Sunday, July 31, 2016

Chill it bang

Chill it bang (Kalamaja, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,6 %vol. Liigimääratlus: chili-coconut stout

Tootjainfo: "Linnased: Pale ale, chocolate, roasted barley. Laktoos. Lisandid: Bird's ey tšilli, kookose essents, Demera rumm. Humalad: Fuggles"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. (Muuseas Gambrinus väga kiidab sedasorti piootpruulide sildistamist - kõik vajalik on kenasti välja toodud!) Pruunakas sõrmelaiune vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirka punaka helgiga must.

Aroom paneb vana Gambrinuse sõõrmed võbelema - tšillineelaja tunneb siit ehedat ja isegi robustset lõõma! Samas koos kookose ja piimasuhkruga moodustab see elegantselt sädeleva pakikese, mida on paras viia kingituseks mõnele gurmaanile.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-vürtsikas! OISEEONHEA! Jestas-sustas, kui mõnus kombo siit kokku kaigub! Keskmaitse pakib esimese tulise surina mõnusaimasse pehmesse kookos-kreemisse, see oleks kui Rafaello tšilliga!!! Lõppmaitse toob kerge higi laubale, pannes kõik maitsenäsad heitunult sebima ja erutunult vadistama. Tšilli-tšilli-tšilli, hõissssaaaa nad tulid meie juurde, pange endale pidulikumad riided selga ja tantsukingad jalga, sest nüüüüüd läheb peoks! Järelmekk lööb lõõtsmoonikule hääled sisse ja hakkab koolitamata mahlasel häälel üürgama lugulaulu sellest kuidas "kaljas kahe mastiga läks ümber pipralastiga!"

Kärnäuhti. Kokkuvõtet ei tule. Sest vaata see õlu tegi seda, et täna jääb kolmas õlu maitsmata. No pole lihtsalt mõtet üritadagi tajuda peenemaid nüansse, kui kogu suu lõugab laulda nagu naabritalu meespere peale kolmandat  õllekappa. Kalamaja mehed, seesinase hulluse te lihtsalt peate suurema publiku ette talutama. Või noh, siis kõik ainult ja otse Gambrinuse kätte tooma!
-------------------
pilt isetehtud

Black Sails


Black Sails (Victory Art, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Black IPA" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "Black Sails - the beer brewed in a very contradictory style. The contradiction is in the name of the style - Black IPA or "Black Indian Pale Ale". The history of this style is not very long - it started just a few years ago. It all started in US and doesn’t have any connection to India despite the name. The authors of the style tried to brew a beer which was very similar to IPA in terms of aroma and taste but had a deep black colour. The problem which the brewer encountered was that dark malts used to brew dark beer tend to add a coffee-chocolate-burnt flavours and aromas - the characteristics usually not associated with real IPA. Our beer has a distinctive aroma of citruses, tropical fruits, lemon, mango and a bit of pines, having a dry bitter taste full of hops. And a very very light touch of chocolate. But if you drink it with you eyes closed it would be very challenging to discover what is the colour of the beer - black beer is usually associated with porters and stouts. The name sends us to those years when Caribbeans were full of pirates, most of them were from England.
So you are welcome to taste our pirate ale!
IBU 50"

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, sildil tükike vana merekaarti. Hallikas-pruunakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt tume-tume-sügavpunane. Aroom on leebelt mõrkjas, kohvine, rosinakeeksi ja männivaigu taoline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse on kreemine, pehme, šokolaadine ... apelsin šokolaadis. Lõppmaitse muutub rikkalikumaks, mõrkjas-hapukad noodid meenutavad ... hmmm ... friteeritud kuusevõrseid? Järelmekk on alguses mõrkjas-magusakalt šokolaadine, seejärel aga juba vürtsikalt, või isegi kirbelt tsitruseline.

Keskmisest suts raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Tõsi küll, pigem humalane stout kui päris-päris must IPA (mida iganes see viimane mõiste ka ei tähendaks). Aga igatahes Väga maitseküllane ja meeldiv jook. Siia kõrvale võiks pakkuda mustikaid šokolaadis.
---------------
pilt isetehtud

Saturday, July 30, 2016

Quadrupelt ei kärise

Quadrupelt ei kärise (Undi/Munga, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11 %vol. Liigimääratlus: mee ja mustika quadrupel.

Tootjainfo: "vesi, odralinnased (pilsner, Pale ale, Special B, Abbey), humalad (Brewers Gold, Hallertau Herebrucker, Hallertau Spelt sellect), tume kommisuhkur, mesi, mustikas, pärm (WLP 500)"

Väike matsakas pudel, sildikujundus ... eee ... arusaamatu. Vaht ... põrguvärk ... tumelilla vulkaan purskub pudelist ja katab pool lauast. Klaasi valamiseks jääb napilt pool pudelit. Õlle värvus - tuhm tumelilla. Aroom on leebelt hapukas-magusakas, mustikas on üsna selgelt äratuntav ja tagaplaanil leiab ka mee üles.

Esmamekk on tihkepoolne ja naksakalt hapukas, sõstrane ja lausa askorbiinidražee taoline. Keskmaitse tasakaalustub magusakamaks, jällegi täiesti selgelt mustikaseks ... või siis pigem mustimakeedise taoliseks. Lõppmaitse täristab keelel jällegi askorbiinise happesusega, mida püüab veidi alla tuua mõrkjas puidune toon. Järelmekk kõnetab juba äratuntavate belgialike nootidega, kohale jõuab ka tumeda kommisuhkru melassine paitus.

Keskmisest raskema kehaga, metsikult ülekarboniseerunud, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga kentsakas rüübe. Quadi siit joogist ära tunda on väga keeruline. Kiita saab küll mustika maitseselguse eest, sest see delikaatne marjake kipub väga häbelikult ennast ära peitma. Vana Gambrinus väga loodab, et see pudel oli lihtsalt roppu moodi ülekarboniseerunud tööõnnetus.
----------------
pilt isetehtud

Thursday, July 28, 2016

Rock it Black

Rock it Black (Kalamaja, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11 %vol. Liigimääratlus: russian imperial stout, oak aged

Tootjainfo: "pale ale, röstitud oder, šokolaad, crystal, nisu. Humalad: East Kent Goldings"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike ja punane vahakael. Tumepruun vaht täidab 3/4 klaasist, olles superpüsiv. Õlle värvus - mustade must.

Aroom meenutab vana kohviveskit, tolmunud kohvit ja vaske, vana punast puitu ja kakaod.

Esmamekk on raske ja mõrkjas-hapukas. Ei see pole läbi põranda vajutav raskus, pigem selline tubli lambanahkse kasuka raskus, mida tajud rõõmsa koormana külmal talvepäeval. Keskmaitse on kakaone, kakaoliköörine, kreeginalvikane ja bojaarlik. Karvakasuka kohal troonib karunahkne müts, kräsuse habeme vahele kallatakse pitsike nastoikat enne teeleminekut ... väike näpp peenutsevalt püsti. Lõppmaitse muutub juba kleeeepljamaks, õliseks ja tammiselt vaniljeseks. Bojaar haarab kätte toeka jalutuskepi ... kuid kuna ta on sihandne külatasandi bojaar, siis on tegu pigem mehise malakaga kui peenutseva sauaga. Järelmekk segab kokku ploomid ja šokolaadi, veidike kodust tubakat ja ja meretagust vaniljekauna, segab selle vaskse lusikaga kenasti läbi ja kummutab kurku, krögiseb korra mõnuga ja astub aurupahvaku saate uksest välja.

Raske kehaga, tugevalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Hapukas vaskne moment paneb veidi kulmu kergitama, kuid samas röstodrast tulenev römsakas toekus tasakaalustab selle kenasti. Selle va odra oleks võinud kergelt kõrbemiseni lasta, et saada suitsust lisatooni, sobiks suuuurepäraselt siia juurde. Igatahes - kalamajalised tegelased, seda rada tuleb teil edasi tatsata ... kaugel see talvgi enam on :)
---------------
pilt isetehtud

30 aastat hiljem

30 aastat hiljem (Ehte, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. Liigimääratlus: saison

Tootjainfo: "Linnased: pilsner, cara clair hapestatud. Humalad: mosaic. Pärm: belle saison"

Väike lihtne pudel, lihtne sildike ... mille osas tahaks pisut norida selle värvivaliku osas - no valge sildi pealt helekollast kirja välja lugeda pole just kõige silmasõbralikum. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kollane. Aroom on leebelt magusakas-hapukas, meenutades sidruninätsu.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, mõnusa mõrkja tasakaalustava noodiga, mis meenutab sidrunikoore tsukaadi. Lõppmaitse lööb saisonile omaselt vürtsikas-hapukalt särama, kirkalt nagu varajane päikesetõus mererannas, kus liiv on veel niiske ja esimese/viimase jalutaja jäljed mõjuvad kui reljeefne romantika. Järelmekk on vürtsikas-hapukas, sidrunheina ja karamelliseeritud sidrunimarmelaadi taoline, õhuline ja kerge, karge ja silmi esimsestes päikesekiirtes pilgutav ... suvehommik jeeee!

Keskmise kehaga, üle keskmise karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Kirkalt karge, mõnusaimalt värskendav, naeratama panev ja päikeseline. Pakkuda helgelt nukratel üksinduse hetkedel.
------------
pilt isetehtud

Bohemian Wiener

Bohemian Wiener (Kalamaja, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Liigimääratlus: viini laager

Tootjainfo: "Linnased: Vienna (90%), Munich, cookie, black. Humalad: Saaz, Hallertau. Dryhop Marynka (Eesti). Pärm: Bohemian lager"

Väike lihtne pudel, tehniline silt. Avamisel saab selgeks sildi rikutuse põhjus - metsik ülekarbo on end korgi vahelt välja pressinud. Õnneks on selle võrra nüüd surve väiksem ja valge hõre vaht ei mulksa pudelist liiga kaugele. Klaasis pole ta aga kuigi asi püsija. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kollane ... mis omakorda paneb hämmelduma - tavaliselt need ülekarbo asjad löövad avamisel pudelipõhjast mudru üles ja jook saab üsna sogaseks. Aroom on magusakas, karameljas ... suisa suhkrune. No täpselt - vaat kui lapsepõlves sai nina suhkrutoosi torgatud, siis sealt lõi vastu samasugune rafineeritud suhkrutolmu vine vastu.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse muutub tihkemaks, lisandub väga mõnus tikrite hapukus ja kuivatatud pohlade mõrkjus. Lõppmaitse mõrustub veelgi, kuid see on asjalik, toekas ja tummine mõrkjus. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, kauakestev ja üsna kosutav.

Keskmisest suts kergema kehaga, ülemäära karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-maguskas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga heal tasemel rüübe. Sihuke asjalik, ehkki lihtsapoolne tegelane, kellega istuks ühes lauas kohe mitme klaasi jagu. Kõrvale pakkuda pühvlimozarellat tomativiiludega ja basiilikuga.
----------------
pilt isetehtud

Wednesday, July 27, 2016

Russian Tourette (regular)


Russian Tourette (regular) (Kalamaja, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11 %vol. Liigimääratlus: russian imperial stout

Tootjainfo: "Linnased: Vienna, Pale ale, chocolate, roasted barley, Cookie, black, Crystal 50/150, kaerahelbed. Humalad: Centennial, Citra"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Sõrmepaksune pruunakas vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must. Aroom on raskepärane, magusakas-mõrkjas, mustade ploomide, tumeda šokolaadi ja miskipärast murakalikööri nüanssidega. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga (kuid üldse mitte nii raske, kui võiks oodata!) ja hapukas-vürtsikas.  Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, mõnusa vürtsika kõrvaltooniga, ploomikompoti ja kaneeliküpsiste taoline. Soe ja mõnus on see olek, kuid huvitav, millest tuleb see omanäoliselt asjakohane hapukus? Lõppmaitse on hapukas-vürtsikas, kuivatatud ploomide, tumedate rosinate ja nelgivürtsi segune. Järelmekk püsib pikalt  ja hapukas-mõrkjalt, tubaka ja vürtsika meeprääniku mälestusteküllane.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe. Vana Gambrinust paneb veidi hämmelduma see hapukas alatoon, kuid see sobitud imp.stoudi raskusega tegelikult väga hästi, muutes üldpildi mängulisemaks ... kuid vähem stiilipuhtamaks.
------------------
pilt isetehtud

Firestarter


Firestarter (nanoPruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Julge, intensiivne ning särtsakas õlu, mis mõjub maitsemeeltele tõeliselt sütitavalt. Võimalus kogeda tšilli piprast põhjustatud tuld ja sädemeid otse keelel.
Koostisosad: vesi, odralinnased, humalad, pärm, tšilli pipar, suhkur.
IBU 100"

Väike lihtne pudel, sildil rebane. Kergelt kollakat tooni vaht täidab ligi pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kerge hõljumiga punakaskuldne. 

Aroom on jõuline, mõrkjas-magusakas, vaigune. Sügavamal sissehingamisel tunned ka tšilli vürtsist kõditust sõõrmetes.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keeleots annab märku millegi mõnusa lähenemisest :) Keskmaitse ... mõnnnnnna ... siin seguneb raskepoolse greibise IPA mõrkjas-magusus ja tšilli kergelt tulitav vürtsikus. Lõppmaitse on linnasetihe, oivaliselt vaigune, pihlakanalivka ja virsikumahla segune, sirades pimedas suukoopas vürtsikate sädemetega kui aialambikestega grillipeol. Järelmekk taandub ehk pehmemasse poolde, kuid greibine -mangone tihedus jääb alles ja tšillised jaaniussikesed jäävad suus mõnusalt hõõguma.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga rüübe, millele vana Gambrinus ei täi alla Mega tasandinäitajaks öelda. Übertaseme IPA on kerge tšillilisandiga mõnusalt üle vindi visatud. Tõsi küll, tubli tuleneelaja ja muidu maitsejahtijana tahaks seda va tšillipoisikest veel, aga ... mõelda tuleb ka teiste peale :)
---------------
pilt isetehtud

Holly, Go Lightly!


Holly, Go Lightly! (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: gose, koondhinnet veel pole.

Tootjainfo: "Raspberry Gose
Vaarika, meresoola ja koriandriga hapukas värskendav nisuõlu."

Väike lihtne pudel, tegijale omane krämuline sildike ... mille eripäraks on ülekleebitud kangusenäidik :) Vähene valge vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. Aroomis on tunda head vett, veidi soola ja koriandrit ... tõsi küll, vaarikat võib esmalt vaid aimata. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja särtsakalt hapukas-magusakas. Keskmaitse on linnasetihe, hapukas, biskviitne ja marjane. Lõppmaitses lööb vaarikas juba senisest tihkest linnasepilvest kenasti läbi, tuues endaga ka koriandri mõrkja vaigususes. Järelmekk on vürtsikalt hapukas, mõnusa soolaka võbelusega, toekas asjalik nagu Kihnu memm peale vaarikate korjamist mere ääres :)

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe. Linnaselisus küll pisut varjutab nii soola kui vaarikat ... kuid see viib mõttele - kuulge pruulmeistrid ... tehke imperial gose! Ja ikka kohe nii et soola ei peaks taga otsima nigu rosinaid kringli seest justkui narr! :)
-------------
pilt isetehtud

Tuesday, July 26, 2016

Russian Tourette (oak aged)

Russian Tourette (oak aged) (Kalamaja, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11 %vol. Liigimääratlus: russian imperial stout

Tootjainfo: "#piloot
Linnased: Vienna, Pale ale, chocolate, roasted barley, Cookie, black, Crystal 50/150, kaerahelbed. Humalad: Centennial, Citra"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Tumepruun vaht täidab pool klaasi ja püsib väga kaua. Õlle värvus - no otse loomulikult mustmust. Aroom on raskepärane, magusakas-mõrkjas, konjakikomme meenutav, vähese suitsuse lisavindikesega.

Esmamekk on raske ja hapukas-mõrkjas. Imp.stoudilt sellist särtsakas-vürtsikat hapukust ei ootaks, kuid see on mõnus sissejuhatus. Keskmaitse on raskepäraselt hapukas-magusakas, kleepjas, tõrvane ja ploomipovidlo laadne.

Lõppmaitse muutub ootuspärasemalt mõrkjas-magusakaks, tumeda šokolaadi ja kohvikreemi seguseks. Tumedad rosinad ja ploominalivka, arooniamoos ja šokolaadiküpsis. Järelmekk paitab pehmelt ja toekalt keelekülgi, patsutades keelepärale nagu vana sõber turjale stiilis: "no pole midagi, me veel jõuame nii mõndagi" Mõrkjas pehmus venib siit ja kuni keskööni, kuni aiamajakeses istudes ja poolihääli juttu vestes veel küünalt põlema ei pea panema ning muusikalise meelelahutuse eest kannab hoolt nahkhiir koos sääskedega.

Rammraske kehaga, tugevalt karboniseerunud ja naftase paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Mõneti üllatav (hapuka vindiga), veidi imestamapanev (kuhu jääb tamme vaniljesus?), mõnusalt ootuspärane (kaerahelbe kehakus). See jook sobiks liköörikommide sisse panemiseks :) Kulla Kalamajakad, pange see tegelane tootmisse!
------------
pilt isetehtud

Dr.Jones (2016)


Dr.Jones (2016) (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: IPA, koondhinnet veel pole.

Tuleb kiita, et tootele on tehtud uus RB konto, siis on hinnangud adekvaatsemad. Tuleb laita, et ei viitsita uut nimetust õllele anda. Kui on ikka niipalju uued parameetrid, et on põhjust luua uus RB konto, siis võiks ka uus nimi ja silt olla.

Oluline lisainfo: see jook on nüüd tehtud Lehes, samas kui eelmised Genikas.
Tootjainfo: "Mosaic ja Chinook humalatega mahlane keskmise kehaga Ameerika IPA.
IBU 55"

Väike lihtne pudel, tootjale omane kribukarvaline silt. Sõrmepaksune valge vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne merevaik. Aroom on sügavalt greibine ja värskelt lahtilõigatud meloni taoline. 

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on otse oivaliselt vaigune, raskepärane, värskelt murune ja rosinane. Lõppmaitse kasvab suus järjest suuremaks ja võimsamaks, ülimõnusalt humalanärve paitavaks, soliidseks ja õpetlikuks: jätke meelde lapsed, just niimoodi maitseb kuusevaigu sisse kastetud mangoviilakas! Järelmekk trööpab kurgupära raskepärase humalarulliga, mille südamikuks on ananass ja käepidemeteks kuivatatud virsikud.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Vaigusemate IPA'de musternäidis, oivalise maitsetasakaaluga, värskusest pakatav ja mitmetasandiline tegelane. Soovitav vaid humalahulludele! Mangoviilakat tahaks praegu!
-------------
pilt isetehtud

Bianca Raspberry Lassi Gose


Bianca Raspberry Lassi Gose (Omnipollo, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "gose" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "A milky gose brewed with buckets of raspberry, lactose sugar and rock salt. Henok"

Väike lihtne pudel, sildi asemel roosatäpiline sinine sulg :) Hõre roosakas vaht kaob väga kiirelt. Õlle värvus - tuhmilt vaarikpunane. Aroom on juba kaugelt kergelt soolakas ja marjane no ja lähedalt ... ongi ta soolakas ja vaarikane :)

Esmamekk lööb silmad kirkaks oma otsekohese hapususega ... selles on küll veidi ka mahendavat magusust, kuid ESIkoht on siiski hapul. Keskmaitse on hapukas, vaarikamahlane ja veidi mõrkjas. Lõppmaitse kuivatab ja pargib kogu suuõõne ülevõlli-marjasusega, milles soolakas aspekt toimib ainult maitsevõimendajana. Järelmekk on hapukas-mõrkjas ja veidi vürtsikas.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapu-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapu buketiga Ülevõllirüübe. Kuiva ja parkivat marjasust jagub ühte lonksu kolme klaasitäie jagu. Millest on kahju - see varjab ära gosest oodatava soolaka osa. 
-----------------
Pilt isetehtud

Monday, July 25, 2016

Bermuda

Bermuda (Kalamaja, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. Liigimääratlus: belgian tripel.

Hmm. Belgian tripel. Kas on olemas mõni muu tripel?

Tootjainfo: "#piloot. Linnased: pilsner, Vienna, cara pils 10, cara 50. Humalad: mt Hood, Citra. Pärm. Abbaye. Lisandid: roosuhkur"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Napp valge vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - õrnalt uduselt loojangukarva merevaik.

Magus aroom õhkub juba kaugele ... aga lähedalt nuuskides ajab mingi terav, lakine element läkastama. Pikemalt nuuskides leebub lõhnapilt meeldivaks vürtsikaks belglaseks, kuigi väike atsetoonine element jääb lõpuni sisse. Huvitav, kui kasutada roosuhkru asemel kombekohast kommisuhkrut, kas siis jääks see teravus olemata?

Esmamekk on keskmisest vaid veidi raskema kehaga, mis on sellise kanguse juhul tavatu, kuid belglastele jällegi omane. Ja mõistagi särtsakalt vürtsika-magus nagu ta olema peabki! Keskmaitse annab juurde keha, mõnusalt karameljat mõrkjust, kuivatatud virsikuid, veidi ingverit ja nelki.

Lõppmaitse paneb juba tunnustavalt noogutama ja seda kohe väga suure amplituudiga nii et kaelaluud ragisevad ja habe lehvib. Kuivatatud apelsin? Kumkvaadid! Kaneel ja rosinad. Trumm ja pasunad! :)

Järelmaitse ... vat siinkohal hakkab alkohol torkima ja see pole hea. Mõrkjas-magusasse pillerkaarde tuleb jälle see va atsetoonine-metalne mekk man ja paneb veidi nina kirtsutama.

Keskmisest veidi raskema kehaga, alakarboniseerunud ja pisut õlija paletiga, vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga Tinglikult übertaseme rüübe. Über veel tuleb, kui see jook seisab. Kuid praegu õhkab siit palju lubadusi ja rabedat noorust. Andke talle palun aega, kuid suund on õige. Aastakese laagerdumise järel tooge ta aga KINDLASTI turule!
----------------
pilt isetehtud

Ketser


Ketser (Tanker, Eesti) pdl 0,375 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „Sour Red/Brown“ ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Flanders Red Ale"

Väga mitmes mõttes "esimest korda". Sellist mõõtu pudelit pole varem kohalikud väiketootjad pruukinud, fooliumkaelust pole olnud ja flandria punast pole kah ametlikult tehtud. Sildikujundus mitmeti jumalavallatu :)

Vaht kipub alguses pudelist välja vurtsuma ja siis klaasis üleüldse mitte püsima. Õlle värvus tuhmilt (vt vahu väljahüppamine) punakaspruun. Aroom on mõõdukalt hapukas, pannes süljenäärmed keele taganurkades tööle.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-magus, flandria punasele veinile omaselt kuivapoolne. Lõppmaitse on hapukas-mõrkjas, pihlakate ja valgete sõstrate segune. Järelmekk on kuivapoolne ja hapukas-vürtsikas.

Keskmisest veidi kergema kehag, nõrgalt karboniseerunud paletiga, hapukas-maguakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga vastuoluline rüübe. Ühest küljest on flandria punase stiilile üldjoontes pihta saadud, kuid taevas näeb, vana Gambrinus on saanud KORDADES paremaid näidiseid. Eksperimenteerimisjulguse eest tuleb aga kiita ja soovitan tegu kindlasti korrata - hapuõllede nišš vajab täitmist!
-----------
pilt isetehtud

Piebalgas Alus


Piebalgas Alus (Piebalgas, Läti). pdl 0,5 l. alc 5,6%. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager" ja hinnang 18 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Golden lager beer. A spokesman for a drink with a typical taste of malt, hop bitterness and aroma."

Keskmist kasvu proofilkirjadega pudel, sildil kõrge kübaraga talutaat. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroom on leebelt hapukas-magusakas, lihtsakoeliselt linnaseline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, pisut biskviitjas. Lõppmaitse muutub mõrkjas-hapukaks, ürdiseks ja soojaks. Järelmekk on õrnalt vürtsikas, mesise nüansiga.

Keskmise kehaga, üle keskmise karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga vastuoluline rüübe. Ühest küljest tubli tüübiline läti joogiõlu, teisalt veidi maitsekam kui muud samataolised, kuid pisut häirib teravavõitu alkoholitaju, ehkki õlu pole ju ülemäära kange.
--------------
pilt isetehtud

Sunday, July 24, 2016

Hel & Verdoemenis Bruichladdich Barrel Aged Brett


Hel & Verdoemenis Bruichladdich Barrel Aged Brett (de Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 11,0%vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout" ja hinnang 87 punkti

Tootjainfo: "Indigrients: water, barley malts (pils, caramel, chocolate, roasted, brown), bitter hops (saaz, columbus), top fermenting yeast. Barrel aged. Brett yeast (give it some time please)"

Väike lihtne pudel, pruulikojale omane tehniline sildike ja vaadihoidistele omane vahakaelus. Mustjaspruun sõrmepaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus ... no mis te ise arvate?

Aroom. Ohjahhhhh. Selliste hetkede pärast tasub elada ja olla ja lehvitada. Kivisöekaevanduseekskavaatori suurune on see lõhnaelajas. Tonn röstleiba. Koormatäis kuivatatud ploome ja kreeke. Suitsušokolaad. Viski. Vanilje. Hapendatud kastanid - ei ma ei tea kas neid on olemas. 

Esmamekk. Tigujas. Naftane. Raskuse mõttes. Lagritsa-rabarberi-marmelaad. Viskiploomid.

Keskmaitse. Kirsitubakas. Jeerum - no ongi kirsitubakas! 

Lõppmaitse. Purjus. See kraam on purjus. Vaat kui flandria punasest eilist saaks teha tarretist, siis see oleks vist umbes sarnane?

Järelmekk. Tubakatuhk ja Gabrieli liköör. Kaminalõuka servas kõrbemaläinud männikäbi, mille peale on aetud ümber pitsitäis kodust mustsõstranastoikat.

Mega. See asi on mega. Jube põnev on see, kuidas brett on vähemaks tõmmanud Bruicladdichi massiivset tubasust ja asendanud selle müriaadi uute toonidega. Täis kõht ja meelerahu. Seda on vaja nii antud joogile lähenemiseks ning need seisundid saavutatakse teda tarbides.
------------
pilt isetehtud

Mets


Mets (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Black IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "A forest-inspired Black IPA brewed with hand picked spruce tips and forest blueberries.
It’s a new version of the now retired Pesakond "black forest IPA" which was also lower in abv (5.4%)"

Väike lihtne pudel, sildil on ... oh üllatust ... mets! :) Pruunakas vaht täidab ligi pool klaasi, püsides üsna kenasti ja jättes ka kaunikese vahujälje klaasiseintele. Õlle värvus - väääähekese punaka helgiga must. Aroom on tume, raskepärane, kõrvetatud kuuseokaste ja lagrista segune.
Esmamekk on raskepoolne ja hapukas-mõrkjas, külmkuivatatud mustikate nüansiga. Keskmaitse on hapukas, tugevalt marjane, lausa kompotine, kadakamarjade ja vaarikate segune. Lõppmekis tugevneb velgelt äratuntav vaigune nätske toon ja samavõrra võimendub ka marjasus, saavutades nüüd juba metsamarjamarmelaadi taseme. Järelmekk on üsna tugevalt mõrkjas-hapukas, meenutades kuusevaiku ja lagritsat.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga Übertaseme rüübe! Kuusevõrsed ja marjad on seekord supertasakaalus, jook on mahlane ja maitseküllane. Pakkuda koos külmkuivatatud mustikatega.
------------------
pilt isetehtud

Käinamehe mihine


Käinamehe mihine (Hiiumaa, Eesti) pdl 0,5 l. alc 5,6 %vol. Ratebeer ei tunne veel toodet.

Tootjainfo: "Koostisosad: vesi, odralinnasedm hiiumaa mesi, humal, pärm.
Kassarimehed jõid vanas Puulaiu kõrtsis õlut ja kiitlesid: "meite meri oo ikka niisugune ja seesugune". Käinamees, kes seda juttu pealt kuulis, läks kassarimeeste juurde, lõi õllekannu kõva pauguga vastu lauda ja käratas: "Mesasi see teite meri oo? Kas tei tääte, et teitel sui aegus üldse merd polegid. Talveoo teitel aga merd täpseld nõndapalju, kui see talitee, mes üle Käina lahe käib ja obusesõniguga märgit oo. Vaada nõndamoodi!""

Keskmist kasvu pudel, kuldsetes toonides sildikujundus. Kulla kujundajad, see on nüüd küll pisut ülepingutamine, niiiiii kenitleva kujundusega pudelid tekitavad väärtõlle hindajates pigem umbusku. Ja tumedal läikival foonil tumekuldsed tähed ... no seda on ikka jubbbe raske välja lugeda. Kastikujunduse eest vana Gambrinus muidugi kiidab, kuid siltidega olete üle võlli läinud.

Sõrmepaksune valge vaht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - veidi uduselt kuldoranž. Aroom on magusakas, biskviitjalt tihe ja vähese mesise kõrvaltooniga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, heinane ja biskviidine, veidikese meeveini vindiga. Lõppmaitses tuleb meeveinine hapukas foon tugevamalt esile, põhiolek jääb aga heinaseks-ürdiseks. Järelmaitses tuleb jõuliselt esile murune mõrkjus, kuid hiljem asendab selle mõõõnus kogu suud täitev vürtsikus.

Keskmise kehaga, nõrgapoolselt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga heal tasemel rüübe. Mee lisamine õllele on alati hea mõte, kuid siis võib keha ka väga kuivaks muutuda - ehkki siin seda väga tunda pole, võiks kaaluda kaerahelveste lisamist ja joogile veel kraadikese juurde keeramist!
---------------
pilt isetehtud

Saturday, July 23, 2016

Saku Antvärk: American Ale


Saku Antvärk: American Ale (Saku, Eesti). pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri tunneb seda veel "Humal & Oder Ale" nime all, liigimääratlus: "APA" ja hinnang 16 punkti.

Tootjainfo: "pinnakäärituspärmiga pruulitud punakas õlu, millesse on pandud mõned peotäied humalaid tavapärasest rohkem. Tugeva humalameki (IBU = 50) annavad Chinook mõruhumalad ning kerge aroomi annavad Cascade ja Centennial aroomhumalad. "

Väike lihtne pudel, rõhutatult lihtne sildikujundus. Sõrmepaksune valge vaht püsib üsna korralikult. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on nõrgapoolselt linnaseline ja pigem laagerõllele omane. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, jällegi pigem laagerõlut meenutav. Lõppmaitse magusakas-hapukas põhi saab endale ühetoonise mõrkjuse kaasa. Järelmekk on greibine ja puidune.

Keskmisest kergema kehaga, üle keskmise karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga päis joodav rüübe. Erilist muudatust võrreldes "H&O Ale" nime all müüduga võrreldes ei ole, ehk on vaid kriips paremas tasakaalus. Toeka pasteedileiva kõrvale käib juua küll.
-------------
pilt isetehtud

Friday, July 22, 2016

Txapela & Klompen


Txapela & Klompen (De Molen / Laugar, Holland / Hispaania) pdl 0,33 l. alc 13,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Strong Ale" ja hinnang 93 punkti!

Tootjainfo: "salted bourbon infused smoked imperial saison-wine-ish"

Nii. Ja nüüd lugege uuesti see tootjainfo läbi. Saite midagi aru? Vana Gambrinus on hämmelduses. Iga sõna eraldi omab ju mõtet ja sisu, kuid mida kurat peaks see kokku tähendama???

Väike lihtne pudel, minimalistlik sildikujundus. Tõsi küll,seekord on sildil ära toodud ka nimeandvad puukingad ja barett.

Sentimeetrine kollane vahukiht kaob üsna peatselt. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. 

Aroom. Kreeeeebus. See on üks neid väheseid kordi, kui vana Gambrinus hakkab nuusutades naerma ja läkastama. MISASI SEE ON!?! Noh olgu, võtame korrushaaval. Aluseks on ju tõesti belgia kange õlle kommisuhkrune magus puuviljane baas. Kuid selle peal ... suitsune kalapaat? Tõrvane, suitsune, heinane, kalane. Suitsustes heintes kuivatatud kala???

Esmamekk. Nominelolliksära. Eipolevõimalik. RRRaske ja kleepjas, liköörine ja karamelline, soolane ja kommine. Soolakaramell? Murakalagrits?

Keskmaitse. Jebenti dušu. Eiolevõimalik. Suitsulatika kreembrülee. 

Lõppmaitse. Võdin liigub mööda selgroogu üles-alla. Mismõttes? Suitsuploomid kuivatatud peipsi tindi täidisega?

Järelmaitse. Siin peaks hulluarstiga nõu pidama ja pruulmeistrile pikemaajalist puhkust soovitama. Sest nii ei tehta! Seeriast "niivõrd jube et jube hea!"

KOLOSSAALSELT EBANORMAALNE FRIIGIKAS! Kallid lapsed, ärge seda ostke. Sest sääääärastest üleelusuurustest lollustest võib nakkuse saada. Ja siis te normaalsetest õlledest lähete mööda nagu tühjast kohast, otsides eksleva pilguga kõige haisvamaid juuste ja magusaid heeringaid ja üldse kõike seda, mida tervisekaitse heameelega ära keelaks.
-.-.-.-.-.-
pilt isetehtud. ehkki kindel ei või iial olla. vanagambrinusläkslolliks.

Armaada - Zeus


Armaada - Zeus (Tanker, Eesti) pdl 0,5 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „IPA“ ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Tankeri Armaada sai taas täiendust! Tutvustame Zeus humalat.
Zeusiga väga sarnased sordid on Columbus ja Tomahawk ning tihti koondataksegi nad ühe nimetaja alla CTZ. Klassikaliselt on kõik kolm "venda" tänu kõrgele alfahappe sisaldusele kasutusel peamiselt mõruhumalana. Humalasordi aroom on intensiivne ja kirbe ning sellest võib ära tunda musta pipart ja lagritsat ja karrit.
IBU 60"

Väike lihtne pudel, sildil sarja tunnuslaevuke, mille vööris humala nimi. Sõrmepaksune valge vahukiht ei püsi küll väga kaua, kuid jätab muljetavaldava vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. 

Aroom. Prrr. No see tõesti ON kummaliselt omanäoline. Kirbe on õige üldnimetaja. Lagritsaga võib ka nõus olla. Ja mingid teravad vürtsid ka ... kuid kas see just karri on, pigem mingi gruusiapärane ürdisegu a la khmeli-suneli. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-vürtsikas, meenutades lausa mõnd pirpasemat belgia triplit. Keskmaitse käänab tajud hoopis mujale, pakkudes rasket mangopüreed ja apelsinikooretsukaadi. Lõppmaitse lööb jälle vürtsipurgi letti ... hmmm ... meega tehtud tikka masala? Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, magus ja kuidagi jubbbe tihkena mõjuv, jutskui sööks aroonia ja pihlaka segasalatit.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe! Ühest küljest on ta ju lihtsalt väga korralik IPA, no aga see humal, nooo see humal on FRIIGIKAS! Hoidke see normaalsetest inimestest eemale, muidu panete nad jälle kõiki käsitööõllesid joodamatuks juraks sõimama. Kui te olete aga tõsine humalakummardaja, siis proovige järele. Meeldima see teile ei pea, seda ma ütlen :)
------------
pilt isetehtud

Magic #3.5 - Pineapple Gose


Magic #3.5 - Pineapple Gose (Omnipollo, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Grodziskie/Gose/Lichtenhainer" ja hinnang 84 punkti.

Tootjainfo: "Part of Magic Numbers (a dreamy small-batch series): 3.5 is a german style wheat beer (gose) brewed with rock salt, conditioned on pineapple, and lightly dry-hopped. Henok"

Väike lihtne pudel, äärmusminimalistlik sildike. Erkvalge vähene vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kahvatu valkjaskollane. Aroom on õõrnalt soolakas-hapukas ... mingi nurga alt viskaks lausa nagu ammoniaaki kergelt sisse ... aga väga mõnusalt omanäoline igatahes. 

Esmamekk on kerge, kohe väga kerge kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, imeõrna soolaka taustaga. Lõppmaitse löö suu vürtsikalt kirvendama, meenutades mingit omanäolist kompotivedelikku ... paradiisiõunad ilma suhkruta? Järelmekk on keelepära parkiv, hapukas-mõrkjas ja karge. Ananass tuleb esile alles krooksus ... aga siis on ka kogu ninaõõs täis ananassikonservi lõhna :)

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-maguskas-hapukas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga Väga omanäoline rüübe. Gose standardi kohaselt on soola vähevõitu ja lubatud ananassi jääb ka väheseks. Kuid üldiselt on tegu väha karastava ja supervärskendava kerge rüüpekesega, mida oleks oivaline pakkuda nt grillitud tiigerkrevettide kõrvale.
-------------
pilt isetehtud

Thursday, July 21, 2016

Stout 8


Stout 8 (Maximus, Holland) pdl 0,33 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout" ja hinnang 91 punkti!

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Stout 8 Warming black beer of 8% alcohol. English hops and different roasted malts. perfect taste balance between fresh coffee and chocolate. Creamy and full. With a pleasant bitterness."

Väike lihtne pudel, sildil sarviline 8 :) Kreemikas vaht täidab pool klaasi, kadudes küll aegamisi, kuid jättes vägagai korralikku vahujälge klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tume kirsipunane. 

Aroom ... ooo see on mänguline. Noh mõistagi väike šokolaad ja pisike ploomike ... kuid siis on veel selline jube põnev kõrvaltoon, mis miskipärast toob vana Gambrinuse peas esile seoses grillitud peediga ... ja Gambrinusele see meeldib!

Esmamekk on raskepoolne ja pisut portveinilik, dessertlik, magusakas-hapukas. Keskmaitse naaseb traditsioonilisemale stoudirajale, kaldudes ehk küll imp.stoutide küljele. Siit leiab rasket nätsket poolkuivatatud ploomi ja sooja kaneeliküpsist, veidikese mõrušokolaadi ja tilgake lagritsatki. Lõppmaitses tuleb esile soolakas varjund, mis sobib siia oikuirjakuikenasti! No jälle tuleb maitsesilma ette (mis Gambrinuse peas paikneb kuskil ninakoopa ja seljaaju vahel) mõnus magus-mõrkjas grillitud peediviilakas, millele on tilgutatud veidi balsamicot ja ehedat sojakastet (mitte segamini ajada odavate soolalahustega). Järelmekk vajutav oma raskepärase mõrkjasmagususega sügavamalt tugitooli, ajab vuntsiotsad husaarlikult kikki ja hakkab pikalt pajatama kuulsusrikkast võitlusteest ... mis sest et kuulajaks on vaid igavleva näoga koer ja tegelikkuses kulges enamik teest mööda kõrtsitube.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Pigem imp.stout kui lihtsalt stout, omapäraselt mõnusa maitsekiiksukesega tegelane, millega oleks kurjamoodi mõnus pikemat õhtut vaikselt õhtusse veeretada. Ega vist peale klaasikese vee polegi siia juurde midagi vaja?
--------------
pilt isetehtud

Brutus


Brutus (Maximus, Holland) pdl 0,33 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Lager/Vienna - Top 50" ja hinnang 82 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Brutus American Amber Lager, Amber, 6%. Decorated in the beginning with a bitterness in the aftertaste. Citrus tones by US hops. The low fermentation causes a good drinkability. Winner of "Most guar-bother beer of the province of Utrecht.""

Väike lihtne pudel, mustal sildil mägiveise molu :) Kollaka varjundiga vaht täidab ligi pool klaasi, püsides vägagi visalt. Õlle värvus - kirkalt ja soojalt kuldne merevaik. Aroom on leebelt karameljalt magusakas. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja tunduvalt intensiivsem kui lõhn - magus-hapukas karamell paitab üsna jõuliselt keeleotsa. Keskmaits on hapukas-mõrkjas, kommisuhkruliku varjundiga. Lõppmaitse muutub mahlasemaks, greibisemaks ... õigemini greibimarlmelaadi taoliselt mõrkjas-magusakaks. Järelmekk jääb veidi ühetaoliselt mõrkjaks, kuid see-eest kestab see maitsejärlg üsna kaua.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga Väga heal tasemel rüübe. Laagerõllede rubriigist vägagi meeldiv üllataja, mille kohta võiks määratlusena kasutada "hoppy amber ale". Pakkuda koos kitsejuustu ja ahjuköögiviljadega.
------------
pilt isetehtud

Izlases Nefiltrētais


Izlases Nefiltrētais (Aldaris, Läti) pdl 0,5 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Zwickel/Keller/Landbier" ja hinnnag pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Izlases Nefiltrētais is the unfiltered version in Izlases collection. It shows how real Latvian beer should taste - with traditional yeast flavour, delicate hop aroma and slight bitterness with a hint of caramel."

Keskmist kasvu reljeefkirjadega pudel, rahvusromantiliste motiividega sildidisain. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on lihtsalt ja veidi tolmuselt linnaseline, pigem magusapoolne, kuid ikkagi laagerõllele omaselt hapukas.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse on magusakas-hapukas, linnaseliselt pehme ja üsna intensiivne. Lõppmaitse toob päris tunnustamisväärse maitsekülluse, mõrkjas-magusakas. Järelmekk on hapukas-vürtsikas, päris kaua kestva karamelja mälestusega.

Keskmisest veidi kergema kehaga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga päris meeldiva olekuga rüübe. Tunduvalt maitsetihedam kui tavaline massõlu, samas väga lihtsalt kuugatav. Grilli kõrvale võiks seda ju lausa mitu pudelit külmas olla.
----------------
pilt isetehtud

Wednesday, July 20, 2016

39 Bloedbroeder


39 Bloedbroeder (Kompaan, Holland) pdl 0,33 l. alc 9,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "porter" ja hinnang 96 punkti!!

Tootjainfo (google tõle kaudu): "In ecstasy or anger; the blood boils in the blackened heart. Always. Time or no time, the fire water crawl where others do not come or go. Up high concept, so and not otherwise. Relationship bloody.
Jet-black malt. Fire Red port.Stilted fermented.
EBU 62"

Väike lihtne pudel, pruulikoja must-valge tunnussilt ... mis muudab müügi üsna raskeks :) Kreemikat karva vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib päris kenasti, jättes ka klaasiseintele korraliku vahupitsi. Õlle värvus - kirkalt tume kastanipunane. 

Aroom ... ooo see on külluslik. Veidi suitsune, kuivatatud mustade ploomide ja tumeda šokolaadi segune, veini ja vaarikasiirupi taoline. Tõsine ja väärikas kui üks vanakooli klaaskupliga laualamp, mida vaadates tuleb tahtmine istuda raamatukokku ja seal öö otsa tudeerida. 

Esmamekk on raske kehaga ja hapukas-mõrkjas, tume ja tihe kui öö akna taga. Keskmaitse pöörab aga oma tumeda palge kuidagi rõõmsaks, säravaks, ulatades sulle peoga kuivatatud ploome ja pakkudes sinna juurde sõõmukest vaarikanastoikat. 

Lõppmaitse vaatab unistava pilguga taevasse ning loeb hektilist luuuletust röstpähklitest, rosinakringlist ja ploomidest šokolaadis. 

Järelmekk. Kas raamatukogus võib šerrit juua? Eriti kui see on pihlakate peal seisnud. Melassi ja lagritsa segu kõlab ju vähemalt sama põnevalt kui psühholoogiaõpik, kas pole?

Raske kehaga, üle keskmise kearboniseerunud ja õlija paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Kas tõesti on imp.stoudile portveini sisse segatud? Igatahes tulemus on mõnna. Üldse-mitte-kergesti joodav. Siia juurde võiks pakkuda sinihallitusjuustuga täidetud musti ploome.
---------------
pilt isetehtud

Tally-Ho


Tally-Ho (Adnams, UK) pdl 0,3 l. alc 7,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "barley wine" ja hinnang 40 punkti.

Tootjainfo: "Brewed with Pale Ale, Crystal and Brown malts. Tally Ho is dark Mahogany red in colour with a rich, fruity aroma and a heart warming sweet raisin and biscuit palate."

Väike lihtne pudel, mustal sildil kappab hobene :) Tekst ütleb "traditional dark ale. An unshamedly strong winter warmer" 

Hallika varjundiga vaht täidab ligi pool klaasi ja on vägagi püsiv. Õlle värvus - kirkalt mahagonipunane. Aroomis tunneb kõigepealt väga head vett ning see järel ohtralt karamelli ja tumedaid rosinaid. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, melassi, rosinate ja viigimarjade nüanssidega. Keskmaitse muutub veidi mõrkjamaks, tumeda kommisuhkru ja pähklite segune. Lõppmaitse on mõrkjas-hapukas, pisut keeltparkivalt toekas ja täidlane, tammine ja kanarbikumee taoliselt kirbemagus. Järelmekk meenutab vene vürtsikaid meepräänikuid, mille söömist lihtsalt ei saa ennem lõpetada kui kott tühi.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertasandi rüübe! Ainult et tule taevas appi, kes oinas on selle joogi RB's "odraveiniks" märkinud? Tegu on "winter ale" või äääärmisel juhul "old ale" alla liigituva nähtusega, odraveinist jääb asi siiski kilomeetri kaugusele. Pakkuda koos tuula präänikutega.
--------------
pilt isethetud

Hiiumaa Hele


Hiiumaa Hele (Hiiumaa, Eesti) pdl 0,5 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Premium Lager", hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "vesi, odralinnased, humal, pärm
Jausa külas elas mees kes kartis kuuma suvepäeva ja ütles: "Neh ei tee midad. Joo loog jääb maha." Ei teend mees muud midad sel päeval kud lasi ennast kõhuli rehepõrandale ja võttis kätte kapa külma õllega."

Keskmist kasvu pudel, heledale meeldiva disainiga sildil mees õllevaadiga. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on lihtsale laagrile omane, linnaseline ja magus-hapukas.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, mõnusalt humalane ja kenas tasakaalus. Lõppmaitse suristab veidikese vürtsikamate toonidega, tagapõhi on ehedalt linnaseliselt mõrkjas-magus. Järelmekk kaob üsna kiirelt, kuid jätab siiski meeldiva mõrkja mälestuse.

Keskmisest suts kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga lihtsapoolne rüüpeke. Igati aus kraam, januks vägagi hea, sobib kenasti ka lihtsamate toitude kõrvale.
-------------
pilt isetehtud

Monday, July 18, 2016

Grunge IPA with blackberries


Grunge IPA with blackberries (Elav, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Fruit Beer" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo (google tõlke abil): "
Style: American Ipa
Malts: Pale, Crystal
Hops: Columbus, Cascade, Centennial, Amarillo
Other ingredients: Blackberries
La Grunge Ipa with Blackberries has a deep amber colour tending towards red. It has a compact, white head with good resistance.
Charming and roguish at the same time, it emanates sweet malty fragrances in perfect equilibrium with the strong aroma of hops, with clear hints of tropical fruit and refreshing resinous, herbaceous and pine aromas.This version of the classic Grunge Ipa has fresh blackberries were added in the final phase of fermentation."

Väike lihtne pudel, sildil põldmurakad (on see õige tõlge?) Valge sentimeetrine vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - soojalt ja uduselt kuldoranž. 

Aroom. Oihhh kui mõnusalt marjane. Mesised marjakesed. Jeerum, miks mulle tuleb silme ette benekdiktiinide naps? See on ju põldmarja-džemm!

Esmamekk on keskmisest kriips tihkema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on magusakas-hapukas. marjane ja samblane, veidi rabavee-taoliselt rauane ja toekas, päikesesoe ja kuldne. Lõppmaitse muutub mahlasemaks, mõrkjas-vürtsikaks, kuidagi laisaks, soojaks  ja sooauruseks. Viskaks praegu pikali rabaraja soojadele laudadele ja pikutaks veidi ... või siis hüppaks laukasse kupsu? Järelmekk on mesiselt ... ei meeveiniselt hapukas-magusakas, kuukuldne ja hommikuvärske. 

Keskmisest suuutsuke raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe! Mõnusaimal moel marjane. Antud juhul on vana Gambrinus isegi nõus pigem RB määratlusega "fruit beer" kui tootja enda "American IPA" pakkumisega. Põhi- ja esikohal on siin marjad, ja see on häääää!
---------------
pilt isetehtud

Wit Men Can Jump


Wit Men Can Jump (ktrl_Z, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Koostisosad: vesi, odralinnased, nisulinnased, apelsinikoor, koriandri seemned, humal, pärm.
Turustaja: ktrl_Z Oü"

Väike lihtne pudel, läbipaistvalt kilesildil väga kummine valge tegelane :) Erkvalge vaht kipub pudelist pisut välja ronima, täidab pool klaasi ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - häguselt valkjaskuldne. Aroomis on värskust ja hapukust, kuid tekib küsimus - kuhu jääb koriander? See tegelane on tavaliselt üsna domineeriv. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-vürtsikas, nagu belgia nisuõllele tavaks. Keskmaitse muutub magusakas-hapukamaks, vürtsikas põhi paneb kogu suu mõnusalt kirvendama. Lõppmaitse magusakas-mõrkjas hoiak tasakaalustab algse hapukusse kalduva sädeluse. Järelmekis võib veidi aimata apelsinikoore eeterlikke õlisid.

Keskmise kehaga, pisut ülekarboniseerunud paletiga, hapukas-vürtsikas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga Väga heal tasemel rüübe. Muidu võinuks ju ka "übertaseme" peale mõelda, kuid lubatud koriandri puudumine paneb pisut hinnet alla võtma.
-----------
pilt isetehtud

Tömmu Iidlane


Tömmu Iidlane (Hiiumaa, Eesti) pdl 0,5 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dunkel/Tmavý", hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Iiu naised kurtvad viimasel aal, et mei mehi põle enam öösiti näha. Mehed merel päikse käes nii tõmmuks läind"

Keskmist kasvu pudel, tumedal sildifoonil on tõesti raske näa nii meest kui ka väiksemas kirjas teksti. Kollakat karva vaht täidab küll ligi pool klaasi, kuid on hõre ja kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - veidi uduselt kuldpunane. Aroomis tunneb kuivatatud leiba ja pehmet piimašokolaadi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on siidine, hapukas, pisut kirbelt leivane. Lõppmaitse on hapukas-vürtsikas, ülekuivatatud rukkileiva ja kadaka nüanssidega. Järelmekk on magusakas-mõrkjas, pisut teravalt vürtsika õhetusega, koduse leivakalja taoline.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja pisut kirbe paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-vürtsika buketiga päris hea tasemega rüüpeke. Dunkeli stiilile üldiselt üsna hästi sobituv üldpilt, kuid see kirbevõitu vürtsikus paneb veidi imestama. Kuid korraliku toeka pannišašlõki kõrvale oleks ikkagi see päris kobe klaasike.
---------------
pilt isetehtud

Sunday, July 17, 2016

Progressive Barley Wine


Progressive Barley Wine (Elav, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine" ja hinnang on 90 punkti

Tootjainfo (google tõlke abil): "Beer Barley Wine Style suited to aging.
For this recipe a Japanese hops (Sorachi Ace) and a single malt is used (Pale). The prolonged boiling confers caramel flavoring and allows to obtain a very concentrated must."

Väike lihtne pudel, sildil ... eee ... kummaline kuunägu ja õnnistav-kerjavad käed? Sõrmepaksune valge vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - õrna hõljumiga kuldne. 

Aroom ... ooo ... see toob silme ette midagi kuldset ja helget, mingit lapsepõlvem maiust. Kas ohtra marmelaadiga tehtud "kirju koer" oli umbes selline? :) Või tihkeks keedetud õuna-rabarberikissell?

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja tihkelt maguskas-hapukas, marmelaadine ja mõtlik. Keskmaitse sulatab otsetee südameni, pannes taas otsima midagi kauget ja nii üdini soojalt helget ... vaniljene karameljas õunakook. Mesine ingver, vürtsikas ananass  - ma tean et see kõlab jaburalt, aga meel otsib pidepunkte :)

Lõppmaitse on vahajas, kleepjas, mesine, heinane. Mmmm ... maitsev hein :) Laudalakas on nii hea lösutada peale järjekordse koormatäie sissehangumist, oodates uut koormatäit, näsides heinakõrt ja vahtides sinisesse taevasse. Õhtul saab sauna. Ja õlut. Ja meemarinaadis searibisid.

Järelmekk. Jestas. Seep see on. See va Sorachi Ace. Seep ja heinad, lilled ja vaha. Jeerum, ma polekski arvanud, et heinaseep on niiiiiiiii hea. Selle ma võtan. Sauna.

Raske kehaga, vahaja paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! SMASH-odravein! Ühehumala ja ühelinnase pruulis, selle eest tuleb itaalia pruulmeistrite ees kummardada - see on väärikas tegu! Vana Gambrinuse jaoks pole see humalasort üldiselt just lemmikute hulgas, kuid niiiiiimoodi tehtuna ... mina tänan! Pakkuda digestiiviks protveini asemel. Eriti veel humalalteadlikule seltskonnale.
--------------
pilt isetehtud

Innovation IPA


Innovation IPA (Adnams, UK) pdl 0,3 l. alc 6,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 80 punkti.

Tootjainfo: "The hops in Innovation are the stars of the show. We used Boadicea, Columbus and Styrian Goldings to create punchy grapefruit flavours and aromas of tropical fruits. These are backed up by wheat and pale ale malted barley which add spicy, biscuit flavours and a slight touch of sweetness. The outcome is a wonderfully moreish IPA, packed full of flavour. Silver Medal Winner - The Stockholm Beer Festival 2013. (Contains barley & wheat).
IBU 45"

Väike lihtne pudel, helesinisel sildil keegi mõega ja kellukesega tegelane?Sentimeetrine valge vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on värske ja pomelo-viilakat meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub mõrkjamaks, kuid jääb siiski magusapoolse greibi, täpsemalt punase greibi kanti kargelt mahlaseks. Lõppmaitse on hapukas-mõrkjas, karge, klaar ja kosutav, tagaplaanil magus kehakas karamell. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, kauakestvalt greibine ja mandariinine, mahlane ja mõnusalt surisev.

Keskmise kehaga, mõõdukalt kaarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertasandi rüübe! Ühest küljest pole siin mingit põhjust hurraa-hüüetega toast välja joosta, kuid teisalt ... tegu on väääga lihtsalt joodava, mahlase ja kosutava IPA'ga. Oma pesakonnast ehk lihtsapoolsete hulka kuuluv, kuid väga võluv selles lihtsuses. Pakkuda koos grillitud ananassiga.
----------------------
pilt isetehtud

Hiidlase Tööölu


Hiidlase Tööölu (Hiiumaa, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "English Pale Ale", hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Ale tüüpi Inglise Punane" Eee ... see on nüüd küll kentsakas määratlus

Väike matsakas pudel, "tööõllele" kohatult luksuslik sildikujundus, millel omakorda on kujutatud kahte kraadeolekuga tegelast ... hiiu huumor ilmselt. Valge sõrmepaksune vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. Aroom on magusakas, karameljas ja biskviitjas, meenutades koduseid rosinaküpsiseid.

Esmamekk on keskmise kehaga (üllatava sellise lahjavõitu joogi kohta!) ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, leivane ja pehme. Lõppmaitse ... jeerum, vana Gambrinus võiks kihla vedada, et siia on kaerahalbeid lisatud ... mõrkjas-hapukas, tihke ja kreemine, rosinane ja soe. Järelmekk on hapukas-magusakas, jahumarjade ja heledate mahlaste rosinate mekiga.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas magusaka buketiga Hea, kuid kummalise olekuga rüübe. Kas Gambrinusel on tajuhäire ... aga kuskohast tuleb see tihke keha? Pigem meenutab see tegelane karamellist šoti eili kui inglise oma, kuid väga meeldiv tegelane on ta igatahes, eriti kui pakkuda koos inglise nn karjase pirukaga
-------------
pilt isetehtud

Saturday, July 16, 2016

Back In Black


Back In Black (Naparbier, Hispaania) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "Black IPA" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "Aroma is literally an explosion of hops, fruity, herbal and very resinous. In mouth the hops explosion becomes a green halo bomb with notes of roasted malts and licorice in the background.
MALTS: Maris Otter, Crystal 150, Carafa III.
HOPS: Columbus, Amarillo, Cascade, Pacific Gem, Chinook, Nelson Sauvin.
IBU 110"

Väike lihtne pudel, süngeid toonides sildil kolp-kuunägu ja must-kassnägu :) Kollakas vaht täidab 3/4 klaasist, püsides üsna kaua ja jättes ka mõningast vahujälge klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tume-tume-tumepunane. Aroomis tunned musta sõstra seemneid, kadakamarju ja veidi soolakat lagritsat. 

Esmamekk mõjub üllatavalt tihke ja magusakana, niimoodi väiks kõlada sissejuhatus mõnda odraveini. Keskmaitse liigub sellest siiski mustade IPA'de vastuolulisse kuid võluvasse maailma. Siit leiab nii vaidust tihkust kui greibiseemneid, friteeritud männiokkaid (jeerum, ma ei teadnudki et neid olemas on), mõrušokolaadi kui ülekuivatatud tumedaid rosinaid. 

Lõppmaitse on suisa vaimustav - šokolaadikringli koorik, mille sarvedeks on veidi kõrbema läinud rosinad, nelginupsud ja pähkliterikud. Kuskil ülejärgmises tänavas hakkab haukuma koer. Kesse kurat nüüd öösel koeri kräunutab? Vaikne, kuidagi liiga vaikne on siin täiskuu all. Aga endeid kardab vaid rumal. Tark tegutseb. Võtab veel ühe lonksu. Ja kõik on jälle tavaline. 

Järelmaitse on karameljas ja mõrkjas-tihe. Paras aeg minna kuuri alla, tuua läbi pilkase pimeduse käsikaudu kobades sületäis puid ja panna põlema lõke. Vanakuri tuleb siis ise siia paku peale istuma ja osutub ilgelt mõnusaks taadiks, kes oskab sügavalt peekrisse vaadata ja anekdoote rääkida.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja sumeda paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas buketiga Mega tasandi rüübe! Vana Gambrinus on siiralt sillas ja samaska veidi hämmeldunud. Sellist odraveinilike elementidega BIPA't pole varem ette tulnudki. Ausalt öeldes võiks vabalt nimetada seda jooki kui: "hoppy dark barley wine" :) Siia juurde ei pea kohe mitte midagi pakkuma. Pimedat ööd ja sooja lõket teile kõigile!
-------------
pilt isetehtud

Dark Chocolate


Dark Chocolate (Elav, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout! ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo (google tõlke abil): "Beer Dark Chocolate is impenetrable black color and its foam, compact and persistent, is intense beige, almost brown. The emitted aromas derived mainly from roasted malts and the cocoa beans added in mashing and boiling, thus offering strong references to chocolate. Malts: Pale, Monaco Clear, Crystal, Chocolate, Black, Roasted Barley. Hops: Chinook. Dark Chocolate is black impenetrable and its foam, compact and persistent, is intense beige, almost brown. The aromas emitted Mainly derived from roasted malts and the cocoa beans added in mashing and boiling, thus offering strong references to chocolate. Malts: Pale, Munich Light, Crystal, Chocolate, Black, Roasted Barley. Hops: Chinook."

Väike lihtne pudel, sildil ... hm .... no siuke kotkalaadne moodustis, mis peaks ilmselt asteekide stilistikat meenutama? Tumekollane vaht täidab ligi poole klaasist ja püsib üsna jonnakalt. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must. Aroom on hapukas-mõrkjas, vähese suitsuse puudutusega šokolaadine, kõige taga on aga tunda väga head ja klaari vett. 

Esmmekk on raske kehaga ja magusakas-mõrkjas, kaude kuivatatud musti ploome meenutav. Keskmaitse on hapukas-magusakas, täidlaselt kohvikreemine, rummikoogi ja pähklikreemi segune. Lõppmaitse ... oi siin on rikkust ja täidlust, soojust ja keha ... lagritsa ja melassi segune, kohvmarmelaad ja tumedad rosinad koos tilga kreemlikööriga. Järelmekk soendab südant ja vatsa ... korraks toob ehk veidi liiga kribivalt esile väikese kõrbenud noodi, kuid siis taandub üldisesse rahulolusse.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-võrtsikas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe. Imperial stoutide täisväärtuslik ja tõupuhas esindaja, ei roni ta üle võlli ega jookse lati alt läbi. Siia juurde võiks pakkuda poolkuivatatud viigimarjade õhukesi lõikeid.
---------------
piltisetehtud

Nisu Willem

Nisu Willem (Hiiumaa, Eesti) pdl 0,5 l. alc 4,0 %vol. Ratebeer tunneb küll tootjat, kuid mitte toodet. Tootja ise on sildile kirjutanud: "nisuõlu!"

Tootjainfo: "Koostisosad: odralinnased, nisulinnased, humal, pärm.
Meitel elas Jausa külas popsikohal tääda võllaroog Nisu Villem. Ta leks ühekorra talve aal üle jää naabersaarel ja rääkes et on laevakapten Wilhelm Weizen. Öömaja andnud peretütar tahtnud kangesti kapteniprouaks saada. Neh ega Villem oli hää jutuga ka. Omigu sai peremees alles poes teeda et mees kes talle leotet õllepudelisilte raha pähe pakkus ja tütre ää lörtsis pole keegi muud kui iidlane Nisu Villem kellel on kodus lahja naine ja trobikond lapsi."

Keskmist kasvu lihtne pudel, kollakais toonides sildil pläru ja pudeliga mees. Valge vaht täidab üle poole klaasist ning püsib väga kaua. Õlle värvus - nisuõllele lubatult tugevalt uduselt kollane. Aroom on pehme ja hapukas, õunane ja biskviitjas, meenutades värsket kodust õuna-plaadikooki.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse toob hapuka tooni rohkem esiplaanile, pooltoore banaani taoline hapukas-tihke mekk on siidiselt pehme. Lõppmaitse muutub veidi toekamaks, segades juurde pisut mõrkjamaid toone, kuid need jäävad mõõdukalt tahaplaanile. Järelmeki hapukas-magus põhi saab kena vürtsika särina lisaks ning kõik asub kenasti oma kohtadele. Kardemoniga õuna-banaani-struudel :)

Keskmisest veidi kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga Väga heal tasemel rüübe. Saksapäraste hefeweizenite suurepärane esindaja, ilma mingite kiiksude või eksperimentideta. Hea janukustutaja, kuid samas ka maitseküllane. Pakkuda koos üleküpsetatud koduse juustuga.
------------
pilt isethetud

Friday, July 15, 2016

Love will tear us apart


Love will tear us apart (Tanker / Mager, Eesti / Venemaa) pdl 0,5 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „Abbey Tripel“ ja hinnang 46 punkti.

Tootjainfo: "It drives you mad.Sweet and challenging, it lasts for a moment or takes all of you life.
It gives you wings or kills you.
Love
Love tears us apart.
Collaboration of Tanker Brewery and Mager brewery took place around Valentine’s day, so we present our view. It’s strong like real love (11%), it invites you with exotic scent of El Dorado hops and suddenly attacks with Artemisia bitternes. Complex, ambiguous, tearing your feelings. Like love. Love that tears us apart."

Väike lihtne pudel, sildil .... hmmm ... mõranenud süda. Valge vaht täidab üle poole klaasi ning püsiv üsna kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž. Aroom on hapukas-vürtsikas, belgia tripel-õlledele ülimalt omane. 

Esmamekk. Vau. Jõuline on see tegelane nüüd küll, et juba esmamekis panna kergelt ahhetama ... mõrkjas-vürtsikas, ürdine ja hapukas.  

Keskmaitse. Jestas. Kirbe. Koirohune? Või siis raudrohune? Samal ajal apelsinidžemmi taoliselt nätksemagus. Ja pihlakaliköörilikult mõrkjas-hapuk. 

Lõppmaitse. Uhhhhh. Einoh. Tripel on ta nüüd küll. Kuid see tripel on pigem põhjaks mingile ürdileotisele. Raudrohu-nastoila tripel-õlle baasil?

Järelmekk. Magus - kirjas. Mõru - kirjas. Vürts - kirjas. Hapu ... poolkirjas. Kõige ju on. Ja ehk liigagi palju. Kuid kokku on see ... veider. Veidralt mõnus. Mii laik it.

Friigikas. See õlu ON friigikas. Ürdilikööriline fantaasia tripel-õlle teemal. Vana Gambrinus sügab veidi nõutult kukalt. Ausõna see on meeldejäävalt eripärane ... ja samas HEA! Kuid Taara näeb et nö klassikalise belgia tripeli alla mahub see jook vaid tingimisi. 
-------------
pilt isetehtud

Humalahullus

Humalahullus (Pernau, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. Liigimääratlus: topelt-IPA

Tootjainfo: "Kaerahelvestega pruulitud mahlane IPA. Ohtralt Aramis, Citra, Mosaic ja Hallertau Mandarina Bavaria humalaid. Iseloomu annab Sacc. Bruxellenis Trois.
IBU 80"

Väike lihtne pudel, linool-lõikelisel sildil klaasike ja humalakäbi. Kergelt kollakat karva vaht vurtsab pudelist, täidab enamiku klaasist ja jätkab pudelist väljaronimist, mistap ka klaasis olev rüübe saab paraku määrdunud-beeži värvuse. Aroom on väga leebe, kergetl magusakas-vürtsikas.

Esmamekk on tihke kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse on hapukas-vürtsikas, meenutades osasid belgia tripel-õllesid. Lõppmaitse toob esile mõrkjamaid toone, mis iseenesest mängivad väga kenasti kokku vürtsika põhjaga, kuid paraku jääb üldmulje veidi mudruseks. Lõppmaitse on magusakas-vürtsikas, tihke ja keelenurki kõditav.

Kuna antud pudel on ilmselt villimise lõpust ja liiga palju pärmi sisse saanud, siis ei hakka kokkuvõtet kirjutama. Mõte on suurepärane, belgia pärmiga tehtud IPA'd enamasti oivalised, kaerahelbega keha andmine samuti ... aga see pudelitäis kahjuks ebaõnnestus.
------------
pilt isetehtud

Stone IPA


Stone IPA (Stone, US) prk 0,33 l. alc 6,9 % Ratebeeri liigimääratlus: "India Pale Ale (IPA) - Top 50" ja hinnang 100 punkti!!!

Tootjainfo: "Hops: Magnum, Chinook & Centennial
By definition, an India Pale Ale is hoppier and higher in alcohol than its little brother, pale ale-and we deliver in spades. Now one of the most well respected and best-selling IPAs in the country, this golden beauty explodes with citrusy flavor and hop aromas, all perfectly balanced by a subtle malt character. This crisp, extra hoppy brew is hugely refreshing on a hot day, but will always deliver no matter when you choose to drink it.
IBU 77"

Väike purk, mille küljel pruulikoja tunnuskoll. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt helekuldne.

Aroom on ui-oi kui mitmekesine. Värskelt peenralt kaksatud noor rabarberivars, äsja riivitud sidrunikoor, antonovkas, karge hommik ja esimesed valus-kirkad päikesekiired peegeldumas suvila-aknalt. Parim aeg võtta vikat ja asuda muru niitma. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja jõulisepoolselt mõrkjas-magusakas, greibine ja karge. Keskmaitses on elegantset hapukat särtsu ja mõrkjas-magusat linnast. Kastemärg muru kipub veidi takerduma vikatitera ees, aga põõsaste alt neid jämedamaid kõrsi tõmmata on lausa lust. Lõppmaitse laotab keelele laia kadakuupst labidaga greibimarmelaadi. Magusakas-mõrkjas toekas kargus ümbritseb igat maitsenäsakest ja nokib puu otsast juba värvi võtvaid pihalamarju. Järelmekk muutub vürtsikas-mahlaseks, jõuliseks ja kärarikkaks, hüppab peale muruniitmist ratta selga ja sõidab kärestikusele jõekäärule ujuma. 

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Oivaliselt maitseküllane ja mitmenäoline jook. Ilmselt üks paremaid ja mahlasemaid IPA'sid tõepoolest. Ikooniline jook. Kuid - kuna see on täpselt see mida ootasin, siis jääb "Mega" ütlemata :)
------------------
pilt isetehtud

Thursday, July 14, 2016

Mari Küri


Mari Küri (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Liigimääratlus: saison

Tootjainfo: "Linnased: pilsner, vienna, munich, carapils. Humalad: northern brewer, goldings, fuggles, cascade. Pärm: belle saison, Lisand; kadakamarjad"

Väike lihtne pudel, sildil tuumasilm :) Valge vaht täidab 2/3 klaasist, vajudes hõredamaks, kuid olles väggga püsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega tumekollane. 

Aroom on särav-pidulik, hapukas ja vürtsikas, kergelt värskelt murtud rabarberit ja peos soojendatud muskaatpähklit meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja naksakalt hapukas. Keskmaits on magusakas-vürtsikas, siidine ja õilis, raskete voltidena langev ja suursugune siidkardin, mille tagant aimdub sinna pugenud paarikese piirjooned. Lõppmaitse on magusakas-mõrkjas, veidi keelekülgi parkiv, vaoshoitult kirglik nagu need hihinad ja sahinad sealt kardina tagant, sekka mõni matsuv musugi. Järelmekk särab vürtsika mõrkjusega. Kuu on puude tagant tõusnud ning akna ja kardina vahele müstiliselt kauni valguspesa tekitanud. Noored otsustavadki sinna jääda, laia aknalaua peal istudes ja praokil raamide vahelt ööõhku nuusutades jääb isegi kirg hetkeks vakka. Versta tagant on kuulda hobuste puristamist ja paisärve tammi kohinat. Mõnikord on vait ja liikumata olla veel see kõikse parem.

Keskmisest raskema kehaga, mõõduaklt karboniseerunud ja sametise paletiga, hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga ERAKORDSELT ÜBERLIK RÜÜBE! Imperial saison on selle stiili nimi, hea pruulmeister. Ainuke asi, mis takistas "MEGA" kirjutamast, oli see et lubatud kadakamarjad jäid tundmata. Kuid oi ma oletan et need võiks siia hästi sobida!
------------------------
pilt isetehtud

Stone (Berlin) Arrogant Bastard Ale


Stone (Berlin) Arrogant Bastard Ale (Stone Brewing, US) prk 0,5 l. alc 7,2 % Ratebeer suunab ümber nö tavalise, USA's toodetud versiooni juurde, mille liigimääratlus: "American Strong Ale - Top 50" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "This is an aggressive beer. You probably won’t like it. It is quite doubtful that you have the taste or sophistication to appreciate an ale of this quality and depth."

Keskmist kasvu purk, pildil pruulikoja tunnuselukas. "You're not worthy" - teatab purk. Muuseas, kastil on nt kirjas midagi sellist: "mitte see õlu pole kallis, vaid sina oled odav" :) Tumekreemikas-kollast karva vaht täidab 3/4 klaasist, olles kauakestev ja tihedalt vahujälge klaasiseintele jättev. Õlle värvus - uduselt punakas-oranž. Aroom ... hmmm ... oleks oodanud mingit jõulist litakat, kuid see on vaid leebelt kanarbikune. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse ... ohjaa, see on leebe lõhna vastand. Kirbe kadakas, taruvaik, kanarbikumesi ja karamell. Lõppmaitses domineerib ülekõrvetatud kodune karamell, millele on keegi hull sisse jahvatanud kadakaseemneid. Järelmekk ... uskumatul kombel taandub see jällegi algsesse leebusesse, jättes vaid keelenurgad pikalt ja mõrkjalt surisema.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Väga heal tasemel rüübe. Vaat siin mängis kõrgetest ootustest tulenev tajuhäire Gambrinusega kurja nalja. Kuna oodatud sai mingit gransioosset maitseelamust, siis ... nojah, einoh mõnus tegelane on ta igatahes, humalase šoti kange eili ameerikapärane versioon. Aga vaimustusvärinad jäid paraku olemata. Pakkuda koos pitsamuffinitega.
------------
pilt isetehtud

Monks Café


Monks Café (Steenberge, Belgia). pdl 0,33 l. alc 5,5 % Ratebeeri arvates on see hoopiski alias õllele "Bios Vlaamse Bourgogne", mille liigimääratlus: "Sour Red/Brown" ja hinnang 85 punkti

Tootjainfo: "We blend young and old beers to make this mildy tart sour ale. Light bodied with a lactic/sour nose and a bit of sweet and sour in the finish. Very refreshing!"

Väike lihtne pudel, veidi vanamoelisel sidlil mungakujutisega vaat. Pruunakas vaht täidab üle poole klaasist, olles küll suuremulline, kuid püsides päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt ... lausa sädelevalt kastanpunane. Aroom on hapukas-magusakas, marjane ... hmmm ... lodjamarjane?

Esmamekk on hapukas ja väga marjane, veidi keeleotsa parkiv. Keskmaitse algab samamoodi särtsakalt, kuid siis käänab sootuks leebemasse suunda, tuues mängu suured kuldsed rosina. Lõppmaitses lisandub mõrkjas-parkiv vaarikakeedise taoline tihe maitsemägi. Järelmekk ... vau, siin segunevad kõik neli põhimaitset kokku hunnituks värskuseks, mahlaseks ja samal ajal huvitavalt ka kuivatatud ... külmkuivatatud vaarikad, vot need nad on!

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERtasandi rüübe. Mahlakalt matsuv, kuivalt krõpsuv, mõrkjalt maitsev, väääääga värskendav. No lihtsalt superklaasike aiapeo alustuseks!
--------------
pilt isetehtud