Wednesday, February 18, 2015

Westbrook Gose


Westbrook Gose (Westbrook, USA) prk 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "gose" ja hinnang 95 punkti!!

Tootjainfo: "This is our interpretation of Gose (pronounced “Gose-uh”), a traditional German-style sour wheat beer brewed with coriander and salt. Once nearly extinct, this very refreshing style is making a comeback."

Pea nüüd hoogu, hea sõber ja pöördu tagasi tootjakirjelduse juurde! Jaa-jaa, see ongi see mida sa loed! Ehk siis hapu nisuõlu, mis on maitsestatud koriandri ja soolaga! Arvad et see on mingi hipsterpruulide napakas originaalitsemine? Ei ole mitte. Tegemist on üsna muistse õllesordiga, mille sünniala on Põhja-Saksamaa. Kui lõuna-Saksa aladel oli humalate kasutamine tunduvalt varem levinud kui see seadusega kohustuslikuks tehti, siis mujal kasutati konservantidena kõike muudki, sh soola.

Väike purk, millel kujutatakse koriandrit ja ... vist soolakristalle? Erkvalge vaht täidab veerand klaasi, olles kohev ja kiirelt kaduv. Õlle värvus - tugevalt hägune tuhm piimjaskollane. Aroom on hapukas, värske ja ... kuidagi piimane. 

Esmamekk ... opihh-pahhh... Gambrinus küll teadis mida oodata aga ikkagi see võtab pisut pahviks ... haaaaapu! Teravalt hapu ja õrnalt magusakas, kuid ikkagi HAPU! Keskmaitse võtab lausa tummaks, surub silmad kitsasteks piludeks ja paneb kätega vehkima ... see on lausa sidrunhapu ... ehkki selle alt vaatavad ettevaatlikult välja ka puuviljased noodid, meenutades suve esimesi rohemahlaseid õunu ja pooltooreid tikreid. Lõppmaitses võib aimata ka koriandri vaigust vürtsikust, kuid see on pigem oletus. Järelmekk on mahlane, kiljuvalt hapu ja õrnalt soolakas.

Keskmisest kergema kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, HAPU jook. VÄGA HAPU. SIDRUNHAPU. Ei, see ei ole tavaline gose, vaid veidruseni edasiarendatud versioon. BRrr.
---------
pilt isetehtud


No comments:

Post a Comment