Monday, September 28, 2015

Topelt Pruun


Topelt Pruun (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "brown ale", hinnang pole veel välja kujunenud. Jällegi on RB stiilimääratlus kohmakas, "imperial brown ale" oleks palju adekvaatsem

Tootjainfo: "Topeltvõimsusega šokolaadine pruun eil, mis humaldatud ja kuivhumaldatud ameerika ja inglise humalatega.
Suurepärane hautiste, vinnutatud singi ning meega kitsejuustuga."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt on seekord kahestunud :) Kollakas sõrmepaksune vaht on väga püsiv ja kenasti klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - kirkalt kastanpunane.

Aroom on veidi vastuoluline. Esmalt hoovab juba eemalt ninna külluslikku karamelli, kuid lähemalt nuuskides muutub see veidi kirbeks, värskeltjahvatatud kohvi ja rummikokteili sarnaseks.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja rümbakalt mõrkjas-vürtsikas, keeleotsa näksiv. Keskmaitse muutub magusakamaks, koduselt kõrvetatud suhkur seguneb männivaigu ja kaneeliga. Lõppmaitse tuletab taaskord meelde tumedat rummi, millele on lisatud kommisuhkrut ja kõrvetatatud kakaoube. Järelmekk lepitab aga kogu eelneva karvasusega - see on portveini sugemetega, tembitud tilgakese kuusevõrse-siirupiga ja rummis lahustatud lagritsaga.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-hapuka buketiga Übertaseme rüübe. Tõsi küll, sedasorti tegelane, kellele tuleks veel aega anda. Nii umbes poole aasta või veel parem aasta pärast tuleks seesinane jook alles keldrist välja võtta ning hakata iga kuu ühe pudeli kaupa testima, kuidas kraam küpseb. Praegu tahaks piparkooki siia juurde. Sihukest pehmet ja glasuuriga.
---------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment