Thursday, January 31, 2013

Judas


Judas (Alken-Maes). pdl 0,33 l. alc 8,5%. liigimääratlus: belgia stiilis kange hele eil.

Minimalistlik must-punane disain. Kahesõrmene helevalge vaht püsib pikalt. Õlle värvus - tumekollane.


Lõhn on väga omamoodi pehme, biskviidine ja võine. Esmamaitse mekib lausa pulgakommiselt, aromaatselt ja väga-väga meeldivalt pehmelt. Keskmaitses muutub bukett karmimaks, alkoholisemaks ja nurgelisemaks. Lõppmaitses domineerivad jällegi biskviitsed linnasemaitsed, millele lisanudvad ka aromaatsed humalad.

Keskmise kehaga, õrnalt õlise paletiga, jõulise olemusega rüübe. Seda soovitaks suisa aperetiiviks mehise ühtusöögi eel!

-----
pilt siit

Chouffe Bok 6666


Chouffe Bok 6666 (Brasserie d’Achouffe). pdl 0.33 l. alc 6,66%. liigimääratlus: Dunkler Bock.

Nunnu pudelike. Hele vahukiht muutub üsna kiirelt kirmeks, kuid jätab siiski jälgi seintele. Õlle värvus - tume kirsipunane.


Lõhn mõjub väga pehmelt, karamelliselt, lausa kooreiiriseliselt. Esmamekk on karboniseeritud ja teravapoolne. Keskmaitses vallanduvad samasugused karameljad toonid, kõrvetatud suhkrule omased. Lõppmaitse on happeline, tammine ja kergelt vaniljene. Jääb mulje nagu oleks seda õlut laagerdatud tublis tammevaadis, kuivavõitu järelmekk ja alkoholine õhetus.

Keskmisel karboniseeritud, kuiv ja karmipoolne, bock-õllede mehine esindaja. Sobilik hea saksapärase šnitsli kõrvale.
------------
pilt siit

Tuesday, January 29, 2013

Estrella Damm Inedit


Estrella Damm Inedit (Damm). pdl 0,75 l. alc 4,8%. liigimääratlus: Belgia tüüpi nisuõlu.

Äärmiselt lakooniline disain - vaid kuldtäheksega must silt. tagakülje sildil on tekst niiiiii kirbukirjas, et sellest on samuti raske midagi välja lugeda. KUID - ärge ajage seda segamini tavalise väikeses pudelis Estrella'ga, neil kahel õllel pole midagi ühist ... väikeses on lurr lager, siin aga üsna kõrgelt hinnatav rüübe!


Sõrmepaksune erkvalge vahukiht kahaneb kohinal õhukeseks nagu nisuõlledel enamasti. Rüüpe värvus - õrnalt udune helekuldne.

Aroomis domineerib koriander ja apelsinikoor, tõrjudes isegi veidi tahaplaanile nisuõlle hapuka üldtooni.

Esmamekk on samuti kergelt hapukas ja koriandrine. Keskmaitses tugevneb puuviljane-apelsinine mekk, muutudes lõppmaitses väga pehmeks, magushapukaks. Järelmaitses troonib sellel mahepehmel padjakesel jällegi vürst Koriander.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseeritud, õrnalt vürtsikas rüübe. Suurepärane õrna pasteedisaiakese või delikaatse kalaroa kõrvale.
------------
pilt siit

Sunday, January 27, 2013

Karksi Hele Eripruul


Karksi Hele Eripruul (AS Karme). pdl 0,5 l. alc 5%. liigimääratlus: hele lager.

Efektse disainiga pudel alates traatkorgist kuni hõbe-oranžika sildinduseni. Kuid õlletehas, millel veebileht näeb välja juba pikemat aega nii???

Sõrmepaksune vahukiht muutub üsna kiirelt suuremulliseks ja kahaneb kirmeks. Õlle värvus - helekuldne.


Aroom mõjub esmalt üsna veidralt, kuidagi kummiselt? Seejärel aga hakkad eristama küpseid linnasenoote, mis mõjuvad üsna leiavaselt. Esmamaitse on magusakas ja kerge. Keskmaitses säilub magusus, muutudes lausa mesiseks ... kuid seda veidi sünteetilisel moel. Lisandub linnase mahedat maitset. Lõppamaitse on veidi ... hmmm ... limonaadine? Kerge ja karge, kuid magus ja humalavaba.

Väga kerge kehaga, magusaka ja vähekarboniseeritud buketiga lihtne rüübe. Pretensioonitu jook mistahes toidu kõrvale.
------------
pilt siit

König Ludwig Weissbier


König Ludwig Weissbier (Schloßbrauerei Kaltenberg). pdl 0,5 l. alc 5,5%. liigimääratlus: hefeweise ehk poolnisuõlu.

Klassikaline õllesilt, mängides helekuldsete toonidega ja vapimärkidega. Kahesõrmene helevalge vahukiht on tihe ja püsiv. Õlle värvus - kergelt udune helekuldne.


Aroom mõjub õrnalt, pehmelt, linnaseliselt ja hapukalt, nagu sedasorti õlledele omane. Esmamaitse on kerge ja karboniseeritud. Keskmaitse muutub pehmeks ja saialikuks, selline lausa vahtkerge saiake. Lõppmaitses domineerib nisulinnaste happesus, millesse lisandub veidi kergeid puuviljaseid - õunaseid noote. Järelmaitse linnaseline ja karge.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, kuivapoolse olekuga rüübe, mis sobiks oivaliselt nt aurutatud kala kõrvale. Väga kvaliteetne värk!
--------------
pilt siit
Gambrinuse Gildi ehk hobipruulide Tartu maavõistluse 2013.a jaanuari vooru tulemusel on kolm parimat koduõlut:
1. Tezcatlipoca  -  keskmise hindega 9,22
2. Papa & Rangi  -  7,67
3. Põletajate humalane  -  7,22

Võistluses osales seekord 8 pruulmeistrit ja rahvusvaheline kohtunik James Ramsden :) Kokkut tuli maitsmisele 23 äärmiselt erinevat õlut. Kui asi niimoodi edasi läheb, tuleb mõelda eri kategooriate sisseseadmisele!

Tartu Gambrinus tänab kõiki osalejaid ja julgustab järgmisele kokkusaamisele tulema. Iga kord on olnud uusi tulijaid ja see on ainult kiiduväärne!

Järgmine kogunemine toimub 23.veebruaril. Pange oma vaim ja õlu valmis! :)

Friday, January 25, 2013

Belgia kodupruulide kolmik







Täna tõid lahked inimesed kolm vahvamat õlut Gambrinusele proovida, mille eest sügav kummardus! Tegu on Belgia hobipruulikojaga Hobbybrouwerij Het Nest ning omamoodi "kaardiõllede seeriaga"

 ---------------------

HertenHeer. King of Hearts. Blond & bitter. pdl 0,33 l. alc 6,5%. liigimääratlus: Belgia hele eil.

Nagu nimest näha, on ka sildikujundus lihtne, vahva ja vastav - mängukaardi disain, aukohal ärtu kuningas. Kolmesõrmene vaht püsib tugevalt, jättes veidi ka jälgi seintele. Õlle värvus - uduselt kuldkollane.

Aroom mõjub linnaseliselt, lausa mesiselt ja pisut puuviljaselt ... heledate rosinate moodi.

Esmamekk on kerge, karge ja magusakas-puuviljane. Keskmaitses lisandub belgia pärmi tüüpmaitse, kirbevõitu puuviljane ja õrnalt alkoholine. Lõppmekk muutub veelgi kirbemaks, bitterile sobivalt humalaseks, mis pole Belgia õllede puhul just tavapärane. Järelmaitses segunevad humala mõrkjus, heledate linnaste leebe magusus ja kuivatatud sügisõuinte hapukus.

Kergepoolse kehaga, õrnalt karboniseeritud, rikkaliku maitsega hele rüübe. Sobiks üsna universaalse lõunaõllena.

---------
pilt siit
---------
SchuppenBoer. Jack of Spades. Tripel. pdl 0,33 l. alc 8,5%. liigimääratlus: tripel

Seekord disainis aukohal poti poiss. Vahupilt on ülim ... no lihtsalt kogu klaas täitub esmalt klaarvalge vahuga, millest õlle moodustumiseks läheb jupp aega. Õlle värvus -- õena uduvinega helekuldne.

Aroom väga soe, kergelt mesine ja rikkalikult linnaseline. Esmamaitse mesine ja pehme. Keskmaitses lisandub tugevalt meeldivat magushapukat, marjalikku mekki. Lõppmaitse muutub linnaseküllaseks ja väga pehmeks. Järelmaitse suisa padipehme ja õrnalt magushapu ... justkui oleks marjaveini maitsnud.

Keskmise kehaga, õrmalt õlise paletiga, pehmelt jõuline hele õlu. Sobiks suurepäraselt dessertõlleks väikeste küpsiste ja puuviljade kõrvale.
---------
pilt siit
---------

KlevereTien. Ten of Clubs. Zwart&Staf winterbier. pdl 0,33 l. alc 10,0%. liigimääratlus: belgia kange tume eil.

Sedapuhku siis risti 10. Veider arusaam neil belglastel - mida madalam kaart, seda vingem sisu :)

Kreemikas kahesõrmene vaht on väga tihe ja seintelehaakuv. Õlle värvus - tume punakaspruun.

Aroom väga keeruline. Esmalt domineerib selles puhas koorešokolaad, seejärel imuvad selle alt esile tumedamad puuviljad, midagi tumedate rosinate, datlite ja viigimarjade moodi.

Esmamaitse magus ja kerge, õrnalt vaniljene ja šokolaadine. Kesmaitse muutub liköörjaks, alkoholiseks ja ... pohlaseks? Lõppmaitse külluslikult linnaseline, tihe ja rummine. Järelmekk mõjub väga kreemiselt ja alkoholiselt - puuviljadega šokolaadist tehtud dessert võiks nii mekkida.

Üle keskmise kehaga, keskmiselt kleepjas, pehme ja naudinguküllane rüübe, mida võiks soovitada šokolaadikoogi kõrvale. Kuigi isiklikult mina pruugiks seda õlut asjana omaette :)
-----------
pilt siit
----------

Thursday, January 24, 2013

Meantime IPA


Meantime IPA (Meantime). pdl 0,75 l. alc 7,4%. liigimääratlus: IPA

Kogu Meantime seeria disain on absoluutselt minimalistlik, kuid väga peenekoeline. Sõrmepaksune valge vahukiht püsib kaunikesti. Õlle värvus - hägube kollakas-oranž.


Aroom mõjub küll humalaselt, kuid see on lilleline ja kerge, kergelt puuviljane/apelsinine ... ja kergelt kirbevõitu. Mitte ei saa aru, kas see on aniisine ... aga igatahes mõnus.

Esmamekk on pehme, kuid siiski humalane. Keskmaitses humalamekk tugeneb koos terve puuviljavaagnatäie hapukas-magusate nootidega ... datlid, kuivatatud virsikud jne. Lõppmaitse pehmeneb taas, andes maad tugevalt küpsele linnasemekile. Järelmaitse õhkab värskusest, puuviljamahlast ja kergest alkoholiõhetusest.

Keskmise kehaga, kergelt õline, tugeva olemusega rüübe, mis sobiks suurepäraselt kõvemate juustude ja puuviljade kõrvale.
-----------
pilt siit

Wednesday, January 23, 2013

Shepherd Neame Double Stout


Shepherd Neame Double Stout (Shepherd Neame). pdl 0,5 l. alc 5,2%. liigimääratlus: dry stout ... ehk siis iiripärane tume õlu, mida peaks iseloomustama kerge happesus ja väga vähene humal.

Soliidne ja raskepärane, härrasmehelik disain. Vahtu moodustub paari sõrme jagu ning see püsib kaunikesti, haakides end kombekohaselt seintele. Õlle värv - punakasmust.


Aroom on ... ohhhohooo ... raske ja jümikas, röstlinnaste kohvine ja suitsune lõhn matab kogu nuusutaja pea ja pool ülakeha oma pilve sisse.

Esmamekk mõjub pehmelt ja soojalt.  Keskmaitses tajud rämedat suitsust mekki, mis matab kõik enda alla ... aga mõjub siiski magusakalt ja linnaseliselt. Lõppmaitse on ootuspäraselt happeline, stiilipuhas iiri stout selle kõige paremas kehastuses. Järlemaitse jääb vääääga pikaks ajaks kurgulakke kinni oma röstiste, suitsuste ja nii maalähedaste jälgedega, justkui istuks tublide jäägritega metsaäärses kõrtsitoas ja sööks samas kaminas küpsetatud hirvetükki.

Tugeva kehaga, keskmiselt õline ja samas happeline, kuiv tume õlu. Toit peaks siia juurde olema lihtne ja tummine - käntsakas leiba ja tükk liha, ei mingit peenutsemist.
-------
pilt siit

Paulaner Salvator


Paulaner Salvator (Paulaner Brauerei). pdl 0,33 l. alc 7,9%. liigimääratlus: doppelbock.

Väga stiilne kujundus, kus omavahel on kenasti sünkroonis nii suur kui kaelaetikett ja ka kork. Tagaküljel olevast infost tekitab kõrgendatud ootust teave, et lisaks tavapärasele neljale koostisosale (vesi, linnased, pärm ja humal) on kasutatud ka veel humalaekstrakti ... kas siis eriti humalane ja kange variant? Omamoodi laagerõllede vastand IPA'le? Kohe saame teada. Märkimisväärne detail - õllel on oma veebileht!


Helekreemikas vaht täidab tubli kolmadniku kannust ja püsib üpris kaunikesti. Õlle värvus - kaunilt klaar pronkspunane.

Aroomis on tunda tugevalt alkoholi ja kõvasti linnaseid. Esmamaitse on soe ja laagerõlle kohta tihke. Keskmaitse mõjub äraütlemata leivaselt, küpselt ja kangelt ... nagu isetehtud rummikook, millesse päris rummi sisse pandud, mitte mingit ekstrakti. Lõppmaitses tuleb kohale ka lubatud humalane mekk, kuid see pole siiski domineeriv, vaid täiendab mõnusalt magusavõitu linnasemaitset. Järelmaitses rudjub üle kõige kange ja tugev leivaviljane alkoholine mekk, mida karmistab humalamõru.

Keskmise kehaga, õlise ja alkoholise paletiga, väga jõmakas rüübe. Piisavalt kange et toimida aperetiivina kuid sobilik ka järelnapsuks. Väga pikka õhtut sellega veeta ei saa ;)
-----------
pilt siit

Monday, January 21, 2013

Lobkowicz hele ja tume


Hea koostööpartner / maaletooja Svensky tõi täna prooviks mõned uute õllede näidised - selle eest kiidan!

Kõigepealt Tšehhi õllede paar: hele ja tume.
------------
Lobkowicz Premium (Pivovary Lobkowicz). pdl 0,5 l. alc 4,7%. liigimääratlus: boheemia/tšehhi tüüpi pilsner.

Elegantne sildikujundus ja kuldne vapikirjadega kaelafoolium jätavad hea mulje. Küsimusi tekitab ainult sildil olev kirje "Knížecí Pivovar" ... Knížecí on piirkond Prahas ... aga sellenimelist pruulikoda Gambrinus ei leia. Samas tuleb aga tootjat kiita - õllemargil on oma veebileht, mis on tšehhi, poola ja vene keeles! :)


Valge suuremulline vaht täidab esmalt kolmandiku kannust, kuid kahaneb üsna ruttu. Õlle värvus - kuldse helgiga tumekollane. Lõhnas domineerib tõeliselt hea vesi koos heledate linnaste mõnusa koduse aroomiga.

Esmamaitse mõjub kergelt magusakalt ja küpselt. Keskmaitses tuleb esile tublide tšehhi humalate klassikaline mõrkjas mekk. Järelmaitses segunevad linnaste magus-hapukas ja humala mõrudapoolne maitse mõnusaks seguks ... ja järelmaitses lisandub siia kergelt küpseõunane või isegi ploomine nüanss.

Kerge kehaga, keskmise karboniseeringuga, pilsner-klassi õllede parimaid esindajaid. Sobilik tubli seaprae ja soolakringlite kõrvale ... ideaalne piduõlle, piisavalt maitseküllane ja samas mitte liiga jõuline.
----------
pilt siit
----------

Lobkowicz Premium Cerne (Pivovary Lobkowicz). pdl 0,5 l. alc 4,7%. liigimääratlus: dunkel.

Jällegi elegantne sildindus, seekord sobivalt tumedates toonides. Kreemikas vaht püsib tunduvalt kauem kui heledal vennaksel ning seekord jäävad ka kenad randid seintele. Õlle värvus - kerge punaka helgiga must. Aroomis lisaks heale veele tublid röstlinnased.

Esmamaitse on kerge ja sametiselt pehme. Keskmaitses tunned kreemikat kohvist röstmekki, mis lõppmaitses muutub väga tugevaks, pehmeks ja täidlaseks nagu tumedavõitu pontsakas piiga. Järelmekk taandub pikalt ja külluslikult ... midagi nii maitserikast poleks laagerõllelt küll oodanud!

Kerge keha, kuid üllatavalt täidlase maitsebuketiga tume laagerõlu. Sobilik tugevama lihapala kõrvale ... nt noore veise grillitud ribid vürtsikas kastmes.
---------
pilt isetehtud

Sunday, January 20, 2013

5 A.M. Saint


5 A.M. Saint (Brewdog). pdl 0,33 l. alc 5%. liigimääratlus: punane eil / amber ale

Brewdogi tüüpdisain, sedapuhku asjakohaselt punane. Sõrmepaksune, õrnalt kreemja värvusega vaht püsib üsna tugevalt, jättes ka seintele mõõdukaid jälgi. Õlle värvus: kergelt oranžikas-pruunakas punane.


Aroom täidab juba avamisel pool tuba - see on puhas humalanauding, mis pudelist välja ronib, ühekorraga nii mõrkjas kui lilleline, vaniljene ja greibine. Esmamaitse on karge, kerge mõrkja alatooniga. Keskmaitses tajud männivaigust ja greibiseemnelist mõrkjust, mis on samas ütlemata värske. Lõppmaitses tunned juba küpseid linnaseid ja sumedat päikeseloojanguse õhtu tumedat aromaatset humalapilve. Järelmaitse muutub aga lausa kuivaks ja kergelt suitsuseks.

Keskmise kehaga, õrnalt õlise paletiga,keerulise maitsebuketiga tubli rüübe. Soovitaks koos soolakama juustuga ja õhkõrnade suitsusingi ribadega.
---------
pilt siit

Barry's Beer


Barry's Beer (Browar Van Pur). prk 0,5 l. alc 4,0%. liigimääratlus: hele lager

Lihtne ja ilmselt levinuim õllepurgi kujunudus - valgel põhjal kuldne ja punane. Kahe sõrme laiune vahukroon kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kahvatukuldne.


Aroom väga õrnake, veidi on vaid tunda linnaselõhna ... meenutab kuivanud leiba. Esmamaitse väga kerge, lausa vesine. Keskmaitses tunned taas pisut linnaseid ja lihtsat humalakirbust. Lõppmaitses tuleb esile vähene hapukas taignane toon. Järelmaitses ... noh kui sellest üldse rääkida, siis on see õrnalt metalne ja happeline.

Vesise kehaga, nõrga karboniseeringuga, üsna olematu maitsepildiga õlu. Külmalt serveerituna kõlbaks kergeks janukustutuseks, kuid ei enamat.
--------
pilt siit

Saturday, January 19, 2013

19


19 (Mikkeller). pdl 0,33 l. alc 6,8%. liigimääratlus: IPA.

Veider nimi õlle kohta, kas pole? Aga asi väga lihtne. Selle õlle valmistamisel kasutatud 19 (loe: üheksateist!!!) sorti humalaid. HULLUMEELSUS! Et te sellest hullusest osa saaks: "Simcoe 17,14%, Citra 15,72%, Amarillo 14,29%, Sorachi Ace 10,71%, Bravo 6,79%, Colombus 6,79%, Cluster 4,64%, Warrior 4,64%, Cascade 3,57%, Centennial 3,57%, Palisade 2,86%, Challenger 1,43%, Galena 1,43%, Magnum 1,43%, Mt Hood 1,43%, Tettnanger 1,43%, Nugget 0,71%, Super Galena 0,71%, Williamette 0,71%."


Mitu sorti ära tundsite? Minu jaoks on üsna tuttavad neli ja mõnest olen veel kuulnud ... aga teie?

Segaselt-säbruliselt värvunud sildike kannab ülilakoonilist kirjet ... ning on jällegi disainiveidruse ääremailt. Noh aga tuleb tunnistada - oma vikerkaarevärvilisusega paistab see pudel teiste õllede seast igatahes tervalt silma.

Nelja-sõrmene vaht on kreemjas ja tihke. Õlle värvus - õrna uduvinega kuldoranž. Lõhn on suisa taevalikult värske, tsitruseline ja klaar. Niimoodi lõhnab päris päikese all küpsenud ja värskelt lahtilõigatud sidrun, mõni hapukam mandariinisort, mahlane pomelo ja punane greip ... õigemini kõik see kokku.

Esmamekk mõjub selle lõhnapommi järel ootamatult kergelt, vaid õige pisut tsitrusjalt. Kuid see maitsepilt käändub juba keskmaitses pea peale. Järvetäis mõrkjas-haput värskust langeb Niagara kosena su keelele. Lõppmaitses muutub see humalauputus veelgi jõulisemaks, kuid samas paitab suulage pehme ja täiusliku sametise puudutusega. Järelmaitse kaigub troopilise puuviljatormina, magus, mõrus ja hapu kirjutab end kolmekordsete suurtähtedega su maitsemeeltesse.

Keskmisest kergema kehaga, kergelt õlise paletiga ülijõuline ja tormakalt värskendav rüübe. Igasugune toit mattub selle metsiku pillerkaari alla, nii et ärge proovige 19-väelist õlut mingi muu suutäiega ühildada.
--------------
pilt siit

Monday, January 14, 2013

Tiger Baby: Open Windows Open Hills


Tiger Baby: Open Windows Open Hills (Mikkeller). pdl 0,33 l. alc 5%. liigimääratlus: APA ehk Ameerika hele eil.

Lakooniline sildindus on seekord kaunim ja kunstipärasem kui Mikkellerile kombeks. Sõrmepaksune klaarvalge vaht püsib mitte väga kaua , kuid jätab siiski seintele randikesi. Õlle värvus - kerge uduvinega, oranžika varjundiga kuldpruun.


Aroom mõjub väga värskelt, puhta vee ja kergete puuviljade mõrkjasmagus aroom on väga nauditavalt karge. Esmamaitse kõnetab terav-mõrkjate humalatega, kuid sellesse seguned kohe äratuntav mangomekk. Keskmaitse muutub üsna mahlakaks-hapukaks, lausa happeliseks. Lõppmaitse täidab aga kurgulae raskevõitu troopilise puuviljamekiga. Järelmaitses alles hakkavad end ilmutama ka mõned õllesed elemendid - sepikune linnasemekk ja karge humal.

Nõrgalt gaseeritud, terava ja kuiva paletiga, väga mitmekihine. Suurepärane värskendaja peale liiga rasket suutäit!
---------
pilt siit

Sunday, January 13, 2013

IPA nr 3

IPA nr 3 (stenaloom). pdl 0,5 l. alc 6,8%. liigimääratlus: IPA

Järjekordse Eesti nanopruuli kätetöö ... no küll Gambrinuse süda laulab ja maks rõõmustab, et seesinaseid mehi olemas on, kes nõnna häid õllesid teha võtavad!

Silt on küll lihtne, kuid siiski mõnusalt disainitud ja mis peamine - infoküllane! Saab teada nii seda, et pruulmeister on kasutanud kuivhumaldamist, kui ka pruugitud toorained. Väga-väga kiiduväärt lähenemine!

Kergelt oranž-kreemika varjundiga vaht täidab kolmandiku klaasist ja näitab väga kenasid püsimis-rante. Õlle värvus - keskmiselt udune oražika varjundiga heledam kuldpruun.

Aroom mõjub äraütlemata värskelt. Greibi, sidrunheina ja laimi vine lööb lausa kopsudeni lõõrid puhtaks! Esmamaitse kõnetab IPA'liklut karmilt, mõrkjashapukalt ja humalaselt. Keskmaitses tunned lisaks tsitrustele ka sületäit häid biskviitseid linnaseid ja aromaatseid humalaid. Järelmaitses on oivalises balansis magus ja hapu ning mõru ... suurepärane tulemus, peab ütlema! Pisut tammine ja kirbe, greibikooreselt mõrkjas ja õrnalt mesine/suirane.

Tihke suutäis, millel mõõdukalt õline palett ja jõuline järelmaitse. Sobilik rasvasema ahjuprae kõrvale või ka omaette rüüpeks.
----------
pil omatehtud

Ola Dubh









Taaskord on Gambrinuse ees üks õllekolmik, kuid sedapuhku saab see olema keeruline hindamine. Tegemist on šoti eiliga, mis on laagerdunud šoti viski Highland Park vaatides, üks 12, teine 16 ja kolmas 18 aastase omas.

Saab siis näha, kas suudab neid nüannse eristada. Ootused on igatahes kõrged, neid kütab üles juba ainuüksi õlle nimetus - Ola Dubh on tõlkes Old Engine Oil ehk Vana Mootoriõli :) Noh ja lisaks sellele on kõik need kolm varianti saanud ka 99 punkti Ratebeer järgi.

Tootja kirjeldus: "Ola Dubh (or ‘Black Oil’) is a collaboration between Harviestoun Brewery and Highland Park, Distiller of the Year*. It is based on Harviestoun’s award-winning Old Engine Oil. With more than a stylistic nod to the classic Imperial Porters (and Stouts) of the nineteenth century, this deliciously rich, dark, 8% a.b.v. beer is the first ale to be aged in malt whisky casks from a named distillery and, with traceable casks and numbered bottles, the rest with genuine provenance. Ola Dubh will initially be available in three different expressions; the initial release will be of small batches aged in casks formerly used to mature Highland Park 12 Year Old, Highland Park 16 Year Old and Highland Park 30 Year Old. Further variants are planned for the future. Ola Dubh is, in the words of beer afficionado Owen D.L. Barstow: “The most interesting new British beer I have tried in years.” "


---------

Ola Dubh 12Ola Dubh 12 (Harviestoun). pdl 0,33 l. alc 8%. Liigimääratlus: "old ale" ehk pikalt laagerdunud eil.

Disain kogu seerial tume, et mitte öelda raskepärane, aga samas elegantne. Fooliokaelus ja väike raamatuke - see mõjub soliidselt.

Hallikaspruun kahesõrmene vaht vajub minutikesega poole võrra vähemaks, kuid jääb üsna tihedaks. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must ... noh nagu läbikäinud mootoriõli :)

Aroom on mõrušokolaadi ja suitsu segune, kusjuures aja jooksul suitsupool tugevenb. Esmamaitse mõjub stoutilikult, mõõdukalt tihkelt ja mage-mõrkjalt. Keskmaitse muutub karameljalt magusamaks, lisandub käredavõitu mõrusid suitsunoote. Lõppmaitses tajub keelepära tihkeid röstlinnaseid ja suulagi šokolaadimekki, mis järelmaitses muutub jällegi suitsuseks. Kerged happelised nüansid tulevad kohale mõnekümne sekundi pärast, meenutades röstitud rukkileiba. Viskisusest saad aru alles teise ja kolmanda lonksu ajal, kui suu on esimese maitsepalanguga harjunud. Aja jooksul muutub teravavõitu viski ja suitsuse tammevaadi mekk koguni domineerivaks.

Keskmisest raskema kehaga, üpris õlise paletiga, väga mitmekihine ja pikka avastamisrõõmu pakkuv mehine jook.
-----------
pilt tootja lehelt
-----------

Ola Dubh 16 (Harviestoun). pdl 0,33 l. alc 8%. Liigimääratlus: "old ale"

Ola Dubh 16 Vaht eelmisega võrreldes pisut pruunakam, õlle värvus sama must.

Aroom on kerge suitsuga segunenud linnaseline ja äratuntavalt viskine. Esmamaitse kergelt magusakas tihe stout. Keskmaitse suitsune, iirislikult magus ja väga tihke. Lõppmaitse mõjub kuidagi kohevalt, kreemjalt ja kohviselt ... justkui neelaks kohvilikööri vashtulöödud varianti. Järelmaitsestulevad kohale taas veidi suitsused ja üsna teravalt viskised noodid.

Üsna raske ja kreemja kehaga, õlise paletiga ning väga nauditav rüübe!
----------
pilt tootja lehelt
----------
Ola Dubh 18Ola Dubh 18 (Harviestoun). pdl 0,33 l. alc 8%. Liigimääratlus: "old ale"

Vaht jällegi tuhmpruun, õlle värvus sügavmust.
Aroom mõjub magusalt, iiriskommilikult ja martsipaniselt. Esmamaitse kergelt kohvine ja martsipanine, selline meeldiv magus-mõrkjas segu. Keskmaitses tunned mõnusat mandlite mekki ja  karamell-linnaste magusat nooti. Lõppmaitse muutub taas kohvisemaks ja kergelt alkoholiseks. Järelmekis kerge suitsuvine ja soe rammestus ... justkui istuks kergelt maha jahtuma hakkavas saunas ja naudiks mõnusat äraolemist.

Raske, kergelt kreemikas, õline ja külluslik. Täiesti väärt omaette nautlemist õhtu viimaseks klaasikeks.
--------
pilt tootja lehelt
--------

Tuesday, January 8, 2013

Jõulukunn Ale

Jõulukunn Ale (Kolme Kuninga pruulikoda). pdl 0,5 l. alc 4,2%. liigimääratlus - tume eil.

Üks väheseid, kui mitte ainuke Eesti hobipruulikoda, kes panustab ka kaela- ja korgietiketile! Klaar vaht loob neljasõrmese kihi, mis muutub suuremulliseks, kuid kaob väga aeglaselt. Õlle värvus klaarilt pruunakaspunane.

Aroomis on selgelt tunda, et rüübe on valminud "konservist" - heast ja korralikkust toorainest, kuid siiski mitte "päris-päris"-õlu. Ärge mõistke mind valesti, ma teen ise ka kontsentraatidest ja tean et sellest saab superhead ning üsna garanteeritud kvaliteediga jooki. Lihtsalt selle lõhn on iseloomulik ja vähemalt Gambrinuse jaoks ilmselgelt tajutav ... kui pole just seda ära peidetud mingite vürtside jms alla. See jook siin kannus pole peidetud, vaid lihtne ja puhas eil. Pisut pärmine, mõõdukalt linnaseline, korralik värk.

Kerge kehaga, õrnalt karboniseeritud, hapuka buketiga mõnus lauaõlu. Paras raskema sööma allaloputamiseks või ka lihtsalt peale pikka päeva jalad-laual-lebotamiseks:)
--------

pilt isetehtud

Valgevärava IPA

Valgevärava IPA (Valgevärava pruulikoda). pdl 0,5 l. alc ~5%. liigimääratlus: IPA

Käsitööndusliku olekuga, kuid siiski kenakese disainiga silt. Kreemikas vaht annab megatihke tordi, mis ei kao isegi minutite möödudes. Õlle värvus: kergelt hägune kaunilt sügava tooniga vaskpunane.

Aroom on väga mõnusalt tsitruseliselt humalane, mille alt aindub korralikke tumedaid linnaseid ja puhta vee klaari aroomi. Esmamekk mõjub karmilt humalaselt, karedalt ja kargelt, mõrkjalt ja hapukalt. Keskmaitses lisandub siia üsna tihke, kergelt magusakas linnaseline keha ning veel kärutäis humalakirbust. Lõppmaitse mõjub pehmemalt, punase apelsini ja kergelt vaniljese karamellsukruse magus-mõrkja seguna.

Keskmise kehaga, kergel õlise paletiga, super-rikkaliku olemusega mehine rüübe. Kui siia midagi kõrvale süüa, siis pigem lihstalt värsket kurki-tomatit, selleks et puhastada suud järjekordseks tihkeks humalakimumiseks.
----
pilt isetehtud

Monday, January 7, 2013

King Cobra


King Cobra (Brouwerij Palm). pdl 0,75 l. alc 7,5%. liigimääratlus: strong lager / imperial pils.

Tavapärane India Cobra on üks ilmetumaid laager-õllesid. See siin on aga topeltkääritusega ning pruulitud Belgias, kasutades otra, maisi ja riisi. Selline asi teeb õllenohiku uudishimulikuks!


Kohev valge vaht täidab klaasi poolenisti hõreda pilvega, mis hajub vähem kui minutiga üsna olematuks. Õlle värvus - uduselt valkjaskollane.

Aroom on mõnevõrra intrigeeriv - äratuntavalt Belgia bukett, millesse lisandub riisi teravus ja maisi mahedus. Üsna pärmine ja meeldivalt puuviljane ... ehkki pole päris kindel, kas see sõna "meeldiv" on kõige kohasem. Toore banaani ja valgete sõstrate segune lõhn on kuidagi torkivalt terav ... aga samas siiski magusakas ning kutsub uuesti nina klaasi torkama, et asja enda jaoks määratleda. Ei jah, pärm ... käärima läinud sõstraveini alge ... umbes nii võiks seda kirjeldada.

Esmamaitse on kergelt õlisevõitu ja magushapu. Keskmaitse mõjub palju teravamalt, pärmiselt ja alkoholiselt, noore ja toore veini moodi. Lõppmaitses domineerib jällegi see toorebanaanine mekk (noh nagu sama tootja Palm Royale), kuid ikkagi jätab peamise ja kratsiva jälje see pärmine toorevõitu ... või siis jällegi "elav ja sädelev" palett?

Kolmeviljaõllena tihke, kergelt õlise buketiga, samas kergepoolse kehaga ning terava/happelise olekuga veinilaadne õlu. Sobiks suurepäraselt nt grillitud krevettide või muude mere-elukate juurde.
------
pilt siit

Sunday, January 6, 2013

Black Hole


Black Hole (Mikkeller). pdl 0.375 l. alc 13,1%. liigimääratlus - (russian) imperial stout. Selline määratlus, pluss 100-punktine hinne Ratebeerilt - see paneb juba ette unistama Suurepärasest Maitsest! Lisaks tavapärastele komponentidele on toojtainfos kirjas veel: tume karamellsuhkur, kaeralhelbed, mesi ja vanilje.

Kujundus ... eee ... noh mida te Mustalt Augult ootasite? :)


Vaht - jummmel küll, mihuke VAHT! Esmalt polegi klaasis muu kui hallikaspruun tardunud mass, mis vaid õige aegamisi end õlleks muundab Rüüpe värvus - see on vedel öö!

Lõhna on neetult keeruline kirjeldada, siin on kõik nii uskumatult palju! Kohvine ja suitsune, mesine ja humalane, karameljas ja rõske-mulla-lehane - kõik korraga ja veel midagi.

Esmamaitse tundub raske, magus ja täidlane. Keskmaitses lisandub vanilje ja mesi oma magusas koosmõjus, röstlinnased ja karamellsuhkur annavad üleelusuuruse lisalaksu. Lõppmaitse muutub kreemikaks (kaera mõju!), uskumatult jõuliseks ja meelalt soojaks nagu neegrinaise musi. Järelmekk taandub taas õrnemaks, vaniljesemaks ja peenekoeliseks ... see on pigem nalivka kui õlu. Oijeeee, seda peab tajuma veelkord ja veelkord, et taaskord veenduda, kuivõrd geniaalselt teistsugune saab olla üks Tõeline Õlu!

Supertihe, Ülitummine ja Megamaitsev õlu, mis välistab enda kõrval kõik konkurendid mitmeks tunniks, olgu see söök, jook või midagi muud. Pane silmad kinni ja kuula ... no ma ei tea ... vaikust, sümfooniat või rajurokki, mis iganes sinuga haakub - see õlu toimib võimendina kõigele!
---------
pilt siit

Hazelnut Coffee Porter


Hazelnut Coffee Porter (Saltaire). pdl 0,5 l. alc 4,6%. liigimääratlus: porter. Üpris tavatu on kohata nii lahjat porterit, kuid eks vaatame, kas ta on ka oma kehalt kerge.

Modernse ja infoküllase sildindusega pudel - kiidan kõrgelt neid pruule, kes annavad teada, mis linnaseid ja humalaid pruugitud on. Õrnalt kreemika värviga tihe vaht annab kahe sõrme paksuse kihi. Õlle värvus taaskord selline üllatavalt mitte-porterilik, mida Gambrinus vaid harva kohanud - tumepruuni varjundiga punane ... mõnigi tume eil on sellest tõmmum!


Lõhn on aga rüüpel väga meeldiv ja üsna tihe, tuues joogi juba porterite maailmale lähemale. Kohvi ja šokolaadi lõhnaga magusakas aroomipilv meenutab lausa kohvikreemi. Kerge algmaitse sisaldab tugevat kohvimekki, keskmaitses lisanduvad juba ka pähkli-šokolaadile iseloomulikud nüansid ja lõppmaitses asuvad mängima mõrudad humalad. Järelmaitse kirvendad tükk aega keelepäras kuiva ja pähklisena.

Keskmise kehaga, veidi õlikas, tavapärasest (põhjamaisest) porterist üsna kaugele jääv, kuid siiski väga mõnus rüübe. Sobiks oivaliselt dessertõlleks, pähklikoogi või kitsejuustu kõrvale.
-------
pilt siit

Saturday, January 5, 2013

San Diego Scotch Ale

San Diego Scotch Ale (BrewDog). pdl 0,33 l. alc 11,9%. liigimääratlus: Scotch Ale / Wee Heavy

Väga tõsisesse karpi pakitud ja sama tõsise / piraatlikkusse silti rüütatud pudelike tekitab aukartust. Lugedes tootjakirjeldust, mille kohaselt seda rüübet on laagerdatud viskivaadis koos rummis leotatud rosinatega, tekib soov teha kerge kummardus :)

Tihe kreemikas vaht püsib paksu ja püsiva kihina tumeda, punakaspruuni õlle kohal. Lõhn mõjub mõnusa seguna humalasest õllest, tammisest viskist ... ja tõepoolest, rosinad on ka lõhnas tunda, kuid vähemalt esialgu ei taba rummi komponenti selles tihkes pilves. Biskviitjas, magus, karameljas, mõrkjas ja tsitrusjas ühekorraga - taevalik balanss õllemaailmas, kas teate!

Esmamaitse on peenekoeline, alkoholiterav ja siidpehme korraga, nagu meeldivalt vintis filosoofi sündsuse piiril mängiv mõttekild. Keskmaitses rullub üle keelekülgede magus-hapukas rosinane laine ja tõepoolest-tõepoolest, rummitilk leidub ka siit üles! Kuhugi kesk- ja lõppmaitse vahele litsub end biskviitmagus, küpse linnase ja karamelja-kleepja olekuga viskielamus. Lõppmaitses toretseb aga puhas šoti eil oma teiinses koreduses, mille keskel koogab hülgena suitsune vaadimekk. Kange kui vana merekaru kakluses ja mõnus kui baaridaami dekoltee pehme kuma. Järlelmaitse taandub turbasel noodil, jättes maitsemeeltesse sügava jälje nagu ankrukisu merepõhja.

Ülimalt tihke kehaga, superkleepja paletiga megaõlu. Kui Gambrinus veel selliseid rüüpeid saab, siis on ta kadunud mees "normaalsete õllede" maailma jaoks!
-------
pilt siit

Friday, January 4, 2013

X-mas Porter Fra Til Via


X-mas Porter Fra Til Via (Mikkeller). pdl 0,75 l. alc 8,0%. liigimääratlus: Imperial porter või siis Baltic porter.

Geniaalne kinkeõlle, kas teate - see keeruline Fra ... Til ... tähendab maakeeli Kellelt ... Kellele, Via Mikkeller aga Mikkelleri kaudu. Lihtne, kas pole? Kirjutad sildile nimed peale ja asi vask ;)

Lakooniline postkaardilik silt ning kuldne kaela-foolium loovad piduliku mulje. Tihe tumepruun vaht täidab enamik klaasist ja ... sisuliselt tardub sellesse asendisse :) Õlle värvus - täiuslik must, tume nagu kaarnatiib.


Lõhn ... ooohhhoooo ... see on sügav ja tume ja lõputu kui koobas mäealuses. Tume röstlinnas ja marjalik-hapukas humal, sekka veidi suitsu ja veel mingit tihket essentsi ... meenutab justkui küpseliha ja -leiba korraga ... sihuke lõkkel küpsenud rammusa roa kauge hõngus koopasuul, mille lõpus trollide sülge-neelama-ajav õhtusöögi lõkkekuma.

Esmamekk mõjub pehmelt ja suitsuselt. Kesmaitses ... sa püha graal ... see on nii jõuline, nagu vajutaks õlu sõdurisaapaga oma kannajälgi su keelesse ... tihe ja tugev röstlinnas, küpseõunalik magus-hapu ja kergelt mõrkjas korraga. Lõppmaitse mõjub veelgi tihkemalt, kuigi tundus, et enam jõmakamaks minna ei saa. Rabamarjadest tehtud ja sooürtidega maitsetsatud vein, millest on keedetud tihe kaste, et õilistada tulel praetud põhjapõdraliha ... novat sihandse mulje jätab see lõpumaitse. Selle pöörase aistingute puntratantsu taandudes õõtsub järelmaitses vaid tugev-tugev suitsune ja vaigune kadakas, millega koopaseinu ürgse rituaali jaoks pühitseti.

Jumaka keha ja tankraske paletiga õlu, mis vajutab ettevaatamatu maitsja mõneks ajaks pikali. Siia juurde süüa ... see oleks puhas raiskamine. Seesinane rüübe on niiiiiiiiiiiiii rammus, et täidab kõhu ja meeled.
-----------
pilt siit

Thursday, January 3, 2013

la Bière du Démon


la Bière du Démon (Les Brasseurs De Gayant). pdl 0,33 l. alc 12%. liigimääratlus: Strong Pale Lager/Imperial Pils.

Tootjakirjeldus: "La Biere du Demon is the strongest blond beer. Limpid, clear and pure under its golden robe, LA BIERE DU DEMON seems innocent enough…
But anyone who tastes of it will discover its insolent virility and become bewitched by this nectar’s 12 degrees of diabolic pleasure.
TECHNICAL DATA: Blond beer of very high density. Brewed with a higher quantity of malt than commonly used for a classic beer, cultivated with a special yeast, and subject to fermentation for about 15 days, and finally kept in lager storage for about one month. It remains the strongest blond beer in the world.

TASTE DATA: Its powerful alcoholic aroma, its sweetness and its refreshing qualities make it an ideal aperitif beer."

Omanäoline ning stiilne kujundus. Helevalge kolmesõrmene vahukiht püsib vägagi korralikult, haakides end tublisti seintele. Õlle värvus: kirkalt kuldkollane. Lõhn: juba pudeli avamisel lööb ninna väga tihe magusakas linnase-aroom, klaasi sisse nina pistes lisandub siia ka tajutav, kuid mitte häitiv alkoholine teravus.

Esmamaitse mõjub magusalt ja pehmelt, lausa sametiselt. Keskmaitses domineerib alkoholi jõuline, kuid siiski pehme paitus. Lõpposas vallandub aga meretäis nalivkalikku-linnaseliköörilikku, aromaatset ja jõulist küpse vilja mekki .. kardemoni ja koriandri, vanilli ja rosinatega küpsetatud tihke rummikeeksi maitset. Järelmaitses suu lausa hõõgab kergelt sellest maitsest ja kangest õllest.

Jõulise keha, pisut kleepja paletiga väga-väga tummine suutäis. Tootjal on tuline õigus, aparetiiviks sobiks see jook kindlasti! Kuid samavõrra sobiks ta ka kergemate singiviilude ja muu näputoidu manu.
------
pilt siit


Kerge IPA

Kerge IPA (Jaanus Ehte pruul). pdl 0,5 l. alc ~6-7%. liigimääratlus: IPA

Lihtne, aga omamoodi kaunis disain. Vaht ... noh nagu pildilt näha SUPER! :) isegi kui pudel oli pooltühjaks kallatud, jätkas vaht pudelikaelast väljaronimist. Õlle värvus - hägune helepruun.

Aroom tsituseline, Cascade humalatele omaselt kerge ja lilleline, samas kuivhumaldatult intensiivne. Esmamaitse õrnalt mõrkjas, vaigune. Keskmaitses lisandub siia pehme linnasemekk ja hapukasmõrkjas keha. Lõppmekk tugevalt humalane, vaigune ja tsitrusjas korraga, alkoholisoe ja kuiv.

Keskmise kehaga, kerge ja samas korrrrralikult urisevalt humalane. Vägev jook, mis sobiks kõva ahjuprae kõrvale.
--------
pilt isetehtud

Wednesday, January 2, 2013

Coreff kolmik









Seekord võtab Gambrinus ette ühe tootja - Brasserie Coreff (Carhaix, France) - kolm õlut. Sel moel hinnates lähevad ehk mõned nüansid kaotsi, kuid võrdluspilt saab parem.

------------

Blonde. pdl 0,33 l. alc 4,2%. liigimääratlus - ratebeer pakub selleks "Bière de Garde" ehk siis pikalt laagerdatud hele eil. hmm, no vaatame. Igatahes on sildil kirjas "non pasteurisee"

Bretooni ornamentidega kaunistatud stiilne sildike. Helevalge vaht annab sõrmepaksuse kihi, mis kaob peatselt hõredaks kirmeks. Õlle värvus - kahvatult kuldne.

Õlle lõhnapilt on üsna tagasihoidlik, kergelt on vaid tajuda heledaid linnaseid ja nö keldrilõhna ... mis peakski olema sedasorti õllele iseloomulik. Maitse aga üllatab oma tunduvalt intevsiise olemusega. Algus on küll samuti väga kerge, kuid keskmaitses pahvatab suus karge, sidruniline-greibine hapukasmõrkjas pomm - see oleks kui nisuõlle greibikoortega. Lõpp- ja järelmaitse on ühtlaselt puhtad, klaarid ja karged ... meenutades lausa tuulist mereranda, nii puhas ja kirgas on see tunne, mille loob suus too lihtne hele õlleke.

Kerge kehaga lauaõlu, parim kalatoitude kõrvale. Bretoonid on ju ikkagi rannarahvas ja mereannid nende peatoidus.

pilt siit
--------------
Ambree. pdl 0,33 l. alc 5%. liigimääratlus: jällegi segadus. Ratebeer järgi on see American Pale Ale, Beeradvocate järgi aga Belgian Pale Ale. Igatahes hele eil ta on.

Õrn-kreemikas poolesõrmene vahukiht on pisut püsivam kui heledamal sugulasel. Õlle värvus - pruunakas merevaik. Lõhnapilt meenutab väga Blonde, kuid linnasearoom on pisut tugevam ning selles on mahedaid karameljaid noote. Esmamaitse on karge ja kergelt magusakas, keskmaitse tuegevalt linnaseline ja lõpus ... vau ... sellist kohvimaitselist tugevat tervitust poleks küll oodanud!

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseeritud, keskmisest intensiivsema maitsega rüüpeke. Sobilik tomativõileibade või muu lihtsama toidu kõrvale.

pilt siit
--------------

Brune. pdl 0,33 l. alc 6,5%. liigimääratlus: porter? Ratebeer järgi veel koguni American porter??? Gambrinus on millestki ilmselt valesti aru saanud, kuid selle nime all ootaks midagi palju tummisemat?

Kreemikas sõrmepaksune vahukiht on seekord tugev. Õlle värvus - pronkspunane. Lõhn üsna sarnane eelmisele, linnaseline, aga siiski tagasihoidlik. Noh olgu, pisut lisandub siia midagi suitsulikku, kuid ülivähe.

Esmamaitse pehme ja karameljas. Keskmaitses tugevneb keskmise röstiga linnaste leivane mekk. Lõppmaitses tuleb esile seesama suitsune mekk, mitte küll väga tugev, kuid täiesti äratuntav ... ümber keele loksutades see tugevneb päris korralikuks. Järelmaitse mõjub aga kröömike kergemalt, hapukamalt ja kuivemalt.

Keskmise kehaga, keskmise karboniseeringuga, tugevapoolse olemisega tume õlu. See kõlbaks juba tugevama lihatüki manu, või miks mitte bretooni köögi pärlite ehk kuulsate creppide või galettide kõrvale, kui nende täidiseks on midagi lihakamat.

pilt siit

Tuesday, January 1, 2013

Tezcatlipoca

Tezcatlipoca (Pühaste pruulikoda). pdl 0,33 l. alc 8,9%. liigimääratlus: imperial black IPA, mille IBU näitajaks on kirjas 101 ... jeerum, kuidas õllenohiku meeled sellise kirjelduse peale ergastuvad ... nagu kutsikas näeks vorstiviilu :)

Seekord on õllepruul kasutanud väikest pudelit, mis on nii jõulise õlle puhul väga mõistlik valik. Ka silt on sobivalt tume. Kiidan sellist lähenemist!

Kohvipruun vaht püsib kenasti ja haakub klaasiseintele. Õlle värvus - õrna punaka helgiga ronkmust.

Aroom mõjub täidlaselt ja raskelt. Siin on nii humala rõsket küllust kui röstlinnaste tumedust kui ka ... hmmm, midagi teravat? Kui ma poleks maitsnud sama pruulmeistri eelmisi tooteid, siis ütleks, et tegu on Lasnamäe klooriveega, kuid seda ta ju ometi pole!?

Maitse sikutab keele uskumatusse seiklusse. Algpunkt mõjub raskelt, tihkelt ja kreemiselt nagu kergelt hapukas kohvikreem. Keskmaitses upub kogu keel ja mõistus joovastavasse rösti, kohvi ja humala maailma, millest on kahju lahkuda ... ausõna, seda õlut ei tahakski alla neelata! Lõppmaitses vallandub veel ekstrapahvak kohviliköörilikku sulnist maitset, väga jõulist ja intensiivset. Järelmaitses tuleb esile aga jällegi see veidi terav element, mis pisut kurgulage raspeldab.

Väga tihke kehaga, õline ja vähese karboniseeringuga, jõuline jook, mis jääb õlle äärealadele. Sellistesse humalametsade Sünklaantesse, kuhu mitte iga päkapikk ei julge minna, kääbikust rääkimata :) Suurepärase õhtu hunnitu lõpurüübe!
------
pilt ise tehtud

Aganju

Aganju (Pühaste pruulikoda). pdl 0,5 l. alc 4,7%. liigimääratlus. amber ale

Infoküllane silt on lihtne nagu ka pudel. Kergelt kreemika varjundiga vaht kerkib hoogsalt, kuid pole eriti püsiv. Õlle värvus - koduõllena hägus ja tumepruun.

Lõhnas lisandub Cascade humala meeldivalt magus-mõrkjale põhitoonile üleküpsenud leivale iseloomulik kuiv-krõbe aroom. Jääb mulje nagu nuusiks kergelt magustatud sepiku kuivikut :) Pärmi on seekord pudelis pisut enam kui ootaks, seda on tunda nii veidi toorevõitu maitses kui ka näha rullumas klaasi põhjas. Samas on maitse kokkuvõttes meeldiv. Algus on väga neutraalne, lausa kaljalik, keskmaitses tajud mõõdukat humalat ning alles lõppmaitses tabab keelt tubli akord, milles on mõnusas balansis nii magus kui mõru ja hapu.

Kerge kehaga, pärmine ja soe, leivane rüüpeke, mis sobiks ka peale sauna janukustutuseks ... kuid seda heas mõttes, rahuldust-pakkuva rüüpeõllena :)
------
pilt ise tehtud