Tuesday, January 31, 2017

Pannepot Grand Reserva (2011)


Pannepot Grand Reserva (2011) (Struise, Belgia) pdl 0,375 l. alc 10,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Strong Ale - Top 50" ja hinnang 100 punkti!!!

Tootjainfo: "This batch has already 5 years of Calvados barrel aging and we're very happy with the outcome"

Keskmist kasvu pudel, sildil - nagu sellel seerial ikka - kolmepurjeline laevuke. Vähene kollane vahukiht kaob kiirelt. 

Aroom. Oehhhh. Kas te teate kui hea see on? Muidugi ei tea! Sisuliselt on see jook ju quadrupel ja juba see kõlab alustuseks nagu karamellimägi ja puuviljakoorem, kaspole? Ja siis veel viis aastat kalvadossivaati! Õunad ja melass ja brändi ja vanilje ja viinamarjakestad ja rosinad ja klaarimast klaarim vesi!

Esmamekk. Te eksite, kui arvate et see peaks keeltmurdvalt raske olema. Ei, pigem selline rahulik ja väärikas ja vaikselt sametises kuues ning toasussides liikuv vana professor, kes raamaturiiulite ja veinikapi vahel kulgeb, tee peal messingraamis gloobust edasi-tagasi kerides.

Keskmaitse. Ega siis professor käi veinikapi juures niisama, ikka datleid suhu loopimas. Noh ja tilgakese datliveini peale joomas. Aga raamat on mõistagi näpus, sest see on nagu vestlus vana sõbraga, piisab vaid poolest sõnast või peanõkutusest ning kogu tunnipikkune vestlus on edastatud koos kõigi naeratuste, hüüatuste ja huulemuigutustega.

Lõppmaitse. Kalvados on ka oivaline jook, kas pole? Eriti kui seda valmistatakse külmavõetud õuntest. Hallihabemene õpetlane plaanib ka sellest traktaati kirjutada, sestap tuleb end ennem lähtematerjaliga kurssi viia. Põhjalikult ning kõigi erinevate variantsioonidega. 

Järelmekk. Meevein. No kas meevein pole siis seda väärt, et sellelegi oma aega ja tähelepanu kulutada! Gloobus saab juba tugevama müksu ning veereb oma aluselt maha. Ahh noh küllap saab ta homme tagasi upitatud, küll jõuab. Vanal mehel on aega küll!

Mega! Kas te teate misasi on MEGA? Vaadake ... kuid siinkohal tuleb vanale õpetlasele tukk peale ning nii ta uinubki, näpp õpetlikult püsti. Ja sama soovitan teilegi, pole siin midagi vaja targutada.
------------
pilt isetehtud

Aficionado


Aficionado (Kingpin, Poola) pdl 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Smoked" ja hinnang 94 punkti!

Tootjainfo: "Aficionado is a pale ale that offers a complex composition of aromas and flavors. Subtle hints of peaty malts blend beautifully with the fruity and chocolate aroma of Ethiopian wild forest single origin Kefa coffee, and pine smoked Chinese Lapsang Souchong tea."

Keskmist kasvu pudel, pruulikoja tunnussiga on seekord armiline, vana inglise röövel-peremehe-orjapidaja nägu :) Kollane vaht täidab pool klaasi, püsib üsna kaua ja haakub ka tiheda vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž. Aroomis segunevad mõnusaimal moel kerge, kuid klaar hapukas suits ja parkiv must tee.

Esmamekk on keskmise kehaga ja suitsuselt magusakas-mõrkjas. Keskmaitses tuleb esile kohvi ... kuid see on fantastiliselt puhta ploomise kõrvaltooniga ... selliste poolnätskeks jäetud kuivatatud ploomide taoline, millede söömist sa lihtsalt ei suuda pooleli jätta enne kui kotike tühi. Lõppmaitses segunevad kargelt puhaste ja rööbiti tajutavate mekkidena kohvi ja tee ... jeerum kui hea mõte oleks sellist tee-kohvi-jooki teha! Järelmekk on magusakas, ploomine, kergelt suitsuselt hapukas, kauakestev ja rõõmsalt ning reipalt naeratav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe! Mõnusaimalt maitseküllane, mitmekihiline ja üllatav. Lisaks suitsule, teele ja kohvile on ei-tea-kuidas-tekkiva tajuhäirena siin veel kulbitäis ploome!
-----------
pilt isetehtud

Karjamaa

Karjamaa (Nöösker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,6 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Karjamaa saadustest pruulitud humalane õlu. Näiteks on siin sees ühte salapärast magustaime, siis kahvrilaimi lehti, kadaka- ja tammelaaste ning apelsini-lagritsa graanulit
IBU 75"

Eeee ... seesuuret ... ma tahaks siukest karjamaad nähä, kus säänset kraami vabalt looduses ringi hulgub :)

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Kork lendas igavese litakaga pealt ja helekollane hõre vaht täitis enamiku klaasist. Õlle värvus - tihkelt uduselt tumekollane. Aroom on leebelt magusakas, ainult kuskil nina sügavuses reedab vähene vürtsikas torkivus, et siin võib midagi põnevamat oodata.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub lausa kleepjalt mesiseks, üleküpsenud õuntest tehtud marmelaadi taoliseks, kuid sama jõuliselt tatsab suus ringi ka mõruvaigune kadakas. Lõppmaitses on hapukas-magusa tihkuse sees tunda kafiirlaime mitte millegagi segamini aetavat tooni, lisaks apelsinikoore mõrkjust. Järelmaitses oleks suu justkui tulvil kamprit, eukalüptilagritsat ja mõrudatleid ... kui sihukesi loomi olemas on.

Üha raskemana mõjuva kehaga, ülemäära karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Ülevõlli rüübe! IPA see ei ole. Pigem ürdiõlu ja seda oma topeltsaltolise vindiga. Pikalt ja palju juua ei kannata, kuid maitseelamus on garanteeritud!
--------------
pilt isetehtud

Vajan rohkem piiranguid!


Alkoholi reklaami piiramisest ei piisa! Ülekaalulisus on tõsine probleem. Uskuge mind, ma tean millest ma räägin. Ja ahvatlusi on igal sammul. Seetõttu ma palun valitsust, et ta mind aitaks. Mind minu enda eest kaitseks.

Kaupluste vitriinidel ei tohi olla nähtavale kohale paigutatud toiduaineid. Ajalehe esiküljel ei tohi laiutada tuntud poeketi häbitut reklaami kartulisalatile ja lõhekalale ... ja veel soodushinnaga! Mis paganama toidudegusteerimine see suurpoodides käib? Ma lähen rahulikult oma pesupulbrit ostma ja mind ahvatletakse tasuta toiduga!

Ja need restoranid ning kohvikud. No kuidas sa käid mööda linna, nii et ei tunne šnitsli ja saiakeste lõhna? Menüüd parimate pakkumistega otse tänavail ning seda otse lasteasutuste kõrval! Lubavad ja meelitavad, et näe kui odavalt meil täna päevapakkumine on ... no kuidas sa lähed mööda?

Kiirtoidukohtadest ma ei räägigi. Kõik ju teavad kui kahjulik on neis pakutav rämpstoit. Aga miks ometi lubatakse korraldada nendes laste sünnipäevi? Et juba varakult tekitada meie järeltulevas põlves positiivne suhtumine neis pakutavasse, veresooni lupjavasse ja keha koormavasse kähkuka-toitu?

Ja siis sotsiaalmeedia! Miks valitsus sulgeb silmad selles vohavasse toiduülistamisse? Vähe sellest, et igasugu tootjad sealt oma vorsti, juustu ja muud mürki pakuvad. Lähed pahaaimamatult sõbra tegemisi vaatama ... aga sulle vahib vastu õnnelike nägudega seltskond, kes grillib surnud looma tükikesi!

Toiduained olgu poes paigutatud läbipaistmatu seina taha. Ja miks-oh-miks te küll lubate toidumüüki bensujaamades? Kes kaitseb meie noorsugu ööpäevaringse võikude, burksi või hot-dogi kättesaadavuse eest?

Noh kui just peab toidu kohta teavet jagama, siis olgu see ilma igasuguse ilustamiseta, positiivseid lugusid või häid emotsioone kirjeldamata. Olgu vaid neutraalne info toote kohta ja ilmtingimata koos hoiatusega: „Tähelepanu, tegemist on söögiga, mis sisaldab kaloreid. Nende tarbimine võib kahjustada teie tervist!“

Valitsus, kaitse mind! Minu enda eest! Sest selle lubadusega sa ju tulid võimule, eks ole? Sa ju rääkisid valju häälega et tead kui juhm ma olen ning et minusugust ei või usaldada! Selle eest ma ju sinu poolt hääletasingi! Ma usaldan sind selle eest et sina mind ei usalda, ja õigesti teed!

----

„Tähelepanu, tegemist on irooniaga! Huumorisoone puudumine võib mõjuda kahjulikult teie vaimsele tervisele!“

Monday, January 30, 2017

Headbanger


Headbanger (Kingpin, Poola) pdl 0,5 l. alc 8,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA" ja hinnang 61 punkti

Tootjainfo: "Headbanger is a strong and distinctive Imperial IPA with a solid malty backbone, and a blend of seven American hops that pack a solid punch of pungency and aroma. We’ve partnered with our friends from a crossover thrash band Tester Gier to come up with this beer."

Keskmist kasvu pudel, pruulikoja tunnussiga on seekord varustatud lõuahabemega. Valge vaht täidab pool klaasi, vajudes küll ära, kuid jättes tiheda vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne merevaik.

Oijummel, kui mõnus see aroom on! Karamell, rosinad, kuivatatud aprikoosid, kuusevaik, kuldne hein, kalasoomused ja muru.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-mõrkjalt puuviljane. Keskmaitses lahvatab suus mango ja passionvilja, aprikooside ja männiokaste kaskaad ... õhuline ja karamelline, veidi torkiv ja suursugune. Lõppmaitses leidub apelsinikoort ja ananassi, greibimahla segamini kanarbikuga. Järelmaitse on mahlane, karameljas, mõrkjas ja kauakestvalt karge.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertasandi rüübe! Arumaeisaa, mille eest seda tegelast RB's nii madala hinnanguga õnnistatakse? Seesinane klaasitäis on ju IPA'de karameljasema otsa oivaline esindaja! Pakkuda koos meloniviiluga.
------------
pilt isetehtud

Pyynikin White IPA


Pyynikin White IPA (Pyynikin, Soome) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Raebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 44 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke vahel): "The EBU 50. Fire Varma thirst quencher. Under the California sun done a lot of good. This beer to refresh the mind and the soul. A generous quantity of wheat and The hops give the West Coast beaches to your living room. Also the Draught version sold at 6.0% shouldnt be put under this entry."

Väike lihtne pudel, must-valge sildikujundus. Valge vaht täidab pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on leebelt magusakas-hapukas, linnaseline, biskviitjas, põgusa sidrunheina puudutusega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on huvitaval kombel pigem saisoni kui IPA't meenutav, selline magusakas-vürtsikas, vaid vähese mõrkjas-hapuka alatooniga. Lõppmaitses tugevneb mõrkjus, kuid ühtlasi ka belgiapärane magusakas puuviljane vürtsikus. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, sädelev ja mõnusalt kirgas.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Väga hea ja mängulise buketiga rüübe, mis pigem meenutab küll humalast saisoni kui nisu-IPA't ... kuid see stiilist möödaminek ei riku joogi üldmuljet, Pakkuda koos hallitusjuustuga.
----------------
pilt isetehtud

Red Räim Ale

Red Räim Ale (Nöösker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,6 %vol. Liigimääratlus: suitsune eil

Tootjainfo: "Linnastest muuhulgas tammesuitsu, nisu, kuldne-alasti kaer ja šokolaadirukis. Humala poolelt ainult Pekko. Erikoostisosadena on mängus sherry oloroso tammelaastudja pirnisuitsused kadakalaastud"

Pirnisuitsustest kadakalaastudest saan ma veel aru, ehkki ei kujuta ette mida see täpselt tähendab. Aga mida tähendab kuldne-alasti kaer? :)

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Tumekreemikat karva vaht täidab 2/3 klaasist, vajudes aegamisi allapoole kuid jäädes päris kauaks kestma. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kuldpunane. Aroomis on suitsust ja hapukat leivasust.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas, tuntavalt suitsuse puudutusega. Keskmaitse on hapukas-mõrkjas, karamelja tagatooniga. Lõppmaitse muutub tihkemaks, vürtsikas-mõrkjas suitsune-vaigune õhetus paneb põsekoopad särama. Järelmekk on taas hapukalt leivane, kauakestev ja intensiivne.

Keskmisest suts raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Tõsi küll, kas pirnisuits nüüd ikka on parem kui näiteks kirsisuits? :)
-------------
pilt isetehtud

Sunday, January 29, 2017

Shock Series: !!!PA: Simcoe & Mosaic


Shock Series: !!!PA: Simcoe & Mosaic (To Øl, Taani) pdl 0,33 l. alc 13,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA" ja hinnang 77 punkti

Tootjainfo: "Style: Triple IPA
Malts: Pilsner, Munich, Flaked Oats, Cane Sugar, Cara Red
Hops: Simcoe, MosaicThis is the first of our new SHOCK series, where we will produce IPA’s, IIPA’s and IIIPA’s with the same ABV, malt and yeast profile (generally) and we will change the hop compositions each time. We realised we missed playing around with hops, when To Øl began we were a very hop forward brewery, so this is our way of getting our noses green again! The first release is ‘!!!PA: Simcoe & Mosaic’, and is a 13% Triple IPA brewed with Simcoe and Mosaic to produce one fierce, intense hoppy f*cker"

Väike lihtne pudel, silt on tulvil täis sümbolite jura :) Kollane vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt punakas-oranž. Aroom on niiiiiiiiiiiiiiiiiiiii võimsalt esitletud tripel-IPA kohta üllatavalt leebe, kuigi selles on apdrikoosidžemmi tihkust ja mingit rasket parkunud vaigust kõuekõma, mis siiski lubab elamust. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja tihkelt vaigune ... seedrivaigune. Soe ja kipitav. Soe virsikuseeder.

Keskmaitse. Ohsapoiss. Keel keeratakse hetkega kolmekordseltr rulli! Vastuhakk on välistatud. See elajas pigistab su keele nupuvõtesse ja viskab toore jõuga üle turja. NÄTAKI kukud sa selg ees vaigulompi. 

Lõppmaitse. Ohhhhhkurrrrrrat. See on ogar. Kuuekordselt ülevõlli. Alkohol võimendab maitsetajud sinnamaani, et võtab silme ees mustaks ... kas sellesse humalahunikusse üldse vett on lisatud? Kui siis ehk ananassimahla ja greibisiirupit?

Järelmaitse. Seda pole vana Gambrinus veel tundnud, et maitsenäsakesed heitunult käed üles tõstavad ja rämedalt ründava alkohumala ees nii sügavale taanduvad. Virsikud ja seeder on omavahel nii sügavasse ühtesse astunud et see on ilmselgelt mingite seaduste vastu.

EI TULE KOKKUVÕTET! See vedelik siin klaasis ei ole hea. Ja ta pole ka halb. See ON OGAR, KUUEKORDSELT LOLLAKAS. Käsitleda tuleks teda kummikinnaste ja kaitseprillidega. 
----------------
pilt isetehtud

Papabeers Vanillastout


Papabeers Vanillastout (Pyynikin, Soome) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Raebeeri liigimääratlus: "Stout" ja hinnang 68 punkti.

Tootjainfot otse ei leia, aga ... leiab midagi muud huvitavat: "Anyways, this is a webshop for Finnish Pyynikki Craft Brewery's products. It is also showing a political drama how funny the Finnish system is. This page is under an Estonian company because in Finland u can't sell beer online. But that´s just a start... You can´t sell your beers there. Let's take an example:
Pyynikki Vahvaportteri just won a gold medal in Berlin, at Global Craft Beer Award. In Finland Vahvaportteri can be sold only in restaurants and sometimes in ALKO, state's monopoly alcohol store. It cannot be sold from the brewery nor in any shops etc... Brewery is owned by 900 people and even they can't get the beer....
Because the beer has more alcohol than 4,7% by volume. And all beers stronger than that must be sold via ALKO's monopoly (they accept annually maybe 2-3% of Finnish craft brewers' beers).
Q: So, what the fuck should we do???
A: We open a webshop in Estonia and take Pyynikki beers there to sell it here and send it to your home.
Finland is a beautiful country full of beautiful people. Finland does not have such a beautiful system in supporting its citizens. Finland is drowning in its own impossibility."

Vata siis :)

Väike lihtne pudel, kaunimustrilisel sildil vanilliõieke. Pruun vaht täidab ligi poole klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - sügavalt mustjaspruun. Aroom on alguses ausalt öeldes veider ... seisnud ja poolenisti ärakuivanud šokolaadikoogi tüki taoline. Sügavamal sissehingamisel asi siiski paraneb, kohvine toon võtab võimust, ehkki vähene pisut rääsunud võikreemi meenutav taust jääb taha alles. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-maguaskalt šokolaadine. Keskmaitses asub peateemat esitama piimakohvi, millesse lisatakse vaniljejäätist. Lõppmaitse magusakas jäätisekreemine foon saab sutsu hapuma röstiga ja värskemat kohvi manu. Järelmekk meenutab juba mõrkjamat šokolaadi ja selle eest võiks jooki suisa väga heaks kiita.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapuka-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga vastuoluline rüübe. Aroom on kuidagi veider, kuid joomise käigus läheb kraam lonks-lonksult paremaks.
--------------
pilt isetehtud

Mission Gose


Mission Gose (Evil Twin, US/Taani) prk 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Grodziskie/Gose/Lichtenhainer - Top 50" ja hinnang 94 punkti!

Tootjainfo: "Effortlessly cool, popping up up in a cultish fashion and constantly on a tasty mission. This is mission Gose: our take on a old-fashioned and slightly odd German style beer that is with good reason trending as the tastiest right now. It’s tart, salty, low in alcohol and probably the most refreshing beer you’ll have. Perhaps enjoy this beer in a restaurant with a mission near you. Wherever you are we made it stylishly good and exclusively well balanced just for you.
Ale brewed with salt and coriander and with eucalyptus added"

Väike purk, mille sildiks on kikilipsuga pintsak. Erkvalge vaht täidab ligi pool klaasi ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom ... oi see on supervärske, sidruni-limonaadi meenutav. Pikemal nuuskimisel hakkab nina eristama ka soola ja eukalüpti ... kuid koriander jääb viimase tegelase varju.

Esmamekk on kerge kehaga ja kirkalt hapukas. Keskmaitse ... auhh ... see kraam ehmatab ikka silmad pärani - sidrunimahl, mida on kergelt soolaga maitsestatud ja koriandritõmmisega lahjendatud. Lõppmaitse ajal rullivad keeleküljed end laiali nagu laevapurjed, mis merel tuult püüavad ... see hapukas-mõrkjas värskus on niiiiiiiiiiiiii lahe, et teeb meele rõõmsaks. Järelmaitse ajal riiviks nagu keegi otse su keelele sidrunikoort ja tilgutaks eukalüptiõli samasse.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Hapu ja maitseküllase värskendajana mõjub ta kui konditsioneer suvepäeval ... aga vata soola võiks ikkagi rohkem olla :)
--------------
pilt isetehtud

Saturday, January 28, 2017

Pyynikin Black IPA


Pyynikin Black IPA (Pyynikin, Soome) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratbeeri liigimääratlus: "Black IPA" ja hinnang 72 punkti.

Tootjainfo: "Black IPA devises with massive roasting and malting to tie all the flavours together. With sturdy hopping in the dark, medieval catering spirit.
Malts: Pale ale, Crystal, Cara, Black, Chocolate, Roasted barley, Suklaavehnä
Hops: Target, Saaz, Centennial, Cascade, Amarillo, Citra
Food recommendation: Black pudding
EBU 60"

Väike lihtne pudel, must-valge lihtne sildikujundus. Pruun vaht täidab 2/3 klaasist, pole küll kuigi püsiv, kuid haakub kena vahukihina klaasiseintele. Õlle värvus - pisukese punaka helgiga must. Aroom on mõrkjas-magusakas, märja kartongi ja röstitud teravilja ebamääraske seguga.

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja magusakas. Keskmaitse on röstine, magusakas, hea porteri taoline. Lõppmaitses on mõrušokolaadi ja alkoholisoojust. Järelmekis segunevad röstitud pähklid, kuivatatud pihlakad ja kohvi.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga heal tasemel rüübe. See tähendab et kui hinnata jooki nagu kuiva stouti siis ilmselt kiidaks, kuid musta IPA'na ei ole see nüüd küll kohe üldse mitte. Samas koos kuivatatud ploomidega oleks see mõnus rüübe nii ehk naa.
-------------
pilt isetehtud

Vahvaportteri


Vahvaportteri (Pyynikin, Soome) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratbeeri liigimääratlus: "Porter" ja hinnang 84 punkti.

Tootjainfo: "Craftbrewed with love by elves, gnomes and fairies."

Väike lihtne pudel, tumedal sildil punasilmne metsakoll. Sentimeetrine pruunakas vaht kaob küll üsna kiirelt, kuid jätab päris kena vahukihi klaasiseintele. Õlle värvus - vähese punase helgiga must. Aroomis on kõrvetatud leiba, lagritsat, kõrbenud rosinaid, röstitud täisteavilja, aganaid ja veelkord leiba.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on raskem, rauarohke, pihlakane ja kakaone. Lõppmaitses leiab kuivatatud kreeke ja melassi, pisut portveini ja rosinaid, halvaad ja röstpähkleid. Järelmekk lisab kohvilikööri ja mandlilaaste, tumedat šokolaadi ja mõrkjaid hamba al krõbisevaid kohviube.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga VÄGA HEA tasandi rüübe! Soe ja toekas, oivalisim talveõhtu soojendaja, mille kõrvale võiks pakkuda röstpähkleid.
-------------
pilt isetehtud

Ichtegems Grand Cru

Ichtegems Grand Cru (Strubbe, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour Red/Brown" ja hinnang 82 punkti.

Tootjainfo: "Flemish red ale matured in oak barrels"

Väike lihtne pudel, sildil veinivaadid. Kollakas sõrmepaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt punane. Aroom on tuhmilt hapukas, meenutades kuivatatud kirsse ja vaarikavarre teed, millesse on lisatud tilgake siidriäädikat.

Esmamekk on kirkalt hapukas-magusakas, karameljas ja kirsine. Keskmaits ... ohhhh kui mõnusalt ja intensiivselt see keelekülgi pargib, justkui mäluks arooniamarju koos pihlakatega, samal ajal juues Kellukese limpsi. Lõppmaitses tulevad esile kuivatatud maasikad, mida on kastetud punase sõstra želee sisse. Mõrkjas puidune vahetoon vilksatab vahepeal, lisades mõnusaima toeka nüansi. Järelmekk on hapukas, barbarissikommi ja sõstradžemmi vahepealne, veinine kuiv mahlasus jätab loob ülivärske taju.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Karge ja kirgas, jumalikult värskendav. Oivaline klaasike pika tööpäeva lõpuks, kosutamaks vaimu ja ihu.
------------
pilt isetehtud

Thursday, January 26, 2017

Valge Unt

Valge Unt (Undi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,1 %vol. Liigimääratlus: white stout

Tootjainfo: "vesi, odra- ja nisulinnased, kaerehelbed, odrahelbed, šokolaad, tammelaastud, vanillikaun, kovhioad, humal, pärm."

Väike lihtne pudel, sigrisel sildil ulub hunt. Sentimeetsine kollakas vahukiht kaob päris kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun. No ei ole valge :)

Aroomis on kolm kilo seda lõhna, mis jääb kohviveskisse peale seda kui oled kolu tühjaks kallanud, aga väikesed kerged ebemed ja hunnitu lõhn jäävad alles.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, magusakas ja kohvine ... ei kohvimarmelaadine. Keskmaitse muutub tuhmilt tummiseks, vaniljekreemiseks ja kohvilkööriseks, kuldsed rosinad ja datlid vajuvad kah aegamisi mööda klaasiseinu huulte poole. Lõppmaitse .... uhhh, alkoholi on tiba teravalt tunda, kuid hetkel ei häiri see, vaid pigem võimendab marmelaadjat tihkust, ajab kohvi ja lagritsa omavahel vaidlema ning kallab tubli lonksu pähklilikööri vahele.  Järelmekk viskab kinda odraveinide maailma ja jääb võiduka näoga vahtima, sest vastuvaidlemist ka ei tule.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kleepja paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Järgmine samm võiks olla veel kaks kraadi kangem kohvivein :) Aga kuidagi tuleks ka hõljumit vähemaks saada, sest pudeli teist poolt välja kallates läks klaasi sisu väga mudruseks.
----------------
pilt isetehtud

Kaffe og Røg


Kaffe og Røg (To Øl, Taani) pdl 0,33 l. alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Smoked" ja hinnang 81 punkti

Tootjainfo: "Smoked Coffee Dark Ale
Here comes to you a dark silky-smooth tribute to a bygone era. A deep round black ale brewed with coffee and smoked malts."

Väike lihtne pudel, silt on ... mhhh ... tootjale omaselt arusaamatu :) Tumekreemikat karva vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua, haakides ka tiheda vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt mahagonipunane. Aroomis on veidi turbast suitsu, rõsket mulda ja vana vaskset kohviveskit.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas, vähese kohvise tooniga. Keskmaitses tuleb esile hapukas suits, turba ja mulluste lehtede segune lõke aianurgas on piisavalt kuum, et mitte haiseda kirbelt suitsu järele, vaid pigem eritab sellist magusapoolset vinet üle kogu kevadiselt rõske aia. Lõppmaitse muutub magusamaks, kohvikaramelli-kommikeste taoliseks, mida ennemuiste iga vanaema vitriinkapis tšehhi kristallist vaasikese sees leidus. Järelmaitse viskab juurde veel peotäie veidi üleröstitud metsapähkleid ja päevalilleseemneid.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga Übertaseme rüübe! Nii lubatud kohvi kui suitsu võiks veel kraadi võrra rohkem olla ... eriti kohvi, praegu kipub see veidi suitsu varju jääma, kuid igatahes üsna võimas kraam. Pakkuda koos sidrunilõiguga.
---------------
pilt isetehtud

Pyynikin Saison


Pyynikin Saison (Pyynikin, Soome) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratbeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang 46 punkti. Tõsi küll, purgil on kirjas "dark red ale with rowan berries"

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "
Pyynikin Saison bring the northern French countryside elonkerjuuajan beer born in the tradition of the beer available in Finnish.
Saison 5.5% is unfiltered, light, fruity, acidic and slightly peppery and spicy refreshing thirst quencher.
gorgeous maalaishiiva used in the beer brings to his own dimension to the full.
Malt: Wheat, Pils
Hops: Saaz
Food combination: grilled chicken, salads, sausages.
EBU 18"

Väike lihtne pudel, kauni sini-valge ornamendiga sildike. Erkvalge hõre vaht täidab kolmandiku klaasist ja kaob valjul kahinal. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroomis on belgia heleda eili puuviljasust ja saisonipärmi vürtsikust ... kuid see on kokku kuidagi vesine.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitses võimendub vürtsikas pool, kasvades üle üsna mõrkjaks sädeluseks. Lõppmaitses tuleb esile kuldset heledat kuivatatud virsikut ja rosinaid. Järelmekk  taanbub jällegi kergeks, kuid see-eest mõnusalt ja ergult vürtsikaks.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga heal tasemel rüübe. Mõningane vesisus küll tiba häirib, kuid kui võtta seda kui suhteliselt lahjat joogiõlut, siis on siin mürtsu ja särtsu nii et vähe pole.
-------------
pilt isetehtud

Wednesday, January 25, 2017

Birthday Bomb!


Birthday Bomb! (Praire, USA) pdl 0,33 l. alc 13 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 100 punkti!!!

Tootjainfo: "Birthday Bomb! was conceived to celebrate three wonderful years of experimentation and fun loving flavors like the current incarnation with caramel sauce. Made in house by our brewers with nothing but black gloves and a propane tank. The rest is the complex mix of hops and malt with a healthy dose of the signature coffee and spices. You know exactly what we’re talking about."

Eeee ... karamellkaste, mis on valmistatud mustade kinnaste ja propaaniballooni abil?

Väike pudel, sildil ... hmmm ... no väga kummaline multikaline seltskond plahvatanud tordi ümber. Sügav-tumepruun vaht kaob kiirel sahinal olematuks. Õlle värvus - noh otse loomulikult jäägitult must.

Aroom. Ohtaevas. See on küll kohvi, aga kuidagi ... noh kuidagi ebatavaline. Justkui võtaks ise rohelisi kohviube ja hakkaks neid röstima, aga seda otse pliidiplaadil, mida ei ole mitu kuud kuumaks aetud! Siin on tolmu ja vaiku ja kohvi-estreid ja kuumenenud õli ja ... noh kas te olete kunagi pannud küdema kaua seisnud pliiti? Vot see malmplaat lõhnab kuumenedes täpselt niimoodi!

Esmamekk. Mulksti, tahab üllatunud rõõmuturtsatus läbi õllesuutäie välja tulla! See on kookmagus. Šokolaadikookmagus! Ploomikeedisega šokolaadikook ja Dormeo küpsis.

Keskmaitse. Mõnõnõnõnõnnnnnna! Ploomikook. Ploomimarmelaad mandlišokolaadis. Mandlitükikestega kaetud šokolaadivõõp vaniljejäätisel.

Lõppmaitse. Mandli-koore-vanilje-liköör. Ja korraga saab sellest mopp ... noh teate küll, BBQ kaste, millega aeglaselt küpsevat liha mopitakse. Selline kergelt kõrbemise äärele jõudnud lihakaste, milles põhirolli mängib mustikamoos koos kreegiveiniga, kuid - uskuge või mitte - sellesse on juba jõudnud seguneda ka täisküpse liha mahlad!

Järelmekk. Tšilli! EI siin ei ole tšillit. Vist. Aga no on ka samal ajal! Šokolaaditšilli. Kardemonisai, mille sa kastad BBQ-liha vanni, püüdmaks rammusat vürtsikat leemekest. No kesssse normaalne inimene niimoodi teeb? Vana Gambrinus järgmine kord teeb, ja kohe miktu korda järjest!

MEGA! See Asi On Megahea! Oivaliselt ja ogaralt meeliväänav. Vaimustav. Lihtsalt vaimustavalt ülevõllikas. Ja seega kokkuvõtet te ei näe. Sest ... ah mis ma siin põhjendan. Lihtsal vaikselt mulksun õndsalt ja ei kirjuta enam.

-------

pilt isetehtud

Cherry Belle

Cherry Belle (Ehte, Eesti) pdl 0,375 l. alc 6,6 %vol. Liigimääratlus: saisoon

Tootjainfo: "Linnased: Extra Pale Ale, dextrine, hapestatu. Humalad: Columbus. Lisandid: hapud kirsid. Pärm: Belle Saison"

Keskmist kasvu pudel, mille plastkorki ohjab traatkinnis. Tehniline, ent kenakujuline sildike. Sõrmepaksune roosakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt oranžika helgiga punane. Aroom on lihtsalt ummmi-nummi -hapuka ja värske kirsiga seguneb saisoni magusakas vürtsikus.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mahlaselt hapukas. Keskmaitses muutub see kirsimekk huvitaval selliseks, et meenutab ... kuivatatud kirsse? Või siis kirss-rosinaid, eks ole ju kindlasti ka selline asi olemas? :) Lõppmaitses võtab tuurid üles saisoni sädelus, ehkki kirsi tuhm hapukus surub seda märkimisväärselt allapoole. Järelmekis tuleb esile nipi-napike ootmatatut mõrkjust, kuid see sobib üldiselt üüüüsna kenasti.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga VÄGA HEA taseme rüübe! Huvitaval kombel on kirss kuidagi tuhmipoolne, surudes veidi saisoni olekut maha, mitte seda ootuspäraselt võimendades. Järgmine kord soovitaks kirsikogust vähemalt duubeldada! Aga suurepäraselt värskendav klaasike on see ka praeguses versioonis, nii et - pai pruulmeister, tee veel!
-------
pilt isetehtud

Ruby Jazz Ale

Ruby Jazz Ale (Pyynikin, Soome) prk 0,5 l. alc 4,7 %vol. Ratbeeri liigimääratlus: "Amber Ale" ja
hinnang 36 punkti. Tõsi küll, purgil on kirjas "dark red ale with rowan berries"

Tootjainfo: "The ambery colour of Ruby Jazz Ale dreams of autumn freshness. You can detect citrus and berrylike flavours.
Malts: Crystal100, Black, sahti, vehnä
Hops: Target, EKG, Amarillo, Citra
Food recommendation: Quarry, toasted rye bread.
More information: Contains rowan berry. Intended as an autumn beer
EBU 50"

Ummm ... huvitav, mida tähendab linnaste all "sahti"? Ja pihlakatega tehtud õlut pole vist ka varem kohanudki?

Keskmist mõõtu purk, millel jämmiv jazziseltskond. Pruunakas vaht täidab 2/3 klaasist, vajudes küll aegamisi hõredaks ent püsides päris kenasti ja jättes ka kena vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - õrna hõljumiga tumedapoolne pruunakaspunane.  Aroom on karameljas ja tuntavalt rauarohke ... mitte roostene, vaid lihtsalt rauarohke, nagu pihlakale kohane. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on päris korralikult mõrkjas ... mitte IPA'likult, vaid bitteri taoliselt ... selline veidi puidune või siis antud juhul pihlakane. Lõppmaitses lisandub mõrkjale põhitooonile hapukat kargust ja magusat täidlust. Järelmekk püsib üsna kaua karge rauase mõrkjas-hapuka mälestusena metspihlakatest.

Keskmisest suts kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga Väga hea tasandi rüübe. Kui käsitleda seda mitte kui "amber ale", vaid kui "bitter" ... või veel parem "pihlakaõllena" siis võiks kiita veelgi rohkem. Siit moraal, poisid ja tüdrukud, vaadake et te oma kirjeldused/stiilimääratlused võimalikult täpselt paika saate, et vältida tajuhäireid! Kõrvale nokitseks anšoovisetäidisega oliive.
------
pilt isetehtud

Tuesday, January 24, 2017

MMXVI

MMXVI (Ehte, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,7 %vol. Liigimääratlus: belgia kuldne kange

Tootjainfo: "Linnased: Estra Pale; Dextrine; Humalad: Ella; Lisandid: apelsinikoor, koriander, ingver, kardemon, nelk, kaneel, hele kommisuhkur. Pärm: M-41 belgian ale."

Väike lihtne pudel, silt näeb välja nagu värviproov :) Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõnd aega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - vürtsikas pillerkaar on juba meetri pealt tunda, siia on ikka tõesti kogu maitseaineriiul kokku kallatud. Lähemalt nuuskides domineerivad koriander ja nelk.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja vürtsikas. Keskmaitse on mõrkjas-vürtsikas, kõrvitsamarinaadi kehastus. Lõppmaitses saavad kokku piparkook, hõõgvein ja kõrvitsamarinaad ning vaatavad üksteist väikese üllatusega ... et-mida-sina-siin-veel-teed? Järelmekis maitsete virrvarr lepib omavahel kokku, laseb magusa kommisuhkru pisut esiplaanile, kuid siis asub selle selja taga uuesti vaidlema, et kes ikkagi päälik on.

Keskmisest suts raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Ülevindi rüübe. Mõte on jube hea - panna kokku belgiapärane kerge kangus ja vürtsid ... kuid kokku sai veidi liiga palju. Oleks siin linnasetäidlust seda virvarri tasakaalustamas või röstist tummisust segadikku kokku köitmas ... kuid praegusel juhul on tegu paraja segasummasuvilaga. Kuna vanale Gambrinusele lollused meeldivad, siis on kõik korras. Kuid ikkagi - "väga palju" pole mõnikord sama mis "väga hästi".
-----------
pilt isetehtud

Longboard Island Lager


Longboard Island Lager (Kona, USA) pdl 0,355 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager" ja hinnang 19 punkti.

Tootjainfo: "Longboard Island Lager is a smooth refreshing lager fermented and aged for weeks at cold temperatures to yield its exceptionally smooth flavor. A delicate, slightly spicy hop aroma complements the malty body of this beer."

Reljeefkirjadega jässakas pudel, omapärase lõikega sildil laineauad. Sentimeetrine erkvalge vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on kergele laagerõllele omaselt magusakas-hapukas.

Esmamekk on kerge kehaga ja magusakas. Keskmaitse on sutike mõrkjam, kuid tundub suisa vesine. Lõppmaitses taastub keha, lisandub veidi pihlakast mõrkja-haput tooni. Järelmekk on hetkeks vürtsikaks, kuid taandub seejärel kergeks värskustundeks.

Kerge, hetketi lausa vesisepoolse buketiga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga lihtne joogikas. Üldse mitte halb, aga selline tüübiline massilaager, millel pole ühtegi head ega halba nurka küljes. Aga rannas ja kuuma ilmaga ... noh miks mitte.
--------------
pilt isetehtud

Monday, January 23, 2017

Norwegian Mauler


Norwegian Mauler (Lervig / Boxing Cat, Norra / Hiina) pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout" ja hinnang 93 punkti!

Tootjainfo: "Norwegian Mauler - an English Breakfast Stout. Ingredients: water, malt, oat malt, hops."

Väike lihtne pudel, sildil lisaks Lervigi tähekesele ka Hiina pruulikoja poksiv kass. See on nüüd küll esimest korda, kui vana Gambrinus hiina väärtõlletegijatega kokku puutub. 

Tumepruun sõrmepaksune vaht püsib väga kaua. Õlle värvus - no mõistagi täismust. Aroom on peeeeehme ja tääääidlane, meenutades värskelt küpsetatud kaerakoogikest, millele lisanduvad pähklid, ploomimarmelaad ja veidi lagritsat.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse ... mauhhh ... suu saab pungil täis rosinaküpsiseid ja kuivatatud ploomi tükikestega šokolaadi. Lõppmaitse on mahhhhe ja muhhhhhe, töntsakas ja täidlane, pehme ja soe, veidi vürtsikas ja vaniljene, kakao ja röstpähklite segune. Järelmekk soendab kurgupära kohvilikööri ja kirsinastoika õhetusega, veidi kõrvetatud kaeraküpsised sulavad suus.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Kõvasti rohkem kui lihtsalt stout, imperial stoudist jääb puudu üüüüsna vähe. Magusakas pirniviilakas sobiks siia lonksude vahele ampsata.
---------------
pilt isetehtud

Mango Hallon Feber


Mango Hallon Feber (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Session IPA - Top 50" ja hinnang 94 punkti!

Tootjainfo: "Brewski loves mango raspberry. Do you still have fever to feber?
Roses are red, violets are blue
Most poems rhyme ... but this one doesnt
This is a beed, with real raspberries & mango
Not a poem
Contains: barley, wheat, oat."

Väike madal pudel, sildil mangi (vist) ja vaarikad (kindlasti) :) Sentimeetrine erkvalge vahukiht kaob küll kiirelt, kuid jätab tiheda vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - uduselt helekollane. Aroomis on lademes mangot, kuid vaarikat ei tunne, pigem mustsõstralehte.

Esmamekk on kerge kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on muhedalt mahlane, mango ja pirnide segune. Lõppmaitse ... jepstas kui mahlane, lausa üle-äärte-nõrguv! Järelmekk ... mango, pihlakad, mango ja kiivid. Huvitav, kuhu need vaarikad jäid?

Kerge kehega, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürstikas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe! Meeeegamahalane ja roppumoodi kergelt joodav. 
--------------
pilt isetehtud

Cerex Pilsner


Cerex Pilsner (Cerex, Hispaania) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus. "Pilsener" ja hinnang 6 punkti.

Tootjainfo (google tõlke abil): "Ingredients: Water, barley malt, hops, yeast. 5% Vol.
In January 2015 Cerex Pilsen is recognized by consumers Best Beer craftswoman of Spain . The jury of the competition, which has been composed of a group of members belonging to the Consumers Union of Cadiz, has valued the quality of Cerex Pilsen, the originality of its labeling and packaging, as well as the commitment to sustainability.
In June 2015 Cerex Pilsen receives two gold stars Superior Taste ( Superior Taste Award ), awarded by the prestigiousInternational Taste & Quality Institute in Brussels (Belgium), made by top Chefs and Sommeliers in the world.
VISUAL PHASE: Intense yellowish golden matt. Medium foamy consistency with creamy bubble on the surface, which invites you to drink. Carbonic is created naturally during the second fermentation in the bottle.
OLFATIVE PHASE: Aroma to freshly baked bread and cake with a soft apple tint. A fresh nose is perceived with a subtle touch of yeast. Citrus finish, more mature.
GASTATIVE PHASE: Harmonious combination between the presence of carbonic and freshness at the mouth. A feeling of medium bitterness, which comes from hops; Notes of apple - banana being kept. Citrus final step with a touch more bitter than the initial, which makes it an easy drink beer. The alcohol is well integrated, so it is a beer with a correct acidity and a round mouth. It is a soft beer, ideal for any time.
MARKING: Cheese of all kinds, especially semi-cured with paprika crust and cured cheese. Seafood. Fish: mostly baked blue fish (sea bream, tuna or salmon go very well); Also sardines, needles or anchovies, fresh and canned. Asparagus: both white and brown, fresh in salad or in tortilla."

Jeeeeerum, kui palju teksti ühe pilsneri kohta! Ja need medalid! See teeb ettevaatlikuks.

Väike matsakas pudel, elegantne must-hõbedane sildikujundus. Erkvalge hõre vaht täidab pool klaasi kuid kaon üsna kiirelt. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on huvitavalt puuviljane, toorepoolse banaani nüansiga ... ehkki see pole ju nisuõlu!

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-hapukas, toore rohelise õuna maitsega. Lõppmaitse muutub ikka päris hapuks, rauarohke toore õuna ja toorete tikrite taoliseks ... samas ei ole see riknenud hapu. Järelmekk muutub tooreks banaaniks, mis pargib keelepära.

Keskmise kehaga, tugevale karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-hapuka buketiga omapärane rüübe. Päris kräppõlu ta nüüd pole, kuid pilsneri stiiliga pole siin küll mingit pistmist.
-----------
pilt isetehtud

Saturday, January 21, 2017

Wahtula 16


Wahtula 16 (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout", hinnang 91 punkti.

Tõsi küll - see on hinnang eelmisele teole. Kuna nüüd on ka silt muutunud (lisandus aastaarv), siis soovitaks avada ka RB's uus lehekülg, sest paratamatult on tegu uue/teise õllega! Eelmise korra kirjeldus on loetav siin.

Tootjainfo: "Wahtula imperial stout on võimas kui „Wahtula“ rasketank Eesti Vabadusõjas tähistades valikuvabadust Eesti õllekultuuris.

Sisaldab odra- ja nisulinnaseid."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt üldjoontes eelmise pruuliga sarnane, kui jätta välja lisandunud number. Muuseas, tegelikult on silte kahte liiki - pokaali värvus mehikese käes erineb. Sentimeetrine pruunakas vahukiht taandub üsna kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt ja sünkjalt mustjapunane. Aroom on röstine ja magusakalt kohvine, vähese veiniliku hapukusega tagataustal.

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, tugevalt röstine, isegi kõrbenud alatooniga, puidune ja ülekuivatatud rosinate taoline. Lõppmaitse muutub täidlasemaks, port- ja/või odraveiniliku magusa pehmusega ja vürtsikalt sooja lopsakusega kohvilikööriks. Järelmekis seguneb kolm kühvlitäit tumedaid rosinaid, kulbitäis pähklikreemi ja lusikatäis kohvilikööri. 

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Vaaaaata kui saaks siia juurde proovida eelmist, kaks aastat laagerdunud versiooni, siis alles oskaks hinnata aja mõju ... kuid ka seda tegelast soovitan panna kohe mitu pudelit keldrisse hoiule. 
--------------
pilt isetehtud

Fire Rock Pale Ale


Fire Rock Pale Ale (Kona, USA) pdl 0,355 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "APA" ja hinnang 49 punkti.

Tootjainfo: "Fire Rock Pale Ale is a crisp, refreshing “Hawaiian-style” pale ale. Its signature copper color results from the unique blend of specialty roasted malts. The pronounced citrus-floral hop aroma comes from the liberal amounts of Galena, Cascade & Mt. Hood hops added to each brew."

Väike reljeefkirjadega pudel, omanäolise lõikega sildil voolab merre laavajõgi. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole küll kuigi püsiv, kuid haagib end kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž merevaik. Aroom on kuidagi pealtikkuvalt karameljalt magus, jäädes kuhugile iiriskommi ja mandliseebi vahele.

Esmamekk on keskmise kergema kehaga ja magusakas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, karameljas ja mandline. Lõppmaitses tuleb mõrkjus rohkem esile, mandline-pähkline toon muutub tugevamaks, meenutades ülemäära kuivaks, kõrbemise piirile küpsetatud liivatainal pähkliküpsist. Järelmekk meenutab rosinate ja pähklite segu, kusjuures välja ilmub lõhnast tuttav seebine noot.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva kehaga, mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga omapärane rüübe. Ühest küljest on see pähkline röstine olek isegi meeldiv, aga pagan teab miks visalt pähe roniv paralleel parfümeeritud seebiga häirib.
------------
pilt isetehtud

Black Scottish Stout


Black Scottish Stout (Belhaven, Šoti). pdl 0,5 l. alc 4,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dry Stout" ja hinnang 48 punkti.

Tootjainfo: "Belhaven Black Scottish Stout really is something completely different. Bursting with roast coffee and chocolate flavours, this is a truly genuine and premium pint. Brewed using pure Scottish water and a unique blend of Scottish triple malts sourced from the finest locally grown barley."

Keskmist kasvu reljeefkirjadega proofilpudel, omamoodi elegantne must sildikujundus. Kreemikat karva sõrmepaksune vaht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tume mustjaspunane. Aroom on tugevalt röstine, leivane ja mõõdukalt piimašokolaadine.

Esmamekk on kerge kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-hapukas, veidi piimakohvi meenutav. Lõppmaitses hapukus intensiivistub, muutudes rukkileiva kuiviku ja kuivatatud pohlade taoliseks. Järelmekiks tuleb hetkeks esile veidi vürtsikuks, kuid siis taandub see leebeks magusapoolseks linnaseliseks fooniks.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-hapukas-vürtsika buketiga heal tasemel kerge rüüpeke. Kuiva stoudi stiilist veidi mööda läinud magususe mõttes, kuid üldiselt siiski hea pubijook.
---------------
purgist võetuna on karbo nõrgem, palett kreemikam ning maitse veidi rohkemgi magusa poole kaldu, meenutades šokolaadist kakaojooki.
---------------
pilt isetehtud

Friday, January 20, 2017

Mr Simcoe

Mr Simcoe (Karli Kräft, Eesti) pdl 0,5 l. alc 5,6 %vol. Liigimääratlus: pale ale

Tootjainfo: "Koostis: Linnased (pale ale, CaraMunich II, Carahell, Wheat, Blanc), humal (Simcoe), pärm (M44 US), suhkur"

Keskmist kasvu pudel, tehniline sildikujundus. Sõrmepaksune valge vahukiht vajub kiirelt hõredaks. Õlle värvus - kirkalt pronksikarva merevaik. Aroom on magusakas ... aga miks mulle tuleb silme ette kasepahk?

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, rauarohke rabavee koreda olekuga. Lõppmaitse on mõrkjas, puidune, kare, heinane, raudrohu tõmmist meenutav. Järelmekk avab hetkeks palju meeldivama, rosinaselt puuviljase lehekülje, kuid selle järel sulgub taas puidune mõrkjas kaas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga keskpärane rüübe. Ausalt öeldes paneb lausa imestama - kus on lubatud nisu? Miks see jook nii kare on, kas on kasutatud mingit varasemate tutvutud pruulistega võrreldes kehvemat vett? Pale ale peaks olema tunduvalt leebem, praegune eksemplar meenutab pigem mingit koredat bitterit. Aga peale sauna janu leevendama on oma mõrkjusega vägagi kohane.
--------------
pilt isetehtud

Lindemans Gueuze


Lindemans Gueuze (Lindemans, Belgia) pdl 0,375 l. alc 5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic Style - Gueuze" ning hinnang 52 punkti

Tootjainfo: "Ingredients: Malt, wheat, sugar, yeast, ascorbic acid."

Keskmist kasvu pudel, juugendmustriga roheline silt. Valge vaht täidab ligi pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. Aroom on hapukas, meenutades vahatatud rohelise õuna koort.

Esmamekk on üsna tugevalt hapu ja samas ka sama tugevalt magus, meenutades lapsepõlvest tuttavat kollast askorbiinivitamiini. Keskmaitse on magusakas-hapukas ... ehkki pigem magusa poole kaldu. Lõppmaitse pargib pisut keelt, meenutades toorepoolset õuna. Järelmekk on ikka kohe kõvasti magusasse kanti viltu, gueuze'ide maailma mõttes on see tõsine kõrvalekalle.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magus-hapu-magusa buketiga omamoodi kahetine rüübe. Esimeseks kokkupuuteks gueuzidega oleks see ilmselt hea, sest on limonaadilikult magus, mitte tige-hapu nagu selle stiili äärmuslikuma näited võivad olla. Samas ei ole ta üleüldse mitte nii mahlane, kui võiks olla, nii hapukus kui magusus tunudvad ... noh kuidagi kunstlikult lisatud olevat. Õppe-otstarbeks kasutatav jook, sobilik nt vaniljejäätise kõrvale.
---------------
pilt isetehtud

Cortigiana


Cortigiana (Birra del Borgo, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang 56 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Golden Ale. As a lady from another era, the Whore uses the subtle weapons of seduction to conquer every palate. At first it ensnares with its disarming freshness, only to reveal a character just stronger, leading without delay to the second sip. Hard to resist the bewitching aroma, where the scents of citrus and floral hops are combined with data from the honeyed notes of malt, with an intriguing spicy note in the finish that adds that "nonsochè" a very drinkable beer. You betray her, but never abandon!"

Väikest kasvu matsakas ja pikakaelaline, refljeefmustriga pudel, sildil ... noh lihtsalt mingi siirumuster. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist, püsides väggga kaua ning jättes ka kena tiheda vahumustri klaasiseintele. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on magusakas ja puuviljane, kuivatatud virsikute tooniga. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitse lisab väikese hapukas-mõrkja, pihlakase noodi. Lõppmaitse on mõrkjas, karamelline ja puidune. Järelmekk jätab suhu üsna ühetoonise mõrkjuse, kuid vähemalt mõnus vürtsikas õhetus päästab päeva.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga heal taseme rüübe. Saisoni kohta igav. Kuid tootjainfos öeldud "golden ale" kohta täiesti OK. Kerge lõunasöögi kõrvale sobilik klaasitäis, kuid erilist põhjust tema juurde tagasi tulla ei näe.
-------------
pilt isetehtud

Thursday, January 19, 2017

Doesjel


Doesjel (3 Fonteinen, Belgia) pdl 0,375 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic Style - Gueuze - Top 50" ja hinnang 98 punkti!!

Tootjainfo: "Blend of 1, 2 and 3 year old lambic. Fermented and lagered in oak vessels. This beer has no head, just like lambic. The lambic is brewed with 60% barley, 40% wheat, last years hop"

Pisut kopsakam pudel, mille korki hoiab traatkinnis. Vahtu sisuliselt pole, täpselt nagu tootja lubabki. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on super-hüper-mahlane, magusakas-hapukas, vaniljese kõrvalnoodiga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on mõnusaimalt hapukas, mahlane, veidi keelt parkivalt tammine ja veidi vaniljene. Lõppmaitse hakkab juba konkreetsemalt hapuks minema, meenutades toorepoolseid tikreid ja punaseid sõstraid. Järelmekis aga tuleb taas esile tamme, vaniljet ja sõstramahla. Keeleküljed ja kurgulagi on kuivalt parkunud, kuid samas on üldmulje siiski megamahlane.

Keskmise kehaga, hapukas-hapukas-magusakas-hapu-mõrkjas-hapuka buketiga Übertasandi rüübe! Vana Gambrinus pole lambic-stiili fänn, kuid see tegelane on igatahes väga meeldiv, mahalane ja suurepärane turgutaja! Kui veel saaks siia juurde vürtsikamalt vängemat hallitusjuustu!

--------------

pilt isetehtud

Duchessa


Duchessa (Birra del Borgo, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang 58 punkti.
Tootjainfo (guugeltõlke abil): "The elegance of the Monti della Duchess spelled.
Beer brewed with spelled, traditionally grown in the territory of the Regional Park of the Mountains of the Duchess. It looks golden, with orange reflections, thinly veiled; the foam is rich and creamy. The nose is very wide, fruity (banana, pineapple, tropical fruit) and floral, with a light and pleasant peppery. In the mouth the carbonation is fine, there is a slight acidity and the body is appropriate. Hopping is moderate, very pleasant finish, cool.
Unfiltered beer, not pasteurized. Natural sediment form. Ingredients: water, barley malt, barley (23%), hops, sugar and yeast. Fermented in the bottle."

Väikest kasvu matsakas ja pikakaelaline, refljeefmustriga pudel, sildil kaks viljapead. Erkvalge sentimeetrine vahukiht kaob väga kiirelt. Õlle värvus - kirkalt täiskollane. Aroomis on pisut saisonile omast vürtsikust ja ananassi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja vürtsikas-magusakas. Keskmaitses lisandub karameljale magusale põhitoonile sutike mõrkjust. Lõppmaitses meenutab ananassi-virsiku konservi. Järelmekk on magusakas-hapukas, vähese vürtsika õhelusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga Väga heal tasemel rüübe. Tõsi küll, saisonide maailmas on tegu keskpärase tegelasega, kuid stiilipuhtus laseb siiski asja päris positiivselt hinnata. Pestoga kaetud röstitud ciabatta viiluke sobiks siia kenasti kõrvale.
-----------------
pilt isetehtud

Nisuõlu


Nisuõlu (Juhus, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "German Hefeweizen" ja hinnangut veel pole.

Tootjainfo: "Selle õlle pruulimisel on kasutatud kvaliteetseid odra- ja nisulinnaseid."

Peaks ütlema et erakordselt andetu nimi õllele ning ka tootekirjeldus ei hiilga just ei fantaasialennu ega isegi informatiivsusega.

Väike lihtne pudel, tootjale omane silt seekord õrnkollasel taustal. Erkvalge vaht vurtsatas alul hooga pudelist, kuid klaasis ei taha ta põrmugi püsida. Õlle värvus - tihkelt udune ja kollane. Aroom on magusakas-hapukas, toorevõitu banaani nootidega.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas. Keskmaitse lisab magusust, banaan omandab veidi küpsemaid toone. Lõppmaitse on meeldivalt marjaselt hapukas ning biskviitjas. Järelemekk näitab korraks vürtsikamat palet.

Kergevõitu kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga Heal tasemel rüübe. Ülemäärane karbo rikkus veidi üldmuljet, nimevalik aga paneb siiani pead vangutama ... no mõelge ise, mis te järgmise nisuõlle puhul teete? Või kuidas õllesõbrad omavahel muljetama peaks? Kogu tootesari on siiani olnud sama fantaasiavaba.
--------------
pilt isetehtud

Wednesday, January 18, 2017

Préaris Grand Cru 2015 (Grand Marnier BA)


Préaris Grand Cru 2015 (Grand Marnier BA) (Vliegende Paard Brouwers, Belgia) pdl 0,375 l. alc 10 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Abt/Quadrupel" ja hinnang 96 punkti!!

Tootjainfot leida pole, kuid guugeldades oli põnev teada saada, et Gran Marnier on konjaki baasil valmistatud apelsiniliköör.

Keskmist kasvu pudel, mille korki hoiab traakinnis. Silt sarjale omaselt ülekuhjatult vapilik. Sõrmepaksune tihe vahukiht püsib väga kaua ja haagib end ka kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - õrna hõljumiga tume kirsipunane. 

Aroom. Ohhhh. Kutsar, pea nüüd korraks kinni. Las ma astun kalessist välja ja toibun veidi. See aroom. See aroom on lihtsalt luksuslik! Karameljale quadile ladestub särtsakas konjak, pehme vaniljene tamm, apelsini mahlane mõrkjus, siis veel kolm kihti elegantset siidpehmet mõrkjas-magusat, rosinanootidest tulvil karamelli. 

Esmamekk. Valge marmortrepi käsipuudel õõtsuvad lillevanikud. Hämarduvas suveõhtus loperdab tõrvikuleeke, mis valgustavad just täpselt seda mida sa oled päev otsa oodanud. Vastuvõtjate näod muutuvad uduseks su hingeliigutuse veekalkmes. 

Keskmaitse. Terassile kaetud laual ootab kerge dinee, kuid kõigepealt kerkivad pokaalid. Vanad sõbrad kogunesid sind tervitama ning ootavad kõnet ... kuid miski nöörib su kõri. Mõistev noogutus ja esimene klaasitäis juuakse vaikides.

Lõppmaitse. Kas teate mu kamraadid. Reisi parim hetk on see kui ta pole veel alanud. Ning paremuselt teine saabub koju jõudes. 

Järelmekk. Mul on õnn. Mul on au. Mul on kurat võtaks lihtsalt hea meel!

Ja vaata täpselt niipalju ongi siis tänaseks õllekirjeldust. Sest vaadake ... vaadake mõnikord on targem vait olla!
---------------
pilt isetehtud

Joonik


Joonik (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Saison" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Rukkisaisoon
Tassakõistõ tulõ hüvä, aigupite astus ausa! 100% vegan
IBU 30"

Väike lihtne pudel, sildil õunanägu. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht kestab VÄGA kaua. Õlle värvus - õrna uduvinega kuldne ... ja huvitavalt viskoosne tundub see vedelik mullide liikumise aegluse tõttu.

Aroom ... ohhhh see on vanale Gambrinusele nina mööda ... saisoni hapukas vürtsikus saab lisatuge rukki hapuka leivasuse poolt.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas-vürtsikas, sädelev ja õhelev. Keskmaitse on tihkem, kuldne, puuviljane, karamelline, kuivatatud virsikute, rukkikuivikute ja aprikoosidžemmi taoline. Pidupäevaroog pühapäevalõunal päikest täis elutoas. 

Lõppmaitse ... ohsapühaleivake ... see muutub veelgi tihkemaks, juba veidi venivaks, maitseküllaselt sätendavaks ja lihtsalt hurmavalt estriteküllaseks. Vaat kui prooviks moodsa aja rukkilootsikukestega võtta aprikoosidžemmi ja sinna peale tilgutada murakalikööri, mida on tembitud tilgakesekesekese aniisiga! Järelmekk on kauakestvalt sätendav, keelekülgi kõdistav ning vaikselt naeru kihistav ... noh sa ei saa päris tõsise näoga seda kraami pruukida :)

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga Megatasandi rüübe! Tunnistan kohe, et see "mega" on lihtsalt selle ülevõllise tihkuse eest, mida on saavutatud rukki ülevõlli lisamisega - no aga selline julgus peab saama vääriliselt kiidetud. Kui aga see rukki-lollus välja jätta, siis ka eraldivõetult saisonina oleks kraam "über"-sildikest väärt!
-----------------
pilt isetehtud

Iceberg


Iceberg (Titanic, UK) pdl 0,5 l. alc 4,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Golden Ale/Blond Ale" ja hinnang 50 punkti.

Tootjainfo: "A combination of Maris Otter pale malt and fine wheat malt, give this refreshing beer real zest. Add fresh tasting Yakima Galena and Cascade hops and what you get is a fantastic wheat beer that will hole any passing thirst."

Keskmist kasvu läbipaistev (!?) pudel, sildil pisike jäämäe tipuke. Sentimeetrine erkvalge vahukiht kaob kiirelt, ehkki jätab üsna tugeva vahujälje klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on kaugeleulatuvalt kirbe ja kargelt murune, lähedalt nuusutades aga palju leebem ja heinane.

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, üleüldse mitte nisuõlu meenutav, pigem ... noh ma ei tea, nagu mingi session IPA? Lõppmaitses tuleb juurde nõksake magusamat nooti, kuid domineerib puidune-heinane mõrkjus. Järelmekk kaob kiirelt.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga lihtne janujook. Oma karge mõrkjusega peletab ta selle va janu kindlasti kaugele. Aga mingit erilist maitseelamust ei pakku see jook teps mitte, kui monokroomne mõrkjus välja jätta.
--------------
pilt isetehtud

Tuesday, January 17, 2017

Aurora Australis


Aurora Australis (Nøgne Ø, Norra). pdl 0,25 l. alc 11,0%. Ratebeeri liigimääratlus: "Abt/Quadrupel - Top 50" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "In Norwegian tradition alcoholic beverages are sent across the globe to benefit from the temperature variations one experiences when crossing the equator. This beer was brewed at Bridge Road Brewers in Beechworth, Australia. Maturation took place in red wine barrels on its journey to Norway. Blending and packaging was carried out by Nøgne Ø."

Eeee. Kulla sõber. Loe nüüd läbi see mis jutumärkide vahel kirjas oli! Said pihta? Need hullumeelsed norrakad lasksid õlut teiselt poolt maakera kohale tuua! Quadruplit. Veinivaadis loksudes. Ma ei tea mis sina mõtled, aga vana Gambrinuse keel rullub maitseelamuse ootusel lahti nagu nagu lõõtsutaval penil, kes veekausi poole ruttab.

Väike sale pudelike, sildil pruulikoja tunnus-O taga kõnealune vaadike. Tumekollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - sädelevalt tumepunane. 

Aroom. Vana Gambrinuse ninas tõstab purjed vana laev, mis veab tünne. Ajus aga kerib end lahti pilt, mis on täis kanepisi köisi, tõrvaseid laudu ja sooldunud dekke. Ja mehi purjede all. Rummi mu meestele! Noh kasvõi selleks et nad pahaks ei paneks, kui ma ise midagi peenemat lahti korgin.

Esmamekk. Koidest puretud, kajutipõranda külge tihkelt tapitud vana laud, millel vedelevad merekaardid, pliiatsitopsid, sekstant ja kiiker. Täna on meri tüüne ja kajutiaken valla. 

Keskmaitse. Millllline värv, pomiseb vana kapten, hoides näppude vahel kristallpokaali. Las meestel olla täna tinakruusid pilgeni rummi täis, sest tuulevaikse ilmaga pole midagi tarka niikuinii teha. 

Lõppmaitse. Ploomikorvike ja juustuvaagen. Hei kokapoiss, kutsu pootsman siia! Vana semu oskab seda kraami hinnata. 

Järelmekk. No mis kostad, mu karvane kurat? Eks ole üks hüva rüübe? Need norrakad on ikka hullud küll, et lasevad meil säänset kraami üle mere kohale toimetada. Aga kuni nad lepivad, et mõni vaadike tee peal katki läheb, on kõik korras, kas pole, hääää-hääää!

Kokkuvõtet ei tule. Nii nagu ka maitsekirjeldusi ei ole. Sest mis sa ikka kirjeldad, kui seesinast kraami enam ei toodeta ja ega saada ka pole. Aga vana Gambrinus rõngub rahulolevalt ja kuulab kajakate kisa oma kõrvus. Ega merd mehest välja saa!
---------------
pilt isetehtud

Persikofeber


Persikofeber (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 91 punkti!

Tootjainfo: "Do you have fever to feber? Don't think that makes you special, because you're not the only one
After countless requests for yet another version of our juicy as heck IPA's, we proudly present you Persikofeber, with enough peavh in it to make sure the prescribed fruit portions are easily surpassed"

Väike madal pudel. Sildil palavikus virsik. Ja mehike :) Erkvalge sentimeetrine vaht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Virsikuaroom täidab avamise hetkel poole tuba, lähemalt nuuskides aga tuleb esile mustsõstraleht.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas, juba keeleotsast saadik puuviljane. Keskmaitse .... noh virsikukompott, kuhu sa oled lisanud veel veidi värskeid virsikuid, lisades samasse ka veidi männivaiku. Lõppmaitse on mõõtmatult mahlane, värske, sillerdavalt päikeseline ja põhjamaalase jaoks suisa kohatult troopiline :) Järelmekk segab mõõõõnusaimal moel kokku troopilise puuviljasuse ja põhjamaise karguse ... justkui kasvaks virsikud meräärses männisalus.

Keskmisest raskema kehaga, mõõduakalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga ÜÜÜbertasandi rüübe! Märkimisväärselt hea tasakaal puuviljasuse ja IPA'le kohase mõrkjuse vahel. Ega siia juurde vist midagi ei hammustakski, niisamagi hea timmida.
---------------
pilt isetehtud

White Star


White Star (Titanic, UK) pdl 0,5 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Golden Ale/Blond Ale" ja hinnang 44 punkti.

Tootjainfo: "Ingredients: Crystal malt; Yakima Galena, Willamette, Fuggles and Goldings hops.
"A light refreshing distinctively hoppy beer with a freshness that belies its strength, so easy to drink it will fool all but the crustiest of sea dogs.""

Keskmist kasvu pudel, sildil valgetäheline punalipp. Erkvalge sentimeetrine vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on lihtne, linnaseline ja hapukas, meenutades pigem laagrit kui eili.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, puidune ja marjane. Lõppmaitse on mõrkjas, vähese magusaka kõrvaltooniga. Järelmekk kaob üsna kiirelt, jäädes vaid õrna mõrkjas-vürtsika vinega kestma.

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga OK tasemel rüüpeke. Ausalt öeldes on tegu pigem bitteri kui "golden ale" stiili esindajaga ... ja pealegi sellise ühetoonise bitteriga. Pubikraanist poole liitri kaupa kummutamiseks sobilik.
--------------
pilt isetehtud

Monday, January 16, 2017

Maledetta


Maledetta (Birra del Borgo, Itaalia) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale" ja hinnang 83 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Dedicated to the Tuscan cigar and the Club Cursed Toscano, marks the meeting point between the brewing Belgian and British culture. Hopping decided marries a selection of yeasts that develop fruity and floral notes of great charm, intensity and complexity. In the mouth, after the honeyed entrance, it reaches the caramel evolving nell'agrumato and melts with a pleasant bitter and spicy notes."

Väikest kasvu matsakas ja pikakaelaline, refljeefmustriga pudel, sildil ... eee ... no vat ei saa aru mis. Sõrmepaksune kollakas vahukiht on üsna tublisti püsiv. Õlle värvus - tuhmilt tumeoranž. Aroom on leebelt karameljas.

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, meenutades kuivatatud virsikuid ja viigimarju. Lõppmaitse on tihkelt viigimarjane, lausa viigimarja-džemmi taoline, üle ujutatud mõrkjas-magusa puuviljasusega, mis meenutab veid mee ja suira segu. Järelmekk muutub belgiapärase õlle kohta harjumatult mõrkjaks, kuid see ausalt öeldes päris sobib siia juurde. Väike vürtsikas puudutus kõige järel mõjub juba väga meeldivalt.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Belgialikkus on saanud harjumatu mõrkja lisanduse, kuid see sobib siia juurde üüüüsna kenasti. Mõnd väikest juustuampsukest viigimarjamoosiga sobiks siia juurde kenasti pakkuda.
----------------
pilt isetehtud

Orange Unicorn Saison


Orange Unicorn Saison (Bevog, Austria). prk 0,33 l. alc 6,3 %vol Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang on 86 punkti

Tootjainfo: "This is our first take on belgian style beer and the outcome is a perfectly balanced, orange flavoured beer, brewed with organic oranges."

Väike purk, sildikujundus on veidi napakas :) Vahtu purtsub purgi avamisel ning see täidab püsiva tiheda tordina absoluutse enamiku klaasist. Õlle värvus - veidi uduselt kollane. Aroomis on lisaks saisoni magusale vürtsikusele ka pisut tsitruselist mõrkjust.

Esmamekk on kuidagi ootamatult kergepoolse kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub tihkemaks, mõrkjamaks, meenutades ehedalt üht hiljuti maitstud uut pomelolaadset tegelast. Lõppmaitse toob esile belgiapärast magus-hapukat puuviljasust, karamelli ja virsikuid. Järelmekk asetub mõnusa vürtsikusega omale saisonile omasele kohale.

Keskmise kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Väga hea tasandi rüübe. Saisone on paremaid. Apelsini lisamine ei anna sellele joogile just palju juurde. Kuid kokku ikkagi üsna meeldiv klaasitäis. 
-------------
pilt isetehtud

Ich bin ein Berliner Framboos


Ich bin ein Berliner Framboos (Alvinne, Belgia) pdl 0,5 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse" ja hinnang 94 punkti!

Tootjainfo: "Berliner Weisse brewed in collaboration between Alvinne and Laugar (ES) with 30% Rye and 20% wheat and then aged for 8 months in oak barrels and 4 more with raspberries."

Väike matsakas pudel, roosal sildil berliini karud. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht kaob kiirel ja valjul kohinal. Õlle värvus - roosaka varjundiga kuldpunane. Aroomis domineerivad vaarikad, rukis annab mõnusat ümarat leivasust.

Esmamekk on kilkavalt hapukas ... või siis suisa hapu, kuid see on sihuke super-puper mahlane hapusus! Keskmaitse .... mullll-mullll-mulisevalt vaarikane, sädelev ja särav, suuresilmselt klaar ja helisevalt elurõõmus. Lõppmaitse ... uhhhh, vana Gambrinus pole küll suurem asi hapulemb, kuid sihandne mulksuv mahlane helin lööb naerukurrud silmanurkadesse. Järelmekk taandub pehmemaks, mahedamaks, kuid üldine uhkav vaarikamöll on veel pikalt tunda.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, HAPU-hapukas-magusakas-hapukas-magusakas-hapuka buketiga Ebanormaalselt mahlane rüübe! Tavapärasest berlinerist astub ta nii kõvasti edasi (hapususe taseme mõttes) kui kõrvale (rukki lisamise tõttu) ja metsa (vaarikate poole). Lollakalt hea, kui sulle hapuõlled üleüldse sobivad.
---------------
pilt isetehtud

Sunday, January 15, 2017

Brown Snowball Coconut Porter


Brown Snowball Coconut Porter (Bevog, Austria). prk 0,33 l. alc 8,1 %vol Ratebeeri liigimääratlus: "Porter" hinnang 91 punkti!

Tootjainfo: "This is a beer that we wanted to brew for a long time and now it is finally here. As always when we use fruits or nuts in our beer, we do it with the real deal, so this time we brewed it with real coconut and no extract of course. It is truly a delicious "coconutz" thing. Our brewmaster Vasja said ” "I already brewed coconut porter a long time ago when I was just home-brewing in a garage. It came out great. And I really wanted to do it again in our brewery for a long time. However, because it is a bit tricky animal to deal with, I waited for the right moment and we needed to figure out some technical solutions to do it”.” The result is a incredibly silky, smooth beer with aroma and taste of coconut, chocolate, toasted fruit bread, caramel and coconut again. What a great beer to enjoy alone or with friends on a long cold nights."

Väike purk, sildikujundus on ... eee ... fekalistlik :) Tumepruun vaht kaob valjul kohinal üsna kiirelt. Õlle värvus - must. 

Aroom ... oi see on nummi! Siidine, pehme, magusakas, selge kookose vinega, röstine ja piimakohvine. Mite et piimakohvi ise hea oleks, aga siia komplekti sobib perfektselt.

Esmamekk on raskepoolne ja pehmelt magusakas-mõrkjas. Keskmaitse .... oikuimõnus ... sihuke armastusväärselt pehme, sulnilt libisev, röstitud pähklite ja tumedate rosinate segune. Lõppmaitse muutub suisa sametiseks, šokolaadikreemiseks ja ploomipovidlo taoliseks. Sulnis ja sume justkui sügisõhtu metsalaagris, kus lõkkesse visatud halg paiskab õhku sädemevulkaani ning käest kätte jagatud kruusike grokiga seob inimesed ja jutukatked mälestusväärseks tervikuks. Muuseas huvitav oleks vaadata kuidas põleb kookospähkli ümbert kooritav hõre ja kare mass, kas pole mu sõbrad? Järelmekk on hapuka alatooniga, tugevalt pähkline ... ehk küll mitte niivõrd kookosene kui aroom aimata laskis ... kuid kookos ON üks keeruline tegelane pruulmeistri jaoks!

Raskepoolse kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe! Porteri endana oleks ta ehk lihtsalt "väga hea" taseme esindaja, kuid ilmselt on see parim kookoseõlu, mis vana Gambrinuse keelelage hellitanud. Vaata sihukest mõtet pole varem tulnud, aga mis oleks kui võtaks siia juurde piiiiisikese grammikese pähkliviina, nt seedripähkli nastoikat?
--------------
pilt isetehtud