Sunday, February 1, 2015

Tamme tökat

Tamme tökat (Kastani, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Liigimääratlus: tammel laagerdunud quadrupel.

Tootjainfo: "Belgia tume kange eil. Sisaldab kuut sorti linnaseid, Sterling humalaid ja pärmi. Laagerdatud tammelaastudel.
Pruulitud veebruar 2014."

Kas panite tähele viimast rida? See on aasta otsa laagerdunud quadrupel ... oi see võib mõnus olla!

Väike matsakas pudel, must-valge sildike. Kreemjat karva kahe sõrme paksune vahukiht on kohevalt hõre ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumeruuge.

Aroom ... mmmm. Isegi kui te pole belgia õlle fänn, siis see aroom paneb juba kaugelt naeratama. Magus nagu lapsepõlv, veinine nagu noorus ja mõrkjas nagu küpsus ja elukogemus.

Esmamekk on raskepoolne ja veinine, magus-hapukas ja sametine. Keskmaitse muutub juba siirupjaks, tihkeks ja portveini taoliseks, meenutades kreeke ja kuivatatud kirsse. See on kui mõnus õhtu koos sõpradega, kellega polegi vaja rääkida, piisab märksõnadest ja mälestused tulvavad vuliseva metsajõena lõputu ahelana.

Lõppmaitses astuvad duetina esmapilgul tõsimeelsed Isand Tamm ja tema kõrval Emand Kirsikompott ... kuid see esinemine on täis elurõõmu ja kogenud nautlemisoskust. Järelmekk on kui sume õhtupoolik sauna eesruumis, kui miskipärast kõik räägivad poolhääli ja ainsaks valguseallikaks olevad küünlad on juba lauale niredeks jooksnud ning kõik valgustab vaid kamina hubisevate süte miilamine.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siirupja kehaga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga MEGARÜÜBE, mille kirjeldamisel on raske hoiduda õndsast õhkamisest ja sisekaemusesse laskumisest. Dessertõlu, digestiiv ja magustoit. Pakkuda vaid parimatele.
--------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment