Wednesday, June 29, 2016

Aus karu tuleb nelkidega

Aus karu tuleb nelkidega (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,1 %vol. Liigimääratlus: russian imperial stout (vürtsidega)

Tootjainfot pole, kuid tegu on Lehe "Aus karu tuleb" prototüübiga aastast 2012.

Väike lihtne pudel, mis on koos väheldase tehnilise sildiga kattunud ajakihiga. Pruunakas vaht vurtsab pudelist esile ja ronib välja ka peale poole pudeli tühjendamist. Selles pudelis vist elab veel keegi :)

Õlle värvus - mõistagi must.

Aroom ... oi see on mõnna. Siin seguneb mõrkjus ja hapukus, magusus ja vürtsikus - no peaaegu täiuslik palett! Keetmise algusjärgus olev mustsõstramoos. Panni peal kuumutatud india pähklid. Tilgake murakalikööri.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-hapukas. No selline mustsõstra- ja punasesõstra segakeedisest tehtud marmelaad, teate ju küll, eks ole :)

Keskmaitse. Nelk! Nelk, ütlen ma teile!! See nelk võib ikka üks sigahea maitseaine olla!!! Mõrkjas-vürtsikas, teisi maitseid enda alla mattev, aga niiiiii meeldiv.

Lõppmaitse. Tumedad rosinad. Tumedad mõtted ... aga mõõõõnusalt tumedad, siuksed patusepoolsed. Kuivatatud mustad ploomid. Palju ploome. Kaukaasias tehakse sihandset nahkjat maiust, kui lastakse puuviljapüreel päikese käes või ahjus tahkuda õhukeseks kihiks. See siin on ploomi-viinamarja variant.

Järelmekk. Suur soe ahi. Lebatsiga. Ja sellel kasukas. Ei, kaks kasukat, mille vahele pugeda talveõhtul. Just sedasi elas kuningas. Ja mina vähemaga ei lepi. Ainult et kas karukasukat leiab kuskilt?

Keskmisest raske kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, maguskas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga MEGAtasandi rüübe. Kahju ainult et seda enam kuskilt saada pole. Või mine tea, kui praegune Aus Karu Tuleb neljaks aastaks keldrisse lukustada, kas saab midagi samalaadset kätte?
---------
pilt isetehtud

Taronja HoRyezon


Taronja HoRyezon (Edge Brewing / Due South Brewing, Hispaania / USA) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 85 punkti.

Tootjainfo: "A collaboration beer brewed with Due South Brewing, from Florida. This Rye IPA is truly locally inspired. Fresh Valencia oranges are used in three stages of making this beer along with honey from the hills above Sant Joan de Mediona. The citrus from the fruit intermingles with hop flavours and the spiciness of the rye malts for a full flavored IPA."

Vaat mind kohe vaevab see küsimus, et miks nüüd RB tunnistab seda jooki "IPA"na, ning ei kipu teda nimetama "fruit beer"iks? Põhjala Crema Catalana oli algselt ju niimoodi märgistatud, nüüd aga "Spice/Herb/Vegetable" kategooriasse kantud? Või siis Õllenaudi Vanamees, mis on ka rukki-IPA nagu see jook siin, kuid mille kohta RB väidab "Specialty Grain". Mehed, kus on teie loogika ja/või järjekindlus, mis peaks igasuguse süstematiseerimise alus olema?

Väike lihtne pudel, sildil leiab konkistadoori, mesilase ja apelsinid ning midakõikeveel. Kreemika varjundiga sõrmepaksune vahukiht on väga püsiv ja ülitihedat vahupitsi klaasiseintele jättev. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane merevaik. Aroom on karameljalt magus ja mõrkjalt tsitruseline.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse teeb kaks pikka sammu mõrkjuse poole, kuid samas lisab ka rasket, peaaegu vahajat magusust. Mesilasvaha ja apelsinikoor, veidi taruvaiku ja koorevenis. Lõppmaitse on ümaralt magusakas-mõrkjas, soe ja nõrguv nagu metsmesilaste pesa peale karu rünnakut. Vürtsikas sümin meenutab häiritud tarurahvast, kes üritab tekkinud kahju vilka tööga parandada. Järelmekk kaob aga üllatavalt kiirelt, jättes vaid vahaja ja tihke mõrkjuse jälje.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga Väga hea tasandi rüübe. Veidi tasakaalust väljas, ohtralt lubatud apelsinidest on tunda vaid kooremõrkjust, kuid siiski omapäraselt jõuline rüübe. Kui siin oleks väike hapukas toon pilti elustamas, siis kiidaks rohke, praegune mulje on aga piisavalt hea, et võtta teinegi klaasike.
------------
pilt isetehtud

3 Fonteinen Oude Geuze


3 Fonteinen Oude Geuze (3 Fonteinen, Belgia) pdl 0,375 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic Style - Gueuze - Top 50" ja hinnang 100 punkti!!!

Tootjainfo: "Blend of 1, 2, and 3 year old lambics.
A true Geuze - a blend of 1, 2, and 3 year-old lambic, unfiltered and unpasteurized, and aged in the bottle for at least a year after blending. Refermentation in the bottle gives this Geuze its famous champagne-like spritziness. The lambic that goes into it is brewed only with 60% barley malt, 40% unmalted wheat, aged hops, and water, spontaneously fermented by wild yeasts, and matured in oak casks."

Pisut kopsakam pudel, mille korki katab traathoidis. Sildikujundus pruulikojale omane, seekord rohelistes toonides. Erkvalge vahukiht kaob praktiliselt kohe. Õlle värvus - vähese hõljumiga kollane. 

Aroom on kaugele hoovavalt karge, kirgas, hapu ja süljenäärmete tööd ergutav. Lähemalt nuuskides tajud õunaäädikat, mille põhjale rivistuvad pohlad, kuldsed rosinad, pihlakad ja kuivatatud-suhkrustatud ananassilaastud. 

Esmamekk on hapu. Mite kiljuvalt hapu, aga ikka kohe üsna konkreetselt Hapu! Keskmaitse keerab happesusele veel vinti juurde, nii et esmalt ei tunne muud kui õunaäädikat, kuid vaikselt hakkab sellest läbi imbuma vaarikamahla. Lõppmaitse muutub veidi tuhmimaks, tunda on tanniiniseid noote ja vaniljest pehmust. Järelmekk on mõrkjas-hapukas, kauakestvalt karge ja miskipärast metsmaasikaid meenutav.

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja krõbekuiva paletiga, Hapu-hapukas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga Übertasandi rüübe. Ehkki Gambrinus on hapuõllede suhtes pisut pirtsakas, tuleb tunnustada selle joogi stiilipuhtust ning eri küpsusastmega geuzede kokkusegamise oskust (noor segamata lambic mõjub lausa söövitavalt). Siia juurde tuleks pakkuda pehmet kreemjuustu kreekeritega.
-----------
pilt isetehtud

Tuesday, June 28, 2016

Powerplant


Powerplant (Edge, Hispaania) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "saison" ja hinnang 80 punkti

Tootjainfo: "The very first beer we ever brewed, in winter, before we had full power supply, hence the name. It’s a Belgian classic fermented at high temperatures to bring out all those great saison yeast characteristics. Big aromas of fruit and spice carry through into the flavor. The result is hearty and complex, yet wholly drinkable.
IBU 38"

Väike lihtne pudel, sildil ... midagi alajaama sarnast. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. 

Aroom ... kommisuhkur ... see on klaasitäis kommisuhkrut! Pralineekommid ja düšess. Pirnikompott.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja intensiivselt magusakas ... hapukas-vürtsika taustaga ... justkui fanfaaritüdrukute rühm piduürituse algust märgistamas. Keskmaitse on peaasjalikult magusakas, suhkrustatud pirnide taoline ... kuid see magusus pole liiga pealtükkiv, teda tasakaalustab mõnusalt mõrkjas-vürtsikas foon. 

Lõppmaitse heliseb mõrkjas-hapukate fanfaarihuigetena, taga flöötide vürtsikas huile. Karge ja pidulik on see hetk, mil saali astuvad trummipiigad, loopides kõrgele jalgu ja trummipulke. Järelmekk mõjub juba veidi rahulikumana, mõrkjas-vürtsika roduna valguvad pinkidele veidi kohmetud koolilõpetajad. Aktus võib alata!

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Ehk veidi magusassse külge kaldu, pigem imperial saisonide klassi kuuluv tegelane. Pakkuda aperetiiviks juustukäigu eel
-------------
pilt isetehtud

Suidsunõ sannaline


Suidsunõ sannaline (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5 %vol. Ratebeeri hinnang "smoked" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Suitsusauna Stout
Kõva jutt jääs kõrvu, salajutt lätt sanna"

Väike lihtne pudel, sildil ... väga palju kaske :) Hallikas sentimeetrine vahukiht kaob kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt mustjaspunane. Aroom on hapukas-magusakas ja mõõdukalt suitsune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse on hapukas, veidi suitsutatud musti ploome meenutav. Lõppmaitse on kergelt röstine, kuivapoolne ja mõrkjas, Järelmekk taandub pehmeks ja linnaseliseks, jäädes veidi suitsuse mälestusena pikaks ajaks keelepärale.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-mõrkja buketiga päris heal tasemel rüüpeke. Kergelt suitsune kerge iiri stout. Pakkuda koos rammusa maasuitsu singi viilakaga, millele on veidi mädarõigast peale määritud.
------------
pilt isetehtud

Little India

Little India (Lehe, Eesti) pdl 0,5 l. alc 2,9 %vol. Liigimääratlus: session IPA

Tegemist on Lehe pruulikoja Väikese India algversiooniga, mille nad kuskil aegade hämarusest välja kaevasid ja vana Gambrinuse juurde tassisid. Et pidada huvitavalt hapu olema :)

Keskmist kasvu pudel, minimaalne roheline sildike on kattunud ajakirmega. Erkvalge vaht täidab 3/4 klaasist, olles küll hõre kuid üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on sisuliselt olematu, kergelt kastemärja rohu lõhnane ja hapukas.

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse on üllatavalt täidlane, mõrkjas, kuusevõrse taoline ja karameljas. Lõppmaitse on hapukas-mõrkjas, süveneb noore kuusevõrse närimise tunne. Järelmekk kaob üsna kiirelt, jättes vaid vähese mõrkjas-vürtsika õhetuse.

Keskmisest veidi kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga heal tasemel rüübe. Gambrinus on siiiiiiralt üllatunud. Võttes arvesse, et tegu on kolm aastat seisnud lahja joogiga, on tulemus üle igasuguste ootuste hea! Väikene hapukus on küll sisse siginenud, kuid see mõjub vägagi asjakohaselt. Ja no pimetestis pakuks hoopis midagi muud - nii u 5% humalast amber ale tüüpi rüübet.
--------------
pilt isetehtud

Monday, June 27, 2016

Aldaris Porteris


Aldaris Porteris (Aldaris, Läti) pdl 0,5 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter" ja hinnnag 82 punkti.

Tootjainfo: "This porter is brewed according to tradition for a rich caramel malt flavour and aroma."

Keskmist kasvu lihtne pudel, tumekuldne mitmeosaline silt kenitleb medalitega. Pruunakat karva vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt tumepunane. Aroom on üsna rikkalik, röstleiva ja karaskikoorukese taoline, magusakas ja kodune.

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, tihkelt röstine, tulvil tumedaid rosinaid ja šokolaadivahvelid. Lõppmaitse muutb mõrkjas-magusaks, šokolaadi ja ülekuivatud ploomidest tehtud kisselli taoliseks. Järelmekk on hapukas-mõrkjas, üllatavalt kuivapoolne ja tuntavalt soe.

Raske kehaga, tugevalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertasandi rüübe. Ehk balti porteri kohta veidi liiga kuiv, kuid siiski maitseküllane ja meeldiv tegelane. Masstoodetud kraami kohta lausa uskumatult hea. Pakkuda koos krõbedate piparkookidega.
-------------
pilt isetehtud

Baltijas Lāgers


Baltijas Lāgers (Aldaris, Läti) pdl 0,5 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "premium lager" ja hinnnag pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo guugeltõlke kaudu: "A clear and frothy - that is the perfect lager, which are used to enjoy a wide range of life situations. However, if the Lager applied to present a thorough dose of hops, then it turns into yet atspirdzinošākā enjoyment that will please both the traditional as well as unusual beer lovers."

Keskmist kasvu lihtne pudel, sildil mõisahoone. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magusakas-hapukas, domineerib karameljas toon.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-mõrkjas, veidi murune ja marjane. Lõppmaitse on magusakas-mõrkjas, täistera-näkileiva meenutav. Lõppmaitse on hapukas ja tuhmilt heinane.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga unterbier. Kraanikaussi ta läheb.
---------------
pilt isetehtud

Lielvārdes Citra


Lielvārdes Citra (Lacplesis, Läti) pdl 0,5 l. alc 5,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang on 15 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Lielvardes Citra is bracing ale type beer, which is over the mountains and seas swept the New World breezes. This is traditionally done eils is special, that are used for unique Citra hops in beer confers a fresh tropical fruit aromas with particularly pronounced citrus nuances. Beer is a refreshing, balanced light and sunny - it ensures the used golden wheat and barley malt. Proven value are faced with far-flung findings, offering to enjoy the true taste and flavor of travel."

Keskmist kasvu efektne proofilpudel, omanäolise lõikega silt seab kesksele kohale medalid, mis mõjub alati ohumärgina.

Midagi sellist pole vanal Gambrinusel varem juhtunud. Ilmselt oli pudeli kael ennem viga saanud, sest avamisel murenes see kildudeks. Karbo oli pudelist kadunud, mistap vahtu õllel klaasi kallamise käigus ei tekkinud. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom on ... eee ... hein, ilmselt haihtunud koos karboga. Maitse üsna kohutav, ei hakka isegi kirjeldama.

Miks ma kogu selle postituse üldse kirja panin - kas keegi opn proovinud seda jooki normaalsel kujul? On ta üleüldse väärt seda et minna teisele katsele?
----------
pilt isetehtud

Sunday, June 26, 2016

Saatana magustoit


Saatana magustoit (Lehe, Eesti) pdl 0,3 l. alc 15,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial stout", hinnang 78 punkti.

Tootjainfo: "Bourbon BA super sweet stout.
Saatana magustoit on laagerdunud Jack Daniel'si vaadi, sisaldab odra- rukki- ja nisulinnaseid.
Tee põrgusse on sillutatud magusate kavatsustega."

Parim enne: 12.2116. Sada aastat! Vat see on vahva temp!! :)

Väike lihtne pudel, kuid silt on kõike muud kui lihtne. Kui isegi jätta kõrvale kärts-mürts-läikv värvilahendus, siis sümboleid on sildil nii et ... aga no sellest peaks ilmselt pruulmeister ise midagi pajatama.


Klaasi kulgeb pudelist midagi lõpmatult musta, tundub et isegi laualamp tumeneb hetkeks. Vahtu küll praktiliselt ei teki, kuid esileaste oli muljetavaldav.

Aroom. Viskivaat mulle ninna ja auriku ankrukett kaela! Imperial stoudi rõhuv-magus raskus on võimendet läbi viski rämeda jõulisuse.

Esmamekk. Mis mekk. No mis mekist me asfaldi puhul räägime? Mmmmm ... magus asfalt!

Keskmaitse. Gambrinuse käed käivad nagu veskitiivad, otsimaks abitult õhust sõnu. Asjata on see vaev. Šokolaadi-viskikokteili olete proovinud? 

Lõppmaitse. JÄME MAGUS JUMAL. Ploomipuding vaniljega. 

Järelmekk. Röögatu. Rõhuv. See pole õlu! No ei ole noh!! Melassitünni kukkunud viskiploom.

KOSMILISELT HULLUMEELNE. Ebaõlu. Libanähtus. Ärge andke seda inimestele, nad pole selleks valmis. See on ... see on ilgelt hea. Aga taevas näeb ja põrgu kuuleb, et JUUA selle sõna funktsionaal-füsioloogilises mõttes seda vedelikku ei saa. Tilkhaaval aju ja soolestikku kinni kittida küll. Gambrinus läheb poolpõiki minema.
--------------
pilt isetehtud

Hibiscus saison

Hibiscus saison (Kastani, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,6 %vol. Liigimääratlus ... no kas peab ütlema? :)

Tootjainfot pole

Väike lihtne pudel, absoluutse minimalismini viidud sildikujundus. Kergelt roosakas-kollakas vaht täidab üle poole klaasi, olles hõre ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne.

Aroom ... pidulik ja tore. Magusakas ja vürtsikas. Kommisuhkur ja hibiskusetee. Kuskil hüüab fanfaar, kutsudes üleni valgesse riietunud härrasrahva varikatuse alla väikest kõnet kuulama ja klaasi tõstma.

Esmamekk on hapukas-magusakas ja pitsiline nagu leedide päevavarjud, mis kombekalt-kelmikalt näpu vahel keerlevad. Keskmaitse lisab siia juurde veidi mõrkjat ja ranget elegantsi, kui trepist astuvad üles valges suveülikonnas härrased. Lõppmaitse kõlistab vürtsika lusikaga vastu klaasikest, sest nii on kombeks ja lausub kolm ülevalt kõlavat lauset, mida ausalt öeldes keegi ei kuula, sest piigad kannavad laiali klaase ja see on ju ometigi olulisem. Järelmekk tahaks ka veel midagi juurde öelda, kuid mõrkjas-magusakas ja pisut keelt parkiv rüübe on röövinud kõigi tähelepanu ning kuulda võib vaid tunnustavat pominat.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja põnevalt parkiva paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Oivaline peoalguse terassijook, mida šampuse asemel pakkuda.
------------------
pilt isetehtud

Weekend


Weekend (Õllevõlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "APA" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "koostis: vesi, odra- ja nisulinnased, humalad, pärm
kuue ameerika humalaga american pale ale"

Väike lihtne pudel, sildil rand ja plätud. Sõrmepaksune valge vahukiht on hõredapoolne, kuid ikkagi püsiv. Õlle värvus - kirkalt ja soojalt täiskuldne. Aroom on magusakas-mõrkjas, meenutades vaarikavarsi ja miskipärast rabarberit :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on karameljas, mõrkjas, pihlakate ja kuivatatud pohlade taoline. Lõppmaitse muutub hapukamaks ja kuivemaks. Järelmekk on vürtsikas-mõrkjas, pihlakamarmelaadi taoline.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-maguskas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga heal tasemel rüübe. Karastav ja jõuline, nädalavahetusel võib endale sellist lubada küll :)
-----------
pilt isetehtud

Saturday, June 25, 2016

Retro


Retro (Õllevõlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Saison IPA
Ingredients: Water, barley and wheat malt, hops, yeast. Unpasteurised and unfiltered."

Väike lihtne pudel, sildil ... Georg Lurich? Nojah, miks ka mitte :) Erkvalge vahukiht täidab kolmandiku klaasist, püsides kenakesti ja haakudes tugeva jäljena klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt vasekarva merevaik. Aroom on mõnusalt magusakas, vähese hapukas-vürtsika alatooniga.

Esmamekk on keskmisest kriips raskema kehaga ja leebelt hapukas-mõrkjas. Keskmaitse ... oi see on meeldiv ... karamelline, hapukas, mõrkjas ... kirgas ja kosutavalt klaar. Lõppmaitses on tunda saison-pärmi parimaid omadusi, hapukas-vürtsikat sädelust, mis otse oivaliselt haakub humala vaiguselt nätske mõrkjusega. See mõjub kui jalutuskäik männimetsas, pannes silmad särama ja meeled kirgastuma. Järelmekk on klaar, mõrkjas-hapukas, asjalik ja otsekohene.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Oi vana Gambrinus on rahul. Ja no see pole üleüldse "retro" vaid ikka täiesti "inno" (sõnast innovatiivne), nii konkreetselt selle pruulikoja jaoks kui ka laiemas plaanis. Saison IPA'sid ... või siis humalaseid saisone on mõistagi ka varem tehtud, kuid väga levinud nad pole, samas enamasti on tegu vääääga meeldivate üllatajatega. Sama on ka see klaasitäis, mille eest Gambrinus pruulmeistrile "aitäh" tahab öelda!
-------------------
pilt isetehtud

Reeder James


Reeder James (Veldi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "APA", hinnag pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Ameerika ale
Koostis: vesi, odralinnased, humal, pärm, suhkur"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt seekord tuhmroheline. Õrnalt kollakat karva vahukiht täidab pool klaasi ja püsib väga pikalt. Õlle värvus - kirkalt pronksikarva. Aroom on karamelliselt magusakas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja õrnalt magusakas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, leivane ja rabavee taoliselt rauane. Huvitav, kuigi seekord pole sildil kirjas rukkilinnaseid, oleks vana Gambrinus valmis kihla vedama, et neid on siin kasutatud. Lõppmaitse on magusakas, vähese mõrkjas-hapuka lisatooniga, meenutades kõrvetatud kommisuhkrut ja veidi kuivatatud ning mitu aastat seisnud pihlakaid, millest mõrudus on juba praktiliselt välja pleekinud. Järelmekk keerab küll pisut mõrkjamasse külge, kuid seda üsna leebel moel.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga heal tasemel rüübe. Tajuhäire tekitab õlle nimetamine "ameerika ale"ks ... oleks stiilimääratlus amber ale, siis kiidaks juba päris kenakesti. Praegu aga, jättes kõrvale stiilipunktid, saab jooki soovitada kaaslaseks pikemale õhtusele istumisele ka neile, kes muidu humalamõrkjust pelgavad.
----------------
pilt isetehtud

Sweet CoCo Night


Sweet CoCo Night (VonHop, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sweet Stout" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Sweet CoCo Night on eriliselt siidine ja maheda olemisega Stout-tüüpi õlu, millele lisab troopilisema olemuse kookos.
Sisaldab: Odralinnaseid ja Laktoosi."

Väike lihtne pudel, mustvalgel sildil hõljub öötaevas poolik kookos :) Tumepruun sõrmepaksune vaht kaob kiirel kohinal. Õlle värvus - must. Aroom on hapukas, kõrvetatud linnaste mõrkjas toon võistleb kergema kohvise hapuka poolega, meenutades kokku kuumale pliirauale pudisenud leiva- ja kohvipuru.

Esmamekk on kergepoolne ja tugevalt magus-hapukas. Keskmaitse lisab röstitud terasepiku pehmust ja leivakuiviku krõbedust. Lõppmaitses on kreemikas, hapukas-mõrkjas ja huvitavalt veidi kuumutatud seesamiseemneid meenutav. Järelmekk on hapukas-magusakas, pehme ja ümarik.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga Väga heal tasemel rüübe. Kerge piimastoudi suurepärane näide. Kahjuks kookost ei leidnud, küll aga see-eest seesamiseemneid :) Maitseküllane asi igatahes, kõlbab isegi kergemaks dessertõlleks.
------------
pilt isetehtud

Friday, June 24, 2016

Sangaste krahv

Sangaste, (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7% vol. Ratebeer ei tunne veel jooki, tootja enda liigimääratlus: rukkiõlu

Tootjainfo: "Sisaldab Sangaste rukkilinnaseid ja odralinnaseid.
Kui tsiga rüä seenkäüma õpp ei tä sis inämb karjan püsü"

Väike lihtne pudel, sildil Sangaste loss ja krahv. Õrnalt kreemikat karva sõrmepaksune vahukiht on vääääga püsiv. Õlle värvus - uduselt kuldoranž. Aroom on raskepoolne, leivane ja pihlakane.

Esmamekk on väga tihke, lausa veniv ja magusakas-hapukas. Keskmaitses tugevneb veelgi see rukkiõllede omapärane venivus - vana loo kohaselt pidada puhtalt ainult rukkist tehtud õlu niivõrd tihke olema et juga tuleb kääridega pooleks kaksata. Paks pihlakaveinine kisseljas vedelik meenutab pigem marmelaadi kui õlut :)

Lõppmaitse on aeglane, tigujas ja mõtlik, liikudes tasahilju õhtu poole ... sest vaata lossikamina ees istudes on niiiii meeldiv vaikselt mõtiskleda. Punasest puidust seinapaneelidel rippuvad jahitrofeed heidavad lakke tontlikke varje, pannes meenutama vahvaid jahiretki ja lustlikke järelpidusid. Järelmekk on raskelt mõrkjas-hapukas, oma seisukohtades veendunud ja jäärapäine. Ega siis ei peagi ju kõigile meeldima, peamine on oma asja ajada.

"Raske kehaga" ei ütle nüüd selle õlle kohta küll mitte midagi. Kliisterja kehaga? Liimja paletiga? Mõrkja-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga. Kuid igatahes FRIIGIKAS. Oi see on õlu mis teistest erineb ... no ja Gambrinusele säherdused erisused meeldivad. Normaalne ehk tavapärane pole see rüübe kohe teps mitte. Sestap ennustab Gambrinus vääääga vastakaid arvamusi, kuid igatahes müts maha pruulmeistrite ees, kes säänse asjaga julgesid eksperimenteerida. Huvitav, kui palju siin rukkilinnaseid mängus on?
-------------------
pilt isetehtud

Rothaus Pils Tannenzäpfle


Rothaus Pils Tannenzäpfle (Rothaus, Saksa) pdl 0,33 l. alc 5,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener" ja hinnang on 43 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "A strong, elegant and lively beer, fine hop aroma, rounded taste and high recency.
The Rothaus Pils Tannenzäpfle has existed since 1956—so for almost 60 years. Its unusual name is embodied on the labels of the 0.33 l bottles. Just as today, the original Tannenzäpfle labels depicted spruce-fir branches accompanied by pinecones. These pinecones are what gave this beer its name.
In the 50’s it was extremely unusual to serve beer in such small bottles. Beers in 0.7 l bottles were the norm. But despite its unusual size, the Tannenzäpfle quickly made more and more friends.
IBU 32"

Väike lihtne pudel, sildil männikäbid ja piiga kahe õlleklaasiga. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on kergetele laagerõlledele omaselt hapukas ja linnaseline. 

Esmamekk on kergepoolne ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on biskviitjas, magusakas, pehmet kodust kaeraküpsist meenutav. Lõppmaitse muutub mõrkjamaks ja hapukamaks, kuigi klassikalise tšehhi pilsiga võrreldes on mõrkjus vääääga madal. Järelmekk on hapukas-magusakas ja üsna kaua kestev.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürstikas-magusaka buketiga täitsa joodav rüübe. Parem kui enamik masstoodetud analoogtooteid, kuid siiski ei midagi enamat kui lihtsalt joogiõlu.
-----------------
pilt isetehtud

Hiiu Nisuõlu


Hiiu Nisuõlu (Hiiu, Eesti) pdl0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "German Hefeweizen", hinnang pole veel välja kujunenud.

Vabandust? German hefeweizen? Kesse oinas sellise määratluse pani?

Tootjainfo: "Karge ja aromaatse õllena on just Hiiu Nisuõlu õige janukustutaja saare soojal suvepäeval. Hiiu Nisuõlu on pruulitud nisu- ja pilsnerilinnaste, apelsinikoore ja koriandriga ning kääritatud kvaliteetse vedelpärmiga. Modernse nüansi annab tsitruseline humalaaroom. Soovituslik serveerimistemperatuur 12 kraadi. Süsihappegaas on õllesse kääritatud pudelis."

Väike matsakas pudel, pruulikoja tunnussildil seekord valge kiri. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne merevaik. Aroom on magusakas ja karge, veidi banaanine ja õrnalt murune. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on täidlasepoolne, biskviitjas ja tuntavalt korinandri-vaigune. Lõppmaitse on tsitruseline, apelsinikoore õline mõrkjus sobib muidu magusapoolse põhjaga oivaliselt hästi. Järelmekk on karge ja kuivapoolne, mõrkjas ja vürtsikas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe, mis sobib suuuurepäraselt kosutuseks suvisele koosviibimisele või kerge värske salati kõrvale. Aga no kesssse põrunu määratles klassikalise belgia witbier'i "german hefeweizen"iks RB's? Kas kujutate ette, kui paljud tajuhäireid võib sellest tõusta?
--------------
pilt isetehtud

Wednesday, June 22, 2016

Pannepot 2015


Pannepot 2015 (Struise, Belgia) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Strong Ale - Top 50" ja hinnang 100 punkti!!!

Tootjainfo: "In the early 1900s, the village of De Panne, close to the French border, was famous for two things -- the ‘Pannepots,’ or fishing boats, that could be seen along the coast, and the unique dark ale enjoyed by the local fishermen. Our Old Fisherman’s Ale is a tribute to these hardy sailors and their rich, flavorful brew. Unfiltered. Unpasteurized."

Väike lihtne pudel, sildil sildil vana ühemastiline laevuke. Sõrmepaksune tumekollane vaht kaob kiirel kohinal. Õlle värvus - kirkalt tumepunane. 

Aroom. Vana Gambrinus nõrkeb alati sellise täidlase ja nüansirikka raskuse ees. Datlid, rosinad, melass ... ja maru huvitaval kombel tuleb süüüügaval nuusutuse lõpus esile natukese ehedat kanepiköit ja paaditõrva!

Esmamekk. Ohhh. Raske nagu vana meremehe presentkuub, mis on sooldunud ja parkunud jäigaks soomsrüü taoliseks katteks, mille võib rahulikul nurka püsti panna seisma. 

Keskmaitse. Ploomivein. Suur klaas ploomiveini läheb lihtsalt soenduseks, sest vana merekaru teab et enne seda ei saabu isegi mitte söögiisu. 

Lõppmaitse. Datlinaps. Meevein, mis on laagerdunud datlite peal. Silmanurkade kurdudesse sigine soojust ja taat viskab peoga suhu rummis leotatud suuri kuldseid rosinaid, et rääkida juhuslikule läbireisijale esimest kalamehejuttu. Kuigi kogu ülejäänu kõrts teab neid lugusid peast, naerdakse ikk raginal, kui linnasaks esmalt kõike uskuma jääb ja siis rumalaid küsimusi esitama hakkab.

Järelmekk. Lagritsaga saab suurepäraselt tempida viigimarjarmelaadi, kas teate. Ja siis piiisikese lusikaga seda keelele tõsta, iga kord hetkeks silmad sulgeda ja oodata, kuni see õndsus su keelel laiali valgub. Tilgake paaditõrva kulub ju ikka ära.

Kui seda õlut igal õhtul antakse, on vana Gambrinus nõus kaluriks hakkama. Või siis vähemalt kalameeste ordu liikmeks hakkama ja vaga munka etendama. Või midagi muud säändset. Rohkem ma täna ei ütle.
----------------
pilt isetehtud

Rødgrød Med Fløde


Rødgrød Med Fløde (To Øl, Taani). pdl 0,33 l. alc. 6,0 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Fruit Beer" ja hinnang 82 punkti.

Tootjainfo: "Style: Fruit IPA
Malts: Pilsner, Flaked oats, Cara Pils, Melanoidin, Munich
Hops: Mosaic, Sorachi Ace
Fruit IPA brewed with Raspberry, Blackcurrent, Strawberry and Redcurrent, and is inspired by a classic Danish dessert of the same name. It is also a Danish tongue twister (I can very much vouch for that!) which gives it an additional bit of fun to have with customers. The beer is a light tartness flavour to it, with big fruit aromas and a medium bitter finish."

Väike lihtne pudel, sildikujundus on määrdunud-lilla arusaamatus rohelise triibuga :) Roosakas vaht täidab üle poole klaasi ja püsib üsna kaunikesti. Õlle värvus - vähese uduvinega kuldse helgiga tumeroosa.

Aroom on esmalt lausa pelutav, selline ... kuidas öeldagi ... ülekeedetud marjamoos, mis on seagmini mandliessentsiga. Sügavamal sissehingamisel muutub peamiseks aga punase sõstra toormoos koos punaste tikritega.

Esmamekk ... vau ... niiii mõnusalt hapukas-magusakas, marjane, kilkavalt rõõmus ja kõigile lehvitav nagu väike laps jõelaeva pardal. Keskmaitse .... mmmmmõnnnnna ... marjašerbett, mis nõretab vaarikatest ja mustadest sõstardest. Lõppmaitse muutub huvitavalt kreemisemaks ja samas mõrkjamaks, nagu oleks mängu toodud pihlakamahla. Järelmekk lainetab mahlamerena ... ja jubekolemuheda nüansina tunned ehedalt hammaste vahel purukslitsutud mustasõstraseemne veidi õliselt mõrkjat tooni.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Megatasandi rüübe. No lihtsalt lollakalt elurõõmus ja lapsikult lustakas, maailmatumalt mahlane ja lihtsalt täiesti teistmoodi rüübe. Kuid vana Gambrinus on kindel, et see on selline armastus-vihkamise asi, et enamikule ei meeldi see kohe üleüldse mitte. Ükskõikseks ei jäta ta kohe kindlasti ja mitte kedagi, sest no taevane arm ... aga seda on parem ise proovida.
-------------------------
pilt isetehtud

deTolly Summer Ale


deTolly Summer Ale (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "APA", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Koostis: vesi, linnased, humal, pärm, suhkur"

Väike lihtne pudel, sildil deTolly büst. Sõrmepaksune valge vahukiht on hõre ja üsna kiirelt kaduv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on mõrkjas-magusakas, meeldivalt tsitruseline.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Kesmaitse on mõrkjas-hapukas, tsitruseline, täpsemalt sidrunikoorega tembitud sidrunilimonaadi taoline. Lõppmaitse on hapukas-vürtsikas, mõnusalt karastav ja krõpsakas. Järelmekk segab kõik eelnevad maitsed kokku, mõrkjas toon domineerib üle teiste, kuid see on selline väga asjakohane domineerimine.

Keskmisest pisut kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Suurepärane janukas, mõnusalt karastav ja kosutav. Sobib nii januks kuukamiseks kui ka grilliõhtuks kerge kanavarda kõrvale.
----------------
pilt isetehtud

Sunday, June 19, 2016

Blue Monk Special Reserve


Blue Monk Special Reserve (Struise, Belgia) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Strong Ale - Top 50" ja hinnang 98 punkti!!

Tootjainfo õnnestus leida kaude: "Blue Monk Special Reserve is a 10-percent alcohol by volume dark strong ale, aged in French oak barrels from Margaux, France, for three years. The beer is dark brown with a beige head that carries an aroma and bouquet of red wine, a fruity red wine close to currants and black cherries.
The beer is accentuated by malty caramel flavors with slight hints of smoke and chocolate. Fruity red elements coming from the aging in oak wine casks from Chateau Margaux, complement these flavors with light vanilla and wood tannins."

Väike lihtne pudel, sildil vitraazhina esitatud ikonostaaslikus palveasendis käsi. Tume kuldpruun sõrmepaksune vahukiht kaob üsna kiirel. Õlle värvus - kirkalt tume sügavpunane, praktiliselt mustjaspunane. 

Aroom. Ohh see mõjub juba meetri pealt hurvamavalt. Hämmastav, kuidas selle lõhnakoorma alt on kõigepealt tunda kirkalt hea vesi! Ploomid, kuivatatud kirsid, tumedad rosinad, tume rumm, kuumutatud tammepuu, poolkuivad viigimarjad ja veidi melassi. Niimoodi kõmab palvepomin, lohisedes priske munga sammude järel mööda pikki tühje koridore. Või on see hoopis üks teine mõmin, kuhupoole turd palvekuues taat kiirustab?

Esmamekk. See on raskepoole nagu tammine uks, mis hallihabemese mehe käe all lahti kigiseb. Ja siit see jumin siis kostuski - pika laual taga istub koos seltskond samamoodi riides mehi, läbisegi noori ja vanemaid, pikemaid ja lühemaid ... kuid kõik näost punetavad ja elurõõmsad.

Keskmaitse. Soojus valgub mööda keeli ja meeli nagu kaminasuust hoovav kuma ja vardas küpseva liha maksarõõmustav vine. Karameljas tihe mopp nõrgub mööda keerlevat hirvekintsu vaikselt sütele, täites ruumi magusa kirbusega ja pannes mehi igatsevaid pilke viskama. Kuid seni liigub peeker käest kätte ning järjekordne lõbus lugu viimaselt palverännult paneb laudkonna raksatavalt naerma. 

Lõppmaitse. Raskus ja kergus on ju üks ja seesama asi, kas pole? Hellalt kui last tõstab me hallhabe vaati, et kallata täis järjekordne peeker ... või no mis peeker, see pigem selline noorepoolne ämber, mis meeste vahel ringi liigub. Piduroa ootuses loobitakse põske kuivatatud datleid ja viigimarju ja põrutatakse jutu kinnituseks lahtise käega vastu lauda - sihukese hoobiga võiks väiksema härja tappa!

Järelmekk. Leelõukas küpsevast suurest käntsakast hakatakse lõikama laaste ja neid kausiga meestele ette andma. Pontsakad sõrmed krabavad liha, teises käes kergitatakse karikat, täis suuga hüütakse kiitust neitsi Maarjale ja kõigile teistele taevastele vägedele, kes seesinast tagasihoidlikku pruukosti lasksid vagade munkade ette jõuda. Nüüd ehk on jaksu järgmise palvekorrani vastu pidada.

Neste on see. Nektar õlle näol. Ja see, et tavalisele pürjelile võib taoline jook mõjuda kui õlle antipood, on sügavalt nende enda mure. Kokkuvõtteks aitab selleks korraks küll. Aamen!
------------
pilt isetehtud

Sur Citra


Sur Citra (To Øl, Taani). pdl 0,33 l. alc. 5,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "Sour pale dry hopped with Citra."

Väike lihtne pudel, sildikujundus on ... eee ... sünkpilvine? Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaunist kenakesti. Õlle värvus - tuhmilt heleoranž. 

Aroom on ... noh mõistagi hapukas ... ja siis veel spetsiifiline :) Kes nimetad seda mustsõstraleheks, kes märjaks koerakarvaks, kes rebasepissiks. Antud juhul lisandub tänu hapuõlle võimendusele ka ülekeedetud muna veidi ootamatu pool.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-mõrkjas ja keelt pisut parkivalt aroonialik. Lõppmaitse lisab leebema magusakama elemendi, kuid selle üle heliseb siiski punase sõstra toormahla hapukus. Järelmekk on mõrkjas-hapukas, pohlade ja toorvõitu tikrite vahepealne.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe. Über tuli puhtalt selle eest, et taoline hapuõlu avab oivaliselt kasutatud humala kõik pooltoonid. Serveerida koos mädararõikakreemi ja külmade keelelõikudega. 
-------------
pilt isetehtud.

deTolly pilsner

deTolly pilsner (Kolli, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: pilsner. Ratebeer ei tunne ei tootjat aga toodet.

Tootjainfo: "Koostis: vesi, linnased, humal, pärm, suhkur. Toodetud Eestis deTolly õllebaari tellimusel."

Väike lihtne pudel, sildil Barclay de Tolly ausamba bareljeef. Erkvalge hõre vaht täidab ligi pool klaasi, kuid ei püsi kuigi kaua. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroom on esmalt tugevalt mõrkjas, tsitruseline, kuid mõne aja pärast pehmeneb lillelisemaks ja veidi vahaseks.

Esmamekk on keskmisest kriips kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on tugevalt mõrkjas, lausa kibekuse poole kaldu, meenutades greibikoorest lendavaid mõrkjaid õlijaid piisakesi. Lõppmaitse on ürdiselt mõrkjas-magusakas, raudrohu tõmmise taoline. Järelmekk on karge, kuidvapoolne ja mõrkjas-vürtsikas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-MÕRU-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga heal tasemel rüübe. Maitsebalanss on mõrkjasse külge kaldu, mistap pilsneri peamine omadus - kerge ja karge joodavus veidi kannatab. Pakkuda koos mõne lihtsa magusapoolsema juustuga (Emmental vms).
------------
pilt isetehtud

Saturday, June 18, 2016

Oude Geuze


Oude Geuze (Oud Beersel, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic Style - Fruit - Top 50" ja hinnang 98 punkti!!

Tootjainfo: "Geuze is a classic among the Belgian Ales, following spontaneous fermentation in wooden barrels (no yeast or sugar added), young and old Lambic are blended; which results in a dry, tart and fruity wine like taste. Oud Beersel Geuze Ale is the white sparkling wine of the ale world."

Kopsakas pudel, mille korki hoiab traadikinnis. Silt lihtne ja elegantne.  Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on hapukas, mahlane, veinilik, lüües nina klaariks ja pannes süljenäärmed tööle.

Esmamekk on keskmise kehaga ja HAPU. No nagu toored viinamarjad hapu :) Keskmaitse paneb kukla judisema, tõmbab maitsenäsakesed ükshaaval turri ja lastes igaühe pihta hapukasmõrkja nipsu. Lõppmaitse balansseerib kuskil VÄGA kuiva valge veini ja veiniäädika vahepeal, kuid muutudes siis kohe tunduvalt leebemaks, kauaküpsenud pool sellest segust võtab võimust, parkides keelt mõrkjas-vürtsikate nootidega. Järelmekk muutub juba magusakamaks, viinamarjad on vahepeal küpsemaks saanud.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja KUIVA paletiga, HAPU-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe. Ehkki Sedasorti Hapuõlled pole vana Gambrinuse lemmikud, tunnustab ta antud eksemplari stiilipuhtust ja maitseküllust. Oivaline aperetiiv või vahejook enne rammusate juustude serveerimist.
-----------
pilt isetehtud

Frida


Frida (Hopster, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "witbier", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Frida on pomm troopilist suve. Mahedale belgiapärasele nisuõllele annavad särtsu pruulimisel lisatud troopilised mango ja granadill. Naudi kuumal suvepäeval või nostalgitse vihmasel sügisõhtul. Suurepärane kaaslane grillitud kalaroogade ja värskete salatite kõrvale.
Koostisosad: vesi, nisu, oder, kaer, mango, passion, laktoos, humalad, pärm, koriander ja apelsinikoored."

Väike lihtne pudel, sildil tavapärasest veelgi mehisemaks tuunitud Frida. Sõrmepaksune valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on troopiliselt magusakas ja puuviljane, passionvilja kleepja magusa alt hoovab hea vee värskust, melonit ja veidike ka koriandri vaigust mõrkjust.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on kreemisem (kaerahelbe ja laktoosi imeline koosmõju) ja VAU kui puuviljane! Määratult suur mesine melon on surutud pisikesse pudelisse, sinna juurde sobib imetabaselt hästi apelsinikoore mõrkjas tsitrusetoon, pannes mereranna särama kümnete lõkketulede ja tõrvikute ja sadade küünalde kumas. Rannabaaris mängib vaikselt muusika, lained lakuvad varbaid ja loksutavad pikki paate. See on see hetk, kui troopikas vaid hetkeks saabub videvik, et siis plõksatada ööks, mis on täis hääli, kohinaid ja suudlusi. Järelmekk tõstab öise briisina vahuharju merel ja paneb tõrvikud heitlikult hubisema. Küünlad on juba kustunud, kuid sest pole hullu, kaks viimast külastajat ei pane tähelegi et baarman on juba võred alla tõmmanud, jättes vaid ühe laua kohale tule põlema ja nende ette lauale kaks klaasikest ... need aga jäävad pikalt puutumata, sest huultest ja silmadest piisab.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakamas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Silt ei luiska, see ON troopiline pomm. Kui magusat külge kasvõi veidi vähemaks tuunida, siis käiks vana Gambrinus isegi "mega" välja. No kohe nurjatult hea on see jook aga siiski.
-----------
pilt isetehtud

Anchor Steam Beer


Anchor Steam Beer (Anchor, USA). pdl 0,355 l. alc 4,8%. Ratebeeri liigimääratlus: "California Common - Top 50" ja hinnang 68 punkti.

Tootjainfo: "Anchor Steam® Beer owes its deep amber color, thick, creamy head, and rich, distinctive flavor to a historic brewing process like none other. It is a process that combines deep respect for craft brewing tradition with many decades of evolution to arrive at a unique approach: a blend of pale and caramel malts, fermentation with lager yeast at warmer ale temperatures in shallow open-air fermenters, and gentle carbonation in our cellars through an all-natural process called kräusening.
 Anchor Steam® Beer derives its unusual name from the 19th century when “steam” was a nickname for beer brewed on the West Coast of America under primitive conditions and without ice. While the origin of the name remains shrouded in mystery, it likely relates to the original practice of fermenting the beer on San Francisco’s rooftops in a cool climate. In lieu of ice, the foggy night air naturally cooled the fermenting beer, creating steam off the warm open pans. Once a nickname for any Californian or West Coast beer brewed under these conditions, today the name “steam” is a trademark of Anchor Brewing and applies only to the singular process and taste of our flagship brand - San Francisco’s original Anchor Steam® Beer. The classic of American brewing tradition since 1896."

Väike masajas pudel, pruulikoja tunnus-sildil seekord ankur. Sõrmepaksune kollakas vahukiht püsib üsna kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane merevaik. Aroom on meeldivalt karameljas, magusapoolne ja laagerpärmile omaselt veidi hapukas.

Esmamekk on keskmisest kriips kergema kehaga ha magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on tihkem, kreemisem, mõrkjas-vürtsikas ja jõuline. Lõppmaitse muutub hapukamaks ja lihtsamaks, laagerõlledele omaseks, meenutades oma mõrkja kargusega juba mõnd head tšehhi pilsi. Järelmekk lisab siia pihlakatele omast mõrkjas-hapukust, muutudes kergelt parkivaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga Übertasandi rüübe! Väga mõnus segustiil, kusjuures puudub steampunki või California commonile tihti omane mudrusus. Väga mõnus ja karge klaasike nt grillribide kõrvale.
----------
pilt isetehtud

Friday, June 17, 2016

Sur Simcoe


Sur Simcoe (To Øl, Taani). pdl 0,33 l. alc. 4,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang 94 punkti.

Tootjainfo: "Another in the series of sour IPAs with simple hop profile. Here they have only used Simcoe hops, which add aromas of passion fruit, apricot and spruce."

Väike lihtne pudel, must-valge lilleline sildikujundus. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom on VÄGA vastuokslik. Alguses on see ... hmmm ... haisev. No lihtsalt kummaliselt haisev, seebine, meenutades ehk päikese käes ligaseks läinud melonit. Siis aga tuleb sügavamal sissehingamisel esile midagi kirkamat ja kergemat, kuni lõpuks muutub see alguse totaalseks vastandiks, aprikoosilisandiga väga heaks veeks. Müstika!

Esmamekk on kergepoolne ja hapukas. Keskmaitses hapukus tiheneb, sellele lisandub keeltparkivat mõrudust. Lõppmaitse on hapukas-mõrkjas, veidi vürtsikas, sidrunikoore taoline. Järelmekis seguneb sidrunhein ja aprikooslimonaad.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapuka buketiga Väga hea taseme rüübe. Aroom on tõeliselt kummaline, üllatades totaalse muutumisega, maitse aga lihtsapoolselt hapult karastav. Sisuliselt on asja ainuke ja see-eest tugev pluss on Simcoe humala olemuse väga puhas avamine ... aga mille eest RB 94 punkti annab, see jääb küll arusaamatuks.
------------
pilt isetehtud

Wednesday, June 15, 2016

Lentebock 2016


Lentebock 2016 (Emelisse, Holland) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Heller Bock - Top 50" ja hinnang 87 punkti.

Tootjainfo: "Recipe varies slightly. A spring Bock, brewed once a year. Brewed with munchener and vienna malts. Simcoe en Amarillo hops WLP 838 yeast. 2016: Hallertau, Saaz, Nelson Sauvin."

Väike lihtne pudel, pruulikojale omane sildike seekord kahvaturohelisel foonil. Kollakas vaht täidab üle poole klaasi ja on superpüsiv. Õlle värvus - kirkalt tumeoranž. Aroom on tugevalt linnaseline ja astelpaju-marmelaadi taoline.

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse astub kaks sammu mõrkjuse suunas, kuid seda tasakaalustab samavõrra tihenev linnasemagusus. Lõppmaitse mikserdab tihkesse pihlakaželee massiivi lisaks veidi kadakamarju. Järelmekk hõõgub hillitsetult nagu viimased söepiisad välikaminas, ümberringi rohutirtsude lärmakas öölaul. Soe, turvaline ja naudinguküllane on see õhtu olnud, vaikigem siis.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja-vürtsika buketiga Väga-väga-väga hea tasandi rüübe. Hellerbockide (ehk tavalisest kröömike humalasemate ja linnasetiinete) oivalisim esindaja. Tõsi küll, sellest stiilist ei saagi oodata mingeid vahvaid tempe või muidu grandioosseid maitseelamusi. Aga no väärt värk on ta ikkagi.
------------
pilt isetehtud

Oude Kriek


Oude Kriek (Oud Beersel, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic Style - Fruit - Top 50" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "Oud Beersel Oude Kriek is an artisanal product, made from real cherries and Oud Beersel lambic matured in old barrels. They are slowly absorbed into the lambic, which develops a fruity character and a ruby red colour. Oud Beersel Oude Kriek is unique of its type in that it contains around 400 grams of cherries per litre. Oud Beersel Oude Kriekhas no added sugar and contains no artificial flavourings or preservatives.
Ingredients: water, malted barley, wheat, 400 g. cherries/l, hops"

Veidi kopsakam pudel, mille kork-korki hoiab paigal traatkinnis. Punakas-roosakas sõrmepaksune vaht püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt erkpunane. Aroom ... kirsssssss! Värske kirss ja kirsikompott ja mandiliköör ja kirsid mandlis ja mańdlikirsid!

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mahlaselt hapukas ... ei ikka kohe hapu! Keskmaitse ... vau ... mäherdune tagasitõmbumine hapust ehedast kirsist mahlaseks naturaalseks kirsikompotiks! Lõppmaitse lisab mõnusat mahedalt mõrkjat röstpähklit, kuigi põhitegelaseks mõistagi on KIRSS. Järelmekk - no kaua sa korrutad, et kirss? No aga on kirss kirsikompotis koos kirsilööriga :)

Keskmisest kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, HAPU-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE!!! Megakolemõnusalt mahlane ja kirsine tegelane, mille sugulus õllega on vaid kaude oletatatav. Oivalisim värskendaja eri toidukordade vahele.
-------------
pilt isetehtud

Jet Black Heart


Jet Black Heart (BrewDog, Šoti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "sweet stout" ja hinnang 94 punkti!

Tootjainfo: "This sable stout is black as pitch and smooth as hell. Jet Black Heart is a milk stout; roasty malt flavours of coffee and chocolate, bound to a decadent full-bodied richness.
Flaked oats and wheat add to the velvet mouth-feel, with the carbonation adding a honeycomb texture. Magnum and Sorachi Ace bring a berry & citrus fruitiness that amplifies the chocolate character of this inky leviathan.
Indigrients: water, barley, oats, wheat, lactose, yeast, hops, vanilla"

Väike lihtne pudel, pruulikoja uus-triibuline sildikujundus seekord hallikaslilla. Pruun vaht täidab kolmandiku klaasist ja on väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt tume sügavpunane. 

Aroom on fantastiliselt mõnus, pehme ja täidlane, vanilje ja šokolaadikreem segunevad tõeliseks desserdiks. Nagu ütles üks madrusesärgis kodanik seda nuhutades: "Werneri kook!"

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magusakas-kohvine. Keskmaitse muutub pehmeks, täidlasemaks, pähklikreemi ja õhulise vaniljese biskviidise tordipõhja taoliseks. Lõppmaitse määrib sellele tordipõhjale hapukas-mõrkjamat šokolaadikreemi, puistates sellele ka külmutatu vaarikaid. Järelmekk õhetab hapuka pehme soojusega, justkui oleks võtnud pisikese pitsikese kreemlikööri.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Et nii lahja õlle puhul suudetakse klaasikesse mahutada sähandne maitsemeri - see on lausa ulme. Kerge dessertõlu, mida on sobilik pakkuda enne šokolaadikoogikese serveerimist.
--------------
pilt isetehtud

Tuesday, June 14, 2016

The A Train

The A Train (Hõlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,9 %vol. Liigimääratlus: imperial red ale

Tootjainfo: "A creamy imperial red ale wih tasty hints of fruit and caramel."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt teibiga pudeli küljes - pilootpruuli värk. Kollakat karva sõrmepaksune vaht püsib üsna kenakesti. Õlle värvus - kirkalt vasekarva merevaik. Aroom on kergelt roostene, nagu see punastel eilidel tihtilugu kipub olema, hapukas ja koduselt maasikamoosine.

Esmamekk on keskmisest kriips raskema kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub raskemaks, mõrkjamaks ja kuidagi nätsakaks, meenutades vaarikakeeksi kuhu on ohtralt apelsinikoort sisse riivitud. Lõppmaitse mõjub rohmakalt, mõrkjas-hapukalt ja leivakalja ekstrakti taoliselt. Järelmekis lebab suuuur kuhi üleküpstetatud kaeraküpsiseid, kausitäis kaneeli ja pohladega leivasuppi ja selle kõrval pitsike pihlakanastoikat.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga VÄGA hea tasemega rüübe ... ehkki üsna vastuoluline. Rohmakas ja roostene, aga samas niiiiii hea et tahaks võtta veel ühe suutäie ja veel ühe ja muudkui imestada, et mis selle röntsaka tegelase nii sümpaatseks muudab?
---------------
pilt isetehtud

Bière Darbyste


Bière Darbyste (Blaugies, Belgia) pdl 0,75 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale - Top 50" ja hinnang 88 punkti.

Tootjainfo: "Ale brewed with fig juice. A traditional style named for John Darby, preacher of temperance whose parishioners were oddly moved by a "soft drink" they insisted was just fig juice..."

Kopsakas pudel, vanapärasel sildikesel samasugune pilt :) Valge vaht täidab pool klaasi ja on suhteliselt püsiv. Õlle värvus - uduselt porgandikarva. Aroom on huvitav ... magusakas, viigimarjade noot on üsna selge, kuid lisandub veel hapukas-vürtsikat nooti, mida leiab mõnedes tripel-tüüpi jookides. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja puuviljaselt hapukas. Keskmaitse ... ummm ... see on nüüd VÄGA põnev, siin seguneb sour ale ja magus-vürtsikas tripel, puuviljad ja köögiviljad .... jeerum, on see vast veider gemüüse. Kuid väga meeldivalt veider!

Lõppmaitse on karameljas ja hapukas, viina- ja viigimarjade segune, kusjuures vana Gambrinus pole küll kunagi värskeid viigimarju saanud, kuid nüüd on maitsekujutus sellest täiesti olemas! Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, hapukas-karge fooniga, mega-super-värskendav ja mahlane.

Keskmisest kriips kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga MEGAtasandi rüübe! Unustage ära igasugune võrdlus õllega, seltsimehed! Kõlab täiesti usutavalt, et seda rüübet õnnestub kogudusele mahla pähe sisse joota ja siis nautida mõnusalt kerkinud tuju :) Parimalt ja mahlaseimalt sobiv rüübe suveõhtusse!
----------------
pilt isetehtud

Ghisa


Ghisa (Lambrate, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Smoked - Top 50" ja hinnang 95punkti!

Tootjainfo: "Ale in Smoked Stout style. With an interesting colour of a friar’s frock, this beer is characterised by a thick cappuccino-coloured foam. On the nose, it has smoked notes recalling scamorza and toasting notes recalling coffee. In the mouth, it’s more delicate and features notes of liquorice, cocoa and dried fruit (carob) which come along with a delicate bitter taste due to the toasting of malts. "

Väike lihtne pudel, sildil motopolitseinik. Tumepruun sentimeetrine vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - tuhm punaka helgiga mustjaspruun. Aroomis tunned õrna suitsu ja kohvi alt väga head vett.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, suitsune ja šokolaadine. Lõppmaitse on vürtsikas, mõrušokolaadi ja veidi suitsuste mustade ploomide taoline. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, kauakestev ja võimsa maitsejäljega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-hapukas-maguskas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertasandi rüübe! Mõõdukalt suitsune ja väggga maitseküllane sellise kergepoolse stoudikese kohta! Pakkuda koos suitsukana-salatiga.
--------------
pilt isetehtud

Monday, June 13, 2016

Saison D’Epeautre


Saison D’Epeautre (Blaugies, Belgia) pdl 0,75 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang 93 punkti.

Tootjainfo: "Saison D’Epeautre is a saison beer made in a unique traditional style, using spelt and barley malt in the mash. Very dry and light in body, with a hint of wheaty tartness and a hardy texture that expresses the character of spelt, a primitive strain of wheat.
It is one truly feisty brew, with an outrageous pop and a natural long-lasting head. And ah, the aroma! It’s a wonderfully heady, musty, cellar character that is unmistakably Belgian and a lot like champagne. The taste delivers on the promise of the nose. Very enjoyable, and perfect for summer, but wonderful at any time of year.
D’Epeautre is hand-brewed in small batches by the impassioned, gifted Blaugies brewers, a husband, wife, and son team. They’re very adventurous in recreating traditional beer styles – and are some of the nicest people you will ever meet. The family enjoys good food and beer, and consumes a lot of its own product for cooking and drinking. We like the rougher, grainier malt texture of all their beers. They give you the feeling that the brewers put this beer in a bottle just a few days ago, especially for you."

Eikuulgenüüdometi, lugege see tootekirjeldus ikka läbi. Erinevalt enamasti üsna tehnilistest või kiitlevatest tekstides on siin südamlikku seletust asjale!

Kopsakas pudel, mille kork-korki ohjab traatkinnis, vanamoelisel sildil veskimees. See kork, kas teate, see kork lendas sihukese litakaga pealt minema et lõi lausa kõrvad pilli lööma! Erkvalge vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib üsna kaua, jättes taandudes ka veidi vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom. Oikuilahe ja tore ja päikeseline see on! Nagu inglid kesapõllul, tütarlaps päevavarjuga keset vinavat kuumusevärelust, helge naeratus ja lahke silmavaade.

Esmamekk. Pidulik ja lihtne ühekorraga. Sädelev ja kodune. Silmas-kissis-lainevirelus-jõekäärus ja valge koduse lõikega kleidike.

Keskmaitse. Pidu, teise küla pidu, seal on noori. Ja vanarahvast, kes väärt kodust kraami tasahilju klaasidesse kallab ning ülemeelikumaid noori pilguga maintsevad. Aga kas nad siis hoolivad! Ja ei peagi. Oh-hoidku-taevas kui sõnakuulamisega liiale mindaks. 

Lõppmekk. Teraviljašampust soovite? Võtke kohe suurem klaas, mis te tühja selle väikese peenikese pokaalikesega jändate! Meil siin kõik teavad kuidas päikest endasse koondada ja siis õhtupimedani selle najal naeratada. 

Järelmaitse. Ohpoisidjaplikad, ilus on see elu. Ei ole selleks vaja huipupeeneid restoraaane ja ülemäära targutavaid kõverkaelu. Lihtne elu, lihtsad rõõmud, lihtsad elud ... no täpselt nii rõõmsad ja õnnelikud kui sa ise valid need olema. Õnn pole saavutatav, see on vaba tahte küsimus. 

Ja ehkki seesinane rüübe ei kuulu "kosmilise" tasandi klassi, ei tule siia tavapärast kokkuvõtet. Ega siis iga asi siin ilmas peagi olema lahterdatav ja mõõdetav. Siiras ja lihtne ja tukslevalt elurõõmus saad sa ka ise olla, kui vähegi tahad. Vana Gambrinuse ainuke soov on, et keegi kodumaal seesinase kraami järele aimaks ja suudaks seda mõistliku hinnaga letti lüüa.
--------------------
pilt isetehtud

Blue Monk

Blue Monk (Hõlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Liigimääratlus: fruit wheat ale (?)

Tootjainfo: "A refreshing wheat beer with tart blueberry flavor"

Väike lihtne pudel, pruulikojale omane sildikujundus ... ehkki silt ise on kleepsuga pudelile pandud ... pilootpruuul noh :) Vähene tumeroosakas vahukiht kaob kiirelt kirmeks. Õlle värvus - mudruselt tumelillakas-punane. Aroom on ebamääraselt mudrune ja oletamisi marjane, justkui nuusutaks mingi mitmeviljamüslit puuviljadega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja ebamääraselt hapukas. Keskmaitse on magusakas-hapukas, kisseljas ja mudrune. Lõppmaitse muutub magusamaks, nüüd juba äratuntavamalt mustikasemaks, ehkki maitse üldpilt jääb ikka segaseks-sogaseks. Järelmekk õhetab suhteliselt meeldiva sooja vürtsikusega ning lõpuks ometi saab tunda ka nisuõlle enda pehmet hapukust.

Keskmise kehaga, alakraboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-vürtsika buketiga arusaamatu rüübe. Pole see ei nisuõlu ega suuda olla ka puuviljaõlu, kisseljas ja kunstlik maitsemudru paneb õlgu kehitama. Seda asja pole küll mõtet tootmisse lasta.
-----------------
pilt isetehtud

Lagerlas

Lagerlas (Brancing Pony, Eesti) pdl o,33 l. alc 5,2 %vol. Liigimääratlus: californian lager

Tootjainfot pole

Lihtne väike pudel, LOR temaatilisel sildil humalakäbi-noolega vibu. Erkvalge vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - veidi uduselt helekollane. Aroom on hapukas ja veidi tolmuselt linnaseline.

Esmamekk on keskmisest pisut kergem ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on tugevalt mõrkjas, murune ja pihlakase mõrkjas-hapu taustaga. Lõppmaitse toob tugevale mõrkjusele lisaks magusamat biskviitjat pehmust. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, karge ja kuiv.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga jõuline rüübe. Ebatavaline tegelane, veidi "californian common" tüüpi mudrune, teisalt IPL laadselt ülehumaldatud. Ehmatav kuid siiski päris meeldiv. Piprakurgike oleks siia juurde asjakohane amps.
----------------
pilt isetehtud

Sunday, June 12, 2016

3 Fonteinen Oude Kriek


3 Fonteinen Oude Kriek (3 Fonteinen, Belgia) pdl 0,375 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic Style - Fruit - Top 50" ja hinnang 99 punkti !!!

Tootjainfo: "Oude Kriek 3 Fonteinen is produced by ripening of cherries (both the flesh and the seeds) in young Lambic. This process takes between 6 to 8 months. After bottling the beer matures for at least 4 months in a warm room where the spontaneous fermentation in the bottle is done.The head of Oude Kriek is very sensitive to the concentration of the cherry seeds containing oil and may differ from one year to the other.
On old Cherry 3 Fonteinen, no flavorings, sweeteners, or dyes added which makes this beer very natural and is especially thirst quenching. "

Keskmist kasvu pudel, mille korki hoiab traatkinnis. Praktiliselt olematu vahukirme. Õlle värvus - tuhmilt kirsipunane. Aroom ... ohhh ... kirss noh, no ehe, puhas, klaar kirsimahl!

Esmamekk on HAPU! Ei mitte kõrvetavhapu, aga konkreetselt ja teravalt kirss-hapu. Ehe värk ju ikkagi :) Keskmaitses tuleb siia kõrvale ka juba leevendavamat magusamat tooni, mida küpsetelt kirssidelt ikka ootad. Lõppmaitse on keeltparkiv, tuhmilt mõrkjas ja mõistagi hapult kirsine. Järelmekk taandub aga juba mõnusalt ja üsna kergelt joodavaks, naturaalseks kirsimahlaks ... nojah, ämmerguga seda kraami just ei jooks, kuid ahnelt ja suurte lonksudega klunksutada tahaks küll :)

Keskmise kehaga, pea olematu karboniseeringuga ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-hapu buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! "Normaalse" õllega siinse kultuuriruumi kontekstis pole midagi ühist. Küll on aga ühist kirsimahlaga :)
---------------
pilt isetehtud

Suur Wiik


Suur Wiik (Kolk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,9 %vol. Ratebeer ei tunne veel toodet, tootja ise on sildile kirjutanud: "india pale ale"

Tootjainfo: "Puuviljane ja tugevalt humalane hele õlu"

Väike lihtne pudel, pruulikojale omane lihtsa elegantsiga sildikujundus. Erkvalge sentimeetrine vahukiht pole kuigi püsiv.  Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom ... hmmm ... lubatud puuviljade asemel tunneb Gambrinus küll hoopis midagi vanadele inglise humalatele iseloomulikku ... vana nahk ja kartong.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub magusakamaks ... jah ka puuviljaseks, kuid neid puuvilju oleks justkui ülemäära kaua hoitud pappkastis. Lõppmaitse see-eest paraneb märgatavalt, hapukas-mõrkjalt mängides juba virsikute, õunte ja veidi ka männikasvudega. Järelmekk suristab mõnusalt vürtsikalt keelepäral, tulles esmasest olukorrast auga välja.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga päris heal tasemel rüübe. Kui siia linnasemagusat juurde timmida, võiks juba kiidusõnadel lennata lasta, praegune klaasike jäi vastuoluliseks.
-------------
pilt isetehtud

Bikini Beer


Bikini Beer (Evil Twin, US/Taani) prk 0,33 l. alc 2,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Low Alcohol - Top 50" ja hinnang 73 punkti. Tootja ise on küll purgile kirjutanud "india pale ale"

Tootjainfo: "Lets be frank - this is a sissy beer. 2.7 % alcohol, attractively light bodied, and annoyingly well-balanced hops. Put on your best bikini and enjoy this very, very drinkable beer in the sun, at this summers festivals, or even better use it to slowly seduce your nagging friends with an anxiety for craft beer."

Väike purk, millel tunned ära kolmnurksed bikiinid :) Erkvalge vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib üpris kaua. Õlle värvus - vähese hõljumiga erkkollane. Aroom on veidi vesine ja magusakas.

Esmamekk on vääääga kerge kehaga (ehkki mitte otseselt vesine) ja leebelt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, greibilimonaadi taoline. Lõppmaitse hapukus-mõrkjus meenutab pisut sidrunheina. Järelmekk kaob üsna kiirelt, jättes vaid õrna mõrkja jälje.

Kerge-kerge-kerge kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga päris OK tasemel rüüpekesekene. Vana Gambrinus on saanud ka veel lahjemaid jooke, mis maitsevad päris õlle moodi, kuid ka see isend on muruniitmise kõrvale täitsa paras timmida. Pakkuda külmalt.
----------------
pilt isetehtud

Saturday, June 11, 2016

La Moneuse


La Moneuse (Blaugies, Belgia) pdl 0,75 l. alc 8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang 97 punkti.

Tootjainfo: "La Moneuse is named for A. J. Moneuse (b. 1768), a famous local bandit and gang leader, and ancestor of the brewers’ family. It is a classic "saison" beer by virtue of its strength and its earthy, aged quality. It has a hardy, semi-dry malt character, a fresh but not overpowering hoppiness, abundant yeasty, fruity flavors and a fairly strong, but pleasant and enticing mustiness."

Kopsakas pudel, mille korki hoiab traatkinnis.Erkvalge vaht täidab 4/5 klaasist ning on superpüsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on hapukas-vürtsikas, veidi heinase kõrvaltooniga ning selliste maalähedaste toonidega, mida Gambrinus liigitaks pigem "farmhouse ale" alla, aga eks nende kahe stiili piir on ka väga hägune. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse on magusakas, vürtsikas ja kaunilt piduliku hoiakuga kui keskealine daam, kelles pole midagi ülepingutatut, kuid siiski silmatorkavat väljapeetust. Lõppmaitse paneb pildi mõrkjamalt sädelema, me külapastori naisena ontlik daam lööb sisemiselt õitsema ja paled veidi hõõguma, kuna ülejäänud seltskond palub tal laulda. Järelmekk on kuivapoolne, koduse valge veini ja valge viinamarja marmelaadi taoline, vähese aniisiliku vürtsisädemega ja rõhutatud korrektsusega. Kirikukoori eestlaulja laulab ootamatult ilmaliku laulu, mis paneb publiku üksteisele heakskiitvalt silma pilgutama ja usinalt aplodeerima. 

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga Väga hea tasandi rüübe. Pigem küll ehk farmhouse kui saison tüübi esindaja, kuid väga-väga kiiduväärsel tasandil vägggga värskendav tegelane. Tõsi küll, mille eest talle 97 punkti omistati, sellest ei saa vana Gambrinus seekord aru. Stiilipuhtuse eest - jah, miks mitte. Kuid selliselt punktitasemelt ootaks juba mingit wow-efekti, või mis?
-----------------
pilt isetehtud

Falco


Falco (Evil Twin, US/Taani) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "topelt-IPA" ja hinnang 94 punkti!

Tootjainfo: "What makes a great leader? First of all a perfectly balanced blend of qualities, the ability to stand out,be authoritative without overpowering. Sho courage and endurance, you will lead the way and set the standards. Very important, be appealing and refreshing to the people. This stereotypical portrait applies whether referring to politics, religion or maybe even this outstanding IPA. -Evil Twin"

Väike lihtne pudel, sildil kolmnurkne lind. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom. Oioioi kui mõjus ja mõnus ja toekas! Siin segunevad kokku kaks parimat külge, mida IPA'des oodata oskad - puuviljasus ja vaigusus. Mango, papaia, männiokkad, virsikud ja kuusevaik ... ananass ja kadakas. Mõnnnna!

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas, eelneva lõhnaparadiisi juures kuidagi lahjana mõjuv. Keskmaitse liigub tagasi lõhnas lubatu poole, hüpitades ühes peos melonit ja teises noort kuusekäbi. Lõppmaitse ... jaa-jaaa ... sellest see aroom ju kõneleski! Tihedalt troopiline ja toekalt vaigune, mahlane ja vürtsikas, tihke ja toekas. Järelmekk - oh õnnistegija, kiidetud olgu su nimi - vürtsikas soojus valgub üle keele, ümisedes madruselaulukest ja lüües vaikselt rusikaga lauaks olevale tünnile rütmi. Kaugetelt maadelt kaasatoodud vaigune valge rumm on kui loodud selleks et sellesse virsikuküpsist kasta.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õrnalt õlija paletig, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Troopika ristsugutis põhjamaadega, päikesesoojad puuviljad ja kargekõrge männimets. Imeline on see looduse vingerpuss. Kui siin keha kraad rohkem oleks, siis käiks Gambrinus ka "mega" välja, kuid praegu jääb ühes kohas maitsesse auk sisse. 
--------------
pilt isetehtud

Väike Wiik


Väike Wiik (Kolk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeer ei tunne veel toodet, tootja ise on sildile kirjutanud: "pale ale"

Tootjainfo: "Kerge ja mõõdukalt humalane hele õlu"

Väike lihtne pudel, pruulikojale omane lihtsa elegantsiga sildikujundus. Erkvalge hõre sentimeetrine vahukiht pole kuigi püsiv. Aroom on lihtne ja karge, linnaseline ja humalamõrkjas.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, täisteraleiva taoline. Lõppmaitse on muhedalt ümar, samas mõrkjas ja õrnalt hapukas. Järelmekk kestab kaua ja on kuivapoolne ja karge.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga Übertaseme rüübe! Ei, ärge saage valesti aru, see pole "über" maitsepommilikus võtmes, vaid superheas stiilipuhtas pale ale stiilinäidise mõttes ... kerge ja lihtsa joogi kohta on siin maitset ja puhast kirgast värskust! Pakkuda koos kiirmarineeritud suvikõrvitsatega.
----------------
pilt isetehtud

Wednesday, June 8, 2016

FIN/EST Beer Run


FIN/EST Beer Run (Tanker / Fat Lizard, Eesti / Soome) pdl 0,33 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Black IPA" ja hinnang 73 punkti.

Tootjainfo: "rohke rukkiga musta IPA. Õlle nimi viitab igapäevasele vilkale alkorallile kahe naaberriigi vahel - FIN/EST Beerrun. Õlle esmaesitlus oli Helsinki Beerfestivalil.
Värske must IPA on mõõdukalt mõru ja humalane IBU 60 ning kangus 6,6%."

Väike lihtne pudel, sildil ajab kroku kolbameest taga. Kreemikat karva vaht täidab ligi pool klaasis ja on üsna püsiv, jättes taandudes tugevat vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - veidi uduselt tumedapolne punakaspruun. Aroom on marjane ja krobeline, hapukas ja mõrkjas, punase sõstra želee ja arooniamahla taoline. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas, kuidagi ... õhuke ... ja röstleivane. Lõppmaitse muutub hapukamaks, meenutades kuivatatud arooniamarju ja rukkileiva veidi üleröststitud õhukesi viilakaid. Järelmekk on pisut metalne, hapukas-marjane, kuivapoolne ja kohvine.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Päris heal tasemel rüübe. Tõsi küll, keha võiks sellisel tegelasel kõvasti rohkem olla, kuid maitsepilt on mustade IPAde klassika.
---------------
pilt isetehtud.