Thursday, January 10, 2019

10 Apple Stout


10 Apple Stout (Põhjala / To Øl / BRUS, Eesti / Taani) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang 97 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,11 punkti

Tootjainfo "A beer to celebrate the apple. 5 varieties of apples from Denmark and 5 from Estonia, treated in 10 different ways and aged in Calvados barrels"

Väike vahakaelaga pudel, silt üsna ebamäärane. Sõrmepaksune tumepruun vahukiht kaob üsna kiirelt kirmeks. Õlle värvus - must.

Aroom. Huuhuuu - umbes selliselt võiks lõhnata šokolaadiga glasuuritud ahjuõun? Ja selle šokolaadigasuuri peale on puistatud pähklipuru ning purukstambitud rammusaid võiküpsiseid.

Esmamekk. Raske ja taevalik. Tajutavalt alkoholine, kuid üllataval kombe see ei häiri. Kuiv tammine puudutus. Šokolaad.

Keskmaitse. Calvados. Kuiv õunavein, mida serveeritakse šokolaadist kausikeses. 

Lõppmaitse. Õunakook vaniljega, peale raputatud kaneeli ja karamellipuru. Õhkõrnalt suitsune ahjuõun kohvikeeksis.

Järelmekk. Kompotiõunad kookosega. Rammus. Täidlane. Alkoholisoe. Mõtisklema panev.

Mega. Täiesti mega. Jah, tõepoolest õun pole mingi uskumatu maitsepomm, mis sõidaks sirge seljaga ja paraadmundris üle su keele. Kuid isegi peale kõiki neid keetmisi ja segamisi ja laagerdamisi on siin nii koduse ahjusooja õunakoogi armsust kui õunanapsi soojendavat särasilmsust. Kurjama kahju et seda jooki siinmail sisuliselt saada pole.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment