Monday, August 27, 2018

Hero Image


Hero Image (Garage, Hispaania) prk 0,44 l. alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "DIPA using Lallemand New England yeast to highlight Nelson Sauvin & Mosaic hops."

Vahepealset kasvu purk, sildil ... hmmm ... kas ma peaks seda bareljeefi tundma? Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt kollane. Õlle värvus - hapukas, mahlane, mõrkjas, murtud putkevart ja õitsvat angervaksa meenutav.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse lisab hapukat vunki, kuid põhitooniks jääb kuusevaigune magus nätske mõrkjas raskus. 

Lõppmaitse kaldub puuviljasesse külge ... raske melon rullub mööda keelt, jättes maha laiakslitsutud pohlamarju ja külmavõetud pihlakaid. Järelmekk pakib need puuviljased edevused aga kokku ja läheneb asjale raskepäraselt, vaiguselt ja heinaselt ... ei see on lausa heina-ekstrakt, millesse on kallatud venivat seedrivaiku.

Raskepärase kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga veidi vastuoluline rüübe. Vahepeal puuviljase lobedusega kõnetav ... aga siis tuimaks ja tuhmiks vajuv. Jah, topelt-IPA igatahes, kuid mitte võimas ja vägev, vaid lihtsalt jämedakoeline
---
pilt isetehtud

Must huumor


Must huumor (Kohatu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,2 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda rüübet

Tootjainfo: "Sour ale"

Väike lihtne pudel, viltuse lõikega mustvalge sildike. Kollakas vaht täidab üle poole klaasist, kuid kaob valju kohina saatel üsna kiirelt. Õlle värvus - kuldpunakas merevaik. Aroom on leebelt hapukas ja tugevalt kommisuhkruselt magus, meenutades barbariss-karamellkomme.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-magus, kommine ja düšess-limonaadi meenutav. Lõppmekk on lame, kogu karbo on olematuks jooksnud, suutunnetuse järgi jooks nagu pirnikompoti vedelikku. Järelmekk muutub huvitaval kombel veelgi lamedamaks, kuigi veel hetk arvanuks, et see pole võimalik. 

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-magusa buketiga lame ja ebamäärane rüübe. Nojah, hapukas ta ju on, nagu silt lubab ... aga midagi niiiii lapikut pole ammu keelele sattunud.
---
pilt isetehtud

#Laimime


#Laimime (Kohatu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,1 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Fruit Beer", koondhinne pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Citrus ale"

Väike lihtne pudel, viltuse lõikega loojanguvärvides sildike. Erkvalge sentimeetrine vahukiht kaob väga kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on mõnusalt tsitruseline ja mahlane ... ehk küll veidi liiga magus, kuid siiski meeldiv.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on magusakas, vürtsikas ... üllatab kaneeline nüanss, mis ei peaks ju siia kuuluma?!? Lõppmaitse muutub veidi hapukamaks, nüüd on juba laimikoore õline-vürtsine-mahlane toon selgelt tajutav ja vägagi kargelt meeldiv. Järelmekk on mõrkjas-hapukas, mõnusalt vürtsine ja mahlane

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe! Väga meeldivalt ja kauakestvalt kosutav.
---
pilt isetehtud

Sunday, August 26, 2018

Soup


Soup (Garage, Hispaania) prk 0,44 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England - TOP 50" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "New England IPA. Mosaic and Citra hops.
IBU 35"

Vahepealset kasvu purk, sildil "supp" :) muuseas, osad sildid on rohelise, teised punase taustaga. Valge hõre vaht täidab pool klaasi ja kaob kiirelt. Õlle värvus - häguselt kollane. 

Aroom ... mnjaa ... vaat see on seekord, kui vana Gambrinus tunnustavalt noogutab ja ütleb et SELLINE NEIPA on üks hüva kraam. Vähemalt lõhn annab aimu millestki mahlasest, troopilisest, veidi vängest ja isegi kassipissisest, kuid väga kosutavast ja meeldivast suutäiest.

Esmamekk on keskmise kehaga ja ebamääraselt magusakas. Keskmaitse muutub veidi hapukamaks, samas ka mõrkjamaks, vaiguseks ja kuivapoolseks. Lõppmaitse on seevastu aga tugevalt mõrkjas-magusakas, keeleküljed surisevad tugevas vürtsikas, lausa kirbevõitu karguses. Kuskil hakkab tantsima üks mahlane piiga, taustaks rõõmsalt põrkava tõmmu trummipoisi rütm. Järelmekk võtab aga lõpuks lõhnast tuttava mahlase, magusaka-hapuka troopilise poosi, tervitades kõiki puuviljakrooni õõtsudes ja niudevöö lainetades.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe, mahlane, mänguline, troopiline ja vaigune. NEIPA on mõnikord ikka üks paganama meeldiv stiil, kas pole?
---
pilt isetehtud

Kohalik Pilsner


Kohalik Pilsner (Kohatu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,7 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Pilsener", koondhinne pole veel välja kujunenud.

Tootjainfot pole leida

Väike lihtne pudel, viltuse kujundusega lihtsapoolne sildike. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on kerge ja hapukas, meenutades poolkuivatatud õunu ja jogurtit.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on ... eee ... kare ... kare ja hapukas ja keelekülgi veidi kraapiv. Lõppmaitse on võine ja õunane ... nagu oleks keegi küpsise peale võid määrinud ja sellele toorepoolset õunapüreed peale piserdanud. Järelmekk on mõrkjas ja võine.

Untsuläinud tegu. Võimalik et tegu on halva pudeliga, kuid siin on tõsised probleemid maitses. Jooks pole sedamoodi halb, mis sunniks kohe kraanikausi poole tõttama. Juua kannatab, kuid nii või kui õuna maitse on viited tehnoloogilistele vigadele.
---
pilt isetehtud

Värin


Värin (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 2,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Himaala soolaga pruulitud kerge ja hapu nisuõlu."

Väike lihtne pudel, pruulikojale omaselt värviküllane ja kunstipärane ning küütlev sildike. Erkvalge vaht täidab pool kaasi, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kuldne. 

Aroom kõditab juba meetrikauguselt nina soolaka noodiga ... ja see on kuidagi pehme, lausa mannapudrune :) Lähedalt nuhutades pehme teraviljasus võimendub, lisandub rabarberikisselli meenutav hapukus.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas. Keskmaitses muutub hapukas noot tugevamaks, nüüd juba meenutades rabarberimorssi. Lõppmaitses jookseb soolakas vine poolpõiki üle keele, kuid taanudb siis hapukas-magusa pehmuse ees. Järelmekk meenutab noortest rohelistest õuntest keedetud pehmet janujooki.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-hapuka buketiga VÄGA hea taseme rüübe! Juhul kui soola oleks peale lõhna ka maitses veidi rohkem tunda, kiidaks kõveminigi, kuid joogi nimetuses viidatud tervisliku seisundi juures perfektne jook nii ehk naa :)
---
pilt isetehtud

Saturday, August 25, 2018

Odravein Bourbon BA (2018)



2015.a kirjeldus siin, 2016.a oma siin.

Seekord panen kirja ainult erinevused, kui leian. Üks neist erinevustest on see, et RB's on hinnand kasvanud 100 punkti tasemele!!!

Odravein Bourbon BA (2016) (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 16,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: barley wine ja hinnang 98 punkti!!!

Teine asi, milles muudatust EI OLE, on see, et RB kirje räägib ikka 2015.a pruulitud kraamist!?! Põhjala rahvas, ka ei tule pähe midagi selle osas ette võtta?

Silt pole nii küütlev kui oli 2016.a oma, sarnanedes taas 2015.a omale. Vahtu on tunduvalt rohkem. Aroom on ehk pool kraadi puidusem-mõrkjam kui varasematel versioonidel.

Esmamekk veidi alkoholisem-torkivam kui varasemad versioonid, maitse kribakese rohmakam ja toorem.

Kas on vana Gambrinus nõudlikumaks muutunud või on selle aastakäigu versioon tegelikult kraadivõrra krobelisem kui varasemad, sellele ei oska ise küll vastata. Kuid muljetavaldavalt hea ja kahtlemata meeletu säilitamispotentsiaaliga kraam on see nii ehk naa.
---
pilt isetehtud

Triangles


Triangles (Garage, Hispaania) prk 0,44 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Session IPA - TOP 50" ja hinnang 98 punkti!!

Tootjainfo: "Brewed with bru-1 & mosaic hops (both aroma and dry-hop) using lallemand new england yeast"

Vahepealset kasvu purk, sildil põderpõrnikas? Erkvalge hõre vaht täidab kolmandiku klaasist kuid kaob peaaegu kohe. Õlle värvus - hämuselt heledapoolne kollane. Aroom on mõrkjas, karge, ehedalt humalane ja murune. 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub tugevalt mõrkjamaks, ehkki tsitruseline magus mahlasus jääb ikkagi baasiks. Lõppmaitse on õrnalt hapukas-mõrkjas, meenutades greibi-apelsini segumahla ... kuid veidi lahjendatud, morsilikus versioonis. Järelmekis see mahlane-morsine sulisev värskus võimendub, karge jahe tuuline värskus kestab väga kaua.

Kergepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga Übertaseme rüübe. Fantastiliselt mahlane ja isuäratav rüübe, mida võiks kulistada nõrkemiseni ja ilma tüdinemata. Session NEIPA ideaalilähedane näide.
---
pilt isetehtud

Tume koht


Tume koht (Kohatu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri ei tunne veel seda jooki.

Tootjainfo: "stout"

Väike lihtne pudel, viltuse kujundusega lihtsapoolne sildike. Sentimeetrine pruun vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tume sügav mustjaspunane. Aroom on leebelt hapukas ja õrnalt kohvine.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magus. Keskmaitse muutub hapukaks ja tugevalt röstiseks. Lõppmaitse on jätkuvalt ülemääraselt magus, kuigi rösti mõrkjas-magusakas pool üritavad. Järelmekk kõnetab huvitava tugeva vürtsika sädelusega, mis stoutidele üldiselt omane pole.

Keskmisest kergema kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-magus-vürtsika buketiga hea taseme, huvitav, kuid veidi vastsuoluline rüübe. Liigne suhkrune magusus jääb tasakaalustamatuks, kuid üldmulje on siiski pigem positiivne.
---
pilt isetehtud

Wednesday, August 22, 2018

Tummõ kanõpi õllo

Tummõ kanõpi õllo (Vana Täpsi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5 %vol. Liigimääratlus: tume kanepi õlu

Tootjainfo: "Valmistamisel on kasutatud Kanepi valla maade vett, õlikanepi ürti ja seemneid, rukki- ja odralinnaseid"

Väike lihtne pudel, lihtne sildikujundus tumerohelisel põhjal. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne punakaspruun.

Aroom on jõuliselt ja tõrvaselt hapukas, ürdine ja õunane. No kohe NII õunane, et kui kirjas poleks teisiti, võiks kihla vedada et tegu on maltoosaõllega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üllatavalt magus ... võrreldes jõuliselt hapu aroomiga on see sama jõuliselt magus, mesine ja ürdine. Keskmaitse ... kuiv õunasupp! Õunasupp kasetõrva ja mustsõstraga!

Lõppmaitse on rauarohke, nätskelt kuiv, õunane ... poolkuivatatud antonovkaid meenutav ... või kuidagi muul moel konstentreeritud õunatihend. Järelmekk - lame roostetanud õun!

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud paletiga, magus-hapu buketiga veider rüübe. Õunakontsentraat!
---
pilt isetehtud

K:rlek 12 Forår/Sommer 2018


K:rlek 12 Forår/Sommer 2018 (Mikkeller, Taani) pdl 0,33 l. alc 4,9 vol% Ratebeeri liigimääratlus: "American Pale Ale" ja hinnang 83 punkti

Tootjainfo: "Hazy Pale Ale brewed with Mosaic hops"

Väike lihtne pudel, sildil lilleline meeshipster. Erkvalge pöidlajämedune vahukiht pole kuigi püsiv, ehkki haakub mõnel määral klaasiseintele. Ülle värvus - kahkjalt helekollane. Aroom on mõrkjas-hapukas, värske ja veidi teeseenejooki meenutav.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub magusapoolsemaks, veidi piimaseks (?) ja hapendatud ning magustatud kasemahla meenutavaks. Lõppmaitses ujub esile ootamatult toekas mõrkjas murune matsakus, keerates senise kerge edevuse mõnusalt mahlaseks suutäieks. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, kergelt biskviitjas ja isegi heinane.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja mängulise paletiga, hapuka-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga Vägagi hea taseme mitmekihiline rüübe, mis algab lihtsameelselt kergelt, kuid siis muutub päris asjalikuks klaasitäieks, mis kosutab ja virgutab.
---
pilt isetehtud

Hallo Ich Bin Berliner Weisse - Cassis


Hallo Ich Bin Berliner Weisse - Cassis (Mikkeller, Taani) prk 0,5 l. alc 3,7 vol% Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse" ja hinnang 53 punkti

Tootjainfo: "Berliner style weisse beer brewed with cassis"

Keskmist kasvu purk, valgel põhjal mustsõstrad. Roosakas-punane vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib ülimalt kaua. Õlle värvus - kirkalt ja sädelevalt tumeroosa. Aroom - no jogurt no. Ainult et punase sõstra jogurt, mitte mustasõstra oma :)

Esmamekk on kerge kehaga, kilkavalt hapu ja lustlikult marjane. Keskmaitse ... kuiv, marjane, jogurtine, punasõstrane ja rohetikrine. Lõppmaitse mõjub siidiselt ja samas kuivalt, keelt pargib justkui arooniamahlaga. Järelmekk muutub mõrkjamaks ning nüüd ka juba mustsõstraseks, aga mitte niivõrd marja kuivõrd puruksnäritud sõstraseemne moodi.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapuka-mõrkjas-hapuka buketiga Übertaseme rüübe! Jube lahe, mõnus, kerge, mahlane, värske. Hilissuvine jahe hommik õlleklaasis, päikesekiir lustlikult silmis.
---
pilt isetehtud

Tuesday, August 21, 2018

Gurmanu

Gurmanu (Vasaknu dvaro, Leedu) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeer tunneb küll tootjat, kuid mitte sellenimelist jooki

Tootjainfot ei õnnestu leida

Väike lihtne pudel, must silt kuldsete kirjadega. Kollakas vaht täidab pool klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt tumepunane. Aroomis on mõnus segu karamellist, iiriskommist ja vähesest suitsust.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitses domineerib suitsune röst ... ja siis kruvib ennast kuskilt kivi alt välja üsna tubli tšilline õhetus. Lõppmaitses võtab tšilli muud maitsed ehk isegi veidi üle, kuid või-karamelline magus põhi jääb siiski aimtavaks. Järelmekk on vürtsine, pehmelt karamelline ja väga kaua kestev

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe! Jõuliselt tšilline ja sams pehmelt võikaramelline väga lahe klaasike!
---
pilt isetehtud

Unicorn Tears


Unicorn Tears (Purtse, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Rose Water Pale Ale. Pudel baar house beer."

Väike madal pudel, sildil nuttev ükssarvik. Kawaiiii! :)

Sõrmepaksune erkvalge vahukiht kaob üsna kiirelt, kuid see-eest jätab endast klaasiseintele maha kauni vahujälje. Õlle värvus - veidi hämuselt kollane. 

Aroom. Ohjeerum. Ongi roosiõli! Jebenti dušu. Nomaeitea. Kas nüüd siis ikka niimoodi ...? Ja kuidas? 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse ... kuram ... nigu seepi oleks lakkunud. Sellist ülelõhnastatud tualettseepi. Lõppmaitses õnneks see šampoonine pool taandub veidi, jääb lihtsalt vana poola nätsu parfümeeritud mõrkjas mekk. Järelmekk ... õhhhhh ... šampoonipudeli loputusvedelik.

Friigikas. Einoh ma saan aru, et nii ka saab, aga kas ikka peab?
---
pilt isetehtud

Maukas


Maukas (Kuro Aparatura, Leedu) pdl 0,33 l. alc 4,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "English Pale Ale", hinnand pole veel välja kujunenud.

Tootjainfot ei leia.

Väike madal pudel, katkendlik sildikujundus. Valge vaht täidab 2/3 klaasst ja püsib päris kaua. Õlle värvus - õrnalt hämuselt kollane. Aroom on magusakas, kuidagi puuviljaselt parfümeeritud ja pigem mõnda belglast meenutav kui karamellis EPA't.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, veidralt tihke ... suisa liimja suutunnetusega. Lõppmaitse on mõrkjas ja vähese hapuka marjase kõrvaltooniga. Järelmekk annab taas tunda seda vaevaliselt voolavat, suisa tigujat aeglust, millega mõrkjas vedelik pikalt keelepärale takerdub

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja liimja paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga kentsakas rüübe. Stiilist möödas ja üldse veider kraam.
---
pilt isetehtud

Monday, August 20, 2018

Õllenaut Tume


Õllenaut Tume (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter", hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "Meie massiõllelaadsed käsitööõlled on vastusena käsitööõllelaadsetele massiõlledele"

Keskmist kasvu pudel, Pruulikoja tunnusmehike on seekord pruun. Pruunakas vaht täidab pool klaasi ja püsib väga ilusasti. Õlle värvus - tume sügavpunane. Aroom on hapukas, suitsune, õrnalt söestunud ja siis vaevu mahajahtunud puitu meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub aga üsna tühjalt hapukaks ja vesisepoolseks, suitsune ja kõrbenud toon muutub dominandiks. Lõppmaitse aga õnneks täidab selle vesise tühemiku mõrkjas-hapuka röstiga, liikudes juba üsna kenasti briti porterite nišši. Järelmekk on magusakas-hapukas, veidi karamelline ja õrnalt suitsune.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga hea taseme, ehkki veidi vastuoluline rüübe. Briti vesisepoolsete porterite üsna kena stiilinäidis. Grillribide kõrvale kuukamiseks sobiks ju üsna kenasti.
---
pilt isetehtud

Õllenaut Vaskne


Õllenaut Vaskne (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Ale", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Meie massiõllelaadsed käsitööõlled on vastusena käsitööõllelaadsetele massiõlledele"

Keskmist kasvu pudel, Pruulikoja tunnusmehike on seekord punakas. Pöidlapaksune vahukiht püsib mõõdukalt. Õlle värvus - punakaspruun. Aroom on hapukas ja kergelt suitsune. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse jääb sama kergeks, hapukas ja kuiv jook muutub suisa vesiseks. Lõppmaitse on hapukas-mõrkjas, veidi kirbe ja vürtsikas. Järelmekk viskab keelepärale veidi kohatut plastikust tunnetust, keeleküljed surisevad seevastu huvitavas kuivas ja vürtsikas surves.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva buketiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga veidrapoolne rüübe, jättes toorepoolse ja kirbe üldmulje. Kui nende "hele" oli pigem amber ale, siis see siis on kuskil "red ale" ja "brown ale" ebamäärases vahemikus. Massõlle tarbijale jääb ilmselt võõraks, käsitöö austajatele liiga lihtsaks. Sihikust mööda kraam.
---
pilt isetehtud

Õllenaut Hele


Õllenaut Hele (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "English Pale Ale", hinnang 19 punkti.

Tootjainfo: "Meie massiõllelaadsed käsitööõlled on vastusena käsitööõllelaadsetele massiõlledele"

Keskmist kasvu pudel, Pruulikoja tunnusmehike on seekord kollane. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kuldne. Aroom on magus-hapukas ja veidi tolmune, linnaseline ja õrna kuivatatud maasika vinega. 

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub veidi hapukamaks, omandades rauaseid-rabaseid noote. Lõppmaitse on hapukas-magusakas ja kuivapoolne. Järelmekk taandub mõrkjamaks ja püsib päris kaua keelepäral.

Keskmisest iva kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusaka-hapuka buketiga OK taseme rüübe. Tõsi küll, "pale ale" asemel on tegu "amber ale" üsna selge esindajaga, kuid see ei vähenda tema joodavust. Pubijoogiks päris kena.
---
pilt isetehtud

Sunday, August 19, 2018

Space Food


Space Food (Omnipollo, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "Cream Team" Ummmm ... mida see peaks õlle kohta ütlema?

Väike madalapoolne pudel, psühhedeelne sildike. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole küll kuigi püsiv, kuid jätab vajudes kena vahujälje klaasiseintele. Õlle värvus - suurehebelise laisalt loksuva hõljumiga kollane. 

Aroom ... ooo ... selline tugev vaigune humalane aroom, mida topelt-IPA puhul ootakski. Vaik ja aprikoosid.

Esmamekk. Õhhh, magus! Mitte magusakas, vaid Magus! Ja mitte linnaseliselt, vaid suhkruselt magus! 

Keskmaitse. Vaskne ja suhkrune. Jeerum, nagu vana suhkrutoos, mille siseseintele on paakunud paks tolmune suhkrukiht, mida sa siis üritad keelega lahti sulatada.

Lõppmaitse. Õnneks lisandub nüüd sellele suhkrule ka kena kadakast mõrkjust, mis oma puiduse-vaiguse-hapuka kargusega liigmagusat põhja leevendab.

Järelmekk. Suhkruglasuuris kadakamarjake. Kusjuures suhkrut on palju ja kadakat vähe.

Friigikas. Lõhn lubab võimast IPA-elamust, kuid selle asemel saad diabeedi. Diabeet kadakaga, kas pole tore?
---
pilt isetehtud

Sisyfos


Sisyfos (Omnipollo, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfost nii palju ehk, et selle õlle sisse on pandud sarvesaiu, juustu ja vaarikadžemmi.

Sarvesaiu ja juustu, Karl!

Väike lihtne pudel, must-valge sildikujundus mängib yin-yangi motiiviga. Valge vaht kaob hetkega, õlle pinnale jääb hulpima hallikas ligunenud (saia-?)tükk. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroomis on tõepoolest hapukat vaarikat, saisoni puuviljasust ... ja siis mingit kummalist kummist nooti ... kas see võib juustust tulla?

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-magus. Keskmaitse on magus-vürtsikas, vähese mõrkja fooniga. Lõppmaitse ... juustune, noh sihukese harju keskmise juustu noodiga. Järelmekk on vürtsikas-magusakas, juba päris saisoni moodi.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-vürtsika buketiga kentsakas rüübe. Einoh, saison ta ju on. Aga see kummine-juustune lisand pole ausalt öeldes küll vajalik. Omamoodi ideeliselt friigikas.
---
pilt isetehtud

Double Peach Candy Popcorn Sour


Double Peach Candy Popcorn Sour (Omnipollo, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang 41 punkti

Tootjainfot pole näha

Väike lihtne pudel, rohe-oranž sigrine sildikujundus, mille värvid lõikavad lausa silma, kui neid lähemalt vaadelda. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kahkjalt helekollane. Aroom ... õõõõrnalt askorbiinhappene. Ja siis tuleb selline seismajäänud tiigivesi, õrnalt, kuid veidi eemaltõukavalt.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas. Keskmaitse ... kerge ja vesiselt hapukas. Lõppmaitse muutub ehk veidi huvitavamaks, parkides kuivalt keelekülgi. Järelmekk ... askorbiini nõrk vesilahus vähese suhkruga?

Vesise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga hapukas vedelik. Omnipollo liugleb lati alt läbi nagu mullune kuivanud leheke. Einoh, halb ta pole, kuid ... vaatad seda klaasi ja küsid, et kas see sobiks ehk sprotlastele janu- ja taastusjoogiks pakkuda?
---
pilt isetehtud

Thursday, August 16, 2018

Double Vanilla Ice Cream


Double Vanilla Ice Cream (Omnipollo, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA" ja hinnang 88 punkti

Tootjainfo: "Double Vanilla Ice Cream Imperial India Pale Ale, brewed in collaboration with Omnipollo (Stockholm, Sweden)."

Väike lihtne pudel, sildil ... mnjah ... mina näen siin jäätisekoonust. Mõni aga ... kõige andekam kommentaar oli selle kohta "sitt lippab" :D

Sentirmeetrine valge vahukiht pole küll püsiv, kuid jätab taandudes veidi vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - veidi hämuselt kuldne. Aroom on magusakas, kreemine, mõnusalt sobiva mõrkja vaniljese kõrval tooniga. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas, hapuka puuviljase servaga. Keskmaitse ... oojaaa ... see on ju täiesti vaniljejäätise olekuga. Mõrkjas-vürtsikas vanilje ehitab endale kreemise jäätise sisse pesa ja keeldub sellest välja tulemast. 

Lõppmaitses tugevneb hapukas puuviljane osis, meenutades kuivatatud virsikuid ja nektariine. Puuviljakokteil vaniljekreemiga. Järelmekk tugevneb vanilje sellele tasemele, et peas hakkab vasardama üks sõna - essents! 

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga übertaseme rüübe. Selles mõttes tüüpiline Omnipollo, et juues kirud essentsi kasutamist, aga maitseb ikkagi.
---
pilt isetehtud

Rhubarber

Rhubarber (Andersons, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Liigimääratlus pole teada

Tootjainfot pole

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Vähene valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on jogurtine ... või isegi airaani meenutav ... ja vaata selle sarnasuse pärast joonistab aju lisaks hapukale rabarberile siia ka väikese soolaka nüansi. 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas ... oi ... no niiiiiiiiiiiii lahedalt-ehedalt-muhedalt rabarberikisselline, et naerata endale või pisar silma! 

Lõppmaitse. No kõik need sajad korrad lapsepõlvest, kui sai söödud kohupiima rabarberikisselliga ... kõik need on siin klaasis kenasti kobaras koos. Järelmekk on kuivapoolne, noore rabarberi mahlaselt-magusalt-hapukalt krõmpsjas ja lapsepõlvelik.

Keskmisest kergema kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERtaseme rüübe! Nõnda ehedat rabarberilaksu polegi veel õlleklaasist leidnud. 
---
pilt isetehtud

Arzachel


Arzachel (Omnipollo, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Session IPA" ja hinnang 92 punkti!

Tootjainfo: "Session IPA hopped like a double IPA. Cheers, Henok"

Väike lihtne pudel, sildil migi kummaline kosmiline versioon jänkistani lipust. Valge hõre vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on hapukas-mõrkjas, tuletades meelde hommikul lõigatud ja närtsivat muru. 

Esmamekk on kerge, või suisa vesise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas. Lõppmaitse ... mõrkjas. Järelmekk ... noh .... no mõrkjas noh.

Vesise kehaga, mõõdukalt karboiseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga OK taseme ebamäärane rüübe. Mille eest RB rahvas talle 92 puntki on omistanud, jääb siiralt arusaamatuks. Januks kärab juua aga küll, kerge ja mõrkjas kraam sobib dehüdreerumise korral küll.
---
pilt isetehtud

Wednesday, August 15, 2018

Giallo


Giallo (Tanker / Hiisi, Eesti / Soome) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang 43 punkti

Tootjainfo: "Yellow Plum on Bruxellensis"

Väike lihtne pudel, Tankeri uue kujundusega pildil toimub veider tagaajamine. Erkvalge hõre sõrmepaksune vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - tugevalt uduselt kollane. Aroom mõjub kui värskelt tühjaks pigistatud sidrunikest, tugevalt hapukas-mõrkjas, suisa agressiivselt.

Esmamekk on hapu, lihtsalt ja jõuliselt hapu. Keskmaitses lisandub agressiivset mõrkjust, meenutades taas sidrunikoort, selle sisemist valget osa, mis veel nõrgub mahlast. Lõppmaitse maheneb veidi, õõõige õrnalt jookseks üle keele nagu ka magus varjund, kuid siis jätkub jõhkrapoolne mõrkjas-hapu trampimine. Järelmekk muutub tasahilju vürtsikamaks, kuigi põhitooniks jääb ikka seesama sidrunikoor.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõru-hapu-vürtsikas-mõru-hapu buketiga robustne rüübe. Rohmakalt ja agressiivselt kahetaktine tegelane, kelle üks jalg on mõru ja teine hapu pedaalil ja need pedaalid on põhjas.
---
pilt isetehtud

Bushcraft festival 2018

Bushcraft festival 2018 (MustLammas, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,4 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Bushcraft festivali õpitoas meskitud tubli IPA sarnane õlu. Särtsuks tšillipipar ja tiba koriandrit. Rüübates seda vürtsist jooki on paslik mõelda Pudisoo jões elavale ebapärlikarbile, kelle elu pole mingi meelakkumine ..."

Väike lihtne pudel, mustvalge etnoromantiline sildikujundus. Sõrmepaksune kollakat karva vahukiht püsib päris tugevalt. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž. Aroom on meeldivalt karamelline, hapukas, õunte, rosinate ja roostes raua nootidega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja jõuliselt magusakas. Keskmaitse on väga jõuliselt õunte nägu, kohe VÄGA õunalik. Head, mahlased-magusad õunad on ahju peal poolnätskeks kuivatatud nagu lapseplves. Lõppmaitses hakkab suulagi tšilliselt õhkama, kuid põhitegijaks jäävad siiski suured päikesesoojad suveõunad. Järelmekk maitseb rabavee ja õunakompoti seguna, tšilli õhetus tugevneb.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga HEA taseme ja väga omanäoline rüübe. No NIIIII õunast rüübet ei mäleta vana Gambrinus ka nendest aegadest, kui konservist ehk maltoosast sai ise õlletegu proovitud. Igatahes mõnus rüübe ja tšilli kasutamise julguse eest käsi pihku!
---
pilt isetehtud

Suvine Paadisõit

Suvine Paadisõit (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol. Ratebeer ei tunne seda rüübet.

Tootjainfo: "Pale Ale. Sisaldab odra- ja nisulinnaseid."

Väike lihtne pudel, helehallil sildil olevat helekollast kirja on ääretult kehv lugeda. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - vähese uduvinega kollane. Aroom on mõrkjas, veidi toorest rohelist õuna meenutav.

Esmamekk on keskmises kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, veidi kirbelt mudrune. Lõppmaitse on mõrkjas-hapukas, murune ja mudrune. Järelmekk jääb samale ebamäärasele mõrkjas-hapukale tasemele.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga OK'ish ebamäärane rüübe. Vat ei leiagi hetkel head vastet ingliskeelsele mõistele "messy"
---
pilt isetehtud

Tuesday, August 14, 2018

Darknight


Darknight (Anderson's, Eesti) pdl 0,375 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine", koondhinnet veel pole.

Tootjainfo: "Black Barley Wine"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt seekord mustjal taustal. Sõrmepaksune kollakaspruun vaht vajub kirmeks, kuid püsib siis kaua. Õlle värvus - tume-tummme-punane. 

Aroom. Piibukaha. Vana piibu tumedaks tõmbunud kaha, millega on tõmmatud kirsitubakat ja konjaktitubakat ja melassitubakat ja sula šokolaadi. Suitsu ennast sisuliselt pole tunda, kuid võrdlus tumedaks tõmbunud puiduga on niiiiiiiiiiii võimas, et muud võrdlused tunduvad mannetud. 

Esmamekk. Raske. Kirsine. Melassine. Tõrvane. Kirsibrändi? Ja muuseas, seda piipu tõmbab vana naine, kelle silmis on tanker elutarkust ja sada lustakat sädet.

Keskmaitse. Mustas rummis ligunenud ploomid, mis on kastetud mõrušokolaadi sisse. Vana naine - mitte daam või muidu dante - vana naine on ehk küll kühmu vajunud, kuid ta vaim on elus ja nõtke ja tundlev ja tark. 

Lõppmaitse. Kreegilikööris leotatud piibukaha annab kirsitubakale erilise maheduse. Ja iga kõhvi ajal miilav kuma toob esile need silmad. Väikesed ja kavalad. Sädelevad ja sügavad. Targad.

Järelmekk. Rosinad mandlilikööris. Vana naise lemmikmaius. Igal hommikul supilusikajagu ja päev algab rõõmsalt. Ning ennelõunane tukastus saab olema mõnus. Nagu ka pealelõunane uinak. Ja õhtuuni. Sest öösel vana naine loeb ja kirjutab. Kellele, seda pole teada. Aga ega pole ka vaja teada. 

Mega. See kraam on megahea, mõtlemapanev ja aeegavõttev. Kiirustades ja möödaminnes ei maksa talle läheneda. Vanad naised annavad kõik andeks, kuid nendega suhestumiseks on vaja aega, mitte eblakaid komplimente. Odravein on vana naine.
---
pilt isetehtud

Stone the Crows IPA


Stone the Crows IPA (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 95 puntki!!

Tootjainfo: "Brewski loves when Simon Say's "Stone the Crows" has now become something of a cult expression within the craft beer world, being Youtube's vlogger Simon Martin's go-to expression when stumbling upon a beer he likes. And this one is for him, as well as all the bloggers out there. We read and watch what you publish with uttermost interest, regardless of agreeing or not. Thank you for providing such great service not only through feedback but also in spreading the word about craft brews. We appreciate your commitment, so we are raising our glasses to you with this one. Cheers!"

Väike madal pudel, sildil kiviga pihta saav vares. Hõre valge sõrmepaksune vaht kaob väga kiirelt. Õlle värvus - apelsinimahla laadselt hämuselt kollane. Aroom on mõrkjas-magusakas, meenutades sedasama apelsinimahla, NEIPA pärmi kirbe alatoon ainult võimendab seda tunnetust.

Esmamekk on keskmise kehaga ja veidi kirbelt magusakas, nagu oleks apelsinimahla pressimisel ka apelsinikoore õli sisse pritsinud. Keskmaitse on hapukas-mõrkjas, sama kirbe noodike tegelikult täiesti sobib siia juurde. Lõppmaitse on mõrkjas-magusakas, nüüd juba greibise või koguni greibiseemne taolise kirbusega. Järelmekk on ühekorraga nii mahlaselt mõrkjas-magusakas, veidi kuivalt hapukas kui ka kirbelt-kargelt vürtsikas.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magusakas-kirbe-mõrkjas-hapukas-kirbe-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe! Vot see on nüüs NEIPA nii nagu see veider loodusnähtus olema peaks: mitte kraavimudane, vaid mahlahägune; mitte kratsiv-kare, vaid meeldivalt kargelt kirbe. Vot kodanikud pruulmeistrid, võtke õppevahendiks!
---
pilt isetehtud

Pink Pony Reloaded


Pink Pony Reloaded (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Grodziskie/Gose/Lichtenhainer" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Gose with raspberry and pineapple"

Väike madal pudel, sildil tantsuposti ümber väändunud roosa poni :) Roosakas vaht täidab pool klaasi kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - roosakas-oranž. Aroomis on tunda nii soolakat kui hapukat pool, lubatud lisanditest tunneb ära küll üsna selgelt vaarika, kuid ananassi ei õnnestu tabada. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja üsna aktiivselt hapukas, tugeva magusaka fooniga. Keskmaitse on hapukas-magusakas, vaarikamahlane ja kuivapoolne. Lõppmaitses aimdub magusa põhitooni kõrval vist ka sutike soola, kuid see-eest muutub ananass päris selgelt tajutavaks ... tõsi küll, pigem ananassi konservivedelikuna. Järelmekk kõnetab korraks mõrkja vaarikavarrega ... või siis vaarikaseemnete kuiva mõrkjusega, seejärel jääb õrnalt soolakas ja tuntavalt vürtsikas toon päris kauaks keelepärale. 

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-soolakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe. Muidu vägagi stiilipuhas gose, kuid vaarikas oma aktiivse happelisusega kipub muid noote varjutama. Grillitud ananass tšillihelvestega oleks vist päris kena kõrvale võtta?
---
pilt isetehtud

Monday, August 13, 2018

Jakob


Jakob (Nuustaku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Abbey Dubbel" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfoga on asi niru, pudelil on vaid kirjas "abbey style ale". Blonde, dubbel, triple või ehk koguni quadruple? kraadi järgi võib olla nii esimene kui teine.

Väike lihte pudel, läbipaistvalt kleepssildil ... ummm ... karuküünte jälg? Pruulikojale omane üle-korgi-silt on efektselt mõjus. Valge sõrmepaksune vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun. Aroom on üsna ehedalt belglane, ehkki küll sellise odavama otsa esindaja, fenooline nelgine nüanss hõljub kõige kohal.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas ning õrnalt vürtsikas. Keskmaitses võimendub lõhnast tuttav nelgine noot, sellele lisandub vürtspipart ja tiba kaneeli, tumeda kommisuhkru ja melassi vahepealne magusus tasakaalustab selle kenasti. Lõppmaitses sobitub selle pildiga kenasti puidune mõrkjus, sipake hapukat kuivatatud pohla ja magusat sama kuiva ananassi muudavad maitsepildi täitsa mõnusaks. Järelmekk räägib juba üsna kenas belgia kloostriõlle traditsioonilises murrakus, sellega võiks palvevendi kostitada küll.

Keskmisest tiba raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga VÄGA hea taseme rüübe! Eestis on see vist ametlikult teine (?) katse teha dubbel-stiili esindajat ja see siin on päris aus kraam (kui jätta veidi liiga fenooline lõhn kõrvale).
---
pilt isetehtud

California Blizzard


California Blizzard (To Øl, Taani) pdl 0,5 l. Alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 76 punkti

Tootjainfo: "West Coast IPA"

Väikest kasvu lihtne pudel, sildil ... ummm ... mingi moderne elektrijaam? Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist, püsides mõõdukalt ja haakudes ka mõningase vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on IPA kohta väga leebe, kergelt karameljas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitses lisandub pihlakane mõrkjas-hapukas kargus, mis lõppmaitses tugevneb nii kahe-poole kordselt. Järelmekk on magusakas-mõrkjas, veidi puidune ja vürtsikas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. IPA'de nö alumise punkti esindaja, nii et saad küll aru et jah ta on oma stiili esindaja, kuid see tulemus on ausalt öeldes igav. Tublisti tehtud, kuid meelde ei jääv karva võrdki. Ampsaks siia marineeritud tšillit juurde, saaks maitse võimsamaks?
---
pilt isetehtud

Pretty Pale Ale


Pretty Pale Ale (O/O, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "APA" ja hinnang on 91 punkti!

Tootjainfo: "Pale ale made with lots of flaked oats and fruity hops."

Väike lihtne pudel, vääriskiviline sildikujundus. Kollakat karva vaht täidab 2/3 klaasist kuid kaob ruttu. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Lõhn meenutab ausalt öeldes korralikult humalast ja puuviljast IPA't mitte selle kergemat poolvenda APA't.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, meenutades üsna tugevalt mangot. Lõppmaitses jääb hapukas pool domineerima, kaldudes nüüd pigem kiivi ja tikri poole. Järelmekk on hapukas-vürtsikas, üsna mõnusalt mahlane.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapuka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Kui kogu mull poleks joogist kiirelt välja jooksnud ja suutunnetus poleks nii lame olnud, ütleks hinnanguks "über", aga praegune maitsepilt jääb sellevõrra tuhmiks.
---
pilt isetehtud

Sunday, August 12, 2018

08 Porter


08 Porter (To Øl, Taani) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Porter" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "Made with 8 different malts."

Väike lihtne pudel, sildil seeriale omane diagramm, seekord hallides toonides. 

Tume-kole-tume-jube-tume pruun vaht. Vat see on juba vahtude vanaisa! Püsib nagu ehitusvaht, muutub mõne minutiga värvilt veidi heledamaks, kuid jääb sisuliselt samale tasemele, kattes taandumise võrra vabanenud klaasiseina tiheda vahumustriga.

Õlle värvusest ma ju ei pea rääkima, ega? 

Aroom - oi see on imeline balanss, millest ükski nukk ei torka eraldi välja, kuid mis kokku on VÕIMAS! Röstine hapukus, šokolaadine magusus, kohvine mõrkjus, veidike suitsu ja näpuotsatäis tuhka. 

Esmamekk on raske kehaga ja röstiselt mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks, siidiseks, mõrušokolaadi ja kuivatatud ploomi seguseks. Lõppmaitses puudutab keelekülgi veidi söestunud seedripuu, keelelael laiutab aga latakas pehmet, šokolaadi kastetud ploomi. Järelmekk aga vajub kuidagi ära, jäädes lihtsalt väga hea porteri tasemele, kuid minetades kõik need vaimustusele lähenevad emotsioonid, mis nuusutades ninas erakordseid lubadusi andsid.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga veidi vastuoluline rüübe. Ülivõimas algus välimuse ja lõhna osas oleks võimaldanud ennustada "mega"tulemust, kuid mida lonks edasi, seda tavapärasemaks see kraam muutus. Ei noh, vaieldamatult väga-väga hea klaasitäis ... aga peale kolmandat lonksu hakkab ausalt öeldes igav.
---
pilt isetehtud

08 Hops


08 Hops (To Øl, Taani) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "Made with 8 different hops."

Väike lihtne pudel, sildil seeriale omane diagramm, seekord rohelistes toonides. Valge vaht täidab üle poole klaasist, püsides väga kaua ja jättes ka kauni pitsmustri taandudes klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on mõkjas-magusakas, mahlane, veidi apelsinimahla meenutav.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitses mõrkjas pool tugevneb, muutudes vaiguseks ja veidi kirbekski, meenutades vanu kuuseokkaid ja veidi kadakamarju. Lõppmaitses on mõrkjas-vürtsikas, rääkides nüüd noorematest kuuseokastest ja männipungadest, meenutades oma karguses jalutuskäiku päikeselises ent jahedas männimetsas. Järelmekk muutub aga magusamaks, mahlasemaks, tuletades meelde lõhnast tuttavat apelsinimahla, ehkki nüüd juba ka greibise lisadniga.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-kirbe-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe! Veidi ehk mudrune ja maitseid tiba liiga palju täis pakitud, kuid stiililt imperial NEIPA't meenutav võimas kraam, mis vaid veidi keskendub kirbele kraapivusele ja enamasti jättes ruumi greibistel mahladel loksuda. Siia juurde sooviks sidrunimarinaadis lõhe-ampsukest.
---
pilt isetehtud

08 fruit


08 fruit (To Øl, Taani) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Fruit Beer" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "Made with 8 different fruits."

Väike lihtne pudel, sildil seeriale omane diagramm, seekord lillades toonides. Punakas-kollakas vaht täidab üle poole klaasi ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt punakas merevaik.

Aroom on tulvil kõikvõimalikke puuvilja ja marju. Punased sõstrad, põldmarjad, kreegid, murelid, aroonia ja pihlakad - kõik need veeresid sõõrmetest ja ajukäärude vahelt läbi.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja üsna tihkelt hapukas-magusakas. Keskmaitse - kodune õunadžemm pihlakatega. Lõppmaitses muutub hapukas toon domineerivaks, liikudes punaste sõstrate ja toorepoolsete tikrite poole. Järelmekk liigub taas magusamale poolele ning nüüd pakuks analoogiks ploomimoosist keedetud ja siis tihedaks nahkjaks leheks kuivatatud ning Gruusias tee ääres rullides müüdavat maiust.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga Ülevõllikas rüübe. Ühtmoodi nauditav, teistpidi veidi koormav, veidi ülepingutatud, aga kindlasti maitseelamus. Tihe puuviljapomm!
---
pilt isetehtud

Monday, August 6, 2018

Barett On Alati Moes


Barett On Alati Moes (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Bière de Garde" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfot pole leida

Väike lihtne pudel, sildil ... eee ... Pariisi buldog? :D Kollakas vaht tidab kolmandiku klaasist ja on väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne merevaik. 

Aroom. Oi, see on nummi! Sihuke ... äää ... kasteate, ei peaks ikka sildile joonistama baguetti, sest nüüd ongi ninas sai! Saiakoorik täpsemalt. Ja karamell. Ja Pariis seda teab miks, aga vähene soolakas vine leidub ka seal taga, mis mõlemat magusat tooni moondab ja võimendab!

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-hapukas, karamelline ja kuivatatud ananassi meenutav. Keskmaitse ... oooo .... mis mõnus kihelus keelekülgedel ... selline mänguline, kuivapoolne ja samas magus, justkui sööks seda lapsepõlvest tuttavat kihisevat joogipulbrit. 

Lõppmaits. Oimiskummaline kombo. Merekivikeste-nimelised kommid. Mereveepritsmeid näinud karamellilaastud. Kontsentreeritud kodune valge marjavein. Järelmekk tõmbab end veidi mõrkjamalt koomale, jättes aga heleda kommisuhkru siiski lauale, kuid lisades sinna koriandriseemnekese.

Keskmisest raskema kehaga, üle keskmise karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-(soolakas???)-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Oi-kui-lahedalt-mänguline! Seda jooki aeglaselt hinnates on korduvalt põhjust iseendale üllatunult otsa vaadta ja küsida, et mida ma siiski nüüd siin tunnen ja leian ja olen.
---
pilt isetehtud

Pastel Paradise


Pastel Paradise (Tanker / Post Scriptum, Eesti / Portugal) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "A sweet collaboration between friends - dry and delicious ale inspired by the Portuguese pastry Pastel de nata
IBU 40"

Väike lihtne pudel, sildil kujutataks tootekirjelduses mainitud koogikesi. Sentimeetrine hallikas-valge vahukiht pole küll püsiv, kuid jätab klaasiseintele taandudes üsna tugeva vahupitsi. Õlle värvus - kirkalt punaka helgiga kuldne. 

Aroom on huvitav - magusale põhjale ladestub hapukas-vürtsikas kihistus, mis on tajutav alkoholisena, kuigi nina ütleb, et see ei ole siiski alkohol, vaid mingi muu tundmatu ergutaja. No oleks nagu sidrunhein, aga pole ka?

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse on maguskas, veidi biskviidine, heledate rosinate ja kuivatatud virsikute küllane. Lõppmaitses tuleb esile huvitavalt mõrkja alatooniga vürtsikaskaneeline noot. Järelmekk mõjub ühest küljest väga puuviljaselt, kuid need on kuivatatud puuviljad - virsikud ja aprikoosid - teisalt aga kuivalt ja vürtsiselt.

Keskmisest tiba raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Über tuleb põhiliselt selle eest, et selles joogis leiab nii palju eri põnevaid nurki ja kihistusi, kuid nende leidmiseks tuleb veidi vaeva näha. Kui võtta see klaasike ette ja lihtsalt kurku kallata, siis ilmselt kehitaks lihtsalt õlgu, et "mingi magusapoolne veidrus" :)
---
pilt isetehtud

Funderful


Funderful (Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „Saison“ ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Citrus saison"

Väike lihtne pudel, sildil ... ummm ... kõik hariduslik. Sõrmepaksune valge vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroomis seguneb saisoni magus vürtsikas puuviljasus ja apelsini/sidrunikoore mõrkjus.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub hapukamaks, mahlasemaks ja greibilikumaks. Lõppmaitse on magusakas-mõrkjas, pikalt kuivatatud apelsinikoore ja värskelt riivitud laimikoore nootidega. Järelmekk muundub aga mõnusaimaks mahlaseks ja mulksuvaks kosutajaks, pannes silmad mõrkja karguses särama ja keele taganurgad rõõmsalt vürtsikalt surisema.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe, mis avab ennast alles sel hetkel kui sa oled lonksu juba alla neelanud, kuid kosutades sind siis mahlase värskusega.
---
pilt isetehtud

Sunday, August 5, 2018

Blimey! (Batch 2) / Fakey!


Blimey! (Batch 2) / Fakey! (Vaat, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA" ja hinnang 70 punkti.

Tootjainfo: "This is Blimey! without almost any hops. An uninvited guest, grudgingly admitted a place at the dinner table who turned out quite fun. Here's what happens if you don't dry hop a New England DIPA and combine that with a centrifuge gone wild."

Väike lihtne pudel, Blimey! silt on saanud peale roosa Fakey! kleepsu :) Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib vääääga kaua, haakudes taandudes ja tiheda pitsimustrina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. 

Aroom on ausalt öeldes päris põnev, kergelt belgialik, saisoni või biere de garde nootidega, murune, värske, õrnalt mõrkjas ja meeldivalt magusakas.

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas-mõrkjas ... hmmm täiesti IPA'lik algus, nii et päris "humalavaba topelt-IPA" ta siiski pole :) Keskmaitse liigub aga jõuliselt kuhugile poolele teele belgia blond eili ja imperial saisoni vahele, säristades mõnusa vürtsiga keeleservi. 

Lõppmaitses tulevad esile heinased-ürdised mõrkjas-magusad toonid, mis on ühest servast tuhmivõitu ja teisal jälle paradoksaalsel moel vürtsikad. Järelmekk tuletab taas meelde kõiki neid klassikalisi belglasi, kuid millele lisandub heinane-murune mõrkjas humalatoon.

Raskepoolse kehaga, üle keskmise karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-maguskas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga Veider ja Väga Meeldiv VastUOlulinE RÜÜBE! Einoh, topeltIPA see ei ole. Ehk "belgian strong hoppy ale"? Aga sa sunnik, see on meeldiv, veidi lollakas ja igatahes meeldejääv!
---
pilt isetehtud

Hapsal Lager Vienna


Hapsal Lager Vienna (Voldi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Lager/Vienna" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "IBU 20"

Väike pisut masajas pudel, Hapsal Lageri silt seekord purpursel foonil. Sõrmepaksune kollane vaht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. Aroom on klaarilt linnaseline ja tugevalt rauane.

Esmamekk on keskmisest tiba kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, pähkline ja karamelline. Lõppmaitse omandab korraks mõrkjama värvingu, kuid siis naaseb hapukama marjase oleku juurde, kolistades veidi roostese raudketiga rabavees. Järelmekis hapukas-rauane pool taandub, järele jääb meeldivalt värske karamelline linnaseline kuivapoolne õhetus.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe! Vienna stiilile on väga kenasti pihta saadud. Siia juurde paluks mõnda leebemat pehmet hallitusjuustu, nt Gorgonzolat.
---
pilt isetehtud

Barbaritski

Barbaritski (Nöösker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Fruit beer" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Ei tahaks nüüd küll veepiisa ja mere paralleeli tuua, aga ühes barbarissimarjas peegeldub õlu küll ilusti (ütlus ilmselt kuskilt Kolga-Jaani kandist
Sisaldab: odralinnaseid, nisulinnaseid, rukkilinnaseid, kaera ja barbarissi"

Väike lihtne pudel, sildil barbarissimarjadest B-täht. Sentimeetrine kollakas vahukiht kaob väga kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on ebamäärane ... no kui siin on marjad, siis on need kuivatatud ... väga kaua kuivatatud ... loomalaudas kuivatatud.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse. võehh. Ebamäärane hapukas pläust. Lõppmaitse hakkab nagu mahlakamat tooni omandama, aga sellel on kerge kopituse maitse man. Järelmekk on tuhmilt ja arusaamatult mõrkjas-hapukas

Keskmisest kergema kehaga, sisuliselt karboniseerumata lameda paletiga, mõrkjas-hapuka buketiga niru rüübe. Midagi on pruulmeistril meelest läinud, sest võrreldes eelmise analoogtootega ... puhhh ... siin pole isegi midagi võrrelda, too oli hea ja see ei ole!
---
pilt isetehtud

Saturday, August 4, 2018

Nõmme


Nõmme (Põhjala / Italiano, Eesti / Itaalia) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Traditional style ale brewed with birch bark, juniper and spruce tips."

Mnjaaa, missugune on "traditisooniline" õllestiil? Eriti veel kui ta on kasetohuga tehtud?

Väike lihtne pudel, sildikujundus jätkab Põhjalale kohati omast ebamäärast määrdunud sigrist stiili. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht on suhteliselt püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on ebamääraselt magusakas ... aga piiiika ja sügava sissehingamise lõpuks saab kadakas päris selgeks. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub veidi vaigusemaks, kuigi ebamäärane magus töntsakas oleks jääb üsna muutumatuks. Lõppmaitse hakkab magus täidlus omandama kuusevaigule omast hapukat värskust. Järelmaitse ajal käib üle keele korraks täiesti arusaadav kadakamari ... kuid see kaob taas ebamäärase täidlase magususe sisse, mis nüüd küll õnneks on ka meeldivalt vürtsikas-magusaka kõrvaltooniga.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga üsna arusaamatu rüübe. Halb ta pole, aga kõik need kuuse-kadaka ootused jäävad suuresti täitmata, kasetohu mõrkjas puidune parkivus samuti. Mis on see argument, millega antud rüübet müüa? Kui jätta kõrvale kirjapandud lisandid, siis pole siin ühtegi maitseankrut, mille külge mälestustega haakuda ja teistele kiita. Ja kui kirjutatakse, kuid ei anta, siis jääb hinge pettumus.
---
pilt isetehtud

Ega muru ennast ise niida

Ega muru ennast ise niida (MV kodupruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,1 %vol. Liigimääratlus: dark session steam beer

Tootjainfo: "Pale Ale, Chocolate, Crystal T50, kaerahelbed. Chinook, Willamette, Citra"

Väike lihtne pudel, omanäolise lõikega tehniline sildike. Kreemikat karva sõrmepaksune vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - vähese hämuga tume pruunakaspunane. Aroom on üsna olematu, ehk vaid veidi lahja vesise kohvi moodi mõrkjas.

Esmamekk on vesise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on hapukas, õrnalt kehva vesist kohvit meenutav. Lõppmaitses lisab tibakese magusamat šokolaadi. Järelmekk on õhukeselt hapukas ja õrnalt vürtsikas.

Vesise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga üsna mõtetu rüübe.
---
pilt isetehtud

Hefe-Lechten-Weizen


Hefe-Lechten-Weizen (MV kodupruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 2,6 %vol. Liigimääratlus: session hefeweizen?

Tootjainfo: "nisulinnased, Pilsen, nisuhelbed. Hull Melon, Willamette, kummeliõied"

Väike lihtne pudel, omanäolise lõikega tehniline sildike. Erkvalge hõredapoolne vaht täidab üle poole kaasist, kuid kaob valjult kohisedes üsna kiirelt. Õlle värvus- hämuselt helekollane. Aroomis on saksa nisuõllele omast banaani, kuigi see on siuke pooltoores hapukas banaan.

Esmamekk on kerge, ehk isegi vesine, kuid siiski meeldiv ja magusakas. Keskmaitses tuleb keha veidi juurde ja lisandub ka tuntav kummeliõie mõrkjas heinane tihkus. Lõppmaitses segunevad kaks sellele õllele nii omast nooti - banaan ja nelk suurepäraseks komboks. Järelmekk on hapukas ja kaob küll üsna kähku, kuid banaanine pehmus jääb meeldivalt kestma.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga VÄGA hea taseme rüübe! Nii lahja joogi kohta on saavutatud väga märkimisväärne maitsetase. Säänset jooki võiks kuuma ilmaga lihtsamate remonditööde vahele võtta küll ja veel, kartmata et töö kvaliteet kannataks.
---
pilt isetehtud

Friday, August 3, 2018

Kooremenisk

Kooremenisk (Nöösker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Liigimääratlus: imperial stout

Tootjianfo: "Et siis võtad kätte ja proovid teha kahekordset meski. Paned õllesse palju linnaseid ja humalaid ja laktoosi ja siis mässad. Ja saad lõpuks ühe koor-venis-õlle. Lihtne
IBU 67"

Väike lihtne pude, minimalistlik kuid stiilne sildike. Vahtu sisuliselt pole, kuid see-eest on see MUST! Vaht. Must. Just. Noh ja mis te arvate, misvärvi õlu on?

Aroom on selle värvuse ja muu sissejuhatuse kohta üllatavalt leebe. Kohinal sisse hingates ei tunne muud kui kerget söestumise lõhna. Kuid aaaaaeglaselt õhku sisse libistade pilt muutub ja see muutus on paraku üsna teravalt alkoholine, kuigi meeldiv mõrušokolaad selle taga on ju kena asi.

Esmamekk on raske kehaga. No ikka raske kohe. Ja magus-mõrkjas. Ja šokolaadine.

Keskmaitse. Hmm. Kõrvetatud šokolaad? Stritsli seljas kuuma näinud šokolaadivõõp?

Lõppmaitse. Kõrbenud šokolaad. Söetabletiga segatud šokolaadiliköör?

Järelmekk. Aaaa, no nüüd on nagu veidi aru saada sellest koorevenise-jutust, kuigi see koorevenis on ... tadaaaa ... oh üllatust, aga kõrbenud.

Raske kehaga, lameda ja õlija paletiga, magus-mõrkjas-magus-mõrkja buketiga keskpärane rüübe. Imperial stoudi kohta veidi lame, aga OK katsetus. Aga kogu see koorevenise jutt on nüüd küll bluff. Nööskeri poisid, ei maksa teha nii pikki pause pruulimises, oskused ununevad.
---
pilt isetehtud

Ensemble Two: DDH Mosaic & Enigma DIPA

Ensemble Two: DDH Mosaic & Enigma DIPA (Sori, Eesti) prk 0,5 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA" ja hinnang 83 punkti.

Tootjainfot ei õnnestu leida

Keskmist kasvu purk, seeria tunnussilt sini-roosal põhjal. Valge sõrmepaksune vahukiht kaob ruttu. Õlle värvus - mudruselt mehune. Aroomis on mango ja meloni puuviljasust ja NEIPA pärmi kirbet nooti.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõnusalt mõrkjas-magusakas, meenutades litšimarju, konservmangot ja marineeritud pirne. Lõppmaitse on mahlane, loksuv, sulpsuv ... samas küll veidi kirbelt vaigune, kuid see ei tasalülita troopiliste puuviljade kuhilat. Järelmekk ... vürtsikas-magusakas, ärgas ja ergas, keelt kudistav ja naeru mugistav, sädelev ja elurõõmus.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi mehuse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERtaseme rüübe! Imperial NEIPA sellisel kujul, mida vana Gambrinus vägagi heaks kiidab!
---
pilt isetehtud

7 Pivovarov Nefiltrovannoje

7 Pivovarov Nefiltrovannoje (Varnitsa, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 4,9 %vol. Ratebeer tunneb küll tootjat, aga mitte toodet

Tootjainfot ei õnnestu leida, tootja on sildile kirjutanud "unfiltered lager"

Keskmist kasvu proofilkirjadega reljeefne pudel, lihtne kuid uhke mitmeosaline sildikujundus. Ervaleg vaht täidab üle poole klaasi, olles mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt valkjaskollane. Aroom on hapukas ... noh ütleme peaaegu et laagri hapuksminemise hapukas.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on vesiselt hapukas-magusakas. Lõppmaitses keha veidi kosub, aga maiste jääb samasuguseks lurriks. Järelmekk - plastik ja hapukad linnased

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga niru rüübe. Unterõllele ohtlikult lähedal. 
---
pilt isetehtud