Sunday, December 31, 2023

Pravda - Punisher UB-75HE

Punisher UB-75HE (Pravda, Ukraina) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Triple" ja 3,97 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "This beer is brewed in collaboration with a Ukrainian company that manufactures the Punisher strike-reconnaissance UAVs. Triple IPA with the use of a large amount of hops of such varieties as Chinook, Cascade, Columbus. This variety was created to emphasize the power of the Ukrainian "bird" Punisher, because it is as impactful as a UAV!
IBU 88"

Väike nääps purk, tehnilisepoolne sildikujundus, millel kajastub ka koostööfirma logo. Pöidlapaksune kollane vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - õõõõrna uduvinega tumeoranž. Aroom - jämedalt ja puiduselt-vaiguselt humalane, ehkki otsest värsket hammustust pole tunda ... aga ka mitte humalasurma.

Esmamekk on raske kehaga ja jämedalt ja turjakalt mõru-magus, veidi ka keeleotsa soojusega torkiv. Keskmaitse - hapukam, tõrv-vaigune, keele külge ennast kinni kittiv ja maitsenaastukesi sõrgkangiga sakutav. Lõppmaitse - heinaliköör, milles on tubli pool raudrohust koosnev. Järelmekk - tünntümakas männikoorejurakas, metalsesse raskusesse laskuv, teerullina hoolimatu ja samas õnneks üsnagi tasakaalus olev humalapommjurakas.

Sõja-aja tingimustele vastav, kolmekordse humalalõhkepeaga varustatud, humalasoomuse koorma all ägav humalaroomikujurakas
---
üks on, aga see läheb oksjonile
---
pilt isetehtud

Pastr Mastrery - Escargots

Escargots (Pastry Mastery, Ukraina) pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda toodet. Untappd liigimääratlus: "Sour - Other Gose" ja hinnang 3,28 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Light unfiltered pasteurized beer Pastry Mastery Escargots 4.9% - salty saur, cooked with the addition of edible snail meat, nuts, garlic and spices.
A unique taste is a rather individual feeling: it can be exciting for some, and for others - unusual and unattractive. In general, it is delicate, with notes of garlic, aromatic herbs and walnuts, with a slight aftertaste of sea water; somewhat similar to molluscs, but with a greater grassy-earthy tone. The texture of the beer has an amazing smoothness and creaminess, and a little gel "chew". "

Väike lihtne pudel, sildil kausitäis küpsetatud tigusid või tige :) Vähene valge vaht kaob hetkega. Õlle värvus - uduvinega helepruun. Aroom meenutab kõige rohkem küüslauguleibu.

Esmamekk on leebele lõhnale vastupidiselt JULGELT jämesoolane ja hapu, sojakastmelik. Keskmaitse - leivakuivik, hõõrutuna küüslauguga ja kastetud worchesteri kastmesse. Lõppmaitse - soolane, magusakas, hapukas, soja- ja veidi seesamikastmene koos tilga riisiäädikaga. Järelmekk - leivane, veidi kaljane või siis pigem taari meenutav, hele sojakaste koos kalganijuure ja marineeritud sojaubadega.

FRIIGIKAS. Ei tõesõna, tigusid ei leia siit ka parima tahtmise korral, sest loomne valk on õlle sisse alati raisatud lisand, no ta lihtsalt ei anna kontakti. Aga loona ja sooooolase maitsejurakana huvitav igatahes!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Brewski - Pineapple Pie

Pineapple Pie (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang 49 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Smoothie / Pastry" ja 3,56 punkti.

Tootjainfo: "We can't get enough pie! More pie for the people! This time we have combined the tropical sweetness of pineapple and coconut to bring you a softer berliner weisse, with sunshine and mum’s pie at its heart. Contains milk protein"

Väike nääps purk, sildil kõnealune lahtine koogilõik. Erkvalge vaht täidab pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega kollane. Aroom on mõnusas koosluses kohupiim, ananassikonserv ja veidi kookoshelbeid.

Esmamekk on kerge kehaga ja tugevalt hapu. Keskmaitse - magus-hapu, kookose kreemiga varjuga. Lõppmaitse - kuiv, ilma suhkruta ananassikonserv. Järelmekk - hapu, kuiv, tiba mõrkjas, kohupiimase puudutusega.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-HAPU buketiga VÄGA hea taseme rüübe, seda eelkõige kerge ja maitseka värskendaja mõttes. Õllefaktor üsna olematu, kuid ananassi-kookosejoogina väga mõnusalt särts ja elustav
---
veidikese saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, December 30, 2023

Whiplash - After Dark

After Dark (Whiplash, Iiri) prk 0,44 l. alc 10,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,07 punkti.

Tootjainfo: "Would it really be dark beer season without a big, viscous, rich imperial stout in the mix? Brewed in collaboration with Estonian dark beer legends, Puhaste. "

Keskmist kasvu purk, sildil huvitavalt hõõguv tulbastik. Mustjaspruun vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - tint-kõrv-mürk-must. Aroom on üllatavalt 0-lähedane, õrnalt kostab kaugelt leivakooriku kõrbemist ahjus.

Esmamekk on raske, lausa naftane ning vastupidiselt lõhnale külluslikult hapukas-magus ja šokolaadine. Keskmaitse - rammusalt, lausa kleepjalt rosin šokolaadis ja siis omakorda rosinamarmelaadis. Lõppmaitse - veniv-tihkelt-rammusalt kakaokreemine, pähklivõine ja leivasupine. Järelmekk - püreeliku tihedusega šokolaadikissell rosinatega.

MEGAMEELETULT ÜLEKEELERASKUSELT RAMMUSALT ÜLEVÕLLINE kakaokissell!
---
ei ole saada
---
pilt isetehtud

Funky Fluid - Black Pearl

Black Pearl (Funky Fluid, Poola) prk 0,5 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Flavored / Pastry" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Other" ja 3,65 punkti.

Tootjainfo: "Clearly chocolatey and roasted stout, pleasantly creamy thanks to the use of rye malts and oat flakes. This time we decided to use coconut flakes"

Keskmist kasvu purk, sildil sünge arusaamatus. Hallikaspruun vaht täidab pool klaasist ja püsib ülimalt kaua. Õlle värvus - punamust. Aroom - kookos šokolaadis, aga mitte Bountylikultüle magustatud, vaid nagu naturaalne kookoshelves šokolaadis.

Esmamekk ootusele mittevastavalt õhukese kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - kakaone ja kookosene, kuid ilma lisamagustuseta. Lõppmaitse omandab veidi magusama, rosinasema või siis hoopis toorkakaosema poosi, kuid jällegi väga naturaalses võtmes. Järelmekk - magus-hapu, röstine ja veidi tuhane.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE, kuna on üllatav ja positiivset emotsiooni tekitav - ilma magustamata Bounty!
---
mõned purgid saadaval
---
pilt isetehtud

Nurme siider

Nurme siider (Thomas & Tauri) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol.

Tootjainfo: "Kuldrenett, kuiv, 2021"

Väike lihtne pudel, sildiks puhas käsitöö :D Valge hõre vaht kaob tulitakusruttu. Joogi värvus - õrna hämuga tuhmkuldne. Aroom - magus, värskeltpressitud sügisõunte mahl.

Esmamekk vastupidiselt magusale lõhnale on üsna torkivalt hapu ja keeleotsa torkiv. Keskmaitse - hapu ja veidi õunaseemnemõrkjas. Lõppmaitse - kuiv, lausa, keelekülgi parkiv, kihisev ja mänguline. Järelmekk - väääähekese magusam, kuid põhitoonina jätkuvalt kuiv, karge ja kihisev.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-vürtsikas-magusakas-hapu buketiga ÜBERTASEME rüübe. Überkuiv, Übervärske, Überkarastav, ilma kõikvõimalike kõrvalmaitsete või -lõhnadeta
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, December 29, 2023

Seven Island - Gingerman's Candy Cabin

Gingerman's Candy Cabin (Seven Island, Kreeka) prk 0,44 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 78 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double Pastry" ja 3,8 punkti

Tootjainfo: "Imperial festive Xmas pastry stout with lactose, cacao nibs,  ginger, marshmallows, nutmeg and cinnamon
IBU 60"

Keskmist kasvu purk, sildil uhke piparkoogimaja. Tumepruun vaht täidab kolmandiku klaasist kui kaob üsna pea. Õlle värvus - õhtumaadeöödemust. Aroom on magus ja laktoosine, kuigi nina tahab öelda et melassine, iirikommine ja kakaone. Mukaatpähkel on siin olemas küll, kuid sellisel lahtunud, mitu aastat poolikuks riivituna ja siis maitseainekarpi unustatud kujul.

Esmamekk - tõrvjas püdel vedelik, millel on tugevalt kakaokreemine konsistents ja veidi pihlakalikööri meenutav alkoholine-hapukas kõditus. Keskmaitse - kaneel ja muskaat annavad kokku sellise kergelt sokise-juustuse-õlise soojuse, mis muuseas on väga meeldiv. Lõppmaitses hakkab ingver oma soojust esile tooma, kuid jättes samas mulje pigem vürtsiliköörist. Järelmekk - õline, sametine ja soojendav, kakaost hakkab tekkima üleküllastus, kuid seda veidi leevendab ingveri ja muskaatpähkli eeterlikkus

ÜLIJÄMEDA kehaga, vähekarboniseerunud ja õlie paletiga, magus-hapukas-magus-vürtsikas-magus-mõrkjas-hapukas-magusa buketiga ÜBERtaseme rüübe, mis oma pingutuses olla magustoit muutub veidi ülekoormavaks
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Funky Fluid - Chuffed

Chuffed (Funky Fluid, Poola) prk 0,5 l. alc 6,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja 3,88 punkti.

Tootjainfo: "New England IPA dry hopped with one of our favorite varieties - Talus, in the form of granulate and Cryo. You can expect moderate but distinct bitterness and intense aromas of citrus, grapefruit, tropical fruits"

Keskmist kasvu purk, sildil värviline arusaamatus. Erkvage vaht täidab veidi üle poole klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - hämuselt kehvkollane.

Aroom - see on midagi superlahedat, sidudes kokku kasevihalise-vesivärske sauna eesruumi ja roosa greibi!

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - humal hakkab veidi hammustama, selle foonile ilmub kenake kookos-saunake :) Lõppmaitse - greibine ja magus, kookosveeline. Järelmekk käänab üsna tugevalt mõrukraani lahti, mis isegi muutub veidi karedaks-takjaseks roheliseks ... kuid siis taandub kreisigreibikooresemaks

Keskmises kehaga, tugevalt karboniseerundu ja kuiva paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-MÕRU-vürtsika buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Sauna-greip!
---
saada 1 purk
---
pilt isetehtud

Punamüts

Punamüts (Kosmose, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Homebrew, Sour - Fruited" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "A sour beer brewed with chokeberry, white peach and salt.
IBU 11"

Väike lihtne pudel, sildil Pussy Riot stiilis punamüts. Tumeroosa vaht kipub veidi klaasist välja vurtsama, kuid klaasis kaob ülikiirelt olematuks. Õlle värvus - tuhm tumepunane/lillakas varjundiga. Aroom - magus, käärinud aroonia.

Esmamekk on kerge kehaga ja vastupidiselt magusale lõhnale julgelt hapu. Keskmaitse muutub veidi magusamaks-üldmarjalikumaks, kuid hapu sõstralik põhitoon säilub selle taga. Lõppmaitses lisandub vähene mõrkjus ja ilmneb arooniale omane parkiv olek. Järelmekk - hapu, kuiv, vaarikaseemne ja sõstramahla ja veidi ka pooltoore metsmaasika segu ning ka kenake ja sobilik soolane servake.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-hapu-soolaka buketiga HEA TASEME rüübe. Selline "kerg-gose", mõnusalt värske ... ainult et valge virsiku siia lisamine oli sisuliselt veidi eksitav raiskamine, sest ei saanudki kuidagi mingit maitsejälge jätta.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, December 28, 2023

North Brewing Co / Põhjala - Imperial Stout

Imperial Stout (North Brewing Co / Põhjala, UK / Eesti) prk 0,33 l. alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang pole vel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,17 punkti

Tootjainfo: "When you collaborate with Põhjala from Estonia there is only one style to brew together. Known for their delicious porters and stouts, we’ve taken a walk on the dark side and created a decadent imperial stout with Amburana wood and toasted coconut.
The Amburana Cearensis Tree, which is native to South America, is known for its unique flavour, with notes of cinnamon, vanilla, and nutmeg. We circulated this lusciously smooth and succulent stout over the Amburana wood, complimenting the intricate malt base and enhancing the flavours of these warming spices, with notes of treacle and chocolate. The toasted coconut marries with the fragrant vanilla to provide a gentle and balanced finish."

Väike purk, kentsakas sildikujundus peaks ilmselt kujutama puidulaaste. Tumepruun vaht täidab pool klaasist ja püsib mitte kuigi kaua. Õlle värvus - tint-tont-tušš-musst. Aroom on kergelt vaniljene ja leebelt kookoseline.

Esmamekk - tihe-sametine-tõmmu-kardinane, magus ja kakaone. Keskmaitse - õlijas, puidune, rammus, võine, karamelline, keedetud kookospiimane. Lõppmaitse - sametine, magus-rosinane-kookoskondesiimane-kohivlikööritinktuurine. Järelmekk - väga võimsaltvatikekiselt raske-viskoosne-naftatankerine, õrnalt alkoholine, kakaorummine, keedukaramellikoorene

ÜLEVÕLLINE-TIGUTIHEDANE naftalaadne raskusastme mõttes, väga meeldivalt tasakaalus, kuid samas ka ilma ühegi sellise liigend-käepidemeta, millest kinni haarata ja öelda, et SEE MAITSE on midagi fenomenaalselt eriline
---
ei ole saadaval sõnast üleüldse
---
pilt isetehtud

BrewDog - Rattle & Rum

Rattle & Rum (BrewDog, Šoti). prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Flavored / Pastry" ja hinnang 74 punkti. Untappd liigimääratlus: "Stout - English" ja hinnang 3,7 punkti.

Tootjainfo: "A limited edition rum and oak chip beer that weighs in at 7.4% abv. Built on a foundation of 5 specialty malts and featuring just one hop variety, it’s rich, boozy, and brings a little Caribbean flair to our craft. 
The nose is a combination of rich espresso and vanilla. It’s a full-bodied expression of the style with prominent notes of dark rum, ripe forest berries, and indulgent chocolate brownies"

Keskmist kasvu purk, tehniline kujundus. Pruun vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib kaua.

Aroom - uuuuuuhsa maaaaagus mussurullike. Sihuke Pina Colada kreembrüleeke. Mandli-Vanilja-Eukalüpti imeliselt ilu kokkumäng, külakuhil ja küünivärav!

Esmamekk - keskmisest raskema kehaga ja magus-šokolaadin ning miskipärast kerget piparmündist vaibi omav.

Keskmaitse - sametine, sokolaad After Eight veidi vähem mündises, kuid seda mõnusamas-kreemisemas võtmes

Lõppmaitse - magus-hapukas, šokolaadipihlakas-sõstrakas-pohlakas. Jõhvikas šokolaadis, millesse on süstitud kaks tilka aniisinapsu

Järelmekk - siidine sulašokolaad õrna mentoolikihi, kahe pinsetiotsatäie lagritsa ja mustasõstralikööri tagavedrudega.

Lustlikuimalt lustlikult nihkes jook. MITTE MISKI ei valmista selle õlle nimes ja kirjelduses ette nendeks maitsekurrutusteks, mida jook tegelikult pakub!
---
suti saadaval
---
pilt isetehtud

Funky Fluid / Dolina Piwa - Deep Cover

Deep Cover (Funky Fluid, Poola) prk 0,5 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,66 punkti.

Tootjainfo: "We brewed our new West Coast IPA together with Dolina Piwa - a friendly retail chain from Kraków. Dry and bitter beer dry hopped with Citra, Idaho 7 and Mosaic hops"

Keskmist kasvu purk, sildidisain õlireostuslikult viiruline. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib kenasti. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on kergelt mõrkjas-greibine.

Esmamekk on keskmisest suti raskema kehaga ja mõru-hapukas. Keskmaitse - hapukas-mõru, kuivapoolne ja karmivõitu. Lõppmaitse - veidi magusam, laimilikum ja mahlasem. Järelmekk - hapukas-mõru, karge ja värskendav

Keskmisest tiba raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-hapukas-mõru-hapukas-magusakas-hapu-mõru buketiga nii ja naa rüübe. IPA - jah seda kindlasti ja vägagi. Westkõuster? no ega ikka ei ole küll
---
paar purki saadaval
---
pilt isetehtud

Tuesday, December 26, 2023

Grand Teton - Black Cauldron Imperial Stout

Black Cauldron Imperial Stout (Grand Teton - USA) prk 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnag 97 punkti!! Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 3,8 punkti.

Tootjainfo: "There are few styles of beer more flavorful than Imperial Stout. Our thick, rich version was brewed with plenty of caramel and roasted malts and subtly spiced with American Chinook and Styrian Goldings hops. We've accentuated the natural smokiness of the brew by adding a small amount of beechwood-smoked malt. At 22 degrees starting gravity and 8.0% alcohol by volume, this beer boasts flavors of chocolate and coffee, along with raisins and dried fruit soaked in sherry.
Black Cauldron is a strong ale, best enjoyed in moderation, and paired with full-flavored grilled or roasted meats or with dessert. Chocolate cakes, truffles, fruit tarts, caramel flan or crème brûlée are all excellent matches."

Väik purk, sildikujundus mutaval mägine. Tumepruun vaht täidab üle poole klaasis, muutudes suuremulliseks, kuid püsides kaua. Õlle värvus - ilmvõimatumust. Aroom - raskelt leivane, kergelt suitsune, tiba karamelline.

Esmamekk üllatab sellega, et ei olegi naftalik, vaid täiesti vedelik, seejuures meeldivalt mõru-magus ja röstine. Keskmaitse - karmilt röstine, isegi söestunud servaga leivaviilak on lõkke kohal ka veidi suitsust mekki omandanud. Lõppmaitse - mõru, röstihapu, kõrbenud rosinad on korraks likööris toibunud ja siis siia klaasi libisenud. Järelmekk - rästi-rösti-hästi tugevalt röstitud kohvi, mõru, suisa 90% šokolaad ja siis ka veidi magustamata kakaopulbrit otse keelele.

Ülemäärakas. Ülevõllikas. Röstikuningas. Kõrbemise piiri ületanud rösti-porter
---
tsõpa saadaval
---
pilt isetehtud

To Øl - # DIPA

# DIPA (To Øl, Taani). prk 0,44 l. alc. 8,7 %. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang 96 punkti!! Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja 3,84 punkti.

Tootjainfo: "Dry-hopped to the brim with Cascade Citra and Simcoe perfectly balanced by pilsner malts, wheat, and flaked oat
IBU 50"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus sama primitiivne kui joogi nimi. Kollaka varjundiga vaht täidab pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - plödiselt määrdunudkollane. Aroom - selle üleküpsenud meloni peale on eile kass pissinud.

Esamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõru-magus. Kekmaitse - vaigune, huvitavalt eeterlik, mandliõli meenutustega ja kergelt keelt hammustav. Lõppmaitses hammustus tugevneb, jõudes üsna karmi humalakõrvetuseni, nüüd see eeterlik pool kannab kõrvitsaseemne õli muljeid. Järelmekk - happeline kihelusega, kurimõru servaga, veidi lausa kirbuse Rubiconi ületav, aga foonil tugevalt magus

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-magus-mõru-vürtsikas-kirbe-mõru-magus-hapukas-vürtsikas-MÕRU buketiga ÜLEVÕLLIKAS. DIPA'na vägagi veenev, mitmekülgse maitsepildiga, kuid lõppkokkuvõttes veidi räntsakalt tasakaalust välja vajuv. Kogemusena aga seda väärt!
---
pisut saadaval
---
pilt isetehtud

Funky Fluid - Gelato d'Oro

Gelato d'Oro (Funky Fluid, Poola) prk 0,5 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Smoothie / Pastry" ja 4,02 punkti.

Tootjainfo: "Sweet and sour beer inspired by Italian ice cream with a huge amount of real fruit. This time, next to juicy mango, we used goldenberry for the first time"

Keskmist kasvu purk, sildikujunduses lubatud füüsalid. Kollane vaht täidab pool klaasi ja püsib vaatamata kohisemisele mõndagi aega. Õlle värvus - plödiselt plägakollane. Magus-hapukas lõhnas on kenasti tunda nii mango kui füüsali komponenti.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tummiselt magus-hapu. Keskmaitse - meenutab kõrvitsa-ploomi mehu, ainult et tänu füüsalile on happelisem. Lõppmaitse muutub veidi vesisemaks, aga ka mahlasemaks ning hakkab oma happesusega keelekülgi parkima. Järelmekk - kuiv, parkiv, sõstrane, happeline ja samas lausa ülemääragi magus.

Muutuva kehaga, alakarboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-hapu-HAPU-MAGUSA buketiga nii ja naa rüübe. Noh see et õllefaktor on sisuliselt 0, sellega ei üllata kedagi. Kuid täna füüsali kasutamisele ei täida see jook ka gelaatolikku kreemist ootust ning jääb pigem sellise kummalise friigiliku katsetuse nurka. Põnev? Jah seda küll. Aga ilmselt on füüsali mittekasutamiseks õlledes häid põhjuseid :)
---
paar tükk saada
---
pilt isetehtud

Sunday, December 24, 2023

Anderson's - Tõrv Sai Teoks - Lagavulin BA

Tõrv Sai Teoks - Lagavulin BA (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double Oatmeal" ja hinnang 4,05 punkti.

Tootjainfo: "Tume ja suitsune kaerahelvestega pruulitud õlu.
Laagerdunud Lagavulin tammevaadis."

Väike vahakaelaga pudel, sildikujundus mõjub miskipärast jüriarrakulikult. Sentimeetrine tumepruun vahukiht kaob üsna koheselt. Õlle värvus - vanapaganamust. Aroom ... nohhhhh ... mida Lagavulina vaadist tulevalt kraamilt ikka oodata kui krõbedat turbasuitsukoorikut :)

Esmamekk - tinttontnaftalik, aga siiski mitte asfalt. Alkoholine, aga mitte karvane

Keskmaitse - turbasõstramoos. Noh nagu mustsõstra oma, aga turbast, teate küll

Lõppmaitse - turbatõrvasõstramoosi liköör

Järelmekk - tõrvatubatuletis, loksutada, mitte segada

ÜLEFÕLLI FRIIGIKAS. Kui turbaviskid meeldivad, oled omadega õnneseenes. Kui ei meelde, siis ära mine isegi sinna tuppa, kus avati see pudel.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Anderson's / Prizm - 50 Shades Of Black

50 Shades Of Black (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 8,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Flavored - Other" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang 3,7 punkti.

Tootjainfo: "Dark slightly smoky beer with spruce tips and juniper berries"

Väike purk, sildikujundus andekalt musta-valge-prismaline. Hallikaspruun pöidlapaksune vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - punakaspruuni helgiga must. Aroom on muljeltavaldavalt mitmevaigune, meeldejääv ja ninatõmbav.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, magusmõrkjas ja üllatavalt keeleotsa kudistav, kuigi see pole ei karbo- ega alkokudin. Keskmaitse - hapukas ja vägggga mõnusalt ja muljetavaldavalt kuusevõrsene, magus ja C-vitamiinine koos röstise kuivusega. Lõppmaitses on nüüd juba kenakesti tunda mitte kuigi kaua kuivanud kadakamarjade eeterlikku rõskust, puidususte ja magus-haput eeterlikkust. Järelmekk - vaigune, klaar, röstine, puhas, metsik ja metsaline.

MEGA. Esiteks on väga hea meel, et Andersonsi koda on endale taas mune kasvatanud ja hakanud turvaõlle kõrvale ka hullusi tootma. Teiseks see hullus on suurepäraselt teostatud, rösti, kuusevõrse ja kadaka maitsed moodustavad kena terviku! Kolmandaks ma tean juba ette, kui kerge seda on turundada Gambrinuse-taolises butiigis, kui kunde tuleb küsimusega "midagi põnevat ja meeldejäävat"!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

BrewHeart - Jerry Was A Hazecar Driver (Blue Edition)

Jerry Was A Hazecar Driver (Blue Edition) (BrewHeart, Saksamaa) prk 0,44 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,98.

Tootjainfo: "New and updated for 2023. The blue pill.
Hops: Galaxy, Vic Secret, Mosaic."

Punase versiooni kirjelduse leiab huvi korral siit

Keskmist kasvu purk, automobiilne kujundus. Valge hõre vaht täidab enamiku klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on mõrkjas-magus, veidi eeterlik / kamprilik.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-mõru. Keskmaitse - tihedalt magus-hapu-mõru, pihlakane ja vaigune. Lõppmaitse - apelsinine-ananassine ühelt poolt ja greibikoorene-karmipoolne teiselt. Järelmekk alustab pehme tsitruselise mahlasususega, kuid siis keerab ette puiduse-mõru-vürtsika põse ja jääb karmipoolselt ning kauaks õhetama.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõru-magus-hapu-mõru-magus-mõru-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. NEIPAna vägagi veenenv, mahlane ja samas humalahammustusega. Kõige mõtekam oleks seda aga võimalusel proovida koos Red Edition variandiga, tabamaks erinevusi
---
õige pisut saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, December 23, 2023

Anderson's - Seven Seas of Rye - Fiji Rum BA

Seven Seas of Rye - Fiji Rum BA (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang pole samuti veel välj kujunenud.

Tootjainfo: "Brewed with 50% Rye Malts, this Imperial stout is thick and smooth with notes of chocolate, licorice and bread.
Matured is Fiji Rum barrels."

Väike vahakaelaga pudel, sildikujundus süngevõitu. Pöidlapaksune pruun vaht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - nuustnikastanult-must. Mudlunk-põdlõnks koliseb see naftalik vedelik (!?) klaasi. Aroom - lagritsane ja alkoholine.

Esmamek - tõrvjas, paks ja magus-hapult kleepuv-liköörine, keeleots lööb alkoholi-häirekella. Kesmaitse - leiva-tubaka-liköör, üles ehitatud 80% Strohhi peale. Lõppmaitse - kange mustsõstraliköör, mis on piibukaha kaudu pikalt kulgenud. Järelmekk - mustsõstra-kreeginafta.

Elajalikult raske ja naftase kehaga, liimja paletiga, magus-hapu-magus-mõru-hapu-magusa buketiga nii ja naa rüübe. Tulevik võib tuua siin imelisi arenguid, kuid praegu on ta alkoholine tõrv
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Clown Shoes - Space Cake

Space Cake (Clown Shoes, USA). prk 0,33 l. alc9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 97 puntki!! Untappd liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja 3,89 punkti.

Tootjainfo: "Being pursued by a giant assortment of laser-equipped cupcake-spaceships is many things, but it is certainly no time to panic. Miracle Mike and his galactic canine Bionic have been through far worse, and they always seem to find a way past the relentless pursuit of the Space Cake fleet. This Double IPA features robust hop aromas that carry through to the strong juicy flavors of tropical citrus. A sweet and strong malt backbone pairs with a subtle booziness to make Space Cake an approachable DIPA fit for an extraterrestrial odyssey.
IBU 50"

Väike purk, koomiksilik sildikujundus. Kollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus kirkalt ja tumedapoolselt kuldne. Aroom - ohhhjaa, westkõuster oma karamellises-puiduses täidluses!

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõru-magus-mõru. Keskmaitse - puidune, kanarbikune, päikesesooja männitüve sarnane. Lõppmaitse - karamell, kanarbikumesi, kumalaste undamine hilissuvisel metsavälul ja jalge all kõrbisev põuane sammal. Järelmekk - vana männi koore all elab uus elu, omamoodi sümbol sellest, kuidas kõik on elurõõmu täis, ka vana pehkinud ront kannab endas kihavat vaibi ... kuni rähn või mõni muu lojus nad sööb - aga seegi on osa looduse võimsusest

MEGA! Klassikalist westkõusterit kohtab nii harva, et iga trehvamine on nagu kauakadunud kaimu taasnägemine!
---
natukese saadaval
---
pilt isetehtud

Sibeeria - Yummy (Pineapple, Papaya & Coconut)

Yummy (Pineapple, Papaya & Coconut) (Sibeeria, Tšehhi) prk 0,5 l. alc 5,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Smoothie / Pastry" ja hinnang 4,14 punkti

Tootjainfo: "Temperatures outside recently rose above freezing point, so it’s obviously the right time for a summer cocktail. Long overdue, here is the new Yummy! This time we filled the tank with heaps of pineapple and papaya and added some coconut and vanilla. Combined with its chewy body, this piña colada-inspired Yummy is about as far from a beer-flavoured beer as it gets. Basically an instant summer in a can to provide a beach fix before the actual summer arrives."

Keskmist kasvu purk, sildil lubatud puuviljad kokteilina. Tihe valkjas-kollane vaht täidab pool klaasi ja püsib kaua.

Aroomina on kaugelt ninast tunda keefirine hapukas värskus, kohale jõudes aga tütümmmtüdünnn kui tihke kookose-ananassi puntratants, no kohe ikka selline tüüakas ja tünderjas et papaial pole lootustki kuhja alt välja paista.

Esmamekk - ananassimehu! Kõrvitsa-ananassi-mango-mangonassi-püree!

Keskmaitse - kookosemehu. Kookose plödimehu. Püreemehu.

Lõppmaitse - JJJJJJJJJAAAJÄÄÄGUNIIKUISOOOOOLI see imikuealistele mõeldud toitev puuviljapüree, milles vitamiinid suure vaevaga sees ringi pullerdavad.

Järelmekk - vanadekodus on tantsupidu, õhus on ratastoolide lõhna! Kui vanakestele seda klaasike sisse anda erguti, uinuti ja hulluti asemel, siis on kõik õnnelikud.

VIIGEMINDSIITMINEMA kui hea see ebaõlu on. Plõdisev plödisev püreemehu, tulvil häid emotsioone, hambutuid õnnelikke naeratusi ja silgeksilutud kortse. See jook PEAB olema vanadekodu nädalavahetusel menüüs!
---
ega ma seda kellelegi ei müü küll!
---
pilt isetehtud

Friday, December 22, 2023

Anderson's / Horizont - Palomascope

Palomascope (Anderson's / Horizont, Eesti Ungari) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - Strong" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Lager - Mexican" ja hinnang 3,39.

Tootjainfo: "Collaboration with Horizont Brewery. Imperial Mexican Lager with Grapefruit and Lime zest, salt and tequila soaked oak chips"

Väike purk, sildikujunduses on vist mh mängus soolakristallid? Valge vaht täidab pool klaasist, vajub küll hõredaks, kuid püsib kenakesti, haakudes kaunilt ka klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt oranž. Aroomis katab laimi vaimustavalt värske magus-mõrkjas vaip kõik muud vaibaalused tegelased.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-hapukas ning veidi keeleotsa kallal nurklev. Keskmaitse muutub matsakamaks, greibisemaks ja apelsinitarretisele sarnasevaks. Lõppmaitses - soola ja magusa imeliselt ilus tasakaal, greibidžmm ja värskelt riivitud laimikoore mõrkjas eeterlikkus. Järelmekk - mõru-magus jämedalt matsuv maitsepall koos elegantse soolase lisandusega, mis kõik kokku põrgatavad keelt ja meelt sellise entusiasmi ja kergusega, et vägisi kipub minema tuhmiks alkoholi-hoiatus ... ehk siis keha tunneb, aga keel eelteavitust sellest ei anna!

FRIIGIKAS. Ilmatumalt meeldiv friigikas. Maitsepedaalid läbi põranda, kaitseriivid maha võetud, võimsalt ja võrgutavalt uutele lonksudele kutsuv, kõigist stiilidest mööda vaatav - ja seejuures hirmustore ja veidike ka hirmuskole, sest kui sa mõtled et mis võib nüüüüüüd juhtuma hakata ...
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Dugges / Verdant - Off The Lip

Off The Lip (Dugges / Verdant, Rootsi / USA) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja hinnang 3,9 punkti

Tootjinfo: "Surf’s up, dude.
A collaboration brew with Cornwall’s finest, Verdant, to celebrate all the lovely things that are DIPA. Drop!
We've known the guys at Verdant for six or seven years now. From meeting at festivals, going to their brewery, and having them over to ours. Due to happenings, we hadn't seen them in a while. Also, we had opened up a bar.
It was the perfect time to hit two birds with one stone and have them over for a tap takeover at our place while also brewing a third Verdant x Dugges collaboration.*
The two previous beers we had brewed together, Liesolve and Solved, were hazy IPAs. So, why stop? A third hop juice, a true mashup of our styles, was planned and brewed. Some of our processes, some of theirs, and hops... all the hops.
We're super happy with how this one turned out, and it's always lovely to learn and share with friends. Until next time. Rad!
*No birds were harmed during these two events. It’s just a saying."

Väike purk, disco-kirju kujundus. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib kaua, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt mehukollane. Aroom - mõnusalt greibivaigune, mõru ja magusakas ning aktiivselt nina kudistav

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapukas-magus ning kergelt keeleotsal kõdistav. Keskmaitse - mahlavaigune, humalahammustusega ja samas mehune. Lõppmaitse - apelsinimehu greibikoore lisandiga. Järelmekk - mahlane ja vaigune, krõbelev ja torklev, vürtikas ja mõrkjas-magus

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-vürtsikas-mõru-magus-hapukas-vürtsikas-mõru buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Mehu-mudru-IPAna kohe vägagi veenev, mahlasuse mõttes ränk-ohtlikult kergelt joodav
---
suti saada
---
pilt isetehtud

To Øl - New Moon

New Moon (To Øl, Taani). prk 0,44 l. alc. 5,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Porter - American" ja 3,51 punkti.

Tootjainfo: "This porter is loaded with dark roasted and crystal malts to give a delicious flavor and crisp yet full bodied mouthfeel. (It might surprise you with a full body given the lower ABV.) It still has moderate residual sweetness and light bitterness to make for a highly drinkable beer."

Keskmist kasvu purk, loppis-täpiline kujundus. Pruunakas vaht täidab pool klaasi ja vaatamata hõredusele püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirka tumepunase servaga mustjaspunane. Aroom on leebelt kõrbenud stritslipõhja meenutusega, magus ja tuhane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-röstine. Keskmaitse - mõrkjas-hapukas, tuhane, kõrbenud ja õrnalt kakaone. Lõppmaitse - magusakas, kõrbemaläinud rosinate ja pähklite meenutusega. Järelmekk - magus-hapu, kaneeline, rosinane ja kuivatatud ploomide ning pirnide segune, mis on kuuma kuiva pliidiraua peal veidi kärssamiseni kuivada lastud.

Keskmisest õõõõõkvapisut raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga HEA TASEME rüübe. Briti porteri tiba mõrkjam ja kehakam versioon, mistap "american porter" on tipp-topp määratlus
---
pisut saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, December 21, 2023

Viljandi Vaadimees - Söör

Söör (Viljandi vaadimees, Eesti) prk 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Barleywine - English" ja hinnang 3,54.

Tootjainfo: "Vaadimees ei mõõkle
Ta on kahe jalaga maa peal
IBU 50"

Väike purk, sildil tviid ja kõvakübar. Kollakas-punakas vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - hämuselt oranžikas-pruun. Aroom - idealiseeritud ettekujutus odraveinist - magus, karamelline ja veidi pähkline.

Esmamekk on raske kehaga ja magus-hapukas, pisut alkoholisena tunduv. Keskmaitse - mõrkjas-magus, ploomine, kuivatatud kirsine, tiba metalne, soe ja imeilus. Lõppmaitse - karamelline, kuivatatud viigimarjad leotatuna heledas rummis ja ülekallatud kibuvitsalikööriga. Järelmekk - magus, rosinad, poolkuivad datlid, murakaliköörikomm valges šokolaadis.

VAIMUSTAV! Jah, ta on tiiiiiba alkoholine ja ilmselt tahaks veel umbes pool aastat seista, aga tal on KÕIK ootuspärased nüansid, telgivaiad ja verstapostid paigas ning sellest saab suurepärane õppematerjal õllekoolitustel, iseloomustamaks rubriiki "odravein", seda enam, et hetkel on see AINUS puhas odravein eesti õlleturul.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hiiumaa - Jõulutäht

Jõulutäht (Hiiumaa, Eesti) pdl 0,5 l. alc 7,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Lager - Dark" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "German dark lager with cocoa and crystal malt."

Keskmist kasvu pudel, sildil - jõuluäht pudeli otsas :) Pruunakas vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - vähese uduvinega tume pruunakaspunane. Aroom lihtsalt ja leivaselt/kaljaselt röstine.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapu ning keeleotsa torkiv. Keskmaitse - magus-hapu, veidi alkoholiselt agressiivne ja kakaone. Lõppmaitse - kakaoküpsis, kastetuna lahjemasse balti porterisse. Järelmekk - leivane, magus, melassine ja mõrkjas-röstine

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapu-magus-hapu-vürtsikas-mõru-magus-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Veidi toorena mõjuv, sellise noorepoolse balti porteri moodi tegelane
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Brewski / Monkish - I’m Monk-Ish

I’m Monk-Ish (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja 4,13 punkti.

Tootjainfo: "New England IPA collab with Monkish"

Väike nääps purk, sildi ... umm ... monk'ish :D Kollakas vaht täidab pool klaasi ja püsib ÜLIMALT kaua. Õlle värvus - mudruselt kollane.

Aroom. Uhhhhh. Ammu pole tundnud NIIIII värsket ja naeratamapanevat lõhna, mis paneb naeratama ja humalakarvad peas püsti tõusma. Millega seda võrrelda? No ma ei teagi, kaalikamahlaga ehk?

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, humalakurrutustega ja mõrunurrutustega, värrrrrskusejudinatega üle selja

Keskmaitse - ohhhh saaaaa piiiiirakas pingpongi-tingtongi pall, millel on kurgivõrsed, kaalikasüdamik ja kohusetundetult paljukordselt humalakäbisid.

Lõppmaitse - PÄÄÄÄÄRISUSKUMATU, kui raju on see karmiotsaline seedermänd, mis on ristatud sidrunheina ja laimikoorega.

Järelmekk - röööööövelööbik humalasoomuses, mentoolise värskuspuhanguga raudrohu mõru koos greibikontsentraadiga

TRIATLON-MEGATONN USKUMATU! Vana Gambrinus ei mäleta ammu ennast puhtast humalanaudingust nii rulli keeranud olevat. Siin on maitseid rohkem kui mõned TIPA/QIPA variandis, kuid ilma nonde koletiste lääge-magusa kangusefoonita. FUNDAMENTAALSELT FENOMENAALNE
----
ülivähe saadaval
---
pilt isetehtud

Wednesday, December 20, 2023

Bevog - Horta 2023

Horta 2023 (Bevog, Austria). pdl 0,375 l. alc 15,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Barleywine - Other" ja 4,32 punkti

Tootjainfo: "A perfect marriage of beer, chocolate and whiskey!
Masterfully crafted barleywine, aged in the finest whiskey barrels from Gölles. For a higher flavour profile we incorporated the highest quality organic chocolate nibs from Zotter chocolate.
Horta delivers a truly luxurious drinking experience with rich aromas and flavours of dried fruits, caramel, chocolate, cherry and vanilla"

Keskmist kasvu pudel, süngelt elegantne sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - kirkalt sünkjastumepunane Aroom - odraveinilikult karamelline ja kuivatatud kirsside kuivhapukas taust.

Esmamekk - raskepoolse kehaga ja magus-vängevõitu, keeleotsa sakutav ja torkiv. Keskmaitse algab sulni ja meeldiva karamelliga, kuivatatud ploomide ja pähklitega, kuid siis võtab alkohol võimust. Lõppmaitse -šokolaadine, puidune, kuiv ja karmipoolne, vaskne ja alkoholine. Järelmekk - raskelt magus, šokolaadine, šokolaadikoogine, rummis leotatud rosinad ja kange šokolaadiliköör ... võibolla lausa Strohhi peal tehtud

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlise paletiga, magus-alkoholine-magus-mõru-alkoholine-vürtsikas-magus-hapukas-mõru buketiga nii ja naa rüübe. Odraveinina veenab vägagi. Viie-kuue aasta pärast võiks tast saada SUME KAUNITAR, kuid praegu on ta toores.
---
mõned pudelid saadaval
---
pilt isetehtud

Tanker - Santa’s Day Off

Santa’s Day Off (Tanker, Eesti) prk 0,44 l. alc 5,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter"ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang 3,3 punkti

Tootjainfo: "Santa’s Day Off on siidiselt pehme maitsega porter, mille linnasevalik teeb sellest eriti kergelt joodava õlu. Aroom on mõnusalt magus, kergelt kohvine, mõrušokolaadine ning kakaone. Maitse on täidlane ning selles domineerib kohvi ja šokolaad.
Värskendav õlu külmadeks talveõhtuteks. Sobib suurepäraselt grillitud toitudega, šokolaadikoogiga, aga ka puhtalt nautimiseks.
IBU 33"

Keskmist kasvu purk, sildil ühe habetunud mehe tagumik :D Hallikaspruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kenasti, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - tuhmtume mustjaspruun. Aroom vastab balti porteri ootustele, olles nii hapukalt röstine kui ka magus-kreemine.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-hapult röstine. Keskmaitse - veidi magusam, šokolaadisem, aga ka tuhasem. Lõppmaitse - tugev röst, ehk isegi liiga tugev, miska mõrkjas pool hakkab pisut kirbeks minema. Järelemekk - röstitud hernes, veidi kõrbenud karamelli, hapu ja vürtsikas ning kuivpoolseks muutuv.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Balti porteri kreemikas-magusale ootusele ei vasta see jook kuigivõrd, pigem hariliku porteri röstisele-kuivapoolsele positsioonile.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

To Øl - Toøl-ator

Toøl-ator (To Øl, Taani). prk 0,33 l. alc. 5,7 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Bock - Heller Bock / Maibock" ja hinnang 37 punkti. Untappd ütleb: "Bock - Hell / Maibock / Lentebock" ja 3,41 punkti.

Tootjainfo: "A relatively pale, strong, malty German lager beer with a nicely attenuated finish that enhances drinkability. The hop character is generally more apparent than in other bocks. Perfect Beer for the Oktoberfest-period"

Väike purk, ilmetu kujundus. Valge vaht täidab pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on õrnalt ja teraviljaselt magushapukas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja toekalt magus-hapukas. Keskmaitse - hapukas ja veidi vürtsikas, kehakas, õrnalt agresiivnegi. Lõppmaitse muutub mõrumaks, mis muudab samas tugevneva magusa kenasti tasakaalustatuks. Järelmekk - linnaseline, tummine, mõrkjas-vürtsikas.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-vürtsikas-mõru-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA TASEME rüübe. Helles bock - seda ta on, veidi lihtsakoeline ja samas jõuline. Tõsi küll, miks nii kogenud koda pidi nimetusse sisse kuduma eksitava ATOR-lõpu (mis tähistab doppelbocke) jääb arusaamatuks
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Tuesday, December 19, 2023

Garden - Planina

Planina (Garden, Horvaatia) prk 0,44 l. alc 10,3 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 96 punkti!! Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double Coffee" ja hinnang 4,09 punkti.

Tootjainfo: "Inspired by the Italian classic: Espresso, Cacao & Madagascan Vanilla"

Keskmist kasvu purk, peaaegu-et-meeldejääva kujundusega silt, mis selle tootja puhul on harv nähtus. Tumepruun vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - tünn-tünder-tühermaa-must. Aroom - tubakatuhk, kohvitubakatuhk. Kohvitubakas on ju olemas, kas pole?

Esmamekk - õfffff kui magus. Maguskohvi? Miks?

Keskmaitse - magusus taandub tubaka ees, muutudes hapukamaks ja risti-rästi-röstisemaks

Lõppmaitse - mõrumagus šokolaadisigarituhk. Šokolaadi-koogist saab ju ometigi teha sigareid, kas pole nii?

Järelmekk - äffff-õhhh kui kurjama magus ja kuivõrd marukangekohvi ja arulage vaniljesigar ja üleüldse ärasuitsetatud kakaopõõsas.

FRRRRIIIIKI-ÜLEFÕLLI šokolaaditubakatuha peale üles ehitatud rummikohvi-kakao-jurakas.
---
näpuotsaga saadaval
---
pilt isetehtud

De Molen - Dag & Dauw

Dag & Dauw (de Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 7,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Flavored" ja hinnang 94 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Fruited" ja IPA - Fruited

Tootjainfo: "Highly refreshing IPA because of it's light fruity sourness from Bergamot fruit and nice bitterness caused by a delicate balance of several American hop varieties (Chinook bitter hop, cascade, columbus,amarillo dry hop). Flavor indication: Citrus, floral, light grassy.
IBU 54"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Kollakas vaht täidab pool klaasist ja püsib vägagi kaua, haakudes kenasti ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž. Aroom - ooojaaa, bergamot on siin vägagi selgelt tunda!

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse - aromaatne, omamoodi vänge ja apelsinikooreõline ja mõru-hapukas, veidi keelt sakutav. Lõppmaitse - rõhutatult pomerantsine, mõruapelsinine ja veidi agressiivne. Järelmekk - võimsalt mõru-magus, nina ja kõrvu sissepoole sikutav, otsmikukortse siluv ja loodusvägine.

ÜLEVÕLLIKAS. Bergamot ehk pomerants on üks võimas tegelane, millega on lihtne üle võlli minna. Siin on ilmutatud suurepärast kunsti jääda täpselt viimasele piirile pidama
----
mõni pudel saada
---
pilt isetehtud

Garden - Valovi

Valovi (Garden, Horvaatia) prk 0,44 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang 70 punkti. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja hinnang 3,73 punkti.

Tootjainfo: "Floridaweisse - Pink Guava, Strawberry & Lime Tropical & juicy sour beer Hops: Columbus Malts: Lager, Oat Malt, Wheat Malt Yeast: Sanders Adjuncts: Pink Guava, Strawberry, Limes
IBU 5"

Keskmist kasvu purk, selle tootja kohta isegi uskumatult kenake kujundus. Kergelt kreemika varjundiga vaht täidab veidi üle poole klaasi ja püsib kaua. Õlle värvus - pudruselt oranžikas. Aroom - vaarikatega joogijogurt.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt hapu-magusakas. Keskmaitse - hapu ja mõrkjas, laimikoor ja vaarikaseemned annavad oma veidi parkiva mõru tulemi. Lõppmaitses tugevneb üks magus-mõru element, mis on algusest peale selgelt olemas, kuid vana Gambrinuse jaoks kaardistamata ... võibolla see ongi see "roosa guava"? Järelmekk on mõrkjas-hapukas, keelekülgi parkiv ja taganurkades veidi vürtsikalt torkiv.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-magus-hapu-vürtsika buketiga VÄGA HEA TASEME rüübe, mis on lihtsalt oivaline janukustutaja, kuid oma happelise-parkiva olemuse tõttu väga pikalt sellele joogile kesknenduda ei tahaks
---
tirtsukese saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, December 18, 2023

Brewdog - Arcade Made

Arcade Made (BrewDog, Šoti). prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang 81 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja 3,7 punkti.

Tootjainfo: "We’re levelling up this DIPA with an experimental hop expansion pack. Newbies Strata and Zappa attack with a fruity onslaught of passion-fruit and strawberry and their secret weapons dank resin and mint. The high scoring combo of tropical fruit and pine is delivered super smoothly via wheat and oats. Low bitterness, a solid malt base and no-holds barred hopping leaves Arcade Made top of the leader board every time."

Avastasin üllatusega, et olen samanimelise õlle ära kirjeldanud poolteist aastat tagasi, lihtsalt väiksemas taaras ja teise disainiga. Nüüd siis saab teha võrdluse, mis on ka alati tore.

Vaht ja värv on jäänud samasuguseks. Aroom samamoodi tsitruseline, ehkki veidi lillelisema servaga. Maitsebukett laias laastus jällegi samane, ehkki puidusem ja veidi karmim.

ÜBERHEA DOPPEL-IPA, mis ei tapa ega laasta ega hirmuta, vaid kutsub võtma veel ja veel lonkse, mahlane nagu NEIPA, kuid samas ka AIPA sugemetega. Wunderbar nii joodavuse kui maitsekülluse mõttes
---
tsipa saadaval
---
pilt isetehtud

De Molen - Kop & Stoot

Kop & Stoot (de Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Rye" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Rye" ja 3,45

Tootjainfo: "Juniper, Rye
IBU 50"

Väike lihtne pudel, selle tootja kohta tavatult palju kujundeid sildil :) Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib pikalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroomis on kadaka eeterlikkus selgelt tunda, varjates pea kõik muud lõhnad.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-eeterlik. Keskmaitse - hapukas, puidune, vaigune ja rukkile omaselt vürtsikas. Lõppmaitse - vaigune, magusakas, intensiivne, tõepoolest vägagi kadakane. Järelmekk - taaskord eeterlikult vaigune, aromaatne, intensiivne, kadakavaigune, vürtsikas ja lõpuks ka selgelt rukkine.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Kadakas kipub küll veidi kõike muud varjama, kuid sellist kadaka-rukki põhja peaks loomuldasa meie pruulikojad katsetama, mitte hollandlased! :)
---
mõne pudeli jagu saada
---
pilt isetehtud

Sibeeria - Podzim 2022

Podzim 2022 (Sibeeria, Tšehhi) prk 0,5 l. alc 4,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter" ja hinnang 82 punkti. Untappd ütleb: "Porter - English" ja 3,74 punkti

Tootjainfo: "Most modern porters today are dark black and bordering on light stout, so this year we decided to go a different route. Autumn 2022 is a slightly denser version of the classic English brown porter. Let's say an evening latte in a pint - delicately saturated, extremely complex, captivatingly smooth and full of caramel, cocoa and creamy coffee. This is a porter we had to treat ourselves to because we haven't had a beer like it in years..."

Keskmist kasvu purk, silt kojale omaselt puidune. Pruunakas vaht täidab 2/3 klaasist ja on päris püsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega punakaspruun. Aroom on magus, kohvine, iiriskommine, keedetud kondenspiimane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-röstine. Keskmaitse - kohvine, röstine, leivakoorikune, magus-mõrkjas. Lõppmaitse - magus ja röstihapukas, ühekorraga lausa kergelt läägeks muutuv, teisalt jällegi kergelt kuivapoolne. Järelmekk - magus-hapukas, veidi tubakane, röstine ja leivakoorikune.

Keskmisest suti kehakam, mõõdukalt karboniseeritud ja siidise paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-MAGUS-hapukas-mõrkja buketiga VÄGA HEA TASEME RÜÜBE! Huvitavalt mitmemõõtmeline ja pisut ise endale vastuvaidlev tõlgendus porterist, mis jääb piimakohvišokolaadija röstitud leiva vahele
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Sunday, December 17, 2023

Mallaskoski - Pinterial Stout Please

Pinterial Stout Please (Mallakoski, Soome) pdl 0,33 l. Alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine" ja hinnang 71 punkti. Untappd ütleb: "Barleywine - Other" ja 3,67 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Pint Please designed on the basis of millions of beer reviews from the community, a plush malty, roasted, coffee, dark chocolate, smooth and full-bodied imperial stout. The beer is cold-extracted with high-quality coffee beans from Vaasa's Tinto Roastery, which increase the roastiness of the beer and bring it a new dimension.
IBU 20"

Väike õlakas pudel, sildil omamoodi nägemus pindisest klaasist. Pöidlapaksune pruun vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - pisukese punase helgiga must. Aroom on tugevalt kohvine, kuid sellise ... läbiuhutud kohvimassi võtmes.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu ning magus, röstine ja kohvine. Keskmaitse - kohvine, kuivapoolne, hapu ja keelekülgi kihelema panev. Lõppmaitse - kohvine, magus-hapu, kerge lagritsase vinega. Järelmekk - kuiv, kohvilagrits, veidi vürtsine ja nelgiselt parkiv.

Keskmisest õrnalt raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivavõitu paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-magus-hapu buketiga Hea taseme rüübe. Stout ... noh on küll. Kohvi ... noh on kah. Aga vaimustuma panna küll ei suuda.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Mikkeller - Stuck in the Snow

Stuck in the Snow (Mikkeller Taani). prk 0,33 l. alc 7,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,41 punkti.

Tootjainfo: "Christmas Double IPA This year there's no stout or barley wine under the tree, but a pure Double IPA with a crisp bitterness. At 7.8%, it also provides the necessary strength for the festive season. Brewed with pine spruces and ginger"

Väike purk, sildil lumene-kuusene-talvine pildike. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris korralikult, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - lilleline, vahane, karamelline ja vaigune.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõru-magus. Keskmaitse - magus-hapukas, tugevalt vaigune ja puidune. Lõppmaitses - kamprine, pisut joodine, metalline ja kuiv. Järelmekk - vürtsika-mõrkja, kamprine, eeterlik, ürdine ja üsna vängelt mõru-seedermännnilik.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-magus-hapukas-magus-mõru-vürtsikas-mõru buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE. Vanakooli DIPA huvitavalt eeterliku-vaiguse kõrvalekaldega
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

The Garden / Ophiussa - Imperial Florida Weisse: Pineapple, Coconut & Vanilla

Imperial Florida Weisse: Pineapple, Coconut & Vanilla (Garden, Horvaatia) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja hinnang 3,74 punkti.

Tootjainfo: "Juicy & Tropical Pineapple Punch. A Big, Tart & Sour beer, balanced with gentle notes of Coconut & Vanilla. Made with our Portuguese friends
IBU 8"

Keskmist kasvu purk, lootusetult ilmetu kujundus. Õrnalt kollaka varjundiga vaht täidab pool klaasi, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - õrnalt uduselt kollane. Stiilile omane jogurti/keefiri lõhn haakub kenasti kookosega

Esmamekk on kerge kehaga, isegi vesine, hapu ja laimine. Keskmaitse - veidi magusam, kohupiimasem ja vaniljesem. Lõppmaitse - magushapu omamoodi kookoselimonaad. Järelmekk - happesus muutub veidi keelt kriipivaks, teeseenelikuks ja jook ise vägagi kuivaks.

Üllatavalt kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu buketiga Hea taseme rüübe. Kui oleks kuuma suve, siis sobiks see jook suurepäraselt, praeguse ilmaga peab ikka kõva janu olema, et seda tervet purki ära juua.
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, December 16, 2023

Pühaste - Waking Fantasy

Waking Fantasy (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Stout - American" ja hinnang 3,96 punkti

Toojainfo: "Imperial stout brewed with tonka beans and Ceylon cinnamon"

Väike purk, sildil veidi väsinud ilmega haldjatar. Tumepruun vaht täidab u pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - korstnalõõrimust. Aroom on tummiselt röstine, mõõdukalt soolamandline, kõrbenud servaga leivane ja kõrbe-krõbe-piparkoogine.

Esmamekk on raske, lausa veidi nätske, soolakas-hapu ja melassine, piparkoogitaignane ja mõnusalt keeleotsa kudistav

Keskmaitse - parimas mõttes liköörilikult pihlakasoe, mandlikreemine ja sügavpehmelt pähkline

Lõppmaitse - ulmeuinutavalt vatiiniselt pehmesoemõnusehmespehmesmusitav

Järelmekk - soolamandli ja pihlaploomi karamellkreemine koos ikkagi ja jällegi kõrbemakippumamineva piparkoogindusega.

ULTRATASTILISELT FENOMENASTILISELT maitserongitäie naeratusi pakkuv kõrbepiparkoogi maiusjook
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Stone - Imperial Notorious P.O.G.

Imperial Notorious P.O.G. (Stone, USA) prk 0,35 l. alc 8,0 % Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang 82 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja hinnang 3,69 punkti.

Tootjainfo: "P.O.G. stands for the fruit ingredients used: passionfruit, orange, and guava. These flavors blend harmoniously into a tropical character and refreshing finish
IBU 20"

Väike purk, sildil koja tunnus-sarvik ootamatult lillelises keskkonnas. Kreemika varjundiga vaht täidab üle poole klaasi ja püsib isegi hästi selle stiili kohta. Õlle värvus - mudruselt oranž. Aroomis domineerib passioonvilja hapu, aga seda koos guaava magusa põhjaga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hüplevalt-särtsakalt hapu. Keskmaitse - magus-mõru-hapu, värske apelsinimahl koos passioonviljaga. Lõppmaitse - kuiv, hapu, keelt parkiv, mõnusa magusa-imperiallimonaadiliku kummalise kiuksuga. Järelmekk - tüüakalt magus-hapu, multimitumahlane, kuivapoolne ja sabaga lupsulöövalt kaskaadlev.

ÜLEVÕLLIKAS! Berliinerile omasei noote ei tuvasta. Õllelikke elemente samuti mitte. Aga ülieluülesuurustavalt mahlane, happeline, kevadvetele kutsuv ja muidu silmi säramapanev
---
nati saadaval
---
pilt isetehtud

The Garden / CraftRock - Rice Cold IPA

Rice Cold IPA (Garden, Horvaatia) prk 0,44 l. alc 6,1 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Pale Lager - Hoppy / India (IPL)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Cold" ja hinnang 3,55 punkti.

Tootjainfo: "Super dry, rice IPA allows the stone fruit hop notes to take centre stage. Our first ever Japanese collab with Tokyo's CraftRock
IBU 27"

Keskmist kasvu purk, ilmetu kujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasi ja püsib mõneti. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on kergelt mõrkjas, kassine ja toore riisi lõhna lisab ilmselt aju

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas-hapu. Keskmaitse muutub veidi magusamaks, aga laagerõllele omane hapu toon jääb domineerima. Lõppmaitse - mõru ja õrnalt magusakas, päris kuiv ja karge. Järelmekk - mõru, vürtsikas, kuiv ja isegi õrnalt kirbeks muutuv

Üllatavalt kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-hapu-mõru-magusakas-vürtsikas-mõru-vürtsika buketiga Leebe friigikas. Kuiv ja krõps IPL, milles riisi maitsejälge küll ei suutnud tuvastada, aga tugevalt omanäolineon ta siiski
---
pisut saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, December 15, 2023

Stone - Downunderstruck

Downunderstruck (Stone, USA) prk 0,35 l. alc 9,0 % Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 93 punkti! Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 3,81 punkti.

Tootjainfo: "We have had fans clamor for us to re-brew the Stone 19th Anniversary Thunderstruck IPA…..as well as an internal plea from Team Stone to be able to experience this wonderful beer one more time. Here it is! Another celebration of Hop Innovation with this being a focus on our grower friends down under. An amazing Double IPA that’s well worth a Southern Hemisphere return visit.
Originally released to commemorate our 19th Anniversary, this is a recipe that’s garnered constant rumblings requesting its return, as steady and powerful as the sound of a didgeridoo…
ABV: 9%
IBUS: 95
HOP VARIETIES: Galaxy, Ella, Vic Secret"

Väike purk, sildil koja sarvilis-tiivuline tunnustegelane. Kollakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib märkimisväärselt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - vaigune-karamelline-puidune, magus-mõrkjas

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõru-magusakas ning keeleotsa hammustav. Keskmaitse - puidune, vaigune, karm ja takjane. Lõppmaitse - mõru-mõru, raskemoeline, kuid pigem selline raske-raudrüütliselt õilis kui matslikult jurakas. Järelmekk - vanakaooli IPA steroididel!

ÜLEVÕLLIKAS-KLASSIKAS-MEELDETULEKAS! Soovite meelde tuletada, kuidas vanakooli IPAd oma karmis ja rusikas-vastu-lauda-raksuvas mõruduses maitsevad? Njaaaaaaa, selle kõrval on enamik kaasaegseid mehu-mudru-IPAsid ikka moodsad hipsterid, samas kui teisel pool lauda istub turd ja turske mehekoll, ehkki väliselt mõlemad kannavad habet ja ruudulist flanellsärki.
----
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Pühaste - Linnutee

Linnutee (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Stout - American" ja hinnang 3,96 punkti

Toojainfo: "Stout brewed with Kenya Zawadi Peaberry coffee and condensed milk."

Väike purk, sildil luiged ja veel keegi. Kakaopruun vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib vägagi. Õlle värvus - süvatumekoleväga punakaspruun. Aroom ... hmmmmmmm ... piimakohv? Või kui on olemas kohviga kondenspiim, siis see on see!

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-magus. Keskmaitse muutub kreemisemaks, kohviseks ja veidi tuhaseks. Lõppmaitse - kõrbenud kohvioad, karamelliks keedetud kondenspiim ja tubakas. Järelmekk - magus-mõru, tubakatuhk kondenspiima ja külma kohviga.

Keskmisest raskema ja muutliku kehaga, hapukas-magus-hapukas-mõrkjas-magus-mõrkja buketiga VÄGA HEA TASEME rüübe. See tubakatuhane-kõrbenud ääreke kipub matma kondenspiima kreemisust, kuid muidu korraliku keha ja maitsekülluse eest suhteliselt madala kraadi juures on see ikkagi tubli tegu
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Sori - Blackberry Liquorice Sour

Blackberry Liquorice Sour (Sori, Eesti) prk 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja 3,45 punkti

Tootjainfo: "Sori's Blackberry Liquorice Sour is like a wild dance party for your taste buds, where juicy blackberries serenade your palate, while a cheeky twist of licorice adds an unexpected twist of intrigue. It's a fruit-forward fiesta with a dark and mysterious side that'll leave you craving an encore."

Väike purk, sildil marjakobar. Sõrmepaksune roosa vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - mudruselt määrdunudpunane. Aroom on päris selgelt sõstrane, kuigi rahulikult võiks ninatunde järgi ka punasõstra kasuks otsustada.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja tugevhapu. Keskmaitse - mõrkjashapu, magustamata sõstramahla meenutav. Lõppmaitses hakkab magus-metalse tooniga esile tulema ka lagritsa pool. Järelmekk - kuiv ja hapu ning korralikult keelekülgi parkiv.

Kergepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu buketiga Hea taseme rüübe. Õllefaktor 0, magustamata sõstramahla faktor 100. Janukustutuseks oivaline, üle ühe purgi aga ilmselt ette ei tahaks võtta
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Thursday, December 14, 2023

Pühaste - Sensi Rum BA

Sensi Rum BA (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,2 punkti

Toojainfo: "Imperial stout aged in Jamaican rum barrels"

Väike vahakaelaga pudel, silt sarjale omaselt lakooniline. Sõrmepaksune mustjaspruun vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - otsatultmust. Aroom - uimastavalt sametine, šokolaadine, mandline. Röstmandlid kakaopurus.

Esmamekk - ummmm ... soolane? Soolane ja magus ja alkoholine ja vaskuhmris purustatud soolamandlid!

Keskmaitse - soolane-tubakane-magus-alkoholine. Soolakaramellišokolaaditubaka piparkoogine-meepräänikune

Lõppmaitse - soolamagus, maalasogus, jummalast lahe ja turteltuine, hunniviisilselt tähelepanurööviv ja parimal moel dominantne, laskmata tegeleda muuga kui uuesti ja uuesti tilgakest mööda keelt libistades kontrollida oma lömmilöödud tajusid.

Järelekk - soolašokolaad, kergsoolaploomidest Pisa torn vajumas kaela oliivkreekidest Kolosseumile

EBAREAALSELT VASTUVINDILINE JA SUUREPÄRASELT MEELIMURDEV! Vana Gambrinus on 117 korda rääkinud et sool sobiks impsidesse. Pole õrna aimugi, kas siia on reaalselt soola lisatud või mitte aga see tulemus on mõõdutundetult hea, sest ta pole tavapärane
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud