Sunday, September 30, 2012

Oyster Stout

Oyster Stout (Marston, Thompson & Evershed, Plc.). pdl 0,5 l. alc 4,5%. liigimääratlus ühe allika järgi lihtsalt stout (hindega 45), teise järgi piima- või magus stout (hindega 78). novat, usu siis veel eksperte :) /infoks - viimatinimetatud stoute saadakse sel teel, et lisatakse mitte-fermentiseeruvaid piimasuhkruid, mida pärmiseened ära ei söö ning seetõttu jääb õllele rikkalikum ja magusam mekk/

Üsna elegantse disainiga sildimajandus peegeldab meretemaatikat - algselt laagerdati ju oysterstout'e austrikarpide peal. Tänapäeval on see paraku asendunud enamasti ilusa kaubandusliku legendiga. Pudelit vääristavad peenekoelised klaasimustrid. Korgil kujutatud vapil on väga Eesti vapikutsikatega sarnased loomad ... tea, kas sugulased?:)

Vaht moodustub tume-kreemika tooniga ja tihe, sametja pealispinnaga ja püsiv. Vahujäljed klaasil väga kaunilt pitsised. Õlle värvus - õrna punaka tooniga sügavpruun, peaaegu must.

Aroom on väga karge ja puhas (oleks oodanud kohviseid tugevaid toone), linnases aimdub rösti; lisaks magusakas alatoon. Esmamaitse kerge keskmise tihkusega, keskmaitses tuleb oodatud kohvine röst, mis järelmaitses taandub kreemikaks ja üsna õhuliseks pehmuseks. Üsna mitmekihiline, kuid väga kergelt joodav õlu. Pisut ülegaseeritud (CO2 terav hapukus kipub varjutama järelamaitset), kuid üsna tasakaalus magusa ja mõrkja mõtte.

-----------
pilt siit (muuseas, sovitan vaadata - väga põhjalik maitseanalüüs)

No comments:

Post a Comment