh olgu, keskmine), sulnilt keelt kõditav ja lõbus kui naerpallist plika kollases kleidis kesk rannapromenaadi! Ta ju teab, et kõik vaatavad. Teab ja naudib iga erguga.

Keskmaitse. Oooo, see on pööre. Rannapromenaadilt satume me sipsti tagasi pööningule, pihlakate hulka. Ja nüüd pole see enam eblakas vein, vaid juba törts tummisem nastoika ... ikka pihlaka oma mõistagi. 

Lõppmaitse ... jeekim küll. Ja taas on lugu kergem, päikeselisem ja nüüd juba vürtsikam. Meie tuttav kollane kleidike kandus koos längus päikesevihuga otse siiasamma pööningule, ainult et plikatirtsu asemel on selle kleidis juba tüüne tüdruk, kes teab ja oskab asju piiri peale ajada.

Järelmekk. Kui mitu pihlakat mahub pudelipõhjale? Ja kas teises kihis on juba kuulda naeru? Miks jäetakse pihalakaid peale tunde, veini kätte vedelema?

Vana Gambrinus plaksutab käsi ja tiibu ja kõrvu. See on üks õite imelik värk. Odraveini aadellikust raskusest on veinivaadiga läbikäimise järel saanud rõõmunireke. Selline keblakas, üleannetu ja täiesti vastutustundetu. Et no kuidas tehakse niimoodi, et sa limpsid ligi 14-kraadist tegelast ja tahaks seda juvva kohe jutti ja järjest? Nii ju ometigi pole sünnis!
-----------
pilt isetehtud

Imperial Stout Whisky Oak Chips


Imperial Stout Whisky Oak Chips (Wrężel, Poola) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 89 punkti.

Tootjainfo (läbi guugel-tõlgi): We put in your hands a beer that is not without reason called the Black Gold!
Rich, deep, complex and intense, opaque black, compelling, uncompromising!
Imperial STOUT with flakes oak whiskey - Let yourself be enslaved and let it crush your taste buds!
Ingredients: Water; Barley Malts: Pale Ale, Munich I, Chocolate, Special W, Type III Carafa, Caramel 300 Colored; Barley flakes, rolled oats; Hops: Chinook, Centennial, Columbus; Yeast S-04
IBU 100"

Väike lihtne pudel, valgel sildil tammelehed ja kirved. Sõrmepaksune pruun vaht püsib väga kaua. Õlle värvus - kuskil sügavikpunase ja must vahel lengerdav. Aroomis tervitab korraks alkoholine torge, kuid see kaob korra ja alles jääb lihtsalt korralik kohvine stout. 

Esmamekk on raske kehaga ja keeleotsa torkiv, magus-mõrkjas ja alkoholine. Keskmaitse torgib jätkuvalt ... varjates isegi vaniljest pehmust, mida on küll tunda, kuid rohmakavõitu koredus sõidab sellest üle. Lõppmaitse hakkab juba jõudma sinna, mida tammel laagerdunud imp.stoudist oodata - iiriskommi ja šokolaadilikööri, kuid ka selle foonil häirib keelekülgi sorkiv tajutav alkoholine pitsitus. Järelmaitse - kovhi, mõrušokolaad ja veidike aniisi ... aga no kare ja kore on see tegelane.

Raske kehaga,, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-kibeka buketiga vastuoluline rüübe. Ühest küljest on siin kõike mida imp.stoudilt tahta, veidike on ka tunda tamme õilistavaid noote, kuid kore ja rapsakas on see kõik kokku. Võib-olla kui lasta aastat kolm seista, siis saaks tast täitsa seltskonnakõlbulik tegelane, kuid praegu on tal lastetuba veel läbimata.
------------
pilt isetehtud

Märzen

Märzen (Zillertal, Austria) pdl 0,5 l. alc 5,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Oktoberfest/Märzen" ja hinnang 16 punkti.

Tootjainfot leida ei õnnestu

Keskmist kasvu roheline pudel, lihtne valge etikett. Erkvalge hõre vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid kaob väga kiirelt. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on mass-laagrile omane, hapukas ja õrnalt linnaseline.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-hapukas, tolmuselt linnaseline. Lõppmaitse lisab magusale põhitoonile kröömike heinast mõrudust. Järelmekis virvendab korraks midagi vürtsikat.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga üsna mõtetu rüübe. Märzen/oktoberfest stiilist kauge kaarega mööda. Januks võib ju kuugata ... aga no kas peab?
------------
pilt isetehtud

Wednesday, March 15, 2017

La Trinidad el Vasco


La Trinidad el Vascoc (Brewfist, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 11,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine", hinnang 88 punkti.

Toojainfo: "Barley wine aged for a year in port wine barrels."

Uhhhh. Odravein ja portveinivaat ... see peksab ootused üles, kas pole!

Väike lihtne pudel, mustapõhjalisel sildil on vist vaadiriiulid? Sõrmepaksune kollakas vahukiht püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt kastanipunane. 

Aroomis domineerivad maasikad. Kompotimaasikad. Maasikanalivka. Veidi käärima läinud maasika-vaarikatoormoos. Karamellikissell pohlamoosiga. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga (sellise kraadi juures!) ja magusakas, veidi keelt torkiv ja maasikakompotivedeliku taoline. 

Keskmaitse. Vahhh-vahhh-vahh. Vanilje! Portvein. Vaat. Vaata aga vaati. Šerri. Kännu kukk. Helevalge kõlisev karamell, millest on tehtud tuulekell. 

Lõppmaitse. Mineära. Maasikanastoika. Kuivatatud maasikatel tehtud nastoika, millesse on lisatud kolm vaarikat.

Järelmekk. Nohvaata, seda vedelikke seob õllega nüüd küll õite vähene. Puhas teadmine, ei muud. Hunnitult hea nastoika. Naiste absoluutne lemmik. Ja suurem osa mehi tegelikult tahab ka, kuid häbeneb küsida. Ära häbene, rumaluke! Küsi ja järsku sulle antaksegi. Ei, mitte seda.

Seepoleõlu. Seeonnastoika. Maasika-vaarikanastoika. Issssver-sussssver kui kuramuse hea nastoika. Päris siiralt - kallake seda vaniljejäätisele! Või siis pakkuge kristallpitsikesega jäätise kõrvale. 
----------
pilt isetehtud

Imperialny Nafciarz Dukielski


Imperialny Nafciarz Dukielski (Brokreacja / Dukla, Poola) pdl 0,33 l. alc 10 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Smoked - Top 50" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Double supercharged incarnation oilman Dukla, even more intense. The leitmotif here is peat smoked, bravely supported by chocolate, nuts and dark fruit. Muscular body gives the beer tasting character who enjoys the injection of petrodollars.
Ext. 24 Plato, alc. 10% vol., 75 IBU
Ingredients: water, malt Whisky 45ppm, Pale Ale, Rye, Chocolate Wheat, Munich Type II, Carafa Special Type II, hops: Warrior, East Kent Goldings, yeast: Safale S -04, flakes chestnut wood"

Väike lihtne pudel, sildil stseenike naftatootmise alguspäevadest. Vähene kollane vahukirme ei püsi kuigivõrd. Õlle värvus - must. 

Aroom. Viskiturvas. Turbaviski. Lagrits. Guaššvärv.

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas. Pähklid ... suitsutatud pähklid? Keskmaitse on ... jeeeeeerum kui meeldiv ... suitsuploomidest tehtud marmelaad ja pähklikreem. Pehme ja keelkallistav, soe ja sõbralik.

Lõppmaitse soendab keelt turbase soojusega, kuid see turvas on mõnusa pähklise sordiini all. Vanilje ja mustad ploomid, melassiga glaseeritud pähklid. Suitsuvine ja talvine ahjusoojus.

Järelmekk kallab sulle klaasi portveini, viilutab sinna kõrvale korralikult maalähedast suitsusinki ja pakub tooli ahjuuksele lähemal. Mõnus on kuulata seda tulehubinat ja siibri klõginat, hoida käes klaasikest ja vaikselt juttu ajada.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-suitsune-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga MEGATASANDI rüübe! Mõnusaimal määral suitsune, pehme ja meelihellitav klaasitäis. Pakkuda koos maasuitsu singi ja kirsstomatitega.
-------
pilt isetehtud

Pähklipureja


Pähklipureja (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Brown Ale", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Pähkline pruun eil, mis pruulitud inglise ja belgia linnastega ning ameerika humalatega."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnusmehikesel on käes suuuured pähklid :) Tumepruun vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - vähese punase helgiga must. Brown eil ja must? 

Aroomis kuhjub nina alla kuhil viljakohvit, röstpähkleid, praeleiba, kamajahu ja kuivatatud ube. Vau, neid lõhnu on siin tõesti palju!

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse lisab veidi magusamat, pähklisiirupi taolist joont. Lõppmaitses pudiseb keelele kuivatatud pohli ja mõned pihlakamarjad. Järelmekk avab aga tõsiselt pähklised tšakrad, keelepärale määritakse laia labidaga pähklikreemi.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga VÄGA HEAL tasemel rüübe. Kuna vanal Gambrinusel oli õnne saada seda eel-esmaesitlusel vaadist, siis tookordne mulje oli kordades pähklisem, sestap nüüdne pudeliversioon näib kahvatum. Aga hea kraam igatahes, üks pähklisemaid tegelasi eesti õlleturul.
------------
pilt isetehtud

Tuesday, March 14, 2017

Laudatur XVI


Laudatur XVI (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 84 punkti.

Tootjainfo: "Special release: Rich, complex ale blend aged in The Macallan and Glenmorangie whisky barrels. Subtle peat smokiness, hints of aged oak and mellow Highland whisky tones. Balanced malty sweetness combined with light bittering hops that harmonises the complexity."

Väike lihtne pudel, soliidne hall-hõbedane sildikujundus. Tumekollane sõrmepaksune vahukiht püsib üpris kaua. Õlle värvus - vähese vinega tume kastanpunane. 

Aroom on VÄGA mitmetahuline. Tammist vaniljet tunned kohe. Selle järel tuleb rauarohke ja koredapoolne "red ale" tüüpi rohmakus. Siis lisanduvad kuivatatud maasikad ja külmavõetud pohlad. Lõpuks kiht kompotipuuvilju eesotsas kuivatatud pirniga.

Esmamekk. Pehme ja täidlane. Vaniljene ja sume. Sügisõhtu. Kahisevad lehed. Külmas taevas torkivad tähed. 

Keskmaitse. Roostene rabavesi. Üle saapaääre valguv külm ehmatus. Kiire hüpe tagasi kuivale rajale, kus kasvab kanarbikku. 

Lõppmaitse. Taskust haaratud ja ehmatuse rohuks põske pistetud kuivatatud banaan, mille külge on kleepunud šokolaadipurukesi. Nahkhiire kiire vaevukuuldav vihin. 

Järelmekk. Üle kanarbikunõmme hakkab paistma koduvärav, mille peale sai jäetud latern. Korstnast tõusev ja sooja kambrit lubav kasetõrvane suits laskub maadligi ja tervitab sind kui ustav koer. 

MEGA, see asi ON MEGA! Tõsi küll, kummaline ja vaieldav, mitmekihiline ja häiriv ... sest ei lase end rahulikult paigutada ühte lahtrisse. Vana Gambrinuse hinnangul laagerdus ühes vaadis imp.stout ja teises "american strong ale", kohtudes alles viis minutit enne pudelisse sattudes. Nagu kaks poolvõõrast, on nad mõlemad eri kihtidena tajutavad, kuid ühte meeskonda surutuna toetavad üksteist. Kummaline, kuid kiiduväärne kombo! Põrgu päralt, need Sori poisid ikka oskavad jätkuvalt hea või väga hea tasemega asju teha!!
-------------
pilt isetehtud

Sweet Mistress


Sweet Mistress (Sori / Stockholm, Eesti / Rootsi) pdl 0,33l. alc 9,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Salted caramel Imperial Stout
Collaboration beer with our friends from Södermalm, Stockholm. Together we brewed a beer that is both sweet and a tiny bit salty. Pair this chocolaty salted caramel delicacy with vanilla ice cream."

Väike lihtne pudel, sildil peotäis värvilisi-triibulisi karamellkomme. Tumepruun sentimeetrine vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - must-must. Aroom on magusakas-mõrkjas, kommisuhkru, melassi, piimašokolaadi, vähese suitsu ja portveini nootidega.

Esmamekk on keskmises raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas, veidi keeleotsa torkiv. Keskmaitse ... ohhoo ... see vääääike soolane noodike, mis šokolaadi alt vastu vaatab, on ju tegelikult täitsa armas! Proovige teinekord teha kanget türgi kohvi ja lisage tsipake soola, siis saate aru millest jutt! 

Lõppmaitse on mõrkjas-magusakas, raskelt loksuvalt melassi ja tumedate rosinate segune. Toekas ja tontsakas, muhe ja mõnus nagu väike jõulumuinasjutt. Et ikka veidi segadust ja õnnelik lõpp, rõõm ja rahu maapeal. Järelmekk on mõrkjas, vähene soolasus lisab kõigele oma elegantse sädeme juurde nagu tähekese kuuselatva.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-soolakas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Soola võinuks ehk tiba rohkem olla, kuid ka sel tasandil on tegu igatahes seni Eestis tehtud õlledest eristuva, seega kiiduväärt sooritusega! Imp.stoudina oleks see jook ilmselt sihuke keskmine tegelane, aga väike vint väärib alati aplausi. Pakkuda koos pirni-lõikudega
-----
pilt isetehtud

Weissbier väikese mangoga

Weissbier väikese mangoga (Karli Kräft, Eesti) pdl 0,5 l. alc 4,8 %vol. Liigimääratlus: nisuõlu

Tootjainfo: "Koostis: linnased (Orasmäe pilsner ja nisulinnas), humal (Tettnang), pärm (Mangrove Jack's Bavarian Wheat), Bonne mangopüree, suhkur"

Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, must-valge silt on vaevu loetav (pai pruulmeister, vaheta ikka printeril kassetti, selle udukirja lugemisega läheb silm peas katki). Kollakas sõrmepaksune vahukiht kaob tõtlikult. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on magusakas, saksa nisuõllele omaselt veidi banaanine.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on magusakas, banaanine .... noh ja võib-olla ka mango-nüanss on olemas, kui hästi mõelda. Lõppmaitse on magusakas-hapukas, puuviljane. Järelmekk lisab näpuotsatäie vürtsikust, muutes kogu suutaju meeldivalt värskeks.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe! Kahjuks ei oska siit lubatud mangot kuigivõrd välja lugeda, muidu laksaks "über" hinnagu ära. Jubbbbe kahju, et keegi väiketootjatest pole võtnud praegu midagi sellist toota.
----------
pilt isetehtud

Monday, March 13, 2017

Hullumaja puhvet

Hullumaja puhvet (Käbliku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13 %vol. Liigimääratlus: "Triple IPA"

Tootjainfo: "Hullumaja puhvetis on kasutatud kolm korda rohkem linnaseid ja humalaid kui tavalises IPA's. Antud õlle mõrudus peaks ravima ka kõige hullema hullu terveks. NB! Hullumaja puhvetis saadaval vaid retsepti alusel.
IBU 115"

Väike lihtne pudel, sildil kolm humalakäbi ja käblik. Hullumaja küll, aga kus on puhvet? :) Vähene kollakas vahukiht taandub kiirelt kirmeks. Õlle värvus - pilviselt pruunakasoranž.

Aroom. Hmm siin on nüüd kas kuuskendkolm kilo kuivatatud pihlakaid või siis kuuskendkaks ja siis kilo kuivet vaarikaid kah.

Esmamekk. Raske. Raske on see humalahullu elu. Igaüks kipub teda ravima. Humalaga. Mõrkjas-hapuka humalaga.

Keskmaitse. Oi ei ole üldse raske! Lausa magus on ju! Sihuke rõõmsalt kardemonine ja vaniljene, kuivatatud maasikate ja kompotipirniga ... tõsi küll, lusikatäis männivaiku muidugi kah, kuidas' muidu!

Lõppmaitse. Pehhhhhhmmme. Kuuseoksad on ju pehmed, eriti kui nende küljes terasepikud ripuvad? Sihukesed terasepikud, kus iga teine tera on pihlakmari. Ja liimiks terade vahel on kanarbikumesi.

Järelmekk. Ei tea mis tänavu need kuusevõsud maksavad? Need millest hiljem männikäbisid tehakse? Mulle igastahes kolm kilo taruvaiku ja klõmakas kamprit, tuisutopsiks või nii.

Hullud. Hullud on need Käblikud. Aga eriti hull on see, et puhvetis seda kraami saada pole. Või kui on, siis ainult mingis salapuhvetis, mis asub teiselpool tsivilisatsiooni rajajooni.
--------------
pilt isetehtud

Scarecrow


Scarecrow (Spirifer, Poola) pdl 0,33 l. alc 9,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 89 punkti.

Tootjainfo: "beer brewed in cooperation with the Warsaw pub Beer Case."

Väike lihtne pudel, sildil halloweenlik hernehirmutis. Tumekreemikas sentimeetrine vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mõistagi kolemust. Aroom on mõõdukalt magusakas ja õrnalt kohvine ... või pigem kohviliköörine.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakalt šokolaadine. Keskmaitse täidab suu kuivatatu ploomidega, mis on kastetud mõrušokolaadi ja üle puistatud kuivtatud kirsitükikestega. Lõppmaitse muutub raskemaks, magusamaks, sametiseks ja vürtsikas ... kaneelikrõbuskid valge rummiga. Järelmekis ilmub juba vägggga mõnusat kreeginalivkat, mandlihalvaad ja röstpähkli-kreemi. Ahhh see lõpp on tõepoolest naudingurohke ja raskelt pidulik nagu tumepunane sametkardin gooti stiilis ukseaugu ees vanas mõisahoones.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Mõnusalt tummine ja mänguline, köidab keelenäsad ja tähelepanu pikaks ajaks vaikimise nautima. Pakkuda koos pehmete kaeraküpsistega.
---------
pilt isetehtud