Tuesday, March 31, 2020

I’m Already Thorn


I’m Already Thorn (Anderson's, Eesti) prk 0,44 l. alc 5,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Flavored ", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Porter - Other" ja hinnang pole samuti välja kujunenud

Tootjainfo: "Dark sweet and sour beer with seabuckthorn."

Keskmist kasvu purk, silt suleliselt-leheliselt eksootiline. Aõrmepaksune pruunakas vahukiht pole küll kuigi püsiv, kuid see-eest haakub väga tiheda randina klaasiseintele. Õlle värvus - niivõrdu tume pruun, et mõjub mustana, kuid siis pruun :) 

Aroom paneb pisut pead vangutama - see segu on veider, magus röstine põhi ja teravalt happeline, et mitte öelda maomahla meenutav astelpaju (noh teate küll, mis sõna ma välja ei ütle :) )

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magusalt kakaone. Keskmaitse ... uhhh ... see on veider, kohe väga veider - justkui oleks kohvi sisse astelpaju mahla kallatud. Lõppmaitse on mõrkjas, veidi kõrbenud servadega, hapukas-magus ... justkui olekski astelpaju-kohvi plaadikook veidi kärssama läinud. Järelmekk aga värvub juba magusama šokolaadi nägu ... kindlasti on olemas astelpaju-šokolaadi.

Keskmisest siiibakese raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga Friigikas. Just selliselt, mitte läbiva suurtähega FRIIGIKAS, vaid selline leebema otsa oma. Igatahes täiesti unikaalne segu, mille unikaalsusel on oma hea põhjus :) Meelde jääb kindlasti.
---
pilt isetehtud

Fotografiska Sourdough Sour


Fotografiska Sourdough Sour (Kolk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored " ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja hinnang 3,37.

Tootjainfo: "Fotografiska restorani eritellimusel pruulitud käsitööõlu.
Piimhappebakteriga kääritatud õlle valmistamisel on kasutatud Fotografiska restoranist üle jäänud hapusaia, maitsestatud koriandriseemnete, kummeli ning pärnaõitega.
Mõusalt hapu ja värskendav sour ale!
IBU 10"

Väike lihtne pudel, mustal sildil etnomuster. Vist :) Sentimeetrine kollakas-valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom on superlahe, pannes üha uuesti ja uuest nuusutama ning mõnuledes mõtlema, et mida sa siis ikkagi siin tunned. Saiatainas on täiesti olemas, kummel ju ka. Koriandri asemel küll arvaks et tunned kardemoni, aga mõnus on see tõesti.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse muutub veidi magusamaks, kuid põhitoonilt jääb kuhugi teeseenejoogi ja kummelitee vahele. Lõppmaitse omandab lahedalt kaljalik-limonaadised noodid, pannes mõtlema et kas niimoodi võiks maitsta saiakali ... jaa-jaaa, mitte traditsiooniline leivakali, vaid saiakali. Järelmekk hakkab kergelt keelepära parkima, justkui jookv veidi liiga kaua ürtide peal laagerdunud külma sidruniteed.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-hapuka buketiga LAHEDALT ERILINE rüübe! Einoh, tavapärase õllega pole siin muhvigi seost, kuid mõnusalt värskendav ja maitseküllane on see klaasitäis igatahes.
---
pilt isetehtud

Monday, March 30, 2020

Selassie


Selassie (Omnipollo, Rootsi) prdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored" ja hinnang 100 punkti!!! Untappd ütleb: "Stout - Pastry" ja 4,1 punkti.

Tootjainfo: "Imperial Stout with Ethiopian Coffee and Vanilla Beans"

Väike lihtne pudel, sildil ... eeee ... pintselsabaga madu? :) 

Õujeeeee ... see plugin ja plödin ja mustmusta vedeliku ladin klaasipõhjas tõotab midagi võimast. Aegamisi separeeruv mustjaspruun vaht, mis pealegi jääb sama sügavpruuni kihina ka klaasiseintele - see kõik on kui kauge äikesepilve kõmin! 

Aroooomooohhhohhhooo! Jaaa, tuleb meelde, kuidas üks kamraad tõi kuskilt kesk-aafrikast sellist ürgkohvi, mis lõhnas vaiguselt ja robustselt ja suisa animaalselt -- see kraam on siin ka ikka kohe kõigi kohvide esiema taoline!

Esmamekk on raske, õlijas ja veidi veniva konsistentsiga. Magus kohviõli, mis veidi keeleotsa kimmitab.

Keskmaitse. Hapukas-vaigune kohviliköör. Seedermänni seemned on ilmselt suurepärane paar koos kohviga!

Lõppmaitse. Ploominektar. Hapukas-magus ploominektar. Ploomiõlist tehtud nafta.

Järelmekk. Ploomikohvi. Ploomikohvišokolaad.

MEGA! Kohvimega. Ploomimega. Vaigumega. Giga-mega. Täiuslik kohviõlu. Ja isegi kui see on essentsi peale üles ehitatud, siis see on jummmalast OK. Omnipollo oskab ja seetõttu ka võib seda teha.
---
pilt isetehtud

Oyster Stout


Oyster Stout (Porterhouse, Iiri). pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Flavored" ja hinnang 71 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Oyster" ja 3,54 punkti

Tootjainfo: "Rapidly becoming our best selling stout. A superbly balanced brew, smooth and rounded without being bland. More sweetness derived from fresh oysters shucked into the conditioning tank, what a way to go!
But of course not suitable for vegetarians."

Väike lihtne pudel, tume silt erineb sellest versioonist, mida vana Gambrinus on 6 aastat tagasi kirjeldanud ... aga nimi ja kraad langeb kokku. Samas nii RB kui UT väidavad joogi kanguseks 4,6 %vol, ehkki piltidel on sama silt mis siintoodul. Ühesõnaga segane värk.

Väike lihtne pudel, stiilselt must silt ja nippelkork. Pruun vaht täidab ligi pool klaasist, mis püsib kenasti ja haakub ka kena vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kastanipunane. Aroom on mõnusalt ja meelitavalt magus, kaneeline ja vaniljene, õhkõrna suitsuse hapuka fooniga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja õõrnalt hapukas-magekas, iiri kuiva stoudi musternäidiseliku algusega. Keskmaitse muutub kordades jõulisemaks, hapukas-magusaks, mingi omapärase kaneeliküpsise taoliseks. Lõppmaitse astub täidlasemale rajale, esile tuleb ka lõhnast tuttav meeldiv lihalik-suitsune vine. Järelmekk on kreemiselt sume, hapukas-röstine, magusalt täidlane ja kõige sellega esmameki täielik vastand. Kõige järel täidab suuõõne mõnus vürtsikas leebe õhetus.

Keskmisest suti raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magekas-hapukas-magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe, mitmenäoline ja seeläbi põnev kraam. Austrimaitse siit küll tuvastada ei suutnud, kuid see oleks ka keeruline olnud, igatahes võtaks seda kohe mitu-setu klaasi ette. Ja jällegi: BB jääb sellel joogil 2015.aastasse, aga jook on ilus ja pehme ja siidine ning üleüldse numpsik!
---
pilt isetehtud

Deetz


Deetz (Bevog, Austria). pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol Ratebeeri liigimääratlus: "Blonde Ale / Golden Ale" ja hinnang 63 punkti. Untappd ütleb: "Golden Ale" ja 3,48 punkti.

Tootjainfo: "Bevog Deetz is a pure refresher. Its aroma of grapes, citrus, lime, passion fruit, fresh straw and light bready notes will make your nose and taste buds dance. It is extremely drinkable, playful and never boring. Whatever the weather, place or occasion it surely fits and on a warm sunny day it will show you why it was made in the first place."

Huvitav, et tootja on ise sildile kirjutanud "Hoppy Kölsch", mitte "golden ale" ja RB isegi tundis seda külschi-varianti ning seejärel suunas ikkagi golden ale juurde.

Väike lihtne pudel, sildil sarviline numpsiku olemisega koll. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magusakas, karamelline ja kuivatatud maasikate noodiga. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub veidi hapukamaks ja mahlasemaks. Lõppmaitse on hapukas-mõrkjas, kuivapoolne ja laimikoort meenutav. Järelmekk on meeldivalt karge, õrnalt vürtsikas ja mõrkjas-magusakas.

Keskmisest ivikese kergema kehaga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Perfektne joogikas, mahlane ja kuivapoolne, lihtsalt libistatav, ideaalne nt saunajoogiks. Ja mis kõige imetabasem selle asja juures - antud joogi BB kuupäev jaanuar 2016.a! Parim kinnitus sellele, et kvaliteetselt tehtud kraam püsib pikalt hea ka siis, kui tegu pole kange hoiustamiseks mõeldud kolakaga.
---
pilt isetehtud

Thursday, March 26, 2020

Kees Caramel Fudge Stout


Kees Caramel Fudge Stout (Kees, Holland) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored" ja hinnang 99 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 4,03 punkti

Tootjainfo: "This chocolate imperial stout will seduce you!
IBU 45"

Väike lihtne pudel, pruuni-sinise-kräämuline silt. Minimaalne kollane vahukiht kaob kohe. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must. 

Arooooo-oooo-ooohhhooo-oom. Kohvi-koorevenis. Kakovenis. Kakaokaramell.

Esmamekk polegi nii raske kui lõhnast ootaks, pigem selline mõnusalt ja pehmelt raskepoolne, kergelt hapukas ja jämedalt magus-mõrkjas. Selline soe kaminaesine jahedal õhtul

Keskmaitse. Kaneeli-kakao. Ploomine kakao. Ploomkao.

Lõppmaitse. Rosin Šokolaadiš. Roššin šuuš-šulavaš šokolaadiš.

Järelmekk. Rosina-ploomiliköör. Šokolaadist peekrist pakutav pihlakavein.

MEGA-mega-MEGA. Šokolaadiploomirosinamega. Elu on ilus ja tore ja armas, kui ja kuniks sul on võimalik nautida maitseid, värve ja lõhnu. Tehkem siis seda ja kiitkem head saatust, mis seda võimaldab ka siis, kui muu elu näib kohati mustjashall.
---
pilt isetehtud

Ogham Willow (revisited)


Ogham Willow (Celt Experience, UK). pdl 0,33 l. alc 8,8 %. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA - Imperial / Double IPA ja hinnang 93 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,78 punkti

Tootjainfo: ""Magestic IPA", 9American yeast, big world hops and Euro malt.
IBU 95"

Tegemist taaskülastusega, algne, 7 aasta taguse kirjelduse leiab siit. Oluline lisainfo - selle õlle BB kuupäev kukkus 5 aastat tagasi! :)

Sõrmepaksune valge vahukiht pole küll püsiv, aga haakub kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne-pronksjas merevaik. Aroom - jah, humalad on väsinu ja nad on kuskil kanarbiku ja raudrohu vahel, kuid täiesti olemas. Selle taga on aga mõnus kuldne karamell, täis rõõmu ja lahkust ja naeratust.

Esmamekk on raske ja mõru-magus, veidi keeleotsal kibelev ning kreegilik. Keskmaitse muutub hapukamaks, pihlaka, kibuvitsa ja kuivatatud maasika seguseks. Lõppmaitse omandav vana kuusevaigu mõrkjas-magusa raskuse ja õlisuse, lisaks veidi valget pipart ja kanrbikumett. Järelmekk - tatramesi, heinalakas veedetud öö ja kuuseokstest tehtud lebats.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, mõru-magus-hapukas-mõru-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Jaaaaa, tõepoolest, topelt-IPAna on see jook nüüd vaid mälestusena, kuid näiteks humalase odraveinina kohe umbehää! Ja mis peamine - sõbrad/seltsimehed - kordan, et selle joogi BB kuupäev kukkus VIIS AASTAT tagasi! 
---
pilt isetehtud

Ogham Oak (revisited)


Ogham Oak (Celt Experience, UK). pdl 0,33 l. alc 8,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "tripel" ja hinnang 85 punkti. Untappd ütleb: "Belgian Tripel" ja 3,51 punkti.

Tootjainfo: "Described as a Exotic Triple brewed with Belgium Yeast with Orange and Cinnamon flavours
IBU 35"

Tegemist on taaskülastusega, 7 aasta tagune kirjeldus on leitav siit.

Väike reljeefkirjadega pudel, silt on muutunud, toonase edeva läbipaistva sildi asemel on neutraalsem-lakoonilisem. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt punaka läikega sügavkuldne.

Aroom. Oi kui mõnus. Apelsinivein! Apelsini hõõgvein!

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja üsna jõuliselt mõrkjas-magusakas, meeldiva vürtsika õhetusega. Keskmaitse ... oi-oi kui mõõõõnus, belgia klassikaline kommisuhkur koos kaneeli mõrkja vürtsika raamistikuga moodustab imeilusa kunstinäituse. Lõppmaitse - veinilikult hapukas, apelsintsukaad kaneeliga, päikesesära ja kukekomm lapse rõõmsas põses! Järelmekk ... ohhh ... no selline luksuslikuma otsa triple'õlle kuldne sädelev rõõm korrutatuna džemmilik-likööriliku puuviljasusega.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapukas-magsuakas-mõrkja buketiga Megataseme rüübe! Belgia triple-õlle luksusliku otsa esindaja, tuunitu ja täiendatud kuninglikule tasemele. Oi kui tore oleks, kui keegi ka eesti kodadest võtaks midagi sellist teha.
---
pilt isetehtud

Tuesday, March 24, 2020

Zeeuwse Bolus Stout


Zeeuwse Bolus Stout (Kees, Holland) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flovered" ja hinnang 97 punkti!! Untappd ütleb: "Stout - Russian Imperial" ja 3,92 punkti

Tootjainfo: "Borefts anniversary festival special
IBU 51"

Väike purk, tootjale mitte omane kräbuline pruun sildikujundus. Tumepruun vaht täidab pool klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - totaalmust. 

Aroom ... ohhhhooooohhooo ... magus kakao, väga magus kakao. Kuna õlle nimes on magusa kaneelisaia nimi, siis tahaks aju siin tunda ka kaneeli lõhna, aga nina seda ei kinnita. Teist selle magusa saia komponenti ehk sidrunikoort ei suuda samamoodi kakaokuhila alt eristada.

Esmamekk polegi nii raske ega magus kui lõhn kõrvu sosistas, pigem selliselt mõnusalt balansis mõru ja magusa vahel. Keskmaitses muutub magus rohkem rosina-kreemiseks, aga samas hakkab kaneelike siit ka välja joonistuma. Lõppmaitse nihkub pigem suhkrustatud ja kaneeli sees püherdanud ploomide manu, kuid samas lisandub ka kerge hapukas-mõrkjas noodike, mida võiks ju täiesti sidrunikoorele omistada. Järelmekk on pehme ja täidlane, kuid siiski üldse kohe mitte magusalt ülekoormav ... mida ju nina eelinfo ometigi väitis

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga kaheplaaniline rüübe. Aroom on meeeetsikult magus ja täidlane, kuid maitse jääb sellega võrreldes palju "normaalsemasse" mõõtkavasse ja ei lase rohkem kui "übertase" öelda.
---
pilt isetehtud

Vii Hevi


Vii Hevi (Undi, Eesti) pdl 0,33 l alc 7,8 %vol. Liigimääratlus: wee heavy, eks ole :)

Tootjainfo: "Suitsune wee heavy"

Tegu on taaskülastusega, kuna leidus veel üks pudel seda kraami, mis juba kaks-pool-aastat tagasi väga meeldivana maitses. Pruuni vahtu tekib pisut vähem. Värvus on jäänud samaks, lõhn muutunud magusamaks, kuid jäänud sama suitsuseks ja leivaseks.

Maitsepilt on samamoodi ümardunud, hapukas pool taandunud, selle asemele on tulnud karamellisem ja pehmem magusus.

Kui nüüd aga üldiselt võrrelda, siis pole kraam niipalju muutunud, et oleks põhjust toonast hinnangut "ÜBERTASANDI rüübe!" ei tõsta ega langetada. Hea kraam siis ja nüüd, ehk oma stiili kohta liiga tuntavalt suitsune, kuid nauditav iga lonksu haaval.
---
pilt isetehtud

Kuusekas


Kuusekas (Alaripruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,0 %vol. Liigimääratlus: saison

Tootjainfo: "Vähese mõruga, kergelt hapukas kuuseokste ja kuusevõrsete võimas vitamiinirikas leotis"

Väike lihtne pudel, sildil kuusevõrsed. Valge vaht kipub keskmisest kõvema sutsakaga pudelist väljuma, kuid taltub siis, täites pool klaasi ja püsides mõõdukalt. Õlle värvus on ilmselt tänu samale sutsakale väga pilviselt pruunakaskollane. 

Aroom. Ohhhh kas teate KUI värskena see mõjub! No täpselt nagu noor kuusemets peale vihma - selline värskusesahmakas mõjub lausa kopsurohuna ja tujutõstjana.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja intensiivselt hapu, mõnusa magusa tasakaalustava fooniga. Keskmaitse on täidlaselt vaigune, kuusevõrsetele omaselt hapukas, saisonile kohaselt magusakas ja vürtsikas. Lõppmaitses hakkab esile tulema vanemate kuuseokste mõrkjamat tooni, kuid erkroheline värskus jääb siiani peategelaseks. Järelmekk on hapukas-mõrkjas, mahlane ja kaikuvalt värske.

Raskepoolse kehaga, ülemäära tugevalt karboniseerunud ja õlija paletiga, hapu-magusakas-hapu-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga MEGAtaseme rüübe! Vana Gambrinus oletas juba ette, et saison võiks kuusevõrsetega kenasti sobida, aga et see NII KURAMUSE HEA on, see tuleb isegi talle üllatusena. See vitamiinine värskuslaksakas tuleks praegu võtta arvele kui mitte ravimina, siis vähemalt toniseeriva vahendina kindlasti
---
pilt isetehtud

Sunday, March 22, 2020

Barrel Project 19.07


Barrel Project 19.07 (Kees, Holland) pdl 0,33 l. alc 10,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Imperial" ja hinnang 93 punkti. Untappd ütleb: "Porter - Imperial / Double" ja 4,09 punkti

Tootjainfo: "Export Porter aged on Brandy Barrels
IBU 45"

Väike purk, tootjale omaselt lakooniline sildikujundus valgel foonil. Sõrmepaksune tumepruun vahukiht püsib mõõdukalt. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must. 

Aroom. Hmmmm. Öööö. Magus öööö. Kakao ja kaeraküpsised. See hetk laevalael, kui sa tead, et järgmise sadamani on veel umbes kolm päeva minna. Aga see ei morjenda sind. Sest sul on kakao ja kaeraküpsis!

Esmamekk. Raskepoolne ja siiiiiidine. Pehme ja siidine. Kakao ja kohvi ja tilgake brändit. 

Keskmaitse. Oi. Nurrrr. Kaeraküpsis lööb nurru, sest teda on kastetud korraks brändisse, siis šokolaaditolmu sisse ja siis on sul järgmised kolm minutit keele peal sulavat väikest inimlikku õnne.

Lõppmaitse. Kohviküpsis. Pimeküpsis. Vahemere-öiselt-pime. Ühtegi kaldatuld pole risustamas taevatähtede sillerdavat ilu. Pardatuled ei lähe arvesse. Või kui lähevad, siis ainult täiendava dekoratiivse elemendina.

Järelmekk. Laevagi muutub pehmeks. Ilusaks ja sumedaks ja pehmeks. Päästerõngas sobib padjaks küll. Ja rohkem polegi vaja. 

SULNIS. Megasulnis. Pehme. Sume. Mõnus. Mälestusi tulvil. Igaühel oma, vanal Gambrinusel sume-mere-öine.
---
pilt isetehtud


Spice Odyssey


Spice Odyssey (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - Belgian" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "Belgian style ipa brewed with rosemary and chili.
IBU 47"

Väike lihtne pudel, sildil kurjad tšillid. Sentimeetrine kahkjat karva vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kuldse läikega punane. 

Aroom sunnib korvuvalt ja korduvalt uuesti sisse hingama. See on põnevalt mitmekihine, magusakas ja vürtsikas, rosmariini õline eeterlikkus koos karamelliga moodustab päris vahva kombo.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas koos vähese vürtsise värelusega. Keskmaitses hakkab tšilli tüüpiline tolmune ja terav toon jõulisemalt esile tulema. Lõppmaitse on hapukas ja samas ka kergelt karamelline, üsna omane odavama otsa belglastele. Järelmekk jätkab tolmuselt (no vat annavb tšilli heledate õlledega kombos pea alati sellise efekti), vürtsine pool matab üsna ühtlaselt ära kogu muu tausta.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsika buketiga vasturääkiv rüübe. Lõhn mõjub päris meelitavalt, kuid maitse jääb sellest kaugele maha. Vana Gamrbinus on kohanud väga vähe heledaid õllesid, millesse tšilli päriselt sobiks, ei sobi ta siiagi. Belgia IPA'd on enamasti mõnusalt mitmemõõtmelised, siin aga surub tšilli kõik need mõõtmed maha.
---
pilt isetehtud

My India


My India (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,2 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - International" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "Hoppy, crisp and refreshing ipa with long lasting resinous after taste. Brewed with Pacific Jade, Chinook and Nelson Sauvin hops
IBU 44"

Väike lihtne pudel, sildil india motiivistik. Sentimeetrine kollakas vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. Aroom on magusakas, karamelline ja veidi kummaliselt parfüümilik, meenutades veidi muskuselõhna. 

Esmamekk on keskmisest raskem kehaga ja üsna tugevalt mõrkjas. Keskmaitse on mõru-magus, ürdine ja rauane. Lõppmaitse muutub hapukamaks, rauarohkeks ja kirbeks. Järelmekk on kuiv ja kare, hapukas ja kergelt vürtsikas.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõru-hapukas-vürtsika buketiga nirupoolne rüübe. Kuiv ja kare, pigem häiriv kui meeldiv.
---
pilt isetehtud

Saturday, March 21, 2020

Forest Bänger


Forest Bänger (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,98 punkti.

Tootjainfo: "A banging Imperial Stout brewed with smashed rowanberries, Estonian juniper wood and smoked malts. From Forest Series."

Väike lihtne pudel, sildil on Bänger-seeria tavapärane ebamäärasus, seekord rohelistes toonides. Sõrmepaksune tumepruun vahukiht kaob üsna ruttu. Õlle värvus - must. Aroom on raskelt ja luksuslikult magus ja šokolaadine-kakaone, kuid ei pihlamarju ega kadakat või isegi suitsuvinet ei leia nina küll üles.

Esmamekk on raske ja õlijas, magus ja hapukas ning veidi keeleotsa nikerdav. Keskmaitses tuleb kadakane-vaigune-eeterlik mõnus raskus päris kenasti esile. Lõppmaitse on magus-mõru, raske ja rosinane, hapukas ja vaigune, kampoli ja ehk isegi tõesti pihlaka nüanssidega. Järelmekis süveneb rosinate raskus, kuid need rosinad on ennem kampoliga kokku hõõrutud ja siis šokolaadis veeretatud.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlise paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERtaseme rüübe. Kadakas on nüüd selles klaasitäies kohe vägagi olemas, pihlakate osas võib ju fantaseerida, aga suitsu ... noh vaata suitsu tajumiseks peab olema vääääga hea fantaasia ja spikker nina ees.
---
pilt isetehtud

Licence to Fun


Licence to Fun (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Ei ratebeer ega Untappd ei tunne seda jooki

Tootjainfo: "India Pale Lager
IBU 44"

Väike lihtne pudel, sildil James Bondi motiivistik. Sõrmepaksune valge vahukiht pole küll kuigi püsiv, kuid haakub siiski mõningase pitsjäljena klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on naeratamapanevalt mahlane, magusakas-hapukas ja õige õrnalt vase järgi lõhnav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub metalselt hapukaks ja veidi koredaks, kuid samas siiski mahlaselt mõnusaks, segades kuivatatud maasikad ja laagerõlle omanäoliselt kokku. Lõppmaitse paneb keelelae veidi vürtsikalt õhetama ning hapukas-metlane-mesine mekk teeb suulaele koredalt pai. Järelmekis muutub tugevamaks jällegi mõrkjamaks, kuid samas jäävad sellele foonile mõnusalt täidlane magusus ja meeldiv vürtsikas õhetus.

Keskmisest tiba raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe! Kõigi kriteeriumite järgi vastab see jook mitte "pale lager", vaid "amber lager" stiilile, nii et õigem oleks sildile kirjutada "india amber lager" ja see oleks midagi lahedalt uut ning nauditavat!
---
pilt isetehtud

Must rukis


Must rukis (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb "Pale Ale - International" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "Its black. Truly black. Its our first black rye pale ale in progress inspired with national Estonian dark bread as our ancestors shear at work break with brothers and even non good intent opponents over centuries from east and west. Brewed with Northern Brewer, Pacific Jade and Cascade hops.
IBU 34"

Väike lihtne pudel, sildil mustad viljapead. Sentimeetrine tuhmpruunakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt sügavpunane.Aroomis on mõnus segu leivast, röstist ja humalast.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üsna mõrkjas, vähese magusaka fooniga. Keskmaitse muutub veidi kehakamaks, samas hapukas röstine toon üritab seda õhemaks lihvida. Lõppmaitse muutub ehk tiba ülemäära mõrkjaks, kuhugi söestunud leivakooriku kanti. Järelmekis võistlevad rösti hapu ja kummalisel kombel köömnese-aniisise õhetusena tajutav vürtsikus.

Keskmisest unts raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka-mõru-vürtsika buketiga omamoodi mõnus rüübe. Mida pruulmeister öelda tahtis, kirjutades "black rye pale ale", jääb segaseks. Tulemus on aga midagi "black rye IPA" kanti ja sellena täitsa omanäoline tegelane, millega tasuks ka ametlikku turgu kombata.
---
pilt isetehtud

Thursday, March 19, 2020

Caramel Fudge Stout (Early Times Edition)


Caramel Fudge Stout (Early Times Edition) (Kees, Holland) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang 99 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 4,13 punkti

Tootjainfot pole leida

Väike purk, tootjale mitte omane kriimuline sini-pruun sildikujundus. Väheldane pruunakas-kollane vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt süvapunane. 

Aroom. Ooooo. Šoookoooloood. Lood šokoloodist kolmes köites

Esmamekk on raske ja šokolaadine. Lihtsalt, ehedalt ja puhtalt šokolaadiliköör.

Keskmaitse. šokolokololoodo. Kurjama palju šokolodolillekesi. 

Lõppmaiste. šokopaiste. šokolaadipäikesepiste.

Järelmekk. Jebenti-dušu-šokolutsu. 

Šokolaadimürgel. Šokolaadimürgistus. Šokolaadimängumajast tehtud šokolaaditeerull. ÜLEVÕLLI šokolaadi pinnalaotus vedelal kujul. Hullumeelselt šokolaadine. 
---
pilt isetehetud

Barrel project 18.15


Barrel project 18.15 (Kees, Holland) pdl 0,33 l. alc 11,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine" ja hinnang 92 punkti. Untappd ütleb: "Barleywine - Othe" ja 4,03 punkti

Tootjainfo: "A Barley wine aged on Tres Hombres Rum Barrels.
IBU 55"

Väike purk, tootjale omaselt lakooniline sildikujundus valgel foonil. Tumekollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - tuhmilt pruunakas-punane. 

Aroomis segunevad odraveini ootuspärased küpseõuna ja kukekommi noodid rummi suhkruse fooniga, kuid üllatuslikult see kõik ei kisu läilaks, vaid on mõnusas magus-hapus balansis.

Esmamekk - raske ja magus, mõrkjas ja metalline, vaskne ja soe, lahke ja ümarapoolne. Keskmaitse ujutab keele üle koorevenise pika ja veniva laavaga, liigutades vaskse kulbiga vaniljekreemi ja kreegimarju. Lõppmaitse mutub pisut mõrkjamaks ja puidusemaks, kuivemaks ja toekamaks, meenutades miskipäras paksuks keedetud vahtramahla ... mitte et ma oleks sellist ilma suhkruta vahtrasiirupit kohanud päriselus. Järelmekk toob sisse hapukamas-mõrkjamat pihlakanooti, asetades kõik suurepärasesse tasakaalu.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusa-mõrkjas-magusa-hapuka buketiga Übertaseme rüübe. Vaadis laagerdatud odravein peaks panema kukerpalle viskama ... aga see näe ei pane. Kas on nüüd viimasel ajal olnud liiga paljude vaadihoidistega kokku puutumist või midagi muud, aga tulemus on vaid selline mõõdukas tunnustav peanoogutus, ei enam.
---
pilt isetehtud

Wambola (revisited)


Wambola (Pump, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Bock - Doppelbock" ja hinnang 72 punkti. Untappd ütleb: "Bock - Hell / Maibock / Lentebock" ja 3,59 punkti.

Tegemist pole omaette kirjeldusega, vaid taaskülastusega, algne kahe aasta tagune kirjeldus on siin.

Vahtu tekib umbes sama vähe kui eelmine kord. Värvus pole muutunud, kadunud on tookordne kerge hõljum. Aroom on muutunud küpsemaks ja täidlasemaks, karamellisemaks, väike alkoholine torge on alles jäänud.

Maitsepilt pole eriti muutunud, samasugune pähkline ja puidune, mõrkjas ja pihlakane, ka alkoholine soojus on vaid ehk suuuutike pehmemaks muutunud. Igatahes kahe aasta taguse suuretähelise "VÄGA hea" hinnangu tõstan ma nüüd väiketähelisele "über" tasemele.
---
pilt isetehtud

Monday, March 16, 2020

Sticky Toffee Pudding


Sticky Toffee Pudding (Kees / Seven Island, Holland/B Kreeka) prk 0,33 l. alc 14,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Imperial Flavored" ja hinnang 61 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Pastry" ja 3,86 punkti

Tootjainfo: "Stout - Pastry
IBU 18"

Väike purk, tavapäraselt lakooniline kujundus on tänu koostööle siiruviirulise pruuni põhjaga. Sõrmepaksune tumekollane vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - tuhmilt ja hämuselt tumepunane. 

Aroom. Uiii. MAGUS! Oi sa mu meie kui mulksuvalt magus. Pähkliselt ja kakaoselt magus. Iiriskommi magus. Pruuniks keedetud kondenspiima magus.

Esmamekk üllatab sellega, et polegi tihke nagu madrats, vaid nagu lihtsalt korralik imp.porter. Jah, alkoholiselt keeleotsa torkiv. Jah, vägagi magus. Aga siiski mitte tekk ega padi või nafta.

Keskmaitse võtab küll veidi keha juurde kanda, kuid muutub ka veelgi alkoholisemaks, keel otse krääksub selle käes. Roppmagus, kuid samal ajal ka korralikult röstimõru ja kohvihapu.

Lõppmaitse. Ploomiliköör kohvikreemiga. Just liköör, mitte nalivka, sest see kraam on tajutavalt kange. Lausa ülemäära tajutavalt ja ülemäära kange, suutunde järgi kõvasti üle kirjasoleva 14 %. 

Järelmekk. Musta odava rummiga leotatud kakaokeeks, kaetud ploomi-marmelaadiga ja musta mõrušokolaadiga.

FRIIGIKAS. See kraam pole küll ülevõllikas (kui, siis ainult oma tajutava alkoholisuse mõttes), sest mägimagusaid ja ulme-šokolaadiseid kolakaid on ju varemgi saadud. Aga Friigikas on see kraam on suhteliselt kerge keha ja kõrge alkolisuse robustuse kombos. See kraam pole mõeldud joomiseks, vaid väikse šotina sisseviskamiseks ja seejärel kraaksatamiseks.
---
pilt isetehtud

Salamander DDH DIPA Mosaic & Simcoe


Salamander DDH DIPA Mosaic & Simcoe (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 7,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 89 punkti! Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,86 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "This time, we have added a classic mix of American hops, full of aromatic oils, Simco and Mosaic varieties to the bright, slender, hazy base of wheat and oat malt. As usual - we hop cold twice: during the late fermentation phase and during aging. As a result, you will not be able to resist the impact of fruit aromas - grapefruit, mango and lychee supported by pine-resin notes
IBU 60"

Väike lihtne pudel, sildil salamander.Valge vht täidab kolmandiku klaasist, püsib kaua ja haakub mõningal määral ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. 

Aroom - oooo - see on humalasõltlase unelm. Vaigune ja puuviljane, veidi torkiv ja mahlane, kampoli ja rosinate ja ananassi segune. 

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse lisab sellele jõulisele põhjale mõnusa hapuka lainetuse, pannes keele võnkuma humalarütmis. Lõppmaitse korestab oma teed vürtsikas-mõrkja raspliga ja külvab neisse vagudesse ananassimänni seemneid. Järelmekk keksib raudrohuste kontsadega stepptantsu klõbistada ja rapsib rohekuldsete varrukatega rütmi.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! ZUUUperhea doppel-IPA, mida tahaks ikka ja alati valikus omada
---
pilt isetehtud

Sunday, March 15, 2020

Lost Soul


Lost Soul (Browanza, Poola) pdl 0,33 l. alc 10,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja 78 punkti. Untappd ütleb "Stout - Russian Imperial" ja 3,6 punkti.

Tootjainfo: "Russian Imperial Stout - version aged in Martinique rum barrel"

Pappkarpi pakitud ja vaadihoidustatud imp.stout - see lööb ootused ülesse. Rummivaadi hoidised on reeglina olnud ka ühed parimad, teine põhjus juba ette trummi põristada. Sildil - kapuutsis öökull. Tumepruun vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - täismust.

Aroom. Hmmm. Oi kuidas tahaks praegu seda rummi nuusutada. Ja õlle enda algversiooni. Tulemus on igatahes põnev ja kütkesta, vürtsika alatooniga magusakas, suhkrune, karamelline ja metalline. Vana vaskne suhkrutoos. Suhkur ja kohvi ... kusjuures mitte koos, vaid eraldi. Justkui seisaks kõrvuti kohviubade kotike ja suhkrutoos.

Esmamekk ... eee ... mismõttes ta nii kerge kehaga on? Mõrkjas-magus, kohvine ja suisa vesiselt mõjuv?

Keskmaitse võtab keha osas tuure vaikselt üles ja ühtlasi seletab ka kerget suutunnetust - see hapukas vaskne noot peabki seda tempu tajudega mängima. 

Lõppmaitse on magusakas, suhkrutolmune ja samas magusalt šokolaadine ning röstine.

Järelmekk - vaaaaata nüüüüd me alles räägime! Jaa-jaa, see on tõesti ikkagi imp.stout, mille kohalejõudmine võttis lihtsalt väga kaua aega. Raske, röstine, mõrkjas, samas sügavalt ümaralt magusakas ja elavalt hapukas, lisaks vürtsikas-soojalt mõjuvalt pehmel alkoholine.

Väga veider rüübe. Vaadihoidis, mida lihtsalt ei saa adekvaatselt seletada, ilma omamata võrdlust algse õllega ja konreetse rummita. Mänguline, mitmetahuline, üllatav ja lõpuks ikkagi rahuldustpakkuv. Aga siit palun-palun-palun kõigile vaadimänguritele - 1) proovige teada saada, mis vaadiga on tegu, kas-kus on seda vaadisisu kohapeal saada, et oleks vähemalt teoreetilinegi võimalus pühendunumatel maitsjatel teha võrdlus ja 2) andke samal ajal välja ka algversioon samast õllest. Uskuge, vana Gambrinuse taolisi põrundpäid on veel teisigi ning nemad oleks väga tänulikud, kui saaksid teha sellise ekskursi vaadihoidustet lõpptulemuse kujunemislukku!
---
pilt isetehtud

Que Syrah, Syrah

Que Syrah, Syrah (Dois Corvos, Portugal). pdl 0,33 l. alc 7,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Flavored - Other" ja hinnang 71 punkti. Untappd ütleb: "Italian Grape Ale" ja 3,63 punkti.

Tootjainfo: "Que Syrah, Syrah is an intense Grape Ale. Brewed in 2016, it was aged for 22 months in oak barrels that previously contained Port wine. Fermented with Brettanomyces and Lactobacillus, this beer was left with the wild yeast to do all the work... and what a work was done.
It presents a dark orange hue and powerful winey aromas. You’ll then perceive bread, ripe fruit, wood and vanilla flavors, in a dry mouthfeel. The wine must provided this beer with some berry notes."

Väike lihtne pudel, valgel säbrulise servaga sildil mahlapress. Vähene hõre vaht kaob hetkega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magus ja tõepoolest portveiniliku noodiga. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas ning tajutavalt kuivapoolne. Keskmaitse muutub intensiivselt veinilikult hapuks ja viinamarjakoore laadselt parkivaks. Lõppmaitse on mõrkjam ja samas huvitavalt tagataustana vaniljene, ühekorraga kuiv ja mahlane. Järelmekk täidab kogu suu sellise omapärase kuiva ja vürtsika õhetusega, mis tuletab meelde jällegi viinimarjakestade parkivat toimet.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Väga hea ja huvitav rüübe. Need paar korda, kui vana Gambrinus on saanud viinamarja-õllesid, on pannud seda stiili üha tugevamalt hindama. Antud joogi puhul on ainult pretensioon selle pihta, et vaadihoidisena on tulemus kasin, aga jook ise vägagi kõrgelt hinnatav.
---
pilt isetehtud

Salamander Berliner Weisse Peach


Salamander Berliner Weisse Peach (Stu Mostów, Poola) pdl 0,5 l. alc 3,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored" ja hinnang 78 punkti Untappd ütleb: "Sour - Berliner Weisse" ja 3,56 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "It is a mix of a German traditional brewing school, i.e. a historical style - bright, sour, extremely light and refreshing beer - Berliner Weisse, fermented with lactic acid bacteria, along with a fruity accent - aromatic peaches. Perfectly drinkable combination.
IBU 5"

Keskmist kasvu pudel, kollasel sildil salamander. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - tuhmilt kuldne. Aroom on hapukas ja jogurtine, virsikulõhn tuleb pigem endal külge mõelda kui et teda oleks suisa tunda. 

Esmamekk on väga kerge, lausa vesise kehaga ja hapukas. Keskmaitse muutub mõrkjamaks ja kuivapoolseks, seda haput seostaks pigem toorevõitu tikrite kui virsikuga. Lõppmaitse annab piiiisut tunda magusamat ja juba ehk tõesti virsikulaadset mahlasust. Järelmekk on hapukas, vesine ja askorbiinhappene.

Ülikerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapu buketiga igav rüübe. Jah, berliiner ta ju on, aga virsiku lisamine pole antud joogile küll mitte muhvigi juurde andnud. Kvaliteetne, kuid neetult igav.
---
pilt isetehtud

Saturday, March 14, 2020

Pühaste Black Blood


Pühaste Black Blood (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeer tunnev selle eelmist, 11,5 %vol versiooni, öeldes elle kohta "Stout - Imperial Flavored". Untappd tunneb mõlemat varianti, praeguse kohta ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Toojainfo: "Peedimahlaga pruulitud imperial stout
IBU 55"

Väike lihtne pudel, sildil härgmees. Sürrealistliku punamusta värvusega vaht täidab kolmandiku klaasist ja kestab kaua. Õlle värvus on küll must, aga aju näeb ka siin punast võnget. Aroomis on imp.stoudi mõrkja rösti kõrval tajutav ka peedi enda kerge keldrilõhn.

Esmamekk. Raske. Mägiraske. Magus-mõru. Tõrvjas ja magusakas. Lagritsane.

Keskmaitse. Soolane. Metalne. Lagrits. Peediristile löödud lagrits. Mõrumagus.

Lõppmaitse. Hapukas-mõrkjas sõstratõrv. Peedisuusatõrv.

Järelmekk. Peeditõrvamõrv. Peedilagrits. Röstitud punasõstrad peedišokolaadis. 

FRIIGIKAS! Kolossaalne ja intergalaktiline friigikas! Jah, see friiklus algab peamiselt välimusest, kuid kestab kenasti ka läbi kogu edasise elamuse. Saraisk. Õnneks on mõned hullud paremad kui teised. Pühaste omad on suisa ogarad. Nunnupaid sellised!
---
pilt isetehtud

Salamander New England Triple IPA Mosaic El Dorado Citra


Salamander New England Triple IPA Mosaic El Dorado Citra (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 10,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA - Imperial Hazy / NEIPA" ja hinnang 91 punkti! Untappd ütleb: "IPA - Triple New England" ja 3,84 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Triple New England IPA, filled with light malt and a considerable amount of wheat and oat flakes. Hopped in record quantities of Mosaic, El Dorado and Citra hops. Bursting with aromas of lychee, pineapple, orange, papaya, pitahaji, mango, carambola, peach and yellow grapefruit.
IBU 60"

Väike lihtne pudel, kollasel sildil salamander. Pöidlapaksune valge vahukiht on väga püsiv ja ka kenasti klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - kirkalt helekulnde. 

Aroom. Ojaaaa. See on tõepoolest TROOPILINE! Justnimelt läbiva suurtähena hüütud! Mahlane, mõrkjas-magus, veidi nätkse, paljuski tundmatu, kuid kuramuse mõnus!

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-magus, selline töntsakas ja atsakas nagu vaigumango. Mangovango. 

Keskmaitse. Ohjjjjjjeeee-jiippijeee! Oi. Humalahullud, seda te peate saama proovida! Keel suisa väriseb selles magus-mõru-hapust tsunamist, mis mööda keelt edasi-tagasi rullub.

Lõppmaitse. Põrguvärk. No see on ilmselgelt priiskamine, laiamine ja ülbitsemine - humalaid on siia raisatud ikka kohe laksuva lahkusega!

Järelmekk. Ogar. Ogar-ogar-agar-nabar. Et kui nüüd võtta männivaik ja kleepida omavahel kokku ananass ja greip ja siis veel ei tea mida, siis võib ... siis võib puuviljamüüja käest tappa saada. Noh umbes nii nagu sinu keel pragu saab selle humalaneste käest.

OOOGAR! ÜLEVÕLLI MEGA! Jah, triple-IPAsid on siin ilmas ju ennemgi nähtud, kuid mitte kõik ei pane niimoodi hosiannat hüüdma! Ja kõige veidram on see, et ei kraadi ega IBU näitaja poolest see kraam ju ei kvalifitseeru triple-IPA'ks, aga keel ja meel kinnitab, et on ikka küll!
---
pilt isetehtud

Salamander Blackcurrant Berliner Weisse

Salamander Blackcurrant Berliner Weisse (Stu Mostów, Poola) pdl 0,5 l. alc 3,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored" ja hinnang 46 punkti Untappd ütleb: "Sour - Berliner Weisse" ja 3,54 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "It is a mix of a German traditional brewing school, i.e. a historical style - light, sour, extremely light and refreshing beer - Berliner Weisse, fermented with lactic acid bacteria, along with a fruity sour currant. Perfectly drinkable combination.
IBU 5"

Keskmist kasvu pudel, kollasel sildil salamander. Poolt klaasi täiteva vaht ajab muigama - nii intensiivset roosamannat kohtab ikka väga harva! Ja kuidas see püsib! No suisa makrofleks, ainult et roosa :)

Õlle värvus - tuhmilt-tumedalt särtspunane. Aroomis on must sõstar suhteliselt eksimatult ära tunda.

Esmamekk on kerge kehaga, suisa vesine ja hapu. Keskmaitses vesisus taandub, selle asemele tekib mõrkjas-magusakas parkivus. Lõppmaitse - hapukas ja parkiv ning taaskord vesine. Järelmekk - hapukas, parkiv ja kauakestev ning väga värskendav.

Vesisepoolse kehaga, tugevalt karboniseerdunud ja üsna kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapuka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Kerge ja äärmiselt karastav rüübe, mida oleks üsna lihtne segamini ajada koduse, ilma suhkruta tehtud mustsõstramorsiga, kuid mille vesine olek ei lase teda ka kuigi kõrgemalt kiita.
---
pilt isetehtud

Thursday, March 12, 2020

Tumeaine Brazil

Tumeaine Brazil (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 4,14 punkti

Tootjainfo: "Special version of Tumeaine made in collaboration with Kokomo Coffee Roasters.
Coffee used: Guatemala Nuevo Sendero"

Tegu pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega purgiversiooni pihta.

Vahtu on vähem, kuid see on alati pudeli "puudus" purgi kõrval. Aroom - no üsna täpselt sama kohvilaks. 

Maitses kordaks üsna täpselt kõiki neid samu sõnu, mida eelmise versiooni puhul, ehk ainult veidi jääb kohvi ise juba pehmemaks ja õlle enda tooni muutuvad sellevõrra tajutavamaks ... aga no see on sihuke pooltooni võrra muutus.

Nii nagu kraaniversioonis, nii nüüd ka pudelist kallatuna jääb võtmesõnaks: kohvitõrv. Aga "ÜLEVÕLLI MEGAKOHVINE FRIIGIKAS" enam ei kasutaks, jätaks ära nii läbiva suurtähe kui mõiste "friigikas". Aga joogi enda väärtus sellest ei kahane, vast isegi suureneb, sest seda ei pea enam pipetiga manustama
---
pilt isetehtud

WRCLW Baltic Porter Double Vanilla Bourbon BA Nitro


WRCLW Baltic Porter Double Vanilla Bourbon BA Nitro (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 9,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang 98 punkti!! Untappd ütleb: "Porter - Baltic" ja 4,07 punkti

Tootjainfo: "BLG 25. Brewed for the “Baltic Porter Day” in 2020, a unique arrangement of the style called the Brewing Polish Treasury, enriched with the addition of vanilla sticks and aged in Four Roses Bourbon Barrels! Together they create an extremely delicious combination that is bonded by the creamy texture obtained by saturating the beer with nitrogen.
IBU 40"

Väike lihtne pudel, sildil merimehemüts. Õrnõhuke kollane vahukiht jääb sama õhukeselt kestma. Õlle värvus - punaka helgiga must. 

Aroom. Oi see paneb naeratama. Balti porteri siidine magus raskus, burboonivaadi kooreveniselik vaniljene ümarus, röstpähklid ja mandlimarmelaad ... kui sihuke asi olemas on.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga (üllatavalt kerge ja ootustele vastupidiselt) ning magus-mõrkjas, röstine ja veidi keeleotsa alkoholiselt purev. Keskmaitse muutub täidlasemaks, hapukas ploomine noot viib maitsepildi ideelsesse tasakaalu, kohvine röstisus kõditab keelekülgi. 

Lõppmaitse - ploomišokolaad rummitäidisega. Lahtine veranda soojal suveõhtul. Hoovist lõkkeplatsi lähedalt kostev jutukõma ja naeruhelin. Sina oled korraks tuppa tulnud ja nüüd seisad hämaras üleminekus toa valgusest aia pimedusse, hingates sisse niisket soojust, mis on tulvil aialõhnu ja ritsikatirinat.

Järelmekk. Pehme nagu päevasoojast läbi imbunud maapind su paljaste varvaste vastas, niiske kui kastemärg muru ja siidine kui mööduva kassi jalanurr.

Raskepoolse kehaga, sametise paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! On vaid vana Gambrinuse enda viga, et ta on samasuguseid juba varem saanud ja korduvalt ning seetõttu ei oska enam kukerpalle visata, aga kurjama hea jook ikkagi.
---
pilt isetehtud

Жигули Барное


Жигули Барное (Moskovskaya, Venemaa) prk 0,9 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimäärtlus: "Pale Lager - North Am. / Light" ja hinnang 6 punkti. Untappd ütleb: "Lager - Pale" ja 2,96 punkti.

Tootjainfo: "Пиво «Жигули Барное» варится по фирменному рецепту 1968 года. Пиво из легендарного московского ресторана «Жигули», воплотившее в себе лучшие традиции 20 века. Отборный солод, тонкоароматный жатецкий хмель и мягкая вода с глубины 320 метров придают пиву «Жигули Барное» индивидуальный, неповторимый вкус. Процесс брожения занимает 21 день, что позволяет сохранить уникальный аромат хмеля, придать пиву освежающую горчинку и полное солодовое «тело».
IBU 20"

Kopsakas purk, sildil sovjeti-pi-up stiilis suusapildike. Erkvalge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - magus-hapukas ja linnaseline, puhas laagerõllede klassika, lisaks on tunda ka üsna head vett.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas, huvitaval kombel hakkab veidi kauem vedelikku keeleotsal hoides hapusus muutuma intensiivselt "patarei" laadseks. Keskmaitse on magusam, linnaseline ja ootamatult kehakas. Lõppmaitse muutub taas hapukamaks, aga säilitades toeka ümaruse. Järelmekk on magus-mõrkjas ja atsakas, veidral kombel aga puudub igasugune vürtsikas õhetus, mis muidu laagerpärmile ja nende jaoks kasutatavatel humaltele omane on.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-hapukas-magusaka buketiga OK taseme rüübe. Kvaliteetselt toodetud laager, milletaolisi on aga turg täis ning mitte mingit meeldejäämis-võimalust tal pole.
---
pilt isetehtud

Tuesday, March 10, 2020

Kameradski Balsamico


Kameradski Balsamico (Verzet, Belgia) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild - Dark" ja 99 punkti!!! Untappd ütleb: "Stout - Russian Imperial" ja 3,75 punkti.

Tootjainfo: "Kameradski Balsamico is a hybrid of Russian Imperial Stout and Oud Bruin. Opposite attract. This sweet sour marriage combines the viscosity and robustness of a Russian Imperial Stout with the winy delicacy of Italian Balsamic Vinegar. Tasting this beer is like a Soviet bombardment on your senses that throws you from Moscow to Modena and back, to find balance somewhere in the mddle. The aroma reveals chocolate, raisins and Syrup de Liège, with a sense of port wine. The thick, sweet start creates the expectations of an antitussive that pampers the throat. The tantalizing sourness when you swallow, though, crushes that expectation immediately, so you have to start all over again. Comrades, unite and drink this oil of brotherhood!"

Väike lihtne pudel, sildil hull sovjett ja muud kribu-krabu. Napp mustjaspruun vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - verimust.

Aroom. Oi see on veider ja mõnus kombo. Imp.stoudi röstisus on täiesti olemas. Peategelane on siin aga siiski tõepoolest balsamico, kuid see domineerimine ei ole jõhker-sovjetlik, vaid selline nauditav ja pikalt ninaga uurimist vääriv. 

Esmamekk. Uhhh. Imp.stout ja odravein ja flandria punane on kokku saanud ja pummelungi korraldanud! Keeleotse kõrbeb happe ja alkoholi ja rösti risttules.

Keskmaitse. Kräääääks. Urjuhh. Purjus balsamico-kasakas ja ülemäära kõrbenud imp.stoudi tatšanka!

Lõppmaitse. Roppppumoodi robustne, kergelt atsetoonine, silmist pisaraid väljakiskuv jõhker kokteil, mille taga üritab odarveinilik magusus laulda tšastuškasid.

Järelmekk. Vaene kurgupära, see on nagu taandumislahingute järgne kaevik, kus lebavad vaheldumisi kõik, mida plahvatus balsamicolaos sinna paiskas.

ROPPRÄME FRIIGIKAS! Imeprial stoudi, imperial flandria punase, imperial odraveini ja imperial balsamico ristsugutis, mida oleks paras kunstkambris eksponeerida kui ebaõnnestumisele ohtlikult lähedal olevat geenieksperimenti.
---
pilt isetehtud

Oud Bruin Strawberry


Oud Bruin Strawberry (Verzet, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour - Flanders Red / Bruin" ja 86 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Flanders Oud Bruin" ja 3,76 punkti.

Tootjainfo: "Oud Bruin Strawberry is created by adding whole strawberries to beer, aged on oak barrels for at least one year."

Väike lihtne pudel, lakoonilisel mustal sildil punased kirjad. Vahtu ei teki mitte mullikestki. Õlle värvus - hämuselt punakaspruun. Vahtu ei teki mullikestki. Aroom on hapukas, koduse marjaveini taoline. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja rusikaga-näkku hapu. Keskmaitse lisab siia juurde veidi marjakestade parkivaust ja sutike magusat, aga põhitooniks jääb siiski askorbiinhapu. Lõppmaitses keerab hapu veel ühe vindi peale, tõmbab silmad kissi ja kuklakarvad turri. Järelmekk jääb ja jätkab ja kestab ikka samasuguse kõrbeteena kulgeva hapujoonega.

Keskmise kehaga, 0-karboga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-HAPU buketiga nirupoolne rüübe. Flandria punasel peaks olema sügavust ja haput tasakaalustavat magusust. Tamm peaks andma ümarust. Maasikad ... kus krt on maasikad? Monokroomne värk, askorbiinhappeline vedelik.
---
pilt isetehtud

Taupo Thunder


Taupo Thunder (Lakeman, Uus-Meremaa) prk 0,33 l. alc 5,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - Australia / NZ" ja hinnang 56 punkti. Untappd ütleb: "Pale Ale - New Zealand" ja 3,66 punkti

Tootjainfo: "An amber New Zealand pale ale which bursts with the aromas of citrus and passionfruit. These fruit flavours strike a smooth malt followed by a mild bitterness that rumbles on"

Väike purk, sildil miski kolekarvane lumeinimene või muu troll.  Sõrmepaksune valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun. Aroom on magusakas ja karamelline ning puidune. Tootja poolt lubatud tsitrusepahvakat ei kusagil, ilmselt ei elanud see pikka mereretke üle.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, meenutades nüüd küll juba veidikese mõruapelsine. Lõppmaitse värvus rohkem karamelliseks ja muutub kuivemaks, keeleküljed tõmbuvad karedaks. Järelmekk on taas hapukam ja mahlasem, kuid see kõik toimib läbi mõrkja puiduse-ürdise filtri.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga HEA taseme rüübe. Ilmselt võis see kraam noorest peast palju lustlikum olla, aga ega tal praegugi ju viga pole.
---
pilt isetehtud

Monday, March 9, 2020

Barrel Project 19.09


Barrel Project 19.09 (Kees, Holland) pdl 0,33 l. alc 11,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "BarleyWine / WheatWine / RyeWine" ja hinnang 93 punkti. Untappd ütleb: "Barleywine - Othe" ja 4,01 punkti

Tootjainfo: "Barley wine aged on early time Bourbon
IBU 55"

Väike purk, tootjale omaselt lakooniline sildikujundus valgel foonil. Pruunakas-kollane vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kirsipunane. 

Aroom. Mmmmmm. Noh vaata sa ju tead ette kuidas lõhnab hea odravein - noh küpseõunte ja raua ja pihlakate ja rummi järele. Ja siis mida võib juurde anda burboonivaat, eksole tead ju ka - kõik see vanilje ja koorekaramell. Aga no on rsk ikka hea ju!

Esmamekk mõjub kohatult kergelt ja lihtsapoolselt magusalt. Keskmaitse muutub aga juba raskemaks, raudõunalikuks ja pihlakaka-karamelliseks, vaskkausis hoitud kuivatatud maasikate taoliseks. 

Lõppmaitse - kohvine rumm ... või siis rummine kohvi. Pihlakabrändi. Kastanjettide klõbin tänavamuusiku käes. Elegantselt vintis paarike kaldapealsel naermas omi naere, rummiklaasid käes, veidi eemal teistest. 

Järelmekk. Pehme, oi kui pehme on see pronkspokaal, milles läikleb pihlakaveini ja rummi kokteil. Pihlakaportvein.

Keskmisest vaid veidi raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõrkjas-sooja-veinise buketiga ÜBERTASANDI rüübe. See on lausa lubamatu, kui kergelt joodavana mõjub see kraam. Pihlakaportvein, mida kummutaks kohe suuure klaasiga millegi sobiliku ja ulja puhul ... kuigi juba ette teades, et see pole tegelikult hea mõte. Aga no on hea ikkagi!
---
pilt isetehtud

Double IPA Simcoe & Amarillo


Double IPA Simcoe & Amarillo (Kees, Holland) pdl 0,33 l. alc 8,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,73 punkti
Tootjainfo: "IBU 40"

Väike purk, tootjale omaselt lakooniline sildikujundus tumesinisel foonil. Valge vaht täidab kolmadniku klaasist ning püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on vaigune ja ohakane, magus-hapukas ja veidi metalne.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üllatavalt leebelt magusakas. Keskmaitse korjab seevastu kiiruga üles värskelt karged vaigused tuurid ning vajutab hapukas-metalse karguse pedaali ka üsna põrandasse. Lõppmaitse on karmipoolne ja karvane, humalamurust koredust on suu täis nagu heinapepri ja kuiv vürtsikus kraabib keeleservi. Järelmekk on mõru-magus, raspeldav ja raske, humalaroomikud sõtkuvad laiu vagusid keelepärale, vürtsikas värskus kestab väga kaua.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, magusakas-mõru-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõru-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Karmi otsa kange IPA, mida võiks juba kenasti ka topelt-IPAde pesakonda arvata.
---
pilt isetehtud

Sangre Fresca


Sangre Fresca (AF, Venemaa) prk 0,33 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang on pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Sour - Gose - Fruited" ja hinnang 3,67

Tootjainfo: "A decent New Year Eve and Morning After collaboration with El Copitas, 27th best world bar 2019 and just nice guys and real cocktail geeks.
Our ‘Sangre Fresca’ Michelada is based on Gose instead of Lager which properly matches all Mexican stuff put into the tank openly and secretly. "

Sellest infost olulisem on sildil kirjas olev "Michelada gose". Seletus: "A Michelada is a cerveza preparada made with beer, lime juice, assorted sauces, spices, tomato juice, and chile peppers. It is served in a chilled, salt-rimmed glass. There are numerous variations of this beverage throughout Mexico and Latin America."

Ja veel - seda pole kuskil kirjas, aga hea kuller seletas, et joogis olla kasutatud chipotlet ehk suitsutatud tšillit.

Väike purk, sildil sajavad punased tilgad kuldsetesse karikatesse. Vähene tuhmpunakas vaht kaob hetkega. Õlle värvus - määrdunudpunane. Aroom on tugevalt suitsune ning hapukas, vähese vürtsika kõditusega sõõrmeis.

Esmamekk on tihke, magus ja veider. Et see asi peaks olema õlu? Ja/või gose? Mõhhh?

Keskmaitse - magus tomatimahl, milles hakkab end üles kerima tšilline õhetus ja muutub tuntavaks suitsune toon.

Lõppmaitse ... ahjaaaa, on vist tõesti soolakas ja hapukas selle läilalt magusa tomati ... ja oot, kas siin on mängus teriyaki kaste? Oi kurjam, see on ju lahe!

Järelmekk. Ohissand. Sasaadan. Vürtsikas tomatisiirup?

FRIIIIGIIIKAAAS! Uskumatult totakalt lahe! Sellise mõtte peale tulemise eest tuleb juba hullupaberid välja kirjutada, teostamise eest aga anda kätte pruulikoda koos kokteilibaariga ning paluda, et "tee veel, tee kohe hästi palju veel!" Oi ma tahaks seda nüüd kastide kaupa saada!!!
---
pilt isetehtud

Sunday, March 8, 2020

ART25 Crumble Sour IPA Peach and Pineapple


ART25 Crumble Sour IPA Peach and Pineapple (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Sour / Wild" ja hinnang 94 punkti! Untappd ütleb: "IPA - Sour" ja 4,09 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Crumble - a delicious, baked dessert based on fruit and crumble. Together with the Wylam brewery, we tried to recreate its taste in beer! We present sweet and sour IPA, with the addition of peach and pineapple puree, aged on roasted coconut flakes along with roasted hazelnuts and dried vanilla. Cold hopping with Citra, Motueka and Saphir could not be missing.
IBU 50"

Väike lihtne pudel, virsiku ja ananassi karva rõngad. Sõrmepaksune valge vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - hämuselt ja mehuselt kollane.

Aroom. Oi kui nummmi! Oi kui illlllus! Nii puuviljane, troopiline, mulitmehune, värske ja mahlane!

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehag ja jõuliselt mahlane, hapukas-magus ja mulksuvalt puuviljane. Keskmaitse omandab veidi mõrkjama oleku, meenutades üsna ehedalt värskelt pressitud suhkrustamata ananassimahla. Lõppmaitse on hapukam, samas siidiselt-sahisevalt-ludisevalt mahlane ja üleüldse oi-issand-jummel-kui-nunnu. Järelemekk silitab satiinkindaga su keele erogeensed piirkondi ja paneb su kuklakarvad karges värskuse kahisema.

Keskmisest veidi raskema kehaga, hapukas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusa buketiga MEGAtasandi rüübe! Sedasorti nurjatult kergelt joodav kraam, mida tahaks mulistada pikalt ja palju ja kahe-klaasi-kaupa-korraga!
---
pilt isetehtud

Moonraker: Citra & BRU-1 DDH IPA


Moonraker: Citra & BRU-1 DDH IPA (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / NEIPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England" ja 3,77 punkti.

Tootjainfo: "A juicy IPA brewed with malted oats, and hopped with Citra & BRU-1
IBU 30"

Väike lihtne pudel, sildil loojangukarva plätakad. Sentimeetrine erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kollane. Aroomis on ananassi, litšimarju ja tilgake Citrale omast kassipissi. 

Esmamaitse on keskmise kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse muutub hapukamaks, mahlaseks ja kuivapoolseks, tsitruseliseks ja jahedaks. Lõppmaitse on jällegi mõrkjam, meenutades nüüd punase greibi mahla, samas tugevneb vürtsikas sära. Järelmekk on mõrkjas-magus, ananassimahla ja litšikompoti vedeliku vahepealne.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Korralik mahlane IPA, milletaolisi on õnneks meie õlleturul juba palju.
---
pilt isetehtud

Faulty Basil 2


Faulty Basil 2 (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison/Farmhouse - Flavored", koondhinnet veel pole. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Saison" ja 3,68 punkti.

Tootjainfo: "A refreshing pale ale with fruity hops and fresh basil"

Huvi pärast siin ka link eelmisele, 7,2 %vol versioonile.

Väikest kasvu pudel, pruulikoja uus sildikujundus seekord tuuline ja õhuline. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. 

Aroom on suisa pööraselt murune, värske, roheline, värskelt näppude vahel puruks muditud basiilikulehe moodi. Selle taga laiub saisoni enda hapukas-magusakas-vürtsika peoruum, moodustades kokku tõelise pidupäeva kevade auks. 

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja üsna intensiivselt hapukas ja marjane. Keskmaitse muutub mõrkjamaks, veidi keelt parkivaks, basiiliku varre moodi tuhmilt ja pool-puitunult ürdiseks. Lõppmaitse on magusam ja vürtsikas, nelgi ja vürtspipra noodid meenutavad head vürtsikat kõrvitsamarinaadi. Järelmekk on mõrkjas-magus, muskaatveini ja pihlakakompoti vahepealne. 

Keskmises kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, hapukas-mõrkjas-ürdine-hapukas-magus-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe. Aroomis vägagi selgelt tuntav basiilik taandub maitses üldiseks ürdiseks fooniks, millest on kahju, nelja-aasta-taguses jõulisemas versioonis oli see maitsetaim tugevamalt tunda. Aga üks igavesti tore ja meeldejääv tegelane ikkagi.
---
pilt isetehtud

Friday, March 6, 2020

WRCLW Imperial Stout Nitro Bourbon BA (2018)


WRCLW Imperial Stout Nitro Bourbon BA (Stu Mostów, Poola) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang 99 punkti!!! Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,97 punkti

Tootjainfo: "Barrel-aged beers absorb the qualities of the alcohol previously stored in the barrels. Bourbon Woodford Reserve barrels account for the beer’s deep aroma of vanilla, coconut and caramel as well as spicy flavours.
IBU 62"

Väike lihtne pudel, silt on informatiivne, kuid seeria raames häirivalt-eksitavalt ühetaoline. Tumekollane vaht on peaaegu olematu. Õlle värvus - muidugimõistamust. Aroom ... hmmm ... vanill, mineraalid ja röstitud kookos?

Esmamekk on roomikraske ja naftalik, vürtsikas, torkiv, kuumutav ja kruustangilik. 

Keskmaitse - kohviliköör röstitud kookose kausikesest. Miskipärast mullaselt ja mineraaliderohkelt, toornafta ja toorkakao ristandina mõjuv vedelik võiks lömastada väiksema kindlus. 

Lõppmaitse - suitsune, rauane, karune, vaigune. Roostes rauast restil röstitud kookos. Kampol. Kookoskampol.

Järelmekk. Issver. Naftatigu. Röstitud kookosest paksuks söönud naftatigu, mis vaiksel ludinal rajab endale teed möödas roostes naftatsisterni.

MEGAMURDJA. Seda kraami ei saa juua. Seda tuleb hommikul noaga leivale määrida kookos-või asemel. Või õhtul kallata õlilampi, et täita tuba tuhmi hubiseva valguse ja kõrbeva kookosrasva lõhnaga.
---
pilt isetehtud

Loquat Nation


Loquat Nation (Dois Corvos, Portugal). pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer" ja hinnang 81 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,77 punkti.

Tootjainfo: "Loquat Nation is a 6.7% Sour Saison with loquats brewed in collaboration with Rivington Brew Co.
This is a 100% brettanomyces & lactobacillus fermentation that we aged in oak wine barrels for 6 months before we added 200kg of hand-peeled loquats. The fruit adds an extra dimension to the beer, and it provides some sweetness and an intense fruit factor.
It was brewed with barley, oats, wheat and spelt. We kept hops to a minimum in this beer, registering at 1-2 IBUs.
IBU 2"

Väike lihtne pudel, valgel säbrulise servaga sildil need hiina tsitruselised, mis on õllele nime andnud. Sõrmepaksune valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom. Mullll-sullll-sollll - hakkavad süljenäärmed tööle, nautides juba lõhnast ette hurmavat mahlasust. Tamme vanilje ja tsitruse hapukas värskus loovad kokku säherduse pilve, mille seest ei tahaks nina kuidagi välja võtta. 

Esmamekk - kärrrr-särrrr-sirrrr - vastandina lõhna pehmusele säriseb keelel elektrina happeline laimine värskus. Keskmaitse tõmbab silmad kergelt kissi, mõrvarkuiv happeline ja samas mõrkjas vedelik meenutab ehk koos koorega mahlaks pressitud päikeseküpset laimi. Lõppmaitse ajal hakkavad keeleküljed meenutama Saharat, kuivus ja happelisus panevad kohe järgmist sõõmu ahmima, kuid see ainult tugevdab kõrbelist emotsiooni. Järelmekk lohutab aga meeldiva ja eelmise happerünnaku foonil suisa magusana tunduva limonaadiliku mahlasusega.

Friigikas. Lõhn ja maitse ei käi üleüldse kokku. Pehme ja sulnis aroom ei valmista kuidagi kokku kokkupuuteks laimimahlaga!
---
pilt isetehtud

Salamander Blackcurrant Milkshake IPA


Salamander Blackcurrant Milkshake IPA (Stu Mostów, Poola) pdl 0,5 l. alc 5,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Milkshake" ja hinnang 86 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Milkshake" ja 3,72 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Like a milkshake, we combined intensely hopped (especially cold) American ipa, with oatmeal, blackcurrant puree, aromatic vanilla and sweet lactose. Such an unusual combination can really surprise the senses. Tasty!
IBU 45"

Keskmist kasvu lihtne pudel, sildil sisalik. Väsinud-punane sentimeetrine vaht pole püsiv. Õlle värvus - tuhm udune punakas. 

Aroom on leebe, laktoosine, veidi on isegi tunda kaearahelveste lõhna ... aga mustsõstar on niiiiiiiiii tagasihoidlik, et paneb suisa imestama. Mustsõstar on tavaliselt agressor, mis võtab kõik lõhnad üle, siin on aga küll mingi hapukas marjasus olemas, et pole üldse kindel, kas ilma teadmata seda ära arvaks. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja siidine, hapukas-magusakas ... või pigem isegi magus-hapu. Keskmaitse muutub veelgi tummisemaks, nii kaer kui laktoos lisavad joogile tihkust, tuntavaks muutub vanilje mõrkjas aromaatsus. Lõppmaitses tugevneb sedasorti mõrkjus, mida tunned mustsõstraseemneid puruks närides ... noh ja ka sama marja kestade spetsiifiline noot. Järelmekk mängib korraks vürtsikas-hapuka teravusega, mida võid leida mustsõstra toormoosis, seejärel aga pehmeneb see jällegi sametiseks piima-mahlakokteiliks.

Keskmisest suti raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magus-hapu-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusa buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Milkshake? Jah kindlasti. IPA? Eeeeee ... no ehk on. Mustsõstar? Kohati.
---
pilt isetehtud