Wednesday, July 13, 2016

Routa (uus arvustus)


Routa (uus arvustus) (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 79 punkti.

Tootjainfo: "Soome murakate ja rukkiga pruulitud IPA."

Taashindamise põhjus - tegu on uue ja muudetud retseptiga väljalaskega. Gambrinus võtab selle eest pahandada kõigi tegijatega. Kui on uus retsept, siis olgu ikka ka uus nimi. No kasvõi Routa #2 antud juhul. Vana versiooni kirjelduse leiab siit.

Väike lihtne pudel, sini-valge-hommikudune sildike. Erkvalge vaht täidab pool klaasi, pole küll kuigi püsiv, kuid jätab tahedavahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kollane. Aroom on mõrkjas-hapukas, humalane ja leivane, rohune ja värske. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja tihkelt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse annab alguses vaiguse suraka maitsenäsakestele, kuid siis toob välja leivase hapukuse ja seejärel silitab juba muraka pehmusega. Lõppmaitse on meeldivalt ja jõuliselt tasakaalus - marjane mahlasus saab mõnusa tõuke kadkaselt mõrkjuselt, magus-hapukas rukis kõige all toeka vundamendina. Järelmekk on magusakas-mõrkjas, toekas ja tummine, kergelt muhelev maamees tõstmas mängleva kergusega vankrit üle aiavärava, et mitte lasta rüselevat-klähvivat kutsikakaraja tänavale.

Keskmisest veidi toekama kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Oivalises maitsetasakaalus mahlane IPA, milles nii rukis kui murakad on kenasti omal kohal ja täiendavad teineteist. Ja vana Gambrinus kordab lõpetuseks - kui on muudetud retsept, olgu muudetud ka nimi! No see ei ole sama õlu, mis oli esimene, no ei ole! Ja õnneks paremuse mõttes.
------------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment