Monday, February 28, 2022

Irish stout braggot

Irish stout braggot (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,6 %vol.

Tootjainfo: "Braggot õlle"

Väike matsakas pudel, kojale omane sildikujundus. Sentimeetrine hall vahukiht on mõõdukalt püsiv. Joogi värvus - kirkalt sünkjaspunane. 

Aroom on vääääga huvitavalt ... ärritav? Kergelt nagu lahustiline, tärpentinine ja eeterlik. Samas ka puidune ning kookoseline. Lõppeks aga ka kakaone ja röstine. Igatahes kummaline.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-hapu-torkiv. Keskmaitse .... eeeuuummm ... seesuuret ... õunane ja kopitusene ja kuivanud majapidamis-seebi taoline? Lõppmaitse - kopitama läinud leivakuivik, lahustatuna õunaveinis, seejärel röstitud ja koos tilga tärpentiniga serveeritud? Järelmekk - vinnutatud liha koos kuivatatud õunte ja õõõõõrnalt hallitama läinud sepikuga?

FeiderFriigikas. Kas pruulmeister nüüd niimoodi tahtiski teha, et mekkija mõtleb ennast kolmeks katki, kaheldes et kas see jook on nüüd hea või halb või huvitav?
---
pilt isetehtud

Cichi

Cichi (O/O, Rootsi) prk 0,44 l. alc 6,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 69 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,77 punkti.

Tootjainfo: "West Coast IPA made with Citra and Chinook"

Keskmist kasvu purk, lihtne kuid omamoodi vahva sildikujundus. Kreemikat karva vaht täidab kolmandik klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on mõnusalt magusakalt puuviljane ja vaigune. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõru. Keskmaitse on hapukas-mõru ja kuivapoolselt puidune. Lõppmaitse - rauarohke, kuiv, veidi karamelline, vaigune. Järelmekk muutub veidi hapukamaks ja mahlasemaks, kuid peatoon jääb kuivalt mõrkjaks.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-hapukas-mõru-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Korralik vanakooli westkõuster.
---
pilt isetehtud

Juulik

Juulik (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untapped ütleb "Pilsner - Other" ja hinnang 3,33

Tootjainfo: "Our collab beer with Estonian rockband Terminaator
IBU 15"

Väike purk, sildil kurikloun. Valge pöidlapaksune vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - tume täiskuldne. Aroom - meeldivalt linnaseline. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - magusakas-mõrkjas, linnaseline ja leivane. Lõppmaitse muutub pilsneri kohta ehk veidi liiga kuivaks, kuid samas ka mõnusalt vürtsikaks. Järelmekk on hapukas ja mahlasepoolne.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga Väga hea tasemerüübe. Aus ja linhtne linnaseline saksapärane pilsner.
---
pilt isetehtud

Sunday, February 27, 2022

Soulmate

Soulmate (Zagovor, Venemaa) prk 0,44 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang 96 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja 4,02 punkti

Tootjainfo: "New England style IPA dry hopped with humulus lupulus var. neomexicanus "HBC 438" a.k.a SABRO hop strain
IBU 35"

Keskmist kasvu purk, sildil sõpsid :) Valge vaht täidab pool klaasist, ei püsi küll kaua, kuid haakub mõneti klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt-piimjalt hämune-kollane. Aroom - jaaaaaaa, see va Sabro on üls agressiivselt äratuntav kraam, sihuke okkaline ja eeterlik ja vaigune ja isegi eukalüptine/lagritsane/mentooline.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-hapu-vürtsikalt mahlane ning ärevalt elavalt torkiv. Keskmaitse - jahe, mentooline, agressiivne, kollakas-roheline, kaktusemahlane, naadine. Lõppmaitse - kookos lagritsaga, kreemine ja puidune, torkiv ja rahmeldavalt rahutu. Järelmekk - kookos-lagrits, kamper ja nn vietnami salv ... agressiivne, ärev, taganttorkiv.

Keskmisest raskema kehaga, tugevapoolselt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-hapukas-vürtsikas-mõru-hapukas-vürtsikas-magus-mõruda-torkiva buketiga Megataseme rüübe. Ülivärske IPA, mille humalabukett on agressiivne, kihelev ja podisev nagu kevadine aurik viimaste jäätükkide vahel minekule kibelemas
---
pilt isetehtud

New IPA

New IPA (O/O, Rootsi) prk 0,33 l. alc 6,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 88 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,69 punkti.

Tootjainfot pole leida.

Väike purk, erakordselt nõmedalt primitiivne sildikujundus. Kollakas vaht täidab pool klaasist ja püsib päris ilusalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on leebelt mõrkjas-hapukas ja kuusevaigune.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja lõhnast erinevalt üsna kenasti särtsakalt mõru. Keskmaitse muutub hapumaks, suisa isegi hapuks ja mõruks, metsikute paradiisiõunte kompoti sarnaseks. Lõppmaitse - mõru-magus, kaua päikese käes pleekinud kuusevaigu taoline. Järelmekk leebib ootamatult magusaks ja mahlaseks, meenutades anananassikompotti, kuhu on põnevuse pärast ka veidi lagritsajuurt ja kampolit lisatud.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõru-hapukas-mõru-vürtsikas-magusa buketiga Übertaseme rüübe. Korralik IPA, mida pole häbi kellelegi pakkuda ... ehkki meelde ta teiste hulgast kah ei jää
---
pilt isetehtud

Friday, February 25, 2022

Džinnilik mõdu-metheglin

Mõdu Metheglin džinni maitseainetega (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,1 %vol.

Tootjainfo: "Kadakamarjad, koriander, rosmariin, apelsinikoor, ingver, lagritsajuur."

Väike matsakas pudel, kojale omane sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Joogi värvus - klaarilt valkjas-kollane. Aroomis sekundeerib mõdu endale hapukale põhjale ingveri vürtsikas ja kadakamarjade eeterlik serv.

Esmamekk on keskmise või isegi veidi kergema kehaga ja torkiv ... on see nüüd vürtsist või alkoholist, jääb esmalt segaseks. Keskmaitse - magus-mõru, kohe jämedalt magus-mõru, apelsinikoore aromaatne mõrkjus koos koriandri vaiguse elemendiga. Lõppmaitse - kuiv ja meditsiiniline, eeterlik ja vängevõitu, rosmariini vaigune-eeterlik võimsus võtab võimsust. Järelmekk - lagritsa läila eukalüptine veidrus laotab end üle keele valla.

FRIIGIKAS. Liiga palju kõike. Liiga tugevalt kõike. Võimalik et pika seismise järel muutub see mitmeti oraline ja ogaline jooks ka nauditavamaks, praegu kuulub ta rubriiki: "ahsoo, et nii saab kaa?"
---
pilt isethetud

Hop Detour

Hop Detour (Pinta, Poola) prkl 0,33 l. alc 7,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Rye" ja hinnang 84 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Rye" ja hinnang 3,85 punkti.

Tootjainfo: "This Kveik Rye IPA results from some New Zealand hops getting stuck in customs on their way to the polish brewery Pinta. Luckily, we, being located outside the EU, could collect them instead. We liked the NZ hops so much that we wanted to make collab together with Pinta to honor the Hop Detour. The beer really has everything you want from a juicy kveik IPA; tremendous amounts of Nelson Sauvin, Mosaic, Cryo loral, Rye and to top it all off, it’s brewed with Norwegian Kveik Yeast from Voss."

Väike purk, sildil Lervigi mehike jalgratta seljas. Valge sõrmepaksune vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt tuhmkollane. Aroom on mõnusalt mahlaselt humalane, viinamarjane ja veidi saiane ning vürtsikas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja huvitavalt hapukas-vürtsikas. Keskmaitse - hapu ja kuivapoolne, muskaadiliku mõru kõrvetava noodikesega. Lõppmaitse - mõru-magusakas ja väga kuiv. Järelmekk - viinamarjad, melon ja kuivatatud barabarissmarjad.

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud ja väga kuiva paletiga, hapukas-vürtsikas-hapu-mõru-vürtsikas-mõru-magusakas-hapu buketiga Feider Friigikas. Kas ta on IPA ... nooojaaaah. Kas ta on rukkiõlu ... eeee-vist-jaaah. Kas ta on kveikine ... jaaväga!
---
pilt isetehtud

Päpp

Päpp (Veski, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol.

Tootjainfo: "Punane rukki eil
IBU 25"

Väike lihtne pudel, lihtne kodukootud sildikujundus. Pruunakas vaht täidab kolmandik klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. Aroom on leebe, sügaval nohistamisel aimub midagi magus-hapukat, karamellist ja veidi leivast.

Esmamekk on kekskmisest veidi raskema kehaga ja tugevalt mõru. Keskmaitse - hapukas-mõru ja piut metalne. Lõppmaitse - karm, vaskne, koredapoolne ja ürdiselt mõru. Järelmekk - hapu, veidi karamelne, haputaignast tehtud leiva kuivikute põhiteljega. 

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-hapukas-mõru-magusakas-vürtsikas-mõru-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Punane rukkieil robustses võtmes.
---
pilt isetehtud

Thursday, February 24, 2022

Schooner Or Later

Schooner Or Later (Stu Mostów, Poola) prk 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang 93 punkti. Untappd ütleb: "Porter - Imperial / Double Baltic" ja 4,06 punkti

Tootjainfo: "Our last season’s hit, which we decided to intensify this year and multiply by two. In this beer we used a very aromatic addition: roasted coconut and toasted Palo Santo wood – a delicious and incredibly seductive coconut"

Väike purk, sildil roolirattur :) TUmepruun vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib pääääris kaua. Õlle värvus - öisemeremust.

Aroom - KOOOOOKOOOOOS! Kookoskoopa kõlav kaige. Võta sa nüüd kinni, on's see päriskookosest või Sao Palo puidust, aga see lõhn on VÕÕÕÕIMAS!

Esmamekk on raske ja rammusalt magus-mõrkjas. Keskmaitse - röst, kõrbenud puit, vägamagusmelass. Lõppmaitse - suitsubounty! Järelmekk - HÜÜÜÜRATULT suituskookos!!!

GIGA-ÜLEVÕLLIKAS. Siin õlles on kõrbekookost, suitsu-bountyt ja viirukit koos nii palju, et väiksem kookosekirik saaks seda armulauajoogina kasutada aastajagu.
---
pilt isetehtud

Wet Hop IPA

Wet Hop IPA (Pinta, Poola) prkl 0,5 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 96 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,82 punkti.

Tootjainfo: "IPA from Polish brewery with American hop cones? It’s real thanks to the delivery of freshly frozen cones from Yakima Chief Hops®! Simcoe®, Azacca® and Cascade varieties went straight into the kettle. Discover their unique profile – tropical, floral, herbal."

Keskmist kasvu purk, sild humalarohke. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on magusakas, kergelt vaigune ja õrna meloninüansiga. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tugevalt magus-mõru. Keskmaitse - hapukas, veidi agressiivne, humalahammustusega. Lõppmaitse muutub mõrudamaks, veidi puiduseks, kasetohu ja raudrohu nootidega. Järelmekk - naasemine magusama-melonilise mahlasuse juurde, ehkki vürtsikas-mõru foon jääb sseda saatma.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõru-hapukas-vürtsikas-mõru-magus-vürtsikas-mõru buketiga Übertaseme rüübe. Mõõduka humalahammustusega karmima otsa IPA, meeldiv klaasitäis.
---
pilt isetehtud

Pilsivesi

Pilsivesi (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,7 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Homebrew, Pilsner - Other" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "Suitsulinnastest tehtud õlu suitsusauna suitsuliha ja suitsujuustu kõrvale."

Väike matsakas pudel, sildil lendav kollanokk :) Sõrmepaksune valge vahukiht kaob tõtlikult. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on leebelt magusakas-suitsune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks ja suitsusemaks. Lõppmaitse - mõrkjas-magus, üle leegi käinud leivaviilu meenutusega. Järelmekk annab juurde väikese vürtsika-sooja sära, pannes maitsepildi kenasti elama.

Keskmisest udupeene kriipsu jagu raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Hea mõte, hea teostus, eriti võttes arvesse et tegemist on mõdupruuliga, kelle katse teha suitsuõlut on ühtlasi ka kenasti välja kukkunud.
---
pilt isetehtud

Wednesday, February 23, 2022

Hazy Discovery Tallinn

Hazy Discovery Tallinn (Pinta, Poola) prkl 0,5 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang 93 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Triple New England / Hazy" ja hinnang 3,84 punkti.

Tootjainfo: "Welcome to our hoppy travel agency! This time you are holding a ticket to Tallinn – thanks to the cooperation with Põhjala Brewery, we are taking you on a beer journey to Estonia. For this strong, Triple IPA we have used hop varieties exclusively from Australia. Vic Secret™ brings in citrus, pineapple and resin thread. Galaxy® and Enigma™ hops – orange, mango, melon and white fruits. Hop Rate: 31g/l."

Keskmist kasvu purk, sildil Tallinna katusmaastik õhtukumas. Kollakas vaht täidab 3/4 klaasist, püsib ülikaua ja haakub ka tihedalt klaasiseintele. Õlle värvus - tuhm-mudruselt tumeoranž. 

Aroom. Nuuuuuhhhhh. Vana Gambrinuse nina tõmbab lohinal sisse pool tuba ja pööningu takkapihta. Selle lõhna nimi on HUMALLLLL! Helisev-kõlisev kõrgehäälne humalate inglikoor. 

Esmamekk. Raske. Ilus ja raske. Magus, ilus, sametine ja raske. 

Keskmaitse. Joopppppennnpuhhh. Tallinn on maitsev kas teate. Raskelt maitsev. HUMMMALLLAHÄSTI MAITSEV!!!

Lllõõõppppp. Maitse. Maitsev. Vaik. Vedel apelsinivaik. Murumaik. Keskpaik. Kolhoosidevaheline ehituskeskus. Kurat raisk. Kui haaaaa-heaaaa.

Järelduste järlmite järgmiste järelmekk heidab järile ja küsib. Miks raisk selliseid õllesid niiiii vähe tehakse. Miks neid pole siin kogu aeg saada, miks on pardike nii väike ja Kuu nii kaugel?

GIGAMEGAÜMBERMAAILMA HEA! Trimpadi-trimpadi trimpas konn, miks ta küll nii väike onnnn. Tripeltõhustus-IPA!!!
---
pilt isetehtud

Beach, Please!

Beach, Please! (Stu Mostów, Poola) prk 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Porter - Baltic" ja 4,05 punkti

Tootjainfo: "For those who enjoy more earthy notes.
The rich base of Baltic Porter has been upgraded with coffee and cocoa beans. The result is an incredibly delicious combination, which is brought together in a dessert-like form by the velvety texture of this beer."

Väike purk, sildil kalasilmne pikksilm :) Tumepruun vaht täidab 3/4 klaasist, kuid kaob kiirelt ja jäljetult. 

Aroom - kohhhhhvilont käib vastu lage ... ohhhhh kohvilont, ohh kohvilont, nii kaunid on su ohked!

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magus-suhkrune-kohvine. Keskmaitse - kohvikaramell šokolaadis. Lõppmaitse - kohvišokolaad koorekaramellis. Järelmekk - kohivkooresuhkrukastmesšokolaadikohvijook!

MEGAKOHVI MEGAKARAMELL! Uhhhhhhhh, kui see jook vaid nii magus ei oleks, siis seda jooks kohe palju ja iga hommik. Kraad oleks ainult boonuseks onju :)

World After Citra

World After Citra (Pinta, Poola) prkl 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 54 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,79 punkti.

Tootjainfo: "In 2022 we go back to the roots – rediscovering classic hops again. The series is opened with a beer brewed with the Citra® variety. The hop debuted in 2007 and changed the game. It will be dry. Expect a solid load of citrus, but also mango, verbena and lychee. Hop Rate: 17g/l"


Keskmist kasvu purk, tugevtriibuline sildikujundus. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on huvitavalt mõrkjas-vahajas, justkui nuusutaks mingit kummaliselt mango-greibi lõhnalist küünalt.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja jõuliselt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub hapukamaks, tsitruselisemaks, greibi ja laimi vahepealelt väga mahlaseks. Lõppmaitse - mõru-magus, suhkrusse kastetud greibikoor, millele on peale tilgutaud laimimahla. Järelmekk on vürtsikalt mõru, krõmpsuvate roheliste pikerguste viinamarjade ülimalt rahuldustpakkuva värskusega.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõru-magus-vürtsikas-mõru-hapuka buketiga ÜBERTASEME rüübe. Mõru ja kuiv nagu westkõuster, kuid samas ka meeldivalt mahlane ja hästi toekas!
---
pilt isetehtud

Tuesday, February 22, 2022

Jak w dym (2021)

Jak w dym (2021) (Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Smoked - Rauchbier" ja hinnang 87 punkti. Untappd ütleb: "Bock - Doppelbock" ja hinnang 3,53 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "A dark, dense and specifically smoked double Bamberg-style bunker. Rauchdoppelbock is an autumn-winter classic for lovers of expressive smoked meat - over 80% of the filling is malt smoked with beech wood smoke. For centuries it has been brewed in Bamberg, since 2011 in Poland (PINTA). Since the taste of Smoked Koźlak is very unique, let's be honest: PINTA is like in smoke - love it or throw it!
IBU 28"

Keskmist kasvu pudel, sildil suitsuleegid. Kollane hõre pöidlapaksune vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun. Aroomis segunevad parimal moel puusuits, karamell ja pähkel.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - magus, karamelline, isegi veidi läägevõitu, kuid samas kergelt hapukalt suitsune. Lõppmaitse - röstpähkel, linnasesiirup, kodune kukekomm, veidi kõrbema läinud karamell. Järelmekk - mõrkjas-magus, puidusuits ja koduses ahjus küpsetatud linnasekook või -küpsis. 

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsikas-magusa buketiga Übertaseme rüübe. Suitsusubokke võiks ilmas rohkem olla, sellest on sihukest mõnusat esivanemate võnget, kodust ja maalähedast meeldivust.
---
pilt isetehtud

Winter Sour Ale - Pomegranate And Basil

Winter Sour Ale - Pomegranate And Basil (LetoBrew, Venemaa) prk 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja 3,94

Tootjainfo: "Зимный кислый эль с добавлением запоминающегося сочетания сока граната и отвара свежего базалики.
IBU 10"

Keskmist kasvu purk, silt etniline :) Määrdunud-kollane vaht täidab 3/4 klaasit, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - tuhm määrdunud-pruun. Aroom ... kannäe kanni - ongi basiilik ja granaat!

Esmamekk on raske ja kummaliselt läila-magus-ürdine. Keskmaitse - graantõuna kuivus ja happelisus on olemas, aga selle foonil ja keskel ja ümber on veider ürdisus. Lõppmaits - köögilvija-piparmündi-basiiliku-granaatõunapüree? Järelmekk ... kõrvitsa-porgandi-melissi-eukalüptipuder?

Friiiiiiiigkas kolmkendkaks astmes. Õllefaktor rämedas miinuses. Üllatusfaktor kõvas plussis!
---
pilt isetehtud

Twisted Reality

Twisted Reality (Coma, Venemaa) prk 0,5 l. alc 6,1 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Hard Seltzer" ja 4,1 punkti

Tootjainfo: "A collaboration brewed in conjunction with the GasBrew brewery. Fashionable and trendy hard seltzer filled with banana, cherry, strawberry puree, Madagascar vanilla and lactose. This will turn your reality inside out!"

Keskmist kasvu purk, silt ... ummm ... huvitavalt narkootiline? Tuhmroosa sõrmepaksune vaht kaob kohe. Joogi värvus - veider-eemaletõukavalt punakaspruun. AROOOOMM -- kui värv on eemaltõukav, siis  aroom seda meelitavam, pehmem, puuviljasem!

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tugevmagus ning C-vitamiinine. Keskmaitse - MAGUS-maasikane-banaanine. Lõppmaitse - teravalt sirisevalt happeliselt C-vitamiinine kirsine sõstrane banaanipüreene. Järelmekk - puuviljaplödi selle sõna simiavavas mõttes!

FRIIIIGIKAS! PUUVILJAPLÖDI! MAITSEV PUUVILJAPLÖDI!
---
pilt isetehtud

Monday, February 21, 2022

Crazy Lines #17: Bridges of Lines

Crazy Lines #17: Bridges of Lines (Stu Mostów, Poola) prk 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang 73 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja 3,78 punkti

Tootjainfo: "Hoprate 20 g/l"

Keskmist kasvu purk, labürindiline värvirõõmus sildikujundus. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist, püsides superkaua ja tihedalt. Õlle värvus - mudruselt hämukollane. Aroom on leebelt, aga meeldivalt hapukas-magusakas, meenutades kodust sõstra-õuna toormoosi vms.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tugevalt mõrkjas-magus. Keskmaitse - tihedalt magus-hapukas, tikrite ja apelsini-laimi segune. Lõppmaitse - magus-mõrkjas, pisut isegi kuivapoolne, kerge humalakuivusega. Järelmekk on mõrkjas-magus ja veidi vaniljemõrkjas, huvitaval kombel isegi kerge muskaatpähklise eeterlikkusega. 

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja poolsametise paletiga, mõrkjas-magus-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magus-mõrkja buketiga ÜBERtaseme rüübe. NEIPA väga heas teostuses. Jah, ei midagi sellist, mis ka peale klaasi tühjenemist eraldi kõneainet pakuks, kuid joogina siiski väga mõnus
---
pilt isetehtud

Havana Stout

Havana Stout (Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Extra / Foreign / Tropical" ja hinnang 86 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Foreign / Export" ja hinnang 3,62 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Dark, strong, aromatic - PINTA Havana Stout - a stronger and tropical version of Stout or Foreign - in our version seasoned with unrefined brown Muscovado sugar and pure molasses. Flavored in a deckchair with oak macerated in 80% Stroh rum.
IBU 39"

Keskmist kasvu pudel, keeruline sildikujundus ... või noh spiraaliline :) Tume kollakaspruun vahukiht täidab ligi poole klaasist ja püsib mõõdukalt, haakudes kenasti ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tume mustjaspunane. Aroom - kakao ja melass.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üllatavalt hapukas. Keskmaitse muutub mõrkjamaks, kuid peamiseks jääb siiski huvitav hapukas ploomine-kohvine segu. Lõppmaitses annab tunda tamme puidune rõskus ja veidi tolmune kohvipurk. Järelmekk - hapukasmagus ploom mõrkjas šokolaadis.

Keskmisst veidi raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-mõrkjas-maguskas-hapukas-mõrkja buketiga veidi kummaline rüübe. Lõhn ja stiilimääratlus viitavad magusale ja kreemisele ootusele, millele maitse ei vasta. Aga see maitse on siiski meeldiv! Kuid kus on lubatud Strohh?
---
pilt isetehtyd

Hazy Discovery Copenhagen

Hazy Discovery Copenhagen (Pinta, Poola) prk 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang 99 punkti!!! Untappd ütleb: "IPA - New Zealand" ja hinnang 3,97 punkti.

Tootjainfo: "Welcome to our hoppy travel agency! How about a city-break in Copenhagen and cooperation with the famous To Øl? If you are up for it, we introduce you to our new IPA hopped with varieties from New Zealand. The Bruce gives you a ripe tropical fruits and lemon zest flavors. Nelson Sauvin™ brings the notes of grapes and white fruits and Motueka™ – fresh lime. Hop Rate: 26g/l"

Keskmist kasvu purk, sildil linna sümbolsild. Kreemikat karva vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua ja korralikult. Õlle värvus - hämuselt tumetuhmkollane. 

Aroom. Ojaaa, see on VÄGA meeldiv! Mango, papaia, guaav, apelsinid, pihlakad, kiivid ja tikrid koos vaniljejogurtiga!

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ning tugevalt mõrkjas-magus. Keskmaitse - üllatavalt mehulik, lausa smuutilik suutunnetus paneb imestunud pilguga klaasi vaatama ... ei see ei ole mango-greibismuuti, kuigi see niimoodi maitseb!

Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas, väge sume, sulnis ja maitsetihe, selle külluslikkuse järgi võiks rääkida topelt-milkshake-IPA'st! Järelmekk on mõrkjas, pomelo ja kumkvaadi segune, mehune, väääähese humalakrõbelusega.

Mega! NEIPA, mis kõnetab sind kui mehune topelt-milkshake-NEIPA, see on lihtsalt vaimustavalt hea!
---
pilt isetehtud

Sunday, February 20, 2022

Candyman!

Candyman! (AF, Venemaa) prk 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang on 97 pukti. Untappd ütleb "Stout - Imperial / Double Pastry" ja hinnang 4,12

Tootjainfo: "It's time for carbohydrate coming-out – meet our new polysaccharide mixture, multisugar and rum-soaked coconut Imperial Stout. WE DARE YOU TO SAY HIS NAME FIVE TIMES!
IBU 30"

Väike purk, viiekordse nimemanamisega silt :) Ülipruun vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - lõkkeasememust. 

Aroom - kõrvetatud kookosest ehitatud maja, mis on seejärel päikese käes hakanud higistama karamelliseerunud kookoseõli.

Esmamekk - kookostõrv. Noh selline paks ja õline. Ja magus. Ja õline. Pikalt päevitunud kookoserasv.

Keskmaitse - süsikookos. Kookosesüsinik šokolaadiga. 

Suhkur on ju süsinik? Süsisvesinik. Süümetundmatus süütusepresumptsioon. Suhkrustatud kookoseploom. 

Järelmekk. Kookosneeger. Sest see on ilus. Must, läikiv, õlitatud nahaga, atleetlik kookos-Herakles. 

Ülevõllikas. Kõrvetatud kookosekuhi. Ja vaatamata kõigele kuhjatustele ja kookoskarjatustele see kraam ei ole läila, vaid omal teerullisel moel loogiline. Noh umbes nagu et "põder on kõige loogilisem loom"

Nopaque

Nopaque (Beerbliotek, Rootsi) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnnag pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Gluten-Free" ja hinnang 3,62

Tootjainfo: "A West Coast IPA. Collaboration with Browar Stu Mostów, Wrocław, Poland.
We think Browar Stu Mostów (The Brewery of a Hundred Bridges), is one of the best breweries in Poland. They make great beer, crafted by passionate people. Through beer festivals we became friends and made the opportunity to visit their brewery in Wrocław, to brew a beer together. Nopaque, is our second collab together. This time brewed in Gothenburg. Something we all enjoy, as a tribute to our shared values.
An unfiltered West Coast IPA full of citrus, dank, herb forward and fruity hop flavours. Built on top of a balanced malt sweetness, and finishes with a round and pronounced bitterness.
IBU 45"

Väike purk, huvitavalt rohetäpine sildikujundus. Kollakas vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on huvitavalt vürtsikas, meenutades greibikooreõli ja ananassikonservi segu millegi kamprilaadsega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse muutub veidi karmimalt mõrkjamaks ja ka suti hapumaks, laimikoore taoliseks. Lõppmaitses see laimikoorene moment tugevneb ja keelele hiilib lõhnast tuttav võõramaine eeterlikkus. Järelmekk - kamper ja greibiseemne-õli apelsinimahlaga?

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA TASEME RÜÜBE. Westkõusteri jaoks ehk veidi liiga leebe ja mahlane, kuid selline mõnus humalane joogipoolis, mida võtaks ette ikka kohe päris mitu klaasitäit.
---
pilt isetehtud

Kwas Xy

Kwas Xy (Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 4,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang 96 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja hinnang 3,86 punkti.

Tootjainfo /guugeltõlke kaudu): "This time we are reaching for Catharina Sour - a new wave sour style straight from Brazil - with a short but successful history. Catharina Sour is a slightly stronger version of Berliner Weisse - necessarily with the addition of tropical fruit. The name comes from the Brazilian state of Santa Catarina - this is where home brewers and craftsmen brewed the first beers of this style in 2015, looking for something refreshing for hot days. Soon, the fashion for light, fruity acid took over most of Brazil. Catharina Sour, as a new style of beer, was also recently included in the BJCP (Beer Judge Certification Program) catalog.
Xy acid - for our interpretation, we used a 15% addition of passion fruit puree, and the whole was acidified with lactic acid bacteria to the level of 3.4 pH."

Keskmist kasvu pudel, silt kandiliselt ja rõõmsalt suvine :) 

Kannnnäe hullu, ma olen sama jooki juba kolm aastat tagasi hinnanud, kuid kuna sildikujundus oli teine, siis ajas segadusse. Aga noh, teeme siis võrdluse. 

Vaht, värvus, lõhn on üsna samasugused, kuid maitse on tunduvalt kuivem ja rabarbaarsem, seeläbi tunduvalt nauditavam. Kui kolme aasta tagune hinnang oli "HEA taseme rüübe. Mahlane ja kerge, suurepärane suvejook, happeline ja värske, aga ei ole ka midagi, mille kohta "vau" öelda." Nüüd aga ütlen "Übertase! Kuiv ja mahlane kombinatsioon on seekord otse oivapunkti lähistel!"
---
pilt isetehtud

Saturday, February 19, 2022

Цыган

Цыган (Hophead, Venemaa) prk 0,33 l. alc 13,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Russian Imperial" ja hinnag 3,74 punkti.

Tootjainfo: "strong smoked Imperial stout.
special ingredients: Virginia tobacco, smoked peppers habaneros.
IBU 70"

Väike purk, mustal sildil arhetüüpne mustlas-värk :) Kollakaspruun vaht täidab pool klaasi ja püsib kaua. Õlle värvus - mustlas-öine-must :) 

Aroom ... no ongi suits ja tubakas. Või siis tubakas ja suits. Ja veidi vana nahka ja tuhka ja turvast ja liha. No mõnus noh :)

Esmamekk on raske kehaga ja magus. Peaaegu et liiga magus, kuid samas ka hapukalt suitsune ja mõrkjalt röstine, nii et kõik on bueno.

Keskmaitse - mõrutuhk. Tuhkmõru. Pipratera. Mitte kusjuures tšilli, vaid just nagu musta pipa tera hamba all katki kaksatuna mõnusast lihavast ahjupraest.

Lõppmaitse. Ahjaa. Rääkides habanerost. Sellisest toredast ja leebest habanerost, mis on ka selle va ahjuprae lahutamatu osa. Ja suitustatud paprika!

Järelmekk. Tubakas tõepoolest. Tubakatuhk ja piibukaha. Piibukaha puhastamiseks on olemas terve komplekt uuritsaid-kaabitsaid jms teravikke, kas teadsid seda? Vot need kõik on komplektina siin õlles olemas.

Friigikas. Nii mõttelt kui teostuselt. Juba mõte panna tubakat ja chipotlet õllesse on friiki-giiki. Teostus on selle mõtte toime pannud suurepärasel moel, mitte tappes maitsja keelt ühe ja teisega, kuid tuues nad piisavalt jõuliselt välja, et keegi ei pea küsiva ilmega naabrile otsa vaatama, küsides et "on siis vä?" On-on, mõnusalt on
---
pilt isetehtud

Corsendonk Christmas Ale (2021)

Corsendonk Christmas Ale (2021) (Corsendonk, Belgia). pdl 0,33 l. alc 8,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Strong Dark" ja hinnang 96 punkti. Untappd ütleb: "Winter Ale" ja 3,66 punkti

Tootjainfo: "Ingredients: Pale, Munich and Caramunich malts; Kent Goldings hops. This is a rich, dark, joyous brew with which to celebrate the holiday season. It’s aroma of chocolate malt and spiciness is reminiscent of the wonderful smells of holiday baking in Mom’s kitchen. Silky smooth on the palate, it’s predominantly malty, with smoky, spicy and citrusy notes and a long, lingering finish that is lightly tart and malty. Bottle conditioned for a fresh, lively taste. Round and well balanced, it’s a welcome addition for holiday tables and beyond."

Väike lihtne pudel, seeriale omane sildikujundus seekord jõulusel foonil. Tumekollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt tarduva laava punane. 

Aroom ... eee ... kõige lähemalt meenutab see keeksi või muffini põhja, kui see on õõõõige pisut liiga palju kuuma näinud. Et siis mitte veel mõru-kõrbenud, aga sellist õrnalt ülekaramellieerunud suhkru lõhn :)

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja üsna jämedalt magus-mõrkjas. Keskmaitse - kommisuhkur, kuivanud apelsinikoor ja veidi kaneeli. Lõppmaitse - ülekuivanud rosinad ja viigimarjad, mõnusas karamelliseerumisastmes datlid, nelgi- ja vürtsiterake. Järelmekk on pisut hapukam, hõõgveinilikum, kardemoni ja õhkõrna aniisise jahedusega.

Keskmisest tiba raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-magus-hapuka buketiga Übertaseme rüübe. Belgia õlu üllatab harva, kuid kui ta on hästi tehtud, siis on ta ka väga nauditav. Ja see on just selliselt tehtud.
---
pilt isetehtud

Hazy Morning

Hazy Morning (Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 4,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnang 91 punkti. Untappd ütleb: "Pale Ale - New England / Hazy" ja hinnang 3,6 punkti.

Tootjainfo /guugeltõlke kaudu): "Very aromatic, light, smooth and fruity American Pale Ale. Brewed with over 50% malt wheat and oat flakes. Hopped only for flavor - at the very end of cooking and in two cold doses - with the most aromatic varieties from Australia and the USA. :-)"

Keskmist kasvu pudel, lihtne rõõmsamulliline sildikujundus. Erkvalge vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on kergelt mõrkjalt greibine

Esmamekk on keskmise kehaga ja naksakalt mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-magusakas, pomelo taoline. Lõppmaitse muutub veidi hapukamaks, taaskord greibilikumaks. Järelmekk - karge, veidi kuivapoolne, mahlane, mandariini ja greibi vahepealne.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga Väga hea taseme rüübe. Suurepärane janukustutaja, mahlane ja karge. NEPA tõepoolest hea teostus.
---
pilt isetehtud

Friday, February 18, 2022

Risfactor Vanilla & Coconut

Risfactor Vanilla & Coconut (Pinta, Poola) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 96 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Russian Imperial" ja hinnang 3,93 punkti.

Tootjainfo: "Dark as night, super thick, classic Imperial Stout. Flavors of chocolate, cocoa, belfian pralins and toffee. Infused with coconut and vanilla."

Väike lihtne pudel, sildil midagi kuldselt-kunstipärast. Tumekollane pöidlapaksune vaht pole kuigi püsiv, kuid haakub mõneti klaasiseintele. Õlle värvus - finito-must. 

Aroom on super-rikkalik segu paksukskeedetud mõrkjaskmuutuvast karamell-siirupist, pähklitest, tumedast šokolaadist ja vaniljevahvlitest.

Esmamekk on raske, täidlaselt ja külluslikult šokolaadine ... kuid mitte suud paksuks tegeva magusas, vaid kuidagi hoopis mahlasemas võtmes.

Keskmaitse - wow-kui-mõnusalt mõru-magus. Parim tume šokolaad. Parim kakao. Parim kohvikakao!

Lõppmaitse. EEEPILISELT röstine, kohvi-kreemine, pähklimäärdene, kakao-liköörine

Järelmekk. Alkohol hakkab liköörilikult tundma andma. Kakaolikööriga šokolaadikommid. 

MEGAMEELETUMEGA. Parimaid kakao-õllesid ÜLEÜLDSE. Rikkalik on kahvatu sõna selle kirjeldamiseks! KUNINGLIK. VAARAO-VÄÄRILINE!!!!
---
pilt isetehtud

Dubbel Kriek

Dubbel Kriek (Corsendonk, Belgia). pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Flavored - Fruit" ja hinnang 29 punkti. Untappd ütleb: "Fruit Beer" ja 3,47 punkti

Tootjainfo: "This is a fruity beer of high density .Visually, Corsendonk Dubbel Kriek has a characteristic brown-purple color and a beautiful foam. On the nose and palate, this is the fragrance juice and natural cherry flavor, dominates this round cherry and sweet beer
IBU 23"

Väike lihtne pudel, seeriale omane sildikujundus seekord punakaspruunil foonil. Roosakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt punane. Kompotikirsi lõhn täidab juba korgi eemaldamisel kogu toa.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja jämedalt magus ning kirsine. Keskmaitse - belgiapärane karamell koos kompotikirsiga. Lõppmaitse - kirsikivi mõru ja kompotikirss. Järelmekk - mõrkjas-vürtsikas kirsikompott.

Kirsikompott. Belgiapärase õllega tembitud KirsiKompott. Belgott. Kirsiõllede hindajad on õnnelikud nii kirsi kui õlle üle. 
---
pilt isetehtud

Иштар

Иштар (4BREWERS.RU, Venemaa), prk 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja 4,2 punkti

Tootjainfo: "Любовь и плодородие, война и распри — всё во власти богини, как и сердца людей, отважившихся посмотреть ей в глаза. Иштар не нужны ни горящие кусты, ни потопы. Её заповедь одна: будь самим собой. Поцелуй её гранатовые губы и реши, хочешь ли ты быть её жрецом. Иштар примет тебя любым.

Насыщенный кислый эль со вкусом спелого граната и оттенками свежей мяты."

Keskmist kasvu purk, sildil verisilmne daam. Tumeroosa vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - mudruselt tuhmpunane. 

Aroom - granaatõunalimps. Mitte puhas värskelt pressitud granaat, aga ikkagi selgelt see kärtspunane vili. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja VÄGEVALT intensiivselt magus-hapu ning kohe esimesest kontaktist erksalt granaadine. Keskmaitse muutub veidi mõrkjamaks ja veelgi ehedamalt ehedaks. Lõppmaitse tuleb mängu ka piparmündi ... või siiski pigem melissi ... jahe mõrkjus, ehkki peatoon on magus. Järelmekk - puhas granaatsõunamahl, mis teeb kergelt limaskestale haiget :)

Õllefaktor olematu. Granaatõunafaktor GIGANTne, mis paneb vana Gambrinust hämmelduma - siiani oli ta elanud teadmisega, et granaatõuna lisamine õllesse on lootusetu üritus, et no ei ole võimalik seda maitset alles jätta. SAAB JA VEEL KUIDAS! Hüberboolselt üllatav kraam. Aga õlu pole ta ikkagi teps mitte :)
---
pilt isetehtud

Thursday, February 17, 2022

Cone

Cone (Omnipollo, Rootsi) prkl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja 3,92 punkti.

Tootjainfo: "Cone is our double dry-hopped IPA, brewed with organic Swedish malts and a boatload of Yakima grown Mosaic and Australian Galaxy hops. Cone comes with a soft body, a velvety mouthfeel and focused hop profile. Enthusiastically crafted at our church brewery in Sundbyberg, Stockholm, Sweden."

Väike lihtne purk, sildil Kummaline Võlukoonus :) Kollakas vaht täidab 4/5 klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mudruselt tuhmkollane. Aroomis segunevad vaik ja putkevars, magus-mõru ja veidi kare tunnetus.

Esmamekk on raskepoolne ja jõuliselt magus-mõru. Keskmaitse - kare, vaigune, takjane, kadaka, pärnaõite ja raudrohu segune, tugeva humalahammustusega. Lõppmaitse - hammustus taandub, selle asemele tuleb mahlane pai, kuid selles on siiski kadakaoksalikku mõru-magusat. Järelmekk asendab selle kõik aga omamoodi lahedalt hõõguva magus-vürtsika õhetusega, mis räägib värskusest ja hommikusest kargusest.

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõru-ürdine-hapukas-mõru-magus-vürtsika buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Väga lustlikult mitmenäoline, käigu pealt mutuva maitsepildi ja suutunnetusega jook, mille peamine sõnum on karmipoolne värskus
---
pilt isetehtud

ШТРУДЕЛЬ

ШТРУДЕЛЬ (КУЛИNAR, Venemaa). Prk 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeer ei tunne ei jooki ega koda. Untappd liigimääratlus: "Sour - Smoothie / Pastry" ja hinnang 4,07

Tootjainfo: "With pie, blackberry, raspberry, blueberry, lingonberry."

Keskmist kasvu purk, punasel sildil marjastruudel :)  

NB! Seda purki peab enne avamist paar korda pöörama, et põhjavajunud marjaplöga seguneks pealpoole kerkinud selge kihiga. Vahtu minimaalselt, kadumise kiirus maksimaane. Joogi värvus - marjaplöga :) Aroomis ausalt öeldes mattuvad kõiiiik marjad nii kokku, et tulemus ongi üldmarjane, kuid värskelt hapukas-magus.

Esmamekk - keskmise kehaga, siidine ja intensiivselt magus-hapu. Keskmaitse - marjasmuuti, magus-hapu marjasmuuti. Lõppmaitse ... eee miks ja kuidas ongi keelel tunda ka struudli taignamaitset? :D Lõppmaitse -  marjsmuuti.

Õllefaktor - miinus nelikendkaks. Marjafaktor - pluss kakskendkaks. Struudlifaktor - pluss viis. Faasinihkega leebenunnu friigikas. Kuid friigikas mitte kiljuvas-ebardlikus, vaid sumenunnumahedas smuudilikus mõttes.
---
pilt isetehtud

Corsendonk Blanche

Corsendonk Blanche (Corsendonk, Belgia). pdl 0,33 l. alc 4,8 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale" ja hinnang 38. Untappd ütleb: "Wheat Beer - Witbier / Blanche" ja 3,41 punkti

Tootjainfo: "Corsendonk Blanche, a refreshing thirst-quenching white beer, is brewed with the finest ingredients in the Belgian Ardennes and filled with unfiltered. It has fruity aromas, a subtle coriander fragrance mixed with notes of orange. These herbs are easy on the palate and make the Corsendonk Blanche a soft and refreshing beer
IBU 11"

Väike lihtne pudel, pudeli eristamine võimalik vaid kitsa kaela-etiketi alusel. Erkvalge vaht täidab 4/5 klaasist, püside mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt valkjas-kollane. Aroom kergelt hapukas, sepikuline ja pisukese tükikese pooltoore banaani taoline. 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja ootamatult mõrkjas. Keskmaitse - koriandriselt vaigune, eeterlik ja mõrkjas-hapukas. Lõppmaitses tekib ka ootuspärast belgialikku magusamat elementi, kuid jätkuvalt võimendub ka koriandriseemnete mitmekülgne ja rikkalik bukett. Järelmkk - hapukas, värske ja ... täisterasepiku meenutusega :)

Keskmisest kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-eeterlik-magusakas-hapuka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Jah, see on kõige klassikalisem belgiapärane nisukas, kuid väga värske ja karastavana mõjuv.
---
pilt isetehtud

Wednesday, February 16, 2022

Noiseless (50/50)

Noiseless (50/50) (Red Button, Venemaa) prk 0,5 l. alc 6%vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Smoothie / Pastry" ja 4,4.

Tootjainfo: "Ананас + персик + маракуя + фейхоа + банан"

Keskmist kasvu purk, kahevärviline seeriale omane sildikujundus. Tumekollane napp vahukiht tekib paksu mehu pinnale aegamisi. 

Joogi olek - puuviljaplödi :)

Aroom - laku panni koroona! See HUUURRRMMMAAVVV troopiline püree teeb sind kolmeks päevaks õnnelikuks ja varustab aastase vitamiinikogusega!

Esmamekk. Troopiline smuuti. 
Keskmaitse - smuutiline troopi.
Lõppmaitse - topiline sutroopika
- mekkjärel - afrikaannneee afterrpaarti!

MEGALAHEFRIIKI ÜLEVÕLLI troopiline. Ülemõistuse lahe, et sellised jooke toodetakse. See on nii kuradima kastist välja mõtlemine õlled puhul, et õllekast jäi maha Elvasse, samal ajal kui auruvedur juba Moskvasse jõudis.
---
pilt isetehtud

Grand Hops 2021

Grand Hops 2021 (Corsendonk, Belgia). pdl 0,33 l. alc 6,9 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Pale / Golden / Single" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Belgian" ja 3,47 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "A wonderfully smooth Belgian IPA brewed with the American hop variety Ekuanot. Golden blond in color and the aroma of citrus and very light: tropical fruit. Drink something spicy.
IBU 30"

Väike lihtne pudel, pudeli kujundus on seekord teistest sama sarja omadest eristatav. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna korralikult. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on belgia IPA'dele ootuspärane - kuldsele karamellisele põhjale lisandub vana, heinane humal. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, karamelline, magus ja õrnalt mõrkjas. Keskmaitse - belgia blondidele omane magus-vürtsikas foon, millele lisandub ürdine-mõrkjas kihistu. Lõppmaitse - veidi hapukas, tugeva heleda kommisuhkru selgrooga, selle ümber vähene puidune mõrkjas kestake. Järelmekk on täpselt see mis belgia humalasemates õlledes hea on - see on vähemalt kriipsuvõrra huvitavam kui keskmine belglane.

Keskmisest tiba raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magusakas-hapuks-vürtsikas-magus-mõrkja buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Belgia IPA ei ole briti IPA ega USA IPA, ta on belgia IPA. Sellena võttes täitsa aus kraam, huvitavam kui keskmine belgia joogikas.
---
pilt isetehtud

Dr Noormann

Dr Noormann (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja hinnang 3,62

Tootjainfo: "Juicy west coast IPA with mosaic, citra and sabro hops"

Väike purk, pruulikoja tunnustilk seekord kärtspunasel foonil. Kollakas vaht täidab pool klaasi ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - hämuselt tuhmkollane. Aroom on magusakas, rohekaskuldne ja värske.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõru-magsuakas. Keskmaitse - ananass naatidega, magus ja korralikult mõru. Lõppmaitse muutub hapukamaks ja mahlasemaks, veidi kuivapoolseks ning humalakaredaks. Järelmekk - hapukas-mõru, koredavõitu ja mõõduka humalahammustusega.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-magusakas-hapukas-mõru-hapukas-mõru-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Tootjapoolne määratlus: "juicy west-coast IPA" pani alguses õlgu kehitama, sest westkõusterid ei ole tavaliselt mahlased ... aga see isend ongi sihuke hübriid mahlase NEIPA ja karmi westkõusteri vahel. 
---
pilt isetehtud

Tuesday, February 15, 2022

Gold Tripel

Gold Tripel (Corsendonk, Belgia). pdl 0,33 l. alc 10,0 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Strong Pale" ja hinnang 72 punkti. Untappd ütleb: "Belgian Tripel" ja 3,7 punkti

Tootjainfo: "This beer has hops aromas on the nose with spices and fruit notes. Spice on the palate with well-balanced bitterness lingering in the finish
IBU 30"

Väike lihtne pudel, pudeli kujundus on seekord teistest sama sarja omadest eristatav. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja psüib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on belglase kohta üllatavalt leebe, heinane ja vaid kergelt karamelline.

Esmamekk on keskmisest suti raskema kehaga ja magus-vürtsikas ... selle sõna keeleotsalt kihelevas mõttes. Keskmaitse - mõrkjas, puuviljane, kuivatatud virsikute ja pihlakate segune. Lõppmaitses lööb suu lahmatavalt täis seda pesuehtsat belgia karamelli, kommisuhkrut, veidi velki, kuivatatud datleid ja pisut valget pipart. Järelmekk - hapukas-mõrkjas ja karamelline, heinane, puidune ja väsinult vaigune.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-vürtsikas-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Belgia klassika, kuid paradoksaalsel moel on selles ka annus nõrkust ... et jah, kvaliteetne; jah, ootuspärane; jah tubli sooritus ... aga mitte midagi erilist :)
---
pilt isetehtud

Saturated in Strata

Saturated in Strata (Deya, England) prk 0,5 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang 99 punkti. Untappd ütleb "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja 4,19

Keskmist kasvu purk, sildikujundus totakas-multikalik. Valge vaht täidab pool klaasist, püsib päris kaua ja haakub ka kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - tuhmilt kollane. Aroom on meeldivalt troopiline, mango ja papaia segune. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - magus, murune, vaigune, vähese humalahammustusega. Lõppmaitse - hapukas, mahlane, üleküpsenud klementiinide taoline. Järelmekk - mahlane, siidine ja muhe, kuid siiski veidi väsinud.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas magusaka buketiga Väga hea taseme rüübe. Paraku on see DIPA juba vana ja väsinud, kuigi otsest humalasurma ja muud viga tal külges pole.
---
pilt isetehtud

Protopruul nr.45

Protopruul nr.45 (Hull Humal, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeer ei tunne seda kraami. Untappd ütleb: "Lager - Amber" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "20 liitri õlle pruulimiseks on kasutatud üle50 liitri kodumaist vahtramahla
IBU 37"

Väike lihtne pudel, pooltehniline sildikujundus. Tumekollane vahtt-idab pool klaasi ja püsib mõõdukalt.Õlle värvus - kirkalt pronksikarva. Aroom on karamelline ja magus, koguni väga magus, kuid mõõduka puiduse-mõrkja servakesega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas, sootuks teistsugune kui lõhn laskis oletada. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, aga mõnusa toeka karamellise magusa fooniga. Lõppmaitse - magus-mõru, kõrvetatud suhkru ... ja tõepoolest nüüd ka vahtrasiirupilise olekuga. Järelmekk - mõrkjas-magus, karamelline, pihlakane ja pähkline ... ausalt öeldes on see jook pigem bock kui lager ... aga see on üks väga hea bock!

Mega! Esiteks selle pärast, et esimest korda on tõepoolest, päriselt ja ehtsalt mõtet olnud vahtramahla kasutamisel õlleteos. Teiseks, ehkki pruulmeister tahtis teha amber laagrit, kukkus tal välja välja bock. Vahtrabock!
---
pilt isetehtud

Monday, February 14, 2022

Rousse

Rousse (Corsendonk, Belgia). pdl 0,33 l. alc 8,1 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Strong Dark" ja hinnang 36 punkti. Untappd ütleb: "Red Ale - Other" ja 3,38

Tootjainfo: "This is a Red-Amber crystal clear beer with a typical riche nose and a fine froth. Mild on the palate withwell-balanced bitterness, and notes of caramelized malt
IBU 25"

Väike lihtne pudel, pudeli kujundus on eristatav teistest ainult kitsa kaela-etiketi abil. Kollakas vaht täidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt vasekarva. 

Aroom - selge ja lihtne kommisuhkur, mille tagaplaanil on belgai pärmi rikkalik puuviljasus. Pikema nuhutamise peale aga hakkab kohale jõudma mingi huvitav mõrkjus, meenutades lahtunud tubakat. 

Esmamekk on keskmisest suti raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - jaaaa, no kõik see luksuslik ootuspärane kuivatatud heledate puuviljade vaagen, mis ühes klassikalises belgia eilis ikka tervitamas on. Lõppmaitses värvu pilt aga mitte-ootuspäraselt mõrkjaks, nüüd juba selgemalt tubakaseks ja ka pisut puiduseks. Järelmekk - ühest küljest on see kraam mõistagi kommisuhkruselt magus, kuid siin on oma intriig - see mõrkjas, isegi õrnalt kibekas kõrvaltelg, mis ilmselt paljude jaoks nina krimpsu tõmbab oma ootamatusega.

Keskmisest suti raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivavõitu paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magus-mõrkjas-kibeka servaga VÄGA HEA taseme rüübe! Igatahes on see põnevam kui suur osa nö belgia klassikast, üritades defineerida ehk midagi umbes nagu "belgian amber ale" vms - millel pole midagi pistmist muu maailma merevaigukarva/punaste eilidega, tal on eksimatu belgialik lugu rääkida, kuid samas on siin loos väike knihv sees - ja see on ju lahe!
---
pilt isetehtud

Protopruul nr.49

Protopruul nr.49 (Hull Humal, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,1 %vol. Ratebeer ei tunne seda kraami. Untappd ütleb: "Pumpkin / Yam Beer" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Lisaks ohtrale kõrvitsakogusele on joogile lisatud ka armastusega kaneeli, ingverit, vürtsi, muskaatpähklit, koriandrit ja nelki
IBU 50"

Väike lihtne pudel, pooltehniline sildikujundus. Pruunakas vaht täidab ligi pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. 

Aroom - see on vürtspood! Jämedate köitena vonkleb siin muskaatpähklit ja kaneeli, väiksemate voolustena nelki ja kõike muud, mida ühes maitseaineriiulis leiduma peab.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus. Keskmaitse - magus-vürtsikas, veidi läilasusse kalduv, domineerimas on koriandri eeterlikkus. Lõppmaitse - nelk võtab võimust ja valitseb kõige üle valju käega, lastes ehk vaid muskaatpähklil veidi kaasa kobiseda. Järelmekk - magus-mõru-ürdine segadik ja koogel-moogel.

Ülevõllikas. Väga armetu ülevõllikas. Kõike on liiga palju, KÕIKE! Isegi kõrvitsat on selles õlles liiga palju. Kui tavaliselt defineerivadki kõrvitsaõlut vastavad vürtsid, siis siin on seda magusat marja (sest kõrvits ON mari) nii jubekolepalju, et läilaks läheb
---
pilt isetehtud

Sour Rosé

Sour Rosé (Crooked Strave, Taani / USA) prk 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnnag 91 punkti. Untapd ütleb: "Wild Ale - American" ja 3,86 punkti.

Tootjainfo: "Wild Ale Fermented in Oak with Raspberries and Blueberries
Primary fermented with our mixed culture of wild yeast, Sour Rosé undergoes fermentation in large oak foeders on second-use raspberries and blueberries. Showcasing bright effervescent characteristics, Sour Rosé is the perfect sour beer for all seasons and occasions. Unfiltered and naturally wild, we package each can with a small amount of yeast to maintain maximum freshness for wherever life’s adventures take you."

Väike purk, päikesetõusuroosa sildikujundus. Sõrmepaksune valge vahukiht kaob ülikiirelt. Õlle värvus - hämuselt puanakaskollane. 

Arooooom-piiiiiiks! Niiii lustlikult hapukas, mahlane, elav ja värske. Vaarikad on vägagi siin, mustikate osas peab end veidi veenma, aga see lõhn on äge ja mulksuv!

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukas. Keskmaitse muutub veelgi hapumaks, kuivaks ja õrnalt mõrkjaks. Lõppmaitse - vaarikaseemne mõrkjus ja mustikakestade parkiv kuivus! Järelmekk - hapu, isegi veidi happeline, marjamagus ja veidi keefirihapu. 

Kergepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-hapu-mõrkjas-magusakas-hapu buketiga ÜBERtaseme rüübe. Ideaaaaaalne janujook, mahlane ja karge ja üleüldse superluks - väikese kraadi juures pole mingit järeleandmist maitsekülluse mõttes. 
---
pilt isetehtud

Sunday, February 13, 2022

Protopruul N51

Protopruul nr.51 (Hull Humal, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,2 %vol. Ratebeer ei tunne seda kraami. Untappd ütleb: "IPA - Milkshake" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Kirevilja ning kolme (Amarillo, Sabro, Citra) humalaga pruulitud IPA. Lisaks odralinnasteleon meskimisel on kasutatud ka nisu, kaera ja maisi. Mõõdukalt mõru, mahlane, aromaatne ning igasti nauditav kaaslane klaasis :)
IBU 140"

Väike lihtne pudel, pooltehniline sildikujundus. Sõrmepaksune valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kuld-pruunakas. Aroom ... jeerum ... see on porgandi-kõrvitsa mehu! Toores riivitus porgand!!

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja jämedalt magus. Keskmaitse magus-hapukas ning veidi vürtsikas, porgandi ja kaalika segune. Lõppmaitse - vürtsikas-hapukas, võimsalt veider ja maitsenäsakesi torkiv. Järelmekk - magus-mõru, ootamatult lameda lõpuga.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsikas-mõru-magus-vürtsika buketiga Friigikas. Milkshake IPA't see jook kuigivõrd ei meenuta, kuid väga head köögiviljamahla küll ;)
---
pilt isetehtud

Fantom

Fantom (Omnipollo, Rootsi) prkl 0,33 l. alc 6,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 76 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,79 punkti.

Tootjainfo: "Fantom is our dreamy IPA brewed with the juiciest hops we could find. Enthusiastically crafted at our church brewery on Sturegatan 41 in Sundbyberg, Sweden."

Väike lihtne purk, värviküllasel sildil hõbedane peeglike. Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - mudruselt mehune kollane. 

Aroom on SUPERvärske, humalakõrvetusega, magus ja mehune, mango ja kookos.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõru-magus, mango ja papaia segune. Keskmaitse - vürtsikas, krõbe, krapsakas ja humalakõrvetusega. Lõppmaitse - vaimustavalt värske, mõru-magus, tubli vürtsika kargusega. Järelmekk - hapukas-mõru, mango ja kookos, puidune ja vürtsikas.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-magus-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-mõrkus-magus-vürtsikas-hapuka-vürtsika paletiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Supermahlane NEIPA, karm ja mahlane ühekorraga. Maitsevägevuse mõttes topelt-IPA tasemel, joodavuselt ühekordse tasemel. SUPER!
---
pilt isetehtud

WILD9 Farmhouse Warehouse

WILD9 Farmhouse Warehouse (Stu Mostów, Poola) pdl 0,375 l. alc 5,90 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang 49 punkti. Untappd ütleb: "Lager - Pale" ja 3,44 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "We proudly present our ninth WILD beer - Farmhouse Lager! Made from our beloved WRCLW Pils base recipe and inoculated with wild Brettanomyces yeast blend and cold-hopped with German hops Hallertau Blanc and Mittelfruh. This is how a crisp lager with a clean profile with a rustic accent of funky notes in the background was created"

Keskmist kasvu pudel, kunstnikukäega tehtud sildikujundus. Väga palju valget hõredat vahtu viitab probleemile. Õlle värvus - mudrune kollane viitab samuti pudelis jätkunud käärimisele. Aroom on samas puhas, bretanomüütsile omaselt hapukas-vürtsika puudutusega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-magus. Keskmaitse hapukas-brettilik, mõrkjas ja vürtsikas. Lõppmaitse - mõru-vürtsikas, omamoodi lahedalt veider, laagerõllest nii kaugel kui olla saab. Järelmekk - kummaline kuiv, hapu, mõru, puidune

Friigikas. See on kõike muud kui "normaalne laager", aga mõnusalt omapärane "wild ale"
---
pilt isetehtud

Friday, February 11, 2022

Marshmallow Island

Marshmallow Island (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "Porter - Imperial / Double Baltic", hinnang 4,07 punkti

Tootjainfo: "A multigrain Imperial Baltic porter inspired by toasted marshmallows - brewed with smoked malt, lactose, and Tahitian vanilla.
IBU 25"

Väike lihtne pudel, sildil värvivoolikud. Kollakaspruun tume sentimeetrine vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - maksimaal-must. Aroom ... no võta või jäta, aga see ongi kõrvetatud vahukomm, vaniljene, magus ja õhkõrnalt röstine.

Esmamekk on 10% kohta ootamatult õhuke, hapukas-magus ja karamelline. Keskmaitses keha kasvab ja muutub melsassisemaks, kuid üldse mitte nii siirupjas võtmes kui Põhjala tumedad kolakad seda tavaliselt on. Lõppmaitse - mõrušokolaad, kuivatatud ploom, kaeraküpsis ja kakaokreem ja näputäis tubakat. Järelmekis jõuab kohale raskepärane magus surve keelenurkadele, mida aga muudab huvitavalt põnevamaks väike vürtsikas tajuhäire, mis meenutaks nagu konjakikommi väikest alkoholitorget ... või siis tumedat tšillišokolaadi tükikest.

MEGA. Huvvvitavalt mitmenäolise ja lonksu käigus muutuva olemusega õhukesest-hapukast kuni jämemagusani, kõige põnevam on aga see küsimus, miks vana Gambrinus tunneb cayenne'likku vürtsikat torget õlles, kus seda ju ometigi pole!
---
pilt isetehtud

Protopruul nr.50

Protopruul nr.50 (Hull Humal, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratebeer ei tunne seda kraami. Untappd ütleb: "Rye Beer" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Rahvusviljaga pruulitud kerge ja karge õlu
IBU 40"

Väike lihtne pudel, pooltehniline sildikujundus. Pruun vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kastanipunane. Aroom viskab alguses kergel hapukat pärmi, kuid see asendub kiirelt selge ja tugeva leivalõhnaga. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitses tugevneb mõrkjas röstine pool, kuid selle taha ja kõrvale kerkib ka magusamat tumedat karamelli. Lõppmaitses hakkab tume-raske-röstine, isegi veidi kõrbenud pool julmalt domineerima, surudes muud aspektid üsna tahaplaanile. Järelmekk näitab taas korraks hapukat-pärmist taignamekki, kuid taandub siis mõru-magusakasse kõrvetatud leivakannikasse.

Keskmisest suti kergema keahga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-mõru-magusakas-hapukas-mõru-magusaka buketiga Hea taseme rüübe. Rukkiõlu see kraam nüüd ju on, kuid mitte tihkest-kliisterlikus võtmes, mida saavutaks suurema rukkisisaldusega, vaid kõrvetatud leiva ülekülluslikus mõttes. Pisut tasakaalust väljas kraam.
---
pilt isetehtud

Thursday, February 10, 2022

Õhtukohv

Õhtukohv (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,3 %vol. RB ei tunne seda jooki, Untappd ütleb: "Mead - Bochet" ja hinnag pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Õhtu eel võib ikka kohvi juua."

Väike matsakas pudel, kojale omane sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Joogi värvus - kirkalt tumekuldne. Aroom - no selge külm kohv, milles on miskipärast tilk mett sees :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - veidi torkiv ja kohvine. Lõppmaitse - terav, happeline ja karedalt kohvine. Järelmekk - kuiv, krobeline ja kohvine.

Friigikas. Karekuiv kohvine mõdufriigikas. Pole üleüldse kindel, kas see on nüüd heas või halvas mõttes.
---
pilt isetehtud

Vürtsitar

Vürtsitar (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,7 %vol. RB seda jooki ei tunne, Untappd ütleb: "Mead - Metheglin" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Kaneel, Kakaouba, Ingver, Kardemon, Lagritsa juur, Must pipar, Vahtra siirup"

Väike matsakas pudel, kojale omane sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Joogi värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom on super-rikkalik, lisaks mõnusale mõdupõhjale on veel tunda nii kardemoni kui kaneeli ja vürtse ... kuid kaugelt-kaugelt vähem kui ma pelgasin, vaadates seda pikka joru lisa-aineid. 

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja valus-magus. Keskmaitses magusus veidi taandub, lisandub ootuspärane hapukus ja pinnale kerkib ka pisike mustapipraterake. Lõppmaitse maheneb veelgi, muutub mõnusalt kuivaks ja kergelt kaneeliseks. Järelmekis kerkib ingverine õhetus nauditaval esile, aga kohale jõuab ka lagritsa läägus. 

Ülevõllikas, kuid õnneks mitte rämedalt ülevõlli. Niiiiiii ohtralt paljude asjade kokkukuhjamine pole mumst mõistlik, üks- või kakshaaval nendega mängimine on palju mõtestatum.
---
pilt isetehtud

Tuesday, February 8, 2022

Hannibal - Gin BA

Hannibal - Gin BA (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 11,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja koondhinnangut veel samuti pole
Hannibal - Gin BA

Tootjainfo: "Bittersweet dark and slightly sour beer with notes of coffee and dark chocolate aged in Kyrö Gin barrels."

Väike purk, pruulikoja tunnustilk seekord tuhmil värviplärakasel foonil. Pöidlapaksune mustjaspruun vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - totaalmust. 

Aroom. Hmmmm, teate mis, see on õudddddselt lahe! Röstine hapukus, linnaseline magus ja dšinn spetsiifiline "vürtsikas" bukett, kui see sõna "vürtsikas" siin nüüd üldse kohane on. Igatahes on siin klaasis nuusutamist nii et vähe pole!

Esmamekk - uhhh see on eriline! Ootuspärane rammus-magus impstout on pistetud džinni nahksesse vutlarisse ja see loob kummalise mage-magus-hapu tajuväände. 

Keskmaitses pääseb raske šokolaadine imp.stout rohkem esile, tehes keelekülgedele pai, kuid selle pail on kaasas kadakamarjad ... ja see mõjub napakalt ja lahedalt

Lõppmaitse - metalne ja kadakane, džinnine ja kõrbenud, mõrušokolaad kadakamarjadega?

Järelmekk suudab kõige rohkem esitleda Hannibali ennast, isegi veidi seda algset ploomist-suitsust nüansikest pääseb lavale. Kuid suure särava primadonnana on ikkagi dominant džinni oma nahkses-metalses vutlaris, pannes muudkui pead vangutama

GENIAALNE FRIIGIKAS. See on midagi üsna erakordselt teistmoodi, pisut isegi häiriv, kuid kindlasti meeldejääv ja kõnetav, olgu siis heas või halvas. Ja taevas ning põrgu, meeldejääv õlu on väärtus omaette!
---
pilt isetehtud