Tuesday, February 3, 2015

Golden Monk


Golden Monk (AleBrowar, Poola) pdl 0,5 l. alc 7,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: IPA ja hinnang 83 punkti. Järjekordne näide sellest, kuidas ratebeeri muidu väga hea süsteem kohati kinni kiilub. Tootja nimetab oma õlut ise "saison IPA", aga sellist kategooriat ratebeer lihtsalt ei tunnusta.

Tootjainfo: "Although it’s not proper for a monk to admit – the power of magic numbers does work on me. That’s why, together with my brothers, we made an double effort with our 10th beer. We brew it with care and we made a strong, aromatic saison IPA …
malt – pale ale, wheat, Abbey, melanoidin, Acidulated
hop– Citra, Palisade, Willamette, Centennial
yeast Safbrew T-58
Candy Sugar Dark
water
IBU 60"

Lihtne keskmist kasvu pudel, sildil on munk, aga ... ta ise on veider ja käes olev rist on samuti viltu :) Valge vaht täidab kolmandiku klaasist, olles mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt tumeoranž merevaik. Aroom on põnevalt mõrkjas-vürtsikas ja valge kuiva veini alatooniga hapu.

Esmamekk on keskmise kehaga ja naksakalt mõrkjas-hapukas. Keskmaitse ... vau ... see ON põnev ja teistmoodi! Ühekorraga võistlevad oma koha eest su keelel nii tihkepoolne linnasemagusus, mõrkjas humal ja hapukas-vürtsikas saison ... kokku on see üks keeruline külakuhi, kuskohast saab raske olema niidiotsa leida, mida mööda edasi liikuda. Lõppmaitse muutub kõvasti arusaadavamaks, peatooni annab pomelo mõrkjas-magus mahlasus, lisandub kumkvaatide hapukas mõrkjus ja tagaplaanil sädeleb mõõdukas vürtsikus. Lõppmaitse hämmastab oma kuiva ja samas magusa täidlusega ... einoh see on üks segasepoolne rüübe, mille kirjeldamiseks tuleb kunagi tagasi tulla ja proovida toatemperatuuril olevat jooki, kahjuks hetkel on see klaasitäis kuskil 10-11 kraadi juures ning see nüristab maitsemeeli.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe. Keeruline? Jah seda kindlasti, aga ega pole ka kuigi lihtne kokku panna kehakat IPA't ja sädelevat saisoni. Järgiproovimist ja miks mitte ka -tegemist tasub see aga kohe ilmtingimata! Vürtsikas-soolakas vorstiviilakas sobiks siia kõrvale keelele sulama.
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment