Wednesday, September 30, 2015

One Way TripHell


One Way TripHell (Brewfist, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "abbey tripel", hinnang 77 punkti.

Toojainfo: "Malti: Pilsner, Munich, White Candy Sugar. Luppoli: Mosaic, Sterling, Centennial."

Väike lihtne pudel, sildil istub keset leeke kuraditar :) Sõrmepaksune erkvalge vahukiht on mõõduka püsivisega ja aahkub ka klaasiseinte külge. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom mõjub kui belgia triplite klassika - magusakas ja vürtsikas, omamoodi sädelev.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-vürtsikas. Ahh kui mõnus ja pealetükkiv see on ... justkui kassipoja mänguhood, kes aga ei oska veel oma küüsi õigel ajal sisse tõmmata. Keskmaitse muutub magusakamaks, kõrvetatud suhkur ja vääähene aniisine sutsakas löövad hingeväravad valla ja panevad muhelema. Lõppmaitse maheneb, mõrkjus taandub, andes teed veinisematele nootidele ... mille lööb aga prõmmdi uperkuuti humalane vaigusus. Järelmekis lööb meie kasske veelkord kõik toidunõud uperkuuti, viies magusad ja vürtsikad mänguasjad hambus ülemisele riiulile.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Belgia IPA! Superhea belgia IPA - see peaks olema joogi liigimääratllus ning kõik asuks oma kohale. Siia kõrvale võiks pakkuda kreemjuustuga täidetud pisikesi marineeritud paprikaid.
-------------
pilt isetehtud

Vedel leib #2

Vedel leib #2 (Tarmo, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Liigimääratlus: rukki õlu

Tootjainfo: "Koostis: vesi, õllemeistri leib, suhkur, pärm."

Väike lihtne pudel, pisike must-valge sildike. Sentimeetrine kollakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - uduselt soe oranžikas-punane. Arrom on lihtsake, hapukas, leivane ja ... hmmm ... mullase kõrvaltooniga!? No nagu mullaseid, alles tahenevaid kartuleid nuusutaks.

Esmamekk on särtsakalt hapukas. Keskmaitse ... võehhh ja oehh ... oi kurjam kui palju HAPUM! Mitte küll äädikane, kuid ... nagu jooks värskelt pressitud kirsimahla, vat umbes sellise hapukuse tasandiga, tõmmates suu otsekui krookpaelag kinni. Lõppmekk. Hapu taar - huvitav kas see võik nüüd see olla? Järelmekk. No taar vist? :)

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja superkuiva paletiga, hapukas-HAPU-hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga misk, mille stiilimääratlus on veel õlleilmas tundmata :) Võrreldes #1'ga ... pole eriti midagi võrreldagi, kui hapu leivakalja moment kõrvale jätta.
-----------------
pilt isetehtud

Havana Gose with lime and mint


Havana Gose with lime and mint (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Grodziskie/Gose/Lichtenhainer", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Gose is a 1000-year-old beer style that almost disappeared in the 20th century. This sour and salty wheat ale has now made a comeback! Havana Gose is our sour rebel inspired by the Mojito drink and the warm beaches of Cuba. Super refreshing, super sour & super salty. You can only use superlatives when talking about this beer. Seasoned with Himalayan rock salt, fresh mind and lime peel. Complex and sessionable ale for any occasion."

Lihtne väike pudel, sildikujundus meenutab ... eee ... kuuerevääri? Vähene valge vaht kaob praktiliselt koheselt. Õlle värvus - õrna uduvinega kollane. Aroom on hapukas, laimi mõrkjas mahlasus matab kõik muud nüansid.

Esamekk on kerge kehaga ja hapukas. Keskmaitse algab vähese mündise tervitusega, vahele tuleb hapu lahmakas ja siis jälle vähene mündine lehvitus. Lõppmaitse on mõrkjas-hapukas ja vürtsikas, meenutades sidrunikoorega tembitud laimi-limonaadi. Järelmekk on hapukas ja õõõõrnalt mündine, kuskil mägede taga võib aimata soolavinet.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mündine-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga omapärase kiiksuga rüübe. Karastav ja janukustutav - ooojaa. Kuid gose teine kohustuslik ehk soolane element on praktiliselt puudu, mistõttu ei saa rüübet pidada stiilipuhtaks. Mänguline versioon, mis omaette nö õllejoogina läheks ehk õllepelgureist naistele pealegi. 
--------------
pilt isetehtud

Tuesday, September 29, 2015

Musttuhat

Musttuhat (Aespan, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10 %vol. Liigimääratlus: imperial porter.

Tootjianfo: "Vienna, Munich, Crystal50, Carapuls150, Chocolate, Black. Magnum, Marynk, East Kent Goldings.
IBU 60
LAGER"

Väike lihtne pudel, must-valge sildikujundus. Pruunakas vaht täidab pool klaasist, olles tublisti üle keskmise püsiv. Õlle värvus - õrnalt aimatava tuhmi punase kumaga must.

Aroom on tõsine üllataja. Õigemini - selle va aroomi puudumine! Tunda on vaid õõõõrna praeleiva lõhna. Imperail porteri puhul on see nüüd küll kummaline.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse korvab aga hoobilt nii olematu lõhna kui ka kahvatupoolse esmameki. Keelele mütsatab tõmmu ja tummine sumomaadleja, kes hoolimatu käeliigtusega tasandab kõik erinevused sinu maitsemeelte vahel, öeldes tünja häälega: "oikuratkuimõnusaltkülluslik" Vaata, kui mõistel umami oleks olemas edasiarendus, siis oleks see ilmselt "imperial umami"

Lõppmaitse magusakas-mõrkjas õrnalt suitsune ploomisus on alul pehme ja muhe kui lapsepõlve unejutt ... selle kannul aga hiilib veinine unenägu, mis ajab võpatades üles ja viib kööki külma vett peale jooma. Järelmekk tõmbab otsad kokku rontraskuse poole kaldu olekuga, mille veidi vürtsikas lagritsane olek annab selgelt mõista, et täna oled sina kaotaja. Ahjaa, homm ka, kui peaksid sama õllega uuesti rinda pistma. Aga sa teed seda ju ikka, kas pole?

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga. mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Megatasandi rüübe. Õlu kui purjus karu. Sina ei saa võita. Aga kaotada on kah meeldiv, kas pole? Dessertõlu. Sestap pakutagu siia kõrvale õllešokolaadi.
----------------------
pilt isetehtud

Mrs. Robinson


Mrs. Robinson (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "wheat ale", koondhinnet veel pole. Tõsi küll, tootja määratlus on "Raspberry wheat"

Tootjainfo: "Kerge nisuõlu ehtsate vaarikatega. Sisaldab odra- ja nisulinnaseid.
Pruulmeistri märkus: Erinevate asjaolude tõttu on vaadi- ja pudeli versioon natuke erinevad - vaadiõlu on vähem vaarikane ja pudeli oma rohkem."

Väike lihtne pudel, kräbukribu taustaga sildikujundus on seekord soojades toonides. Vaht paneb lausa muigama ... sihuke õrn titeroosa, mida õlle puhul eriti ei oota :) Õlle värvus - kirkalt punakas-oranž. 

Aroom. Teate see on kah titeroosa :) Selgelt äratuntav vaarikas on õõõõrn ja hõljuv nagu neiukese unistus. Tagaplaanile jääv nisu mõjub äraütlemata pehmelt, veidi mahlaselt ja rõõmsameelselt. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja vürtsikas-hapukas. Keskmaitse ... vau ... nii õhulise lõhna puhul ei ootakski nõnna kärarikast maitset, see suisa kablutab tikk-kontsadel su keelel ringi, jättes maha mahlakalt vaarikase ja hapukalt nisuse sleifi. Lõppmaitse - ei noh, leebeks seda küll enam nimetada ei saa! Särtsakalt ja vürtsikalt mõjuv mahlakosk meenutab neid paljulubavaid, kuid enamasti sisutuid reklaame, mis lubavad mahlapommme - kuid see siin ongi suus mäslev mahlauputus! Järelmekis jõuab lõpuks kohale ka õllele viitav mõrkjus, kuid see vaid viib kogu eelneva pillerkaari kenasti tasakaalu.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, vürtsikas-hapukas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBER-ÜBER-tasandi rüübe! "Mega"-tiitli ei omista lihtsalt selle eest et nisuõlle põhi jääb mahla-purskkaevu varju. Kuid ega see polegi teab mis patt. Jubekolehea on see jook igatahes. Kuivatatud banaaniviilakaid oleks vist päris mõnus siia kõrvale krõbistada.
------------------
pilt isetehtud

Sügis


Sügis (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "smoked", hinnang pole veel välja töötatud.

Tootjainfo: "Sügis. Hommikul on veel hämar, kui koertega jalutama lähed. Hingeõhk aurab ja lompidel olev jää lendab astumisel klirinal kildudeks. Päike piilubˇettevaatlikult esimeste kiirtega ja koerad uurivad härmas rohukõrte vahel rebase öiseid tegemisi. Tamm hoiab veel kangekaelselt oma pruunidest lehtedest kinni, aga pasknäärid on tõrud juba peitu viinud. Ilmad on juba külmad. Jahe hakkab.
Lehe Sügis on klassikaline Rauchbier, mis on pruulitud Eestis suitsutatud linnastest ja mõeldud nautimiseks kõigile, kes meie lõkkehõngulist ja värvikirevat sügist armastavad."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt sügisestes soojades toonides. Kergelt kollakas sentimeetrine vahukiht on tihe, kuid mitte väga pikalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. 

Aroom on meeldivalt leebelt suitsune ja leivane, soe ja karamelline. Kuidagi kodune ja klaar ... nagu sügisesel pühapäeval koduaias lehti riisudes ja lõkkesse tassides.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-suitsune. Keskmaitse karamelline pehmus saab endale vähese suitsukatte. Lõppmaitse on õhkõrnalt hapukas, seemneleiva kooriku taoline, pehme ja kuidagi õhuline. Järelmekk mõjub suisa kreemjalt, kohviselt ja ... eee ... Kasekese kommi taoliselt :) Ainult et suitsutatud Kaseke!

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametja paletiga, mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga Überatasandi rüübe! Pehme ja sulnilt libisev suitsuõlu, kerge ja nauditav nagu vananaiste suvi. Õhuke maasuitsusingi ribake ümber krõmpsuva hapukurgikese tiku otsas ... oi no küll oleks hää!
-------------------
pilt isetehtud


Monday, September 28, 2015

Topelt Pruun


Topelt Pruun (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "brown ale", hinnang pole veel välja kujunenud. Jällegi on RB stiilimääratlus kohmakas, "imperial brown ale" oleks palju adekvaatsem

Tootjainfo: "Topeltvõimsusega šokolaadine pruun eil, mis humaldatud ja kuivhumaldatud ameerika ja inglise humalatega.
Suurepärane hautiste, vinnutatud singi ning meega kitsejuustuga."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt on seekord kahestunud :) Kollakas sõrmepaksune vaht on väga püsiv ja kenasti klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - kirkalt kastanpunane.

Aroom on veidi vastuoluline. Esmalt hoovab juba eemalt ninna külluslikku karamelli, kuid lähemalt nuuskides muutub see veidi kirbeks, värskeltjahvatatud kohvi ja rummikokteili sarnaseks.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja rümbakalt mõrkjas-vürtsikas, keeleotsa näksiv. Keskmaitse muutub magusakamaks, koduselt kõrvetatud suhkur seguneb männivaigu ja kaneeliga. Lõppmaitse tuletab taaskord meelde tumedat rummi, millele on lisatud kommisuhkrut ja kõrvetatatud kakaoube. Järelmekk lepitab aga kogu eelneva karvasusega - see on portveini sugemetega, tembitud tilgakese kuusevõrse-siirupiga ja rummis lahustatud lagritsaga.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapuka buketiga Übertaseme rüübe. Tõsi küll, sedasorti tegelane, kellele tuleks veel aega anda. Nii umbes poole aasta või veel parem aasta pärast tuleks seesinane jook alles keldrist välja võtta ning hakata iga kuu ühe pudeli kaupa testima, kuidas kraam küpseb. Praegu tahaks piparkooki siia juurde. Sihukest pehmet ja glasuuriga.
---------------
pilt isetehtud

Witte lambic


Witte lambic (Mort Subite, Belgia) pdl 0,25 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic Style - Unblended" ja hinnang 34 punkti.

Tooatjainfo: "Mort Subite White Lambic is an unfiltered beer on the basis of spontaneously fermented Lambic. From the first sip tempts Mort Subite White Lambic with its beautiful sunny color, its accessible fresh taste, its fruity character and subtle aromatic nuances of coriander and curaçao (orange peel). A cool thirst quencher with a low, soft bitterness that will delight even the most demanding palate and like no other rhymes with resounding pure pleasure!"

Pisike pudelike, kummaliselt retrolik sildikujundus. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist, olles superpüsiv ja kenasti klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kollane. 

Aroom on kuradima kummaline. Hernekommid limonaadis? Vahukommid Fantas? Magus noh, parfümeeritult magus!

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magus, kunstlikult banaanine ja apelsinine. Lõppmaitses tuleb esile mõrkjas toon, kuid ka see jääb veidra magusa varju. Järelmaitses tuleb sisse vähekese hapukat, peaaegu et päästes päeva.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-magusakas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga vääääääääga veider rüübe. No mis mõttes see lambic on? Noh olgu, teoreetiliselt ta ju on lambic ... aga minge metsa. Äärmisel juhul läheb ta leeb naistekana arvesse, kui mõnele naisele meeldib ülearomatiseeritud apelsini-banaanijook.
--------------
pilt isetehtud

Punakuub

Puunakuub (Wassalemma, Eesti) pdl 0,5 l. alc 3,9 %vol. Liigimääratlus: bitter

Tootjainfo: "Allikavesi Kibunast, linnased, pruun roosuhkur, humal (Perla), pärm." Pai tootja, no niiiiiiiiiiiiiiii väikest kirja ei maksa ka harrastada. Gambrinus jättis oma silmad murdmata ning ei hakanud juttu punakuubedest ümber kirjutama. Aga kahju ju - te olete vaeva näinud ja selle teksti kirjutanud ... aga nüüd näed seda ei loeta :(

Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, mille kaelas rippuv pitseritaoline toode ja vanamoeline sildikujundus jätavad väga hea mulje! Kollakas vaht täidab pool klaasi, olles ehitusvahuna püsiv. Õlle värvus - kikalt punakasoranž.

Aroom on hapukas, õunane, jättes mulje maltoosa kasutamisest?

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja jõuliselt mõrkjas. Keskmaitse on hapukas, õunamahla meenutav. Lõppmaitse mõjub veidi tummisemalt, kuid läbivalt püsiv õunane, seekord ahjuõuna taoline põhitoon mõjub ausalt öeldes kummaliselt. Järelmekk on hapukas-mõrkjas ja üsna mõnusalt karastav.

Keskmisest kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga kummaline rüübe. Gambrinus on valmis kihla vedama, et siin on kasutatud maltoosat. Ei noh, ega rüübe sellest kehvaks muutu, oh ei, kuid ühetaoliselt õunaseks küll.
-----------------
pilt isetehtud

Sunday, September 27, 2015

Mootoriõli


Mootoriõli (Tanker, Eesti). pdl 0,33 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: Black IPA., hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Heavy Metal Wakes the Beast! Beer dedicated to heavy metal band "Herald" new album.
IBU 150"

Lihtne väike pudel, pruulikoja tunnusmotiivisega mängiv must-puna-valge sildikujundus. Hallikas-pruunakas vaht täidab pool klaasi, olles tugevalt püsiv ja klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - tuhmpunase helgiga must. 

Aroom on räääänk. Must. Kõrvetatud linnased. Lagrits. Jämedalt jahvatatud saksa röstiga kohvi. Kadakaleib arooniatega. Mustsõstramoos, mis hakkab kohe-kohe põhja kõrbema. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja must. Või see et mõrkjas. Must-mõrkjas noh. Keskmaitse ... ohkurja ... MÕRU! Söetablett punasesõstra povidloga. Lõkkesse visatud kuuseoks. Ja kes see lollakas selle poolpõlenud kuuseoksa välja võttis, ära kustutas ja õlle sisse pani?

Lõppmaitse mõtleb et mida nüüd teha. Kas kutsuda välja päästeamet või on hilja? Sest no mis sa talle põlenud kadakapõõsast ikka näitad? Seda enam et suitsu siin EI OLE! Vat see on veider. Peaks ju olema? Aga pole noh. Kuid kogu see söestunud ja ülesmullitanud vaiguga kaetud tüvi ja mustunud kadamarjad - kõik see on olemas! Sinu suus olemas. Kah koht kus olla. 

Järelmekk. Vaata. Võtad sina rukkileiva viilu, katad selle punase sõstra povidloga. Ja siis pistad ahju. No kuni ikka kohe konkreetselt kõrbema hakkab. Siis lõikad selle tuletise suuuuure väitsaga tükkideks, raputad iga tükikese üle kõrvetatud suhkruga ja salmiaaki laastudega. Kirsiks paned aga kõige peale söetableti.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga FRIIGIKAS! Söetüki õlu. Retsept on lihtne: võta üks IPA ja leht söetablette. Mõru raisk. Need poisid on hullud. Tükk mõrušokolaadi päästaks päeva. Ja ka öö.
------------
pilt isetehtud

Rukkilõikus

Rukiliõikus (Kastani, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6.9 %vol. Liigimääratlus: rukki-saison

Tootjainfo: "Rukis, USA päritolu humalad ja pärm sobitusid kokku just selliseks vürtsikaks koosluseks.
Koostis: odra ja rukkilinnased, humal ja pärm"

Väike lihtne pudel, minimaalse esteetikaga sildikujundus. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasi ja püsib superkaua. Õlle värvus - kirkalt tumekollane.

Aroom on hapukas-vürtsikas, saisonile omane, kuid selle kõrval hõljub mingi muu hapukas vine, mida ei oska esimese hooga haakida ei rukki ega õlletüübiga, pigem meenutab see mingeid veidi käärimaläinud marju.

Esmamekk on keskmise kehaga ja nõksakalt hapukas-vürtsikas. Keskmaitse ... see kaldub juba pigem farmhouse'ide poole, maalähedane ja veidi rõske, hapukas-mõrkjas ja veidi puidune. Lõppmaitse kõnnib aga lauda poolt tagasi puhta kambri poole, muutudes veidi saksikumaks, pannes ette heleda maniski ja ristlipsu. Marjane marmelaad ja vürtsitera kõrvitsamarinaadis. Järelmekk - voh siin tuleb jälle tagasi maahõngu ja lõpuks ka rukkileiva hapukat nätskust.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga Väga-väga heal tasemel rüübe, mis balanseerib saisoni ja farmhouse ale vahel (Gambrinus peab neid kaheks eri stiiliks) ning milles rukki-element jääb paraku üsna varjule. Rukkikrõbuskeid pehme ürdiseguse kitsejuustuga sobiks siia juurde pakkuda küll!

----------------
pilt isetehtud

Oatmeal Stout (Samuel Smith)


Oatmeal Stout (Samuel Smith, UK) pdl 0,355 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "sweet stout" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "Originally a drink for lactating mothers, oatmeal stout was described as nutritional on early labels. Oats are in the same family as barley, and a small addition yields great flavor. Popular in the late 1800’s, the last oatmeal stout was brewed before the First World War until Samuel Smith reintroduced this style in 1980.

Almost opaque, with an unusually silky texture and complex, medium-dry velvet palate. Bittersweet finish."

Väike reljeefkirjadega pudel, vanamoeline sildikujundus ja fooliumkaelus jätavad kokku väga hea mulje. Pruunakas vaht täidab ligi pool klaasi ja on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - sügavalt ja kirkalt mustjaspunane. 

Aroom on pehme ja kreemine. Kohev täistera sepikuviil ja kakaokreem, foonil õhkõrnalt pähklid ja martsipan.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse muutub täidlasemaks, magusakalt kreemjaks, kuid huvitaval kombel säilub ka üsna esiplaanil vürtsikas hapukus. Lõppmaitse maheneb veelgi, meenutades nüüd kakaokreemiga täidetud kohviküpsist, kreemi sisse on aga segatud ka punaseid sõstraid. Järelmekk on mahe, pehmelt kohvine, piimašokolaadi ja latte segune.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametja paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Supermahe ja kergeltjoodav, samal ajal maitseküllane ja oma pehmel ning tagsihoidlikul moel rahuldustpakkuv. Kaerastoudi õpikunäide! Väike kaeraküpsiseke ehk?
--------------
pilt isetehtud

Saturday, September 26, 2015

Belgia jester

Belgia jester (Kastani, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,9 %vol. Liigimääratlus: belgia/inglise pale ale?

Tootjainfo: "Belgia estririkas pärm aitas sel uue põlvkonna inglise humalal leida oma tõelise karakteri. Koostis humalad (Jester UK), odralinnased, vesi, pärm.
IBU 55"

Väike lihtne pudel, minimaalse esteetikaga sildikujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasi, olles väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt porgandoranž. Aroomis sädeleb belgia pärm, pannes süljenäärmed millegi mahlase ja särava ootusel tukslema.

Esmamekk on keskmisest kriips kergema kehaga ja vürtsikas. Keskmaitse on võrratult mahlane, mõrkjas-vürtsikas, parimaid belgia heledaid eile meenutav ... lausa triplite kanti kalduv! Lõppmaitse pidulik hapukas-vürtsikas rüü katab mõõdukalt magusat põhiolemust, olles omal rõhutatult elegantsel moel suisa aadellik. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, väärikas ja samal ajal elevil ... nagu hea kasvatusega aadlivõsuke, keda esimest korda jahile kaasa võetakse.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Ohhsapagan kui mõnusalt see mängib su maitsemeeltega, pannes tahtma veel ühte lonku ja klaasi ja pudelit! Ingveriküpsised või midagi muud magus-vürtsikat täiendaks pilti veelgi luksuslikumaks.
-------------
pilt isetehtud

Taddy Porter


Taddy Porter (Samuel Smith, UK) pdl 0,355 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "porter" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: ""Very dark, fairly full in body and packed with flavor. Intense, dry tangy character of roasted barley."
Ingredients: Malt, cane sugar, roasted barley, hops, carbon dioxide."

Väike reljeefkirjadega pudelm vanamoeline sildikujundus ja fooliumkaelus jätavad kokku väga hea mulje. Pruunakas vaht täidab pool klaasi, olles vägagi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tume kirsipunane. Aroomis leiudb röstleiba, viljakohvi, veidi lagritsat ja piimašokolaadi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja leebelt mõrkjas. Keskmaitse toob esile inglise porteri jaoks ootamatuu magususe, mängides melassi ja šokolaadikreemi nootidega. Lõppmaitse marjane hapukus muudab pildi sootuks mahlasemaks. Järelmekk on pehme, kreemjas ja kakaone.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga Väga-väga heal tasemel rüübe. Röstitud kanafilee oleks otse oivaline siia kõrvale.
---------------
pilt isetehtud

Grain d’Orge Gluten Free Bio


Grain d’Orge Gluten Free Bio (Grain d’Orge, Prantsusmaa) pdl 0,25 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Golden Ale/Blond Ale" ja hinnang 11 punkti.

Tootjainfo (doodle tõlke abil): "This new recipe was made of regional raw materials labeled "organic". Brewed traditionally and dégluténisée, it offers all the taste of real beer in conformity with the gluten-free products.
25 EBU"

Tilluke pudelike, lihtne mahe sildikujundus, tüübiline "orgaanilistele" õlledele ... enamasti ei tähenda see head. Valge õhuke vahukiht kaob kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on õrnalt linnaseline.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, rõhutatult lihtne. Lõppmaitse magusakas linnaseline põhitoon saab väikese marjase listaoonikese. Järelmekki pole eriti ollagi. 

Kergepoolse kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja kuivapoolse buketiga, mõrkjas-hapukas rõhutatult lihtne rüüpeke. Sihuke massipilku moodi kraam. Janujoogiks käib kah.
--------------------
pilt isetehtud

Thursday, September 24, 2015

Maa õnnistus v2


Maa õnnistus v2 (JääraBräu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,4 %vol. Liigimääratlus: hibiscus brett farmhouse

Tootjainfo: "L: pilsner, rukis, odrahelbed, nisuhelbed, hapestatud linnas. H: mosaic. P: belle saison, brett brux. X: hibiscus,
IBU 30"

Väike lihtne pudel, süngetes toonides sildikujundus, omapära lisab pudelikaela ümber mähitud takunöör. Naljakalt roosakas  vaht on õhuke ja mitte püsiv. Õlle värvus - hämune punakasroosa :) Aroomi põhi on mõrkjas-vürtsikas, kuid sellele lisandub hapukas mahlane nüanss. 

Esmamekk on keskmisest kriips kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse vürtsikas sädelus varjutab hetkeks muud toonid, kuid siis tuleb esile arooniamahla taoline veidi keelt parkiv nätsakas hapukus. Lõppmaitse süvendab arooniate söömise muljet ... suu tõmbub pool numbrit väiksemaks ja maitsenäsakesed üritavad heitunult sulguda. Kuid hilja, nad on kätte saadud. Järelmekk tuleb hetkeks esile meevaha taolise magus-mõrkjusega, kuid ka siin troonib mahlane ja parkiv kuivapoolne otsekohesus.

Keskmisest ehk tsiba kergema kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Friigikas! Arooniamorsi taoline mõnus maitsekollike. Armas ja roosa sihuke :) 
-------------------
pilt isetehtud

Organic Apricot Fruit Beer


Organic Apricot Fruit Beer (Samuel Smith, UK) pdl 0,355 l. alc 5,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "fruit beer" ja hinnang 84 punkti.

Tootjainfo: "Handcrafted at Melbourn Bros’ tiny brewery set in a time warp in Stamford using the old manually operated brewing equipment. finest organically grown barley and wheat are used to create a complex ale which having undergone primary and secondary fermentation with different yeasts and extended maturation, is taken to Samuel Smith’s small, independent British brewery at Tadcaster. There it is blended with pure organic apricot fruit juice and a previously cellared organic brew - creating an unparalleled fruit ale. The smooth distinctive character of the matured ale serves as the perfect counterpoint to the pure organic fruit juice."

Väike reljeefkirjadega pudel, mõnusalt retrolik sildikujundus. Sentimeetrine valge vahukiht pole suurem asi püsija. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom ... no mis sa kostad - ongi aprikoos mis aprikoos! Sihuke päikesesoe ja tihkepoolne, nagu aprikoosi viljaliha.

Esmamekk lausa üllatab oma magusa mahlakusega - ausõna ei osanud oodata sellist intensiivsust! Keskmaitse jääb jõuliselt aprikoosiseks, kuid juurde tuleb veidi mõrkjamat õllelikku nooti. Lõppmaitse on linnasetihe, magusakas-hapukas ja nätskelt puuviljane. Järelmekk on mõrkjam ja veidi vürtsikas, mahlane ja väga kosutav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väääga omapärane rüübe. Õlu nagu aprikoosikook. Ausalt öeldes on aprikoosi selles klaasitäies rohkem kui õlut :)
-----------------
pilt isetehtud

Jalasjärvi Pale Ale

Jalasjärvi Pale Ale (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "sisaldab: vesi, odralinnas, humalad ja pärm" Ja siis mingi soomekeelne jutt. Ning mõned viited sellele, et tegu on eripruuliga miski ürituse tarvis, mis toimus 14.-16.aug.

Väike lihtne pudel, üsna tahumatu sildikujundus. Valge hõre vaht täidab üle poole klaasist, kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on veidralt magus, maikellukesi meenutavalt ülemääraselt parfümeeritud.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas ja kuidagi sünteetiline. Lõppmaitse on mõrkjas ja häirival lillelise pesuseebi sarnane. Järelmekk on üsna ebameeldivalt kunstlikult mõrkjas.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga unterbier. Võehh.
---------------
pilt isetehtud

Wednesday, September 23, 2015

Imperial Stout (Samuel Smith)


Imperial Stout (Samuel Smith, UK) pdl 0,355 l. alc 6.0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "Rich, flavorful, deep chocolate color, scented and roasted barley nose. Complexity of malt, hops, alcohol and yeast."

Väike reljeefkirjadega pudel, fooliumkaelus ja valge-kuldne silt jätavad kokku väga elegantse mulje. Sõrmepaksune pruunakas vahukiht püsib mõningal määral. 

Aroom on mõnnnnusalt külluslik, magusakas, veinine, rösti ja kõrvetatud suhkru nootidega. Niimoodi lõhnab korralikult ettevalmistatud pidu :)

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse silitab sulni sametise paitusega su maitsemeeli, nagu tõmbaks sõbralik suur koer mauhti keelega üle põse. Lõppmaitse hapukas-vürtsikas pehmus meenutab suuuuurt ja pehmet piparkooki, sellist lapsepõlve unistuste kehastust. Järelmeki sametine tihkus toob silme ette suure ja raske kamina, mille sügavuses sütehunnik miilab vaikselt, täites kogu toa sooja kumaga, muutes varjud sõbralikult salapäraseks.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! "Mega" ei ütle ma vaid seetõttu et on kordades külluslikumaid sama stiili esindajaid, kuid asjana omaette on see kraam siiski luksuslikult nauditavav. 
-----------------
pilt isetehtud

Pime juhus


Pime juhus (Tabivere, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Klassikalineameerikapärane IPA, mille pruulimisel on humalatest kasutatud Target, Simcoe ja Mosaic. Linnastest on kasutatud Vienna, Munich ja Crystal.
Vesi, linnased, humal, pärm, suhkur
IBU 55"

Väike lihtne pudel, sildil täringud. Valge vaht täidab pool klaasi, olles märkimisväärselt püsiv ja haakudes veidi ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumeoranž. Aroomis mustsõstralehed/koerakarvad ja kampol.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, koduse leivateo ja kõvemate pirnide mekiga. Lõppmaitse muutub täidlasemaks, meenutades paradiisiõunte konservi ja kaljapära. Järelmekk on hapukas-vürtsikas, mõnusalt kosutav ja keeltpuhastav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga päris heal tasemel rüübe. Pisut koredapoolne, kuid kergelt joodav. Kreekereid ja kreemjuustu!
-------------
pilt isetehtud

Maa õnnistus

Maa õnnistus (JääraBräu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. Liigimääratlus: brett farmhouse

Tootjainfo: "L: pilsner, rukis, odrahelbed, nisuhelbed, hapestatud linnas. H: mosaic. P: belle saison, brett brux
IBU 30"

Väike lihtne pudel, süngetes toonides sildikujundus, omapära lisab pudelikaela ümber mähitud takunöör. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on hapukas-vürtsikas, meenutades kurgimarinaadi :)

Esamemekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse .... vauh ... krõmpsuvalt kuiv, mõrkjas-vürtsikas, keelt purev ja samas meeldivalt maitseküllane. Lõppmaitse paneb maitsenäsakesed turri tõusma, kõdistades ja ärritades, nügides ja tõugeldes nende vahel, saates hapusid, mõrkjaid, kergelt mesiseid ja vürtsikaid signaale ajusoppidesse. Järelmekk on mõrkjas vürtsikas, mõnusalt omapärane ja raudselt meeldejääv.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva buketiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga Friigirüübe selle sõna heas mõttes. Massiõllede mõttes on tegu paralleelmaailmaga. Kuid kui saisonid sulle meeldivad, siis soovitan kindlasti proovida!
------------------
pilt isetehtud

BS Brune Bio


BS Brune Bio (Savoyards, Prantsusmaa) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "porter", koondhinne veel puudub. (see RB kanne on ilmselt mingi muu õlle kohta, sest sellel on alc määr 10%

Tootjainfo (google tõlke kaudu): "Seriously dark, BS Brown unfolds powerfully in the mouth and leaves on his travels nice notes of coffee and chocolate. Rude and light at a time, this complexity by final offers a pleasant bitterness and illuminates the most discerning palate.
BS Brune is the best choice to accompany grilled meats, chocolate desserts and cheeses such as Bleu de Gex."

Väike lihtne pudel, sildikujundus ... ausalt öeldes eimidagiütlev. Sentimeetrine vahukiht kadus kiirelt olematuks. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. Aroom on ... eee ... veider segu kohvist ja mullastest köögiviljadest. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapu. Keskmaitse ... miks ta nii hapu on? Lõppmaitse ... hapuksläinud köögiviljad. Järelmekk ... oehh ... einoh see on nüüd küll mitte kuigi joodav kraam. 

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, hapu lurr. Kraanikausikraam.
---------------
pilt isetehtud

Tuesday, September 22, 2015

Setokene

Setokene (Wassalemma, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Liigimääratlus: APA

Tootjainfo: "Koostis: allkiavesi Kibunast, linnased, pruun roosuhkur, humal (N.Brewer, Goldings, Cascade), pärm, kadakamarjad."

Väike lihtne pudel, sildil rahvariides setokesed. Sentimeetrine valge vahukiht kaob üsna kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž merevaik.

Aroom on väga meeldiv. Eemalt kostab ninna pruuni suhkru kreemikas magusus, lähemalt nuuskides aga muutub see vaiguselt mõrkjas-vürtsikaks, lausa kergelt aniisiseks.

Esmamekk on keskmise kehaga ja naksakalt mõrkjas. Keskmaitse tasandab esmast hammustust veidi magusama linnasega, kuid siputab samasse ka vürtsikat särinat. Lõppmaitse paneb aga juba tunnustavalt noogutama - sellel joogil on iseloomu ja nüansse ... nüüd leidub siin pisut ploomiveini ja killuke lagritsat, näpuotsada koorevenist ja sipsuke vaniljet. Järelmekk on vürtsikas-hapukalt mänguline, samas mõrkjalt tõsimeelne ... no sihuke paras setu et võta sa nüüd kinni mis tal plaanis!

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Tõsi küll, APAst astub see jook stiilipuhtuse mõttes kaks-pool sammu eemale, aga see on mõnus suund kuhupoole otsinguis liikuda. Belgia pale ale, bitter, APA ja nn ürdiõlu on segunenud vahvas puntratantsus, millesse ühineks isegi rõõmsal meelel.
---------------
pilt isetehtud

Abbaye de Forest Blonde


Abbaye de Forest Blonde (Silly, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "belgian ale", hinnang 50 punkti.

Tootjainfo: "Lightly scented aroma followed by a subtly bitter taste. It leaves a subtle raisin fruitiness on the palate ending with a pleasant bitter tonic when swallowing."

Väike lihtne pudel, kloostrimotiiviga mängiv sildikujundus. Erkvalge vaht lumpsab avamise hetkel pudelist välja, kastes laudlina ja täites enamiku klaasist hõreda ja püsimatu vahuga. Õlle värvus - vähese uduvinega helekollane. Aroom on mõrkjas-magusakas ja belglasele omaselt vürtsikas.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse mõrkjas algus saab juurde veidi veinist hapukust. Lõppmaitse vürtsikus kõditab küll meeldivalt keelt, kuid jääb ühetaoliseks. Järelmekk on hapukas-vürtsikas.

Kergepoolse kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga keskpärane rüüpeke. Noh halb ta ju pole, aga maailmas on nii palju paremaid belglasi!
-----------
pilt isetehtud

Nut Brown Ale


Nut Brown Ale (Samuel Smith, UK) pdl 0,33 l. alc 6.0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "brown ale" ja hinnang 90 punkti.

Tootjainfo: "Brewed at Samuel Smith’s small, traditional British brewery with well water (the original well sunk in 1758 is still in use), best barley malt, roasted barley, yeast and aromatic hops. Nut Brown Ale is relatively dry with a rich amber-brown colour and nutty flavour derived exclusively from small amounts of dark malt. Brown ales are a specialty of northern England. Fermented in ’stone Yorkshire squares’."

Väike reljeefkirjadega pudel, fooliumkaelus ja tumepruun silt jätavad kokku elegantse mulje. Kergelt kollakas vaht täidab pool klaasi ja püsib üpris kaua. Õlle värvus - punaka helgiga pähklipruun. Aroom on röstihõnguline, veidi hapukas, leivane ja karameljas.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse on kreemisem, röstleiva ja pähkliste nootidega. Lõppmaitse magus-hapukas ja kergelt kohvine pehmus hellitab keelt päris mõnusal moel. Järelmekk on veidi metaljas, murune, kuid lõppkokkuvõttes ikkagi sobilikult pähkline.

Keskmisest kriips kergeme kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga vägagi heal tasemel kergeltjoodav rüüpeke. Ausõna seekord ei saa Gambrinus aru kustkohast see RB 90 punkti tuli?
------------
pilt isetehtud

Monday, September 21, 2015

Yin


Yin (Evil Twin, US/Taani) pdl 0,33 l. alc 10 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "This is one half of a Black & Tan. Not just any Black & Tan, but one where a toasted smug and hoppy fella get together to make a sublime Taiji balance. Mix the Yin & Yang together (or enjoy this profoundly evil Imperial Stout solo)."

Seletuseks - sama tootja Yang on imperial IPA. Segada neid kokku? No miks ka mitte!

Väike lihtne pudel, must-hall lakooniline sildikujundus. 

See, kuidas see õlu pudelist välja roomab, on vaatamist väärt. MUUUUST! No koleväga must vedelik lumpsub klaasi, eraldudes vaikselt tumepruuniks vahuks ja igimustaks tökatiks. 

Aroom. Ohjjjaaaa. See on jälle üks neid hetki, mil silm läheb ise vidukile ja näole ilmub totakavõitu naeratus. No võtke heaks või pange pahaks, aga võimsad joogid toovad mõnujudinad meeltesse ... samamoodi nagu hea kange värske kohv või tummiseks keedetud supileem või minupoolest kasvõi jõuliselt maalitud ilupildike või hingega kirjutatud tekst.

Esmamekk. Ehmm. See polegi niiiiii tökat nagu oleks võinud arvata. Tihe, jah seda küll. Kuid keelt seekord ära ei nikasta. Mediteeriv munk mõjub alati eemalt tõsisemalt kui ta tegelikult seda on ... sest no on ju vaja keset mõtiskelu sääsekupla sügada ja ennast veidi sirutada.

Keskmaitse muutub juba kõvvvasti tihkemaks, siukseks kuusetõrva ja kesköise taevakaare vahepealseks. Ole sa munk või mitte, aga Linnutee sügavat kuma ei suuda sa imetlemata jätta, ehkki tänapäeval on selleks vaja endast välja minna. Ma pean silmas oma tavalisest elukeskkonnast välja. Kuhugi mägikloostrisse näiteks. 

Lõppmaitse matab su mõneks ajaks enda alla. Ja kui välja laseb, siis tõmbab tagasi ja matab uuesti. Noh nii igavuse pärast või nii. Ega noid ju palju pole, kes Sihukese Lõppmaitse juurde söandavad tulla. Ja ju tal siis ongi seepärast igav. Sest ta on Raske! Mõru raisk. Ja raske. Magus ja mõru. Ja raske. Hmm, ma ei teadnuki, et suusatõrv võib nii maitsev olla.

Järelmekk muutub kuidagi ... kerglaseks? Peale kõike seda tankrasket vaheastet tehakse ratsukäik vasakule ja ... Ei, see oli eksitus. Päris-päris-päris järelmekk tuli lihtsalt hiljem kohale. Tõrv-marmelaad. Kas seda ikka tohib teha ja müüa?

RRRRaske kehaga. Mõõdukalt karboniseerunud ja marmelaadja paletiga. Mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-jabur-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga. MEGATASANDI RÜÜBE! Tõrv-marmelaadjas. Vahepeal jääb kuratlikult eksitav mulje, et see on kergeltjoodav kraam. ÄRA JOO SEDA KERGELT! Kui jood, siis mitte kergelt. Jestas. Ohtlik!!! Andke mulle tassike kohvi siia juurde!
-------------
pilt isetehtud

Great White Bulldog Wheat IPA


Great White Bulldog Wheat IPA (Gotlands Bryggeri, Rootsi). pdl 0,33 l. alc 7,3%vol. Ratebeeri liigimääratlus: "wheat ale" ja hinnang 54 punkti.

Tootjainfo (google tõlke abil): "Great White Bulldog Wheat IPA is a classic IPA's brew of wheat malt. The beer is unfiltered to produce more flavor and aromas. Furthermore, we have used hops from three different continents where the white shark is domiciled namely the Galaxy from Australia, Citra from the USA and Pacific Jade from New Zealand.
Golden peach, which draws towards amber. Because beer is unfiltered, it gets a slightly hazy character. Fragrance: a slightly floral aroma, with both distinct malt notes and ripe fruits like apricot, passion fruit and citrus. Taste: initially experiencing a clear wheat character with its roasted malt notes and its ripe banana and peach. Clear hop bitterness and fullness and a long fruity finish."

Väike õlakas reljeekirjadega pudel, sildil valge hai ees pagem surmhirmunud snorgeldajakoer :) Sõrmepaksune valge vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kollane. Aroom on magusakalt puuviljane.

Esmamekk on keskmisest sutes raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub biskviitjaks, kreemiseks, meenutades virsikukeeksikest. Lõppmaitse toon esile veidi hapukama tooni, milles on midagi banaanilikku ja tikriveini taolist. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, mõnusalt kosutav ja troopilise hõnguga.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametja paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga Väga heal tasemel rüübe. Tõsi küll, IPA ta väga pole. Miskipärast tuli silme ette kodune keel tarrendis, kenasti porgandite ja hernestega ja puha.
---------------
pilt isetehtud

Boont Amber Ale


Boont Amber Ale (Anderson Valley, USA) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. ratebeeri liigimääratlus: "amber ale" ja hinnang 85 punkti.

Tootjainfo: "Balance is what makes our Boont Amber Ale so unique: rich, crystal malts give this beer a deep copper hue and contribute a slight caramel sweetness while the herbal, spicy bitterness from carefully selected whole-cone hops impart a crisp, clean finish. Hints of sun toasted grain, toffee, and fruity esters compliment the mellow, noble hop aroma.
MALTS:
Pale Two-Row, Crystal (40L & 80L)
HOPS:
Columbus, Bravo, Northern Brewer, Mt. Hood
IBU 16"

Väike lihtne pudel, sildil sarviline karu vee ääres :) Kollakas vaht täidab pool klaasi ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane.

Aroom - ohh, niiiii täiuslikku karamelli pole ammu tundnud. Magusakas, kuid mitte läila. Mõrkjas, kuid mitte mõru. Pisut veinine ja koorevenise taoline. Fantastiliselt hea, kas teate!

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on täidlasepoolne, mõrkjas-magusakas, kukekommi ja kaeraküpsiste taoline. Lõppmaitse karameljas hapukus on leivane ja klaaskommi taoline. Järelmekk kõditab kurku vähese vürtsikusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga mitmekihiline rüübe. Aroom on ÜBERhea, maitse aga lihtsalt OK. Korraliku pubitoidu kõrvale igatahes parem kui misiganes masstoodang.
--------------
pilt isetehtud

Sunday, September 20, 2015

Lõbus näkitar

Lõbus näkitar (Manilaiu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10 %vol. Liigimääratlus: belgia hele õlu.

Tootjainfo: "Puuviljane hele õlu, mida kirgastavad Brettanomyce ja H.blanc humalad. Iganemisel tugevnevad Brattanomyce noodid.
IBU 24"

Väike lihtne pudel, mustvalge minimalistliku esteetikaga sildikujundus. Helevalge vaht täidab pool klaasi, olles üsna tubli püsivusega. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kollane.

Aroom on mõnusaimal moel põnev. Siin leidub belgia õllele omast magusat vürtsikust ja saisonilaadset hapukat sädelust. Veinikeldri haldjatar on otsustanud õllekoda külastada ning sealse turdi ent lõbusa haldjaga mõned klaasid teha.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja keeleotsa kõditavalt hapukas-vürtsikas. Keskmaitse toob naeratuse näole - no kas see haldjapaarike pole mitte armas vaadata!? Eks nad küll vaidle omavahel, et kumb on õilsam ja tuntum rüübe - kas õlu või vein. Aga kuna mõlemal on oma lähkrike alati käepärast, siis proovitakse kaks jooki kokku segada ja voila! saadud ongi segu, mis rahuldab mõlemat osapoolt!

Lõppmaitse tõmbab veidi kuivapoolseks, kuid see on sihandne supermõnus meeveini taoline hapukus, millesse sobib parimal moel valgete sõstrate mahl ja leedripuu õisikute taoline eeterlik vaigusus.

Järelmaitse ajal on me haldjad juba laulu üles võtnud ... ja nüüd on siis näha ka sildil lubatud tegelane ehk lõbus näkitar, kes seekord end ojapervel kivile sätib ja õnnelikult huilates kaasa laulda hõiskab, lüües sabaga laksuvalt rütmi. Vürtsikas ja sädelev on see lugulaul, täis pikantseid seiku, mida kõike ojaemand näinud on ning haldjakesed keeravad noile veel oma siivutult kerglast vinti juurde.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga ÜÜÜBERTASANDI RÜÜBE! Ainuke põhjus, miks Gambrinus ei täi siia "mega" kirjutada, on see et stiilimääratlusega ollakse nüüd küll metsa pandud. Belgia hele pole see klassikalises mõttes kohe mitte. Kuid sigahea edasiarendus, sihuke mõnus mänguline ... oot, kas see ei meenuta teile mitte Orval'i? JAA! Aga ega ta sellest normaalsemaks muutu. Jumal tänatud :)
--------------
pilt isetehtud

Ära Aja IPA


Ära Aja IPA (Matsalu, Eesti) pdl 0,33 l. acl 6,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: IPA, hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Peamiselt on tegemist veega. Maitseks sai lisatud humalaid. No natukene suhkrut ka. Ikka sellist naturaalset- värskelt jahvatatud teraviljast. Ja eks ta on veidi seisnud ka- enne villimist üks kolm nädalat. Aga mis veega ikka juhtub onju.
IBU 61"

Ehhee, lugege see tootjakirje ikka läbi eks :)

Muuseas, pilootversiooni kirjeldust saab vaadata siit. Eks ma loen ise ka pärast, vaatame kuidas asi muutunud on.

Väike lihtne pudel, punakais toonides sildil kotkas. Sõrmepaksune kergelt kollakas vahukiht on mitte kuigi püsiv, kuid kenasti klaasiseintele nakkuv. Õlle värvus - kirkalt kuldpunase helgiga merevaik. 

Aroom on asjalikult intensiivne. Esmaplaanil lehvib vängepoolne mustsõstraleht (loe: rebasepuuri lõhn), selle taga leidub üleküpsenud tikreid ja ananassikonservi. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on mõnusaimal moel puuviljane, pirnikompoti ja omas mahlas ananassid + tilgake seedrimändi. Lõppmaitses võtab võimust vaigune pool, segades seda vürtsika pihlakamarmelaadiga. Järelmekk on muhedalt mõrkjas-magusakas, veidi vürtsikas, külmavõetud pohlade ja kuivatatud pihlamarjade segune.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidja paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe. Igati korralik IPA, mis rõõmustab humalajahtijat, kuid ei peleta ka algajat. Pakkuda koos grillitud köögiviljadega.
------------
pilt isetehtud
-----------
tuleb tunnistada, et pilootversioonist on see jook samm tagasi. tublisti joodavam sai see tulemus küll, kuid humalahull pool Gambrinuses jääb ebalema.

Detox


Detox (CREW Republic, Saksamaa) pdl 0,33 l. alc 3,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: session IPA ja hinnang 58 punkti

Tootjainfo (google tõlke kaudu): "You have still a lot before or again too much behind you. You are the whole day on hops withdrawal. Since waking up you can think of anything else ... Here is your personal hop dose - Bitteschön
IBU 32"

Väike lihtne pudel, kaelasildil seekord humalasüstlad :) Sõrmepaksune valge vahukiht on mõõduka püsivusega, kuid kenasti klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - õhkõrna hõljumiga kollane. Aroom on troopiliselt puuviljane, mango ja tsitruste nootidega.

Esmamekk on kerge, kohe väga kerge ... ohtlikult lähedal vesisele. Keskmaitse heastab esmase kerglase mulje üsna maitsetiheda mõrkjas-hapuka humalabuketiga. Lõppmaitse on murune, ühetooniselt mõrkjas. Järelmekk jääb päris pikaks õhukese hapuka õhetusena püsima.

Kerglase kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga täitsa okei tasemel rüübe. Vesisepoolne ta ju on, aga õnneks piisavalt maitsekas, et olla kena saatja kergema lõuna kõrvale, kui pead just varsti peale sööki autosse istuma.
-------------
pilt isetehtud

Saturday, September 19, 2015

Coopers Vintage Ale


Coopers Vintage Ale (Coopers, Australia) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: english strong ale ja hinnang 83 punkti.

Tootjainfo: "Brewed with choice malts and an extended top fermentation. This naturally conditioned ale experiences interactions between the robust malt, hop and yeast characteristics, to exhibit an intriguing journey of flavour development over a period of five years when stored under cellar conditions."

Väike lihtne pudel, historitsistlik sildikujundus. Kahesõrmene valge vahukiht on keskmise püsivusega. Õlle värvus - õrna hõljumiga punakaskuldne merevaik. Aroom on leebe, iiriskommi ja kaneeli nüansiga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja leebelt mõrkjas-magusakas ... alles peale pikemat suushoidmist hakkab keeleotsalt 7,5% tundma andma ... see õlu on ikka tõeline härrasmees :) Keskmaitse on toekam, nõjatudes tammisele jämmedale jalutuskepile, mida ehivad raudsed sepised, tehes sellet kepist pigem midagi relvasarnast. Midagi raudset ja tammist on siin maitses võluvalt üheskoos.

Lõppmaitse mõjub kui soliidsus ise. Rahulikult ja aeglaselt, väärikalt ent otsusekindlalt seab see end su keelel sisse ja hakkab veenvalt seletama, miks nüüd just tema on siin peremees ja et üleüldse võiks sa juba minna ja üks korralik viski ning sigar tuua. 

Järelmekk silitab tashilju oma hallinevat habet ja jõuab juba otsaga esimese ilmasõjani välja. Sa saad aru, et tänane õhtu on sisustatud, kallad klaasitäie südamlikult toekat õlut, sätid end mugavamalt tugitooli ja jääd kuulama.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja jämeda paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-tammise-mõrkjas-raudse-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Õlu ajast kui mehed olid rauast ja laevad puust. Ja see džentelmänn on kui koloniaalne konservatiivsus ise. Veidi roostes, kuid siiani kogu saare hirm ja arm. Peekonit ja praemuna. Yes Sir!
-------------
pilt isetehtud

Green Killer IPA


Green Killer IPA (Silly, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8, 0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "belgian ale" (??????), hinnang 38 punkti.

Tootjainfoga on kah keeruline. Miskipärast ei leia toodet ka tootja enda lehel, kuid ühelt vahendajalt saab sellise infi: "Green Killer IPA is a high fermentation beer like Indian Pale Ale (IPA) with cold hopping.
Aroma discreetly scented with touches of citrus followed by a very bitter taste. On the palate it leaves a dry fruity subtle that concludes with a very bitter tonic and very pleasant to the throat.
Ingredients: Water, pale malt, sugar, yeast, hops: Kent, hallertau, Chinook, Tomahawk, Aktanum."

Väike lihtne pudel, pildil roheline lõukoer. Sõrmepaksune valge vahukiht on tubli püsija, jättes klaasiseinale tugeva vahujälje. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on kerge, linnaseline ja veidi murune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse mõrkjus läheb üle isegi kibekaks, seda leevendab veidi mandariine magusus. Lõppmaitse lisab üldisele mõrkjale toonile hapukat mahlasust. Järelmekk on kibedapoolne je veidi vürtsikas, justkui mäluks mandariinikoort.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-kibekas-magusakas-mõrkjas-hapukas-kibekas-vürtsika buketiga veider rüübe. IPA see nüüd küll pole. Belgiapärane nägemus bitterist ehk? Belgian ESB?
-----------
Pilt isetehtud

Firewheat


Firewheat (Käbliku, Eesti) pdl 0,5 l. alc 5,1 %vol. Liigimääratlus: herbal wheat ale.

Tootjainfo: "Firewheat on suvine nisuõlu, mis sisaldab angervaksa, põdrakanepit, valget mesikat ja raudrohtu. Nimi tuleneb põdrakanepi ingliskeelsest sõnast firweed.
Kasutatud taimed on ammu tuntud Eesti rahvameditsiiniss ning annavad õllele maalähedase maitse ning aroomi.
Linnastest on kasutatud Pilsner, Flaked Wheat ja Munich Wheat. Mõrudus on antud Nelson Sauvini ja raudrohuga. Virdesse lisati ka mett mis komplementeerib taimeõisikute enda mesisust.
IBU 16"

Väike lihtne pudel, sildil kaunis ürdikimp. Sentimeetrine valge vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt helekollane. 

Aroom on magusakas-hapukas. Ja siis jälle magus. MAGUS. Sookailu läägevõitu magusus lööb eksimatult kõigest läbi. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse ürdine magusus saab juurde kena hapuka noodi, mis üritab üldise mesisusega võistelda ... ehkki mitte liiga edukalt. Lõppmaitses tuleb üsna selgelt esile raudrohu mõrkjus, mis mõjub isegi kergelt keelt parkivana, kuid jällegi magus foon kipub võimust võtma. Järelmekk on juba klaarim, hapukas-magusakas ja päris lõpus isegi kergelt vürtsikas.

Keskmise kehaga mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga kummaline rüübe. Omamoodi friigikas, kuid meelt mööda pigem magustoitlejatele. Hapu õuna viilakas siia kõrvale päästaks.
-------------
pilt isetehtud

Friday, September 18, 2015

Scotch Silly


Scotch Silly (Silly, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8, 0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "scotch ale", hinnang 86 punkti.

Tootjainfoga on kah keeruline. Miskipärast ei leia toodet ka tootja enda lehel, kuid ühelt vahendajalt saab sellise infi: "The Blanche de Silly is a beer blanche from the opalescent color with hints of coriander and orange peel."

Väike lihtne pudel, rohelise fooniga silt on ausalt öeldes liiga kirju. Kollakas sõrmepaksune vaht on tubli püsivusega. Õlle värvus - kirkalt sügav kuldse helgiga punane. Aroom on belgia õllele kohaselt kommisuhkrune ja karamelline, šoti õlle karaskilõhna ei kuskil.

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja tummiselt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse mängib koredamate, kadakaste ja kuivatatud pihlakate nootidega, olles tihkepoolne ja maalähedane. Lõppmaitse on juba šoti õlle taoline küll, ehkki karameljas pool domineerib linnaste üle. Järelmekk on toekas, kauapüsivalt mõrkjas-magusakas, portveini ja pohlamarmelaadi taoline.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kergelt õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga kõhklevalt übertasandi rüübe. Belgaipärane versioon šoti õllest. Sihuke soe ja kodune, magusa ja mõrkja ülevõlli piiri peal mängiv suutäis. Julguse eest tuleb kiita, kuid šotlasele ikka kommisuhkur väga ei sobi.
-------------
pilt isetehtud

Isa Anderson


Isa Anderson (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. Liigimääratlus: kadaka-saison.

Tootjainfo: "Linnased: Pilsner, Vienna, Munich, CaraPils. Humalad: Northern Brewer, Goldings, Fuggles, Cascade. Belle Sasion. Lisand: kadakamarjad"

Lihtne väike pudel, sildil ... eee ... tulnukpreester? Valge vaht täidab enamiku klaasist, vajudes küll hõredaks, kuid olles väga pikalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldse helgiga merevaik. 

Aroom on väga võluv. Hapukas nagu saison olema peab. Mõrkjas-vaigune kadakamarja lisand muudab selle hapukuse aga sügavaks ... salapäraseks ja köitvaks. Ehkki tinglikul intensiivsuseskaalal ühest kümneni oleks see ehk 3-4, kuid raske on nina klaasist välja võtta ja maitsmisega edasi liikuda. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja siidiselt hapukas-mõrkjas. Keskmaitse .... ohhh see on lihtsalt hunnitu! Pehme, sametine, hapukas-magusakas, veidi võõrapärane ja üha uuesti ja uuesti neelatama panev. Vaigune ja pihlakane, niimoodi võiks maitsta džinnivaadis laagerdunud pihlakavein. Järelmekk viib mõttepildi ränama kummalise võõra järele ... esmane süngus annab avab ennast hoopis meeldivas, vaimustavalt intelligentses ja mõistvas vormis. See tulnukpreester teab rohkem kui sa suudad oma elueal raamatutest kokku ahmida. Kuid õnneks ei kalla kõiki oma etteteadmisest fatalistlikke teadmisi su peale välja, vaid laseb ikka oma inimlikul moel eksides ise edasi liikuda.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametja paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga MEGAtasandi rüübe! Oi paganalik jumal ja jumalik pagan. Asju ja teadmisi ja kogemusi tuleb ikka kokku segada, siis selgub et kõik seniteatu on vaid lävepakk edasi astumiseks. Seda rüübet pruugitakse ilmselt tähelaeva käigushoidmiseks. Omal diskreetsel kui sügaval moel ei jäta ta ilmselt kedagi külmaks.
------------
pilt isetehtud

Vormsi Enn


Vormsi Enn (Vormsi Õlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus:pilsener ja hinnang pole veel kujunenud.

Tootjainfo: "Klassikaline pilsner, Vormsi aktsendiga, kangusega 4,5% vol. Pruulitud Vormsi Ennu näpunäidete ja loitsude järgi."

Väike lihtne pudel, efektsel tumedatoonisel sildil Enn ise :) Erkvalge vaht täidab 3/4 klaasist, vajudes suuremulliseks, kuid jäädes kohevaks. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on magusakas-mõrkjas, linnaseline ja murune.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse lisab väikese marjase hapukuse. Lõppmaitse taandub lihtsale mõrkjale tasandile, mis on mõnusalt karastav. Järlemekk on mõrkjas-vürtsikas, kosutav ja lihtne.

Kergepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga oivaliselt hea pilsner. Ei mingeid vau-hüüatusi, kuid oma esmase eesmärgi - olla hea janukustutaja - täidab ta ära parimal moel. 
-----------
pilt isetehtud

Thursday, September 17, 2015

Kaleidoskoop


Kaleidoskoop (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial IPA", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Kolmekordselt kuivhumaldatud Mosaiik Vienna IPA eriversioon. Veelgi võimsam, aromaatsem ja mahlasem.
Humalad: Mosaic, Vic Secret, Motueka
Linnased: Vienna, Carared
IBU 70"

Väike lihtne pudel, sildikujundus on tuntavalt sarnane Mosaiiik omaga. Sentimeetrine valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne merevaik.

Aroom on kirbelt troopiline, rebasepuuri ja rosinavaagna, mangopüree ja metsmaasikate kirjumirju segasummasuvila. 

Esmamekk on keskmisest veidi tihkema kehaga ja näpsakalt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse vajutab troopilise sõdurisaapa su keele sügavusse, lööb männiokkapüssi tääkipidi samasse kõlkuma ja asub ananassist endale uut kiivrit tegema. Lõppmaitse kaevab karamellist lahinglabidaga endale laskepesa ja viimistleb selle mustsõstralehtedega. Järelmekk on krõmpsuvalt mõrkjas-magusakas ... ohhhmiks neid maitseid peab siin niiiiiii palju olema? Ja miks-miks-miks muutub see järel-järelmaitse kuidagi vesisepoolseks?

Keskmisest pisut tihedama kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertaseme rüübe. Vana Gambrinus on segaduses. Omaette võetuna on iga element justkui lausa megahea ... aga kooskõla jääb kuidagi segaseks. Aga eks siin on küsimus juba ka eelnevalt ülikõrgetes ootustes. Kui oleks saanud seda õlut pimesi testida, ilma teadmata et tegu on Pühaste loominguga, siis ilmselt jauraks praegu kiita ja ülistada. Nüüd aga - tubli töö. Aga ... noh mis seal ikka. Tubli töö!
-----------------
pilt isetehtud

Blanche de Silly


Blanche de Silly (Silly, Belgia) pdl 0,25 l. alc 5, 0 %vol. Ratebeer huvitaval kombel ei tunne seda õlut ... kuid eks ta nisuõlu ole.

Tootjainfoga on kah keeruline. Miskipärast ei leia toodet ka tootja enda lehel, kuid ühelt vahendajalt saab sellise infi: "The Blanche de Silly is a beer blanche from the opalescent color with hints of coriander and orange peel."

Pisike pudelike, traditsionalistliku kujundusega valgel sildil istub keegi kodanik kaksiratsi vaadi seljas. Sentimeetrine vahukiht kaob kiirelt kirmeks. Õlle värvus - õrna heljumiga helekollane.Aroom on mõrkjas, vaigune koriandriseeme lööb kõik muud lõhnad üle. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-vürtsikas. Keskmaitse muutub magusakamaks, väheke on aimata ka apelsinikoort. Lõppmaitse vürtsikas koriander võistleb korraga üsna pehmelt tihkeks muutunud nisuga. Järelmekk on hapukas-magusakas, mõnusalt keelepära paitav ja veidi taganurkades helisev.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametja paletiga, mõrkjas-vürtsikas-magusakas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe. Belgiapäraste nisuõllede klassika. Pakkuda heas seltskonnas koos mereandidega.
--------------
pilt isetehtud

Mesilane nisus


Mesilane nisus (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Liigimääratlus: mee-nisuõlu.

Tootjainfo: "Linnased: Pale Ale, nisulinnas, CaraWheat. Humalad: Centennial, Cascade. Pärm_ S-04. Lisand: mesi"

Lihtne väike pudel, sildil isevärki nägemus mesimummist :) Vähene vahukiht kaob kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroom on magusakas, kerge mee varjudiga ... kuskil tagaplaanil väreleb ka huvitav vürtsinoodike.

Esmamekk on kerge kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse kaldub rohkem magusa poolele, mee osa maitses on suhteliselt tugev. Lõppmekis tuleb kohale jooile sobilik hapukus, mängides vürtsika nelgise kõrvalelemendiga. Järelmaitse on algul mesine, siis aga muutub mõnusalt kuivaks ja väga karastavaks.

Kerge kehaga, alakarboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga päris meeldiv rüübe. Meeõllesid soovitaks Gambrinus alati hoida vähemalt pool aastat, pigem isegi aasta enne kui hakata proovima (see pudeliga on laagerdunud poolteist kuud), selle jooksul paraneb nii karboniseerung kui muutub ka maitse ... enamasti paremuse suunas :)
----------------
pilt isetehtud

Wednesday, September 16, 2015

Anchor IPA


Anchor IPA (Anchor, USA). pdl 0,355 l. alc 6,5%. Ratebeeri liigimääratlus: IPA ja hinnang 89 punkti.

Tootjainfo: "An adventurous new brew from America’s original craft brewery.
The California Gold Rush lured thousands west to "see the elephant," a 19th-century metaphor for the hopeful but risky pursuit of happiness, adventure, and fortune. As early as 1849, India Pale Ale - prepared by British brewers for export to India by adding dry hops to barrels of hoppy ale - was also heading west, from England around the Horn to San Francisco. Thirsty ‘49ers savored the best imported IPAs, but it wasn’t until 1975 that Anchor, Americas’ original craft brewery, pioneered the revival of dry-hopped handmade ales. Now, that tradition fast-forwards to an adventurous new brew: Anchor IPA™.
Anchor IPA™ is made with 2-row barley malt and fresh whole-cone hops, its bright amber color, distinctively complex aroma, spiky bitterness, malty depth, and clean finish unite to create a uniquely flavorful, memorable, and timeless craft IPA.

The elephant you see on Anchor IPA™ was hand-drawn by our label artist, James Stitt. To "see the elephant" was a popular 19th-century expression that originated with a tale that predates the California Gold Rush.
There once lived a farmer who had heard of elephants but had never seen one. He longed for the day when he might catch a glimpse of this rare, exotic creature. When the circus came to town, he loaded his wagon with fresh produce and headed to market. On the way, just as he’d hoped, he came across the circus parade, nobly led by an enormous elephant. The farmer was ecstatic, but his horses were terrified. They reared and bucked, overturning his wagon and scattering its precious contents in the road. "I don’t give a hoot," exclaimed the farmer. "I have seen the elephant!"
The elephant became the universal symbol of the Gold Rush, as evidenced by the journals, letters, and sketchbooks of the forty-niners. Whether or not they struck it rich in the diggings, those plucky pioneers would forever treasure their California adventure as the defining moment of their lives. Have you seen the elephant?"

Enne kui edasi läheme, võta ikka vaevaks see tootjainfo läbi lugeda - muhe värk :)

Huvitava masaja kujuga pudelike ja traditsioonidele rõhuv mitmeosaline sildikujundus. Kollakas kahesentimeetrine vaht püsib märkimisväärselt kaua ja jätab klaasiseintele korraliku vahupitsi. Õlle värvus - kirkalt kuldpunakas merevaik. 

Aroom on tihkelt linnaseline, mee ja aprikooside tooniga, taruvaigu ja kõrvitsamehu soojade varjunditega. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, hurmavalt puuviljane ja kergelt vaigune. Lõppmaitse ... vau ... iga aste läheb järjest põnevamaks nagu hea detektiivijutuke - see on vürtsikalt vaigune, mõrkjalt greibi ja paradiisõunte kompoti taoline. Järelmekk matab juba kergelt hingamist oma mõrkjas-vaiguse ja hapukas-parkiva seguga ... seda ei tahakski alla neelata, vaid nautida troopika segunemist karge kanarbikumeega ja virmalistega, üle järve veikleva lõkkevalguse ja jutukõminaga.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE!!! Troopilist tõugu IPA'de ilmekas esindaja, mis sobiks ka neile kes muidu humala peale nina kirtsutavad. Kui siia juurde üldse midagi pakkuda, siis vaid meloni- ja kurgiviilakaid.
-----------------
pilt isetehtud

Lõuapoolik


Lõuapoolik (Pernau, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0% vol. Liigimääratlus: porter.

Tootjainfo: "Viie linnase seguna valminud porter, mida on maitsestatud vanilje ning kuivatatud vaarikavartega. Mõruduse eest hoolitseb Northdown
IBU 37"

Väike lihtne pudel, sildil suursuuline suurmees :) Pruunakashallikas sõrmepaksune vahukiht püsib üle keskmise kaua. Õlle värvus - sügavpunane. 

Aroom. Jupstükk. See lõhnab kui üks tulease. Juba mahajahtunud, kuid ikka veel värske ahervare. Ilmselt on see olnud üks ait, milles hoiti ploome, vaniljet ja ürte. Mõnusalt mitmekihine lõhnataju, milles alguses mäekõrguselt domineeriv suits annab tasahilju teed leebematele magusamatele nootidele.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - oijaajaa - see on üks suuuur lõuatäis suitsuploome vedelal kujul! Lõppmaitse on kergelt veinilik, hapukas-vürtsikas,väga meeldivalt keelt silitav ja soe. Järelmekis ... no võta sa nüüd kinni kas see on tootekirjelduse süü ... vaarikavars mõjub selgelt ja eredalt, tuletades meelde lapsepõlveaegseid raviteesid. Selle varre peale on aga lükitud kolm suur ja lihavat suitsutatud ploomi!

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametja paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Oivaliselt paika timmitud suitsu ja muude maitsete tasakaal, suurepärane klaasike mida pakkudagi koos suitsuploomidega.
--------------
pilt isetehtud

Best Bitter


Best Bitter (Gottlands Bryggeri, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: bitter ja hinnang 20 punkti.

Tootjainfo (google tõlke abil): "Sleepy Bulldog Best Bitter is a modern English bitter stuck in a Gotland bottling. With a generous give roasted malt and a wonderful mix of Australian and English hops puts the flavor to life and taste buds in gunging. The color is clear and golden and the scent contains fresh notes of citrus fruits and a touch brödighet. Once in the mouth waiting a balanced exploring culminating in a refreshing bitterness."

Väike õlakas proofilkirjadega pudel, sildil inglise härras-buldog :)Valge sentimeetrine vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on magusakas-mõrkjas, puuviljane, meloni ja greibi nootidega.

Esmamekk on kerge kehaga (lausa veidi vesisepoolsega) ja mõrkjas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, ananassi ja pomelo segune. Lõppmaitse toob juurde veidi hapukat greibilikku nooti. Järelmekk on mõrkjas, kuid kaob üsna kiirelt.

Vesisepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga üsna meeldiv rüübe. Tõsi küll, selle joogi jaoks oleks vaja vermida uus mõiste: "session bitter" ja siis saaks ta tõenäoliselt ka kõrgema hinde. RB praegune hinnang 20 on küll ülepingutatult kasin, tubli 50 punkti võiks anda igatahes. Ja kerge värske salati kõrvale sobiks see kraam üsna hästi.
-----------------
pilt isetehtud

Tuesday, September 15, 2015

La Divine


La Divine (Silly, Belgia) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "belgian strong ale" ja hinnang 67 punkti.

Tootjainfo: "Abbey style top fermentation beer. Colour: Amber colouring 35 EBC. Ingredients: Water, pale ale malt, caramel malt, aromatic malt, sugar, yeast, Kent hop, hallertau hop. Density: 9.5% ABV 19° Plato. Packaging: 33cl Apo bottle, 25l barrel. Drinking temperature: serve between 7 and 10° C. Storage: very long time under normal storage conditions. Taste comments: Its sweet and velvety aroma leads us to a pleasant hop and woody taste. It releases a very fine, bitter even smoky and alcoholised taste at the back of the mouth."

Väike lihtne pudel, sildil kellatorniga kabelike. Sõrmepaksune kollakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. Aroom on kommiruhkrulikult magus nagu üks belgia kange hele õlu peabki olema.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas, keeleotsa vaikselt närivalt alkoholisoe ja mänguline. Keskmaitse on magusakas-vürtsikas, tuntavalt alkoholine, kuid see on nii mõnusalt peidetud Merekivikeste-taolisse kommimaitsesse, et rosinad välguvad ja karamell-koorik prõksub. Järlemekk toob esile põnevalt puiduse mõrkjuse, muutes üldmulje tublisti väärikamaks. Järelmekk on karmipoolselt mõrkjas-alkoholine, rohmakapoolne ... kuid siis tuleb taas esile leebe ja naeratav rosin, mis kõik heastab.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga vastuoluline rüübe. Ühelt poolt on tegu belgia kangete kloostriõllede klassikaga, mis on üks aus ja lihtne kraam, teisalt aga häirib suts liiga esiletükkiv alkohol. Pehme kreemine juust siia kõrvale leevendaks selle teravuse ja muudaks kogupildi palju nauditavamaks.
------------
pilt isetehtud

Pjotri purtsukas

Pjotri purtsukas (Pjotri pruuliköök, Eesti) pdl 0,25 l. alc 7 %vol. Liigimääratlus: dubbel

Tootjainfo: "IBU 23. Pudel 4/5"

Piisikene pudelike, sildil plahvatustööde hoiatusmärk :) Vanal Gambrinusel kulus mitu päeva, et see pudel "demineerida" ehk siis korraliku avajaga tasahilju liigne gaas korgi alt välja meelitada (selleks peab olema korki mitte väänav avaja)

Kuna gaasi väljalaskmisega sai ikka väggggga põhjalikult tegeletud, siis vahtu paraku ei teki (liigne ettevaatus pole ka hea). Õlle värvus - uduselt kuldse helgiga pruun. Aroom on magus-hapukas, meenutades punasesõstra keedist, millesse on nelki lisatud.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on Magus, kohe ikka väga magus (jääksuhkru kõrge tase selle ülegaseerituse põhjustaski) ... ja samal ajal ka üsna mõrkjas. Lõppmaitse hapukas-vürtsikas segu nihutab selle rüüpe dubbelist rohkem flandria punase eili poolele. Järelmekk on veidi toorevõitu, kaneeliga maitsestatud õunamahla ja valge rummi kokteili sarnane.

Keskmise kehaga, metsikult ülekarboniseerunud algega (ja alagaseerituks muudetud) paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga omapärane rüübe. Kui sel rüüpel lasta nii aasta-kaks seista, muutuks ta tõenäoliselt millekski väga heaks, praegusel juhul jääb üldpilt tooreks ja karvaseks.
-------------
pilt isetehtud

This Mess


This Mess (Bevog, Austria). pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: session IPA, hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "This Session IPA was brewed in honour of God Bless This Mess records 10th anniversary. Loud and hoppy !!"

Väike lihtne pudel, sildikujundus kirju ja segane. Erkvalge vahukiht täidab kolmandiku klaasist, olles väga püsiv ja tihedalt klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on mõrkjalt humalane, tunda on mustsõstralehtede ja sooja männivaigu lõhna. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja tugevalt mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, väga mahlane ja vaigune. Lõppmaitse toob juurde linnasemagusakat tooni, viies maitsed kenasti tasakaalu. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, nõrguvalt mahlane ja mõnusalt turgutav.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe, mulksuvalt mahlane, turgutav ja sõbralik rüübe. Ahjus parmesaniga üle küpsetatud suvikõrvitsaviilakas sobiks kerges kõrvalpalaks siia juurde.
---------------
pilt isetehtud

Eesti käsitööõlu: tundmatu, kuid vilgas loomake


Mismõttes tundmatu, küsite? Sel juhul olete sügava vähemuse esindaja, sest laiale publikule on uued väiketootjad tundmata ja nende toodang teadmata. Väga lihtsalt võttes: väiketootjate osakaal õlleturust on alla 1%!

Asja määravad ära kolm näitajat: kättesaadavus, hind ja maitse.

Kättesaadavus on viimaste aastatega mõistagi tublisti muutunud. Spetsialiseeritud õllepoode on tekkinud päris mitmeid ning ka supermarketite riiulitelt leidub üht-teist omamaist. Kuid õllepoodidesse tulevad enamasti vaid eelpoolmainitud vähemuse esindajad, kes jahivad uusi maitseid ja ei pea paljuks selle nimel vaeva näha ja kulusid kanda. Suurpoodides on aga on saadaval palju gurmeekaupa – ja selleks liigitub ka omamaine käsitööõlu – mille läbimüük on tühine võrreldes masstoodanguga.

Hind määrab palju, kuigi mitte kõik. Nö normaalne inimene tarbib rahakoti, mitte tujude ajel. Väikese pudelikese hinna eest (keskmiselt 3.-EUR) saab kampaaniamüügi korras kuuspaki populaarset masstoodangut ning ka väljaspool sooduspakkumisi pole kahtlustki, kuhupoole vaatab hinnatundlik tarbija. Õlleturu selgroog on noor isasloom, kes peale tööpäeva lõppu viskab pagasnikusse kastitäie kõigile sobivat rüübet ning läheb sõpradega tšillima ja grillima.

Maitse(-tus) määrab mängu

Maitse üle ei pidavat vaieldama? Loll jutt, vaieldakse ja veel nii et tüli majas! Vaat selles ongi asi et väiketoodetud õlledel on maitset. Ja igasugune asi, millel on selgelt eristuv maitse, ei saa põhimõtteliselt kõigile meeldida! Kõigile sobib võimalikult neutraalne, harjumuspärane ja taskukohane. Käsitööõlled ei vasta ühelegi neist kriteeriumitest ... ja ega enamasti ei üritagi seda.

Masstoodetud õlled on nö sotsiaalsed joogid, mille tarbimine toimub rütmilise ühistegevusena. Suur kann lüüakse kõmmdi kokku ja jutt jätkub. Või siis tühjendatakse anum kuumal suvepäeval, peale sauna või muidu hommikuse värina saatel ja unustatakse.

Väiketootjad on aga ühed napakad isendid. Enamasti nad ei üritagi teha seda, mis kõigile meeldib. Mis veelgi hullem, nad pruulivad hoopis seda, mis neile endale mekib ja põnev on! Noh aga kas te kujutate ette, et nt anšoovistega täidetud oliivid või küüslaugujäätis saaks kõigile sobida?

Väikepruulide välimääraja

Ehkki tegijaid on palju – praegu võib kokku lugeda paarkümmend ametlikku kodumaist väiketootjat – võib neid laias laastus jagada kolmeks: käsitöölised, kunstnikud ja investorid.

Käsitöölisi on mõistagi kõige rohkem. Ta võib olla nii enda ja sõprade jaoks õlut tegev hobipruul kui ka juba ametlik tegija. Enamik neist alustab nö konservidest ehk maltoosast ja nende jaoks on kogu värk kinni õlles endas. Õlut peab palju olema ja hästi võiks ta kah maitsta. Kui sõpradele meeldib ja/või turg toote heaks kiidab, on kõik korras. Kui ei, siis solvutakse ja pööratakse selg – ega siis elu sellepärast seisma ei jää, küllap saab muud kah teha.

Kunstnikud on keerulisem rahvas ja neid leidub mõistagi vähem. Erinevalt käsitöölisest ta mitte lihtsalt ei tea kuidas midagi „õigesti“ teha, vaid ta püüab kogu aeg midagi uut teha, et iseenast proovile panna. Ogarad ideed ja isegi masside pahameel paneb ta rõõmsalt särama ning üha uuesti ja uuesti katsetama.

Investoreid selle sõna puhtal kujul leidub Eesti väiketootjate maastikul veel vähe, kuid tuleb üha juurde. Kui tegu on heatahtliku metsenaadiga, kes annab kunstnikule vabad käed, on kõik hästi. Kuid investori jaoks põhiline ehk majanduskasvu loogika ongi see, mis tapab ära vaba loomingu ja sunnib tippkokki päevast päeva „pippuripihve“ vorpima.

Mustlaspruulide fenomen

Umbes pooled praegu ametlikult registreeritud tootjatest on niinimetatud mustlaspruulid. Ehk siis sellised pruulikojad, millel polegi oma pruulikoda. Need, kes tegelikult toodavad oma õllesid teiste juures või veelgi lihtsamalt – lasevad seda kuskil mujal teha, ise protsessi kuigivõrd sekkumata.

Sellises tegevusvormis pole iseenesest midagi uut ega ammugi mitte taunimisväärset. Mitmed maailma tuntuimad pööraste maitseelamuste pakkujaid on „mustlased.“ Olgu näiteks toodud kasvõi Taani lipu all tegutsev Mikkeller, kelle õlled valmivad enamasti Belgias, aga ka kõikjal mujal, kus parasjagu vaba tootmisvõimusest üle on.

Probleem alustavate „mustlastega“ on aga see, et enamasti pole neil ülemäära vaba raha, seetõttu pöörduvad nad odavaimat teenust pakkuvate pruulikodade poole. Odav pole aga teadupärast sünonüüm kvaliteedile. Ka Eesti pisikeste pruulikodade maastikul on paar sellist tegijat, kelle tehnoloogilised puudujäägid ja/või vilets vesi algselt ehk isegi hea idee ära rikuvad.

Moevärk või mängumuutja

Kas siis uued väiketootjad on tulnud selleks et jääda või tegu on lühikese moega nagu omal ajal suhkruvati, vahvlite või kivipesu-teksade valmistamine?

Ühest küljest on tegu piisavalt globaalse suhtumis-muudatusega, et ennustada sellele uuele tuulele pikka iga. Järjest enam eelistavad tarbijad kohalikku ja ehedat, olgu selleks siis sink, juust või miks mitte ka hirmkallid mahebanaanid. Teisalt aga saab endale sellist luksust lubada alati vaid üsna vähene seltskond ning selle kamba tujud on muutuvad.

Kuid lisaks lühiajalistele moevooludele saab rääkida ka pikkadest trendidest. Mõnes mõttes on tegu muudatusega „tagasi normaalsusesse“. Kui ennemuiste oli normaalne, et igas külas oli oma pruulikoda ja enamik kõrtse keetis oma märjukese ise, siis vahepeal sõi suurtootmine käsikäes marketingiga väiketootjad välja. Praktiliselt kogu maailma õlletööstus koondus mõne hiidkontserni kätte. Nüüd liigub pendel tagasi sinnapoole, kus tegijatel on tahtmist jääda sõltumatuks ning ka turuolukord näikse seda soosivat.

Miks need uued õlled kõik nii mõrud ja kallid on?

See on enamlevinud etteheitev küsimus, mida õllepoodnik kuulma peab. Vastus peitub aga kõiges eelpoolkirjeldatus. Uues tegijad tahavad toota midagi uut ja erinevat, midagi sellist mis neile endile meeldib ja mille tegemine põnevust pakub.

Kunstilist metafoori kasutades: kui vesi on õllekunstniku lõuend ja linnased värv, pärm toimib pintslina, siis humalad on see efektne raam, mis pildi särama paneb. Või siis see tabamatu miski, mis muudab kogu pildi olemust. Teeb sisse vahe odava repro ja väärika kunstiteose vahel.

Ja vat need kallid humalad (oi see on kaugelt kõige kallim osa õlle toorainest) ongi need, mis eristavad enamikke väiketootjaid-pruulmeistreid nende suurtehastes töötavatest ametivendadest. Suurtootmine optimeerib kulusid ja suurendab läbimüüki. Ta lihtsalt peab seda tegema, et olla konkurentsivõimeline endasuguste hulgas. Selleks on aga vaja toota nii odavalt kui võimalik ja maksimaalselt suurele turuosale sobivat kraami.

Õllekunstnikud kulutavad oma kraami tootmiseks ebanormaalselt palju linnaseid ja täiesti ogaras koguses humalaid. Mitte nende odavaid asendajaid ja lisandeid, mis annavad masstootmises mastaabiefekti.

Kokkuvõtteks – kuidas see loomake siis elab?

Eestis on hetkel ametlikult turul umbes paarkümmend väiketootjat. Enamik neist on turule tulnud kahe aasta jooksul ning uute tegijate pealetulek ei näi pidurduvat. Ainuüksi viimase mõne kuu jooksul on tekkinud kolm uut pruulikoda ning silmapiiril on veel vähemalt kaks-kolm.

Jaksu ja indu on pruulmeistritel küll. Paljud hobipruulid – keda on tuhandeid – unistavad päris oma pruulikoja avamisest. Hetke turuolukord näib kõike seda ka soosivat. Väikeõllede turuosa on nn õllerevolutsiooni hällis ehk USA’s u 10%, seega kasvuruumi siin jagub.

Kui võtta aluseks väga lihtne statistika, siis nt Saksamaal on iga 30 tuh inimese kohta keskmise suurusega pruulikoda, peotäiest väiksematest rääkimata. Kui mitut õlletööstust te aga teate Pärnus? Või Narvas? Saaremaal?

Nii et meie seni avalikkusele vähetuntud, kuid vilgas ja uudishimulik loomake tunneb end suurepäraselt ja omab elutegevuse jätkamiseks ja aktiivseks paljunemiseks vägagi häid väljavaateid.


-----------
lugu ilmus Müürlehes (sept 2015, lk 13)

-----------
pilt võetud siit