Sunday, January 6, 2019

Heavy Dyno McAllan Barrel Aged


Heavy Dyno McAllan Barrel Aged (Odna Tonna, Venemaa) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Scotch Ale / Wee Heavy" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Scotch Ale / Wee Heavy" ja hinnang 4,11

Tootjainfo: "IBU 65"

Väike lihtne pudel, sildil dünamiidiga toimetav šotlane. Pea olematu pruunakas vahukiht kaob koheselt. Õlle värvus - kirkalt tume--tume-kastanipunane.

Aroom. Mõmmmm. See on HEA kas teate! Šoti eili enda perfektne balanss mõrkjuse ja karamelli piiril, võimendatuna viski särtsust ja pehmendatud tammevaadi vanillist. Selliseid lõhnu enda ninast, ajust ja kerest läbi lastes hakkab silme ette kerima vahvaid lugusid, kaugemaid kõrtsitubasid ja vanemaid härrasmehi, kellega pikki talveõhtuid jutumulli veeretades on aastatuhandeid veedetud.

Esmamekk on raske ja sametine. Ei mitte "luksuslik", vaid pigem selline ... tummine ja isane ja toekas ning veidi päevinäinud kui viskist läbiimbunud kõrtsilaud kamina kõrval nurgas.

Keskmaitse. Tummine, jah just tummine ongi see õige sõna. Kui sa libistad käega üle selle laua, mööda noatäkkeid ja kruusijälgi, piibukahast pudenenud sädemesüvendeid ja lõpututest lihakäntsakatest nõrgunud rammusate tumedate plekkide, siis mõistad, et see ongi elumuster. 

Lõppmaitse. Toekas, soe, kaminakumane. Õhtu lõpuks toetab vana kõrtsmik ka end sinuga ühte lauda, et kuulata, mis toob siia ühe võõramaise untsantsaka, kelletaolisi siia maanurka harva satub. Ning mine tea, ehk võetakse lõpuks ka mõni lugulaul ülesse.

Järelmekk. Murakane viskiliköör. Tammiselt mõrkjas ja koduselt karamelline. Väge täis ja kauakestev. Sellise väikese kannukese juures on nähtud ennemgi, kuidas kõrtsipink muutub pigiseks ja lõpuks küsib teeline samas kõrtsimajas ulualust, sest edasi enam tõesti ei jaksa minna.

Raske ja lummava kehaga, sulasametise paletiga, toeka ja sumisevalt kumiseva buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Umbehea kombo šoti eilist ja šoti viskist. Sedasorti kraami võtaks ette kohe väiksema kannutäie, hakukaks kõrvale rammusat ahjupraadi ja ruigaks ning rögiseks mõnust, kommetest vähimalgi määral hoolimata.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment