Tuesday, January 3, 2017

Pernauer

Pernauer (Pernauer, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,3 %vol. Ratebeer ei tunne veel ei toodet ega tootjat. Sildil kirjas "laager" ... eee no see on nüüd küll väga vähe informatiivne.

Totojainfo: "Kord said Pärnu mehed kokku ja tegid Sulevi garaažis esimese keedu. Laar sai nii hea, et mehed otsustasid sama märjukest ka tesitele pakkuda. Retsepti täiustamisega nähti palju vaeva, et kõik oleks ikka täiuslik. Siin pudelis ongi seesama õlu, mis laksub keele all nii, et pärast juuksetutt tudiseb. Pruulitud loomulikult parimast Pärnu trassiveest. Alati ja just nii, ausalt"

Ehkki sildil seda kirjas pole, on tegu Lehes tehtud mustlaspruuliga, mille jaoks päriselt ka mehed viisid Pärnu vee pruulikotta kohale. Ja et olla üritatud vienna tüüpi laagrit teha.

Väike lihtne pudel, lihtsapoolse esteetikaga sini-valge sildikujundus. Sentimeetrine valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. Aroom on laagerõllele omaselt hapukas, veidi karamelline ja üsna muruselt humalane.

Esmamekk on keskmisest kriips kergema kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, karamellise kõrvaltooniga. Lõppmaitses magusam linnaseline toon võimendub koos mõnusa, ehkki vaoshoitud mõrkjusega. Järelmekk kaob üsna kiirelt, jättes vaid vähese ent mõnusa vürtsika õhetuse.

Keskmisest tiba kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Vägagi heal tasemel rüübe. Peale sauna kuukamiseks vägagi hea, tubli šnitsli kõrvale sobib ka ... kuid ei eriti enamat. Soovitused algavale mustlasele: sildi peal võiks olla pika muheda jutu asemel/kõrval rohkem tehnilist infot. Kasvõi see, mis stiili üritasite teha (nt Viennat võiks tiba tumedam ja/või karamellisem olla). Ja IBU võiks olla ka näidatud, ei tee kunagi paha. Linnaste ja humalate väljakirjutamine on juba maitse asi, kuigi vana Gambrinus pean seda alati heaks tooniks. Üldistatult - tubli katse teha joogiõlut.
--------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment