Sunday, September 30, 2012

Oyster Stout

Oyster Stout (Marston, Thompson & Evershed, Plc.). pdl 0,5 l. alc 4,5%. liigimääratlus ühe allika järgi lihtsalt stout (hindega 45), teise järgi piima- või magus stout (hindega 78). novat, usu siis veel eksperte :) /infoks - viimatinimetatud stoute saadakse sel teel, et lisatakse mitte-fermentiseeruvaid piimasuhkruid, mida pärmiseened ära ei söö ning seetõttu jääb õllele rikkalikum ja magusam mekk/

Üsna elegantse disainiga sildimajandus peegeldab meretemaatikat - algselt laagerdati ju oysterstout'e austrikarpide peal. Tänapäeval on see paraku asendunud enamasti ilusa kaubandusliku legendiga. Pudelit vääristavad peenekoelised klaasimustrid. Korgil kujutatud vapil on väga Eesti vapikutsikatega sarnased loomad ... tea, kas sugulased?:)

Vaht moodustub tume-kreemika tooniga ja tihe, sametja pealispinnaga ja püsiv. Vahujäljed klaasil väga kaunilt pitsised. Õlle värvus - õrna punaka tooniga sügavpruun, peaaegu must.

Aroom on väga karge ja puhas (oleks oodanud kohviseid tugevaid toone), linnases aimdub rösti; lisaks magusakas alatoon. Esmamaitse kerge keskmise tihkusega, keskmaitses tuleb oodatud kohvine röst, mis järelmaitses taandub kreemikaks ja üsna õhuliseks pehmuseks. Üsna mitmekihiline, kuid väga kergelt joodav õlu. Pisut ülegaseeritud (CO2 terav hapukus kipub varjutama järelamaitset), kuid üsna tasakaalus magusa ja mõrkja mõtte.

-----------
pilt siit (muuseas, sovitan vaadata - väga põhjalik maitseanalüüs)

Monday, September 24, 2012

Oak-aged IPA


Oak-aged IPA (the Round Barn brewery). pdl 355 ml. alc ... pole märgitud! aga kaudsetel andmetel leiab selleks 6,75%. liigimääratlus - Ameerika IPA.

Lihtne pudel ja sildikujundus jätab talupruulikoja mulje. Valge tihe vahumüts on kolme sõrme kõrgune ja üsna püsiv, haakides end humalstele õlledele kohaselt seintele. Rüüpe värvus - õrna uduvinega küpselt helekollane.


Aroom kannab endas tummise humala, heade linnaste ja veel mingit maalähedast lõhna. Ärge mõistke mind valesti, kui ma ütlen - lauda või heinaküüni lõhna ... selle sõna meeldivas, vana ja kulunud puidu ning heinapebreste parkunud-tolmuste põrandate mõttes.

Maitse paneb kulme kergitama. Esmalt tunned mõnusat, mitte liiga tugevat humalakibedust. Kuid siis jõuab keele keskossa mingi täiesti uudne maitse - Gambrinus on küll varem saanud tammevaatides laagerunud õllesid, kuid see siin on midagi erilist! Ilmselt on asi selles, et seekord on kasutatud värsket tamme, mitte varem viski- või muu napsi laagerdamiseks pruugitut. Tugevalt kirbe, peaaegu-et-vaigune, tihke ja tummine. Kas mitte niimoodi ei maitsenud lapsepõlves prooviks näritud tammetõrud?

Üldiselt on tegu väga huvitava õllega ning seda selle sõna heas mõttes. Kergelt joodav, kuid samas tugevalt omapärase smekiga ning pika maitsejäljega soliidne IPA!
---------
pilt siit

Raspberry wheat


Raspberry wheat (Meantime). pdl 0,33 l. alc 5,0%. liigimääratlus: nisuõlu? või siiski marjaõlu?

Vahvalt veinilik nipsakas pudelike ja lillakasroosa disainiga silt ei mõju kuigi õllelikult. Vahumütsil on sama ebanormaalne värvus - kreemikasroosa:) Õlle enda värv pole midagi tavapärasemat - hägune, progandi-ja õunamahla vahepeale punakaskuldne.


Aroom paneb üllatusest korduvalt nina klaasi pistma ... kuidas seda nüüd kirjeldadagi? Kindlasti on siin puhta nisuõlle teravat hapukust. Kuid samavõrra või veel enamgi tunneb nuhkija magusat vaarikat ja särtsakat pärmi.

Maitse üllatab taaskord ... ja pole just kindel, kas meeldivas mõttes. Esmamaitse on vesise- ja magusavõitu, teise maitsejäljena tunned hapukat ja klaari nisu ... ning kuidagi kunstlikku vaarikat. Lõppmaitses jääb aga domineerima üldine värske hapukus ... midagi teeseene-joogi sarnast.

Üldistatult - balanss pole kuigi paigas, nisuõlle hapukus on marja omaga veelgi kaugemale viidud, tasakaalustavat mõrkjust või magusust oleks võinud tublisti enam olla. Aga nisuõlle fännidele kohustuslik järeleproovimiseks!

-------------
pilt siit

Sunday, September 23, 2012

Lava


Lava (Ölvisholt Brugghús). pdl 0,33 l. alc 9,4%. liigimääratlus Russian Imperial Stout või lihtsalt suitsuõlu. Igatahes äärmiselt kõrge hindaga - 90 ja 99 vastavalt!

Vulkaanilise disainiga sildike, mis kuulutab rüüpe olevat "smoked imperial stout" ... ja allpool ilmselt midagi sarnast ruunikirjas :)


Vaht ... jeerum ... tumepruun ja tihke kui makroflex! Õlle värv - lootusetult tume ... kui te mõistate, mis ma öelda tahan ;)

Nuusutamine kujuneb pikaks ninapidi klaasis nohistamiseks - nii mõnusat suitsulõhna pole ammu tundnud. Raske ja räme, aga samas nii mõnus ja nauditav! Maitse on lausa pööraselt suitsune - tume ja tihke vedel suits voolab üle keele! Suitsused nisulinnased viskavad sisse hapukat nooti. Mõrušokolaad ja kerge kohvi. Ning jällegi suitsusauna lõhn - kvaliteetsete puude tugev, veidi kriipiv, aga ikkagi mõnus ja ürgselt kodune! Ohjahh, unustasin öelda, et alkoholi soojust on ka tunda. Aga tühja sellest, kui me peame rääkima SUITSUST ;)
-------
pilt siit



Hop Ruiter


Hop Ruiter (Scheldebrouwerij). pdl 0,75 l. alc 8,0%. liigimääratlus: Belgia kange eil.

Lihtne suur pudel sama lihtsa, ehkki eripärase sildikujundusega - nimelt on pool sildist nö peegelpildis, sundides pead käänama, et end kontrollida:)


Helevalge vaht lööb suuremullise mütaka, mis hääbub väga aeglaselt. Õlle enda värvus - häguselt helekollane.

Aroom on ebabelgialikult humalane - aga seda lubab ju ka õlle nimetus. Värske aromaatne, lilleline ja kergelt hapukas ... värske punapõsise õuna või litšimarjade moodi. Esmamaitse on hapukas, klaar ja väga värske. maitse areneb edasi kirbemaks, humalasemaks ja biskviidisemaks. Järelamaitses tunneb keel ära alkoholi torkivust ja pärmi kribelust. Üldmulje oln kehakas ja tasakaalus - õrnalt magusakas hapu ja mõrkjas - kõik on kenasti paigas.

--------
pilt siit

Friday, September 21, 2012

Icelandic Pale Ale


Icelandic Pale Ale (Einstök Ölgerð). pdl 0,33 l. alc 5,6%. liigimääratlus: APA ehk American Pale Ale. Ameeriklaseks teeb teda eelkõige Ameerikas levinud humala Cascade ohtralt lisamine pruulisesse, kuid kasutatud on ka Northern Brewer sorti, mis annab põhjamaist kibedust.

Tagasihoidlik ja lakooniline disain nagu sel tehasel kombeks. Vahtu tekib küll kahe sõrme jagu, kuid see kaob üsna kiirelt ... kuid mitte jäägitult. Õlle värv - soojalt kuldkollane.


Aroom kannab endas kotikest humalaid, Cascade'i äratuntav soe aromaatne paitus ja tõepoolest lisandub midagi kirbemat sinna hulka. Esmamaitse üsna tugevalt linnaseline, keskel tulevad aromaatsed ja pehmed humalanoodid ning lõpp on ülimalt värske, lausa kuivalt humalane. Väga nauditav ning üsna jõuline rüübe, poolel teel IPA'le, kuid siiski veel üsna kergelt joodav.

--------
pilt siit

Icelandic White Ale


Icelandic White Ale (Einstök Ölgerð). pdl 0,33l. alc 5,2%. liigimääratlus: nisuõlu. Samas pole ta siiski puhas nisukas, sest sildilt võib lugeda, et lisaks nisulinnastele on mängus veel oder ja kaer. Ning koriander ja apelsinikoor. Ja mõistagi puhas põhjamaine vesi.

Tagasihoidlik pudel lakoonilise kujundusega, mis mängib viikingi teemal. Vaht tekib tagasihoidlik, kuid jääb siiski õrna kirmena püsima ka peale äravajumist. Õlle värvus - häguselt valkjaskollane.


Aroomis on selged toonid - äratuntavad on nii nisu hapukus kui koriandri vürtsjas nüanss, õrnalt ka apelsini magus-mõru. Maitse kõlab väga mõjusalt ja kihiliselt - alguses tajud nisu kerget happelist puudutust, keele keskel hakkad tundma tugevat koriandrit, mis lõpus seguneb keelepäral apelsinikoore mõrudaga. Gambrinus pole varem nii selge koriandripitseriga õlut saanud ... justkui võtaks neid pruune aromaatseid terakesi ja näriks koos õllega - väga meeldiv ja meeldejääv õlu!

-------
pilt siit

Tuesday, September 18, 2012

Steenbrugge Blond


Belgique - Steenbrugge Blonde 33cl 6.5%Steenbrugge Blond (Brouwerij Palm NV). pdl 0,33l. alc 6,5%. liigimääratlus: Belgia eil. Kuna aga humala kõrvale on kasutatud maitsestamiseks gruuti (maitseainete ja ürtide segu), siis võib oodata midagi erilisemat kui tavapärane eil.

Tagasihoidlik kujundus mängib kloostri teemadega. Valge suuremulline vahumüts kaob üsna kiirelt, jättes minimaalselt jälgi. Õlle värvus - hägune, sooja kumaga tuhmkollane.


Aroom puuviljane, meenutades küpse banaani ja magusa apelsini segu. Esmamaitse kerge ja pisut kõditav. Keskmiselt kehakas rüüpes tunudb olema nüüd juba toorema banaani hapukus-mõrkjat mekki ja järelmaitses aimdub apelsinikoort.

Tihke ja tubli jook, mida oleks paras intensiivsema kõva juustu kõrvale limpsata.

----
pilt siit

Saku Kuld


Kuld (Saku). pdl 0,33l. alc 5,2%. liigimääratlus - hele lager.

Väga elegantse disaini terviklahendus, seda nii pudeli kui etikettide ja korgi mõttes. Tõsi küll, muljet tumestab väike pettuselõhn. Nn Rheinheitsgebot kohaselt peaks õlles olema vaid vesi, humal ja odralinnased (ning nii on ka sildil kirjas). Kuid ma EI USU, et Saku teeks oma õlut ilma pärmita! Siis kui too saksa puhtuseseadus kirja pandi, ei kasutatud veel pärmi õlletööstuses ning seetõttu teda ka ei kirjutatud retsepti sisse. Niie et selle vana ja väärika seadusega nüüd vehelda pole päris aus!


Erkvalge vaht kaob kiirelt. Õlle värvus - klaarilt helekollane. Aroomis domineerivad magusakad linnased, üldine lõhnapilt väga nõrk. Esmamaitse veidi kehakam, edasi tulevad leivased noodid, järlamaitses jääb aga pinnale kuiv ning kergelt metalne-happeline toon.

Üldmulje - väga pretensioonitu ning suhteliselt iseloomutu.  Loodan väga, et filtreerimata variant on parem. Samas disain ja veebiturundus on seekord tõesti tasemel!




----------
pilt  tootja lehelt.

Monday, September 17, 2012

Libertine Black Ale


Libertine Black Ale (Brewdog). pdl 0,33l. alc 7,2%. liigimääratlus: ühe seltskonna meelest Black IPA, teise järgi American Black Ale. vaatame siis järele.

Stiilipuhas Brewdog oma kujunduselt - minimalistlik ja kiiksuga. Kiiks väljendub nö lisatekstis, millega nood šoti mehed oma õllesid vääristavad. "twenty first century black ale", mis peaks ühendama totojate sõnul IPA humaluse ja stouti maheduse.


Hallikas-kreemjas vahumüts võtab klaasis aukartust-tekitavad mõõtmed. Suuremullise tekstuuriga ja siidja pealispinnaga kate on erakordselt püsib, jättes perfektsed jäljed klaasile. Õlle enda värv tuhmpruun, samasuguse hallika tooniga nagu vaht ja ka pudelisilt.

Aroom annab nuusutaja ninale mehise humalalitaka, mida veidi mahendab tsitruseline noot. Kas on nüüd tegu enesesisendusega või mitte, kuid ka selles tundub olevat midagi halli ja tolmunut, kuid samas väga jõulist ja väärikat ... justkui paatinaga kaetud massiivne hõbekarikas kääbikute majast.

Maitse ... jahhhhh, see paneb kukalt kratsima ... ja uuest lonksust sõnu otsima. Esmamaitse on stoutjalt kreemjas ja raske, arenedes hunnituks humala-pillerkaariks. Järelmaitses tunned üüratut kogust parasjagu röstitud linnaseid ja kerget happelist survet suulaes.

Tjahhh, seltsimehed vandersellid, peale sellist õlut võib minna draakoneid jahtima!
-------
pilt siit

Sunday, September 16, 2012

Weltenburger Kloster Barock Dunkel


http://www.weltenburger.de/img/ly/world_beer_cup_2012.pngWeltenburger Kloster Barock Dunkel (Klosterbrauerei Weltenburg). pdl 0,5l. alc 4,7%. liigimääratlus: dunkel ehk tume lager.

Kauni klassikalise kujundusega sildindus, mis rõhub ajaloolisele väärikusele ja kloostri-taustale. Korralik tumekreemikas vahumüts kaob kuuldava mullipraginaga, kuid jätab klaasiseintele püsivad randid. Rüüpe värvus - klaar pronksjas pruun.


Aroom on õllel tagasihoidlik, värske vee ja kergelt röstitud linnaste iseloomulik lõhn, milles leiab mõnusaid leivaseid noote. Esmamaitse tugev, röstine ja linnaseline, keskmises maitses leiab suitsuseid ploome ning järelmaitses tugevaid leivakoorikuseid paitusi kurgulaele. Keelepära jääb õrna vürtsiga (kardemon ja köömned?) sädelema. Mõnusalt kehakas, parajalt paigas maitsete tasakaaluga. Tubli lõunasöögi kõrvale paras, näiteks krõbeda seašnitsli või seakoodi ja hapukapsaste kõrvale parim!

------
pilt tootja lehelt, mida tasub külastada kasvõi helivormistuse tõttu! Muuseas, väidetavalt on tegu maailma vanima kloostri-pruulikojaga, mis pärit aastast 1050 (klooster ise 617AD).

Friday, September 14, 2012

Smuttynose kolmik







Shoals Pale Ale (Smuttynose Brewing Company). pdl 12 untsi ja alkohol on teadmata :) esimest korda näeb Gambrinus, et selline näitaja on katmata. ühtedel andmetel on selle õlle kanguseks pakutud 5,0, teise kohaselt 5,6%. Liigimääratlus - hele eil.

Väga omanäolise sildikujundusega ameeriklane (pildil abihoone välimusega maamaja). Vahupilt on mõjus - tihe vahumüts loob korraliku kaane joogile. Rüüpe värv: soojalt punakas merevaik.


Aroom mõjub väga-väga värskelt, domineerivad hapukas-magusad puuviljad (õun, pirn ja melon). Esmamaitse mõrkjas, edasi muutub pilt lausa kuivalt humalaseks. Järelmaitse greibine, kergelt vaigune ja tihke. Väga meeldiv bukett, samas kergelt rüübatav jook.
----------
pilt siit

-------------------------
Smuttynose IPA "Finest Kind". pdl 12 untsi, alc eri andmeil 6,6 või 6,9%. liigimääratlus IPA.

Seekord on pildil kaks välitoolides istuvat rahulolevat taati pikalt sisseelatud treileri ees. Korralik erkvalge vahumüts jääb klassikaliselt kuldkollase õlle kohale.

Aroom köögivljane ja humalane, sidrunheina ja värske õhu lõhn toovad silme ette kerge ja mõnusa suvepäeva. Esmamaitse kibekas, keskmaitses tuline humalalaine ning järelmaitses lausa eukalüptine mõrkjas aromaatne humal. Veel pikalt peale väikestki sõõmu tunned oma keelepäral vürtsikat sädelust ... väga meeldiv kogemus! (pole ka ime, hinded sellel õllel on on üle 90!)

pilt siit
---------------------

Robust Porter. pdl 12 untsi, alc 5,7% (tekib juba küsimus, et miks sellele pudelile on kirjutatud see näitaja ja teistele mitte? ;) ) liigimääratlus (ameerika) porter.

Pildil vanaaegne tsirkusepaarike. Tuhmpruun vahukiht jätab väga hea mulje. Rüübe ise praktiliselt tintmust, vähese punaka helgiga põhjalikul vastu valgust uurimisel.

Aroomis kehtetab end raske ja jõuline suitsune röstilõhn ... nagu oleks keegi pannud hõõguvkuuma raudpanni väärispuust lauale. Hapukas ja samas väga meeldiv ning ülimalt klassikaline hea porteri lõhn! Esmamaitse tuleb selle aroomiraskuse varjust üsna kergelt, kuid see on petlik. Keskmaitses tajud keele külgedel happelist ja külluslikku röstlinnast. Järelamaitse on aga vürtsikas, lagritsaline ja suitsune. Ohjahh, see jook kõlbaks kuningliku õhtusöögi järel uneleva jutuajamise ergutajaks!

pilt siit
-----------
üldistatult - üks sindrima hea sari!!!

Thursday, September 13, 2012

RIP Tide


RiptideRIP Tide (Brewdog). pdl 0,33l. alc 8%. liigimääratlus - stout. nagu sildil kirjas "twisted merciless stout" :)

Minimaalse kujunuduse, kuid mõjusa üldpildiga pudel. Tumekreemja vahu kiht jääb kehtima pikalt. Õlle värvus punakasmust .... või siis mustjaspunane.


Aroom matab raske ja rohke hapuka röstlinnasega, meenutades sama tootja über-õlut Tokyo. Tihke ja kreemja eelmaitse muutub kohe veelgi raskemaks ja kohvisemaks ... mõrrrrukohviseks. Kas olete närinud röstitiud kohviube ... vat umbes iii, ainult et kümneid kordi mõrkjam-hapukam ja .... vanillisem?

Überõlu jällegi, nagu enamik selle maja toodetest
--------
pilt tootja lehelt

Wednesday, September 12, 2012

Never Mind The Anabolics


blog2_620Never Mind The Anabolics (Brewdog). pdl 0,33l. alc 6,5%. liigimääratlus IPA.

Brewdogi lakooniline stiil on seekord pandud särama kärtsudes värvides. Eks ole ka mõistetav ... see jook peaks lausa värisema panema :) "A limited-edition beer brewed in honor of the London 2012 Olympics Games that apparently contains 8 ingredients that are banned for professional athletes due to performance enhancing effects; concreatine, guarana, lycii berries, kola nut, Gingko, matcha tea, maca powder."


Esmamulje kallamise ajal on väga kummaline - ootaks ju tavapärast wow-efekti ... aga lõhn on kahvatu, vaht tavapärasest tagasihoidlikum ja värvus lihtsalt kaunis tume merevaik. See on see häda, kui ootused on kõrgele kruvitud :)

Kui nüüd aroomi süveneda, siis on see veider. Kuidagi köögiviljane ja pähkline, raske ja hingetoru kibelema ajav. Esmamaitse tundub kehakas, jõuline ja kergelt õline. Keskmaitses tunned Brewdogile tavapäraseid kvaliteetseid happelisi humalaid ja ... siis hakkab peale erinevate maitsete mõistatamine. Neid on ilmselgelt liiga palju koos, varjutades üksteist. Tugevalt pähkline, kergelt kohvine, tee mõrkjus ja läägemagusa puuvilja kleepjus. Kõike seda korraga on lihtsalt vägggga palju.

Igatahes jääb isegi peale väikest lonksu kogu suu õhkama ja ... kas see tuleb nüüd leotud tekstist, aga mingi energiajoogilik võbelus käib läbi kere küll ;)

Ainuüksi selle õlle taustaloo pärast tasub asja kindlasti proovida, Brewdogi hindajatele on rüübe kohustuslik. Tavatarbija võib aga selle, üsna kalli ja eksklusiivse toote kindlasti proovimata jätta. Normaalsele inimesele on see nagu kilose veisesteigi saamine oodatud hamburgeri asemel.
--------
pilt tootja lehelt

Dead Pony Club


brewdog dead pony clubDead Pony Club (Brewdog). pdl 0,33l. alc 3,8%. liigimääratlus: ameerika hele eil.

Brewdogile omaselt napp disain, kuid mõjusa sõnumiga tekst - lühike tsitaat "Walk tall, rock out and learn to speak craft beer".


Helevalge vaht näitab üles humalast südikust - ehkk suuremulline, kuid siiski püsiv. Õlle värv selgelt helekollane, milles veidi punakuldset helki..

Aroom ... oh see on AROOOOM! Tsitruseline ja värske, lopsakalt humalane ja samas veidi vesine ... justkui jooks humalalehtedelt kastepiisku. Veidi seisnuna lisandub aroomi ka magusakas-mahedaid noote, milles on kirbeid väärispuidu kiude. Esmamaitse käratab humalaga kohe keeleotsale, jäädes siiski madala alkoholisalduse tõttu veidi vesiseks. Keskmaitse tiniseb greibiseemneliku mõrudusega, mis järelmaitses loovutab pool kohta sidrunlikule hapususele.

Üldmulje on lahja õlle kohta uskumatult jõulise maitsebuketiga, samas väga kerge kehaga mõnusalt joodav rüübe.
------
pilt siit

Tuesday, September 11, 2012

Mitava Gaišais


Mitava Gaišais (Cesu Alus Daritava (Olvi)). pdl 0,5l. alc 5,0%. liigimääratlus: lager.

Kiiduväärselt lihtsa, aga siiski õllelilku disainiga pudel. Vaht tekib õhukese tiheda kihina, millel on püsivust. Õlle värvus pronksja tooniga puhas merevaik.


Aroom pehmel sepikuline, diabeet-küpsistele omane magusa ja mageda vahel. Meeldiv puhtuse ja kergelt röstitud linnaste aroom, mida võiks sama hästi nimetada ka tagasihoidlikult kehatuks. Esmamaitse kerge ja kuivake, keskmaitses tuleb aga kreemine ja pehme, õhuline ja mõnus kliisepiku maitse. Järelmaitses annavad end suulaes tunda hilised humalad ja tubli annus maalähedast murust heinamaitset.

Üldhinnang jääb üsna positiivne. Võrreldes kahvatu esmamuljega kehakas ning sügav, aga siiski lihtne, ilma liigsete viguriteta rüübe. Tubli talupojaõlu ning seda selle sõna heas mõttes.

---------------
pilt siit

Hansa Pilsner


Hansa Pilsner (Hansa Borg Bryggerier). prk 0,33l. alc 4,5%. liigimääratlus pilsener.

Karastusjoogilik purgike. Helevalge vaht moodustub tugev ja püsiv. Õlle värvus kirkalt kuldne.


Aroom lahjalt vesine, vähese vihjega tolmunud linnastele. Esmamaitse mõjub sama vesiselt, kuid keskmises faasis tulevad esile päris meeldivad humalased noodid. Linnased on jäänud ilmselt tooreks ja nii umbes kümnendiku jagu kasuatatakse toormeks midagi muud kui otra ... samas ei ole otsest vihjet riisile ... pigem siis mais või maisisiirup? Järelmaitse annab jällegi tolmunud ja kopitanud toone.

Tänu kullerile, kes selle õlle Norrast kohale tõi, aga rohkem pole seda küll mõtet tarnida :)
------------
pilt siit

Monday, September 10, 2012

Palm Royale


Palm Royale (Brouwerij Palm NV). pdl 0,33l. alc 7,5%. liigimääratlus Belgia hele kange eil.

Stiilne ja lihtne kujundus. Vaht kerkib nii umbes kahe sõrme jagu ja on üpris püsiv, jäädes ka veel minuteid peale kallamist õhukese kihina pinnale. Õlle värvus kergelt udune, sügavkollane.


Aroom on meeldiv segu värskusest ja puuviljadest, veinisest pärmist ja linnastest. Esmamaitse üsna jõuline, lisandub alkoholi tuntav torge ja jätkub kuivatatud aprikooside paitusega. Palju heledaid ja magusaid kuivatatud puuvilju tuleb veel lisaks silme ette alates rosinatest kuni datliteni välja (ehkki tootja väidab et pärmivaliku tõttu võiks olla tegu "ekstreemse banaanisusega" ;). Järelmaitses jääb keelepärale vürtsikas-troopiline sillerdus, meenutades sooja päikeseloojangut järvekaldal.

--------
pilt siit

Birra Ichnusa


Birra Ichnusa (Heineken Italia)ä prk 0,33l. alc 4,7%. liigimääratlus: premium-tüüpi lager.

Spordiõllelik disain, peaks ilmselt mõjuma nooruslikult ja värskelt, kuid kogenud õllesõbrale annab hoiatuse ... see pole tõsiseltvõetav kraam :)

Mõõdukal toatemperatuuril serveerituna moodustab väga korraliku tiheda valge vahukihi, mis taandub pikkamööda, jättes seintele kauni jälje. Õlle värvus kirkalt helekollane.

Aroom värske, linnaseline, annab tunda riisi kasutamine toormeks. Esmamaitse vesine, seejärel saabub aga tõeline riisimürgitus, pealetikkuvalt magusmõrkjas ja üsna ebameeldiv. Vähene humal, mis järelmaitses esile tuleb, ei suuda seda kõike varjata, lisaks ronib mingi kivi alt välja ka metalne mekk.

Seda jooki võib pakkuda ainult jääkülmalt ja kuumal päeval.

Vaatamata sellele tänan vaevanägijaid, kes selle purgi Sardiinia saarelt Gambrinuseni toimetasid! Ega teisiti teada ei saa, kui ei proovi. 4 punkti ratebeeri järgi ... see räägib enda eest.
-----------
pilt siit

Sunday, September 9, 2012

Meantime Chocolate Porter

Meantime Chocolate Porter (Meantime Brewing Company Limited). pdl 0,33l. alc 6,5%. stiilimääratlus: ühe määratluse järgi inglise stout või siis teise järgi Balti porter. Võta sa nüüd kinni.

Väga elegantne pudelike, lakoonilise disaini ja väheses infoga, mis lubab mokka aroomi ja ehtsat šokolaadi. Tihe kreemjas vaht loob kena kihi, mis kaob aegamisi, kuid mitte jäljetult. Õlle värv sügava tunepunase helgiga tumepruun.

Aroom mõjub magusalt ja ülimalt šokolaadiselt, visates sisse kohviseid noote. Kerge esmamaitse annab kreemise aluspõhja, millele edasi ladestud šokolaadine kihistu. Järelmaitses on kakaoubade kibedust ja õllelikku mõrkjust, segamini üllatava kerge metalse noodiga.

Üldmulje kerge ja kreemine samal ajal, ehkki suhu jääb tihke ja püsiv maitsejälg. Pigem kuulub ta siiski Balti porteri kilda, olles seega üsna jõuline stoutide alaliik.
------------
pilt seekord enda oma.

Friday, September 7, 2012

Kasteel Rouge


Product - Kasteel RougeKasteel Rouge (Brouwerij Van Honsebrouck N.V.). pdl 0,33l. alc 8%. liigimääratlus: puuviljaõlu (muuseas, sama õlut tuntakse ka nime all Kasteel Kriek).

Madal pudelike lihtsa tumepunase sildi ja korgiga. Tumeroosa suuremulline vaht kaob jõulise kahinaga. Õlle värvus tume punakaspruun, kirsiliköörvi karva.


Aroom tugevalt kirsine, kerge mõrkja alatooniga, mis annab nii alkoholi kui humala sädemeid. Maitse kui väga heal kirsikompotil, millesse lisatud kirsilikööri. Õllesele algele viitab vaid õrn mõrkjus, mis annab end tugevamalt tunda järelmaitses.

Väga soe ja südamlik on see rüüpeke, ideaalne diivanil teki sisse mähkununa nautimiseks ;)
----------
pilt siit

Kasteel Blond


Kasteel Blond (Brouwerij Van Honsebrouck N.V.). pdl 0,33l. alc 7%. liigimääratlus Belgia hele eil.

Madal pudelike lihtsa, aga maitseka sildikujundusega. Valge klaar vaht tekib tiheda kihina, kuid kaob üsna kiirelt, jättes nõrku rante. Värvus - kirgas, klaar õrnkollane, tõeline blond :)


Aroom üsna tugevalt ... parfümeeritud ... või kuidas nüüd öeldagi ... lõhnaküllane? Linnased, hea vesi ja lillelised humalad - kõik on paigas. Kuid siiski on lisaks mingit magus-teravat lõhna, mida ei oska täpselt määratleda ... mingi tundmatu taime pealt korjatud mesi ehk? Rosinaliköör, kui sihuke asi olemas oleks;)

Maitses saab asi selgemaks, see teravake nüanss tuleneb mingist erilisest pärmisordist. Üsna terav algmaitse taandub edasi mesisemaks ja pähklisemaks. Järlemaitse kuiv ja kergelt õline korraga, meeldiv bukett jääb keelepärale tükiks ajaks.

--------
pilt siit

Wednesday, September 5, 2012

Greene King IPA Export


Greene King IPA Export (Greene King). pdl 0,5l. alc 5,0%. liigimääratlus ... on ta nüüd siis IPA või bitter?

Pisut lamedavõitu kujundus, kuid see-eest terviklik - kuni korgini välja. Klaar vaht kaob üsna kiirelt õrnaks kirmeks. Õlle värvus puhas särav pronks.


Aroom mõjub IPA kohta õllatavalt kergelt, puuviljaselt ja lilleliselt. Kuivatatud virsikud ja roiboos-tee tunduvat nina all lebavat. Maitse tuleb aga tunduvalt kuivemalt ja humalasemalt esile ... keskmises maitses asuvad aromaatsed humalad juba puuviljast tooni lämmatama. Ilmselt kuivhumaldatud õlleke on õsna kerge kehaga ja meeldiva samteja järelmaitsega. Korralikuks IPAäks seda siiski ei nimetaks, pigem mõõdukas bitter.

---------------
pilt siit

Tuesday, September 4, 2012

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTW6Xkp1ny8yMLu837bpeupZKeS4h_B4uoqxy5X2SoGqZKPeav6TEJ689SeCPTbrTeAJThIPaMRw1-FIoPVA9CaWk0exu1YhQarvNBS8lmkj9Sz7xzqcsT5N6nf7dCKx9_G9O7XX8Fog/s1600/Aecht+Schlenkerla+Rauchbier+2.jpg Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen (Brauerei Heller). pdl 0,5l. alc 5,1%. liigimääratlus Rauchbier ehk suitsuõlu.

Sedasorti õlut tuleb ilmselt pidada kõige traditsioonilisemaks Põhja-Euroopas, sest siin pidi linnaste kuivatamiseks nii ehk teisiti kasutama tulesooja ning suitsu pääsemine terade ligi oli pea vältimatu. Kaasaegsemad tehnoloogiad on elusa tule enamasti kõrvale tõrjunud (et mitte öelda - tapnud) ning seetõttu tuleb seesinast iidset meetodit eriti kõrgelt hinnata.


Lihtsa pudeli sildikujundus on meeldejäävalt ajalooline, ehk pisut ülemängitultki. Vaht kujuneb kreemikas, tugev ja vaatamata suurtele mullidele tugev, haakides end meeldiva visadusega seintele. Õlle värv - kirkalt läbipaistev pruun, millesse seguneb ruskeid noote.

Lõhn ... nojah noh .. no suits, mis ta muud saabki olla :) Lausa korstnasingi mõjukusega raske aroom ei varja siiski head puhast vett ja korralikke linnaseid. Esmamaitse mõjub kuivalt ja kergelt, kuid keelt mööda edasi liikudes tajud taas seda suitsulihalikku smekki. Kuna olen paaril korral saanud maitsta oivalist suitsutatud keelt, siis oma maheduse ja pehmusega meenubki see delikatess. Keskmiselt raske kehaga, veidi õlise järelmaitsega ja tugeva suitsuse pitseriga rüübe on siiski kergelt joodav.
----------
pilt siit

Lindemans Apple


Lindemans Apple (Brouwerij Lindemans). pdl 0,25l. alc 3,5%. liigimääratlus Lambic - Fruit ... ehk siis isekäärimislik puuviljaõlu.

Nagu kõik muu Lindemansi pruulikojast, nii on ka see pudelike disainitud vanamoelise elegantsiga, taoline asjake sobib suurepäraselt kõvakübara ja pitskinnaste juurde ;)


Lõhn, mis juba pudeli avamisel vallandub, on lihtsalt hunnitult õunane. Nii ehe, nii mahlane ja värske, et paneb sõna otseses mõttes suu vett jooksma. Suuremulline vaht tekib ja kaob ... aga ega lambic-õlledel seda pole kunagi eriti. Õlle enda värvus - keskmiselt udune ja küpsetes toonides helekollane.

Esmamaitse ... ja kogu edasine palett on äärmiselt õunane. No lausa värskeltpressitult mahlane ja värske. Magus-hapukasse üldpilti lisandub veidi mõrkjust, kuid sedagi ei kannaks mitte humalate, vaid kaneeli või lihtsalt hilisemate sügisõunte kanti. Kerge, värske ... ja üldse mitte õllene üldpilt.
-----
pilt tootja lehelt.

Monday, September 3, 2012

Rapunzel Pils


http://farm4.staticflickr.com/3423/3360920664_c189002f10_o.jpgRapunzel Pils (Aktienbrauerei Simmerberg). pdl 0,33 l. alc 4,8%. liigimääratlus - pilsner

Lihtne-naivistlik kujundus, millele lisab oma osa kirje "ökoloogiline õlu" ja teadmine, et pudel sai võetud mahetoodete letist. Erkvalge kahisev vahukiht kerkib põgusalt, et kiirelt kaduda. Õlle värv õrna uduse vinega õlgkollane.


Aroom tugevalt karboniseeritud, kuid selle all aimdub mahe linnas ja veidi mesiseid noote. Esmamaitse kerge ja värske, linnaseline, millele hiljem lisandub väga tagasihoidlik humalavine. Järelmaitses tuleb taas esile mesine toonike, jättes keelele lausa kergelt vahaja-suirase meki.

-----
pilt siit