Tuesday, December 31, 2019

Pühade porter


Pühade porter (Koch, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Porter - Baltic" ja hinnang 3,55 punkti

Tootjainfot pole leida

Väike lihtne pudel, sildil veidi klišeelik jõulustseen. Pruunakas vaht püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt sügavpunane. Aroom on magusakas, leivane ja röstine. 

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse on röstine, kohe lausa tugevalt röstine, kõrbenud leivakontsiku taoline. Lõppmaitse muutub veidi magusamaks, ehkki domineerima jääb tugev röstine hapukas toon. Järelmekk on mõrušokolaadi, kakao ja leiva segune.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga OK taseme rüübe. Balti porter see jook kohe kindlasti pole, magusat kreemist täidlust pole siin kuskilt tunda, pigem on sugulus ameerikapärase versiooniga briti porterist.
---
pilt isetehtud

Aranja


Aranja (Humaliste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Ei RB ega UT ei tunne seda tootjat, jooki veelgi vähem.

Tootjianfo: "Extra IPA. Greibine
IBU 68"

Väike lihtne pudel, greibine sildikujundus. Sõrmepaksune valge vahukiht püsib vägagi kaua ja haakub ka tihedalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magusakas ja mahlane, pigem küll apelsinine kui greibine, kuid mõnusalt tsitruseline igatahes. 

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitses muutub seesama mõrkjas toon juba põris kenasti greibiseks, kuigi selle kõrvale kerkib ka lõhnast tuttav magsuakas apelsinine noot. Lõppmaitse nihkub kuivemasse ja huvitavalt kombel lausa kuiva valge veini kanti, virgutades ja värskendade ühtlasi nagu kevadine varahommikune jahe kaste paljastel varvastel. Järelmekk omandab hapukamaid, veelgi veinisemaid ja tikrisemaid nüansse, kõige lõpuks tuleb keelepärale ka mõnus mõrkjas-vürtsikas karge õhetus.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe! Väga meeldivalt karastav ja turgutav klaasitäis, suisa lust kohe ning teine klaasitäis tuleb kallata veel enne vana lõppemist!
---
pilt isetehtud

Kuuse Willem


Kuuse Willem (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gruit" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Traditional Ale" ja 3,38 punkti

Tootjainfo: "KuuseWillem on 18. sajandi retsepti järgi pruulitud hele õlu, mille pruulimisel on kasutatud progandeid, kuusevõrseid ning veinipärmi. Tegemist on värskendavalt puuviljase kerge õllega, millele lisavad hapukust kuusevõrsed."

Olen seda õlut juba kirjeldanud tema valmimise järel, nüüd 6 kuud hiljem on ta ametlikult müügis ja otsustasin temast uuesti keelega üle käia. Vahtu moodustub kõvasti vähe ja õlle värvus on algse hämu asemel kirkalt kollane. Aroom on jäänud üsna samalaadselt hapukaks ja kergelt vaiguseks, aga selle kõrvale on tekkinud ka õrn meditsiiniline puudutus. Maitsegi on muutnud, kuusevõrse algne hapukus on taandunud, selle asemel tuleb esile vana vaigu mõrkjas ja isegi veidi agressiivne olek.

Poole aastaga on see õlu muutunud välimuse mõttes päris korralikult, lõhnalt-maitselt aga vaid veidikese. Kuuske leiab joogist veelgi rohkem, porgandit aga veel vähem.
---
pilt isetehtud

Sunday, December 29, 2019

Darknight - Bourbon BA


Darknight - Bourbon BA (Anderson's, Eesti) prk 0,5 l. alc 14,8 %vol. Ratebeer ütleb: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Barleywine - American"ja hinnang 4,38 punkti.

Tootjainfo: "BBA black barley wine"

Vaadiversiooni kirjeldus siin, seekord saab olema võrdlus.

Nõrguva vahakaelaga ja tumesoliidse sildikujundusega pudel näeb välja 67 korda paremini kui tehnilise sildiga metallpurk ... nii et siin on võrdlus väga ühesuunaliselt parem. Vahtu on samapalju, ehk küll pooltooni võrra heledam. Õlle värvus - kirka vähese tumepunase helgiga must. 

Arooooooom. Aaaaaahhhhhh. Vaata siinkohal on käesolev versioon kolm kilomeetrit võimsam ja parem kui purgist kallatuna! Selle täidluse ja luksuse eest annaks 26 punkti 10'st lõdvalt ja siis lisaks veel kaks punkti juurde. Koorevenis ja karamell ja keedetud kondenspiim ja veidi kõrbenud rosinad ja veel seitse mõttepunkti. Niimoodi lõhnab õnnistus!

Maitsed. Maitsetorm. Maitseorkaan. Purgiversioonis kirjeldatu on kõik adekvaatselt paigas ja samades mõõtkavades mõõdetav, kuid veeeeeeelgi õnnestavam ja roosam ja rõõsam ja punapõsisem! Sest vaadake siin on see glögine külg võimsam, veiniselt hapukam ja seejuures tuntavalt mahendunud alkoholitunnetusega. 

MEGATASANDI RÜÜBE! Ei, ma ütleks lausa Giga! Kui vana Gambrinus oleks samasugust jooki saanud oma maitseteekonna algul, oleks keel väändunud ning hullunud mõistusest paiskunud midagi "intergalaktilise" sarnast, kuid nüüdseks ma tean, et sarnaseid tippe esineb veelgi. Harva, aga esineb. Imp.stout (noh olgu, antud juhul imps.stoudi ja odraveini ristand) ja burboonivaat on lihtsalt nii turvaline valik, et ebaõnnestumine on peaaegu välistatud. Igatahes on see üks antud koja vaadihoidistest vist küll säravaim!
----
pilt isetehtud

Melody


Melody (Tanker, Eesti) prk 0,44 l. alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „Stout- Imperial“ ja hinnang 88 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,68 punkti

Tootjainfo: "Meloodia ehk viis on helide kaunikõlaline järjestus, mis moodustab terviku. See on ühehäälselt väljendatud muusikaline mõte. Sama lugu on hästi pruulitud õllega - hea tulemuse saavutamiseks peavad kõik komponendid omavahel kokku klappima ühiseks tervikuks. Meie toote panevad nootide asemel kõlama vesi, linnased, humalad ja pärm. Tankeri Melody on täidlane Imperial Stout, millel kangust 9%."

Algselt 2016.a pudelis olnud versiooni kirjelduse leiab siit, nüüdne saab olema võrdlus.

Keskmist kasvu purk, sildil hulluvuntsiline dirigent. Toona polnud vahtu üldse (ja hiljem läks ülekarbosse), nüüd on aga ilus pruun sõrmepaksune vahukiht, mis püsib päris kenasti. Õlle värvus - ikka must. Aroom on mõnusalt röstine ja kohvine ja jäme nagu sellest stiilist ootakski. Ja vaadake maitse on ka nüüd korras mis korras - tookordset hapukat ja ebamäärast ollust asendab korralik röstine, leivane, veidi ploomine, kohvine ja röstpähkline korrrralik imp.stout! Ehk isegi liiga röstine, kuid igatahes stiilipuhas ja sobib pakkuda neile, kes ütlevad, et soovivad mõrkjama otsa rasket tumedat kolakat.

Vaadake see on nüüd jälle see koht, kus vana Gambrinus tahab jaurata ja joriseda. Tehke uue nimega õlu mehed, kui teate et asja olemus on teine! Nüüd on ju kõik korras samavõrra nagu kolm aastat tagasi asjad polnud korras. Toonased madalad hinnangud rikuvad skoori ja jook ise on ju sootuks teisest puust!
---
pilt isetehtud

Saturday, December 28, 2019

Sour'ire de Mortagne (2019)


Sour'ire de Mortagne (2019) (Alvinne, Belgia) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang 98 punkti!! Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 4,05 punkti

Tootjainfo: "Being an innovator, Alvinne took that old style and stretched it
into all possible directions. Alvinne expanded the old Flemish
Brown style towards Flemish Sours Ales and made a style on their own, not limited anymore towards anything but mixed fermentation with Morpheus yeast and brewed in the historical area of the great mixed fermentation beers. Their mission: brewing the best (wood aged) sour (fruit) ales in the world,using the mixed fermentation technique. Today, we can celebrate that the Morpheus Yeast saga started 10 years ago. There simply isn’t a better way to do that by creating an new iconic beer: The Sour’ire De Mortagne (“sourire” is french for “smile”). And it makes you smile indeed! Sour Quadrupel aged on red wine barrels, fermented with our own wild house yeast strain 'Morpheus'."

Väike matsakas pudel, silt meeldivalt askeetlik. Tuleb välja, et kaks aastat tagasi on vana Gambrinus seda jooki juba hinnanud siis kui antud pruulikoda veel tegi üsna koledaid silte. Seega saab antud kirjeldus olema pigem võrdlus eelmise kogemusega.

Vahu- ja värvipilt on üsna samasugune. Aroom on samamoodi datliäädikane ja süljenäärmeid tööle panev. Maitse ... teate, see on hullutavalt hea! Täpselt sama mis kaks aastat tagasi mu üle maitseorgasmi piiri lükkas, andis sama efekti ka nüüd.

OGARALT HEA ÜBERRÜÜBE! Isegi juhul kui te muidu hapuõllesid ei salli, siis (juhul kui tel on õnne seesinast jooki proovida), siis andke endale võimalus avardada oma maitse- ja maailmapilti!
---
pilt isetehtud

Jeerum


Jeerum (Juhus, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,3 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb "Stout - Imperial / Double" ja hinnang pole välja kujunenuud

Tootjainfo: "Christmassy, Imperial stout
Odralinnased, kaerahelbed, laktoos, humal, kaneel, nelk, pärm"

Väike lihtne pudel, sildil lõkkesoojad helgid. Sõrmepaksune pruun vaht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - must. Aroom on üsna tugevalt kaerahelveste, täpsemalt kaneeliga serveeritud kaerahelvest lõhnaga. 

Esmamekk on raske kehaga ja mõnusalt ja tugevalt hapukas-magus. Keskmaitse meenutab päris täpselt piparkoogitainast, ainult et miskipärast pohladega piparkoogitaigna moodi :) Lõppmaitses tulevad esile nelgi mõrkjas vürtsikus ja laktoosi pehme paitus, moodustades kokku pääääris mõnusa talvise soojendaja. Järelmekk on magus-mõrkjas, siirupjas, nüüdseks juba ahjust läbikäinud piparkoogitaigna eheda koduse toimega.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga ÜBERtaseme rüübe! Veidi ehk liigselt siirupine, kuid see-eest tõepoolest ilusasti talvisesse-jõulusesse hooaega sobiv.
---
pilt isetehtud

StÄut (2019)


StÄut (2019) (Veski, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. RB ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Stout - Other" ja hinnang pole vlja kujunenud.

Tootjainfo: "Stäut on lihtne dry stout, millele lisab hapukat rösti lepalaastudel röstitud suitsulinnas. Ideaalne kaaslane pimedatel talveõhtutel
IBU 25"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Tumepruun vajt täidab 2/3 klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - must. Aroom on hapukas, leivane ja röstine.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja melassiselt/maltoosaselt magus. Keskmaitse muutub hapukaks ja kuivaks, röstiseks ja leivakooriku taoliseks. Lõppmaitses tuleb esile mõrkjas suitsune puudutus, kuid peajooneks jääb siiski kõrvetatud jõhvika hapukas toon. Järelmekk liigub uuesti magusamasse, leivakalja ja kokakoola vahelisse suunda.

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-hapu-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga HEA taseme rüübe. "Lihtne dry stout" on servapidi ehk isegi õige, kuigi selle joogi algus- ja lõpuservade pealetükkiv magusus on sellele stiilile liiast.
---
pilt isetehtud

Thursday, December 26, 2019

Darknight - Rum BA


Darknight - Rum BA (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 15,3 %vol. Ratebeer ütleb: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Barleywine - Other" ja hinnang pole samuti välja kujunenud.

Tootjainfo: "Black barleywine rum BA"

Baasversiooni kirjelduse leiab siit.

Väike lihtne pudel, tume-tume sildikujundus ja hõbejas vahakael. Vähene kollane vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt ja mustavalt sügavpunane. 

Aroomis segunevad odraveini enda pehme iiriskomm, impstoudile omane röstine mõrkjus ja rummivaadist tulev pehme suhkruroo jäme voog. Sedasorti täidlast sooja lõhnaköit võiks nina kaudu lohistada piiiiikalt ja kaua.

Esmamekk on raske, täidlane ja soe ning sädelev, melassine ja vürtsikas, keeleotsa kirvendav ja magus-ümar. 

Keskmaitse paneb sind veidikeseks tugitooli taanduma, mõeldes kas see rummine surin nüüd ülemäärane pole ... ja siis järeldusele jõudma, et ei ole mitte midagi siin üleliigset, vaid just selline paras ja soe ning sädelev nagu ahjusoojas toas särav jõulupuu.

Lõppmaitse on rammus ja täidlane nagu ahjuprae juurest nokitud läbihaudunud must ploom vähese ingveriga, suti ehk isegi kõrbenud, aga nii meeldiv, et neid oled sa valmis kahtvli otsa torkama ikka veel ja ammu siis, kui kõht on liiga täis.

Järelmekis liituvad röstpähklid, krõbe lihakoorik, vürtsikas stritsel ja suur klaasitäis portveini. Ehk siis kõik see, mis jääb meelde ühest rammusast jõulu-söömaajast.

RASKE kehaga, vähekarboniseerunud ja õlise paletiga, magus-vürtsikas-magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga ÜBERTASEME rüübe. Digestiiv. Luksuslik-pillav klaasitäis peale rasket pidusööki, millega käes on paras laskuda kušetile lösakile ja veeretada seltskondlikult ümarat jutumulli, sama ümarat kui su vats.
---
pilt isetehtud

Neeger, ma nägin sind Saku poes kilu ostmas nr4


Neeger, ma nägin sind Saku poes kilu ostmas Nr4 (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Liigimääratlus: humalane stout

Tootjainfo: "vesi, odralinnased, roosuhkur, Centennial, Citra ja Cascade humalad, rosepipar, pärm"

Eelmiste versioonide kirjeldused: #1, #2, #3.

Väike lihtne pudel, sildil A-rühmast tuttav habetunud nägu, kellel on kalaroots hammaste vahel. Tumepruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt mustjas-punane. Aroom on üliõrn, kuidagi väsinud ja läpatanud, tolmuselt suhkrune. 

Esmamekk on raske kehaga ja jämedalt magus, mõrkja röstise taustaga. Keskmaitse muutub tugevalt röstiselt mõruks ja ühtlasi ka veidi kirbeks. Lõppmaitses tuleb esile suitsust ja tuhast läbi imbunud lõkkeasemesse kukkunud rukkileiva viilakat. Järelmekk on mõru-melassine, kõrbenud ploomine ja ülemäära kõrvetatud kohvist tehtud suhkrurohke likööri nägu.

Rakse kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-kirbe-magus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga omamoodi friigikas. Veidi räme, suti rohmakas, omamoodi kiiksuga. Noh umbes nagu see tegelane õllesildilt :)
---
pilt isetehtud

Punane meri


Punane meri (Juhus, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb "Sour - Gose ja hinnang pole välja kujunenuud

Tootjainfo: "Pihlaka Gose"

Väike lihtne pudel, sildil pihlakad. Vahtu sisuliselt ei tekigi. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on esmalt saiaselt magusakas ja kergelt soolakas, pikemal sissehingamisel aga muutub pihlakas täiesti selgelt äratuntavaks.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja õrnalt hapukas. Keskmaitse on magusakas ja saiane, vähese soolase puudutusega. Lõppmaitse on pärmine, kuid õnneks pihlakas matab selle enam-vähem ära. Järelmekk - soolakas-hapukas ning õrnalt tuleb esile ka koriandri noodike. 

Kerge kehaga, alakarboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-soolakas-hapuka buketiga OK taseme rüübe. Idee teha pihlakatega goset on suurepärane, teostus aga keskpärane, sellele kojale enamasti omane saiane-pärmine põhitoon jääb õnneks enamasti soola ja pihlaka varju.
--
pilt isetehtud

Tuesday, December 24, 2019

NONNIVERSAIRE Calvados Edition 2017


NONNIVERSAIRE Calvados Edition 2017 (HopSaSam, Belgia) pdl 0,5 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine" ja hinnang 90 punkti. Untappd ütleb: "Barleywine - Other" ja 3,92 punkti.

Tootjainfo: "Enjoy! That’s the central theme of this beer.
Don’t wait for that special day, once a year, but realize that every day is one to celebrate. Your unbirthday, those 364 days a year when it’s not your birthday, but you do have a reason to enjoy. NONNIVERSAIRE! A limited availability barley wine, brewed with 6 different malts, underwent primary fermentation with a typical abbey ale yeast. The second fermentation occurred with champagne yeast and then the beer was matured for 4,5 months on oak calvados barrels to deploy its intense and unique aromas. After the aging process, it gots a third refermentation in the bottle, again with champagne yeast, for 2 months. It’s a complex, unique and full bodied beer. Dry fruits, raisins, caramel, malt, a soft sweet touch complemented with calvados aromas and subtle oaky accents. The added champagne yeast provides a dry finish.
IBU 20"

Nonii, sa ei lugenud tootjainfot, eks ole? Vaaaaata kullake, nüüd loed seda!

Lugesid, jah? Vaata nüüd mõistad kui eriline lugu sellel õllel on!

Keskmist kasvu õlakas pudel, vahvalt omanäoline must-hõbedane sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - tuhmpruun. 

Aroom on külluslik ja täidlane, siit leiab odraveini karamelli ja rosinaid ning pähkleid, tamme raskust ja kalvadossikese erksat sära. 

Esmamekk on magus, no kohe ikka karamell-kisselli magus ... ja seejärel kohe üsna sirgjooneliselt alkoholise kõrvetusega. Keskmaitses täidab suud rosinalaava koos hõõguvate kalvadose-piiskade ja magusa pähklikreemi raskusega. Lõppmaitses muutuvad rosinad viigimarjadeks, mis on kaetud kohvikaramelliga ja veeretatud kreeka pähklite purus. Järelmekk hoiab ühes käes kõrvetatud suhkrust tehtud karamell-joogipitsi ja teisega kallab sinna pähkliviina, võtab alguses mehise sõõmu ja siis hammustab joogianuma kohe samasse peale.

Väga raske kehaga, alakarboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magus-vürtsikas-magusa buketiga Übertasandi rüübe! Sedasorti ülemääraselt magus odravein, mis on suutnud ära varjutada nii kalvadose särtsu kui ka üle rullida tamme ning kuivusest, šampusepärmi lubatud ekstra-kuivus upub sellesse pähklisiirupi merre kui delfiinipiiks tormilainemühasse. Võimas ja muljetavaldav, seda küll, kuid üldmulje on "vedel diabeet" :)
---
pilt isetehtud

NEIPA pilot II


NEIPA pilot II (Veski, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,3 %vol. RB ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja hinnang pole vlja kujunenud.

Tootjainfo: "Citra, El Dorado, Vic Secret
IBU 38"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Valge tihe vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on intensiivselt magus-mõrkjas, troopiline, aprikoosi ja greibi segune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tsitruseliselt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub karmilt greibiseks, suisa greibi sisekoort meenutavaks. Lõppmaitse teiseneb magusamaks, pehmemaks ja mehusemaks. Järlemekk võtab juba segumahla oleku, milles domineerivad veriapelsin ja pomelo.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga HEA taseme rüübe. Pisut kuivapoolne, korralik (session) NEIPA. Mitte et seda nii väga juurde tahaks võtta, aga tubli teostus igatahes.
---
pilt isetehtud

Tšehhoviga aias (partii 2)


Tšehhoviga aias (paetii 2) (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Liigimääratlus: kirsiõlu.

Tootjainfo: "vesi, odra. ja nisulinnased, Pekko humal, kirsiessents ja pärm"

2016.a versiooni kirjeldus loetav siin

Väike lihtne valge pudel, roosakirsine sildikjundus :) Kollakas sõrmepaksune vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. Aroomis segunevad õunamahl ja kirsikompott. 

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on kerge, kuiv ja roostene, meenutades poolkuivatatud taliõunu. Lõppmaitse muutub veelgi kuivemaks, hapukas-mõrkjaks, üha enam ahju peal kuivanud õunu meenutavaks. Järelmekk jätkab samasugusel kuival, keeltparkival ja mõrkjal-õunasel toonil.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga OK taseme rüüpeke. Vana Gambrinus on valmis siinkohal kihla vedama, et jook on üles ehitatud maltoosale, kuigi kirjas on linnased.
---
pilt isetehtud

Monday, December 23, 2019

Imps-tout


Imps-tout (Veski, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. RB ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang pole vlja kujunenud.

Tootjainfo: "Imperial stout
IBU 75"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Mustjaspruun vaht täidab pool klaasi ja püsib väga kaua, haakudes ka tiheda linikuna klaasiseintele. Õlle värvus - must.

Aroom - pearõhk on magusal šokolaadil, kuid see šokolaad on veidi tolmunud ja vähese valge katuga, nagu juhtub neil harvadel kordadel kui poolik šokolaaditahvel jääb umbes aastaks kuhugi sahtlinurka vedelema. 

Esmamekk ... ohhhoooo ... oi kui raske, täidlane, magus ja samas soojalt võbelev, veidi tšillišokolaadiselt vürtsikas ja kohviliköörine. Keskmaitse tõmbab veidi isegi nagu lihtsamaks, pool kraadi kergemaks ja päris šokolaad asendub kamašokolaadiga. Lõppmaitse on taas jämedam, toekam, soojam ja kreemliköörisem. Järelmekk tümiseb üsna tünjalt, tummiselt, kakao ja siguri (?) seguselt, kuidagi koduselt ja veidi kõrbenult.

Jämekoleraske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja naftase paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõrkjas-magusa buketiga ÜBERtaseme rüübe. Jäme ja toekas imp-stout ... või siis imps-tout :) Veidi ehk tolmune-kodune, kuid muljeltavaldavalt hea kodupruulitud jämestout!
---
pilt isetehtud

Einbi hele


Einbi hele (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ei RB ega UT ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "Kadakane ameerika pale ale
vesi, pale ale ja crystal linnased, kadakaoksad, Colombia, Simcoe ja Pekkohumalad, pärm."

Eelmise aasta, veidi teise humalaprofiiliga versiooni kirjeldus siin. Seekord siis tuleb võrdlus.

Väike lihtne pudel, sildil vanamoeline purjelaev. Vahtu veidi rohkem kui eelmine kord, värvus kirkam ja puhtam, aroom samamoodi linnase-keskne. Maitse on seekord samamoodi puhtam, ilma eelmise aasta pärmise segava elemendita, ja selgelt kadakasem. 

Pruulmeister on selle õllega teinud sammu õiges suunas, eelmise aasta põhiviga (pärmisus) on kõrvaldatud ja tooniandja kadakas on kenasti tunda ... ehkki seda võinuks isegi rohkem olla. Igatahes Väga hea taseme rüübe!
---
pilt isetehtud

Mutantdisco II


Mutantdisco II (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - White" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - White" ja hinnang 3,59 punkti.

Tootjainfo: "A white IPA brewed with fresh lemon zest and aged with 100% agave tequila-soaked oak chips. A mutant of a beer, named after the legendary club night in Tallinn town."

Alustuseks kiidan sedapuhku Põhjala meeskonda, kes muutsid õlle nime ära just sel moel, nagu on hea ja õige! Et kui teed laias laastus vana õlut, aga muudad siiski midagi (antud juhul kraadi), siis lisad nimele taha number kahe.

Neli aastat tagasi tehtud esmaversiooni kirjelduse leiab siit.

Väike lihtne pudel, sildil on kõige lahedam moment Rumala Kõnnaku Ministeeriumi tegelane. Sõrmepaksune valge vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroomis on mõnusalt tunda sidrunit, mis paneb süljenäärmed tööle ja veidi ja veidi ka vist tekiilakest ... aga ka mingit kummalist saunast-seebist elementi.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitses on tunda sidrunikoorest riivimise käigus eralduva õli mõrkjas-magusat vängust. Lõppmaitse värvub magusamaks-mahlasemaks. Järelmekk mõjub tiba vesiselt, aga see-eest hästi mahlaselt ... ja jälle hiilib kohale see kummaline seebine mõrkjus, mida tuleks võib-olla seostada agaaviga?

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga lihtsapoolne rüübe. Januks suurepärane, mahlane klaasike, aga erilist vaimustust esile nüüd küll ei kutsu (eriti võrreldes varasema versiooniga)
---
pilt isetehtud

Sunday, December 22, 2019

Sume Suveöö


Sume Suveöö (RumalHumal, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeer ei tunne ei tootjat ega toodet. Untappd ütleb "Homebrew, Stout - Imperial / Double Milk" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Imperial stout FBA
IBU 50"

FBA = Fake Barrel Aged, ehk siis laastude peal hoitud :)

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnus-silt seekord. Tumepruun vaht vurtsab pudelist, täidab 2/3 klaasist, kuid ei püsi kuigi kaua. Õlle värvus - jäägitult-must. 

Aroom on hapukas, õrnalt suitsune, mustade ploomide, käärimaläinud ploomimoosi ja veidi atsetoonise-belgialiku vängusega ning röstine ... ühesõnaga korraga juba palju lõhnu :)

Esmamekk on raske kehaga ja magus-mõrkjas, melassi ja käärinud-kõrbenud moosi noodiga. Keskmaitse jätkab samal lainel, röstine-vänge segu meenutab neid üksikuid ebaõnnestunud katseid, kui belglased on üritanud imp-stouti teha. Lõppmaitse on alkoholine ja veidi tärpentinine, vaatamata kogu siirupisele melassimerele kribib see kraam keelt.  Järelmeki ajal saad aru, et tegelikult on jook ülekarboga ja söestunud linnaseid on gramm liiga palju mängus.

Väga raske kehaga, üelakrboniseerunud ja õlise paletiga, magus-mõrkjas-kirbe-hapukas-mõrkjas-magus-kirbe buketiga OK taseme rüübe. Juua sünnib, võttes arvesse märkust "Pruulmeistri esimene stout... :)", aga kiita ikkagi ei oska.
---
pilt isetehtud

Jõulusokk


Jõulusokk (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,4 %vol. Ei RB ega UT ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "Nisuvein
vesi, nisu- ja odralinnased, suhkur, Nelson Sauvin ja Mandarina Bavaria humalad, mustsõstrad valges rummis, pärm."

Väike lihtne pudel, sildil piparkoogi-sokk. Kreemika varjundiga vaht täidab poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - väikese uduvinega sügavkuldne. 

Aroomis tunneks justkui tikreid, valgeid sõstraid ja heledaid viinamarju. Magus ja veidi vürtsikas, pehme ja tsiba nelgine. 

Esmamekk on raske kehaga ja magus-vürtsikas, täidlane ja kribelev, mõõdukalt alkoholiselt kumav ja ümmarguselt karamelline. Keskmaitses tugevneb nelgi-põhise hõõgveinisegu vürtsikas rammusus, selle foonil viinamarja-marmelaadine hapukas-nätskus. Lõppmaitses on nüüd juba väga selgelt see agressiivsevõitu vürtsikas-soe õhetus, mida nisuveinist ootadki. Järelmekk on mõrkjas-magus. tugeva vürtsika õhetusega, meenutades ingveri ja nelgiga tuunitud kuuma marjaveni põhist glögi.

Vägagi raske kehaga, õlija ja mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-vürtsikas-hapukas-magus-vürtsikas-mõrkjas-magus-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Harvaesineva õllestiili - nisuvein - väga hea stiilinäide. Üsna agressiivne tegelane, millest mitte iial ei saa masside lemmikut ning seda parem, sest sis jääb vanale Gambrinusele rohkem!
---
pilt isetehtud

Whisk Sour


Whisk Sour (Tanker, Eesti) prk 0,44 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,33 punkti

Tootjainfo: "Sauna Berliner Weisse"

Keskmist kasvu purk, veikleval sildil saunamotiivid. Veidralt lillakat karva sõrmepaksune vahukiht kaob kiire kohinaga. Õlle värvus - kentsakalt punakas-lillakat tooni, meenutades lakkimata vasest saunapalisse jäänud vett, mis on vaseoksüüdiga värvunud. 

Aroom - suure sauna nimel! - see lõhnabki nagu saun ja kaseviht ja ... ja jogurt ja kohuke ja rabarberimahl :)

Esmamekk on häbematult hapu ja ehmatavalt elus :) Keskmaitses esmane hapulaks taandub, selle kõvale tuleb ehedamaist ehe kaselehe maitse ... ainult et seda kasevihta on leotatud rabarberikisellis! Lõppmaitse kastab kaseviha keefirisse ja sopsutab seda seni, kuni suutunnetus on perfektselt kuiv. Järelmekk pargib lausa toorevõitu tikrina keelepära, avades samal ajal silmi, kõrvu, paralleelmaailmu ja ust saunaruumi.

FRIIGIKAS! Ilgelt lahe friigikas! Vaskse saunapali täis haput rabarberikisselli kohupiimaga ja kasevihaga, lastud läbi blenderi ja pakutud õlle pähe. No mis saab valesti minna? :D
---
pilt isetehtud

Friday, December 20, 2019

100


100 (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,4 %vol. RB ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Porter - Other" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "100.juubelipruul
Eriti tšilline tšilliporter"

Väike lihtne pudel, sildil läbisegi mehhikolik segu lilledest, tšillist ja skeletist. Ülemäära kõva sutsakas avamisel, kiirelt väljuv vahujuga ning ka poole pudeli tühjaks-valamise järel pudelist välja roniv vaht on halb märk. Tšilliõllede puhul on see üsna tihti tüüpiline - kui õllesse jääb kasvõi väike hõljum, siis avanedes vabaneb liiga palju gaasi. Samas seesama kobrutav vaht kaob klaasist kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - totaalmust.

Aroom on huvitaval kolmbel soolakas, veidi suitsune ja lihalik. No täiesti selline tunne, nagu oleks nina alla torgatud mitte õlleklaas, vaid värskelt avatud pakike vinnutatud lihaga, mida on ennem hoidud mingis hapukamas marinaadis.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas-vürtsikas, veidi karamelline ja üsna tuline. Keskmaitse ... oh mis veider tajuhäire ... justkui oleks kokku segatud kokakoola, warchestershire kaste ja tšillikaste! Jestas kui lahe ja veidi pöörane!

Lõppmaitse - kodune magusapoolne kali, sidrunheina, laimi ja habaneroga! Üha veidramaks läheb, aga mii laik itt! Järelmekk - uhhhh - tšilline külm lihaleem, segatuna tabasco ja leivakaljaga :)

Ülevõllikas! Friigikas-ülevõllikas-tšillikas!! Üks kõige tšillisemaid õllesid, mida vana Gambrinus on mekkinud, lisaks veel mingist kummalisest lühiühendusest ajus on mängus vinnutatud liha ja leib ja kali, aga mitte õlu :D
---
pilt isetehtud

Käbliku Hordeum Vinum Rum BA


Käbliku Hordeum Vinum Rum BA (Käbliku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine", hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "Barleywine - English" ja hinnang 4,08 punkti.

Tootjainfo: "Aasta Plantation rummivaadis järelküpsenud odravein.."

Baasversiooni kirjelduse leiab siit.

Väike lihtne pudel, sildil tatsab käblik oma sõpradega, väärikust lisab vahakael. Napp kollane vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt mahagonipunane. 

Aroom - rosinakeeks! Rummiga leotatud ja mandlilaastudega ülepuistatud rosinakeeks. Nätske ja rammus ja hunnitult meelitav. Ahjaa, mesi on ka mängus, keeksi glasuuriks ikka, kuidas siis muidu!

Esmamekk on raske ja nätske ja täidlane ja aeglane. Noh umbes nagu vana kullassepp, kes õhtul oma äri sulgeb, rulood alla laseb ja siis kapist raske pudeli kougib ning enne kodusättimist endale suure sõõmu kaugelt maalt toodud head rummi kallab.

Keskmaitse on röstine ja koorekaramelline. Rummis leotatud rosinatega täidetud koorekaramell. Ruske ja imeliselt maitsev. Viskad ühe põske ja järgmised pool tundi voolab sinu suus sülje asemel rummikokteil.

Lõppmaitse. Võikaramell. Võikaramell ja kohviküpsis. Meepräänik rosina-rummi-pähklite täidisega.

Järelmekk. Kuivatatud maasikate ja punaste rosinate blenderdatud segu, tilga rummi ja teise tilga kohviga.

MEGA-GIGA! Ruik-Ruik-Ruik kui giga! Oh hoidku taevas meid selle eest, et taolist kraami igapäiselt pruukides tuimaks ja ükskõikseks harjuda. Oh hoidku põrgu meid selle eest, et säärased naudingud meie elust kaoks. 
---
pilt isetehtud

Täis Kuu Kolm Teist


Täis Kuu Kolm Teist (RumalHumal, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,8 %vol. Ratebeer ei tunne ei tootjat ega toodet. Untappd ütleb "Homebrew, Stout - Imperial / Double Milk" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Imperial oatmel stout
IBU 52"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnus-silt seekord kõrvitskollasel foonil. Sõrmepaksune tumepruun vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - täismust. Aroom on magusakas, veidi kõrbema läinud kaeraküpsiste õrnalt suitsuse noodiga.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja hapukas ning keeleotsa tirritav. Keskmaitse muutub raskemaks ja magusamaks, karamelliseerunud-kõrbemaläinud äärtega stritslikooriku taoline. Lõppmaitse on huvitavalt teravalt hapukas, meenutades kuivatatud pohli/jõhvikaid ja samas ka magus-mõrkjas. Järelmeki ajal ja eriti järel hakkab see hapukas noot vürtsikalt õhetama, justkui oleks siin ka nelki ja rohelist pipart mängus koos vähese ingveriga, kuid samas see tasakaalustab muidu pisut läägeks minevat magusust.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Kogu jooki läbiv särisev hapukas noot hakkab pikapeale veidi häirima, kuid üldmulje on siiski üsna ja üsna positiivne.
---
pilt isetehtud

Thursday, December 19, 2019

Pool Tuhat Ja Tuline


Pool tuhat ja tuline (RumalHumal, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,8 %vol. Ratebeer ei tunne ei tootjat ega toodet. Untappd ütleb "Homebrew, IPA - Imperial / Double" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Karmipoolne IPA peotäie vaarikate ning kodus kasvatatud tšillipipraga
IBU 500"

IBU 500??? Et tegelikult ka? Oi pagan, see tekitab aukartust ja peksab ootused vahtu!

Väike lihtne pude, pruulikoja tunnussilt seekord oranžikal foonil. Kollakas vaht täidab pool klaasist ja püsib väga kaua, haakudes ka kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun. Aroom ... ojaaa, tšilli lööb kohe vägagi välja, tolmune ja tšilline ja magus.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas, karamelline ja tihke, vürtsine särin hakkab vaikselt tunda andma. Keskmaitse muutub mõrkjamaks ja rauarohkemaks, tšilli astub pool sammukest julgemalt tuppa. Lõppmaitse annab lisaks vaskset hapukat nooti ja veidi kreeke, tšilli teeb taas ühe kukesammukese lisaks. Järelmekk avab aga uuesti karamellise akna ja laseb kaneelil ning kommisuhkrul koos tšillihelvestega keelele veereda.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusa-vürtsika buketiga ÜBERtasandi rüübe! Superheas tasakaalus jook, milles väidetav 500 IBU ei tapa muid maitseid ning ka tšilli vaid mõnusalt avab maitsetšakraid nagu eestipäraselt leebes aasia köögis, ilma tekitamata higimulle ja seedehäireid. 
---
pilt isetehtud

Käbliku Hordeum Vinum Cognac BA


Käbliku Hordeum Vinum Cognac BA (Käbliku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine", hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "Barleywine - English" ja hinnang 3,74 punkti.

Tootjainfo: "Aasta Courvoisier konjakivaadis järelküpsenud odravein."

Baasversiooni kirjelduse leiab siit.

Väike lihtne pudel, sildil tatsab käblik oma sõpradega, väärikust lisab vahakael. Vahtu sisuliselt ei tekigi. Õlle värvus - kirkalt kastanipunane. 

Aroom! Oi! Isetehtud karamellkomm! Hematogeen ja melass, titetoit Malõš ja misiganes olid need koostisained, millest tehti ise maiuseid aegadel, kui magusariiulid olid kas hõredad või suisa tühjad. 

Esmamekk. Mõmm ja muahh. Konjakitäidisega koorekaramell!

Keskmaitse. Brändi ja kamašokolaad??? Mis kummaline tajuhäire!? Kummaline ja tore.

Lõppmaitse. Brändine moorapeakook ... noh ma tean, et seda tuleks rummiga teha, aga miks mitte brändiga?

Järelmekk. Jällegi hematogeen. Kuivatatud maasikad. Pihlakanastoika. Raudses uhmris purustatud karamellkommid. 

Mega! On see nüüd tähtede seis või mis iganes, aga hetkel tundub see versioon Käbliku odraveini vaadihoidistest super-puper-heana ... võimalik, et oma osa mängib lainena peale uhanud lapsepõlve-maiuste nostalgiast.
---
pilt isethetud

Ardennide kohin


Ardennide kohin (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: belgia IPA

Tootjainfo: "Vesi, odra- ja nisulinnased, suhkur, Columbus ja Mosaic humalad, pärm"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Valge vaht täidab 90% klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - õrnalt uduselt helekuldne. Aroom on pärmine, aga samas ka täiesti belgiapäraselt magusakas-puuviljane. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja ootamatult mõru, lausa kibekas. Keskmaitse jätkab karmil mõrul lainel, ehkki selle taha tekib ka belgiapärast magusust. Lõppmaitse on üsna samalaadne - kustkui oleks blenderis värsket muru purustatud ja veidi ka apelsinimahla sinna sisse kallatud. Järelmekk - kibemagus

Keskmise kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, mõru-magusakas-kirbe-kibe-mõru buketiga niru rüübe. Katse teha belgia IPA't (mis on enamasti väga võluv stiil) on armetult ülehumaldatud.
---
pilt isetehtud

Tuesday, December 17, 2019

Hordeum Vinum Red Port Wine BA


Hordeum Vinum Red Port Wine BA (Käbliku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine", hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "Barleywine - English" ja hinnang 3,88 punkti.

Tootjainfo: "Aasta järelküpsenud punase portveini vaadis"

Baasversiooni kirjelduse leiab siit.

Väike lihtne pudel, sildil tatsab käblik oma sõpradega, väärikust lisab vahakael. Sentimeetrine kreemikat karva vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvis - kirkalt kastanipunane. Aroom on tuhmpunane ja rauarohke, justkui nuusutakse kuivatatud aedmaasikaid.

Esmamekk on raske, mõrkjas-magus ja mõõdukalt happeline ... selline paksu tihke pihlakanalivka laadne, kuna juba keeleotsalt on tunda alkoholi soojust. Keskmaitse muutub magusamaks ja samas rauarohkemaks, veidi raspeldavaks ja roosteseks. Lõppmaitses on juba üsna selgelt tunda puiduseid vaadinoote, selle taga mulksub õlijalt paks port ja lisaks pihlakanastoika. Järelmeki ajal hakkab puidune koredus juba veidi varjutama odra- ja portveini õilsat olekut.

Väga raske kehaga, vähekarboniseerunud ja naftaliku paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-magus-karvane-mõrkjas-magus-mõrkja buketiga Übertaseme rüübe. Rohmakavõitu ja tiba liiga kaua vaadis istunud tegelane, kuid väga meeldiv talvine soojendaja ikkagi.
---
pilt isetehtud

Kurgipurk

Kurgipurk (Munga, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,2 %vol. Ei RB ega UT ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "Meloni- ja kurgimõdu
Vesi, mesi, kurk, melon, sool, pärm." (pruulmeistrite sõnul ogaralt palju kurke)

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Kork avaneb ilma vähimagi sutsuta ja vahtu kah pole mitte grammigi. Joogi värvus - kahkjalt valkjas. 

Aroom - jeerum, see on lustakalt ogar! Kurgisoolvesi! Tumeroheliselt lõhnav, kaua seisnud kurgisoolvesi!! Veidi juba hallika kihiga kattunud, peaaegu et roiskumise äärele jõudnud kurgisoolvesi!!!

Esmamekk - vesi! Täiesti vesine ja esmalt ka täiesti mage, kuid siis hakkab tulema esile magusat ... jah tõepoolest juba täiesti melonimekki. Kuskilt tuleb meelde, et peale kurkide ja arbuusi saab ju ka melonit soolata!

Keskmaitse. Jebenkrikristus. Krugijumala nimel. See kraam ajab naerma. Lihtsalt istud, klaas käes ja naerad häälega omaette, sest see kraam ON JUMALIKULT EBANORMAALNE! Hallitamise äärele jõudnud soolatud melon.

Lõppmaitse. Ausalt öeldes võtab kergelt juba iiveldama - see magus-soolane-lääge-hapukas kõdumaitseline vedelik käib suus ringi, aga sa naeratad ja neelatad. 

Järelmekk. ÕÕÕÕÕHHHH ... see on masohismi erivorm. Neelad, korraks kõõksatad, naerad ja proovid uuesti neelatada.

PÖÖÖÖÖRANE! Uskumatult ja õõvastavalt lahe. Ilgelt lahe, kusjuures mõlemaid sõnu mõtleb vana Gambrinus täiesti tõsiselt. Midagi nii vastuolulist pole varem vist kunagi joonud (kui varase nooruse lolluses proovitud toonased jäle-liköörid välja jätta). See väike pudel on paras võtta 5-6 inimese peale ja siis vaadata, kuidas näod muutuvad roheliseks ja halliks nagu päikese käes seisnud soolakurk.
---
pilt isetehtud

Moonraker: Galaxy & Motueka


Moonraker: Galaxy & Motueka (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / NEIPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja 3,78 punkti.

Tootjainfo: "A juicy IPA brewed with malted oats, and hopped with Galaxy and Motueka"

Väike lihtne pudel, sildil virmalisevärvid. Erkvalge minimaalne vahukiht kaob hetkega. Õlle värvus - hämuselt kollane. 

Aroom on FANTASTILISELT greibine! Või noh, koond-tsitruseline, kus segunevad kõik need greibi-pomelod-apelsinid ja isegi veidike laimi. Ja siis veel suur supilusikatäis seedermänni vaiku kah takkapihta. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja krõpsakalt mõrkjas ning kergelt vürtsikas, greibine ja vaigune. Keskmaitse liigub kuivemasse mõrkjasse külge, greibikoore käsnjale siseküljele. Lõppmaitse läheb vaigusemat rada, hapukat ja vürtsikat, kuiva ja krõbelevat. Järelmekk näitab hetkeks veriapelsini magus-hapukat palet, kuid siis astub kolme jalaga tagasi greibi sisse, siptades endale rose- ja valge pipra segu pähe.

Keskmisest õige pisut raskema kehaga, mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! NEIPAde väga-väga hea esitus, ehkki humalapelgliku inimese jaoks ilmselt ülevõlli kirbe. 
---
pilt isetehtud

Monday, December 16, 2019

Hordeum Vinum


Hordeum Vinum (Käbliku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine", hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "Barleywine - English" ja hinnang pole samuti välja kujunenud.

Tootjainfo: "Aasta pudelis järelküpsenud odravein."

Väike lihtne pudel, sildil tatsab käblik oma sõpradega, väärikust lisab vahakael. Vähene kollane vahukiht püsib küll vähe, kuid see-eest takerdub klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tume-tuhmpunane. Aroom on magus ja karamelline, veidi iiriskommine, üsna ootuspärane selle margi kohta.

Esmamekk on raske kehaga ja magus-mõrkjas, karamelline ja puidune. Keskmaitse muutub veelgi raskemaks, soojaks ja kuidagi vanamoeliseks, meenutades kõiki neid tõeliselt vanu raamatukogusid, kuhu elu sind viinud on, oma hiiglaslike klaasuste taga puhkavate foliantidega. Lõppmaitse - koorevenis koos rummikoogiga. Järelmekk - mõrkjas-magus kaeraküpsis, kastetud portveini sisse.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusa buketiga ÜBERtasandi rüübe. Just täpselt selline nagu üks vanakooli odravein peab maitsma, täidlaselt, raskelt ja õilsalt.
---
pilt isetehtud

Can Touch This


Can Touch This (Anderson's, Eesti) prk 0,44 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / NEIPA", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja 3,65 punkti

Tootjainfo: "Juicy and tropical IPA with Galaxy and Simcoe hops."

Keskmist kasvu purk, sildil vahelduvad loojanguvärvid. Valge hõre sõrmepaksune vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - piimjalt hägune tuhmkollane. Aroom mõjub tõepoolest troopiliselt ja puuviljaselt, täpselt nii nagu kirjas ja nagu ka sellelt stiililt ootad.

Esmamekk on keskmise kehaga ja kirbe-magusakas, veidi kare ja samas puuviljane. Keskmaitse jätkab samal lainel - värskete humalate kuiv ja kare ürdine mõrkjus käsikäes hapukas-magusa troopilise mahlajoogiga. Lõppmaitse muutub kuivaks ja kräbelevalt torkivaks, kuid seda sihukeses lahedas elusas ja erksas võtmes, et teeb suisa meele heaks! Järelmekk on mõrkjas ja kore, nüüd juba puidune ja raudrohune, vürtsikas ja karge.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, kirbe-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-kirbe buketiga Übertaseme rüübe. Hämune, kuid õnneks mitte porikarva; kirbe, kuid õnneks mitte päris ohakane; mahlane ... noh üsna selline nagu session NEIPA olla võikski ... aga mitut klaasi jutti ette kah ei võtaks.
---
pilt isetehtud

Kadri


Kadri (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ei RB ega UT ei tunne seda jooki

Tootjainfo: "See õlu on pruulitud sulle parimate soovide ja suurima südamega. Sule silmad ja naudi hetke! Riisimuusika sinu huultel, koos kerge sidrunheina ja tsitrusemekise õllega on parim kooslus, mida nautida meie majas. Jätku riisi!"

Väike lihtne pudel, sildil kaunilt naeratav daam. Erkvalge vaht töidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on leebelt magusakas, samas riisile omase õrna kirbe fooniga. 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, sidrunheina noot lööb üsna selgelt välja. Lõppmaitse muutub kuivaks ja tsiba kirbeks, ühest küljest tsitruseliseks, teisalt aga ka üsna selgelt riisiseks. Järelmekk on mõrkjas-magus ja õrnalt vürtsikas.

Kergepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. APA'de klassi sobituv kerge ja samas maitseküllane jook, mis sobib enamike aasia maitsetega tõepoolest päris kenasti, ilma neid grammivõrragi varjutamata ja pigem vürtsikamaid noote võimendades.
---
pilt isetehtud

Sunday, December 15, 2019

Talveöö Rum & Bourbon BA


Talveöö Rum & Bourbon BA (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: " Porter - Baltic" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Porter - Baltic Imperial / Double" ja 3,96 punkti.

Tootjainfo: "A Rum and Bourbon barrel aged Imperial Baltic Porter brewed with coconut, vanilla, and cardamom"

Väike lihtne pudel, mille silt erineb tavalise Talveöö omast (jummmalale tänu, ei pea jälle silmi nikastama ühetaoliste siltide pärast!), oma väärika nüansi lisab vahakael. Vähene ruske-pruun vahukiht kaob kiirelt kirmeks. Õlle värvus - lõputumust.

Aroom on sügav ja meelitav. Röstleib ja vanill. Suitsuliha. Sool ja kookos. Magusa rosinaleiva kuivikud. Suitsujuust. Rumm ja rosinad. Pimedus ja vaikus. Mustav kogu mustavas aknaavas, mustas näos aeg-ajal hõõgumalööv sigaretiots.

Esmamekk. Raske ja tummine. Röstleib ja rummirosinad. Ploomikõrned. Leivatarned. Mõte.

Keskmaitse. Vaniljekuivikud, kastetud rummisse. Musta leiva ja vaniljejäätise kreemliköör.

Lõppmaitse. Burboonivaadis hoitud kohvi. Leivast küpsetatud pitsist joodud kohviliköör, millele haukad topsikese peale.

Järelmekk. Kakaosaiakesed kohvikreemiga. Rukkileiva korvike kõrvetatud ploomitarretisega. Tuba täis jahedat õhku ja kuumavat ahju. Aeg sulgeda aken.

MEGA. Omamoodi ülevõllikas, milles kõike on veidi liiga palju, nii tamme kui rösti kui rummi. Kuid see-eest pole ta ka niivõrd siirup kui enamasti Põhjala ÖÖ eri versioonid on ... aga ka Talveöö ise oli õhem tegelane. Ja nüüd on see Talveöö veel vindi selga saanud. Või lausa kaks. Ja see on hea!
---
pilt isetehtud

Giallo


Giallo (Tanker, Eesti) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang 40 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,32 punkti

Tootjainfo: "Yellow Plum on Bruxellensis"

Tegemist pole omaette hinnanguga, vaid võrdlusega u aasta tagasi välja tulnud pudelis olnud esmaversiooniga.

Keskmist kasvu purk, sildil käib samasugune taga-ajamine. Vahtu on vähem ja selle värv on tuhmim, ka joogi enda värv on tumedam. Aroom on aga samamoodi agressiivne, mõrkjas ja hapu ning nina üsna tugevasti näpistav. Maitse ... ehhh ... no ei ole enam seda efekti nagu eelmine kord, et: "Rohmakalt ja agressiivselt kahetaktine tegelane, kelle üks jalg on mõru ja teine hapu pedaalil ja need pedaalid on põhjas."

Selle aasta purgiversioon on tuhmim nii värvilt kui maitselt. Jah, üsna mõjuvõimas ja agressiivne on see kraam ikka, kuid seekord pole samasugust vau-efekti. Mullune rohmakas tegelane on veidi hillitsetum ja kasvatatum ... millest on ju kahju :)
---
pilt isetehtud

Copus


Copus (Björken Brew, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6 %vol. Ei RB ega UT ei tunne seda jooki

Tootjanfo: "Raspberry & Vanilla Smoothie IPA"

Väike lihtne pudel, silti alustaval tegelasel kahjuks pole (mille eest noomin tugevalt - ka kõige esimesed pruulid on mõtekas sildistada, kasvõi selleks et ise enda tegemistel järge hoida. Kuni sul on kapis/keldris kaks-kolm õlut, teed korkide järgi vahet. Mõni aeg hiljem on aga kõik lootusetult sassis).

Roosakas sõrmepaksune vahukihton mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - hämuselt punakas. Aroomis laiutab rõõmsalt mahlane vaarikas, mattes kõik muud lõhnad üsna enda alla, pehme vanilje on seal kuskil taga pigem aimamisi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas ning mõrkja fooniga. Keskmaitses tõuseb esiplaanile rohkem mõrkjat, meenutades hamba all purunevaid vaarikaseemneid. Lõppmaitse muutub magusamaks ja nüüd juba üsna selgelt vaniljeseks, ehk isegi veidi liialt vaniljeseks, sest sellel maitsetootjal on kombeks üledoseerimiselt tuhmilt mõruks muutuda ... antud juhul kuhjuvad omavahel vanilje ja humalad, kuid üldpilt on siiski mõnus. Järelmekk pehmeneb tublisti, muutudes veidi kisseljaks, justkui mitte päris vaarikast, vaid pulbrist segatud joogiks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga HEA taseme rüübe. Vaarika-IPA on üsna huvitav jook, millega alustavalt tegijal katsetada ... ainult et ta teistest omataolistest väga palju ei eristu. Kergelt joodav ja maitsekas klaasike igatahes.
---
pilt isetehtud

Null


Null (UJH Man’s, Eesti) pdl 0,33 l. alc 0,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Low / No Alcohol Beer" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Non-Alcoholic Beer " ja hinnang pole samuti välja kujunenud.

Tootjainfo: "Alkoholivaba õlu. Sisaldab odra- ja nisulinnaseid, laktoosi
IBU 25"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tavaline kujundus - must joonis valgel põhjal - on seekord nö negatiivis ehk valge kiri mustal põhjal.Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib üsna kaua, haakudes kena vahupitsina ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kollane. Aroom on alkovabadele õlledele omaselt hapukas ja marjane. 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkja-hapukas, veidi tolmuse linnaselise taustaga. Lõppmaitses on tunda laktoosi pehmust ja magusat tooni, ehkki päris korralik humalane-murune mõrkjus jääb pealiiniks. Järelmekk on hapukas-mõrkjas ja kuivapoolne, kuid samas täiesti kauakestev ja peaaegu päris õlle maitsega :)

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga Hea taseme rüübe. Alkovabad õlled kipuvad enamasti vesised olema, siin on seda peaaegu suudetud vältida ning päris korralik humalatase annab joogile ka iseloomu. Nii et omas klassis täiesti viisakas sooritus
---
pilt isetehtud

Saturday, December 14, 2019

Fusion 2014


Fusion 2014 (Moor, UK) pdl 0,66 l. alc 8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "old ale" ja hinnang 86 punkti. Untappd ütleb: "old ale" ja 4,05 punkti.

Tootjainfo: "Old ale, aged in Somerset Cider Brandy Barrels"

Kopsakas pudel, tume mustjas-punane sünkjas sildikujundus. Kreemikas pöidlapaksune vaht püsib päris kaua, haakudes ka kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - täismust.

Aroom. Mõnnadimõnna. Juba korgi avamisel täitub ruum täidlase, vaadise, ümara ja pehme magusa-kas mõrkja lõhnapilvega. Lähemalt nuusutades - ojaaaaa - meepränikud, vanilje, brändis leotatud rosinad ja ukuleelel saadetud vana laul vikerkaare alla minekust.

Esmamekk on raskepoolne, muhe ja täidlane, kaneeline ja brändine, ümar ja armas nagu pagariemand peale ahjusuu eest lahkumist. Keskmaitse muutub veidi kuivemaks, parkivalt tammiseks ja asjalikuks nagu vana pagar ise, kes leti taga kundesid veel kahte saia ja kolme koogikest ostma meelitab. Lõppmaitse lisab hapukat kreegist nooti ja viskab klaasikese ploominalivkat hinge alla. Järelmekk lisab juurde veel pitsikese kristallkümmelit ja teise kännukukke ja jääb siis uneleva pilguga pagariäri aknast välja vaatama, sinna kuhugi linnaväljaku suunas, kuhu õhtul kogu perega jõulukuuske vaatama minnakse.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja suti-suti kuiva ja tammiselt parkiva kehaga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas.mõrkja buetiga ÜBERTASANDI rüübe. Niig hea ja tüse "old ale" on brändivaadi läbi õilistatuna kerkinud veelgi korrus kõrgemale. Paras klaasike digestiiviks pakkuda portveini asemel.
---
pilt isetehtud

Talveölut


Talveölut (Hiiu õlle koda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Lager - Dark" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfot ei õnnestunud leida.

Väike lihtne pudel, sildil õngitseb mees künapõhjas. Pöidlapaksune pruun vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - vähese tuhmi punaka helgiga must. Aroom on magusakas-mõrkjas, röstine ja kerge suitsuvinega.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas ning kakaone. Keskmaitse muutub veelgi kakaosemaks ja kuivemaks. Lõppmaitses asub domineerima röstine mõrkjas pool, väheses kõrvetatud kohvi ja kuiva biskviitse kohviküpsise nootidega. Järelmekk tõmbub hapukamaks, kuid koos sellega võimendub ka röstine pool, hakates lähenema ülekõrvetatule.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga. magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga Hea taseme rüübe. Lihtne porter, toekas ja asjalik, mida võib õhtusöögi kõrvale kohe mitu klaasi ette võtta.
---
pilt isetehtud

Kassari hele ölut


Kassari hele ölut (Hiiu õlle koda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri ei tunne seda jooki vist - on kanne "Kassari Ölut Hele Laager" kohta, aga see siin polevat kulleri sõnul laager. Untappd räägib samamoodi ainult tollest laagrist, võta sa nüüd kinni.

Tootjainfot ei õnnestunud leida.

Väike lihtne pudel, sildil keset merd hulpivad vaat ja paat. Pöidlapaksune valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tuhmkuldne. Aroom on magusakas ja linnaseline, lihtne, aga meeldiv.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub ürdiselt mõrkjamaks, kuid koossellega võimendub ka linnaseline ümar kehakus. Lõppmaitseslisnadub sutsuke pihlakast hapukas-mõrkjat nooti, kuid põhinoodiks jääb jätkuvalt linnasemagusus. Järelmekk on õrna vürtsika õhetusega, meeldivalt toekas ja mõrkjas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas magusaka buketiga HEA taseme rüübe. Ei midagi erilist, kuid sellel joogil polegi mingeid pretensioone erilisusele. Lihtsalt hea joogikas.
---
pilt isetehtud

Thursday, December 12, 2019

Põrguvärk


Põrguvärk (Munga, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,3 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Mead - Cyser" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Aroonia ja ghost pepperiga mõdu" (omalt poolt lisan - vee asemel õunamahl)

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Vahtu pole. Joogi värvus - hämuselt tuhmoranz. Aroom meenutab kõige ehtsamat õunamahla, pikemalt sisse hingates hakkab tuntavaks muutuma vürtsine kõditus.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukas-magus. Keskmaitses hakkab magusale suveõunasele maitsele lisaks kerima piprakest. Lõppmaitse meenutab juba ahjuõuna, millele on peale riputatud tšillikest (missugune suurepärane mõte!). Järelmekk on magus-vürtsikas, huvitaval kombel veidi mõrkja muskaatpähklise taustaga.

Kergepoolse kehaga, alakarboniseerunud paletiga, hapukas-tšillise-magus-tšilline-magus-tšilline-mõrkja buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Ausalt öeldes ootasin pruulmeistri jutu ja ghost pepperi mainimise peale midagi väga palju ekstravagantsemat, see siin on aga lihtsalt muhedalt tšilline vürtsmõdu. Või siis vürtsikas tšillicyser, kui täpne olla :)
---
pilt isetehtud

Evening Wood


Evening Wood (Nöösker, Eesti) prk 0,44 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "Kuusevõrsemahlaga pruulitud IPA.
IBU 40"

Keskmist kasvu purk, silt puukoorene. Valge vaht täidab ligi pool klaasi ja püsib väga kaua, haakudes ka mingil määral klaasiseintele. Õlle värvus - tuhmilt punakaskuldne. 

Aroom - noooojaaaaaa! No midagi on selles metsalõhnas, mis paneb naeratama. Jõulukuul lükkab see aga naeratuse lausa topelt-laiaks, justkui oleks jõulupuu tuppa toonud!

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse mähib keele kuusevaigusse, raputab kuuseokkaid peale ja silitab oksakesega. Lõpppmaitse .... ohhhh .... no kes siis poleks lapsena kuusevõrseid närinud? No ja kas polnud siis hea või? Järelmekis vaigune pool veidi taandub ja alt pääseb esile mõnus hapukas-mahlane IPA, millel ka nauditavat linnasekeha kaasas.

Keskmisest suts raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-vaigune-hapukas-vaigune-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga MEGAtaseme rüübe! No mismoodi sa ei ütle "MEGA" detsembrikuus, kui su klaasis loksub jõulupuu vedel versioon? :)
---
pilt isetehtud

Wipeout IPA


Wipeout IPA (Port Brewing, USA) pdl 0,66 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 99 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,74 punkti

Tootjainfo: "With 78 IBUs. Our version of a West Coast IPA- brewed in the San Diego style. This massively hoppy beer gets its flavor and attitude from no less than five hop varieties including Amarillo, Centennial, Cascade, Simcoe and Summit."

Kopsakas pudel, sinine-lainene sildikujundus. Kollakas vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroomis seguneb närbuv muru ja troopiline segumahl.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitses leidub nii raudrohust karmi mõrudat kui heinast närbuvat magusust kui üleküpsenud tikrite mahlasust. Lõppmaitse on hapukam, meenutades nüüd rohkem valgeid sõstraid segatuna männivaiguga. Järelmekk on hapukas ja vürtsikas, suurepärase mahlase mõrkjas-magusa fooniga.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõru-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERtaseme rüübe. Jah, on aru saada, et need humalad on väsinud, kuid ikkagi - ka kõrges vanuses on see üks ülimeeldiv mahlane klaasitäis.
---
pilt isetetud

Wednesday, December 11, 2019

Türi-Paide lennuliin


Türi-Paide lennuliin (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb "Homebrew, Barleywine - Other" ja hinnangut veel pole

Tootjainfo: "Odravein 2016
Linnased: Pale ale, pilsner, Munich, Carared. Humalad: Godding, Nuggles. Pärm: Nottingham"

Väike lihtne pudel, sildil lennukit jooksev mees :) Kollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - hämuselt pruun. Aroom on mõrkjas-magusakas, karamellline ja puidune, huvitava hapuka kreegise fooniga. 

Esmamekk on raske ja mõrkjas-magus. Keskmaitse on rauarohke, kohe lausa roostes, rämedalt roostes rabavesi melassiga. 

Lõppmaitse - pihlakamoos. Ilma suhkruta pihlakamoos. Suhkru asemel on lihtsalt melass. Järelmekis hakkab kogu suu õhkama alkoholist ja surisema kõrvetatud puiduses raskuses.

Väga raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-magus-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga HEA taseme rüübe. Vaatamata kolm aastat laagerdumisele on see ikka veel karvane ja jõuline, sihuke laadakakleja tüüpi.
---
pilt isetehtud

Zure van Tildonk - Bramen


Zure van Tildonk - Bramen (Hof ten Dormaal, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer" ja hinnang 77 punkti. Untappd ütleb "Sour - Fruited" ja 3,78 punkti

Tootjainfo: "Zure van Tildonk (Sour BA blond) aged with blackberries"

Väike lihtne pudel, sarjale omane silt seekord külm-sinisel foonil. Vähene kollakas vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt pronksikarva. Aroom on üli-isuäratavalt happeline, veiniäädikane ja rauarohke.

Esmamekk on keskmise kehaga ja naksakalt hapu ning kuivalt-mõrkjalt parkiv. Keskmaitse muutub ümaramaks, veidi magusamaks ja arooniamahla meenutavaks. Lõppmaitse tõmbab keele allosa mõnusalt jahedaks ja paneb süljenäärmed ennastunustavalt tööle. Järelmekkon kuiv, mõrkjas-hapu, keelepära parkiv ja punasesõstra-aroonia segune.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-magusakas-hapu buketiga ÜBERtaseme rüübe. Ülimalt värskendav, väga hästi söögiisu turgutav, ideaalne aperetiiv.
---
pilt isetehtud

Sunday, December 8, 2019

Huitzilopochtli


Huitzilopochtli (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Flavored - Chili / Peppers" ja hinnang pole välja kujunenud. Untapped ütleb "Stout - Other" ja 3,72 punkti

Tootjainfo: "Huitzilopochtli algab teravalt ja järel käib tal tuli ja suits justkui samanimelisel Asteekide sõjajumalal. Austa ja sa oled igavesti tema kaitse all. Habanero Spiced stout Laphroaig BA
IBU 60"

Väike lihtne pudel, sildil on see asteegi nimi omapäraselt poolitatud :) Pruunakas vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - nii must kui olla saab. 

Aroom. Guašš. Vürtsikas ja suitsune guašš :D

Esmamekk on raske kehaga ja mõrkjas-magus, täidlane ja ümaralt kakaone. Keskmaitses hakkavad oma pead tõstma habanero-sõdalased, lükates ümbritsevat pimedust hõõguvate tõrvikutega eemale. Lõppmaitse on täidlane, ümar, pehme, must ja magus ... ja õõõõh-õõhetav, tšilline ja suitsune. Järlmeki ajaks on tšilliõhetus saavutanud mõõduka tulekahju mõõtmed ja selle sobiva suitsuse raskuse, mis otse (sõja-)jummmalikult sobib magusa lagritsase-šokolaadise ümarusega.

MEGA! Tuli ja suits haakuvad ju omavahel suisa geniaalsel moel, kas pole? Seega tuleb selle mõtte eest - teha habaneero-tulitavat ja suitsuse viski ümarat raskekaalulist jooki tunnistada lausa briljantseks ideeks!
---
pilt isetehtud

Scarecrow DDH NE IPA


Scarecrow DDH NE IPA (Brewski, Rootsi) prk 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / NEIPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja 3,75 punkti.

Tootjainfo: "Herby we present our most refreshing hop juice in a double dry hopped tropical fruit bomb, with very light bitterness. This beer is refreshing beer with tones of orange, lychee, passionfruit & guava. Its a perfect way of extending the summer feeling any time of the year. It comes in a swirl of different colors, just as we assume people will experience this beer from their own perspectives.
Something New.
Something Colorful.
Something Super Refreshing.
Oh.. and, did we mention its all Vegan! ?"

Pühaste keldrist kaasa ostetud purk, tehniline sildikujundus.  Valge pöidlapaksune vahukiht püsib üsna kaua ja haakubülitiheda pitsmustrina klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kollane. 

Aroom on väga troopiline, puuviljane, segumahla meenutav ... aga veidi ka vesine, nii et pigem mahlade baasil ehitatud "nektarit" kui ehedat mahla ennast meenutav. Samas selle taga heljuv roheline-murune humalanoot muudab lõhnapildi väga värskeks.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magus ning jällegi troopilise segumahla näoga. Keskmaitse muutub veidi hapukamaks, valgeid viinamarjua ja heledaid tikreid meenutav. Lõppmaitse lisab atsakat keha ja mõrkjat litšimarja värsket rõhkust. Järelmekk on keelekülgedel korraks kuivemalt näpsitav, aga siis jälle mehulikku pehmesse troopikasse sukelduv. 

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja ühekorraga nii sametise kui ka veidi kuivavõitu buketiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Mõõdukalt hägune, mõõdukalt humalane, mõnusalt mahlane ... noh üsna selline nagu üks NEIPA võiks olla ... aga samas pole ta ka millegi poolet eraldi ja eriti meeldejääv.
---
pilt isetehtud