Friday, March 14, 2014

Valmiermuiža Trejledus

Valmiermuiža Trejledus (Valmiermuiža, Läti). pdl 0,5 l. alc 9,0 %vol. Liigimääratlus: tume kange eil?

Ei ratebeer ega beeradvocate ei tunne säherdust jooki ... ning võib juhtuda et ei saa ka. Tootjainfot samuti ei leia. Seda õlut on toodetud vaid 940 pudelit ja Gambrinuse käes on 64. pudel!

Igatahes nimi peaks tähendama, et seda õlut on kolm korda külmutatud? Sellest ka sildil olev stiliseeritud lumeräitsak. Õrnalt kreemikas vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, mis on üle keskmise püsiv. Õlle värvus - kirkalt kirsipunane. Aroomis domineerib esimese hooga alkoholisegune süsihappegaas, kuid seejärel muutub see mõnusalt kreegikompoti ja -veini vahepealselt magus-vürtsikaks koos vaniljese kõrvaltooniga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõõdukalt magusakas. Keskmaitse muutub tihkemaks, meenutades taaskord kreegi- või ploomikompotti, millesse on ka paar vürtsitera ja väheke nelki pillatud. Lõppmaitse annab juba veinilikku, kleepjavõitu ning magus-vürtsikat hõngu justkui jõuluürtidega ahjus küpsetatud õun. Järelmekk on lausa liköörilik, pisut tammine ja õrnalt kohvine.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt kleepja paletiga, magus-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga jõuline rüübe. Kui sel õllel lasta laagerduda nii umbes pool aastat, võiks ta vabalt sattud überrüübete kategooriasse, praegune variant on veidi robustsevõitu. Serveerida koos piparkookidega.
-------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment