Saturday, March 15, 2014

Sur Mælk

Sur Mælk  (To Øl, Taani). pdl 0,33 l. alc. 9,5 %. liigimääratlus: sour stout (kuidas seda küll tõlkida ... kõige õigem oleks vist hapendatud, mitte hapu stout?). Ratebeeril pole veel koondhinnet, beeradvocate ei tunne seda jooki.

Tootjainfo: "Sur Mælk - an Imperial Sour Milk Stout aged in oak barrels with lactic bacteria for 10 months. This puppy is a soft dry sour stout." Tihke tumepruun vaht täidab 90% klaasist ning jääb sinna korterisse. Õlle värvus - tökatmust.

Aroom ... uhhhh. Millest alustada? Alguses lööb ilmselt ninna suitsu ja kohvi segu. Kuid sisuliselt samal hetkel hakkab esimest kõrvale puksima ... nohmaeitea ... KEEFIR??? Ja koorevõi ja kuumutatud puit.

Esmamekk on tihke ja intensiivselt hapukas-kreemikas. Keskmaitse lööb silmad pärani ja kahte suunda korraga - isver, misasi seeeee veel on? Hapud kirsid ja toored tikrid, tilk konjakit ja vahukoor kokku segatuna??? Lõppmekk paneb lausa läkastama ... oikuhukurat võib fantaasia pruulmeistri viia!?! Viletsavõitu koduvein kokku segatud kreemise stoudiga ning lisatud veidike tammelaaste? Järelmaitse taandub üldise hämmelduse saatel, proovides end kokku koguda - millest me nüüd läbi käisime? Haputaignast leib, kastetud hapupiima sisse, peale määritud kohvikreemi ja piserdatud kirsiveini?

???

Midagi niiiiiii veidrat polegi Gambrinus varem saanud. Ja Gambrinus ON PALJU SAANUD, tänu Taarale! 

Väga tihke kehaga, ülikarboniseerunud ja samas kleepja ja kuiva buketiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magus-hapukas-vürtsika buketiga MEGARÜÜBE! Kuid siiralt hoiatan, see ei ole mõeldud - SEE EI OLE MÕELDUD NORMAALSETELE TARBIJATELE! Ma oletan et enamik kallaks selle lihtsalt kraanikausist alla. Kõrvale pakuksin ehk ... kääru leiba koorevõiga ... hetkel tundub et sobiks siia juurde.
---------
pilt siit

1 comment: