Wednesday, March 31, 2021

Mandlimaitseline Tume õlu

Mandlimaitseline Tume õlu (Saku, Eesti). pdl 0,5 l. alc 6,7 %vol. Ratebeer tunneb seda nime all "Saku Mandli Tume", liigimääratlus "Dark Lager - International / Premium" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Dark Ale" ja hinnang 2,55 punkti

Tootjainfo: "Eesti kõige vanem järjepidevalt tootmises olev õlu Saku Tume sai tänavuseks pühadeperioodiks endale noorema venna Saku Mandlimaitselise Tumeda näol, kus maitseelamusi loob röstitud linnaste ja kuivatatud puuviljade segu, mida täiendavad jõulist magusvürtsist tunnet loovad mandlid"

Keskmist kasvu reljeefkirjadega pudel, pidulik-talvine sildikujundus. Tumekollane vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne pruunakaspunane. Aroom on meeldivalt röstine, tugevalt leivane, veidi vähem ka röstpähkline

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus-mõrkjas, röstine. Keskmaitse - magus, karamelline, mõru, leivaküpsetusahjus kõrbema läinud jahu taoline. Lõppmaitse - kamaluga röstpähkleid, mille sees on ka mõni mandel, kuid peamine on siiski seesama leivaküpsetuse kõrbemekk, mida on aga melassiga magusamaks tuunitud. Järelmekk - magus-hapukas, kergelt kohvine ... või siis mandlisiirupiga tuunitud kohvijook, millesse on torgatud magus rukkileivakuivik.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõru-magusa buketiga HEA taseme rüübe. Vähemalt midagi eripärast, kuigi tulemus on selline, mida mitut klaasi juurde kallama käsi ei tõuseks, ühest pudelist piisab täiesti.
---
pilt isetehtud

Tsingtao

Tsingtao (Tsingtao, Hiina) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - International / Premium" ja hinnang 3 punkti. Untappd ütleb: "Lager - Pale" ja 2,87 punkti.

Tootjainfo: "Tsingtao Beer has a pleasant aroma and a well-balanced taste. It has high-malty flavor and well-hopped character. Tsingtao is produced with spring water from Laoshan, a mountain area famous throughout China for the purity of its water. The domestically-grown hops used to brew Tsingtao are of such high quality that they are also exported to European breweries. Tsingtao also uses the finest yeast and barley imported from Australia and Canada in its brewing process.

Made partly with rice as an adjunct.
IBU 25"

Väike roheline reljeefkirjadega proofil-pudel, klassikaline õllesilt. Valge sõrmepaksune vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom - eemal mõjub kirbe-murusena, kuid lähemale tulles muutub magusaks - nii nagu riisiõlled ikka.

Esmamekk on kerge kehaga, suisa vesine, õige vaevu aimatavalt mõrkjas. Keskmaitse - linnaseline, tolmune, mõrkjas-magus. Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas, veidi kirbe ja heinane. Järelmekk - üsna vesiselt mõru.

Väga kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-mõru buketiga niru rüübe. Kraanikaussi lausa kallama ei pea, aga milleks seda jooma peaks?
---
pilt isetehtud

Double Mango Madness

Double Mango Madness (Mad Scientist, Ungari) prk 0,44 l. alc 3,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang 32 punkti. Untappd ütleb "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja hinnang 3,63 punkti.

Tootjainfo: "Double Fruited Mango Smoothie Berliner Weisse"

Keskmist kasvu purk, sildil üks õige kummaline tuletis elevandist. Rammusalt kollane vaht täidab üle poole klaasist, kuid kaob aegamisi ja jäljetult. Õlle värvus - mehuselt raske-kollane. Aroom - mangoga joogijogurt!

Esmamekk on kerge kehaga ja hapu. Keskmaitse - hapu mango. Tihedalt ja kreemiselt hapu mango. Lõppmaitse - mangosmuuti C-vitamiiniga. Järelmekk - C-vitamiin mangosmuutiga.

Friigikas. Hapu mangosmuuti. Aga kus õlu on?
---
pilt isetehtud

Tuesday, March 30, 2021

Stoudöör (2021)

Stoudöör (Alaripruul, Eesti). pdl 0,25 l. alc 13,5 %vol. RB ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Stout - Russian Imperial" ja hinnang 4,21

Tootjainfo: "Batch 01/2019"

Varasemad versioonid: 2017, 2018 ja 2020.

Lahedalt väikene pudel - väiketootjad võiks laiemalt võtta üle 10-kraadiste õllede puhul 250 ml pudeleid! Silt tehniline. Vahtu praktiliselt ei teki. Õlle värvus - umbemust.

Aroom. Kakaoliköör. Raske, täidlane, unistama panev, talveõhtutest jutustav.

Esmamekk. Uhhh. Raske, pehme, suur ja soe. Keeleotsal kakerdavalt liköörilik. Ploomilik. Õnnelik.

Keskmaitse. Suitsuploomiliköör. Need häbitult mahlased-magusad-marmelaadised ja neetult maitsvad suitsused mustad ploomid, mida siinmaal ei oska vist küll mitte keegi teha, nende saamiseks tuleb minna Moldovasse. 

Lõppmaite. Kohviliköör, mida pakutakse ettevaatlikult lahtiseks lükatud ploomist tehtud topsikesest. 

Järelmekk. Absoluutselt arusaamatu, miks ronis vana Gambrinuse pähe sõna "romantiline"? Või siiski, kas soe ja sume suveõhtu pole siis romantiline? Eriti kui selles õhtus pakutakse šokolaadiseid suudluseid, ploomist magusat napsi ja katteta lubadusi?

GIGA. See pruulmeister teab mida teeb. Ja vana Gambrinus on tänulik, et saab sellest osa. Jah, see jook on teistmoodi kui varasemad versioonid - seda suitsust momenti pole eelnevas neljas korras leidnud - kuid sakuramkuiheaseeon!
---
pilt isetehtud

Waht IPA (taaskülastus)

Waht IPA (taaskülastus) (Waht, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - International" ja 3,23 punkti

Tootjainfo: "Troopiliste ja tsitruselisete nootidega mõnusalt humalane IPA.
Silmipimestavalt ilusa kuldse värvusega, värskendav, kergesti joodav ning parajalt mõrkjas.
IBU 40"

Tegemist pole omaette hinnanguga, vaid võrdlusega eelmise partiiga, mille ka tootja ise ebaõnnestunuks kuulutas ja müügilt ära korjas. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua (kuid ei roni enam pudelist välja nagu toona). Õlle värvus muutnud pole, lõhn on aga leebem ja veidi seebise-vahase olekuga. 

Maitsepilt on aga tugevalt muutunud. Toonase ebapuhta koreda ja kirbevõitu mõrkjuse asemel on domineerivad magus-hapukad puuviljased noodid, mida tasakaalustavad mõrkjam taust ja lõpus ka kenake vürtsikas õhetus.

Sama tootja, sama toode/nimi, aga sisu sootuks teine. Kui esimesel partiil sai hinnanguks kasin "OK tase", siis nüüd saab öelda "hea taseme rüübe". Tegu on täiesti ausa IPA'ga stiili mõttes, ehkki ka mitte millegi aplausiväärilisega. Igatahes on hea näha, et koda on õppimisvõimeline ja parandab oma vigu. Vana Gambrinuse soovitus on siiski mitte näha vaeva kahjustada saanud toote reanimeerisega, vaid töötada välja uus, muudetud retseptiga ja nimega IPA ja tulla sellega turule - turg neelab parema meelega alla uue toote, kui pöördub halva kogemuse juurde tagasi.
---
pilt isetehtud

Lambikonn

Lambikonn (Suurupi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol.

Tootjainfo: "Hale, hopp pilsner
IBU 21"

Väike lihtne pudel, sildil püüab lambikonn kala. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - vähese uduvinega kollane. Aroom - laagerõllele omaselt magus-hapukas, linnaseline, meenutades värsket terasepikut.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub magusapoolsemaks, kuid üsna tugev mõru selgroog jääb selle taga püsti. Lõppmaitses magus komponent tugevneb, muutudes suisa meetaoliseks, kuid ikka hoiab mõru ja hapukas raamistik selle kenasti paigas. Järelmekis tuleb kohale ka asjakohane vürtsikas puudutus, vahepeal liigseks kiskunud magusus taandub ning selle asemel on hapukas-mõrkjas kargus.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Ühekorraga on siin nii saksa- kui tšehhipärase pilsneri elemente ja kokku on see kraam igati korralik lauaõlu.
---
pilt isetehtud

Monday, March 29, 2021

Kick in the Mosaic

Kick in the Mosaic (Mikkeller SD, USA). prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - Imperial / Double" ja 4,01 punkti

Tootjainfo: "Double IPA Brewed with Mosaic Hops.
Why sweep the leg when you can go straight for the Mosaic? This Double IPA bursts with tangerine and crackers in the aroma. A big hit of citrus zest flows through the rest of the beer and leaves your mouth wanting another quick, yet swift sip."

Keskmist kasvu purk, sildil veidraim jalahoop või - viibutus :) Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on mõrkjas-magus, murune ja vaigune ja mandariinine ja greibine. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magus, väga mahlane ja tsitruseline. Keskmaitse muutub hapukamaks, apelsinilikumaks, veidi karamelliseks ja meeldivalt mõrkjaks. Lõppmaitse - täidlaselt mõrkjas-magus, apelsinitsukaadi ja -marmelaadi taoline, huvitaval kombel teki ajju seos toorevõitu banaanikoore siseküljega. Järelmekk - ülimahlane, magus-hapu, düšessi, ananassikompoti, konserveeritud litšimarjade, greibifanta ja apelsini-nätsu segune.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERtaseme rüübe. Ülimalt mahlane, väga kosutav, uue lonksu järele isutav üsna ideaalilähedane IPA.
---
pilt isetehtud

Midlife Chris

Midlife Chris (Mad Scientist, Ungari) prk 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Strong Ale - American" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Stout - Milk / Sweet" ja hinnang 3,81 punkti.

Tootjainfo: "Blend of 3 different barrel aged porters and a hazelnut milk stout. Dark, earthy notes with hints of bitter chocolate. Just a bit sweet, and not at all what you'd expect. A massive body that is not getting heavy on you, while it's so silky to sip. As it's getting warmer in your glass, the notes of hazelnut show themselves more and more. You'll always find something you can hold on to while enjoying this one."

Väike purk, sildil pisut vanavõitu rulataja :) Tumepruun pöidlapaksune vaht püsib mitte kuigivõrd, kuid haakub veidi klaasiseintele. Õlle värvus - totaalmust. 

Aroom - mmmm, see on rammmmmus! Magus, pähkline, laktoosine. Piimašokolaad ja mõrušokolaad. Vanilje, koorevenis ja kakao. 

Esmamekk on raske ja sametise kehaga, magus ja kakaokreemine. Keskmaitse - ohhh kui täidlane, pehme, ümmargune, rammus ja soe, kohvikreemi ja rummikoogi segune. 

Lõppmaitse omandab veidikese hapukama-röstisema noodi, kuid jääb ikkagi sama toekaks ja kõikjalelaotuvalt emalaevalikuks. Järelmekk - õliselt sametine, kreemine, toekas, peaaegu-et-kohe läilaks muutumise ääre peal olev magus, kuid samas õnneks ka tugevalt mõrkjas-hapult röstine.

Väga raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja naftaliku paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-magus-mõrkjas-hapukas-magusa buketiga ERAKORDNE RÜÜBE! See on lihtsalt jalustrabav, KUI raske ja täidlase keha on need pruulmeistrid suutnud anda 7-kraadisele joogile. Ja kui elegantselt balansseerida piiril, mis lahutab imalat magusust heast tasakaalust. 
---
pilt isetehtud

Der beschwipste frühlingsbummel mit Adolf

Der beschwipste frühlingsbummel mit Adolf (Suurupi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,4 %vol.

Tootjainfo: "Austrian pale ale
IBU 34"

Väike lihtne pudel, sildil jalutab koer lammast. Määrdunud-hallikas vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - mudruselt pruunakas. 

Aroom on aga vahu ja värvile määrdumisele vastupidiselt värske ja karge, hapukas-magusakas ja ravimtaimelik ... ilma konkreetse nimetuseta aga ikkagi just sedasorti vürtsikas-ürdine, mida seostaks mingite ravimitega.

Esmamekk on keskmisest suti raskema kehaga ja hapukas-mõru. Keskmaitse - hapukas-magusalt pärmine, leivane, kaneeline. Lõppmaitse - nelk, aniis ja meliss??? Selline veider segu tolmunud ürtidest ja samas kargest õhetusest. Järelmekk - magus-hapu, ebapuhas, vürtsikas ja samas suira-taruvaigu seguselt ravimlik.

Keskmisest tiba raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõru-hapukas-magus-vürtsikas-mõru-magus-hapu-vürtsika buketiga äärmiselt kummaline ja vastuoluline rüübe. Mõni aspekt on suisa ebameeldiv, aga kokku paneb ikkagi veel uut ja uut lonksu võtma, saamaks aru, et millega on ikkagi tegu. Lubatud "pale ale" stiilist on igatahes nii mürtsuga mööda pandud, et auk on ka vastasseinas.
---
pilt isetehtud

Saturday, March 27, 2021

Qint (taaskülastus)

Qint (Alaripruul, Eesti) pdl 0,25 l. alc 14 %vol. RB ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: ""Belgian Quadrupel" ja 3,98 punkti.

Tootjainfo: "Belgia kommisuhkru ja -siirupi, pärmiga, tammelaastudel pikalt väärindunud joovastav nektar, mille suuremate onksudega manustamine võib laulma panna nagu vindi täiskuuvalgel"

Tegemist pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega aasta tagasi tehtud kirjeldusega, mis toona oli kaugelt liiga alkoholine. Vahupilt on sama, joogi värvus pole aga kirgas ja tume nagu mullu, vaid hämusem ja heledam? Aroom on muutunud tunduvalt meeldivamaks, selgelt karamelliseks ja palju vähema alkoholiseks.

Maitse - jaaaa! See jook on küps! Noh muidugi alkohol on tunda, kuid 14-kraadise joogi puhul pole see patt omaette. Antud juhul see alkohol toimib vaid ilusa maitsevõimendina, tuues esile pohlamoosi, pihlakanalivka, kõrbenud kukekommi ja kohvikaramelli.

MEGA. Aasta ootamist on end kuhjaga ära tasunud. Kange, jõuline, karamelline, belgiapärane kange tume eil ruudus. 
---
pilt isetehtud

Passion Fruit Madártej

Passion Fruit Madártej (Mad Scientist, Ungari) prk 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Sour - Other" ja hinnang 3,67 punkti.

Tootjainfo: "Imperial Passion Fruit and Vanilla Floating Island Pastry Tart Ale"

Väike purk, helekollane raskestiloetav silt ... eriti kui ei tunne sõna "Madártej", mis tähendab magustoitu nimega "ujuvad saared". Vähene kollane vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - hämuselt ja mehuselt tumekollane. 

Aroom lausa KAIGUB ja kajab ja kumiseb passioon-viljast ... noh et kohe sellisel määral, et ei teki kahtlustki essentside kasutamise kohta.

Esmamekk on raskepoolne, kreemine ja tugevalt magus-hapu, puuviljane ja vaniljene. Keskmaitse -magus-mõrkjas, pealetungivalt kireviljane ja vaniljene. Lõppmaitse muutub suisa nätskelt mõrkjas-hapukas ja läilavõitu magusaks ... ehkki need maitsetsunamid õnneks peaaegu tasakaalustavad teineteist. Järelmekk - jämemagus, hapu ja mõrkjas, vaniljemõru ja suhkrumagus, passion-hapu ja -nätsakas.

ÜLEVÕLLIKAS. "Magustoidu-õlu" selle sõna diabeetilises mõttes. Steroidide peal üles pumbatud magushapu maitsekolakas.
---
pilt isetehtud

Riigivanem

Riigivanem (Suurupi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. RB ei tunne ei tegu ega tegijat. Untappd annab stiilimääratluseks: "Pale Ale - American" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "Pidupäeva amber ale
IBU 37"

Väike lihtne pudel, sildil katse teha poliitilist nalja. Kollaka varjundiga hõre vaht täidab poole klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - pilviselt ja mehuselt määrdunud-oranž. Aroom on õrnake, veidi karamelline ja veel veidimalt pärmine.

Esmamekk on keskmise kehaga, mõrkjas ja pärmine. Keskmaitse muutub hapukamaks ja vürtsikamaks, keelekülgedel torgib veidi. Lõppmaitse - hapukas-magusakas, kuivapoolne ja rauamaitseline. Järelmekk - magus, pärmine ja koduõlle sarnane.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Võimalik et poleks pidanud seda õlut samal päeval proovima kui ta vana Gamrbinuse kätte jõudis, võimalik et praegune hägune-pärmine olek kaoks mõnepäevase seismise järel, kuid igatahes praeguses seisus on tegu kodupruuli kohta rahuldava teosega, mis haakub vaid nõrgalt sildil kirjas oleva stiilimääratlusega
---
pilt isetehtud

Friday, March 26, 2021

Kolm belglast

Kolm belglast (MV Kodupruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Liigimääratlus: tripel

Tootjainfo: "linnas: lager, bisquit. Humal: Hallertau trad, Saaz, Tettnanger. Kommisuhkur"

Väike lihtne pudel, omapärase lõikega tehniline sildike. Kollakas hõre vaht täidab pool klaasist, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt vasekarva. Aroom - stiilipuhas belglane: magus, karamelline, puuviljane ja õõõrna atsetoonise kõrvaltooniga.

Esmamekk on keskmisest tiba raskema kehaga, magus ja vürtsikas, keeleotsa veidi torkiv ja karamellist küllust lubav. Keskmaitse - hapukas-magus, kõrbenud kommisuhkru ja vanamoeliste barbariss-klaaskommide taoline. Lõppmaitse muutub tugevalt vürtsikaks, meenutades muskaati, valget pipart, aniisi ja rosepipart. Järelmekk - magus, karamelline, mõrkjas-magus, kommisuhkrune.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-vürtsikas-magus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga Übertaseme rüübe. Üsna stiilipuhas belglane, ehkki vast tiba mõrkjam-humalasem kui tavaks.
---
pilt isetehtud

CCP-770

CCP-770 (Mad Scientist, Ungari) prk 0,33 l. alc 7,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Porter - Other" ja hinnang 3,58 punkti.

Tootjainfo: "Robust Coffee Porter with Toasted Coconuts"

Väike purk, mustvalgel sildil küborginna. Mustjaspruun sõrmepaksune vahukiht kaob kiirel kohinal ja jäägitult. Õlle värvus - tuhm hämune mustjaspruun. Aroom on raskelt röstiselt kovhvine, magus kookoseline nüanss hõljub kuskil tagaplaanil lae all.

Esmamekk on raske kehaga ja magus, röstine ja ploomine. Keskmaitse tõmbbub veidi hapukamasse nurka, meenutades kirsse ja kreeke. Lõppmaitse - hapukas-magus, ilma suhkruta ploomikonserv koos kohviküpsistega. Järelmekk - ploomidžemm kakaoga.

Raske kehaga, alakarboniseerunud ja õlija paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-hapukas-mõkja buketiga VÄGA HEA TASEME rüübe. Korralik kohviporter tõepoolest, aga üldhinnangut tõmbab pisut alla see, et lubatud kookost võis küll aimata lõhnas, kuid maitses ei pääsenud ta üleüldse löögile.
---
pilt isetehtud

Roulette Hop Series - Strata

Roulette Hop Series - Strata (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,9 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja hinnang 4,18 punkti.

Toojainfo: "Hop Roulette is a series showcasing new and experimental hop varieties.
Strata is the second Roulette series beer starring 50% Strata and 50% Mosaic hops.
Refreshing and full bodied tropical IPA displaying ripe fruitiness balanced by hoppy bitterness. Hazy golden colour beer with white foam.
Aroma is bursting with exotic fuits - mango, papaya, passionfruit, complemented by some herbacious grassy notes.
Taste is full of juicy, ripe tropical fruits - mango, orange, pineapple, followed by some wild strawberry accent. The luscious fruitiness is balanced by herbal dry aftertaste and lively bitterness."

Väike purk, seeria tunnus-revolveritrummel seekord tumerohelisel taustal. Kollaka varjundiga vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - hämuselt-mehuselt tuhmkollane. Aroom on mõnusalt mõrkjas-magusakas, troopiline ja tsitruseline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja särtsakalt mõru-magus. Keskmaitse haarab kaasa ka hapukama noodi, mis meenutab veriapelsine. Lõppmaitse - magus-mõrkjas-vürtsikas, mango ja pomelo ristand koos vähese valge pipraga. Järelmekk - mahlane, loksuv ja lainetav, pirnikompott koos raudrohu ja rosepipraga

Keskmisest kriiipsukese raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Mõnusalt piiripealne NEIPA, mis on korralikult mahlane, humalahammustus balansseerib just täpselt piiripealsel tasemel, jäädes samas kergesti joodavaks.
---
pilt isetehtud

Thursday, March 25, 2021

Pagaripiparkook

Pagaripiparkook (Teder, Eesti) pdl 0,25 l. alc 7,4 %vol. Liigimääratlus: "winter seasonal"

Tootjainfo: "Linnased: Lager, Munich ja Crystal Teak, Cafe Lightm, kommisuhkur. Lisaks: kaneelipulgad, vanillikaunad ja apelsinikoor. Humalad: EKG. Pärm: Safbrew Abbey Ale BE-256
IBU 25"

Väike lihtne pudel, koja tunnussilt seekord talvisel foonil. Tumekollane vat täidab 2/3 klaasist, kuid pole püsiv. Õlle värvus - veidi uduselt tume pruunakaspunane. Aroom on veidravõitu, veidi hõõgveinilikult ja ... eee ... leivasupilikult hapukas-magus.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapu ning magusakas, kääriva leivataigna meenutusega. Keskmaitse on magus-hapukas, kaneelise ja õunase leivasupi taoline. Lõppmaitse - magus, nätske, piparkoogitaigna taoline. Järelmekk - vürtsikas-magus ja hapukas, kaneelise ahjuõuna ja toore piparkoogitaigna segune.

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, hapu-magusakas-hapu-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga veider rüübe. Jah, jõululik ta ju on, aga ei sobitu ühegi vana Gambriuse jaoks teada oleva õllestiiliga.
---
pilt isetehtud

Astral Projection HBC472

Astral Projection HBC472 (Mad Scientist, Ungari) prk 0,44 l. alc 7,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 79 punkti. Untappd ütleb "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 3,78 punkti.

Tootjainfo: "DDH DIPA with HBC472, Warrior & Galaxy hops, the 3rd release of our Astral Projection series"

Keskmist kasvu purk, sildil ... hmmm ... mediteeriv miski-keegi? Sentimeetrine kollakas vahukiht pole küll kuigi püsiv, kuid haakub kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt-mehuselt kollane. Aroom on mõnus segu kookosest, ananassist ja üleküpsest melonist.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse - magus kookosepiim koos greibimahlaga, tihe ja suisa rammusana tunduv. Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas, biskviitjas, kookoseküpsiste ja ananassikonservi segu koos apelsinidžemmiga. Järelmekk - magus-hapukas, tihe ja kehakas, kookoseliköör segatud greibimahlaga.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja mehuja paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magus-hapuka buketiga ÜBERTaseme rüübe. Väga tihke, muljetavaldav, kookosene ja puuviljane ... aga no topeltIPA jaoks jääb humalaväge suti puudu.
---
pilt isetehtud

Delicious IPA

Delicious IPA (Stone Brewing, US) kraanist. alc 7,7 % Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 94 punkti! Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,75 punkti.

Tootjainfo: "An intensely citrusy, beautifully bitter beer worthy of the simple-yet-lordly title of Stone Delicious IPA. Lemondrop and El Dorado hops combine to bring on a magnificent lemon candy-like flavor that's balanced by hop spice. Delicious is crafted to reduce gluten
IBU 75"

Gambrinuse õllepoest purgiga kaasa ostetud. Sentimeetrine valge vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom on mõnusalt mõrkjas-magus ja mahlane, meenutades laimi, apelsinikoort ja punaseid mandariine.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-hapukas ning greibine. Keskmaitse muutub veidi magusamaks ja karamellisemaks, ehkki männivaigune ja teelehe taolise kibeka puudutusega mõru jääb põhiliseks tegelaseks.

Lõppmaitse - mõrkjas-magusakas, mõruapelsinidžeemi, kumkvaatide ja meloni segune, karge ja mahlane. Järelmekk riivab taaskord hetkeks kibekat serva, kuid tasakaalustab seda suurepärasel moel mõrkjasmagusa tsitruselise marmelaadiga, hapukas-magusa laimiga. Umbes pool minutit hiljem algab ka mõõõnus karge vürtsikate virmaliste veiklus.

Keskmisest tsiba raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõru-magusakas-hapukas-mõru-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Suurepärases tasakaalus IPA, mis kaldub humaluse mõttes topelt-IPA'de poole.
---
pilt isetehtud

Wednesday, March 24, 2021

Bakancslista #28 - SABRO™

Bakancslista #28 - SABRO™ (Rothbeer, Ungari) prk 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeer liigimääratlus: "IPA" ja hinnang ole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,66 punkti

Tootjainfo: "Our Bucket list is a single hop series, where we use different kind of hops for every release, but the other parts of the recipe remains the same. The amber colored, medium bodied, moderately caramelly malt backbone supports the distinct hop profiles well. Our goal is to showcase the exciting, colorful world of hops through some special varieties. You can trace notes of coconut, grapefruit and stone fruits in this variety, made famous by the SABRO™ hops.
IBU 70"

Väike purk, sildil istub mägede foonil lõõgastuv astronaut. Valge sentimeetrine vahukiht pole kuigi püsiv. Õle värvus - kirkalt helekuldne. 

Oi see aroom on lahe - kookos, virsikud, sefiir, munavaht, rosepipar, salvei, rohepipar ... üsna intensiivne ja mitmekihiline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas, veidi vürtsikas ja salveid meenutav. Keskmaitse - slavei, kardemon, koriander, virsikud, seep, mesilasvaha ... uhhhhh kui metsikul palju neid maitseid on!

Lõppmaitse muutub tunduvalt mõrkjamaks, meenutades kummalise segu seedermänni pähklitest ja sama puu vaigust, õietolmust, suirast, taruvaigust, mandlijahust ja marstipanist. Järelmekk muutub nüüd veidi rahulikumaks ja puidusemaks, tuha, seebi, vaha ja mee seguseks.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Maitsete virvarr on lihtsalt uskumatu ja selle mitmekülgsuse eest võik isegi kõrgemalt kiita, kuid vana Gambrinus on siiani üsna kahe vahel, et kas see Sabro-humal on nüüd meeldiv või siis vastupidi :)
---
pilt isetehtud

Cherry & Plum Sour

Cherry & Plum Sour (Garden, Horvaatia) prk 0,33 l. alc 3,7 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang 55 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Berliner Weisse" ja 3,66 punkti.

Tootjainfo: "Berliner-Weisse style sour conditioned on Sour Cherry & Plums. Tart and refreshing.
IBU 4"

Väike purk, puna-valge lihtne sildikujundus. Sõrmepaksune määrdunud-punane vahukiht kaob kiirelt ja jäägitult. Õlle värvus - kirkalt tumedam punane. Aroom on magus-hapukas, kohupiimane ja marjane, ei kirssi ega ploomi iseseisvalt lõhnast ei tuletaks.

Esmamekk on kesmise kehaga ja hapu, magus ja marjane. Keskmaitse omandab veidi mõrkjama fooni hapule lisaks ning ploomi või täpsemalt ploominahka võib siia juurde pakkuda küll. Lõppmaitse on hapu, metskirsi nootidega, jogurtiline ja magusakas. Järelmekk jätkab sellise koduse ilma suhkruta mahla moodi, kuhu on nii sõstraid kui kirsse kui ploome kokku segatud.

Keskmise kehaga (mis on üllatav nii lahja joogi kohta), vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapuka buketiga HEA TASEME rüübe. Korralik janukustutaja, kuid õllega ei viiks seda mahlajooki nüüd küll kuidagi kokku
---
pilt isetehtud
---
pilt isetehtud

Tuesday, March 23, 2021

Endspiel (viis aastat hiljem)

Endspiel (Lehe / St.Erhard, Eesti / Saksamaa) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine", hinnang 63 punkti. Untappd ütleb: "Barleywine - Other" ja 3,69

Tootjainfo: "The checkered battlefield is sparse. The last remaining pieces are preparing for the decisive battle. Every piece is a giant, every thought counts and every move is crucial.
This barleywine is like a chess endgame – a few different malts and hops, but the way they are put together and what role they play is more important than ever. The fresh hops grown in Estonia are the pawn that turned into a queen in the endgame.
IBU 52"

See pole omaette hinnang, vaid võrdlus viis aastat tagasi kirjutatuga. Vana Gambrinus oli tookord joogist ülimalt rahul, vaatame mis on pikk järelküpsemine selle kraamiga teinud (BB kuupäev kukkus 2019.a)

Vahtu pole aja jooksul rohkemaks muutunud ei koguse ega püsivuse mõttes. Värvus - no võibolla on pooltooni võrra tumedamaks punaseks tõmanud. 

Aroom. Mõmmmm. Kui tihtipeale kipuvad odraveinid ühtemoodi ja alkoholiselt ahjuõuna järgi lõhnama, siis seejook oli sellest patust vabaa juba toona ning praegu võiks selle lõhna "parimate odraveinide etalonina" kuhugi purki hoiule panna.

Maitse. Teate, see on täiuslik! See harukordne juhtum, kus täius saavutatakse mitte vaatide või muude ekstra-super-puper lisandite abil, vaid täiusliku stiilitunnetuse ja oivalise teostuse abil. See on odraveininide ETALON.

MEGA. Lihtsalt MEGA. Jah, see kraam on lihtsalt superhea, rõhuga sõnal "lihtsalt". Ilma tulede ja viledeta, meisterliku lihtsusega on valmis treitud odraveinide musternäidis, mis on ajaproovile parimal moel vastu pidanud, tasahilju isegi paranedes.
---
pilt isetehtud

Budweiser Budvar B:ORIGINAL

Budweiser Budvar B:ORIGINAL (Budějovický Budvar, Tšehhi) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener - Bohemian / Czech" ja hinnang 41 punkti. Untappd ütleb: "Pilsner - Czech" ja 3,28 punkti

Tootjainfo: "Brewed using whole-cone, Saaz hops from Žatec, pristine water from an Ice Age aquifer, Moravian malting barley and our heritage lager yeast, this classic rich and full-flavoured lager sets the gold standard for Czech brewing across the world. The tradition of cold-conditioning in our brewery cellars for seven times longer than most other beers creates a pale lager with a sweet, deep golden body and an aromatic, hoppy foam. Bold in taste, yet refreshing and perfectly balanced.
IBU 32"

Väike roheline proofilkirjadega pudel, efektne kuldne sildikujundus ja fooliumkaelus. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - meeldivalt magus-mõrkjas, linnaseline ja murune.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-hapukas, teraviljane ja õrnalt vürtsikas. Lõppmaitse - mõrkjas-magusakas, kuivapoolne ja täisteravilja-krõbeleivane. Järelmekk - magus-mõrkjas, vähese hapuka fooniga.

Keskmisest kriips kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja pisut kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga Hea taseme rüübe. Ülimalt lihtne, aga kvaliteetne kraam, mille stiilile omaselt on piisavalt humalane, et olla mõõdukalt kiiduväärne.
---
pilt isetehtud

Dry-Hopped Sour

Dry-Hopped Sour (Garden, Horvaatia) prk 0,33 l. alc 4,4 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja 64 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,43 punkti.

Tootjainfo: "Sour Series. Bursting with bold, tropical hop character, and notes of pineapple and zesty lime. Malts: Pilsner, Oat, Dextrin, Wheat Hops: Equanot, Vic Secret, Kohatu and Citra Cryo Yeast: AY3, souring bacteria Lactobacillus Helveticus Adjuncts: Lemon
IBU 9"

Väike purk, helekollastes toonides silt. Sõrmepaksune valge vaht kadus kiirelt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - hapu ja vängevõitu, kerge sõnnikuse maaläheda puudutusega. 

Esmamekk on väga kerge kehaga ja hapu ning mõrkjas. Keskmaitse - hapu, kuiv ja jogurtine. Lõppmaitse on mõrkjas-hapu ja puidune. Järelmekk - kuiv, mõrkjas, parkiv.

Väga kerge kehaga, alakarboniseerunud ja väga kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga kummaline rüübe. Hapuõlle sõpradele, kellel maalähedased aroomid panevad ninasõõrmed võbelema ja kõrvad liikuma, peaks selle kindlasti ära proovima, muul rahval tasub seda võtta pigem mõõduka ettevaatlusega oma maitsepiiride kompamiseks
---
pilt isetehtud

Monday, March 22, 2021

Maasika-rabarberi melomel

Maasika-rabarberi melomel (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,5 l. alc 9,7 %.

Tootjainfo: "Melomel maasika ja rabarberiga"

Keskmist kasvu pudel, kääniskork ja kena kaheosaline sildikujundus. Sildikujundus on muuseas hariv - näitamaks, et melomel on mõdu alaliik, mida tehakse meest koos marjade/puuviljadega.

Vahtu ei ole. Joogi värvus - kirkalt ja soojalt punakaskuldne.

Arooooom ... ohhhhmumeie! Rabarber mulle mõlemasse ninasõõrmesse! See on tõepoolest kohe VÄGA rabarber! Selline kesksuvine, juba jõudu ja mahlu ja lõhnu kogunud vars, mille sa oled värskelt koorinud ja siis suhkrusse torganud ning veel pole jõudnud hammustadagi, kuid juba on kogu pea ja tuba ja ilm seda mahlast lõhna täis!

Esmamekk - üllataval kerge suutunnetusega ja hapukas ... või siiski hapu. Keskmaitse - kuiv, keelekülgi parkiv, magusapoolne ... nüüd on vist maasikate kord esile tulla. Lõppmaitse muutub tuhmimaks ja maasikad on vist kergelt hallitama läinud. Järelmekk - jaaa, mida kaugemalt maitseteel, seda lamedamaks see kahjuks muutub, kuiv, tühihapu ja kopitusemaitseline.

Kerge kehaga, alakarboniseerunud buketiga, hapu-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapu buketiga nii ja naa rüübe. Lõhna eest tahaks valju häälega hüüda kõige kõrgemaid kiidusõnu ... aga maitse jääb nii kaugele allapoole sellest latist, mille aroom paika pani, et paneb hämmeldunult õlgu kehitama ja küsima, et kuidas on selline vasturääkivus küll võimalik?
---
pilt isetehtud

Strong Pale Ale

Strong Pale Ale (Sheperd Neame, UK). pdl 0,5 l. alc 5,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - English" ja hinnang 43 punkti. Untappd ütleb: "Pale Ale - English" ja 3,48

Tootjainfo: "Strong Pale Ale is a brilliantly bright brew that legend has it was inspired by the vision of the bright early morning sun sending its golden shafts of light through the brewhouse window and onto the oak mash tun, inspiring the brewing team to brew a beer that echoed these hues.
Historically this recipe was formulated with 100% pale malt and was bittered by the brewery’s signature East Kent Goldings hops, resulting in a golden, brilliantly bright, hoppy ale which has risen Phoenix-like from the ashes of time for the modern drinker to enjoy.
According to brewery records, this beer was first brewed sometime between 1825 and 1855, making it our oldest Classic Collection beer to date. Although we’ve rejuvenated it by using the modern hop variety Cascade, we’ve stayed true to the spirit of this great pale ale, which was hugely popular in its day."

Kopsakalt mõjuv õlakas pudel, lihtna vanamoeline sildikujundus. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - magusakas, kergelt karamelline, linnaseline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - magusakas, teraviljane, veidi vürtsikas, helge ja helendav. Lõppmaitse - vürtsikas, hapukas, kuivatatud virsikute ja lopsakate rosinate taoline, segatuna metsõunte sarnase karge mõrkjusega. Järelmekk - karge, magusakas, krõps ja kirgas, vürtsikas ja pasunaheline.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja pigem kuivema paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertaseme rüübe! Ausalt öeldes on vana Gambrinus suisa hämmeldunud - traditsiooniliste briti eilide hulgas on see ju täiesti särav tegija. Antagu andeks see võrdlus, aga see oleks nagu briti vaste belgia triple-tüüpi õlledele!
---
pilt isetehtud

Oettinger Pils

Oettinger Pils (Oettinger, Saksamaa) prk 0,5 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang 6 punkti. Untappd ütleb: "Pilsner - German" ja 2,78 punkti

Tootjainfo: "Powerfully hopped beer experience, yet sleek and elegant. Slightly sharp taste and a head as if straight from the tap"

Keskmist kasvu purk, lihtne kuid efektne disain - otse metallpurgi hõbedasele pinnale prinditud sinised kirjad. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle  värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on sisuliselt olematu, vaid kergelt teraviljane.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - hapukas-magusakas, toorevõitu viljatera meenutav. Lõppmaitse - magusakas ja lihtne, veidi meevahase nüansiga. Järelmekk - mõrkjas-magusakas ja umbes kolme sekundi pärast algava vähese vürtsika värskusega.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Masslaagri kohta täiesti nitšekas ... ainult et igav ja isutu ja rõõmutu.
---
pilt isetehtud

Sunday, March 21, 2021

Kadakaga metheglyn

Kadakaga metheglyn (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,5 l. alc 11,9 %.

Tootjainfo: "Metheglyn kadakaga"

Keskmist kasvu pudel, kääniskork ja kena kaheosaline sildikujundus. Sildikujundus on muuseas hariv - näitamaks, et metheglyn on mõdu alaliik, mida tehakse meest koos ürtide/vürtsidega.

 Vahtu ei ole. Joogi värvus - huvitava roheka varjundiga kollane. Aroom - klassikaline ja intensiivne mõdu koos mõrkja-vaiguse lisandiga. 

Esmamekk on ... ohhhh kui pehme, lausa suletekina mõjuv. Magus-vürtsikas mõdu mässib keele mõnuleva magus-vürtsika maitsepilve sisse.

Keskmaitse - mõrkjas, puidune, vaigune, maalähedane. Maitsepilt on tulvil kadakaid ja madalaid jässakaid rannamände, kanarbikku ja meretuult.

Lõppmaitse. Raske, parkiv, toekas, turjakas. Kadakas on üks visa loom, elades keskmiselt 100-150 aastaseks, üksikud isendid veel kordades rohkem. Seda visadust ja mitte-kellelegi-meeldida-üritamist on siin muhedaimal ja ehedaimal moel tunda.

Järelmekk - no kuidas on võimalik kokku panna sametine sumedus, pehme sõbralikkus, puidune tummisus ja vaigune jonnakus? Aga no näed on! 

MEGA. See on lihtsalt mega. Suurepärane tasakaal, oivaline joodavus, selge iseloomukus. Kui sellist mõdut saaks ometigi olema niipalju, et teda müüa jaksab, küll siis oleks vana Gambrinus rahul ja rõõmus!
---
pilt isetehtud

White Space

White Space (Rothbeer, Ungari) prk 0,33 l. alc 5,1 %vol. Ratebeer liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale" ja hinnang 41 punkti. Untappd ütleb: "Wheat Beer - Witbier" ja 3,48 punkti

Tootjainfo: "Perfect refreshment after spacewalks!
White Space is a classic witbier, a style of Belgian ale brewed with wheat and spices (coriander, curacao orange peel)."

Väike purk, helesinisel sildil valge kosomosesurfar. Valge vaht täidab ligi pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kollane. Aroom - stiilipuhas värk: magushapukas nisupõhi koos koriandrise vürtsika-eeterliku kaanekesega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas, tuntavalt koriandrine. Keskmaitse muutub veidi hapukamaks, tunda on nii nisu pehme vundament kui ka apelsinikoore mõrkjas pealdis. Lõppmaitse on mõrkjas ja kuivapoolne, nüüd on juba apelsinikoor tugev dominant. Järelmekk muutub taas pehmemaks, puuviljasemaks ja biskviidisemaks.

Keskmisest suti raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga Übertaseme rüübe. Stiilipuhas ja veidike isegi ülevõimendatult stiilipuhas belgiapärane nisukas.
---
pilt isetehtud

Florida Weisse #03 (Pineapple / Mango / Coconut)

Florida Weisse #03 (Pineapple / Mango / Coconut) (Garden, Horvaatia) prk 0,33 l. alc 4,4 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja 74 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja 3,82 punkti.

Tootjainfo: "Super-fruited florida weisse in a pinacolada style! Masses of pineapple and mango on a lactose sour base. Strong aroma of sweet coconut.
IBU 9"

Keskmist kasvu purk, laisalt ja leebelt täpiline silt. Kollane sõrmepaksune vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Aroom - hämuselt kollane. Aroom - eemalt paitab nina pehme keefirine vine, lähenedes aga rullub klaasist välja magus kookospähkel ja teeb mõlemasse ninasõõrmesse pesa.

Esmamekk on keskmise kehaga, sametine ja üsna tugevalt hapukas, ehhkki selle taga on seesama magus kookos ka kenasti alles. Keskmaitse - kohupiimakreem passionviljaga (ehkki kirjas on mango ja ananass). Lõppmaitses on tinglik kontakt mangoga saavutatud, ehkki see on üsna toorvõitu mango. Järelmeki ajaks jõuab kohale ka ananassi torkiv magusus.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, hapukas-magus-hapukas-mõrkjas-magus-hapu buketiga ÜBERtaseme rüübe. VÄGA puuviljane ja VÄGA berliiner!
---
pilt isetehtud

Saturday, March 20, 2021

Mannheim Lager

Mannheim Lager (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol.

Tootjainfo: "Retsepti nägi ette kogu õlle jaoks pruuniks röstitud baaslinnast (100% linnastest). Tänapäeval sellist pruuni linnast, mida saaks 100% linnaste kogusest kasutada, kahjuks ei valmistata. Sellepärast koosnes retsept 90% kahest erinevast võimalikult tugeva röstiga baaslinnasest ning 10% pruunlinnasest (kõik odralinnased). Keedus lisasime Ingverit, ubalehte, kadakat ja natuke saksa humalat (Tettnanger). Pool partiist kääritasime laager-tüüpi pärmiga ning teise poole kölsch ale pärmiga." Üldiselt: tegemist on ühega nö ajalooliste õllede taastootmise projekti pilootpruulidest.

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Vähene kollane vahukirme. Õlle värvus - tuhmilt tume pruunikas-punane. Aroom meenutab veidi vettinud leivakoorikut, kuid see on siiski meeldiv, kaldudes oma magusa pähklise rösti mõttes kuhugi bokkide kanti.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on hapukam, röstine, pähkline, karamelline ja kuivatatud maasikate noodiga. Lõppmaitse - magus, karamelline, pihlakate, kibuvitsamarjade, ahju peale kuivanud õunte, röstleiva ja veidike muskaatpähklit meenutusega. Järelmekk - magus-hapukas, tugevalt kuivatatud maasikate, kibuvitsamarjade, leiva ja vürtsika meeprääniku taoline.

Keskmisest raskema kehaga, alakarboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga VÄGA HEA TASEME rüübe. Korralik dunkel-bock, see ta on! Tõsi küll, alakarboga, aga siiski igati edukas pruulis!
---
pilt isetehtud

Märzen II lager

Märzen II lager (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol.

Tootjainfo: "Linnasteks tugevama röstiga Munich II, keskmise röstiga karamell-tüüpi odralinnas ja Spitz linnas. Natuke saksa humalat (Tettnanger). Esimene on kääritatud saksa laager-tüüpi pärmiga, teine kölsch tüüpi ale pärmiga." Üldiselt: tegemist on ühega nö ajalooliste õllede taastootmise projekti pilootpruulidest.

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Vähene kollane vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - vähese uduvinega punane. Aroom on VÄGA meeldiv - magus, röstine, leivane, pähkline, melassi ja maltoosa kanti jääv.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas ning kergelt röstine. Keskmaitse muutub hapukamaks, nüüd juba üsnaselgelt maltoosat meenutav ... või noh koduse magusa leivakalja moodi. Lõppmaitse - röstine, hapukas, leivane, vähese nelgise vürtsise külgjoonega. Järelmekk on magus-mõrkjas, kaljane, leivane ja veidi rauane.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga HEA taseme rüübe. Joogina omaette on see isegi väga meeldiv (lõhn suisa super), kuid märtseni stiilist liigub see üsna kaugele.
---
pilt isetehtud

New England Pale Ale #02

New England Pale Ale #02 (Garden, Horvaatia) prk 0,44 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Pale Ale - New England" ja 3,73 punkti.

Tootjainfo: "A smashable New England Pale awash with huge citrus, passionfruit, and pineapple aromas
IBU 24"

Keskmist kasvu purk, laisalt ja leebelt täpiline silt. Sentimeetrine valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroom on mõnusalt magusakas ja tsitruseline, karge ja mahlane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub pisut hapukamaks ja mahlasemaks. Lõppmaitse kaldub vaigusemasse, mõrkjas-hapusse ja väga värskesse serva. Järelmekk - ananassi, pomelo ja kuusevaigu ristand, värske, veidi vürtsikas ja väga karastav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga Übertaseme rüübe. Voh - vot selline peab "New England Pale" olema!
---
pilt isetehtu

Friday, March 19, 2021

Brain Fog

Brain Fog (Mad Scientist, Ungari) prk 0,44 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "Pale Ale - American" ja hinnang 3,86 punkti.

Tootjainfo: "Brain Fog features the modern classic Citra hop in a relatively low ABV beer before we say farewell to this variety due to its Bitcoin-like price change."

Keskmist kasvu purk, sildil karvased pead :) Valge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroom on mõrkjas-magusakas ja vaigune.

Esmamekk on keskmisest suti kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-magusakas, heinane ja vaigune. Lõppmaitse muutub hapukamaks ja greibisemaks. Järelmekk on hapukas-mõrkjas, tsitruseline ja üsa värske.

Keskmisest imevähe kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga HEA TASEME rüübe. Selline korralik kuiv ja samas mahlane APA nagu stiil ette näebki ... ja ei kriipsuvõrragi midagi rohkemat või erilisemat
---
pilt isetehtud

Malzwein

Malzwein (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol.

Tootjainfo: "Linnasteks hele nisulinnas, tügevalt röstitud nisu karamell-linnas, linnastatud kaer, hele odralinnas ja Spitz linnas. Õllele lisasime kardemoni, natuke saksa humalaid ja sidrunit. Kääritatud saksa ale tüüpi õllepärmiga." Üldiselt: tegemist on ühega nö ajalooliste õllede taastootmise projekti pilootpruulidest.

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus.Sõrmepaksune kollane vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - määrdunud ja mudrune pruun. Aroom - leebelt magusakas ja õrnalt karamelline

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõru. Keskmaitse - pärmine, mõru, sepikuliselt täisteraline, ebapuhas. Lõppmaitse muutub hapukamaks, kuid pigem ütleks maitseks sidrunikoort kui sidrunit ennast. Järelmekk - magus-hapukas, väga ebamäärane ja kuivapoolne.

Täiesti arusaamatu pläust, mitte mingit positiivset emotsiooni ja/või äratundmisrõõmu ei teki, ehkki otsesel halvaks seda ka nimetada ei saa. Keelel ei karju, aga juua ka ei soovi.
---
pilt isetehtud

Koirohu õlu

Koirohu õlu (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,2 %vol.

Tootjainfo: "Linnaste ja linnaste koguste kohta retseptis infot polnud, kasutatud sai tugevama röstiga Munich II ja vähe modifiseeritud Spitz linnas Ürtidest lisasime pomerantsikoort, kollajuurt, raudrohtu, koirohtu, iisopit, aedvaagi juurt, salveid ja loorberit. Kääritatud inglese ale tüüpi õllepärmiga." Üldiselt: tegemist on ühega nö ajalooliste õllede taastootmise projekti pilootpruulidest.

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Vahtu ei teki üleüldse. Õlle värvus - tuhm oranž. Aroom on ebamääraselt hapukas ja veidra lihaliku kõrvaltooniga. 

Esmamekk on kerge kehaga ja hapu ning mõrkjas. Keskmaitse - hapu, lausa askorbiinhapu koos greibiliku parkivusega. Lõppmaitse - mõru, kuiv ja veidi ebameeldiv. Järelmekk pargib ikka väga korralikult keele igast otsast ära.

Kerge kehaga, 0-karboniseeringuga ja ülikuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu buketiga niru rüübe. Uhhh, see on nüüd rubriigist "huvitav" ning seda sõna mitte meeldivas mõttes.
---
pilt isetehtud

Thursday, March 18, 2021

West Coast Samurai

West Coast Samurai (Mad Scientist, Ungari) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - American" ja hinnang 3,8 punkti.

Tootjainfo: "Yuzu West Coast IPA"

Keskmist kasvu purk, sildil palmisaar ja kentsakas veealune sõdalane. Valge vaht täidab ligi poole klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom - oiiii tere YUZU! Seda jaapani tsitruselist on siin lõhnas kohe niiiii palju ja ehedalt, et avame üheskoos sõnaseletuste raamatus sellelt lehelt, kus on kirjas "ekstrakt"

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas, troopilise segumahla taoline. Keskmaiste - tsitrusekoor, olgu selleks nüüd laim või greip, pehme apelsinidžemmiga kaetud kaeraküpsis. Lõppmaitse - hapukas ja mõrkjas, mandariini ja pomelo segune. Järelmekk muutub veidi vürtsikaks, kurgus õhetab mõrkjas-magus tsitruseline päike.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Joogina omaette võiks seda ehk kõveminigi kiita ... kuid no mis loll nali see nüüd "west coast IPA" koha pealt olgu? 
---
pilt isetehtud

Mannheim Kölsch

Mannheim Kölsch (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol.

Tootjainfo: "Retsepti nägi ette kogu õlle jaoks pruuniks röstitud baaslinnast (100% linnastest). Tänapäeval sellist pruuni linnast, mida saaks 100% linnaste kogusest kasutada, kahjuks ei valmistata. Sellepärast koosnes retsept 90% kahest erinevast võimalikult tugeva röstiga baaslinnasest ning 10% pruunlinnasest (kõik odralinnased). Keedus lisasime Ingverit, ubalehte, kadakat ja natuke saksa humalat (Tettnanger). Pool partiist kääritasime laager-tüüpi pärmiga ning teise poole kölsch ale pärmiga." Üldiselt: tegemist on ühega nö ajalooliste õllede taastootmise projekti pilootpruulidest.

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Sõrmepaksune tumekollane vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - tuhmilt sünkjas mustjaspunane. Aroomis on üsna julgelt tunda ingverit, selle tagant aimdub ka kadakat ja hapukat rösti.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magus ning kergelt vürtsikas. Keskmaitse - kadakaleib ja suits, magus ja mõrkjas. Lõppmaitses lööb üles üsna tugeva pärmise noodi, see mattub aga kohe hapuka-kohvise rösti ja vürtsika ingveri taha. Järelmekk muutub aga üllatavalt intensiivselt magusaks, meenutades kõrbemise piirini karamelliseeritud suhkrut.

Keskmisest suti raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusa buketiga HEA taseme rüübe. Ingverit on liiga vähe, et olla ingveriõlu, kadakat on veel veel vähem, ubalehe kohta ei oska midagi arvata ... aga omanäoline on ta siiski. Kui siia juurde rääkida lugu, et "retsept on pärit aastast 1844", siis oleks ka müügiargument olemas.
---
pilt isetehtud

Kotbusser + tamm

Kotbusser + tamm (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol.

Tootjainfo: "Linnasteks hele odralinnas, hele nisulinnas, kaerahelbed, Spitz linnas. Õllele lisasime demerara suhkrut, natuke saksa humalat ja met. Kääritatud inglese ale tüüpi õllepärmiga. Tammega versioonile on lisatud tammelaaste, et saada sarnane maitse tammevaadis hoitud õllega." Üldiselt: tegemist on ühega nö ajalooliste õllede taastootmise projekti pilootpruulidest.

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Napp valge vahukiht kaob kiirelt ja jäägitud. Õlle värvus - kirkalt, kuid tuhmilt kollane. Aroom on magus, saiane ja müslit meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse muutub magusamaks, koduõllelikult pärmine ja veidi hapukas. Lõppmaitses tuleb esile puidune tuhm mõrkjus. Lõppmaitse on rahulik, neutraalne ja puhas, ausalt öeldes veidi iseloomutu.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-maguskas-mõrkja buketiga OK taseme rüübe. Veidral kombel oli algversioon, millesse tamme poldud lisatud, palju põnevam.
---
pilt isetehtud

Wednesday, March 17, 2021

Imperial Maraschino Cherry & Tonka Bean Stout

Imperial Maraschino Cherry & Tonka Bean Stout (Garden / Tanker, Horvaatia / Eesti) prk 0,44 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double Pastry" ja 3,86 punkti.

Tootjainfo: "An enormous imperial desert stout brewed in collaboration with our friends at Tanker. Deep and complex malt combine with marino cherrys, cacao, vanilla and spicy tonka beans.
IBU 28"

Väikest kasvu purk, laisalt ja leebelt täpiline silt.Sentimeetrine pruun vahukiht on mõõduka püsivusega, kuid haakub kenasti klasiseintele. Õlle värvus - vähese tumepunae helgiga must. Aroomis on küll tunda kirsside hapukas ja kakao magus noot, kuid huvitavalt kombel pole tunda muidu üsna dominantseks kippuvat tonkat.

Esmamekk on raske, ikka kohe väga raske. Raske ja melassine ja röstine. Aga ka hapukas ja ümar ja pehme.

Keskmaitse - toorkakao ja kõrvetatud linnased. Kõrvetatud kookos, kui siin kookost oleks. Alkoholine  torge. Vanilje. Šokolaad.

Lõppmaitse. Melass, brändi, pähklid. Brändis leotatud pähklid. Huvitav, kas keegi leotab pähkleid milles iganes, sh brändis? Kohvi. 

Järelmekk. Kakao ja kirsid. Päris hea kombo, kas pole. Alkoholine. Brändisse kastetud leivaviil, millele on määritud ilma suhkruta tehtud kakaomääret.

Rämeraske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Vist küll esimene kord, kus vana Gambrinus kurdab, et "kui te lubate tonkat, siis kus see tonka on?" Tavaliselt agressorina käituv tegelane on siin kõige muu taga nii peidus, et tekitab segadust. Parim aspekt selle õlle juures on kirsside lisamine, mis tasakaalustab muidu liigsevõitu magusat ja rösti.
---
pilt isetehtud

Kotbusser

Kotbusser (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol.

Tootjainfo: "Linnasteks hele odralinnas, hele nisulinnas, kaerahelbed, Spitz linnas. Õllele lisasime demerara suhkrut, natuke saksa humalat ja met. Kääritatud inglese ale tüüpi õllepärmiga. " Üldiselt: tegemist on ühega nö ajalooliste õllede taastootmise projekti pilootpruulidest.

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Sõrmepaksune valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom ... hmmm ... no üsna selgelt tulevad lõhnapildiks meega segatud kergelt röstitud kaerahelbed.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - saiatainas, pärmine koduõlu (heas, nostalgilises mõttes). Lõppmaitse - hapukas, hapnev kasemahl, veidi vürtsikas. Lõppmaitses muutub vürtsikus juba üsna korralikuks õhetuseks, justkui oleks joonud valge ja rosepipraga ning meega mõõdukalt tembitud kombuchat.

Keskmisest kergema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-vürtsika buketiga nii ja naa rüübe. Üldmulje on heas mõttes põnev, kuid kas see pärmine koduõllene mekk on taotluslik ja püsiv või lihtsalt veel poolelioleva küpsemise tunnus?
---
pilt isetehtud

Koirohu õlu + tamm

Koirohu õlu + tamm (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,2 %vol.

Tootjainfo: "kasutatud sai tugevama röstiga Munich II ja vähe modifiseeritud Spitz linnas Ürtidest lisasime pomerantsikoort, kollajuurt, raudrohtu, koirohtu, iisopit, aedvaagi juurt, salveid ja loorberit. Tammega versioonile on lisatud tammelaaste, et saada sarnane maitse tammevaadis hoitud õllega. Kääritatud inglese ale tüüpi õllepärmiga." Üldiselt: tegemist on ühega nö ajalooliste õllede taastootmise projekti pilootpruuliga.

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei tekigi. Õlle värvus - hämuselt tuhmoranž. Aroom - magus, pärmine ja saiataigna taoline.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja ootamatult tugevalt hapu - see ei peaks ju niimoodi olema??? Keskmaitse on hapu ja mõru ja keelt parkiv, tamme tuhm puidune mekk pn üsna tugev. Lõppmaitse - hapu, kuiv, mõru. Lõppmaitses domineerib jätkuvalt hapu, huvitavalt kombel oskab keel siit ära tunda kardemoni (mida siia pandud pole) ning ei oska ära tnda nt loorberit, mis võiks olla ju üsna võimas. Järelmekk on hapu, mõru ja veidi tokerjas, samas aga huvitavalt karge ja ürdine.

Kergepoolse kehaga, null-karboga ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-ürdine-hapu buketiga veider rüübe. Mitte miski siit õlle koostisest ei peaks andma sellist intensiivset haput tunnetust, aga samas pole see ka "halvaks-minemise-hapu"
---
pilt isetehtud

Tuesday, March 16, 2021

Kronos

Kronos (Mallakoski, Soome) pdl 0,33 l. Alc 14,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine" ja hinnang poole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Barleywine - Other" ja 3,84 punkti

Tootjainfo: "Strong and powerful as the strongest of the titans should be. This rich and enchanting Barley Wine goes through a minimum of three months of aging in carefully selected rum barrels.
IBU 41"

Väike õlakas pudel, pidulik must-hõbedane-punane sildikujundus. Sentimeetrine erk-kollane vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. 

Aroom. Ohhjaaaa. See on üks neid lõhnaelamusi, mis  vajavad aega ja ruumi. Noh umbes nagu muuseumis eriti väärtuslik artefakt või butiigi luksusasjake - omaette postamendi otsas, eraldi punktvalgustusega ja keset ruumi. Odraveini täidlane põhi ja rummivaadi magus ümarus. Alkohol ilmneb alles siis, kui sa vaegkiirusel seda lõhna endasse libistad, kuid kuulge ... sellise kraadiga joogile on mõningane vine ju lubatud, kas ei?

Esmamekk - raske ja mõrkjas-magus, puidune ja vürtsikas, keeleotsal nukerdav ja rauarohke.

Keskmaitse - rummis leotatud rosinatega täidetud ahjus küpsetatud õun, kaneeli-suhkru koorikus ja koore sisse pikitud nelgi-mõõgakestega.

Lõppmaitse - vaskne vanaaegne suhkrutoos, mille põhja paakunud suhkrutolmu kättesaamiseks võib sinna ju kallata lopsaka pitsitäie rummi, poetada sisse mõned datlid, rosinad ja kuivatatud kirsid ning oodata ... kas pole hea mõte?

Järelmekk - kõrvetatud suhkur, must rumm, kohvikaramell, kaneeliküpsised, kõrbemise piirile küpsenud kringlikooriku seest nokitud rosinad

MEGA. Kui 14-kraadine odravein on peale rummivaati pehme ja mänguline nagu kassipoeg, no kuidas siis saaks alla "mega" seda hinnata?
---
pilt isetehtud

Märzen I (algne)

Märzen I (algne) (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,6 %vol.

Tootjainfo: "Selles retseptis kasutamise meskimise ajal infusioone, nagu algses retseptis ette oli nähtud. Linnasteks Munich II ja keskmise röstiga karamell-tüüpi odralinnas ning keetmise ajal lisasime natuke saksa humalat ja kääritasime saksa laager-tüüpi pärmiga.". Üldiselt: tegemist on ühega nö ajalooliste õllede taastootmise projekti pilootpruuliga.

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Sentimeetrine kollane vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - hämuselt tume punakaspruun.

Aroom on intrigeerivalt magus-vürtsikas-ürdine. Umbes niimoodi lõhnavad magusamad alkovabad glögid - nelgi, kaneeli, rosinate ja mee seguselt.

Esmamekk on keskmisest suti raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse muutub vürtsikamaks selle sõna kaneelises ja muskaatpähklises võtmes, selle taga laiutab mesilasvaha ja suira mõrkjas-magusus. Lõppmaitse omandab hapukamaid toone, kuivatatud aedmaasikate taoliselt rauarohkelt. Järelmekk on magus-mõrkjas, tiba kohvine ja kakaone, kõrbemise piirile keedetud õunapovidloga tuula prääniku sarnane.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga HEA TASEME rüübe. Märzeni jaoks veidi liiga magus (liikudes kuhugi ürdiõllede / dunkelite poolele), aga joogina siiski meeldiv ja omamoodi intrigeeriv.
---
pilt isetehtud

Märzen II Kölsch

Märzen II Kölsch (Humalakoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol.

Tootjainfo: "Linnasteks tugevama röstiga Munich II, keskmise röstiga karamell-tüüpi odralinnas ja Spitz linnas. Natuke saksa humalat (Tettnanger). Esimene on kääritatud saksa laager-tüüpi pärmiga, teine kölsch tüüpi ale pärmiga." Üldiselt: tegemist on ühega nö ajalooliste õllede taastootmise projekti pilootpruuliga.

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Tumekollane vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - õrna uduvinega tumedapoolne punakaspruun. 

Aroom - esmapahvakas on toorepoolne ja pärmine, kuid see lahtub kiirelt, selle all on hapukas-magusakas karamell, kibuvits ja kuivatatud aedmaasikad.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub magusamaks, veidi pärmiseks ja leivaseks. Lõppmaitsesse ilmub hapukamaid noote, mis meenutavad taas kibuvitsa ja nüüd juba selgemalt - rauarohkemalt kuivatatud maasikaid. Järelmekk - rauarohke, rabaveeline, magus ja pärmine.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivaoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga Hea taseme rüübe. Ilma taustatedamisteta oletan, et tegu on märzeni jaoks tehtud virdega, mis on käima pandud kölsch pärmiga. Märzen ta on. Kölschi lihtne ja kerge jalajälge ei pääse selle linnasepildi tagant esile.
---
pilt isetehtud

Monday, March 15, 2021

Oidipus

Oidipus (Mallakoski, Soome) pdl 0,33 l. Alc 13,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang poole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,91 punkti

Tootjainfo (läbi guugeltõlke): "Oidipus is a love child which was born when we combined our Imperial Ryes Stout with bourbon barrels. The beer has been aging in carefully selected bourbon barrels for months. The combination of the rye aroma of Imperial Rye and the subtle aroma of Bourbon has something fascinating and murky in it. Toasty, full-bodied, warming. Perfect for beer enjoying moments.
Hops: Sultana
IBU 24"

Väike õlakas pudel, pidulik must-hõbedane sildikujundus.Kollane pöidlapaksune vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - sünkjasmust. 

Aroom - tamm! Vanilje ja burboon ja tamm. Rukis ja leib ja tamm. Niimoodi võiks lõhnata rukkikrahvi loss, mille seinad on kaetud tammepaneelidega, klaasis loksutatakse burbooni, aga nurgas on rukkikottide virn. Ja muidugi kamin. No kuidas siis ilma kaminata ja elava tule ja mõnusa äraolemiseta!

Esmamekk on raske. Magus ja tammine ja hapukas. Selline soe ja kodune, mitte peenutsev ja härratsev, vaid sedasorti jõukas ja elunautiv maalähedus.

Keskmaitse. Röst ja leib. Vähene suits ja guašš. Maahärra harrastab maalikunsti! Näe ongi kamina kõrval molbert ja sellel pooleliolev maal. Rukkiväljast, millest muust!

Järelmekk. Burboon ja rukkileib, kuivatatud ploomid ja viilakas sinki. Ploomitäidisega singirullid rukkileivakoorikus. 

MEGA! Jämetume kange rukkieil laagerdununa burboonivaadis - juba ainuüksi see kombo on heldimust tekitav. Ning et ta on hästi tehtud ja pehme ja täidlane ... no mida vähemalt kui "MEGA" see saakski väärt olla?
---
pilt isetehtud

DIS TEW MUCH

DIS TEW MUCH (Mad Scientist, Ungari) prk 0,44 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "Sour - Other" ja hinnang 3,81 punkti.

Tootjainfo: "Double Fruited Blackcurrant Passion Fruit and Calamansi Smoothie Sour Ale"

Keskmist kasvu purk, sildil ... eee ... ääää ... haiglaselt punetavate silmaümbrustega aju, süda ja maks!?! Roosa vaht täidab 90% klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - tuhmilt ja hämuselt roosa. 

Aroom. Jämemarjane. No kohe ülimalt paksult ja intensiivselt marjane. No ikka kohe niiiiiiiiiii marjane, et see viitab ekstraktidele. 

Esmamekk - keskmise kehaga ja kilkavalt hapu. Keskmaitse muutub pektiiniselt tummiseks (et siis ikka päris marjad või?), mustsõstra ja passioonvilja tunneb selgelt ära, toda filipiini laimi ei oska ära tunda. Lõppmaitse - nohhhh see võib ju olla küll mingi laimine magus-hapu, kuid ikkagi, kalamansi nimelisi asju pole söönud, seega ei oska kindel olla. Järelmekk - magus-mõrkjas, marjakestaselt keelepära parkiv.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja samas mehuse paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-hapu buketiga Friigikas. Kõik on liiga palju. Ja küsimus esktraktide kasutamisest aktuaalsem kui kunagi varem
---
pilt isetehtud

Raspberry & Basil Sour

Raspberry & Basil Sour (Garden, Horvaatia) prk 0,33 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja 3,52 punkti.

Tootjainfo: "Refreshing, tart and fruity with a clean citrus finish. Hops: Magnum Malts: Pilsner, Oats, Dextrin, Wheat Yeast: AY4 Adjuncts: Lactose, Raspberry, Basil, Lime
IBU 12"

Väikest kasvu purk, laisalt ja leebelt täpiline silt. Sentimeetrine roosa vahukiht kaob kiirelt ja jäägitult. Õlle värvus - kirkalt helepunane. Aroom - vaarikad poevad juba kaugelt sõõrmetesse, lähemalt nuuskides lisandub aga kummaline magusakas noot, mida basiilikuga siduda ei oskaks ... võib-olla apelsini-melissiga?

Esmamekk on kerge kehaga ja hapu. Keskmaitse - hapu ja magusakas, ürdine ja kuiv. Lõppmaitses muutub ürdine nüanss tugevamaks ja kui nüüd tahta, siis võiks seda siduda küll punakas-lilla basiilikuga, kuid mitte rohelise versiooniga. Järelmekk on magus-hapu ja morsilik.

Väga kerge kehaga, alakarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-ürdise-hapu buketiga kentsakas rüübe. Mõnusalt intrigeeriva olekuga mahlajook - aga õlu on kus?
---
pilt isetehtud