Saturday, December 31, 2016

Viciously Viscous


Viciously Viscous (To Øl, Taani) pdl 0,33 l. alc 10,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine" ja hinnang 98 punkti.

Toojainfo: ""I have love in me the likes of which you can scarcely imagine and rage the likes of which you would not believe. If I cannot satisfy the one, I will indulge the other."
A Long Time Boiled Vicious/Viscous Beast of a Barley Wine aged in Brandy Barrels.
Style: Barrel Aged Barley Wine
Malts: Pale, Oats, Special B, Melanoidin, Biscuit, Cane Sugar
Hops: Mosaic, Citra
The aim was to create a viscious beer. A long time boiled Barley Wine to give you a thick mouth feel, we then rounded it out and balanced the beer by sitting it in Brandy Barrels. This has mellowed it out to leave a light hop profile and a super tasty beer."

Ohh, maitsemeeled löövad ette nurru! Brändivaat ja odravein võiks kokku midagi oivalist tekitada, kas pole?

Väike lihtne pudel, sildil ... hmmmm ... mingid graafikud? Vähene tumekollane vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumepunane.

Aroooooom. Jopppenpuhhh ... see lööb juba kaugelt nina pehme kassikäpaga viltu pähe, venitade seda enda poole pikaks. Lähedalt aga. Lähedalt on see suisa hurmav. Raske, aadellik, raskepärane, luksuslik, pehme ja soe, vaniljene ja kuidagi koorepumatine.

Esmamekk on raske. Raske ja soe ja veniv. Raske ja õline ja maitsev ja mõnna ja üleüldse.

Keskmaitse. Vaniljekreem. Raske. Soe. Segaselt soe. Ohhh. Koorepumat. 

Lõppmaitse. Koorevenis. Raske. Soe. Südamlik.

Järelmekk. Raske. Õline. Veniv-veiniv-portveiniv. Vaniljene pumat.

Aga teate, ei tule siit mingit kokkuvõtet. Lõppkokkuvõtteks on hetkel pool tundi pealt uutaastat ja vana Gambrinus on kah inimene. Või siis mitte. Vahet pole. Jesssssas ma olen rahul ja sama soovin teilegi!
-------------
pilt isetehtud

Chipotle Porter


Chipotle Porter (Sakiškių, Leedu) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "capital, located in the Sofa de Pancho restaurant, representing the Mexican cuisine and beer Sakiškių joined forces. After receiving permission to creep into the restaurant kitchen spice section almost immediately we knew what to look for. The goal was to create a thick oil, high residual sweetness stout with hot spices. We decided that the best combination of a character to beer smoked fillet or Chipotle. This - prune reminiscent of spicy pepper, bitter and fragrant smoke - the perfect combination of dark viscous beer. Chipotle our stout enriched easy hint of sharpness, pareinančia the heating effect, and in the distance with a hint of roasted merged dūmiškumu.
Ingredients: Pale Ale, Crystal, Chocolate, Brown, malt, roasted barley; Summit hops; WYEAST 1056 yeast; water."

Väike lihtne pudel, efektne punane silt valgete kirjadega. Tumepruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib VÄGA kaua. Õlle värvus - täismust. Aroom on raske, mõrkjas, röstine, kakaone ... vääähese vürtsika kribelusega sõõrmeservades.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, õliselt roomav ja tuntava vürtsikusega. Lõppmaitse muutub huvitaval kombel veidi kergemalt libisevaks, kuid vürtsikus võtab vastupidi tuure üles. Järelmaitses seguneb oivaline musta ploomine hapukas-magusakas, lagritsane mõrkja ja üha säravam vürtsikus.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsikas buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Oivaliselt tasakaalus ja võimas, kohaselt vürtsisädelev ... no mis sa hing veel tahad! Vaata oleks võinud veidi üle võlli minna, siis oleks veelgi enam kiitnud, kuid ka praegu tunnustan vägagi tõsiselt!
-------------
pilt isetehtud

Tume Jõul

Tume Jõul (MV Kodupruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Liigimääratlus: robust porter

Tootjainfo: "Läbi lume sahiseva...
Pole lund, pole sahinat. On vaid porimemme meisterdavad naabrinagad ning kividega peetud "lumesõda".
Ega ugriäng ennast ise toida
Linnased: Pale Ale, Chocolate, Special B, de-husked Cara I, Carafa III. Humalad: East Kendt Golding, Willamette"

Lihtne väike pudel, sildil mustmemm :) Pruunakas vaht täidab pool klaasi ja püsi vägagi kaua. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must. Aroom on magusakas ja kohvikreemi meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on kohvine ja kakaone, mõrkjas, mõnusa röstise alltooniga. Lõppmaitses tuleb esile hapukat kohvist rösti, meenutades juba head külma kohvijooki. Järelmekk taandub pehmeks hapukas-magusaks kohvimarmelaadiks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe! Mõnusaim kombo kergusest ja maitsekusest, pakkuda koos väikese krõbeda piparkoogiga.
-----------
pilt isetehtud

Thursday, December 29, 2016

Préaris Quadrocinno


Préaris Quadrocinno (Vliegende Paard Brouwers, Belgia) pdl 0,375 l. alc 10 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Abt/Quadrupel" ja hinnang 92 punkti.

Tootjainfo: "This dark chestnut beer brewed with Costa Rica coffee has an alcohol content of 10%. The aroma is coffee, nuts and dark fruit. The first taste is sweet and then the coffee flavor comes up, further you can find the taste of caramel, vanilla and dark fruit. Aftertaste is slightly bitter with coffee beans and hops.
Originally this was a winter beer, but is due to popular demand this Prearis Quadrocinno will be available year round."

Väike matsakas pudel, pruunikribuline silt on kaetud kohviubadega. Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib vägagi kaua, haakudes tiheda vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kastanipunane.

Arrooom. Ohh. See on midagi, mis peatab kirjutamise hoo ja sunnib silmi sulgema. Kohvikaramell. Kohvikreem. Karamelliseeritud ploomid. Tumedad rosinad. Ja need silmad, mis tulevad tuttavad ette. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Kohvikaramell. Naeratus, mida sa oled varem näinud.

Keskmaitse. Karamell. Kohvikaramell. Melass. Mandlid. Vana sõbra ootamatu visiit, mis teeb südame soojaks.

Lõppmaitse. Kohvi. Karamell. Kakaoküpsis. Suhkrustatud ingver. Soe käepigistus ja: "millal see oligi kui me viimati kohtusime?"

Järelmekk. Krõbe kohviuba. Kohvikaramell. Aniis. Vürtspipar. Õlalepatsutus. Kui taevas annab, siis näeme veel, vana semu!

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI rüübe! KOHVI! Vürtsikas kohvijook. Krõbisevalt kohvine tegelane. Kuramuse hea kohvi. Kohvikaramell. Pakkuda koos ahjus küpsetatud õuntega, millel krõbisev karamell üll.
-----------
pilt isetehtud

Benediktiner


Benediktiner (Ettal, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "German Hefeweizen" ja hinnang 49 punkti.

Tootjainfo: "Brewed and bottled in Lich for Brassée et embouteillée a Lich Pour.
Ingredients: water, wheat malt, malted barley, hops, yeast."

Keskmist kasvu pudel, klassikaline kuld-valge sildikujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magusakas ja õrnalt banaanine. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magusakas. Keskmaitses lisandub vähest mõrkjust. Lõppmaitse on hapukas-mõrkjas, puuviljane ja kergeke. Järelmekk on magusakas-mõrkjas, lihtne ja kerge.

Keskmisest kergeme kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga keskpärane rüübe. Kuidagi ... noh ei kuidagi kohe. Võrreldes seni kohatud maitseküllaste analoogidega mõjub see konkreetne isend õlgu kehitama panevalt.
-------------
pilt isetehtud

Gose With Raspberries


Gose With Raspberries (Sakiškių, Leedu) pdl 0,33 l. alc 3,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Grodziskie/Gose/Lichtenhainer" ja hinnang 69 punkti.

Tootjainfo: "Ingredients: acidulated malt, wheat malt; Cascade hops; raspberries; Himalayan salt, Safale US - 05 yeast; water."

Väike lihtne pudel, efektne must-punane sildike suure valge kirjaga. Tõsi küll, fantaasiavaegus on nii selles õllenimes kui ka kogu seerias :) Sõrmepaksune erkroosa vahukiht kaob kiirel kohinal. Õlle värvus - kirkalt ja kärtsakalt roosakas-punane. NIIIIIIIIII intensiivse värvi puhul võib küll kindlalt väita et kasutatud on essentsi. 

Aroom on suisa säravalt vaarikane - hilissügiseste täisküpsete metsvaarikate taoline. Paraku see lihtsalt peab olema essents - no ei ole võimalik päris asjast sihandset laksakat kätte saada. Vähene soolakus lisab mõnusat särtsu. 

Esmamekk on kerge kehaga ja kilkavalt hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, linnaselise pehme põhjaga, surisevalt vaarikane ja õõõõige väheke soolakas. Lõppmaitse on kuivapoolne, keelepära parkiv, pisut mõrkjama lisandiga, kuid ikka ja läbivalt ülevoolavalt vaarikamahlane. Järelmekk jääb mõneks ajaks keelepärale hapuka puudutusena, kuid lõpuks kestab vaid kuiv ja õrnalt soolane mälestus.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-soolaka buketiga Väga hea taseme rüübe. Gosel võiks soolakat mekki rohkem olla. Ehkki kõik meeled ütlevad, et marjasus on saadud essentsi abil, ei häiri see veidral moel põrmugi. Väga värskendav tulemus!
---------------
pilt isetehtud

Wednesday, December 28, 2016

Cuvée Soeur’ise


Cuvée Soeur’ise (De Leite, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Fruit Beer - Top 50" ja hinnang 98 punkti.

Tootjainfo: "Triple kriek - oak aged."

Väike lihtne pudel, sildil nunnapilt keset kirsikuhja. Nunnuroosa vaht täidab pool klaasi ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt helepunane. Aroom on leebelt kirsine

Esmamekk laksatab vastu keeleotse heleda hapu siraka ja ütleb kirsside nimel tere. Keskmaitses esmane hapu ehmatus taandub, selle asemele astub vürtsikas-mõrkjam väärikas belgia nunnake ... kellel on käes siiski suur kirsikorv, kuid see mõjub ... ohhhh kui naturaalselt ja ehedalt, mitte steroidide peal ülepunnitatult kirsikontsentratsioonine nagu mõnede odavamate sõtsete puhul seda tunda on olnud. 

Lõppmaitses seguneb triple-õllele omane vürtsikas puuviljasus kirsside muheda mahlasusega ja moodustab säravalt erksa segu. Tuba täitub päikesega ja naeru ning kirssidega. Järelmekk pargib mõnusalt keelepära, justkui oleks söönud suuuuure peotäie kirsse ja ... no ei suuda peatuda, võtad teise peotäie veel :)

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Oivalisim segu triple-õlle väärikast mängulisusest ja kirsside mahlasusest!
-------------
pilt isetehtud

Lanti (batch 2)


Lanti (batch 2) (Alvinne, Belgia) pdl 0,5 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Fruit beer" ja hinnang 66 punkti.

Tootjainfo: "Barrel aged tripel. With sloeberries, jostaberries, plums and Schaarbeekse krieken. 600 bottles."

Nonii. 600 pudelit!!! Ja lisaks laukapuu marjadele on siin sees ka sõstikumarjad:) Noh ja siis ploomid ja ühed spetsiifilised kirsid kah!

Keskmist kasvu pudel, sildil pudelit embav daam :) Kollane vaht vurtsab pudelist, täidab pool klaasis, kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - pilviselt punakas. Aroom on ninatorkivalt hapukas-vürtsikas, meenutades ehk kõige rohkem arooniaid.

Esmamekk on keskmise kehaga ja kirkalt hapukas. Keskmaitse on metsikult marjane, lausa marjamudrune, hapukas, sõstrate ja kirsside virrvarr. Lõppmaitses muutub ploomi ... või on see siiski kreegi hapukus tuntavamaks, sisse seguneb arooniale omast parkivat mõrkjust, mis tegelikult on ilmselt laukapuumarjadest tulenev. 

Järelmekk ... vaaaaaata nüüd see küll üllatas ... ja seda kõige meeldivamas mõttes! Triple'le omane magus vürtsikus lõi kogu senise marjamudru klaariks ja meeldivaks, veidi vaniljest pehmust maandas senised nurgad ja kogu kraam omandas soooootuks meeldivama mulje!

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Mitmekihiline, üllatava lõppmänguga tegelane. JA AINULT 600 PUDELIT!
--------------
pilt isetehtud

Festbier


Festbier (Weihenstephaner, Saksa) pdl 0,5 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Festbier" ja hinnang 41 punkti

Tootjainfo: "A full rich bodied, hoppy, seasonal lager. Especially brewed for the Festbier season. This beer truly represents the Bavarian way of celebrating. Deep gold color, great mouthfeel and lots of flavor. Prost!"

Keskmist kasvu lihtne pudel, pidupärja raamistikus traditsiooniline sildike. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist, püsib päris kenasti ja haakub tublilt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on kergelt linnaseline ja õrna hapuka alatooniga, all on tunda väga kvaliteetset vett.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, klaar ja kosutav. Lõppmaitse toob juurde väikese hapuka nüansi. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, kirgas ja väga värskendav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Klassikaline saksa oktoberfest-tüüpi õlu, ehkki kesse oinas selle RB's on märzeniga ühele pulgale pannud? Laagerõlle kohta on siin maitset nii mis mürtsub igastahes, boonusena karge värskus! Šnitsel ja stritsel, ma ütlen!
-------------
pilt isetehtud

Tuesday, December 27, 2016

Wild West


Wild West (Alvinne / Stillwater, Belgia/USA) pdl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang 90 punkti.

Tootjainfo: "Golden blond ale brewed with our own hops and fermented with our Morpheus house yeast. Aged in Bordeaux red wine barrels for eight months. Discover the mildly sour taste of lactic acid produced by the Morpheus yeast."

Keskmist kasvu pudel, sildil näha laagerdamiseks kasutatud tünnid. Vähene valge vahukirme pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Hapukas veinine karge vine kargab juba kaugel ninna. Lähemalt nuuskides noogutab vana Gambrinus tunnustavalt - niiiii mõnus vaniljene rabarberimahl! 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on leebelt hapukas, selle kõrvale ilmub veidi magusaid heledaid rosinaid. Lõppmaitse pargib leebelt tammiselt keelekülgi, vaniljene pehmus paitab suulage. Järelmekis domineerib veinine hapukus, kuid pigem meenutab see veinivõõrale Gambrinusele teeseenejooki.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga vägagi hea taseme rüübe. Hapuõllesõprade jaoks ehk liiga leebe, vana Gambrinuse jaoks aga üsna paras, maitsemeenutus teeseenejoogist muudab taju ainult positiivsemaks. Pehmet valgehallitusjuustu ja kreekereid tahaks kohe väga siia juurde!
------------
pilt isetehtud

Johni IBA

Johni IBA (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,6 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Pale Ale, Munic ja Crystal linnased, Topaz ja El Dorado humalad, pärm."

Väike lihtne pudel, sildil sorgusvuntsiline tegelane. Valge hõre vaht vupsab pudelist, täidab kolmandiku klaasist ja pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mudrune. Keegi elab selles õlles. Aroom on kummaliselt hapukas.

Ehhhh. Loodame et see on halb pudel, kuid see õlu on konkreetselt halb. Kraanikausikeiss.
-----------
pilt isetehtud

Söörömöö

Söörömöö (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Liigimääratlus: sahti

Tootjainfo: "vesi, odralinnased, kadakaoksad, Northern Brewer humal, pärm"

Lihtne väike pudel, sildil tuulik. Sõrmepaksune kollakas vahukiht on hõre ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldse helgiga punakas.

Aroomis ... hmmm ... see on põnev, aga miskipärast on esiplaanil toored pähklid .. noh sellised piimküpsuses jubilad, mis kõigepealt pähklikesta sisse tekivad. Röstimata päevalilleseemned. Ja siis kuskil selle taga oleks nagu kadakas kah, aga ega kindel ei ole, sest see ... eeee ... toorhalvaa lõhn lööb üle :)

Esmamekk on kergeke, lausa vesisevõitu ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas, lisaks miskipärast veidi soolakalt mõjuv hapu. Lõppmaitses tuleb taas vihje tooretele ... aga seekord viljateradele. Sihuke kummalisevõitu hapu noh :) Järelmekis tuleb lõpuks korraks esile ka kadaka vaigusus, kuid seda huvitavas vürtsikas võtmes.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga omapärane rüübe. Põnev, üleüldse mitte halb, aga vägagi harjumatu. Kui kas teate kui värskendavalt see kraam mõjub! Peale sauna sobiks nagu rusikas silmaauku.
----------
pilt isetehtud

Monday, December 26, 2016

Rehepapp

Rehepapp (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,6 %vol. Liigimääratlus: rukkistout

Tootjainfo: "Vesi, rukki-, odra- ja nisulinnased, Aramais ja Crystal humalad, pärm." Väike lihtne pudel, sildil kaks hõõguvsilmset talutaati. Kreemika varjundiga sõrmepaksune vaht püsib märkimisväärselt kaua. Õlle värvus - väikese uduvinega tume kuldselt pruun. Aroomis on tunda hapukat, suitsuses ahjus küpsetatud leiba.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja intensiivselt hapukas-mõrkjas ja väikese suitsuse puudutusega. Keskmaits on raskelt karameljas, mõnusalt suitsuse ... ja lausa lihaliku tihkusega. Lõppmaitse omandab juba määääratult laia, sooja ja naeratava karamelja põhja, millele kuhjatakse peoga tumedaid rosinaid, nätskeid suitsutatud datleid ja väike suitsujuustu viiluke. Järelmekk torgib vürtsikalt ja veidi alkoholiselt keelekülgi, soendab rummis leotatud virsikutena kurgupära ja loojub meeldiva, ehkki piiiiisut imalavõitu magusa kumana sinu sügavusse.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, hapukas-mõrkjas-suitsuse-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Nisu lisamine muutis selle pruulise veidi liiga pehmeks, oleks oodanud veidi karmimat kõnetust, kuid soovitan seda kraami enne tarbimist vähemalt pool aastat järelküpsetada ja tulemus peaks saama imeline!
----------
pilt isetehtud

Tennent’s Aged With Whisky Oak


Tennent’s Aged With Whisky Oak (Wellpark, UK) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "English Strong Ale" ja hinnang on 24 punkti.

Tootjainfo: "Hand-Crafted beer aged with single malt Scotch Whiskey oak chips."

Väike reljeefkirjadega valge(!?) pudel efektne must-kuldne sildikujundus. Sõrmepaksune erkvalge vaht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne. Aroom on tagasihoidlikult magusakalt karameljas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja õige kergelt mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, veidi kuivatatud õunte taoline. Lõppmaitse on mõrkjas-magusakas. Järelmekk mõjub üllatavalt vesisena ja kaob kiirelt.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud buketiga, mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga Täiesti Mõttetu Õlu. Jeerum, kuskohas on see viskivaat ja kuskohas on see "english strong ale"? Te panete kaks oivalise asja nime sildile ja pakute säherdust maitselagedust? Kui sama jooki pakkuda laagerõlle nime all, siis isegi kiidaks, kuid praegu ... no mitttttte midagi positiivset pole öelda!
-------------
pilt isetehtud

UrWeisse


UrWeisse (Ayinger, Saksamaa) pdl 0,5 l, alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dunkelweizen - Top 50" ja hinnang 95 punkti.

Tootjainfo: "Our Ayinger Ur-Weisse is an old-fashioned wheat with some fine roasted malt to give it more color and flavor than golden hefe- weisse. It has an immense crown of lovely foam held proudly above a robe of translucent amber. On the palate, malt and yeast predominate, with a delicious balance of fruit and bread-like yeast. The taste is complex, with suggestions of soft fruit, apple, and, in the finish, perhaps, even cloves."

Keskmist kasvu lihtne pudel, sama lihtne pastelsetes toonides sildike. Tihe kreemika varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt tume pruunakaskuldne. Aroomis kuhjub suur hunnik saksa nisuõlledele omast banaani, ainukt et ta on seekord väikese röstnoodikese lisaks saanud. Röstbanaan :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja pehmelt röstiselt biskviitjas. Keskmaitse on pehmelt magusakas, ahjusuus küpsetatud karamelliseerunud õuna-virsikukoogi sarnane. Lõppmaitse on magusakas-hapukas, kõrvetatud suhkru väikese mõrkja puudutusega. Järelmekis seguneb senisesse muhedasse pehmusesse väheke vürtsikamat nooti, mis seguneb röstpähkli mõrkjas-magusaka põhitooniga.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Oivaliselt hea ja pehme ja armas ja tore. Pakkuge seda koos kuivatatud banaanilaastudega ja te näete naeratusi!
------------
pilt isetehtud

Saturday, December 24, 2016

Tökats

Tökats (Alari, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Liigimääratlus: russian imperial stout

Tootjainfo: "IBU 62" Noh võiks ikka pisut rohkem kirjutada järgmine kord.

Väike lihtne pudel, tumedal sildil erksavärvilised kirjad (kindlasti oleks mõnel stilistil/disaineril selle kohta midagi arvata). Vana Gambrinus arvab aga, et 8,5% jooki võiks ehk väikese pigutusega nimetada "imperial stoudiks", liiginimi "russian" seal ees on aga ilmselge liialdus.

Õlle ilmumine klaasis on märkimisväärne - see näib tihke, vaht on mustjaspruun ja õlu ise asjakohaselt sünkjasmust. Aroomis leidub kohvi ja šokolaadi, väikesest tilgast mustast rummist rääkimata.

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas-mõrkjas, alkoholine torkimine on aga veidi liiga äkiline. Keskmaitse leebub veidi, kakaone ümarus paitab meeldivalt keelekülgi, mõrušokolaad koos musta ploomiga teeb kurgulaele pai. Lõppmaitse meenutab kohvilikööri ... Vana Tallinnaga? Hmmmm ... kummalisel kombel see vihje ei tekitagi võdinaid üle selja, nagu tavaliselt tolle kleepeka meenutus põhjustab. Järelmaitses tuleb jällegi esile noorepoolset alkoholist teravust, ehkki tasapisi hajub see mõrušokolaadi alla ära.

Raske kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga Väga hea tasemega rüübe. Tõsi küll, see kraam võiks veel vähemalt pool aastat järelküpseda, et oma nurki maha lihvida. Ja nagu oligi arvata, "russian imperial stout" see siiski pole, selleks peaks ikka vähemalt paar kraadi külge keevitama ja keha matsakamaks ajama. Aga kuna tegemist on selle hobitegija esmakatsetusega (vähemalt vana Gambrinuse keelele sattumise mõttes), siis tuleb hea algust kiita ikkagi.
---------------
pilt isetehtud

Noblesse Extra-Ordinaire Pure-Oak


Noblesse Extra-Ordinaire Pure-Oak (De Dochter van de Korenaar, Belgia) pdl 0,66 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Top 50" ja hinnang 96 punkti!!

Tootjainfot leida ei õnnestu

Keskmist kasvu õlakas pudel, millel ripub kaelas tammepuu kettake. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž merevaik. Aroom on hapukas-puuviljane ja mõnusalt vürtsikas, nagu heale belglasele kohane. Vähene mõrkjas puidune toonike tagapool võib olla genereeritud nimest ja tammekettast :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja vürtsikas-magusakas. Keskmaitse ... oohhoo ... see on mitmekihiline ja nauditav! Hapukas-magusakas puuviljasus laotab su ette ananassi ja virsiku, lisab väikese peotäie mandariine ja vaatab küsivalt otsa: et kas härrased soovivad midagi veel? Vastust ära ootamata pakutakse sinna juurde ka tammepeekrist aprikoosiveini. 

Lõppmaitse pargib mõnusalt tammiselt keelekülgi ... no aga mida sa ootasid tammepeekrist juues? Väike nelgipulgake peekris lisab hea vürtsika lisanoodi, muutes kogu suutaju pehmemaks ja muhedamaks. Järelmekk on taaskord magusakas-vürtsikas nagu nooblimad belglased ikka, mõjudes õilsalt ja väärikalt kui vana suguvõsa koolitatud esindaja.

Keskmisest kriips raskema ... või oleks nüüd õigem öelda puidusema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivavõitu paletiga, vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Väga stiilipuhas belglane, mida õilistab tamme parkiv hapukas noot. Pidulik ja elegantne rüüpeke, mida oleks hea pakkuda enne õhtusööki aperetiiviks.
----------------
pilt isetehtud

Puupea


Puupea (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,1 %vol. Liigimääratlus: "kuusene eil"

Tootjainfo: "Linnased: Pale Ale, Caramunich, Carapils. Humalad: Galena Cascade. Lisand: kuusevõrsed. Pärm: BRY-97"

Väike lihtne pudel, sildil ... no puupea noh :) Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kuldne. Aroom on magusakas ja vaigune ... kuigi peab ütlema et hetkel näib kuidagi keeruline teha vahet pärmi ja vaigu vahel. Kui ma ei teaks, et see on vaik, osutaksin näpuga pärmile. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on magusakas ja vaigune/pärmine ... blinn kunagi varem pole olnud niimoodi maitsesegaduses. Mõistus teab, et see PEAB olema kuusevaik, aga maitsemeeled ütlevad, et noorepoolne pärm mekib samamoodi. Lõppmaitses on segadust sutsu vähem - see hapukas mõrkjus on siiski noore kuusevõrse nägu. Järelmekk taandub leebelt hapukas-magusakaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga kummalise tajuhäirega rüübe. Vana Gambrinus on siiras segaduses. Mitte kuinagi varem pole osanud mõelda, et kuuseoks võiks maitsta nagu pärm. Või vastupidi. Einoh, see jook EI OLE pärmine. Aga mingis ajusopis käib äge vaidlus :)
-------------
pilt isetehtud

Friday, December 23, 2016

Mürka jõulukingitus

Mürka jõulukingitus (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Liigimääratlus: odravein

Tootjainfo: "Pilsen-, Vienna-, rukki-, viski-, tammesuitsu, nisu- ja black linnas. El Dorado ja Mosaic humalad. Kuivhumaldamine: Sorachi Ace humala. Vesi, Cayenne pipar, ingver, kardemon, koduaiamarjad, pärm"

Jeeeeerum. Mida kõiki siia kokku kuhjatud on! Tulemuseks on kas midagi väga võimast või siis totaalne maitsemudru. Vähene hallikaspruunakas vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - tuhmilt sünkjaspunane.

Aroom. Ohsaraks. Seda on PALJU! Ja esiplaanil istub aniis, mida kirja pandud pole! Aniis ja eukalüpt! No tead küll need saksa rohelised klaaskommid, mida plekkarpides müüdi omal ajal ning mis nina seest pahvakuga klaariks lõid! Okei, okei, pikema nuuskimise lõpuks tunned selle alt ka odraveinilikku täidlast pehmust, kuid see võtab ikka hulka otsimist ja kaevamist.

Esmamekk on raske ja ... HAPU! Nagu ilma suhkruta keedetud punasesõstramoos! Pikemalt hoidmisel hakkab keeleots juba ingverit tundes kirvendama, kuid sellest punasõstramarmelaadist on ikka kulmud kuklas!

Keskmaitse ... midapõrgut ... misotsast ja misajast odravein niimoodi maitsma peaks? Mustad sõstrad, tikrid ja rosinad! HAPU-VÜRTSIKA-HAPU! Invgerirosinad!

Lõppmaitses hiilib selle hapu-vürtsika koletise selja tagant välja rosinakompotine magus tihkus, kuigi ka sellel leidub mõlema kaenla all nõgesekimbuna torkiv aniisiingveri puhmakas. Ausõna, ma seni ei teadnudki, et aniisi ja ingverit ristatakse.

Järelmekk. No see jõulusokk peab ikka peast täiesti sikk olema, kes säänset tümm-tümm-tümikat jõulukingiks pakub. Säherdusega võiks nõrgema närvikavaga preilnasid hirmutada, et vaata kui sa naabripoisile musi ei anna, siis alles tehakse sulle sellest õllest tarretist!

EI SEE ON OGAR! Ogar friigikas, odraveinide maailma kummaline väänkasv, mida viisakas seltskond kuulab halvastivarjatud hirmuga. Mõhhhõõõhhhõõõõ ... vürtspunaseid jõule teile kõigile püksi!
------------
pilt isetehtud

Saison Réserve


Saison Réserve (Nøgne Ø, Norra) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang 92 punkti!

Tootjainfo: "This is our flagship saison that we have aged in a variety of wine barrels with wild yeast and bacteria. We thoughtfully selected barrels from 2012 and 2014 and blended them together to create a beer with character and balance. Share with good friends or store in your cellar."

Väike lihtne pudel, pruulikojale omane sildikujundus ehk tavapärasest kuldsem. Vaht vurtsab pudelist välja, kuid klaasis kaob sisuliselt kohe. Õlle värvus - eks sellise purtsatuse puhul polegi muud oodata kui mudrust udusust. Aroom on tavapärasest saisoni hapukas-vürtsikast olekust teravamalt hapuka tooniga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse mängib hapukas-vürtsika noodiga, kuid mudrusus häirib. Lõppmaitse toob juurde kuldsemat täidlasemat magusust. Järelmekk on hapukas-mõrkjas ja meeldiva vürtsika õhetusega.

Keskmisest suts raskema kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, hapukas-vürtsikas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga üsna heal tasemel rüübe. Kahjuks on konkreetselt selles pudelis mingi mutukas veinivaatidest sisse jäänud ja oma elu elanud. Vanal Gambrinusel on põrgumoodi kahju, sest see õllestiil on enamasti väga häid elamusi pakkunud ning ka tootja renomee lubas kõrgeid ootusi.
------------
pilt isetehtud

Landbier


Landbier (Witzgall, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Zwickel/Keller/Landbier - Top 50" ja hinnang 98 punkti!!!

Tootjainfot leida ei õnnestu, pruulikojal pole ka vähimatki elektroonilist väljundit.


Keskmist kasvu lihtne pudel, sama lihtne sidlikujundus. Ausalt öeldes vaevab meeletu uudishimu, et misasi siin sees peab olema, et NIIIIIIIIIII kõrget hinnangut ära teenida?

Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist, kuid ei püsi kuigi kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on tihkel ja kuldselt linnaseline, laagerõllele omaselt magusakas-hapukas, ehkki tublisti intensiivsem. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja päris jõuliselt magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on magusakas, linnaseline ja kirgas. Lõppmaitses asub domineerima mõrkjas murune ja raudrohuna ürdine humal. Järelmaitses leidub laagerõlle kohta ootamatult palju vürtsikat ja hapukat mõrkjust.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Jah tõepoolest see kraam on uskumatult maitseküllane, kui jätta kraad kõrvale siis võiks seda nimetada lausa helles-bockiks. Kuid 98 punkti??? Ok, stiilipuhtuse eest 100 punkti, seda võib vana Gambrinus mõista (ehkki pole selle õllestiiliga ülemäära hästi kursis), kuid üldhinnanguna NIIIII kõrget hinnangut siiski ei pakuks. Aga bratwursti torkaks praegu kahvli otsa küll.
-------------
pilt isetehtud

Thursday, December 22, 2016

Vahva vend Vops


Vahva vend Vops (Mürka, Eesti) pdl 0,33. alc 7,6 %vol. Liigimääratlus: belgia ale

Tootjainfo: "Vesi, maltoosa, mesi, rosinad, köömned, humal, pärm"

Väike lihtne pudel, sildil keegi keskaegne tümikas. Sentimeetrine valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. Aroomis võistlevad belgia pärmi vürtsised puuviljanoodi veidi õlise köömnega. Tagapool aimdub seekord maltoosa hapukas õunasus.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja torkivalt magusakas-vürtsikas. Keskmaitse ... ummm ... see on nüüd pisut veider kombinatsioon: köömnetest tulenev leivan tajuhäire seguneb ülekuivatatud õunte mõrkjas-hapukusega ja vürtsika eeterliku belgiapärasusega. Lõppmaitse on hapukas-magusakas, keelekülgedel surisev ja tajutavalt alkoholisoe. Järelmekk taandub aga tüübiliseks belglaseks, kuhugi kaob ära nii köömneke kui õunake, järgi jääb hea ja etteennustatav hapukas vürtsikus.

Keskmisest suts raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsika-hapuka buketiga heal tasemel rüübe. Huvitav, kuid mitte piisavalt põnev, et rohkem kiita. 
------------
pilt isetehtud

Okas Kurku


Okas Kurku (Pihtla, Eesti) pdl 0,33 alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Saaremaa odralinnastega ning kuusekasvudega pruulitud humalane õlu."

Väike lihtne pudel, tumedal sildil tume kiri ... no ei ole hea mõte. Jah tõsi, kui valgus õige nurga alt vastu peegeldab, siis muutub see kiri kirkalt roheliseks, kuid riiulil kipub see silt siiski jääma tuhmiks tegelaseks. Sõrmepaksune kollaka varjundiga vahukiht pole küll kuigi püsiv, kuid see-eest kõvasti klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - kirkalt punakas merevaik. Aroomi magusakas linnasepõhjas leidub pisut kuuske ka ... aga võrreldes mõne muu seni eestimaal tehtud kuuseõllega on seda vaigusust ikka vähevõitu.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitses tuleb esile hapukat vaigusust, kuid see jääb sellisele delikaatsele vihje tasemele, mitte ei ava su kurgus kuusepuud nagu vihmavarju. Lõppmaitse mõrkjas-magusakas põhja kõrval leidub ka vähene õunane hapukus. Järelmekk jääb vähese vürtsika õhetusena pikaks ajaks kestma.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga Heal tasemel rüübe. Eks omamoodi vembu mängis nüüd ootuste ja tulemuse erinevus - oodatud kuusetorget jäi väheseks, sestap ei kisu kiitusenooti kuigivõrd üles, aga laita pole ka millegi eest.
-------------
pilt isetehtud

Valge piparkook


Valge piparkook (Pöide pruulikoda, Eesti). pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable", hinnang pole veel välja kujunenud. Tõsi küll, tootja on sildile kirjutanud: "spice ale"

Tootjainfo: "Pühadehõngu täis kuldne pidurüübe- lõhn lubab magusat küpsist, aga maitse on aus humalane amps kerge vürtsiga.
Pruulitud odralinnastest ja erihumalatest, lisatud pärmi ning vürtse- kaneel, ingver, nelk, koriander."

Väike lihtne pudel, valgel sildil punased räitsakad.Valge sõrmepaksune vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom. Jupstas kui nummi! No ongi piparkook! Just sihuke nagu vanale Gambrinusele meeldib, korrrralikult vürtsikas ja mitte üleliiga magus.

Esmamekk on keskmisest kriips kergema kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitse ... ummm ... vaata ei oskagi nüüd öelda, kas siin on rohkem kõrvitsamarinaadi või piparkooki ... aga no mis vahet, vürtsid on ju laias laastus samad ja jube mõnnad. Lõppmaitse hapukas marjane pool kallutab arvamust sinna va marinaadi poolele :) Järelmaitse tasakaalustab eelneva magusapoolse pillerkaari kenasti ära korralik vaigune mõrkjus.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga WOW-KUI-ÜLLATAV Überrüübe! Kerge ja suhteliselt lahja jõuluõlu - vaata sihukest tegelast kohtab harva ... noh nagu jõulegi :) Arvan et seni ilmselt parim hele jõuluõlu, mida vana Gambrinus saanud on!
-------------
pilt isetehtud

Wednesday, December 21, 2016

Antwerpen

Antwerpen (Mürka, Eesti) pdl 0,33. alc 8,4 %vol. Liigimääratlus: belgia pale ale

Tootjainfo: "vesi, maltoosa, humal, suhkur, pärm"

Väike lihtne pudel, sildil keskaegne motiivistik. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt oranžika varjundiga kuldne. Aroomis asjakohane belgialik atsetooni varjundiga vürtsikus.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitses tuleb esile odavama otsa tripel-õlledele omane lihtne magus puuviljasus, segamine lakibensiini õrna varjundiga (ei see ei ole halb näitaja - niimoodi peavadki nood õlled mekkima). Lõppmaitses asub domineerima kuivatatud õuna hapukus, kuigi see on kenasti glaseeritud kommisuhkru ja kuivatatud virsikute poolt. Järelmeki hapukas magusus mõjub karamelliselt ja veidi imalalt.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga heal tasemel rüübe. Hea ja kvaliteetne ja standardile vastav ... kuid igav. Asi lihtsalt selles, et vana Gambrinus on saanud NIIPALJU paremaid sama stiili esindajaid, et ... aga kui see oleks esmane kokkupuude belglastega, siis ilmselt kiidaks suure suuga! Praegu sooviks siia juurde tihket kreemjuustu.
------------
pilt isetehtud

Korbinian


Korbinian (Weihenstephaner, Saksa) pdl 0,5 l. alc 7,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Doppelbock - Top 50" ja hinnang 98 punkti!!

Tootjainfo: "Our Korbinian, the full-bodied, dark Doppelbock with light brown foam, wins beer-lovers over with a balance of fruity hints of plums and figs, a dark malt aroma - reminiscent of toffee, nuts and chocolate. Its roasted flavour goes well with smoked meat and fish as well as venison and poultry. Brewed according to our centuries-old brewing tradition on the Weihenstephan hill.
IBU 32"

Lihtne keskmist kasvu pudel, pruulikoja tunnus-sildikujundus seekord kuninglikes toonides. Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt tumedalt küpsete kibuvitsade punane. Aroom on suuuuur, pehme ja karamelline, muhedalt röstpähklite ja kaeraküpseste taoline. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tihkelt karameljalt magusakas, biskviitjas, pähkliküpsise taoline. Keskmaitse ... mõmmmmm kui mõnus ... karamelliseerunud rosinad, pähklivõidesse kastetud kaeraküpsis. Pitsike pähklinastoikat ja suur kann maja parimat õlut palun, me siin sõpradega plaanime pisut pummeldada!

Lõppmaitse tasakaalustab senist magusalainet toeka mõrkja metspähklite ja kanarbikulaadse tihkusega. Kõrtsi tammine laud naksub, kui kanne tõstetakse, et neid kokku lüüa ning lõuata nii mis kõri kanna armastatud lorilaule. Suurrindsed ettekandjad tassivad ette uusi kanne ja liude, täna ei plaani me küll lõpetada, mingu see pidu hommikuni! Järelmaitse ... oh kas teate, ega siit ei leiagi uusi toone ja veidraid vimkasid. Ohei, seesinane kraam on lihtne ja aus, otsekohene ja täidlane. Saepuruga kaetud põrandal lebavaad koerad, oodates kuni neile jälle mõni kont järada visatakse. 

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-maguakas-vürtsikas-magusaka buketiga OIVALINE ÜBERRÜÜBE! Kõigi doppelbokkide vanaisa. Kuninglikuks ehk ei nimetaks, aga maakrahviks küll. 
--------
pilt isetehtud

Fantôme de Noël


Fantôme de Noël (Fantome, Belgia) pdl 0,75 l. alc 10 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang 96 punkti!!

Tootjainfo: "A very dark and entirely unique holiday seasonal beer, at a whopping 10% alc. by volume. Reportedly spiced with honey, caramel, coriander, black pepper, and other secret ingredients. The alcohol content probably goes a long way toward explaining that very warm and satisfied feeling one finds on the very first sip. A rich, dark-flavored beer with lots of deep-roasted chocolate malt, but still fairly dry, with a hint of sourness at the core. It is very spicy, with some winter spruce flavor in the bargain. The wild yeast sourness also adds to its welcoming character."

Kopsakas pudel, mille kork-korki hoiab omakorda kinni kroonkork. Sildil jõulukitš :) Vähene tumekollane vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - tuhmilt ja tumedalt punakaspruun. Aroom on saisonile omaselt hapukas-vürtsikas, kuid siia lisandub koriandri vaigusust ning röstist karamelli.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja edevalt ning üsna võimsalt magusakas-hapukas. Keskmaitse paneb lausa kulme kergitama - see mõjub lausa imetabaselt, kui kaunilt ja omanäoliselt sulab siin kokku hapukas ... eee ... kõrvitsamarinaadi meenutav põhitoon ning teisalt mõrkjas-kuldne karamell nagu sädelev kukekomm. Lõppmaitse mõjub soojalt ja tuba-avardavalt nagu kümneküünlase lühtri kuldne kuma, mis paneb kõik romantiliselt ja soojalt sädelema. Järelmekk säriseb mõnusa piprase vürtsikusega alates huultest kuni kurgulaeni välja, pannes sind ümisema esimesi pähetulevaid jõululaulukesi.

Kuuvarjotus


Kuuvarjotus (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Baltic Porter" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Inemine ei olõ kinnas, et käänät pahelde ja kaet, miä timä seen om.
IBU 25"

Väike lihtne pudel, sildil hunt ja ... vulgaarne labak :) Vähene kollakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt jõhvikapunane. Aroom on leebelt karameljas, magusakas ja röstine. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on kreemine, tihke ja hapukas-magusakas, soe ja sulnis, mängides kuivatatud ploomide ja kirsside nootidega. Lõppmaitse muutub suisa sametiseks, magusakas põhi saab lisaks mõnusa vürtsise kõla, soendades keelekülgi ja pannes leebelt naeratama. Järelmekk laotub üle su keele ja meele kui öine taevas, mille särab imeliselt soojana mõjuv täiskuu ja säreleb tuhandeid tähekesi, mille vürtsikas torge muudab sind niiiii ärksaks.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametikse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Kreemiste balti porterite ideaalilähedane näide ... no ehk veidi-suti-tsipa häirib see tajutav alkoholisus, kuid oma soojuses ja täidluses mõjub see kui paks vatitekk jahedal õhtul.
------------
pilt isetehtud

Tuesday, December 20, 2016

Schiscià I Ball


Schiscià I Ball (Lambrate, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 91 punkti!

Tootjainfo: "Lambratese strong ale
IBU 25"

Ummmm ... mismõttes? IPA ja IBU 25?

Väike lihtne pudel, sildil tramm ja ma ja hobune ... hmmmm, mida see õlle nimi võiks küll tähendada? Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib kaua, klaasiseintele jääv vahupits on aga suisa kaunilt tihe ja reljeefne. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on huvitavalt lilleline ja murune, meenutades õitsvat ristikut.

Esmamekk on keskmisest kriips raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub karameljalt puuviljasemaks, meenutades pirnikompotti. Lõppmaitse lisab hapuka noodi, tuues silma ette nüüd juba virsikud ja metspirnid. Järelmekk on magusakas-mõrkjas, vähese vürtsika võbinaga.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga heal tasemel rüübe. Karameljasemate IPAde hea esindaja, ehkki 91 punkti vana Gamrbinus sellele tegelasele ei annaks, ehk nii 70. Kuid toekama ahjuprae juurde sobiks see klaasike ikkagi väga hästi.
--------------
pilt isetehtud

Sessu IPA

Sessu IPA (Koer, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 % vol. Liigimääratlus: session IPA

Tootjainfo: "Hops: Citra, Columbus
IBU 60"

Väike lihtne pudel, tehnilisevõitu infovaesel sildil kummaline hirvenäoline koer. Valge vaht täidab üle poole klaasist, vajudes küll hõredaks, aga püsides märkimisväärselt kaua. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne merevaik. Aroomis tulvab meeldivat troopilist puuviljasust.

Esmamekk on keskmise kehaga ja intensiivselt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on puuviljane ja mahlane, passionfruit ja mango annavad koos männivaiguga ülimõnusa segu. Lõppmaitses lisandub pisut hapukust, kuid ka see on vaiguse olekuga. Järelmekis omandab mõrkjus veidi igavama, heinase oleku, kuid üldmulje jääb ikkagi väga positiivseks ... seda enam et päris lõpus kõditab keelepära ka meeldiv vürtsikus.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA heal tasemel rüübe. Soovitaks kaerahelvestega keha pisut juurde tuunida, siis saaks tulemuse veel paremaks!
----------------
pilt isetehtud

Monday, December 19, 2016

Must Kapten Rum BA


Must Kapten Rum BA (Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „Imperial Stout“ ja hinnang on 88 punkti.

Tootjainfo: "Rum barrel aged stout."

Efektsesse musta karpi pakitud väike lihtne pudel, pruun-mustal sildil pruulikoja tunnus-kolp. Sõrmepaksune pruunakas vahukiht on üsna kaua kestev. Õlle värvus - kirkalt sügavpunane. Aroomis on tunda nii imp.stoudi rasket põhja kui rummi särtsakat alkoholi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse ... ahhhhh ... esmaehmatus "et kus nüüd keha ja vägi on?" taandub kaaaaugele ja kukkub tolksti silmapiiri taha. Siin on jõudu ja sügavust, kohvi ja mõrušokolaadi, pannitäis röstpähkleid ja pitsike mandlilikööri.

Lõppmaitses domineerib söestunud mõrkjus, kuid see saab kohe kenasti tasakaalu toodud magusa raske rosina-peotäiega ... kusjuures selle peotäie sees leidub ka üks nelgike. Järelmekk on huvitavalt kombel jällegi kolmekordselt põnevam kui eelnev etapp, kõrvetatult kohvine, tammiselt parkiv ja šerri ning kakao segune.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe! Potentsiaali on selles rüüpes korralikult, mitmekihine ja ootamatute käänakutega maitseteekond pakub juba praegu naudingut, kuid vana Gambrinus soovitab see karbike panna keldrisse. Nii viieks aastaks. Või kümneks. Või üleüldse pärandada lastelastele. Sest raudselt muutub seesinane kraam aina paremaks ja paremaks.
---------------
pilt isetehtud

Tige Kala

Tige Kala (Tedre, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,3 %vol. Liigimääratlus: double IPA

Tootjainfo: "Linnased: Finest Pale Ale Maris Otter, CaraMunich II. Humalad: Galaxy, Mosaic, Nelson Sauvin, Amarillo
IBU 110"

Väike lihtne pude, lihtsa- ja kirjuvõitu sildikujundus.  Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne pronksikarva. Aroom on TIHKELT marjane, meenutades sõrmede vahel puruksrudjutud punaseid sõstraid ja sama sõstra marmelaadi.

Esmamekk on raske ja jõuliselt mõrkjas-hapukas, marjane ja vaigune, veidi keeleotsa torkiv ja üleüldse veidi hoolimatu :) Keskmaitse muutub magusakas-mõrkjaks, kuusevaigu ja pihlamarjade seguseks, sekka külmkuivatatud vaarikad ning paksuks keedetud sõstramahl. Lõppmaitses kuhjub keelele nelke, vürtsiterakesi ja nahkselt tihket õunakeedist astelapajuga ... sihukest mida ainult Kaukaasia mägedes teha osatakse.  Järelmekk tallab kurgupäras rohmakate mõrkjate saabastega ning lahkub aegamisi, jättes maha vürtsise õhetuse.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja tihke paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiba ÜBERTASANDI RÜÜBE! Rohmakas ja jõuline, robustne ja hoolimatu, alfaisane IPA! Vaid VÄGA vänge hallitusjuusu kõige hallitanum nurgake sobiks siia juurde.
-------------
pilt isetehtud

Lager than Life


Lager than Life (Vaat, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Lager/Vienna" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Some beer archeology, quite a bit of Vienna malt, Tettnanger and Citra dry hops. This Vienna Red, an almost extinct style, is our contribution to the world of Lager. This is not a generic loveless brew, this is Lager than Life."

Väike lihtne pudel, oranžikal sildil kas lõpmatuse märk, Möbiuse leht või siis maskeraadimask :) Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasi, püsides üsna kenasti ning haakudes ka vahupitsine klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt punakasoranž merevaik. Aroom on karamelline ja rauarohke, kuivatatud maasikate ja kibuvitsamarjade nüansiga. 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, mahlane ja huvitavalt rauane ... mitte rabavee või rooste ... vaid rauarohkete marjade taoline. Lõppmaitses segunevad elegantselt mõrkjus ja magusus, kanarbik ja karamelliseerunud suureteraline kanarbikumesi. Järelmekk on hapukas-magusakas, mahlane ja värskendav.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga VÄGA heal tasemel rüübe! Laagerõllena lihtsalt joodav, kuid mitmekihiline ja maitseküllane. Soovitaks kerge köögiviljahautise kõrvale.
--------------
pilt isetehtud

Gambrinuse kuller


Oled kunagi näinud Gambrinuse head pakkumist kuid siis mõelnud – kuidas ma selle endale koju tassin? Nüüd on see asi lahendatud.

Variant 1. Tule Tartu õllepoodi, tee oma valik ning lepime kokku, millisesse Smartposti pakiautomaati me selle saadame. Sina korjad saadetise sealt üles siis kui endale mugav. (kuni 12 0,33 l. pdl saatmine maksab 5.-EUR)

Variant 2. Tule Tartu õllepoodi, tee oma valik ning me toimetame selle sulle Tartu piires taksoga koju kätte. Lepime lihtsalt kokku aja ja koha ning takso toob selle kohale. (juhul kui ost on üle 60.-EUR, siis on kojutoimetamine tasuta)

Variant 3. Sa ei peagi kohale tulema. Suhtleme läbi Tartu õllepoe FB-lehe või meilitsi (tartugambrinus@gmail.com) ja lepime kokku, mida tahad saada. Maksad ülekandega ja me saadame kauba sulle sobivasse Smartposti pakiautomaati. Kasvõi Hiiumaale.

Sunday, December 18, 2016

Porter 180


Porter 180 (Staropolski, Poola) pdl 0,5 l. alc 9,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter" ja hinnang 65 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke vahendusel): ""PORTER is the drink of delicious and healthy, which in 1730 brew began; before that epoch were used only three styles of beer in England, called: But, Beer and Twopenny, which usually stirred dolewaiąc the middle of two species of number three wyżey mentioned ... "Karl Wilhelm Schmidt" ... When they came późniey in zwyczay mix all three species, of which a considerable due west for szynkarzów who idealney to fourth with three barrels utaczać have a drink, brewer Harwed conceived the idea to cook a drink that shall combine in a property of all three types of beer used so far, which he luckily he did ... "
Ingredients: water, malt barley malts: Munich, Pilsen clear, dark caramel, caramel bright coloring hops: magnum bitter, bitter sybilla, aromatic Hallertauer tradition Beer dark, pasteurized. "

Keskmist kasvu pudel, lihtne must-valge sildike kollaste elementidega. Sõrmepaksune tumekollane vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tume jõhvikapunane. Aroom on magus, melassi ja karamelli segune.

Esmamekk on keskmise ehk vaid kriips raskema kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-hapukas, kuivatatud kreekide, kirsside ja jõhvikate küllane. Lõppmaitse keerab hapukamas-mõrkjamasse poolde, segades kokku korvitäie pihlakaid, kibuvitsamarju ... hmmm ... kohviube ja kommisuhkrut. Vau, see vahepealne kurv magusasse kohvijoogisse kanti mõjus küll üllatavalt! Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, pisut lagritsa ja murakalikööri sarnane.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtasandi rüübe. Üsna ebatavaline balti porter, tunduvalt mängulisem ja vürtsisem kui tavapäraselt kombeks ... kuid igatahes vana Gambrinus imestab end parasjagu heeringaks, et kuidas poolakad seda jooki RB's pole vähemalt 90-punktiseks peksnud, nagu neil tavaliselt kombeks? Aga küllap on põhjus selles et kui poolakad midagi õlledest maailmatasemel  teha oskavad, siis need on balti porterid ... ning see isend siin on mitte väga tüübiline. Aga igastahes on praegune RB hinnang liiga madal.
-------------
pilt isetehtud

Chiuaua APA

Chiuaua APA (Koer, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,7 % vol. Liigimääratlus: APA

Tootjainfo: "Hops: Citra
IBU 40"

Väike lihtne pudel, tehnilisevõitu infovaesel sildil kummaline hirvenäoline koer? Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne merevaik. Aroom - Citra vaigune kassipiss lööb juba eemalt ninna :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitses tuleb kohale kõva vaigune laksakas, mida tasakaalustab marjane mahlasus. Lõppmaitse on magusakas-mõrkjas, karamelline ja ananassine, sekka peoga märja loomakarva pealt raputatud piiske :) Järelmekk on jällegi intensiivselt vaigune, veidi keelepära parkiv.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga VÄGA HEAL tasemel rüübe. Lihtsapoolne nagu oodata oligi, kuid siiski väga meeldiv. Soovitaks järgmine kord ehk veidi kaeraga keha juurde anda, kui on soov võimsust tuunida ... või siis vastupidi lasta kraadijagu alkoholi allapoole, kui on eesmärgiks kergelt joodavus. Praegune jääb veidi kahe maailma vahele.
-------------
pilt isetehtud

Barking Squirrel Lager



Barking Squirrel Lager (Hop City, Kanada) prk 0,473 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Lager/Vienna" ja hinnang 34 punkti.

Tootjainfo: "When your brewmaster comes up with a recipe as good as this one, you let him name the beer whatever he wants. Here’s what makes our recipe so darn good: a rich burnt orange colour, darker than most lagers, a smooth, medium body with a bold, but pleasant, hop taste, full of flavour, unlike your traditional ’cold-as-ice’ beers with no taste, made with only the best ingredients, including Canadian & English Malts, and German & Czech Hops."

Keskmist kasvu purk, etiketil otsustav orav. Kreemika varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist, püsides päris kaua ja jätte tugevat vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt punakas vasekarva merevaik. Aroom lihtsale ja odavale laagerõllele omaselt hapukas-magusakas.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on hapukas, metalne ja magusakas. Lõppmaitses tuleb esile kummaline märja kartongi taoline maitsesodi. Järelmekk on hapukas-mõrkjas ja kiireltkaduv.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga nirul tasemel rüübe. Päris unterbier'iks kah ei nimetaks, sest noh juua ju kannatab ... kui just midagi muud võtta pole.
-----------
pilt isetehtud

Saturday, December 17, 2016

Summa


Summa (Must Lips / Nöösker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial stout" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Aristoteles on öelnud, et tervik on suurem kui tema osade summa. Me kombineerisime entusiasmiga tervikuks oma mõtted, sõnad ja teod ning sellest sündis eheda iseloomuga tõeline stout. Õlu, mille kõrvale elust filosofeerida.
Sisaldab odra-, nisu- ja kaeralinnaseid, mett ning laktoosi."

Väike lihte pudel, mustjashallil sildil ruske-kuldsed kirjad. Pruunakas sentimeetrine vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - must. 

Aroom. Hmmmm ... see on väga omapärane! Siin on vaniljet ja rosinaid, tamme ja rummi, kohvi ja šokolaadi, nelki ja muskaati. Vürtsi ja väge on siin ikka kohe kõvasti, kuid see kokku mõjub kuidagi nurgeliselt. 

Esmamekk on raske ja magusakas-mõrkjas, nelgi, lagritsa ja muskaadi nukitsatega. Keskmaitse muutub lausa sametiselt pehmeks, rummis leotatud mustade ploomide ja šerrisse kastetud kohviküpsise taoliseks. Lõppmaitse laotab su jalge ette tonni kakaod, millesse vead kaneelipulgakesega piparkoogikujulisi mõttetusi, pomisedes sinna juurde midagi segast mustade jõulude teemal. Järelmekk segab kokku mandlid, aniisi, tumedad rosinad ja lagritsa, lisab lahke peotäie kreeka pähkleid ning kuulutab et just selline peabki üks õige jaanipäev välja nägema. Segane värk noh!

Rassske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-magus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Nurgeline ja sarviline, kissis punaste silmadega ... hooo-hoo-haaa .... põrguvärk ja mustad jõulud!
--------------
pilt isetehtud

Mõrukael

Mõrukael (Tedre, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol. Liigimääratlus: american IPA

Tootjainfo: "Linnased: Golden Promise, CaraHell, CaraRuby; dextrine. Humalad: Amarillo, Columbus, Chinook, Centennial, Simcoe
IBU 98"

Väike lihtne pudel, tehnilise olekuga rohekas fooniga sildike.  Sõrmepaksune valge vahukiht on väga püsiv. Õlle värvus - uduselt kuldoranž. Aroom on mahlane, mandariinide ja hurmaa segune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mahlane, hapukas-mõrkjas, veidi keeltparkiv, kiivide ja hurmaa ning seedrivaigu segune. Lõppmaitse muutub mõrkjas-magusakaks, kuivalt suudparkiv tihkus muutub tugevamaks. Järelmekk on hapukas-mõrkjas, mahlane ja kuiv ühekorraga!

Keskmisest kriips raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga Übertasandi rüübe. Kummalisel kombel ühekorraga mahlane ja suudparkivalt kuiv. Väike kitsejuustu ampsuke oleks kena kõrval võtta.
-----------
pilt isetehtud

8th Sin Black Lager


8th Sin Black Lager (Hop City, Kanada) prk 0,473 l. alc 5,0 %vol. ratebeeri liigimääratlus: "Schwarzbier" ja hinnang 74 punkti.

Keskmist kasvu purk, sildikujundus kolbalaadne. Pruunakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib üsna kaua, jättes taandudes ka mõningast vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumepunane. Aroom on tolmune ja röstine.

Esmamekk on vesisepoolne ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on mõnusalt karameljalt hapukas. Lõppmaitses tuleb esile vähene suitsune röst. Järelmekk on hapukas-mõrkjas, röstitud leiva sarnane ... aga see leib on kuidagi tolmune. Ja kuskohast need kuivatatud oad nüüd korraga välja tulid?

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga heal tasemel rüüpeke. Kergelt joodav ... aga kuidagi ebapuhas. Oad singi ja praesibulaga oleks päris kohane kaaslane siiajuurde.
-------------
pilt isetehtud

Friday, December 16, 2016

Endspiel


Endspiel (Lehe / St.Erhard, Eesti / Saksamaa) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Ruuduline võitlusväli on hõredaks jäänud. Viimased alles jäänud malendid valmistuvad otsustavaks heitluseks. Iga vigur on hiiglane, iga mõte oluline ja iga liigutus otsustav.
See barleywine on nagu male lõppmäng - vähe erinevaid linnaseid ja humalaid, kuid seda olulisem on nende kokku sobitamise roll ja viis. Etturiks on värsked Eestis kasvanud humalad, mis lõppmängus lipuks said."

Väike lihtne pudel, sildil malendid. Vähene kollakas vahukiht taandub kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt sügav ja soe kuldpunane.

Aroooooom. Muahhhh. Odraveinide klassika. Sügav. Soe. Täidlane. Murakaliköör. Mandlid. Vanilje. Päikeseloojang.

Esmamekk. Tihkepoolne. Mõrkjas-magus. Pihlakamoos. Aprikoosi-mandli-marmelaad. Portveinis leotatud rosinad. Tšahhhh - süütab tikk esimese küünla.

Keskmaitse. Jahedal sinisel õhtul istub puuoksal üksik vares. Ja vaatab, kuidas akendes süttivad küünlad. Ega tema ei tea, et tegu on elektrikatkestusega. Ilus on ikka!

Lõppmaitse. Jääkirme puruneb. Ta on teretulnud, uks paotub juba siis kui mees on pooles hoovis. Ukseavast pistetakse välja küünlaga latern - jeerum, kuskohast see tänapäeval leiti - ja viibatakse sõbralikult.

Järelmekk. See hetk võiks kesta. Viiv enne seda, kui astud sooja tuppa, kus ees on sõbrad ja kaetud laud. Sul on veel külm, kuid juba ette naudid sõbralikku sarkasmi, millega sind üle kallatakse. Ja topsitäit, mis pihku pistetakse.

Nomaeivõi. No ma lihtsalt ei või siia mingit kokkuvõtet kirjutada. Sest eespool pole ju õllest kuigi palju kirjas, seega mida ikka kokku võtta? See on sedasorti kraam, mida tahaks juua pikkade ahnete sõõmudega - niiiii kuramuse maitsev ... ja miks ta nii kergeltjoodav peab olema, ma küsin, mh-ah? Vana Gambrinus teeb Lehe rahvale pai.
-----------
pilt isetehtud

Rumpo


Rumpo (Vormsi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Premium Lager" ja hinnang 25 punkti.

Tegemist on Lonks Päikest aliasega. Rumpo nime all saadaval vaid Vormsi külade kuuspakis.

Tootjainfot ei leia.

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnus-sildil seekord pilliroo riisumine. Erkvalge vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - alul lööb ninna pärmine pahvakas, seejärel aga leebelt magusakas-hapukas.

Maitsekirjeldus on üsna sama mis algsel versioonil, kuigi pärmist mekki on rohkem man kui varasemal
--------------
pilt isetehtud


Kelgukoer

Kelgukoer (???, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Liigimääratlus: dry irish stout

Tootjainfo: "sidruni ja ingveriga
IBU 40"

Vaata hea pruulmeister - kus tootjanimi on? Ja sellise peene kribuga kirjutamine (selle sidruni-ingveri kohta) on lausa silmaväänamine.

Väike lihtne pudel, tehnilise olekuga silt mustal taustal ... näeb välja nagu oleks kasutusele võetud mingi valmis sildiraamike, või ma eksin?

Tumepruun vaht täidab kolmandiku klaasist, muutudes üsna kiirelt helepruuniks, kuid püsides märkimisväärselt kaua. Õlle värvus - imevähese tumepunase helgiga must. Aroom on ausalt öeldes ülemäära söestunud ... selline hapukas-kõrbenud pahvak lööb esmalt veidi nina lukku, kuid seejärel pehmeneb veidi leebemaks.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja kõrbenult mõrkjas. Keskmaitse meenutab kõrvetatud sepikuviilu ... kuid siis tuleb esile juba päris meeldiv kohvine pool. Lõppmaitses domineerib kõrbenud hapukus. Järelmekk jääb pikaks ajaks püsima krõbeda mõrkjusega .... alles piiiika aja pärast tuleb selle alt välja mõnusam vürtsikas-hapukas põhi.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga söetüki-õlu :) Kõrvetatud linnaste lisamisega peab olema pigem ettevaatlik kui uljas - see kraam siin on üle piiri pika sammu jagu astunud. Tunda on, et õlu seal taga võiks ju päris kenake olla, aga praegu on temast lihtsalt jube raske aru saada.
--------------
pilt isetehtud

Thursday, December 15, 2016

Porridge Bullet


Porridge Bullet (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "American Strong Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Barrel Aged multigrain breakfast ale.
A big and bold dark ale, brewed with four types of grain, aged in selected barrels and carefully blended to perfection."

Ummm, huvitav, RB's on kanguseks väidetud 12,5 %vol. Kuskohast see nii värske toote puhul tuleb, siin pole ju eri väljalaskeid mängus?

Väike lihtne pudel, ülemäära kirju silt, kuid pudeli leidmist poeriiulilt hõlbustab erk-kollane vahakaelus. Tumepruun sentimeetrine vahukiht taandub üsna kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirka kuid vähese punakaspruuni helgiga must. 

Aroom. Siin on mille üle mõtiskleda. Imp.stoudilikku rasket rösti - linnuke kirjas. Odraveinilikku magusat töntsakust - olemas. Tammevaadi vanilje - check! Vaigust-puuviljast humalat - no seegi leitav. 

Esmamekk on raske ja jõuliselt mõrkjas-magusakas. Tasapisi hakkab keeleots kuumenema alkoholi mõjul, samas lisandub ka kaneeline-vaniljene pehme vürtsikus. Keskmaitse muutub veelgi raskemaks, lausa õlijaks, vaniljene ümarus üritab võistelda brändiliku teravusega. Kohvi ja karamell segunevad mõnusasse sõbralikku embusse, meenutades karamelli-kisselli, mille südamikuks on rummitarretis punase sõstraga.

Lõppmaitse kukutab möödaminnes keelele nii umbes tonnijagu ploome. Ja kui sa arvad et sellest raskusest peaks piisama, siis äsab juurde veel mandli-halvaad ja kummutab takkatippu soru šerrit. Kui on dekadents, siis juba põhjani, kas pole, mu härrased ja prouased.  Kellele on vaja neid madalamaid maju? Ehh kui juba mürrrrgeeeeelllll, siiiiiis mürgel lõpuni, ahhhh kui juba uunustuuuuus, siis olgggu täielikkk!

Järelmaitse köhatab korraks suitsuse kurgu puhtaks ja möirgab laulda nagu purjus metseesel. Tuba täitvad dissonantsed toonid/ Kaunid laulusõnad juubilari elada siis lasid/kõige agaramad lauljad kakofoonid. / Ja siis hüüti kolmas proosit! 

Einoh, niiiiii jaburalt mitmeviljaõlut ja mitmestiilipidajat oleks patt ahistada normaalse kokkuvõttega. Ei ma ei väida siia mingit "kosmilist", kuid EBANORMAALNE ja SIGAHEA on see jook igatahes. Jestas mulle meeldib, et Põhjala poisid nii lollakad on. Stiilipuhast õlu teha on keeruline. Stiilidest aga elegantse hooletusega üle astuda on veel imetabasem. Muuseas, mina oleks siia veidi soola kah pannud - noh nii kirsiks tordil või nii. Muuseas, hea kohvi sisse käib sipake soola, miks mitte proovida ka siia õllesse!
----------------
pilt isetehtud

Ale-Depressant

Ale-Depressant (von Hop, Eesti) pdl 0,33 l- alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: tšilli-kibuvitsa ale :)

Tootjainfo: "Tähelepanu! Tegemist on õllega. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendit. Kaebuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu pruulmeistriga" Ja siis veel pikalt tšilli ja kibuvitsa kasulikkusest :)

Väike lihtne pudel, sildil tšilli ja kibuvits. Roosakas-kollakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna korralikult. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. Aroom on magusakas-vürtsikas, aju kas ise otsib siia selle tšillise kirvenduse või leiab nina ta üles, võta sa kinni.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitse toob juurde veidi hapukamat marjasust, kuid sellevõrra rohkem ka tšillit. Lõppmaitse on juba üsna teravalt tšilline, selle taha jääb karameljas magusus. Järelmekk mängleb veidi mõrkjama noodiga, kuigi ka see jääb mõistagi tšilli taha. Ei ärge saage valesti aru, seda va tšillit pole ülemäära palju, kuid piisavalt et domineerida kõigi muude maitsete üle.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga heal tasemel tšilliõlu. Higistama ei võta ja vastu tuult jooksma ka mitte. Vana Gambrinuse taolise tuleneelaja jaoks on see üsna mõõdukas suutäis, kuigi piisavalt võimas, et heakskiitvalt noogutada. Toidu kõrvale seda pakkuda pole mõtet, pigem hea isutekitajaks ennem järgmist käiku.
-------------
pilt isetehtud

Kärrslätt


Kärrslätt (Vormsi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Oktoberfest/Märzenr" ja hinnang 38 punkti.

Tegemist on Vormsi Märtsiõlu aliasega. Kärrslätt nime all saadaval vaid Vormsi külade kuuspakis.

Tootjainfo: "Filtreerimata ja pastöriseerimata elus õlu. Lubatud vähene sade. Pruulitud odralinnastest, humalatest, pärmist ja põhjaveest."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnus-sildil seekord mingid veidrad seltskondlikud mängud :)

Täpsemal kirjeldusel pole mõtet, tegu on Märtsiõlle üsna täpse klooniga ... ehkki värv on kirkalt kuldne, mitte pruunakas nagu eelmine kirjeldus meenutab. Kaks aastat hiljem sisuliselt täpselt sama õlut toota - see on VÄGA hea näitaja!

----------------

pilt isetehtud