Friday, May 30, 2014

Storm King Imperial Stout


Storm King Imperial Stout (Victory, US) pdl 0,33 l. alc 9,1 %vol. Liigimääratlus: imperial stout. Ratebeeri hinnang 100, beeradvocate oma 91 punkti!!!

Tootjainfo: "With a huge, Pacific Northwest hop aroma & character upfront, Storm King subsides into massive, roast malt complexity. More flavor than mere words can adequately describe. Rich and substantial, it will warm your heart."

Lihtne väike pudel, mustal sildil kullipilk :) Kreemikat karva vaht täidab pool klaasi ja on superpüsiv. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must. Aroom hoovab siit klaasist kaugele, olles liköörilik ja lagritsane, röstihapu ja kohvikreemine. 

Esmamekk on raske ja vürtsikas-mõrkjas. Keskmaitse mõjub oivalise kohvilikööri ja valge rummi vahuna kohvikeeksil. Lõppmaitse ... ooojjjjjaaaa ... lausa tammevaadi raskune küllus täidab meeled kuni kõrva-aukudeni ning paneb vaimustunult seda klaasi silmitsema ... siin elab tumeduse saadik, kuid sihuke sümpaatne tegelane, et tahaks lausa pai teha. Lõppmaitse. Ohh. Tahaks silmad sulgeda ja pisut mõtiskleda. Või kui aus olla, siis lihtsalt vait olla ja mitte kirjutada - edasine on lihtsalt tahtejõuga kribatud, austusest suurejoonelise rüüpe vastu! Siin on turbast raskust ja tammepuidust peenelt viimistletud trooni-käsipuud ... mitte et ma teaks, kuidas see maitseb. Mõmisema panev mõrkjas küllus täidab kogu sisemuse ja kipub meeli varjutama. Järelmekk keerutab kui grammofon viimast lugu, kuid roidunud seltskond ei pane tähelegi, et muusika on lakanud ja kostab vaid kahin. Pagan küll, no tehakse ikka imelisi rüüpeid ses maailmas!!!

VÄGA raske kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, vürtsikas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga KÕRGEMA TASANDI MEGARÜÜBE! Kas suitsuribi siia juurde? Miks mitte!
-------
pilt isetehtud

Tume Sarviline

Tume sarviline (Parno katselabor-pruulikoda) pdl 0,33 l. alc 9,2 %vol. Liigimääratlus: imperial porter.

Tootjainfo: "linnased: Pale Ale, suitsulinnas, röstitud oder, Vienna, Munich, Pruun suhkur, šokolaadi linnas. Humal: East Kent Golding. Tammelaastud. Danstar Nottingham. IBU 37"

Väike lihtne pudel, heledal sildil talutab talupoeg sokku turule.Õrnalt kreemikat karva vaht moodustab pooleteist sõrme paksuse kihi, mis on väga märkimisväärselt püsiv. Õlle värvus - punakasmust. Aroomis domineerivad kuivatatud kirss ja suitsuploom.

Esmamekk on väga raske ja veinine, hapukas-magus ja soe. Keskmaitse loob keelel kõik tšakrad valla, pannes maitsemeeled süvenenult "OMMM" undama ja vaikselt edasi-tagasi õõtsuma. See on odraveinine ja suitsune, ploomine ja rosina-rummikeeksine elamus, millesse süvenemine võtab aega. Lõppmekk käänab keelele veel ühe sõlme sisse, pannes teda tajuma kohvi ja Vana Tallinna segu :) Kergelt kadakane ja samas kanarbikumee vimkaga, karvasepoolne ja agressiivne nagu vana sokk kunagi! Järelmaitse taandub aegamisi, veidi õlijalt mööda keelepära alla nõrgudes, jättes maha mõnusalt suitsuse elamuse, justkui oleks lõkke kõrval istunud ning selle kohal keedetud mesist kanarbikuteed joonud.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika-hapukas-magusa buketiga jõuline, veidi karvane rüübe. ÜBERTASAND on ta juba praegu, kuid sedasorti delikatess peaks vähemalt pool aastat järelküpsema, enne kui ta kogu täiuse avab! Süüa siia juurde ei sobi, pakuks vaid köögiviljadippi mädarõikakastmega.

-------
pilt isetehtud

Kus suitsu, seal tuld

Kus suitsu, seal tuld (Parno katselabor-pruulikoda) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Liigimääratlus: suitsune laager.

Tootjainfo: "linnased: suitsulinnas, carahell. Humal: Tradition Hallertau. Saflager W34\70. IBU 30"

Väike lihtne pudel, heledal sildil suitsetav härrasmees. Valge vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis pole kuigi püsiv. Õlle värvus - tumekuldne. Aroom on leebelt suitsune ja õrnalt karameljas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja suitsuselt mõrkjas. Keskmaitses tugev karameljas põhi, millele lisandub suitsune vürtsikus. Lõppmekis viskab sisse hapukat nüanssi, mis tuletab meelde lepasuitsu. Järelmaitse on meeldivalt jõuline ja kauakestev.

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapuka, suurepäraselt paigas buketiga über-rüübe! Siia kõrvale prooviks heameeleha praetud verikäkki pohlamoosiga.
-----------
pilt isetehtud

Sunday, May 25, 2014

2late IPA


2late IPA (Brewfist, Itaalia). pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Liigimääratlus: topelt-IPA. Ratebeeri hinnang on 96 punkti, beeradvocate oma samuti 82 punkti

Tootjainfo: "Imperial extremely hoppy IPA. The combination of American hops and oceanic perfectly hides the alcohol content. When you realize that it will be 9.5% now ... 2Late! Malt: pale, vienna, cara120
Hop: Chinook, Columbus, centennial, galaxy, Nelson Sauvin"

Lihtne väike pudel, tume kirjuvõitu sildikujundus. Valge vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis vajub küll kokku, kuid jääb kirmena kauaks püsima. Õlle värvus - kergelt udusel tumekuldne merevaik. Aroom hoovab sellest rüüpest kaugele - nauditav kogus troopilisi vilju eesotsas mangoga on segamini miksitud väga värske vee ning karge hommiku-uduga, lisades kajakakisa ja kergelt soolaka merelõhna. 

Esmamekk on keskmisest toekam ja mõrkjalt jässakas nagu hommikul laevale naasev pootsman. Keskmaitse mõjub aga risti vastupidiselt - siin on küll hakkajat sitkust, kuid kogu oleks on nooruslikult mänguline ja seiklushimuline ... see on ilmselt junga, kes vana merekaru toetab, et too olematu tormi käes faarvaatrist kõrvale ei kalduks. Lõppmaitses võtab too mänguline ja põrgulikult põnev puuviljane segu kogu asja üle - pootsman norskab juba kajutis ning junga lööb laevalael rõõmutantsu - homme algab ju ta esimene merereis, mis tõotab ohte ja väikest varandust! Järelmaitse kumab kui hommikune päike - siiralt ja puhtalt, kuid samas jõuliselt ja otsustavalt, andes mõista et täna tuleb üks troopiliselt palav päev, mis lõpeb humalaselt raksuva äikesetormiga!

Keskmisest tihkema kehaga, mõõdukalt karboniseeritud ning kergelt õlija paletiga, intensiivselt mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga, suuuuuurepärases maitsetasakaalus olev MEGATASANDI IPA, mänguline ja lustakas, jõuline ja meelitav. Ei siia juurde ei sobiks vist midagi pakkuda, naudingut jagub niigi küllaga!
--------
pilt isetehtud

Latvijas IPA

Latvijas IPA (Aldaris, Läti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Liigimääratlus: IPA. Ratebeer pole veel koondhinnet leidnud, beeradvocate ei tunne seda jooki üldse.

Tootjainfo - rüübe on niiiiiiii uus, et isegi tootja koduleht ei tunne seda! :) Muuseas, sildil kirjas, et tegu on proovipartiiga nr 12

Väike lihtne pudel, stiilselt ajaloohõnguline silt. Valge suuremulline vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis on küll hõre, kuid püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne merevaik. Aroom on magus-mõrkjas, kergelt adrune ... selgelt on aga ära tunda tüüpiline läti magusakas kodune pärmitüvi.

Esmamekk on kergepoolne ja mõrkjas. Keskmaitses mõrkjus süveneb, lähenedes vaigusele ja hapukale männikasvule. Lõppmaitse kõditab juba üsna mõnusalt humalafriigi maitsenäsasid, segades vaigusele mõrkjushapukusele juurde troopilselt magus-nätskeid puuviljanoote. Järelmekk on üsna intensiivselt mõrkjas, kleepudes pisut tammise ja kadakase parkivusega pikaks ajaks keelepärale ning pannes keele alanurgad kergelt undama.
---------
pilt isetehtud

Budweiser

Budweiser (Anheuser-Busch InBev, USA). pdl 0,47 l (16 fl oz). alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: hele lager. Ratebeeri hinnang .... trummipõrin .... 0! Jah, just ümmargune null!! Seni oli Gambrinus näinud madalaimaks hindeks 1, mis oli ühe Itaalia alkoholivaba lakke hinne. Ja iseloomustamaks hindamis-süsteemide erinevus - beeradvocate on koondhindeks saanud 56.

Tootjainfo: "Brewed and sold since 1876, "The King of Beers" is the largest-selling beer in the world. Budweiser has been the world’s best-selling beer since 1957, and is distributed in more than 70 countries. Budweiser leads the U.S. Premium beer category, outselling all other domestic premium beers combined. In fact, one in almost every five beers sold in the United States today is a Budweiser. "We know of no brand produced by any other brewer which costs so much to brew and age. Our exclusive Beechwood Aging produces a taste, a smoothness and a drinkability you will find in no other beer at any price."

"Brewed with 100% natural ingredients. We use only the finest hops, barley malt, rice, yeast and water. We craft and age Budweiser using time-honoured brewing methods."

Pudel on omaette vaatamisväärsus - sale ja õlakas metallpudel, kaetud üleni efektse valge-punase kirjega. Erkvalge vaht moodustab poolesentimeetrise kihi, mis kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - kiiskavalt kirgas hele-helekollane. Aroom on sisuliselt olematu, pikalt nuuskides leiab õrna meenutuse linnastest.

Esmamekk on vesiselt kerge ja kergelt mõrkjas.  Keskmaitse on õrnalt magus-mõrkjas ja kuidagi kommine. Lõppmaitse magusas kahvatus ümaruses domineerib selgelt riis. Lõppmaitse ... eee ... no kui väga-väga pingutada, siis võiks mingi maitse üles leida ja nimetada seda metalselt kommiseks.

Vesise kehaga, alakarboniseeritud paletiga, sisuliselt puuduva maitsega (tinglikult mõrkjas-magus) kehastunud eimiski. Kvaliteetne eimiski, sest ta ju otseselt ei haise ega ole mingil moel ärritav ... kuid ka mitte mingil moel meeldejääv. Jääkülmana kuumal suvepäeval ehk rüüpaks klaasikese ... aga milleks, kui maailmas on nii palju häid õllesid?

----------
pilt isetehtud

Saturday, May 24, 2014

Taras Boulba


Taras Boulba (De la Senne, Belgia). pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Liigimääratlus: belgia hele eil. Ratebeeri hinnang 94, beeradvocate oma 89 punkti.

Tootjainfo (google tõlge): "Light Blonde 4.5% alc. Generously hopped with the finest aromatic hops, giving it a very refreshing character and a nose reminiscent of citrus."

Lihtne väike pudel, plakati-stiilis sildil konflikt tsirkuses :) Erkvalge vaht täidab 3/4 klaasist, olles ülimalt püsiv. Õlle värvus - õrna uduga helekuldne. Aroom mõjub kui kehastunud värskus - klaar ja kvaliteetne vesi, mida võimendab mõõdukas humalane selgroog.

Esmamekk on kergepoolne ja magusakas. Keskmaitses tuleb esile hapukas-mõrkjas murune humalavärskus ja meeldivalt kerge karameljas linnas. Lõppmaitse paneb oma kerguses ja lihtsuses suisa naeratama - nii mõnusalt karge ja selge nagu armas tütarlaps suvekleidis kastesel heinamaal. Järelmekk kaob küll kiirelt, kuid jätab keelele ja meelele toreda ja sõbraliku jälje, justkui oleks keset kuuma päeva välja astunud pisikesest metsajõest, käredast ja külmaveelisest, mis paneb su selja judisema ja naha õhkama, kuid uuel täiusel nautima suurt suve!

Kergepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkja buketiga oivaliselt lihtne (jah - just OIVALISELT LIHTNE) rüüpeke. Ei siia kõrval ma ei pakuks midagi. Veel üks klaasitäis palun!

--------
pilt siit

Zinne Bier


Zinne Bier (De la Senne, Belgia). pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Liigimääratlus: belgia hele eil. Ratebeeri hinnang 93, beeradvocate oma 89 punkti.

Tootjainfo (google tõlge): "Golden Blonde 6% alc., Malty, with a fine bitterness and with a long finish. His nose, complex, develops a fruity aroma-hopped intense."

Lihtne väike pudel, plakati-stiilis sildil linn ja päikesetõus. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasi, muutudes suuremulliseks, kuid olles märkimisväärselt püsiv. Õlle värvus - uduselt helekuldne. Aroom on õrnalt lilleliselt biskviitjas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja õrnalt mõrkjas-torkiv. Keskmaitse muutub mõrkjamaks, meenutades kuusekasve ja kadakat. Lõppmaitse toob senisele vastupidiselt hapukas-mahlaka laia laine, mis õhkab üleküpsenud ananassi ja konserviprnide järgi. Järelmekk on kargepoolne, mõrkjas-vürtsikas ja kosutav. 

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseeritud paletiga, mõrkjas-hapukas- mõrkjas-vürtsika buketiga karge rüüpeke. Siia kõrvale oleks paras pakkuda röstitud kitsejuustu peediviiludel.
-----------
pilt siit

Friday, May 23, 2014

Delta


Delta (Brussels Beer Project, Belgia). pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: belgia IPA. Ratebeeri hinnang on 92 punkti, beeradvocate pole veel koondhinnet välja töötanud.

Tootjainfo: "With a self-confident attitude, Delta stares straight at you with her golden eyes. The intensity of her exotic aromas will catch you by surprise but it is her lingering bitterness that will leave you defensless and make you surrender. Get away before it is too late, you really should not trust her innocent look. Brewed with Challenger & Citra & Smaragd hops. IBU 45"

Lihtne väike pudel, lihtne sildikujundus. Valge tihe vaht täidab 3/4 klaasist, vajudes suuremulliseks, kuid jäädes üsna püsivaks. Õlle värvus - kergelt uduselt kuldne. Aroom on õrnalt mõrkjas-vürtsikas ja ürdine. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja õrnalt vürtsikas. Keskmaits viskab ootamatult jõuliselt hapukasse värskesse õunamahla ja siis toob koheselt tagasi mõrkjasvürtsikasse kaneeliküpsisesse. Lõppmaitse on sädelevalt kerge ja kuivalt šampanjane, mõrkjalt puuviljane ja õrnalt vürtsikas. Järelmekk paneb juba silmad kergelt kilama ja põsed õhetama - selles pudelis on mängu ja lusti ja maitseelamusi kolme eest ... siin kihisevad kokku aroonialik mõrkjas parkiv mekk ja külmavõetud pohlade magusapoolne hapukasmõrkjus, hõõgveinilikud vürtsid ja kihisev karge külm valge vein.

Keskmise kehaga, väga tugevalt karboniseeritud paletiga, mitmekihilise vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI belglane, tripli ja IPA suurepärane segu. Siia juurde soovitaks mõnd vängemat ja vürtsikamat hallitusjuustu.
--------

pilt siit

Hiiu vaskne


Hiiu vaskne (Hiiu Käsitööõlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,1 %vol. Liigimääratlus: punane eil.

Tootjainfo: "Hiiu vaskne õlu on Flandria punase (Flanders Red Ale) õlle tüüpi. Tegu on punakama, vaskset tooni õllega, mille tumedam värvus on saavutatud biskviidise baaslinnase kõrval täidlasemate, sh röstitud erilinnaste abil. Õlle tummisemat linnaselisust on kergelt tasakaalustatud humalatega. Õlu on kääritatud Belgia vedelpärmiga, mis lisab hapukamaid noote. Suvisele õllele iseloomulikult on Hiiu vaskne siiski kuivemapoolsem õlu, millel kangust 6,1%. Süsihappegaas on õllesse kääritatud pudelis."

Väike lihtne pudel, rõhutatult lihtne sildikujundus. Kreemikas vaht täidab 2/3 klaasist, vajudes mõne minutiga kirmeks, jättes väheldasi jälgi klaasiseintele. Õlle värvus - uduselt punakaspruun. Esmase süsihappegaasipilve lahtudes tunned kuivatatud kirsside magus-hapukat aroomi ning tärkliselise rosinakisselli tummist tihkust. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja õrnalt magus-hapukas. Keskmaitse on tihkelt karameljas ja biskviitjas, kirsilikult hapukasmõrkjas. Lõppmaitse annab koduveinist ja kuivatatud tumedate rosinate magus-hapukat lisa. Järelmaitse meenutab taas tihket rosinakisselli, millesse on seekod lisandunud veidi nelgi ja kardemoni vürtsikust.

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapuka-mõrkja-magusakas-vürtsika buketiga jõuline rüübe, mille kõrvale võiks vabalt pakkuda midagi veidrat, nt rabarberikooki.
---------
pilt isetehtud

Hiiu suveõlu

Hiiu suveõlu (Hiiu Käsitööõlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Liigimääratlus: amber eil.

Tootjainfo: "Hiiu suveõlu on Belgia heleda ale`i (Belgian Blond Ale) tüüpi. Tegu on kerge suvise õllega, kus vürtsikas humalamaitse on tasakaalustatud pilsnerilinnase magususega. Õlle kuldne värvus ning suhkrune mekk on saavutatud kristalliseeritud ja erilinnaste abil. Õlu on kääritatud Belgia vedelpärmiga, mis lisab õllesse vürtsikaid noote, mesiseid toone ning suviselt värsket aroomi. Suvisele õllele iseloomulikult on Hiiu suveõlu janu kustutavalt kuivem ja kergem, kangus kõigest 4,7%. Süsihappegaas on õllesse kääritatud pudelis."

Väike lihtne pudel, rõhutatult lihtne sildikujundus. Valge suuremulline vaht täidab pool klaasi, olles püsimatu. Õlle värvus - uduselt punakas merevaik. Aroomis matab alguses kõik süsihappegaas, kuid selle taandudes tuleb esile soe leivane ja rosinane magusakas aroom, meenutades pikemal nuuskimisel tärklisega paksendatud kodust rabarberikisselli.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja õrnalt magusakas. Keskmaitses tuleb esile seesama leivane toon (kas mängus on rukist?) ja rabarberjas hapukus. Lõppmekk on karameljalt linnaseline ja magus-mõrkjalt virsikuline. Järelmekk viskab sisse kergelt köömnelikku ja kadakast mõrkjas-haput vürtsikust, pannes keele õrnalt surisema.

Kergepoolse kehaga, tugevalt karboniseeritud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga omamoodi mõnus rüübe, kodune ja atsakas. Sobilik pakkuda koos värskelt suitsutatud kalaga ja koduse rukkileivaga.
----------
pilt isetehtud

Thursday, May 22, 2014

Jambe-de-Bois


Jambe-de-Bois (De la Senne, Belgia). pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Liigimääratlus: tripel. Ratebeeri hinnang 96, beeradvocate oma 87 punkti.

Tootjainfo (google tõlge): "Slightly coppery blond, Leg-de-Bois is a full-bodied and powerful beer. The nose evokes ripe banana and a subtle blend of old varieties of aromatic hops. On the palate the malt dominates, supported by a long and fine bitterness. 49 EBU"

Väike lihtne pudel, plakatlikul sildil istub kahuril puujalaga taat (mis on ilmselt ka nimeandja). Erkvalge vaht täidab pool klaasi, olles keskmise mulliga ja ülimalt püsiv. Õlle värvus - õrnalt uduselt kuldkollane. Aroom on mõnusalt vürtsikas-magus, puuviljane ja vaniljene.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-vürtsikas. Keskmaitse paneb kulme kergitama - sildil olev kirje "revolutionary triple" õigustab end täiega. Ühest küljest on tegu klassikaliselt vürtsikas-magusa rüüpega, nagu üks triple olema peab, kuid siin on oi kui mitmeid "ekstrapunkte": sidrunjas hapukus ja punase apelsini magus-mõrkjus, valge veini taoline kerge karastav toime ja koirohunapsi kuiv erksus ... no sammmmumeie kui mõnus bukett! Lõppmekk tõmbab hinge tagasi ja laseb juba kergemal greibilikööril su keelt hellitada. Järelmaitse aga ködiab su meeled kohe pikaks-pikaks ajaks selle hurmava sidrunheina ja pihlakanalivka lummusse!

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsika-hapukas-mõrkja buketiga zzzupertasakaalus MEGAHEA rüübe! Siia kõrvale sobiks Gambozola ja õunakrõpsud

------------
pilt siit

Dark Sister

Dark Sister (Brussels Beer Project, Belgia). pdl 0,33 l. alc 6,66 %vol. Liigimääratlus: tume IPA. Ratebeeri hinnang on 94 punkti, beeradvocate pole veel koondhinnet välja töötanud.

Tootjainfo: "Grains: Pale Malt, Aroma, Chocolate Malt, Special B. Hops: Challenger, Sharago, Citra. Refermented in the bottle, so still alive! IBU 45"

Lihtne väike pudel, sama lihtne puna-must sildikujundus. Kreemikas tihe vaht täidab 2/3 klaasist, jäädes samasse olekusse väga pikaks ajaks. Õlle värvus - häguselt tume pruunakaspunane. Aroom on übermõnus segu puuviljadest ja šokolaadist, meenutades nt kirsitükkidega valget šokolaaditahvlit.

Esmamekk on keskmise tihkusega ja magus-mõrkjas. Keskmaitse üllatab mitmekihilisusega - algul mahlane, väga hea vee baasil puuviljasus, siis kuhjub aga keelele röstmaitse ja biskviidilik tihkus. Lõppmaitse keerab veelgi tuure üles kuivatatud virsikute ja konserv-pirnide ning vähese vermutimaitsega. Järelmekk on supermahlane ja maitseküllane, meelitavalt soe ja samas mõnusalt jahutav.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe! Siia kõrvale sobiks taipärane vürtsikas krevetiamps röstsaial.
----------
pilt siit

Stouterik

Stouterik (De la Senne, Belgia). pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Liigimääratlus: iiri kuiv stout. Ratebeeri hinnang 84, beeradvocate oma 85 punkti.

Tootjainfo (google tõlge): "Belgian Stout Irish obedience to 4.5% alc. : Light, dry, freshly bitter with roasted notes complexes. His nose is pleasantly perfumed by the presence of an English aromatic hops particularly appreciated by connoisseurs."

Väike lihtne pudel, 1940'te plakatilikus stiilis sildikujundus. Hallikaspruun vaht täidab üle pole klaasi, olles küll suuremulline, kuid tublilt püsiv. Õlle värvus - punakasmust. Aroom on pehme ja kreemjas, tuues mingi veidra mälestustajuna silme ette päevituskreemi.

Esmamekk on kergepoolne ja mage-mõrkjas. Keskmaitse on leebelt karameljas, lisandub õrn mõrkjas kõrvetatud linnasetoon. Lõppmaitses tajud suitsu, kuid see on samal ajal uskumatult mahlane suits! :) Jäelmekk on mõrkjas-hapukas ja üsna kaua kestev.

Kergepoolse kehaga, üle keskmise karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga mahlane ja kuivapoolne rüübe. Sobilik pakkuda koos röstitud silmudega.
--------
pilt siit

Tuesday, May 20, 2014

PIFF 1.0

PIFF 1.0 (Raja pruulikoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc ~7 %vol. Liigimääratlus: APA / ürdiõlu.

Tootjainfo: "Koostis: Vesi, linnased (Pale, Vienna, Chocolate), humalad (Amarillo, East Kent, Goldings, Citra, Willamette), lagritsajuur, kaneel, pärm."

Väike lihtne pudel, kollasel krähmulisel sildil vaid tehniline info. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist, olles üle keskmise püsiv. Õlle värvus - uduselt punakasoranž. Aroomis tundeb esimese hooga olevat diatsetüüli (koorevõine lõhn), kuid siis meenub, et pruulises on kasutatud lagritsat ja kaneeli ... igatahes on tulemus magusalt võine / vahukoorene.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja vürtsikas. Keskmaitses muutub linnaselisepehmus lausa vatitekilikuks, kaneeli vürtsikus ja lagritsa magus kleepjus täidab kogu suuõõne. Lõppmekk paneb keele lausa kergelt surisema oma uudses vürtsikas mõrkjuses, mida aga oivaliselt tasakaalustab karameljas magusus. Järlemaitse on mõrkjalt kleepjas, ürdine ja mesine, meenutades suvises kuumuses värelevat kanarbikuvälu, mesilaste suminat ja mändide tüvedest imbuvaid sätendavaid vaigutilke.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseeritud ja kleepja paletiga, vürtsikas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERtasandi maitse-emotsiooni pakkuv ebatraditsiooniline rüübe. Kui siia saaks veel kerge hapuka noodi sisse põimida (nt Citra humalatega), oleks tulemus veelgi nauditavam. Siia juurde oleks paras pakkuda ingveriga kaeraküpsiseid.
-----------
pilt isetehtud

Kappav mäger

Kappav Mäger (Raja pruulikoda, Eesti). pdl 0,33 l. alc ~7 %vol. Liigimääratlus: suitsuporter.

Tootjainfo: "Koostis: Vesi, linnased (Munich, Pale, Crystal, Black, Chocolate), humalad (Northdown, Willamette, East Kent, Goldings), pärm"

Lihtne väike pudel, mustal minimalistlikul sildil kaval mägranägu :) Õrnalt kreemikat karva vaht täidab pool klaasi, olles tublilt püsiv. Õlle värvus - vähese punaka varjundiga must. Aroom mõjub kui kergete briti porterite klassika - meeldivalt röst-hapukas, lisandub õrna suitsunoot.

Esmamekk on keskmise kehaga ning õrnalt hapukas. Keskmaitse muutub tunduvalt intensiivsemaks, linnasetihedaks ja lõkke kohal kõrvetatud leiva taoliselt suitsuselt hapukas-mõrkjaks. Lõpmmekk annab juurde tubli annuse tihedat karamell-linnast, meenutades tumedaid rosinaid ja ülekuivatatud sügisõunu. Järelmaitse on vürtsikalt suitsune, hapukas-mõrkjas ja kauapüsiv.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsika-mõrkja buketiga nauditavalt jõuline rüübe. Siia kõrvale sobiks kenasti magus-hapus kastmes mooritud köögiviljad.
--------
pilt isetehtud

Monday, May 19, 2014

Käre Kikas

Käre Kikas (Kasenõmm & Rakaselg, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Linnased: Pale Ale, Vienna, Crystal 300, Special B. Humalad: Chinook, Cascade, Magnum, Styrian Gloding. Kuivhumaldatud: Chinook, Amarillo, Styrian Golding. IBU 100"

Lihtne väike pudel, minimalistlik sildike. Valge vaht moodustab hõredapoolse kirme, mis pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt pruunakaspunane. Aroomis seguneb mõnus tihke veinine karameljas linnaselisus ning jõuline humalamõrkjus.

Esmamekk on tihkepoolse kehaga ja intensiivselt magus-mõrkjas. Keskmaitse on põnevalt kihiline - alguses tuleb esile ürdiliköörilik teravus, misjärel paitab sama kohta lai ja pehme linnasesaba. Lõppmaitse sunnib juba järele mõtlema ... misasi see nüüd siis on ... raudrohu-nastoika ja pihlakanalivka segu? Järelmekk lisab aga hoopis huvitava lisakihi - ohtra kardemoniga tehtud kõrvitsa-sai! Jaburavõitu, aga meeldiv segu, ma ütleks!

Tihkepoolse kehaga, alakarboniseeritud ja veidi õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERRÜÜBE! Pruulmeistrid on veidi oma määratlusega eksinud - tegu on siiski topelt-IPA'ga selle sõna väga heas mõttes! Siia kõrvale soovitaks taipärast krevetirooga.
-------
pilt isetehtud

Becker's Pils

Becker's Pils (Karlsberg, Saksamaa) prk 0,5 l. alc 4,9 %vol. Liigimääratlus: saksa pilsner. Ratebeeri hinnang 9 (sic!), beeradvocate oma pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "Koostis: vesi, odralinnased, humalaekstrakt"

Keskmist mõõtu purgi kujundus on hall ja ilmetuseni "klassikaline purgiõlu". Valge tihe vaht täidab pool klaasi, olles üsna tublilt püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on õhkõhuke, kergelt leivane ... selline, kui kibutäie vee peale on segatud paar lonksu õlut, et et siis kerisele heita.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja ülekarboniseerituse tõttu hapukalt terav. Keskmaitse on õrnalt linnaseline. Lõppmaitse mõjub ebamääraselt mõrkjalt, kuid ka seda maitset on tikupea jagu. Järelmaitse ... eee ... no polegi teist õieti ... mingi ebamugav kunstlik mõrkjus jääb vaid keelele.

Keskmisest kergema kehaga, ülekarboniseeritud paletiga, mõrkjas unter-rüübe. Kui just tappev janu pole, siis ei kõlba see jook muuks kui saunakerisele.
------
pilt siit

St. Louis Premium Kriek


St. Louis Premium Kriek (Van Honsebrouck) pdl 0,25 l. alc 3,2 %vol. Liigimääratlus: puuvilja-lambic. Ratebeeri hinnang 47, beeradvocate oma 76.

Tootjainfo: "25% of Oblacinska Cherries with pits and an aging period of 6 months transform the basic lambic into this fruity red delicacy"

Tilluke sale pudelike, lihtne ja klassikaline sildikujundus. Heleroosa vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis püsib üpris kenasti. Õlle värvus - kirkalt kirsipunane. Aroom - no mis sa kostad, kirss mis kirss :)

Esmamekk on kerge kehaga ja väga intensiivselt magus-hapukas. Keskmaitse meenutab naturaalset kirsikompoti vedelikku, kergelt mõrkjas noot tagaplaanil lisab ainult ehedust. Lõppmekis tuleb sisse veidi odralinnaste pehmust ja pisut pähklist raskust. Järelmaitse on mõnusalt kerge ja värske, magus-hapu ja õõõõõrnalt vürtsikas.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga kuivapoolne rüübe. Naistekas selle sõna parimas tähenduses, kerge, lahja ja ehedalt kirsine. Hea dessertjook, kuigi klassikalises mõttes õllega pole miskit pistmist :)
----------
pilt siit

Sunday, May 18, 2014

Humal & Oder Lager


Humal & Oder Lager (Saku, Eesti). pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: viini laager. Ratebeeri hinnang 23, beeradvocate ei tunne veel seda marki.

Tootjainfo: "H&O Lager on Viini laagri tüüpi punaka tooniga täidlane hele õlu, millesse on pandud mõned peotäied hoolega valitud humalaid tavapärasest rohkem. Mõnusalt humalarikka maitse (IBU = 42) annavad Zeus ja Magnum mõruhumalad, nauditava aroomi eest hoolitsevad Spalter Select ja Cascade aroomhumalad."

Lihtne väike pudel, retrohõnguline valgepõhjane silt. Erkvalge vaht moodustab pooleteise sõrme paksuse kihi, mis püsib üle keskmise kaua, jättes ka klaasiseintele veidi jälgi. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolsem kuldne. Aroom on karameljas ja intensiivselt humalane, kuusekasvude ja adru lõhnaline.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse on meeldivalt karameljas, veidi konservpirne ja kuivatatud õunu meenutav. Lõppmaitse on pehmelt linnaseline, lisandub kuusekasvude hapukas-mõrkjas noot. Järelmekk käänab end aga vürtsikas-magusaks, veidi jõuluseks ja sooja kadakat meenutavaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika väga heas tasakaalus buketiga meeldiv rüübe. Soovitaks serveerida koos röstsaia ja poolvedela praemunaga.

Gambrinus kiidab nii taaravaliku eest (0,33 l pudel on paras mõõt!), disaini kui ka julguse eest teha veidi teistsugusemat rüübet kui seni!
--------
pilt isetehtud

Humal & Oder Pilsner

Humal & Oder Pilsner (Saku, Eesti). pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: hele laager. Ratebeeri hinnang 15, beeradvocate ei tunne veel seda marki.

Tootjainfo: "H&O Pilsner on Tšehhi pilsneri tüüpi aromaatne hele õlu, millesse on pandud mõned peotäied hoolega valitud humalaid tavapärasest rohkem. Mõnusalt humalarikka maitse (IBU = 30) annavad Zeus ja Northern Brewer mõruhumalad, nauditava aroomi eest hoolitsevad Hallertau Hersbrucker ja Super Styrian aroomhumalad."

Lihtne väiek pudel, retrohõnguline valgepõhjane silt. Erkvalge vaht moodustab kahe sõrma paksuse kihi, mis püsib üpris kaua. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroomis lööb esmalt ninna päris jõuline humalapilv, mis meenutab värskeltniidetud muru ja männivaiku (et mitte öelda isegi tärpentini), seejärel aga tuleb esile tüüpilise heleda laagri lihtne linnasepehme põhi.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magus-vürtsikas. Keskmaitses on sama efekt mis lõhnas - esmane mulje on lausa väikese vau-efektiga murumõru, kuid see taandub hetkega. Lõppmaitses tuleb taas esile vaigune kirbe mekk, meenutades seekorda kadakamarju. Järelmekk paneb keele mõõduka vürtsikusega õhetama, varjutades pehmet biskviitjat linnasetausta.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magus-vürtsikas-mõrkja buketiga rüübe. Pilsneri kohta pisut teravapoolne, pigem liigitaks seda vürtsikalt humaldatud premiumi kilda, kuid tulemus on siiski meeldiv. Siia juurde sobiks pakkuda marineeritud oliive.

---------
pilt siit

Saturday, May 17, 2014

Vormsi tume 2:0


Vormsi tume 2:0 - pudelisildil küll seda 2:0 kirjas pole, kuid kuna eelmine maitsmine oli pärit proovipartiist, siis olgu vahetegemiseks selline lisamärge siin. (Vormsi Õlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,3%vol. Liigimääratlus: tume eil.

Tootjainfo: "Filtreerimata ja pastöriseerimata elus õlu. Lubatud vähene sade. Pruulitud odralinnastest, humalatest, pärmist ja põhjaveest."

Lihtne väike pudel, rõngasristi motiiviga moodne silt. Pruunakas vaht moodustab sentimeetrise kihi, mis pole kuigi püsiv. Õlle värvus - sügav mustjaspunane. Aroomis meeldiv segu tumedast karamellist ja hapukatest kõrvetatud linnastest, kergelt suitsune ja ploomine.

Esmamekk on keskmise kehaga, hapukas ja kergelt vürtsikas. Keskmaitses domineerib suitsune-kohvine toon, millele lisandub hapukas ploom ja tume rosin. Lõppmaitses muutub pilt tummisemaks, biskviitjaks, jäädes õrnalt vürtsikaks. Järelmekk taandub üsna pehmeks, kuivatatud ploomide ja tumedate rosinatega tehtud keeksi taoliseks, keele taganurkades säilib hapukas-vürtsikas pinin, mis oli omane ka esmaversioonile, kuid nüüd juba tunduvalt leebemal kujul.

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseeritud paletiga, hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga rüübe, mis paigutub kas tumeda eili või leebe kuivavõitu stoudi kategooriasse. Kõrvale pakkuda suistusingi viilukesi.
----------
pilt isetehtud

Friday, May 16, 2014

Rukkirääk (5,9%)


Rukkirääk 5,9 (mitte segamini ajada sama pruulikoja aastataguse rüüpega Rukkirääk 6,0) (Põhjala, Eesti). pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: rukki eil

Tootjainfo: "Rukki-ale, mis on pruulitud kaheksast erinevast linnasesordist ning maitsestatud Cascade ja Chinook humalatega. Sisaldab odra- ja rukkilinnaseid."

Lihtne väike pudel, kirjuvõitu sildil õllele nime andnud linnukesed. Kreemikas vaht moodustab poole sentimeetrise kihi, mis taandub kirmeks, kuid püsib seejärel kaua. Õlle värvus - kirkalt hele murelipunane. Aroom on magus-hapukalt leivane, selle taga on tunda hea vee puhast lõhna.

Esmamekk on keskmisest suts kergema kehaga ja magusakas. Keskmaitse üllatab, jättes mulje tugevalt karboniseerunud rüüpest, pannes keelepinna teravalt kihisema. Lõppmaitses tuleb esile rukkiõllele tüüpiline nätskepoolne hapukas leivasus, lisandub humalate kadakane mõrkjus. Järelmekk taandub leebemaks, magus-hapuks leivaks, mis loob koduse ja turvalise tunde.

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseeritud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkja buketiga jõulisepoolne rüübe. Sobilik pakkuda koos riivleivas praetud räimedega.
-----------
pilt isetehtud

Original Trachtler Hoibe


Original Trachtler Hoibe (Flötzinger Bräu, Germany). pdl 0,33 l. alc 5,3 %vol. Liigimääratlus: dortmunder. Ratebeeri hinnag 28 punkti, beeradvocate pole veel koondhinnet välja töötanud.

Tootjainfo: "As a traditional family brewery in Rosenheim is still brewed lovingly by hand, we feel the Bavarian homeland and the costume clubs deeply connected. That's why we brew according to the Bavarian Purity Law as before the "Trachtler-Hoibe", a drinkable, amber beer. As a sign of gratitude for the selfless efforts in the conservation and recovery of the Bavarian Tracht culture we promote regional costume work with 50 cents per Tragerl."

Lihtne keskmist mõõtu pudel, saksa tradistioonilst stiili rõhutav silt. Erkvalge vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis taandub ruttu kirmeks. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on pehmelt linnaseline, magusakas ja biskviitjas. 

Esmamekk on keskmises kergema kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitse taandub puhtaks ja lihtsaks linnasepadjaks. Lõppmaitses tunneb juba ka klassikaliste saksa humalate vürtsikat mõrkjust. Järelmaitse kaob kiirelt, jättes keelepärale vaid kerge hapuka õhetuse.

Keskmisest kergema kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga lihtne lauaõlu. Sobilik taldrikusuuruse krõbeda kuldse šnitsli kõrvale. 
----------

Thursday, May 15, 2014

Virmalised

Virmalised (Põhjala, Eesti). pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "A powerful and hoppy IPA that uses a blend of American hops, giving the beer a fresh citrus and grapefruit punch."

Väike lihtne pudel, tumerohelisel sildil veiklevad virmalised. Erkvalge vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, mis on küll hõre, kuid ülimalt püsiv ja klaasiseintele kleepuv. Õlle värvus - õrnalt uduselt kuldne. Aroom on äärmiselt intensiivne, vaigune, nätske ja puuviljane, meenutades purukslitsutud kadakamarju ja üleküpsenud ananassi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja keeleotsa näksivalt mõrkjas. Keskmaitse joonistab välja kaks selgelt eristuvat korrust: alguses raskelt vaiguselt mõrkjas, seejärel kohe ananassi ja mango segune. Lõppmaitse paneb keele juba tudisema, sellesse haakub vürtsikalt greibiseemne õli ja päikese käes kuumenenud kadakas. Järelmekk väänab suus veel ühe tiiru, pannes kõik selles kaasa kumisema raskelt ja himuralt kõikematva humalatormiga, sundides humalafriiki aupaklikult noogutama ja normaalset inimest kohkunult suud muigutama ning klaasikest vett haarama.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBER-IPA. Kui järgmiseks suurendada linnasekogust ja seeläbi keha ning kangust, mängiks sama humalatase juba ka peaaegu et topeltIPA välja. Toidust peab siia kõrvale pakkuma midagi võimast - nt Claxstone sinihallitusjuust sobiks õite hästi!
--------
pilt isetehtud

Nisu-Unn

Nisu-Unn (Akste, Eesti) pdl 0,5 l. alc ~6,5 %vol. Liigimääratlus: nisuõlu

Tootjainfo: "Komplekt Brupaks Brewers Choice "Bawarian Weissbier". Komplektipärm Brewferm Blanche. Komplektilinnased: karamell ja -röstlinnased) Komplektihumalad. Brewfermi linnase kuivekstrakt Wheat"

Lihtne keskmine pudel, tehniline silt. Erkvalge vaht tormab pudelist välja, täidab 2/3 klaasist ja keeldub pudelis püsimast. Õlle värvus - uduselt oranž. Aroom on nõrguke, kergelt hapukalt saiataignane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitses lisandub hapukas kõrvaltoon, meenutades apelsinist puuviljakeeksi. Lõppmekk on veidi vürtsikalt hapukas, õrnalt banaanine. Järelmekk on värske, jõuliselt magushapukas ja keelt õhetama panevalt veinine.

Keskmise kehaga, ülekarboniseeritud paletiga, magusakas-hapukas-vürtsikas-hapuka buketiga jõulisepoolne rüübe, lähenedes määratlusele "imperial wheat". Sobilik rasvasema kalaga või hoopis kalkuni-kotletiga.
-------
pilt isetehtud

Wednesday, May 14, 2014

Wheat Power

Wheat Power (Akste, Eesti) pdl 0,5 l. alc ~4 %vol. Liigimääratlus: nisuõlu.

Tootjainfo: "Maltoosa: Muntons Connoiseurs Wheat Beer. Kuivpärm Safbrew WB-06. Linnas Chateau Cara Blond. Nisuhelbed Nordic. Humalagraanulid H. Brewers Gold & Centennial. Better Brew linnase kuivekstrakt Extra Light"

Lihtne keskmist mõõtu pudel, tehniline sildike. Erkvalge suuremulline vaht täidab 2/3 klaasist, vajudes aja jooksul küll alla, kuid olles siiski märkimisväärne. Õlle värvus - piimjalt helekuldne. Aroom on õrnuke, kergel hapukas-mõrkjas.

Esmamekk on keskmisest vaid sutsu kergem (mis on üllatav nii lahja õlle kohta!) ja magus-hapukas. Keskmaitses seguneb nisulinnaste hapukusse ka koriandrit meenutavat mõrkjust. Lõppmaitse on üsna täidlane, linnasetihe ja magusakas, lisaks veidi vaigune ja kadakane puidune mõrkjas-hapu. Järelmekk on mõrkjas ja õrnalt vürtsikas, meenutades kergelt kadakamarju.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseeritud paletiga, leebelt magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika paletiga heal tasemel nisuõlu. Piisavalt kerge, et sellega loputada alla nt ahjus küpsenud noort lõhet, kuid piisavalt maitsekas, et võtta pärast sööki veel üks klaas.
----------
pilt isetehtud

Monday, May 12, 2014

Better Brew Irish Stout

Better Brew Irish Stout (Pikaka, Eesti) pdl 0,5 l. alc ca 6,5 %vol. Liigimääratlus: stout

Tootjainfo: "lisatud apelsinikoort"

Keskmist mõõtu pudel, tehniline sildike. Hallikaspruun vaht täidab 2/3 klaasist, muutudes  suuremulliseks, kuid olles tublilt püsiv. Õlle värvus - must. Aroom on mõrkjas-hapu, meenutades kõrvetatud leiba ja ülekuivatatud õunu.

Esmamekk on keskmisest suts kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse muutub leivakalja taoliseks, täpsemalt kõrvetatud leivast tehtud kalja taoliseks :) Lõppmekk on intensiivselt mõrkjas, apelsinikoore õline kibekus seguneb ahjusuus küpsetatud õuna hapukas-magusaga. Järelmekk on pikalt püsivalt mõrkjas-hapu, kuhu seguneb kergelt nelgilikku vürtsikus.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseeritud, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga korralik kuivapoolne stout. Tubli tükk õlles mooritud loomaliha sobiks siia juurde nagu rusikas silmaauku.
--------
pilt siit

Sunday, May 11, 2014

Coffee Stout

Coffee Stout (Kasenõmm & Rakaselg, Eesti). pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Liigimääratlus: stout.

Tootjainfo: "Linnased: Pale Ale, Brown Ale, Crystal, Special B, Chocolate. Humalad: Chinook, Columbus, Willamette, Styrian Golding. Lisandid: Belgia tume kommisuhkur, Lavazza kohv. IBU 80."

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Tumekreemikas vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, olles üle keskmise püsiv ja haakides end kenasti klaasiseintele. Aroomis domineerib hapuka röstiga kohv, mille taga on nõrga foonina kõrvetatud linnased.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on esmalt karameljalt magus-hapu, seejärel täidab aga suu pahvakas külluslikku kohvikreemi ... ooo siin on raskust ja küllust! Lõppmaitses muutub kohvine ja biskviidine täidlus veidi karvasemaks, rohmakamaks, mõrkjas-vürtsikaks. Järelmekk meenutab kohvilikööriga täidetud kohvikaramell, mis on omakorda kaetud kohvišokolaadiga ... kui sihuke asi võimalik on :) Ühesõnaga - kohvi kuubis!

Keskmisest raskema kehaga, üle keskmise karboniseeritud paletiga, hapukas-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga übertasandi rüübe. Ehkki kraam on pudelis olnud juba pea neli kuud, arvan et tõeline küpsus saabuks alles aastaga - ja soovitavalt tammevaadis seismise järel. Praegusel kujul soovitaks selle kohvipommi kõrvale külmi puuviljalõike - nt arbuus või pirn võimaldaks hästi maitsemeeli turgutada enne järgmist lonksu.
-----------
pilt isetehtud

Friday, May 9, 2014

Näkid Nisus

Näkid Nisus (Manilaiu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Liigimääratlus: nisu saison.

Tootjainfo: "Väga vürtsika ja puuviljase pärmi ja humala profiiliga õlu. Mereannid ja aasiapärased toidud  täiendavad elamust. Koostis: nisu- ja odralinnased, suhkur, humalad "pacifis", "Centennial" ja "Cascade", vesi, pärm. IBU 30"

Väike lihtne pudel, valge minimalistlikult esteetiline sildike. Erkvalge vah moodustab kahe sõrme laiuse kihi, mis vajub minutikesega kokku, kuid jääb siis püsima. Õlle värvus - õrnalt uduselt helekuldne. Aroom on vürtsikaslt puuviljane, meenutades papaiat, kurakaod ja mangot, mis on rosepipra kastmes serveeritud :)

Esmamekk on tihkepoolne ja intensiivselt magus-hapukas. Keskmaitse on suisa vaimustav - see on linnasetihe ja sametpehme, vürtsikalt kõditav ja mahlaselt keelt paitav. Lõppmekk paneb keele rõõmust võdisema - nii erakordselt mahlaselt erku jooki pole Gambrinus ammu tajunud ... siin prüksatavad väikesed mahlapommikesed, torkides ja kõdistades kogu suuõõnt. Järelmekk on suisa sulnis, kogu keelepära nagu sädeleks rõõmsas vikerkaares, mida mööda jooksevad väikesed paharetid koos inglitega ... oi sa taevane vägi, kui imelisi asju saab ikka lihtsates linnastest välja võluda õige pärmi ja humala ning eksperimenteerimis-alti pruulmeistri abiga!

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magus-hapukas-vürtsikas-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga MEGARÜÜBE! Siia juurde sobiks tõepoolest krõpsakalt vürtsikas nuudlivokk mereandidega.
---------
pilt isetehtud

Justus, aga mina, auh?

Justus, aga mina, auh? (J.R.Schrammi Keller / Õllenaut, Eesti). pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: hele eil.

Tootjainfo: "Justus Reinhold Schrammi alustas oma õlle tootmist ja pudelisse villimist Tartus 1826.aastal. J.R.Schrammi õlu oli kõrgelt hinnatud ja pikka aega kuulus talle Tartus pudeliõlle monopol. On aeg vana õllepruulija nimi jälle ausse tõsta. Koostis: linnased, humal, pärm, suhkur."

Väike lihtne pudel, hele lihtne sildike. Erkvalge vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis vajub kirmeks, kuid jätab klaasiseintele siiski vahujälje. Õlle värvus - õrnalt udune helekuldne. Aroom on magusmõrkjalt linnaseline ja heledat puitu, nt haaba meenutav.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse muutub veidi linnasetihedamaks, meenutades oma magushapu balansiga heledaid viinamarju ja tikreid. Lõppmaitses lisandub bsikviitjat kreemist nüanssi, mille kõrval tuleb esile seesama puidune tihkus. Järelmekk on kerge ja karge, sidrunheina ja melissi taoline.

Keskmisest kergema kehaga, nõrgalt karboniseeritud, hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga mõnusalt nauditav rüübe. Sobib nii pikemaks tiksumiseks kui keelekasteks nt Kiievi kotlettide kõrvale.
----------
pilt isetehtud

Kratt

Kratt (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,9 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Linnased: Pale, Chateau Crystal. Humalad: Magnum, Simcoe, Mosaic, Citra, Chinook. IBU 50"

Väike lihtne pudel, tumerohelistes toonides silt. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist ning on ülimalt püsiv ja klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - uduselt tumeoranž. Aroom on tugevalt mõrkjas, vaigune, peaaegu kadakane ja õrnalt soolakas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja leebelt mõrkjas. Keskmaitse on väga mahlane ja maitseküllane, siin leiab mõrkjat männiokast ja hapukat kuusekasvu, lisaks magushaput sibulõuna. Lõppmekk on magus-mõrkjas, meenutades mahlaseid sügisõunu ja seedriseemneid. Järelmekk on sidrunheinane ja greibine, hapukas-mõrkjalt mahlakas.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseeritud ja samas kergelt kleepja paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga übertasandi IPA. Siia juurde sooviks saada ohtra pipraga tembitud tursamaksasalatit röstsaial.
-----------
pilt isetehtud

Thursday, May 8, 2014

Armastuskiri Ladina-Eestist


Armastuskiri Ladina-Eestist (Hampelmann, Eesti). pdl 0,33 l. alc 6,9 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Õllemaitse maailmapärandi Eestimaine versioon! Hampelmanni IPA pruulitakse kadakamarjade ja sookailuvartega, iseloomuliku IPA maitse saamiseks kasutatakse kolme erinevat humalat. Meie IPA kuulub kindlasti "eriliste" jooginautimiste kategooriasse, kus on oma koht käredal humalal, maitsval kadakal ning uinutaval sookailul. Veidrad mõtted kauba peale! Koostis: Linnased, humalad, pärm, vesi, sookail, kadakamari."

Lihtne väike pudel, efektne läbipaistev silt omapärase graafikaga. Erkvalge vaht on kahe sõrme paksune ja märkimisväärselt püsiv. Õlle värvus - suurehelbelise hõljumiga kuldoranž. Aroomis domineerib vaigune värske kadakamari ... ja taamal on magus raske raba :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mitmekihine - alguses ründab maitsenäsakesi kadakamõru, siis tuleb kohale aga pohlahapu ja rauamaitse. Lõppmekk on linnasetihe ja veidi nätske, intensiivselt vaigune. Järelmaitse on õrnalt veinine, rabavett meenutavalt rauane ja karmilpoolselt kadakane. 

Keskmise kehaga, üle keskmise karboniseeritud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI IPA! Siia juurde pakuks midagi väga omapärast, nt kadakaleiba, kui sellist olemas on?
---------
pilt isetehtud

Dragonhead


Dragonhead (Orkney, Šoti) pdl 0,5 l. alc 4,0 %vol. Liigimääratlus: stout. Ratebeeri hinnang 79 ja beeradvocate oma 86 punkti

Tootjainfo: "A black stout which is brimming over with roast malt flavours, balanced with a complex hop blend. Really smooth with roasted aftertaste."

Keskmist kasvu kumera kaelaga pudel, efektsel tumedates toonides sildil viikingilaev. Pruunakas tihe vaht täidab pool klaasist ning on ülimalt püsiv. Õlle värvus - must. Aroom on mõnusalt röstine ja kohvine.

Esmamekk on keskmisest sutse kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on tunduvalt pehmem, kreemisem ja röstpähkleid meenutav. Lõppmekk tõmbab esile hapukamad toonid, taju krõbeda nihkub röstleiva ja õrna lõkkesuitsu juurde. Järelmekk on pehmelt hapukas-mõrkjas, kohvine ja pähklileivane.

Keskmisest kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapuka mekiga klassikaline inglise stout, kerge ja mõnus. Siia juurde sobiks sütel grillitud liha.
---------
pilt isetehtud

Eesti mikropruulidest Kuku eetris

Sai kunagi Kuku raadiole intervjuu antud Eesti väikepruulikodadest. Siis kui salvestus toimus, oli ametlikke tegijaid 4, nüüdseks aga tegelikult juba 7. Nii ehk teisiti - ülejäänud jutt on ikka aktuaalne. Kuulata saab siit.

Wednesday, May 7, 2014

Paradox Heaven Hill

Paradox Heaven Hill (BrewDog, Šoti). pdl 0,33 l. alc 15,0 %vol. liigimääratlus: viskivaadis
laagerdunud imperial stout. 94 punkti ratebeeris, beeradvocate ei tunne seda rüübet.

Tootjainfo: "Imperial Stout aged in American Bourbon Barrels for 12 months. A schizophrenic translatlantic son of a bitch of a beer. Huge, decadent imperial stout clashes in the most beautiful way with the best incarnation of the American Dream since Nixon choked on a cheeseburger. We think this might just be the best Paradox ever."

Must-kuldsesse karpi pakendatud lihtne väike pudel, mille sildikujundus on traditsioonilises Brewdogi stiilis. Tumekreemikas vaht moodustab poolsentimeetrise kihi, mis taandub visaks kirmeks. Õlle värvus - sügava sametpunase helgiga must. 

Aroom vääriks ilmselt väikest romaani või vähemalt novelli. Siin leiab sünkjat sügavust ja harrast mõtisklust, näpuotsaga filosoofiat ja sülega targutamist, noore pruulmeistri vimkat ja vana tünnitegija heatahtlikku naeratust. Magus veinisus, karge viskilik toon, tuhm puidutumedus ja vaniljene vürtsikus - kõik kokku annab sährduse põhjuse ninapidi klaasi kaevuda, et edasiliikumiseks on vaja tahtejõudu!

Esmamekk kastab keeleotsa tihke tõrva sisse ... see on veniv ja aeglaselt liikuv kui tünnimeistri kohikass, kes ei viitsi isegi rõõsa koore järele vantsida. Siin kuhjub kokku kleepjas lagritsaliköör ja särtsakas viski, vahune vaniljekreem ja sulnis elurõõm.

Keskmaitses asub uljast sõjatantsu vehkima noor pruulmeister, kes on omaenda geniaalsusest nii vaimustunud, et ei suuda ühel kohal püsida. Segaste kraaksatuste ja rõõmuhuilatustega proovib ta vanamehele selgeks teha, et MIDAGI SÄHERDUST ei ole veel enne tehtud. "Räägi-räägi, mõtleb taat, küllap on" ... ja kopsab puuhaamriga tünnivitsu tihedamaks. Mõrrru kohvisus ja hapu veinisus seovad sabad sõlme ja noogutavad kaasa.

Lõppmaitse ajal istub noor meister maha, hingeldades ja higi pühkides. Meister aga küünitab kah viimaks käe ja nuusutab tasahilju pokaali sisu. "Kannäe, tubli tükk neh", pomiseb ta heakskiitvalt ja silub klaasitikkvaid vurre, et rüübata üks sõõmuke. Kohvilköörine mesisus lööb lausa pahviks, kuid seda tasakaalustab raskepoolne tammine tumedus.

Järelmeki ajal on juba rollid vahetunud. Noormees on õndsa naeratuse saatel käsipõsakile vajunud, vanahärra aga tünnihaamri käest pannud ja seletab innustunult, et: "meite ajal midagi säherdust küll ei tehtud aga see on ju issandale meelepärane kui noored mehed vastuvoolu ujuvad!". Ploominalivka ja turbaviski, lagritsakomm ja suitsutatud vaadisein ... kõik see kokku moodustab midagi imetabast!

Üüüüratult raske kehaga, tõrvtihke paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga fenomenaalselt maitsetihe KOSMILINE rüübe! Loomulikult ei sobi siia juurde mitte miski peale külma veega klaasi, et ennast toibutada, kasvõi seda vett pähe kallates!
------
pilt isetehtud

Dark Island

Dark Island (Orkney, Šoti) pdl 0,5 l. alc 4,6 %vol. Liigimääratlus: šoti eil. Ratebeeri hinnang 92 ja beeradvocate oma 89 punkti!

Tootjainfo: "The nose on this beer is ripe and fruity with slightly vinous esters, married to interesting hop notes - the colour of a glorious red ruby wine"

Keskmist kasvu kumera kaelaga pudel. Efektne tumedates toonides sildikujundus koos keldimustrilise kaelasildi ja korgiga. Õrnalt kreemika varjundiga tihe vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, olles kiiduväärselt püsiv. Õlle värvus - sügav rubiinpunane. Aroom on huvitav segu õrnast hapukast veinisusest ja turbasest raskusest.

Esmamekk on keskmisest kergem ja mage-mõrkjas. Keskmaitse toob esile õrnalt hapuka marjasuse, meenutades murakaid, lisandub õhkõrna suitsuvarjundiga turbane toon. Lõppmaitse muutub magusakamaks, tuues silme ette poolkuivanud ploomid ja tumeda rosinakeeksi. Järelmekk on kergelt vürtsikas, veinine ja hapukasmõrkjas.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga väga heas maitsetasakaalus olev mõnus rüübe. Siia juurde sobiks hästi suitsutatud vutte nosida.
----------
pilt isetehtud

Ayinger Bräuweisse


Ayinger Bräuweisse (Aying, Saksamaa). pdl 0,5 l. alc 5,1 %vol. Liigimääratlus: saksa nisuõlu. Ratebeeri hinnang 97 ja beeradvocate'i oma 93!!!

Tootjainfo: "Delicious lemon and vanilla scented wheat beer with yeast. This is an aristocratic beer with a champagne sparkle and a beautifully sustained head. With the pale color of mountain honey and tart refreshing palate, it is a "brut" beer with the delicious, complex fruitiness of extra-dry champagne. Bottle conditioned and top fermented, it is a benchmark for this style of beer. The nose is fruity-spicy, herbaceous with lots of flowers, and fruit. With such a creamy head, you can build miniature mountains that resemble the Alps. Pour slowly, fill the special weissbier glass half full and swirl the bottle on the table to put the yeast in suspension."

Lihtne keskmist mõõtu, madala kaelaga pudel, hele, kuidagi lapsikus stiilis kujundus :) Helevalge hõre vaht täidab pool klaasi, vajudes minutikesega kirmeks. Õlle värvus - piimjalt helekuldkollane. Aroomis domineerib hapendatud nisulinnas, mis meenutab pooltoorest banaani, lisandub vaniljekreemi pehme lõhn. 

Esmamekk on keskmisest pisut kergema kehaga ja kreemiselt õrnalt hapukasmagus. Keskmaitses tiheneb linnasepehmus, lisandub mõnusalt kreemjas banaanine ja litšimarju meenutav puuviljasus. Lõppmaitse on täidlaselt mahe, kergelt vürtsikas ja lilleliselt aromaatne. Järelmekk on sume, kreemjas ja täidlaselt hapukas-mõrkjas. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseeritud ja samas õlija paletiga, hapukas-magusakas-vürtsikas-hapukas ÜBERTASANDI rüübe! Siia juurde soovitaks grillitud banaani kohupiimakreemiga. 
-----------
pilt isetehtud

Gambrinus õlleklubi pakett nr.9



  
Gambrinus õlleklubi pakett nr.9
07.mai 2014




-  Lager: Czech Norris (3.80)
-    Stout: Hull, kui lehm lõhkum hakkab (4.00)
-   Nisuõlu: Slaapmutske Witbier (3.00)
-   Belgia kange eil: Piraat (3.40)
-   Porter: MYRKVI nr. 13 (4.40)
-  topelt-IPA: Brutal Bulldog (3.50)

Kui soovite pakki saada, andke teada tartugambrinus@gmail.com ja tehke ülekanne

Kokku maksumus 22.10 EUR + 5.-EUR saatmistasu


Gambritus OÜ a/a 10220208264227

Peale makse laekumist paneb Gambrinus kahe päeva jooksul paki SmartPosti, mis omakorda toimetab hiljemalt kahe päeva jooksul selle määratud postkasti (uksekood saadetakse mobiilinumbrile).



Gambrinus soovitab!


Tartu Õllepood Gambrinus: Rüütli 18  http://www.facebook.com/Gambrinus.Tartu
Gambrinuse õllepäevik http://tartugambrinus.blogspot.com/