Thursday, February 26, 2015

Old Peculier


Old Peculier (Theakston, UK) pdl 0,5 l. alc 5,6% vol. Ratebeeri liigimääratlus: "old ale" ja hinnang 95 punkti!!

Tootjainfo: "Its initial sweetness is, apparently, "of roasted and vinous notes with a subtle bitter aftertaste". Strong fruitiness, often with "banana notes" standing out, is derived from Old Peculier’s fermentation process."

Keskmist kasvu õlakas reljeefkirjadega pudel, must-kuldne elegantne sildikujundus. Kergelt kollakas vaht täidab ligi pool klaasist, olles väga püsiv ja kenasti klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - tume murelipunane. Aroom on mõrkjas-magusakalt pähkline, kergelt hapukas ja tihkepoolne.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub tunduvalt täidlasemaks, rikkalikult kuivatatud puuvilju ja röstleiba meenutavaks. Lõppmaitses leidub kuivatatud pirne ja aprikoose, grillitud ananassi ja veinis leotatud rosinaid, vürtsikaid meepräänikuid ja mõrkjat piimašokolaadi. Järelmekk on õrnalt vürtsikas, sametine ja väga meeldivalt täidlane.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika oivaliselt tasakaalus buketiga überrüübe. Suurepärane nii omaette klaasikesena nautimiseks kui ka nt pasteedisaiakesega timmimiseks.
------------
pilt isetehtud

Köstritzer Schwarzbier

Köstritzer Schwarzbier (Köstritzer, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Schwarzbier" ja hinnang 80 punkti.

Tootjainfo: "Specially finished barley malts give the beer specialty Köstritzer her unique fine malt aroma. The lively and elegant character creates a unique taste experience."

Keskmist kasvu reljeefkirjadega pudel, must-kuldne elegantne sildikujundus. Hallikas-kollane vaht täidab ligi pool klaasi, olles mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - tume viltkirsipunane. Aroom on väga tagasihoidlik, vaid kergelt röstlinnasele omaselt hapukas-magus.

Esmamekk on kergepoolne ja leebelt magusakas. Keskmaitse on kergelt kohvine, röstleiva ja suitsu hõnguline. Lõppmaitses röstine mõrkjus tugevneb, lisandub linnasemagusust ja õrna hapukat ülekuivatatud õunte nooti. Järelmekk on kerge ja karge.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkja buketiga lihtsapoolne rüüpeke. Paras kannuke seaprae ja praekapsaste kõrvale.
-------------
pilt isetehtud

Genika Amber Lager


Genika Amber Lager (Genika, Eesti). pdl 0,5 l. alc 4,8%. Ratebeeri liigimääratlus: "amber lager / vienna" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfot leida ei õnnestu

Väike lihtne pudel, valge-kollane sildikujundus. Õrnalt kollakat karva vaht täidab 2/3 klaasis, olles hõre ja püsimatu. Õlle värvus - tume kollakasoranž. Aroom on linnaseline, saiane või pigem sepikuline, soe ja mudrune.

Esmamekk on kerge kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on pudrune, tuntavalt diatsetüüli sisaldav ja kuivapoolne. Lõppmaitse meenutab hirsiputru ja kuivatatud õunu. Järelmekk on aga päris meeldivalt kosutav ja värskendav.

Kerge kehaga, väga tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga lihtne mudrune rüüpeke. Pakkuda külmalt.
------------
pilt isetehtud

Monday, February 23, 2015

Itsu Puller

Itsu Puller (???, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,7 %vol. Liigimääratlus: must IPA

Tootjainfo: "Koostis: vesi, linnased, humalad, pärm. IBU 80"

Väike lihtne pudel, silmatorkav ja veider sildikujundus. Kreemikat karva vaht täidab üle poole klaasi, vajudes küll suuremulliseks, kuid olles siiski väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt tume kirsipunane. Aroom on mõrkjas-magusakas, meenutades pisut paakunud kuusevaiku, kuivatatud ürte ja köharohtu :)

Esmamekk on raskepoolne ja mõrkjas-magus. Keskmaitse muutub üllatavalt kergemaks, kuid maitse on siiski üsna intensiivne, kanarbiku ja kuuseokaste segu kuivataud kirsi ja lagritsaga. Lõppmaitse hakkab mõnusalt maitsenäsasid näppima, tõmmates need hapuka, kuivatatud pohla tooniga avali ja siis kallates sinna tuhas küpsetatud kartulikoore taolist mõrkjas-magusat ollust krae vahele. Järelmekis on kadakamarju ja röstpähkleid, see on puidune ja vaigune, veidi vürtsikas ja mõnusalt virgutav.

Keskmisest kriips raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga übertasandile üsna lähedal olev rüübe. Pisut rohkem keha ja kiitust jaguks rohkem. Praegu sooviks kõrvale kirsstomateid.
-------------
pilt isetehtud

Black Irish Mama #2

Black Irish Mama #2 (Kitseküla, Eesti) dpl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Liigimääratlus: irish stout või siis iiripäraselt
leann dubh

Tootkaifo: "Pale ale, röstitud linnastamata oder, odrahelbed. Pärm WLP004. Humalad: East Kent Goldings, Fuggles.
IBU 27"

Väike lihtne pudel, sildil neegrinaine. Sildiga on nüüd see veider värk, et kuna pudel saadeti mulle eraldi, aga silt meilitsi, siis pildiks ongi sildipilt :) Pruunakas vaht moodustab kahesõrmese kihi, olles tihe ja püsiv. Õlle värvus - tuhmilt sünkpunane. Aroom on vastuoluline. Ühest küljest lööb alguses ninna veidi sünteetiline, lausa kummine veider teravus, see aga lahtub kohe. Seejärel on tunda nätske odrakaraski hapukasmagusat raskust.

Esmamekk on kerge ja mõrkjas-mage (nii tüüpiline iiri stoudile). Keskmaitse aga toob sellele vastandina sisse magusakas-hapu külluslikuma tooni, mis on õhkõrnalt suitsune. Lõppmaitse taandub taas mõrkjamasse suunda, kusjuures mängu tuleb taas too kummine element (röstitud oder kipub mõnikord üsna veidralt käituma, tema röst-aste on ülioluline). Järelmekk on sume ja sametine, meeldivalt kõike eelnevat siluv.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga kerge, aga maitseküllane rüüpeke. Soovitaksin proovida röstodra asemel mõnda tumedamat linnast.
------------
pilt tootja saadetud

Joachim


Joachim (Kochi ait, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "amber lager/vienna" ja hinnang 26 punkti.

Tootjainfo: "A light reddish lager-style beer with a caramel aroma and slightly smoky and fruity flavor notes resembling citrus, apricots and smoked plums. Made with four different malt types, this beer provides an enjoyable experience for beer novices and beer connoisseurs alike."

Väike lihtne pudel, punakaspruunil sildil hõbedane kiri. Sõrmepaksune kollakaspruun vaht kaob üsna kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt tumepunane. Aroom on alguses magusakas ... ja siis muutub kiirelt tundmatuseni, meenutades kõvakskuivanud ja kergelt tolmunud sepikuviilu. 

Esmamekk on kergepoolne ja mõrkjas. Keskmaitse muutub huvitavalt mõrkjasmagusaks, tuues silme ette ennemuistse viljakohvi ja mereväes näritud kuivikud. Lõppmaitse on hapukasmõrkjas, kergelt suitsune, karameljas ja kohviküpsise taoline. Järelmekk kaob kiirelt, jättes vaid üldise mõrkjas-hapu veidravõitu mälestuse.

Kergepoolse kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga veidravõitu rüübe. Õlu nagu kuivik. Mehh. Aga noh, koos praevorstikestega grilli kõrvale täitsa OK.
-----------
pilt isetehtud

Sunday, February 22, 2015

Porter Eripruul

Porter Eripruul (Kochi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,5 % vol. Ratebeeri liigimääratlus: "baltic porter",
hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfot ei õnnestunud leida.

Väike lihte pudel, tumelillal sildil kuldne kiri. Pruunakas sõrmepaksune vaht vajub kirmeks. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must. Aroom on nätskevõitu magus, veidi kohvine ja ploomine ... justkui sööks ploomiveiniga immutatud kohvikooki.

Esmamekk on keskmise kehaga (üllatavalt kerge oma kanguse kohta) ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, mõnusalt mitmekihine - siin leidub nii kergelt suitsust rösti kui mõrkjat mandlišokolaadi, suitsuploomi ja melassi. Lõppmaitse muutub hapukas-magusakaks, ploomikompoti taoliseks, veidral kombel hakkab suitsune pool meenutama tubakat ... et mitte öelda tuhatoosi. Järelmekk on magusakas-hapukas ja kergelt vürtsikas, üsna pikalt kestev ja mõnusalt soojendav.

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseeritud ja siirupja kehaga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga vägagi meeldiv rüüpeke. Huvitav, misasi selle tubakase kõrvaltaju annab? Aga kergema dessertõllena sobib see ka sissejuhatuseks magustoidu juurde.
-------------
pilt isetehtud

Kuuse IPA

Kuuse IPA (Kalamaja, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Heledatest linnastest pruulitud põhi annab võimaluse särada värsketel kuusevõrsetel ja IPA'de superstaaridel - humalatel, keda selles õlles on päris uhke seltskond - Cascade, Challenger, Galaxy, Stirklehead, Willamette.
IBU 55"

Väike lihtne pudel, lipsustatud silt. Pai pruulmeister, vaheta palun oma srifti, millega infot sildile kannad, praegune on jube raskelt loetav! Valge vaht täidab 2/3 klaasist, olles kenasti püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne.

Aroom on naeratamapanevalt hea. Magus-hapukas metsamarjane põhi liitub mõrkjas-hapuka kuuseokkaga, tulemus on vaigune ja vaimustavalt värske.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja innukalt mõrkjas. Keskmaitse muutub tiba magusamaks ja siis ... siis lööb suu sahmaki täis kuuseksvu lapsepõlvemekki! Oi see on hea, värske, sädelev ja klaar. Lõpmekk on mõrkjas-magusakasalt aeglane, sekka hapukalt surtsakas, kokku saab OIVALISE tulemuse. Järelmekk mõjub ehk pisut kirbeltki vaiguselt, kuid see on sihuke aus ja õige maitseelamus, et see ülevõllisus on lihtsalt nunnu.

Keskmisest kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERRÜÜBE! Kui seda veel kraadike kangemaks ja seeläbi ümaramaks muuta, oleks tulemus veelgi kõrgemalt kiidetav. Praeguse versioon kõrvale tahaks marineeritud piprakaunu.
------------
pilt isetehtud

Švyturys Baltas

Švyturys Baltas (Švyturys, Leedu) pdl 0,5 l. alc 5.0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "German
hefeweisen" ja hinnang 47 punkti.

Tootjainfo: "Švyturys White (5%) is a wheat Hefeweizen beer, member of the traditional Švyturys collection. It is defined by a refreshing taste and flavour that resembles a bouquet of cloves, bananas, plums, orange peel and exotic fruit. This non-filtered, cloudy beer with its peculiar taste and exceptional flavour should be served with a slice of lemon in a special pre-chilled glass. A wheat beer glass quite sharply flared at the top to look a bit like an hourglass, designed so as to perfectly reveal the flavour of this exclusive beer. Beer White perfectly complements fish, seafood, soft cheese, and light fruit desserts."

Efktne reljeefkirjadega proofilpudel, mille valge-helesinine foolimist kaelaetikett sobitub suurepäraselt pakutava õllestiiliga. Valge hõredapoolne vaht täidab üle poole klaasist, kuid ei püsi kuigi kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on värske, banaanine ja mahlane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub veelgi magusamaks ja tihkemaks, meenutades banaanikeeksi. Lõppmaitse lisab õnneks hapukat sidrunit, mis loob selle magususega tasakaalu. Järelmekis viskab õrnalt sisse mõrkjamat poolt, sidrunheina ja jänesekapsa taolist värskust.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kreemja paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusaka buketiga päris hüva rüüpeke. Aurutatud kala ja köögiviljade kõrvale paras pakkuda.
---------------
pilt isetehtud

Thursday, February 19, 2015

Kawe Dry Stout


Kawe Dry Stout (Kalamaja, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,4 %vol. Liigimääratlus: dry stout.

Tootjainfo: "Kerge tume kuivapoolne stout, millele on iseloomulik kerge kohvi mekk. See õlu tuletab sulle meelde kui mõnus on hubastes Kalamaja kohvikutes ja nende terrassidel tšillida. Sobib aastaringseks tarbimiseks.
Linnased: pale ale, odrahelbed, röstitud odralinnased, hapestatud linnased. Humalad: East Kent Goldings."

Väike lihtne pudel, sildike ripub paelaga kaelas :) Pruunakas sõrmepaksune vahukiht on küll hõre, kuid püsib üsna vapralt. Õlle värvus - punakasmust. Aroom on meeldivalt hapukas-magus, õrnalt kohvine ja leivane.

Esmamekk on kergepoolne ja hapukas. Keskmaitse jääb samale kergele tasemele, kuid mõjub mõnusalt maitseküllaselt, meenutades röstitud peenleiba ja kohvijooki. Lõppmaitse lisab kuiva stoudi kohta üllatavalt pehme ja sametise kreemisuse ... pohla-kohvikreem võiks umber nii maitsta :) Järelmekk on magusakas-hapukas ja kergelt keelenurkades sädeleva värskusega.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga übertasandi rüübe. Kerge ja kuiv stout oma väga heas esituses, ehk on vaid kröömike hapestamisega liiale mindud, kuid muidu väga-väga muhe jook. Kõrvale võiks pakkuda suitsutatud vutte või suitsukeelt.
---------------
pilt isetehtud

Golden Ale


Golden Ale (Moe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "golden ale", hinnang veel välja kujunemata.

Tootjainfo: "Moe nr.1. Vesi, linnased, humal, pärm"

Väike lihtne pudel, vihikujooneline sildikujundus. Valge vaht täidab ligi pool klaasi, olles tublisti püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne merevaik. Aroom on kergelt hapukas ja linnaseline (meenutades pigem laagrit) ... hmm, kas siin on kasutatud riisi?

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-hapukas, tolmune ja veidralt sünteetiline. Lõppmaitse on kummine, hapukas-mõrkjas ja kuidagi keelt kraapiv. Järelmekk mõjub veidi leebemalt, täiesti joodab mõrkjus ... kuid siis tuleb taas see sünteetiline kustutuskummi taoline moment juurde.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkja buketiga veider rüübe, millel pole kirka ja karge kuldse eiliga suurt midagi pistmist. Omapärane vienna ehk ... kuigi midagi on siin joogis valesti läinud.
-------------
pilt isetehtud

Wednesday, February 18, 2015

Battle horse


(Buxton, UK) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "black IPA" ja hinnang 96 punkti!!

Tootjainfot ei õnnestunud leida

Väike lihtne pudel, efektne punapruun lahendus kuldsete elementidega, kujutades keskaegset sõjaratsut. Pruunakas sõrmepaksune vahukiht on tugevalt püsiv. Õlle värvus - tume mahagonipunane. Aroom on nii vängevõitu rebaselõhna kui meeldivat männiokast, sooja märga mulda ja üleküpsenud puuvilju. 

Esmamekk on raskepoolne ja magusakas-mõrkjas, puuviljaterriini taoline. Keskmaitse mõjub kui omanäolise segune šerrist ja kohvist, männiekstraktist ja kadakamarjadest. Lõppmaitse hapukas-mõrkjas põhi meenutab veidi kõrbemaläinud rabarberikisselli, lisaks aga tuleb tubli klaasike portveini. Järelmekk kestab vägagi pikalt, olles tajutavalt kange, kleepjas, mesilasvaha ja mustsõstralikööri segu taoline.

Raske kehaga, mõõduakalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBER-ÜBERRÜÜBE! Väga heas tasakaalus, jõuline ja toekas, paras klaasike õhtu lõpetuseks. Kõrvale võiks pakkuda ehk vaid maasikaid vahukoorega või midagi muud kerget ja õhulist, maandamaks klaasi sisu raskust.
--------------
pilt isetehtud

The Living End (Bourbon Cask)


The Living End (Bourbon Cask) (Buxton, UK) pdl 0,33 l. alc 10,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Months spent in wood has imparted characteristic sweet, Vanilla and Oak flavours and aromas into this rich Imperial Stout."

Väike lihtne pudel, must-valge sildikujundus. Pudelist purlunksub välja tihe kosmos, pime ja tihe. Tumepruun sõrmepaksune vahukiht  on vägagi püsiv, õlle värvusest ma isegi ei räägi, saate isegi aru :)

Aroom on meeldivalt tihe ja raske, suitsune ja viskine, terav (atsetoonine?) ja kasetõrva taoline. Tagaplaanil on ka pisut kakaod ja šokolaadikooki nagu kaks robustsevõitu sadamakõrtsi äraeksinud piigat. 

Esmamekk on raske ja tihke, keeleotsale hambaid sisse lööv ja jõuline justkui ennasttäis noor meremees, kes peale oma esimest merereisi peab end sadama hirmuks ja merede valitsejaks. Keskmaitse mõjub rontjalt ja raskelt, rummi ja vanilje seguselt, aeglaselt ja veendunult nagu kollanokaga kaasa tulnud vana pootsman, kes sõnu ei loobi, kuid annab noorele kamraadile tohlaka ribidesse, kui too piigasid liiga usinalt piirama hakkab: "ära ole loll, see on kapteni tütar!"

Lõppmaitse mõjub siirupjalt ja samas ronkmustalt ja mõrkjalt, suitsu ja mõrušokolaadi sulamina. Esmapilgul pelutunud piiga osutub tõeliseks merekuradiks, kes ei lase endale liiga teha. Noor meremees saab kiire tohlaka vastu molu nii et ilmselt liiga suur kübar lendab laia kaarega kaminasse. Vana pootsman, kes on ühtlasi plika ristiisa, õnnistatakse kiire musiga ja läinud me tüdrukud ongi. 

Järelmekk vahib pisut tardunud, ent ilmselt armunud pilguga kaminasse, kus põleb võlgu ostetud kübar ... ja endasse, sest noor meremees ei taha ena teisi piigasid nähagi kui toda võluvat kuraditari. Vana pootsman vaid urahtab ja tellib järgmise õlle, millesse kallab törtsu musta rummi ... mis need noored ka teavad elust ja asjadest!

Rämeraske kehaga, vähekarboniseerunud ja ziirupja paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtiskas-mõrkja buketiga MEGATASANDI RÜÜBE! Tammevaat teeb mõnikord suuremaid imesid, kuid siinkohal on põhi nii tõrvjas, et seda väga mahendada ei ole suudetud ... ja kas on vajagi? Igatahes mitte süüa, vaid tass kohvi on siia juurde vaja pakkuda. Väike kohvi ja olgu ta kange kui merekurat.
-------------
pilt isetehtud

Westbrook Gose


Westbrook Gose (Westbrook, USA) prk 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "gose" ja hinnang 95 punkti!!

Tootjainfo: "This is our interpretation of Gose (pronounced “Gose-uh”), a traditional German-style sour wheat beer brewed with coriander and salt. Once nearly extinct, this very refreshing style is making a comeback."

Pea nüüd hoogu, hea sõber ja pöördu tagasi tootjakirjelduse juurde! Jaa-jaa, see ongi see mida sa loed! Ehk siis hapu nisuõlu, mis on maitsestatud koriandri ja soolaga! Arvad et see on mingi hipsterpruulide napakas originaalitsemine? Ei ole mitte. Tegemist on üsna muistse õllesordiga, mille sünniala on Põhja-Saksamaa. Kui lõuna-Saksa aladel oli humalate kasutamine tunduvalt varem levinud kui see seadusega kohustuslikuks tehti, siis mujal kasutati konservantidena kõike muudki, sh soola.

Väike purk, millel kujutatakse koriandrit ja ... vist soolakristalle? Erkvalge vaht täidab veerand klaasi, olles kohev ja kiirelt kaduv. Õlle värvus - tugevalt hägune tuhm piimjaskollane. Aroom on hapukas, värske ja ... kuidagi piimane. 

Esmamekk ... opihh-pahhh... Gambrinus küll teadis mida oodata aga ikkagi see võtab pisut pahviks ... haaaaapu! Teravalt hapu ja õrnalt magusakas, kuid ikkagi HAPU! Keskmaitse võtab lausa tummaks, surub silmad kitsasteks piludeks ja paneb kätega vehkima ... see on lausa sidrunhapu ... ehkki selle alt vaatavad ettevaatlikult välja ka puuviljased noodid, meenutades suve esimesi rohemahlaseid õunu ja pooltooreid tikreid. Lõppmaitses võib aimata ka koriandri vaigust vürtsikust, kuid see on pigem oletus. Järelmekk on mahlane, kiljuvalt hapu ja õrnalt soolakas.

Keskmisest kergema kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, HAPU jook. VÄGA HAPU. SIDRUNHAPU. Ei, see ei ole tavaline gose, vaid veidruseni edasiarendatud versioon. BRrr.
---------
pilt isetehtud


Monday, February 16, 2015

Naked Kiss


Naked Kiss (Nøgne Ø /Kissmeyer, Norra / Taani). pdl 0,5 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial porter" ja hinnang 61 punkti. Õigem oleks küll "Mustsõstra-porter"

Tootjainfo: "Here at Nøgne Ø we’ve always had a secret crush on Anders Kissmeyer. Our first fling with Anders resulted in the Double Knot Brown. Our very first collaboration brew! Now we’ve hooked up again and this is the result. An imperial porter with lots of blackcurrang. And so the circle is completed. Enjoy with dessert. Or as dessert!"

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, pruulikoja tunnus-O sees tumepunane musijälg :) 

Oisataevas, see vedelik teeb lausa sültjat häält väljakallamisel! Pruun sõrmepaksune vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - no mõistagi MUST! 

Aroom lööb meetrikauguselt ninna terava punase ja musta sõstra lõhnaga, justkui keedaks segumoosi. Nina klaasi torkamisel on lõhn juba mustasõstra toormoosi taoline :)

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja HAAAAPU! No ikka kohe nii hapu nagu toormoos või -mahl peab olema. Keskmaitse ... juuuuurakas jämmmme jummmmmal ... see võtab silmad krilli pähe! Kõigi sõstrate jumala nimel - see siin on sõstrakontsentraat, kuhu on kontroll-lasuna veel ka jõhvikamahla lisatud.

Lõppmaitse. Mismõttes? Kas see on õlu? (Kirjutamine on raskendatud kolmekordselt kissis silmade tõttu) See on ... see on kuratteabmis! Kuklakarvad tõusevad püsti ja lahkuvad protesti märgiks. Bretanomüütsidega tehtud must saison ... vot misasi see on! Black Jacqeus'i mäletate? See siin on vaimupuudega kaksikvend! Lisanduv lagrits muudab seda olukorda. Paremaks??? No kuskohast mina tean?!?

Järelmekk. Vanaema ajas midagi segamini kui seda mahla keetma hakkas. Mis paganat puutub siia pihlakas ja kibuvits? Juba kolmas ettevaatlik sõõm lööb põsed õhetama ja terve mõistuse taanduma. ÄÄÄÄ. Ärge enam nii tehke! Pange see hullus tammevaati ja laske tal omandada kreemikat tihkust, siis tulge järgmine kord uuesti. 

Keskmise kehaga, nõrgalt karbonieerunud paletiga, HAPU-hapukas-HAPU-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-HAPU buketiga ma-ausõna-ei-tea-mis. Isegi keskmisest friigima tegelase jaoks on see MEGAFRIIKLUS. Koos jäätisega serveerituna oleks tulemus ilmselt nauditav. Praegusel juhul on see loomakaitseseaduse piirest väljuv inimkatse. Hapuõllede fännid - lennake peale! Vähem kilavate silmadega isendid - hoidke eemale!
---------------
pilt isetehtud

Quintine Ambrée


Quintine Ambrée (Ellezelloise, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: belgia stong ale ja hinnang 92 punkti!

Tootjainfo (google tõlke kaudu): "October 26, 1610, the stake was erected in Ellezelles for Quintine witch aged 38. In his spellbook, handed down from generation to generation, we found his recipes "magic". We share with you today."

Väike madal kääniskorgiga pudel, beežil sildil virdelabida otsas lendav daame :)Kergelt kollakas hõre vaht täidab 4/5 klaasist, olles siiski suhteliselt püsiv. Õlle värvus - pronksjas merevaik. Aroom on kommisuhkruselt magusakas ja ebaküdooniamoosi taoliselt hapukas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub tunduvalt hapukamaks, ebaküdooni asemel ... või kõrval on siin tikreid, metspirne ja vaarikaid. Lõppmaitse paneb keele pisut särisema, valge pipra taoline vürtsikus õhetab üsna jõuliselt. Järelmekk on mõrkjas-hapukas, keele alumised taganurgad sumisevad vaikses rahulolus.

Keskmise kehaga, väga tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga übertasandi rüüpeke. Belgia punakate eilide seas üks maitseküllasemaid. Siia kõrvale tahaks mõnd pehmet valget juustu.
-------------
pilt isetehtud

Hop Sasa


Hop Sasa (AleBrowar, Poola) pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 92 punkti. Tootja ise küll määratleb seda kui "Polish IPA"

Tootjainfo: "woda; słody - pilzneński, pszeniczny, wiedeński, Carapils, zakwaszający; chmiel - Iunga; drożdże Safale US-05
IBU 60" 

Poola keelest saate ju kõik aru, eks ole :) Aga sellest IPA'st teeb Poola IPA justnimelt Poola humala kasutamine.

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, rohe-kollasel sildil üks veider vanamemm.Valge vaht täidab ligi pool klaasi, olles tublisti püsiv ja klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on mõnusalt ja leebelt puuviljane, mango ja mandariinide vahepealne. 

Esmamekk on keskmise kehaga (üllatav 5%vol juures!) ja krapsakalt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on veelgi jõulisem ... keeletaju järgi võik seda isegi topelt-IPA'ks nimetada. Mango osakaal suureneb, sellele lisandub greip ja männiokas. Lõppmaitse tõmbab tagasi mahedamale poolele, magusakas-hapukas üldpõhi saab aga lisaks tubli annuse vürtsikust. See on nüüd küll üsna uskumatu tajuhäire - 5kraadisest joogist sellist maitsetulva poleks oodanud! Järelmekk on mõrkjas-mahlane, greibi, mandariini ja mangomehu segune ... keelepärasse jäävad aga pikaks turritama männiokkad.

Keskmisest pisut raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kergelt õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga MEGARÜÜBE! Oi see on üllataja, mu poisid ja tüdrukud. Poolakate ees müts maha! Seda humalat tuleks nüüd küll hakata maale tooma ja mine tea, ehk koguni kasvatama. IPA kohta suhteliselt lahjast joogist on saanud südantsulatav maitsepomm! Prooviks seda õige pakkuda koos suhkrustatud ahjuõunaga?
-----------
pilt isetehtud

Sunday, February 15, 2015

Valgus Pimeduses v.2

Valgus Pimeduses v.2 (Pernau, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Liigimääratlus: must suitsune IPA

Tootjainfo: "Pale Ale, suitsulinnas, rukkilinnas, Carafa I, šokolaadilinnas. Citra, Galaxy. Kuivhumaldatud - Citra, Galaxy.
IBU 90"

Väike lihtne pudel, beežil põhjal musta trükiga sildil on vist keskaegne lahingustseen. Tumepruun vaht täidab 2/3 klaasist, olles makrofleksilikult püsiv. Õlle värvus - no pigem antivärvus - MUST.

Aroom meenutab suitsutatud šokolaadi. Huvitav, kas sihukest asja keegi teeb ka tegelikult? See on hapukas, mõrkjas, pisut kirbe, meenutades suitsuploome ja külma tuleaset.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse ... jeerum-vaarum ... see on tulekahjujärgne turbaraba! Rämedalt suitsune, krobeline ja kohutav. Keelt väntsutav ja halastamatu. Lõppmaitse ... iiiks ... mu vaene keel! See koletujõuline põlenud kadakate ja kõrbenud kanarbiku mõrkjasMÕRUmõrkjus koos mõningase hapukusega triigib maitsenäsakesed sama sügavale kui poevad põõsajuurte alla põlengust heitunud mutukad. Järelmekk ei halasta mitte üks põrm, tõmmades kõri ümber tõrvanööri ja lastes vaid vähesel magushapukusel seal sisse lipsata, täites ülejäänud vaba ruumi tünnitäie tõrvaga.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-MÕRRRRU-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõru buketiga KOHUTAV ÜBERRÜÜBE. Ülevõlli värk, nii umbes kolm korda üle võlli. Või kuus. Vahet pole, keel on sõlmes ja mingeid muid maitseid täna tunda on üsna lootusetu.
---------------
pilt isetehtud

Troublette


Troublette (La Caracole, Belgia) pdl 0,33l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri
liigimääratlus: "belgian wheatbeer" ja hinnang 81 punkti.

Tootjainfo: "Troublette is a white beer; its name (Hazy One) refers to its hazy white color. It is a light and refreshing beer with a fruity and citrusy flavor with some bitter hints of hops."

Väike lihtne pudel, sinakal sildil vesiroosilehel istuv tigu. Valge hõre vaht täidab pool klaasi, olles üsna püsimatu. Õlle värvus (peale tublit loksutamist) stiilile kohasel uduselt kollane. Aroomis lööb kõigepealt ninna väga hea puhas vesi, seejärel hapukas nisu ja mõrkjas koriander.

Esmamekk on keskmisest kriips kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse mõjub meeldivalt täidlasemalt, hapukas-magusakalt ja väga värskendavalt. Lõppmaitses võtab juhtohjad enda kätte mõrkjas-vürtsikas koriander, mille vaigused-eeterlikud seemneterad annavad nii mõnusa tihke tunnetuse. Järelmekk on vürtsikas-hapukas ... ja seejärel siidjalt magusakas. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseeritud, hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusaka mekiga überrüübe. Stiilipuhas belgia nisukas, mis sobiks parimal moel koos nt suitsulatikaga.
--------------
pilt isetehtud

Sweet Cow


Sweet Cow (AleBrowar, Poola) pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "sweet stout" ja hinnang 80 punkti. Tootja ise küll määratleb seda kui "milk stout"

Tootjainfo: "Do not be fooled by the mates from the pub, the cow pies are not made in a pastry shop. If you are looking for more sweetness in your life, reach for a stout with a pinch of lactose. The milky and coffee flavors, in this dark beer, will soften even the toughest guys. The Sweet Cow is the first polish beer brewed in genuinely British style, which is milk stout. The name comes from the ingredients used in the process of production. To be more specific, it comes from the milky sugar, which is added at the stage of cooking the wort.
Malts – Pale Ale, Wheat, Vienna, Carapils, Carafa; hops – Challanger, Fuggles; roasted barley; oatmeal; yeast S-04; lactose; water.
IBU 28"

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, roosakal sildil lehmakostüümis tegelane. Kreemikas kahesentimeetrine vahukiht on keskmise püsivusega, kuid haakub päris kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - tumepunase helgiga mustjaspruun. Aroomis on tunda kakaopulbrit ja peenleiba.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks, leiva ja kamašokolaadi taoliseks. Lõppmaitse toob sisse lubatud magusust, kuid siiski üsna mõõdukalt määral, meenutades piimaga kohvi ja olles sametiselt pehme. Järelmekk on taas mõrkjasmagusakas, piimašokolaadi ja leivakreemi taoline.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga sametine vägagi meeldiv rüüpeke. Väga kergelt joodav, paras pakkuda koos mõrušokolaadi ja liköörikirssidega.
------------------
pilt isetehtud

Saturday, February 14, 2015

Topeltnelson


Topeltnelson (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,2 vol% Liigimääratlus: topeltIPA. Ratebeeri hinnang pole veel välja kujunenud.

Toojainfo: "Double (or full) Nelson. A double IPA showcasing a single hop - New Zealand’s Nelson Sauvin."

Väike lihtne pudel, sildil näost punetavad maadlejad. Valge kahe sõrme paksune vaht on tublisti püsiv, haakudes kenakesti ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž.

Aroom. Hmm. Noh alustame sellest et seda on PALJU! Kohe Väga Palju! Ja see on üks õite kummaline segu ... sirelist, valgest veinist, vaniljejogurtist ja pikalt seisnud kummeliteest. 

Esmamekk on magusakas ... raske ja magusakas. Keskmaitse. Oeeehhhh ... noh nüüd siis et kuidas seda öelda. Jessver. Kas siin on diatsetüüli või ... lihtsalt koorevõid, segatuna iiriskommi, üleküpsenud ananassi ja kuusevõrsetega? 

Lõppmaitse võtab su keele samasugusse nupuvõttesse nagu pildil rüselevad mehed. See on kummmmaline segu pirnipovidlost, kadakamarjakeedisest ja mesilasvahast. Sasininesitikas ... kas see on nüüd toores jõud või hämmastav elegants, millega on kokku segatud täiesti sobimatud maitsed. Justkui oleks päikesesoe melon blenderis kokku segatud aniisi ja tõrvaga ... noh need viimased sõnad olid täiesti irrelevantsed maitse suhtes ... või mine sa tea. 

Järelmekk ärritab maitsenäsakesed viimsele võitlusele arusaamise eest ... kuid see on üsna lootusetu. Taruvaigune kleepjas nätakas surub nad vastu maad ja ülevaniljestatud koorejogurt katab selle veelgi paksema vaabaga. Lõpuks pudiseb su keele küljest jahmunud tükikesi. 

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja vaiguse paletiga, magusakas-mõrkjas-MAGUS-mõrU-hapukas-KUmmALINE-vürtsikas-magUS-mõrkjA buketiga lollakas rüübe. MEGA. RÜÜBE. Aga Nii Ei Tehta! Nomisasiseeolgu? Miks peab vanainimese meelerahu vastu ööd häirima? Mismoodi ma nüüd siis edasi teen? Hea ja halva piir sai segamini löödud. Jälle. Need Põhjala poisid on lollakad. Mina ära.
------------------
pilt isetehtud

Keizer Karel


Keizer Karel (Haacht, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: belgia kange hele eil ja hinnang 83 punkti.

Tootjainfo: "Top fermented ruby red beer with a mild and fruity flavour and a sweet hoppy aftertaste. Contains malted barley."

Väike proofilkaelaga ja reljeefkirjadega pudel, pruun-tumepunane sildikujundus. Sõrmepaksune beežikas vahukiht pole suurem asi püsija. Õlle värvus - kirkalt murelipunane. Aroom on magushapukas, karamelline ja tikrikompotti meenutav.

Esmamekk on raskepoolne ja magusakas, puuviljane ja külluslik. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas ja vürtsikas, kõrvetatud suhkru ja kuivatatud virsikute taoline. Lõppmaitse lisab korralikult vürtse, pannes suu meeldivalt õhkama, siin leiab viigimarju, valget pipart ja nelki, see on üks õilis ja hingestatud suutäis. Järelmekk taandub kröömike rahulikumaks, olles belgia IPA ja dubbeli vahepealne - siin on mõrkjust ja magusust just täpselt parajas balansis, lisaks kriipsujagu hapukust, et sädet paigas hoida.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERRÜÜBE! Jääb kuhugi belgia IPA, deubbeli ja vürtsõlle vahele. Oivaline koos mõne vängema hallitusjuustuga.
----------------
pilt isetehtud

Rukkiõlu / Ruginis alus


Rukkiõlu / Ruginis alus (Tarušku, Leedu) pdl 1,0 l. alc 5,2 %vol. Liigimääratlus: rukkiõlu (ehkki ratebeeris "speciality grain" ja hinnang veel välja kujunemata).

Tootjainfo: "During the beer boiling the rye malt which gives the characteristic fresh taste is used and the top-fermenting yeasts allow to disclose a soft vanilla and clove aroma."

SUUR kääniskorgiga pudel, sildil rukkipead. Valge vaht täidab üle poole klaasi, olles vägagi püsiv. Õlle värvus - kirgas heledapoolne kuldne. Aroom on hapukalt leivane (ja äratuntavalt lätlane).

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on tuntavalt leivane, magus-hapukas, pärmine ja ürdine. Lõppmaitse ... hmmm ... kuidagi tolmune ja rukkikuivikuid meenutav. Järelmekk on pisut vesisepoolne, kuid üsna meeldivalt kosutav.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga lihtne rüübe. Äratuntavalt lätlane ja leivane. Praeleiva ja küüslauguküünega pakutuna täiesti joodav.
--------------
pilt isetehtud

Friday, February 13, 2015

Mc Douglas


Mc Douglas (John Martin, Belgia) pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "scotch ale" ja hinnang 85 punkti.

Tootjainfo: "Gordon Scotch Ale was born in the limpid highlands among isolated lochs and haunting Scottish castles. This brown beer, reminiscent of a dark ruby, is full of contrast - both strong and smooth. Its creamy head is delectation for the palate. This unique nectar can also be discovered under the name of Douglas Scotch Ale. Has been renamed ’Finest Scotch’ in 2006. "

Väike lihtne pudel, šotiruuduline sildikujundus. Õrnalt hallikas-kreemikat karva kahe sõrme paksune vahukiht on keskmise püsivusega. Õlle värvus - kirkalt tume punakaspruun. Aroom on mõrkjasmagus, karamelli ja musta tee lõhna segune, taustaks väga hea värske vesi. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja otsekoheselt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on väga-väga muhedalt maitseküllane, magusalt meenutades ahjus karamelliseerunud ploome ja melassiga tembitud karamell-kooki. Lõppmaitse annab veidi ootamatult alla, taandudes lihtsapoolsemaks ja rauamaitseliseks, veidi robustseks ... nagu oleks õlle tegemiseks kasutatud rabavett (muuseas, see oleks idee hobipruulidele!). Järelmekk on mõrkjas-magusakas, veidi rohmakas ja samas tugev nagu ühele mägilasele sobiv.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga väääääga mõnus rüübe. Šoti eilide klassika ta nüüd küll pole, aga mida siis belgia pruulikojalt ikka tahta. Samas nauditav, jõulisepoolne ja maitseküllane igatahes. Soovitaks pakkuda koos vürtsikama maksapasteediga.
--------------
pilt isetehtud

Traavel

Traavel (Villi õlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,8 %vol. Liigimääratlus: "wheat IPA"

Tootjainfot pole.

Väike lihtne pudel, kollakas-oranžil sildil hobusemask. Valge vaht täidab 3/4 klaasist, muutudes suuremulliselt hõredaks, kuid olles superpüsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega punakaskuldne. Aroom on mõrkjas-hapu, nätskevõitu ja õunane.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse mõjub rohmakalt jõuliselt nagu Tori hobune, siin leidub üleelusuuruses humalaid ja kotiga kuivatatud õunu, samblikku ja vaarikavarsi. Lõppmaitse on mõrkjas-hapu, keelt parkiv ja rööbakas, purjus meremehe ja kohtlasevõitu hobuse ristsugutis. Järelmekk kruvib keele rulli ja tõmbab valjad ümber, see mõrkjas taruvaigune tunnetus jääb sinna ikka väga pikaks ajaks.

Keskmisest raskema kehaga, ülemäära karboniseerunud ja kergelt õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-mõru-hapukas-vürtsikas-MÕRU mekiga rohmakas rüübe, mille kõrvale peaks pakkuma midagi teravalt vürtsikat, nt marineeritud jalopenosid.
-------------
pilt isetehtud

Petrus dubbel bruin


Petrus dubbel bruin (Bavik-De Brabandere, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "abbey dubbel" ja hinnang 87 punkti.

Tootjainfo: "Brown beer of high fermentation. This dark brown beer is the result of big quantities of specialty malts and natural caramel. This is resulting in a full malty beer with a taste of bitterness and caramel. The aromas are a mixture of burned malts and sugar syrup. A rich brown beer with a cream coloured mousse."'

Väike lihtne pudel, punakaspruunil sildil õnnis munk võtme ja karikaga (sildil kiri "the key to heaven"). Tumekreemikas vaht täidab ligi poole klaasist, olles küll hõre, kuid üsna kaua püsiv. Õlle värvus - kaunis murelipunane. Aroom meenutab šokolaadivaabaga kaetud puuviljakooki.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas.  Keskmaitse on meeldivalt maitseküllane, magusakas-mõrkjas, veidi veinine ja puidune. Lõppmaitse on ... hmm ... kaljataoline, leivane ja karamelline. Järelmekk paneb suu veidi vürtsikalt õhetama, olles värskelt mõrkjas ja meeldivalt magusakas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika väga heas tasakaalus buketiga väga-väga meeldiv õlu. Keskmisest dubbelist maitseküllasem, väga kergelt joodav ja kosutav. Pakkuda koos singiviilaka ja marineeritud kurkidega.
-----------
pilt isetehtud

Thursday, February 12, 2015

Quintine Blonde


Quintine Blonde (Ellezelloise, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: belgia stong ale ja hinnang 91 punkti!

Tootjainfo: "On October 26, 1610, a pyre was erected in Ellezelles for a 38-year-old Quintine witch. In his grimoire, being passed from generation to generation, we found his "magic" recipes and we share with you today."

Madal kääniskorgiga pudelike, beežil sildil lendab daam virdsesegamislabida otsas ... kui te nüüd aru saite millest ma räägin :) Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on magus-hapukas ja puuviljane, meenutades virsikuid ja barbarissi, pirnikompotti ja düšessi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse nagistab vürtsikalt maitsenäsakeste kallal, olles magusmõrkjas ja tihkepoolne. Lõppmaitse on külluslikult tihke, mandariinikoore ja kuivatatud virsikute taoline, meloni ja rosee-pipra segune. Järelmekk on vürtsikas-mõrkjas, täidlane ja piiikalt keelepära torkiv, väga turgutav ja meeldivalt soe.

Keskmisest kriips raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERRÜÜBE! Siia kõrvale oleks hea kuivatatud virsikuid nagistada.
--------------
pilt isetehtu

Black Hope


Black Hope (AleBrowar, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "black IPA" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "Be tough as the Rocky Mountains and patient as the stream of the Colorado River. Do not lose hope, even in the highest rush. Eventually you will find a unique treasure – beer with a black character, but a bright soul. Praise of the crops of the American land.
malt – pale ale, vienna, wheat, Carapils®, Caramunich®, Carafa®, Acidulated
hop – Simcoe, Chinook, Citra, Cascade, Palisade
yeast Safale US-05
water
IBU 65"

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, must-valgel sildil aardejahtija.Kahe sentimeetri paksune hallikaspruun vahukiht muutub tasapisi hõredaks, kuid haakub kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt punakasmust. Aroom on KÕRBENUD ... aga mitte suitsune, mahlane ja greibine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas, kergelt kõrbenud ja mahlakas. Keskmaitse on oivaline segu korraliku puuviljasest IPAst ja kergest iiri stoudist, hapukas-mahlane ja mõrkjas-röstine. Lõppmaits muutub raskepoolsemaks, leivakooriku ja kadakamarjaleotise sarnaseks. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, veidi mõrušokolaadi ja lõkke kohal kõrvetatud leiba meenutav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga überrüübe. Jõuline ja samas vägagi lihtsalt joodav. Koos grillribidega oleks vägagi hea paariline.
-------------
pilt isetehtud

Singha


Singha (Boon Rawd, Tai) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: pale lager ja hinnang 7 punkti.

Tootjainfo: "A premium lager beer brewed from the finest ingredients, Singha is a full-bodied 100% barley malt beer that is distinctively rich in taste with strong hop characters. Brewed with three hops: Saaz, Perle and Hallertau. Editor’s Note: Recipe scaled down from 6% to 5% in 2007."

Väike reljeefkirjadega pudel, valge-kuldne sildikujundus. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht on hõre ja kiirelt kaduv. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on õrnalt hapukas ja linnaseline. 

Esmamekk on kerge kehaga ja üsna naksakalt hapukas-mõrkjas, veidi metalline. Keskmaitse muutub mahedamaks, lisandub linnasemagusust. Lõppmaitses on tunda veidi murust humalat. Järelmekk kaob väga kiirelt, jättes aga siiski kurgupärasse päris meeldiva karge värskuse.

Kerge kehaga, nõrgapoolselt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga lauaõlu. Kuumal suvepäeval värskenduseks igati asjakohane.
-------------
pilt isetehtud

Monday, February 9, 2015

Töö tahab tegemist

Töö tahab tegemist (MV Kodupruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4 %vol. Tootja liigimääratlus: "scottish heavy"

Tootjainfo: "Janu käes vaevlev töömees ei ole kasulik. Samas pole ka haamrijäljed ümber naela pole kuigi kaunid.
Linnased: Crystal, Munich, Black Pot, linnaseekstrakt. Humalad: Fuggles.
IBU 17"

Väike lihtne pudel, hobipruuli kohta tavatult elegantne sildikujundus. Valge vaht moodustab vaid hetkelise kirme ja siis kaob. Õlle värvus - kirkalt pruunakaspunane. Aroom on üllatavalt raske ja jõuline 4-kraadise õlle kohta! Siin on kadakavõrseid ja sookailu, rasket odrakaraskit ja niisket turvast.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on kohe jõuliselt MÕRU, röntsakas ja tahumatu ... sihuke ootamatu nagu haamrikolakas keset vaikust :) Lõppmaitses tuleb esile veidi hapukat tooni, meenutades ülekuivatatud antonovka viilakaid. Järelmekk on karaskiline, roostene ja karmilt end keelepärasse riputav.

Keskmisest kergema kehaga, alakarboniseeritud paletiga, mõrkjas-magusakas-MÕRU-hapukas-mõrkja buketiga rohmakas rüübe. Tõeline üllataja, pruulmeistrid on suutnud kokku panna vesisusele läheneva kerguse ja rämedalt jõulise maitse. Janu ehmatab küll kaugele eemale :)
--------------
pilt isetehtud

Sunday, February 8, 2015

Suruga Bay Imperial IPA


Suruga Bay Imperial IPA (Baird, Jaapani) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: imperial IPA ja hinnang 96 punkti.

Tootjainfo: "The first key to a great Double IPA is dryness of character despite the high original gravity. This is accomplished, foremost, through high attenuation by the yeast during fermentation. We aim for an apparent attenuation around 85% which yields relative dryness and alcohol strength. The second key is a fantastic and powerful hop aroma. This we achieve by dry hopping Suruga Bay Imperial IPA with several varieties of pungently strong American hops. We conduct this dry hopping not once but twice, in two separate tanks. Then, at packaging, to ensue a vigorous secondary fermentation and natural carbonation, we krauesen Suruga Bay with a percentage of peak fermentation beer from a different batch. Suruga Bay Imperial IPA is a wickedly compelling flavor experience. Its hop character is as rich as Japan’s Suruga Bay is deep (it is Japan’s deepest bay and Baird Brewing is located on its inner shore). The greatness of Suruga Bay Imperial IPA resides in a supreme drinkability that pervades in spite of the potency."

Lihtne väike pudel, kribukirjul sildil on lilled või saluut ... no mine võta kinni. Valge sõrmepaksune vahukiht on tihedapoolne ja kenasti püsiv. Õlle värvus - kirkalt oranžikaskuldne. Aroom on mõnusalt mõrkjasmagus, virsikute ja üleküpsenud mango noodiga, hommikuselt murune ja värske.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse avab oma mahlased tšakrad ja uputab keele puuviljasesse suppi, milles on kokku segatud visrikukompott, pirnid ja mangomehu. Lõppmaitse taandub veidi lihtsamalt mõrkjas-hapukale tasandile, meenutades koduselt konserveeritud paradiisiõunu ja pihlakaid. Järelmekk on külluslikult ja täidlaselt mõrkjas-magus, sädelevalt vürtsikas ja toekas ning oivaliselt tasakaalus, ükski nukk ei tõuse liiga esile.

Raskepoolse kehaga, nõrgapoolselt karboniseeritud ja õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERRÜÜBE! Suurepärases maitsetasakaalus raskepoolne topeltIPA, mis on kokku keeratud nii mõnusalt tihedaks ja komapktseks, et norida pole absoluutselt millegi kallal. Siia juurde tahaks midagi kreemikat ja rammusat, mõnd pehmet juustu koos vürtsika maisikrõpsuga.
-------------
pilt isetehtud

Verner meeõlu


Verner meeõlu (Raasiku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "spice/herb/vegetable" ja hinnang seni välja kujunemata. Noh ma ei tea, meeõlle kategooria võiks ju ratabeeris ikka olemas olla, aga näe!

Tootjainfo: "Meeõlu on Verner Märzeni õlle edasiarendus, millele täidlast maitset lisab eestimaise mee aroom. Õlledele mitteomane mesine magusus koos mõõduka mõrkjuse ja aroomiga teevad Verner Meeõllest oma sordi visiitkaardi."

Väike lihtne pudel, omapäraselt kaunis silt, millel näha meekärje motiivi. Valge vaht täidab ligi pool klaasi, olles aga hõre ja kiireltkaduv. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne merevaik. Aroom meenutab kuivatatud pärnaõisi ja meevaha. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus (mitte magusakas, vaid justnimelt magus). Keskmaitse on MAGUS, lausa siirupjas, mesine ja pisut veinine. Lõppmaitse magusus taandub pisut ning lisaks tuleb mõrkjashapu mahlaõun. Järelmekk on mahlane, mesine ja pisut isegi liköörine ... selline meelikööri ja õunamahla segu.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-magus-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga überrüübe! Meeõllede väga hea esindaja ... noh pisut liigagi mesine, aga omamoodi mõnusalt ülevõllikas. Siia kõrvale tahaks piprase loomasingi viilakat.
---------------
pilt isetehtud

Saturday, February 7, 2015

Self Righteous Black IPA


Self Righteous Black IPA (Stone Brewing, US) pdl 0,33 l. alc 8,7 % Ratebeeri liigimääratlus: "black IPA" ja hinnang 100 punkti!!!

Tootjainfo: "We’re brewers whose substantial mettle and idiomatic approach to brewing allows us to consistently create works of art such as this justifiably self righteous ale. Its bitterness hits our sweet spot. Its blackness lightens our hearts. Its liquid dichotomy pulls it all together in this sublimely sacrosanct ale. Yes, we damn well know our stuff here at Stone, and it would be irresponsible of us not to acknowledge how remarkable this heavenly creation of ours is. Thus the name we are compelled to give it ... Stone Sublimely Self Righteous Ale ... serves as a reminder of just how good we are, in both liquid and verbal form. We re certainly not perfect. Too often, we allow our modesty to get the best of us as we re simply not inclined towards senseless braggadocio. When youre good, youre good. And when you do something great, the least you can do is acknowledge it. Others benefit from knowing. In this case, we find that we are compelled to point out how amazing this beer is that we rightly call the Stone Sublimely Self Righteous Ale.
First brewed in 2007 as Stone 11th Anniversary Ale, this beer was an instant hit. With us. Other folks with great taste loved it too, but we were focused on how much we liked it, and we felt it was truly sublime. That euphoria didnt last long though, as it was soon replaced with the grim reality that when we sold out of it there wouldnt be any more. For Us. And that was simply unacceptable. So, we are now blessing ourselves, and you the enlightened, with this beer on a full time basis.. Thusly, you may now revel in your own self righteousness as you see fit with this glorious example of ours. You are genuinely welcome, as it is our pleasure.
IBU 90"

No säherdust ülevoolavata ja silamtorkavalt reljeefset enesekiitust pole Gambrinus enne lugenud ... aga eks üldiselt ole Stone poisid ka kiitust väärt. Noh kaeme perra.

Väike lihtne pudel, klaasile trükitud silt. Hallikaspruun sõrmepaksune vahukiht on püsiv ja tugevalt klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - kirkalt sügavikupunane. 

Aroom on omamoodi põrutav. Ei ta ei hüppa klaasist sulle ninna kinni, ta isegi ei mata su meeli ... aga ta köidab ja võlub oma mitmepalgelisusega. Ürdine ja lagritsane, karameljas ja nelgine. Pisut aniisi ja rohkelt valget pipart. See on kui vana apteek, mis on läbi imbunud aastasadade aurudest ja proviisorite pisut švipsis targutustest. 

Esmamekk ... hmmm. Raske ja veidi veniv. Magusmõrkjas ja kergelt koirohune. Põnev ja hariv. Keskmaitse ... VAUUU ... oikurja ja kuutõbise kukerpalle! Ohsapoiss KUI humalaküllane ja keelekonti murdev see tökatjas ja kirbelt ravimlik rüübe on. Massiivselt kuusevaigune ja kadakane ning kasepungade kleepjasmõrkjas kah veel!

Lõppmaitse. Kiiiu-viiiiu ... nii umbes kisab selle kiriabimasina sireen, mis mööda mekutaja keelt ringi kimab, üritades päästa kuhtuvaid maitsenäsakesi. Tihkelt karameljas foon üritab lootusetult päästa, tehes katset oma magususega mõrvarlikku mõrkjust tasakaalustada, aga mis liig see liig. Teerulline magushapukas mahlapress jääb samuti jänni.

Järelmekk. Jeerumvaarum. Minu vaene keel. See on hukas. Ilm on hukas. Metsatukas. Kõrvetatud männikäbidest ehitatud onnis elab metsavana, kes sööb ainult kanarbikku ja joob põdrasamblateed. ÕÕÕ. Ma ei tea mida öelda. See Stone pruulikoda on saadanast. Ja saadan on teadupärast ingel. See veider ingel. Ja see on üks veidramast veidram friigiõlu. Või noh, mis tas ikka veidrat, lihtsalt must topeltIPA kuunedas astmes.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-MÕRU-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-MÕRU KOLOSSAALNE MEGARÜÜBE! See on umbes sama kui võta hõbehäälne harf ning panna sellele külge staadionisuurune võimendus ning vaadata siis, et kas sa ikka naudid seda ingellikku kõla, mis on korraga omandanud saatanlikud mõõtmed?!?  Klaas vett ja pisut puhkust palun siia kõrvale. Gambrinus läheb ära. Kuhugi vasakule. Teed valimata.
---------------
pilt isetehtud

Verner Märzen


Verner Märzen (Raasiku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "pilsner" ja hinnang 25 punkti.

Tootjainfo: "Selle VERNER MÄRZEN sordi retsepti aluseks on võetud tänapäeva maailmas üks tuntumaid ja populaarsemaid õlleliike <<Märzen>> või nagu seda tihtipeale nimetatakse <<Oktoberfest>>, kuna just nimelt seda õllesorti pakutakse samanimelisel festivalil. Nimetatud õllesordi valmistamisel kasutatakse kolme sorti linnaseid. Nii saavutatakse maitseaistingute mitmekesisus ja rikkalikkus. Alguses võib suus tunda linnaste magusust, mõne aja pärast aga tekib kerge mõrudus. See õlu sobib ideaalselt õlle maitset hindavatele ning alati uute maitseelamuste otsingul olevatele gurmaanidele. Antud sordi tootmistsükkel (käärimine/laagerdamine) on ligi 30 päeva."

Väike lihtne pudel, omanäolisel heledates ja punastes toonides sildil kuldsed kirjad. Peaks ütlema, et seni eesti õlleturul olevatest väikepruulidest kauneim sildidisain. Kergelt kollakas vaht täidab lihi pool klaasi, olles aga väga hõre ja kadudes kiirelt ning jäljetult. Õlle värvus - kirkalt oranžikas punane. Aroom on karameljas, linnaseline ja kergelt mesine.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magusakas. Keskmaitse on karamelline, veidi hapukas ja pisut metaljas. Lõppmaitses tuleb esile õõõõige vähe mõrkjat heinast tooni, kuid peamine on siiski mesine ja pähkline magusmõrkjus. Järelmekk jääb päris meeldivalt mõneks ajaks kerge vürtsika magususega keelepärale.

Keskmisest veidi kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga päris heas tasakaalus mõnus rüübe. Massiõlledest maitseküllasem, aga kergelt roostes või metalne foon õrnalt häirib. Päris hüva pubijook.
-------------
pilt isetehtud

Gambrinuse ülevaade väiketootjate õlleturust

Gambrinus üritas küsitluse abil kaardistada Eesti kiireltarenevat väikepruulijate maailma ja asjasthuvitatud tarbijate arvamust asjast. Selleks sai 2015.a jaanuaris Gambrinuse õllepäeviku kaudu läbi viidud e-küsitlus.

Uuritud sai kolme sihtgruppi – juba turul olevad väikepruulikojad, peatselt turule tulemist planeerijad ja nö lai ring. Ülevaate autor on teadlik, et mõni tegija jäi kajastamata ... kuid osalemine oli vabatahtlik nagu ka uurimuse koostamine. Mõningase moonutusena peegeldusid uurimuses ka need õlled, kes tegelikult alles 2015.a alguses turule tulid, kuid see ei muuda üldpilti.

Peamine üldistus, mida saab teha – väikepruulitud õllede turu (et mitte öelda fännide) lemmikuks on kujunenud need, kes julgevad rabavalt eristuda ja üllatada, suudavad pakkuda piisavalt laia valikut et meelde jääda ning ei ürita konkureerida suurtootjatega, pakkudes lihtsaid joogiõllesid. Viimaste jaoks on olemas oma kindel nišš, kuid siis peab ka hinnaklass olema sootuks teine.

Kõik küsimustele antud vastused on lisades tsenseerimata ja toimetamata kujul :). Gambrinuse enda üldistused nende vastuste põhjal on mõistagi subjektiivsed. Kuid igatahes tänan kõik osalejaid!


----------
Uurimuse tekst saadaval *.pdf failina siit.


Friday, February 6, 2015

U-Boat


U-Boat (BrewDog / Victory Brewing, Šoti / USA) pdl 0,33 l. alc 5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "smoked" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "U-Boat is a collaboration between BrewDog and Victory Brewing Company. Devised by Bill Covaleski (co-founder of Victory) alongside Bowman and Franz, this subversive smoked porter has a complex smoky aroma and a superbly balanced flavour. Brewed with a blend of speciality malts and fermented with lager yeast, U-Boat is deceptively different and achieves a flavour and body similar to a chocolate stout but by entirely different means.
The nose is warm and smoky, rich with milk chocolate and a hint of espresso, and a subtle lager character.
On the palate is a big dark malt sweetness, balanced by the blend of spicy Mittelfruh and citrussy Galena. Cocoa powder, rich dark chocolate, and ripe berries interplay with a toasty burnt sugar bitterness. The mouthfeel is thick and chewy with a treacley quality that doesn’t cloy, as it plays off against the hops and roast malt bitterness.
Malts: Extra pale Crystal Carafa Munich Chocolate Smoked
Hops: Mittelfruh Galena
Twist: Brewed with smoked malt & Lager yeast."

Väikest kasvu lihtne pudel, mille sildikujundus meenutab laeva needitud keret. Tumepruun vaht täidab kolmandiku klaasist ning on üle keskmise tugev. Õlle värvus - must. 

Aroom meenutab värskelt ahjust tulnud leivakoorikut, selline soe, veidi kõrbenud, magus-hapukas ja otsatult kodune. 

Esmamekk on raskepoolne ja üsna jõuliselt magusakas-hapukas. Keskamaitse muutub veel tihkemaks ja balti porterile iseloomulikult (aga mis ta muud on!) omaselt siirupjaks, lagritsa ja kõrvetatud suhkru ning kohvikreemi taoliseks. Lõppmaitse meenutab ploomi-palinka ja kakaolikööri segu, mida on mahedamaks tembitud hea leivakaljaga. Järelmekk on unistavalt magus-vürtsikas, leebe ja samas kaasakutsuv, magus-hapukas, kreegipovidlo ja rukkikreemi taoline.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja pisut siirupja paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga MEGARÜÜBE, kuritegelikult kergelt joodav ja ohjeldamatult maitseküllane võrgutaja. Balti porterite üks parimaid esindajaid ja seda sellises mõnusalt kiiksuga võtmes. Dessertõlleks sobilik, tükike mõrudat mandlišokolaadi oleks ehk täitsa mõnus siia juurde.
--------------
pilt isetehtud

Smoky Joe


Smoky Joe (AleBrowar, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "foreign stout" ja hinnang 95 punkti!! Tootja ise küll määratleb seda kui "whiskey extra stout"

Tootjainfo: "The crowd Has gone crazy, shouting: Smo-ky!, Smo-ky! Even totally exhausted with steam commnig out from your ears you don’t give up. You reach your lips with the glass full of stout full of peat-asphalt flavor. That’s the thing you do for fame and love for the beer!
malt – pale ale, wheat, whisky malt 45 ppm, Carapils®, Chocolate Wheat
oat, roasted barley
hop – Challenger, Fuggles
yeast Safale US-04
water
IBU 45"

Keskmist kasvu lihtne pudel, sildil punnitav atleet ... või siis pigem mitte kuigi atleet :) Pruun kahe sõrme paksune vaht on superpüsiv. Õlle värvus - täiusele lähenev must. 

Aroom - oi see on juba meetri pealt ninaväänav magusmõrkjas tegelane. Vii oma nospel sellesse klaasi ettevaatlikult mu sõber! See turbasuitsune lõhn võtab su sõõrmeist kinni ja immutab pea seestpoolt läbi guaššvärvide, suitsutatud viskivaadi (mis on peaaegu sama), rabapõlengu ja koorevenise seguga. 

Esmamekk on selle lõhnavägevuse peale ootamatult kerge ja ... kuivapoolsetele iiri stoutidele omaselt magemõrkjas. Keskmaitse asendab selle kuivetunud iirlase aga juba toekama inglasega, hapukas-magusa tegelasega, kes suhtub küll ümbritsevatesse reserveeritud külmusega, kuid polegi üldse paha poiss. Lõppmaitse liigub juba magusamasse ja toekamasse serva, kus "võõrstoudid" paiknema peaks, kuid magusust tõmbab kolm kihti allapoole suitsune ja kõrbenud põhitoon. Järelmekk on jällegi kergem, kuivemapoolsem, kakaone ja röstpähkline, pisut vürtsikas ja magus-hapukas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga Überrüübe, mille turbasuitsuse oleku juurde sobiks mõnusalt suitsusink.
---------
pilt isetehtud

Rowing Jack


Rowing Jack (AleBrowar, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "At the stern of the Santa Maria! Finally the beer, that will not go bad on the way to India! Only an additional portion of hops could protect this precious cargo from Neptune’s moods and fiercely burning sun. 
Try to resist this, sailor!
malt – pale ale, wheat, vienna, Carapils®, Acidulated
hop – Simcoe, Chinook, Citra, Cascade, Palisade
yeast – Safale US-05
water
IBU 70"

Keskmist kasvu lihtne pudel, sildil mereröövel. Valge vaht täidab pool klaasi, olles tihedapoolne ja kaunikesti püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom on vaigune ja heinane, mõrkjas-magus, meenutades suvist metsavälu, kus tirtsusirinasse mattunud kanarbikuvälu immitseb hurmavat raskepoolset vinet.

Esmamekk on keskmise kehaga ja soliidselt mõrkjas. Keskmaitse magus-mõrkjas kanarbikumee ja kadakaokste segune kleepjus takerdub iga maitsenäsakese külge eraldi, pannes need heitunult judisema. Lõppmaitse hapukas mõrkjus meenutab pihlakaid ja pohlavarsi, veidi närtsinud kuusevõrseid ja ... huvitav, kas kadakaveini tehakse? Järelmekk säristab keelepärasse väikesi auke oma vürtsika mõrkjusega, kuid kallab need hoolitsevalt üle taruvaigu ja kuusevõrsesiirupi seguga.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga MEGARÜÜBE! Pagana põnevalt mitmenäoline, algsest kergusest tummise raskuseni muutuv humalaleotis, mis võiks vabalt pretendeerida ka topelt-IPAks olemisele. Siia kõrvale võiks julgematele pakkuda tšillipähkleid, et elamust veelgi võimendada.
-------------
pilt isetehtud