Friday, December 23, 2016

Mürka jõulukingitus

Mürka jõulukingitus (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Liigimääratlus: odravein

Tootjainfo: "Pilsen-, Vienna-, rukki-, viski-, tammesuitsu, nisu- ja black linnas. El Dorado ja Mosaic humalad. Kuivhumaldamine: Sorachi Ace humala. Vesi, Cayenne pipar, ingver, kardemon, koduaiamarjad, pärm"

Jeeeeerum. Mida kõiki siia kokku kuhjatud on! Tulemuseks on kas midagi väga võimast või siis totaalne maitsemudru. Vähene hallikaspruunakas vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - tuhmilt sünkjaspunane.

Aroom. Ohsaraks. Seda on PALJU! Ja esiplaanil istub aniis, mida kirja pandud pole! Aniis ja eukalüpt! No tead küll need saksa rohelised klaaskommid, mida plekkarpides müüdi omal ajal ning mis nina seest pahvakuga klaariks lõid! Okei, okei, pikema nuuskimise lõpuks tunned selle alt ka odraveinilikku täidlast pehmust, kuid see võtab ikka hulka otsimist ja kaevamist.

Esmamekk on raske ja ... HAPU! Nagu ilma suhkruta keedetud punasesõstramoos! Pikemalt hoidmisel hakkab keeleots juba ingverit tundes kirvendama, kuid sellest punasõstramarmelaadist on ikka kulmud kuklas!

Keskmaitse ... midapõrgut ... misotsast ja misajast odravein niimoodi maitsma peaks? Mustad sõstrad, tikrid ja rosinad! HAPU-VÜRTSIKA-HAPU! Invgerirosinad!

Lõppmaitses hiilib selle hapu-vürtsika koletise selja tagant välja rosinakompotine magus tihkus, kuigi ka sellel leidub mõlema kaenla all nõgesekimbuna torkiv aniisiingveri puhmakas. Ausõna, ma seni ei teadnudki, et aniisi ja ingverit ristatakse.

Järelmekk. No see jõulusokk peab ikka peast täiesti sikk olema, kes säänset tümm-tümm-tümikat jõulukingiks pakub. Säherdusega võiks nõrgema närvikavaga preilnasid hirmutada, et vaata kui sa naabripoisile musi ei anna, siis alles tehakse sulle sellest õllest tarretist!

EI SEE ON OGAR! Ogar friigikas, odraveinide maailma kummaline väänkasv, mida viisakas seltskond kuulab halvastivarjatud hirmuga. Mõhhhõõõhhhõõõõ ... vürtspunaseid jõule teile kõigile püksi!
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment