Monday, March 31, 2014

Beer Geek Bacon

Beer Geek Bacon (Mikkeller Taani). pdl 0,33 l. alc 7,5%vol. liigimääratlus: suitsuõlu / kaerastout. Ratebeeris 99 ja  beeradvocat'is 88 punkti!!!

Tootjainfo: "water, malt, roasted barley, oats, hops, yeast and gourmet coffee: This is a smoked version of Beer Geek Breakfast."

Lihtne väike pudel, tuhmroosades toonides kujundus kogu Beer Geek stiilis, lisandina peekoniviil õlleklaasis :) Tumepruun vaht irdub aeglaselt õllest sõrmepaksuseks kihiks, olles überpüsiv. Õlle värvus - mustjaim must. 

Aroom ... ehhhheee ... no mis te arvate? No muidugi suitsune! Ja veel oi kui mõnusalt suitsune. Kas teil on kunagi õnnestunud nuhutada suitsupõrsast - sellist tervena küpsetatut? Vot just sihuke ta ongi! Mitte vänge, mitte lahja, mitte magus, mitte mõru ... aga sihuke paras ... kui te teate, millest ma räägin :)

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja vaguralt mõrkjapoolne. Keskmaitse lööb aga kõik registrid valla, kallates su keelele ümber vedela suitsu tünni, kattes selle mõrkjalt kleepja kihiga. Lõppmaitses imbub suitsukihist läbi ka kohvi hapukust ja suitsuploomi magusakat kirbust, kuid Suits jääb siiski pealikuks. Järelmekk unustab end su keelepärale telklaagrisse, järades suitsupõrsa kondikesi ja imetledes õhtupäikest läbi lõkkesuitsu, rüübates suitsuploomidel laagerdunud šerrit peale.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt kleepja paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERRÜÜBE! Seda on raske unustada, kuid kerge uuesti näppu haarata, kui soovid midagi peaaegu lihalikult rasket, aga samas siiski mõnusalt joodavat. Siia kõrvale pakukski põrsakoibi nagu kunagi Audru Kuldlõvis pakuti ... aga seda aega ei tule enam iial tagasi :)

-------
pilt siit

Kuldne Kukeke

Kuldne Kukeke (Tedre pruul, Eesti). pdl 0,33 l. alc 5,3 %vol. Liigimääratlus: tume eil (?)

Tootjainfo: "Muntons Premium GOld. Dry hopitud 100 g Traditional Hallertau 5,9% humalgraanulitega."

Lihtne väike pudel, totakavõitu kukekese pildiga :) Valge vaht täidab pool klaasi, olles väga püsiv. Õlle värvus - hämuselt pruunakas oranž. Aroom on alguses tugevalt leivane, linnaseline, seejärel muutudes tasapidi õunalikuks.

Esmamekk on keskmisest tiba kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitses seguneb küpseõuna magus-hapukas ja Hallertau humalale omane mõrkjas vürtsikus. Lõppmekk meenutab ülekuivatatud õunu ja kergelt kõrbema läinud keeksi. Järelmekk on nõrgapoolselt mõrkjas.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga mõrkjas-magus-hapuka-vürtsika buketiga jõulisepoolne rüübe. Sobilik koos seakoodi ja ubadega.
------
pilt siit

Muraste murdja 4,8%

Muraste murdja 4,8% (Muraste, Eesti) pdl 0,5 %vol. alc 4,8% Pealkirjas on kangus välja toodud, et samanimelise õllega, mille kangus oli 5,0%vol.
mitte segamini ajada

Tootjainfo: "Koostis: vesi, linnased, pärm, humalad Hallertau, Citra,. 56 IBU. pastöriseerimata, filtreerimata"

Kääniskorgiga keskmist mõõtu pudel, stiilne sildikujundus, mille pitserikujutisel villimise kuupäev. Erkvalge vaht täidab ligi pool klaasist, olles vägagi püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on kergelt sidrunjalt happeline ja humalaselt mõrkjas, selle kõige taga hõljub aga nagu hea ingel pehme ja naeratav linnasemahedus.

Esmamekk on kergeke ja vürtsikas-mõrkjas. Keskmaitses troonib tihke mõrkjas linnasekuningas, kelle vasakul õlal istub hapukas-vürtsikas kuradike ja paremal leebelt magusakas ingel. Lõppmaitses on selge, et seekord jääb kuradike peale, kuid ... no ta on nii nunnult krapsakas, et kohe lust vaadata ja mekkida. Järelmekk on karge ja karastav, jutskui oleks varahommikul endale kapaga külma vett pähe valanud.

Kerge kehaga, kuiva paletiga, vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga väga kiiduväärne rüübe. Nisuõllede perekonna tavaliste pehmete täidlaste esindajatega on sugulus muidugi nõrgapoolne, kuid tulemus seda huvitavam. Hmm, praegu sooviks vürtsikilu!
--------
pilt isetehtud

Sunday, March 30, 2014

Vormsi Tume

Vormsi Tume (Vormsi Õlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,3%vol. Liigimääratlus: tume eil. 

Tootjainfo: "Filtreerimata ja pastöriseerimata elus õlu. Lubatud vähene sade. Pruulitud odralinnastest, humalatest, pärmist ja põhjaveest."

Lihtne väike pudel, rõngasristi motiiviga moodne silt. Kuna silt pole veel trükikojast kätte saadud, siis näete seda pildil taustal eraldi paberil :) Pruunakas vaht täidab kolmandiku klaasist, olles üle keskmise püsiv. Õlle värvus - väga tume, peaaegu mustjas punane. Aroom on väga nauditav - kergelt suitsune nagu kõrvetatud linnastele kombeks, lisaks õrnalt kohvine ja pisut ploomine.

Esmamekk on keskmise kehaga, vürtsikapoolne ja hapukas. Keskmaitses kõnetab seesama suitsune-kohvine toon, millele lisandub hapukasmagus ploominektar. Lõppmaitses muutub üldpilt tummisemalt linnaselikseks, biskviitjaks, samas jätkab kogu aeg keele kerget torkimist hapukas-vürtsikas kõrvaline emotsioon, mis on omane ülekarboniseeritud mineraalveele. Järelmaitse taandub üsna pehmeks, ploomikeeksilikuks biskviitjaks tunnetuseks, millest ei kao aga seesama torkiv taju, kolides nüüd keele tagumistesse allnurkadesse.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseeritud paletiga, vürtsikas-hapukas-magusa-hapuka buketiga rüübe, mille liigitaks dubbeli kategooriasse. Kõrvale pakkuda suistusingi viilukesi.
--------
pilt isetehtud

Tartu Rahu

Tartu Rahu (Tedre pruul, Eesti). pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Liigimääratlus: bitter

Tootjainfo: "Buldog Yorkshire bitter. Minimeskitud 1 kg Chateau Arome linnaseid. Pärm Safale US-05. Dry hopitud 30 g Brewers Gold (8,8%), 30 g Chellenger (8,1%) humalagraanulitega ja Goldings Fuggles 12 g teepakitud humalatega."

Lihtne väike pudel, pruunides toonides sildil Tartu rahuleppe motiiv. Valge vaht paiskub kõigepealt pudelist pika joana välja, kuid klaasipüütuna vajub suhteliselt kiirelt ära :) Õlle värvus - häguselt tuhmoranž. Aroom on hapukasmõrkjas, leivaküpsetuslõhna meenutav.

Esmamekk on kergepoolne ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse seguneb pähkline linnasemekk ja õunane hapukus. Lõppmaitses domineerib kuivatatud õun, millele lisandub heinane-vaigune humalamõrkjus. Järelmekk on meeldivalt pehme, hapukas-mõrkjas ja sametjas, pannes tahtma järgmist lonksu :)

Kergepoolse kehaga, ülekarboniseeritud paletiga, magus-hapukas-mõrkja buketiga meeldiv lauaõlu. Sobilik koos kanatiivakestega.
---------
pilt isetehtud

9 cloud wit

9 cloud wit (To Øl, Taani). pdl 0,33 l. alc. 4,6 %. liigimääratlus: nisuõlu. Ratebeeri hinnanguks on 78, beeradvocate'is pole veel koondhinnet.

Tootjainfo: "Wit with mango and orange peel"

Lihtne väike pudel, hele väheütlev sildike. Erkvalge vaht täidab 60% klaasist, olles üle keskmise püsiv. Õlle värvus - minimaalse hõljumiga kuldkollane. Aroomis on tonnijagu tsitruseid, nii apelsine kui mandariine, tagatipuks sutsuke pomelot kah.

Esmamekk on kerge ja mõrkjas. Keskmaitse mõjub vau kui värskendavalt, mõrkjashapukalt kui greibimahl ja värskelt nagu parim allikavesi. Lõppmaitses lisandub siia veidike magusakamat nüanssi mangost, kuid samas muutub mõrkjus lausa kibekaks. Järelmaitses piniseb keel tänulikult justkui keha hommikul peale värskendavat dušši.

Kerge kehaga, üle keskmise karboniseeritud ja samas kuiva paletiga (ingliskeelne "crispy" oleks sobiv), mõrkjas-hapu-magus-mõrkja buketiga megavärske überrüübe, mida nisuõllega ei oskakski siduda. Siia juurde pakuks ehk graavilõhet.

------
pilt siit

Saturday, March 29, 2014

Dr.Jones

Dr.Jones (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6 %vol.  Liigimääratlus - ameerika IPA

Tootjainfo: IBU 80

Lihtne väike pudel, kribukirju silt.  Kergelt kreemikas vaht täidab 80% klaasist, muutudes küll suuremulliseks, kuid olles ülimalt püsiv. Õlle värvus - kergelt hämune kuldne merevaik. Aroomis domineerib kuusevaigu mõrkjus, millele lisandub rosinate ja mango magusakas noot.

Esmamekk on keskmise tihkusega ja intensiivselt mõrkjas-vürtsikas. Keskmaitse paneb keelenäsakesed erutunult võdisema, niivõrd tormakas on see maitselaviin - siin seguneb passioon ja mango, kuusevõrse ja kadakamari, tumedad rosinad ja konserv-virsik. Lõppmaitse toob humalafriigi näole laia naeratuse, keerates keelele kummuli tünnikese kirbevõitu taruvaiku ja lisades sellesse veidi purustatud kreeka pähkleid ja kuivatatud virsikuid. Järelmekk on pikk ja lohisev nagu mõisa köis, mis jätab rehepapi järel maha reetliku jälje mõisahärra aidast kuni oma saunani - iial ei tea, millal tublit tõrvast köit vaja võib minna!

Keskmisest sutsu raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud buketiga, mõrkjas-vürtsikas-magus-hapukas-mõrkja buketiga ÜBER-tasemega IPA! Siia juurde pakuks jõhvikatega ja kadamakamarjadega hautatud loomalihaviile.
-----
pilt isetehtud

Vormsi Märtsiõlu

Vormsi Märtsiõlu (Vormsi Õlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,3%vol. Liigimääratlus: märzen. Ratebeeris pole veel koondhinnet, beeradvocate ei tunne sellist jooki.

Tootjainfo: "Filtreerimata ja pastöriseerimata elus õlu. Lubatud vähene sade. Pruulitud odralinnastest, humalatest, pärmist ja põhjaveest."

Lihtne väike pudel, rõngasristi motiiviga moodne silt. Sõrmepaksune valge vaht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - minimaalse hämuga kuldpruun-punane. Aroomis röstitud linnaste kergelt mõrkjas karamellilõhn.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mage-mõrkjas. Keskmaitses viskab sisse kerget suitsuvinet, mis koos tihkema linnasepildiga moodustab mõnusa röstitud täisterasepiku laadse taju. Lõppmaitses seguneb siia kuldseid rosinaid ja veidike vaniljet, kõrvetatud suhkrut ja sutsuke viljakohvi. Järelmekis taas õhkõrn suitsune noot, justkui haukaks üle lõkketule lastud sepikuviilu.

Keskmisest kergema kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusa buketiga väga nauditav rüübe. Soovitaks pakkuda koos värskete küpsekartulitega, mille sisselõikesse on pandud ürdivõid.
-----
pilt isetehtud

Vormsi hele eripruul

Vormsi hele eripruul. (Vormsi Õlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,4%vol. Liigimääratlus: hele laager. Ratebeeris pole veel koondhinnet, beeradvocate ei tunne sellist jooki.

Tootjainfo: "Filtreerimata ja pastöriseerimata elus õlu. Lubatud vähene sade. Pruulitud odralinnastest, humalatest, pärmist ja põhjaveest."

Lihtne väike pudel, rõngasristi motiiviga moodne silt. Sõrmepaksune valge vahukiht on keskmise püsivusega. Õlle värvus - õrna hämuga helekuldne. Aroom on nõrgalt, aga meeldivalt linnaseline. 

Esmamekk on kerge kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitses on biskviitjalt magusakas linnas ja õrn murune humal. Lõppmekis tuleb esile heledate viinamarjade laadne hapukas nüanss. Järelmaitse on kerge ja karge, mõnusalt pika mõrkja jäljega.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-hapuka buketiga lihtsapoolne, kuid siiski vägagi mõnus lauaõlu. Sobilik pakkuda koos kanašašlõkiga.

----------
pilt isetehtud

Thursday, March 27, 2014

Kåååd

Kåååd (Amager,Taani). pdl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus - IPA. Ratebeer
hinnang on 98, punkti, beeradvocate pole veel koondhinnet saanud!

Tootjainfo: "Throw off the darkness, make merry and bid the light welcome! That is the simple message in our Spring IPA "Kåååd" (Frisky). Not many people know this, but there is a whole herd of beef cattle being raised in a secret Amager location on the spent grain from our beer production. This cattle herd, surely the happiest in the world, had barely tasted the grain from this very beer, before they let out a celebratory MUUH so loud that it could be heard all the way to downtown Copenhagen. The ensuing merriment in the herd caused a Stampede greater than any seen in Calgary in July. But one thing is for sure: If you, dear hophead, partake of this brew, you will become as frisky as our happy heifers as soon as you catch a whiff of the aromatic hops that we have jam-packed into "Kåååd". Have a merry old spring - and don’t do anything we, or the happy cattle, wouldn’t do...

Ingredienser: Vand, Malte: Pilsner-, Münchener-, Cara Pils og Melanoidin malt. Humler: Herkules, Tomahawk, Summit, Chinook, Simcoe, Centennial, Amarillo og Cascade. Gær: en amerikansk overgær."

Lihtne keskmist mõõtu pudel, helekuldsel sildil naisjänes :) Helevalge vaht täidab pool klaasi, olles väga tihe. Õlle värvus - õrnalt uduselt kuldne. Aroom on väga leebe, meenutades kergelt melonit ja mereadru.

Esmamekk on keskmisest kergem ja mõrkjas-vürtsikas. Keskmaitse paneb keele kergelt surisema hapuka mõrkjusega, justkui näriks kuusevõrseid või jooks värskeltpressitud greibimahla. Lõppmaitse toob sisse väheke linnasemagusat, kuid see mattub kohe uuesti esiletuleva männivaiguliku mõrkjuse alla. Järelmekk on mõnusalt karge, mereranda ja männimetsa meenutav.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga überrüübe. Piisavalt lihtsalt joodav, kuid siiski tugeva maitselaksuga. Kõrvale pakuks küüslaugu-sõira.

----
pilt siit

Arctic SunStone

Arctic SunStone (Amager / Three FLoyds, Taani / USA). pdl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus -
APA. Ratebeer hinnang on 98, punkti, beeradvocate pole veel koondhinnet saanud!

Tootjainfo: "English: The sunstone - much disputed among scholars. Did the Viking navigators really have such a tool that would help them point out what was east and what was west - even on a less than sunny day? We certainly believe so. Many years later no sunstone was needed when Amager Bryghus was invaded by what very much looked like Viking ancestors of American descent. Hailing from Munster, Indiana, Chris Boggess and Barnaby Struve of Three Floyds Brewing arrived not with a vengeance but with very loud King Diamond on their portable mp3 player. This was not a day for slaughter but for brewing. And brew we did. The mellow and dangerously quaffable Arctic SunStone is proof that even Viking warriors can have a more subtle side to them. All hail to Three Floyds.

Ingredients: Water. Malts: Pale, Munich, Melanoidin. Hops: Tomahawk, Citra, Centennial, Simcoe. Yeast: UK-ale."

Lihtne keskmist mõõtu pudel, kuldsel sildil hullunud viiking:) Valge vaht moodustab kahesentimeetrise kihi, mis on üle keskmise püsiv. Õlle värvus - õrnalt uduselt tumekuldne. Mõrkjas-magusas aroomis seguneb mango ja männimets, ananass ja miskipärast tuleb meelde koriander.

Esmamekk on keskmise tihedusega ja mõrkjas. Keskmaitses tunneb troopilisi puuvilju, mandariinikoort ja greibiseemneid, toorevõitu mangot ja üleküpset ananassi koos kuusevõrsetega. Lõppmekk muutub veidi hapukamaks, punase apelsini ja greibi sarnaseks. Järelmekk on kergelt ja kargelt mõrkjas, vaigune ja värskendav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusa-hapukas-mõrkja buketiga jõuline, kuid siiski kergelt joodav rüübe. Sobilik koos heeringaleivaga.
---------
pilt siit

Wednesday, March 26, 2014

Deus Brut des Flandres

Deus Brut des Flandres (Brouwerij Bosteels, Belgia). pdl 0,75 l. alc 11,5 %vol. Liigimääratlus: õllešampus ... jah, te kuulsite õigesti. See rüübe on tõesti kuskil õlle ja šampuse vahepeal, ajades segadusse nii ühe kui teise hindajaid. Ratebeeri hinnang on 97 ja beeradvocate oma 92!!!

Tootjainfo: "First brewed at Bosteels, transfered to the Champagne region of France were it is treated much like a champagne with the bottles inverted and the yeast expunged and bottle recorked."

Seesinane rüübe algab loost. Õilsast ja luksuslikust rännakust Belgia ja Prantsusmaa vahel, šampanjapärmist ja Dom Pérignon keldritest. Sellele lisandub tõeliselt elegantne välimus - kõhukas pudel kannab foolimumi-mütsi, mille alla peitub korgist kork. Ja mõistagi silt, mis kõnetab sind rahuliku luksuslikkusega nagu aadlikule kohane.

Erkvalge vaht täidab kaks kolmandikku klaasist, olles kärsitu ja kohisev. Rüüpe värvus - kirkalt kuldne.

Aroom ... ohh see on midagi erilist. Sidrunheina värskus ja valgete viinamarjade erksus, vürtsikas ja sädelev, sõõrmeid kõdistav ja meeli ergutav! See meenutab noort aadlikku, kes on end ballile minekuks üles löönud, sätib peegli ees kergatslikult viltu oma silindrit ja võtab veel enne minekut klaasikese šampanjat koos vana sõbraga.

Esmamekk on keskmisest tihkem ja samas mängulisem, mõrkjas-vürtsikas ja samas kerglaselt kihistav kui kaupmehe tütar, kes ballile koos oma vanaldase saatjadaamiga jõudis. Keskmaitse pakub uskumatut segu veinilikust mõrkjast toonusest, šampanja värskest sädelusest ja õlle toekast naerumüginast. See on üks veider ja lustakas pidu, mis koondab nii ülepakutult aristokraatlikuid, kuid juba pankrotis vanakooli õukondlasi, noori ning juba rikutud uusaadlikke ja asjalikke ent kergelt kohmetuid ettevõtlikke pürjeleid, kes parema meelega läheks nurga peale kõrtsi kui siin kekutaks, kõvakrae tursket kaela poomas.

Lõppmaitses seguneb mandariinlik värskus sügisõunte toitva tihkusega, kuivalt vürtsikas mullivein ja kergelt võimekine toekas õlu. See pidu läheb täna ilmselt kauaks ja kaugele - pürjelid on kraed lõdvaks lasknud ning aadlinoorukid silindrid peast visanud, vana kammerteener õpetab dooria stiilis sambale etiketti ja kaupmehe tütred üritavad oma väljavalituid asjata tantsule vedada, vaatamata saatjadaamide sisinale, mis vaibub aga kohe, kui vananev, kuid ikka veel sirgeselgne husaar neile frivoolseid anekdoote ja uuemaid kuulujutte pajatama asub.

Järelmekk toimib kui oivaline integraator, sidudes ühte värskuse ja tihkuse, kuivalt sädeleva šampuse ja tuhmilt läikiva õlle, peenutsejad ja asised, ollatahtjad ja olijad. Pidu kaldub hommikusse, kuid keelepära on sädemeis ja suulagi kergelt parkunud. Vürtsikas pärm ja kolmekordne kääritamine (pluss pudelis järelküpsemine) annab ülimalt küllusliku tulemuse.

Keskmisest raskema kehaga, väga tugevalt karboniseeritud paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga, suurepärases tasakaalus olev GENIAALNE ja ERAKORDNE rüübe!!! Seda jooki tuleb pakkuda ainult iseseisvalt, ilma mingite suupisteta ... noh äärmisel juhul koos puuviljavaagnaga.
-----------
pilt siit

Nežinomas Krantas

Nežinomas Krantas (Raudonų Plytų, Leedu) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Liigimääratlus: dubbel. Ratebeeris pole veel koondhinnet, beeradvocate ei tunne seda jooki üldse.

Tootjainfo: "Linnased: Cara Aroma, Munich II, Cara Munich, Pilsner. Humalad: Styrian Goldings. 23 IBU" "Šaltuoju metų laiku vienuoliai į alų deda daugiau salyklo. „Įdėkime daugiau ir mes, – pagalvojome, – o tada dar ko nors.“ Virdami šį alų naudojame belgiškus Cara Aroma, Munich II, Cara Munich, Pilsner salyklus. Bet tai dar ne viskas – alų brandiname su kiek paskrudintomis prancūziško ąžuolo drožlėmis, suteikiančiomis skonio, kokio kartais turi tvirtas raudonas vynas. Atraskite paslaptingą ir nepatirtą krantą. Už sudėtingumą!" Lühidalt - linnaserohke mungaõlu, laagerdunud prantsuse tamme laastude peal.

Tegu on suure Leedu tootja Svyturys juures tegutseva eksperimentaal-pruulikojaga, mis katsetab eri retseptidega. Eesti tootjad - tehke järgi!

Väike lihtne pudel, helehallikas stiilne kujundus kuni korgini välja. Kreemikas kahe sõrma paksune vahumüts pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt pruunikaspunane. Aroom on meeldivalt veinine, karameljas ja hapukas, pisut barbariss-komme meenutav.

Esmamekk on keskmise raskusega ja intensiivselt magus-mõrkjas. Keskmaitses domineerib õrnalt kohvine karamell-linnas, sellele lisandub veidi vaniljet ja pähkleid. Lõppmaitses tuleb esile tamme mõrkjas parkiv vürtsikus ning pisut portveini meenutav magus-hapukas raskus. Järelmekk on väga meeldivalt maitseküllane, pannes keele kergelt kirvendama vürtsika õhetusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERrüübe! Soe ja samas siiski lihtsalt joodav. Selle joogi kõrval võiks sobida mandliküpsised.

---
pilt siit

Tuesday, March 25, 2014

Hard Lager

Hard Lager (A. Le Coq, Eesti). prk 0,5l. alc 5,3%. liigimääratlus: hele laager. Ratebeer pole veel koondhinnet välja töötanud, beeradvocate ei tunne seda jooki üldse.

Tootjainfo: "Hard Lager on iseloomuga hele õlu, mille värvis on tugevust, maitses jõudu ja vahus vihasust. Mehiselt humalane õlu - kohal seal, kus maa müriseb. Valmistatud odralinnastest."

Musta värvi purgil ühel pool kotkas ja vapp, teisel pool Arraku koll ja kiri "Metsaõll." Kiita tuleb IBU väljatoomise eest - selleks on 25. Kollakas vaht moodustab kahe sõrme paksuse vahukihi, mis püsib üpris korralikult vaatamata suuremullisele olekule. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kuldne. Aroom on sisuliselt olematu, kerge linnasevine on vaevu tunda.

Esmamekk on kergepoolne ja mõrkjas. Keskmaitses veidi mesist linnasefooni ja päris meeldivalt humalamõrkjust. Lõppmaitse jääb samasuguseks mõrkjas-magusaks, lisandub vaid õrnalt tajutav hapukas kõrvalnoot. Järelmekk karge ja kerge, üsna mõnusalt keelepära torkivalt humalane.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusa buketiga päris nauditav lauaõlu. Sobilik koos küüslauguleibadega, kuid täiesti ka omaetterüübatav.
------
pilt siit

Monday, March 24, 2014

Mystic CDA (Crazy Dark Ale)

Mystic CDA (Crazy Dark Ale) (Muraste pruulikoda, Eesti). pdl 0,33 l. alc 8,5%vol. liigimääratlus: tume IPA.

Tootjainfo: "Humalad: Columbus, Centennial, Amarillo, Cascade, N.Brewer, Stickelbracl. Vesi, linnased, pärm. Suhkur Muscovado. IBU 145."

Väike lihtne pudel, hobiõlle kohta vägagi efektne silt. Tumekreemikas vaht täidab pool klaasist, olles väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt mustjaspunane. Aroom mõjub väga humalakülluslikult, siin segunevad murused, vaigused, adrused, mesised ja vürtsikad noodid nagu vana manatarga ravimtaimede laoruumis.

Esmamekk on väga raske ja jõuliselt hapukas-mõrkjas-vürtsikas. See otsekui paneb sind proovile, et kas julged vana targaga edasi rääkida või taandud kohe häbelikult selg ees sammaldunud uksest tagasi. Keskmaitse kõnetab sind juba väärika rahuliku tooniga, milles kõmiseb aga aegade kogemus ja iidne teadmine - see on raskelt ja metsamarjaselt hapukas, raudrohuselt mõrkjas ja vaiguselt kleepjas. Lõppmaitse tunnustab su julgust edasi liikuda ning patsutab turjale adruselt nätske ja vürtsikalt veinise käega. Vanamees polegi tegelikult nii tõre nagu tema puhmaskulmud ja läbitungiv pilk algul lubab ... ta lihtsalt tahab enne näha, kas on mõtet sinuga edasi rääkida või oled järjekordne tühikargaja nagu neid iga päev kümneid värava taga kõõlumas näha võib. Järelmaitse kougib koldest välja erilises soolakas vaigu-mee-metsamarja-koorikus küpsenud kergelt suitsulõhnase kitsekoiva ning laseb sul lõpuks endal rääkima hakata. Ja usu mind, juttu jätkub sul nüüd kauemaks, sest ainuüksi selle pruulise kiitmiseks kulub nii umbes kolm lehekülge tihedas kirjas!

Raske kehaga, õlika paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magus-mõrkja buketiga MEGARÜÜBE! Oi sa siunahk ja konnakoib ... selle taadi juurde tasub veel tagasi tulla. Ja kõrvalehaukamiseks suurem sületäis vürtsikaid grill-ribisid kaasa haarata!
----------
pilt isetehtud

Bourbon Baby

Bourbon Baby (BrewDog, Šoti). pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. liigimääratlus: šoti eil. 91 punkti ratebeeris, beeradvocate ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "The beer is a 5.8% barrel-aged baby scotch ale called Bourbon Baby, which is the ideal accompaniment to this burger as the honey notes and spicy sweetness meld beautifully with the rich beef and tangy BBQ sauce. Bourbon Baby is light bodied and low ABV and packed with toasted shortcake and blossom honey flavours. We threw a load of First Gold, Willamette and Mt Hood hops at this beer and then barrel aged it for added complexity. The barrel ageing adds a demonic, dark vanilla twist. Rich brown sugar, hints of smoke, spice, chocolate and raisins are just some of the multitude of flavours that have developed."

Väike lihtne pudel, punakasoranž kiri sildil. Pruunakas vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, olles üle keskmise püsiv. Õlle värvus - tume kirsipunane. Aroom on nii kerge õlle kohta petlik, jättes mulje odraveinilikust meelast raskusest, magusast ja tumedast ootusest.

Esmamekk on keskmisest triba kergem ja õrnalt mõrkjas. Keskmaitse on mõnusalt mitmekihine - siin on alul õrna suitsu, siis muutub see linnasetihedaks ja seejärel viskiselt vürtsikaks. Lõppmaitses tuleb korralik laadung vaniljet ja kaeraküpsist rosinatega. Järelmekk meenutab valget šokolaadi ploomitükkidega. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, mõrkjas-magus-vürtsika buketiga ÜBERRÜÜBE! Fantastiline näide kergest, aga väga maitsetihedast joogist - vot mehed-vennad, tehke järele! Pakkuda koos mee-sinepikastmes haudunud loomalihaviiludega. 

----------
pilt siit

Fake Lager

Fake Lager  (BrewDog, Šoti). pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. liigimääratlus: tšehhi pilsner. 48 punkti ratebeeris ja 79 beeradvocate järgi.

Tootjainfo: "Fake is the new black. Fake is where it is at. Fake Art, fake brands, fake breasts, and fake lager. We want to play our part in the ugly fallout from the Lager Dream. Say hello to Fake Lager – a 21st century faux masterpiece."

Väike lihtne pudel, rohekas-sinisel sildil mh kiri "Bohemian pilsner". Valge vaht täidab pool klaasi, muutudes kiirelt suuremulliseks ja püsides üsna lühidalt. Õlle värvus - kirkalt kuldkollane. Aroom ... eee ... no ega teda eriti polegi. Puhtale veele lisandub vaid veidike linnaseid. 

Esmamekk on kerge ja leebelt magusakas. Keskmaitses on juba vähekese rohkem mekki, siin leiab murust humalamõrkjust ja veidike kärjemett. Lõppmaitse on jälle liiiiga leebe, vähemalt Brewdogi kohta lausa pisukest pettumust valmistav. Järelmekk haihtub kiirelt, jättes vaid vähese mesilasvahaliku magus-mõrkja jälje.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseeritud paletiga, magus-mõrkja buketiga üsna mõtetu rüübe. Noh, ega ta ju halb pole, kuid Brewdog on täitnud oma lubaduse - teha üks lurr. Unteribier ei tahaks just öelda ... aga ega palju puudu ei jää. Peale sauna kuukamiseks paras.
---------
pilt siit

Sunday, March 23, 2014

Scotty Karate Scotch Ale

Scotty Karate Scotch Ale (Dark Horse, USA) pdl 0,33 l. alc 9,75 %vol. Liigimääratlus: šoti eil. Ratebeeri hinnang on 96 ja beeradvocate 90 punkti!!!

Tootjainfo: "For those of you who don’t know who "Scotty Karate" is... He is a local one man band who plays an amazing slurry of honky tonk influenced, punk country songs. His voice is amazing as well as his high energy shows. (Check him out @ www.scottykaratetime.com) So, we decided to make a beer and name it in his honor. This beer is a big, full bodied Scottish ale. It is 9.75% alc. but it is very smooth and balanced. Since Scotty is also very passionate about beer I asked him to write a description for you, so from the man himself... Aroma: Smells like A fresh caramel apple with a hint of cinnamon inside of cranberry shortbread. Or maybe fresh home made hard candy (from home economics class-7th grade). Flavor: Tastes like a smokey chocolate chip cookie, wild roadside cherry-asparagus, woody, crispy leaf on a fall day."

Lihtne väike pudel, psühhedeelsete sugemetega sildikujundus, millel on kujutatud ilmselt seda eelpoolkirjeldatud ühemehebändi :) Tihke kreemikas vaht moodustab sentimeetrise kihi, mis püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt tume kirsipunane. Aroom meenutab tõepoolest ahjuõuna või siis õuntest keedetud tihket želeetaolist maiust.

Esmamekk on tihke ja antoonovkatest tehtud tiheda õunaželee maitsega - see, mida saab Gruusia mägiteedel või Leedu taluturgudel osta. Keskmaitse on õunaveini ja nelgi ning kaneeliga maitsestatud õunakoogi olekuga. Lõppmekk paneb lausa sulama - see on niiiiiiiiiiiii kodune ja vanaema õunamoosi sarnane, tuletades oma tihkusega meelde nätsket õunakooki. Järelmekis on sees väike suitsune noodike, justkui võtaks tõepoolest otse ahjusuust välja küpseõuna, mille üks külg on läinud kergelt kärssama, ning nüüd riputad sellele peale kaneelisegust tuhksuhkrut, mis momentaalselt sulab karamell-koorikuks.

Raske kehaga, kleepja paletiga, magus-hapukas-mõrkja buketiga GENIAALNE õlu! Seda rüüpaks veel ja veel, sama innukusega, millega omal ajal sai vanaema õunakooku mugitud kuni vats täis ja taldrik tühi.
----------
pilt siit

Fore Smoked Stout

Fore Smoked Stout  (Dark Horse, USA) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Liigimääratlus: suitsuõlu. Ratebeeri hinnang on 98 ja beeradvocate 88 punkti.

Tootjainfo: "Number Four – Brewed with all malted barley and peat malt (smoked malt). This beer is full bodied with chocolate, roasted barley flavors, and a smokey almost BBQ finish."

Lihtne väike pudel, tumehall abstraktne silt. Tumepruun sõrmepaksune vaht püsib väga kaua. Õlle värvus - tihemust. Aroom mõjub suitsuselt ja vürtsikalt, justkui põletataks kirsioksi ja punet, sellele lisandub kohvikaramell.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mage-mõrkjas-hapukas. Keskmaitses domineerib mäekõrguselt suitsune karameljas linnasetoon, sellele lisandub väheke musta kuivatatud ploomi ja vaniljet. Lõppmekis tuleb esile veidral moel suitsujuustu meenutav kreemikas tihkus. Järelmaitse meenutab lõkke kohal leegis kõrvetatud ja kergelt suitsema läinud rukkileba.

Raskepoolse kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusa buketiga oivaliselt tasakaalus überrüübe, mille suitsune olemus lööb küll esmalt läbi, kuid on edaspidi meeldivalt taustal, moodustades omamoodi raami, mille sisse sobib kõik muu. Pakkuda koos suitsuliha õhkõhukeste viiludega.

----------
pilt siit

Thirsty Trout Porter

Thirsty Trout Porter (Dark Horse, USA) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Liigimääratlus: (balti?) porter. Ratebeeri hinnang on 92 ja beeradvocate 85 punkti.

Tootjainfo: "A richly malty ale, with clear characteristics of dark chocolate and black malt, and hints of black licorice, ale fruitiness, and molasses in the finish."

Lihtne väike pudel, sinine kirjuvõitu silt.  Pruun vaht moodustab mõnemillimeetrise kihi, mis vajub kiirelt kirmeks. Õlle värvus - must. Aroom on pehmelt ja ümaralt kehakas, kõrvetatud linnaste hapukas, kohvine ja šokolaadine ning melassi magusmõrkja kõrvaltooniga.

Esmamekk on raskepoolne ja hapukas. Keskmaitse on sametpehme, magus-hapukas, melassi ja kuivatatud viigimarjade olekuga. Lõppmaitse viskab sisse veiniseid noote ja natuke lagritsa mõrkjas-nätsket vürtsikust. Järelmekis segunevad tumedad ülekuivanud rosinad ja kirsi-šokolaadi-kreemikook.

Raskepoolse kehaga, kleepja paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga ÜBERRÜÜBE! Siia juurde pakuks kirsse šokolaadis.

----------
pilt siit

Saturday, March 22, 2014

Clown King

Clown King (BrewDog). pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. liigimääratlus: ameerika odravein. 92 punkti ratebeeris beeradvocate pole veel koondhinnet välja töötanud

Tootjainfo: "The infamous Clown King is in town, with his twisted circus of salaciousness. Ready to corrupt the senses, he’s brought together two show-stopping acts in a riot of flavour and aroma. In this two-ring extravaganza, an imperial pale ale and a barley wine come crashing together, and left standing in the sawdust is an American Barley Wine. This freak of nature might be red, but that’s where the similarities with a normal clown’s nose end - on Clown King’s nose you’ll find all the fun of the fair, with caramel and toasted marshmallow aromas, but also raisin and dried fruit. With toasty malt and sweet dark fruit flavours, and a smooth, chewy mouthfeel, you’ll be lulled into a false sense of security, before the Clown King springs up and flings a bucket of spicy, fruity hops right in your face. With such complexity and flavour packed in, like a tiny car full of clowns, you’ll soon be on your feet, joining in with the thunderous applause, when suddenly the Clown King is gone, leaving only a fleeting sense of warmth, and a desire to follow him onto the next town, where the show will begin all over again"

Väike lihtne pudel, tumelilla silt. Kreemikas vaht moodustab sõrmepaksuse rahutu kihi. Õlle värvus - kirkalt kastanpunane. Aroom ... ooo see aroom ... see on purjus ja vägev kui pootsman sadamakõrtsis. Siin on alkoholisoojust ja veinilikku kleepjat magus-haput.

Esmamekk on tihe ja magus-vürtsikas kui sadamas tolgendav kuraasika olekuga piiga, kel mõttes väike pahandus. Keskmaitse paneb pootsmani silmi kergitama - sihandset maitselaksu pole see vana merekaru ammu tajunud - siin on kaugemaa puuvilju ja meretaguseid vürtse, sekka valget rummi ja tuttava kõrtsmiku poolt kõrvale pandud hääd ning pikalt laagerunud portveini. Lõppmekk viib sadamapiiga ja pootsmani ühe laua taha ... ühelt poolt pettusega pooleks pakkumine, teisalt kogenud ja rahulolev enesekindlus ... et kui suudad üllatada, siis pole ka kahju! Ja see sinder suudab! Oi kuidas suudab! Pillavalt kulutatud humalad panevad selle odraveini mängima moel, mida ta poleks ka ise endast oodanud. Järelmaitse ütleb, et see pidu kisub pikale ... sest meeldib kõigile ja kõrtsmik pole kah vastu :)

Tallanahana tihke ja tavotina tiheda kehaga, veinina kleepja paletiga, magus-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERRÜÜBE! Siia juurde tuleb pakkuda õlletaignas küpsetatud kalatükikesi, mis on kastetud rammusa koorekastme sisse ... sest peale tuleb hammustada korralikult! :)

------
pilt siit

Viva la Wita!

Viva la Wita! (Browar Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 5,7 %vol. Liigimääratlus: belgia stiilis imperial witbeer. Ratebeeris hindeks 93, beeradvocate jaoks tundmatu.

Tootjainfo: "Viva la Wita! A double joy of Witbier ! Exotic spices, refreshing oranges, velvet wheat and bigger than the usual content of aromatic hops from Czech Republic, Slovenia and the USA. A full cup of sensations and a limited amount of alcohol - take joy of Imperial Witbier. Take joy of life. There are not many beers in Imperial / Double Witbier style. In Poland this is the first. Fermented with Safbrew S-33 yeast in temp. 20-21°C.

Ingredients: Weyermann® malts: pilzen malt, pale-wheat malt; non-malted wheat, coriander, Curaçao bitter orange peels, sweet orange peels; hops: Styrian Goldings (SLO), Saaz (CZ), Citra®, Palisade® (USA); yeast: Safbrew S-33."

Keskmise suurusega lihtne pudel, heledais toonides silt. Valge vaht täidab 2/3 klaasist, olles ülitihe ja kauakestev. Õlle värvus - õrnalt uduselt heledapoolne kollane. Aroomis domineerivad - nii nagu belgia stiilis nisuõllele omane - koriander ja apelsin.

Esmamekk on tihkepoolne ja magus-hapukas. Keskmaitse paneb belgia nisuõllede austaja tunnustavalt noogutama - see on tõepoolest naudingut pakkuv oma mõrkja apelsinikoore, vürtsikalt muruse koriandri ja siia juurde veel ka märkimisväärse koguse humalaga! Lõppmaitse muheleb atsaka tegusa belgia pürjelina, kes on peale tegusat päeva maha istunud kamraadidega mõnda paremat pruulist proovima - siin on eksootilisevõitu kurakaod ja lihtsat kodust nisulinnast. Järelmekk tõmbab suunurgalt mõnulevalt matsuma, justkui oleks lauakaaslane rääkinud loo erakordselt heast söömaajast mullusel lõikuspeol.

Raskepoolse kehaga (mis on tõsiselt üllatav nii mõõduka kraadiga joogi puhul), tugevalt karboniseerunud paletiga, maggus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas buketiga suurepärases maitsetasakaalus olev ÜBERrüübe! Pakkuda magus-hapu sealiha kõrvale.

-----------
pilt siit

Kupiškėnų Šventinis Alus

Kupiškėnų Šventinis Alus (Kupiškio Alus, Leedu). pdl 0,75 l. alc 5,2 %vol. Liigimääratlus: traditsiooniline eil. Ratebeeri hinnang 70 punkti, beeradvocate'il pole veel koondhinnet.

Tootjainfo: "Traditionally, beer was produced for the - largest celebrations: weddings, christenings, Easter, Christmas as well as funerals and celebrations of harvesting season end. It is this particular beer that is brewed only for celebration of exceptional events and occasions. The beer is produced in small runs, and a special thoroughness and diligence is given to its production. For beer like that an exclusive packaging that conveys the beer’s festive aura has been selected."

See õllepudel on pakendatud paberkotti, mille sisse peitub traatkinnisega suletav kork-korgiga suletav kopsakas pudel. Kreemikas vaht täidab kolmandiku klaasist, olles väga tihe ja püsiv. Õlle värvus - kirkalt mahagonipunane. Aroom on leivane ja karameljas, kergelt mesine ja muraka-keedise sarnane.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse muutub kaeraküpsise ja meeleiva sarnaselt kirbekalt magusaks. Lõppmaitses mängivad muraka ja valge vaarika maitse mõnusat mesikat kokkukõla. Järelmaitse tundub nagu vaarikavarretee, mida on maitsestatud vähese ingveri ja meega - vürtsikalt magus mulje jääb päris pikaks ajaks kestma.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, mõrkjas-magusa buketiga meeldiv ja kodune rüübe. Soovitaks pakkuda koos kaeraküpsistega.
-------
pilt siit

Friday, March 21, 2014

Houblon Dobbelen IPA Tripel

Houblon Dobbelen IPA Tripel (Brasserie d’Achouffe, Belgia). pdl 0,33 l. alc 8%. liigimääratlus: Belgia IPA / tripel. Ratebeeri hinnang 99 ja beeradvocate'il 94!!!

Tootjainfo: "A unique marriage between the English tradition of IPAs, the new American revolution of Imperial IPAs and the classic Belgian way of brewing. Houblon Chouffe, although very much hopped as it is, showcases the unique balance between a very strong IPA and a very special Belgian Tripel exclusively created for this ale (Big malty body, distinct dryness, expressive estery fruitiness). - IBU: 59"

Väike matsakas pudel, sildil vahib selle sarja tunnus-päkapikk humalaid. Valge tihe vaht täidab 90% klaasist, muutudes aegamisi küll suuremulliseks, kuid püsides kenasti. Õlle värvus - hämuselt helekollane. Aroom on suisa taevalik - tripelõllele omane vürtsikus ja humalamõrkjus, linnaseküllus ja sumisev soojus.

Esmamekk on keskmise raskusega ja magusakas. Keskmaitses tuleb esile humalate lausa murune mõrkjus, millele lisandub tihke linnaseline paitus. Lõppmaitse vürtsikas põhi toob humalad veelgi eredamalt esile, pannes suu lausa õhkama muru, puukoore ja taruvaigu kirbusega. Järelmekk paneb mõnusalt silmi kissitama - oi siin on maitseküllust ja pidutuju, lusti ja head jutuvadinat, sametiseid vestikesi ja vallatuid lipsukesi, tantsukingi ja kübaraid :)

Keskmise kehaga, kergelt kleepja paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERRÜÜBE! Siia juurde ei pakuks midagi muud kui kergelt soolaga ülepuistatud kurgiviile.

-----------
pilt siit

Buronator Doppelbock

Buronator Doppelbock (Aktienbrauerei Kaufbeuren, Saksamaa). pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol.
Liigimääratlus: topelt-bokk. Ratebeeri hinnang 91 ja beeradvocate oma 86 punkti!

Tootjainfo: "Brewed from Aktien's old secret recipes since ancient times, this double bock is dark in color with a delicate malt flavor. Rich in body and a well rounded hop composition, makes this a truly robust beer. Bock beer lovers will take delight in Aktien's contribution to the double Bock beer world.

Previously named St. Martin Doppelbock"

Lihtne väike pudel, sildil asjakohased kaks sokku. Kergelt kreemikas vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis ei püsi kuigi kaua. Õlle värvus - kirkalt tumepunane. Aroom on sügavalt linnaseline, lausa odraveinilik, meenutades mureleid ja murakaid.

Esmamekk on keskmisest raskem ja magusakas. Keskmaitses lisandub paras annus humalamõrkjust, muutes üldpildi pihlakamoosi sarnaseks. Lõppmekk toob esile veiniseid ja murakasi raskepoolseid toone. Järlemaitse on mõnusalt vürtsikas, raskepoolselt alkoholisoe.

Keskmisest raskema kehaga, õlise paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga megarüübe, mille kõrvale oleks paras pakkuda ahjus üleküpsetatud talujuustu.
----------
pilt siit

Keptinis

Keptinis (Kupiškio Alus, Leedu). pdl 1 l. alc 5,7 %vol. Liigimääratlus: traditsiooniline eil. Ratebeeri hinnang 78 punkti, beeradvocate pole veel koondhinnet kokku saanud.

Tootjainfo: "The original, subtle, sprawling on a scrap of fried, barley malt smell, naturally fermented and aged, unfiltered, a dark light and refreshing, lively beer. --From another description: Naturally fermented and aged, unfiltered, light and fresh, dark, lively beer. Ingredients: water, roasted barley malt, hops, yeast"

Kopsakas kääniskorgiga pudel. Õrnalt kreemikas vaht moodustab sentimeetrise samettiheda kihi, mis püsib kaua. Õlle värvus - õrnalt hägune punakas merevaik. Aroom on meeldivalt pehme ja rikas, linnaseline ja mesine, sepikutaigna taoline.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjasmagus. Keskmaitses on tihkelt linnaseline, karameljas, aromaatselt heinane ja leivane. Lõppmaitses on mõrkjat heina ja kasepungi, mesiseid pärnaõisi ja veidi taruvaiku. Lõppmekk jääb hapukas-mõrkja leivase, kergelt vürtsika jäljena pikalt keelepära soendama.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga, meeldivalt kodune ja tummine rüübe. Äratuntavalt Leedu õlle maitsega, kuid siiski enamikest leedukatest erinev.

----------
pilt siit

Tuesday, March 18, 2014

George!

George!   (Mikkeller Taani). pdl 0,33 l. alc 12,12 %vol. liigimääratlus: imperial stout. Ratebeeris hinnag 100 ja beeradvocate'is 90 punkti!!!

Tootjainfo: "Ever been punched in the face by a beer? Our pal George offers anyone willing to try, a thick and oily fist right to the nose."

Väike lihtne pudel, tuhm-tume-triibuline silt. Tökat-tume vaht kerkib aegamisi sõrmepaksuse kihina, olles megatihe ja püsiv. Õlle värvus ... noh mis siin ikka rääkida ... no must noh, M-U-S-T! Aroom maitseb nagu oivaline värskelt-röstitud ja -jahvatatud kohvi, millesse on tilk brändit sisse tilgutatud. 

Esmamekk on otsustavalt tihe ja kindlameelselt mõrkjas nagu neegersõdalane. Keskmaitse paneb lausa niutsuma - su keelt ründab nüüd enam mitte üks ... ei see on terve suguharu bantusid või misiganes hõimust pole need uljad ja vaprad sõdalased, torkides su keelt kohvilikööri sisse kastetud odadega ning kallates üle sulašokolaadiga. Lõppmaitse ... seda õlut peab mäluma, kas teate! ... see on raske ja jõuline nagu suguharupealik, kes peab olema võimeline vastu hakkama nii valgele närukaelast orjakauplejale kui ka kolmele oma parimale võitlejale, sest nii näeb ette tava! Järelmekk mõjub suisa soolakas-kohviselt, mõrkjalt nagu raske saatus, mille tõi neile valge mees oma ahnuses. Kuid teate mis, see on ka meile paras ... sest nüüd me peame jooma siiiihandset õlut! :)

Oikurjakuiraske kehaga, kookospalmiõliselt viskoosse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkja buketiga KOSMILINE RÜÜBE! Seda ei ole mõistlik pakkuda ilma hoiatamata ja ilma klaasitäie külma veeta.
--------
pilt siit

Hamovniki Munich Lager / Хамовники Мюнхенское

Hamovniki Munich Lager / Хамовники Мюнхенское (Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya, Venemaa). Pdl 0,5 l. Alc 5,5 %vol. Liigimääratlus: Märzen. Ratebeeri hinnang on 16 ja beeradvoacate pole veel koondhinnet välja töötanud.

Tootjainfo: "«Хамовники Мюнхенское» - традиционное пиво класса Мэрцен (Märzen), которое варят в Баварии специально к Октоберфест. «Хамовники Мюнхенское» - сорт только разливного пива, которое характеризуется лавинным эффектом."

Efektne proofilpudel elegantse sildi- ja korgilahendusega. Õrnalt kreemikasvaht täidab pool klaasist, olles üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. Aroom on nõrgalt leivane.

Esmamekk on keskmisest sutsu kergema kehaga ja mõrkjasmagus. Keskmaitse on jällegi leivane, karameljas ja tihkepoolne. Lõppmekki viskab sisse hapukat kaljalikku tooni, millele sekundeerib pähklinüanss. Järelmaitse on kiirelt kaduv, kuid siiski meeldivalt leivane.

Keskmise kehaga, tublisti karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magus-hapuka buketiga tubli lauaõlu. Soovitav pakkuda koos küpsetatud tanguvorstiga.
-----------
pilt siit

Monday, March 17, 2014

Chiron

Chiron (Thornbridge, UK). pdl 0,5 l. alc 5,0%. liigimääratlus: APA. 95 punkti ratebeeris ja 87 beeradvocate järgi!!

Tootjainfo: "Golden in colour Chiron offers a superb balance of tart hops, juicy malt and tangy fruit while the lingering finish offers a hint of apricots and tangerines before a biscuity malt and hoppy finish."

Lihtne keskmist mõõtu pudel, stiilne ja moderne sildilahendus. Valge vaht täidab 2/3 klaasist, olles üle keskmise püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on mõnusalt tsitrusjas ja päikeseline, troopliste õite taoliselt uimastav ja samas tuulehoona värske!

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse mõjub mandariinikooreselt mõrkja ja värskena. Lõppmaitse paneb keelenurgad rõõmsalt tinisema humalamõrkjusega ning muhelema üldisest värskustundest. Järelmaitse muutub ootamatult sepikuliselt linnaseliseks ja rõõmsavärviliselt kukekommilikuks, sekka viskab mangot ja värskeltpressitud apelsinimahla.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseeritud paletiga, mõrkjas-magusa-hapuka buketiga väga nauditav rüübe, mida julgeb panna ka peenema maitsega kamraadi ette ning mille taga saab istuda pikka õhtut.
-----
pilt siit

Crazy Master Ale

Crazy Master  Ale (Jacki pruulikoda, Eesti). pdl 0,5 l. alc 6,8 %vol. Liigimääratlus: bitter?

Tootjainfot pole

Efektne proofilpudel, puuduv silt. Hallikas-kreemikas vaht täidab 80% klaasist, olles suuremulline, kuid üsnagi püsiv. Õlle värvus - häguselt tuhmpruun. Aroom on väga nõrk, kergelt õunane ja ... tolmunud.

Esmamekk on keskmisest sutsu kergema kehaga ja nõrgalt hapukas. Keskmaitse muutub hapukamaks ja pähklisemaks. Lõppmekk on mõrkjas ja leivane, veidi taignane ja kuivatatud õunte taoline (nö konservist tehes tüüpiline bukett). Järelmekk on mõõdukalt kibekas-hapukas, üsna püsiv.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkja buketiga rüübe. Kui siia veel humalaid juurde keeta, saaks juba päris arvestatava bitteri, praegu jääb kogu elamus kasinaks. Sobilik pakkuda koos heeringa-sibula võileivaga.

--------
kuna silti ei ole, siis pilti ei tule :(