Wednesday, January 30, 2019

Salamander Imperial IPA


Salamander Imperial IPA (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 79 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,66 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Imperial IPA is stronger than AIPA in every respect - it has more extract, more alcohol, and above all - more hops! The lower (than one would expect from the extract) body, less maltiness and a light batch to emphasize the primary role of hops in the Imperial IPA.
IBU 90"

Väike lihtne pudel, sildil sisalik. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom on veidi vängevõitu, vaigune-troopiline-puuviljane kokteil kuulub üsna klassikaliste IPA'de jõulisemasse otsa. Meeldiv ja meelitav, nuusutamist jätkub siin pikemaks.

Esmamekk on keskmisest  raskema kehaga ja jõulisel magusakas-mõrkjas, veidi röntsakas ja keeleotsa rutjuv. Keskmaitse ... ojaaa ... raudne, humalane, värske, vaigune, kadakane ja mesilasvahane. Lõppmaitses võtab magusam-heinasem pool võimust, kuid vaigust väge ja veidi taruvaiku muljuvad maitsenäsakesi mõnuga. Järelmekk sõrmitseb vaiguste humalakombitsatega keelenäsakesi puhastada ja kallab igaühele sõõmukese kadakamarjasiirupit.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERtaseme rüübe! Väärikas topeltIPA, pole siin midagi kobiseda.
---
pilt isetehtud

Salamander Chocolate Mint Foreign Extra Stout Nitro


Salamander Chocolate Mint Foreign Extra Stout Nitro (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Foreign / Extra" ja hinnang 50 punkti!! Untappd ütleb: "Stout - Foreign / Export" ja 3,52 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Traditionally, this British style was brewed for export purposes in order to survive the hardships of travel to tropical countries, which is why it was also called "Tropical Stout". This style is characterized by intense aromas of roasted corn, with notes of freshly roasted coffee and dark chocolate. Often in the background you can feel the subtle scent of sweet dried fruit, liquorice or molasses. We added cocoa to the dark matter of Foreign Extra Stout and fresh chocolate mint. What together creates an extraordinary impression of liquid mint chocolate.
IBU 30"

Väike lihtne pudel, mustkollasel sildil sisalik. Sentimeetrine pruun vahukiht taandub kiirelt kirmeks. Õlle värvus - must. 

Aroom - oi muidugimõista münt! Piparmündišokolaad!

Esmamekk ... eee ... vesine ... väga kerge ja kahvatu. Huvitav, kas see võib olla nitro mõju?

Keskmaitses tuleb piparmündišokolaad kenasti esile ja toob endaga ka sutsu keha kaasa, kuid maitsepilt jääb siiski pigem kergeks.

Lõppmaitse muutub kohvilaadsemaks .... hmmm piparmündikohvil pole ju vigagi! Järelmekk on juba üsna magusalt mündine ja samas magusalt kakaone.

Sujuvalt muutuva kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, väga mitmenäoline rüübe, alates ehmatavast kergusest ja lõpetades mündi 5 varjundini. Meeldejääv? Seda kindlasti. Kergestijoodav ja maitseküllane? Seda ka. Aga kuidagi ludri ikkagi.
---
pilt isetehtud

Salamander Gooseberry Milkshake IPA


Salamander Gooseberry Milkshake IPA (Stu Mostów, Poola) pdl 0,5 l. alc 5,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England" ja hinnang 50 punkti!! Untappd ütleb: "IPA - Milkshake" ja 3,59 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Like in a milkshake, we combined intensely hopped (especially cold) american ipa, with oatmeal, gooseberry juice, aromatic vanilla and sweet lactose.
IBU 45"

Keskmist kasvu pudel, kollasel sildil salamander ja tikrid. Sõrmepaksune helevalge vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on maalähedane ja hapukas, kuid tikrit ei suuda siit tabada ... no ehk võib-olla marjadega kokkusegatud kompostihunnikut.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse tugevneb hapukas pool, aga on see nüüd õun või kiwi või tikker ... no ei oska küll öelda. Lõppmaitses tuleb taas esile seda kompostist-käärivat poolt, aga mis samal ajal mõjub paradoksaalselt värskelt. Järelmekk on mõrkjas-hapukas, pehme laktoosise magususega.

Keskmisest tiba raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtikas-magusaka buketiga HEA taseme rüübe. Mahlane ja värskendav, kuid vada tikrite ülesleidmisega jäi vana Gambrinus jänni mis jänni. 
---
pilt isetehtud

Tuesday, January 29, 2019

WRCLW Imperial Stout


WRCLW Imperial Stout (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang 95 punkti!! Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,99 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "The strongest and densest beer of Browar Stu Mostów. Black, opaque, brewed with the most dark and roasted malts. Filled with chocolate, coffee and caramel aromas. With time, he gains the notes of dark dried fruit and pumpernickel. Extremely essential and extremely tasting.
IBU 30"

Väike lihtne pudel, mustal sildil ... ummm ... mingi valge sõrestik. Sõrmepaksune kohvipruun vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - tumekolemust. 

Aroomis pelutab alguses küünelakieemaldaja kirbe noot ... kuid kui see ära hingata, avaneb imeilus sügav ja lai ja tume maitseväli nagu vaade öisele merele kõrgemalt kaljult, tihedalt täis kakao- ja vaniljenupukesi nagu väiksemaid kaluripaate. 

Esmamekk. Raske, kohe vägagi raske. Naftane, ploomine, veidi keeleotsa irritav. 

Keskmaitse. Kakaoliköör. Õrnalt suitsune, mõnusalt šokolaadine, tugevalt kohvine. Dessertjas ja mõtlik.

Lõppmaitse. Trühvlikommid mõrušokolaadiga ja mõrkja kakaopulbri kattega. Kirsileib. 

Järelmekk. Soolakas? Vana vasest kohviveski, millega nüüd mõrušokolaadi ja musti ploome purustatakse, kallates veidi kirsilikööri vedelduseks peale.

Üliraske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, magus-mõrkjas-hapuka-magus-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERTasandi rüübe. Jäme ja jõmakas ja aus ja toekas ja üleüldse ... noh see algne kirbe lõhnasutsakas ehmatas pisut, aga edasi mindi klassikalisse ritta tagasi. Tõsi küll, ka ilma mingi "vau-vau-vau" efekti lisamata. Nii et lihtsalt - kui sulle meeldivad tumedad kolakad, siis see õlu on sinu jaoks!
---
pilt isetehtud

Salamander DDH DIPA


Salamander DDH DIPA (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 88 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,65 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Double Dry Hopped DIPA, an exceptionally fashionable style in recent times. This is quite an innovative approach to the DIPA style - a bit sweeter, not so strong, with a very intense attitude to the aroma of hop, but not necessarily for the bitterness. In addition, the beer should be fogged to emphasize its likeness to fruit juices, and remind that this type of beer should drink super fresh - then the most delight.
IBU 60"

Väike lihtne pudel, sildil salamander. Valge vaht täidab poole klaasist ja püsib päris kenasti, haakudes seejuures väga ilusa vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. 

Aroom - oi see on ülilahe segu vaigusest mõrkjusest ja magusast mahlasest troopilisest puuviljakokteilist. Nuusutad ja naeratad, sest meelde tulevad jahedad suvehommikud kuskil karutagumik kaheksas paikneva sauna trepil. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse ... jaaa-jaaa ... see tuletab juba veidi meelde, mida IPA algselt tähendas. Einoh, ka see on ikkagi troopilisse mahlasesse külge kaldu, kuid selle kõrval elab ausalt vaigupuu, mis nõristab oma mõrkjat, lausa kirbusesse kalduvat nestet su keelele. 

Lõppmaitse - ahhhh, see on niii mõnusalt karge ja jahe ja värskendav. Mõru ja magusa perfektne balanss, kusjuures kumbki pool ei domineeri ja samas on sirge omaette sambana tunnetatav. Järelmekk ... oi keelepära tahab ära sulada sellesse muhedasse, klassikalisse, vürtsikas-mõrkjasse vaigulainetusse. Hapukas puuviljane noot selle kõrval mõjub kui võrdväärne partner, mitte vaeselaps ega kuri võõrasema, mis kõige varjutama kipuks.

Susimindvõtku. Vanakooli sugemetega, uuemooduse kõrvaljoonega, klassika moodsas kuues. Noh olgu, "mega" hüüdmata, aga lihtsalt seetõttu, et topeltIPA'd võivad VEEEEL võimsamad olla. Aga Thor näeb, et see on ideaalsele üli-IPA'le sama lähedal kui pilved taevale. ÜBERTASEME RÜÜBE!
---
pilt isetehtud

Strawberry Milkshake IPA


Strawberry Milkshake IPA (Stu Mostów, Poola) pdl 0,5 l. alc 5,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England" ja hinnang 94 punkti! Untappd ütleb: "IPA - Milkshake" ja 3,76 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Like in a milkshake, we combined intensely hopped (especially cold) american ipa, with oatmeal, strawberry puree, aromatic vanilla and sweet lactose.
IBU 45"

Keskmist kasvu pudel, kollasel sildil salamander ja maasikas. Sentimeetrine valge vahukiht püsib kaua. Õlle värvus - pilviselt ja sogaselt kollane. Aroom on küll hapukas ja mahlane ... aga ausalt maasika äratundmiseks tuleb fantaasia sisse lülitada.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tihkelt ning mehuselt magusakas-hapukas. Keskmaitse muutub veidi veelgi mehusemaks, kuid jällegi, kui ei teaks et see peaks maasikas olema, siis noogutaks ka nt meloni mainimise peale. Lõppmaitses tuleb esile mõnusat tasakaalustavat mõrkjat poolt ... ja kannnnnäe ... selle mõruduse alt hakkab välja piiluma maasikas! Järelmekk on juba üsna selgelt aedmaasika mekiga, aga põhitooniks on siiski magus troopiline segumehu.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja mehuse paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Jah, kaera ja laktoosi poolt loodud pehmus sobib NEIPA sisse päris kenasti. Maasika otsimisega peab aga siin joogi sees veidi vaeva nägema ning vanilje jäi üldse tabamatuks. Väga sobilik joogipoolis neile, kellele "päris õlle" maitse ei meeldi, pigem troopilise mehu kui õlle laadne, aga vägagi maitseküllane klaasitäis.
---
pilt isetehtud

Sunday, January 27, 2019

Mari


Mari (Randveraaž, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Liigmääratlus: tume kange ale

Tootjainfo: "Linnased: Vienna Munich, Crystal, T50, Black. Humalad: Magnum. Lisandid: kirsid. Pärm: Pry97
IBU 35"

Väike lihtne pudel, tehniline, kuid tänuväärselt infoküllane sildike. Sentimeetrine pruun vahukiht püsib mõõdukalt. Õlle värvus - raskelt sünkpunane.

Aroom. Hmhhh. Vana Gambrinus on veidi nõutu. See lõhn meenutab täpselt ... ja no vat ei tule meelde selle asja nimi, mille lõhn on NIIII selge! Olgu, liigume edasi. Kui vaikselt nuhkida, siis on kirsilik noot täiesti olemas. Kui aga pahinal sisse hingata, siis on noh see noh ... pläääää. Nokurja, ei tule meelde. Parema puudusel mainin grilli süütamiseks mõeldud pruune viltjaid süütematerjali plaate ja sääsetõrje spiraale ja siis veel see ... noh ... pagan.

Esmmekk on raske kehaga ja töntsakalt mõrkjas-magus. Keskmaitse ... kirss, kuivatatud kirss, kuivatatud kirsist keedetud kompott sörtsu musta rummiga ja vürtspipraga. Lõppmaitse - ülemäära kuivanud kirss, mida on püütud reanimeerida rummi ja rosinakisselli abil. Järelmekk on alkoholine, kõrbenud ja rafineerimata päevalilleõli ning suusatõrva nüanssidega. Aaaaa, rafineerimata päevalilleõli või veelgi täpsemalt - õli pressimise jäägid - oligi see, mis lõhnas meelde ei tulnud.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga rohmakas, aga keskpärane rüübe. 
---
pilt isetehtud

Salamander White IPA


Salamander White IPA (Stu Mostów, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 38 punkti. Untappd ütleb: "IPA - White" ja 3,42 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Very bright, cloudy white beer. Oat and wheat flakes give White IPA a light and velvety texture, while cold hopping with exceptionally aromatic varieties, with orange and coriander seeds, is responsible for the amazing citrus-tropical aroma.
IBU 40"

Keskmist kasvu pudel, kollasel sildil sisalik. Sõrmepaksune valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - pilviselt kollane. Aroomis domineerivad apelsinikoor ja koriander, muud lõhnad selle padja sees eriti välja ei ulatu.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks, õunaseks ja pisut vaiguseks. Lõppmaitse ... hmmm ... nagu oleks katki hammustanud piimküpsuses oleva viljatera, selline omapäraselt mõrkjas-magusakas plahmakas täidab kogu suu, tuletades meelde matkaradu läbi kesksuvise toorevõitu viljavälja. Järelmekk - õunaseemned koos õunaga, vaik ja kadakas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivavõitu paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Nisu ja IPA kokkupanek õnnestub üsna harva, see klaasitäis siin on õnnestumise serva peal. Mahlakas ja mõnuga joodav ikkagi.
---
pilt isetehtud

WRCLW Schöps Smoked Plums Porto BA (2018)


WRCLW Schöps Smoked Plums Porto BA (2018) (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale" ja hinnang 44 punkti. Untappd ütleb: "Traditional Ale" ja 3,41 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "We've combined history with a new wave of brewing. Wheaten symbol of Wroclaw, which after centuries returned to the offer of Wroclaw hams, went to the oak barrels of Porto, and later matured with dried plums, freshly smoked on beech smoke. In this way, the sweet and sour profile of the beer was supplemented with the taste of oak oiled with Porto wine. Native nutmeg, honey and warm bread aromas have been enriched with extremely interesting aromas of dried plum, focal smoke, cold-smoked ham, dark dried fruit (blackberries, cherries), oak and port wine. History rediscovered.
IBU 15"

Väike lihtne pudel, õlle nimi valgel sildil gooti kirjas. Vähene kollakas vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun. Aroom on magusakas-hapukas ja suitsune.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub karamelliseks ja suitsuseks, vähese marjase kõrvaltooniga. Lõppmaitses hapukas pool tugevneb, meenutades poolkuivatatud antonovka või mõne muu taliõuna viilakaid, mis on kuivanud kuskil suitsuses soojas nurgas. 

Järelmekk muutub magusamaks, mesisemaks, ja samas mõdu taoliselt hapukaks, ploomi noodid muutuvad üsna selgeks, sutsu nelgist ja muskaadist vürtsikust kuivatatab keele tagumisi nurgakesi.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-suitsune-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga Väga põnev rüübe! Meenutab veidi šoti eile, kuid on nendest kergema kehaga, vaati ei oska sellest joogist küll ära tunda, kuid suitsutatud ploomid annavad väga mõnusa värvingu. Esimest korda kohtab vana Gambrinus nii lahjat jooki, mis on hoitud mingis vaadis - ilmselt see lahjasus ei lasknudki vaadist kõike ootuspärast välja tõmmata. Koduse olekuga ja väga maitseküllane jook igatahes!
---
pilt isetehtud

Friday, January 25, 2019

WRCLW Barley Wine Nitro Rum BA


WRCLW Barley Wine Nitro Rum BA (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 10,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine" ja hinnang 97 punkti!! Untappd ütleb: "Barleywine - English" ja 3,98 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Barley wine is one of the strongest types of beer, known for the richness of malt aromas - caramel, biscuit and honey. With time, he gains a nut of raisins and dried figs. Aging in oak barrels of rum from Belize enriches the bouquet with the scents of vanilla, coconut, cinnamon and, of course, rum. Nitrogen impregnation in a special technology affects the velvet texture.
IBU 50"

Väike lihtne pudel, mustvalgel sildil kollased kirjad ja sild. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - kirkalt tume punakaspruun. 

Aroom - rummmm hüüab oma nime vastu juba meetri kauguselt. Kui esmane alkoholine vine hajub, tuleb selle alt väljatubli ja rammus annus kuivatatud virsikuid, viigimarju, kohvi ja kaneeli.

Esmamekk on raske kehaga, rammus ja magusakas, kuid üllatavalt pehme ja pisut vaniljene. Keskmaitse aga heidab su keelele sahmaka rummi ja portveinis leotatud rosinaid, see muutub täidlaseks ja ... koduse algega luksuse-taotluslikuks. Justkui oleks maamõisa palkseinale kinnitatud kullatud raamiga hiigelpeegel, millel pole aga muud peegeldada kui jahitrofeesid ja relvi ning raskepärast mööblit.

Lõppmaitse pähkline ja rosinane rohmakus soendab keelt ja südant. See siin pole peenekoivaliste linna-aadlike jook, vaid raskesammuliste jässakate maahärrade oma, kes viskavad kortlijagu rummi kõrist alla ennem kui esimesed naljad tulema hakkavad. 

Järelmekk jätkab samal jõrmil moel. Portvein ... jah seda küll ... aga mitte sõrmkübarajagu kristallklaasikesest, vaid väiksemast tinakaanega kapast. Ja seda iga suutäie hirveliha vahele. Ja pits rummi kinnistab iga kolmanda ampsu ära. Mis sest, et hirve mooritakse veinis ja datlitega - ega siis hõrk köök pole ainult nips-võsukeste pärusmaa.

Rasssske kehaga, alakarboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBBBBERRRRTASEME KRAAM! Omamoodi masajas, teistmoodi rohmakas, lohmakas ja tublisti johmas. Siuke maamehemoodi odravein. Rummivaadis kuraasi kogunud pääle selle. Tuu om üits umbehää värk, kas tead!
---
pilt isetehtud

Salamander AIPA


Salamander AIPA (Stu Mostów, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 68 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,55 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Tribute to hops from overwhelming water. Essential beer with caramel full and strongly marked bitterness. It captivates with hoppy aroma with herbal-resin accent together with tropical fruit. For lovers of a clear bitterness.
IBU 63"

Keskmist kasvu pudel, kollasel sildil sisalik. Kreemika varjundiga vah täidab kolmandiku klaasist ja püsib vägagi kenasti. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on magusakas-mõrkjas, üleküpsenud pihlakate, tikrite ja külmavõetud pohlade vahepealne. 

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub mõrkjamaks, veidi kuivemaks, vaigusemaks ja veidi vürtsikaks. Lõppmaitse lisab lonksukese hapukamat varjundit, muutes suutäie mahlasemaks, aga samas ka keelekülgi veidi parkivamaks, puhudes tuult männilatvadest maitsenäsade vahele. Järelmekk liigub tagasi mahlasemasse, magus-mõrkjas ja tsibaruke kribe-kirbesse külge, jättes mulje vaigusemast segumahlast.

Keskmisest nõksa raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGGGA HEA taseme rüübe. NEIPA'likku kirbe-mahlasesse külge liikuv IPA, sobib kenasti ka humalasemate õlledega alles tutvust soetavate tegelaste jaoks.
---
pilt isetehtud

Salamander Pale Ale


Salamander Pale Ale (Stu Mostów, Poola) pdl 0,5 l. alc 5,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American" ja hinnang 79 punkti. Untappd ütleb: "Pale Ale - American" ja 3,5 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Top-fermented beer with a light amber color. Delicate caramel sweetness balances well with a large dose of bitterness and a distinctive conifer-fruity aroma. A good companion of everyday meetings
IBU 37"

Keskmist kasvu pudel, kollasel sildil sisalik. Valge sõrmepaksune vahukiht püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroom on vaigune ja greibine, karge ja magusakas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse muutub magusapoolsemaks, libisedes üle apelsini ja vahalille õiemahla. Lõppmaitse muutub üsna õhukeseks, greibiseks ja heinaseks. Järelmekk on aga muhedalt karge ja õhuline, värske ja tuuline, justkui seisaks aknal, käes pomeloviilakas, vaataks päikeseloojangusse ja hingaks sisse jahtuva suvepäeva puhkusehõngu.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe! Värskusepahvak väsitava päeva lõpuks ... ja kõik on jälle ilus!
---
pilt isetehtud

Thursday, January 24, 2019

50/50: Citra/Columbus


50/50: Citra/Columbus (O/O, Rootsi) prk 0,44 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang on 98 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,87 punkti

Tootjainfot pole

Väike purk, kahevärviline retrohõnguline silt. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib päris kaua, haakudes tiheda pitsijäljena klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt tumekollane. Aroom on hapukas-magusakas, mahlane ja troopiline, mango ja roosa apelsini vahepealne.

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub hapukamaks, tuletades taas meelde roosat apelsini, seda hariliku apelsini ja greibi vahepeaselt tegelast. Lõppmaitse on tsiba mõrkjam, meenutades apelsinikoort ja tsukaadi. Järelmekk liigub kuhugile litšimarjade, hurmaa ja apelsinipovidlo vahepeale.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERtaseme rüübe! NEIPA'likult mudrune ja mahlane, samas ipalikult greibine ja tsitruseline, väga meeldiv ja mulistamis-kõlbulik kraam.
---
pilt isetehtud

50/50: Citra/Ekuanot


50/50: Citra/Ekuanot (O/O, Rootsi) prk 0,44 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang on 74 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,81 punkti

Tootjainfot pole

Väike purk, kahevärviline silt meenutab pigem kohvipurki. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib väga kaua. Õlle värvus - häguselt tumekollane. Aroom on vaigune, magusakas, õrnalt kirbe, seedrimändi meenutav.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, vaigune ja pisut mudrune. Lõppmaitses segunevad heinapebred, seedermänd, kadakamarjad ja mangomehu. Järelmekk on süvenevalt vaigune, piiniaseemnete, toorepoolsete kreeka pähklite ja ananassi segune.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga VÄGA hea taseme rüübe. IPA ja NEIPA vahel paigutuv, NEIPAlikult mahlane ja mudrune, IPAlikult vaigune. IPA'sõpradele midagi kindlasti soovitavat, muule rahvale jääb see ilmselt tiba võõraks.
---
pilt isetehtud

Mother Gose


Mother Gose (Brewski, Rootsi) prk 0,5 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Grodziskie/Gose/Lichtenhainer" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Gose" ja 3,81 punkti.

Tootjainfo : "Tart, juicy mango, lime and habanero craziness with a salty edge. Lots of attitude, less buzz"

Pühaste keldrist kaasa ostetud purk. Sõrmepaksune kollakat karva vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - hämuselt kollane. 

Aroom on supermõnusalt mahlane, magusakas ja tsitruseline. Kuna Pühaste kraanid armutavad kraanid ebanormaalselt maha, siis ilmselt on pool aroomist veel külmas kinni, aga juba see algus on väga mõnus.

Esmamekk on kerge kehaga ja magusakas-hapukas, veidi mangone ja mõnusalt troopiline. Keskmaitse muutub hapukamaks ja tšilli hakkab mõnusalt keelt soojendama. Lõppmaitses tuleb hetkeks esiplaanile laimi hapukas pool, aga siis kuivatab habanero juba korralikult kõik maitsenäsad puhtalt kõlisema. Järelmekis jõuab lõpuks kohale ka soolakas nüanss, mis jääb küll hapu ja vürtsika külje varju, kuid on siiski täiesti olemas.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-hapukas-tšilline-magusakass-hapukas-tšilline-soolaka buketiga ÜBERtaseme rüübe! Supermõnusalt karastav ja värskendav ja keeltklaariv ... kõike seda mõistagi ainult neile, kes on vürtsikama kraamiga sina peal. Vana Gambrinus on ja kohe väga. Seega on kõik lill :)
---
pilt isetehtud

Wednesday, January 23, 2019

Sombrero


Sombrero (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Imperial / Double" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Porter - Imperial / Double" ja hinnang on 3,89

Tootjainfo: "Sombrero is a Mezcal barrel aged Imperial Porter which is brewed with Belyzian chocolate and flamed orange zest. It's a great combination of sweet and citrus, balanced out with by a distinctive smokiness from the barrels and finishing elegant fruity notes of exotic Mezcal mixed with new world hops."

Väike pudel, napp roheline vahakaelus, sildil abstraktsed, aga elurõõmsalt värvikirevad ringid. Tumepruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - must.

Aroom. Opppaaa! See paneb kergelt ahhetama. Säherdust ... eee ... erkrohelist ja värsket ja vaigust ja ... Vietnami salvi sarnast ??? pole väga ammu tundnud! Mentool ja eukalüpt ja meliss ja noored kuused ja ... ohjeerum KUI palju lõhnu siit klaasist välja tunglevad nagu varsakari kevadisele õuemurule!

Esmamekk on väga raske kehaga ja magusakas-mõrkjas-meditsiiniline-raviotstarbeline. Niimoodi võiks maitsta hullu šamaani tinktuur, millega minnaks ja tullakse esivanemate juurde ja juurest ja ära ja tagasi. Võluvalt hull!

Keskmaitse. Jeberikreberi! Vana Gambrinus TAHAB seda mezcalit proovida, mis SELLISEID maitseid toodab! Kurjam, see peab olema psühhodeelne! 

Lõppmaitse. Rahvameditsiini käsiraamat vedelal kujul. Absoluutselt ei imestaks, kui sellega saaks tõrjuda majavammi!

Järelmekk. ääääääää. ohsaraisk. Kurjama kummaline, nurjatult lummav, äärmiselt ebatavaline!

FrRIIGIKAs! Ogar. Hullu šamaani sonimine. Kangetoimeline putukamürk / liigesemääre / hallutsinatsioon. Eeeeeeei, see vaadihoidis EI SAA olema masside lemmik. Isegi mitte kõik maitsejahtijad ei võta seda omaks. AGA! See on HULLLL! Meeldejäävalt hull! Eipolenormaalnemittesee.
---
pilt isetehtud

Kuu


Kuu (Tanker / Maku, Eesti / Soome) prk 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Porter - Imperial / Double" ja hinnang 3,62

Tootjainfo: "Kuu represents the never-ending November darkness that swallows the Baltic Sea in late autumn - just like this collaboration between Maku Brewing and Tanker Brewery. This Imperial Baltic Porter has been infused with rye distillate barrel staves from our very good friends at Kyrö Distillery Company. Enjoy in the dark."

Väike purk, must-valgel sildikesel Kuu. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - must.

Aroom. Tume, raske, magus. Melass ja pähklid. Rukkileib ja datlid. Rosinad ja poolkuivatatud ploomid. 

Esmamekk on raske kehaga ja töntsakalt mõrkjas-magus. Keskmaitse - oooojebedijeee! Leivaliköör! Leivasupi kontsentraat rosinate ja sidrunikoorega. 

Lõppmaitse. Kohvi ja mõrušokolaad. Pähklikreem mõrušokolaadiga. Mandlid mõrušokolaadis. 

Järelmekk --- rammus ja melassine. Kohviga kondenspiim. Alkohol. Soe. Pähklid. 

Rämeraske kehaga, 0-karboga ja õline palett, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga vastuoluline, aga siiski ülimeeldiv jook. Kõik maitsed on ju omaette oivalised ning kõlksuvad kokku kenasti ... aga vaata täiesti, totaalselt lame suutunnetus ja (ilmselt seetõttu) esiletõusev alkohol viivad hinnangu allapoole.
---
pilt isetehtud

SpontanHibiscus


SpontanHibiscus (Mikkeller, Taani) pdl 0,375 l. alc 7,7% Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic - Fruited"  ja hinnang on 60 punkti. Untappd ütleb: "Lambic - Fruit" ja 3,74.

Tootjainfo: "3% hibiscus. Aged in wooden barrels"

Keskmist kasvu pudel, sildil hoiab jooksev Mikkelleri mehike pea kohal hibiskuseõit. Pöidlajämedune punakas vahukiht kaob kiirelt ja jäägitult. Õlle värvus - kirkalt punakas merevaik. Aroom on mõnusalt ja ninakõditavalt hapuka-magusakas, kergete vihjetega äädikale ja viigimarjadele.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tublisti hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, balsamico, värskete viigimarjade ja kirevilja nootidega. Lõppmaitse on kuiv, kergelt silmi kissi tõmbama panev, õuna-äädika ja valges veinis leotatud viigimarjade vahepealne. Järelmaitses on kuhjaga rohelisi tikreid, veidi käärima läinud õuna, balsamicos leotatud datleid ja veidi isegi pekaanipähkleid.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapu buketiga ÜBERtaseme rüübe. Mahlane lambic, milles hibiskuse enda mekk üsna ära kaob, kuid tulemus on ikkagi ülimalt nauditav.
---
pilt isetehtud

Sunday, January 20, 2019

Põrgukoer


Põrgukoer (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang pole välja kujunenud, untapped ütleb "IPA - Triple" ja hinnang 3,66

Tootjainfo: "Põrgukoer oma kolme peaga vaatab korraga minevikku, olevikku ja tulevikku. Selles õlles on kokku pandud see, mis on juba tehtud; see, mis on teoksil ja see, mis on tulemas.

Põrgukoer on kolmekordne IPA, kus humalatega pole kokku hoitud. Kogu kolmetunnise keedu ajal on sinna 3x3x3 korral humalaid lisatud ja käärituses 3x3 kuivhumaldatud. Tulemuseks on 3xIPA mis humalatest rõkkab
IBU 110"

Väike lihtne pudel, sildil kolme eri näoga leegitsev koerlane, millest mõned näod on tuttavamad kui teised. Kollane vaht täidab kolmadiku klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt ja kuldselt loojangupunane. 

Aroom. Karamelliseerunud pihlakad. Mesised pohlad. Eukalüptised kadakamarjad. Sõstravein ja kampol. Seda lõhna tuleks kopsuhaigetele männimetsa asemel välja kirjutada.

Esmamekk on raksuvalt raske. Marjane hapukus üritab seda pinutäit vaigust koormat tõsta, kuid tolku sest palju pole. Värske ja raske. Mõrumagus. Mitte "mõrkjas-magusakas". Siin pole pooltoonidel kohta.

Keskmaitse. Jäme männijumal. See pole sul mingi männivõrseke, vaid terve männitüvi mis on valtside vahelt läbi lastud ja siis mahlana su klaasi kallatud. 

Lõppmaitse. Tammine tummine männine. Mõeldamatult männine, puidune, kuhjuv ja kasvav ja vallutav. Liikuv ja loov ja lehvitav. Ainult et lehvitab see männisuuruse kadakaga. 

Järelmekk. Sasiga. Männisiga. Männimetssiga. See siga toitub männitõrudest ja tammekäbidest. 

Kolossaalne. Kohutav. See jook paneb silmi pungitama ja õhku ahmima. Täiuslikult hoolimatu metssigadus. Kaheteistkordselt ülevõllikas. KuradiKerberosRaisk.
---
pilt isetehtud

Tonka Bean Braggot


Tonka Bean Braggot (Sakiškių, Leedu) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Mead" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Mead - Braggot" ja hinnang 3,5 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "A hybrid of dark beer and mead with tonka and cocoa beans and vanilla pods."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tüüpsilt seekord pruun-valge põhjaga. Korgi eemaldamisel puudud praktiliselt sutsakas ja vahtugi tekib ülivähe (kas on kehv kork?). Joogi värvus - sügav-sünk-mustjaspunane.

Aroom on küll võimas, aga ausalt öeldes eemalt mõjub ta pigem kohviselt kui tonka-ubade taoliselt. Lähemalt nuuskides asendub kohvi juba kakakoga, kusjuures seda saadab mingi kummastav teravus ... aga mõeldes mõningate vägagi särtsakate mõdude peale asetub see nüanss omale kohale. Väga aegamisi sisse hingates aga ... kummivoolik? Jalgratta sisekumm?

Esmamekk on kergepoolse kehaga ... eee ... kuidas nii? 10-kraadine jook ja nii eblakas? Aga jah, eks mõni kange mõdu tekita sama tajuhäiret. 

Keskmaitse ... umhhhhhh ... toores kakao ja kummivoolik? Vanilje-essentsiga kaetud ja kakaoga täidetud kummivoolik?

Lõppmaitse. Ahsoo ... nüüd siis tuleb mandel, aga seegi on toores. Ja alkoholine. Mandliliköör? Mandlinastoika kohviubadega.

Järelmekk. Kriuks. Toored mandlid ja sama toored vaniljekaunad.

Friigikas. Rämeduse ja huvitekitamise piiril kõikuv friigikas. Kuram küll see leedukate punt pole mitte-kohe-üldse-normaalne. Vana Gambrinus pole seesinaselt kojalt vist "normaalset" jooki saanudki, kõik on olnud mingi kiiksuga. Ainult et mõni kiiks on olnud hea. See kiiks on ... huvitav :)
---
pilt isetehtud

Riesling People


Riesling People (Mikkeller, Taani) pdl 0,33 l. alc 6,7 % Ratebeeri liigimääratlus: "PA - Hazy / New England" ja hinnang 93 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja 3,76.

Tootjainfo: "New England Style Hazy IPA brewed with Meier Riesling Juice"

Väike lihtne pudel, sildil kamp Mikkelleri mehikesi. Erkvalge vahukiht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on kaugelehoovavalt mahlane, magusakas ... aga ka selline huvitav mõrkjas-läägeke kõrvalnoot, mille üle mõtiskledes tuleb pähe "üleküpsenud viinamarja kest".

Esmamekk on keskmise kehaga ja kargelt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub hapukamaks ja üsna selgelt viinamarjaseks. Lõppmaitse - lõbusalt-lustakalt-kohisevalt mahlane, karge, veidi ülemäära magus, veinine. Järelmekk muutub kuiva valge veini taoliseks, kaldapealselt tuuliseks, õitsva loduheinamaa lilleliseks, suvelõpuseks, nautlevaks ja valge-kleidi-kergeks.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas ÜBERTASEME RÜÜBE! Oi kas teate KUI suuremahuliseks on muutunud see napp 2% viinamarjamahla! Mahla-mahlane ja NEIPA-mahlane kombo, mis toetab üksteist ideaalsel moel!
---
pilt isetehtud

Saturday, January 19, 2019

Trinity In Black (pdl)


Trinity In Black (Pühaste / AF Brew / Zagovor, Eesti / Venemaa) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial", hinnang 85 puntki. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,22.

Toojainfo: "Imperial Stout with tonka beans, cocoa nibs, vanilla and lactose. Brewed in collaboration with AF Brew and Zagovor"

Vaadiversiooni kirjelduse leiab siit

Väike lihtne pudel, tumedates toonides sildil kloostrilikud motiivid.

Aga kõige muu osas ... lugege vaadiversiooni kirjeldust. Omamoodi kohe kummaline, et praktiliselt mingit erinevust ei ole - tavaliselt kipuvad pudel ja vaat omavahel ikka eri nägu olema. Enamasti ei saa öelda, et üks oleks parem ja teine halvem, aga erinevad on nad enamasti küll.

Võib-olla see pudeliversioon on veelgi täidlasem ja sipakese iiriskommisem, sest pudel pole nii lolli moodi külm, kui õlu baarikraamist tuleb. See õlu EI TOHI külm olla!

Sajeerum kui MEGATASAND! 10 punkti 10'st ja kui saaks, siis paneks 12 :)

Honey Dew (revisited)


Honey Dew (Fullers, UK) pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Golden Ale / Blond Ale" ja hinnang 33 punkti. Untappd ütleb: "Golden Ale"ja 3,33 punkti

Tootjainfo: "A light golden beer with a zesty edge and a hint of honey sweetness, Organic Honey Dew is a naturally palatable brew that finds popularity among lager drinkers as well as ale fans. It’s a popular misconception that only the honey is organic, but in fact the beer is brewed with entirely organic ingredients. It uses organic honey imported from Brazil, plus organic English malt and hops including the First Gold hop variety."

Umbes 4,5 aasta vanuse napi kirjelduse leiab siit.

Keskmist kasvu reljeefkirjadega pudel, valge-kollane lihtne sildikujundus. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on magusakas, laagerõllele omase magus-hapuka lihtsa linnaseise põhjaga, aga sellele lisandub üsna tugev mesine noot.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja õrnalt magusakas-hapukas. Keskmaitse alustab taas laagerõllele omase hapuka lihtsusega, kuid siis omandab ka veidi täidlasema eilile omase mõrkjas-magusaka noodi. Lõppmaitses lisandub sedasorti mõrkjust, mida leiab suira mäludes. Järelmekk on magusakas ja vürtsikas, mesilasvaha noodiga.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Omamoodi lausa huvitav kombo laagerõlle, eili ja mesiste nootide seguna.
---
pilt isetehtud

Oregon Fruit Series: Berliner Weisse Raspberry & Coffee


Oregon Fruit Series: Berliner Weisse Raspberry & Coffee (Mikkeller, Taani) prk 0,5 l. alc 3,7 % Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse" ja hinnang on pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Berliner Weisse" ja 3,84.

Tootjainfo: "A twist on a classic Berliner Weisse. We collaborated with Oregon Fruit & Coffee Collective to make this fruity Berliner Weisse packed with tart red raspberries and rich aromatic coffee notes, only 3.7% ABV"

Keskmist kasvu purk, sildil lopsakas vaarikas. Roosa vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - tuhmilt marjapunane. 

Aroom on ausalt öeldes kentsakas. Alguses ei oskagi nagu selle hapuka lõhnakokteiliga midagi peale hakata, kuhu siin oma nina pista ja mismoodi seda hinnata. Kuid kui hakata kohvi peale mõtlema, siis ... no nagu kohvitolmune hämu oleks ju siin tunda?

Esmamekk on väga kerge, vesise kehaga ja hapukas. Keskmaitse ... eeeee ... vaarikas kohvitolmu sees? Lõppmaitse muutub suhkrustatult magusaks, võimendades veidi vaarikalist poolt. Järelmekk ... ummhhh ... kuivatatud vaarikad jahvatatud koos vanade kohviubadega.

Vesise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-kohvine-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga unarõlu. No ausalt öeldes üsna loll mõte on kohvi ja vaarikas niimoodi kokku segada. Huvitav? Jah seda küll. Hea? Ei seda mitte.
---
pilt isetehtud

Tuesday, January 15, 2019

Aprikosfeber DDH NEIPA


Aprikosfeber DDH NEIPA (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - New England" ja 3,64

Tootjainfo: "A juicy, DDH NEIPA with real apricot and lots of American hops"

Väike lihtne pudel. Sildil aprikoos ja kraadiklaas. Sõrmepaksune valge vahukiht on vähese püsivusega. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on selles mõttes vastuoluline, et jah ta on magusakas-mõrkjas, mahlane ja veidi vaigune ... aga vata aprikoosi siit ära tunda on keeruline, humalateerull on sellest üsna üle sõitnud.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on mahlane, karge, keelelkihelev nagu varblaseparv talvises sirelipõõsas. Lõppmaitse muutub vaigusemaks ja samas tuleb ka virsik rohkem esile justkui talvine päike, mis külmkargete pilvide vinest esile küünitab. Järelmekis võtab humal aga oma jõukoha sisse ja räägib nüüd noorte kuusekasvude hapukas keeles.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga Übertasem rüübe. Väga hea ja mahlane ja kosutav ja uut lonksu sooviv ... noh ehk noriks vaid selle kallal, et nimeandev luuviljake jääb humala õla taha.
---
pilt isetehtud

Meerkat Madness


Meerkat Madness (Brewski / Finback, Rootsi / USA) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - New England" ja 3,78

Tootjainfo: "Meerkat madness is an expression, when someone yells or drops something loudly in cube farm, and people's heads pop up over the cubicle walls to see what's going on. Or in this case, when our friends from Finback brewery in Brooklyn, New York came by and dropped a s*#tload of real fruit into our collaboration brew. The result is a new england india pale ale with fresh and fruity flavors of mango and apricots."

Väike lihtne pudel. Sildil kamp surikaate puuviljadega. Sentimeetrine kollakas vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - häguselt kollane. Aroom on mõnusalt mahlane, puuviljane ja troopiline ... tõsi küll, aprikoos varjutab mango üsna ära, aga mõnus on ikkagi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakalt puuviljane. Keskmaits muutub veidi mehusemaks, hapukamaks ja kuivemaks. Lõppmaitse annab juurde mõrkjamat, mandariinikoort meenuatvat vaigust nooti. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, kuivapoolne ja ivike kirbe, kuid väga mahlane.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi kuivapoolse ning samas mahlase paletiga, magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga übertaseme rüübe. Mahlasema otsa NEIPA, millel kirbe otsik on küll olemas, kuid õnneks üsna peidus ... kuni krooksuni :)
---
pilt isetehtud

Monday, January 14, 2019

Midsummer Melancholy (revisited)


Midsummer Melancholy (Sori / AF, Eesti / Venemaa) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter" ja hinnang 94 punkti! Untappd ütleb: "Porter - Baltic" ja 3,84 punkti

Kahe-poole aasta tagust kirjeldust näeb siit. Praegune on lihtsalt nö kontroll-lask, vaatamaks mis on selle kraamiga aegudes saanud.

Kork tuleb maha praktiliselt ilma sutsuta ja vahtu ei tekigi - see on halb märk. Võimalik, et lihtsalt halb pudel.

Aroomis on kohvi värskus veidi tuhmunud, kuid muud nüansid - röstleid ja šokolaad - kenasti paigas.

Maitse ... üllatavalt täpselt kõik on sama nagu toonases kirjelduses. Noh, puuduv karbo lamendab suutunnetust, seda küll. Aga teisalt on asemele tulnud sellist huvitavat metskirssidele omast nooti, mida varem ei tajunud.

Novat. Kokkuvõtteks vaid tõdeb vana Gambrinus 265't korda, et sellise klassiga õlledel ei tee "parim enne" kuupäeva ületamine mitttttttemidagi. AGA - vahakael on pikalt järellaagerdamise jaoks väga õige ja tarvilik mõte!
---
pilt isetehtud

Sweet Stout


Sweet Stout (WhiteFrontier, Šveits) prk 05 l. alc 8 %vol. Rateberi liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial Milk / Sweet" ja hinnang 3,92.

Tootjainfo: "Imp. stout with chocolate, vanilla and lactose."

Pühaste keldrist kaasaostetud purk. Tumepruun vaht täidab üle poole klaasist, kuid kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - otsemõistagimust. Aroomis segunevad üsna võimsalt šokolaad ja vanilje, jätmata enda kõrvale mingit muud ruumi.

Esmamekk on raske, lausa tiguja kehaga ja sama raskepäraselt magus-mõrkjas. Keskmaitse segunevad raskepäraselt ploomimarmelaad, šokolaadiküpsised ja vaniljekreem. Lõppmaitses meenutab ploominalivkas leotatud vaniljeküpsiseid rosinatega. Järelmekk on hapukas-magus, ausalt öeldes suisa imalavõitu magus.

Üliraske kehaga, alakarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga HEA taseme rüübe. Tegu on ju ilus ja selline maitsekombo võiks kutsuda esile kiiduavalduste tormi ... aga see lame ja õline suutunnetus viib hinnangu alla. Klaasitäis ploomimelassi, kolme päeva suhkrukogus.
---
pilt isetehtud

Prototype #1


Prototype #1 (Põhjala, Eesti) prk 0,5 l. alc 7,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,65 punkti

Tootjainfot ei leia (Kuulu järgi olla selleks IPA'ks Virmalised)

Algse versiooni kirjelduse leiab siit. #2 aga siit.

Pühaste keldrist kaasa ostetud purk. Sõrmepaksune valge vahukiht püsib päris korralikult. Õlle värvus kirkalt merevaigukarva. Aroom on mõnusalt karamelline ja vaigune, magusakas ja mõrkjas, mahlane ja sepikune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks, marjaseks ja karamelliseks. Lõppmaitses lööb aga lahmama klassikaliselt hea IPA'lik mõrkjus mahlasus, vaigune ja heinane, greibine ja veidi õline, viskoosne ja samas nii kergelt joodav. Järelmekk pole küll kuigi püsiv, kuid kuivapoolne humalasus paneb keelt limpsama järgmise lonksu järele.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtasandi rüübe! Võrreldes #2'ga on see siin tunduvalt rohkem algsete Virmaliste moodi, jäädes mõnusalt IPA ja topelt-IPA vahemikku.
---
pilt isetehtud

Sunday, January 13, 2019

Gulden Draak The Brewmasters Edition


Gulden Draak The Brewmasters Edition (Steenberge, Belgia). pdl 0,75 l. alc 10,5 % Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Strong Ale" ja hinnang 96 punkti!! Untappd ütleb: "Belgian Strong Golden Ale" ja 3,99 punkti

Tootjainfo: "Our brewmaster, Jef Versele, crafted this exclusive Gulden Draak Brewmasters Edition as a tribute to his grandfather Jozef Van Steenberge and the 230th birthday of the brewery. His inspiration came from his numerous trips to the United States and his deepest respect for the craft beer culture. This exclusive Gulden Draak combines the technology and the craftsmenship of the traditional brewing process. By letting the beer mature on whiskey barrels it gives it a distinctive and gental finish that you have never tasted before."

Suur elegantne pudel, mille kork-korki hoiab traatkinnis. Kollaka varjundiga vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne. 

Aroomist arusaamiseks on mõistlik kolm-neli korda seda sisse hingata, korda aeglaselt ja vaevu venides, siis jälle kohinal ning taas vaiksemalt. Alguses leebel karamellise pinna alt kooruvad kuldsed kuivatatud puuviljad, rosinad, viigimarjad ja datlid. Kuskil taga, nagu toa teises otsas olek keegi avanud külma kohvijoogi purgi. Esmalt kummalise, ehkki vaevutajutava terava noodikese asetab paika teadmine viskivaadist.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, karamelline, barbarissikomme meenutav, veidi alkoholine, soe ja soojendav. Keskmaitse ... ohhh ... see rullib end vaniljese datlivaibana mööda keelt laiali, lüües kokku kuldseid taldrikuid ja puhudes virsiku-fanfaari ... siit marsib kuninglik auvahtkond!

Lõppmaitse. Veidi mõrkjamaks ja tanniiniseks muutuv rongkäik kõmistab viskitünnidega, kõlistab käigu pealt klaaside ja kannustega ja hüüab aknast lehvitavatele daamidele komplimente. Järelmekk kallab klaasidesse virsikulikööri ja pakub kausikesest datleid muskaatviinamarja-rosinatega. Seda uljust, seda kuraaži, neid õõtsuvaid sulgi kaabudel ja sädelevaid mõõgapidemeid! Linnake mäletab seda õhtut veel aastaid.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Niigi absoluutses, kuid tüüpilises kvaliteeditipus olev belglane on saanud selga täiesti ebatüüpilise viskivaadivindi. Kui sulle kanged belglased meeldivad, siis sellest tegelasest möödavaatamine on oleks lollus kuubis!
---
pilt isetehtud

Oksüümoron

Oksüümoron (Karli Kräft, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol. Liigimääratlus: humalane dunkelweizen

Tootjainfo: "Klassikaline tume nisuõlu, mis on kuivhumaldatud Columbusega, sest miks mitte"

Väike lihtne pudel, kollakaspruun tehniline sildike. Kollakaspruun vahukiht täidab 3/4 klaasist. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun.

Aroom on jube lahe - praetud banaan šokolaadiga! Täitsa lõpp, no täpipealt selline karamellistunud banaan, millele on riivitud šokolaadi peale raputatud!

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks, röstiseks ja isegi leivakseks? Lõppmaitses tuleb pisut lõhnast tuttavat röstbanaani, kuid seekorda on ta kohvises kastmes. Järelmekk on tugevalt ja röstisel hapukas.

Keskmisest tsiba kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Aroom lööb oma võluva tihedusega ootused nii lakke, et maitse ei jõua sellele poolele teelegi järele. Aga dunkelweizenis banaani säilitamine ongi keeruline.
---
pilt isetehtud

Saturday, January 12, 2019

Viljakoristus


Viljakoristus (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Liigimääratlus: kange nisuõlu

Tootjainfo: "Linnased: Pilsner, nisulinnas, Carawheat. Humalad: Mt.Hood, Hersebrucker. Pärm: WB-06"

Väike lihtne pudel, sildil nisupõld. Kreemikat karva vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane.

Aroom. Oi. See on ju puhas nisuvein! Spetsiifilise, üleküpsenud või isegi veidi käest läinud banaani lõhnaga. Tsibaruke atsetooni ja kampoli segu meenutav. Nelk. No täpselt nii nagu peab!

Esmamekk on täidlane, raske kehaga ja venivalt rammus, tiba keeleotsa kuumutav ja karamelline. Keskmaitse - nelgine nisu, kaneeline kringel, valged piparkoogid ja piisk valget rummi. Lõppmaitses muutub tajutavaks humalate vaigune mõrkjus, mis liigub isegi kirbuse äärealadele. Järelmekk - toredalt matsakas, nelkidega pikitud poolkuivanud banaan. Mõrkjas-magusakas ja biskviitjas.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Noor nisuvein. Siia tuleks üks-kaks kraadi juurde kruvida, kuid seejärel ka pikalt küpseda lasta - noh nii vähemalt aastake. Nisuvein ei ole masside lemmik, aga tal on oma gurmaanidest austajaskond.
---
pilt isetehtud

SpontanBerliner Cherry


SpontanBerliner Cherry (Mikkeller, Taani) pdl 0,375 l. alc 4,4% Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse" ja hinnang on 82 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Berliner Weisse" ja 3,81.

Tootjainfo: "Blended Ale with Cherries added"

Keskmist kasvu pudel, sildil kirsside paraad. Tumeroosa vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt tumepunane. 

Aroom. Aeglaselt ninaga vedades tunned mõnusa veidi magustatud kirsikompotti. Kiiremalt lõhna ampsates aga tuleb esile ka berlineri mahlane hapukus.

Esmamekk on kerge kehaga ja kirsiselt hapukas. Keskmaitse - ilma suhkruta puhas kirsimahl. Lõppmaitse - hapukas, veidi lausa happeline, aga lustakalt mahlane ja keelekülgi parkiv kirsside ja murelite vahepealne maitsepuna. Järelmekk - korraks äädikast nägu näitav, siis jällegi hetkeks balsamicot meenutav, punaste sõstrate ja ja arooniate vaheline supermahlasus!

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERtaseme rüübe! Sigahea kuiv kirsikas, mida võiks pakkuda eelkõige neile, kes ennast ninakalt määratlevad "ei-mina-õlut-üldse-ei-taha-õlu-on-mõru"
---
pilt isetehtud

Pilsner Urquell


Pilsner Urquell (Plzensky, Tšehhi) pdl 0,5 l. alc 4,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Czech Pilsner - (Světlý)" ja hinnang 52 punkti. Untappd ütleb "Czech Pilsner" ja hinnang 3,35.

Tootjainfo: "It is called the "model of meter" among beers. All other pilsners are a better or worse attempt to copy the original - the first ever Pilsner Urquell. Its unparalleled exceptionality is guaranteed by the same recipe dating from 1842.
IBU 40"

Keskmist kasvu reljeefkirjadega pudel, vanamoeline omanäoline sildikujundus. Vage vaht täidab ligi pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on leebelt ja linnaseliselt magusakas.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on klaar, mõõdukalt mõrkjas, tugevalt linnaseline. Lõppmaitses tuleb esile laagerõllele omane hapukas noot. Järelemekk liigub taas tagasi mõrkjamasse külge, kõige lõpuks hakkab keelepäral tunda andma ka väike vürtsikas säde.

Kergepoolse kehaga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Aus, puhas ja ilus asi ... aga no puudub igasugune põhjus hüüda "ohhooo kui hea see on!". Lihtsalt pilsner, aga ei enamat.
---
pit isetehtud

Friday, January 11, 2019

Spontanelderflower


Spontanelderflower (Mikkeller, Taani) pdl 0,375 l. alc 7,7% Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic - Fruited" ja hinnang on 87 punkti. Untappd ütleb: "Lambic - Traditional" ja 3,81.

Tootjainfo: "A lambic release with elderflower – a floral herb that adds a tropical note to beer"

Keskmist kasvu pudel, sildil jookseb Mikkelleri mehike, hoides pea kohal leedripuuõisikut. Valge vaht täidab ligi pool klaasist, kuid kaob üsna pea. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroomis on lambicu enda tugevalt hapukas-magusa, veidi äädikase lõhna kõrval ka nõrk lillelis-vaigune noodike.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üsna tugevalt hapukas. Keskmaitse jätkab samal hapukal tasandil, kuid muutub kuivaks ja parkivaks. Lõppmaitses lisandub mõrkjat vaigust nooti. Järelmekk muutub veidi üekarboniseerunukd, kihisedes keelepäral limonaadina, kuid olles siiski väga värskendav.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapu buketiga HEA tasandi rüübe. Sedasorti lambic, mida võivad ka ettevaatlikumad inimesed tutvumiseks valida - ehtne värk, aga ei kõrveta keelt ja sisikonda :)
---
pilt isetehtud

Nelancholia


Nelancholia (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja koondhinne samuti veel puudub

Tootjainfo: "Juicy and tropical IPA with low bitterness"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt seekord tuhmroosal taustal.

Erkvalge sõrmepaksune vahukiht kaob kiirelt, ehkki haakub veidi ka klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kollane, mehu meenutav.

Aroom. Juba lahtikorkimise järel täidab pool tuba troopiline puuviljasus, mango ja mandariinide segu. Lähemalt nuuskides muutub see veidi kirbemaks, vaigusemaks, tuues mängu progandi ja murakad, aga ka kerge vine rebast.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse mõjub mahlaselt, vaiguselt, pirnikompoti ja kadakamarjade seguselt. Lõppmaitse magus-mõrkjas segu meenutab mango-porgandi-apelsini-smuutit vähese ingveriga. Järelmekk libiseb nii lihtsa mahlase lobedusega keelepära taha, et asjast soti saamiseks tuleb mitu lonksu võtta ... ja kohe järgmist tahta. 

Keskmisest triba raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Ehkki tiba kirbepoolne, kuid samas nii oivaliselt mahlane ja puuviljane kraam, et rüüpad teda nagu smuutit ... ohtlikult lihtsalt joodav! NEIPA tüüpi õllede kuldse kesktee esindaja - kirbuse ja mahlasuse piiri peal mängija.
---
pilt isetehtud

Õhtu


Õhtu (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Porter - American" ja hinnang 3,32 punkti

Tootjainfo "An easy going porter brewed with oats and rye, bursting with vanilla and chocolate flavours"

Väike lihtne pudel, sildil kaunis ja minimalistik õhtutaevas. Tumepruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - vähese punase helgiga must. Aroom on mõnusalt leivane ja röstine, pehme ja šokolaadine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse muutub sametiseks ja hapukaks, röstleiva taoliseks. Lõppmaitses määritakse sellele leivale veidi šoklaadikreemi peale, kusjuures selles kreemis on rosinatükid sees. Järelmekk taandub pehmemaks ja ploomisemaks-pähklisemaks, päris-päris lõpus soendavad keelepära vürtsikad nelgised sädemed.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika Buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Kergelt joodav ja väga maitseküllane kraam, porteri kohta ehk liigagi täidlane.
---
pilt isetehtud

Thursday, January 10, 2019

10 Apple Stout


10 Apple Stout (Põhjala / To Øl / BRUS, Eesti / Taani) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang 97 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,11 punkti

Tootjainfo "A beer to celebrate the apple. 5 varieties of apples from Denmark and 5 from Estonia, treated in 10 different ways and aged in Calvados barrels"

Väike vahakaelaga pudel, silt üsna ebamäärane. Sõrmepaksune tumepruun vahukiht kaob üsna kiirelt kirmeks. Õlle värvus - must.

Aroom. Huuhuuu - umbes selliselt võiks lõhnata šokolaadiga glasuuritud ahjuõun? Ja selle šokolaadigasuuri peale on puistatud pähklipuru ning purukstambitud rammusaid võiküpsiseid.

Esmamekk. Raske ja taevalik. Tajutavalt alkoholine, kuid üllataval kombe see ei häiri. Kuiv tammine puudutus. Šokolaad.

Keskmaitse. Calvados. Kuiv õunavein, mida serveeritakse šokolaadist kausikeses. 

Lõppmaitse. Õunakook vaniljega, peale raputatud kaneeli ja karamellipuru. Õhkõrnalt suitsune ahjuõun kohvikeeksis.

Järelmekk. Kompotiõunad kookosega. Rammus. Täidlane. Alkoholisoe. Mõtisklema panev.

Mega. Täiesti mega. Jah, tõepoolest õun pole mingi uskumatu maitsepomm, mis sõidaks sirge seljaga ja paraadmundris üle su keele. Kuid isegi peale kõiki neid keetmisi ja segamisi ja laagerdamisi on siin nii koduse ahjusooja õunakoogi armsust kui õunanapsi soojendavat särasilmsust. Kurjama kahju et seda jooki siinmail sisuliselt saada pole.
---
pilt isetehtud

SpontanRosehip


SpontanRosehip (Mikkeller, Taani) pdl 0,375 l. alc 7,7% Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic - Fruited" ja hinnang on 90 punkti! Untappd ütleb: "Lambic - Fruit" ja 3,8.

Tootjainfo: "sour ale brewed with rosehip & aged in oak barrels"

Keskmist kasvu pudel, sildil jookseb Mikkelleri mehike, hoides pea kohal kibuvitsamarja. Kollakat karva pöidlapaksune vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib üsna korralikult. Õlle värvus - kirkalt pronksikarva.

Aroom - supermõnus segu särtsakast balsamicost ja pehmest vaniljest, magusast toffe'st ja mahlasest suveõunast.

Esmamekk on keskmise kehaga ja särisevalt hapukas ... kuid siiski mitte simepimestavalt happeline. Keskmaitse - basamicos leotatud vaniljene biskviitküpsis. Lõppmaitse - mahlane ja marjane, viinamarjade, toorevõitu tikrite ja varajaste sügisõunte segune ... no kuhugi kuldreneti kanti. Järelmekk muutub kuivemaks, veidi keelepära parkivaks ja rose-pipralikult vürtsikaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapuka buketiga ÜBERTASEME rüübe! Superheas mahlases tasakaalus, happelisus on kenasti kontrolli all. Nojah, kui nüüd norida, siis kibuvitsaga ei oska seda jooki kuidagi seostada, kuid ülihea on see kraam igatahes!
---
pilt isetehtud

Tuesday, January 8, 2019

SpontanSeabuckthorn


SpontanSeabuckthorn (Mikkeller, Taani) pdl 0,375 l. alc 7,7% Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic - Fruited" ja hinnang on 94 punkti! Untappd ütleb: "Lambic - Fruit" ja 3,88.

Tootjainfot pole leida

Keskmist kasvu pudel, sildil jookseb Mikkelleri mehike, hoides pea kohal astelpajukobarat. Kreemikat karva pöidlapaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt merevaigukarva. 

Aroomis on lambic klassikalist vastuolulist kuiva mahlasust, valge veini äädikat ja tigake balsamicot.

Esmamekk on kergepoolse kehaga, kilkavalt hapu ja keeleotsa kuivatav. Keskmaitse muutub veeeeidi magusamaks (ehkki askorbiinhappene põhitoon võtab silmi kissitama), meenutades täisküpset antoonovkat. Lõppmaitses (peale seda kui oled hapu-pisarad silmanurkadest kuivatanud) leiab juba üles ka nimeandvad astelpajud. Järelmekk ... uuuuuhhhh ... see kraam kuivatab maitsenäsakesed järgmiseks kolmeks kuuks ette ära ... õhkab külma värskust, justkui oleks jahutatud õunaäädikat joonud.

Ähhhhh ... ülevõlline hapulaks. Oisaraks. KuriKuiv ja mahlane. Ei tea kas nii võiks maitsta astelpajuäädikas? :)
----------
pilt isetehtud

Old Vyborg


Old Vyborg (First Jump, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri ei tunne ei tootjat ega toodet. Untappd ütleb "Porter - Baltic" ja 3,55 punkti

Tootjainfot pole leida

Huvitaval kombel ei leia kuskilt selle koja elektroonilist pesa, vaid mõned kirjeldused sellest, kuidas Võborgis avati 2017.a vana õlletehase ruumes uus pruulikoda.

Keskmist kasvu pudel, sildil vana Viiburi kindlus. Pruunakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kirsipunane. Aroom on klassikaline segu hapukas leivasest ja magusast šokolaadisest ning mõrkjast kohvisest.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkja, veidi kreemine ja ploomine. Lõppmaitse muutub karamelliseks ja hapukamaks, omandades ka kerged lihased suitsused noodid. Järelmekis seguneb kohvi, röstitud kaerahelbed, kuivatatud pohlad ja leivakali.

Keskmisest kriips raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga HEA taseme rüübe. Üsna klassikaline balti porter, ehk vaid kröömike vesisema kehaga kui oleks stiili ja kanguse kooskõlana oodanud.
---
pilt ieetehtud

Prototype #2


Prototype #2 (Põhjala, Eesti) prk 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,72 punkti

Tootjainfo "Second IPA prototype from the new brewery. December, 2018" (Kuulu järgi olla selleks IPA'ks Virmalised)

Algse versiooni kirjelduse leiab siit.

Pühaste keldrist kaasa ostetud purk. Kollaka varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - hämuselt kuldne. Aroom on magusakas, apelsinikoorene, kadakane ja ürdine.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja intensiivselt magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on tihke, mehune, mango ja männivaigu segune. Lõppmaitse on mõrkjas, mahlane, mehune, greibiõline ja vürtsikas. Järelmekk muutub magusamaks, veidi pärmiseks ja ananassikonservi meenutavaks.

Keskmisest raskem kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Ainult et ma pole kindel, et see peaks nii mehune ja hämune olema? Igatahes meeldiv ja karge klaasitäis!
---
pilt isetehtud

Monday, January 7, 2019

Cerberus


Cerberus (First Jump, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 8,2 %vol. Ratebeeri ei tunne ei tootjat ega toodet. Untappd ütleb "IPA - Imperial / Double" ja 3,35 punkti

Tootjainfo: "IBU 100"

Huvitaval kombel ei leia kuskilt selle koja elektroonilist pesa, vaid mõned kirjeldused sellest, kuidas Võborgis avati 2017.a vana õlletehase ruumes uus pruulikoda.

Keskmist kasvu pudel, sildil kolmepealine humalakoer :) Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib VÄGA kaua, haakudes ka kena vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt merevaigukarva. Aroom on jõuline, kuid veidralt seebiselt magus - kas kasutatud on ainult Amarillot?

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõnusalt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse ... eee ... need humalad on surnud. Nojah, sildilt leiab villimiskuupäeva "05.03.2018" - 10 kuud on topelt-IPA jaoks palju. Ei ega ta halb ei ole, aga heinane ja seebine. Lõppmaitses tuleb esile mõrkjast ja vürtsikat õhetust, mis senise humalasurma peaaegu kompenseerib. Järelmekk on suhteliselt meeldivalt hapukas.

Poolsurnud kraam. See tähendab, et IPA'na ta veel ei kvalifitseeru, "american strong" eili jaoks kah enam päris hästi ei sobi, nooreks odraveiniks on aga veel umbes pool aastat vaja oodata, kui humal veelgi enam taanud.
---
pilt isetehtud

Viru Estonian Rye Beer


Viru Estonian Rye Beer (Raasiku, Eesti) pdl 0,3 l. alc 4,6 %vol. Ratebeer ütleb: "Specialty Grain" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Rye Beer" ja hinnang 2,67 punkti.

Hei Untappd rahvas - miks see õlu on teil kirjas kui Viru Õlu toodang???

Tootjainfo: "Grain: Pilsen, Munich, Rye, Special Belgium. Hops: Magnum, Amarillo, Flyer.
IBU 20"

Väga omanäoline tahuline-kooniline pudel, minimaalne sinise triibuga kaelaetikett. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Kreemika varjundiga õlu täidab üle poole klaasist ja püsib päris kaua. Aroom on päris meeldivalt karameljas ja leivane, meenutades magusa puuviljaleiva kuivikuid.

Esmamekk on keskmise kehaga ha magusakas. Keskmaitse on leivane ja rauane. Lõppmaitses läheb asi jamaks, toores kartul ja kehv vesi, lisaks kunstlik magusus. Järelmekk kraabib veidi keelepära rohmaka roostese veega ja tolmuste kuivatatud pihlakatega.

Enam-vähem hästi algava, aga siis kiirelt niruks mineva olekuga unterrüübe. Jummala eest, kes iganes ei seisaks ka selle "Flagship Brands" taga, kes selle õlle tellis - teil võiks endal piisavalt kriitikameelt olla, et mitte saasta müüa. Olgu, see tegelane siin on poolsaast, aga no "Pale Ale" on ikka täissaast. Kuram, kui läks investeering aia taha, kandke see kuludesse, ärge tehke häbi endale ja Eesti mainele.
---
pilt isetehtud

Viru Estonian Pale Ale


Viru Estonian Pale Ale (Raasiku, Eesti) pdl 0,3 l. alc 4,5 %vol. Ratebeer ütleb: "Pale Ale - American" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Pale Ale - International" ja hinnang 2,38 punkti.

Hei Untappd rahvas - miks see õlu on teil kirjas kui Viru Õlu toodang???

Tootjainfo: "Barley: Chateau Pa, Chateau Cara Clair. Hops: Bravo, Crystal, Cascade.
IBU 39"

Väga omanäoline tahuline-kooniline pudel, minimaalne sinise triibuga kaelaetikett. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magus, linnaseline, heinane ja lilleline, mõjudes parfümeerituna.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse ... õeeehhh ... kunstlikult magus, nagu oleks mingit ersats-suhkrut sisse suratud. Lõppmaitse ... toores kartul ja keedetud kaalikas ja brokkoli sellises kummalises vormis, mis mõjub eemaletõukavalt (ja mulle on siiani kaalikas ja brokkoli igal kujul meeldinud!). Järelmekk - hapukas-mõrkjas ja üsna jube.

Halb. Ausalt ja otsekoheselt halb. Kuradima kahju, et see kuskil mujal maailmas (sest ta on tehtud eelkõige välisturgude jaoks) esindab eesti käsitööõlut. Või üleüldse midagi eestimaist.

Sunday, January 6, 2019

Heavy Dyno McAllan Barrel Aged


Heavy Dyno McAllan Barrel Aged (Odna Tonna, Venemaa) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Scotch Ale / Wee Heavy" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Scotch Ale / Wee Heavy" ja hinnang 4,11

Tootjainfo: "IBU 65"

Väike lihtne pudel, sildil dünamiidiga toimetav šotlane. Pea olematu pruunakas vahukiht kaob koheselt. Õlle värvus - kirkalt tume--tume-kastanipunane.

Aroom. Mõmmmm. See on HEA kas teate! Šoti eili enda perfektne balanss mõrkjuse ja karamelli piiril, võimendatuna viski särtsust ja pehmendatud tammevaadi vanillist. Selliseid lõhnu enda ninast, ajust ja kerest läbi lastes hakkab silme ette kerima vahvaid lugusid, kaugemaid kõrtsitubasid ja vanemaid härrasmehi, kellega pikki talveõhtuid jutumulli veeretades on aastatuhandeid veedetud.

Esmamekk on raske ja sametine. Ei mitte "luksuslik", vaid pigem selline ... tummine ja isane ja toekas ning veidi päevinäinud kui viskist läbiimbunud kõrtsilaud kamina kõrval nurgas.

Keskmaitse. Tummine, jah just tummine ongi see õige sõna. Kui sa libistad käega üle selle laua, mööda noatäkkeid ja kruusijälgi, piibukahast pudenenud sädemesüvendeid ja lõpututest lihakäntsakatest nõrgunud rammusate tumedate plekkide, siis mõistad, et see ongi elumuster. 

Lõppmaitse. Toekas, soe, kaminakumane. Õhtu lõpuks toetab vana kõrtsmik ka end sinuga ühte lauda, et kuulata, mis toob siia ühe võõramaise untsantsaka, kelletaolisi siia maanurka harva satub. Ning mine tea, ehk võetakse lõpuks ka mõni lugulaul ülesse.

Järelmekk. Murakane viskiliköör. Tammiselt mõrkjas ja koduselt karamelline. Väge täis ja kauakestev. Sellise väikese kannukese juures on nähtud ennemgi, kuidas kõrtsipink muutub pigiseks ja lõpuks küsib teeline samas kõrtsimajas ulualust, sest edasi enam tõesti ei jaksa minna.

Raske ja lummava kehaga, sulasametise paletiga, toeka ja sumisevalt kumiseva buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Umbehea kombo šoti eilist ja šoti viskist. Sedasorti kraami võtaks ette kohe väiksema kannutäie, hakukaks kõrvale rammusat ahjupraadi ja ruigaks ning rögiseks mõnust, kommetest vähimalgi määral hoolimata.
---
pilt isetehtud