Monday, April 29, 2013

Black Sheep


Black Sheep (ALE House). pdl 0,33 l. alc 6,0%. liigimääratlus: american stout.

Oinapäine sildike, mille kõrval on muhe hoiatus: "Warning: consumption of alcohol may lead you to think people are laughing WITH you". Väga omapärane toode selles mõttes, et tegu on Riias tegutseva USA eil-tüüpi õllesid müüva poega, kes on nüüd lasknud enda tarvis Hollandis õlle pruulida.


Tume hallikaspruun vaht täidab pool kannu, muutudes vajumise käigus väga tihedaks ja kleepjaks. Õlle värvus - sünkpruun.

Aroom mõjub raskelt, suitsumõrult ja röstlinnase-hapult. Esmamekk on aga sellele vastandlikult kergepoolne ja kaljalik. Keskmaitses tulevad aga oma kohale nii tihe linnasemekk kui suitsune röstimaitse, kõrvuti mõrušokolaadiste ja veidi aniisiste vürtsikate nootidega. Lõppmaitse rullub tõsise röstise tummise lainena üle keelepära, mõjudes oma intensiivsuse juures siiski kergepoolselt ja koguni kargelt. Järelmaitse on hea koduse rösti klassika - piisavalt tugev suitsune mõrkjus, korralik linnasehapukus ja tihke kreemjas keha.

Keskmise kehaga, keskmise karboniseerimisastmega, mõrkjas-hapu buketiga üsna tõsine rüübe. Toidusoovituseks julgeks pakkuda ehk grillköögivilju ja -seeni veidi teravamas kastmes.
----
pilt siit

Not just another wit


Mikkeller Not Just Another WitNot just another wit (Mikkeller). pdl 0,33 l. alc 7,6% liigmääratlus: nisuõlu

Tootjakirjeldus: "Not just another wit bier. The style taken to another level. Strong and hoppy. The world’s first IPW?
Ingredients : Water, malt (pale and amber), unmalted wheat, flaked oats, hops (goldings, amarillo, saaz and cascade), spices (orange peel and coriander seeds) and yeast. "


Veidravõitu sildike, millelt võib oletamisi ära tunda apelsini, ananassi ja astišokki ... ning karahvini klaasidega ... mis see kõik siia puutub? ;)

Kirgasvalge vaht täidab alul kogu kannu. Õlle värvus - õrnalt udune kuldkollane.

Aroom mõjub kui nisuõlle õpikunäidis - nisuhapukas, apelsinikoore ja koriandri lõhnane ... ja pisut tunneks justkui ananassi magusust?

Algusmekk mõjub siidiselt, tihedalt ja magushapult. Keskmaitses võimendub hapukas nisu ja tihke odralinnas, sellele lisandub koriandri vürtsikus ja apelsinikoore mõrkjus. Lõppmaitse muutub veelgi sametjamaks, veidi venivaks ja väga muhedaks - siin on kõik eelpoolleotud maitsed koos, tõstetuna ruutu ja küllastatuna kaerahelbe pehmusega. Järelmekk jääb õrna magushapu õhetusena, justkui oleks joonud vürtsteed.

Keskmise kehaga, veidi kleepja paletiga, magus-hapukas-vürtsiga buketiga rüübe. Üsna pretensioonikas asjake, mis sobiks oivalisemalt rammusama-kreemjama kala kõrvale taskaalustajaks.

---------------
pilt siit

Sunday, April 28, 2013

Laško Dark


lasko-dark-glassLaško Dark (Pivovarna Laško). pdl 0,33 l. alc 5,9%. liigimääratlus: dunkel ehk tume laagerõlu.

Nimeliste reljeefkirjadega pudel ja stiilne kujundus. Tihe hallikas-kreemikas vahumüts on alguses lausa kämbla laiune, taandudes väga aeglaselt. Õlle värvus - mahagonpunane.


Aroom mõjub leivaselt, linnaseliselt ja küpselt. Esmamaitse on kerge, samamoodi leivane ja kaljane. Keskmaitse jääb üsna samataoliseks, lisandub pisut karameljat ja hapukat röstmekki. Lõppmaitse muutub taas leivakaljaseks, veidi vürtsikaks ja hapukas-mõrkjaks.

Keskmisest kergema kehaga, gaseeritud ja kaljane, lihtne aga ikkagi mõnusa mekiga rüüpeke. Üsna pretensioonitu, kuid piisavalt hea et sellega ka pikemalt istuda.
--------
pilt siit

Cream ale


Cream ale (Mikkeller). pdl 0,33 l. alc 4,0%. liigimääratlus: cream ale ehk segaõlu, milles on kasutatud nii eil- kui laagerõlle pärmi.

Tootjainfo järgi on siin kasutatud lisaks tavapärastele odralinnastele ka maisi- ja kaerahelbeid. Kas siin on nüüd kasutatud piimasuhkrut või mitte, ei selgu mitte kuskilt.


Segane värk nende Mikkelleri õlledega. Tihtipeale lasevad nad sama nime all välja eri õllesid. Sama seekord, Gambrinuse poes juba on üks Cream ale, nüüd tuli teise sildi, teise alkoholisisalduse, kuid sama nimega rüübe. Muuseas, vahepeal oli samalt tootjalt veel saadaval ka kolmas cream ale.

Sildi disain on seekord tõeline silmamurdja ... selles mõttes, et helekollasel taustal on valge kiri, no mine või siniseks, enne kui loetud saad!

Helevalge tihe vaht täidab alguses 90% kannust, muutudes minutikesega suuremulliseks, kuid jäädes üsna püsivaks. Õlle värvus - õrnalt udune kuldkollane.

Aroomis domineerib süsihappegaasi kirbus, selle alt tuleb esile banaanine ja karamellsuhkrune magusus.

Esmamekk on kergepoolne ja magushapu, pirnilimonaadilik. Keskmaitse muutub tunduvalt mõrkjamaks, meenutades sidrunikoort ja vaarikavarreteed. Lõppmekk moondub aga pesuehtsaks õlleks, milles on nii laagri kerget värskust kui eili aromaatset põhja - veidi võine, tugevalt humalane ja vürtsikas on see. Järelmekk muutub kergeks õhetuseks, mis jätab pisut mesise karamelja tooni suulakke.

Keskmisest kergema kehaga, mitmekihilise buketiga, väga heas tasakaalus paletiga rüübe. Sobiks tubli vürtsika köögiviljaraguu kõrvale.
--------
pilt siit

Gambrinuse Glidi aprillikuise õllevõistluse esikolmik:


More beer painting in progressSeekord oli osalejaid väga vähe - vaid viis ja õllesid tosin. See-eest oli üks osalejatest tõeline ekspert: praegune Põhjala pruulikoja ja endine Brewdogi  pruulmeister Chris.

Tezcatlipoca   9,10
Morrgan         8,00
Black Mouth   7,20

Tartu Gambrinus tänab kõiki osalejaid!
-----
pilt siit

Friday, April 26, 2013

Single Hop Simcoe IPA


Mikkeller Simcoe Single Hop IPASingle Hop Simcoe IPA (Mikkeller). pdl 0,33 l. alc 6,9 %. liigimääratlus: IPA

Kujundusest seekord rääkida ei saagi. Puhas info, ei midagi muud. "Ingredients : Water, malts (pilsner, cara-crystal and munich), oatmeal, hops (simcoe) and yeast."


Elevandiluukarva vaht täidab alguses üle poole klaasist, ilmutades märkimisväärset püsivust. Õlle värvus - pisut udune oražikas merevaik.

Aroom on mõistagi Simcoe humalale iseloomulikult magusakalt vaigune, kuid ootamatult pehme.

Esmamaitse mõjub kergepoolselt, õrnalt kibekas-magusalt. Keskmaitse süvendab sedasama pilti, lisades pisut kaerahelbelikku pehmust ning õrna vürtsikust. Lõppmekk ... noh nagu ühe-humala-õlle puhul ikka, ega ta ei muutu ... ainult süvendab sama värsket, kibekat, aromaatset ja vürtsikat taju. Kogu suu täitub noore kuusevõrse magusapoolse vaiguse mekiga, millesse seguneb õietolmu ja puitu ja punase greibi hapukust.

Keskmise kehaga, oivaliselt paigas magus-mõru-hapu balansiga, ülimalt jõulise paletiga rüübe. Süüa siis kõrvale on mõtetu, võib vaid suud värskendada soolaka küpsise või kurgiviiluga, et siis jälle ja jälle ja jälle tunda seda suhteliselt lihtsat, aga äraütlemata nauditavat buketti.
---------
pilt siit

Blossom


Blossom (To Øl). pdl 0,33 l. alc 6,3 %. liigimääratlus: nisu eil.

Tootja info: "new To Øl beer called “Blossom” – a fresh, flowerfull and hoppy American-Style Wheat Beer at 6,3% ABV. 40% Wheat Malt, a ton of Simcoe, Citra, Galaxy and Amarillo hops combined with a nice handful of 6 different specially made dried flowers (Blue Cornflower, Hibiscus, Marigold, Rose flower, Hawthorn flower and Raspberry flowers). The beer is meant to be a salute to all the beauty the spring brings."


Disain on nimele vastavalt lilleline, selle tegemise kohta tasub vaadata kahte pilti :)

Valge tihe vaht täidab kaks kolmandikku klaasist. Õlle värvus - õrnalt udune sügavkollane.

Aroom ... õujeeee ... see on midagi pööraselt mõnusat. Noh kui vaadata juba neid humalasorte, mida kasutati selle õlle tegemiseks, siis kisub suu vesiseks. Ja no see lõhn, no see on midagi taevalikku ... kerge, värske, murune ja lilleline, sidrunine ja uimaselt ambroosialik.

Esmamaitse kõlab kergelt, veidi hapukalt ja värskelt nagu kasemahl. Keskmaitse ... mmmm ... see humalakibedus ja nisuhapukus, vaigune ja sidrunikoorene ühekorraga, see paneb keele vaikses jazzirütmis vibreerima. Lõppmaitse puistab keelepära üle mulla ja muru, lillede ja eelmise aasta lehte kõduga, päikese käes soojeneva maa auruga, mis tõuseb kevade noori sääri pidi ülespoole. Järelmekk aga taandub õrna kastemärja, värskelt vikati alt langenud esimese naadivarrena, mõrudalt ja rauamaitseliselt.

Kerge kehaga, veidi vaiguselt kleepjas-mõru buketiga, ülimalt värskendav rüübe. Oi poisid-tüdrukud, hoidke toit siit eemale, seda tuleb nautida piiskhaaval üksteisele silma vaadates!
-----------
pilt tootja lehelt

Thursday, April 25, 2013

London Porter


London Porter photoLondon Porter (Meantime). pdl 0,75 l. alc 6,5%. liigimääratlus: porter.

Tootjainfo: "George Washington was a big fan of imported English Porter. By 1769 he'd lost his taste for British beers. After all, it was keeping the Redcoats fighting. Our Porter is based on a recipe from 1750. We bring you the original aromas and flavours of the beer that made London the world's brewing capital, flavours we know Washington would have loved. Time, care and attention have enabled us to produce a blend of beers bringing you the flavour of the 1750's. Share this beer with friends and enjoy with barbeques, fish or shellfish. The ruby colour & bottle conditioning are proof of its heritage and authenticity."

Kogu Meantime seerialse omane iseäralik madal sildike, milles on aga oma stiili ja ilu. Tumekreemikas vaht täidab alguses pool kannu, taandudes väga aeglaselt ning jättes tiheda vahukihi seintele. Õlle värvus - kirsikompotipunane.


Aroomis tajud tumedaid röstlinnaseid, mis annava kerge suitsuse ja mõrušokolaadise lõhna.

Algmekk keskmisest kergem, mage-mõrukas. Keskmaitse jõuliselt  suitsune, üleröstitud kohvi ja ülekuumenenud puidu moodi, hapukas ja mõrkjas. Lõppmaitse vallandab kogu maitsekülluse - siin on kohvi ja mõrušokolaadi, veidi vaniljet ja veinitünnilikku tihket hapukust.

Keskmise kehaga, mõrkjas-hapu buketiga, üpris jõuline rüübe. Klassikaline porter selle sõna parimas mõttes. Sobiks suurema ja vürtsikama grill-liha kõrvale.
----------

pilt siit

Astérie Blanche


Astérie Blanche (d'Ecaussinnes). pdl 0,75. alc 4,9%. liigimääratlus: nisuõlu

Toojainfo: "Unfiltered wheat Belgian beer with extracts of coriander and Curacao peel. It has a light, refreshing taste and a fruit aroma."


Meremehe-motiividega omapärane sildindus. Vaht täidab alguses 100% kannust, muutudes väga aeglaselt suuremulliseks, kuid jäädes väga tihedaks ja kleepjaks ... üsna haruldane nisuõllede puhul. Õlle värvus - kahkjas valkjaskollane.

Aroom klassikaline sellise komplekti puhul - nõrgalt happeline nisulinnas + vürtsikas koriander ja mõrkjas apelsinikoor.

Esmamaitse kerge, vesisepoolne ja mõrkjas-hapu. Keskmaitse muutub tugevalt, olles nüüd hapukas ja linnasetihe. Lõppmaitse lisab üsna mõnusa mahedalt linnasemagusaka ja mõrkja curacao. Järelmaitset tajud värske, karge mõrkjashapu õhetusena.

Kergepoolse kehaga, keskmiselt gaseeritud, hapuka buketiga rüübe. Oivaline ka tugevamamaitseliste mereandide, isegi nt suitsulesta kõrvale.
----------
pilt siit

Wednesday, April 24, 2013

Delirium Nocturnum


Delirium Nocturnum / Делириум НоктюрнумDelirium Nocturnum (Brouwerij Huyghe). pdl 0,75 l. alc 9%. liigimääratlus: Belgia kange tume eil.

Deliriumi seeriale omane keraamikaimitatsiooniga pudel, silt pisut tumedam kui nö algupärasel variandil ehl Delirium Tremensil.


Kahe sõrme paksune pruunakas vaht on suuremulline ja kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - õilis rubiinpunane.

Aroom mõjub väga külluslikult puuviljaselt, läbisegi kirsid, kreegid ja ploomid ... samas on see vürtsikas ja karge, pannes süljenäärmed tööle. Kas olete kunagi saanud lõunamaiselt turult suhkrustatud puuvilju ... vot sedasorti karameljas ja ahvatlev on see lõhnapilv.

Esmamaitse tundub kergepoolne ja vürtsikas, magus ja veinine. Kesmaitse mõjub hurmavalt puuviljaselt, siin on kuivatatud ploome ja õunu, veidi ananassi ja pohli, kardemoni, koriandrit ja vürtsi. Lõppmekk laotub üle su keele kui tähistaevane öö, nii palju on siin pisikesi teravaid vürtsikaid torkeid kui tähti Linnuteel ... ja sama palju täidlast nalivkalikku tumedat puuvilja kui pimedust Vahemere öises taevakaares. Lõppmekk mõjub väga mitmekihiselt, ühekorraga kergelt kui sadamalinna kuma, samal ajal pisut venivalt nagu purjus meremehe laul.

Keskmisest kergema kehaga, vägggga puuviljaselt aromaatne ja kergelt kleepjas, õilsalt ja vindiselt küllusliku paletiga rüübe. Siia juurde ei soovitaks ma mingit toitu. Või noh, kui just väga tahate, siis imeõhukesi kõvu ja soolakaid kitsejuustu laaste.
---------
pilt siit

Tuesday, April 23, 2013

Everards Original


Everards Original (Everards). prk 0,5 l. alc 4,7%. liigimääratlus: ESB

Lihtne, üsna standartne purgikujundus. Nelja sõrme paksune õrnalt kreemikat karva vahumüts on tihe ja üsna püsiv. Õlle värvus - kuldse helgiga merevaik.


Aroomis on inglise õlle kohta märkimisväärne humalakogus. Esmamaitse on kergepoolne ja linnaseline. Keskmaitse muutub mõnusalt tihkemaks nii humala kui kehakuse poolest. Lõppmaitse on klassikaline bitter, mõru, linnasemagus ja vähene sidrunheinane hapukus kokku. Järelmekk jääb keelelaele tugeva mõrkja pitserina, pisut nahkse ja vürtsikana.

Keskmise kehaga, suurepärase mõrkja maitsebuketiga, klassikaline inglise "extra special bitter", mida rüübates ununeb purgi odavapoolne välismus ja silme ette tuleb korraliku inglise klubi nahkmööbel ja raamaturiiulid, sigariving ja ülikondades härrased piljardit toksimas. Õilis jook!
---------
pilt siit

Estrella Damm Daura


Estrella Damm Daura (Damm). pdl 0,33 l. alc 5,4%. liigimääratlus: hele lager.

Stiilne puna-valge-kuldne kujundus siltidest kuni korgini välja. Selle õlle peamine väärtus peitub faktis, et tegu on gluteenivaba joogiga ... ehkki tehtud on ta siiski odralinnastest!


Kolmesõrmene vahumüts muutub kiirelt suuremulliseks ja kaob üsna jäljetuks. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on ülekarboniseeritud, kuidagi ... sünteetiline, kummine ja linnaseline.

Esmamekk mõjub kergelt ja magusakalt, lausa limonaadiselt. Keskmaitses lisandub päris korralik ports linnaseid ja väheke humalakirbust. Lõppmaitse tundub kommiselt magus ja vürtsikas, järelmekk on aga üsnagi mõnusalt klaar ja värske.

Väga kerge kehaga, ent siiski mitte ülemäära vesine, kunstlikult magusapoolse buketiga pretensioonitu lauaõlu. Ja ikkagi, tema ainus väärtus on võimalus gluteenitalumatusega inimestel kah õlut rüübata.
-------------
pilt siit

Monday, April 22, 2013

Hacker-Pschorr Munich Kellerbier


Hacker-Pschorr Munich Kellerbier (Paulaner Brauerei). pdl 0,5 l. alc 5,5%. liigimääratlus: kellerbier ehk pikalt laagerdatud laagerõlu :)

Jällegi väga erinevad hinnangud - 59 ja 81 vastavalt ratebeer ja beeradvocate järgi. Stiilne kujundus alates kolmeosalisest sildist lõpetades kääniskorgiga.


Kolmesõrmene suuremulline valge vahumüts on kiire kaduma. Õlle värvus - veidi uduselt sügavkuldne.

Aroom - süsihappegaasiküllane, kuid seejärel tajud veidi puidust, magusakat küpset linnaselõhna.  Esamekk tihkepoolne ja linnasepehme. Keskmaitses muutub see kergelt võiseks, biskviidiseks ja õrnalt kreegiliseks. Lõppmaitses löövad välja lausa eil-tüüpi õllele omased pikad estrid, mahedad puuviljased ja kergelt karameljad noodid, pehmed ja maitseküllased, ahjusooja saiakest meenutavad. Järelmekis heledaid kuivatatud puuvilju (virsikut ja rosinaid), pisut humalavürtsi ja sutsu puist vaniljet.

Keskmise kehaga, keskmise karboniseeringuga, laagerõlle kohta meeldivalt tihke ja maitseküllase buketiga rüübe. Sobilik nii lauaõlleks kui ka pikemaks pärastlõunaseks äraolemiseks.
----
pilt siit

Hacker-Pschorr Munich Gold


Hacker-Pschorr Munich Gold (Paulaner Brauerei). pdl 0,5 l. alc 5,5%. liigimääratlus: müncheni tüüpi hele laagerõlu.

Ratebeer järgi seekord vaid 45 punkti, kuid beeradvocate annab 81. Stiilne kujundus alates kolmeosalisest sildist lõpetades kääniskorgiga.


 Neljasõrmene suuremulline valge vaht kaob kiirel kohinal, jättes siiski pisut jälgi seintele. Õlle värvus - kirkalt helekollane.

Aroom peale süsihappegaasi pilve lahtumist üsna nõrgake, vaid veidi heledate linnaste pehmust ja puhast vett. Esmamekk kerge ja linnaseline. Keskmaitses lsiandub nii linnaste saialisi noote kui ka veidi humalavürtsi. Lõppmekk jääb samale saialis-sepikulisele tasandile ning alles järelmaitses ilmub veidi iseloomu - kerge vürtsikas humalasärts ja pisut heledaid puuviljatoone.

Kerge kehaga üsna pretensioonitu laua- ja januõlu.
-------------
pilt siit

Hacker-Pschorr Weisse


Hacker-Pschorr Weisse (Paulaner Brauerei). pdl 0,5 l. alc 5,5%. liigimääratlus: nisuõlu.

Üks üsna kõrgelt hinnatud jook - ratebeer järgi 94 punkti. Märkimisväärne on ka see, et nisulinnaseid on lausa 60% (tavaliselt alla poole). Tootjainfo: "Brewed with 60 percent wheat, 40 percent barley - using top fermenting yeast, it is then slowly lagered and remains unfiltered throughout the finish. "


Stiilne kujundus alates kolmeosalisest sildist lõpetades kääniskorgiga. Vaht täidab alguses 90% kannust, taandudes seejärel valgeks ja suuremulliseks mõne sõrme paksuseks kihiks, kuid jäädes üsna püsivaks. Õlle värvus - kahkjas kuldkollane ... üldsegi mitte nii piimjas, kui ootaks ohtra nisuga õllelt.

Aroom mõjub alguses ülegaseeritult, kuid selle lahtudes tajud mõnusat sepikulist linnasearoomi koos vähese rosinalõhnase pärmiga.

Esmamaitse kergepoolne ja hapukasmagus. Keskmaitses lisandub sellele tublisti linnaste pehmet paitust. Lõppmaitse muutub sepikuliseks ja võiseks ning mõõdukalt puuviljaseks (viinamari ja viigimari), järelmaitse jääb mõnusa värske ja heleda kumana suulakke.
-------
pilt siit

Sunday, April 21, 2013

Urbock 23°


Eggenberg Urbock 23° (Case of 24x33cl)Urbock 23° (Brauerei Schloss Eggenberg). pdl 0,33 l. alc 9,6%. liigimääratlus: doppelbock.

Tootjainfo: "Strong lager; lagered for 9 months then filtered and force-carbonated. Full-bodied with a creamy flavour and noble hop flavours. Urbock 23° has on occasion been called the 'Cognac of beers'."


Üsna minimalistlik, aga väga stiilne must-kuldne sildikujundus. Kirgasvalge kahesõrmene vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - siravalt helekuldne.

Lõhn mõjub üsna kleepljalt, linnaseküllaselt ja alkoholiselt. Esmamekk on raskepoolne, karameljas, kooreiirise ja murakalikööri taoline. Keskmaitses tuleb kohale korvitäis küpseid heledaid viinamarju, õunadžemmi ja rummikooki. Lõppmekk on väga külluslik, võikreemine ja muraka- ning õunakeediseline, alkoholisoe ja liköörine. Järelmaitse meenutab marjalikööri või kodust nalivkat, alkoholiterav ja mesine korraga.

Keskmise kehaga, kleepja oleku ja üsna jõulise, magusa poole viltu paletiga rüübe. See väärib aperetiivi rolli peale kerget eelrooga, tõstmaks isu ja ergutamaks maitsemeeli enne hõrguma prae kallale asumist.
-----
pilt siit

Krombacher Dark


krombacher darkKrombacher Dark (Krombacher Privatbrauerei Kreuztal). pdl 0,5 l. alc 4,3%. liigimääratlus: Schwarzbier.

Jälle üks näide sellest, kuidas eri hindamiskeskkondade tulemused erinevad: ratebeeris saab see vaid 39, beeradvocate's aga 78 punti 100st.


Kenitlev, aga samas siiski stiilne kolmeosaline sildindus ja samas võtmes kujundatud kork. Hallikaspruun vaht täidab alguses 2/3 kannust, jäädes üsna pikalt püsivaks. Õlle värvus mustjaspunane.

Aroomis domineerib röstlinnase kergelt suitsune pehme lõhn, sekundeerib väga hea vesi.

Esmamekk on kergepoolne, magus-kibekas ja linnaseline. Keskmaitses lisandub pehmet sepikulist linnaseküllust ja karamelli, lõppmaitses tuleb rohkem esile röstimõrkjus. Järelmaitses aimdub pisukest suitsulõhna ja vürtsikamaid humalanoote.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, üsna pretensioonitu rüübe. Sobib nii laua- kui saunaõlleks, eriti arvestades suhteliselt vähest alkoholisisaldust.
---------
pilt siit

Saturday, April 20, 2013

Winterkoninkske


WINTERKONINKSKE_2007Winterkoninkske (Brouwerij Kerkom). pdl 0,33 l. alc 8,3%. liigimääratlus: belgia kange pruun eil.

Postkaardilik-talvine silt, haakudes nimega "talvekuningas". Helepruun vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, mis taandub aeglaselt. Õlle värvus - tume pruunakaspunane.


Aroom mõjub raskepäraselt, vürtsikalt ja pärmiselt, tammiselt ja küpsiseliselt ... ütleks lausa et piparkoogiselt.

Esmamaitse on keskmise tihkusega, üsna vürtsikas ja hapukas-magus, ploominalivkalik. Keskmaitses tunned ploomi ja kreegi mekki koos karamellsuhkru, vanilje ja kaneeliga. Lõppmekk mõjub taevalikult mõnusalt, vürtsiterade, nelgi ja koormatäie rosinate maitse koos kaminasooja küpseõunaga. Järelmaitse mõjub taas vürtsika ploominalivkana, pannes suu õhkama ja tuues silme ette mõnusa äraolemise talvises suvilas küdeva kamina ees. Oi see on üks muhe suutäis ja meeleolu, mis siit uhkab!

Keskmisest raskema kehaga, vürtsikas-kleepja paletiga, suurepärase maitsebalansiga rüübe. Sobilik jahedamal õhtul omaette klaasikesena südant ja keha soendama. Isegi kui juhtud üksi olema, toob see sinu meeleollu sõbraliku sumina ja hea äraolemise!

------
pilt siit

Bink Bruin


BINK_BruinBink Bruin (Brouwerij Kerkom). pdl 0,33 l. alc 5,5%. liigimääratlus: belgia pruun eil.

Meeldivalt omanäolise disainiga sildike. Kreemikat karva vaht moodustab kolmesõrmese kihi, jäädes päris pikalt püsima. Õlle värvus - klaarilt punakaspruun.


Aroom mõjub meeldivalt iiriseliselt, karameljalt ja rosinaselt, oma külluslikkuselt meenutab vähemalt dubbelit.

Esmamaitse on pehme, magusakas, kaljane ja pisut võine. Keskmaitses tunned tumedaid lihavaid rosinaid, kuivatatud virsikut ja karamelliseerunud võikreemi. Lõppmekk kannab endas karamellsuhkrut, virsikuid, datleid ja kuivatatud õunu. Järelmaitse vallandab aga mõningase vürtsika õhetuse, pannes suulae ümisema mõnusat õhtulaulu.

Keskmise kehaga, veidi õlija paletiga, magus-mõrkjas rüübe. Sobiks oivaliselt grillitud köögiviljade kõrvale.
----
pilt siit

Punch line


Foto: Missed out on ÖÖ and Rukkirääk? Drown your tears in this funny beer - MIKKELLER PUNCHLINE NOW IN STOCK!
***
Jäid ÖÖst ja Rukkiräägust ilma? Mikkelleri Punchline toob naeratuse kindlasti näole tagasi. NÜÜD MÜÜGIL!Punch line (Mikkeller). pdl 0,33 l. alc 4,6%. liigimääratlus: pilsner.

Erakordne õlu oma saamisloo mõttes. Tallinnas pesitsev inglasest õlleguru James Ramsden töötas välja selle õlle kontseptsiooni, valmistati see Taani ühe parima veiderõllede tegijaformaga Mikkeller ning pruulitud on see ... noh Gambrinus ainult oletab, et tõenäoliselt Belgias - enamasti valmivad sealsetes pruulikodades need "taanlased". Igatahes leiab sellel veiderdava disainiga sildilt ka eestikeelse sõna "õlu" :)


Kämblalaiune vahukiht muutub üsna kiirelt suuremulliseks ja vaob ajapikku, jättes pilsneri kohta kiiduväärsed vahujäljekesed klaasiseintele. Õlle värvus - klaarilt kuldkollane.

Aroom hoovab klaasist kaugele - äratuntav ameerikalike humalate kirbus kõditab humalasõbra sõõrmeid meeldivalt. Esmamekk mõjub kergelt, mõrkjalt ja õrnalt karamell-linnaste järele. Keskmaitses muutub see mõrkjas-hapuks, meenutades pisut pohla- ja vaarikavarretõmmist. Lõppmaitse on kibekas, vaigune, kuiv ja kare. Järelmekis õhkab kogu suukoobas kirbelt ja vürtsikalt, heinaselt ja seedrimänni vaiguselt.

Kerge kehaga, väga intensiivse humalakirbusega, kuiv ja krõbe rüübe. Piisavalt lahja ja värskendav, et hoida keha ja meel pikalt virge.
--------
pilt siit


Friday, April 19, 2013

Vasileostrovskoje tjomnoje


Пиво Василеостровское Тёмное Фото, Изображение Пиво Василеостровское ТёмноеVasileostrovskoje Krasnoje (Василеостровская пивоварня). pdl 1,0 l. alc 5,2%. liigimääratlus: tume laager.

Omanäolises paberkotis liitrine plastpudel, pruunil paberil seekord humalamotiivid ja tööstusliku olekuga hooned. Vähene kreemikat karva vaht moodustab vaid õhukese kihi, kuid jätkab aktiivselt taastekkimist. Õlle värvus - tume kirsspunane.


Aroom tõuseb kohe korgi avamisel konjakise ja kohvisena. Kannus muutub see aga tundmatuseni - klassikaline dunkel, veidi tumedaid linnaseid ja pisut aromaatset humalat.

Esmamaitse kergepoolne, magusakas ja röstine. Keskmaitse üsna tugevalt kohvine ja kokakoolane, pisut vürtsikas. Lõppmaitse muutub väga pehmeks, kaljalikuks ja kakaoseks/võiseks, taandudes järelmaitses nõukaaegse kohviküpsise kreemiseks maitseks.

Keskmisest kergema kehaga, nõrgalt karboniseeritud, pehmel linnaselise ja röstise paletiga rüübe, mis sobiks üsna hästi tumedama röstliha kõrvale.
---------
pilt siit

Vasileostrovskoje Domashneje


Vasileostrovskoje Krasnoje (Василеостровская пивоварня). pdl 1,0 l. alc 4,5%. liigimääratlus: hele laager.

Omanäolises paberkotis liitrine plastpudel, pruunil paberil kujutatud kuulsad Peterburi lahtikäivad sillad. Hele kolmesõrmene vaht taandub ajaga kirmeks, jätmata mingeid jälgi kannuseintele. Õlle värvus - klaar helekollane.


Aroom mõjub värskelt, pisut mesiselt ja leivaselt. Esmamekk on kerge, pisut magusakas. Keskmaitse muutub linnaselisemaks, pehmeks ja sepikuliseks. Lõppmaitse on lausa väga kerge, pisut mesine ja heinane, meenutades suvist sooja ja aromaatset jõeäärset luhta. Järelmekk taas sepikuline ja kuivapoolne.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseeritud, pretensioonitu lauaõlu. Sobilik peale sauna kuukamiseks või soojal suvepäeval lebotamiseks.
----
pily tootja lehelt

Thursday, April 18, 2013

Vasileostrovskoje Krasnoje

Vasileostrovskoje Krasnoje (Василеостровская пивоварня). pdl 1,0 l. alc 4,5%. liigimääratlus: viini
laager.

Omanäolises paberkotis liitrine plastpudel. Tihe valge vahumüts täidab algul kolmandiku kannust, jättes taandudes laiguti jälgi seintele. Õlle värvus - uduselt kuldpruun.

Aroom mõjub pisut teravalt, kergelt suitsuselt ja ... kuidagi sünteetiliselt. Esmamekk on kerge, õrnalt hapukas ja kaljalik. Keskmaitses tunned suitsuseid linnasenoote, millele lisandub pisut ploomi ja mandariini mekki. Lõppmaitse muutub taas leivakaljaseks, kergeks ja hapukaks. Järelmaitses on leivased, veidi toored ja samas suitsused toonid.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, magushapuka paletiga rüübe. Üsna pretensioonitu, sobib nii laua- kui ka saunaõlleks.
----------
pilt isetehtud

India Pale ALe

India Pale Ale (Anderson's). pdl 0,33 l. alc 6,5%. liigimääratlus - IPA.

Lihtne käsitööline silt. Tootjainfo: "Pale Ale and Carabell malts were injured while brewing this beer. Columbus, Centennial, Chinook, Sticklebrackt and Cascade hops also didn't make it alive"

Tihe helevalge vaht täidab alguses 90% klaasist, muutudes seistes suuremulliseks ja kleepides end tugevalt seintele. Õlle värvus - oranž, mis muutub pärmi sisse voolates häguseks.

Aroom väga meeldib, kerge, biskviidine ja hapukasmõrkjas.Esmamaitse kerge, vürtsikas ja magus. Keskmaitse muutub pärmiseks ja teravaks, kuidagi jahuseks ja alkoholiseks. Lõppmekis tulevad esile greibi ja apelsinikoore maitse, vaniljet ja rummi. Järelmaitse on kerge, värske ja pisut puuviljane.

Keskmisest kergema kehaga, kergelt karboniseeritud ja alkoholi- ja pärmisoe rüübe. Vajaks veel laagerdumist.
--------
pilt isetehtud


Summer IPA

Summer IPA (Anderson's). pdl 0,33 l. alc 5%. liigimääratlus: IPA

Tootja kirjeldus: "Pale Ale and Carabell malts were used for brewing this beer. Infused with Columbus, Chinook, Galaxy, Sticklebrackt and Cascade Hops. Dry hopped"

Lihtne käsitöönduslik disain. Tihe Valge vaht täidab alguses pool klaasi, jäädes ka aja jooksul ülimalt tihkeks ja kleepjaks. Õlle värvus - merevaik.

Aroom mõjub ülimalt humalaselt ja värskelt, greibi ja rohelise õuna järgi. Esmamaitse on kerge, mõrkjasmagus ja vaigune. Keskmaitse muutub pehmeks, linnaseküllaseks ja leivaseks (jääb muje, et kasutatud on ka nisu- ja rukkihelbeid?) Lõppmekk pöördub aga jälle tagasi jõuliselt mõrusse maailma, olles samas koduselt karaskiline. Järelmaitse toimib vaiguse ja greibise pommina, lisandub tammekoorelik ja samblane tuhm kirbus.

Keskmise kehaga, pisut kleepja olekuga, raskelt mõruda poole kaldu buketiga rüübe. Nõrgema toidu tapaks see õlu kindlasti ära, siia kõrvale sobiks ehk teravas kastmes grillribid.
---------
pilt isetehtud

Weizenfeld

Weizenfeld (Vasileostrovskaya pivovarnya). pdl 1,0 l. alc 4,5%. liigimääratlus: nisuõlu.

Väga veider disain. Liitrine ilma ühegi sildita plastpudel on peidetud paberkotti, mis kannab endal kogu infit. Tegu on Peterburi väikese pruulikojaga, kes alles kompab teed väärtõllede maailma, nii et sellise veidruse võib ehk ajutiselt andeks anda. Muuseas, kui plastpudelit lähemalt silmitseda, siis on sellel näha nõrk reljeefkiri tootjafirma nimega. Samas on paberkotil endal kirjas, et tegelikuks tootjaks on pruulikoda "Sitis", aga tegu on tehtud Vasileostrovskaja retsepti järgi ja valve all.

Helevalge vaht täidab alguses 3/4 kannust, muutudes küll suuremulliseks, kuid jäädes üsna püsivaks. Õlle värvus - piimjas kuldne.

Aroom mõjub nõrgalt, magusakalt ja värskelt. Esmamaitse on nisuõlle klassika - kergelt hapukasmagus ja koriandrine. Keskmaitse muutub magusamaks ja kergelt vürtsikaks. Lõppmekk annab taas tunda koriandinüanssi ja lõppmaitse muutub süsihappegaasiselt kribelevaks.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseeritud, hapukas-vürtsika paletiga mõnus rüübe. Sobilik nt mereandidega pasta kõrvale.
--------
pilt isetethtud

Wednesday, April 17, 2013

Rukkirääk

Rukkirääk (Põhjala). pdl 0,33 l. alc 6,0%. liigimääratlus: rukki-eil

tootjainfo: "An amber ale brewed with five different malts, including rye malt and hopped generously with Columbus and Saaz."

Kreemikasvalge vaht täidab alguses 85% kannust, haakides end vajudes mingil määral seinte külge. Õlle värvus - õrnalt udune oranžkuldne.

Aroom mõjub tugevalt humalaselt, lausa IPA'likult (kuigi IBU on vaid 35) ja tsitruseliselt. Esmamaitse on kergepoolne, hapukas ja värske. Keskmaitses tuleb humalase hapukas-mõrkja peatooni alt esile rukki tihkevõitu magus-hapukas mekk. Lõppmaitse muutub aga täiuslikuks, pannes suurepäraselt kokku karameljalt mahemagusaka linnase ning humala hapuka ja vürtsika mõruduse. Siin on sidrunheina värskust, samblalikku uima ja vaigu kleepjat raskust. Järelmaitse jääb suisa kergelt hõõguma oma vürtsika soojusega. Tahaks tootjaga vaielda, kas on ikka võimalik, et humalaindeks on vaid 35?

Keskmise kehaga, pisut kleepja olekuga, perfektse maitsetasakaaluga rüübe. Oivaline nii omaette nautimiseks kui ka nt sobilik vürtsika magushapuka pardirinna kõrvale.
-------
pilt siit

Monday, April 15, 2013

Kuldne Triple

Kuldne Triple (Manilaiu Mikro Brauerei). pdl 0,5 l. alc 8,5%. liigimääratlus - triple

Kunstipärase sildiga, ning mis eriti vahva käsitööõllepuhul - informatiivse tagasildiga varustatud pudel. Helevalge vaht on alguses kolme sõrme paksune, taandudes väga pikkamisi, jätmata seintele kuigivõrd jälgi.

Aroom mõjub teravalt ja pisut toorelt, poolküpsenud odrakaraski moodi. Esmamaitse on kerge, magusakas ja vürtsikas. Keskmaistes tulevad vürtsikad-piprased noodid tugevamalt esile, varjutades puviljaseid / tsitruselisi põhitoone. Lõppmaitse muutub jälle veidi tooreks, nisuhapuks ja magusakaks. Järelmaitse - kogu suu jääb õhkama nii alkoholi kui tugeva vürtsi järele.

Keskmise kehaga, nõrgalt karbobiseeritud vürtsikas-magusa paletiga, veidi toores rüübe. See sobiks üsna kenasti lambakarri juurde.
----------
pilt isetetehtud

Sunday, April 14, 2013

Gauloise 10


Gauloise Triple BlondGauloise 10 triple blonde. pdl 0,33 l. alc 9,7%. liigimääratlus: belgia kloosttri tripel.

Vanamoelise sildi küljel on miskipärast erinevalt teistest sama sarja õlledest ka Belgia trikoloori-triibuke. Kollaka varjundiga vaht täidab 4/5 klaasist, jäädes ka vajudes tihkeks ja kleepjaks. Õlle värvus - udusevõitu kuldkollane.


Aroom raskelt linnaseline ja alkoholisoe, kergelt vaniljene ja ... rabarberiline? Esmamaitse kerge ja magushapu, rabarberi- või õunakompoti olekuga. Keskmaitse linnaserohke ja tugevalt roheliste õunte ja viinamarjade happesusega. Lõppmaitse taevalikult raskelt külluslik, rummilik ja kreemjas, pehme ja samas jõuline kui täidlane baleriin keset kohmakat hüpet, keda vaadates tuleb siiski heatahtlik naeratus suule. Järelmekk taandub ahjusuus küpseva õunakoogi soojusena, selline kohev ja kergelt kaneeline, neetult ahvatlev ja meelalt helkiv oma värskelt hanguva glasuuri all.

Raske kehaga, kleepja paletiga, ütlemata meeldiva puuviljaküllase buketiga rüübe. Täielikult iseseisev nähtus, mis sobiks peale meeldivat õhtusööki väikese klaasikesega terrassivestluse kõrvale nautida!
---------
pilt tootja lehelt

Gauloise Brune

Gauloise bruneGauiloise Brune (Brasserie Du Bocq). pdl 0,33 l. alc 8,1% liigimääratlus: belgia kloostri dubbel. Ratebeeri skoor - 91  punkti!

Vanamoelise sildi ehtek teade 2009.a Euroopa õllevõistluse pronksmedalist.

Kämblalaiune kreemikas vahukiht muutub suuremulliseks, kuid on üsna püsiv ja seintele mõningaid jälgi jättev. Õlle värvus - veidi udune kokteilkirsi punane. 

Aroom mõjub linnaserikkalt ja soojalt, kuivatatud kirsi moodi mõrkjas-magusalt. 

Esmamekk on tihkevõitu ja soe, magusapoolne ja kreegine. Keskmaitse muutub ploomimagusaks ja linnasemahedaks, segunedes portveiniliku soojusega. Lõppmaitse väga mõnusalt pehme ja mahe, magus ja portveinilik, veidi vaniljene ja puidune. Järelmaitses õrn suitsuploomi ja kokteilikirsi pehme külluslik magushapusus.

Keskmisest raskema kehaga, kleepjavõitu paletiga, väga meeldiva olekuga dessertõlu. Sobilik aperetiiviks koos mõne killu vängema juustuga.
----------
pilt tootja lehelt 

Gauiloise Ambree


Gauloise ambréeGauiloise Ambree (Brasserie Du Bocq). pdl 0,33 l. alc 5,5%. liigimääratlus: belgia eil.

Vanamoelise sildi ehteks on teade, et see õlu on 2009.a võitnud Euroopa õllevõistlusel kuldmedalil (kodulehel uuem inf, et 2012.a sai ta pronksimedali).


Neljasõrmene õrnkreemja tooniga vaht muutub kiirelt suuremulliseks, kuid jääb püsima. Õlle värvus - oranži helgiga kuldpruun.




Aroom mõjub väga meeldivalt puuviljamagusalt, üleküpsenud banaanide ja viigimarjade järgi. Algmekk on kerge, veidi magusapoolne ja vürtsikas. Keskmaitse muutub veidi happelisemaks, õunaseks ja linnaseliseks. Lõppmaitse on veelgi puuviljasem, viinamarjade happeline moment seguneb datlite magusaga ja veriapelsini mõrkjashapuga. Järelmekk muutub pisut karmimaks, mõrkjamaks ja kuivaks.


Keskmise kehaga, rikkaliku ja keerukapoolse maitsebuketiga rüübe. Sobiv pikema õhtusöögi käikude vahele.

---------

pilt tootja lehelt

 

Saturday, April 13, 2013

Triple Moine


Ttriple MoineTriple Moine (Brasserie Du Bocq). pdl 0,33 l. alc 7,3%. liigimääratlus: kloosti-tripel.

Efektne "antiigipärane" sildike vahapitseri ja viljapea kujutisega. Väärikust lisab kirje, mis väidab, et see pruulikoda on käigus juba 1858.aastast.


Gambrinus on üsna kimbatuses. Jääb mulje, et Triple Moine (ehk munga kolmekordne) on ... täpselt sama õlu mis "Deugniet" (ehk lontrus).

Igatahes täidab tihe valge vaht samamoodi püsivana kannu, õlle värvus on samamoodi kuldne. Ka lõhna ja maitsebukett on äravahetamiseni sarnane, tootja poolt antud tehnilised parameetrid samuti. Kas siis see tootja müüd ühte õlut kahe nime all?
-----
pilt tootja lehelt

Gauloise Blonde


Gauloise blondeGauloise Blonde (Brasserie Du Bocq). pdl 0,33 l. alc 6,3%. liigimääratlus: belgia hele eil.

Stiilne vanamoeline sildike, tagasilt kannab mh infot ka õlle algvirde tiheduse kohta (nii nagu kogu selle tootja omadel). Helevalge tihe vaht täidab esimese hooga kogu kannu, mis hõreneb suhteliselt kiiresti. Õlle värvus - hele õlgkollane.


Aroom mõjub tagasihoidlikult, põhiliselt puhta vee ja vähekese linnaste tooniga. Esmamaitse väga kerge, kergelt magusakas. Keskmaitse muutub aga meeldivalt linnaseküllasemaks ning lõppmaitse tüüpiliselt belgia eilidele kergelt karameljaks. Järelmaitses tulevad esile pisut hapukamad, õunased ja toore banaani moodi nüansid, üsna ootamatult lisandub ka humalamõrut, mida heledate belglaste puhul tihti ei tunne.

Keskmisest kergema kehaga, keskmise karboniseeringuga, veidi hapuka-kleepja paletiga rüübe. See sobiks oivaliselt õrnema linnulihaga toitutde, nt kanapasta kõrvale.
-----------
pilt tootja lehelt

Blanche de Namur


Blanche de NamurBlanche de Namur (Brasserie Du Bocq). pdl 0,33 l. alc 4,5%. liigimääratlus: nisuõlu.

Lihtne helesinine sildike, mis samal ajal kannab ukhelt tähist "wolrd best wheat beer 2009". 74 puntki ratebeeri ja 86 beeradvocate järgi on väga hea tulemus!


Helevalge tihe kreemikas vaht täidab alguses 100% kannust. Väga aegamööda välja nõrguv õlu on ise on kahkjat, valkjaskollast karva.

Aroom mõjub väga meeldivalt, magushapukalt, linnaseliselt ja nisukalt, kergelt on tunda ka koriandrit. Esmamekk on kergepoolne, õrnalt hapukas. Keskmaitses tugevneb linnasemahe üldtoon, sellesse lisandub koriandri vürtsikust. Lõppmaitses tajud apelsinikoore mõrkjust ja nisu hapukust, segamini linnasemahedusega. Järelmekk jääb suupärasse undama väheke vürtsikalt ja väga värskelt.

Keskmise kehaga, üle keskmise karboniseeritud, väga hästi paigas maitsebuketiga, kus on omal kohal nii hapu, mõru kui magus. Suurepärane õlu mergemate kalatoitude kõrvale ... minu poolest kasvõi sprotisaia seltsiks.
-------
pilt tootja lehelt

Friday, April 12, 2013

Deugniet


DeugnietDeugniet  (Brasserie Du Bocq). pdl 0.33 l. alc 7,3% liigimääratlus: belgia hele kange eil

Väike nippelpudelike väga veidra sildikesega, mille peal ... poiss näitab p***et :) Tõlkes see nimi tähendabgki lontrust või lihtsalt üleannetut poissi ;)


Muljetavaldav valge vahumüts on väga tihe ja püsiv. Rüüpe värvus - sügavkuldne. Aroomis domineerib väga puhas ja värske vesi, millelel lisandub pärmisoe linnasehelk. Esmamaitse kerge ja suhteliselt terav. Keskmaitses kolmekordne linnasetihedus ja kerge viinamarjamekk. Lõppmaitses lisandub viigimarjade ja datlite magusus. Järelmaitse taas pärmisoe ja alkoholine ning väga-väga värske.

Keskmise kehaga, kergel karboniseeritud, väga karge maitsebuketiga mõnus rüübe, mis tahaks enda kõrvale kergemat suutäit, näiteks austreid ja belgia friikaid.

---------
pilt tootja lehelt

Thursday, April 11, 2013

Mikkeller Funky (e)★ (Chardonnay Edition)


Mikkeller Funky (e)★ (Chardonnay Edition) (Mikkeller). pdl 0,375 l. alc 9,39%. liigimääratlus: metsik eil, mis on laagerdatud Chardonnay (valge vein) vaadis. Metsik värk, kas pole ... ja selle silt on sama psühhedeelne nagu joogi idee :) Kuigi, ega veinise õlle veinivaadis laagerdamine pole väga uus mõte ... kui tuletada meelde kasvõi Bourgogne de Flandres või Corsendonk Grandk Cru või ... aga vahva ja erakordne ikkagi!

Disain, nagu öeldud, on jaburapoolne - võtab silme eest kirjuks. Vähene õrnkreemikas vaht on väga püsiv. Õlle värvus - rabarberipunane ja hägune.

Aroom mõjub VÄGA happeliselt, esimese hooga ei eristagi midagi muud peale veiniste ja veiniäädikaste nootide. Pikem seismise järel hakkab eristuma ka parkainete lõhna, tammetünnile omast tihkust ... ja veel midagi samblalikku.


Esmamekk mõjub samamoodi happeliselt, kuid mitte nii teravalt, pigem vürtsikalt. Kesmaitse on loomulikult happelise, lausa äädikalise põhitooniga, kuid sellesse seguneb midagi ... veidi ümaramat vaarikalikku ja kirsilikku. Lõppmaitse on üllatav, kergelt kakao ja või ja seisnud naha ja ... ja ... no ei teagi, kas tammetünnilikku leiab siit? Igatahes parkiv ja kare, raskepärane ja samas hurmav on see segu. Järelmaitses tuleb kohale jällegi midagi metsalikku, lausa seenemetsa sambla ja niiskuse, kergelt vaigu ja puukoore järgi lõhnavat.

Keskmise kehaga, alla keskmise karboniseeritud, väga keeruka ja mitmekihilise paletiga rüübe. Oi se sobiks hästi nt krevettidega paella kõrvale!
------------
pilt siit

Wednesday, April 10, 2013

Xtreme Kriek


Xtreme Kriek (Mort Subite). pdl 0,25 l. alc 4,3%. liigimääratlus: puuvilja-lambic (ehk spontaankäärimisega õlu, mis on tembitud kirsimahlaga.

Väike naiselik pudelike, kauni lakoonilise disainiga. Heleroosa vaht täidab alguses üle poole kannust, vaht on tugev ja püsiv. Õlle värvus - kirsipunane :)

Mõrkjas-magus kirsilõhn täidab toa kohe pudeli avamisel. Esmamaitse on kargelt magushapu. Keskmaitse tugevalt kirsine, lausa kompotivedelikune. Lõppmaitses tunneb keelepära ka õllelikumaid noote, väikest linnasemekki, kuid dominandiks on siiski kirss või murel. Järelmekk muutub kergelt mõrkjamaks, keeltparkivaks ja arooniaseks.


Kerge kehaga, keskmise karboniseeringuga magushapu rüübe. Sobilik aperetiiviks šampuse asemel, vahva oleks seda pakkuda koos mõne puuviljaküpsisega.
------------
pilt siit

Sunday, April 7, 2013

Draught

Draught (Maxi Brewery) pdl 0,5 l. alc 5,0%. liigimääratlus: draught :) see on üks ebamäärasemaid õlleliigi määratlusi üldse, mis peaks tegelikult tähistama "kraaniõlut" või "lahtist õlut", mis tuuakse sulle lauda mitte pudelis, vaid kannus. Miks see on saanud mingil hetkel ka õlle alaliigi määratluseks, on raske öelda.

Poolt klaasi täitev valge vahumüts kaon üsna kiirelt, jätmata endast mingeid jälgi - kuldpruun. Aroom mõjub väga lihtsalt, leivaselt või karaskiselt. Maitses on nõrgalt tunda maltoosa magusust (Coopers Draught) ja väheseid mõrkjaid humalanoote. Järelmaitse jääb kerge ja karge.

Väga kerge, aga siiski mitte vesine keha, kergelt mõrkjas palett. Pretensioonitu lauaõlu, mis sobib ka peale sauna mõnuga kuukamiseks.
---------
pilt isetehtud

Saturday, April 6, 2013

Malheur 12


Malheur 12 (Brouwerij Malheur). pdl 0,33 l. alc 12%. liigimääratlus: belgia kange eil. Ratebeer annab sellele õllel 98 punkti ja beeradvocate 91!

Disain on ... eee ... kuidagi kubistlikult või impressionistlikult mõjuv, meenutades 20.saj alguspoole kunstivooge. Piimakohvi karva vaht täidab 99% kannust, kahanedes üsna hoogsalt ja väheste jälgedega. Õlle värvus - udune tumepunase helgiga tuhmpruun.


Aroom on kuidagi väga kitsi sellise kanguse kohta ... jah alkoholi soojus uhab klaasist küll üles, kuid üldtoon on kuidagi ... puine ... meenutades kergelt kuumenenud punast väärispuitu.

Esmamekk mõjub üsna raskelt, sametjalt ja magushapukalt. Keskmaitse muutub väga külluslikuks, kirsi ja kooreiirise, konjakivaadi ja linnaselikööri tasoliseks. Lõppmekk meenutab taaskord puitu, õilsast pähklipuust või tammest liköörivaadikest, sinna juurde likööris suhkrustunud metsõunte kirbe delikateslik maitse. Järelmaitse paneb suu õhkama kardemoni, vanilje ja koriandriseemnete, vürtsi ja rummikoogiliku raskusega.

Väga jõulise kehaga, kleepja ja vürtsika paletiga, tugeva iseloomuga rüübe, mis oleks paras järelnapsiks pillava õhtusöögi järel. Kui siia kõrvale midagi pakkuda, siis vaid konjakikirsse.
-------
pilt siit

Kolme Krahvi kaneeline kesvamärjuke

Kolme Krahvi kaneeline kesvamärjuke (Akste pruulikoda). pdl 0,5 l. alc ... sildil märgitud pole, aga arvutuslikult peaks kuhugi 5 ja 6 % vahele jääma. liigimääratlus - tume eil?

Väga "mittedisainitud", puhtinformatiivne silt. Mahukas vahumüts täidab alguses enamiku kannust, muutub ajapikku suuremulliseks, kuid vajub väga aeglaselt, haakimata end kuigivõrd seintele. Õlle värvus - tuhm punakaspruun.

Aroomis aimdub väheke maltoosat (Krahv Olaf), linnasemagusakat ja puidust lõhna. Esmamekk pärmine, kerge ja magusakas. Keskmaitses viigimarjane täidlane magushapu mekk, mida toonitab nõrk kaneelisus. Lõppmaitse muutub väga puuviljaseks (viina- ja viigimarjad, lisaks papaia) ja tuntavalt kaneelimaitseliseks. Kaneeli kuiv vürtsikus jääb domineerima ka lõppmaitses.

Kergepoolse kehaga, veidi õline, heas balansis buketiga puuviljane eil. Sobilik nt õunte ja aprikoosidega täidetud pardi kõrvale.
-----------
pilt isetehtud

Admirali Reserv Ale

Admirali Reserv Ale (Markko eripruul). pdl 0,5 l. alc 5,0%. liigimääratlus: amber ale.

Mõnusa disainiga stiilne sildike. Õrnalt kreemikas vaht täidab alguses enamiku kannust, jättes ajapikku kadudes tugevad jäljed seintele. Õlle värv - klaar pronkspuun.

Aroomis tunda maltoosa (Woodforde's Norfolk) ja aprikooside järgi lõhnav pärmisoojus. Esmamekk kerge ja kibekas. Keskmaitses koos kuivataud aprikooside maheda magusaga segunev linnasemekk ja seesama hiniinine kibedus. Lõppmaitses kuivatatud õunte ja datlite magushapukus ja tammekoorene nõrk kibedus.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, kibeka paletiga omanäoline rüübe. See õlu nõuaks enda kõrvale mahedat pasteedisaia või pehmemaitselist juustu.
--------
pilt isetehtud

Friday, April 5, 2013

Mosaic smash

Mosaic smash (Pühaste pruulikoda). pdl 0,5 l. alc 5,8%. liigimääratlus: IPA

Edevalt kirju sildike. Tugev valge vahumüts jätab üsna kõvad vahurandid endast seintele. Õlle värvus: õrnalt udune kuldkollane.

Aroom ... ooooooo see on midagi võimast! Tsitruselise humala väädid ronivad sõõrmetest sisse, kõrvust välja ja teevad kukla taga sõlme, tahtmata nuuskijat lahti lasta.

Esmamekk mõjub samas üllatavalt kergelt, vaid pisut humalahapukat ja -mõrudat mekki, kuid üsna väheke. Keskmaitse muutub greibilik humalakibedus tugevamaks, kuid alles lõppmaitses vabaneb kogu maitsebukett. Siin on greibiseemne mõrudat ja ehtsa lõunamaise sidruni magushapukust, linnaseküllast mahedust ja veidi männiokkalikku kleepjat vaigusust, mis ulatub keelaluste nurkadeni. Järelmekk mõjub mesisemalt ja pehmemalt kui ootaks, keelepära jääb piuksuma sidrunheinaliku värskuse sagedusel ja kurgulagi huugab veidi vürtsikat ebamäärast raadiokahinat.

Ülivõimsa lõhnabuketiga, kergepoolse ja väga humalase kehaga, intensiivselt hapukas-mõrkja buketiga rüübe. Ükskõik missugune toit kahvatuks selle kõrval, äärmisel juhul sobiks siia sidruni ja mee marinaadis grillitud kanatiivad.
-----------
pilt isetehtud

Black Scottish Stout


Black Scottish Stout (Belhaven). prk 0,5 l. alc 4,2%. liigimääratlus: stout

Väga lihtne, kuid moderne disain (kaunis öine rannikupilt üle purgi). Väga kihvt vahupilt, tihe ülalt alla valguv vahukardin muundub minutiga praktiliselt puhtaks valgeks sõrmepaksuseks kontrastseks kihiks punakasmusta rüüpe kohal.


Aroom meeldivalt suitsune ja röstilinnaseline ... lausa röstsaiane. Esmamekk kergepoolne ja hapukas. Keskmaitses suitsu ja mõrušokolaadi segu linnasemagusaga. Lõppmaitses tulevad esile taas hapukad, kergelt vesisepoolsed noodid. Järelmaitse veidi kohvine ja mõrušokolaadine ning vaniljene.

Keskmise kehaga, karboniseeritud sametja paletiga rüübe, mille maitsekese veidi hapu poole kaldu nagu staudile kombeks. Lihtne pika pubiõhtu õlle - piisavalt maitsekas et mitte ära tüüdata ja samas piisavalt kerge et veeta mitmeid tunde sõpradega.
-----------
pilt siit

Woodforde's Admiral's Ale

Woodforde's Admiral's Ale (MAXI Brewery). pdl 0,5 l. alc 5,5%. liigimääratlus: hele eil

Tagasihoidlik kuid maitsekas disain. Õrnalt kreemikas vaht täidab alguses enamiku klaasist ning on väga püsiv, jättes aegamisi taandudes klaasiseintele korralikke jälgi. Õlle värvus - õrnalt udune pronkspunane.

Aroomis on tunda kvaliteetse maltoosa mesisepoolset lõhna. Esmamaitse kerge ja õrnalt vürtsikas. Keskmaitse korralikult humalamõru ja veidi puuviljane, meenutades kuivatatud õunu. Lõppmaitses tuleb mõrkja teki alt välja linnasemahedust ja veidi hapukamat õunasust. Järelmekk taandub üsna kiirelt, jättes vaid õrna vürtsika humalapilve kurgulaele.

Keskmisest kergema kehaga, keskmiselt karboniseeritud, tugeva humalamõruga korralik lõunaõlu. Sobiks suurepäraselt kehakama praetüki, nt seašašlõki kõrvale.
---------
pilt omatehtud

Thursday, April 4, 2013

Innis & Gunn Oak Aged Beer Rum Finish


Innis & Gunn Oak Aged Beer Rum Finish (Innis & Gunn).pdl 0,33 l. alc 6,8%. liigmääratlus: inglise kange eil.

tootjainfo: "Ingredients: Golden Promise and Crystal malt; Phoenix hops.
We are delighted to present this unique limited bottling of Innis & Gunn finished in oak barrels which previously contained navy rum. Maturation in special oak barrels imparts Navy rums with the sweet, spicy character for which they are renowned. We have long wondered what flavours might be imparted to our beer by finishing it in these same barrels and earlier this year we decided to find out. We brewed a special batch of Innis & Gunn beer and matured it in oak for 60 days. Every single drop spent half of that time in American oak barrels before being refilled into selected navy rum barrels to finish the lengthy maturation. Once the beer had absorbed the unique character the barrels were emptied, the beer blended and then maturation continued for a further 47 days until all of the flavours had married together and mellowed. We think the result is absolutely delicious! "


Disain väga stiilne ja omanäoline. Läbipaistvast klaasist pudeli kasutamine on väärikamate õllede puhul haruldane. Reljeefkirjad ja neljaosaline silt + dekoratiivne kork - kõik see kokku jätab ühekorraga kaasaegse ja samas väärika mulje. 

Tihe valge vahumüts täidab kolmandiku kannust, ilmutades märkimisväärset püsivust. Õlle värvus - kaunis tume kirsspunane.

Aroomis domineerib karamellsuhkur ja vanilje, taustaks väga hea ja puhas vesi. Veidral kombel jõuab peale klaasi nina juurest eemldamist kuskilt kohale nõrk kohvilõhn. Esmamekk kerge ja pisut vesisevõitu, aimdub vaid vürtsikat karamelli ja pisut tammist tuhmi mekki. Keskmaitse muutub jõulisemaks, kohale tuleb kohvikoore või kohvijäätise kreemjas mekk koos aimatava konjakinüansiga. Lõppmaitses tugevneb vaniljese kohvikreemi mekk veelgi, nüüd aga muutub juba alkoholitaju rummisemaks, ehkki selle mahedas versioonis. Järelmaitse annab endast pikalt tunda värske ja meeldiva aroomiga, jutskui seisaks jõeäärses pargid ning ninna ulatuks kohvikulõhn, milles on läbisegi päikese käes kuumenenud korvtoole, kohvi, vaniljesaiakesi ja konjakit, džässmuusikat ja vaikset naeru.

Keskmise kehaga, kleepja paletiga, üsna balansis maitsebuketiga, milles mõruda rolli mängib tammepuu, magusa eest kannab hoolt vaniljekaramell ja hapukus tuleb rummist. Keerukas rüübe, mis sobiks ehk isegi digestiiviks ... koos kohvikreemi ja vaniljeküpsistega.
-----
pilt siit

Innis & Gunn Original


Innis & Gunn Original (Innis & Gunn). pdl 0,33 l. alc 6,6%. liigmääratlus: inglise kange eil. tootjainfo: laagerdunud 77 päeva enne villimist, sh 30 päeva tammevaadis.

Ingredients: Golden Promise and crystal malt; Phoenix hops.
""""For 30 days this honey-hued beer sleeps in hand selected oak barrels, locked inside a bonded warehouse, gradually assimilating the subtle flavours that reside in the wood. Barrels are then emptied and maturation continues for a further 47 days in a marrying tun where these natural flavours infuse and fall into perfect balance. This 77-day process is unique and produces a delicious, refreshing beer: Aromas of vanilla and toffee, hints of citrus, with a malty, lightly oaked,palate. Deftly balanced and light in texture, soothing and warming in the finish.""""


Disain väga stiilne ja omanäoline. Läbipaistvast klaasist pudeli kasutamine on väärikamate õllede puhul haruldane. Reljeefkirjad ja neljaosaline silt + dekoratiivne kork - kõik see kokku jätab ühekorraga kaasaegse ja samas väärika mulje.

Helevalge tihe vahumass täidab alguses pool kannust, muutudes terava kahinaga järjest suuremullisemaks, kuid püsides üpris kaua. Õlle värvus - kirgas, punakuldse helgiga helepruun.

Aroom on äraütlemata meeldiv, värske, intensiivselt mesine ja kommikaramelline, vaniljene ja pisut veinine / tammine. Esmamaitse mõjub kergelt, veidi mesiselt ja mõõdukalt vürtsikalt. Keskmaitses lisandub sellele magusale pirnilikule mekile veel veidi kirssi ja tamme. Lõppmaitse muutub ootamatult kreemjaks ja pisut konjakiseks. Lõppmaitse taandub vürtsikaks kommikaramelliks, muundudes aja jooksul vaniljenapsi õhetuseks.

Kerge kehaga, veidi kleepja paletiga, väga keeruka olekuga meelierutav rüübe ... ehkki üldiselt on bukett paigast ära magusa suunas. See on siiski dessertõlu, mis täidab päris hästi aperetiivi rolli magushapus kastmes serveeritud jäneseliha eel.
---------
pilt siit

Wednesday, April 3, 2013

Imperial Ale


Imperial Ale (A Le Coq). pdl 0,4 l alc 5,0%. liigimääratlus: hele eil.

Disaini eest tuleb anda 5+ ... omapärane reljeefkirjadega pudel ja omanäolised sildid.


Helevalge vaht annab alguses kahesõrmese kihi, mis kaob keskmise kiirusega, jättes endast mõningaid jälgi seintele. Õlle värvus - tumekuldne.

Lõhn mõjub eililikult, soojalt ja pisut pärmiselt ... aga selle sisse viskab mingit veidrat ... eee ... plasti või millegi sünteetilise varjundit. Esmamaitse väga kerge ja magusapoolne. Keskmaitse linnaseline ja õige pisut humalane. Lõppmaitses on tunda eililikke noote, sedasama sünteetilisevõitu magusat ja veidi vanilli. Järelmekis aimdub kröömike humalamõrudat ja tugev annust pärmist magusat.

Keskmisest kergema kehaga, magusapoolse lihtsavõitu buketiga, üsna pretensioonitu rüüpeke. Liiga lihtne eili jaoks, veidi parem keskpärasest laagrist. Mehed, rohkem julgust uute maitsete sissetoomisel! Rõõmustab aga see, et ka Tartu õlletehas on hakanud mängima eilide tegemise mõttega ... esimene katse pole küll kõige parem, aga asi seegi!
----------
pilt tootja lehelt

Imperial Gold


Imperial Gold (A Le Coq). pdl 0,4 l. 4,8%. liigimääratlus: hele laager.

Disaini eest tuleb seekord anda 5+ ... omapärane reljeefkirjadega pudel ja omanäolised sildid - no lausa silm puhkab peal!


Helevalge kahesõrmene vahukiht kahaneb üsna kiirelt, kuid haagib end kenasti seintele. Õlle värvus - klaar tumekuldne.

Aroom mõjub kuidagi veidralt ... kõduneva muru ja sügisese mulla moodi lõhnab see kraam. Esmamaiste on kerge, veidi hapukas. Keskmaitses puhtad linnasetoonid, mida varjutab karboniseeringu hapukus. Lõppmaitse vajub kuidagi ära, jättes vaid keelepära kribelema süsihappegaasist. Järelmaitse on sisuliselt olematu.

Väga kerge keha, tugeva karboniseeringuga pretensioonitu rüübe. Ebakõla luksusliku välimuse ja lausa pilsnerliku lihtsuse vahel tekitab pettumuse. Lauaõlleks käib küll, kuid ei midagi enamat.
-----------
pilt tootja lehelt

Saku Koduõlu


IMG_3895Saku Koduõlu (Saku). pdl 0,5 l. alc. 4,8%. liigimääratlus: traditsiooniline eil.

Disain on rõhutatult lihtne - ei mingeid värvilisi korke ega särvaid silte, kodukootud olemisega on see välimus. Selle stiilipuhtuse ja pruulmeistri pöördumise eest võib toodet vaid kiita.


Valge kreemjalt tihe vaht täidab alguses pool klaasi, ilmutades märkimisväärset püsivust. Õlle värvus - uduselt tumedam pruuni varjundiga oranž. Aroom mõjub tõepoolest koduõlleselt, kergelt hapukalt ja linnaseliseliselt/maltoosaselt.

Esmamaitse mõjub esmalt magusalt, kuid muutub siis kiirelt pärmiselt hapukaks. Keskmaitses toorevõitu linnasemekk, hapukas ja leivane / taignane. Lõppmaitse tugevalt maltoosane, magushapu ja pärmisoe. Järelmaitse mõjub puuviljaselt, viinamarjade ja datlite mekiga.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud hapukas-magus ja omamoodi pretensioonikas rüübe. Rõõmu teeb, et tegu esiteks äratuntavalt eiliga, teiseks tõepoolest koduse mekiga, nii et Saku pruulmeistrid on seekord oma sõna pidanud. Kuna on tegu üsna Sakule mitteomase tootega, siis mõni sõna veel - tegu meenutab väga oma maitselt La Mans'i ... lausa häirivalt sarnane. Välimuse eest võib anda kõrgeid punkte, sh vahu ja õlle värvuse eest. Maitse on aga enamikule Saku tarbijatele üsna mitteomane, mistõttu võib oletada, et kaua see valikus ei püsi. Gambrinus aga tunnistab, et on üsna rahul!
------
pilt siit

Monday, April 1, 2013

Old Rasputin Russian Imperial Stout


Old Rasputin Russian Imperial Stout (North Coast Brewing Company). pdl 0,33 l. alc 9%. liigimääratlus: imperial stout. See määratlus koos teadmisega, et ratebeeris on õlu saanud 100 punkti sajast, muudab õllejahtija ärevaks :)

VÄGA stiilne silt, üks parimaid mida Gambrinus näinud. USA's toodetud õllel on isegi venekeelne lausejupike peal ning ühtlasi tuletatakse samas meelde, et tegu on XVIII sajandi traditsiooniga, mil Briti pruulmeistrid valmistasid sedasorti rüübet Vene tsaarikoja jaoks.


Vaht näeb välja nagu kunstiteos, täites alguses tumebeeži massina kogu klaasi, seejärel raskelt voolates vabastades enda sügavustest ronkmusta, vähese sünkpunase helgiga rüübet. Ka peale kaheminutist ootamist on enamik vahust alles, vajumisjäled kenasti klaasiseintel.

Lõhn ... mmm ... see on raske nagu märja mustmulla sisse küntud vagu. Vürtsikas suitsuvine meenutab kirsiokste põlemise kirbet kipitust ninasõõrmeis. Kuivapoolne magushapu šokolaadine röstlinnas - no kõik see, mis stoudis leidma peab, vähemalt imperiaalses stoudis on see kohustuslik!

Esmamekk mõjub luksuslikult, pehmelt ja raskelt nagu kuninglik sametrüü. Veidi hapukas ja samas nii ütlemata jõuline. Keskmaitse rullib end ümber keele kui laisk ja jõuline boa, võttes maitsenäsad oma valdusse. Ausalt öeldes ei tahakski seda rüübet edasi liigutada mööda keelekülgi, niivõrd oivaline on see röstine, linnaseline ja kargelt vürtsikas mõrušokolaadi mekk. Lõppmaitse kulmineerub aga veel kaugemale Tugeva Elamuse skaalal, üritades seda purustada. Jäme jumal, kuivõrd tugev, metskirsiselt happeline ja suitsuploomiselt magus, puiduselt tuhm ja rummiselt kibelev on see kokku! Järelmekk kaob kogu selle maitselahingu suitsu sisse ... suulaes hõõgub pikalt linnaseliköörilik tuhm pilv, milles sähvivad raske puuvailjased välgulöögid.

Müraka kehaga, tinaraske buketiga rüübe, mis samas paneb kogu suu, pea ja keha laulma oodi õllede raskejõustiklasele. Imperiaalne stout selle sõna ülimas mõttes - tema kõrgeausus tsaar elagu ... ja silmamoondaja Rasputin leidku kah rahu selle kõige peale :)
----------
pilt siit